Tékozló Homár

Szeszhelyettesek

2005.06.20. 09:10 | homár up | Szólj hozzá!
Az alkoholizmus felé biztosan baktató negyven körüliek (tehát a magyar férfilakosság nagyobb része) szívesen áltatja magát azzal, hogy csupán az íze miatt fogyasztja napi másfél liter borát/tíz üveg sörét, nem pedig azért, mert szenvedélybeteg, és be akarna rúgni. A cukortól ragadós üdítõket nem állhatja (összeragad a gyomra neki), a vizek meg üresek és károsak az egészségre, növelik az ozmotikus nyomást vagy micsodát. Kommersz üdítõkben, dobozos, szörnyû sûrítményekbõl készült száz százalékos gyümölcslevekben a magát ínyencnek gondoló szenvedélybeteg nem találja azokat a bonyolult, szép ízeket, a savaknak, édességnek, keserûségnek azt a játékát, mint a jó sörben vagy a borban. Az alkoholmentes sör nagyon gyönge kísérlet, menthetetlenül mûanyag ízû. Az alkoholmentes bort mustnak hívják, és sajnálatos módon csak szezonálisan hozzáférhetõ, de a jelentõs hasmenéskockázat miatt két decinél többet nem érdemes inni belõle. Márpedig valahogy be kellene termelni az orvosok által ajánlott napi két-két és fél liternyi folyadékot.

Nyilván erre a célcsoportra valamint a szoptatós anyákéra koncentrál a Karamalz nevû üdítõ gyártója, a mannheimi Eichbaum-Brauereien AG. Az erõsen pörkölt (ha hihetünk a névnek: karamellizált) malátából hegesztett üdítõ citromos változata nem is kellemetlen cucc, édes, keser, savanya egyaránt elõfordul benne, na jó, nem egy Krusovice, meg a beleadagolt glükóz-fruktóz szirup is megteszi a hatást, de mégsem a szokásos kátrányízû bambivariáció, és nem is ipari gyümölcslé. Kicsit más, ezért most szeretjük. Az online is nagyszerûen és megbízhatóan mûködõ Grobyban találtuk egyébként.

Ennél sokkal exkluzívabb és váratlanabb helyen akadtunk a másik üdítõre: az ovis dizájnjával megkapó almalé a Bortársaság Batthyány utcai üzletének polcán figyelt. Maga Andreas Ebner, a Magyarországon is borászkodó dél-tiroli német szakember az elkövetõ, aki Szigetvár melletti Mozsgón molyol néhány hektárján, nem eredménytelenül, hiszen sikerült a gyakorlatilag nem létezõ borvidékrõl (Mecsekalja) néhány országos borsztárt alkotnia (a 2002-es Komó Cuvée ár-érték arányban a tavalyi év egyik vörösbortalálata, a 7-es Hordó Cuvée meg a legnagyobbak között játszik). Ebner high end almaleve 420 forintos literenkénti áron kapható, klasszikus zöldszilvánis-kocsisirmás, szélesvállú, koronazáras palackban. A lé kellemes, nem túl édes, klasszissal gyümölcsízûbb a 100%-osként árult dobozos szirupoknál.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása