Tékozló Homár

Szopatja a mozgássérülteket a Cinema City

2008.01.23. 01:30 | jackyll | komment
Aki ült már első sorban moziban, az sem tudja egész pontosan átélni Ádám bánatát, őt ugyanis tolókocsijával az első sor elé parkíroztatja a Cinema City vadonatúj építésű mozijaiban:
A Cinema City mozicég már a Sugárban levő mozijánál bebizonyította, hogy szuperérzékeny a mozgássérültek igényeivel kapcsolatban. Már ott is kizárólag az első sor elé tudunk beülni tolókocsival. Ott még azzal hessegettem el a rosszindulatúságukkal kapcsolatos gondolataimat, hogy biztos a már évtizedekkel ezelőtt felépített Sugár adottságai miatt történhetett ez. Most felhívtam a legújabb mozijukat, a 23 termes csodát. Közölték, hogy az Imax terem kivételével MINDEN teremben csak az első sor elé tudnak beülni tolókocsival a mozgássérültek.

Az elé az első sor elé, amit teltház esetén sem tudnak eladni, mert aki onnan nézi az előadást elkezd émelyegni, szédülni (tudom, próbáltam). Onnan nem lehet agyilag befogadni egy filmet, annyit kell mozgatni a nyakamat, mint egy teniszmeccsen, hogy megnézzem mi történik a vászon másik oldalán, arról nem is beszélve, ha feliratos a film.

Művészben lépcsők vannak, a Mammut II-ben szintén csak első sor létezik mozgássérültek számára (szemben a Mammut I-ben levő mozival, ahol szuper helyekről nézhetjük a filmeket), gondoltam kipróbálom az új mozit. Hát koppantam! Helyette nézhetek náluk külföldön 10 éve elavult technológiát, dögunalmas filmekkel az Imaxban! Hát köszönöm nem!
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsakLajosAz 2008.01.23. 01:44:41

elsőe? :)

egyébként valóban aki az első sor távolságát a vászontól definiálta, azt kellene arra ítélni, hogy onnan nézze a filmeket élete végéig.. Egyszer volt szerencsém a hipphoppbigyó című förtelmet megtekinteni első sor széléről... hááát.. nem néztem végig :D tudom.. aki ilyen filmet néz sikeres ember blablabla..

de remélem lesz nagy balhé, és végre a fejüköz kapnak.. vagy jön majd a nagy sajnálkozó levél ide, homárra, hogy jajj.. sorry.. hát.. adunk ingyen jegyet... vagy külön vetítést.. de a helyzet megoldva itt (se) lesz... :(

t_peti83 (törölt) 2008.01.23. 02:11:58

Hogy tényleg mindig a rosszat kell csak észrevenni?!
A nagytudású jackyll hogyan oldaná meg a problémát? Egy 200 fős terembe lépcső helyett legyen rámpa a sorok mellett? Bocs, hogy gondoltak a kivitelezők a kerekesszékesekre és kihagytak 2 vagy 4 ülést, hogy oda lehessen gurulni. Ha nem lenne hely az lenne a baj. Most, hogy van, így az a baj, hogy hol van.
Ja, és a Sugár moziját nem a Cinema City üzemelteti...

Stress Testing As A Service 2008.01.23. 02:21:19

énsem értem, mondjuk a hátsó sort miért nem lehetne meghagyni gurulóhelynek, hameg nincs rá igény akkor kolega bemozgatja oda a székeket. Bár gondolom az a gond hogy nincsen pozicionáló manager végzettség, ez azért nem lehetséges.

CsakLajosAz 2008.01.23. 02:30:52

t_peti83! nem vagyok kerekesszékes.. nem is tervezem.. Gondolom Te se... De holnap, ha mész az utcán, gondold végig a napodat úgy, hogy a felmerülő/leküzdendő lépcsőket, és akadályokat vajon hogy oldanád meg.. Vagy jelen esetben Ádám maradjon a fenekén, mert az egyszerűbb, és olcsóbb másoknak? nem hinném, hogy ezt gondolod valójában...

mozi: mit szólnál egy olyan megoldáshoz, hogy 1 méterrel nagyobb lenne a terem, és lenne középen egy üres sor.. na? csak tervezés, és kivitelezés kérdése.. és jöhet a duma, hogy akkor oda rendes ülőhely kellene.. ;)

vagy a gyalogátkelőknél is felesleges a sok sípoló, ami a gyengénlátóknak van? mert a társadalom jelentős része jól lát? vagy felesleges a vészkijáratokat jelölő zöld rohanó emberke megvilágítva, mert az esetek 99,9999999%-ban nem kell?

bocs.. de szerintem mindenkinek joga van moziba menni, és élvezni a pénzért járó szórakoztatást... nemtől,hajszíntől, kerek számától függetlenül..

ertekelem · http://www.ertekelem.hu 2008.01.23. 03:19:30

Érdekes téme de szerintem ez nem csak a Cinema City-re vonatkozik...

jesszumpepi (törölt) 2008.01.23. 06:10:59

Aki kitalálta,hogy a kerekesszékesek így nézhetik az előadást,az kapjon vesegörcsöt,és rúgják közben tökön.

a kertész tömlővel 2008.01.23. 06:57:12

lehajthatö székekkel megoldhato lenne,utolso sor vagy szélén valahol.

R3 2008.01.23. 07:07:53

Szarnak rá. Az új metróállomásokról is "lefelejtették" a vakokat segító vezetőcsíkokat, pedig nem került volna semmivel többe a peron mellé 10 centis csíkban más fajte követ lerakni. :s

grafitmacska 2008.01.23. 07:34:43

Ez csak addig van így általában, amíg valamelyik nagyokosnak nincs rokona, gyereke, akinek szüksége lenne az ilyenfajta segítségre. És ha a Cinema City és hasonló profitorientált cégek észjárásával gondolkodunk, azt mondhatják, hogy nem jár moziba annyi mozgássérült/kerekesszékes, hogy megérje azt az egy sort fenntartani erre a célra...

Pepin bácsi 2008.01.23. 07:38:51

10-e ?
Pájinkás gutten morgent mindenkinek !

Pepin bácsi 2008.01.23. 07:50:57

A sz.fehérvári Cinema Citybe ép embernek is elég eljutni a termekig, kerekes székkel halmozottan esélytelen. Kurva meredek a lépcső(kb. 20 db)és kib....tt módon csúszik is. A mozgólépcső keskeny. Rámpa sehol.

Szumi 2008.01.23. 07:54:32

Gyerekkoromban csak az első sorban ültünk - az volt a COWBOYPÁHOLY. Középtájt a nagyobb ültek és üzekedtek, hátul a dohányzószakasz volt.

Szumi 2008.01.23. 07:56:34

Persze, ahogy nőttünk, úgy ültünk mi is hátrébb....üzekedni, dohányozni.

Fairy Girl 2008.01.23. 08:19:58

A győri mezei Plaza-ban, ami tök régi és már lassan kihal, a 8 moziteremből 7-nek a közepén van egy legalbáb másfél méteres széles járat (értsd: sorkihagyás), ahol egyrészt lehet mászkálni, ha valaki későn jön, másrészt a kerekersszékesek simán be tudnak ide jutni. (A 8. teremben azért nincs, mert az a miniterem, talán 20 vagy 30 fős max.)

"Járó" emberkéknek is az a legkényelmesebb szerintem, és legközépen van, így onnan a legjobb a kilátás :) (Ja és ez Cinema City.)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.01.23. 08:30:30

Én a Mátrixot láttam első sorból. Feliratosan. El lehet képzelni...

Az a gond, hogy ezeket a termeket mind úgy építik meg mostanában, hogy lent van a terem bejárata, szóval nagyon más megoldás nincs, hacsak nem építenek minden terembe rámpát... Bár azt tényleg meg lehetne tenni, hogy legalább az első sorban kihagynának egy-két helyet, vagy mondjuk nem kihagynák, hanem sülyeszthető lenne, hogy a helyére be lehessen állni kerekesszékkel. Azt nem fogják fel, hogy ma már egy ilyen megoldásnak még marketingértéke is lehet, ha jól propagálják, tehát még nyerhetnek is rajta, fényezhetnek egy kicsit az image-en...

bofie 2008.01.23. 08:31:03

Az én véleményem az, hogy nyilván minden mozgássérültnek tegyük lehetövé hogy ugyanazokat a szolgáltatásokat igénybe tudja venni mint a többiek, de azt ne várjuk el szerintem hogy ugyanolyan vagy még talán jobb is legyen. Nekem van ismerősöm aki mozgássérült és tud örülni annak, hogy legalább ma már bejut a mozikba és meg is tudja nézni a vetitéseket, félek ha eljutunk majd addig hogy 10 moziból csak 1 lesz olyan amibe nem tudnak bemenni (vagy rossz helyről nézhetik csak a vetítést) akkor az is óriási probléma lesz.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.23. 08:33:07

no, akkor a következő a megoldás:

egyenlőbánásmód hatóság, és szoc.családügyi minisztri,mert ugyanis már az építéskor kellett volna olyan infrastruktúrát kialakítani, hogy egy mozgásában korlátozott emberke is egyrészt eljusson oda, másrészt meg használni is tudja.

az nem megfelelő eljárás, hogy "ahová befér a kerekesszék"

megér egy misét szerintem

lókupec 2008.01.23. 08:39:18

Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.01.23. 08:49:43

Éljen az akadálymentesítés mi? Tényleg nem értem, hogy egy ekkora beruházásnál, miért nem gondolnak ilyen dolgokra. Aki pedig okoskodik, evvel kapcsolatban, hogy miért rinyál a post-oló az menjen egy Ability Parkba és próbálja ki. Utána pedig menjen egy lovardába, ahol közelebbi kapcsolatot létesíthet szájjal, egy hím patás állat nemi szervével.

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.01.23. 08:51:01

lókupec meg toljon ki magából egy ondós bélsarat. :)

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.23. 09:00:42

bofiekám ez mi: "de azt ne várjuk el szerintem hogy ugyanolyan vagy még talán jobb is legyen" és "ha eljutunk majd addig hogy 10 moziból csak 1 lesz olyan amibe nem tudnak bemenni (vagy rossz helyről nézhetik csak a vetítést) akkor az is óriási probléma lesz"???
Miért ne várhatnánk el?

jár felétek villamos vagy vonat?

megérne neked egy próbát ez a dolog a kerekesszékkel szerintem, és szólj majd, ha elégedetlen leszel, hogy már csak egy moziba nem tudsz bemenni.
no, akkor én magam járom ki neked, hogy abba az egybe is be tudj menni, és jobb legyen neked, mint nekem.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.01.23. 09:00:43

ha jól tévedek, akkor már majdnem 0,1%-kal
kerülne több pénzbe az egész, és lehet hogy 0,1%-kal kevesebb lenne a bevétel.

nem hiszem hogy olyan nagy probléma kéne ez legyen a moziknak, és az újakat úgy kéne megépíteni, hogy ha valaki mozgáskorlátozott, az is nézhesse a filmeket normálisan... úgy emlékszem, hogy a mozgássérült NEM kap kedvezményt a jegyárból, akkor viszont UGYANOLYAN szolgáltatás illeti meg mint aki teljesen ép.

Ráadásul mint írtam nem nagy a pluszköltség, és olcsóbb is ha egy mozi ezzel fényezi magát (még akár társadalmi célú hirdetésként is eladhatják ezt a kezdetekben)...

biorobot (gyönyörű fosbarna) 2008.01.23. 09:01:20

-DE HÁT AKKOR MI MÉG NEM IS VOLTUNK ITT!

Secnir 2008.01.23. 09:10:11

akadálymentesítés?
lol

1. láttam pesten mozgássérülteknek (posta, abc stb) készült emelkedőt, amit egy hummer is bizonytalanul mászott volna meg. kb 70 fokos dőlésszögű volt. hajrá.

2. "hasonló profitorientált cégek észjárásával gondolkodunk"
a bkv nem ilyen. ráadásul a náluk a mozgássérültek olyan szintű kedvezményben részesülnek, hogy gyaorlatilag a mozgássérülteknek való kedvezmények miatt minuszban vannak, mint a pannonsms, ezért le sem szarják őket.

KingAndre 2008.01.23. 09:10:48

Pepin bácsi!

Lehet hogy tévedek (nem), de a fehérvári CC-ben van kerekesszékesek számára épített felvonó.

moni77777 2008.01.23. 09:14:32

mamapicilányának igaza van, hogy hova kell menni, és megér egy misét. A gond csak ott van, hogy az egész ország nagy ívben leszarja az egészet. Kb 1-2 éve láttam a TV-ben, hogy a középületeket x időpontig át kellett volna alakítani, hogy tolószékesek is tudják használni (pl. egy tolószékes ügyész bejusson az ügyészségre, bíróságokra stb.) de persze (szinte) senki sem csinált semmit, nem lett kész semmi, tehát mit csináltak? Kitolták a határidőt. DE EZ ÍGY NEM MEGOLDÁS! Ez ugyanaz, mintha semmit sem csináltak volna. Büntetni kellett volna, keményen! Optimista vagyok, úgy létom, vagy legalábbis reménykedem, hogy ha sokan fellépnek, akkor valaminek történnie kell. Nincs valami EU előírás ezügyben?

mindenlébe 2008.01.23. 09:16:02

bofie: ma már törvény kötelezi a középületek építőit arra, hogy MINDENKI számára EGYENLŐ eséllyel legyen megközelíthető - még akkor is, ha Te nem fogod fel, miért. Szívből remélem, sohasem leszel kerekesszékes, nehogy rá kelljen jönnöd, mennyire korlátolt vagy kerék nélkül is.

Pepin bácsi 2008.01.23. 09:22:36

KingAndre: akkó bocs ! :)

ficsilla · http://ficsill.blog.hu 2008.01.23. 09:33:43

a mozi nem közszolgáltató, és a jelek szerint a kerekes székes közönség nem is kifejezetten tartozik a célcsoportjába, így bár morálisan kifogásolható a szociális érzékenységük, túl sokat nem kezdhetünk velük. Sokkal elgondolkodtatóbbnak tartom viszont azon cégeket akik kifejezetten a KÖZ szolgálatában költik adóforintjainkat, többek között a kerekesszékesek adóforintjait is. Erre legjobb példa a kombínó lapos padlója, ahová kerekes székkel is fel lehet szállni, és például elmenni kirándulni a Margit szigetre. Épp csak 250 lépcsőfokon kell átverekednie magát a tisztelt utazó közönségnek, mert ugye csak a villamos mozgássérült barát, az aluljárók már nem..

Szticcs 2008.01.23. 09:33:47

Ritkán olvasok olyan post-ot, ami után a kommentek szinte kivétel nélkül az írója mellé álnak...

De "kedves" bofie: ugye nem gondoltad komolyan??? Miért ne kaphatna egy kerekesszékes ember ugyan olyan jó helyet, mint bárki? Ha már sz@r neki, legyen sz@rabb??? Ők ugyanolyan emberek, mint az épek (legalábbis testileg épek), épp csak a mindennapi élet egy "kicsit" nehezebb számukra! De ettől még ők is nézhetik (vagyis nézhetNÉK) a filmeket az utolsó sorból, ha úgy szeretnék!!!

A mozitervezők és kivitelezők pedig tényleg elmehetnek a bánatba!

Ha jól végig gondolom, a legtöbb - ha nem az összes - budapesti színházban simán meg tudják oldani a kerekesszékesek elhelyezését - és nem a legócskább helyeken. Pedig azok az épületek még nem EU elvárások alapján épültek! Egyszerűen csak fontosnak tartották, hogy megoldják a kérdést...

awender 2008.01.23. 09:49:21

Mindig az első sorban ülök és onnan nézem a filmet. Semmi problémám vele.

Berix 2008.01.23. 10:01:33

Egy mozgássérültnek tiszta horror ez a város:( Hatalmas igéretek már évekkel ezelőtt voltak, hogy minden közintézmélyt akadálymenetesítenek, de a megvalósítás valahol elmaradt. A Cinema City pedig igazán találhatna megoldást, nem hiszem, hogy nagyon sokba kerülne nekik.

Kisangyal 2008.01.23. 10:26:06

Gáz ez mindenhogy! És bármikor bármelyiküknböl lehet mozgássérült sajnos! Másképp kellene gondolkozni sokaknak...

_hebron_ · http://hebron.blog.hu 2008.01.23. 10:32:20

Én spec vakokkal dolgozom, és ők szokták mondani (de általában a fogyatékkal élők is), hogy nem kell őket sérültként, betegként kezelni, egyszerűen csak kezeljük őket egyenlőként. és ehhez igenis hozzátartozik az is, hogy tudjon normálisan utazni, be tudjon jutni az önkormányzatba/kórházba/moziba/színházba/akárhova. és szerintem feháborító, hogy ez nem magától értetődő, hanem küzdeniük kell érte.

guy 2008.01.23. 10:49:55

Én is nagyon sajnálom a kerekesszékeseket, és a plázáknak igenis oda kellett volna figyelniük erre a problémára. Addig is, míg a helyzet meg nem oldódik, alkalomadtán szerintem bármelyikünktől elvárható, hogy segítsen feljutni (és lejutni) a mozgássérülteknek az utolsó sor melletti lépcsőre (ha elég széles a lépcső) hogy onnan nézhesse a filmet. Ez egyébként elvárható lenne a mozitermek alkalmazottaitól is.

axx 2008.01.23. 11:08:57

ezúton tájékoztatnék mindenkit, h az összes cinemacity teljes területe akadálymentesített -ez sok cégről és ÁLLAMI intézményről nem lehet elmondani-, kivéve h sajnos a mozitermekben az első sorból nézhetik a filmet a kerekesszékesek. mindenholki van alakítva külön wc, szfvári. moziban van kerekesszékes lift a lépcső mellett. a sugárban pedig nincs CC mozi. a többi moziban is minden termet könnyen el lehet érni. kicsit odafigyelve mindenki észrevehette volna. amugy meg én ott dolgozom (egyikben) és rendszeresen szokott jönni kerekesszékes csoport 10-12 fő is, ill egyedül is, és nem panaszkodtak, hanem inkább örömmel jönnek mert a mi mozinkba legalább be tudnak jönni. ( a régi városiba esélytelen) ez van, persze egyetértek h az első sornál lehetne jobb hely is számukra de nem én terveztem a termeket sajna.

gigerli 2008.01.23. 11:10:50

Az idei Mustra kifejezetten a fogyatékkal élők mindennapjaival foglalkozott. Mármint ilyen témájú filmek voltak a fesztivál programjában. Ennek ellenére alig találtak a szervezők egyetlen (!) akadálymentes mozit, ahol meg lehetett rendezni.

A multiplexek nem érezték érdekeltenk magukat a dologban...

Muzzak 2008.01.23. 11:15:09

Az akadalymentesites Mo-on kb. a beka feneke alatt van, 1000 pelda bizonyitja.
A legszornyubb, h. mint azt a fenti pelda is mutatja a kisujjukat nem mozgatjak,h. ez valtozzon...

axx 2008.01.23. 11:21:43

jah és mégvanami
javaslok pár címet a homárra
SZIVATJA A MOZGÁSSÉRÜLTEKET A MÁV
SZIVATJA A MOZGÁSSÉRÜLTEKET A BKV
SZIVATJA A MOZGÁSSÉRÜLTEKET A HELYI VOLÁN
SZIVATJA A MOZGÁSSÉRÜLTEKET A POSTA
igen, ők a mi adóforintjainkból (és a mozgásukban korlátozott emberekéből) működnek, meg annak az államnak a pénzéből
aki előírta a törvényben az akadálymentesítést. egy multicég a saját pénzéből akadálymentesít- vagy sem.
de mit várjon az ember ha a közszolgáltatásokat nem vagy nehezen tudják igénybevenni... van fontossági sorrend is ám.

Märchenwald 2008.01.23. 11:29:05

90-es években Schindler listáját első sor előtt földön ülve néztem (úgy tele volt a mozi). Mozi és nem multiplex!!! Döbbenetes volt. Akkor nem érdekelt a helyem.
Amit a kerekes-székesekkel művelnek az felháborító! Emberek! Hát ők is EMBEREK!
Esélyegyenlőséget!

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.23. 11:34:58

axx

tudol olvasni?

nem az első sorból kellett néznie, hanem az első sor előtt ült!!

és nem azt mondta hogy nincs rötyi meg ilyenek, hanem azt, hogy a vászon aljába ültettétek! erre te leírod, hogy az első sorban, meg van wc, meg be tud jönni. szánalmas.

igen, valóban egy rakás helyen szívatják őket. ez most neked jó takaró?

írtad volna,hogy legközelebb egy kényelmesebb,neki is megfelelő helyre tolod a székét!

Mr.Brooks 2008.01.23. 11:41:57

Na, akkor Székesfehérvár:
Van a mozgássérültek részére felvonó, mely bármikor igénybe vehető! Ha szólsz, azonnal használatba veheted, sőt, egy munkatárs segít, hogy a lehető legbiztonságosan juss fel, stb. Ott van végig veled, amíg fel nem érsz, onnantól edig a fehérvári Cinema City akadálymentesnek mondható! Csak a tárgyilagosság kedvéért...:)
Nem védem őket, hiszen nem szeretem magát a céget, főnököket, stb... De a legtöbb (főleg nagy )teremben kiváló helyről tudják nézni az adott filmet, semmiféle probléma nem lehet! Film végén sem kell a hátsó kijáraton távozni, (hiszen lefele lépső vezet le) szólni kell egy jegykezelőnek, és segít a felvonó kezelésében, pillanatok alatt lent vagy. Ennyi a történet.

Stargun 2008.01.23. 11:49:53

Urak! Nem lenne egyszerűbb olyan megoldáson gondolkozni, hogy a szegény kerekesszékest kiemeljék a székéből és a normál ülőhelyek bármelyikére elhelyezzék? Így azután oda ül, ahova akar, a kerekesszéket meg az előadás alatt az első sor előtt parkolhatják (ha odáig már legalább el tudott jutni, mert odáig akadálymentesítve volt a mozi/pláza).

Persze nem kézi mozgatásra gondolok: csak egy max. 300 kg. teherbírású pöpec kis állványos darut kellene a moziterem plafonjához egy sínpályára feltenni és kész. Távirányítóval akár a mozgássérült is kezelheti, magát navigálva. Ez az átalakítás utólag bármikor megtehető, egyéb tehermozgatásra is kiváló. Hátránya a dolognak, hogy így a mozgássérült nem hagyhatja el bármikor a termet, csak az előadás végén :( Várom a további ötleteket!

Kockapuma 2008.01.23. 11:50:54

1. Sugárban található mozi miatt tessék a Fotex csoportot szídni
2. a régi Hollywood Multiplex mozik (ma már Palace) úgy lettek tervezve, hogy kerekesszékkel is lehessen közlekedni, külön mosdók vannak kialakítva illetve a termekben a. olyanok az adottságok, hogy a közlekedőn meg tudnak állni biztonságosan és másokat nem zavarva b. külön helyek vannak kihagyva számukra

Don Jhonson 2008.01.23. 11:55:18

Na egy hirtelen felindulásból elkövetett cikkírás.
Akkor gondolom tudni szeretnétek a másik fél véleményét is, ugyanis eme naív ügyfél hívását személy szerint én vettem fel.
Persze meg sem lepődtem a goromba hangnemen már a legelején. Mintha várta volna, hogy beigazolódjék, hogy őt eme mozi sem veszi emberszámba.

