Tékozló Homár

Miért megy csődbe Magyarország mellett Írország is?

2008.11.17. 07:54 | szily | komment

"Nem is olyan szar, ha tudod, hogy másnak legalább annyira" sorozatunk újabb tagja azt mutatja meg, hogy a szerencsétlen Magyarország elé állandóan bezzegpéldának állított Írországban még rosszabb banki ügyfélnek lenni, mint itthon. Egy példa nem példa, de azért jól esik, köszönjük Zsoltnak, hogy jól befeketítette előttünk azt a gyönyörű dévérkeszegező helyet. Írországi Homár-olvasók, riadó: mindenki ilyen állapotokat tapasztalt a bankokban?

Hogyan jelentettük föl a Magyar Postát Brüsszelben? cimű
cikkeden jókat vigyorogtam:) "Szegény asszony, próbálkozna bármely hazai telefonos ügyfélszolgálattal." Mondatodba jól belekapaszkodva árnyalnám a képet a hazai ügyfélszolgálatokról és a szolgáltatások színvonaláról, innen Dublinból.

Permanent TSB bank vs. Naiv ügyfél:
Gondoltam első fizetésemet azzal ünneplem meg, az esti kocsmázást nem számítva, hogy utalok haza egy kis zsét, az otthoni számlák etetésére. A dolog ott kezdődik, hogy hiába van internet bankod, utalni, olyan számlára amire még nem utaltál csak akkor tudsz, ha előtte regisztrálod az új számla számot a call centeren keresztül. Ez a Permanent TSB esetében úgy néz ki, hogy felhívod a call centert, megadod a másik bank swift kódját és a számla számot, ők jól felvésik ezt, majd pár órán belül visszahívnak, újra ellenőriznek, azonosítanak, elmondatják az adatokat és leokkézzák a dolgot. Utána tudsz utalni. Na eddig nem nekem nem sikerült eljutnom.

 

Hívom a bankot, mondom a hölgynek a CIB SWIFT kódját, pötyörészés, válasz: ez a bank nem tagja a SEPA-nak. Mondom mi? Ők csak olyan banknak tudnak utalni ami tagja a SEPA-nak, ez a bank nem tagja. Írok a CIB-nek, hogy hát akkor most mi van, vajon hogyan tudok nekik utalni, ha ők nem tagjai a SEPA-nak? CIB: kérem mi igenis tagja vagyunk a SEPA-nak, még egy linket is küldtek ami a SEPA oldalán az aktuális tagok listájára mutat. És tényleg a Permanent TSB és a CIB is tagja a SEPA-nak.. Hmm..


Hívom megint a Permanent call centerét, mondom szeretnék új számlára utalni, mondom a SWIFT számot, hölgy pedig rögtön rávágja, hogy sajnos nem tagja a SEPA-nak, próbálok erősködni, hogy de igen, ellenőriztem, itt a lista előttem, akkor rossz a SWIFT kód, mondom jó a SWIFT kód az is itt van a listán a bank neve melet. Hát ő nem tud mit tenni, ellenőrizzem a SWIFT kódot, mondom minek? Itt van előttem, ellenőriztem több helyen is, bank web oldalán, a SEPA listáján is stimmel, hát ő nem tud mit tenni. Mondom dehogynem, frissítsék a listát, nyílván náluk van a hiba, hát ő nem tud mit tenni. Ennyiben maradtunk. Jobb híján írtam a bank publikus emil címére, az internetbankban nincs üzenő rendszer.. 1 hét után jött egy válasz, hogy köszönik a kérdést, továbbították a megfelelő osztályra.


Eddigre kb meguntam a bénázásukat és a CIB-hez fordultam, kértem őket, hogy nézzenek már utána miért szivat a Permanent. Na azért őket se kell félteni, első körben azzal próbált a deviza osztály lerázni, hogy más nem jelezte a problémát. Ezen azért már én is berágtam és egy válaszlevélben kértem őket, hogy ugyan továbbítsák már a válaszukat a deviza osztály vezetőjének is, tudom hogy ha más nem jelezte a problémát akkor az nyílván nincs is, de azért mégis na.. Ezek után 2 órán belül rájöttek a megoldásra, ugyan mindkét bank tagja a SEPA-nak, de hivatalosan még nem vették fel egymással a kapcsolatot, nem cseréltek kulcsokat akármi ezért nem megy a dolog. Kértem és ajánlottak is egy másik ír bankot, amivel ez a kapcsolat él és működik. Azóta boldog AIB Írország ügyfél vagyok.

A CIB deviza osztály próbálkozását, hogy csuklóból elhajtson, leszámítva, a CIB munkatársai sokkal segítőkészebbek, gyorsabbak és hatékonyabbak voltak mint az ír bankosok. Ezúton is köszönet nekik! A Pernanent TSB től azóta se jött semmi válasz. Amikor felmondtam a számlám náluk és az ügyintéző lány megkérdezte, mért lépek le tőlük, elmeséltem neki az egész sztorit, attól, hogy a CIB fél nap alatt kiderített a probléma valódi okát, konkrétan nem kapott levegőt.

A banki szolgáltatásokról úgy általában annyit, hogy aki ismeri az 5-10 évvel ezelőtti OTP-t, az nagyjából tudja miről beszélek. Internetbank van, de szinte csak utalni lehet vele. Az új számlára utalás minden banknál macerás, van amelyik levélben, postán küld ki kódot az új számla, amire utalni szeretnél, aktiválásához..nem vicc.. A mostani bankomnál pl a telefonos utalás úgy néz ki, hogy felhívod a call centert, ők rögzítik, hogy mit szeretnél, hova és mennyit utalni, átküldik egy másik központba és majd ott másnap reggel talán
foglalkoznak vele..


Olyan, hogy SMS értesítés a számla tranzakciókról szinte egyáltalán nincs. Nemrég találkoztam egy bankos szakival egy MS rendezvényen és mondtam neki, hogy ez nekem nagyon hiányzik. Nem értette, el kelet magyarázni miről van szó, hogy igen ahányszor fizet a Tescoban, rögtön kap értesítést a tranzakcióról, az új egyenleggel együtt. Még csak nem is halott korábban ilyenről. Nem tudom, hogy bank szektorban mit csinálnak a nemzetközi konferenciákon, de nem ártana, ha süti tömés helyet néha beszélgetnének is egymással..hátha gyorsabban terjednének szét a jó ötletek..

Persze az is igaz, hogy itt kapsz úgy SIM kártyát, hogy nem vesznek tőled DNS mintát, bemész, odaadják, ennyi.... Sőt az Állam se szívat szét mindenkit azzal, hogy csak hat igazolvány és írisz ellenőrzés után adja oda a postás, amit küldenek. Az adóhivatalos bármilyen postám eddig mindig simán bent volt a postaládában.. Lakcím igazolványuk, sőt szerintem személyijük nincs, és mégis megy a szekér, nem dől össze az államigazgatás..

Üdv.: Zsolt

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2008.11.17. 08:01:57

amúgy meg ezt nem is hiszem el.....:) ez túl ronda, hogy igaz legyen....

Bugreport 2008.11.17. 08:04:00

szerintem nem hanta... Csak az emberekben az a sztereotípia él, hogy magyarországnál szarabb hely a világon nincs demokráciailag

suklemovics 2008.11.17. 08:23:38

Azért ez durva... Számomra is kicsit hihetetlen, de ez van. Jelentkezni kell az adott banknál termékfejlesztési managernek oszt lehet nagyot kaszálni...

liven 2008.11.17. 08:30:17

Hetedik Te magad légy!

liven 2008.11.17. 08:31:26

Az előző mondatom Neked szólt Girl!

mirage8 2008.11.17. 08:37:34

hallottam mar hasonlo esetekrol. nem lep meg a tortenet.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2008.11.17. 08:42:13

Acsi 2008.11.17. 08:04:00

de van szarabb hely....de hogy ezeket a dolgokat nemismerik mint sms küldés transzeksönök után na az vicc....szerintem kamu....vagy a kedves posztoló béna....

Dr. Kix 2008.11.17. 08:45:51

Annyi előnye azért van az ír bankoknak a magyarokkal szemben, hogy a több száz oldalas átláthatatlan ÁSZF-ek és rejtett költségek helyett, adnak szépen egy _tényleg_ kis füzetecskét számlanyitáskor, amiben feketén-fehéren le van írva közérthető szavakkal, hogy mi mennyibe kerül náluk.

Na ezt átvehetnénk tőlük.

Labasmaz 2008.11.17. 09:14:28

Nekem UK HSBC tapasztalataim vannak. Az Internet bank hasznalhato, kapasbol nemzetkozi utalas is van, de lehet Call Center otthonrol vagy a bankbol ingyen telefonon is, mindegy. A CIB-et es a Citit ismertek. :-) Legrosszabb esetben, nagyobb osszeg utalasa vagy uj szamlaszam felbukkanasa eseten eseten felhivnak, hogy biztos? De amugy megy rendesen. HSBC nincs Irorszagban? Nincs tul messze UK-tol...

Labasmaz 2008.11.17. 09:16:59

Jah, az SMS kuldes. Ez ismeretlen, HSBC egyszeruen kozolte, hogy akkora infrastruktura kellene hozza az o ugyfelszamukkal es forgalmukkal, meg az n+1 mobilszolgaltatoval, hogy ezt meg se probaltak soha kiepiteni, de az ugyfelek nem is kerik. Mondjuk szerintem azert, mert nem tudjak, hogy lehetne.

