Tékozló Homár

Az ingatlanosnak mindig jár a jutalék

2007.06.27. 16:34 | jackyll | 81 komment
A Homár látott már olyat, amikor az ingatlanos ugyan 3 hónap alatt nem adott el egy lakást, mégis követelte a jutalékát, hiszen benne volt a szerződésükben, hogy annak felmondása után 2 hónappal is jár nekik a pénz a nagy büdös semmiért. Az alábbi levél viszont még ennél is durvább, az ingatlanos itt ugyanis a vevőt _és_ az eladót is lehúzta jutalékra, pedig kisujját sem mozdította, illetve de, a vevőnek adott egy listát, hogy ezeket a számokat hívogassa, ha lakást akar:
A legutóbbi ingatlanos esetről jutott eszembe ami az egyik családtagommal és párjával történt. Friss házasok és életet kezdő fiatalok lévén lakást akartak venni. Fel is keresték a legközelebbi ingatlanirodát a Kőbánya ingatlant. Ahol annak rendje és módja szerint aláirattak egy terjedelmes szerződést velük, hogy a bemutatott lakásokat csak rajtuk keresztűl veszik. Eddig teljesen elfogadható és szokásos. Ezek után adtak nekik egy fénymásolt listát, címekkel telefonszámokkal, hogy akkor elkezdhetik hivogatni. Elkepesztő kiszolgálás, ezt egy apróhirdetési újság is tudja, főleg hogy a címek nagyrésze döglött volt, és a maradék is elég drága (gondolom a hihetetlen munkáért felszámolt jutalék miatt). Ezekután persze nem foglalkoztak sokat ezzel a céggel elmentek egy másikhoz ahol udvarias, segítőkész, korrekt kiszolgálásban volt részük és meg is vették az egyik bemutatott lakást. Az ingatlaniroda megkapta a jutalékát mindenki boldog volt. NADE!

A már elfelejtett ingatlaniroda ügyvédje egyszercsak jelentkezett, hogy nem jelentették be nekik, hogy vettek lakást, (szerződésben ki volt kötve, de mi közük hozzá, és honnan tudta meg?) ráadásul az általuk közvetített lakást vették meg, őket megkerülve. És tényleg, az ő sajtcetlijükön is rajta volt a cím, sokkal többért, és ehez még lobogtatta azt az apróbetűs részt hogy ilyenkor ki kell fizeni nekik a jutalékot, különben bírósági úton behajtják. Több ügyvédet megkérdeztek, de sajnos a szerződés szabályos és aláírták (naiv fiatalok), kénytelenk voltak fizetni, függetlenül attól hogy nem a Kőbánya Ingatlanon keresztül vették meg ugyan azt az ingatlant.

Eddig is elég pofátlanság, de a csavar itt jön. Mivel az eladó is aláírt egy hasonló papírt vele is kifizetették a jutalékot!

A rendes iroda akin keresztül vették a lakást nagyon korrekt volt, mert az üzlet megkötése után is mindenben próbálta őket segíteni. Jogi úton és az ingatlanos szakmán keresztül is, hiszen őket járatja le az ilyen aljas csaló. Persze hogy szép legyen a történet, ennek meg ő itta meg a levét, ugyanis a Kőbánya Ingatlan az önkormányzatnak nevezett maffia kapcsolatain keresztül úgy tűnik bezáratja a korrekt ingatlanost úgy hogy a hivatal időhúzással nem ad ki valami engedélyt ami a működéshez kell.

Javaslom kerülje mindenki messzira a Kőbánya Ingatlant is! A szolgáltatás nulla viszont nagyon jó és etikátlan ügyvédjük van!

Az ingatlan szakma ezzel végkép leírta magát nálam. Tudom hogy vannak rendes irodások, de ezekután én nem merek bemenni ilyen helyekre és aláírást sem fognak tőlem látni, hiszen semmi plusz biztonságot nem nyújt ez így, akkor meg inkább az apróhirdetéseket nézem és lecsapom a telefont ha iroda veszi fel!
Vajon ha 10 ingatlanos hirdette volna a lakást sikertelenül, mindenkinek fizetni kellett volna?
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2007.06.27. 16:59:17

És vajon tényleg perre vinné az ingatlanos a dolgot, vagy csak riogat? Mert én lehet, hogy hagynám magam perelni + nem írnék alá soha kizárólagosságot...

Mrs.Incredible 2007.06.27. 17:04:04

ez meg milyen dolog már?

Szumi 2007.06.27. 17:26:31

Nem, mind a tíznek nem, csak amelyiknél aláírtak. Kettőnél írtak alá - kettőnek fizettek. Korrekt. Az emberfia (lánya) még egy sokkal kisebb értékű és jelentőségű cucc vásárlásánál is körültekintőbben jár el, mint a meg nem nevezettek. Elqrták.

xombat.com 2007.06.27. 17:44:23

naiv ugyfel
definialjuk a "bemutatott lakas" fogalmat
egy fenymasolt lista nem bemutatas, ha mas bemutatja akkor nem ok, stb stb.

en siman bemutattam volna nekik

off:
anno tobb mint egy evtizeddel ezelott hogy utaltam az alberlet kozvetitoket - leperkaptal nekik 3-5000 forintot majd kaptal egy listat amelyek jelentos resze doglott volt

NémethMarcell 2007.06.27. 17:48:32

Én biztos nem lettem volna szívbajos, ugyanis egy lakást sem mutattak meg. Még ha meg is mutatták volna, ölég nehéz lett volna azt bizonyítani. Így meg pláne.

getmygirls 2007.06.27. 17:51:24

Ezt sajnos a fiatalok kúrták el, méghozzá igen rendesen. Én most adtam el a lakást, vagy 12 ingatlanos céggel volt szerződésem. Ahogy aláírtuk a papírokat, és megkaptam az előleget, azzal a lendülettel végighívtam, e-mail-ben megerősítettem, ahol az állta a szerződésben, hogy ajánlott levélen ott úgy, de elmondtam, eladtam a lakásom, és ezzel a kötelezettségem is le van tudva.

Ha a fiatal pár küld egy levelet, és azt mondja, hogy igen, megvettük ezt a lakást, csak épp egy másik ingatlanos vitt minket oda, ezt tudják igazolni, és ennek írásos nyoma van, a "szemét" ingatlanos elmehet a sunyiba, így viszont sajnos jogos a követelése.

Az eladónak szintén ugyanezt kellett volna tennie, és hoppon marad a g*ci.

GMG

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.06.27. 17:59:47

Mi lakást adtunk ki albérlőknek. Nem emlékszem, hogy melyik cég volt, de volt olyan is a kikötések között, hogy rendelkezésre kell állnod mint kiadó emberke, attól függetlenül, hogy hajnal 1kor szeretnék-e megtekinteni vagy vasárnap délben.
Továbbá hogy más ingatlanosnál nem hirdethetek, nem rajtuk keresztüli partnernek nem adhatjuk ki stb. szóval szigorú.

Sajna anyósomék aláírták a papírt az apróbetű olvasása nélkül, őket is perrel fenyegették. Azonban volt egy pozitív is a papíron: tudniilik lehet szüneteltetni a tevékenységet szabadság, nyaralás stb. esetén. No, azóta nyaralunk immár fél éve :-)

Jack__Bauer 2007.06.27. 18:04:34

Marcell 2007.06.27. 17:48:32

Valószinüleg ez nem is volt feltételként megjelölve a szerződésben. Márcsak azért sem, mert nehéz bizonyítani. A tény az, hogy megvették azt a lakást, amit a Kőbánya Ingatlan is közvetített.
A sztori szerint elég szemét eljárásnak tűnik, de jogilag valószinüleg stabil.
Sajnos a tanulópénzt ez esetben meg kell fizetni.
A honlapjukat egyébként ezzel a névvel nem találtam meg, esetleg ők (www.xing.hu/hasznaltingatlanok/dijszabas/index.html) lehetnek?

HollyFcuk 2007.06.27. 19:35:40

Nem vagyok gyakorló ügyvéd, de szerintem lehetne találni a Ptk-ban olyan jogszabályhelyet, ami alapján vissza lehetne követelni a jutalékot. Ha másba nem is, de jó erkölcsbe mindenképp ütközik az ügylet. Ha már Tocsikot lehúzták 800 millára ezen a címen:))
Szerezzetek egy hasonlóan jó ügyvédet!