- Jó napot kívánok Cinema City Aréna!
- Az iránt érdeklődöm, hogy fel van e az önök mozija készülve a kerekesszékesekre? Megközelíthetőek e a termek?
- Igen megközelíthetőek.
- Itt is csak az első sorokban van hely?
- Az IMAX teremben a legfelső sorban van kialakítva hely a kerekesszékeseknek -------
- Én nem ezt kérdeztem.
- A normál termekben a legelső sorokban igen.
- Milyen hely ez mááá... most épültés szarnak az emberre.
- Minden moziban az első sorokban van kialakítva hely a kerekesszékeseknek.
- Ez nem igaz, tudom. Ez nem igaz.
- Sajnálom, nem én terveztem. Sajnálom.

Aztán se szó se beszéd lebaszta a kedves cikkíró a telefont.

Na erre a válaszom.


Amikor a minden mozira gondoltam, akkor természetesen a multiplexeket értettem ez alatt. A régi mozitermek kialakítása nem igényelt ilyen hatalmas dőlésszöget, ezért is hallhattuk oly sokszor az "ajj nem látok az ipse fejétől" mondatokat.

Na szóval.

Azért az első sorokban van kialakítva hely kerekesszékeseknek, mert ott jön be mindenki és gondolom kerekesszékkel miként is mászna fel a 18. sorba az illető? Így vannak kialakítva a normál termek. Legfelelül a gépház, mely olyan magasan van, hogy oda nem vezet semmi csak egy külön lépcsőház. Tehát a legfelső szintek kvázi a levegőben lógnak. Nem értem mi ezzel a gond. Kevesebb a teher, de ezt mégis többlet gondnak veszik... Az IMAX terem kialakítása azért olyan, hogy a legfelső szinten van a kerekesszékeseknek kialakított hely, mert azért itt is legalul jönnek be az emberek, de legfelül kell elhagyniuk a termet. Mivel ez egy süllyesztett terem, ezért felül lehet könnyedén betölni a kocsit és ott is lehet kijönni. Ellenben a nem korlátozott emberekkel, akik lelépcsőznak a legalsó szintre majd fel, hogy elhagyják a termet.

Végszónak. Igazából azt gondoltam a telefonálás után, miután lecsapta rám a telefont, hogy ha ön mozgássérült akkor a betegsége elég gondot okoz önnek és megértem, hogy ezen is kiakad. Vagy a másik, hogy egyszerűen csak kössünk bele, mozgóba, mozdulatlanba...

axx 2008.01.23. 11:55:58

picilány, jaja "tudol"ok olvasni.
és takarózik a tudodki.
ültetném én feljebb ha lenne hova, csak pár részletet meg félreértést igyekeztem tisztázni, divatos kifejezéssel árnyalni a képet kicsit. egyetértek azzal h szar az első sor, nyilván ha már akadálymentesítettek lehetett volna hely számukra minden teremben feljebb. ez van. mint mondtam nem én terveztem, sőt továbbmegyek: nem is a tervező a ludas valszeg hanem a megrendelő, ill a külföldi tulaj. de ez azért gáz h minden soromba belekötsz.
írtam volna h legközelebb oda tolom? szánalmas, mintha szerencsétlen dolgozón múlna.naiv vagy. szia

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.01.23. 12:08:41

Hát ez tényleg Suxx. Nem tudom, hogy miért nem lehet ezzel a dologgal kalkulálni azon kívül, hogy az akadálymentesítés pénzbe kerül. Egyre inkább igény van pedig rá.

Brut 2008.01.23. 12:08:59

Kedves Donjhonson!
Válaszolnék. Én írtam a levelet. Nem hagyta el a számat a "szar" szó! Ezt visszautasítom! Mielőtt lecsaptam volna a telefont elköszöntem ("visszhall").
Azt kihagytad a párbeszédből, hogy pökhendi hangon rendre utasítottál, hogy nem te tervezted a mozit, nem tehetsz róla. Ja és a" minden moziban csak az első sorba tudunk ülni" megjegyzésedre annyit mondtam, hogy a cinema cityben lehet, hogy így van, de más mozikban nem. Soroljam?
Ja és nem vagyok beteg. Influenzás voltam, de már elmúlt!

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.01.23. 12:10:35

nem az ott dolgozón múlik, hogy hogy érzed magad valahol (szálloda, étterem, mozi stb)?

ja, akkor már értem...

bocsi, tedd tovább a semmit

Brut 2008.01.23. 12:13:14

Kedves Donjhonson! Akkor sorolom mégis. Pólus, Duna Plaza, Mammut I., Lurdy ezek mind plázákban vannak és tökéletes helyre tudunk ülni. Ja és szívesen mesélek neked Londonban milyen moziba menni mozgássérültként, ha szeretnéd.

Don Jhonson 2008.01.23. 12:24:40

Ha a hang pökhendi volt akkor maga meg goromba.
Ha nem lenne az lenne a baj, ha van akkor az a baj, hogy miért nem olyan amilyet én akarok. Ha vécé nem lenne az lenne a baj. Már várom, hogy mikor jön, hogy nem érem fel a büfés pultot... Bár mivel, hogy az IMAX terem tökéletes kerekesszékeseknek az totál nem érdekelte magát. Minő meglepő. Egyébként meg lehet, hogy külföldön lejárt a technológia, de itthon még új. Meg ahogy külföldön sokminden teljesen máshogy van. Ha meg Londonban olyan jó a mozizás, itthon meg annyira elviselhetetlen költözzön oda. A világ nyitott mindenki előtt. Amúgy meg ebben a moziban a normál termek ugyanolyanok, mint minden másik multiplexbe. Tehát emiatt nem kell aggódni. Szóval ha nem a 3D technológia érdekli akkor mire ez az egész?

