Tékozló Homár

Csalnak a gázszolgáltatók a gáz fűtőértékével?

2008.11.19. 01:28 | szily | komment

Klasszikus összeesküvéselméletes téma, hogy a gázszolgáltatók titokban nem "vizezik-e" a gázt. Egy csomóan biztosak benne, hogy igen, és a fűtőérték a valóságban egyre alacsonyabb. ("A fűtőérték nem más, mint egy köbméter normál állapotú földgáz elégetése során (tökéletes égés esetén) felszabaduló hőmennyiség", puskáztunk az Égáz-Dégáz weboldaláról.) Bolya László a jelek szerint egészen biztos a higításban, az érdi férfi ugyanis a fogyasztóvédelemhez fordult. Szerinte (és közelebbről meg nem nevezett ismerősei szerint) idén drasztikusan csökkent a Tigáz szolgáltatási területén a gáz fűtőértéke. Olvassák el a beadványát, aztán írják meg, hogy a saját lakásukban tapasztaltak-e hasonlót, vagy az ellenkezőjét vagy semmit sem! A sziklás tengerfenéken élő Homárnak személy szerint fogalma sincs, hogy igaz lehet-e ez, de győzzenek meg!


 

Nem pont témába vág, de egy posztot szerintem megérne a probléma, kiváncsi lennék a tisztelt kommentelők hogyan látják ezt a problémát. Az alábbi levelet kuldtem a Tigaznak, es a Fogyasztovedelemnek:

Érdi lakoskent egyre többször kerul szóba szomszédainkkal a gáz fűtőértéke. Sokan vagyunk akik határozottan állitjuk, hogy az utobbi években, de főleg idén ez a fűtőérték drasztikusan csökkent. A cirkó langyos radiatornál jobban nem fűt fel, a víz kétszer annyi idő alatt forr fel a gáztűzhelyen, a vizmelegitő meleg, de semmiképp sem forró vizet termel. A berendezésekkel minden rendben, szerelő megvizsgálta. Értetlenül állunk sokan a jelenség előtt, az egekbe szökő gázárak mellett a szolgáltatás szinvonala drasztikusan csökkent, ez a gáz minőségileg kritikán aluli.  Az utóbbi években igy azt tapasztaljuk, hogy nem “csupán” duplájára emelkedett a gáz ára, de avval hogy a fűtőértéke csökkent a felhasznált mennyiség is jóval több.

Sajnos majdhogynem biztos vagyok benne, hogy egy esetleges kivizsgálás után az Önök válasza az lesz, a gáz fűtőértéke a határértéken belül van, azonban a fentebb vázolt jelenségek azt jelzik, hogy ez a határérték nem helyes, illetve azt, hogy régebben a fűtőérték sokkal magasabb volt. Én megértem hogy ilyen energiaárak mellett tripla haszon a gázt drágán adni és higítani. Azonban elfogadni ezt nem tudom.

Levelem elküldtem a fogyasztóvédelmi főfelügyelőségnek is.

Üdvozlettel, László

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RPD 2008.11.19. 01:34:01

kircsi:D
má el is olvastam de minek?
ehhez én hülye vagyok. Hogy kő egyátalán gázt szőkíteni? Levegőt kevernek hozzá, vagy mi?

ssybaf 2008.11.19. 01:37:10

Bele kell fingani a gázkazánba, és akkor majd jól megnő a fűtőérték.

RPD 2008.11.19. 01:38:02

haaaaa! viszont lesz Depes mod koncert!!!!
Gyorsan lementem a jegytérképet és fél év múlva homárkodhatunk:D

ssybaf 2008.11.19. 01:46:40

Szerintem a gáz összetételével ökörködnek. Hogy levegőt kevernek-e bele, azt nem lehet tudni. A röhej az, hogy a gázmérő csak az átömlő gáz mennyiségét méri, hogy mi folyik át rajta, azt nem. Úgyhogy ha a kedves gázszolgáltató mackósóhajt gyömöszölne a csövekbe, akkor azért fizetünk. De meg kell kérdezni a gázkazánszerelőket, mi a véleményük erről. Majd jól emmesélik, hogy milyen gondok adódnak abból, hogy nem olyan összetételű gáz érkezik az égőfejekbe, mint amire tervezték - ergo hígítják. Persze laborja senkinek sincs, amivel ezt pontosan meg lehetne mérni, de: lehetne erről írni egy cikket origón - kikérni gázszolgáltatótól az adatokat, hogy ugyan árulja már el, hogy milyen gázra szerződött, és bevizsgáltatni laborban, hogy ehhez képest mi jön a csövön. Utána meg mondhatja azt az egész ország, hogy a gázszámlának csak a 60%-át fizetem ki, mert a gáz fűtőértéke a szerződés szerintinek csak 60%-a, és erről csatolva van független laborvizsgálat is...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.19. 04:11:46

aze a mackosohaj futoertekere en is kivancsi lennek
mi elektromossaggal futunk, fozunk mert itt az Ohio es van rajta eromu
hosszaban a folyon!
ez FONTOS!!!
es qrwa olcso az aram ettol, vagy ezert
remelem nem tordeltem tul sokat
Mary mar alszik

Megdobbent 2008.11.19. 04:21:37

T. Asztalos Ildiko miskolcon mar vagy 20 eve is ezzel szorakozott, ti. o lett a Tigaz elnoke (napersze, gecire alkalmas volt ra a suttyoja) :) Ugyhogy csak atadta a licenszet masoknak is ;) Jofele szdsz-es politikus.

Megdobbent 2008.11.19. 04:23:14

oppardon, csak a fiokban talalta meg az utodja, valamiert az egazt veltem a szolgaltatonak :)

Denimm 2008.11.19. 06:07:17

Én Egerben tapasztaltam azt,hogy dupla annyi idő alatt forrt fel a víz mint Miskolcon.Jönnek is olyan gázszámlák, hogy csak pislogunk mint pocok a lisztből.Pedig fát is használunk fűtésre a gáz mellett. Elvileg számolnak a gáz szolgáltatók a fűtőértékkel de ezt nem hiszem ,hogy valaki is ellenőrzi.Valamint ellenőrzése is valószínűleg csak a szolgáltatónál történik.Ha már összeesküvés elméletekről beszélünk,akkor szerintem éjjelre jön csak rosszabb minőségű földgáz.Éjjel tuti nem ellenőrzi senki.Az meg hogy a hálózatban milyen minőségű gáz van már tök mindegy.Amúgy én is szinte kizártnak tartom,hogy ne trükköznének ezzel.Vagy van kiskapu vagy kapcsolat de ezen olyan durva pénzt lehet összeharácsolni,hogy tuti nem hagynák ki.Meg már amúgy is sokan hőzöngenek e miatt.Lehet van valóságalapja.

Tron65 2008.11.19. 06:36:50

Kedves kommentelők, Kedves Topicindító!
Nem védeni akarnám a gázszolgáltatókat, de kérek mindenkit, olvassa már el a gázos szerződését. Ha bárki talál benne a gáz összetételére, fűtőértékére vonatkozó, konkrét számokat tartalmazó részt, szóljon.
Nemmondom, hogy nem csökkent a fűtőérték, de ezt jóvolna nem csak véleménnyel, hanem mérési eredményekkel is alátámasztani. Erre is van egyszerű megoldás a házi méricskén kívül.
A gázszolgáltatók a fogadó-átadó állomásokon óránként vesznek mintát és mérik a fűtőértéket. Lakossági fogyasztók esetén ez havi átlagolásban jelenik meg, mert így küldik a számlát.
DE!
Vannak napi elszámolású fogyasztók is, akik ráadásul veszik maguknak a fáradságot és az eszközöket, hogy ők is tudjanak mérni. Ilyen pl az összes gázos üzemű erőmű (akad pár), szinte az összes távhőszolgáltató (ebből is van jópár).
Tehát hajrá, adott a feladat: Felkutatni azokat az ismerősöket, akik megfelelő helyen dolgoznak ahhoz, hogy ezekhez a mérési eredményekhez hozzáférnek.
Az értékek birtokában (ha lesz eltérés a számlán szereplőhöz képest) lehet reklamálni mondjuk a fogyasztóvédelemnél.

zrtzrtzrtzrt (törölt) 2008.11.19. 06:40:53

Ez így van.

Édesanyám Bács-megyében él most, és ott az a módi, hogy a gáztűzhelyen a gáz nemes egyszerűséggel elfújja a gyufát.
Nem gyullad meg.

Még egy ilyen eszevesztett ország a világon nincs.

mqqq 2008.11.19. 06:46:48

Van, csak olyanban még nem éltél.

genyó kapitány 2008.11.19. 07:00:14

A tavalyi gázválságnál is higították valamivel de azóta valami jobbat találtak, mert régen sárgás lánggal égett a higított gáz. Manapság van valami új liszensz, mert a színén nem látszik.

parapali 2008.11.19. 07:06:10

TRON65!
Lehet igazad van!
Most arról van itt szó(szerintem) hogy eddig a lakást vagy bármit felmelegítetted 2 köbméter gázzal mondjuk 2 évvel ezelött!
Most ugyan ezt a lakást(feltételezem hogy a cirkódat karbantartottad felfűtöd 4 vagy 5 köbméter gázzal!
ne ehhez kell azt számolni hogy csak idén 11 alkalommal változott a gáz ára!nem lefelé az tutti!:-)
Sokan úgy vannak ezzel hogy ki a csudát érdekel a számlán leírt fűtőérték?engem az érdekel hogy a magas árért megkapjam minimum azt a minőséget amit 2 évvel ezelött!!Ja és nem személyeskedés !!nekem nincs erőműves ismerősöm!

Benke G 2008.11.19. 07:42:30

Ez most reklám lesz! Beszéltem a gázszerelőmmel, hogy mérje meg ezt: www.tudatoshaztartas.hu/blog (utolsó 2 bejegyzés) Majd a mérés közben beszélgettünk és számára is egyértelmű, hogy az utóbbi években csökkent a fűtőérték... Valamit azért lehet javítani rajt!

rkpeti · http://www.uzemanyaglopas.hu 2008.11.19. 07:54:47

Lassan mondom, hogy mindenki megértse, Nem lesz gázáremelés!

Infomaker 2008.11.19. 08:14:08

Persze kutyavilág van, de:

Azért azt ne feledjük, hogy papíron mi nem m3-t fizetünk, hanem MJ (megajoule) fűtőértéket.
Minden hónapban ott van a számlán, hogy mennyi volt a fűtőérték (szerintük, bruhaha), és ez van átszámolva az órán mért m3-rel, és így jön ki a forint.

Magyarán (elvileg) ha szarabb a fűtőérték, de többet fogyasztasz, nem lesz több a számla.

Na persze elvileg így van..elvileg :)

genyó kapitány 2008.11.19. 08:17:11

Mert névleges fűtőértékkel számolnak nem ténylegessel.

demizson bobby 2008.11.19. 08:19:55

Infomakernek teljesen igaza van!
Az egyetlen kritikus pont,hogy a számlán szereplő fűtérték adat megfelel-e az igazságnak.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.11.19. 08:21:46

Hogyan lehet házilag fűtőértéket mérni?

demizson bobby 2008.11.19. 08:22:49

Minden esetre érdekes, hogy a kommentelők 95%-ának fingja nincs mi után fizet.
Aztán meg jönnek a csúnya bankos apróbetűs sztorik...muhaha.

gabesz3456 2008.11.19. 08:22:51

Nem újdonság számomra a probléma. Egy pár évvel ezelőtt néhány szomszédom is meglépte a fogyasztó védelmis panaszkodást. A gond csak az volt, hogy rajtunk kívül a TIGÁZ-t is értesítették az ellenőrzés időpontjáról...Nem találjátok ki: a mérés során minden rendben volt a fűtőértékkel.:) Igaz, néhány napig a víz is gyorsabban forrt fel a gáztűzhelyen és a radiátorok is melegebbek voltak, pedig a cirkó kevesebbet üzemelt. Azóta természetesen ismét élő probléma az elégtelen fűtés, megspékelve a hatalmas összegű gázszámlával. (Azért lehet még próbálkozni a fogyasztó védelemmel...)

melimeli 2008.11.19. 08:30:17

Levegőt nem mernek hozzákutyulni, mert az a vezeték bármely pontján a csövön belül felrobbanhatna. Az inert CO2 (esetleg N2) viszont kiváló eszköz a higításhoz.

Secnir 2008.11.19. 08:47:41

khm.
pár észrevétell

1. adott az újépítésű házunk. gáz nincs bevezetve (nem is lesz). amíg nem vettük meg a villanytűzhelyet, addig PB palackkal főztünk. augusztus 9-től okt. 30-ig elfogyott 1 (írd és mondd EGY) palack gáz. 4e forint. nagymama két utcával odébb gázzal fűt és főz. neki ez augusztusban 14e huf-ba fájt.
konklúzió: tigáz JBQA

2. ahol lakunk, ott régi parasztházak/telkek vannak, ami azt jelenti, hogy az utcától beljebb 50m-el kezdődnek a házak. mama harmadik szomszédja mesélte, hogy 5-6 éve, mikor volt egy keméy tél, egyik reggel arra ébredtek, hogy fűtés nuku, melegvíz nuku, lakásban cidri van. nosza, szerelő hív, megállapítja, hogy a lakásba nem érkezik be a gáz. kint megbontja a bejövőt, van.
a lakástól a házig terjedő 50 méteren belül volt egy 2m-es szakasz, ahol volt egy jégdugó. nem vicc. jég. a gázból kicsapódva.
persze azonnal feljelentés, tigáznál asztalcsapkodás meg ilyenek. tigáz közölte, hogy kivizsgálja, néniék meg szakértő, gázvétel, bevizsgálás.
persze egy hónapig semmiféle probléma nem volt a gázzal, mindneki örült a faluban. az ügy lezárta után két héttel újra lassan forrt fel a víz, újra langyosabbak voltak a konvektorok stb.
konklúzió: tigáz JBQA

3. a gáz elfújja a gyufát. amíg volt gázunk az első lakásban, ott egy viszonylag modern tűzhelyünk volt. elektronyos gyújtója volt!
10-ből 4-szer gyufával kellett meggyújtani, mert a szikra elégtelen volt ahhoz, hogy lángrakapjon a gáz.
konklúzió: tigáz JBQA

most faelgázosító kazánom van. havi fűtésszámlám egy 150nm-es lakásra kb 5e ft. na ki a sikeres?
a tigáz meg én.
konklúzió: tigáz JBQA

maincoon © 2008.11.19. 09:00:31

Én is tigáz szolg.területen lakom és én is többször vettem észre, hogy a gyufát elfújja a gázthelyettesítővalami.
A víz is nehezebben forr fel, pedig új gáztűzhelyem van. A házunk új, szigetelt - de alig bírjuk felfűteni, pedig igazán még nem is volt hideg. A párom ma reggel mondta, hogy a tegnapi napon elment 13m3 és még csak mínusz fok sem volt és csak estefelé kapcsoltuk feljebb a fűtést.

Egyre többet beszélünk arról az erdőterületről, amit még nagyanyámtól örököltünk - hogy meg kellene nézni mekkora és hol van, milyenek a fák, aztán venni valami vízteres, fűtésre kapcsolható kandallós/kazános valamit.

Dián Tamás3 a freemail.hu -ról 2008.11.19. 09:13:37

Dián Tamás vagyok és sajnos kicsi a kukim :-(

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.11.19. 09:15:07

Tron65!

A számlán rajta van a fűtőérték.

Sokorai_Atala 2008.11.19. 09:16:23

Szótagolva mondom:
Nem lesz gáz-ár-e-me-lés:):)

Dr. Deedee 2008.11.19. 09:17:06

Úgy jelzem, hogy a jégdugó az nem a gázból kicsapódva keletkezik...jó biztos az is közrejátszik, de attól nem lesz jégdugó a csőben. A fő okozója ennek a hanyag karbantartási munka...gázszivárgás miegymás, ugye azt ki kell javítani, kis ásás, hoppsz egy kis víz befolyt a csőbe, oda se neki elfér az ott....pedig nem :)

nina2000 2008.11.19. 09:18:29

Én a bigfaluban tolom a napokat...és bár ez már kollektív paranoia és becstelen rágalmazás a tisztes becsületes szolgáltatóval szemben....de hogy a geczibe van hogy a tetves KV 6:30 min alatt fő le a zsírfrankó Bosch gázlapon ????? kollektív paranoia, ja vazzz.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.11.19. 09:19:54

Ideje lenne a milliárdokat bezsebelő cégeket is jól elkapni ilyenekért. És nem 5 milliós bírsággal, meg ejnye-bejnye, hanem komoly szankciókkal, hogy legközelebb az életbe ne akarjon ilyet csinálni.
Szerintem egyszerűen annyi a gond, hogy hiába csökkentették a gáz világpiaci árát, féléves/éves átlagban fizetik, és most ugye a dollár erősödött keményen, így a fizetendő összeg is nagyobb érte. Kevesebb haszna van a szolgáltatónak, így hogy kompenzálja a kieső luxust a tulajoknak, belekever valami még olcsóbbat. Azon sem lepődnék meg, ha az ilyen mérőhelyeknél még jó lenne a gáz, csak ahol ki van szolgáltatva az ember, ott lenne rosszabb.
Egyébként én is ezt tapasztaltam... Támogatnék egy ilyen kezdeményezést, hogy vizsgálják már be.

www.jateklinkgyujtemeny.hu

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 09:21:11

Hát néha benézve a gázos melegítőnkbe (szerencsére nem azzal fűtünk) vagy szép kék lángokat látok, vagy sárgás kékeket. Na most a sárga egyértelműen a szar gáz jele, pl. azért sárgul, mert nem "tiszta" metán jön a csövön, hanem valami más is.

Izé. Szóval a másik nagy faszság az az hogy amikor drága lett az olaj, mentek az emberek villanykályhát venni.
Hirtelen drágább lett a villany.
Mindenki beszereltetett sok 100eHUF-ért gázt. Most kurva drága lett a gáz.
Heeeeee?

demizson bobby 2008.11.19. 09:21:32

Nem értem mi a baj a jégdugóval!?
5000-ért kutyaólat..., de nem 150nm-t, melegvízzel etc...kolléggggaaaa.....

Másrészt annyiban igaz, hogy faelgázosító kazánnal kb30-40%-ot spórolhat a jóember, meg a tigáz JBQA :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 09:22:17

@cégalapító : A másik ok amiért nem lesz nekünk olcsóbb a gáz, meg az hogy ha csökken a gáz piaci ára akkor az E-On jobban kaszálhat egy adag gzon mint előtte...

Secnir 2008.11.19. 09:26:42

demizson:
meghílak, ha kéred, megnézheted.
igaz, messzíről jött ember azt mond, amit akar.
falfűtés, faelgázosító kazán+napkollektor.
5 rugó a melegvíz+fűtés. nem kell elhinni, elég ha belenézek a pénztárcámba és mosolygós lesz az orcám :)

Gera 2008.11.19. 09:31:25

Ez a baromság rendszeresen előjön. Mégis, mi a tökömmel hígítanák a földgázt? A levegőn kívül minden gáz drágább a földgáznál, a levegő meg ölég durva lenne...

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.19. 09:32:17

... what is JBQA?

Odahaza, Alföld.
4 emeletes társasház, öreg konvektorok. Szerencsére fent is, lent is, oldalról is fűtenek, elöl-hátul van csak hideg, mert nincs szigetelve a ház. Viszonylag jól tűrjük a hideget és bemondásos alapú átalányunk volt eddig (télen-nyáron 50 köbmétert diktáltunk, nyáron így sikerült némi tartalékot felhalmozni). Kb. 5000 forint volt havonta a gázunk, de sosem fagytunk meg, és nem is fűtöttünk esztelenül, világnak.

Gödöllő. 100 négyzetméteres családi ház. Fűtésszámla 20 ezer forint felett (hivatalos átalány). Ez így nem mehet tovább. Nagy kölcsön, összes nyílászáró cseréje műanyagra, ház külső szigetelése hungarocellel. Új radiátorok, új csövek. Ez volt tavaly augusztusban. Szép hónap volt.
Idén júliusban kijött a 100.000 forintos (!!!) elszámoló számla. Amikor elvileg a felére kellett volna, hogy csökkenjen a fűtés költsége.
Kurva anyjukat. A víz nem forrt fel, a gázláng sárga volt. Most már kék, de változatlanul órákig őrjöng a cirkó.
Van vegyes tüzelésű kazán is, de már nincs mit beletenni, az a tonna újság és szórólap, amit bedobnak, egyszerűen NEM ÉG EL.
Rettenet.
A nagymama a szomszédban lakik. Két szoba, csak azt fűti, amelyikben alszik, meg a konyhát. Máshol nincs is konvektor.
Fűti... ez egy kicsit erős túlzás, ugyanis olyan hideg van nála állandóan, hogy meg lehet fagyni. Ő inkább öltözik. És keveset fűt. Nagyon keveset.

Slusszpoén erre: tavalyig 15 ezer forintot fizetett átalányban. Nem tudom, mire. Júliusban ő is kapott elszámolót. 60.000 forintról. HATVANEZERRŐL!!! Az eszem megállt. Mert ha valaki, akkor ő biztosan nem használt ennyit. Még főzni se igen főz.

Szomszédnak 160.000 forintos számlája jött.

Gödöllőről van szó. Na, itt szerintem enyhén gázosított levegőt küldenek a csőben. Eszméletlen.
És én már kifogytam az ötletekből.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.19. 09:34:02

Áremelés óta nagymama 17.000 forintot, mi meg 38 ezret fizetünk. Ezt kihagytam.

gelsystem 2008.11.19. 09:34:32

az összes gázszolgáltató bekaphaJJJJa!
.
fűtőértéket kaloriméterrel lehet mérni....ha pontos érték kell, kell egy jó kis berendezés....
.
emléxem, eccer a jusztlacika -nem az, hanem a másik- műsorában volt erről anyázás, ahol a megkeresett szolgáltató atyaúristene halványmosollyal a szája sarkában közölte, hogy a vizsgálat kérhető, de annak magas költsége miatt nem tanácsolja senkinek, mert a kérelmezőnek ezt előre ki kell csengetni, és nem ÓtcsÓ!!!!
és egyébként saját emberük, saját berendezéssel mérné:):):muhaha
.
gobndoltam is magamban, hogy rohadnál meg, meg valaki egyengetné ki az arcodat szívlapáttal!!!!!!!!!

Secnir 2008.11.19. 09:35:21

...és amikor mondják, hogy x% lesz a gázáremelés, akkor meg bólogatok, hogy igen, igen van ez így.
csak a fa ára ne emelkedjen brutálisan.
akkor vehetek szenes kazánt. meg a Mecsekben egy elég nagyméretű telket, ahol tudok bányászni szenet magamnak...

Secnir 2008.11.19. 09:39:17

a toshiba foglalkozik minden szarral, nemcsak notebookal.
lehet náluk kapni hordozható atomreaktort, kb 2m*4m*1.5m. azt írják, hogy 50 családi ház energiaellátására elég nemtom hény évig.
beszélnem kell a szomszédokkal...

közben belekezdek újra (ill. folytatom) a szélkerékprojektemet. így télen van időm csiszolgatni a rotorokat a pincében

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.19. 09:40:54

Egyszer odahaza (Alföld), még vagy 3 éve főztük a vacsorát, gyanúsan lassan forrt fel a víz. Sárga láng, minden megvolt.
Anyum mondta is, hogy szar a gáz. Anyáztunk egyet.
Este a Pókuszban volt egy összeállítás, miszerint aznap többen is panaszkodtak a Tigáz térségében, hogy szar a fűtőérték (volt sárgalángos videóbejátszás is).
Tigáz szakértője: hát, kérem, ez tévedés, nem igaz, stb.

Röhej.

Stupidella 2008.11.19. 09:45:05

Én egy éve olyanról már nem is álmodom, hogy egyszerre be bírjam gyújtani a sütőt meg a fenti részt, annyira nem jön semmi sem...

Szintén tigáz. Igen, szívjanak gázt....

gelsystem 2008.11.19. 09:48:45

tegnap este körömpörit csinÁtam csülökkel, YO-l nyakonöntve egy fél liter vörösborral.....5 óráig főztem(!!!) majd ment bele a krumli.....aztán elaludtam:(....2,5 azaz kettőésfél óra mulva riadtam fel, hogy nab@sszameg, ennek kampec, dobhatom ki fazekastÚ.....DE NEM!!!! így lett kész
bokámlefoschom...7,5 óra egy körömpöri-krumlival?!?!?!?!!?
.
ja, tésztafőzésen nem is idegesítem magam. nagy nehezen felforr a víz, tészta bele, na, onnantól a büdös életben nem forr fel soha
az összes gázszolgáltató &{}#&@}Đ[íĐ[}&#@-meg!

2008.11.19. 09:54:11

Secnir,
hiába csiszolod a szélkerekedet, "tájvédelmi okokból" nem fogják engedni, hogy kirakd.

demizson bobby 2008.11.19. 09:57:22

secnir: kollektorról szó sem volt!
Tudtam, hogy vmit elhalgatsz, de ettől függetlenül nyáron lehet, hogy megnézném én azt a rencert. (télen nem megyek sehova, csak a munkahelyre és kocsmába)
Kiddy: egy vegyes tüzelésű kazánban minden elég, csak tudni kell a módját neki. Másrészt hosszútávon a turis gumicipőket és a tesco szatyrokat azért nem ajánlom.;)

Secnir 2008.11.19. 10:00:21

khm.
utána vagyon érdeklődve.
ha telekre állítom fel, akkor a tengely max 6m magasan lehet. ha tetőre teszem fel, akkor a tengely a tetőgerinc felett nem lehet 2 m-nél magasabban.

dimitrij 2008.11.19. 10:09:20

helloka,
egy dologgal érdemes tisztában lenni, a gázszolgáltatók különböző kalória-értékű gázokat vesznek, használnak fel. és valóban ezeket eltérő módon vegyíthetik, így pl. a nyái időszakban alacsonyabb kalória-értékűt, télvíz idején magasabb értékűt szolgáltatnak.

ha valaki már írt erről, akkor bocs. :)

lifelike 2008.11.19. 10:09:44

higitjak a gazt
bennfentestol tudom
diosd, erd
a tigaz vezetok meg evi 50millios celpremiumot vesznek fel, mert fele annyi gaz eleg a rendszerbe mint amit terveztek

lol

Naív lélek 2008.11.19. 10:10:23

Vettünk egy telket 10 éve egy nógrád m-i kis faluban. Gázcsonk nincs a telken, hát próbáltuk , hogy kössék be. Nem lehet, mert az utcában sincs vezeték. Kértük a kivizsgálást, amikor a falubna kötötték, ezt az utcát elfelejtették a térképre rajzolni . Kértük, hogy akkor most fektessenek vezetéket. Tigáz válasza nem lehet, mert magánterületen nem mehet át gázvezeték. Erre a mai napig nem jöttünk rá , hogy hol van... Mindegy , építettünk szép nagy házat vegyestüzelésű kazánnal. Egész nap jó meleg van :). Anyukáméknál gáz van, jól meg is szívták. Fűteni már nem mernek vele , mert akkor megfagynának. Viszont azzal főznek . Csak egy példa karácsony elött egy héttel már egy tepsi pogi 40 perc alatt sűl meg , októberben ugyanez a mennyiség max 20 perc. Ja és a fazekak alját minden ünnep környékén keményen sikálni kell, mert valami ellepi főzés közben. Biztos, hogy valamit tesznek a gázba...

fingerbangs 2008.11.19. 10:12:54

nalunk is ez van basszameg
22 fok fole nem megy a futes, pedig csak 3 fok volt ejjel
minusz 15ben mennyi lesz?

adjatok rendes gazt getzik!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 10:15:01

@Stupidella
"Szintén tigáz. Igen, szívjanak gázt.... "
De ne a sajátjukat mert attól úgy tűnik nem halnának meg :(

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 10:16:03

leméretni pénzért az ő szakemberükkel
hallgatni, a számítási módszert
havi átlag hőérték és havi átlag köbméter a számítási alap.
állat visszapakolni a helyére

thenk júlia

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 10:16:21

"a nyái időszakban alacsonyabb kalória-értékűt, télvíz idején magasabb értékűt szolgáltatnak."
Esetleg mind a két évszakban a kisebbet.

Secnir 2008.11.19. 10:17:43

"demizson bobby 2008.11.19. 09:57:22
secnir: kollektorról szó sem volt!
Tudtam, hogy vmit elhalgatsz, de ettől függetlenül nyáron lehet, hogy megnézném én azt a rencert. "

gyere bátoran :)
nyáron a melegvíz van bekötve a mosogató- és a mosógépbe is, mert nem tudok mit csinálni azzal a rettenetes mennyiségű meleg vízzel. igaz, a mosógép 60°-os programja 30 perc alatt végez vele :)

zladko 2008.11.19. 10:18:02

Nálunk évek óta tuti kisebb a fűtőérték, nemt udom mi a szolgáltatónk, már ha van több budapesten.
bizonyítani sehogy se lehet eszközök nélkül...

potrzebie 2008.11.19. 10:22:57

kedves tron

én történetesen hőszolgáltatónál dolgozom és van is pár erőművünk

de mi nem tudjuk mérni az csak a MOL tudja mérni, hogy mennyi a gáz fűtőértéke
ehhez ugyanis gázkromatográf kell, ami egyrészt tizencsillió forint, másrészt szart sem érek vele, mert hitelesen én nem mérhetek

azt hiszem bölcsebb maradtál volna, ha csendben maradsz, ugyanis a rendeletekben a földgáz MJ-ra vetített ára jelenik meg, m3-ről egy szó sincs benne, azaz a hőtartalmat kell kifizetned

és úgy lehet a gázt "vizezni" hogy levegőt kevernek közé, hogy a nyomása meglegyen, a levegő pedig vöröses láng kíséretében távozik színtelenül, szagtalanul
ezt egy nagyon jó gázos ismerősöm mondta, aki lehúzott vagy 30 évet a Tigáznál
persze ez csak régen volt így, ma már nem így van.... :)

Secnir 2008.11.19. 10:23:04

amúgy biztos, hogy csalnak.
vagy a számlán feltüntetett érték nagyobb, mint ami a valóságban átfolyik, vagy hozzákevernek valamit.
esetleg belsős, név nélkül nem akarna valamit hozzászólni?
nem mellesleg:
régen, még szülői házban kikapcsolták a gázt tartozás miatt (igen, volt ilyen). de fűteni kellett valamivel, így vettünk PB gázbetétet a cirkóba (mert ilyen is van) fillérekért. meg egy PB palackot. meleg is volt, meg kettőt evett meg egy hónapban. harmadannyiért, mint amennyi a vezetékes lett volna.
konklúzió : tigáz (korrektebben **gáz) JBQA

(valaki kérdezte: JBQA= Jó Büdös Qrva Annyát)

Secnir 2008.11.19. 10:25:14

potrzebie:
akkor elképzelhető, hogy a nagyi szomszédjánál a levegőben lévő víztartalom csapódott ki (majd fagyott a csőbe) ?
kérdezd már meg a gázos ismerősödet, ha nem gáz.

Ind-exem 2008.11.19. 10:26:04

Csak egy gond van -és ebben benne van országunk látképe is- nem más ellenőrzi a gáz minőségét, mint maga a szolgáltató!!!

stuttgarter 2008.11.19. 10:28:23

Az, hogy "vizezik" a gázt az egy dolog, de ennél katasztrófálisabb az, hogy a gázmérő köbmétert regisztrál, a számlán erre az árban nincs utalás sem. Ez kb. olyan, mintha az élelmiszerboltban a mérleg azt mutatja, hogy hány dkg a felvágott, de a fizetésnél a számlán már az szerepelne, hogy hány kilojoule- vettél és annak az árát! Felháborító!
Az üzletekben még azt is ki kell írni mennyibe kerül 1 kg az áruból!
Jó lenne ha már leszoknának a szolgáltatók nálunk a nagy átverésekről!
Ide tartozik az alapdíj is melyet lassan minden szolgáltató beszed. A gázszolgáltatóknál, ha nem fogyasztasz semmit, magyarul nem vásárolsz semmit, akkor is kell fizetni! Lassan úgy lesz majd, hogyha bemész modjuk a Tesco-ba, alpdíjat kell fizetni, mondjuk 100 Ft-t!
Vagy ne adjak tippeket, mert még valóra válik!

genyó kapitány 2008.11.19. 10:29:35

potrzebie
névleges fűtőérték
nem tényleges után

potrzebie 2008.11.19. 10:31:33

secnir

tegnap volt egy fószer a kossuth rádióban, aki szélkereket hegesztett a telkére
6 misibe volt neki és 5 év alatt térül meg, szóval évi 1,2 millió a villanyszámlája, azaz havi 100.000 Ft
a sok nép meg jól elhiszi, hogy hogy megéri
nekem 10000 ft a havi villany, 160 nm2-re
azaz nálam a megtérülés 60 év
nyihihihihihi

Gera 2008.11.19. 10:34:37

Mégeccer megkérdem: ti komolyan elhiszitek, hogy levegővel hígítják a földgázt a szolgáltatók? Mert mással nem tudnák.

anarch 2008.11.19. 10:34:41

Tippre: máshonnan veszik, és emiatt másfajta a gáz. Hogy a vásárlási árkülönbözettel mit csinálnak, az fantázia kérdése :).

fakir 2008.11.19. 10:35:16

A MOL szállítja a gázt és az ő átadóikon található, általuk üzemeltetett gázkromatográffal mért értékeket adják át a szolgáltatónak, akik általában nem mérik azt (nincs hozzá eszközük).

efel 2008.11.19. 10:36:10

Sziasztok!
Én hasonlóan jártam, mint a postotló. Anyósomnál kétszer annyi ideig tart, amíg fölforr ugyanannyi víz, mint nálunk egy másik gázszolgáltató területén. Kisgyermekünk van, forraljuk a vizet, tuti a mennyiség. Megkérdeztem a Magyar Energiahivatalt, tudomásom szerint ők az illetékesek, nekem is a gázkromatigráfiás vizsgálatot mondták, a vételezési helyen. Persze, a szolgáltató végzi, megrendelő költségén.
Másik posztot érne a távfűtésről leválás kérdése, éppen lehetne, csak mégse tudod megtenni.

elwood 2008.11.19. 10:36:43

Szóval a Tigáznál vagy nem dolgozik senkinek sem ismerőse sem boldog őse, vagy úgy konspirálnak mint a CIA.

Mielőtt egy ilyen urban legend-et mindenki elhisz, egy kicsit tényszerűbben tessék utánanézni, mérni.

Ne nyári 16 fokos meg a téli 8 fokos csapvíz felforrását hasonlítsák már össze emlékezetből.

Hőmérője meg órája mindenkinek van.

Akinek meg nem tetszik valami, írjon zepnek.

kenshikun 2008.11.19. 10:39:27

Jó. Oké. Kérem elolvasásra a kommentet:
-A földgáz kishazánkban praktikusan metán. Ha levegőt kevernének a barmok hozzá az csúnya kis pukkanásokat eredményezne, ezért életveszélyes is. Nitrogént illetve olcsóbb megoldásként széndioxidot lehet hozzákeverni (ezutóbbit sajnos belső forrásból tudom, hogy egyes gázszolgáltatók megteszik).
- A szabályok szerint földgázként értékesíthető az a gáz, aminek a fűtőértéke legalább a 95%-os tisztaságú metánénak felel meg (hazánkban. Spanyoloknál pl. ez 80%).
-Bizonyára sokaknak például érden is kültéri gázmérő órájuk van. Itt a hőmérsékletkompenzálást nem lehet megtenni értelemszerűen, ezért hűtött gáz lép be a rendszerbe, ami értelemszerűen kevesebb hőt is ad le, mivel először magát is fel kell felfűtenie. Ekkor a gázszolgáltató is csak a hasára csap a számla kompenzálásakor, hogy valóban mennyit fogyasztottunk (mivel ugye a hidegebb gáz sűrűbb is valamivel). Értelemszerűen ez nem pontos. Akinek beltéri gázórája van, és a nyomáscsökkentő sincs kültéren akkor egyszerűbb és korrektebb az eset.

Újra leírom: igen, sok gázszolgáltató "szőkíti", "pancsolja", ahogyan tetszik a gázt a jogszabályi határérték közelébe (esetleg kicsit alá), de nem sok lehetőségük van nekik sem erre.
Gépészmérnök hallgató vagyok, ezt nekünk éveken át tanítják.

2008.11.19. 10:39:28

Belsős vagyok, hozzászólok.
Ez mind igaz amit leírtatok.
Kis faszenes volt ma már ?

potrzebie 2008.11.19. 10:39:53

genyó

egy lóf..szt névleges
tényleges havi átlag alapján
nézd meg, hogy mindig más, 34,01 - 33,98 - 32,56

secnir

nem tudom, elvileg a gázban is lehet valami pára, valahol belekerülhetett

mi már pufajkát is találtunk egy távhővezetékben
mondjuk az is melegít :)

Secnir 2008.11.19. 10:40:01

potrzebie:
én kicsiben gondolkodom:
en.86wind.com/info/detail/3-6997.html
három ilyen megvan bontóból 50e forintból + a saját munka.
12v-ot ad le, melegvizes tartály meg kap egy 12V-os fűtőszálat. 24e huf.
de elég ha guglin rákeresel a "home windmill" vagy a "build windmill" szavakra.

weed 2008.11.19. 10:41:09

Mi is tapasztaljuk a gáz minőségromlását. Azt hiszem, nem tehetünk mást, minthogy az utcára vonulunk transzparensekkel, verbálisan elküldünk egypár embert a faszba, aztán hazamegyünk a hideg lakásba, hisz természetesen bevizsgálják és természetesen minden rendben lesz... js és bizony még nekünk a ku*va anyánkat!

potrzebie 2008.11.19. 10:41:20

gera

levegővel lehet gázt hígitani, csak oda kell figyelni, hogy ne essen a koncentráció a robbanási sávba

stuttgarter 2008.11.19. 10:41:44

Az EON Dél-dunántúlnál a havi r.állási díj 510 Ft. ha nem fogyasztas akkor is!!!
Ez egy évben több mint 6000 Ft a semmiért. Egyszer megkérdeztem miért kell ezt fizetni. Azt a válszt kaptam, hogy a rendelkezésemre állnak ha vételezni akarok gázt. Azt mondtam én is küldök egy csekket, 600 ft-ról, melynek jogcíme rendelkezésre állási díj: úgyanis én is készen állok arra mindig hogy gázt vehessek. Törvény szabályozza azt mondták! meg is adták a törvény számát, hogy utána tudjak nézni! A parlamentben ülő urak és hölgyek vajon nem érdekeltek, vagy ha igen ki iránt kötelezték el magukat? Nézzen már utána, hogy ez mennyit tesz ki országos szinten! Az EON pedig szépen hazaviszi Deutschlandba a nyereséget! Mi fizetjük a németek olcsó gáz, telefon internet díjait!!!!

errejártam 2008.11.19. 10:43:16

IGENIS HIGÍTJÁK A GÁZT!
Megboldogult apósom a tigáznál volt vezető (60-as évek-ben) és mesélte, hogy merkaptánnal keverték a gázt-nem tudom miaz, de állítólag attól büdös. Szerintem, esetleg a módszer finomodott csak.
Amikor az ügyfélszolgálatot felhívtam, hogy a tavalyi gázfogyasztásom duplája mint idáig volt, azt mondták bevizsgáltathatom a gázórát saját költségemen (40e ft), de a gáz minősége az biztosan nem hibás.
CSATLAKOZOM AZ ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLETHEZ.

fingerbangs 2008.11.19. 10:43:46

elwood: a csapviz telen nyaron 15-17 fokos, lent megy a foldben, nem hat ra a levego homerseklete
nincs olyan hogy telen 8 fokos
okostojas

fűzfavirág 2008.11.19. 10:44:25

Csak most vettétek észre? Mi anyámmal évek óta röhögünk (kínunkban) azon, hogy december második felében és januárban, amikor részben hideg van, részben a népek sokat vannak otthon az ünnepek miatt, jól megpörgetik a gázórákat. Amúgy a múltkor a gázszerelővel konzultáltunk és ő mondta, hogy sima oxigént nyomatnak bele. Olcsó és nem ráz. Anyám évekre visszamenőleg megőrizte a gázszámláit, és mindig havi bemondásra fizetett, megnéztük és a januári számla kb másfélszerese a decemberinek és duplája a februárinak, akkor is, ha a tél abban az évben februárra esett. Röhej.

potrzebie 2008.11.19. 10:44:26

secnir

nem neked szólt, csak feláll a szőr a hátamom amikor bedobnak egy tájkoztatót, hogy 2 év alatt megtérülő napkollektoros rendszert telepítenek
hát persze
a profibbak még számítást is mellékelnek,
süt a nap egy évben mondjuk 2000 órát, ez huszoncsillió KWh, házfűtéshez kell negyvencsillió kWh, azaz két év alatt bejön
csak azt felejtik el elmondani, hogy a huszoncsillióból, 18 csillió akkor süt, mikor nem kell fűteni
a maradék két csillió pedig 40 év alatt térül meg

Kopasz Szuzukis 2008.11.19. 10:45:55

Híhítani a földgázt kétféleképpen lehet: széndioxiddal, vagy nitrogénnel. Mindkettő nem éghető gáz. Széndioxidot, pedig ugyanúgy nyernek, mint metánt. Az Alföldön több olyan gázkút van, amelyikből szinte tiszta széndioxid jön fel. Ráadásul van néhány olyan kút, amelyikből széndioxid-nitrogén gázkeverék "böfög". A bekeverés meg 1xű technikai művelet. Még "mágneses parasztvakító porlasztó" sem kell hozzá, mert a gázok elegyedési hajlama igen nagy. Gyakorlatice 10-12cm-nyi csőszakasz elég. A széndioxidos hígítást a mésztej-próba kimutatja. Egy műanyag palack kupakját kifúrod, majd beleillesztesz egy csövet úgy, hogy gáztömör legyen, és kb. 10 centire álljon ki a palackból. A másik vége a palack aljáig érjen. Kicsavart, de a nyakra ráillesztett kupakkal a palackot átöblíted a gyanús gázzal, majd rázárod a kupakot, és a kilógó csővéget villámgyorsan híg oltottmész-tejbe dugod. Ha van széndioxid a gázban, az megkötődik a mésztejben, és a lityó szökőkútszerűen áramlik a palackba. Pár percen belül még azt is megsaccolhatod, hány százaléknyi volt a széndioxid. VIGYÁZAT!!!!! A művelet fokozottan tűz- és robbanásveszélyes, így nyílt láng, vagy elektromos fogyasztó NE LEGYEN a közelben!!!

A nitrogén kimutatása házilag már neccesebb.

Secnir 2008.11.19. 10:46:01

hát amikor még gázzal fűtöttünk/főztünk, akkor még volt a gázszámlán egy ilyen szám, hogy tágulási szorzó (vagy mifaszom)= 1,2
meg 1,3 meg 1,4.
tavasszal 1,1.
rákérdeztünk a tigáznál.
email jött viszsza, hogy azért, mert a gáz hidegben összébmegy, és ezel a szorzóval kapjuk meg a helyes értéket. hidegben nagyobb a szorzó, melegben kisebb.
nyáron 60 fok melegben ugyanez az érték 1,08 volt. levél újra érdeklődve: hány foknak kell lennie, hogy ez a szám elérje az 1-et, vagy neadjisten alá menjen?
nem kaptunk választ.
megnéztük a havi számlákat, és kb olyan 160 fok jött ki az 1-es szorzó eléréséhez.
újra azt tudom mondani: **gáz = JBQA.

KAWAszaki 2008.11.19. 10:46:03

Egy észrevétel Dégáz területről :
-kombi kazán (nem babrálom)
-állandó 20.5 celsius a lakásban (csövek hőmérséklete állandó)
-melegvízcsap kinyit...
-szeptemberben olyan meleg volt a víz, hogy leforráztam magam
-novemberben épp, hogy meleg...

Hogy is van ez?

potrzebie 2008.11.19. 10:46:35

fingebangs

na ez az ami nem igaz, mert például Szolnokon a Tiszából veszik ki, télen 4 fokosat, ugye nem hiszed hogy a vízmű felmelegíti neked 17 fokra

2008.11.19. 10:46:43

@stuttgarter 2008.11.19. 10:41:44

Ne légy ilyen kockafejű kérlek. A rendelkezésre állási díj azért kell, mert vannak állandó költségek: gázvezeték karbantartás, hiba javítás stb. Ezek nem arányosak a fogyasztásoddal, tehát akkor is költségek, ha a nagy spórolásban elzárod otthon a csapot. Tehát teljesen jogosan kérnek ezért pénzt.

Köttesd ki a gázt és akkor nem kell semmit fizetned oszt grillezhetsz a kis faszenesen.

szuts 2008.11.19. 10:47:13

Meggyőződésem, hogy "vizezik" a gázt. Mégpedig nem folyamatosan, hanem hullámokban. Szombat és vasárnap délelőttönként -- főleg, ha nagyobb ünnep közelében vagyunk -- én is azt veszem észre, hogy nehezebben forr fel a húsleves, lassabban párolódik a zöldség.
Az a baj, hogy -- ellentétben az elektromos árammal, ahol a mérőóra eleve teljesítményt mér (és ezt fizetjük) -- nem a gáz teljesítményét mutatja az óra, hanem a m3-t. Úgy érzem, hogy szorzó ide-szorzó oda manipulálja a gázszolgáltató a gázszámlát természetesen az ő érdeke szerint.
Át kellene talán ezt adni a Pénzügyőrségnek ennek az ellenőrzését -- úgy, ahogy ezt az alkoholkifőzdékben is ellenőrizni tudják --, vagy kalorimétert kellene felszerelni minden lakásban a mostani térfogatmérők helyett. Megszűnne a probléma.
Teljesen támogatom lélekben azt az Urat, aki a felettes szervekhez fordult kivizsgálás miatt.

Kopasz Szuzukis 2008.11.19. 10:48:23

fűzfavirág: baromság, amit mondasz!
Ha tényleg oxigént nyomnának bele, garantáltan felrobbanna a rendszer. De nem úgy, sima, mezei háztartási robbanás lenne, hanem olyan eget-földet rengető nagy bumm. Mint, amikor egy 2tonnás bombát ledobnak.

fingerbangs 2008.11.19. 10:48:25

potrzebie: miert, szerinted mashol honnan a faszbol veszik? termalforrasbol? merd meg, 17 az most is, a foldben felmelegszik vagy a faszomtudja
nem vagyok geotermikologus

XiX 2008.11.19. 10:48:59

Ányámnál vizet melengetek (bp), egy 1.5 lityi fazékban. Standard, mindennap megteszem (he, ez lenne majd a "standard"). Mostantó méricskélni fogom a zidőt, hogy jön a zoxigén.

A gáz nem m3, nem k.jule adják, hanem TESSENEK figyelni : a gáz folyadék állapotú m3 (ill. dm3) számolják!!!
Vizezhetik, a kiinduló értékhez képest a joule megváltoztatásával (határértéken belül) jó lesz.

Ott lehet vizezni, ahol nincs betáplálás nagyobb fogyasztó esetén (pl. Miskolc rulez, mert a hütő-fütő-pocsékoló nagyfogyasztóból nem sok van)
A vizezést bármilyen inert (CO2, nemesgázok) gázzal meg lehet tenni.
A hütő-fütő-pocsékoló erőművek meg nem játszik, mert (általában) külön vezetéket futatnak hozzájuk.

fakir 2008.11.19. 10:50:14

potrzebie

A gázba többféle módon kerülhjet pára. Pl.: gázvezeték javításakor, a földalatti gáztározóba betárolt gáz is tartalmaz bizonyos mennyiségű vízgőzt, ezt a gáz kitárolásakor csökkentik egy megadott szintre, de attól még marad benne. És mivel nyomáscsökkentésnél a gáz lehűl ilyenkor kicsapódik a pára.


kenshikun

Ha a szabadban van a mérési hely, akkor hőfokkompenzációs gázmérőt kell elhelyezni. A Tigáz ezért bukott pár éve elég sokat, mivel nem ilyen mérőket helyeztek el és a sima mérők a fogyasztó javára tévednek.

NaP · http://nagyek.blog.hu 2008.11.19. 10:52:14

TIGÁZ-nál vagyok én is.
Minden reggel hétkor leolvasom a kinti hőmérőt, a gázórát és a villanyórát. Ezen az őszön - köszönhetően az enyhe időjárásnak - sokkal-sokkal kevesebb gáz fogyott, mint tavaly ilyenkor.
Idén ősszel a legnagyobb napi fogyasztás 5 m3 volt a 133 m2-es házban (+24 enyhén fűtött garázs). Főzni nem nagyon szoktunk.
Egyszer még a nyáron leállt a kazán és jelezte, hogy nem megfelelő a gáz, de ez egyszeri eset volt (legalábbis egyszer vettem csak észre).
Különösebb hibát nem érzek a TIGÁZ szolgáltatásában.

Kopasz Szuzukis 2008.11.19. 10:53:36

A merkaptán tényleg szagosító, szivárgásjelző anyag. Általában 2 milliomod résznyit kevernek a gázhoz, mert olyan büdös. Ha ennek csak a 10x-esét, azaz 200ezred résznyit kevernének, az egész naffalu lefulladna. Tudom, mert 2 évet a merkaptángyár mellett dolgoztam (Sajóbábony - ex-ÉMV).

macilaci 2008.11.19. 10:53:58

Korábban január-február felé kezdték bekeverni a szarabb gázt (jó nagy adag CO2 tartalommal, info via tigáz ismerős ismerőse :), most már novemberben?
Szerencsére már nem tudom, egy automata pellet/szénkazán okán. Azóta nem a bukszára gondolok azonnal, ha 22,5 fokon forralom az agyam otthon :) Egyszer beruházás, de utána mosolyoghatsz minden gázáremelés alkalmával, hogy jól döntöttél...

És van az a másik dolog, ami tudományosan érthetetlen számomra, de hiszek benne: ha fával fűtök, ugyanaz a hőmérséklet jobban esik, mint gázzal. Ezt elmagyarázhatná valaki

2008.11.19. 10:54:10

"A vizezést bármilyen inert (CO2, nemesgázok) gázzal meg lehet tenni."
Én úgy hallottam gyémántot égetnek nagy tételben és a keletkezett gázokkal vizezik a földgázt. A szemetek ! Megölték Kennyt !

Narrátor (törölt) 2008.11.19. 10:54:54

Tessék berakatni a hagyományos fatüzelésű kazánt. Abban elég sok hulladék is égethető. Amikor nálunk bevezették a gázt, inkább adtam +20-at a szerelőnek, de úgy volt összecsövezve az etázsfűtés, hogy mehetett vegyesben, csak gáz, csak hagyományos kazán. A kukáimat meg rendszeresen félig megrakva húztam ki, mert sok dolog mehetett a kazánba. :)

potrzebie 2008.11.19. 10:55:15

fingerbangs

hát például PEsten sem a Tiszából :)
de van ahol föld alatti kutakból
van ahol karsztvízből
de ha nagyon szeretnéd felteszek neked egy diagrammot, ami Szolnoki Vízmű éves vízhőfokát mutatja napi bontásban
a víz hőfoka igenis változik
mondjuk 8 és 18 fok között, de ez helyfüggő

stuttgarter 2008.11.19. 10:55:18

Halóle Kulics!
Egy termék ára tartalmazza az összes ráfordítást, legyen az anyag, bér, vagy egyéb rezsi költség! Az árképzésnek van egy elfogadott szisztémája!
Ha koptatod a Tesco padozatát, netán olvasod menet közben az újságot, vagy bemész melegedni és nem vásárolsz, akkor is majd fizetned kell! Ez egy olyan díj, ami országos szinten elképesztő pénzt jelent a lakosság részére, ha így megy tovább lesz még egyéb is!!!!

pantlikaskiralylany 2008.11.19. 10:55:35

Szegeden sem jobb a helyzet, évek óta csökken a gáz fűtőértéke.
Héra fejes cserépkályhám van.
Eddig 1 azaz egy darab cserépkályhával (takarékon) fűtőttem kb 55 nm-t.
Volt a lakásban 20-21 fok, ha kint -20 fok volt akkor is.
Tavaly 19 fok fölé nem tudtam tornázni (pedig nem is volt hideg) ha hidegebb volt, akkor be kellett kapcsolnom a másikat is, és akkor sem lett 18-19 foknál melegebb a lakásban.
Takarékon olyan forró volt a kályha, hogy nem lehetett megfogni, most nyugodtan nekidőlhetek, rátehetem a kezem, és még 10 perc múlva sem kezdi el égetni...

MJ nagyon jó találmány, mert ugye azt a fogyasztó nem tudja mérni, ráadásul a mindenféle szorzónak köszönhetően volt tavaly olyan hónap, hogy 5! köbméterrel több gázt számláztak ki, mint amennyit az óra ténylegesen mutatott...
A fogyasztóvédelem minden sz@arért tudja szivatni főleg az üzleteket, érdekes módon, azt még sosem kifogásolta, hogy olyan módon mérnek valamit, amit a fogyasztó nem tud ellenőrizni.

Persze mindig is csaltak a gázzal, anyáméknál 10 évvel ezelőtt azért kellett lecserélni a sütőt, mert már törzsvendég volt a gázszerelő, azonban sütni nem lehetett, mert ahogy már írta valaki 1 óráig sült egy tepsi pogácsa, állandóan leszutykolódott a fúvóka.
Amit azonban az utóbbi években művelnek, az azonban minden határon túlmegy.
Persze túl nagy falat, meg túl jó buli ahhoz, hogy bárki lépni merne ellene...

b[ALien] (törölt) 2008.11.19. 10:56:22

Nálunk néha zöldeskék. Az már tényleg GÁZ. Akkora maxi lánggal mint máskor a takarék

Zsolesz74 2008.11.19. 10:57:02

A korrekciós tényező a nagy hunyó...
Egyébként tegnap 100MFt hiányra panaszkodott a gázszolgáltató a fix árak miatt, szerintetek hol szedi be?
A mérés meg halott ügy, mivel ők végzik, nincs független mérő állomás, és ha lenne is több a leves, mint a hús...

fakir 2008.11.19. 10:57:15

Akinek gondjai vannak a gáz fűtőértékével (szerinte), az inkább egy nyomásmérést kérjen a szolgáltatójától, mivel ha nem éri el a rendszer nyomása a kívánt értéket, akkor az is okozhatja azt, hogy lassabban forr fel a víz.

Kopasz Szuzukis 2008.11.19. 10:57:32

EMBÖRÖK:
A 100 fokos víz gőzzé alakításához jóval több energia kell, mint mondjuk a 20 fokos víz 100 fokra való felfűtéséhez. Kábé 6x annyi. Pontos számérték ügyében gugli a barátotok! Ez a párolgáshő. A víz akkor forrik, amikor már nem "susog", hanem az edény aljáról méretes buborékokat lök.

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 10:57:40

fogyasztóvédelemmel dobálózóknak sok sikert!
én eddig 3 alkalommal beszéltem velük. a mi a fax baja van kérdéstől a pénzvisszafizetésig terjed a skála. akkor ők vajon egzakt műfajt űznek? vagy éppen a saját jogértelmezésük a válaszuk alapja?

Transylvanianmixedgrill 2008.11.19. 10:57:42

1. naná, hogy hígítják a gázt, mivel olyan a szabályozás, hogy ezt simán megteheti mert ha nem tetszik neked valami, akkor neked kell bizonyítanod hogy nem úgy van az, neked viszont ehhez se eszközöd, se megfogható, hiteles bizonyítékod.
2. a helyzet csak akkor változhatna, ha köteleznék rá a gázszolgáltatót, hogy minden gázóra elé tegyen egy olyan hitelesített mérőkészüléket, amely
- valós időben méri a gáz fűtőérték változását (vagy a fűtőértékkel arányosan változó egyéb paraméterét a gáznak)
- ezt a fűtőértékváltozást naplózza és te ezt a naplót bármikor lehívhatod.

Ezzel már lehet menni ugyanis a bíróságra bizonyítani az igazad.

Addig meg coki.

Secnir 2008.11.19. 10:58:12

potrzebie:
hét én nem kalkulálgatok semmit a megtérülésről. azért nincs értelme, mert csak akkor lehetne, ha azt egy olyan anyaghoz viszonyítom, aminek az ára állandó. de nem tudom. igaz, hogy így viszont hamarabb térül meg :)
ha azt számolom, hogy szeptember óta a fűtés-melegvíz havi 5e huf, mondjuk márciusig. utána szeptemberig 0.
akkor az 35e huf 12 hónapra.
nekem az egész rendszer volt 500e huf cakumpak.
namármost
ha én bevezetem a gázt (mert mondjuk fejreestem otthon vagy erősen ittas állapotban voltam), akkor a csonk bekötési díja kivitelezéssel 250e. megtervezés, lakásig kiépítés 150e. normális cirkó 250e. normális tűzhely 50e.
ekkor a gáz havonta olyan 25e. fűtési időszakban, nyáriban 5e. a melegvíz.
az 12 hónapban 200e.
tehát:
alternatív fűtés: 500e + 35e/év
gázfűtés : 650e + 200/év
lehet számolni, mikor térül meg.
első évben van 315e megtérülés bekerüléskor, utána évente 165e, azaz még 2 év.
leszarom a gázáremelést (kivéve, ha fejemre esek és gázos autót veszek)

darthyoda 2008.11.19. 10:59:40

Narrátor, Te környezetszennyező állat!:))))

stuttgarter 2008.11.19. 11:00:23

Monnyon le! - mondaná Torgyán apánk!!!!!

Szerető Jenő 2008.11.19. 11:00:40

négy évvel ezelőtt a konvektorok hármason mentek maximum, most hatoson sem fűtik fel a szobákat. egyébként a számla csak az emeléssel lett drágább. pont a duplája.

álnév 2008.11.19. 11:00:50

Belsős voltam tizenévig gázszolgáltatónál, sok alkalommal voltam gáz átadás-átvételen a MOL-lal. Nincs lehetősége a szolgáltatónak semmit sem kevernie a gázhoz. A MOL-tól megérkezik a vezeték, belemegy egy gázmérőkörbe, a mérő másik oldalán meg ki a szolgáltató vezetékébe. Közte nincs semmi. Ráadásul a szolgáltató nem méri a fűtőértéket hanem adatszolgáltatásként kapja a MOL-tól. Ha valamit kevernek a gázba, akkor azt csak a MOL teheti meg. (vagy a ruszkik)
A sárga lángról csak annyit, hogy általában tél végén fordul ez elő, és akkor nemhogy alacsonyabb, hanem magasabb a fűtőérték. A magyarázata egyszerű. Akkorra már kifelé fogynak a hazai gáztárolók és a tárolókban vannak magasabb szénatomszámú gázok is, melyek ilyenkor nagyobb %-ban fordulnak elő a földgázban. Viszont a készülékek gázégőit nem arra tervezték, hanem a szabványban meghatározott fűtőértékre.
Szerintetek a nagyfogyasztók nem tépnék le azonnal a szolgáltató ajtaját, ha a szolgáltatott fűtőérték lefelé eltérne. Nem hiszem, hogy bármelyik erőmű vagy hőszolgáltató benyelné ezt.
Az ő mérési rendszerükben azonnal jelentkezne a turpisság.

stuttgarter 2008.11.19. 11:02:44

Költözzetek Rio-ba ott nem kell fűteni!!

Tron65 2008.11.19. 11:02:51

"atpijkamo · Tron65!
A számlán rajta van a fűtőérték. "
Igen. Csak kedves topicindítónk a szerződésen kereste.

Csőbefagyás:
A földgáz mindig tartalmaz valamennyi vízgőzt. Ahhoz, hogy a házig menő cső befagyjon kell még egy dolog is: az, hogy SZABÁLYTALANUL a fagyhatár fölött vezessék a csövet. Aki lusta még 20 centivel lejjebb ásni, maradjon csöndben.

Még egy keresztkérdés:
Ha levegőt kevernének a földgázhoz, milyen színű is lenne a láng? Milyen lenne nitrogén esetén? Mit kell ahhoz tenni, hogy sárga legyen??

És bocsi, de még egy beszólás: normális fűtésrendszert 20-50% túlteljesítménnyel szoktak tervezni. Akinek a kazánja nem bírja átvészelni az esetlegesen csökkenő fűtőértéket, az megintcsak magával szúrt ki, amikor kisebb kazánt vett, mint kellett volna, Szintén maradjon csendben.

Továbbra is várok olyan hozzászólót, aki nem csak "szerintem" -re tudja alapozni a fűtőérték csökkenését.

huncsongor 2008.11.19. 11:03:05

Igaza van a jóembernek aki a panasszal élt! Én villannyal fűtők. Leszigeteltem a házat, és így nem is vészes. Mindenkinek javaslom
1szigetelés
2ha fával akar tűzelni akkor cserépkályha
3ha szeles a környéketeken akkor szélkerék(szomszédnak van 3éve, 1madár nem hallt meg..)

tarkamarha 2008.11.19. 11:04:50

A gázszámlát nem köbmérték alapján fizetjük, hanem fűtőérték alapján. A számlán fel van tüntetve mind kettő. Ezek szorzata határozza meg az árat.
Namármost nem az a gond, ha alacsony a fűtőérték (pesze csak egy szintig) hanem az, ha a feltüntetett adatok nem felelnek meg a valóságnak.
Alacsonyabb fűtőértékkel persze lassabban fog felforrni a víz a lábosban, de elvileg fizethetünk érte ugyan annyit. Az lenne a korrekt összehasonlítás, ha lenne mondjuk 2 évvel ezelőttröl mérési eredmény 1 l víz felforralási idejéről és adat az akkori fűtőértékről, ami összevethető lenne egy mostani méréssel. (Illetve még jobb lenne valami kifejezetten erre készült ketyere bevetése, de olyanom nincs, lábasom meg van. :D )
A gázszolgáltató mérési eredményeit meg egyszerűen nem hiszem el. Micsoda dolog már az, hogy ugyan az mér, aki szolgáltat? Legalább egy független hatóság (szervezet, akármi) kellene hogy mérjen, a cső nállam lévő végén!
Ezzel együtt nincsennek illúzióim. Csalódnék, ha itt nem lopnának meg minket.

stuttgarter 2008.11.19. 11:05:22

Ki a felelős mindezért? HÁT A GYURCSÁNY!

gabesz3456 2008.11.19. 11:07:17

Kedves Stuttgarter!

A számlán sajnos szerepel az elfogyasztott mennyiség (köbméter), szerepel a "szerintük valós" fűtőérték (MJ/köbméter). Ha ezt a két értéket összeszorzod, akkor megkapod az elfogyasztott hőmennyiséget(MJ). Megadják még a számlán az egységárat (Ft/MJ) Ha az elfogyasztott hőmennyiségedet megszorzod az egységárral, akkor megkapod forintálisan mennyit is fogysztottál és azt szépen be kell fizetned, vagy elzárják a szar gázukat.

A csalás ott van, hogy a fűtőérték nem annyi, amennyit ráírnak a számládra, hanem sokkal kisebb. Ezáltal meleg az ugyan nem lesz, de pörög az óra ezerrel, megy bele a köbméter, amit aztán végül ( a fent ismertetett módszert végigjátszva) felszoroznak az eredetileg megadott egységárral, ami ugye a magas és nem a valós fűtőértékre lett megszabva.

A bolti példádnál maradva, olyan ez, mintha vennél 10 dkg parizert és a pick szalámi egységárával számolnák a végét és azt kéne kifizetned.

Transylvanianmixedgrill 2008.11.19. 11:09:17

Álnév!

Őszintén? Én mint fogyasztó leszarom, hogy magasabb szénatomszámú gázok hány százalékban fordulnak elő, érted? Én arra fizetek elő, hogy X köbméter elégetett gázból Y hőmennyiséget nyerhessek, ezért szerződöm, ez a szerződésem lényege. Ennyi. Hogy ezt az X/Y arányt ezek után hogyan GARANTÁLJA nekem a szolgáltató, az az ő egyéni szoc problémája. Oldja meg, leszarom, tegyen fel a már említett hitelesített mérőkészüléket a gázórám el, úgy csinálja ahogy akarja.

murcicomp 2008.11.19. 11:09:40

Két félre értést szeretnék eloszlatni, az egyik a gáz szine, a gáz mindig kéken ég ha kap megfelelő mennyiségű levegőt, tehát ha a gáztűzhely rosszul van beállítva akkor a gáz simán éghet sárga lánggal, ja és a gáz égő alatt lehet beállítani a levegőt is tehát nem az égőn kívül szerzi be a levegőt. Ha gázfuvóka el van tömödve vagy a rózsából lehulló rozsda eltakarja akkor jobban higul ezért nem gyullad meg (fujja el a gyufát). Ja és a hígítás gázzal szerintem nem igazán járható út, a gáz levegő elegy rabbanás veszélyes, CO2 illetve a N2 tisztán meg kurva drága, aki gázzal hegeszt az biztos tudja.

Seth_ 2008.11.19. 11:09:54

Szerintem a Magyar Energia Hivatalt is érdemes keresni, ott is van fogyasztóvédelem és felügyelet, kifejezetten az energia területre vonatkozóan.

feltételes reflex 2008.11.19. 11:10:57

hát...fene se tudja. Én nem hiszek az összeesküvéselméletekben, éppen ezért eddig nem is nagyon hangoztattam, de 1-2 éve nekem is feltűnt, hogy mintha gyengébb lenne a fűtés. Nekem cirkóm van, évek óta ugyanannyi fokot tartok a lakásban telente, mégis nő a fogyasztásom. Minden évben átnézetem a rendszert, nincs vele gond.

2008.11.19. 11:12:03

@ stuttgarter 2008.11.19. 10:55:18
Egy termék ára tartalmazza az összes ráfordítást

Nem ismerem a gázszolgáltató árképzését, de egyáltalán nem KELL tartalmaznia. Lehetnek állandó és teljesítményarányos költségek. Amíg nagyon olcsó volt a gáz és senkit nem érdeket az ára, addig megengedhették, hogy a fix költséget belekeverjék. Meg mittudomén mekkora állami támogatás volt rá..stb.
Ma már mindenki árérzékeny, ott spórol a gáz mennyiségével ahol tud és már nem tudják belekeverni az állandó költséget. Ez például lehet magyarázat. Szóval kár tudatlanul hőbölögni, mert ez így kocsmapolitizálás csak.

Narrátor (törölt) 2008.11.19. 11:14:28

arthyoda 2008.11.19. 10:59:40

:))))) Ezt bóknak veszem. Amúgy a csúcs az volt, amikor egy autóbontó felszámolásakor elhoztam néhány raklapnyi gumit és azzal fűtöttem. Csak esténként mertem rakni rá, mert másnap a szomszédok azt nézték, honnan a pics@bol került már megint 2 centi koromréteg a kerti ruhaszárító-kötélre. :))

tájbor 2008.11.19. 11:14:48

Mint már többek kifejtették, a számla a havi átlagos fűtőérték alapján kapjuk (fűtőérték [MJ/m3] * fogyasztás [m3] * egységár [Ft/MJ] = fizetendő [Ft]).
A mérés elvileg hitelesített műszerrel történik a gazszolgáltatónál. Viszont hogy mit ír a számlára fűtőértéknek az az ő pofájukon múlik (pl. 32 helyett 36 MJ/m3 >10% áremelés). Ezért tök fölösleges lenne nekik CO2-t, nitrogén v pláne nemesgázokat erre kitermelni meg cirkuszolni vele.(levegővel meg már hamuvá égtünk volna)

A sárga láng, a gázcsőben lévő gané miatt van vagy a korábban odaégetett mindenféle kajától. Ki lehet próbálni, jól oda kell ..szni a gázcsőre, 1-2 másodperc múlva sárga a láng.

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2008.11.19. 11:15:15

stuttgarter 2008.11.19. 10:28:23

Nem Te adtál ötleteket, már alkalmazzák mások is.

Megkaptuk az ELMŰ ehavi számláját mely két részből állt.

Egyszer a havi kiajánlott fogyasztás. Ez rendben, mert az éves fogyasztást osztották le 12 egyenlő havi részre. Ám legyen.

Most jön az érdekesebb része.

Rendszerhasználati számla?!?!?!!

Mi a jó szar ez? Ennek az értéke magasabb, mint a szolgáltatott árammennyiségért fizetendő összeg.

Rendszerhasználati számla felépítése:

* rendszerirányítási díjrendszer, ide tartozik a
o rendszerirányítási díj és a
o rendszerszintű szolgáltatások díja
* Átviteli hálózati díjrendszer
* Elosztó hálózati díjrendszer, ami a következő díjelemeket tartalmazza:
o elosztói alapdíj
o elosztói teljesítménydíj
o elosztói forgalmi díj
elosztói meddő energia díj
o elosztói veszteség díj
o elosztói menetrend kiegyensúlyozási díj


Továbbá a következő TÁMOGATÁSOK szerepelnek a számlán, melyeket a fogyasztó fizet ki a szolgáltatónak:

VET 147. §-a alapján fizetendő pénzeszközök


Díj mértéke

- Szénipari szerkezetátalakítás támogatására fizetendő díj

- Kedvezményes árú villamos energia támogatására fizetendő díj

- Átállási költségre fizetendő díj

Volna egy szerény kérdésem a szolgáltatóhoz:

Mi a büdös fenéért támogassuk - mi a fogyasztók - a szolgáltatót, mely abból él, hogy szolgáltasson.

Ha fejleszteni akar, akkor fejlesszen a bevételeiből. Nehom(m)ár a fogyasztó támogassa a szolgáltatót.

Ez persze egy felkészülési mód arra, hogy a (Gázművek, ELMŰ) privatizációja után, miként lehet lehúzni a fogyasztókat a rendszerhasználati díj megfizettetésével, mely ugye a rendszerkezelő tulajdonában marad és plusz a szolgáltatott energia értékével, melyet a rendszer "bérbevevő" szolgáltatói fognak kiszámlázni a fogyasztóknak, azaz használóknak.

Erre a fogyasztók kaptak 1 évet, hogy szerződést kössenek a rendszerszolgáltatóval, azaz, hogy felhatalmazzák arra, hogy rendszerhasználati díjat számlázhassanak.

Igen ám, de ha valaki nem szerződik velük, az egyenes arányban azt jelenti, hogy megszüntette a szolgáltatásra való jogosultságát.

Ki van ez találva. Csak még senki nem ébredt rá.

Kb. 1 év múlva jönnek a zűrök, mire észbe kapnak az emberek.

tejes ember 2008.11.19. 11:17:30

Kellett eladni a gázszolgáltatókat, nagyon kelett...mer akkó lesz verseny meg occó lesz és a multik is olyan jó fejek, mink szeressük őket nagyon.

Musachi 2008.11.19. 11:18:05

Szerintem ez az egész GÁZ!

stuttgarter 2008.11.19. 11:18:14

Igazad van öreg, de olyan a számla, hogy a fűtőérték bármilyen lehet!
Azt ne is mond, hogy kérhetem a fűtőérték bevizsgálását! Egy adalék: 1986-ban a fizetésem 7000 Ft volt a gáz köbméterenkénti ára: 2.71 Ft Azaz a fizetésemből 2583 köbméter gázt tudtam volna venni! Most a nyugdíjam 86000 Ft ebből kb 640 köbméterre futná!!!
Ez minden vásárolandó termékre igaz az arány!!!! Fejlődünk!!!! Visszatérünk az egyszobás életmódra, ahol nappal a konyhában dekkolt az egész család, éjszakára pedig a hideg szobában aludtunk, esetleg ruhába tekert meleg cserepet tettünk az ágyba!
Rohadt nagy az előrelátás ebben az országba! Mondok még valamit! Németországban még mindig lehet fűtőolajat venni és azzal fűteni, az nem hazudik és még egy nyugdíjas is megengedheti magának! Múlt héten hoztak olajat 31 centért!

bbenoe 2008.11.19. 11:19:35

A Gázművekkel kötött szerződés arról szól, hogy a mérő térfogatot mér, a fogyasztó meg energiáért fizet.
A kettő közötti kapcsolatot a fűtőérték teremti meg -- amelyet éppen az a szervezet szavatol (??), amelynek elemi gazdasági érdeke az azzal való visszaélés.
Ez klasszikus összeférhetetlenségi helyzet.
Ráadásul a fűtőértéket nehéz mérni, nemhogy a fogyasztónál, a szolgáltatónál is.
Ebben a helyzetben a szolgáltató hülye lenne, ha nem csalna.
Magyarországon vagyunk - tehát nem csal.

galicius 2008.11.19. 11:20:14

Egy volt gázművekes haver mesélte,hogy valóban hígítják a gázt.Méghozzá vízzel,egészen pontosan vízgőzzel,mert a levegő nem jó,robbanóelegyet alkot és felrobbanna.Ezt tanultuk még ált.iskolában is.Ezt onnét lehet észrevenni,hogy bizony az edényeken lecsapódik a pára,de nagyon kell figyelni,mert a forró edényen azonnal el is párolog.Sajnos otthon nem lehet megnézni a fűtőértéket,mert mindenféle kütyü kell hozzá.A fogyasztóvédelem meg nagyon védi a műveket.Tőlük kapják a pénzt.A 80-as években egyébként Dániában volt egy ilyen ügy az ottani szolgáltatóval és olyan botrány kerekedett belőle,hogy a cégvezetőt valami 15 évre csukták le.Egy-két főnökre rá férne itt is,aztán aranyos kislányokként jönnének ki,akiknek eszük ágában nem lenne többet lopni.Ettől persze még messze vagyunk.Mire sor kerülne rá,addig elfogy a gáz a földön.

facsipesz 2008.11.19. 11:22:02

Anyámék is panaszkodanak Agárdon, szerintük is ordenáré módon lett szar az utóbbi időben a gáz minősége. Sőt, hétvégén (szerintük) mindennél szarabb a cucc. Nem tudom, ott ki szolgáltat, de a fűtőérték-mérést tuti nem a cső végén csinálják - hanem mielőtt még hozzágányolnák a térfogatnövelő szarokat.

Itt milliárdok mennek, egy ilyen kis fogyasztóvédelmi mikulást lekenyerezni pár miskával semmiség.....

elwood 2008.11.19. 11:22:10

fingerbang a.k.a okostojás

Itt a víz télen k hideg, majd lefagy a kezem. Nem tudom hogy csinálja.

Csak gondolom, hogy mivel a fagyhatár 80cm, a vízvezeték meg nem 50m mélyen megy, ha másfél méterre akkor ott még nem lesz 15 fok télen nyáron.

A kerti automata öntöző a "földben megy" de ha nem vízteleníted télre szétfagy.

2008.11.19. 11:22:49

@ stuttgarter 2008.11.19. 11:18:14
Hja kérem teccettek volna a jaltai tárgyalásokon NEM a szovjet blokkhoz csatlakozni ugyebár. :)

gabesz3456 2008.11.19. 11:23:02

tejes ember! Persze, hogy igazad van. Olyan jó bolt volt ez az egész eladás, hogy a Demszky már árulná a Főgázt is. Csak tudnám, hogy az ilyen eladogató politikusoknak mennyi a haszna az ilyen projektekből (saját zsebbe):))

Col.Maybourne 2008.11.19. 11:23:51

Itt mifelenk a gaz 30%-kal occsobb mint Mo-n. Megis mindenki csak 18-19°C-ra fut (mi is). Az a baj, hogy megszoktatok a nagy cuccializmusban, hogy meztelenul rohangaltok a 25°C-ra futott lakasban majdnem ingyé. Tessek lejjebb tekerni a termosztatot, -1°C=-10% fogyasztas. Ennyire ecceru. Oltozzetek fel otthon. Mi is melegitoben vagyunk, 18°C-ra futunk es nem is fazunk. A gazszamlank meg mai arfolyamon kb 7000Ft/ho, 150m²-re, ket szintre, kertes hazra. Cheers.

tájbor 2008.11.19. 11:26:17

galicius:

A gáz szén-dioxiddá és vízgőzzé és el, onnan a páralecsapódás az edényen. (Ennek a folyamatnak a hőjét használják ki a kondenzációs kazánok is.)

Adófizető 2008.11.19. 11:27:10

Ha a gáz fütőértékét kromatográffal mérik vagyis a hidrogén és széntartalmát, és CO2-t kevernek bele nő a széntartalma és a "mért fűtőértéke"! Ha valódi kaloriméterrel méred pl. kávéfőző :) akkor természetesen csökken.
Ha a mérés nem folyamatos akkor a mintvétel "jó időzítésével" illetve ismert mintavételi időpontban is javítható a a fűtőérték.
A számla a fogyasztás, a nyomáskorrekciós tényező, átlagos fűtőérték, és egységár szorzata.(+néhány egyéb tétel) Ebből csak a fogyasztást tudod ellenőrizni.
Egy vicc jut eszembe az egészről: A katonát oktatják mi jár neki, aki nem kapja meg a járandósáágt mehet reklamálni a századparancsnokhoz. A kiképző csendesen hozzáteszi-De én ezt senkinek nem ajánlom!
Hát ez van!

gabesz3456 2008.11.19. 11:27:43

Col.Maybourne. Éppen arról pofázunk, hogy nem kell lejjebb tekerni a termosztátot, mert a maximumra tekerve sincs 20 foknál több. Viszont magas ára az van a "gáznak" (meg persze benne a levegőnek, víznek, CO2-nek, N2-nek, vagy valami olyannak, amivel higítják - tudós kollégák megmondják)

stuttgarter 2008.11.19. 11:27:50

Felejtsd el a szovjetet már orosz van és lesz,de szerencsére mi már az EU-hoz tartozunk ami talán jobb? Azt hiszem lassan igaz lesz amit Marx és Engelsz írt a kizsákmányolásról! Igaz fejletteb szinten történik mint ők gondolták, de az egyszerű (de sok) embernek ez nem vigasz! Soha nem voltam komcsi nem is szerettem őket, továbbra is azt csinálják mint előtte, csak kifakult a vörös rózsaszínűre!!!!!!

Hawthorne 2008.11.19. 11:28:55

Kulics, Stuttgarter

A gazpiacon minden szereplö ketfele dijat fizet: alap-/kapacitasdijat, illetve forgalomaranyos dijat. Ennek oka elsödlegesen a földgaztarolas es a földgazszallitas, ami nelkül a gaz nem jutna el a fogyasztokhoz. Ez a ket tevekenyseg nagy fix költsegekkel jellemezhetö: pl. a tarolasi/szallitasi berendezeseknel a karbantartasi költseg viszonylag kevesse függ a fogyasztastol.
Ezert lett igy kialakitva az arkepzes - szvsz ez rendben van...

Francois Pignon 2008.11.19. 11:28:59

Mielőtt nagyon belemerültök a víz hőmérsékletének problémájába, gondoljatok bele hogy a forráshő nagyobb tétel mint a melegítéshez szükséges, az megegyezik. A 10 meg a 20 fokos vizet ráadásul 90 vagy 80 fokig kell melegíteni. Nem hiszem hogy ennyi különbség bárkinek feltűnne.

Amúgy meg ige, sokszor bosszantóan nagy különbségek vannak ugyanazon étel elkészítéséhez szükséges idő között. A palackos gáz sokkal gyorsabban főz és gazdaságosabb is. Igaz, abban nem is földgáz van.

tájbor 2008.11.19. 11:29:03

Gázzal simán el lehet fújni a gyufát, a lényeg, hogy a gáz gyorsabban áramoljon ki a cőből v akárhonnan, mint ahogy ellentétes irányban terjed az égés. Extrém esetben előfordulhat hogy egy gázégő saját magáról lefújja a lángot, vagy a csőbe ,,visszaég" a gáz.

Perillustris 2008.11.19. 11:30:23

"Lassan úgy lesz majd, hogyha bemész modjuk a Tesco-ba, alpdíjat kell fizetni, mondjuk 100 Ft-t!"

Végülis van: adókedvezmények formájában elég sokat adtunk bele.

fakir 2008.11.19. 11:30:31

Látom van pár ember aki nehezen érti meg, hogy amilyen fűtőérték alapján a gázszámla összege kiszámításra kerül az a MOL-tól származik, nem a szolgáltatóktól, mivel az ehhez szükséges gázkromatográf nem 2 fillérbe kerül.
És ha elég figyelmesen olvassátok a helyi újságot, akkor biztos fel fog tűnni egy olyan hirdetés, amiben a szolgáltató átadónként megadja az átlagos havi fűtőértékeket.

galicius 2008.11.19. 11:32:50

Most olvasom egy másik szájton,hogy infláció felett emelnek a művek jövőre(ha lesz).Drágább lesz a víz a gáz hígításhoz.

murcicomp 2008.11.19. 11:35:40

A hőmérséklet függésen kívül más is befolyásolja a lassú felfűtést, ha kicsi a fűtőértek akkor adott mennyiségű gáz lassabban melegíti fel pl a vízet (akkor meg pláne ha a viz hidegebb is) és itt az adott mennyiségen van a hangsúly, úgyanis a gázégők fúvokáján adott nyomás mellett (az adott, nyomásszabályzó biztosítja) mindig úgyanannyi gáz megy át, tehát ha nagy lángon percenként át tud menni 0,5m3 akkor az mindig így lesz, viszont az a gáz csak 32MJ/m3 fűtőértékő a másik alkalommal pedig 33MJ/m3 akkor biztos hogy lassabban melegszik fel a víz és adott beállítás mellett lassabban vagy nem olyan melegre melegszik fel a lakás.

galicius 2008.11.19. 11:35:47

Ja meg még annyit,hogy lehetne ezt a gáz fűtőértéket normálisan kezelni csak ahhoz kellene egy független és tényleg független elszámoló társaság.Valami hasonló,mint ami a telefontársaságoknál van.Azoknak nem itt van a székhelye,hanem Londonban.Azok képesek lennének korrekt elszámolásra.

gabesz3456 2008.11.19. 11:36:12

fakír! Abból a haszonból, amit keresnek rajtunk,nem egy kromatográfot vehetnének a szolgáltatók. Csak éppen semmi értelme, mert
1. nem fogják megmondani akkor sem, hogy szart gázt kapunk és akkor fizessünk kevesebbet.
2. ha vennének is, a mért értékeket arra használnák (taklán használják is), hogy ellenőrizzék a MOL-tól kapott értékeket és meghatározzák, hogy mennyi olcsó adalékot lehet még hozzákeverni annnak érdekében, hogy azért legalább meggyulladjon a nyílt lángtól. Az ugyanis már gyanús lenne, ha meg sem gyulladna.:))

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 11:36:15

elosztóból kiágazva minél több fogyasztó, annál kisebb a nyomás, vagyis csökken az érték. ha magasabbat számláz, akkor a beszállító felé is magasabbat kell jeleznie, mert remélem a fogyasztó és a beszállító felé közölt értéket ellenőrzi azért valaki, aki nem a szolgáltató. így az összeesküvésbe be kellene vonni a beszállítót is.

tájbor 2008.11.19. 11:37:43

Szvsz kár azon rugózni hogy hamarabb főtt meg régen körömpörkölt.
Kicsit sarkítva a fűtőérték fogalma: az amit a kaloriméter mér:)))
Az hogy valaki azonosnak definiált étel főzési ideje között különbsége talál ne lepődjőn meg. Nincs két egyforma étel (mennyiség, fajhő, kezdeti hőmérséklet stb. különbségek). A gáztűzhely meg a kazán is elég érzékeny jószágok.
Be jó lenne egy kis házi kaloriméter:))

staropramen 2008.11.19. 11:39:11

Ha az exbelsős ÁLNÉV igazat mond akkor nem a gázszolgáltató, hanem a MOL a hunyó.Ha ez igy van akkor minden reklamáció,hivatali, hatósági vizsgálat stb teljesen reménytelen. ho A MOL-ba gyakorlatilag senki nem mer belekötni.Állam az államban.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2008.11.19. 11:39:56

A megoldás olyan gázóra lenne ami tudná mérni külön az összetevőket és csak aztán fizetnél! Csak ez egyik szolgáltatónak sem érdeke….

Hawthorne 2008.11.19. 11:41:55

tüvapok 2008.11.19. 11:39:56

...ilyen letezik??? Hol lattal ilyen gazorat???

MrTuvok 2008.11.19. 11:42:08

Gázszerelő ismerősöm mondta, hogy egy bizonyos tipusú kazánt szereltek fel egy helyen aminek a prospektusa szerint x fűtőértékű gázra van szüksége ezért tájékoztatást kért a tulaj, hogy milyen is a gáz. megkapta a választ és mivel ez megfelelt - ugyan alsó hangon - a kritériumoknak ezért felszerelték. Kazán nem működik... ezért értesítették a forgalmazót aki elvitte a kazánt bevizsgáltatta az tökéletesen működik, ezért kiszálltak a cég emberei és keresték a hiba okát. Saját készülékükkel mérték e gáz fűtőértékét ami FELE volt a szolgáltató által megadott értéknek. Tulaj reklamál amire az volt a válasz, hogy a készülék gyártó műszere nem hitelesített így az nem képezheti reklamáció tárgyát. Szóval ennyit a gáz minőségéről és a szolgáltató tisztességéről.

fakir 2008.11.19. 11:42:43

Földgázelosztónál dolgozom.
Van rálátásom a dolgokra.
Mi nem keverünk semmit a gázhoz.
Sem időnk, sem emberünk nincs hozzá.
És maga a rendszer felépítése sem tenné lehetővé.

pontpontvesszocske 2008.11.19. 11:42:54

Egyébként a gáz nálunk is tele van vöröses lángnyelvekkel (kb. 60%-ban). Kiskoromban még nem volt ilyen, a láng minden esetben kék volt :S

tájbor 2008.11.19. 11:43:07

S persze megint oda lyukadtun hogy annyit ér a törvény amennyit betartatnak belőle...
Ok az OMH elvileh hitelesíti a MOL vagy a szolgáltatók kalorimétereit. De hogy a laborosjuliska mit ír a jegyzőkönyvbe azt már senki nem látja...

2008.11.19. 11:43:23

@ Hawthorne 2008.11.19. 11:28:55
pont ezt mondtam én is.

Vicces sztrovacsekek vagytok, hogy jöttök ezzel a "független mérő, ellenőrző" céggel. Ebben a kis országban ki és mitől független, ugyan mondjátok már meg ? Itt mindenki valakinek a valakije.
Na és ha mondjuk ma független is, holnapra megkorrumpálják és máris nem lesz független. Nagy pénz ez itt teccikérteni ?

Secnir 2008.11.19. 11:43:28

nem véletlenül főzi apósom a pálinkát PB palackról..

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2008.11.19. 11:44:10

Szerencsére jön a hideg. Gázóra a hidegben nekünk mindig megfagy. Nem pörög. Melegvíz és főzés ingyen van a hidegben. Fűtés meg akkor fával és szénnel. Csókolom.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2008.11.19. 11:44:25

Hawthorne 2008.11.19. 11:41:55

gázórát még nem láttam, de tömegárammérőt ami egy csövön külön méri, hogy mi folyik be azt már igen!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.19. 11:45:27

most olvastam valahol, hogy a cserepkalyha a tuti

Hawthorne 2008.11.19. 11:48:07

@hagyma 2008.11.19. 11:45:27

A cserepkalyha tenyleg kiraly...:)
Csak abba apar millio panellakasba kicsit nehezkes lenne beszerelni..

demizson bobby 2008.11.19. 11:48:45

stuttgarter 2008.11.19. 11:18:14
Németo.-ban az olaj elterjedtebb,mint a gáz, tehát fenti megállapításod,miszerint "még mindig lehet venni..." nem állja meg ahelyét.

gabesz3456 2008.11.19. 11:27:43
tudós kollégák azt is mondják, hogy tessék szigetelni a házat, meg rendesen kiválasztani a radiátorokat és akkor max.-on nem 20 fok lesz a lakásban.
....és akkor már lejjebb lehet venni... :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.19. 11:49:51

nameg az is igaz:)
bar Vician aszonta nincs lehetetlen csak tehetetlen
ezt szerette mondani

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 11:52:47

hagyma 2008.11.19. 11:48:30

lehet, csak akkor spaarherdnek híjják vidéken

Bobolysza 2008.11.19. 11:53:14

Kedves fakír! Bocs a kiigazításért, de a kromatográfot (több fajta is van) főképp a gázkromatográfot nem arra használják, hogy megállapítság a gáz fűtőértékét. Az erre szolgáló eszköz a kalorimeter, melynek mérési eredményeiből kiszámítható az anyag elégetésekor keletkező energia. Ezt adják meg MJ-ban, és ezt számlázzák ki a fogyasztóknak. Kromatográffal az anyag összetételét határozzák meg. Az viszont tényleg igaz, és felháborító, hogy egyre rosszabb minőségű a földgáz. Egy kanna teavízet vasárnap sikerült rekordidő alatt, mintegy 50 perc, felforralni. Ugyanennyi vizet ugyainlyen teáskannában a tőlem 25 km-re lakó testvéremnél 10 perc alatt felforraltunk ugyanaznap délután. 4 égős a gáztűzhelyem, minden évben ellenőriztetem, karbantartatom. Ha használom a sütőt és a legnagyobb lánggal rendelkező égőt, esélyem sincs arra, hogy a többi égőt begyújtsam. 80 m2-es a házunk, mindenféle szigeteléssel és egyéb "csodákkal" ellátva. Tavaly télen, mely nem is volt olyan hideg, a házban képes volt +18 fokra felmelegedni a levegő, és a gázszámla verte a 45e kemény magyar forintot két hónapon keresztül. A szomszédoknál ugyanez a helyzet tapasztalható. 45e-ért fázni kell, mert ha melegebbet akarunk, azt már nem tudjuk kifizetni. (Ez is elég megterhelő volt, de sajnos egy kevéske összeggel meghaladja a jövedelmünk az egy főre jutó "álomhatárt", kb: 200 ft, ami után már nem jár kedvezmény. Ezt én diszkriminációnak tartom, mert gyakorlatilag ugyanazért a termékért - a szolgáltatás is az - többet kell fizetnem, mintha 200 ft-al kevesebbet keresnénk.)

2008.11.19. 11:56:40

Képzeljétek, én múltkor megnyitottam a gázt, és frankón VÁKUM volt ottan! Beszívta a gázrauzsa a paprikás kolompéros fazekat! Közben néztem a gázórát és hirtelen 155m3-el többet mutatott!

Secnir 2008.11.19. 11:59:15

"tájbor 2008.11.19. 11:37:43
Szvsz kár azon rugózni hogy hamarabb főtt meg régen körömpörkölt."

szvsz meg ezen kell.
nyáron teszemazt egy teafőzéshez kellett
5 perc és 0.05m³ gáz, ezzel felfűtöm 100 fokra
télen kell hozzá
20 perc és 0.2m³ gáz, ezzel csak 80 fokra tudom
nyáron a gáz 30 forint volt, télen 50. (fingom sincs, mennyibe kerül, csak számokat írok)
akkor az átbaszás az az (50*0,2-(30*0,05)) összege, azaz 10-1,5=8.5 ft
1. ennyiért adják a levegőt/nemesgáztot/vizet
2. hozzá kell adni azt is, hogy nem tudom 100 fokra felfűteni. ebben az esetben nem 10 forintba kerülne a 100 fokos felfűtés, hanem 12.5-be 1.5 helyett.

ez csak egy példa. ez most szorozd fel annyi köbméterrel, amennyit fogyasztasz.
nem beszélek arról, hogy nekem nem mindegy, hogy félóra alatt van kész a kaja (pl. ha vendégek vannak), vagy 2 óra alatt. merhet így az ember marhát főzni? ha van olyan recept, ami azt írja a süteményre:
"hirtelen süssk meg a forró sütőben"
nálam a hirtelen és a két óra fogalma azért eltér. nehogymár egy hirtelen sütés alatt meg tudjak nézni egy focimeccset....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.19. 11:59:38

mamanak meg sparhertja vot
ha eger az videk
a masik nagyamnak meg cserepkalyhaja, panelben
mondjuk teglabol keszult panelben
ilyen 3 emeletes ize volt
szerettunk alldogalni a cserepkalyha mellett
mongyuk gazzal mukodott

gabesz3456 2008.11.19. 11:59:41

demizson:

A gond ott van, hogy ugyanezen rendszer , ugyanilyen szigetelés mellett működött 2 éve is. Akkor valahogy a termosztát kisebb értékénél is forrók voltak a radiátorok, nem langyosak, mint most és természetesen a lakásban is melegebb volt... Amúgy pedig szerintem a radiátor közvetlen hőmérséklete nem hiszem, hogy a lakás szigetelésétől függ elsősorban. Tudom, tudom a cirkó a szar... de az sem, mivel minden évben a szezon előtt ellenőriztetem.

Gera 2008.11.19. 12:00:27

Kurvára nem értem, hogy lehet akkora kreténséget kitalálni, hogy a szolgáltatók milliárd m3 szám keverik be a levegőt a földgázba. Ehhez milliárdos infrastruktúra kellene, alkalmazottakkal, meg minden szarral, nem csak annyi, hogy a vezérigazgató suttyomban elfordít egy golyóscsapot az irodájában, aztán a felére esik a fűtőérték :)

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 12:01:07

Sán door, JóZep, benEDEk a zsákban hoz majd?? eleget???

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 12:04:11

@Gera : Milliárdos infrastruktúra? Egy szelep valahol a vezetékben.

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 12:06:42

ColT 2008.11.19. 12:04:11

és amikor megnyitod, akkor a 0,19 milliBar nyomású gáz kiömlik és a padlóla lök.

fakir 2008.11.19. 12:07:56

ColT
"@Gera : Milliárdos infrastruktúra? Egy szelep valahol a vezetékben."

Ja egy szelep. Egy 10-15 baron üzemelő vezetékhez odaáll a szaki, vesz egy k@rva nagy levegőt, oszt telefújja zokszigénnel. Ezt nem gondolod komolyan.

murcicomp 2008.11.19. 12:08:59

Ja és a BP gáz fűtőértéke kb 1,5-szer nagyobb mint a földgáz, és ráadásul még cseppfolyos is, tehát mennyiségük elég nehezen mérhető össze.

Acmee 2008.11.19. 12:10:02

gabesz3456!

Mi a szakmád bazdmeg??? Ekkora hülyeséget ne állíts!!! Egy kazán mindig!!!! A hőmérséklet alapján "állapíccsa meg", h mennyi ideig menjen!!! Ha tekersz neki egy hőfokot, azzal egy arányossági sávot állítasz... mondjuk 45-55celsius fokos fűtővíz!!! 45celsiusnál bekapcsolja a kazánt!

ADDIG VISZONT KI NEM KAPCSOLJA, AMÍG A KAZÁNVÍZ EL NEM ÉRI AZ 55C FOKOT!! Ha 550000000000 köbméter gázt kell elégetnie, akkor sem kapcsol ki, amíg nincs meg a felső határ!!

A gázellátás és a kazántechnika a szakmám, ekkora hülyeséget, mint ez a cikk még nem látott a világ!!! Szerintetek a gázszolg megkockáztatná, h durranógázt adagoljon a vezetékbe, ami esetlegesen egy nyomáshullámtól (ergo hirtelen elzárnak vhol egy gerincvezetéket)felrobbanhat??? Hát nem! Akkora lenne a pusztítás, h a MOL-tól az utolsó gázszolgáltatóig mindenkit lefejeznének!!

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 12:10:12

fakir 2008.11.19. 12:07:56
a 10-15 Bar egy icipici túlzás ám.

www.delmagyar.hu/hirek/mitol_fo_lassabban_a_leves/2055275/
"Eredetileg 19 millibar nyomásnak kell lennie..."

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 12:10:37

@fakir : Ne nézz hülyénak :D
A gáz összetételét ha jól tudom folyamatosan monitorozzák.
Ha egy szívócsonkot beleb*nak egy szabályozható szeleppel, úgy lehet keverni ahogy akarják. Tuti van rá olcsó módszer, különben nem lennének a feljebb leírt "érdekes" jelenségek.

demizson bobby 2008.11.19. 12:10:51

gabesz3456 2008.11.19. 11:59:41
A radiátor közvetlen hőmérséklete valóban nem függ a szigeteléstől, de a szükséges hőmérséklete már igen :)
Azért említettem ezeket,mert sokan csak panaszkodnak, hogy hideg van megymás,de az egyéb, amúgy fontos tényezőket nem veszik figyelembe, vagy csak lusták leírni a kommentben, és így félreérthető....
Mellesleg látok még pár lehetőséget a problémádra: a gyerek eljátszott a radiátorszelepekkel, vagy vízköves a kazán hőcserélője, esetleg komoly iszapképződés a csőhálózatban....
Ha egyik sem,akkor is gyanus, hogy már vagy 150-en leírták, hogy gyerekkorukban kék volt a láng, most meg sárga....érted nah... ;)

scubadiver 2008.11.19. 12:14:15

A cserépkályha MELEGET ad, és kiváló ételeket is lehet benne készíteni. Csak érteni kell e befűtéséhez!

HandG 2008.11.19. 12:14:42

Oxigént nem nyomathatnak bele a gázba, mert azonnal kész a robbanó elegy!!!:)
Vizet sem, mert hidegben kicsapódik mint a szar és eltömítené a gázkészülékeket ugyanis ott már csökkentett a nyomás.

No nem vagyok gázos szakember, de már én is gyanakodtam annó!:)

Valami van! De nem az igazi! Talán ott lehet a kuttya elásva, hogy ki és hogyan méri a azt a fűtőértéket. Napjában hányszor vételez mintát és hogy vonnak átlagot?!
Ki ellenőrzi, hogy ezt pontosan teszik-e vagy sem?!

A benzinkutakat is hitelesítik, de mint tudjuk magyarországon egyik kútnál sem lehet pontosan teletankolni egy üres gépjármű tankját. Mindig a kocsi tankjának űrméretével van a gond!!! Ki nem találkozott már furcsa fogyasztással???

Szóval ez úgy működik, hogy megy a hitelesítő fickó és kap egy kis jattot, hogy pár %-al többet csilingeljen a liter számlálóba.
Tisztelet a kivételnek, aki ellen tud állni százezres kenőpénzeknek!!!!!!!!

Szóval magyarországon vagyunk és sajnos nagyon sok minden nem igaz, amiről hatóság papírt állít ki, hogy igaz.

gabesz3456 2008.11.19. 12:15:02

Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy ez a gáz jó. Semmit sem kevernek hozzá, tuti a fűtőérték.

Mindenki, akinek panasza van, az ne GVH-hoz, szolgáltatóhoz, meg fogyasztóvédelemhez forduljon, hanem szigeteljen, rendszert cseréljen, meg miegymás.

A 2 éve jól működő vadonatúj rendszer elavult, a fűtőberendezések, tűzhelyek mindenhol ( de legalábbis a legtöbb helyen) szarok. Ja meg 2 év alatt a szigetelések is elvultak. Ja igen, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a telek is hidegebbek (bár azt mondják globális felmelegedés van) És a legfontosabb: az eddig felállított összes thermodinamikai tétel elavult és egy nagy baromság. Azokat is modernizálni kéne.

Szegény szolgáltatók, szegény MOL milyen sok igazságtalan kritikát kap az utóbbi időben. Esze ágában sincs sok pénzt költeni arra, hogy a sok elégedetlenkedő, nagyszájú ügyfelet átverje és ezáltal sokkal nagyobb profitot generáljon. Szegények! Ők értünk vannak, nekünk szolgáltatnak csak azért, hogy nekünk barmoknak jobb legyen. Igazságtalanok vagytok! :DDDD

És még egy dolog: akinek baja van a szolgáltatókkal, MOL-lal stb., az vándoroljon ki olyan országba, ahol
1. olcsóbb a gáz,
2. kevesebb munkáért többet fizetnek,
3. egész évben meleg van, nem kell fűteni
DDDDDDD

feltételes reflex 2008.11.19. 12:15:07

Col.Maybourne 2008.11.19. 11:23:51

ebben tök igazad van, de ne lepődj meg, ha esetleg olyan válaszok érkeznek, amik inkább azzal foglalkoznak, hogy bezzeg ott 30%-kal occsóbb a gáz...és fűt tovább,20-25°C -ra.

feltételes reflex 2008.11.19. 12:18:32

hagyma 2008.11.19. 11:45:27
most olvastam valahol, hogy a cserepkalyha a tuti

azt én is szeretnék, csak kár, hogy a HÉRA-égős kályhákat ma már nem engedélyezik. Pedig a régi építésű pesti lakásokban valahogy az lenne a jó.

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 12:18:52

gyerek korban minden olyan másnak tűnik
mindent kékebben lát az ember
ezen az alapon nehéz meggyőzőnek lenni

a 20-40 perces teákon meg egyenesen elképedek.
na meg hogy a víz csak 80 fokra melegszik. Akkor tényleg baj lehet a fűtőértékkel. mert ez azt jelenti, hogy 81 foknál hidegebben ég a gáz a hozzászólónál.

gabesz3456 2008.11.19. 12:20:35

demizson: Köszi a tippeket, de hidd el, már mindent megnézettem a fűtéssel kapcsolatban, lévén, hogy apám fűtésszerelő, így a fűtési rendszer ellenőrzése még pénzembe sem került.

tájbor 2008.11.19. 12:20:57

Secnir:

Nekem ebben nincs tapasztalatom de hátha valaki tudja, lehetséges hogy a gáz fűtőértéke, negyede, ötöde a földgázénak. Ég egyáltalán az ilyen gázkeverék??? (És persze eltekintettünk attól a teóriától, hogy marhára nem éri meg a hígítással kínlódni a gázműveknek...)

Buzz Lightyear 2008.11.19. 12:22:02

Tutira hígítják. Én otthon látom anyámnál, hogy régen (8-10 éve) kék lánggal égett a gáz, ami azt jelenti, hogy meleg. Mostanában (2-3 éve) általában főképp sárga, ami akár 1-200 fokkal alacsonyabb lánghőmérsékletet is jelenthet. Ezzel egyidőben kezdett el ő is panaszkodni hogy magasabb fokozatra kell állítani a fűtést, nehezebben forrnak fel az ételek. Ezt valószínűleg széndioxid adagolásával csinálják. Afelől meg senkinek ne legyen kétsége, hogy bármikor tudnak olyan mérési eredményeket produkálni, amilyet akarnak. Nálunk Bp-en nem vettem észre, hogy sárga lánggal égne a gáz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 12:24:05

@soviet : Azért ha már ennyien panaszkodnak az ország különböző részeiről akkor az már sejtet valamit...
OK a max. 80°-os vizet én sem hiszem, de az simán megvan itt is hogy valahogy nem az igazi a gáz.

Parajpuding 2008.11.19. 12:24:22

Üzenem a sok kreténező fingzsáknak, hogy akkor ugasson, ha a Tigáz területén van és gázzal fűt. Mondjuk pl. a panaszos lakóhelyén, vagy a környékén. Egyébként meg kuss!
A "higítással" kapcsolatban csak egy tévedés van: nem 1 éve csinálják, hanem évek óta.
Szinte meghatározható időpontokban az égés tökéletlenné válik, vagy mitől lesz a kék láng világító sárgává, narancssárgává egyik percről a másikra, majd órák múlva, ugyanez vissza? Ilyenkor persze sokkal hosszabb ideig tart felfűteni a lakást és felforralni a vizet. Lehet süketelni arról, hogy biztos hidegebb a kinti levegő, vagy a víz, vagy a szigetelés, netán valaki port fingott az égéstérbe. A láng égése (és így a színe) és a fűtőérték között van összefüggés. Tökéletesen egyetértek azzal, aki azt mondja, hogy valami nagyon nem OK a gázszolgáltatással.

tájbor 2008.11.19. 12:24:53

HandG:

Jattolni?? Minek??:)))
Hitelesítik szépen rendben azt a kalorimétert, az OMH-s boldogan hazamegy. Később a gázművek a mérés után a papírra vagy számítógépre meg azt ír, ami jól esik.

fakir 2008.11.19. 12:26:05

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 12:10:12

A 19 millibar nyomás a készülék előtt mérhető és ugye nem te juttatod be az inert gázt a rendszerbe.

A MOL nagynyomású rendszerei elérhetik a 75 bar-os nyomást is.
A szolgáltatók általában kis-, közép-, és nagyközépnyomású hálózatokat üzemeltetnek, amik értelemszerűen nyomásszabályozó allomásokkal vannak elválasztva egymástól.
A mi nagyközépnyomású rendszereink általában 6 bar-on üzemelnek, de van 15 bar-os is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 12:26:08

@Parajpuding : Nem hiszem hogy csak Tigázos a gond, max. a többi szolgáltató nem nyomja ilyen látványosan.

MDRP 2008.11.19. 12:26:09

Csatlakozva bár előttem szólóhoz, a földgázhoz csak nem éghető gázt lehet hozzákeverni nagyobb mennyiségben, különben az összes gázvezeték berobbanna egymás után az országban.
Hőmennyiséget meg kaloriméterrel érdemes mérni (egyszerűbb, megbízhatóbb, pontosabb), nem gázkromatográffal, ami egyébként pár millió Ft, semmiképpen sem olyan drága, mint amit korább egy "erőműves kolléga" mondott. Egyébként vegyész vagyok és véleményem szerint csalnak a gázzal (hígítják, talán még külföldön az oroszok, arabok stb?), bár nem mértem ki. Lehetőség szerint igyekszem minél kevesebbet használni, bár tudom, hogy ez nem tanács, mert nem mindenki teheti meg.

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2008.11.19. 12:27:14

"..a telek is hidegebbek .."

Hol élsz? Itt Magyarországon?
Évek óta nem volt igazi tél. Idejét sem tudom már, hogy mikor volt -10 C°-nál hidegebb. A -10 C° is legfeljebb egy tél alatt nem hosszabb, mint egy hétig, ha van.

Ezért érzi mindenki azt, hogy valami nem stimmel, mert ilyen időjárási viszonyok mellett tapasztalnak növekedést a fogyasztásban.

Igaza van annak, aki azt írta, hogy a gázüzemű vízmelegítőjén a szabályozó módosítása nélkül, augusztusban leégeti a bőrét a víz, ugyanakkor októberben már ugyanaz a beállításon üzemeltetett készülékből éppen csak meleg, de majdhogynem langyos víz folyik.

Ennek kell, hogy legyen valamilyen magyarázata. Az pedig nem fogadható el magyarázatként, hogy a szolgáltató azt állítja, hogy nyáron kevesebb fűtőértékű gázt szolgáltat, mert az ugye ellenmondana a tapasztaltaknak.

Akkor most mi van? Megmondom én, hogy mi van: hülyének néznek bennünket.

Ja... és fejőstehénnek. Eccer csak elapad a tejünk.

demizson bobby 2008.11.19. 12:27:44

gabesz3456 2008.11.19. 12:15:02

Senki nem mondja,hogy nem csalnak....
Összefoglalnám a népi hagyományokon alapuló megfigyeléseket:
-régen kék volt a láng, ma sárga
-elfújja a gyufát a gáz!!!
-régen forró volt a radiátor, ma már csak meleg (a rendszer 2 éves)
-nagyapám mondta, hogy: MERKAPTÁN!
-oxigént a gázba!
-nemesgázt a gázba!
-"volt gázműves haver mesélte,hogy vízgőzzel hígítják...." (ez fizika,hőtan,kémia,logika 1-es)
-"Én arra fizetek elő, hogy X köbméter elégetett gázból Y hőmennyiséget nyerhessek" (ez a saját szerződését sem ismeri)

Na ezek után öröm,hogy nem mindenki áll be a tudományos alapokon őrjöngők sorába.

Gera 2008.11.19. 12:28:42

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 12:10:12

Arra azért ne vegyél mérget, hogy egy távolsági vezeték 19mbar túlnyomáson üzemel. Lehet az lazán 1-200 bar.

MP 2008.11.19. 12:28:46

Ez nem új dolog. Aki palackkal főz az tapasztalja ezt. Lehet sok palackra vetítve kiegyenlítődik de palack és palack között igenis van különbség. Pl. az egyliteres teavízfőző lábosnál jól érzékelhető.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 12:30:26

@demizson bobby : Azt azért ne vitassuk hogy a láng színe elárul pár dolgot.

kridli 2008.11.19. 12:38:05

az csak nekem tűnt fel, hogy a csávó azt mondja, hogy érdi, de a tigázzal levelezget? hát a tigáz mintha a tiszántúlon szolgáltatna...

tájbor 2008.11.19. 12:40:03

A sárga láng, a gázcsőben lévő gané miatt van vagy a korábban odaégetett mindenféle kajától. Ki lehet próbálni, jól oda kell ..szni a gázcsőre, 1-2 másodperc múlva sárga a láng.
A tökéletlen égéskor meg naná kevesebb hő szabadul fel.
De majd a gáz,,szerelők" megmodják a tutit. Jól teliokádják a csövet (lásd jégdugó), aztán meg: há hígíccsák oxigénnee a gázt.

Dubois 2008.11.19. 12:40:47

A gáznak tényleg érdekes a színe (narancssárga). Lehet, hogy kellene szólni a Gázműnek, hogy váltson színt a logóján is, ha már ilyen gázzal fűtünk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 12:42:34

Aham. Tehát a gázos vízmelegítőmre odaégettem valamit.
Pucolás után is (vízkövesedett a dög, gázszerelő kipucolta a fűtőradiátort, meg mellé bónusz még az őrláng égőjét is) és akkor is sárgul...
Meg ugye az odaégett dolgok néha megjelennek-eltűnnek a gázos vízmelegítő égőterében is... Kék, kék kék, egy ideig, azán pár napig tele sárga lángokkal, aztán megint kék egy kicsit...?

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 12:43:12

fél évvel követi a földgáz ára az olajét. na erre várunk szeretettel, mert akkor harmada lesz a cekk:)

sonance · http://www.sonance.hu 2008.11.19. 12:46:48

Egerben, amíg ott laktam, a gáznak néha extrém erős gázolaj-szaga volt, sárga volt a láng, és nem lehetett normálisan a sütőben sütni (új gáztűzhely) mert egy tepsi rakott krumpli 3.5(!)óra alatt sem sült át rendesen. A víz még nyáron is olyan lassan forrt fel, hogy inkább mikróztunk.... A számlára meg NO COMMENT! Most jött meg a 15e számla, pedig szinte nem is fűtünk.

Tyutymák 2008.11.19. 12:48:36

Kedves Col.Maybourne

Elárulom neked, hogy mi csak 20 fokra fűtjük a 130 m2-es kétszintes házat, ami szigetelve van, és korszerű fűtési rendszert használunk (a 20 fok sem 24 órában van, mert napközben, ha nem vagyunk otthon, csak 17-18 fokon van a termosztát). A gázszámlánk 43.000 Ft/hó. Ha visszaveszem a termosztátot 18 fokra, akkor -2fok=-20% elv alapján is 34.400 forint gázszámlát kapok, úgyhogy nem kell a nagy mellény. Ilyen gázárak mellett nem igazán találsz Mo-on olyan családot, ahol - mint írtad - meztelenül rohangálnak a 25 fokra fűtött lakásban, és közben sírnak a magas gázárak miatt.

gabesz3456 2008.11.19. 12:48:42


Acmee

Nem értem miről beszélsz. Sztem félreértettél, de azért elmagyarázom:

Ami a radiátorokban keringő közeg (víz) hőmérsékletét illeti, minél kisebb a környező levegő hőmérséklete, annál gyorsabban adja le a hőt (hűl ki), sőt annál jobban is le tud hűlni, mivel egyes fizikai törvények (ne menjünk bele melyikek)alapján át akarja adni a környezetnek hőmérsékletét, ki akar egyenlítődni a környezet hőmérsékletével. Végső esetben: ha valami melegebb, mint a környezete, az pontosan addig hűl, amíg a saját és a környezete hőmérséklete azonos nem lesz. És hogy teljes legyen a kép, minél közelebb kerül a kiegyenlítődéshez, annál lassabban zajlik a hőátadás.

Ha nincs meg a megfelelő levegő hőmérséklet, akkor a víz vagy nem melegszik fel 55 fokra, mert vagy jobban lehűl, mire a rendszeren végig ér (sokáig jár a kazán), vagy kikapcsol, de hamar eléri a minimális 45 fokos hőmérsékletet, akkor pedig állandóan bekapcsol. A lényeg, hogy több gázt fogyaszt.

Remélem így már nem tűnök teljesen tanulatlannak...

2008.11.19. 12:49:37

Érden Tigáz van még ha a nevében tiszántúli is. Érd a Tiszán túl van csak a másik irányba :)
A gázt meg tuti hogy higiccsák, én tudom én nyitom meg minden reggel a szelepet.

staropramen 2008.11.19. 12:49:46

A forradalom legelőször a gázszolgáltatókat fogja a falhoz állítani.Addig is lökjétek öket a padlóla de dulván!

2008.11.19. 12:50:55

Ja és annyi okosságot tanultam ma tőletek, hogy holnap megyek ledoktorálok gázizélásból.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.19. 12:51:52

Van még a fejemben egy nem tisztázott ellentmondás.
"Ha éjszakára, illetve távolléte idejére 5-8°C-kal csökkenti a helyiségek hőmérsékletét, 5-10% energiát is megtakaríthat, szemben a folyamatos fűtéssel."

Vagyis.

Állandó hőmérséklet 20°C.
Elmegyek otthonról. Előtte letekerem 15°C-ra.
Hazamegyek. Kicsit hűvös van, Emberem allergiás a hidegre, de én bírom, azért feltekerem először 18°C-ra, ami nekem elég, aztán, mielőtt hazajön, 20°C-ra.

Az idézett szöveg szerint így spórolok.

Namost.
Az emberem fizikus.
Sokat vitázunk. Ő azt mondja, hogy az idézet hülyeség. Vagyis ha 15°C-ról fűtöm fel a lakást 20°C-ra, akkor az sokkal több energiába kerül, mint állandóan 20°C-on tartani. (Egy haver és egy gázszerelő is ezt mondta.)

MI AZ IGAZSÁG??? Ha Emberemnek van igaza, akkor miért hirdetik az idézetet minden spórolással témázgató weboldalon?

(Ja, és Emberre haragszom, mert hosszas vita után tudtunk kiegyezni a 20-21°C-ban. Merthogy 30 éve 22°C van a lakásban (pénz nuku...), nehogy már én mondjam meg.
Én csak spórolni akarok.
Ha a termosztát közelében én járok, akkor letekerem 20°C-ra. Ha ő, feltekeri 21°C-ra.)

Várom a tapasztalatokat, ötleteket, hogy mi lenne a jó.

Ja, és amit én a legnagyobb baromságnak tartok, az az, hogy ha én beállítom a cirkót x fokra (nappaliban van), akkor a budiban megrohadok és a használatlan kisszobában is tepedt meleg van.

Konvektorhoz szoktam, valahogy ésszerűbbnek tartom. Ott fűtök, ahol hideg van. Addig, ameddig hideg van.

Baffa meg a világ már... =D

demizson bobby 2008.11.19. 12:52:16

ColT 2008.11.19. 12:30:26
:) nem vitatom, de asse vitassuk, hogy 30 milibar a bejövő gáznyomás,ami kissebb (ez 1 s?) mint a lepkefing, és akkor megint oda jutunk, hogy jójó nem az a szép rauzsaszín, de a levegő hozzákeverés meg akkor hogy van?
vagyis sokminden látszódhat a láng színéből,de mégse bizonyít semmit :(

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.19. 12:54:22

Javítok:
Nem fizikus, de van feje hozzá. Bocsánat, elnézést.

Secnir 2008.11.19. 12:54:52

"Parajpuding 2008.11.19. 12:24:22
Üzenem a sok kreténező fingzsáknak, hogy akkor ugasson, ha a Tigáz területén van és gázzal fűt. Mondjuk pl. a panaszos lakóhelyén, vagy a környékén. Egyébként meg kuss!"

mint fentebb említettem gáz nincs a telken és sosenemis lesz, ha rajtam múlik. amúgy meg ugyanolyan jogom van belepofázni, mert ez orcágos gond, nem egyedi, másrészt a családban rengetegen fűtenek (még) gázzal, és ugyanez a probléma.

Sajtkukac 2008.11.19. 12:55:01

A Távhűtő művek is pár évvel ezelőtt lecsökkentette a melegvíz hőfokát: régebben határozottan forró volt, most meg akár zuhanyozni is lehet alatta, nem égetem meg magam. Persze az ára ugyanannyi volt/lett, ill. azóta emelkedett is...
Gondolom jó páran reklamáltak akkor is, emiatt azóta a számlán a "meleg víz" helyett "melegített víz" van írva. Ez is érdekes hozzáálás...
Úgyhogy szerintem a gázszámlára is "földgáz" helyett "kotyvalt keverék levegő"-t kellene írni, akkor korrekt lenne a dolog (mármint a szolgáltató részéről, te meg viszont fagyjál meg, haljál éhen, nem érdekes, csak hagyj a számládon annyi pénzt, amiből a következő 50 évben is megél a gázgyár)... :D

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.19. 12:55:26

Secnir!

Ki állította át a tűzhelyet a gázpalackhoz?

commentgyár 2008.11.19. 12:56:55

mindenki nagyokos itten :)

akkor egy kis adalék:
2 éve lesz lassan, hogy érden lakok, vadonatúj házban, azaz:
- hőszigetelt nyílászárók
- homlokzati hőszigetelés
- tető alatti szigetelés
- tuti minőségű, zárt rendszerű turbócirkó rendszerű fűtés
- digitális, nagy pontosságú szabályzó termosztát

ezekből kifolyólag nem kell hülyére fűtenünk magunkat, gyakorlatilag napokon át tartja a ház a benti 17-18 fokot ilyen 0 fok körüli kinti hőmérséklet esetén, fűtés nélkül is.

de hát ki az, aki 17 fokban érzi magát jól otthon? hát mi nem.
ezért aztán megyeget a fűtés, beprogramozva:
mire felkelünk reggel, kellemes 21-22 fok van, illetve mire hazaérünk este ugyancsak ez a helyzet.

ellenben:
minden fentebb leírt szigetelési/fűtési óvintézkedés ellenére a havi átalánydíjunk 27E Ft! nem viccelek! télen/nyáron, ennyit fizetünk, és ez épphogy elegendő volt az éves leolvasáson.

kérdem én: hol és hová és hogyan szökik el ilyen felkészültség mellett a meleg?
nem nagyon találok ilyen jellegű megoldást.

ellenben:
- a cirkó őrlángja és működés közbeni lángjának színe sokkal inkább emlékeztet a napsárgára, mintsem kékre.
- a fűtésre elfogyasztott gázmennyiség (keveset vagyunk otthon, főzés szinte nuku) az egekben
- mindezt úgy, hogy alapvetően 21-22 fok van a házban...

ezek után nem csak hajlamos vagyok elhinni az egész tigáz sztorit, hanem meggyőződésem, hogy hígitják a gázt.

a szüleim máshol laknak, de az is Tigáz terület, a helyzet pedig szinte pontról-pontra ugyanez. a láng színe a legritkább esetekben kék.

dokumentálni kellene videónaplóval, vagy ilyesmi, főleg ha a levélíró még azt is megfigyelte, hogy ez bizonyos időszakokban rendszeresen előforduló jelenség. az csak nem lehet véletlen, ha minden nap este 6-től fél 8-ig sárga láng, egyébként meg minden okés...

petyo 2008.11.19. 12:57:06

A gázosok hazudnak. Több forrásból keverik a gázt így szabadon változtathatják a fűtőértéket. Azt csinálják, hogy a hideggel szinkronban rontják a gáz minőségét így ha valaki reklamál mindig kész a válasz: hidegebb volt.
Felháborító, hogy nincs független minőségmérés.

Feladat, meg kell alkotni az olcsó, otthon használható fűtőérték mérőt. Ma már mindenki vehet kb ötezerért olyan kütyüt, amivel ellenőrizni tudja az elektromos fogyasztásmérőjét.
Ugyanígy kéne fűtőérték mérő. Szerintem nem lehet bonyolult (nagyon).

Secnir 2008.11.19. 12:58:44

"Kiddy (Laura Lovebite) 2008.11.19. 12:51:52"

emberednek igaza van. a hőntartás kevesebb energiát emészt fel, mint a felfűtés x fok különbséggel.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.19. 13:00:22

És akkor miért kell hirdetni, hogy a tekergetés jön ki olcsóbban?

Elolvastam még pár tanácsot, azok elég értelmesnek tűnnek. De már nem tudom, mit higgyek.

cámpuszmadár 2008.11.19. 13:02:09

Részemről csak annyit, hogy Tigázos vagyokés mindne rendben a rendszerrel. Az hogy talán több km fut át a csövön az lehetséges, de nem tudok olyasmikről panaszkodni hogy nem melgít a tűz.

Ami a fával fűtőket illeti, hát nőjjenek össze az ajkaik, mert fűtési szezonban nem lehet szellőztetni mert szétfüstölik a levegőt. Minden szeméttel meg papirral meg fával. Fával az erdőből. Osztán pár év múlva nuku erdő. Mert az erdőgazdálkodás olyan mint a kormányzás. Majd ne csodálkozzunk ha a rajkóink egy rohadt scifiben élik le az életüket. A másik vadgalamb meg majd vigyoroghat hogy mennyi pénzt spórolt azzal hogy fával fűtött.

Secnir 2008.11.19. 13:02:18

"Kiddy (Laura Lovebite) 2008.11.19. 12:55:26
Secnir!

Ki állította át a tűzhelyet a gázpalackhoz?"

én.

leszeded a rózsát, látsz belül középen egy betétet. 7-es dugókulcs kell hozzá.
elmész egy gázszerelvényboltba, és veszel hozzá PB gázhoz betétet. 4 db kb 2000 ft. max.
a sütőrésze már neccesebb, mert van egy csomó olyan modell, ahol nem cserélhető a betét.
ezekután veszel egy nyomáscsökkentőt (szintén gázszerelvénybótban) asszem 5 e huf.
ezekután egy palack gáz 4600huf. jó munkát.
ne felejtsd el, hogy minden balmenetes...

OmegA404 (törölt) 2008.11.19. 13:04:12

Elvtársak megoldják a keverést... ha kínában neylonacskóban lopják a földgázt akkor nem hiszem, hogy bonyorult lenne beledurrantani egy kis vizett, ami a rengeteg gáznemű anyagban szépen eloszlik.

Secnir 2008.11.19. 13:06:59

"Ami a fával fűtőket illeti, hát nőjjenek össze az ajkaik, mert fűtési szezonban nem lehet szellőztetni mert szétfüstölik a levegőt"

1. nomális embernek (mint nekem) vigas faelgázosítóm van. ott te nem látsz és nem érzel füstöt. nem látsz kormot.
2. raklappal tüzelünk. egyelőre. ha elfogy, veszek akácot.
3. "Fával az erdőből. Osztán pár év múlva nuku erdő."
te meg gázzal a gázmezőről. osztán pár év múlva nuku gázmező.
1:1
csak a különbség az, hogy az erdő újranő, a gázmezőt meg nem a tehenek fingják tele.

Acmee 2008.11.19. 13:09:24

Akkor tisztázzuk!

1. A számlán ugye GJ van! Tehát nem köbmétert fizetsz!

2. Ha néha szar is a gáz minősége, a havi átlag általában hozza a vállaltat, mivel a szolgáltató marhára nem akar kötbért fizetni (mivel a nagyfogyasztók szerződését így írják)! Tehát! Ha erőmű, üzem, TSZ, akármi közelében lax, ami rengeteg gázt eszik, akkor biztos lehetsz benne, h a fűtőértéke egy bizonyos szint alá nem esik!

3. A "csőből jövő gázt" tényleg keverik... Általában sokféle gázból pont azért, hogy a fűtőértéket szabályozni tudják! DE!! Ezt pont a fogyasztói készülékek érdekében, mert ha épp mondjuk Kamcsatkai gázmezőből érkező gáz jön, ami gyengébb minőségű, akkor hozzáadagolnak egy "erősebb" gázt a -nagyjából- egyenletes fűtőérték elérése érdekében!
A láng "sárgasága" pedig tény, h mutat vmit a gáz minőségéből, DE a beszívott levegő minőségétől is erősen függ!! Tehát a láng színéből csak akkor és csakis akkor tudsz következtetést levonni, ha:
ugyanakkora nyomású, hőmérsékletű, páratartalmú, szennyező- és oxigéntartalmű levegőt szív be a kazánod égési levegőként. Ami eléggé esélytelen!
A merkaptán adagolás pedig a szagosítás miatt van, h senki ne pusztuljon bele egy rosszkor rágyújtás miatt!

Tévedés ne essék, nem védem egyik szolgáltatót sem, de "légbőlkapott" információk alapján ne vagdalózzunk már!

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.19. 13:09:32

Secnir!

Köszi a tippeket. Azt hittem, nagyon bonyolult meló... =)
A sütő elektrongyos.

Bár alig főzök. Nem azon megy el a sok... A cirkó meg kb. 1 nap alatt megenne egy palackot. Áhh. Nyár végén járt erre valami kéményseprő, éjszakás voltam, felébresztett, kérdezett mindenfélét, meg valami vackot odatartott a cirkó ablaka elé. 13000 forint. Köszi.

1. Kb. mennyi ideig elég egy palack? Hogy veszed észre, ha kifogyóban van? Sehogy és egyszer csak elalszik?
2. Rá lehet kötni a cirkót gázpalackra? =D

Kezdek bevadulni. Embörkém majd lehűt este... =D

demizson bobby 2008.11.19. 13:10:15

Omega: mit csinál a nagynyomáson vízgőz-gáz elegy, ha lecsökkentjük 30 milibárra? :)

Rekspa 2008.11.19. 13:11:28

Érdemes lenne Győr környékén is megnézni a fűtőértéket, mert pl egy fazék víz felforralására kb 3-szor annyit kell várni, mint korábban. Sőt van olyan kaja, amit már meg sem lehet normálisan főzni, mivel nem forr fel elég idő alatt a víz.
De valószínűleg ebből azt hozzák majd ki, hogy mi használunk rossz gáztűzhelyt(az egész környéken).

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.19. 13:12:51

dzenisz pankratov // Amíg Kazincbarcika mellett a Borsodi Hőerőmű biomasszaként erdőket éget el, meg a védett erdőket letarolják a ladával meg biciklivel lopók, talán nem a cserépkályhásokat kellene szapulni az erdőirtásért.

Egyébként; közjegyző jelenlétében szakemberrel időközönként mintát kell venni, aztán mintákat küld Svácba, független laboratóriumba.
Egyedül nem fog menni, de egy 200 főből álló csoport (érdekvéd. szerv, alapítvány, akármi) meg tudná csinálni.

Egy ember kell, aki felvállalja, persze még így is lehet bukta.

Secnir 2008.11.19. 13:14:25

-Kb. mennyi ideig elég egy palack?
=gáztűzhely 2 főre 2 hónap
-Hogy veszed észre, ha kifogyóban van? Sehogy és egyszer csak elalszik?
=pontosan. időnként meg kell rázni, mennyi lötyög az alján. ezért van minden háztartásban 2 palack. ha az egyik elfogy, üzembehelyezed a másikat, és az elsővel van időd elballagni a cseretelepre.

fakir 2008.11.19. 13:16:08

demizson bobby 2008.11.19. 13:10:15
Omega: mit csinál a nagynyomáson vízgőz-gáz elegy, ha lecsökkentjük 30 milibárra? :)

Természetesen ha a nagynyomást egy lépcsőben 30 milibarra csökkented, akkor a nyomásszabályozód azt mondja, hogy jónapot, a vízgőz kicsapódik és megfagy.

demizson bobby 2008.11.19. 13:18:41

fakir 2008.11.19. 13:16:08

ugye-ugye, és még mindig van,aki azt monnya,hogy vizezik a gázt :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.19. 13:19:00

Secnir // Egy PB gázpalackkal (tudom, van kicsi és nagy - akkor X literrel) lehet működtetni egy rendszert?
Csak fűtés, radiátor 24 KW gázkazán, 100 m2.
Meddig tarthat 21 C fokos fűtésnél? KB. Van értelme átállni? Egyáltalán lehet-e szerinted?

kpetya 2008.11.19. 13:19:11

Az nyilvánvaló, hogy augusztól novemberig nem romlik el általában a bojler. Viszont nyáron forró viz jön a csapból télen meg éppen csak meleg. Ezt nem igazán magyarázza, hogy a földben lévő cső miatt hidegebb a viz, mert nem annyival hidegebb ami ezt magyarázná, ráadásul a csövek az épületen belül szigeteltek.

IceKing 2008.11.19. 13:19:11

Gázműnél dolgoztam, de nem konkrétan gázzal. Viszont hozzáértő szakemberek mondták (sokan!), hogy igenis van valami gond a gáz fűtőértékével (kb. az évet is be lehet határolni, hogy mikortól), mert pl. vannak olyan kazánok, amiket régebben rendszeresen kellett javíttatni, mivel a hőtől tönkrementek, most meg évek óta egyszerűen nincs ilyen hiba. Mert alacsonyabb a gáz fűtőértéke. Kérdezzetek meg akárkit, aki gázkazánokat javít! Egyébként az egész annyira bonyolult, hogy nem is nagyon lehet megmondani, hogy 1 m3 gáz ennyi és ennyi forint, mert nagyon sok mindentől függ. De az biztos, hogy a gázszolgáltatók nem tudnak már variálni vele (a keveréssel), viszont a MOL igen, legalábbis a lehetőségük megvan. Esélytelen rájuk verni, de nagy valószínűséggel egyszer így "emeletek árat" - az ilyet nehéz észrevenni, mert ugyanakkora mennyiséget adnak ugyanazért az árért (de nem a korábbi minőségben). Az viszont már a gázmű sara, hogy gond esetén kimegy az autó a nyugdíjas kollégáért, aki még emlékszik rá, hogy annak idején hova ásták el a vezetékeket - mert ennyire korrekt a vezeték nyilvántartás, de ez már más téma.

Ficak 2008.11.19. 13:19:35

Kiddy (Laura Lovebite)

El ne hidd már, hogy nem spórolsz azon, hogy letekered napközben a hőfokot! Ezt még egy középiskolás fizikával tisztában lévő érettségizett is meg tudja erősíteni.

Tehát:
A lakás felfűtése (tegyük fel egy óra alatt) valóban több energiát igényel, mint egy óra hőfokon tartás. Azonban mivel előző órában nem fűtesz, így összességében kevesebb energiát használsz fel.

cámpuszmadár 2008.11.19. 13:20:21

Acmee

Azt lehet-e művelni hogy egy-egy szobában felére tekered a radiátort?

mert hallottam olyant hogy nem.
Én művelem és eddig nem mentünk Aliz után Csodaországba!

Irbisz 2008.11.19. 13:22:26

a hitelesítések annyit érnek mint amennyire megbízható az azt végző ember. sajna a magyar viszonyokat mindenki ismeri, így ne vegye senki készpénznek. legyünk realisták, nem svájban élünk :))

Zuglóban nap mint nap tapasztalom, hogy ha csúcsidőben (19-21 óra között) zuhanyozok (helyesebben a gyereket zuhanyoztatom), akkor a kazánból jó meleg kellemes víz folyik ki.
amikor én megyek 22 óra után, olyan forró a víz h. nem győzöm a hőfokszabályozót lecsavarni, mert malacperzselésre alkalmasabb víz jön ki belőle azzal a beállítással, ami két órával korábban ugyanazon a készüléken kellemes vízet ad.

ez lényegében nap mint nap reprodukálható, innentől kezdve a saját magát ellenőrző monopólium (ami eleve nonszensz) hablatyolása nagy ívben nem érdekel, jóval valószerűbb h. csalnak, mintsem a gázkészülék periódikusan változtatja a hatásfokát azonos üzemeltetési feltételek mellett.

csodák nincsenek, a változók száma erősen korlátozott, kizárásos alapon marad a gáz fűtőértékének változása.

ja, két évvel ezelőtt amikor pár napig majd -20 fokos hidegek voltak, annyira nem volt a gáznak fűtőértéke, hogy akadt amikor nem lehetett megfőzni a vasárnapi ebédet :)

de szélmalomharc az egész, ezért küzdjön egy ilyen nagyhatalmú monopol gázszolgáltatóval akinek van ideje és optimizmusa, betudom olyan dolognak amivel nem tudok mit kezdeni...

fakir 2008.11.19. 13:23:20

vero 2008.11.19. 13:19:00

Át lehet állni földgázról PB-re egy egész családi házzal is (hiszen vannak olyan falvak az országban, ahol egy központilag telepített tartályparkkal oldják meg a PB gázszolgáltatást), de alaposan át kell gondolni a költségek miatt.

IceKing 2008.11.19. 13:24:40

Favorizáljátok itt a gázpalackot minőség szempontból, hallottam olyanról, hogy a vegyes tüzelésű gázkazánba berakják a rózsát, ami palackról megy. Erre van valamilyen korrekt, szabványos megoldás is, vagy ez csak sufnituning (=kényszermegoldás?) lehet?

Acmee 2008.11.19. 13:25:36

fakir: Már ha sikerül ez egy lépcsőben :D

A fűtéscsökkentés/nemcsökkentés vitázóknak: Épületgépész mérnök vagyok, tanultuk iskolában is(életben is):

Igenis fűtéscsökkentés. Főleg, ha jól szigetelőek a nyílászáróid és a falaid, mivel a falak hőtároló képessége elég jó(minél vastagabb, annál jobb), ezért ha nem fűtesz egész nap, akkor sem megy le a hőfok a kinti hőmérsékletre, mivel a falak továbbra is tartják a hőt(termosz-effekt)!

Tehát nagyon is sokat nyersz, ha napközben - mikor nem vagy otthon - leveszed a fűtést 16-18fokra. Utána a levegőt felfűteni közel sem kerül annyi energiába, mint amit megspórolsz.

Akkor más a helyzet, ha időszakos használatú az épület (ergo "hidegek a falak", nincs betárolt hő)!! Akkor jobb ha folyamatosan 5-10C fokon van tartva az épület (nem fagy el semmi, jobb a falaknak is, és a benn tárolt cuccnak is). Ilyenkor ha hirtelen használatba akarod venni a kecót, akkor tényleg 1-2hétig nagyon-nagyon sokat fűthetsz (amíg a falak átmelegednek)!

Tehát napi szinten bőven megéri csökkentett fűtést üzemeltetni! Aki pedig nem használ egy szobát, ott vegye vissza a radiátorszelepen a fűtést!! Ha egyik szobában 25fok van, a másikban 18, akkor nem feltekerni kell a termosztátot, hanem ott zárni kicsit a szelepen, itt nyitni(szabályozni a rendszert), sőt lehet, h nem is kell nyitni, mert amit oda nem engedsz be, az szépen eloszlik a rendszerben, mindenhol kicsit emelve a tömegáramon!

Manyizga (törölt) 2008.11.19. 13:26:16

Nem vizet, (mert belefagyhat télen, stb.) nem levegőt (mert robbanásveszélyes lenne a gázzal együtt szállítva), nem nemesgázt (mert drága) kevernek a gázhoz hígításra.

A széndioxid vagy a nitrogén viszont jó tipp... :))

becsibacsi 2008.11.19. 13:27:23

dzenisz pankratov:
"Fával az erdőből. Osztán pár év múlva nuku erdő. Mert az erdőgazdálkodás olyan mint a kormányzás. Majd ne csodálkozzunk ha a rajkóink egy rohadt scifiben élik le az életüket."

Mert a gaz (koolaj) aztan korlatlanul jon, mi? (A Tigaznal lehet, hogy igy gondoljak...)

Francois Pignon 2008.11.19. 13:27:54

Kiddy,
a fűtéssel azt a hőveszteséget pótolod, amit a ház lead. Szintentartással folyamatosan apránként, egyszeri felfűtéssel egy nagy adagban.
A kérdés az, mennyi hőt veszít a ház amit folyamatosan vagy egyszerre pótolni kell. Ez pedig a környezet és a ház hőmérsékletének különbségétől is függ. Ami melegebb ház esetén nyilván nagyobb.

pipacs23 2008.11.19. 13:28:05

Szeretném tudni a technológiai megvalósítását, hogyan tudnak a gázszolgáltatók vízet vagy bármi mást keverni a gázhoz?

petersen 2008.11.19. 13:29:17

szakmai oldalról:

levegőt azért nem lehet a gázhoz keverni, mert ha az eléri az alsó-felső robbanási határértéket (5-15 tf%), berobbanthat.

vizet azért nem lehet a gázhoz keverni, mert az nem összenyomható, másrészt pedig a technoliógiai berendezésekben kárt tesz (pl télen a lefagyás)

a gázszolgáltatók a nagykereskedőtől is fűtőérték alapján veszik a gázt, és úgy is kell vele elszámolni. ha nem a MEH, a Fogyvédelem és egyéb szervek felkoncolják a szolgáltatók.

gondoljunk bele: megveszünk x m3 gázt, és a vétel után "feldúsítjuk" levegővel, vízzel, CO2 -vel bármivel. akkor többet adunk el mint vettünk. ezt hogyan magyaráznánk a MEH -nek, bányakapitányságnak és egyéb szerveknek?
ha így lenne a nagykereskedőt is elővennék, hogy mit ad el.

a fogyasztónak már nem kötelessége a gázberendezések karbantartása, mint korábban volt. a bejelentő ezt megtette, és jól tette.

technologiailag NEM megoldható a gáz higítása, keverése. ez egy igen veszélyes üzem, észnél kell lenni.az emberek életének kockáztatása nem éri meg semilyen áron.

felsorolni is hosszú lenne, hogy egy-egy gáz, villany, egyáltalán energia szolgáltatót mennyien ellenőrizenk. Ott az energia hivatal, a bányakapitányság, a minisztériumok, a helyi szervezetek, a fogyasztóvédelem, a belső ellenőrzési és elszámolási rendszer, stb.
kijátszhatatlan a rendszer.

nekem is van ilyen sztorim, hogy volt egy ismerősöm, aki látott olyan embert aki egyszer üt a buszon egy gázszerelő mellett. osztani kell 3-al az ilyen meséket.

Ficak 2008.11.19. 13:30:24

Másik téma a gázhígítás.

Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy nem hígítják a gázt, vizzel pedig tuti, hogy nem, mert a víz a gázrendszer szűrőin és szeparátorain kicsapódik, majd lefagy.

Amivel lehet trükközni és szerintem ez történik manapság, hogy a földgáz yomását csökkentik. Ez különösen azoknál a fogyasztóknál jelenthet gondot, akik távolabb vannak a gázszabályzótól, így a hozzájuk elérkező gáznyomás még kisebb, aminél szélsőséges esetben már elégtelen égést vagy a szabályozott égési folyamat teljes leállását jelentheti. Ezt tapasztaljátok sokan.

Mivel a gázórák az átáramlott gáz térfogatát mérik, ezért egységnyi mennyiségű (tömegű) gáz átáramoltatáskor alacsony nyomáson a mérő nagyobb mennyiséget mér ergo jobban jár a gázszolgáltató.

Acmee 2008.11.19. 13:30:41

Ice King: Vegyes tüzelésű gázkazán?

Rohanj a szabadalmi hivatalba, mert a világon senki nem talált még ki ilyen technológiát, h gázzal, szilárddal és folyékonnyal is egy kazántestben tudsz fűteni!!!!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.11.19. 13:34:10

Ezen nem kell csodálkozni. Két helyen "csalnak": 1., a fűtőértékre való konvertálásnál 2., a gázba adagolt egyéb tudatmódosítókkal

Sajnos ezt bizonyítani elég nehéz, bár nem lehetetlen: kell egy palackos gázzal üzemelő tűzhely és egy vezetékes gázzal üzemelő tűzhely. Szerelő egyenlőre bekalibrálja, majd egy időpontban ugyanannyi víz forralásának megkezdése 100C fokig.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 13:35:06

@petersen : Aha, a vonatok pontosak, a buszok tiszták, az adók alacsonyak, a benzin olcsó, és a politikusok sem hazudnak?
Hol laksz?
Ha Magyarországon akkor mit szívtál?Én is kérek olyat...