Narrátor (törölt) 2007.06.27. 19:47:26

A tízirodás dolog attól függ, egy normális ingatlanközvetítő általában nem kizárólagos szerződést köt viszonylag nagyobb jutalékért. Így ha te adod el, akkor így járt, egyéb esetben teper, mint állat, hogy ne bukja a boltot. A szemetebb (pl. Kőbánya Ingatlan) kizárólagosságot kér, ezen felül kiköti, hogy a szerződés csak akkor bomlik föl pl. ha 6 hónapig semmilyen érdeklődőt nem tudnak felmutatni, és ezek mindenféle kombinációja. Az ilyet messzire kell elkerülni, legcélszerűbb pedig magánszemélyt keresni, aki azt számolja, ki tudja-e fizetni a köv. havi gázszámlát, mint irodát, akinek csak egy ügyfél vagy a sok közül. Legközelebbre több szerencsét a fiataloknak, mert gondolom, nem a X. kerület a hosszútávú terv. :-)

countryhiker 2007.06.27. 20:11:12

Aláírtad, megszívtad, ennyi. Majd legközelebb gondolkodsz, mielőtt cselekszel...

jinny 2007.06.27. 21:04:37

az a probléma, hogy azok is ingatlanosoknak nevezik magukat, akik pénzért telefonszámokat adnak ki. ez komolytalan, és nagy lehúzás. Aki lakást keres, ne ilyen irodán keresztül tegye! a jó ingatlanos maga szervez le mindent, még a lakást is ő mutatja be, tartja a kapcsolatot a vevőjelöltekkel, a tulajokkal. rengeteg dolgot intéz és nem sajtpapíron ad kamu számokat pénzért!

bobolysza 2007.06.27. 21:09:42

Néhány éve szerettem volna venni egy családi házat a településen, ahol jelenleg is lakom, tehát ismerem, mint a tenyerem. Megnéztem pár ingatlaniroda weblapját, majd az egyiknél (talán kezdő iroda lehetett)a nekem megfelelő paraméterekkel rendelkezők közül kiválasztottam azokat, melyeket be tudtam azonosítani - városrész, kb: melyik utca stb... - mely úgy sikerült, hogy az ingatlanos a fotók közé feltette az ingatlan utcafront felől készült képét is. Talán érdemes ilyesmire is odafigyelni, bár ez családi ház esetében könnyebb, mint egy tömbházban lévő lakásnál.

Daubentonia madagascariensis 2007.06.27. 22:02:04

Nemigen látom, hogyan lehet egy fénymásolt lap alapján perrel fenyegetni. Ha része az aláírt szerződésnek, akkor igen. De ha külön adja az iroda, hááát. Ügyvéd úr, mi ezt sosem láttuk, tök másmilyet kaptunk.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.06.27. 22:12:05

Aki hülye, haljon meg!
Lakásmaffiák korában nem szabad ingatlanközvetítőben bízni, csak ha régi jó ismerős.
Eljárás:
1. Venni kell egy nehezen azonosítható feltöltőkáryás mobilt.
2. Az eladó hirdetéseket ad fel, esetleg, ha jól ismeri, szól a postásnak, ad neki egy ötszázast, hogy segítsen, ha tud, továbbá legyárt pár tucat letéphető telefonszámos illegális hirdetményt, és azokat forgalmas helyekre kiragaszgatja. A vevő hirdetőújságokat vásárol illegális hirdetményeklet olvasgat jegyzetelve, továbbá a kívánt lakóhely/környék postását leszólítja, és ígér neki 200-1000 Ft-ot a kívánalmainak elvileg megfelelő lakásokért.
3. Táblázatkészítés. Az eladónak egyszerűbb a dolga, neki elég a hívó felek telefonjait rögzíteni, különös tekintettel az ingatlanügynökségek vonalas és mobil számaira. A potenciális vevőnek nehezebb a dolga, de ha beírja a lakás méretét, szobaszámát, extráit és a telefonszámot, akkor utóbbi szerint rendezve egyrészt ki tudja szűrni a kéróvigéceket, másrészt meg az általában több, egymástól eltérő szöveggel hirdetett lakásokról szinte mindent megtud, már az első hívás előtt.
Ja igen: nem egy kimondott haszonállat-fajba tartoznak az ügyvédek, de egy élet munkájának adásvételébe sokszor olcsóbb belevonni őket, már az előszerződés megkötésekor is. Mindkét oldalról.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.27. 22:16:58

Meg lehetett volna támadni a követelést aránytalan és elfogadhatatlan minőségű szolgáltatás és ellenérték címén. Ilyen alapon meg is nyerték volna. (lásd besült címek) Ha ezen a szálon elindulnak, max egy töredékét összeget kapott volna az adott , nem ingatlanos, hanem címközvetítő cég. A kettő ugyan is nagyon eltér egymástól. A legokosabb egyébként az lett volna, ha a sok besült címek után azonnal felbontják a szerződést. Másnak ezt javaslom.

Szuper Omega 2007.06.27. 22:38:07

Lehet rosszul olvastam, de ha jol értem akkor az eladotól és a vevötöl is beszedték a jutalékot, ez meg ismereteim szerint nem teljesen okés

IngatlanSztár 2007.06.27. 22:45:12

Ezért nem kell ingatlanoson keresztül lakást venni, hanem inkább:

www.DirektIngatlan.hu

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.06.27. 22:47:28

Ezért kell szépen végigolvasni azt a szerződést. Még a hátoldalon is az szürke apróbetüs részt a szürke négyzetben. Még akkor is, ha két dupla-szekrény-méretű bengáli tigris áll is az ember nyakára. Sőt.

Ez a dolog szerintem úgy működik pszichésen, hogy az embernek felvillantják álmaiban szereplő csecsebecséjét (jelen esetben a lakásszerzés lehetőségét) és mézes-mázos szóval odadugják a szerződést mint valami napi bulvárlapot, aztán amikor az ember azt hiszi, akkor bumm. Megszívtad kis barátom. Itt a cetli mennyévazze.

Ilyenkor az ember csak fogja a fejét, de mit lehet tenni? Irni, Hamár Homár Homér.

nikii 2007.06.27. 22:50:02

Aki mindenféle szart aláír, és utána nem tartja be az abban foglaltakat, nem lehet sikeres ember.

malacful 2007.06.27. 22:56:03

az ingatlanosok is csak olyanok mint a magyar atlag es szelsoseg, van korrekt es szegeny es csalo es gazdag. De a vevok is pont ilyenek. Mivel mar ideje probalok egy lakast eladni, az "ajanlatok" messze uberelik az ingatlanosok pofatlansagat.

puszi 2007.06.27. 23:06:20

Sziasztok!
Az ingatlanközvetítőkkel lehet jól iss, meg pórul is járni. Alapvetően kétfajta ingatlanos létezik: aki kizárólagosságot kér, és aki nem. Előbbi (ilyen pl. a Duna House) nagy összegeket fektet be a reklámozásba, és emiatt akar biztos lenni benne, hogy a pénzét megkapja. Az ilyen, korrekt cégek általában gyorsan el is adják a lakást, a mi lakásunkat megvevők lakását 1 hét alatt passzolták el, igaz, hogy a 15 milliós lakásra 700000 jutalékot kértek.
A nem kizárólagos közvetítőknek nem kell jutalékot fizetni, ha nem ők adják el a lakást, és nem kell akkor sem, ha az általuk hirdetett és árult lakást először nem rajtuk keresztül láttad. Azt, hogy ők voltak az elsők bizonyítaniuk kell, erre alkalmas például a lakás megtekintését igazoló nyilatkozat. Ha viszont már láttad mással, akkor megtagadhatod a nyilatkozat aláírását, sőt a megtekintést is, azzal a felkiáltással, hogy már láttad mással, amit ők bizonyítani is tudnak.
Érdekes továbbá a szerződés felmondása is, ezt előre tisztázni kell. Ugyanis a legtöbb ingatlanosnak akkor is ki kell fizetni a jutalékot, ha ők nem adják el a lakásod, de menetközben meggondolod magad, és mégsem költözöl. Ez is érthető, hiszen költségük volt vele, hirdettek, ügyfeleket hoztak stb.
Ja, és még egy. Még nem hallottam olyat, hogy a vevőnek kellett volna jutalékot fizetni, azt mindig az eladótól szedik be, akinek a lakását árulják, már csak azért is, mert neki lesz pénze a tranzakció után. Persze közvetve ezt a vevő fizeti, de papíron nem. Amelyik iroda ilyen szerződést akar veletek aláíratni vevőként, azt messze el kell kerülni.
Puszi

Yasashi Tanuki 2007.06.27. 23:33:47

Dolgoztam egy ilyen cégnél - szerencsére nem ingatlanosként.
Az átverés ott kezdődik el, hogy ezek a cimeiket nem hirdetés, munka útján, hanem az Expresszből szedik. Ugyanott hirdetnek és nem jelzik, hogy ingatlaniroda van a hirdetés mögött. Szerintem a hirdetési újságnak kellene kötelezni a hirdetőket, hogy tüntessék föl, hogy magánszemélyről vagy közvetítőről van szó. Pl. a 7 millió alatti budapesti lakás ami a legolcsóbb kategória majdnem 100%-ig kamu irodai hirdetés. Aki felhívja a drága mobilszámot azzal találkozik, hogy hát sajnos a hirdetett lakás már elkelt, de van hasonló csak fáradjon be az irodába. A lapnak is jót tenne ha kiszűrnék a jellemtelen ingatlanos bandának a hazugságait.

campona 2007.06.27. 23:47:58

Tisztelt Szerkesztő!