Brut 2008.01.23. 12:29:27

Ezt megkaptam! Erre tényleg nem tudok mit mondani!

jómunkásembör 2008.01.23. 12:34:19

A közintézmények akadálymentesítésével kapcsolatban az a baj, hogy nincs pontosan meghatározva, hogy mégis hogy kellene. Tehát ha vki 70 fokos rámpát épít, az már teljesítette az előírást. Az más kérdés, hogy használhatatlan...

cs1 (törölt) 2008.01.23. 12:34:26

Én akkor éreztem át teljesen a mozgássérültek helyzetét amikor rájöttem, hogy a magam picike valójában egyszerűen lehetetlen Bp-en babakocsival közlekednem... pedig ott még segítségért is kuncsoroghat az ember ha van hozzá kedve... (már ha nem nyírják ki az emberek a pillantásaikkal miszerint a babakocsi az ő helyüket foglalja a buszon stb, a járdán, közértben és hasonló helyeken...).

Londonban tanultam egy ideig ahol az összes olyan órát amin mozgássérült is részt vett a speciálisan kialakított földszinten tartották (ott volt a könyvtár és a kajálda is!!!). Meg is lepődtem anno, hogy jéééé, mennyi mozgássérült él arrafelé... Közben meg csak annyi történt, hogy ott lényegében ugyanolyan életet élhettek mint minden más halandó.

Iszonyú messze vagyunk ettől... (na meg Európától...)

A mozi csak egy kis szösszenet és teljesen megértem a levél íróját! (és igenis jár neki az emberi méltósághoz való jog, ami szerint nem a büntetősorból kell mozizni vagy nem kell órákig segítségért kuncsorogni, hogy metrózhasson egyet)

Secnir 2008.01.23. 12:41:36

"Na, akkor Székesfehérvár:
Van a mozgássérültek részére felvonó, mely bármikor igénybe vehető! Ha szólsz, azonnal használatba veheted, sőt, egy munkatárs segít, hogy a lehető legbiztonságosan juss fel,"

aha

a gond az, hogy a lift a cinema-plaza akarmiben van, nem pedig mondjuk az önkormányzat épületében

Gogol 2008.01.23. 12:55:41

Kedves Don Johnson rajongó! (ez már önmagában is kicsit bizarr egy mozigurutól, de ez van!) A következő mondatodhoz gratulálok: "Már várom, hogy mikor jön, hogy nem érem fel a büfés pultot...". Úgy tűnik, rendkívül sok empátiát örököltél a szüleidtől. Annak ellenére, hogy nem vagy mozgássérült, a fenti mondatból érezhetően kiderül, hogy sok kis apró dolog (ember), dühít, akadályoz téged is az életben. Osztályozz apró, dühítő gondjaid közül csak egyet akként, ahogy a kerekesszékes ügyfél volt kénytelen osztályozni a fenti valós (!) problémát: megoldhatatlannak. Csak reménykedem, hogy a hozzád hasonló gondolkodású emberek közül a lehető legkevesebb kerül pozícióba a jövőben.

LightBringer 2008.01.23. 13:03:26

A kerekesszékeseknek elsősorban MOM Parkot tudom ajánlani, bár sajnos itt is csak az 1-es teremben vannak hátul kialakított helyek. A többi teremnél az első sorban középen van kialakítva hely és az emeleti termeknél nem is túl egyszerű a megközelítés. Hiába van lift, a tervezéskor ezt nem vették figyelembe, csak az 1-es terem az, ami tényleg jól használható kerekesszékkel is. (Szólni kell staffnak, mert a teherlift áll csak meg a félemeleten, ahol a hátsó sorhoz el lehet jutni lépcsők nélkül.)

Don Jhonson 2008.01.23. 13:08:38

Kedves Gogol semmi baj a gondolkodásommal. Csak miért kötünk bele abba, hogy egy szórakoztató komplexum megvalósítja a hátránnyal élőknek a szórakozási lehetőséget és a kényelmes igénybevételt. Hatalmas liftek mindenhol. A WC-k majdhogynem rögtön mellettük. VÉszjelző, hogyha valami probléma adódna. Lehet, hogy első sorról van szó, de a multiplexek direkt úgy vannak kitalálva, hogy az emberek minél hamarább elhagyják a termeket, hogy következhessen az az utáni film. Egyébként a jegyszedő kollégák legtöbbje diák. Alig nyomnak 50-60 kilót. Kérdem én, hogyan segíthetnének?
A büfés pultost nem azért írtam, hogy bárkit is megbántsak, hanem h ajnározzák nyugatot, amikor a magyar hozzáállás a dolgokhoz is teljesen elmarad a nyugatitól. Mint írtam belekötünk mindenbe amibe csak lehet.

Kockapuma 2008.01.23. 13:18:35

Kedves DONJHONSON, kérlek: ne postolj többet! Az különösebben nem zavarna, ha a butaságaiddal csak magadat járatnád le, de jelenleg a teljes mozis szakmával teszed ezt.

