Tékozló Homár

Lejárt a sícipőm szavatossága

2008.02.04. 10:10 | szily | 101 komment

Szó szerint életbevágó kérdést tesz fel Jaksi, akivel az történt, hogy - talán anyagkifáradás miatt, talán nem - a sítúra első lesiklásán magától darabokra szakadt-tört mindkét síbakancsa. A Naiv Ügyfél lassan ment, így nem lett baja, utána viszont már-már filozófiai vitába keveredett a gyártó Koflach-hal arról, hogy van-e egy sícipőnek szavatossági ideje. A sztori izgalmas és nem is egyértelmű - nem tudjuk például egyelőre, hogy hány éves volt a bakancs - de az biztos, hogy ha nem jelölik, hogy az anyag x idő vagy Y darab használat után elfáradhat, akkor a gyártó lehet a húnyó. Tényleg érdekes kérdés, hogy egy elvárható gondossággal eljáró sízőnek mennyi időnként kell felszerelést cserélnie. A hosszú, de lebilincselő sztori alant olvasható. Ja, és figyelemre méltó, hogy az osztrák gyártó lendületből perrel fenyegeti meg a reklamáló ügyfelet. Kiváncsiak vagyunk, hazai Naiv Ügyféllel szemben is ilyen pökhendiek lettek volna-e. Update 1: Leleveleztük jaksival, hogy a cipő 10-11 éves volt. Részletek a poszt végén. 

Mióta az ivarérettség után nem sokkal megálltam a növekedésben is, már nem kell évenként sícipőt cserélnem. Nagyabb összeget rászánva reméltem megoldani évekre ezt a problémát, egy márkás profi darab beszerzésével.Naiv ügyfélként úgy gondoltam, hogy a cipő „szakszerű használatával és kezelésével” hosszú időre megoldást találtam.

A legutóbbi sítúránkon az első lesiklás során a látszólag hibátlan síbakancs a mindkét záró lapja elrepedt és levált. Azon kívül, hogy pálya közepéről gyalog kellet lejönni, a többit, a teljes család részére hónapokkal előtte lefoglalt szállás, megvásárolt síbérlet szabadság stb. nem részletezem. Már itthon kezdtem el az ügyön gondolkozni, hogy mi történt volna, ha az eset nem az első bemelegítő, lassú lesiklás közben történik. Képzeljünk el egy jól beedzett, nagy sebességű lesiklást egy piros vagy fekete pályán. Írtam az ausztriai székhelyű gyártónak egy német nyelvű levelet melyben felhívtam a figyelmét a valószínűleg anyag, vagy gyártási hibára. Néhány nap múlva felhívott a gyártó Mo.-i képviselője, hogy a levelet átküldték, és bár azt nem érti, mert németül van (csak angolul tud), de képet látva felajánlotta, hogy szponzori áron kapok egy új pár cipőt. Mire tisztáztam volna, hogy ez mit jelent, a mobilom lemerült. (Nem vagyok egy sikeres ember).

Azóta nem hívott senki.

Újra írtam. Válaszukban elmagyarázták, a sícipő szakszerű használatát és kezelését valamint közölték, hogy anyaghibára két év garancia van. A sérülést anyagkifáradás okozta. Egyébként meg köszönték a megértésemet. Ezt a sícipőt kb. 7-8 alkalommal használtam minden esetben 4-5 napig. Ez a kioktatás egy kicsit feldühítetett és visszakérdeztem:

Ha tehát a sícipőt, mint sporteszközt az anyagkifáradási jelenség miatt csak korlátozott ideig lehet használni,

- mennyi ez az idő a gyártástól számítva?

- mennyi ez az idő az értékesítéstől számítva?

- befolyásolja ezt az időtartamot, hogy ki a használó? (versenyző, oktató, hegyimentő, hobbisíző)

- befolyásolja ezt az időtartamot, hogy hol használják? (pályanehézség, kék, piros fekete,; hóminőség, porhó, gletcser, firn stb.)

- Hol található a sícipőn, vagy a csomagoláson, vagy a leírásban, hogy az csak korlátozott ideig használható?

- Vannak külön típusaik hosszú és rövid használati időre?

- Van e különbség a hosszú és a rövid használati idejű termékek árában?

- A használati idő lejárta után a cipőket már csak saját felelősségre lehet használni?

Többszöri sürgetésre érdemben egyik kérdésemre sem kaptam választ Sem az időtartam, sem az arra történő figyelemfelhívás módjáról nem nyilatkoztak. Megtudtam azonban, hogy a termékek biztonsága náluk a legnagyobb prioritás és az XXXX cég menedzsmentje mindent megtesz azért, folyamatosan javítsa aminőséget. Még próbáltam nem nagy lelkesedéssel elmagyarázni, hogy olyan alkatrészt, mint a cipő zárja faszság olyan anyagból készíteni, amely egy idő után magától szétrohad, és ezt még nem is közlik a használóval. Erre már nem a vevőszolgálatos válaszoló, hanem a személyzetis (!) írta meg hogy én 17 éve használom a cipőt (nem tudom, honnan vette és nem is igaz), és ha nagyon ugrálok a nyilvánosság előtt, még be is perelnek.