Ezek után a Bankokat se keresse fől, mert ott is apró betű van. Apró betű ide vagy oda el kell olvasni mindig mindent mert lehet, hogy az van beleírva ami számunkra nem ideális és ezért nem a szolgáltató a hibás.
Való igaz a történetben az , hogy egy bunkó ez a "ingatlan iroda" de, ne általánosítsunk NEM SZABAD. Végülis a közértbe bemegyek és kérek egy kiló kenyeret. Kapok, de előtte kapok egy papírt ami apró betűs nem olvasom el és a végén kiderül amit kaptam azt csak az ajtóig vihetem természetesen kifizetve és utána vissza kell adnom.
Ezek után nem megyek több közértbe.
Ez vicc nem kell az embereket megvezetni. Azért írom ezt ilyen formában mert, a feleségem több éve ingatlanozik saját cég révén és nagyon
unom, hogy nagyon keveset találkozunk
de nem csak hétköznap és reménykedek, hogy egyszer jól fogunk élni mert egyesek szerint az ingatlanos nem csinál semmit de teli van mint az állat!TÉVEDÉS!!! Ki kell próbálni mindent és azután mondani véleményt.
Nincs jogsim nem szólok bele a vezetésbe ilyen egyszerű:-).
Mindent leírni nem tudok nincs elég idő rá. Adás vége.

campona 2007.06.27. 23:53:13

EGY JÓ TANÁCS MINDEKINEK NEM SZABAD KIZÁROLAGOS SZERZŐDÉST ALÁÍRNI CSAK A GOND VAN AZ ÜGYFÉL SZÁMÁRA.

tigrincske 2007.06.28. 00:33:05

Lehet, hogy megköveztek, de ingatlanos vagyok. A kommentekben említett korrekt cégnél, már 2,5 éve.
Néhány jótanács: csak nagy céggel kötni kizárólagosságot, mert mi költünk az ingatlanra, és több százan dolgozunk a közös adatbázisból SZABÁLYOZOTT FELTÉTELEKKEL ÉS MUNKAMÓDSZEREKKEL. Mi keressük a vevőt, egyeztetünk, bemutatunk, ingyen hiteltanácsot és ügyintézést adunk, piaci áron kínálunk, kizárólag aktuális ingatlanokat. A kizárólagosság=jogi tisztaság. Nincs az, hogy megnézel egy lakást xy ingatlanoson keresztül, meg megnézi a feleség/férj a másikon keresztül, és valamelyikkel megveszitek... mindkettőnek jár a jutalék. ez van. persze ha van megtekintési nyilatkozat, ami bizonyítja, hogy melyikkel nézte először, akkor annak kell fizetni. Címközvetítő cégnek egy fillért se. Nem csinálnak semmit. Sajnos vannak olyan cégek, akik ingatlanosnak nevezik magukat. Nálunk mind a 700 értékesítő OKJ-s értékbecslő, közvetítő. Szakmai tapasztalat, jogi háttér, és képzettség áll mögöttünk. Sohanem volt elégedetlen ügyfelem. Korrekt munka, korrekt szolgáltatás. Csak a kókler "hamar megszedem magam szemét módon" ingatlanosnak magát nevező egyedeket ki kellene szűrni a szakmából. Hajtunk rá, nagyon.
Én vagyok a legboldogabb, mikor az ügyfeleim mosolyogva fizetik ki a jutalékot. És igen, mi képesek vagyunk eladni 1 hét alatt. miért? 700 ember főállásban foglalkozik az ingatlanokkal, ami a rendszerünkben van. Csak én költök a saját hirdetéseimre havonta 60 ezer Ft-ot. Ennek a 700 szorosa mennyi is? Na ezért dolgozunk kicsit drágábban. De szolgáltatunk. És megdolgozunk a pénzünkért. Mi igen. A címközvetítők és a kóklerek nem. Nem kell általánosítani. Ha jó tapasztalat kell, akkor megkereshet bárki.
Sajnos van olyan iroda, aki a vevőtől és az eladótól is kér jutalékot.
Még valami: mi olyat is megtudunk az ügyféltől, amit az eladó magánszemélyként soha. Pl végignézik a lakást, tetszik nagyon. Eladó vár és vár, hogy annak a vevőnek tetszett a múlt héten... persze. Csak azt nem tudja meg soha, hogy miért nem vette meg. Mert a vevő nem szól vissza, hogy bocs, mégsem. Én igen, és elmondom, hogy miért nem. Így lesz rálátása az eladónak, hogy min kellene változtatni. stb.
ismétlem: nagy cég, drágább jutalék, de minőségi szolgáltatás és korrektség. Ja, és eladás!

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2007.06.28. 03:32:02

árulom a lakást 45 millióért. idejön az ingatlanos és rá akar beszélni,hogy adjam el 35-ért, mert úgy gyorsabban elkél. hátakurvanyád.

Kitiltott Nick 2007.06.28. 07:16:17

Ja, ugyanezt nekem is... Igyaz 38-ért.

Layosh 2007.06.28. 08:06:52

Minek kellett aláírni papírt? A címekért? Ha elakarja adni az ingatlanos a lakást, akkor ilyet nem kér. Amikor én vettem a lakásom legalább7-8 ingatlanossal találkoztam, de senki nem akart semmit aláíratni velem.

weasel 2007.06.28. 08:09:49

Hello!

Szerintem az ilyen és ehez hasonló lehúzós bandákat kellene hamis pénzzel kifizetni.

Ha ti is így hát én is így ...

Tengertánc (törölt) 2007.06.28. 09:12:13

Nekem egyébként ez az egész ingatlanközvetítős "szakma" nagy ködbe burkolódzó dolog...bemész egy ilyen irodába, hogy segítsenek eladni a lakásod. Erre mit csinálnak? Felrakják különböző INGYENES hirdetési portálokra a kéglit és kész. Ezért adjak nekik jutalékot? Mire fel? Én a saját lakásomat mindenféle ingatlanos segítség nélkül vettem meg és szintén e segítség nélkül adtam el a régit. Ennyi.

Hajdina 2007.06.28. 09:25:29

Mások okulására álljon itt egy rövid történet. Ártatlan és naiv ügyfél révén bementünk a XVII.ker-i Vadkacsa ingatlan irodába, hogy az általuk az interneten meghirdetett és nekünk tetsző 3 lakás címét megkaphassuk. Ehhez természetesen le kellett szerződnünk velük. Miután a szerződést kitöltöttük, kértük a címeket. Mondták, hogy a kért 3 címet önállóan nem tudják kiadni, csak egy teljes lista keretében, ami magában foglalja a kb 12 millás lakástól a 40 millás házig mindent, mert sajnos a programjuk nem képes egyedi listázásra. Na ekkor kellett volna kifordulni az irodából. De sajnos mi nem ezt tettük, mert elvakított az egyik ház megvételének lehetősége és átvettük a listát. Fel is kerestük az említett ingatlant, de aztán kb 3 hónapos huzavona után végül is nem vettük meg a fent említett lakást. A vétel meghiúsulása után elkezdtünk nézegetni a környéken és belebotlottunk egy magát a saját eladó házán hirdető építtetőbe, akivel rövidesen megegyeztünk és megvettük az általa kínált ingatlant. Tisztáztuk, hogy nem ingatlan közvetítő által érkeztünk, hiszen mi magunk találtuk az ingatlant, és mindenki boldog volt. Addig a pontig, amig az építtető el nem ment abba az irodába, ahol kb egy évvel ezelőtt beadta az ingatlan címét, hogy kijelentse onnan az általa leadott hirdetést és azzal szembesült(ünk), hogy ezt a címet azon a már korábban említett listán nekünk is kiadták, hiszen azon a kerület szinte minden eladó ingatlana rajta szerepel, ha kell, ha nem, hiszen nem tudnak egyedi tételt kiadni, ugyebár. Így aztán az iroda jutalékát ki kellett fizetnünk, mert perrel fenyegettek és a bíróságon nem tudtuk volna megvédeni az álláspontunkat. Szóljon a sztori okulásul bárkinek, aki a fenti irodával valaha is kapcsolatba kerülne.