A masik fele az, hogy sok helyen lehet egy u.n. "floor limit" alatt vasarolni, amikor a kartya tranzakciot automatikusan elfogadja a terminal anelkul, hogy betarcsazna a bankhoz. Ez Magyarorszagon mindenhol 0, Angliaban 20-50 font elfogadohelytol fuggoen. Ilyenkor hiaba kartyaznak, hiaba SMS az ertesites, ha egyszer a bank nem tud a tranzakciorol, SMS-t sem tud kuldeni rola. Ejjel vagy masnap kerul csak be a bankhoz a levonas, akkor meg mar minek kuldene barmit is...?

phoenix102 2008.11.17. 09:29:30

Ha már bank és külföldi, akkor két sorban a 2006. évem csúcspontjáról, amikor számlát nyitottam Berlinben a Sparkasse-ban. (Német Erste bank:) Legolcsóbb számlacsomag (csak bérátutalás, készpénzben felvétel) 7,11 EUR. 10x annyi, mint a leggyökerebb magyar banknál. Ezért cserébe azt kapom, hogy ha épp a bankfiókban járok, akkor a kihelyezett nyomtatóval kinyomtathatom az aktuális havi számlaértesítőmet, oldalanként 25 centért (egy oldal= 1/3 A4). És alkalmanként 1 Eur-ért vehetek fel kp.-t. A számla nyitásakor a kedves ügyintéző hölgy a német lakcímet igazoló dokumentumon kívül épp csak a kutyám törzskönyvét nem kérte. Majd ezt követően megjegyezte, hogy milyen jó dolog, hogy külföldi vagyok, mégsem sötétbőrű. Mert hogy mennyi gond van velük.
Ezek után kiadták a nevemet, telefonszámomat és számlaszámomat mindenféle telemarketinges cégeknek, akik több telefonos zaklatás kapcsán is jelezték, hogy bármit egyszerűen megrendelhetek náluk, mert a sparkassétol megvan minden adatom, beleértve a számlaszámomat is (!!!).
Ezek után még a legszarabb magyar bankról is csak jó dolgok junak eszembe.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.11.17. 09:42:51

Ez elég szar dolog, mert igazából max hibajegyet vesznek fel, ha vesznek fel a bejelentésedről (ha ki van adva nekik utasításba).
Ha nem is készül még bejelentő, akkor aztán semmi esélyed. Egyszerűen iktatják a válaszukat, Ők mindent megtettek, és annyi.
Itt az EU meg minden szarság, erre miért nem találnak ki valami kötelező egységes dolgot? Persze ott meg menne a balhé, hogy kinek a cége csinálja...

www.jateklinkgyujtemeny.hu

hz 2008.11.17. 09:49:25

OTP:
...hitelkeretet módosítani mentem be. Adataim elkérve, ügyintézőnéni bepötyögte, nyomtat, mejd kéri, hogy ellenőrizzem, minden helyes e. Mondom nem, a helyes címem nem xy u.6 u.6., ne duplázzunk.
Válasz:
Ő azt nem tudja kijavítani... így marad. hmm...
Közben rám akart dumálni egy 'nagyon jó szolgáltatást', mondtam kapásból, hogy nem érdekel. Visszakérdezett, hogy azért Ő ismertetheti e. Mondom jól van. Magyaráz 5 percig, s miután befejezte, kérdi:
-Megkössük?
Válasz (mily' meglepő) -NE!

Winettou (törölt) 2008.11.17. 09:54:33

azert ok sem teljesen hulyek.. Nem kerestem nagyon utana, de itt csak sms uzenetekrol irnak:

www.permanenttsb.ie/personal-banking/banking-by-sms-faq.asp

jawbone 2008.11.17. 10:12:43

nemtom...en 5ik eve vagyok a Bank of Ireland-nel, semmilyen gondom nincs veluk, tokeletes az internet banking, meg soha semmit nem csesztek el, 2 eve ugy vettem fel kolcsont hogy visszakuldtem postan az igenylolapot, amire 1 het mulva kaptam valaszt hogy megadtak, a penzt meg egyszeruen raraktak a szamlamra
hitelkartyat (rendes, dombornyomott visat, nem electron bohockartyat) 1 honapos ugyfelkent kaptam szo nelkul meg 2003 ban mikor nem is voltunk Eu tagok
szoval en nem tudok panaszkodni:P

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.17. 10:13:15

Az a ritka helyzet hogy pont akkor szart be egy ír ügyfélszoli amikor egy magyar épp jól működött :D
Szerintem ilyen misztikus egybeesések miatt ne temessük Írországot...

Darth Revan 2008.11.17. 10:19:08

A permanent TSB szar. Amikor kihottem en is naluk nyitottam szamlat, de nagyon hamar kiderult, hogy az internet bankjuk hasznalhatatlan.

Az AIB-hoz mentem, az mar sokkal jobb. A nemzetkozi utalashoz egy kodkartya kell,100 db kod van rajta, azutan cserelik.

Szusza 2008.11.17. 10:33:40

Najó, de mindezért fizetsz évi 40 juró kártyadíjat- és hitelt adnak a két szép szemedért is.

whizzzzkid 2008.11.17. 10:37:59

En is az AIB-nel vagyok lassan 4 eve es egyetlen gondom akadt veluk kapcsolatban. Mikor Laser Card-ot igenyeltem, 3 hetembe, ketszeri szemelyes bemenetelbe es 3 telefonomba kerult, hogy megkapjam. Amikor masodszor mentem be, az ugyintezo mondta, hogy nem latja a rendszerben a kartyaigenylest. Mondtam neki, hogy o maga rogzitette a rendelest, erre azt valaszolta, hogy ja, meg emlekszik is ram... (Ez mondjuk jellemzo az irekre - a leglustabb, leghanyagabb nep akivel talalkoztam.) Amugy az internetbankot hasznalom az AIB-nal, igy minimalis a kapcsolatom az ugyintezokkel. Rendszeresen utalok, vasarolok a kartyaimmal, semmi gondom nem volt.

Otthon pedig a CIB a bankom, amivel maximalisan elegedett vagyok. Volt, hogy nem mukodott az internetbank, akkor meg kulfoldre is telefonaltak, mikor probaltuk megoldani a dolgot. A supportos csoka addig nem tette le, mig ki nem deritettuk, hogy rossz Java verzio okozta a galibat.

paranoid 2008.11.17. 10:39:39

Glasgow, Lloyds:
SMS értesítőt nem ismerik, virtuális kártyáról sosem hallottak. Számlát nyitni csak előzetes bejelentkezéssel lehet, de kicsit sem szabad meglepődni, ha a megbeszélt időpontban az ügyintéző nincs ott. Azon pláne nem, hogy senki más nem foglalkozik veled. Telefonálj és kérj másik időpontot. Ha megint nincs ott az ügyintéző, mert más dolga akadt, pech. Kérhetsz új időpontot.

Amikor harmadszor nem sikerült számlát nyitnom az ügyintéző egyéb magánéleti elfoglaltása miatt és szóvá tettem, hogy a híres Lloydstól picit többet vártam volna, egy pikirt "this is Scotland, not England" megjegyzést kaptam. Otthonos érzés volt. :)

elwood 2008.11.17. 10:41:02

Na ezért tart itt az az ország. Tipikus ír mentalitás.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.11.17. 10:44:28

Zepnek vajon melyik banknál lehet a számlája?

Rob67 2008.11.17. 10:49:30

Hát nem kell írországig menni rdágáim.
A Raiffeisen itt sem tudja rendesen intézni az átutalásokat .
Netbank van, sms-kód van.
Átutalás kb 5 nap múlva.
Ja meg olyan befizetésekről sms visszaigazolás ami sosem történt meg...
Erre írtam a banknak, hogy kérem vizsgálják ki vajon mi a pics@ történik ott.
Készséges válaszlevél: 15 napon belül jelzik a vizsgálat eredményét.
Ennek idestova úgy 30 munkanapja.
Naja, a bankok órái másként ketyegnek...

ddt2001 2008.11.17. 10:50:48

A Permanent TSBnel van sms kuldes, de nagyon korlatolt, csak annyit kapok, orakkal a tranzakcio utan, hogy nagy kezpenzfelvetel, vagy befizetes tortent, de hogy pontosan mikor, meg egyeb reszlet, meg mennyi az egyenleg az mar nincs. Asszem a NIB-nel talan jobban mukodik, de ott nincs szamlam.

Ami az internetbankokat illeti, valoban eleg fapadosnak tunnek a feluletek es a szolgaltatasok. Egy evtizede az OTP-e sokkal jobb volt.

Pl. A permanent tsb-nel erteknapos atutalas meg nincs, a csoportos beszedesi megbizasokat nem lehet elore latni, esetleg letiltani, kartyalimiteket nem lehet valtoztatni, nem listazza a kartyas vasarlasoknal a zarolt osszeget, csak akkor ha mar elkonyveltek.


Nekem 5 honap utan adtak hitelkartyat gyakorlatilag az igenylo nyomtatvan kitoltese utan. Ehhez a bankhoz erkezett a fizetesem, onnan ment a lakber, a villanyszamla. Majd ugy fel evre ra, mikor cimet mentem be valtoztatni, rakerdeztem lehet-e emelni a hitelkereten. Megkerdeztek mennyivel, majd kitoltott az ugyintezo egy egyoldalas papirt. Par napra ra megkaptam. Ugyhogy semmi extra nem volt. Ja es 9,9% a teljes hiteldijmutato a hitelkartyara, Mo-n meg 40% felett van.

Ami meg a beteteket illeti altalaban 4-6% korul vannak ezt vesd ossze a 9,9%-os hitelkartyakamattal, de van van olyan bank, ami pl. 1500 euroig 10%-ot fizet (Halifax) a folyoszamlaegyenlegedre(!).A Pertmanent TSB 21 napos megtakaritasi szamlaja 5,5%. A Halifax Child Savere 7,25%.

Amikor a CIB-nel kertem, mindent szart osszeszedtek. Amikor a hitelkeretemet emeltem fel egymilliora nem volt nalam a kb. 3500 forintos telefonszamlanak a befizetesi csekkje es szamlatartozas sem volt korabban. Ott kotozkodott az ugyintezo. Pedig mar bent volt a csoportos beszedesi megbizas a rendszerukben.