Nem fogok állásra pályázni a cégnél.

Üdv.

jaksi


Update 1:

A poszt megírása után írtam Jaksinak, hogy újonnan vette-e a cipőt, és mikor. Erre a következő választ küldte (az Atomiccal 2007 nyarán levelezett az ügyben):

Újonnan vettem. A Szilágy Erzsébet fasoron volt régebben egy télisport üzlet. Megszűnt, a csaj csak nyugtát adott. Megvan. Amikor elkezdtem molyolni velük (atomiccal) akkor megtaláltam. Akkor volt a cipő 10 vagy 11 éves. Most nem találom. Ha nagyon kell, még keresem.

Itt a lényeg abban van, hogy a szállodás aztán a sutból kikeresett nekem egy sokkal öregebb cipőt, amit jó osztrákosan a gyerekei addig már agyon síeltek, de még kiválóan működött.


J

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betépett felhasználó 2008.02.04. 10:19:36

Á, dehogy szokott a sícipő darabjaira szakadni!!
De még hogy!!:
giccs.tvn.hu/atom.jpg

Ars et labor 2008.02.04. 10:28:59

A románok megfotosoppolták, próbáld ki mégeccer!

Ars et labor 2008.02.04. 10:30:21

Vagy síelj bacc papucsban, annak a zárja sosem fárad el.

Yoda mester 2008.02.04. 10:34:45

hm, gletcser, az mifene? :)

Yoda mester 2008.02.04. 10:36:06

Na meg a húnyó, az is érdekes.
No, húnyjunk szemet felette. :D

Yoda mester 2008.02.04. 10:38:01

Borszaztó, amikorr vallaki okosapp akarleni, asztán hejesenn semtud irní. ? !

Kisangyal 2008.02.04. 10:38:09

Hogyén minnig lemaradok...

xombat.com 2008.02.04. 10:40:07

a gletcser az egy Zrt.
azt hiszem

További magyar hang 2008.02.04. 10:40:27

Ember, nézz körül a háztartásodban és számold össze azokat a termékeket, amik kitartanak 10 évig!
Ez igen szép teljesítmény egy sícipőtől. Az meg, hogy a gyártó jófejségből felajánlotta, hogy szponzori áron vehetsz tőle egy újat csak hab a tortán, ha egy csöpp eszed lenne örömmel éltél volna a lehetőséggel ahelyett, hogy nekiállsz kötözködni. Én sem válaszolnék neked ezután az ő helyükben.

Yoda mester 2008.02.04. 10:40:56

Sícipő...

Sosem voltam még síelni. Gondolkodtam mostanság, hogy ki kellene próbálni.
A poszt után átgondolva... kösz, nem. :D

lókupec 2008.02.04. 10:41:21

Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.

Pepin bácsi 2008.02.04. 10:41:50

További...: körülnéztem, pl. a nagyi mákdarálója. Közel 100 éve bizonyít :)

little_basilisk 2008.02.04. 10:43:16

"Azon kívül, hogy pálya közepéről gyalog kellet lejönni, a többit, a teljes család részére hónapokkal előtte lefoglalt szállás, megvásárolt síbérlet szabadság stb. nem részletezem."
"szállodás aztán a sutból kikeresett nekem egy sokkal öregebb cipőt, amit jó osztrákosan a gyerekei addig már agyon síeltek, de még kiválóan működött."
Most akkor mi van a szállással meg mindennel? Az is kifáradt? Hogy jön ez ide? vagy csak én nem értem?
És hol a lókupec?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.02.04. 10:43:23

Így már én is jártam, több sícipővel is. De láttam már olyat is, aki a kölcsönzős cipőben toppantott egyet, hogy leverje a talpáról a havat, és a cipő oldala ugyanígy végigrepedt. (egyhetes síelés első reggelén) Még jó, hogy egy egész sítábor tudta igazolni a dolgot, mert a kölcsönzős itthon ki akarta fizettetni szegény csajjal a cipőt. Ezek a "mai" (15-20 évnél újabb) cipők ennyit tudnak.

ddd.dino 2008.02.04. 10:43:42

A tisztelt cikkíró vélhetően ahhoz az örökké elégedetlen embertípushoz tartozik, aki üvöltözik a hetes busz vezetőjével, mert hepehupás a Thököly út! 10 év egy sícipőnek szép kor (nekem ment már tönkre 4 év után)! A gyártó pedig félreérthetetlenül közölte, hogy 2 év a szavatosság, ehhez képest plusz nyolc évig volt jó a cipellő. Ahelyett, hogy örülne ennek mint majom a farkának, valamint, hogy felajánlottak neki kedvezményes áron új cipőt, itt nyafog a fizika törvényeinek igazságtalanságán! Basszustuba! Engem is zavar, hogy pl. az autómon a gumi egy helyben álláskor is elöregszik, mégsem megyek a homárra nyivákolni! Legközelebb sielj batzpapuccsal, attól lesz valaki sikeres ember!

