Tékozló Homár

A Borfesztivál válaszol

2007.09.24. 16:52 | jackyll | komment
A várbeli borfesztivál első napján kapott a Homár egy panaszos levelet, amiben néhány apróbb gikszert dokumentáltak. A fesztivál szervezőinek az utómunkálatok miatt csak most sikerült választolniuk:
A 16. Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválra a belépő idén 2200,- ft-ba került, ami a tavalyi évhez képest 10 %-os emelés. Ez a belépő tartalmazott 1 db karszalagot, amely feljogosította viselőjét a Borfesztivál koncertjeinek látogatására mindkét fesztiválszínpadon, valamint a Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum kiállításainak látogatására és tartalmazott 1 db ún. általános kóstolópoharat, 1 db nyakba akasztható pohártartó táskát, 2 db kóstolójegyet, 1 db Borfesztivál törzslátogatói jegyzet füzetkét, és idén először 3 helyszínen biztosítottunk a látogatók részére ingyenes pohárcserére lehetőséget, ahol automata pohármosogató gépek és a szakszemélyzet segítségével használt poharát tisztára cserélhette. Ez csupán a szolgáltatói oldala a belépőjegyeknek.

Hangsúlyozni kívánom, rendezvényeink a saját rezsijüket, a szervezés költségeit  hivatottak kitermelni, non profit alapon kerülnek megrendezésre. Azt gondolom azonban, mindenki számára nyilvánvaló, hogy a járulékos költségek, melyek a szervezőket terhelik, ugyanúgy növekednek, mint az emberekre általánosságban nehezedő pénzügyi terhek. Való igaz, hogy a honi borkultúra ügye és ennek népszerűsítése nem üzlet. A hazai gazdasági helyzet közismert, ezt nem kívánom részletezni. Gondolom, sejtik, hogy egy, a  világörökség részének számító helyszínnek és az ottani installációknak komoly költségei vannak. A helyszínek bérleti díjának tetemes (több mint 300%!!!) emelése a tavalyi évhez képest nem könnyítette meg a dolgunkat.

Az idei, 3 napon keresztül szakadó eső, tomboló szél és 10 ºC sem volt vendégcsalogató, és nagyon örülünk, hogy ennek ellenére akadtak lelkes borbarátok akik eljöttek.

Amikor az egyik levélben a  "szaktárcák támogatás"-át olvastam, nagyot sóhajtottam. Amennyiben módjában áll bármelyiküknek a szaktárcáknál illetékeseket meggyőzni "A Borfesztivál a Budai Várban" részére támogatás odaítéléséről, kérem éljenek ezzel a lehetőséggel, minden forrásteremtő segítség jól jön!...és talán nem kényszerülünk folyamatos áremelésre.... Csupán információként: 5-10 éve még a rendezvény költségvetésének 25-30%-t tette ki állami támogatás, idén ez mindössze 3% volt...és nem a költségvetés mértéke növekedett ennyire!

Sajnálattal konstatáltuk mi szervezők is, hogy a kiállítók nem tartották magukat a szerződésükben rögzített nyitvatartási időkhöz, de sajnos nem tudtunk minden standnál ott lenni. Ez ügyben csak utólagosan áll módunkban intézkedni, de ezt meg is tesszük, hiszen az időjárás nem szerepel befolyásoló tényezőként a megállapodásban. Mi sem azért szervezzük ezt a fesztivált, hogy a látogatóink csukott standok előtt sétáljanak. Utólagosan is elnézést kérünk minden látogatónktól, akit emiatt kellemetlenség ért!!

Jogosnak tűnhetne a 23 órai zárást korainak tartó észrevétel, de szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy a Borfesztivál a magyar bor, a főváros és a nagyszámú külföldi vendég révén, Magyarország pozitív arculatának erősítésére törekszik.  Mi, a szervezők a Borfesztivál program kínálatából a hangsúlyt a szakmai tartalomra és az igényes kultúra bemutatására szeretnénk helyezni, melyre a meghirdetett nyitva tartás megfelelő keretet ad!