Mellesleg amikor a CIB-es devizaszamlamra utaltam a CIB-nel levontak 12 eurot koltseg cimen. De volt mikor nem.

Amit az ir bankonkrol meg tudni kell, a szamlavezetes, a kp felvet(!) es az utalas az eurozonan belul tobbnyire ingyenes. Szoval ha valasztani kellene az sms kuldes es mondjuk az ingyenes kp felvet kozott az Eurozonaban, akkor az utobbit valasztanam.

Hang Ember 2008.11.17. 10:50:55

Nelson Mandula!zep úgyis leszarja nem mindegy?

Nem Penny hajója 2008.11.17. 11:06:38

"Na ezért tart itt az az ország. Tipikus ír mentalitás."

:DD

jawbone 2008.11.17. 11:11:00

mellesleg ez a "tipikus ir mentalitas" nekem piszkosul bejon, LAZA az egesz nemzet, es ez altalaban veve jo, bar eltelik egy kis ido amig a magunkfajta idegbeteg kelet-europai megszokja:)
eleinte ki-kiakadtam egy-egy kulonosen "laza" megnyilvanulason, aztan megtanultam rohogni az egeszen, xarni bele es elni az eletemet nyugalomban, barmi is van
ezt lehet jo lenne importalni otthonra is..

optipista 2008.11.17. 11:13:27

UK HSBC:
- Egy utalás Mo-ra 15 font! De lehet internet bankon keresztül is.
- Negatívba mész az A-hiteled alá. (Mert ilyet is lehet.) Úgy, hogy jóval több van ugyanazon a számlán lekötve: 50font arrangement fee.
- Kp felvét ingyenes.
Egyébként rendesek, de ha a legkisebb hibát is elköveted, akkor az sokba lesz neked. Szóval ez a rendesség csak felszín.

Szat001 2008.11.17. 11:15:55

Nekem 2004-ben Erstére simán jött az adó visszatérítésem Írországból.
Mondjuk azt az állam küldte:-)
Viszont az is igaz, hogy az összeg 30%-át láttam csak, mert kb. 5 bankon keresztül ment a pénz és mindegyik levette belőle a maga hasznát.

cezi 2008.11.17. 11:36:00

AIB az igazi, ott nekem nem nagyon volt problemam. altalaban egy nap alatt hazaer az euroszamlamra a penz, kiveve, ha az OTP epp ugy gondolja, hogy most nagyon ingadozik az arfolyam... amugy az telleg elkepeszto, hogy pl BankOfIrelandnal is kulon callcenter, majd levelben ertesitenek, hogy felvettek az igenyelt cimet a listara, mar tudsz ra utalni.

de mondom: AIB.

msmester 2008.11.17. 11:46:38

Egyetértek az előttem szólókkal: Írországban az AIBnál érdemes szerződni, eddig kb. 5 másik európai országba küldtem velük pénzt és minden rendben ment. (Azért a regisztráció ott is eltart egy darabig...)

- Bank of Ireland: szörnyű, OTP-szerű bagázs, külön az ügyfelek ellen hergelt alkalmazottakkal - kerülendő.
- Permanent TSB: a szolgáltatás pocsék, de a klasszikus elvárások (pl. bejelentett munka) nélkül is lehet náluk számlát csinálni.
- Ulster Bank: azt mondják ők eléggé jók, de kicsit konzervatívabbak, mint az AIB, pl. kevesebb opció van az internetbankjukban
- IIB: Ez a holland KBC ír leánya, állítólag nagyon jó szintén, csak kevés a fiók és az automata.

Tesco4you (törölt) 2008.11.17. 11:49:19

Na ja az egesz bankrendszer a UK-ban meg Irorszagban is egy nagy atcseszes.

Ha megnezed mennyi panasz volt a UK-ban mult evben, akkor latod hogy 1.5 millio csak a Barclays banknal. Ami arrol szolt, hogy buntetnek teged mint ugyfelet, ha akarod, ha nem.

Tok mindegy hogy mit csinalsz, ha nincs biztositas a kartyan az tuti hogy a HSBC es a barclays is meg fog buntetni.

Persze mindig van valaki, aki nez butan es nem erti hogy mi a bajom, meg vele ilyen meg soha nem volt es kulonben is en biztosan rosszul csinaltam valamit, de ez a tapasztalat.

Az utalasokat ugy kuldik el hogy ha keves penz van a szamladon(igen ilyen is lehet bizony) hogy minuszba fusson a kartya.

Amennyi a minusz a kartyan annyi lesz a buntetes a kovetkezo heten. Plussz a kovetkezo honap egyenlege +30£ buntetes hozza jon.(HSBC)

Ez velem megtorten ugy hogy ne okoskodjon senki, hogy ez nem igaz meg hasonlok!!!!(van rola papirom)

Hasonlot jatszottak el a felesegemmel a Loyds-ban is. Ott a suttyo ugyintezo nem tudott mit mondani, hogy mi a retekert van 2 honap utan buntetes, de azert valamit sikerult mondaniuk egy par perc utan, "csak, mert te hibaztal"

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.11.17. 12:01:19

eegen, eegen, máshol sincs kolbászból a kerítés.. ugyanakkor azért írországból magyarországra utalni baromira nem összehasonlítható az itthoni belföldi utalásokkal.. valószínűleg itthonról írországba utalni sem egy sokkal egyszerűbb. aztán meg megnéznén én azt, hogy a magyar bankok hogy kezelnék a szerencsétlen külföldi bevándorlót, ha problémája akadna és tört angolsággal (magyarsággal) próbálna a telefon végén ülő kisasszonnyal zöld ágra vergődni!

amúgy meg.. leszarom, hogy kapok-e sms-t a bankomtól vagy sem.. írországban átlagosan tízszer annyit lehet keresni ugyanabban a munkakörben, mint itthon. a szánalamas magyar fizetésemre talán inkább jobb lenne, ha nem is emlékeztetne a bankom minden nap. :)

szonyiv 2008.11.17. 12:13:14

Kedves Zsolt!

Én már több mint 1 éve vagyok az AIB ügyfele Írországban, de ami itt van azt össze se lehet hasonlítani azzal a szarakodással, amit otthon csinál pl az OTP.
Számlát nyitni tök egyszerű, nem kell hozzá DNS vizsgálat, meg személyi, meg lakcímkártya sem...
Nem kell fizetni a számlavezetésért, pénzfelvételért. Mi rendszeresen utalunk haza, internetbankingon keresztül és semmiféle adatokat nem kell leadni előre a banknak. Csak beülnk a gép elé, pár katt és már megy is a lóvé, amit ugyebár középárfolyamon váltanak majd, ami nekünk igencsak jó. A pénz kb 5 nap alatt megérkezik az OTPs számlára HIÁNYTALANUL!!! Szóval itt sincs kezelési költség.
Ja és mielőtt szarrá dicsérnénk a magyar bankokat itt egy sztori: nyáron otthon voltam, előtte utaltam haza pénzt, jött az sms (az az áldott sms, van de minek?), hogy megérkezett a pénz. Hűha, akkor irány az OTP, lehet mit költeni a nyaraláson. OTPs kártyám sajna nem volt, mert a kedves bank elelejette küldeni az újat, így csak személyesn próbálkozhattam a pénzfelvétellel. A nyanya a pult mögött nem adta oda a pénzem, mert nem volt nálam a szaros laminált lakcímkártyám. Csak szélyire ő nem ad ki pénzt, hát hülye lenne. Én is hülye voltam, hogy azt hittem ilyen könnyen hozzáférhetek a saját pénzemhez, amiért én güriztem meg és a szemét OTP meg cseszett odaadni. Akkor ott újra rájöttem, egyelőre még jobb távol maradni kicsiny kis hazámtól.

blezersugar 2008.11.17. 12:15:22

Whizzzzkid: "Ez mondjuk jellemzo az irekre - a leglustabb, leghanyagabb nep akivel talalkoztam"

Kevés helyen lehettél akkor életedben....

Amugy AIB tenyleg nyero. Az ugyintezes -2 eve vagyok ott- mind hiteligenylessel, kartyaigenylessel, autobiztositassal, utalassal kapcsolatosan is igencsak gyorsnak mondhato. A szemelyes ugyintezes pedig profi....valahogy nem sirom vissza az OTP-s tapasztalataimat.

Internetes utalas ingyenes es eddig a leghosszabb tranzakciós ido 5 nap volt Magyarorszagra.

Ami a webfeluletet illeti, most csereltek le es szerintem teljesen felhasznalobarat. Az meg hogy az OTP-é 10 eve mar jobb volt azt kotve hiszem, ugyanis 6 éve vagyok OTP-s is es sztem semmivel se volt jobb akkor es most sem latom a kirivo kulonbseget....oh igen magyarul nyelvu heyy.

vizafogó 2008.11.17. 12:17:14

„hogy aki ismeri az 5-10 évvel ezelőtti OTP-t,”

Ezt kár volt írni, mert csak rosszabb lett.

