Tékozló Homár

Ebéd ezer alatt 4 - Másnapos menü

XVI. ker Sashalom, Thököly u./Pocakos Kifõzde

2005.07.01. 09:09 | homár sebibaba | 58 komment
Bár a legújabb szociodemográfiai kutatások szerint Budapesten életszerû tevékenység csupán a belsõ kerületekben van (ott is a romkocsmákra korlátozódva), mégis vettük a bátorságot és expedíciót indítottunk Sashalom felfedezésére. Megnyugodva konstatáltuk, hogy Unikum és élelmiszer külsõ kerületeinkben is bõséges mennyiségben áll rendelkezésre. "Unikum, bor, sör, kevert, nem értem, mért vagyok reggel levert." Namindegy, hagyjuk. Miután felébredtünk házigazdánk kerti asztala alatt, sietõsen megcéloztuk a piac mellett leledzõ Pocakos Kifõzdét, mivel az est folyamán minden ehetõt és ihatót elraboltak az ufonauták a hûtõszekrénybõl.

Az étkezde külleme és enteriõrje bármilyen esztétika-szakos széplelket a kemény drogok világába kergetne, mi viszont nem a külcsín alapján ítélünk, ha az éhhalál fenyeget. Viaszosvászon és balkán: hiányzó wc-papír, szappan, kéztörlõ stb. A kajaválaszték ekkortájt csupán bablevesre és a brassói aprópecsenye egyik helyi mutánsára korlátozódott, de igényeink a béka segge alatt voltak. Noha helyi kémeink óva intettek a korai látogatástól, mondván, ez esetben a tegnapi maradékot kapjuk, mi veszélyes emberkísérletre is elszántak voltunk.

Totó cimbora bablevest, én maradékelven a brassóit választottam. A Pocakos-tulaj megesküdött, hogy friss és mai minden, majd közölte, hogy várni kell, míg megmelegíti. Ezt röhögés nélkül kibírtuk. Megjegyzem, az árak is a béka segge alatt lapulnak: a brassói sült hasábburgonyás körettel és savanyúsággal, valamint gyógysörrel 900 forintot kóstált. "És ne felejtsétek el visszahozni a tálcát!"- üvöltötte utánunk a tulaj, de nem volt más kajálda a környéken.

Megérte korgó gyomorral kivárni a félórás melengetést. Miután végre nekikezdtünk bõségesen kimért élelmünknek, meleg szeretethullám futott át rajtunk. Bár az aprópecsenye messze állt a klasszikus, mondhatni ortodox módon elkészített brassóitól (hiányoltam a szalonnát és a zöldborsót, valamint sült krumpli helyett pirított a szokásos köret), a szakács vagy õstehetség, vagy pedig egy elsõosztályú étterem ide deportált kulináris mûvésze lehet. Ízek mestere, áldott a te neved. Révülten csámcsogás mosolyra torzult arccal (a cimborám által rendelt bableves sem volt nemzeti gyász), lelkünkben béke és szeretet, ízlelõbimbóink orgazmusa. Isten szeret minket. Valszeg még egy Krúdy Gyula vagy Hamvas Béla kaliberû ínyenc is megkockáztatott volna egy mosolyt. Mindenesetre erõs esküvéssel megfogadtuk, hogy legalább még egyszer visszatérünk ide hátralevõ életünkben.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

troppauer hümér 2005.07.01. 10:24:39

Höhö, friss, mai, CSAK MEG KELL MELEGÍTENI! Van bõr a képén. Na neki kéne annál a gyrososnál kajálni, ahol többféle sperm@ is volt a kajában. Ez olyan mint a cool túrában az a pincér, aki a porcukor nélkül kért bundáskenyeret visszavitte miután lenyalta róla a cukrot, ahelyett hogy újat csinált volna. Majdnem annyira rühellem a 'vendéglátósokat' mint a taxisokat, tisztelet a kivételnek.

unicum 2005.07.01. 10:44:56

Egyébként "unicum, sör, rum, kevert..." de így em rossz.

füles 2005.07.01. 10:55:18

A Balaton északi partján egyik barátunknak a tatárbeafsteakét melegítették micróban. Ez biztos! Vajon miért?

Artie 2005.07.01. 11:30:30

Az istenért nem tanuljuk meg végre, hogy a brassóihoz a sült krumli nem köret, hanem azzal együtt kell, hogy süljön?... A linkelet receptet is valami eszement írhatta...:(

G.P. 2005.07.01. 11:32:04

Az "ortodox módon elkészített brassóiba" nem is kell zöldborsó, az egészségeskedõ modern újítás.