Ugyanakkor lássuk be, hogy este 23 órakor és azt követően a kultúrált borfogyasztás megvalósulását egyre nehezebb biztosítani! Tapasztalatból tudjuk, hogy este 10 óra után kezdenek az első hangoskodó, borgőzös megnyilvánulások felhangzani, ekkor kezdenek a poharak és a palackok emelkedő számban törni. A rendezvényt nagyon kritikusan szemlélő vári intézmények, a sajtó nyilvánossága pedig nem a kultúráltan, kedvesen szórakozó tízezrekről beszélnek, tudósítanak, hanem erről az egy-két problémás esetről. Márpedig ez nekünk, a kiállítóinknak és az igényes közönségünknek sem célja. Sajnos a kultúrált szórakozás borral történő összepárosítása 23 óra után ma még nem megvalósítható látogató körünk bizonyos részénél, ezért sajnos a többieknek sem tudjuk ezt a lehetőséget biztosítani.....

A megvásárolt kóstolójegyeket is ezért csak 23 óráig váltjuk vissza, hiszen ha később is megtennénk, akkor követelnék rajtunk az árusítást is. Kényszermegoldásokat kell alkalmaznunk, de szívesen vesszük az építő jellegű javaslatokat is a jogos kritikák mellé.

Sajnálattal értesülünk a biztonsági szolgálat esetleges túlkapásairól, ezt mindenképp tisztázni fogjuk velük! Azonban szeretném felhívni a figyelmet, hogy ők nem a szervezők képviselői, csupán a velünk szerződésben álló cég alkalmazottai. Akik a szervezőkhöz kívánnak fordulni, kérjük, inkább keressék fel a Központi Információt, vagy akár az információs pultokat.

Most, hogy véget ért a 2007-es Borfesztivál a Budai Várban, mi magunk is összegezzük a tapasztalatokat, pályázatok és források után nézünk, abban a reményben, hogy egyre szélesebb körben, kedvezőbb áron sikerül elérhetővé tenni rendezvényeinket. Reméljük, kitartanak mellettünk!

A szervezők nevében:
Balázs Kata
 
Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht.
Hungarian Viniculture Public Benefit Company
1124 Budapest, Somorjai u. 21.
Tel.: 203-8507 Fax.: 319-0970
www.aborfesztival.hu
info@borkulturakht.hu
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Kix 2007.09.24. 16:57:41

Kurva hosszú magyarázkodás. És gyenge is. Nem is magyarázkodás, siránkozás. Szánalmas.

2007.09.24. 17:01:19

nem szánalmas és nem gyenge.
neki ez az álláspontja.
a panaszkodónak meg a sajátja az igaz.
neked Kix, meg a lesajnálkozás, a fanyalgás meg nyávogás.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.09.24. 17:10:31

Szerintem korrekt. Ja, én meg nem látok benne siránkozást, pedig lehetni. Pl.: hogy honfitársaink zöme a kulturált borfogyasztás alatt azt érti, hogy jól beb@szunk.
Az állami támogatás miatt meg nincs siránkozás, csak a száraz tények közlése.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2007.09.24. 17:13:23

Lefáradtam, olyan hosszú volt. Egyszerűbb lett volna, ha azt írja: ez van, nem volt nálunk géppityu...

Lehetni? Az milyen ige?

Piripok 2007.09.24. 17:15:06

Szerintem is korrekt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.09.24. 17:21:30

tenyleg fucken hosszu
pedig a lenyege:
xar ido volt igy, sok boros el sem jott
10 utan nem igazan akarunk szeszt adni mert bebasztok
a sajat hulyesegunkre meg nem az allam zsetont

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.09.24. 17:24:09

ad /kimaradt/
meg az is hogy mennyire unalamas, hogy a biztonsagiak egy masik ceg meg szerzodes
ha csinalok egy rendezvenyt akkor minednert enyem a felelosseg

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.09.24. 17:30:04

Szerintem rendben van. Ezt korrekt hozáállásnak lehet nevezni. Nem tagadással kezd és nem tafgad folyamatosan.

Egyszóval az ilyen hozzáállás segíthet a magyar bornak felemelkedni. Magyarok körében is.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.09.24. 17:36:05

Szerintem korrekt, mindenesetre én elmennék megint, sőt: szivesen venném, ha borozó-hálózat lenne a várban. Tehát nem füstös bicskanyitogató KOCSMA hanem egy kis bolt, borral, némi hungarikummal és pár asztallal. De ez meg megint nem az ő dolguk.

egri Fehér 2007.09.24. 17:41:42

Szánalmas és hosszú lenne a levél? Szerintem meg informatív és udvarias. Minden apró részletet meg akar magyarázni.

