Tékozló Homár

Pogó zene nélkül, avagy a támogatott lakáshitel drámája

Hány ügyintézõ kell egy lakáshitel becsavarásához? Az érintettek valós személyek, de a nevek igazából nem fontosak (nem a Homár vágott beléjük). Pierre kalandjai a rendszerrel.

Mielőtt 2004 decemberében ráböktünk egy takaros kis sorház szélső lakására, ellátogattunk 2 hitelügyintéző hölgyikéhez, hogy ugyanmár mégse' amolyan tájékozatlan baromként támaszkodjunk a pultra, mint a többi balek. Nosza, kitettük amink van/volt, megmondtuk mit akarunk. Méregettek hosszt, átmérőt, táblázatot néztek, hümmögtek, majd hirtelen mosollyal közölték: minden rendben, Önök hitelképesek, valalmint az ingatlan is megállja a helyét, mint hitelfedezet.

Mink: biztos? Ők: Persze.. persze.. 10%-ot vonnak le új háznál... majd sűrű pislogásokkal az ajtóig kisértek.

Több se' kellett, szaladtunk a foglalócskával (nem előleg, mert azt A Bank nem fogadja el, mint "komoly vevői szándék"). Hamar túl is voltunk ezen. Kezünkben az adás-vételivel capp-carapp A Bankhoz.

Bank-brother: oké, és hol a használatbavételi? Mink: alaprajzunk már van a házról, az miért nem elég? B-b.: amíg nincs hasznibavételi, addig nem fogadjuk be a hitelkérelmet... meg kell az építő és A Bank közötti finanszírozási szerződés. Mink: fakk jor mada! Rohanás az építőhöz, hogy mikor is lesz hasznibavételi, meg kell A Bankkal kötött finanszírozási szerződés is. Építő: hö? neki olyanja nincs, de majd lesz. Építő rohan A Banhoz, Bank mondja: köthetünk, minimunm 50 milla, jópénzért megszámítva. Építő mondja: nekem max 20 kell, de az is csak hogy legyen róla papír. A Bank mondja: 50 milla. Építő: anyádat.

Ígyhát hitelkérelem spontán visszadobva. Hamar rájöttünk, hogy rendesen rátolattunk a lőcsrúdra, mert ha 120 napon belül nem lesz használatbavételi, akkor ugye nem fogadják be a hitelkérelmet, és lőttek a szocpolnak, valamint az (akkor még)áfának. Telnek múlnak a hónapok, álmatlan éjszakák, viharos családi balhék, néha levezetésképpen thaibox az építővel - mit, hogy, és legfőképpen mennyiért.

Egyszercsak, úgy a 110. napon szól a telefon, megvan a használatbavételi, adhassuk a kérelmet, jöhet a becsüs. Kérelem beadva, csatolva minden, nehogy valami is hiányozzon... Születési, házassági anyakönyvi kivonat, DNS térkép, retina-minta, ujj- és makklenyomat. Naná, hogy hiányzott egy petrencére való irat, de ekkor még nem gondoltuk, hogy az igazi ragály, a megtestesült rémálom: "A Becsüs". Múltak a napok, gondoltam hívom az ügyintézőt, mi a helyzet. Háát, kint volt A Becsüs, és háát a (vadiúj) házikó várható hitelbiztosítási értéke nem fedezi az igényelt hitelt, potom 1,4 millióval meg kéne még toldani az önrészt. Kérdem tőle, hogy ugyan miből? Mert ha lenne, akkor nem mennék A Bankba hitelért, különben is, nekem 10% értékesést mondott, ez meg megvan vagy 20. Aszonta, hogy ő sem érti, egyedi az eset, de azt a másfél milliócskát nyugodtan felvehetjük személyi hitélként. Kérdem, ugye csak viccel? Hát nem...

Hívom A Becsüst, kérdem tőle, jó helyen járt-e. Mondja, hogy persze. Kérdem tőle, hogy tán vályogból vannak-e a falak, esetleg döngölt-e a padló, és csak én nem vettem észre, merthogy ilyen szánalmas összeget vetett a papírra? Erre ő, hogy neki A Bank a következő képletet írta fel egy sajtpapírra: fölszint: 160ezer x m2, emelet: 120ezer x m2, garage: 80ezer x m2, telek 10ezer x m2. És ha ezeket összeadom, akkor kijön a hitelbiztosítási érték. Háh! Mondom neki, hogy nyílván a piaci értékből kellene származtatni a hitelbiztosítási értéket, mert ez a négysoros Excel függvény például nem tükrözi, hogy én esetleg egy leszállópálya végébe, vagy netán egy felkapottabb izotóptemető déli oldalában vettem kecót - meg gondolom nem ezt tanulta 3 kemény hónapon át az értékbecslési tanfolyamon. A telefon túlodalán is hallottam, ahogy vállat vont, és egyúttal elirányított A Bank hitelfedezeti osztályára.

Ott volt egy kis asztalcsapkodás, majd közölte velem az oszt.vez., hogy jó, akkor 1 millióval megemeljük az ingatlan hitelbiztosítási értékét. (Kinéztem a rendezőre, hogy vajon ez tényleg így megy?) Ő is az orrom alá tolta a fenti bonyolult, többismeretlenes egyenletet, mire én megkérdeztem, hogy oké, legyen így, de vajon ezt a hitelügyintéző hunca-punca miért nem tudja? Merthogy 10%-os értékcsökkentésről beszélt, meg hogy ez a lakás "röhögve elbírja"...! Erről ő nem tehet, ez nem az ő gondja, hallatta mogorván a tag. Különben is banktitok, örüljek, hogy megmutatta. Fasza...

Kérdem tőle, hogy egy olyan dolog, amiben nem kis részben én is érdekelt vagyok, az hogy lenne már titok? Hisz ha menet közben ilyen kövér nyuszikat kapkodnak ki a cilinderből, akkor még az is meglehet, hogy el kell állnom a szerződéstől, és akkor ugrik a foglaló...? vagy nem értem - pörgettem tovább mentális pillangókésemet. Ő sem értette. Megkérdeztem, hogy akkor ki érti! Örüljek, hogy jó volt hozzánk 1 millával, és menjek, míg csak nyuszik jönnek abból a kalapból - hangzott a kielégítő, alapos válasz. Valóban jobbnak láttam nem tovább feszegetni a kérdést akár alkotmányos aspektusból... végtére is tényleg örültem, próbáltam nézni a jó oldalát. Most már bent lakunk, rossz nyelvek szerint csak ezt kell nézni. Meg a feszületet a falon... mert szerintem még mindig nincs vége.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása