Tékozló Homár

Szegeden ne ütközzön szerb BMW-vel

2007.05.04. 11:58 | jackyll | komment

Szörfölünk tovább, de a Tescót most csak átvezetésnek használjuk. Rókakomának egy fekete BMW tulajdonosával gyûlt meg a baja, miután az parkolásból kitolatás alatt leszakította a hátsó lökhárítóját. A meglepetés ezután jött, ugyanis a helyszínelõ rendõr õt büntette meg:

Aki a Tescot hátulról közelíti meg Szegeden, vagy épp arra távozik, 90%-os biztonsággal halad végig a Bartucz Lajos utcán. Ez az utca - az ott élõk nagy örömére - egy újonnan épített, "lakópark"-nak titulált képzõdmény egyetlen átmenõ utcája... A forgalmat mindenki elképzelheti magának. Az utca két végén virító "Mindkét irányból behajtani tilos" táblát nagy ívben lesajnálja a nép, az egész negyedre érvényes 30 km-es sebességkorlátozást pedig csak a hatóság bohó szeszélyének véli. Van szerencsém ebben az utcában lakni. Szombat délelõtt 11.15 körül épp ki akartam tolatni a házunk elõtt lévõ parkolóból. Mivel tûrhetõen ismerem a környék közlekedési viszonyait, alaposan körülnéztem a manõver kezdete elõtt, villogott az indexlámpa és kb. 10 cm/órás sebességgel vánszorogtam kifelé, hogy a leghülyébb helyzetre is legyen idõm reagálni. Nos, egy dologgal nem rendelkeztem: a jövõbelátás képességével. Pontosan 40 cm megtétele után (az eset után lemértem a távot), a semmibõl megjelent egy kikindai rendszámú fekete BMW és szó szerint letépte a hátsó lökhárítómat.
Magamban végigfuttattam a másik sofõr bõvített családfáját, és kiszálltam megnézni a helyzetet. A Trinanon miatt idegenbe szakadt vezetõ is kiszállt, és feltûnõ lelkinyugalommal kijelentette, hogy hívjunk rendõrt. Mondtam OK, úgy voltam vele, hogy tisztázzuk a helyzetet. Közben érdeklõdtem, hogy van-e Magyarországra érvényes felelõsségbiztosítása, amire azt a választ kaptam, hogy nincs. Arra a kérdésemre, hogy akkor ki fogja megtéríteni a káromat, azt a barátságos választ kaptam, hogy nem tudja, de igazából nem is érdekli. Én meg végiggondoltam, hogy vajon hogy lehet egy szerbiai biztosítótól pénzt beszedni, és kezdtem elkeserítõnek találni a helyzetet. Ilyen bevezetõ után még jobban vártam a rendõrt. Bár ne tettem volna...

A helyszínre érkezõ közeg kb. 1 másodperces vizsgálódás után kijelentette, hogy a helyzet egyértelmû: a kék Kalos beletolatott a fekete BMW-be. Tiltakoztam a rendõrnél, és mutattam a teljesen egyértelmû nyomokat. Ha én tolattam volna a másik kocsi oldalába, akkor ott lenne egy szép horpadás, amiben benne áll az én kocsim valaga. Ezzel szemben tisztán látszik, hogy a Kalosom lökhárítóját egy erõs hatás a BMW haladási irányába letépte és a BMV oldalán pedig elnyújtott, csíkok jelzik a súrlódási irányt. Vagyis õ jött belém, biztos hogy nem max. 30 km/h-s sebességgel, ráadásul ezt egy olyan utcában tette, ahova a kresz szabályai szerint be sem hajthatott volna.

A rendõr rám nézett, és azt mondta: ez mind mellékes, nem számit. Idézem: "az a szabály, hogy mindig a parkolóból kiálló gépkocsi a felelõs, függetlenül a szituációtól". Hiába mondtam, hogy a tolatás megkezdésekor a jól belátható utcában még nem volt a BMW, ez sem számított. A rendõr két választási lehetõséget adott nekem: vagy feljelent, és akkor 100.000 Ft alatt nem úszom meg a dolgot, vagy 10.000 Ft helyszíni bírság. Az utóbbit választottam... A közben kissé megduzzadt nézõsereg - az utca lakói - hangos morgással adták jelét nemtetszésüknek, igazságtalannak tartva a verdiktet.

Megkaptam a csekkem, kitöltöttük a baleseti helyszínelõt, a rendõr is elment egy halálos balesethez. A BMW-s, mielõtt beszállt volna a kocsijába odaszólt nekem: "Biztos voltam benne, hogy ez lesz a vizsgálat eredménye, mert volt már ilyen esetem..." Ezért volt ilyen nyugodt végig az ipse, és ezért nem foglalkozott a biztosító-problémával...

És amint elhajtott, eldurrant az agyam: nem az elsõ kocsi, amit itt nálunk összetört, és tudja, hogy a balfék jogszabályalkotó rossz munkát végzett, vagy a jogszabály alkalmazói rossz beidegzõdések mellett alkalmazzák a paragrafusokat. Hány baleset kell még ahhoz, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés jogszabályi szinten is? És te, aki ezeket a sorokat olvasod vigyázz! Lehet, hogy épp most ért egy fekete BMW a kocsid közelébe...

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KKKKKK 2007.10.21. 16:53:52

ELSŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ!
süti beállítások módosítása