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.02.04. 10:43:45

ezt nem értem. 10 év után tönkrement az aminek csak két éves a szavatossága?
vagy hogy gondoltad hogy csak évente 5 napot hordod? amikor nem hordod leállítod az időt?

ennyi erővel vegyél joghurtot, litereset, és hetente csak 1 kanállal egyél belőle. aztán csodálkozz hogy 2 hóbnap múlva zöld az epres, jelents fel a céget hogy a szavidő 3 hét, de csak hetente egy kanállal ettél, és ez csak heti 10 másodperc, és jól átbasztak, mert összesen eddig max 2 percig etted, és mégis megromlott.

Yoda mester 2008.02.04. 10:43:48

"Szponzori ár"? OMG, WTF?

Meg is kérdezem a kis boltban a sarkon, hogy nem adnak-e szponzori árat egy másik kenyérre. Mert az előzőnek elfáradt az anyaga, és már csak pár dirib-darab meg morzsa maradt belőle. Két nap után.

little_basilisk 2008.02.04. 10:44:51

Ja, közben meglett a kupec.

Yoda mester 2008.02.04. 10:47:02

"Nagyabb összeget rászánva reméltem megoldani évekre ezt a problémát, egy márkás profi darab beszerzésével."

Idesapám. Nem megoldottad 10-11 évre? :)
Szerintem ebben sikeres voltál! X-)
De legközelebb kisibb összeget szánj rá, ne nagyabbat. :D

little_basilisk 2008.02.04. 10:48:20

De még mindíg nem értem, mi lett közben a szállodafoglalással meg a síbérlettel?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.02.04. 10:48:30

yoda. amennyiben a morzsás kenyeret visszaviszed kaphatsz szponzori áron 200-ért újat, és holnap vehetsz fél kiló zsemlemorzsát 300-ért

ALW 2008.02.04. 10:48:42

11 ÉVES CIPŐ? Jézusom, nehogy már bepereld a gyártót, mert 11 évvel a gyártás után elszakadt rajta egy-két dolog...
Bár most így belegondolva van egy Roces jégkorim, amit még 8 éve vettem és nem éleződik magától

Pepin bácsi 2008.02.04. 10:51:21

Monnyon le az összes 11 éves sícipő !

Télleg, mér' baj az, hogy 11 év után megadja magát a cipő ?

schokobanane (törölt) 2008.02.04. 10:55:53

Hé, azért álljon meg a símenet. Mér jön mindenki ezzel a tízévezéssel? Gondolom, a posztot küldő nem járt munkába/túrázni/focizni tíz évig ugyanabban a síbakancsban, hogy "elfáradhasson" az a húdekényes anyag. Na igen, itt is van: "kb. 7-8 alkalommal használtam minden esetben 4-5 napig". Ha ennyi kell egy sícipő tönkremenéséhez, akkor talán én is megfontolom, vegyek-e ilyen cipőt egyáltalán, pláne ennyiért.

Ihletett megoldás: baccpacskerral fejbe verni a gyártót, hogy lássa, az milyen tartós és rohadt kemény az ő bakancsaihoz képest.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.02.04. 10:57:23

Cirkuszoljak anyósommal, hogy a 10-11 éve elvett feleségem megöregedett?

:-)

Yoda mester 2008.02.04. 10:57:50

Hurrá Torpedó:
Köszi a tippet! Szerintem így kellene működnie a magyar gazdaságnak! Rendben lenne itt minden hipp-hopp!
Remélem, belemennek a zsemlemorzsa-bizniszbe is! :)

Céadaoin (user ID 44540) 2008.02.04. 10:58:19

állásban van anyagfáradás?
Szerintem igen...

little_basilisk 2008.02.04. 10:59:59

Turk Hava Yollari 2008.02.04. 10:57:23
Cirkuszoljak anyósommal, hogy a 10-11 éve elvett feleségem megöregedett?


Ezért nem reklamálhatsz, csak ha el is repedt :)))

schokobanane (törölt) 2008.02.04. 11:00:37

Ja, hogy mi az anyagfáradás, az megen más kérdés egy olyan korban, amikor az autókat is papírból csinálják, hogy hamarabb essen szét és vegyél másikat.

sámli 2008.02.04. 11:01:10

A műanyagnak egy idő után tökmindegy, hogy használod vagy nem. Ősi műanyag szokás, hogy jól elmerevedik és törik. Legyen az kapcsoló, kiskanál vagy sícsuka. A baccpacsker műanyagból van? :o)

Pepin bácsi 2008.02.04. 11:01:37

schoko: ne kötözköggyé, mer most nincsen igazad ! :)

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.02.04. 11:03:01

Az anyagfáradás a nőkre is igaz. Főleg 11 év után...

A LOVAK 2008.02.04. 11:03:02

lókupec!

A románoknál vagyunk, gyere értünk!