Azt írták a vendégek, hogy dárga a belépőjegy? Hát itt a válasz: azért drága, mert a Vár/önkormányzat sokat kér el, 300%-kal többet, mint tavaly. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy Egerben pl. nem akarja az önkormányzat levenni a népeket és a borászokat, ezért évente kétszer ingyen adja a helyet a főtéren a borfesztiválok szervezőinek.

Vagy azért is kerül sokba a jegy, mert a felállított bódék bérelti díja 80-100 ezer Ft körül mozog per öt nap.

Vagy azért is kerül sokba a beugró, mert rengeteg a borjegyárus, és nekik is fizetni kell.

A borfesztiválszervezők és a borászok is csak pénzből élnek, ahogy mindenki más.

egy szánalmasan hosszú kiállító

Rák Attantam 2007.09.24. 17:43:31

Egyáltalán miért kell ragaszkodni a várhoz? Csak mert presztízs hely? Látható: amint kissé lehűlik a levegő és szemerkélni kezd, mindjárt tökmindegy lesz, hogy a hely a világökörség része-e vagy sem. Nem dugja ki otthonról az orrát szinte senki. Onnantól meg ráfizetés, ha nincs meg a megfelelő számú látogató. (Lehet, hogy addig is...)
Lehet szép, méltó és sokkal olcsóbb helyet találni még a fővárosban. De aki urizálni akar, az így jár.

punpa 2007.09.24. 18:03:28

Korrekt levél, egyedül a biztonságiakkal kapcsolatos lerázás nem tetszett.

Ilyen erővel én is rendezhetnék akár egy zenei fesztivált, ott akár agyonverethetném az embereket, ha mondjuk lejárt batz, akarom mondani lejárt pass van náluk, aztán a végén moshatnám a kezeimet (a MÁV kelenföldi vécéjében), és csak egy sajnálkozó levelet írnék Palkovicsné laptopjáról...

fidel73 2007.09.24. 18:36:01

Nem Anna járt véletlenül a várban? Semmi kirívó nem volt az esetben, talán csak a szokásosan tuskó biztonsági őrök. A kaseroló levél meg igen kiterjedtre sikeredett, úgy látszik van respektje a Homárnak...

öccá · http://dogsigns.blog.hu 2007.09.24. 18:48:19

Szerintem meg túl hosszú a jegyár miatti magyarázat. A levélíró csak annyit írt, hogy "monoton emelkedik" az ár évek óta - de azzal talán még ő is tisztában van, hogy ez mán csak így megyen.

Amúgy meg a néni arra nem válaszolt, hogy mitől küldték el őket 22:35-kor, csak arról ír, hogy "este 23 órakor és azt követően a kultúrált borfogyasztás megvalósulását egyre nehezebb biztosítani!" (reggel 23 óra mikor van?) Nem lehetetlen, csak egyre nehezebb.

Summa summarum, ha az én levelem lett volna, engem nem engesztelne ki ez a válasz.

big agnes 2007.09.24. 19:17:02

ez így teljesen rendben van!!! ettől függetlenül jövőre nagyon meggondolom, hogy elmegyek-e. Van még jó pár borfestivál (Etyek, Borfesztivál, Gourmet), ahol ugyenezeket a borokat kóstolhatom, ugyanilyen hangulatos környezetben, csak éppen jóval olcsóbban. A BNBP sajnos ma már elsősorban egy turista látványosság, ahogy nem feltétlenül a bor kapja a fő szerepet.

Bit Rot 2007.09.24. 19:21:08

Szerintem is korrekt a levél.

Amellett azért illene visszaváltani a borjegyeket 23 órakor (és még egy kicsivel utána) is, hiszen akkor derül csak ki, hogy kinek mi maradt a nyakán. Illetve a többi, említett problémát is orvosolni kellene.