A Lyukastorkú Rézfaszú Bagó. 2007.06.28. 09:49:41

Én is ingatlanirodát fogok nyitni. 1szerű , zsíros pézforrás. A neve Bányakő Ingatlan lesz.

abroad 2007.06.28. 09:59:10

miutan az ingatlanos megmutat egy lakst, minden esetben alairat egy papirt, hogy a lakast lattak es o is ott volt, o kozvetitett, alairja a tulaj es aki megnezte a lakast plusz az ingatlanos. a parocska egyszeruen bef..sott az ugyvedtol... 10-szer beprobalkoznak, ebbol 2-3-szor bejon... mar ezert megeri egy ugyvedet fizetni...

Narrátor (törölt) 2007.06.28. 10:15:46

Már vártam tigrincske típusú hozzászólást. :-]

Első és legfontosabb: KIZÁRÓLAGOS szerződést SOHA, mondom SOHA nem szabad kötni. Persze jogi tisztaság -- ja, az irodának, később könyebben lehet bemószerolni az ügyfelet miatta. Jogászként mondom, tessék bevállalni a nem kizárólagost és az esetleges +1%-ot, mivel így bármikor ki lehet szállni az üzletből, sok helyen elég egy ajánlott levél, hogy köszönöm, ennyi. Kizárólagos szerződésben láttam már cifraságokat (pl. szerződés csak akkor bontható föl, ha a nevezett ingatlant 6 hónap alatt sem sikerül értékesíteni és legalább 2 hónapig érdeklődő sem jelentkezik (megtekintési nyilatkozat). Mondanom sem kell, az 58. napon mindig jött valaki, aki kíváncsi volt erre a helyes kis lakásra, de végül nem ezt vette meg). Sokan elmondták már, a papírt mindig A-tól Z-ig elolvasni!

nikii 2007.06.28. 10:26:46

Kérsz részletes tájékoztatást.
Kérdezel.
Ha nem teszik, kifordulsz az ajtón.
Megnézed mit írsz alá.
Ha nem teljesít, bontasz.
Rendes ingatlanost is eleget találsz.
Fodulj hozzánk: www. MODERLVA .hu

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.06.28. 10:32:26

Az emberek már szépirodalmat sem olvasnak, nemhogy jogi nyelven megfogalmazott szerződést... Normális iskolai oktatást mindenkinek!!

tigrincske 2007.06.28. 10:36:20

A Lyukastorkú Rézfaszú Bagó:
ha nem tisztességtelen ingatlanos akarsz lenni, mint a fent említettek, akkor nem ennyire egyszerű a történet. Reggel 7-től este 9-ig dolgozom, sokszor hétvégén is. Nem keresek milliókat, de korrektül SEGÍTEK az ügyfeleknek.
Blazzo:
Olyan oldalakon (6-8 oldalon+ újság)hirdetek korlátlanul, ahol magánszemélyként 5 képpel egy hirdetés, 30 napra 10 ezer Ft. Nem mellékes, hogy mikor én kiviszem a lakásba a vevő jelöltet, akkor már tudom róla, hogy meddig nyújtózkodhat anyagilag, és mennyi idő áll rendelkezésre a vásárlásig. El lehet adni magán úton is, de van amikor egyszerűbb és megbízhatóbb egy VALÓBAN PROFI ingatlanost kifizetni .
demon : Valóban el kell olvasni a szerződést, a miénkben nincs ilyen ha nem mutatom x napig dolog. Korrekt, kiemelt szerződés. Ebből nem lehet baja az ügyfélnek, csak akkor, ha felrúgja a szerződési feltételeket, amit ismertettem és elolvastam vele minden esetben. Nálam egy megbízás kötés 1-1,5 óra, mert mindent tisztázunk aláírás előtt. Ezért boldogok az ügyfeleim kivétel nélkül. Fontos, hogy referálok nekik hetente, hogy mi történt, merre hirdettem, milyen az érdeklődés, és mi a vélemény a mutatások után.

2007.06.28. 10:40:10

puszi 2007.06.27. 23:06:20
Sziasztok!
"Előbbi (ilyen pl. a Duna House) nagy összegeket fektet be a reklámozásba, és emiatt akar biztos lenni benne, hogy a pénzét megkapja."

Talán sokan egyetértenének azzal is, hogy ha valaki bemegy a sarki boltba, de nem vesz semmit akkor is fizetnie kelljen mondjuk 500 Ft-ot, mert a boltos már befektetett pénzt a készletbe, üzemelésbe stb. Miért is kéne egy vállalkozásnak kockáztatni. Meg a készlet is jobban fogyna.
Komolyra fordítva a szót Magyarországon azért van kétféle cég, mert van aki bármit elhisz és aláír.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2007.06.28. 10:44:17

Languszta, hej de hiányoztál ám amióta megint van komment :) :) :)

Ingatlanosokkal meg nem kezdeni, van annyi hirdetési portál, csak rá kell fordítani az időt, de a postásos, munkatársas megoldás sem rossz :) És amennyire én tudom, normális korrekt ingatlancég csak attól kér jutalékot, aki eladja a kecót, mert annak lesz pénze a biznicből. Szóval csak okosan, de azért én sajnálom az ifjúságot is, mert sajnos könnyű a jóhiszemű embereket becsapni. Egyébként az átverőcskés cégeknek én is zsívesen fizetnék hamis pénzzel a "szolgáltatásért", de sajnos az is törvénybe ütközik.

Salynos...

sonicboom 2007.06.28. 10:47:26

Sziasztok!

Az ingatlanossal egy _MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉST_ kötsz. Ezt te indoklás nélkül bármikor, azonnali hatállyal felmondhatod. Másnap aláírhatod az adásvételit a saját "embereddel".
Ha az ügyvédem ezt rosszul tudja, valaki cáfoljon meg! :)

melin 2007.06.28. 11:02:21

Sztem az összes ingatlanos egy sunyiló. Pontosabban, akikkel én találkoztam! Amikor mi árultuk a lakásunkat (én hírdettem újságban, neten, kitűztem papíron is), többen úgy hívtak fel, mint magánember, h megnéznék a lakást, és aztán tolták arcom elé a szerződést. Persze mind kizárólagosan, h csak rajtuk keresztül adhatom el, és még ők voltak felháborodva (mondom felháborodva!!!), h miért nem akarom igénybe venni a szolgáltatásukat! Aztán az egyik nagyon akarta a bizniszt és így kihúzta a szerződésből a kizárólagosságot! Így aláírtam. (Bár így utólag nemtom, h mennyire volt az jogszerű, mivel csak 50%-ban volt enyém a lak a másik 50% férjemé...persze, valszeg nem számít ilyen esetben). Mondtam, h korrekt embernek tartom magam, és ha vki rájuk hivatkozva/velük jön, akkor rendben, de a lényeg nekem az, h az elképzelt összeget megkapjam. ÉS hoztak is pár érdeklődőt, de végül nem ők adták el a kérót, hanem én, úh semmi tanulság tulképp... csak annyi, h kizárólagost tényleg SOHA!!!!
Én sajnálom ezt a fiatal párt, és persze utólag lehet okosnak lenni....de vannak tanulópénzek, amit sajnos meg kell fizetni. Evvan!

hondas 2007.06.28. 11:12:33

Sziasztok!
Ingatlanosként mondom és nem magam ellen szólok, mindenki, akivel alá akarnak iratni bármilyen papírt (nem csak ingatlanos, hanem bárki), figyelmesen olvassa át, mert könnyen pórul járhat! Én mindíg figyelmeztetem az ügyfeleimet, hogy olvassák át amit eléjük rakok, és csak akkor írják alá, ha egyetértenek vele, és képesnek érzik magukat annak a néhány pontnak a betartására!
Ugyanis ha egy ügyfél aláír egy olyan papírt aminek nem tulajdonít nagy figyelmet, és később számon kérik rajta, akkor a felelősség az övé, még ha a szerződés előnytelen is volt!
Tehát mindíg átolvasni, kérdezni, ha stiklit észlelünk a dologban azonnal odébb állni!
Az meg véleményem szerint egy aljas dolog, ha mind az eladótól, mind a vevőtől pénzt kér a közvetítő!
Sajnos ezek azok az irodák akik csonkítják a szakma hírét, az ilyeneket szó nélkül bezáratnám és megbírságolnám! Betér egy ügyfél egy ilyen irodába, és azt hiszi, hogy mindegyik így dolgozik, vagy nem dolgozik! Pedig nem mind, csak néhány a több száz közül!
Leírok néhány dolgot, hogy mire érdemes odafigyelnie az ügyfeleknek:

- Az ingatlanos nem ad meg paramétereket az ingatlanról, csak kiír egy jópár címet (sajnos némelyek szokták ezt csinálni)...
- Az ingatlanos valamely fél részére előnytelen szerződést akar aláiratni...
- Az ingatlanos nem kívánja bemutatni az ingatlant...
- Az ingatlanos jutalékot kér az elvégezetlen munkáért, vagy a kiközvetített vevőtől/érdeklődőtől is...
- Az ingatlanos ún. Regisztrációs díjat kér...