Számlát (2 db) akartam megszüntetni. Már kétszer voltam benn személyesen és akkor elkezdték magyarázni, hogy miért kell még kétszer személyesen „befáradnom”.
Ekkor jó hangosan bejelentettem, hogy „addig innen el nem megyek, amíg meg nem szüntetik ezt a kib@szott számlát” és egy újsággal beültem az ablak elé.
Hirtelen kreatívak lettek, és mégsem kellet újra „befáradnom”.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2008.11.17. 12:18:32

Nekem az AIB-bel semmi gondom nincs, készségesek (mindenben segítenek) és gyorsak (utalás a hazai számlára kb. 4 nap, s 0,75 euró!). És negyedévente levonnak kb. 20 eurót, ha nagyon sokat használom a kártyát, ha nem, akkor meg semmit.(Hazai Erste-s bankszámlámon meg volt augusztusban 2500 Ft, s nemrég szóltak otthonról, hogy ez most már -1700 Ft. Pedig nem is használom az Erste-s kártyát.)

dr.pupak30 2008.11.17. 12:29:06

Én írországban élek. Sokszor csodálkozom rá az írekre, hogy olyan mentalitással ami néhány helyen tapasztalható, hogyan tudták megcsinálni ezt a fejlődést és legfőképpen hogyan tudják fentartani.
A különbség egyébként, hogy ha itt valamit elkezdesz intézni akkor készségesek és próbálnak segíteni, az más kérdés, hogy a végeredmény sokszor ugyanaz mint otthon. Pl. van itt nyugdíj célú megtakarítási számlám, kb 3 hónapja próbálom elintézni az online elérést, de nem sikerül. A regisztrációhoz szükséges egy member number és a születési dátum megadása. Valószínűleg rossz a náluk tárolt dátum és nem azzal próbálkozom ami náluk tárolva van. Írtam nekik levelet telefonáltam stb. Mindig válaszolnak 2 napon belül küldenek step-by-step guide-ot, de amikor azt kérem, hogy ellenőrizzék már le a születési dátumot az adatbázisban mindig megáll a tudomány.

Ol_Sanchez 2008.11.17. 12:30:49

Konkretan a CIB tenyleg egy jo bank. 5 eve meg siman a legjobb volt minden szempontbol. Azota az ugyfelszolgalat es az ugyfelkezeles azert sokat romlott, sokkal flegmabbak. Ja es mostmar az Internet Bank JAVAS kliense sem mukodik rendesen. (Firefox Mac-en)

Biztos mar tul sok az ugyfel, lehet lazazni.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2008.11.17. 12:36:42

no már megint mi bajtok az OTP-vel? bemegyek elintéznek mindent, netbank működik, óttomatájuk mint égen a csillag! mi kell még?

FlybyWire 2008.11.17. 12:37:22

Hehe, a régi szép ír idők... ja, az SMS értesítés nekem is nagyon hiányzott ott... viszont amikor a 60 eurós feltöltős mobilt 80 eur lebeszélhetővel adták, az jól esett valóban :P

Darth Revan 2008.11.17. 12:38:28

Droli,

hasznald az AIB internetes feluletet.
Atutalas ugy ingyenes, es nincs semmilyen bank kltsg (marmint a szamlamra raterhelik negyedevente,de azutan rogton jova is irjak)

Naluk kotottem automra biztositast, eddig meg elegedett vagyok veluk.

FlybyWire 2008.11.17. 12:40:14

Én is AIB-os voltam, és teljesen korrektek voltak, meg voltam velül elégedve. Főleg miután tudtam netbankon át simán bármilyen magyar számlára pénzt utalni netbankon át, tök olcsón. Egyedül az SMS-értesítés hiányzott...

whizzzzkid 2008.11.17. 12:41:17

druidica:

A lazasag tenyleg jo, biztos kevesebben halnak meg infarktusban Irorszagban, mint otthon.

De a lazasag es a trehany munka, lustasag kozott van kis kulonbseg...

De ez mas tema, ne kalandozzunk el.

Szűcslaci 2008.11.17. 12:46:32

Nem értelek. Olyan számlaszámra utalhatok mindennemű cirkafirka nélkül, amilyent csak beírok. Nem kell hozzá semmi más, csak egy létező bankszámlaszám SWIFT-tel, vagy BIC-cel, meg fedezet a számlámon. Nem kell banközi egyezmény, se más. És ez OTP.

d12121d 2008.11.17. 12:53:12

A bankolas tenyleg vicc itt Irorszagban. En mikor kijottem a Bank Of Irelandnel volt szamlam. Amit a posztolo a netbankrol ir, az ugyanugy igaz erre a bankra is (ami kb mereteiben ugyanaz itt Irorszagban mint otthon az OTP), de pl az atutalasok is eleg erdekesen mentek :)

Ugye alapeset, hogy netbankot erre nem erdemes hasznalni ha van kozelben bankfiok, mert fel kell hivni a telebankot, akik levelben kuldenek megerosito kodot szal 1 hetig varhatsz es szurkolhatsz hogy a level ne keveredjen el es tudjal utalni...szoval inkabb be a bankba, ahol az atutalas ugy mukodik, hogy a bank elotti ATM-bol felveszed a kerdeses osszeget kp-ban, bemesz vele a bankba, ott fogsz egy boritekot, belenyomod a penzt, kitoltod a formot arrol hogy hova menjen a penz, meg mennyit raktal a boritekba (lol), aztan bedobod egy szavazournaszeru dobozba ahol estenkent uritenek....

Na volt egy masik sztorim is a BoI-val ami miatt aztan valtottam az Ulster Bankra (roviden: kb 3 honap alatt nem sikerult a rendszeruknek feldolgozni a lakcimvaltozasomat, es az 5. telefonhivas utan inkabb feladtam, es megszuntettem a szamlam...)

Az Ulsternel egy fokkal kevesebb a benazas (az angol RBS leanyvallalata nem echte irish bank), de a netbank ugyanolyan tragya...

viragszal 2008.11.17. 12:59:24

hat en az aib-nal vagyok es teljesen meg vagyok veluk elegedve. interneten gond nelkul el lehet intezni barmit, ha pl kozuzemi szlat fizetsz, akkor csak ki kell valasztanod a legordulo menubol, hogy melyik szolgaltatonak akarsz utalni, es mar ott is van a masik fel bankszlaszama. haza is kenyelmesen lehet utalni, es evi kb 10 euro az osszes felmerulo koltseg. Persze korlatlan kp felvet akarhonnan, stb. De gondolom a €150 cash sokakat atcsabitott mas bankhoz, csak azzal nem szamoltak h az sz*rabb :)

VinszentVega 2008.11.17. 13:05:55

Nem kötekedni akarok, de hemzseg a hejesirási :) hibáktól! Ezek a szavak így leírva mást jelentenek:
kelet, halott, helyet
Ezek meg:
melet, számla szám
Borzalom.

is 2008.11.17. 13:06:20

még sok ilyen posztot. rá kellene jönnünk, hogy nem olyan szar ez a Magyarország, ha nem hagyjuk magunkat hülyíteni, hogy valamelyik párt mögé be kell állni, a másikat meg anyázni kell. nem kell, egyébként meg az élet elviselhető, és majd lassacskén lesz jobb is.

dr.pupak30 2008.11.17. 13:06:33

azért az AIB nem olyan rossz, semmi baj az utalásokkal. Az igaz, hogy ahhoz, hogy utalni tudj, kell egy code card nevezetű dolog. átutaláskor szépen bekéri valamelyik kódot és ha azt te sikeresen megadod, akkor megy a tranzakció. az más kérdés, hogy mi van ha tönkremegy, ami elég gyakran előfordul, mivel a minőség elég gyenge.
éppen a múlt héten kértem újat.

PJoe 2008.11.17. 13:06:47

A cím megint csak szenzációhajhász!Aki meg a P. TSB-vel kezd,sikeres ember nem lehet!Lassan 4 éve vagyok a BoI ügyfele,s minden okés.Még a papír alapú utalások is hazaérnek 3-4 nap alatt,az netbankról nem is beszélve.Írogatás,szenvedés helyett bankot kell váltani.

PJoe 2008.11.17. 13:15:55

Ja,és a Celtic Tiger körökkel veri a Pannon Pumát,ha egyáltalán létezik olyan!:-) Érdekesség:itt vagy semmit vagy minimális költsége van a számlának.Otthon fizetek a deviza-,forintszámla után,plusz ha váltok,pedig bankon belül mozog a pénz!Bek@phatják!Na ezért sem lesz többek között Írország Magyarország vagy fordítva.Legalábbis míg ez a rablás folyik otthon...

johevi 2008.11.17. 13:35:02

Tényleg ez van: a külföldi banki rendszerek semmivel nem jobbak, mint a magyar. Illetve a magyar semmivel nem rosszabb, mint a külföldiek. ( nyilván 1-2 "bezzeg" kivétel példa mindenhol van )

anarch 2008.11.17. 13:59:30

Hehe, én bezzeg kivétel bank ügyfele vagyok... :). Érdekes módon minden flottul megy, és persze ingyen. Eddig egyedül a Mastercard-ért vontak le éves díjat, de azt is csak kb három hónappal a kártya kézhez vétele után... Naja, ez nem Írország :).

Dublin 2008.11.17. 14:06:28

akartam javasolni, hogy hagyd a 'csaba a permanent tsb-t mert egy kapal sz@r, de mar irtad, hogy valtottal AIB re. En AIB's vagyok, ott minden smooth. :)

KokoDub 2008.11.17. 14:18:45

Mondjuk ugy nez ki, hogy a legluzerebb bankhoz mentel. Vagy csak elcseszted a SWIFT betuzeset.
A jo oreg AIB-nel (ami ugye allitolag Irorszag legnagyobb lakossagi bankja) siman lehet netbankon barmilyen uj vagy regi kulfoldi vagy helyi bankszamlara utalni. Egyszeru kezelni, ugyhogy honapok ota nem jartam bankban, pedig 1 sarokra lakom a bankfioktol.
Ezt az SMS dolgot meg otthon is utaltam, sosem hasznaltam. Teljesen megertem, hogy az itteniek nem kerik. Itt ugyanis elore felmerik, hogy mire lenne igeny es az alapjan nyomjak a fejleszteseket. Otthon meg mindig alig hasznalnak kartyat az emberek, tehat a heti atlag 2-3 SMS meg OK. Am itt Irorszagban napi 2-3 alkalommal hasznalja az ember a kartyat. Ilyen mennyisegu SMS-t nem fog sajt erobol fizetni a bank, tehat valszeg megfizettetne a kartyatulajjal. Ez meg ugye ki a francnak kell?