NRP 2005.07.01. 11:39:16

A húst vágd 1,5-2 cm-es kockákra. A megtisztított vöröshagymát aprítsd finomra, és az olajon elõbb pirítsd üvegesre, majd pici vizet aláöntve párold meg. Tedd hozzá a húst és a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd. Ha a hús a pirítástól már megfehéredett, önts alá egy kis (legfeljebb negyed ujjnyi) vizet, és fedô alatt párold puhára. Közben a vizet szükség szerint pótold, de a végére hagyd teljesen elfogyni. (Ilyenkor már nincs rajta a fedõ és sûrûbb kevergetést kíván.)
A szokásos körete az apró kockákra vágott pirított burgonya. (Igen jó, ha a gyakorlatilag kész húst és krumplit egy-két percig együtt is pirítod.)
A klasszikus receptek fele részben marha- és fele részben disznóhúst használnak. Ilyenkor a párolás a marhával kezdõdik, s amikor az már félig puha, csak akkor kerül bele a disznóhús.

Chéf 2005.07.01. 11:42:22

Artie, ugyanazé', amié' csak elvétve találni olyan étlapot, ahol a Cordon Bleu nem Gordon.

Anti 2005.07.01. 11:44:48

Talán ennyire nem kéne a Pocakostól seggre esni, fiúk! Józanul se jobb.

NRP 2005.07.01. 11:49:53

A Gordon az a Flash, a Cordon meg a Bleu.

Csoki 2005.07.01. 11:55:36

Mi is ettünk ott a múltkor, cigánypecsenyét kértünk, amit ugye frissen kell sütni. Rengeteg fokhagymával, kakastaréjjal. Nagyon fincsi volt!

Bambusz 2005.07.01. 12:06:59

Hmmm... a Gastroyal, a FoodExpress még házhozszállítással együtt is jóval olcsóbb...

novabor 2005.07.01. 12:28:04

Ha valaki egy jót akar ebédelni piroskockásabroszos környezetben, annak ajánlom a RÓMA Ételbárt Budán, a Csalogány utcában. Hosszú távon pocakosodáshoz vezet, fõleg, ha nem vagy sportember, de nagyon jól fõznek, könnyû odaszokni.. http://www.controll.hu/roma/
Viszont a foodexpress egy nagy rakás...

kankalin 2005.07.01. 13:07:14

a foodexpress meg adagban sem kozeliti meg a legkisebb adagot felszolgalo ettermeket. Felnott ember attol nem lakik jol.

Egyebkent az ocsem elkepeszto jo brassoit csinal. Felkockazott sultburgonyaval, amit az elkeszitett hussal osszekever, es igy talalja.

зщвьфтшсялн акш& 2005.07.01. 13:18:54

sebibaba, mar meg ne haragudj, de a szoveg elso ket mondata alapjan kenytelen vagyok 1 belvarosi sznob nacinak titulalni. ne legyel mar korlatolt, pliz. kosz.

Tejesember 2005.07.01. 13:33:14

A majorannát mindenki kifelejtette...:)) Plussz egy kis pari is, hogy a zaft jó legyen:))

sracc 2005.07.01. 13:41:20

Budán, a III. kerületben, az Aquincum szálloda mögötti részen van egy étterem, azt hiszem "Krúdy Gyulához" a neve, vagy valami hasonló, de biztos, hogy Krúdyra hivatkoznak.
Mocskosul drága, például egy lecsó 800 Ft körül van.
Kétszer voltam ott, másodjára a barátnõmmel, ez volt az utolsó próba. Lényeg, hogy a közepes izû és hõfokú bablevesben egy nagy, levágott KÖRMÖT találtam!!! Méretre kb. 1x1 cm-es volt. Valószínûleg nõi köröm lehetett valamikor. Nem szóltam róla, nehogy a bnõm elhányja magát.
Ide se menjetek!!!

FoDoS 2005.07.01. 13:48:11

Nemtom ismeritek-e az "Ágika Kifõzdéjét" a Csata u. és a Róbert Károly krt. sarkán. Na, az aztán az orgazmus, gyakorlatilag nem ettem még rosszat ott pedig naponta ott ebédelek. A rántott cuccok a legjobbak, elsõként a borzast próbáljátok ki, kerek krumplival...
Mindent frissen paníroznak, sütnek...
A Brassói itt is megaélvezet, az sajna nem mindig van.
Ja, és én kis adagokat szoktam kérni, pedig 135 kiló vagyok...

Titkárúrfi 2005.07.01. 14:12:22

Nyócker' Asztalos Sándor utca 6 sz. Pocak büfé.
A volt Erdért telepen van eldugva, de a környék összes melósa oda jár ebédelni. Nagy adagok családias hangulat stb. A Pocak mama fõz, Pocak papa felszolgál :-)
Bátran ajánlom

Atis 2005.07.01. 14:53:39

Sashalom, Pocakos kisvendéglõ...hibátlan...kisgõzös jelleg, enyhén antiszociális tulajjal, aki gyengéden a mûhelysegédnek - aki vélhetõen a fia - beszól: "te Gabesz a faternak toljál már ki egy levest..."
Rendkívül finomán, néha furcsán fõznek...sokszor elgondolkodom, hogy vajon valamiféle kompenzálásból adnak ekkora barnamedve adagot...mindig keresem a kakukktojást, de eddig nem leltem...egyszer a kis duci tepsibõl kiszedõ hölgyet le kellett kicsit oltani, hogy ejnye már az elõbb a fõnököm pont kétszer ennyit kapott és én is ennyit akarok fizetni...összességében jó, nálam bejön...ajánlom a közepesen ebédre igényeseknek...inyencek kerüljék...azok költsenek 2000-et bátran egy kiskanál lecsóért...:)

nemtom 2005.07.01. 14:54:09

Szerintem meg aki azon élvez, hogy a brassóit nem úgy fõzik az ilyen kifõzdékben ahogyan azt "autentikusan" kellene, az elmehet. Csináljon magának, aszt' egye azt.
Igenis hogy jók tudnak lenni az ilyen kifõzdék még ha nem is nevezhetjük ezek szerint brassóinak a brassóijukat.
Drága éttermekben ettem már olyan szar kajákat, mindenféle néven, meglehetõs drágán.
Az ilyen kis kifõzdékben viszont szar kaját még nem ettem.
Nem is tuom miért... Talán nem engedhetik meg magunkak?

125 kg (netto) 2005.07.01. 15:07:03

Mióta az Ikarus-menza nyári leálláson van, én is a Pocakosba járok.
A Markos György-fejû tulaj a "Tilos a dohányzás" tábla közvetlen közelében szívott két slukk között rendre leüvölti a személyzetet, hol savanyúért, hol tálcáért, de úgy tûnik, hogy ezt a vendég érdekében teszi.
A vendégkör vegyes: nyugdíjasok, szobafestõk, irodisták, rendõrõk, sõt öltönyösök a közeli autószalonból.
A kaja pedig igenis jó, és az adagok mérete alapján is könnyen megkülönböztethetõ a gyerekkórházi kajától.
Szerintem maga a megelevenedett Rejtõ-regény.

Panther 2005.07.01. 15:58:03

Ezeket menza házhoz szállításokat ne hasonlítsuk egy jó kis kifõzdéhez.:-)

sebibab 2005.07.01. 18:28:52

#5 - G.P.
igazad van, bammeg. Vezeklésképpen elballagok a legközelebbi Mekibe.

#12 ZiziZuzu
méééééég :-) veri az enyémet :-)))

#15 - зщвьфтшсялн акш&
Hát öngúnyolok, te ilyenolyan! Mellesleg oroszul jobban beszélek, mint te, beeeee!



Bableves 2005.07.01. 19:23:30

A kollégámmal gyakran eszünk itt. Az ár-érték arány a kívánatos irányba. A szakmunkás felsõtestûeken kívül a fél adagot ajánlom, (ami majdnem egésznek néz ki)mert utána még ott hesszöl egy kis máglyarakás, vagy túrógombóc.
A babgulyásuk 1 kenyérrel, utána rétes vagy máglyarakás = halálos orális túladagolás. Dél utánnra a melónak annyi.

anonimusz 2005.07.01. 19:46:41

he? romkocsma-istenitesig megvagyunk, de sehol egy proli- ill. vallasgyulolo kitetel? hat a homar-szinvonallal mi lesz?

csakazért 2005.07.01. 20:38:18

Mindenki monnyon le.

Ultra Viola 2005.07.01. 20:46:44

Zöld Sasok, Zöld Sasok, magasan szárnyaljatok!

belvárosi proli 2005.07.01. 21:06:34

A Király-utcai Frici bácsi kifõzdéje" sem drága, ráadásképpen asztalhoz hozza a pincér a kaját (ami mellesleg ehetõ). A konyha este nyolcig üzemel.

CyClotroniC 2005.07.01. 23:45:19

Frici bácsinál tényleg jókat lehet zabbantani!

fuckordie 2005.07.02. 00:20:42

Jézus meghalt érted. Jézus meghalt. Érted?

Bájog 2005.07.02. 00:58:33

A Moszkva-tér környékén, a Kétlyukúban fõzik a legfinomabb zsírosdeszkát a városban!