Nos, ha valaki egy ingatlanosnál a fentebb felsoroltak valamelyikével találkozik, inkább hagyja ott a fenébe a későbbi problémák elkerülése érdekében!

Az ingatlanosok általában korrekt emberek, pénzből élnek, tehát ha nem dolgoznak, vagy rosszúl dolgoznak, akkor éhen halnak.
Nem reklámozni szeretném magamat, éppen ezért nem írom le cégem nevét, de több száz eladott ingatlannal a hátam mögött büszke vagyok arra, hogy soha nem volt még elégedetlen ügyfelem, reklamációm, és mi lehet annál nagyobb öröm, mintha egy régi ügyfél ajánlja ismerőseinek a cégemet.
Erre lehet büszkének lenni!



tigrincske 2007.06.28. 11:13:01

Mindig azzal kezdem a telefonban, hogy ingatlanos vagyok. Nem sunyizással. Nem aktiválok a rendszerben semmit, amíg nincs meghatalmazás az aláírónak a táestulajdonostól, haszonélvezőtől. Mindig lekérek tulajdoni lapot, frisset. Mindig odaadom az eladónak, hogy lássa. Lehetnek számára meglepő dolgok rajta...

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.28. 11:38:39

nem tudom, mennyire bevett szokás, de velem azt akarta aláíratni az ingatlanos, hogy ha hoz egy vevőt, de én addigra már eladtam a lakást, akkor is ki kell fizetnem a jutalékát.

mondom a srácnak: és mi véd engem, hogy nem valami haverodat hozod ide, hogy meg akarja venni?
erre ő: ez elképzelhetetlen a mi szakmánkban.

elhajtottam a halál f@szára, természetesen.

Navarone 2007.06.28. 11:41:25

Nem tudom elégszer elmondani, hogy aki ingatlanoshoz fordul, azt elmegyógyintézetbe vinném!!!!!

barceo 2007.06.28. 11:56:00

Azt az ingatlanirodát, aki a vevővel akar jutalékra szerződni nagyon sürgősen el kell felejteni!
Normális helyen az eladó szerződik az ingatlanossal és ő fizeti a jutalékot is az eladás után. (Már persze, ha az ingatlanos által hozott vevőnek adja el.) Ez teljesen logikus is, hiszen az eladó fél ingatlanjával foglalkozik, teszi be az adatbázisába, hirdet, stb.



Tengertánc (törölt) 2007.06.28. 12:11:02

tigrincske: Tisztában vagyok azzal, hogy te csak véded a mundér becsületét. Ám lehet, hogy én vagyok maradi, de még mindíg nem látom be, hogy miért éri meg - akár profi, akár nem profi - ingatlanost foglalkoztatnom? Bocs, de ha valaki nem teljesen hülye, akkor pl. mielőtt eladja a lakást, körülnéz, hogy a piacon a hasonló méretű, állapotú, elhelyezkedésű stb.ingatlanok mennyiért mennek. Én is így tettem, és kb. 1 napi informálódásba került ezt kiderítenem. Itt tehát még mindíg semmi szükségem nincs az ingatlanosra. Ott van nekem a sajtó és a net Hirdetést - akár ingyen, akár pénzért - én is fel tudok adni BÁRHOL, és 3. személy nem fizetteti meg velem ezt, mivel direkt a hirdetési felület tulajának fizetek. Tehát itt megint semmi szükségem nincs az ingatlanosra. A vevők egy magánszemély és egy ingatlanos esetében ugyanúgy " az utcáról" esnek be, tehát azt sem lehet mondani, hogy egy BIZTOS, exkluzív vevői kör állna a rendelkezésére az ingatlanközvetítőnek ( persze biztos van ilyen, így tisztelet a kivételnek ). Tehát újra felmerül a kérdés; mi szükségem van rátok, ingatlanosokra? Milyen plusz szolgáltatást nyújt az ingatlanközvetítő (azon kívül, hogy drágább lesz tőle az ingatlan a jutalék miatt)? Azt el tudom képzelni, hogy valaki olyan( mozgássérült, egyéb módon korlátozott stb. )veszi igénybe a szolgáltatást, aki magától nem tud vagy - horribile dictu - nem akar (lusta ) maga intézni az ügyeit.

kuksi100 2007.06.28. 12:27:09

KIZÁRÓLAGOST SOHA SOHA NE ÍRJ ALÁ!!!
Vannak ezek a kétbetűs nagy irodák...
Azt mondja 700 ember OKJ-s vizsga. Bementem a DH-ba. (Szakember)
Én: - 75 nm-es 1+3 félszobás lakást keresek az xy utcában. ezek a típusú lakások csak az xy utcában vannak.
Szakember: felcsillan a szeme
- persze hogy van máris mutatom. wz utcában 68 nm-es 2+2 félszobás...
mondom nekem 75-ös 1+3 félszobás kell és csak az xy utcában.
ok mondja akkor itt van: kl utca 68 nm-es 2+1 félszobás.
Erre felvilágosítottam hogy melyik utcában milyen lakások vannak.
Ennyit a 2 betűs irodák szakértőiröl akik 3 napos gyorstanfolyamon ingatlanszakértők lesznek. Végül a neten találtam olyan lakást ami kellett!

Tengertánc (törölt) 2007.06.28. 12:34:52

Az érem másik oldala, amikor én vagyok a vevő. Én baromi egyszerűen megoldottam ezt is, szépen fogtam magam és hirdetést adtam fel a neten ( még csak nem is fizettem érte ), hogy ilyen és olyan paraméterekkel és állapotban, XY kerületben és milyen értékhatárig keresek lakást megvételre. És láss csodát, legalább 3-4 MAGÁNSZEMÉLY(is) jelentkezett, hogy érdekelne-e a lakásuk. Az egyik rendben volt, az üzlet megköttetett és már benne is csücsülök a szép új kecóban.

Azt persze még el kell mondanom, hogy a hirdetés futamideje alatt legalább 10 ingatlanos keresett meg, hogy szerződjek vele, és majd ő segít megtalálni az új otthonunkat. Ebből 7 esetben mindíg valami hibádzott.
1. Nem volt ott ingatlan, ahol szerettem volna ( de azért menjek el és nézzem meg )
2. Nem akkora volt az ingatlan, amekkorát kerestem ( persze szintén menjek el és nézzem meg )
3. Nem annyiba került az ingatlan, amennyi pénzem volt a dologra ( ez sem gond, s, hogy az egyik ingatlan fenomént idézzem: az a + 2.5 millió forint már nem sok ).
4. olyan állapotú ingatlant kínáltak, amelynek a felújítása az ingatlan vételárának kb. felébe került volna még plusszban.

Mindezeket úgy próbálták nekem beadni, mintha nem lett volna teljesen világosan odaírva, hogy mit és mennyiért akarok venni.