Ahogy otthon minden bankban sok a szivas, itt meg ilyet nem tapasztaltam. Akar netrol is lehet a kolcsonoket felvenni, credit card-ot igenyelni es egyebek.
A Halifax is igen jol kezelheto, ugyhogy kerem ne altalanositsunk egy szerencsetlen miatt.
Fenyevekre van lemaradva az OTP es tarsai az itteni bankoktol.

Emiceha 2008.11.17. 14:23:02

Szoval te egyszeruen _felmondtad_ az elozo bankodnal a szamlat, es ennyi?!

??!???!?!?

Eastbay1 2008.11.17. 14:41:03

Whizzzkid (elég a z?:)):
Nekem az AIB-nál szlanyitáskor automatice Laser Cardot adtak, nem kérdeztek, csak küldték pár nap múlva. Az mondjuk érdekes volt, hogy egyik nap jött a kártya, másnap a pin kód, harmadnap a netbank azonosítóm, negyednap a netbank kód, ötödnap a kódkártya a netbankhoz:) Egyébként Laser Carddal bárhol, bármely atm-ből ingyé vehetsz fel pénzt, ha jól tudom a vásárlás is ingyen van, az éves díj meg minimális. Egy hibája van, hogy Írországon kívül sehol nem tudok vele fizetni a neten keresztül. De egyébként egy ismerősöm simán kapott egy dombornyomott Visát a Laser mellé, ugyanarra a szlára.
Az a jó ebben az országban hogy a legfontosabb dolgok (adó, bank, kötelező bizti, ilyesmi) nincsenek túlbonyolítva, a szabály az szabály, mindenki fel tudja fogni (aki meg nem, azt kegyetlenül elkaszálják). És attól függetlenül, hogy néhányszor nyilvánvalóan lehúznak, ezt tudják diszkréten, kevésbé pofátlanul is csinálni mint otthon.

Mics Bjukenen hadnagy 2008.11.17. 14:47:24

uristen, ezert postolni???? aib-nel semmi problemam nem volt, rossz bankot valasztottal, de meg az sem biztos, csak pont az nem volt ami neked kellett volna...pl bank of ireland-nel sincs gebasz! ehhh...tenyleg valsag van, mar a postolasban is latszik :)

Vidéki 2008.11.17. 14:51:08

Lehet, hogy Írország is olyan demokratikus állam, mint mi. Van nekik is egy jól fizetett ombudsmanuk, aki kikényszerítette, hogy hülyéket is muszáj felvenni a Permanent TSB bankhoz.

moncayo 2008.11.17. 14:54:03

Na azért a CIB se semmi.

Vállakozásom számláit is a CIB vezeti. Kényszerből kerültem oda, mert IEB-s voltam, s megvette a cIB. Az internet banking azóta 20 évet fejlődött vissza. Pl. 6 hónapnál régebbi művelet nem kereshető ki, egyszere csal 3 hónapot tudsz kilestázni, s ha át akarod xls-be menteni, borzalom jön ki. Sőt, ha valakinnek még nem utaltál (csak fogadtál pénzt), akkor ő nem is partnered, azaz, ha ki akarod gyüjteni az éves (mit éves, max 6 hó) forgalmát a teljes forgalmat ki kell nyomtatnod és kézzel bogarásznod. Az SMS-be ha kapod a jóváírási/terhelésui értesitőt, minden Partneredet (legyen az az APEH Is) csak úgy jelzi, hogy "HUF" ! Szóval pancser munka, pancser szolgáltatás. Hiába szól az ember, hogy használhatatlan, rá se rántanak. (A régi IEB sokkal jobb volt, s kedvesebbek is voltak)

lajossssss 2008.11.17. 15:26:01

Mert mielott bankott valasztottal,talan jo lett volna kicsit tajekozodi,melyik elonyosebb neked...AIB-nal ez sokkal egyszerubb,so a sajat korulnemtekintesed aldozata lettel.

ssybaf 2008.11.17. 16:13:47

PayPal, Moneybookers, stb... Hallottál már ezekről? Nem lehet sikeres ember, aki komolyan gondolja, hogy olyan módon intéz egy mezei utalást, amihez telefonon kell beszélni emberrel... Én bele se kezdtem volna ilyen hercehurcába.

BushDoctor 2008.11.17. 16:25:41

A CIB konkrétan egy kalap sz*r. nemtudom a bankort fentebb dicsérők mire használják, de én mint advanced felhasznál csupa rossz tapasztalattal birok. lezárolják a netbankból elutalt pénzeket, de gyakran még egy hétig el sem megy, csak "pihen".A csúcs az volt amikor bejelentették egyik napról a másikra, hogy akkor lettországba "mától" nincs utalás. Magyarázat nincs, "mikor lesz" kérdésre válasz nincs, vállvonogatás bőséggel helyette. Még szerencse hogy az üzleti partnerünknek volt egy amerikai számlája is. Ennyit az év bankjáról. Bullshit Deluxe.

ako-ako 2008.11.17. 16:49:07

az sms dolog en sem tudom, mire jo. Ha valaki felvett penzt, valoszinüleg tudja, hogy felvette, mar ha nem volt eppen matareszeg.
Szegeny nyugdijas edesapamnak egy özönviz elötti mobiltelefonja van es az sms egy tavoli vilag neki. nos regebben amikor egyszer hazamentem csak azt lattam, hogy telespammolva az sms-ladaja, alig gyöztem kitörölni öket. kerdezem töle, minek rendelted ezt a szolgaltatast az otp-töl. aszongy azt se tudja, mi az. lemondattam vele. azota nyugta van tölük.

nemeto-ban regebben a hypovereinsbanknal voltam (itt nem vettek fel a fuzio utan az anyabank nevet, csak a logot es a betütipust). nagyon idegesitettek, hogy a hozzam beosztott tanacsado hetente hivogatott termekeket ajanlva. tipikus beszelgetes:
- bemutathatom-e uj termekeinket?
- nem.
- miert nem?
- mert meg vagyok elegedve a mostanival.
- de hogy mondhat ilyet, amikor nem ismeri az ujakat?
- hagyjon beken! - ideges mobiltelefon-kinyomas.
raadasul a naluk levö sparbuchom is siralmasan keveset kamatozott. az se tetszett, hogy ha nem kertem le online a szamlaegyenleget, kiküldtek az en költsegemen. le se lehetett mondani!
raadasul, ha nincs a folyoszamladon legalabb 1500 eur lekötetlenül, meg 15 eur negyedevenkent fizetendö szamlavezetesi dijat is felszamolnak.

na ekkor telt be a pohar. atmentem a postbankhoz. nekik nincs ugyan külön bankfiokjuk, hanem a postan kell intezni mindent, ami eleg maceras, de en soha nem szoktam felkeresni a fiokot. ügyintezö se zaklat. az internetbankingjuk egyszerü, de nagyszerü. ha uj szamlakivonat jön, pirosan figyelmeztet, hogy meddig kell elolvasnom, mert különben kiküldik. ha elolvasom, szepen bekerül pdf formaban az archivumba.
Ingyenes a szamlavezetes, de folyamatosan kell jönni 1200 eur bevetelnek. nemetorszagban ez nem olyan nagy követelmeny.
raadasul a különbözö megtakaritasok kamatai is eleg szimpatikusak. szamlanyitas utan azonnak megdobtak egy ingyenes visa kartyaval, csak a 2. evtöl kell fizetnem erte asszem evi 20 eurot.

egyebkent az, hogy nem lehet lekerdezni csak 90 napra visszamenöleg a tranzakciokat, altalanosan bevett gyakorlat.

vicodin 2008.11.17. 17:28:00

lol, ezen jót nevettem :

"nagyon idegesitettek, hogy a hozzam beosztott tanacsado hetente hivogatott termekeket ajanlva. tipikus beszelgetes:
- bemutathatom-e uj termekeinket?
- nem.
- miert nem?
- mert meg vagyok elegedve a mostanival.
- de hogy mondhat ilyet, amikor nem ismeri az ujakat?
- hagyjon beken! "

:)

amúgy izenem a külföldön élőknek, hogy itthon is kezd terjedni, hogy az alap szolgáltatásokat ingyen adják. szóval lehet keresni mást, amibe beleköttök. most még utána kell járni, nincs mindenhol, de kb. fél év és minden bank alapból ingyé adja majd a legkisebb számlacsomagot. se havi díj, se utalás díj, se pénzfelvét díj, stb.

szerintem aki úgy nőtt föl (Mo-n csekély 9,5+ mill. ember...), hogy a családja állandóan ócsároltak mindent, bankot, politikát, szomszéd sírját, az aztán egész életében a rosszat keresi, mert így lett bekódolva. szar neki. és meg is találja, mert soha semmi sem lesz tökély, sőt, még közel tökély sem. ja, amúgy születhettünk volna albániába vagy vlagyivosztokba is, hogy afrikát ne is említsem, stb. aki meg a pozitív dolgokat (is) le tudja szűrni, meg a dolgokat a valósághoz legalább közelítően tudja a súlyozni, az tu örülni is, és magasról tesz az ilyen piszlicsáré dolgokra.

Garp 2008.11.17. 17:43:54

tüvapok 2008.11.17. 08:42:13

De konkretan igaz. Meg az emlitett AIB banknal is az internetbankinghoz egy papir (!) kodkartyat kellet igenyelni, amin 1-100ig 9 digit kodok vannak. MINDEN utalashoz beker egy tetszoleges sorszamut, ami az sms-ben kapott kodnak megfeleo jovahagyasi funkciot lat el. Ha kezdesz kifogyni, azert automatikusan kikuldik az uj kartyat :).

Amikor megkerdeztem, hogy erre miert van szukseg, naiv csodalkozo szemekkel kozoltek: korabbn sok volt a penzmosas a bakokon keresztul, igy jobban tudjak vedeni az erdekeimet (logikai csavar van benne tudom, de ez volt a valasz).