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.02.04. 11:05:23

Sámli: akkor a krisztusfasza-pedofil-kapcsoló is lehet, hogy egyszer le fog törni? Azt hittem, hogy örök darab lesz, amikor vettem egyet 15000 fabatkáért :( Most már akkor nem is merek hozzányúlni. Bár lehet, hogy a kapcsoló magához nyúl majd. Néha, mintha hallanám is fáradtan lihegni. Ezek után nem lehetetlen :D

Yoda mester 2008.02.04. 11:06:50

schokobanane:
Elég sikeres lenne-e dr. Batz papucsában történő síelésre hivatkozni-e? :D
Amúgy az tényleg érdekes, hogy mondjuk 40 napnyi használatot bír valami. Ennek ellenére ez egy ÉVTIZEDIG elég volt. Hátakkó? :)
Akkor lenne jogos, ha valami alpesi gyerek vette volna, és így bírt volna vásárlástól számított 40 napot.

Turk Hava Yollari:
Attól függ. Mennyit használtad évente?
Amúgy meg te is öregedtél ugyanannyit, feleséged válaszul szintén pert indíthana anyukád ellen. Az azért jó, mert jó
1. az ügyvédeiteknek (hadd keressenek)
2. a bíróságnak (nehogy utcára kerüljenek munka hiányában)
3. a közönségnek (mert jót röhögnek, hogy mennyi pénzt költöttetek a szumma nullszaldós perekre)

Úgyhogy vágj bele bátran, és értesíts minket a fejleményekről! :D

sámli 2008.02.04. 11:11:33

andreiground: ha elég sokat piszkálják... :o) vagy a nem rendeltetésszerű használat következtében... :o)

2008.02.04. 11:22:52

A párom ugyanígy járt egy Dachstein cipővel évekkel ezelőtt. Megvettük egy kiárusításon, két évig aztán nem tudtunk síelni menni, mert jött a gyerek, az első használatnál ugyanígy szétmállott a cipő.
Mi is leveleztünk a Dachstein-nel, de megmondom őszintén, nem emlékszem, hogy milyen eredménnyel.
Viszont az tuti, hogy valaki (vagy ők, vagy vm más szakértő) mondta abban az időben, hogy a sícipőknek nagyon árt, ha használat nélkül állnak valahol évekig, és akkor könnyen ez a vége.
Szerencsére a két év szünet óta rendszeresen karban tudjuk tartani, azaz, évente meggyötörjük a cipőket, nincs is bajuk ;-)

schokobanane (törölt) 2008.02.04. 11:24:00

Röhöghettek, de a posztot író kérdései (ha elolvasnátok...) igenis jogosak. Ha az anyagkifáradás is szerepet játszik egy bakancs tönkremenésében, tök mindegy, hogy áll-e a szekrényben vagy minden évben néhány napig használják, akkor tán fel kéne tüntetnie a gyártónak a terméken, hogy mire (milyen nehézségű sítúra stb.) milyen síelőnek (kezdő, haladó stb.) mennyi ideig (értsd: hány napig) használható. Azért ezek a cipők nem két fillérbe kerülnek, hanem keményen több tízezresbe.
Igaz, én nem síelek, de a túracipőmet én is strapabírósága miatt vettem meg néhány éve inkább drágábban, és akár velem is előfordulhat, hogy tavasszal majd lyól leválik a talpa a tátrai hegyek tetején, aszt gyalogolhatom végig a túrát baccpacskerban. Szóval akkor ha ez megtörténik, ne is írjak be ide, mer én vagyok a hülye, hogy ostoba módon nem gondolok "anyagkifáradásra", és mert tudnom kéne, amit a gyártó nem írt a termékére?

Sluck Ödön 2008.02.04. 11:40:11

Ha a gyártó nem írta le a használati útmutatóba, hogy a bakancs mennyi ideig használható biztonságosan (ugyan melyik írja oda?) akkor ő a hunyó. Azt hiszem az ilyesmi a termékfelelősség témakörbe tartozik, főleg ha balasetet okozott volna. Jobb helyeken ezt komolyan veszik.

biorobot (gyönyörű fosbarna) 2008.02.04. 11:43:06

Ez miféle jószág amúgy? Mert hogy a Lange, Atomic, Head, Tecnica, Rossignol, na ezek jó síbakancs márkák. De ez??!! És műanyag csatos? És profi? na neeeee

sámli 2008.02.04. 11:45:28

Lehet, hogy hűtőben kéne tartani, mert ahhoz van szokva.

Grege 2008.02.04. 11:53:35

További magyar hang: Nnna ne viccelj már :) méghogy örüljön, az élete múlhat azon, ha a cipő szétmegy a lábán lesiklás közben.

Ha nincs leírva sehol, hogy 10 év után cserélni kell, akkor szerencsétlen embernek miből kéne ezt kitalálnia? És ha nincs leírva, akkor miért pont 10 évenként kéne cserélni, miért nem 4 vagy 15? Vagy aki nem akar meghalni, az minden síeléskor vegyen új cipőt, vagyhogy?

Nem azzal van a gond, hogy "csak" 10 évig bírta a csuka, egyáltalán nem.

Secnir 2008.02.04. 11:54:42

"Viszont az tuti, hogy valaki (vagy ők, vagy vm más szakértő) mondta abban az időben, hogy a sícipőknek nagyon árt, ha használat nélkül állnak valahol évekig, és akkor könnyen ez a vége."
Persze, itt a megoldás: tárold fagyasztóban.