tigrincske 2007.06.28. 12:50:23

Kedves Blazzo!
"körülnéz, hogy a piacon a hasonló méretű, állapotú, elhelyezkedésű stb.ingatlanok mennyiért mennek."
Nekem több ezres adatbázis áll rendelkezésemre, hogy mennyiért MENTEK. Nem kínálati, hanem vételi ár. Sokszor van, hogy a nem profi ingatlanos felveszi a lakást, horror áron. Pl 2 szobás panel 13M. Reálisan állapot és helyfüggő, 8-11 M. Hírdeti hónapokon keresztül, szegény tulaj azt hiszi, ennyit ér. Nem tudják eladni, persze hogy nem, mert a vevő sem hülye, jól körbenéz. Ekkor jönnek hozzám/hozzánk. Reális áron lesz is vevő, és mi eladjuk. Hangsúlyozom, nem nyomott árról, vagy piaci érték alatti árról van szó. Reális piaci árról! Nekem se éri meg ár alatt adni a lakást, mert kevesebb a jutalék.
Magánszemély max 5-6 hirdetést tesz fel a lakására. Én napi 20-at! És a kollégák több százan szintén! Estére hol lesz a tulaj hirdetése, az az 5-6db?
Ne érts félre, lehet magán úton is eladni, rengeteg példa van rá.
De!: Mint említettem, én ismerem a vevőim anyagi lehetőségeit, míg az eladó nem. Sok eladó dolgozik nagyon sokat, tényleg nincs ideje hirdetni, rohangálni, egyeztetni.
A vevő soha nem lesz teljesen őszinte a lakásban.
Én tudom, mennyire rugalmas a tulaj, és a vevő, és én KÖZVETÍTEM az álláspontokat. Nem a hirdetés feladás a lényeg, hanem az, hogy a lakás bemutatás után mi történik. A nagy semmi, majd jelentkezek, vagy eladás.
Én egyeztetek az ügyvédekkel, küldöm a tervezeteket. Az ügyfél csak megnézi, ha tetszik elolvassa a szerződés tervezetet, módosítjuk ha kell, aláírja, fizet. A többi a mi dolgunk. Eladó otthon van, vagy kulcsot ad, semmi dolga, csak megkapja a pénzt.
Kb 40-50 vevőm van, pénzzel a zsebében, és ezt szorozd több százzal, ahányan dolgozunk. A rendszerben rögzítve vannak, keresési paraméterekkel.
Mindezek mellett, hiteltanácsot és ügyintézést kap a vevő INGYEN! Mindent egy helyen.
Képzelj el egy átlag magyar családot. Anya, apa dolgozik, gyerekek suliban, oviban. Munka után még egyeztetni a rengeteg telefonálóval, érdeklődővel... Melyik tulaj kérdezi meg a telefonban, hogy mennyi pénze van, mikor akar költözni, tud-e foglalózni, hitelképes-e, stb. Csak egyeztet és megmutatja a lakást. Szerencsés (ritka) esetbnen megveszik. Vagy jön a majd jelentkezem. Felhívod? Nem valószínű... Vagy kiderül, hogy még 2 lakást el kell adnia, hogy pénze legyen? Ez sem valószínű. Én ezen infók birtokában egyeztetek lakásnézéseket. A tulaj tudja, hogy nem rabolom az idejét feleslegesen. Vásárlásra kész ügyfeleket viszek hozzá.
Kérnék mindenkit újra, hogy ne általánosítsunk!!! Vannak sajnos a szakmában olyanok, akik nem idevalók! De ha te ilyen ügyes vagy, akkor szívesen látlak az irodánkban, bemutatom, hogy dolgozunk, és ha van kedved, te is segíthetsz az ügyfeleknek, hogy boldogan költözzenek tovább!

Mocoria 2007.06.28. 12:51:20

Szóval el kell olvasni a szerződést, az apró betűt is. Bár ettől nem lesztek népszerűek. Közjegyző (kötelező!) dugta az orrom alá a lakáshitel szerződést, és odabökött, hol skribáljam alá. Mondtam neki, hogy először elolvasnám. Mire ő: "Ezt mind??!! Az hosszú lesz!" Mondtam, igen, ezt mind, ennél már hosszabbat (pl. Háború és béke) is olvastam. "Ja, ha ennyire szeret olvasni!" - mondta ő. És volt még egy halvány megjegyzése, miszerint úgyse fogom érteni... Sikerült kedvesen rámosolyognom, és azt mondanom: "Semmi baj, akkor majd megkérdezem Öntől azt, amit nem értek. Ha már úgyis fizetnem kell Önnek 67 ezer Ft-ot." Erre azért elhallgatott.
A lakásbiztosítós is kekeckedett, mikor el akartam olvasni a biztosítást, mondván, hogy neki nincs annyi ideje (!), írjam alá, és kész. Nem volt probléma: nem kötöttünk szerződést. Oda mentem, ahol tudtak várni 10 percet.

tigrincske 2007.06.28. 13:06:13

mellesleg több hónapos képzésem volt. Akinek gondja van ingatlanossal, jöjjön hozzám. Pozitív lesz a vége!

melin 2007.06.28. 13:18:39

Tigrincske, nem a korrekt (és ezexerint ritkaságszámba menő)ingatlanosokról van szó, hanem, azokról, akik pofátlanul lehúzzák a naív ügyfelet. Persze lehúzni csak azt lehet, aki "haggya magát", de miért van sokakban az a hozzáállás, h a szakma becsületét kockáztatva mindent el is követ ennek érdekében??? Lehet, h épp Te mindent megteszel a korrektség érdekében, de 1000-ből a többi 999 meg mindent elkövet, h pénzt csikarjon ki minimális erő/idő befektetéssel. Nekem 10-12 ingatlanos telefonált kb. és abból 2!!! kezdte úgy, h GipszJakab vagyok az xy ingatlan irodától... ez sztem mond vmit a viszonyokról.

Egyébként a telket, ahova utána építkeztünk, ingatlanoson keresztül találtuk, vagyis az újságban talált telszám már az irodán csörgött, és ők intéztek mindent. Az eladók egyébként vidéki ill. külföldi voltak (közös osztatlant adtak el) és talán ezért volt egyszerűbb a közvetítő általi eladás. Nekünk meg monnyuk mind1 volt. De mivel ez egy kis település, sztem nem kerítettek nagy segget a szerződésnek , mert ahogy láttam, Gizikém leperkálta a "szokásost" Józsikámnak miután mindent aláírtunk és kifizettünk. De ez egy más világ:-)

I-Work 2007.06.28. 13:27:07

Marhaság, és a jogászokat csókoltatom...
A szerződés érvénytelen, ha nincsen mögötte teljesítés. A PKKB-n kiröhögték volna az ingatlanirodát...

kuksi100 2007.06.28. 13:29:52

Mikor árultam a lakásomat felraktam a hírdetést .com, .net, .hu hírdetési oldalakra. Felhívott egy fiatal srác hogy érdekli. Mondom ok! Időpont egyeztetés stb. Feljön megnézi... Kérdezem tetszik, azt mondja ok. Erre elővesz egy papírt és azt mondja Ő a oc-tól van és írjam alá a megbízási szerződést mert hoz rá vevőt. Erre én: miről beszélsz?! Ő: miért nem mondtam a telefonba hogy irodával nem tárgyalok. Én: mert nem mondtad hogy iroda vagy hanem csak azt hogy érdekel a lakás. Sajnos ugyanezt a dh is eljátszotta. Erőszakosak, lerázhatatlanok!!!
Végül adtam egy helyi kis irodának megbízást, nem kizárólagost 2%-ért és ők adták el. És nem 4-5%-ért, és ugyanazt keptam szolgáltatás terén mint kaptam volna a 2 betűsektől, ráadásul még értettek is a szakmájukhoz.

Tengertánc (törölt) 2007.06.28. 13:36:07

Tigrincske: Jómagam nem 5-6 hirdetést adtam fel, hanem legalább 20-at, bár való igaz, hogy nem naponta. Ettől függetlenül is elkelt a lakás, mivel, aki komoly vásárló, az bizony fogja és végigböngészi az összes témába vágó hirdetést. Hidd el, a hirdetés "aktiválása" nem került nagyobb erőfeszítésembe, mint pl. neked, és ugyanúgy munka mellett tettem mindezt. A lényeg, hogy szerettem volna eladni a lakásomat és a TELJES pénzt szerettem volna megtartani magamnak. Erre pedig időt kell szánni.

A másik, hogy egy ingatlanos is ugyanolyan "horror" áron vagy inkább áron felül kínál ingatlant, mint egy magánszemély. Sajnos ebben is van tapasztalatom... Most azért fizessek egy ingatlanost, hogy az megmondja nekem, hogy az ingatlanom 12 helyett csak 10-et ér? Könyörgöm, ha hirdetem egy ideig és nem jön vevő, akkor elgondolkodom, hogy valami nem stimmel. A másik, hogy aki nem tud vagy nem akar időt szánni erre, az tényleg forduljon hozzátok. Nekem fontos volt, hogy olyanért ne fizessek, amit jómagam is el tudok intézni. Azt, hogy egy vevőnek mennyi pénze van nekem nem kell tudnom, már bocs. Én meghirdetem az ingatlanom x összegért, akkor jelentkezzen olyan ( ahogy ez történt is ) aki ezt az összeget ki tudja fizetni! És ha ez így van, és érdekli, akkor idejön, megnézi és beszélhetünk a többiről. ja, ha van 10 millám egy lakásra, akkor értelemszerűen nem fogok 15 millióért egyet venni magamnak és ennek felmérésére szerintem minden épeszű ember képes egy ingatlanszakértő segítsége nélkül. Ha meg valaki idejön és utána nem jelentkezik, hát istenem, benne van a pakliban. Nehogy azt mondd, hogy te kiviszel valakit egy ingatlanhoz és az tutira meg is veszi...egyébként miért hívnám vissza? Zaklassam, hogy bmeg vedd már meg az ingatlanomat?

Én elhiszem, hogy van 40-50 vevőd pénzzel a zsebében, de ez számomra - elvileg azt jelenti - hogy nem tudtál nekik olyat mutatni, amitől elővarázsolták volna azt a pénzt a zsebükből. De persze én nem vagyok "profi ingatlanos". A keresési paraméterkhez meg csak magam tudom idézni, az előző kommentemből.