Dócziné a ládából 2007.09.24. 19:39:24

Mi ebből a tanulság? 2200 Ft-ért mindent megkaphatott a T. Látogató, toronyórát lánccal, akár négerhastáncost is, miegymás.....a hülyéje meg nem a zárási idő miatt óbégat! :)))))))
Jövőre 100 Ft. felárért hajnali fél négyig maradhat, és grátiszként összeszedheti a kiürült borosüvegeket, majd az üveg alján maradt nedüt megiszogathatja. A négerhastáncos meg hazatámogatja..

marczipán · www.marczipan.blog.hu 2007.09.24. 20:47:52

hosszu a valasz, de ha visszanezitek, a panaszos sem ket mondatban foglaltA ossze a siramait. a jegyarrol annyit, hogy egy palack kozepkategorias bor ara, tehat olcso janos igyon tablettas bort. nekem ha borozhatnekom tamad, elmegyek csaladostul egy hosszu hetvegere a kinezett videkre, beulunk este par pincebe, beszelgetunk a termelokkel, es jokat iszogatunk. nincs eso, szel, hule biztonsagiak, meg foleg kulfoldiek, mert igazabol ok nem tudnak viselkedni.

Danis 2007.09.24. 20:53:02

Szerintem teljes mértékig normális ez a levél. A vár pedig jó helyszín, mert már jóideje ott van a fesztivál, és azért nagyon jól néz ki (kilátás, minden más). Ez nem urizálás, de szerintem, ha nem akarunk részeg danajozást, akkor igenis meg kell adni helyszínben is a maximumot, mert ez vonzza az intelligens borkóstolókat. Ha ez nem tetszik vkinek annak ott van május elseje, vagy egyéb fesztiválok. Szeretném, ha magyarországon minden szolgáltató legalább így állna a hibáihoz, és nem a vásárlót hibáztatná.

crex 2007.09.24. 21:25:23

Három borfesztivál rendezése után magam is megértéssel olvasom a szervező válaszát.A biztonságiak furcsa módon mindig záróra után váltanak ki ellenszenvet, napközben sosem. Miért is?
A kóstolni vágyók estére el szoktak tűnni. Marad a szórakozni vágyók serege. Nem is ez a baj. Hanem az a néhány tucat bunkó, aki azt gondolja, hogy a belépővel örökös tagságot vett a klubban, s még jó képet is kéne vágni a már 10 órája nyitva levő kiállítónak a rossz dumájához.
De legyünk megbocsátóak! A látogatók nagyobbik része normális. És végül is , ez nekik szól.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.09.24. 21:58:21

amugy igaz, kapott egy db nyakbaakaszthato pohartarto taskat is, zaras elott fel oraval mennyen a francba

Secnir 2007.09.24. 22:01:46

ez a csaj olyan mint a főnököm:
jó sokáig beszél, de nem mond semmit.

Grg76 2007.09.25. 08:06:59

Én csak annyit szólnék hozzá, hogy a sok borárus is elmehet melegebb éghajlatra.... Tavaly hosszasan beszélgettünk az egyikkel és elmondta, hogy mennyit kérnek egy bodéért, meg a 80Ft-os kostolójegy árából mennyi marad a végén nekik, stb.,stb. Ehhez képest idén legalább a kétharmada ha nem több nyitva sem volt pénteken amikor voltunk. De azért siránkoznak, hogy mennyit kell perkálni?! Hát ha már egyszer kibérelte a standot akkor nem kinyit esőben fagyban-hóban, hogy valami bevétele is legyen? Na mindegy, az INTERSPARban úgy is olcsóbb ugyanaz a bor :P
Amúgy még szerencse, hogy mi ingyen be tudtunk menni, mert ha még 2*2200-at is ki kellet volna perkálnunk, akkor biztos valamelyik szervező fejére húzom a borospoharat....

cubalibre 2007.09.25. 08:39:00

Én is azt mondom, 2.200-ért már veszek egy jobb üvegf bort, és szépen elnyalogatom otthon (amúgyis évek óta meg van a kedvenc márkám). De ettől függetlenül én is csatlakozom, hogy miért kell a várhoz ragaszkodni?