AIB nagyonjo, csak dombornyomott kartyat akkor adnak, ha legalabb 1000 eurot keresel hetente (koltoi tulzas, de a parom es a sajatom fizetese is ugyanarra a szamlara erkezik, es nem volt nekik eleg....). Internetes vasalasra marad az OTP-s kartya. Eddig nem volt vele gond, csak a TeleOTPcalCentereTeleMiujsaggal, de az egy masik story.

Flasike 2008.11.17. 17:52:05

Tudom, hogy a fenti poszt kifejezetten Irorszagrol eds Magyarorszagrol szol, de azert szeretnem megosztani nehany tapasztalatomat en is.Nem akarok kotozkodni, de akinek pl. Magyarorszagon euro szamlaja van, azaz szerintem nem a legjobb megoldas.Barmelyik bankban, ha megmozdul a love tomenytelen mennyisegu levonassal jar(kezelesi koltseg).Az pedig, hogy milyen arfolyamon valtanak forintszamlara az neked baromira nem jo.Sokkal egyszerubb atmenni a hatar tuloldalara (Ausztriaba) es ott nyitni egy euro szamlat.Alapszamla, evi 40 euro fenntartani ebben benne foglaltatik a bankkartya dija is, 4.5 szazalek kamat, kp. felvet 0.75 euro, utalas euro zonan belul ingyenes 50 000 euroig stb.Nem tudom mit lepnek erre a magyar bankok, ha euro lesz.Otthon nehany tranzakcioval siman eljutottam az evi 100-150 euro levonasig (Raiffeisen Bank) Angliaban is van bankszamlam HSBC, ami igaz hogy nem Irorszag, de flottul megy minden.Itt csak szamlat nyitni nehez, utan mar mindent elinteznek neked, ha benn vagy a rendszerben.Csak bekerulni nehez!Az igaz, hogy itt is 50 darabban kuldenek utanad mindent postan, allitolag biztonsagi okokbol.Kulon a bankkartyat, utana varhatsz egyhetig a kovetkezo levelre, hogy megkapd a pint is hozza, hogy hasznalni tudd.De itt ilyen a rendszer, el kell fogadni!Szerintem az otthoni bankokban az a problema, hogy telefonon keresztul nem tudsz eljutni a megfelelo emberig, aki elintezi az ugyeidet, csak az ugyfelszolgalatos halandzsait hallgathatod kemeny euro/percert.Ha pedig bekuldesz valakit, azt elhajtjak, hogy nem te vagy.Meghatalmazas ide, vagy oda.Nekem tavaly nyaron volt egy utalasom Gorogorszagbol, magyar Raiffeisen Bankba ami egy honapnyi telefonalasomba kerult, hogy elokeruljon a penz.A kinti bank elkuldte, ott mar nem volt a love, a Raiffeisenbe pedig beerkezett, de nem akartak jova irni, mert valami eliras volt az utalasban. Viszont vissza sem voltak hajlandoak kuldeni a penzt! Ultek rajta egy honapig, mire kivertem beloluk.A vegen mar fenyegetnem kellett oket, hogy feljelentem a PSZAF-nel, az hatott szerintem.Ez kb. kerult 50 euro telefonba.Nem tudom, hogy ki melyik bankkal elegedett otthon, de szerintem az egyik 19, a masik egy hijan 20. Tisztelet a kivetelnek!

ZomB 2008.11.17. 18:00:20

En Halifaxnal vagyok, eddig egy alkalommal kellett csak penzt utalnom haza, akkor telefonon regisztraltattam a magyar bankszamlamat es azon nyomban elkuldtek a penzt.

Mikor kijottem ez volt az egyetlen bank amelyik adot dombornyomott debit kartyat, amit ki is kuldtek 1 heten belul.
Az sms szolgaltatastol eltekintve teljesen boldog vagyok a Halifaxxal...
Az teny hogy a magyr kerskedelmi bankok sokkal fejlettebbek szolgaltatasok teren...

dH2K · http://dh.squidcode.com 2008.11.17. 18:01:31

Csatlakozom ez AIB-vel kapcsolatos hozzászólásokhoz: gyors, egyszerű, letisztult, kényelmes rendszer, jó telefonos support, számlanyitás nagyon kényelmes, és nincs semmi de semmiféle havi számlavezetési meg egyéb lehúzód díj, egy centet nem vonnak le (sőt, inkább kamatot adnak). Mindezen túl a webes felület opcionálisan aktiváható rendkívűl kényelmes integrált tőzsdei kereskedői modult is tartalmaz. Viszont itt is több-bank-rendszer van, aki nem az AIB-nél van, én azt sajnálni tudom (sok ATM-et sem tudnak használni), de ismerek olyat, aki inkább szív valami gyengébb bankkal, lustan a profi AIB-re váltani, viszont állandóan panaszkodik. Az, hogy ki mivel szereti büntetni magát, emberre válogatja. :)

ZomB 2008.11.17. 18:25:15

A Halifax kisebb bank de nem szivok:)
Amit elmondtal az elobb az AIB-rol az mind igaz a rajuk is (kiveve a tozsdei kereskedo platformot), Sajat atm-re igazabol arra nincs is szukseg, ingyen hasznalom a tobbit.

Bank of Ireland viszont igazi gaz, azt mindenki kerulje, oskori viszonyok uralkodnak ott...

Szelíd hangorkán 2008.11.17. 18:30:39

Mi a baj a nem dombornyomott kártyával? Nekem 7 éve visa electron van, de panasz nem lehet rá. Fizettem és pénzt vettem ki vele külföldön, interneten keresztül vonatjegyet, autópályamatricát, telefeltöltést vettem...
Van ilyen dombornyomott-sznobizmus? :)
Jó, igaz, nincs hitelkártyám és nem tervezek különböző számlákat megnyitni ilyen olyan céllal. Azért van, mert fizetést kézbe nem ad a munkahelyem, csak átutal.

Pista Bácsi 2008.11.17. 18:38:06

Vazze... Többen is írták itt, hogy a külföldi bankok lézerkardot adnak az ügyfeleknek, van olyan, aki kérés nélkül is kapott.

Itthon miért nem adnak a bankok lézerkardot ?!?! Én is jedi akarok lenni!!!

ZomB 2008.11.17. 18:39:31

Nem mindenhol tudsz visa elektronnal fizetni...
Viszont maskor meg jobb ha van az is, pl ryanairnel ha jegyet veszel visa elekton kartyaval valo fizetes eseten kevesebb kulon dijat (vagy ingyen, most nem emlekszem) szamitanak fel mint a sima visanal...
Itt ha jol tudom vagy dombornyomott karyad van vagy laser-t adnak, amit viszont mas orszagban nem nagyon tudsz hasznalni.
Viszont pl az egyik lidl-ben csak azzal tudsz fizetni, de oda ugyse jarok:)

Ofélia . 2008.11.17. 18:43:22

sztrvacsekek:

Magyarország NEM fog csődbemenni.

Duplapepperoni 2008.11.17. 19:59:51

Ezennel megvédenék 1-2 bankot. Pontosabban hármat.
OTP: volt 1 áruhitelem, a lejárat után mégis levontak egy havi részletet. Telefonáltam, szinte egyből ügyintézőhöz kerültem, nem volt automata 10 percig, mondtam irgum-burgum vissza a lecsót. Mondta ü.i. néni, hogy küldjek egy faxot, hogy hova meg mennyit kérek vissza. Gondoltam ráérek másnapig megírni, de következő nap már nem kellett írni mert jött vissza a zsozsó, simán az előző napi telefon után.

ERSTE:
Itt van számlám, ha be kell mennem szinte azonnal sorra kerülök, rugalmasak, segítőkészek. Telebank, netbank OK.

Ausztria Sparkasse (ERSTE)
Nem kellett a számlanyitáshoz sem a cipőméretem, sem osztrák cím sem osztrák munkahely. Netbank jó és gyors is. Nem beszélve arról, hogy az itthoni töredékéért tudok a neten utalni külföldre, belföldre.

dkayjaykay 2008.11.17. 20:12:11

Honk Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), Anglia

Eddig én 100%-osan meg vagyok velük elégedve, sőt, most tervezem, hogy csomagot váltuk náluk. Havi £13 fontért mindenféle biztosítást, útmentést, ingyenes pénzfelvétel bárhol, stb. adnak. Persze itt is van kisbetűs rész bőven, amitől nem lesz olyan fényes a csomag, de amit eddig letettek az asztalra, az engem meggyőzött:
ingyenes pénzfelvétel, ingyenes átutalás, viszonylag egyszerű nemzetközi átutalás (bár paypal rulz!!!), gyors és biztonságos webszájt, erős debit & credit kártyák. Haverom menekült Barclaystől HSBC-hez, annyi volt, hogy azt mondta, hogy pá, majd hogy hello. Gyakorlatilag minimális kérdezősködés keretében az új bank egy-az-egyben átvett minden banki adatot az előzőtől, semmit sem kellett újrakötni. Ez mondjuk Anglia előnye. Elég korrekten működik a bürokrácia, eltekintve attól, amikor eltűnik pár millió customer adata :)))

A Tyne folyó déli partja 2008.11.17. 20:30:06

csak úgy mondom, hogy nem feltétlenül a rosszat keresi az ember, hanemm igen sokszor teljesen igaz az, hogy az ügyintézés valami borzalmas az otthonról tökéletesnek hitt "Nyugaton. nekem a bankkal ugyan nem volt gondom (Anglia, Barclays), de hogy mennyi mással igen...vagy 10 sztorit küldhetnék be ide a "fantasztikus" angol ügyintézésről, és hozzáértésről.

balage_81 (törölt) 2008.11.17. 20:42:11

szeretném a Bank of Ireland-et (ot?:D) megvédeni. 2 éve vagyok velük, kaptam lézer kártyát, és például hitelt is, utóbbit 3 hónapos ügyfélként 1 telefon és 1 személyes megjelenés után. 4 munkanap alatt otthon van a pénzem, a netbankjuk teljesen jó, a számlára pedig helyesen lehet levélben kapott megerősítő kód beírása után felvenni új kedvezményezettet, hiszen ezzel engem védenek, ha valaki betörne a jelszavammal és utalna magának. otthon Erstés vagyok, abszolút segítőkész ügyfélszolgálatuk van, pl ide írbe kiküldték a Mastercardomat, mert kikönyörögtem, mindezt tök ingyen. viszont tény hogy az ír bankok olcsóbbak, pl ingyé kaptam lézert ha jól emlékszem. PTSB: náluk van az üzletim és netbankolok, velük sincs semmi bajom.