Az ügyintézésben, meg hiteltanácsadásban viszont igazad van, az tényleg egy kényelmi szolgáltatás.

Tehát nekem a "gondom" azzal van, hogy egy ingatlanos tulajdonképpen - szerintem a hiteltanácsadás kivételével - semmi olyan szolgáltatást nem nyújt, amit némi idő és energia ráfordítással egy magánember ne tudna elvégezni.

tigrincske 2007.06.28. 13:37:18

Kedves melin!

Pont ezt szerettem volna elérni! Hogy ne általánosítsanak az emberek, mert nem mindenki féreg.
Köszönöm! :)

Tengertánc (törölt) 2007.06.28. 13:39:59

Egyébként nem véletlenül van az "ingatlanosok" társadalmi megbecsültsége kb. a biztosítási ügynökökével egy szinten.

McWolf 2007.06.28. 13:44:15

Szerintem fogjunk össze, írjuk föl az ország összes lakását és bárki, bármit, bárhol elad, kaszáljunk be egy valag lóvét!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.06.28. 14:07:18

Egy külföldi kollégámnak keresztünk kiadó lakást. Sajnos mivel nem is elvárható, hogy aki ki akarja adni tudjon angolul, ezért ügynökséget kerestünk mi is fel, először telefonon, aki nem beszélt angolul még akkor is kiesett, ha a papírokat amiket alá kell iratni le tudta volna fordíttatni. Ez egy igen durva szűrő volt: a 10 cégből 6 nem tudott azzal mit kezdeni, amikor angolul szólaltam meg.

Jah: jellemző a magyar állapotokra, hogy az egyik eladó nem akarta kollégámnak kiadni a lakást, mert indiai (hölgy) Pedig pénz meg megbízható munkahely van, szükség esetén még kezesnek is elmentem volna. Végül a Deák térnél 80+rezsiért kivett egy igen szép 1+fél szobás lakást berendezve. Sztem jó ár egy 60nm-esért.

tundrazuzmo (törölt) 2007.06.28. 14:36:48

Lúzerség!!!

Nem írunk alá szerződést, ha nem vagyunk tisztában a következményekkel!

Nem olyan bonyolult ez. Tényleg rossz az oktatási rendszerünk, az ilyen helyzetek jobban mutatják, mint a PISA teszt. A naív fiataloknak az iskolában kellene megtanulni szöveget értelmezni és nem ilyen helyzetek után...

A Szocban még tanítottak olyat, hogy állampolgári ismeretek. Hogy kell kitölteni egy csekket, meg ilyesmi...:)

Ma a józan paraszti ész néha még több diplomás emberekből is hiányzik, na ez gáz!

wadafak 2007.06.28. 16:58:10

Tudja valaki, hogy ténylegesen melyik ingatlaniroda ez, mert ezen a területen keresek lakást, és a normális ingatlanosokat azért csak megkeresném. Ez a Kőbánya Ingatlan valami fal név lehet. Esetleg a cikk írója is megírhatná. Előre is köszi.

Karma · http://karma.blog.hu 2007.06.28. 20:24:56

Ez a sztori nem vicc, a múltkor egy ingatlanos, valami érdekképviseleti szerv vezetője ezt a gyakorlatot védte a Rádiócafén élő adásban. Be is írtam, hogy engem meggyőzött, soha nem megyek ingatlanközvetítőhöz. A Café becsületére legyen mondva, beolvasták.

Höbörgö 2007.06.28. 22:46:07

Sokszor adtunk el már lakást, meg vettünk is. Mi ilyen vándorhangyák vagyunk.
Az utolsó lakás eladásunk most volt két hete.
Előtte két hónapig pörögtünk az internetes és újságos hirdetésekkel, de ingatlanosokon kívül senki nem hívott fel.
Végül az iwiw-re is feltettük, innen 1 nap alatt lett vevő.
És ezt már mástól is hallottam, hogy a hagyományos hirdetés haldoklik, az iwiw-en viszont jobb a kapás.

Gondolom főleg attól, hogy az ingatlanos arcok naponta feltolják többször ugyan azt a hirdetést, ugye Tigrincske?
Szerintem ezzel üzik az unalmat, hogy kinek a hirdetése van a lista tetején, és ha nem az ővé akkor kapkod az uploadhoz.

tigrincske 2007.06.28. 23:11:54

Kedves Höbörgö!

(Most értem haza lakásmutatásból, és adásvételiről, reggel 7 óta, mert ez olyan könnyű meló... ) Én minden nap letörlöm a hirdetéseimet, és újra felrakom, hogy igen, a lista elején legyen. Konkurencia van. Arról meg nem tehetek, hogy ha van egy nagy adatbázis, akkor 700 ember dolgozik azon, hogy eladjuk a lakásokat. Persze az ügyfél hiretésre jelentkezik. Mindenki hirdet. Akit hívnak annak lesz ügyfele. Most már az is baj, ha hirdetünk, az is baj ha nem. Úgy érzem, hogy aki belém/belénk akar kötni, úgy is tesz. Nem baj. Én eddig is jól dolgoztam, és elégedett ügyfeleket segítettem lakáshoz. Sok év alatt havota, hetente többet. De nem az számít, hogy több száz elégedett ügyfelem lakik az új lakásába, hanem hogy általánosítások mellett mindenki csak szidja azt a szakmát, amibe az életemet és a lelkemet fektetem. Nem unalomból hirdetek, hanem azért, mert én ebből élek.

Salgo2 2007.06.29. 10:30:29

Az itt megnevezett egyik nagyhírű ingatlanügynökségnél voltam, lakást akartam venni.

A Király utcán akartam venni, merthogy sétálóutcává alakítják (vagy csökkentett fogalmúvá, mindegy, kitilják a járműveket), és akkor csendes lesz az utca és növekszik a lakás értéke.

A mutatott lakás a Király utca körúton kívüli részén volt. Utánanéztem és tudtam, hogy az a rész nem lett sétálóutcának kijelölve.

Megkérdeztem, hogy ez a rész is sétálóutca lesz-e. Azt mondta az ingatlanos, hogy igen. Innentől számomra már csak aaz elköszönés maradt hátra.

Ezt a módszert ajánlom mindenkinek. Pl. Kérdezze meg az eladót a helyszínen, milyen tájolású az ingatlan. Volt, aki keletit mondott, pedig egyértelműen északi volt.

Az ilyen tesztkérdéssel ki lehet szűrni, hogy az ingatlanos, eladó hazudik-e lényeges kérdésekben.

Höbörgö 2007.06.29. 11:02:54

Kedves Tigrincske,

én nem általánosítok, hanem saját tapasztalatról írtam.
Az internetes és újságos hírdetésre csak ingatlanos keresett meg, vevő jelölt egy sem.
Míg két éve az internetes hirdetés még megfelelő és gyors eszköz volt, mára teljesen használhatatlan. Innen nézve belterjes, ingatlanosok hírdetnek egymásnak...

Lehet, hogy te letörlöd és úgy rakod fel újra a hírdetéseidet, de szerintem te is látod ha kicsit átnézed, hogy az ajánlatok többsége ismétlés.

Azok az ingatlanközvetítők akik megkerestek a hírdetések alapján nagyon jópofák voltak.
Kiemelkedett ebből a DunaHouse akik többször felhívtak és nagyon nyomták a dumát, hogy ők milyen nagyszerűek és mennyi ügyfelük van. De én menjek el hozzájuk szerződést kötni és hozzak fényképet meg friss tulajdoni lapot a lakásomról.
Mindezért 3%-ot kértek és kizárólagos értékesítési jogot.
Napokig kacagtam rajtuk, főleg amikor eladtam közvetítő nélkül..

Szerintem ez sem általánosítás, hanem konkrét példa. És a tapasztalatom alapján valószínűleg a következő lakást se ingatlanos fogja eladni, ill. nem tőle vesszük.

barceo 2007.06.29. 11:38:45

Vazze, azt azért ne vztassik már, hogy igenis fizetőképes kereslet van ingatlanosokra!
Nem mindenkinek van lehetősége/ideje/kedve/energiája vagy akrámije ahhoz, hogy az ingatlanját megfelelelően hirdetni/mutogatni tudja, hanem inkább megfizet egy ingatlanközvetítőt. Kész. Semmi gond nincs ezzel, ha a közvetítő megdolgozik a jutalékért.
Ha valaki ingatlant árul, felméri a saját lehetőségeit, időbeli kapacitását, stb. Ennek megfelelően eldöntheti, hogy saját maga kezdi el árulni az ingatlant vagy közvetítő bevonásával, esetleg kombinálva.