Don Jhonson 2008.01.23. 13:26:06

Örülök, hogy én magam jelentem a mozis szakmát. Azt hiszem már nem lehet előrébb lépni. Mindenki ki van rúgva!!! Hehehe... csak én leszek tévében, moziban és a plakátokon. Taps, taps, taps... :D

Gogol 2008.01.23. 13:26:10

Kedves Don Johnson! Látom lojális vagy a munkahelyed iránt és ez fontos dolog, csakhogy gondolkodásod egyes helyeken mégsem stimmel. Pár példa:1. "Csak miért kötünk bele abba, hogy egy szórakoztató komplexum megvalósítja a hátránnyal élőknek a szórakozási lehetőséget és a kényelmes igénybevételt." - épp arról van szó, hogy ez esetben sajnos ez nem így van. Az első sorból mozizni kényelmetlen, ezt te is tudod, mindenki tudja. 2. "a multiplexek direkt úgy vannak kitalálva, hogy az emberek minél hamarább elhagyják a termeket, hogy következhessen az az utáni film." Ez ok, de mi arról az időintervallumról beszélünk, mikor még ott vannak. (lásd 1. pont) 3. Válaszul a kérdésedre: "Kérdem én, hogyan segíthetnének?" Szerintem kapásból jobb lenne, ha azt kérdeznéd: Kérdem én, hogyan segíthetnék?. Azaz, Te hogyan segíthetnél. Például, ha felhív egy mozgássérült ügyfél, udvariasan elnézést kérsz a problémáért, amit a céged okoz neki (te szolgáltatást végzel, az udvariasság, az együttérzés minimum még egy fórumban is) és biztosítod arról, hogy megpróbálod a lehetetlent: megoldani, amit a tervezők (feletteseid) elrontottak. Ennyi nagyjából elég. Sok kicsi sokra megy. üdv

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.01.23. 14:01:17

Az első sorból nem csak kényelmetlen mozizni, hanem élvezhetetlen is.
Az első sor előttről már el sem tudom képzelni... az már kínzás.

szeni17 2008.01.23. 14:08:56

Svédországban volt egy olyan eset, hogy felvettek egy mozgáskorlátozott fiút egy egyetemre történelem szakra. De a töri szaknak az épülete nem volt akadálymentesítve. Az iskola vezetősége nem dugta homokba a fejét, kitaláltak egy megoldást: a földrajz szak épülete akadálymentesített volt, tehát épületet cserélt az egész föci és töri szak egyetlen egy ember (!!) miatt!

Ennyit a fejlettebb országokról. Nálunk meg több ezer emberért sem képesek tenni semmit.
Amúgy tényleg olyan nagy igény lenne, ha a mozgáskorlátozott ember szeretné elérni a büfé pultját???
Nem azért harcolnak, hogy jobb legyen nekik, hanem, hogy ugyanolyan jó legyen nekik is, mint mozgásában ép társaiknak.

Perillustris 2008.01.23. 14:35:25

Orszagunk szegyene, ami "akadalymentesites" cimen folyik evek ota.

A legujabb dontes 2010-ig es 2013-ig tolta ki a hataridot.

Arra gondoltam, hogy osszefoghatnanak a mozgasserultekkel foglalkozo szervezetek, s 386 toloszeket vihetnenek a Parlamenthez, s mindegyik kepviselo csak azzal hagyhatna el azt, s azzal kellene hazajutniuk, s masnap bemenniuk "dolgozni".

kalinka 2008.01.23. 14:46:29

Aki a tolószék szót használja, az felejtse el, de gyorsan! Kerekesszék. És kész. Órákat kitudnék tölteni mozgássérültek diszkriminációjáról szóló előadással...

nnyina 2008.01.23. 15:03:21

ehhez csak annyit,h nem lehet és nem is lesz normálisan használható egyetlen rámpa és semmilyen "akadálymentesítés" sem,amíg nem a használói tervezik meg.egy kétlábon járó embernek fogalma sincs róla,hogyan lehet mozogni kerekesszékkel.nincs igazam?

szeni17 2008.01.23. 15:16:44

Igazad van, de manapság annak is örülni kell, ha hozzá nem értők probálnak tenni valamit kerekesszékes társainkért.

index.hu/kultur/media/mozgass2900/
Ez is érdekes, a téma is hasonló.

moni77777 2008.01.23. 15:27:13

no, fél napig nem voltam itt, de visszatértem. Arról volt szó régebben, hogy "csinálni kéne valamit". Az indexen a vezércikk pillanatnyilag ez: index.hu/kultur/media/mozgass2900/ Már az is valami, ha egyre több ilyen cikk jelenik meg...

moni77777 2008.01.23. 15:28:14

jaj, most láttam, hogy már valaki feltette előttem.... nem baj :-)

szeni17 2008.01.23. 15:40:57

Nem :). Én szívből örülök, hogy Te is feltetted. Most érzékelem igazán, hogy sokakat érdekel a téma, kiindulásnak ez is jó.

Walter Melone (törölt) 2008.01.23. 16:57:35

"ehhez csak annyit,h nem lehet és nem is lesz normálisan használható egyetlen rámpa és semmilyen "akadálymentesítés" sem,amíg nem a használói tervezik"

Nem vagyok mozgáskorlátozott, sem kerekesszékes. Mégis tervezetem már át lakást kerekesszékes ügyfél számára. Ahhoz, hogy meg értsem a nehézségeiket kipróbáltam milyen az élet ülve. Máshogy nem ment volna...

Céadaoin (user ID 44540) 2008.01.23. 17:02:49

Kalinka, hidd el nekem - viszonylag sok ilyen-olyan testi fogyatékkal élőt ismerek - hogy a diszkrimináció nem a szavakban van.
Aki nem lát, az vak, akinek tolják a székét, az tolószékes. Ömnagukra és egymásra ennél jóval durvább kifejezéseket is alkalmaznak - poénból.
De a büfépultot nem felérni, a vécét nem használni tudni, moziba elmenni, de minek - az nem poén. Az megalázó.

szeni17 2008.01.23. 17:11:08

Azért a szavak is fontosak. Ha egy jó barátok azt mondja nekem, hogy "Te tök hülye vagy", akkor nem haragszom emg rá, hanem átgondolom, hogy miért mondta, de ha egy boltos, vagy egy sima járókelő mondta ugyanezt, valószínűleg sértődés és értetlenség lenne a vége.
Gyógypedagógiai főiskolára járok, ott fél évig tuszkolták belénk a nem diszkrimináló, helyes szóhasználatot.
Például a szellemi fogyatékos szóhoz rengeteg negatív élmény kapcsolódik, míg ha azt mondom valakire, hogy értelmileg akadályozott, akkor az pusztán egy leíró kifejezés, nem bántó, nem sértő.
(Gondolom tudjátok, hogy a 'hülye', az 'idióta', a 'kretén' kifejezés stb. régen mind a gyógypedagógia szóhasználat részei voltak.)