VikiMouse 2008.11.17. 20:51:27

Íreknél idén a Bank Of Ireland azzal érdemelte ki a legjobb webes bank címet, hogy bevezették, hogy lehet interneten külföldre utalni.

Állítólag az egyik legbiztonságosabb is egyben.
Ezt azzal érték el, hogy a 6 számból álló jelszó mellé bekérik a születési évszámot.

balage_81 (törölt) 2008.11.17. 20:57:46

azért tegyük hozzá hogy jobb a nyugodtabb élet az izgatottnál, és bár engem is zavar az írek elképesztő hanyagsága, és a feletteseim tudatlansága , azért itt jó. akkor lesznek bajban ha elindul a sok külföldi szakember haza és ezt kérem nem nagyképűségnek venni mert speciel nem magamra gondoltam

Tara 2008.11.17. 21:06:29

Ulsterbank, Belfast

8. hete várom, hogy a számlámon jóváírjanak egy amerikai csekket, ami nem kevés összegről szól. Állítólag maximum 6 hétbe telik, (ami eleve abszurdum), de amikor betelefonáltam az 5. héten, hogy minden oké-e, kiderült, hogy nem is küldték el a kinti banknak, hanem ott lapult a nemzetközi osztályon = Seamus fiókjában! De megnyutatásképpen ő próbált hívni úgy 3 hete, csak nem vettem fel a telefont. Azért arról, hogy 6 GBP-vel megterhelik a számlám, tudnak levelet küldeni, erről nem.

Interneten utalni csak belföldre lehet + a netbank rendszeresen random egyenleget mutat. Értem én, ha kevesebb, mert még nem került feldolgozára egy-egy tétel, de hogy néha több? Nem is szólnék, de aztán másnapra megint kevesebb, úgy hogy hozzá se értem a kártyámhoz. Ki érti ezt? Biztos azért van, hogy megzavarjanak, aztán hadd költsd a pénzt!

Lényeg: át is megyek a Northern Bankhoz. Akinek van jobb ajánlata bankügyben Észak-írben az kérem jelezze!

Don Benito 2008.11.17. 21:13:32

Én nem is értem, hogy miért nem az AIB-nél kezdtél? Én mióta itt élek Írországban az ő ügyfelük vagyok, segítőkészek, átlátható az internet bankjuk és eddig mindenhova tudtam utalni (Raiffaisen, CIB, OTP, Budapest Bank) Szerintem a legjobb ír bank :)

Ragnarög 2008.11.17. 21:45:44

T. Mindenki! ****Zsolt online***

Látom rendesen sikerült belenyúlni, imhó kis háttérinfó:

"Miért mentem a Permanent TSB-hez?" A cég ahova jöttem, ott vezeti a számláját. A HR-es csajok, nyomták, hogy ha PTSB-t választom, ott tudnak segíteni az ügyintézésben, mert hát mi nagyon nagy ügyfele vagyunk a banknak. Na ez a banknak valahogy nem jött le, mert minden baromi nehezen ment..rossz ómen..gondoltam szerencsés ember itt már nem lehetek.. Az AIB kiválasztásakor már komoly kutatásokat végeztem, beleértve az iranyirorszag.com lelkes közösségének szondázását is.

"Biztos félrebetűzted a SWIFT kódot." Ez az első pár alkalommal bennem is felmerült, de amikor már wiszki tangó delta foxgtrott és vissza is így olvassák vissza és stimmel akkor azért ezt ki lehet zárni..

"Nem értem, rögzítik a kérésed és majd utánna néznek!" Hát barátom máshol lehet, a PTSB-nél nem..

"Kedves Zsolt!

Én már több mint 1 éve vagyok az AIB ügyfele Írországban, de ami itt van azt össze se lehet hasonlítani azzal a szarakodással, amit otthon csinál pl az OTP.
Számlát nyitni tök egyszerű, nem kell hozzá DNS vizsgálat, meg személyi, meg lakcímkártya sem.."
Nem tudom feltünt-e, hogy azt írtam, azóta boldog AIB ügyfél vagyok, de azért köszi.. :) Az egész szöveget úgy ér fikázni, hogy elolvastad az index cikket is aminek egy, a fogyasztó védelem blokkból kiragadott mondatára reagáltam, mert hát máshol sem tökéletes a kolbászos mézeskalács..érdemes néha körbenézni na.. Nagyon sok jó dolog is van Írországban amit otthon is bevezethetnének...

jó cakkát

Zsolt

Mylady 2008.11.17. 22:21:10

Jééé, itt mindeki Írországból irogat?
Nyugtassatok meg, hogy azért maradtak páran idehaza is. Vagy kezdjek félni, hogy egyedül maradok?
:)

írka 2008.11.17. 22:33:52

AIB a legjobb!!!
Kulonbseg magyar ill ir bank kozott: szamlanyitas-10perc irorszagban, mellmeret, cipomeret, szuletesi suly megadasa nelkul. A kartyaval torteno fizetes dijtalan, ha automatabol veszel fel az is...lazan tudsz utalni mo-ra dijtalanul! Csak emlitem, a ceg ahol dolgozom nem tud magyar bankszamlat nyitni az ugyfeleknek ahova befizessek az eurojukat, nemet bankszamlara kell utalniuk, mert eurot utalni magyar bankbol magyar bankba dragabb, mintha egy nemet szamlara fizetnek be!!!
Ja, es itt ami a legnagyobb talalmany( nem tudom otthon van e mar ilyen) a cashback! Bemegyek a tescoba, supervalu-ba, veszek egy ragot, majd meg kerek 20-40-50 euro cash-t, nem kell az automataig sem elmasznom...
es igen, az irek baromi lazak, ha kijossz akor eleinte a falra maszol ettol, majd rajossz, hogy ok csinaljak jol! Amikor hazamegyek, csak lesek, hogy miert undok a penztaroskislany,miert nem halad a sor a boltban etc...

Fantozzi 2008.11.18. 00:11:30

AIB azért nem ad könnyen dombornyomott hitelkártyát mert ahol dolgozol! annak a cégnek nézik meg a hitelképességét
Én pl nem kaptam addig amíg munkahelyet nem változtattam heti 400 euró fizetéssel már kaphatsz VISA kártyát 500 EUR limittel ha jó cégnél dolgozol
Ulster banknál megszünt az a dolog hogy 150 eurót adnak ha átviszed a szémládat
Régebben úgy volt hogy kapsz 150 eurót ha átviszed a folyószámládat vagy 1000! eurót ha a jelzáloghitelszámládat átviszed Egyébként itt írországban nincs akkora lehúzás mint otthon itt nem lehet pénzt kérni az ATM használatért meg a számlavezetésért

@nális coitus 2008.11.18. 06:51:18

Tanulj meg helyesen írni!!!!

Eastbay1 2008.11.18. 12:15:02

Azért az AIB-t se fényezzük annyira: múltkor bementem, hogy költözés után átirassam a címem biztos ami tuti. Kiderült, hogy még az első ír címem volt meg nekik, amit mondjuk már 3szor átírattam. Ezek szerint le se tojták:) Nem mintha zavarna, mert évente egy levelet ha küldenek.

cezi 2008.11.18. 15:24:52

1. AIB-nel nem kell heti 1000 euro a hitelkartyahoz, csak egy evet kell lehuzni lezerrel. vagy keress sokat, es akkor elobb is kaphatsz.

2. szamlanyitas lehet, hogy 10 perc, de azert kernek par dolgot (proof of id, lakcim igazolas, munkahelyi igazolas), de utana tenyleg hamar megvan.

3. cimatiras: nekem kellett vinni az uj albi szerzodeset, csak utana irtak at, de akkor azonnal.

4. cashback: egyre tobben csinaljak, hogy minimum osszeghez kotik mind a kartyas vasarlas, mind a cashback kiadasat. (altalaban 5-6 euro a minimum osszeg, es max 50-100 eurt adnak)

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2008.11.18. 16:58:03

"Nem tudom, hogy bank szektorban mit csinálnak a nemzetközi konferenciákon, de nem ártana, ha süti tömés helyet néha beszélgetnének is egymással..hátha gyorsabban terjednének szét a jó ötletek.."

Ezen jót kuncogtam :)

A Tyne folyó déli partja 2008.11.18. 21:09:23

hát, Írországban még nem voltam semmilyen banknál, de az átruccanás és a sztorik alapján hasonlítanak az angliai dolgokhoz (hiába utálják egymást. angol, ír, skót, mind ugyanolyan, hiába a nagy egymásra fújolás)
szóval egy számlamegnyitás, vagy akármi: persze, tíz perc, miután bemutatta nekik az ember a kiskutyája oltási könyvét is...be vannak tojva a személyi igazolványtól, hogy abból dolgokat tudnak meg róluk, de mindenhez minden hülyeséget kérnek, lakcímigazolás, öt évre visszamenőleg minden egyes cím (amit aztán kevernek összevissza, olyan helyre küldenek levelet, ahol már egy éve nem lakik az ember), volt-e valaha, van-e ilyen-és ilyen betegséged, és itt aztán többoldalas lista van, évekre visszamenőleg munkahelyek, mindent tudni akarnak.