Más kérdés, hogy az ingatlanközvetítés manapság egy kényszervállalkozási forma és az ügynökök többsége abszolute nem ért ahhoz, amit csinál. Sajnos nekem sincsenek velük pozitív tapasztalataim, de az tény, hogy hozzáértő, korrekt közvetítőkre szükség van (lenne).

fruktózmütyür 2007.06.29. 14:54:16

A családban az elmúlt években 2 lakást is vettek/ünk, kerültük az ingatlanosokat nagyon, de merő véletlenségből mégis mind a két lakás ingatlanoson keresztül került, és teljesen korrekt módon, áron fejeződött be a dolog (nem 20%-os díjjal).

bolhabetu 2007.06.29. 22:37:16

Már elnézést, de én a címközvetítést nem nevezném szolgáltatásnak, ami 2%-ot megérne. Bár az a helyzet, hogy minden út (internet, hirdtés ) ingatlanosokhoz vezet úgyis.
Kettő. Nem akarok kekeckedni, de ellenőrzi is valaki ezeket a sztorikat. Vagy feljelenthetem a szomszédom a Homáron és maffiamódszerekkel vádolhatom, ha nem tetszik valami.

KisKombinátor (törölt) · kiskombinator.blog.hu 2007.06.30. 14:56:34

Minden eladó üljön le és számolja ki, hogy mennyi hirdetést adhat fel egy ingatlanos jutalékából! Fél-egy-másfél millió forintból az egész internetet teletömheti a lakásával.

Minden vevő üljön le és gondolja végig, hogy az ingatlanos jutalékát ő fogja kifizetni!

Minden ingatlanos aki azt mondja, cserébe időt takarít meg az ügyfeleinek, üljön le és gondolja végig, hogy az eladók és vevők mennyi idejét pazarolta el eddig!

Cirbolya 2007.06.30. 20:08:16

Kőbányai vagyok és tudok erről az ügyről, sajnos az iroda életében nem ez az egyetlen ilyen eset. Szerintem ráálltak erre.
A recept egyszerű: végy egy bonyolultan megfogalmazott, az ügyfél számára buktatókkal teli szerződést, ami jogilag még pont rendben van és legyél iszonyatosan agresszív és rámenős. Ezek után csak egy jó ügyvéd kell, aki nem az igazságot és etikát tartja szemelött, hanem a zsét. Sajnos csak törvénymódosítással lehetne őket megfékezni, mert jelenleg győztes a szerződésük.
A kerületben egyre többen utálják őket és nem csak azt az ingatlanost támadják, hanem olyan irodát is aki táblán hirdeti magát a környéken.
Szerencsére ilyen szemét irodát én sem ismerek többet, vannak túlkapások, de az mindenhol van. A legnagyobb gond, hogy nincs felügyeleti szerve az ingatlanközvetitőknek, talán az segítene kiszűrni az ilyen irodákat.
Még annyit, hogy az ominózus iroda neve nem Kőbánya ingatlan, ilyen iroda nincs, az iroda a kerület egy közkedvelt részéről kapta a nevét. Mellesleg elég jól megy nekik, nem értem miért kell ilyen ügyekbe belemenni, szerintem kicsinálják magukat pár év alatt.

csabcika 2007.07.01. 19:45:55

Bemutatták a lakást??? Nem!
Tettek valamit értük??? nem!
Bizonyítható, hogy nem rajtuk keresztül vették meg a lakást??? IGEN!
Tehát fizetni nem kellett volna semmit sem. Úgysem mennek bíróságra, mert többe kerül nekik, mint amennyit az egész ér. Ráadásul nem egy olyan fontos ügy amit pikk-pakk megítélnének, évekig eltartana, majd elévülne, főleg akkor, ha nem működtetek volna velük együtt.
Arról nem is beszélve, hogy ők is visszaperelhették volna a céget például zsarolással, hamis váddal...

Suzie-Bandi 2007.07.02. 12:12:08

anyum ingatlanos. egyedül csinálja lassan már 4 éve Zuglóban. nem mindig megy neki jol, de volt oylan, hogy "nem említjük nevén" (sárga ) ingatlanközvetítő cég meg akart szerezni egy lakást. álnéven megnézték, majd addig köröztek a lakás előtt, amíg a tulaj egyedül nem ment haza. és ezek után persze, hogy az ingatlanosokat utálják a legjobban. :$

Suzie-Bandi 2007.07.02. 12:13:18

anyum ingatlanos. egyedül csinálja lassan már 4 éve Zuglóban. nem mindig megy neki jol, de volt oylan, hogy "nem említjük nevén" (sárga ) ingatlanközvetítő cég meg akart szerezni egy lakást. álnéven megnézték, majd addig köröztek a lakás előtt, amíg a tulaj egyedül nem ment haza. és ezek után persze, hogy az ingatlanosokat utálják a legjobban. :$

don_rob 2007.07.26. 12:28:01

Én is tapasztaltam már az ingatlanos sunyiságot de ezen nem is lepödtem meg ez egy ilyen ország.Mindenki lop,csal,hazudik miért lenne kivétel egy ingatlanos aki pont ebből él?!Nincs is semmi bajom velük amig nem engem kostolgatnak.Na,szóval ne sajnáltasák magukat,hogy hú de nagyon megdolgoznak a pénzükért,mert tudják nagyon jól,hogy ez nem igaz.Az a pár lakás amit bemutatnak az nem egy kimerítő munka,na meg nem kell hozzá semmiféle tudomány,csak fapofa,hogy azt a sok baromságot összehordják a lakásról.(persze egy kifestett plázaribanc vagy egy koszos hülyegyerek mit ért a lakásfelujításhoz)Nekik csak az a dolguk hogy a vevőt oda vigyék és minél hamarabb eladják az ingatlant.Volt már ingatlanos aki töllem mint vevötől is jutalékot kért,persze ezt csak akkor nyögte ki amikor már majdnem állt a vásár.Rögtön elkergettem.Mint mondtam nem haragszom,mert ez a munkájuk,a gyengéket minél jobban lehúzni.Lehetne belölük is tiszteséges ember,persze nem itt.Egy másik országba egy másik világba.Hehehehh.Sajnos itt NO Becsület,erre itt senkinek nincs esélye.

Ati8 2008.08.06. 18:07:02

Az ingatlanszakma eléggé fel van hígulva. Kevés ember fogadja el azt, hogy nincs alapfizetés, vagy később jön rá, hogy ez nem neki való. Ez főleg a sikerdíjból adódik. Ha dolgozik a lakásokkal napi 8-9 órát és nincs eladás az eléggé el tudja venni az ember kedvét a szakmától. Rájön, hogy ez nem neki való. (Azért kezdte el az ingatlanozást, mert mint ebben a fórumban is sokan, azt mondták neki, hogy ezzel rengeteg pénzt lehet keresni, de végül ott marad üres zsebbel és a számlákat sem tudja kifizetni). Az irodának ez baj, de ilyen az értékesítés majd jön másik. Ha valaki meg a mellett, hogy hajt, elad, napi 10-12 órás (hétvége is, de akkor csak 4-6 óra) melóval és még van affinitása az ügyfelekhez és a lakásokhoz is az meg egy két évig jól keres, de hamar kiég.
A profi már több éve ingatlanozik és remélhetőleg becsületesen üzletel. Neki már csak napi 7-9 órát kell dolgoznia és az mindegy, hogy melyik cégnél! Ez a szakma 10%-a.
Mindegyik másért jó. Van aki kifejezetten csak egy területre ált rá, és azt úgy ismeri mint a tenyerét, csak/főleg onnan vannak ügyfelei és megbízásai. Olyan is van aki a lakásról a legjobb, legfigyelemfelkeltőbb leírást írja és a legjobb képeket készíti ( a fotózás is művészet, de meg lehet tanulni ), sorolhatnám.
De ami a lényeg, ezzel a tudásával több, potens ügyfelet talál meg és megtalálja azt a vevőt aki a legtöbbet megadja az ingatlanért. Ez sokszor több, mint amit a tulajdonos el tud érni!
Szerintem ezért van ez a blog. A tulajok leginkább a balfékekkel találkoznak és ezért mondják azt, hogy ezt én is meg tudom csinálni. A félprofi ingatlanosok meg, meg vannak sértődve, hogy nem becsülik meg a munkájukat pedig ők mennyi dolgoznak. Pedig egy ingatlanosnak igazán lehetne annyi bőr a pofáján, hogy ne sértődjön meg semmin.
Na megyek vissza melózni, sokan már visszajöttek a nyaralásból és lakást akarnak venni.
Üdv,
Attila

gabcigirl 2009.12.04. 11:04:07

@IngatlanSztár:

Bocsi, ne haragudj, de ki kíváncsi a hirdetésedre???
süti beállítások módosítása