Reisbüro 2005.07.02. 01:11:19

Könyörgöm: szopjon már le valaki!

lizerginsav 2005.07.02. 02:19:23

Láttam Istent!

thorst happert 2005.07.02. 08:11:02

Plussz egy kis pari is, hogy a zaft jó legyen:))

a brassóiba paradicsomot rakni, emberiség elleni bûntett.
egy magára valamit is adó világban ezért legalább 10 korbácsütést érdemelnél...

namostjólmegmondtam 2005.07.02. 08:20:37

Pfúj, romkocsmák. Sok dekadens + sznob + wannabe álértelmiségi. Tilcsuk be...

proletár 2005.07.02. 09:32:26

kispesti piacon szalontüdõ rulez!

Joshua 2005.07.02. 09:36:51

a tulaj egy mega-sültparaszt.... durung kögyög állat.... kaja tûrhetõ, de inkább elkerülöm...

Jorgosz Travel 2005.07.02. 09:55:38

Görögországban, az Ágiosz Ádrianosz nevû falucskában mérik a világ legjobb konyakát a rászorulóknak (kannáskonyak, basszamegaló). Kb. 50 km Athéntól, valahol a Peloponészoszon.

drflash 2005.07.02. 10:05:31

a Pocakos Lakatos a Soroksári úton szintény basszottlyo ebbe a kategórijába, sok zsír, sok hály. Hurka lucskossan. Resztelt máj hamubasült pöcs móggyára elkészítve. Ideális tunkolóhely.

......hangover....... 2005.07.02. 10:30:04

A Móri kocsma az Ostrom utcában drága és szar hely. Ezt az egész várost le kéne rombolni, hogy valami ötletesebb épülhessen a helyén.

x 2005.07.02. 10:58:47

Én eddig csak busszal mentem el a Pocakos mellett, de nem is gondoltam hogy bemerészkedjek.
Ezután sem fogok, mert tuti ételmérgezést kapnék.

y 2005.07.02. 11:27:05

A sashalmi Pocakos tényleg nem rossz hely. Én gyakran ettem ott és ebéd idõben aránylag nagy a választék és firss meleg kaját lehet kapni. A kiszolgálás nem az igazi és néha az árak is érdekesen alakulnak, de mindent összevetve nem rossz, egy ilyen helytõl.

bróker 2005.07.02. 20:26:12

Ki a faszt érdekelnek ilyen proli zabáldák, mint a Pocakos? Én a Kempinskiben tömöm a pofám ebédidõben, nem ezer alatt! Nyavalyás proliújság ez a Homár!

p 2005.07.02. 20:53:36

És a tulajnak nagyon szép lánya van, és egy ideig egy kínai szakács is dolgozott ott és a piacon van a legjobb savanyúságos pesten.
de a legjobb amikor az öreg veszekszik a konyhásokkal az öngyilkosság határához terelve öket, aztán rád mosolyog megkérdi kérsz e palacsintát az 5 kilós adag pörkölt után.

Libidoll 2005.07.02. 21:01:54

brassóiba zöldborsó?
perverzitás a rosszabbik fajtából
más
móricz zsiga körtér, viking büfé, megafull burger
igaz, majdnem 1 ezres. de a méretérõl annyit, hogy a 130 kilómmal jóllakok vele
és nagyon finom, ráadásul ott a MEKI MELLETTE
ÉS MÉGIS ITT NAGYOBB A SOR

sebibaba 2005.07.02. 21:20:46

Fuck McDonalds :-)

szapet 2005.07.02. 21:55:14

A X. kerületben a Fertõ utcában (nomen est omen) olyan büfé van, hogy mindig megõrülök ha bemegyek. A csülkös pacal 7 nyelven beszél, a fõtt csülök meg jobb mint otthon ! Viaszos vászon, légypapír, kocsmamálna, amit akartok !

Ate 2005.07.02. 21:56:49

Tavaly ételmérgezést kaptam itt. És az a vicc, hogy ez nem vicc. Mármint az ételmérgezés.. Szerintem menj nyugodtan tovább!

nemtomki 2005.07.02. 22:33:24

Frici bácsi kiráj! Gyorsak, finomak...

Köjál 2005.07.02. 22:33:31

Ate, nonebassz.Már megint sokat ittál...

rajongó 2005.07.03. 01:51:45

Éljen Szeremley Huba!

nemmondommeg 2005.07.03. 10:01:36

emtéká! emtéká!

gyurci 2005.07.03. 16:03:04

Pestujhely XV.ker Babelek.....hmmm

komolyan 2005.07.03. 23:13:34

Burger King rulez.

komolyan 2005.07.03. 23:14:11

fincsi.

proletár 2005.07.05. 21:01:41

és kisbence vendéglõ a józsef uccába a nyócbó'!

chef 2005.07.11. 15:45:02

Ezt a zöldborsót melyik afrikai receptben olvastad "brassóiként" haspókkám?

Ablakos 2006.01.08. 19:26:06

*19 A Pocak büfé tényleg jó. Én minden nap betérek.
süti beállítások módosítása