"Cirkuszoljak anyósommal, hogy a 10-11 éve elvett feleségem megöregedett?"
csak nyugodtan. hátha becseréli egy alig használtra. de lehet, hogy önként ajánlkozik cserére szponzori ár alatt.

"Az anyagfáradás a nőkre is igaz. Főleg 11 év után..."
vitatkoznék veled. ha jó anyagból van, akkor is elfárad 2-3 óra után :)

Grege 2008.02.04. 11:56:54

"ezt nem értem. 10 év után tönkrement az aminek csak két éves a szavatossága?
vagy hogy gondoltad hogy csak évente 5 napot hordod? amikor nem hordod leállítod az időt? "

egy új autóra is 2 év a garancia, a szavatosság nem azt jelenti, hogy utána nem lehet hordani, ennyit adnak arra, hogy az esetleges gyártási/anyaghibák kijöjjenek a cuccon, szerintem

Secnir 2008.02.04. 12:01:27

sokobanan:
az túracipő. gondolom bőrbűl van, mint az én katonai bakancsom (ami leszereléskor érthetetlen módon nem került be leadáskor a raktárba, hanem nálam a táskámban bukkant fel. megfoghatatlan. elképesztő.). A mai napig éli világát, kis box háromhavonta és perfekt.
de egy műanyag bakancsnak mit adsz? lekened kétkomponensű műanyagragasztóval évente?
ne is említsük azt a lehetőséget, hogy esetleg kínai-e a drága...

Verbalis Inkontinencia 2008.02.04. 12:02:06

Nekem egy cseszlovák no name síbakancsom van lassan 16. éve. Bírja a gyűrődést; használtan kaptam, már akkor is megvolt v 5-6 éves, szal nem egy mai csirke.
Amúgy tud valaki mondani olyan síbakancs márkát, amibe egyáltalán érdemes beruházni?

Pepin bácsi 2008.02.04. 12:03:54

Síbakancs márkába nem érdemes beruházni, ellenben egy secnir-féle katonai bakancsba igen.

biorobot (gyönyörű fosbarna) 2008.02.04. 12:12:58

Amúgy 3-4-5 évente érdemes lecserélni a bakancsot - használt időtartamtól függően - mert a puha bélés addigra összezsugorodik. Amúgy a Lange a síbakancsgyártók királya.

Secnir 2008.02.04. 12:22:57

lókupac:
és ki a királyok síbakancsgyártója?

Deuce Bigalow 2008.02.04. 12:23:02

nekem a 2x(!) használt tyrolia síkötésem törött xarrá, szerencsére még otthon, amikor megpróbáltam belerakni a bakancsot próbaképpen. igaz, a 2 használat után állt 5 évet a szekrényben, node akkor is, hádenem?
sztem nem csoda, ha 10 év alatt eltörik egy műanyag, ami fokozott igénybevételnek van kitéve (UV sugárzás, sózás, stb.), de tényleg ráírhatnák, hogy kb. mennyit bír, és semmiképpen ne téged akarjanak még beperelni!

Secnir 2008.02.04. 12:24:03

a királygyártók síbakancsáról már ne is essék szó...

Secnir 2008.02.04. 12:26:05

az nem tudja valaki, hogy régen, amikor még nem voltak műanyagok, akkor a finnek (meg az eszkimók, stb) mit használtak? lehet, arra kellene visszatérni...

Pepin bácsi 2008.02.04. 12:30:30

bőrből való bakancsot használtak secnir, mint te

2008.02.04. 12:31:57

a fáradás olyannyira jogos, h a védősisakok gyártói szabvány szerint gyártástól számított! 3 vagy 5 évet vállalnak. utána kötelezően le kell cserélni, mindegy, h milyen állapotban van, mert már nem számít védőeszköznek.
namost, azért ez már majdnem ugyanez, és ha az anyagfáradás és biztonságos használat időtartamát nem írja meg a használati utasításban a gyártó, akkor sztem egy súlyos vagy életveszélyes, netán halálos sérülésnél, ami erre vezethető vissza sanszos lehet ám a büntetőjogi eljárás és polgári kártérítés, ha erre az anyagfáradásra a gyártó egyáltalán nem figyelmeztet.
és ez így is lenne jól, mert ez nem egy műanyag szandál, ami ha lejön a váci úton az ember lábáról, beugrik venni valami kínai csodát 2 sarokkal arrébb és hazabiceg.

2008.02.04. 12:33:11

arról nem is beszélve, h az összeskurvannyát annak a szardarabnak, aki perrel fenyegeti a fogyasztóit, vevőit.

betépett felhasználó 2008.02.04. 12:35:16

qrvara ki vagyok faradva!!!

tisztelettel:
az anyag

Secnir 2008.02.04. 12:36:40

Pepin bá:
és ezt még nem esett le egyetlen síelőnek sem? vagy vesz 8ehuf-ért egy surranót (ami örök élet +1 nap, ha karbantartják), vagy egy kínait ökobakancsot 15ehufért, ami néhány év alatt magától lebomlik?