szeni17 2008.01.23. 17:13:38

Egyébként a ma oly' gyakran használt 'fogyatékkal élő' kifejezés is tiltólistán van nálunk, mert ez eleve hiányt ír le. (Maga a fogyatékosság szó sem megfelelő, de nem találnak helyette megfelelőbbet az illetékesek.) A helyes kifejezés a fogyatékossággal élő személy.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.01.23. 17:40:25

Nem gondolom, hogy baj, ha a nevén nevezzük a dolgokat: aki fogyatékossággal, fogyatékkal, testi hibával, akármivel él, annak igenis hiányzik valami. És ezt nem elmosolyogni kellene, meg szép szavakkal elkenni, meg nem odanézni, meg úgy tenni, mintha nem is hiányozna semmi - hanem tudomásul venni, ténynek elfogadni, és csinálni valamit - gyorsan és csendben.

Na persze, tudom, vannak emberek, akik durvának tartják ezeket a kifejezéseket. Azoktól ezúton kérek elnézést, de akkor is úgy gondolom, hogy ez a rész - álprobléma. Az, hogy a tények helyett a szavak megcukrozása a kérdés, az nem javít a helyzeten.
(Gombhoz a kabátot?)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.01.23. 17:45:02

Szeni!
És mit csinálsz, ha egy pszichiáter hülyéz le?

A tiltólisták meg többet ártanak, mint használnak. Azzal semmit nem oldunk meg, ha valaki nincs tisztában az állapotával. Emiatt tolakodnak - gyakran sikerrel - mozgássérültek futballistának, hallássérültek zenésznek, látássérültek hivatásos gépjárművezetőnek, beszédhibások rádió/tévébemondónak, buzik személyzetisnek és pszichésen halmozottan károsodottak miniszterelnöknek.

kalinka 2008.01.23. 18:00:36

Egyik kerekesszékes ismerősöm saját magát nyomorékként emlegeti. Ha más tenné ugyanezt, valószínűleg agyonverné. Ez ugyanolyan, mintha én azt mondom magamra, hogy nagy a hátsóm. Ha más tenné meg, minimum arcontörölném. Úgyhogy igenis fontosak a kifejezések is. Mert bántóak és sértőek. Valóban nem ez a lényeg, hanem hogy mindent ugyanúgy elérjenek, mint bárki más. De ha már segíteni nem tud valaki, akkor legalább ne ártson! Szavakkal se.

szeni17 2008.01.23. 18:10:59

A társadalom nagy része tesz ezekre az emberekre, nem érdekli őket a sorsuk, nekik mindegy, mi van velük, csak ne kelljen látniuk őket, foglalkozniuk velük. Ezeknek az embereknek a szóhasználata is sértő, mert nem látják, hogy a kifejezés mögött emberek vannak. Tudom, hogy a kevésbé bántó, szebb kifejezések nem oldanak meg semmit, viszont hatásuk van az emberek gondolkodására, mert nem nyomorékot mondunk, hanem mozgássérült személyt, és így ez az ember már nem egy szánalmas véglény, hanem egy ember, aki máshogy mozog, mint az épek.

Nem hülyézett még le egy pszichiáter se (pedig egyet ismerek, nem páciensként :) ), nem tudom, hogy hogy reagálnék.

Egyetértek abban, hogy cselekdni kell, kellene, minél gyorsabban.
De emellett fontosnak tartom a szavakat is, mert a szóhasználat sok mindent elmond az emberről.

avatartalan 2008.01.23. 20:18:40

Én csak azt kérem hogy ne a leghátsó sort alakítsák át a kerekes székeseknek mert mindig ott ülünk a csajommal és végigsmároljuk a filmet.

nyuszek 2008.01.24. 02:23:53

Don Johnson nagyon okos vagy! Ha nem tetszik ez az ország, el lehet menni?! Nem inkább példát kéne venni, hogy teszem azt Londonban hogy csinálják? Netalán-tán a fejlődés útjára lépni? Gratulálok nagyon:)

yankeezulu 2008.01.24. 17:39:43

"Ha meg Londonban olyan jó a mozizás, itthon meg annyira elviselhetetlen költözzön oda. A világ nyitott mindenki előtt. "
Nos en megtettem es ez is resze volt a dontesnek. Lassuk mi van a nagy vizen tul.
Uj epitesu mozikban kozepen kb. 8 hely kihagyva kerekesszekeseknek, mellettuk 4 normal hely baratoknak / csaladnak. A rampak nem tobb mint 5%-osak igy meg a suppedos szonyegen is fellehet gurulni konnyeden. Most nem terek ki a mellekhelysegekre,parkolokra, jardakra. Itt mar 40 eve torveny van ezekre.
Regi epitesu mozik. Lehetseges hogy csak az elso vagy masodik sorba lehet beulni kerekesszekkel. Mi a konkluzio...nem kell fizetni erte, punktum. Kesz, a dolog elvan intezve. Annyira bonyolult lenne?

beachball 2008.01.25. 16:27:01

DonJohnson, ha egy mozgásérült bejut a neki készült klotyóba, az nem a kényelmét szolgálja, hanem ALAPVETŐ.Merthogy az, hogy ne csináljam össze magam, az nekem, nem mozgássérültnek sem pusztán kényelem, na.

beachball 2008.01.25. 16:30:11

Akadálymentesítésről ...
Gondolom, mások is találkoztak már olyan meredek lejtőkkel, ahol legalábbis eszeveszett sebességgel száguldana le satufékkel is a kerekesszék.
süti beállítások módosítása