írka 2008.11.18. 22:18:54

Hulyeseg, nekem nem volt melohelyem amikor megigenyeltem az AIB-nal a kartyat, csak az utlevelmasolat illetve a PPS no kellett, meg a batyamektol egy kozuleti szamla( naluk laktam akkor), aztan hali, megkaptam! ja es 10 perc volt az egesz...
Hitelkartyat evi 20.000.-euros fizunal adnak...de adnak, es nem 40%-os kamattal, elso 2 ev 9,2 v 9,5% majd 16%korul...
Ja, cashback, nem egy nagy kaland ha csak 5euro felett adnak, irorszagban nem nehez annyit elkolteni hihi :)

dooky 2008.11.20. 15:39:11

Kedves Postolo:)

En is Itt elek irorszagban, mondjuk en az AIB helyett a BOI-t valasztottam:)

Nalunk ugyanugy elobb be kell jegyeztetni az uj szamlaszamot, ahova szeretnek utalni, errol levelet kuldenek (kb 1 het) aztan ezzel a koddal ervenyesitve az utalast, mar el lehet inditani a penzkuldest.
De ezen felul, nem tudom az AIBnal hogy van, de nalunk a legszivatosabb resz a bankkartya volt. 6 honapig (ertsd es mondd HAT HONAPIG) nem kaphatsz normalis bankkartyat, csak cash-cardot.
Aki nem el itt annak elmondom, hogy a cash kartyaval penzfelvetelen kivul SEMMIT sem lehet csinalni. Nem fogadjak el a boltok, SEHOL. Csak ugy fersz hozza a penzedhez, hogy felveszed ATMbol.
Ami viszont a hat honap utan jar neked az egy un. Laser card, amivel mar tudsz vasarolni, mindenhol Irorszagban. Persze sehol mashol, mert ugye ezen a gyoker orszagon kivul, sehol sem fogadjak el. Olyan hogy visa vagy mastercard...felejtos...sosem lesz itt. Mintha kb 20 evvel MO utan jarnanak a bankok, ami azert leven MOrol szo, nagy dolog!:)

Hogy mondjak jot is, van egy rendszer amit cash-backnak hivnak. Ha vasarolsz egy boltban, akkor ha kered, tobbet irnak a szamlara es a kulonbozetet megkapod cashben. Ertsd, 15€-t fizetnel, lehuznak 50€-t, alairod, levonjak a szamladat, es kapsz 35€-t kp.
Ezt azert MO-n is bevezethetnek, mert eleg kenyelmes es hasznos tud lenni.

Fogyasztóvédő 2009.03.19. 00:35:42

Tegnap találtam az egyik blogon egy nagyon jó és igaz anyagot. www.vallalkozokszovetsege.blog.hu
Kaptak a mocsadék bankok a pofájukra.Végre egy szervezet, aki adott nekik.
Ime:

Itt a piros, hol a piros - avagy mi történik a BAR-listásokkal


A Vállalkozók Szövetsége álláspontja az, hogy Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét nem azért alapította valamikor a magyar állam, hogy bankvédő hivatalként tetszelegjen, a pénzügyi közélet amúgy is kétes hírnévnek örvendő porondján.


A válság váratlanul érkezett, de kapóra jött a hazai bankrendszernek, hiszen a társadalomnak az a fele, amely boldogulni szeretett volna, hitelt vett fel az elmúlt években, hogy a vállalkozását gyarapítsa, ingatlant vagy autót szerezzen. Mindezt nem csak a kényelem okán, de az előrelépés lehetőségeként is vállalták az adósok: ennek persze mély társadalmi okai vannak, mert egy magyar tömblakás ára jelenleg 183 havi minimálbérért ill. nagyjából 107 havi átlagbérből vásárolható meg. Egy átlagos, új, családi autó (nem luxuskategória) „mindössze” 42 havi minimál- ill. 25 havi átlagbérből már megkapható.


Tavaly szeptember óta hallgatjuk, hogy válság van, a világ hitelpiacai egyre nehezebb helyzetbe kerültek, fel kellett vásárolnia az amerikai kormánynak a legnagyobb bankokat, hogy az emberek a befektetéseiket biztonságban tudják, mert ha nem, még nagyobbra nő a válság és a bizalmatlanság.


Igen, halljuk, látjuk, olvassuk. De a PSZÁF nem lép „akcióba”: mintha Csipkerózsika-álmát aludná a felügyelet, el van foglalva azzal, hogy egyes ügyeket vizsgál (amely fontos a szereplőknek), de az össztársadalmi érdek, miszerint a bankok üzleti magatartása mélyen hátrányos és pénzügyileg ellehetetleníti tömegesen az embereket, mintha észre sem venné. Miközben már kiderült, hogy a világ „gazdagabbik felén” a bankok a tőkeinjekciót arra fordították, hogy vezetőik megjutalmazzák magukat, mert hiszen „olyan jól dolgoztak, és hát ezért jár is a bónusz”.


Néhány tény:

Egy átlagos magyar bank vezetője minimum 100 millió forintot keres évente a juttatásokkal, bónuszokkal stb.

A rendszerváltás után, de a 90-es évek közepétől bankokban volt a legmagasabb az átlagkereset, és ebben a szférában lehetett a legtöbb, időnként rekordnyereséget realizálni.

A megkötött blanketta-szerződések számtalan helyen sértik az adósok jogos érdekeit a bankok/pénzintézetek érdekeit előrehelyezve.


PSZÁF tehát tűrte, hogy a BAR-listások száma az egekbe ugorjon, és lassan minden tizedik felnőtt lakos szerepeljen e listán, miközben felmerülhet az emberben néhány kérdés.

- Vajon a PSZÁF mindezt azért tűri, mert a legtöbb döntéshozó vezetője hivatali állása előtt maga is bankár volt, majd a későbbiekben - a jól kereső pénzintézeti szféra - vissza várja „hű” fiait?

- Vajon a PSZÁF számára ezek a blanketta-szerződések miért elfogadhatóak?

- Vajon a PSZÁF vezetősége megkezdte a magyarországi bankok és tevékenységük széles körű átvilágítását, hogy megismerhető legyen az adott bank valós pénzügyi helyzete? A megszerzett éves rekordbevételek és nyereségek elkönyvelése után – ilyen hirtelen – miért lett bajban a hazai bankok meghatározott része?

- Vajon a PSZÁF a rosszul gazdálkodó bankok vezetőit elszámoltatja, mielőtt és miután a bank felveszi a magyar adófizetők pénzét?

- Amennyiben a bankok számára csökkentik a kamatokat, akkor – amellett, hogy árfolyamveszteség címén a törlesztőrészleteket megemelik – miért kell az adósoknak – a szerződés egyoldalú módosítása mellett – még kamatokat is emelni? Persze tudjuk, hogy az egyoldalú szerződés ezt megengedi, de a PSZÁF miért tűri?

- Vajon a bankok vezetői miért gondolják azt, hogy nekik nem kell felelősséget vállalniuk a gazdasági kockázataikért (miként más vállalkozóknak - igen)?

- Nem várható el egy pénzintézettől, hogy megkérdezze ügyfelét: „Kedves ügyfelünk, Ön 20 évre vett fel hitelt, gondolt arra, mi lesz, ha 10 vagy 15 év múlva beteg, munkanélküli stb. lesz? Miből fogja fizetni a hiteltörlesztést?”


A bankrendszer sajátosságait nézhetjük más megvilágításban is: a mindent az ügyfelekre terhelő bankrendszer esetenként az aktuális kormányzatot zsarolja, miközben újdonsült „királycsinálóként” a következő kormányzatot próbálja saját sugallatra felállítani. Ahogy bennfentes budapesti körökben mondják mostanában: úgy tűnik, Felcsuti megegyezett az alcsútival.

Ahelyett, hogy a bankok az anyacégeiket szolgálják ki, a bankok és a bankrendszer mai vezetőinek legfontosabb feladata az ország 1,3 millió vállalkozásával, valamint 10 millió lakójával megegyezni a hitelek mérséklésében, a törlesztések türelmi idejének ügyfélbarát kezelésében, törekedni a forint megvédésére, elvárható, hogy beindítsák a hitelezéseket is.


A Vállalkozók Szövetsége felszólítja a PSZÁF tisztségviselőit, hogy kezdjék meg és folytassák le e körben a vizsgálataikat, elvárja, hogy a magyar bankok ne merjék egyoldalúan módosítani a szerződéseiket, vállalják a jelenlegi helyzetben a saját üzletük kockázatát, ne hárítsanak át minden költséget – jogtalanul - a hitelfelvevőkre, és tevékenységüket tisztességes üzleti magatartással folytassák.


A Vállalkozók Szövetsége felszólítja a PSZÁF vezetőit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a bankok törvénytelen szerződésmódosításai ellen. Kényszerítsék ki bankoktól a tisztességes kamatláb meghatározását.

Lépjenek fel a banki „uzsorakamatok” ellen, és - szükség szerint- azonnal vonják meg az ezt használó bankok engedélyét. Egyetlen bank se kérhessen a jegybanki alapkamat duplájánál több kamatot a kiadott hiteleire.

A PSZÁF tisztségviselőinek pedig végre el kell kezdeniük a fogyasztó- és vállalkozásbarát magatartást bevezetni a gyakorlatban, és az elé kerülő ügyekben ilyen módon eljárni.

Elvárjuk, hogy a PSZÁF a továbbiakban a bankok bevételeiből különítsen el egy alapot, mely a banki hitelek károsultjainak szervezete számára juttat pénzeszközöket, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a pénzintézetek ellenében.


A Vállalkozók Szövetsége programjában szerepel a pénzügyi kultúra és az öngondoskodás is, melyekről – iskolai keretek között – kell hallaniuk, tanulniuk a fiataloknak, hogy minimalizálni lehessen azoknak a számát, akik később belekerülnek ebbe a pénzügyi mókuskerékbe.

Info: www.vallalkozokszovetsege.com

süti beállítások módosítása