Secnir 2008.02.04. 12:37:40

...és hogy napi szinten aktuális legyek:
..mondd, te kit választanál?

little_basilisk 2008.02.04. 12:39:06

és a moleskine vakondbőr vajh kifárad-é?

betépett felhasználó 2008.02.04. 12:40:41

"Garantaljuk, hogy On hamarabb lebomlik, mint a bakancsunk! Vasarolja bizalommal!"
Te vennel ilyent?

Pepin bácsi 2008.02.04. 12:44:41

secnir: látod, hogy nem esik le nekik.
Áhhh, fiatalság-bolondság !

xombat.com 2008.02.04. 13:07:50

"Garantaljuk, hogy On hamarabb lebomlik, mint a bakancsunk! Vasarolja bizalommal!"

a lebomlas szettores
es meg csak nem is hazudnak

Gumidomino 2008.02.04. 13:09:26

az "XXXX cég" holtbiztos hogy zrt

gelsystem 2008.02.04. 13:30:02

szépen bemutatkozhattál a cégnek, hogy így rádpirítottak...........:):)
gondolom, először elmagyarázták neked, mi az az anyagfáradás, de csak ők fáradtak el tőled!
nem értem, miért kell jáccani az értetlent???
itt is legyen az, mint amcsiban, hogy a mikro használatijába bele kell írni:
macska, és egyéb háziállat szárítására nem alkalmas!!!----
ha lett volna kezelési utasítás, -ami minden bizonnyal volt is- és benne lett volna a kifáradás, elöregedés mint olyan, akkor azért reklamálnál, mert nem kaptál?
akkor most mindenkinek vásárláskor közjegyző előtt hitelesített használatit kellene átvennie aláírás ellenében???
vagy hogy van ez????
sikeres-e vagyol-e, vagy csak értetlen-e???????????????,

Dr Net Elek (törölt) 2008.02.04. 13:32:02

Az egész azé van, mer fiatalos, lendületes meg kreativ csapat késziti a mai cuccokat versenyképes fizetésért. Régebben, mikor még szimpla munkatársak dolgoztak a cégekben, és a versenyképes fizetést ehbérnek hivták, nem fordult elö ilyen.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.02.04. 13:35:24

"anyagelfáradás"

Lókupec? Lovak?

Mad Mind 2008.02.04. 13:35:34

Nézzük csak 10-11 éves a cipő, de ti mind mai jogszabályokra hivatkoztok. 10-11 évvel ezelőtt, ki tudja már mi volt a törvény. Ma már nem adhatná el figyelmeztetés nélkül, akkor eladhatta. Ennyi. Tönkrement nincs mit tenni. Ezen kár szenvedni. Apámnak van egy Koflah márkájú bakancsa, ami 25 éves, és még mindig jó. Ha most eltörne, akkor mi is menjünk lázadni a Koflachhoz, hogy nettóban alig pár hónapot használta?

schokobanane (törölt) 2008.02.04. 13:40:28

Secnir:
Bőrbűl, de nem katonai, wehe. Kecses Quechua, a Decathlonban vettem.
(a Kecsua az kínai-e? Elég kínais a hangzása)

mi sokan 2008.02.04. 13:45:47

Én csak azt szeretném mondani, hogy mióta itt vagyunk fogyunk!

schokobanane (törölt) 2008.02.04. 13:47:17

Ja, mondjuk megfordult a fejemben, hogy ha az a szegény műanyag ennyire kifárad, tán nem kéne-e más anyagból összetákolni-e ezeket a síbakancsokat-e. Főleg, ha - mint ahogy valaki megjegyezte - alkalomadtán az életünk múlhat rajta, hogy leesik-e a lábunkról, avagy nem-e.
Másfelől tényleg, minek érdemes felháborodni, ha az autónkat használjuk évente 4-5 napig, de aztán anyagkifáradás okán 10 év múlva, éppen használatkor, eccercsak letörik a fékpedál, és átcsúszunk a szembejövő sávba egy kamion elé. Elvégre 10 évig jó volt az az autó!

A problémát egyébként csak az érzi át igazán, akivel ilyen anyagfáradás a legkínosabb pillanatban előfordul, mindenki más kibic.

Pepin bácsi 2008.02.04. 13:52:14

Apámmal eccer előfordult ilyen anyagfáradás. Ha nem fordul elő, nem lennék itt :)

betépett felhasználó 2008.02.04. 14:06:10

mi itt a tema? anyagfaradas volt, van, lesz! pont.
ezt tudja pl. az uniqa is mikor a kisvallalkozasi vagyonbiztositasaban befoglalta, hogy:
"IV. Kizárások
A biztosító az Általános Vagyonbiztosítási Feltételek VI. Fejezetében
foglalt kizárásokon túl az alábbi esetekre sem terjeszti ki a biztosí-
tási fedezetet:
a) a természetes elhasználódásból, öregedésbôl, anyagfáradás-
ból bekövetkezett károkra;"
Egyedul chuck norris nem farad el, igaz, hogy ot meg senki sem biztositotta.