renesis 2007.09.25. 09:32:16

szerintem korrekt levél
miért kell a várhoz ragaszkodni? gondolom azért amiért a sziget a szigethez, a nagy ünnepek a Kossuth térhez stb. az állandóság: nívó növelő. szerintem.
Bár soha nem értettem miért jó ha iszonyatos tömegben iszol méregdrága bort....

szasa 2007.09.25. 09:49:30

Na.
Balázs Kata a helyén ül. Hiába volt hosszú a levél (aki nem szeret olvasni, az menjen minimaxot nézni), a panasz minden lényeges pontjára kitért, és szerintem választ is adott. Nem tagadott, elismerte a panaszos igazát, de a másik oldalról is bemutatta a helyzetet. És direkt tetszett, hogy a csontrészeg szakmunkástanulókat és egyetemistákat "problémás esetnek" nevezte, hogy sértődés ne essék:)

ALCU 2007.09.25. 12:28:58

Érdekes, hogy csak 23 óra után batznak be ezek a borozgató emberek, előtte nem...

bldo 2007.09.25. 12:36:31

Ez korrekt levél szerintem. Udvarias, ahol kell "beismerő", 100%-osan rendben van.

A borfesztiválban (paradox módon) én a töki pompost szeretem a legjobban, kár, hogy idén nekem kimaradt (ahogy az egész borfeszt is).

Nagyvakond 2007.09.25. 13:12:45

Magam is úgy szavazok, hogy a levél több, mint elfogadható és korrekt - nem mentegetődzés, hanem válasz, ill. bocsánatkérés azzal kapcsolatban, amiről a szervezők tehetnek.

"Az vesse Rájuk a követ", aki még nem...

Balázs Kata ill. a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. előtt emelem a kalapom, jövőre talán el is megyek!

Allahu akbar!

az ombi 2007.09.25. 21:25:15

Szerintem is korrekt a levél. Aki meg 14:00-tól 22:35-ig nem tud bebaszni, az sikeres ember nem lehet.

assaultszilva 2007.09.26. 12:31:33

Korrektnek korrekt, DE:

Ha ők a szervezők, akkor tartsák magukat ahhoz amit kiírtak és legyenek nyitva addig amíg kell.Szintén gondoskodjanak a termelőikről is, hogy ők is nyitva legyenek, valamint bírják rá a balfasz biztonsági céget is ha már megvették őket, hogy normálisan végezzék a dolgukat! Egyértelműen a szervezők felelőssége, hogy minden frankón működjön, hiszen ők szerzik a security céget is, stb. Nem az a megoldás, hogy mutogatunk, hogy ő a hibás, külső cég, stb. Ősi magyar szokás, hogy minden szarral kimagyarázzák a hibákat. Azt kell mondani, hogy bocsi, legközelebb nem ez a cég lesz a security, tessék itt a belépő ára és kész. Mikor növünk már fel Európához?!

Kifordított kacagány 2007.09.26. 16:41:38

ennyi korlátolt elmét. úgy látszik, hogy egyeseknek tényleg gondot okoz egy három mondatosnál hosszabb szöveg olvasása és megértése. magyarul leírta a hölgy, hogy "Sajnálattal értesülünk a biztonsági szolgálat esetleges túlkapásairól, ezt mindenképp tisztázni fogjuk velük!". azaz ha hihetünk az ígéretnek(miért ne) akkor bizony kérdőre lesznek vonva.
ezután rögtön választ adott a következő panaszra amiben a siránkozó azt kifogásolta, hogy nem tudott a biztonsági őröknél panaszt bejelenteni. erre vonatkozott a következő: "Azonban szeretném felhívni a figyelmet, hogy ők nem a szervezők képviselői, csupán a velünk szerződésben álló cég alkalmazottai. Akik a szervezőkhöz kívánnak fordulni, kérjük, inkább keressék fel a Központi Információt, vagy akár az információs pultokat."
csak hogy a gyengébbek is megértsék, ez annyit jelent, hogy ha egy rendezvényen panaszom vagy kérdésem van, akkor nem a null-iq-s biztonsági őrhöz fordulok, hanem keresek egy a szervezőkhöz tartozó objektumot, vagy személyt. a biztonsági őrhöz akkor kell fordulni, ha pl. valaki erősen illuminált állapotban ajánlatot tesz egy kis bokor mögötti tevékenységre.
süti beállítások módosítása