Secnir 2008.02.04. 14:10:30

soksobannan:
az kínai, de a márkásabb fajtából (olyan is van, lassan átállnak arra). viszont drágább is.
nekem is van quechua cipőm, kettő is, igaz nekem prózaibb okokból. nagy lábam van, és nem válogathatok. ÉS VOLT FUTÓCIPŐ AZ ÉN MÉRETEMBEN 2500 FORINTÉRT! kettőt vettem, és az első párat már másfél éve gyűröm. höh neked kínai...

Szelephimba 2008.02.04. 14:12:26

10-11év?! Nekem szezononként kettőt kell vennem, olyan büdös a lábam!

papugaja 2008.02.04. 14:20:30

A sícipő a megvásárlás időpontjában is lehetett akár 2-3 éves is. A műanyag részek belső oldalán vannak kis kerek naptárszerű nyomatok, amikből kideríthető a gyártás időpontja.

A műanyagok általában idővel öregednek.

A műanyagok öregedését gyorsíthatja a magas hőmérséklet (konvektoron szárítás), és az UV sugárzás (hegyen van bőven).

A műanyagok általában hidegben rideggé válnak (hegyen van bőven).

Szóval?

Kibermágus 2008.02.04. 14:28:55

schokobanane
"(a Kecsua az kínai-e? Elég kínais a hangzása)"

Lehet, h kínában gyártják, de a kecsua az Andokban élő indiánok neve. Hegyvidéki indiánok, ezért hívják a hegyi cuccokat így. A futó cucc meg Kalenji, ami az egyik kenyai (futó népség) törzs.

Okádó Mikádó 2008.02.04. 14:37:21

A fotók alapján én ezt a síbakancsot meg tudnám neked celluxozni úgy, hogy olyan lesz mint új korában.

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.02.04. 14:40:19

"Pepin bácsi 2008.02.04. 13:52:14
Apámmal eccer előfordult ilyen anyagfáradás. Ha nem fordul elő, nem lennék itt :)"

:DDD Akkor még nem is volt olyan, ami anyagfáradhatott volna, mert az első ilyet Palkovicsné rendelte a laptopjáról.

schokobanane (törölt) 2008.02.04. 15:03:20

Secnir,
mostan kínai, vagy márkás? :) mondjuk tojok rá, márkás-e vagy sem, de ezt strapabírónak ítéltem, és elfogadható árúnak, a mántenizéboltokban kaphatókénál legalábbis kifizethetőbbnek.

Mágus,
aztat tudtam, kik a kecsuák, csak aztat nem, hogy a gyártó hol gyártatja... A kecsua hangzással pojénkodni akartam, (azt lásd, bejött) mondjuk amióta kínai a kalocsai hímzés meg ilyesmi, azóta franctudja, mit vesz az ember.

2008.02.04. 15:26:16

van egy 11éves opelom/opelem(toom nem vagyok sikeres)
anyagfáradástól elkopott a fékbetét, pedig csak fékezésre használom ritkán
remélem én is kapok támogatói áron egy új astrát!

MacWolf · http://www.travian.hu/?uc=hu1_23494 2008.02.04. 15:40:31

Nem tom mit akarsz egy 11 éves csukától, örülj, h eddig nem esett szét, én az enyéimet picit hamarabb szétnyűvöm, és még az előtt beruházok egy újra, mielőtt leesik rólam.

gelsystem 2008.02.04. 16:17:44

különben is, aki síjelni jár, az már alapjában sikeres ember......pláne külföldiába.....
én évek óta csak a szomszéd falujig jutok L, nem is vagyok sikeres.....
és egy matuzsálem síbakancs miatt vered a tamtamot???

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.02.04. 16:56:31

Ez is csak azért fordulhatott elő, mert csak télen síelsz.

Legalább nyáron fölvehetted volna... :)

Amúgy meg ment síelni a zerovivával, rögtön nem lesz problémád a bakancsoddal !

Secnir 2008.02.04. 18:13:36

fidel:
ammán igaz.
csak szétrohad 10 év alatt. de nem kopik.

A LOVAK 2008.02.04. 18:15:22

lókupec!

A románoknál vagyunk, gyere értünk!

marsellus wallas (törölt) 2008.02.04. 19:13:12

te emnkkor afasz vagy...

12 éves cipő..és szétmegy....

én örülök ha a1 év garit túléli vmi...


w

Duplapepperoni 2008.02.04. 19:19:38

schokobabane
Neked biztos nincs autód, és szervízkönyvet sem láttál még. Meg tuti, hogy nő is vagy. Attól mert garázsban áll a roncs még elhasználódik. Tudod pl.:40.000 km vagy 2 év.
Amúgy ez a koflachos tag nem tudom mit várt egy tíz éves cipőtől. 10 éves cipőben síelni ősi román szokás.

s_marky 2008.02.04. 22:34:38

arcképet is tehettél volna fel magadról Te f...kalap.SŐT!Kíváncsi lennék a 20 éves almaszedő lécedre,meg a 30 éves Lila-zöld csíkos egyberészes megfakultan csillogó overall-odra is...Tényleg,azt nem küldöd vissza,mert nem 100%-ig vízhatlan?
Magyarország....ennyi

heliox 2008.02.04. 23:43:15

Volt egy haverom, akinek a vadonat új (kb. két hónapos) bukósisakja repedt el. Elküldte a gyárba panaszkodva. Azok meg jól bevizsgálták, és mondták, hogy így lett tervezve, a repedési folyamat volt a végső energiaelnyelési lehetőség, ha nem reped a sisak, akkor a feje repedt volna. Meg azt is írták, hogy szerintük 160km/h-val bukott, és jó lenne, ha nem menne ilyen gyorsan.

Mondjuk nem találták el a sebességet. A valóságban kicsivel több volt. Nem is reklamált többet a srác. Pár évvel később szakmát változtatott, és mint donor futott be karriert.

puncipöcögtető 2008.02.05. 03:56:49

Én már javítottam pl. kerékpárokat, na próbáljon valaki 10 éves gumival erre-arra gurulni, meg is nézheti magát. Tessék már megérteni, hogy a hő, a hideg, a napfény mind-mind öregíti az anyagokat, különösen a műanyagot.
Különben meg, aki 10 éves sícipővel sielni megy, sikeres ember nem lehet.

puncipöcögtető 2008.02.05. 04:03:32

Ja, és tessék már megérteni, hogy vannak sportok, amelyek SOK pénzbe kerülnek, mert a felszerelés drága (nem az előállítási költségek, hanem a luxus-árrés miatt). Síeléshez, kerékpározáshoz aki rendszeresen cuccot vesz az tudja miről beszélek.

vizafogó 2008.02.05. 09:32:36

Szánalmas, hogy e valóban fontos fogyasztóvédelmi (!) téma 95 hozzászólásából, csak a töredék beszél a lényegről, még akkor is, ha sok elsőzős, papucsozós románozós barmot le is vonom.

1. Ma már lehet tartós műanyagot gyártani. Még sufniban is.
2. Miért produkáljak 2-3 évente néhány kiló műanyag hulladékot (soha le nem bomló!!)?
3. Miért cseréljem le 2-3 évente azt, amiben jól érzem magam és teszik is.
4. Sporteszköz, nem divatcikk! Ne csillogjon, hanem működjön és legyen biztonságos.
5. Ha megnézed az érintett cég honlapját (www.amersports.com) ott azzal dicsekednek, hogy egy finn befektetői csoport fölvásárolta a minőségi gyártásban tönkrement cégeket (pl. koflach) amelyek nem bírták a versenyt a gagyival. Ma ők a világ legnagyobb sportszergyártói.
6. Ha hülye kérdéseket teszel fel nekik, akkor arra nem válaszolnak, hanem perrel fenyegetnek.
7. Vegyétek már észre, hogy ezzel a divat és design őrülettel vészesen közelít egymáshoz a gagyi és a „márkás” (?) cuccok minősége. Természetesen nem a gagyi lesz jobb, és a „márkás”(?) sem olcsóbb. A sok birka meg hordja nekik a pénzt., és csak az a fontos neki, hogy az overall „megfakultan csillogó”.
8. Ha egy termék használati ideje véges, és ha ezután már nem biztonságos, akkor min: „1 2 3 … 10 100 év után természetes öregedés következtében használata nem biztonságos, azt csak saját felelősségre használja.”
Vagy „ x év után a használata tilos. Ezután történő használatért felelősséget nem vállalunk.” Vagy ehhez hasonló szövegeket kellene ráírni.

=Ford Prefect= 2008.02.05. 09:38:39

Az én hasonlóan márkás (nem ugyanez) sícipőm 4 év után hasadt darabokra a szekrényben. Egyébként én is csak 2×7 napot használtam egy évben.
Szóval megesik, hogy rossz az alapanyag...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.02.05. 11:50:13

A síléced hogy néz ki? 2 m 20 centi és neonsárga? A kötés? Börpántos?
Nem égsz, haver?
A Koflach mint márka már nem is létezik.
Pevdi filctollat nem akarsz reklamálni, hogy kiszáradt?
Az oké, hogy valaki lúzer, de hogy a neten propagálja...

mad823 2008.02.05. 13:16:15

Nem-e lehet-e, hogy kint hagytad a napon, és megette kicsit? Biztos?

mindegggy 2008.02.05. 21:04:14

Érdekesség, de igaz:
Ha egy bibsi megdöglik benne, az alapot ad az új hollókamura!(A háború alatt megpróbálták munkára fogni a lusta zsidókat, de ezek a férgek annyira felháborodtak, hogy pogromot, meg ilyen hülyeségeket emlegettek, és beállították zsidóüldözésnek! Tanulság: a kampósorrú élősködő féregnek büdös a munka!)

HÚZZANAK A LOPOTT ORSZÁGUKBA, UTÁLOM ŐKET, ASSZEM VAGYUNK MÉG EZZEL ÍGY EGYPÁRAN!!!
süti beállítások módosítása