(Amit leírtál azzal semmi gáz, csak sajno az ellenőrzést is emberek által vezetett szervez végzik, akik szeretnek SOKAT kaszálni.

Secnir 2008.11.19. 13:36:26

"dzenisz pankratov 2008.11.19. 13:20:21
Acmee
Azt lehet-e művelni hogy egy-egy szobában felére tekered a radiátort?
mert hallottam olyant hogy nem."

LOL

"vero 2008.11.19. 13:19:00
Egy PB gázpalackkal [...] lehet működtetni egy rendszert?
Csak fűtés, radiátor 24 KW gázkazán, 100 m2.
Meddig tarthat 21 C fokos fűtésnél? KB. Van értelme átállni? Egyáltalán lehet-e szerinted?"

inkább kérdezz meg egy (több) gázszerelőt. látatlanban azt mondom, igen.

"Ficak 2008.11.19. 13:19:35
[...]Tehát:
A lakás felfűtése (tegyük fel egy óra alatt) valóban több energiát igényel, mint egy óra hőfokon tartás. Azonban mivel előző órában nem fűtesz, így összességében kevesebb energiát használsz fel."

tévedsz. arról van szó, hogy van az egy óra alatt hőntartásra elköltött gáz (H)
van az egy óra alatt megtakarított gáz (M) van az a gázmennyiség, amit a felfűtésre használsz (F). és van az a megtakarított gáz, amivel nem fűtesz egy óráig (M2).
és H

pantlikaskiralylany 2008.11.19. 13:37:00

nekem anno azt mondta a gázszerelő, amikor még konvektoros lakásban laktam, hogy nézzem meg, hanyason érezm jól magam amikot otthon vagyok (mármint a konvektor hanyason megy :-) )
ha elmegyek dolgozni, ne tekerjem le teljesen max 1-2 számnyit, mert egy szám kb 2,5 fokot jelent (jelentett anno, jelenleg talán felet jelenthet) mert sokkal több gáz fog elfogyni, ha mindig teljesen letekerem, ergo kihűlnek a falak, és este újból fel kell fűteni az egész lakást. Hittem neki, és tényleg működött.
Szóval lehet spórolni azzal, ha lejjebb veszitek a hőfokot, viszont nem mindegy, hogy mennyivel.

B.J 2008.11.19. 13:40:31

"Egyedül nem fog menni, de egy 200 főből álló csoport (érdekvéd. szerv, alapítvány, akármi) meg tudná csinálni."

Már látom a jövőt, itt az újabb gumicsont, amire rábukhat a bürokrácia. A gáz minőségét vizsgálja majd:

1. Gázminőség Ellenőrző Kht.
2. Minőségi Gázellátásért Egyesület
3. ORFK Gázkommandó
4. NBH "Muszka" Gázellenőrző Alakulata
5. Gázvezeték-Vizsgáló Kht.
6. Gázfelhasználók Érdekvédelmi Szervezete
7. Gázminőség Vizsgáló Parlamenti Vizsgálóbizottság
8. "A Minőségi Gázért Alapítvány"
9. Kisnyugdíjasok Gázellenőrző Szabad Cserkészcsapata
10. Stahl Judit hivatásos konyhatündér

Ficak 2008.11.19. 13:42:12

ColT, petersen :
Nem beszélve arról, hogy
1. a gázórákat sohasem lehet egyidőben leolvasni (tehát a valós időszaki fogyasztás sem ismert)
2. a gáz elszökik, mérők meghibásodhatnak vagy a gázt 'engedély nélkül vételezik' stb. Az Energiahivatalt ismerve van egy bizonyos tűréshatár, amit hálózati veszteségként elismer, ha azt limitet meghaladja az az elosztói engedélyes egyéni szociális problémája. De ezt a részvényesek pedig nem szeretik.

garázda 2008.11.19. 13:43:45

Sziasztok!

Mi Budapesten lakunk és egy 170nm2 házunk van 5-en lakunk benne. Gáz cirkónk van, de két hete vegyestüzelésű kazánnal fűtünk!!!
( a cirkó szúrólángját is lekapcsoltuk!! :-) )
Töredék árból egész nap meleg van a házban amit a cirkós fűtéssel nem nagyon tudtam produkálni, mert csak reggel és este kapcsoltuk be és így is 40000.- volt tavaly havonta a téli gáz, de melegünk az nem volt(+ cserépkályha rásegítés is volt!)!
Volt hogy a konyhában főztünk és többször előfordult, de csak télen, hogy a gáznak petróleum szaga volt!!!!
Szerintem is manipulálják a fűtőértéket, mert nem volt olyan meleg a lakásban mint ami elvárható lett volna , pedig a ház szigetelve van!!!

Szóval kíváncsian várom , hogy mikor buknak le a gázszolgáltatók!!!!

Azért szégyen hogy 2008-ban arra kényszerül az ember , hogy fával fűtsön mert az a gáz felénél is kevesebbe kerül!!!

Üdv!

IceKing 2008.11.19. 13:44:31

Acmee: Előszálláson (Dunaföldvártól nem messze) az egyik rokonuknál (apósom öccse) a vegyes tüzelésű kazánba rakták be a földgázzal üzemeltetett fűtőberendezést (az ajtót leszedték és ez a cucc becsúszik az égéstérbe). Így nem kellett komoly átalakításokat csinálni, és új kazánt sem kellett venni. Meg fogom majd kérdezni, hogy ezt valami helyi csodadoktor művelte-e, vagy lehet ilyet készen kapni.

Ha nem vagy vidéki, csinálj egy tanulmányi kirándulást bármelyik faluban, meg fogsz lepődni, hogy a szegénység és a találékonyság kombinációjából milyen csoda dolgok jönnek ki.

Nancsi 2008.11.19. 13:49:24

" Gera 2008.11.19. 12:00:27
Kurvára nem értem, hogy lehet akkora kreténséget kitalálni, hogy a szolgáltatók milliárd m3 szám keverik be a levegőt a földgázba. Ehhez milliárdos infrastruktúra kellene, alkalmazottakkal, meg minden szarral, nem csak annyi, hogy a vezérigazgató suttyomban elfordít egy golyóscsapot az irodájában, aztán a felére esik a fűtőérték :)"
Nem is golyóscsappal működik a dolog, hanem k.rva nagy kompresszorokkal. Én úgy tudom levegőt nyomatnak bele nem vizet, gondolom így a lebukás esélye is kisebb (kiengedsz 1 zacskóba 1 adag gázt, nem lesz belőle 2 deci víz). Menjél csak el egy falusi kocsmába, fizess 2 felest egy TIGÁZ alkalmazottnak, és rögtön elmeséli neked mennyi is az annyi. Ja, persze neki nem lehet hinni, mert részeg. Szerintem meg a TIGÁZ vezetőjének nem lehet hinni, mert az meg józan. És mikor is mond inkább az ember igazat: részegen vagy józanon?

demizson bobby 2008.11.19. 13:51:07

garázda 2008.11.19. 13:43:45
Erről Secnirnek az lesz a véleménye -teljesen jogosan-, hogy 2008-ban elég nagy szégyen, hogy az emberek nem fával fűtenek.

A lakás hőntartás-felfűtés részhez annyit hozzászólnék,hogy a lakáshasználat módjától és a falak hőtároló képességétől függően lehet dönteni. Általános szabály elvben lehet,hogy van,de gyakorlatban....
Szóval: mennyi ideig vagyunk otthon, meleg-vagy hidegburkolat van, tégla,fa vagy szilikát falak, légtérfogat, stb amit ökölszabályként az ember figyelmebe vehet.
Aki meg 2 óra otthon tartózkodás (paplan alatt töltött idő nem érvényes!) miatt egész nap 22 fokot tart, mert neki az KELL, az ne panaszkodjon,hanem fizessen....

demizson bobby 2008.11.19. 13:53:56

IceKing 2008.11.19. 13:44:31
Hatásosat és robbanásbiztosat tuti nem!

Irbisz 2008.11.19. 13:55:50

"Amivel lehet trükközni és szerintem ez történik manapság, hogy a földgáz yomását csökkentik. Ez különösen azoknál a fogyasztóknál jelenthet gondot, akik távolabb vannak a gázszabályzótól, így a hozzájuk elérkező gáznyomás még kisebb, aminél szélsőséges esetben már elégtelen égést vagy a szabályozott égési folyamat teljes leállását jelentheti. Ezt tapasztaljátok sokan.

Mivel a gázórák az átáramlott gáz térfogatát mérik, ezért egységnyi mennyiségű (tömegű) gáz átáramoltatáskor alacsony nyomáson a mérő nagyobb mennyiséget mér ergo jobban jár a gázszolgáltató."

nem mindegy hogy csapnak be? a lényeg a lényeg, h. több módszer is lehet, ez pl. szerinted is kivitelezhető és ez biztonságosságot és emberéletet sem veszélyezteti--> de megfelel az észrevételeknek.

0xFFFF 2008.11.19. 13:56:06

A sok vicces hozzászóló megmagyarázhatná, hogy mitől van az a jelenség, hogy bizonyos napszakokban szép kék lánggal ég ugyanaz a földgáz, míg más napszakokban sárga vagy narancssárga a láng színe ! Azt is tudni szeretném, hogy a fűtőérték mitől ugyanannyi a kék színű lángnál, mint a narancssárga színűnél, mikor az egyik azért más színű, mert levegővel dúsított földgáz ég nem dúsított gázáron !

NaP · http://nagyek.blog.hu 2008.11.19. 13:59:35

"
Tyutymák 2008.11.19. 12:48:36
Elárulom neked, hogy mi csak 20 fokra fűtjük a 130 m2-es kétszintes házat, ami szigetelve van, és korszerű fűtési rendszert használunk (a 20 fok sem 24 órában van, mert napközben, ha nem vagyunk otthon, csak 17-18 fokon van a termosztát). A gázszámlánk 43.000 Ft/hó. Ha visszaveszem a termosztátot 18 fokra, akkor -2fok=-20% elv alapján is 34.400 forint gázszámlát kapok, úgyhogy nem kell a nagy mellény. Ilyen gázárak mellett nem igazán találsz Mo-on olyan családot, ahol - mint írtad - meztelenül rohangálnak a 25 fokra fűtött lakásban, és közben sírnak a magas gázárak miatt.
"

Ez az 1 fok 10% elv nem igaz.
A következő már közelebb jár a valósághoz:
Ha kinn 0 fok van, belül 20 fok és Te 21 fokra növeled a hőmérsékletet, akkor 5%-kal lesz nagyobb a fűtés.
Ha kinn -10 fok van, belül 20 fok és Te 21 fokra növeled a hőmérsékletet, akkor 3,33%-kal lesz nagyobb a fűtés.
De csak nagyjából igaz, mert tekintetbe kellene venni a benti gépek és élőlények leadott hőjét, meg hogy kinn milyen erős a szél, meg hogy mennyit nyitogatod a nyílászárókat, stb. De az 1 fok 10% nem igaz. Még csak nem is közelít. Legfeljebb spec. esetekben.

" Kiddy (Laura Lovebite) 2008.11.19. 12:51:52
"
Amúgy többen írták, hogy este 20 fok van, nappalra meg 15-17-18 fokra hagyják leesni a hőmérsékletet.
Na, az olyan házzal gond van. Hogy eshet ennyit a hőmérséklet? Jajj már! Azt hőszigetelni kell! Meg nyílászárót cserélni! Ha pedig már megtörtént, akkor valami el van rontva, pl. nagyon cikkcakkos a ház külső felülete. Mert ugye a hőveszteség azzal is arányos.

Ficak 2008.11.19. 14:03:30

Secnir: sztem nem fejezted be a képletet.

De:
A lakás hővesztesége nagyjából egyenesen arányos a belső és külső hőmérsékletek külünbségével, magyarul minél melegebb vann benn (állandó külső hőmérsékletet feltételezve) annál nagyobb teljesítmény 'szökik meg' a határoló felületen keresztül. Tehát ha összegezzük a veszteségeket, akkor abban az esetben kisebb a veszteséghő, ha napközben lejjebb csavarjuk a termosztátot.

IceKing 2008.11.19. 14:03:33

A mi fűtésünkről pár szót, hátha valakinek segít:
110m2-es családi ház. Körbeszigeteltem 5 cm-es hungarocel-el, fal és közte légrést hagyva (pogácsával ragasztottam), így került rá a háló+simító réteg és a szín (az is 1,5mm). A fal 38-as Phoroterm. Az előző telet így csináltuk végig, gázzal fűtöttem, ami kényelmes volt, de fáztunk és drága volt. Idén kicseréltettem az ÖSSZES nyílászárót hőszigetelős fa verzióra (nem volt olcsó), és szigeteltem a tetőt. Az eredmény: október második feléig be sem kellett fűteni, amikor a szomszédoknak már vígan egy hónapja füstöltek a kéményeik. Azóta esténként begyújtok a vegyes tüzelésű kazánba (az is van a gáz mellett, át tudom kapcsolni a rendszert), olyan meleget csinálok negyed órán belül, hogy pólóban/gatyában mászkálunk (most is, amikor -2 alatt van a hőmérséklet éjjel), igaz, van vele egy kis munka (nem olyan úrias, mint a gázos termosztátos megoldás). Reggelre ugyan kicsit lehűl a levegő, de napközben sincs hideg, feleségem a 2 éves kislánnyal teljesen jól elvan, és nem kényszerből, mert ha fáznának, azonnal elindítanánk a gázt. Az E.ON kiküldte a becsült számlát októberre 30 ezer forintról, amit nem kellett befizetnem, amikor egyeztettük az óraállást (sőt, visszakaptam a szeptemberi becsült 10-ből is 7-et). A 30-al szemben a teljes októberi fűtésemet 7 ezer forintból oldottam meg úgy, hogy majdnem minden este (néhány melegebb napot kivéve) befűtöttem BauMax-os fa brikettel (mert azt nem kell hasogatni, könnyebben kezelhető, meg mennyiségre kevesebb kell belőle, mint fából, bár az meg lehet, hogy még olcsóbb lenne). Ha megjön a hétvégére ígért kemény hideg, elindítom a gázt, de csak azért, hogy nappal ne hűljön ki a ház és esténként rádörrentek brikettel.
Szerencsés vagyok, hogy két féle kazánom van, nem függök kizárólag a gázszolgáltatótól.
DE! A minőségi változást a teljes, korrekt szigetelés és a nyílászárók cseréje jelentette. Nem olcsó, de hamar elkezdi meghálálni.

cseresznye1 2008.11.19. 14:05:48

nálunk speckó modon megvan még a vegyestüzelésö kazán a gázkazán melett. Mikor baromi hideg van cca -5-10 fok között akkor megpenditem a vegyestüzelésüt némi jobbfajta nem lopott erdei akácfával. Reggelig szépen el fütöget takarékon és nem pörög a gázvekker. Igaz babrás begyujtani de hát a kényelmes emberek általában igy szivják a f.szt. sikeres ember nem vagyok :))

IceKing 2008.11.19. 14:09:09

Úgy tudom, egy átlagos felnőtt ember testmelegével 70 Watt-al "fűt". Tehát aki fázik, rendezzen házibulit! :-)

Secnir 2008.11.19. 14:11:26

ficak:
befejeztem, de a kacsacsőrnél a blogmotor nemes egyszerűséggel levágta a kommentemet.
szóval

tévedsz. arról van szó, hogy van az egy óra alatt hőntartásra elköltött gáz (H)
van az egy óra alatt megtakarított gáz (M) van az a gázmennyiség, amit a felfűtésre használsz (F). és van az a megtakarított gáz, amivel nem fűtesz egy óráig (M2).
és H kisebb mint F-M2, mivel a falat kell először felfűtened, nem a levegőt fűtöd (yha hagyományos radiátorod van). falfűűtésbél természetesen más a helyzet.

Ficak 2008.11.19. 14:12:02

IceKing 2008.11.19. 14:09:09

"Úgy tudom, egy átlagos felnőtt ember testmelegével 70 Watt-al "fűt". Tehát aki fázik, rendezzen házibulit! :-) "

Ez a legdrágább: 10 ember x 5 sör az legalább 7000 naponta. És nehéz a hőmérséklet szabályozás :-)

Acmee 2008.11.19. 14:13:34

Ice King: Vidéken lakom, vidéken is dolgozom, tudom, h milyen marhaságokat csinálnak meg az emberek csupán spórolásból! Hidd el, nem akarok megsérteni senkit, de ez nem vezethető vissza másra, csupán az emberi korlátoltságra, idiótaságra!
Apósod öccse pedig egy nagy marha! Képzeld, a gázkazánon van deflektor (huzatmegszakító, az a lámpabúra a kéményben a kazán felett), hidd el nem hülyeségből!! Ne adja isten, h egyszer megforduljon a kémény huzata (ami igen könnyen előfordulhat), és bevigye a házba az égésterméket! Ott fog meghalni mindenki! Ugyanekkora rosszat jelenthet az is, ha a kéménynek túl jó a huzata, mert akkor felszívhatja a lángot az égőről, elalszik a láng, ömlik a gáz biztosítószerkezet híján, após öccse pedig lemegy cigivel a szájában és BUMM!!

Évente nem egy-két haláleset van "spórolásból", mert sajnálta a pénzt a kazánosra, kéményseprőre, ördögűzőre! Hidd el, nem hülyeségből ennyire szigorúak a gázzal kapcsolatos szabályok!!

Secnir 2008.11.19. 14:13:45

iceking: a házibuliban 90 Watt, mert a házipálinka is fűt.

demizson bobby 2008.11.19. 14:16:44

NaP 2008.11.19. 13:59:35
"Ha kinn 0 fok van, belül 20 fok és Te 21 fokra növeled a hőmérsékletet, akkor 5%-kal lesz nagyobb a fűtés.
Ha kinn -10 fok van, belül 20 fok és Te 21 fokra növeled a hőmérsékletet, akkor 3,33%-kal lesz nagyobb a fűtés."

egység?nem a fűtés lesz nagyobb,hanem a fűtésszámla, vagyis rosszul matekoztál.

IceKing 2008.11.19. 14:09:09

intenzív mozgást végző nyitott testfelületű ember 150 W-ot is, úgyhogy házibuli helyett fitnesz!
igaz nagyon büdös lesz :)

Secnir 2008.11.19. 14:18:18

Acmee:
Évente nem egy-két haláleset van "spórolásból", mert sajnálta a pénzt a kazánosra, kéményseprőre, ördögűzőre!
nagyival gondok vannak. 3 szobában 3 konvektor. a kéményseprők mégis minden évben küldik a csekket 2 kémény utáni kéményseprésről. nagyi persze postafordutával küldi, hogy 1. kéményseprőt nem látott, tehát fizetni nem fog. 2. kémények semmibe sincsenek kötve, tehát nem kell takarítani, tehát fizetni nem fog.
és ez már 18 éve így megy.

"Ficak 2008.11.19. 14:12:02
IceKing 2008.11.19. 14:09:09
"Úgy tudom, egy átlagos felnőtt ember testmelegével 70 Watt-al "fűt". Tehát aki fázik, rendezzen házibulit! :-) "
Ez a legdrágább: 10 ember x 5 sör az legalább 7000 naponta. És nehéz a hőmérséklet szabályozás :-)"

könnyű. kiküldöm a fölösleget.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.19. 14:18:23

Irbisz // "a hitelesítések annyit érnek mint amennyire megbízható az azt végző ember. sajna a magyar viszonyokat mindenki ismeri, így ne vegye senki készpénznek. legyünk realisták, nem svájban élünk :)"

A közjegyző által hitelesített dokumentum teljes bizonyító erejű, még ha nevetsz is rajta. Egy perben vagy hatósági eljárásban megdönthetetlen. Egy sváji (ha-ha!) független laboratórium eredményét szerinted nem fogadná el a magyar bíróság/hatóság?

B.J. // Nem bürökrácia. Összefogás. Persze nem kell, ha van annyi feles zséd, amibe ez kerülne.
Jobb megoldás hirtelen nem jut eszembe, de te biztosan tudsz. :o)

NaP · http://nagyek.blog.hu 2008.11.19. 14:18:49

"demizson bobby 2008.11.19. 14:16:44"
A fűtésszámla, hát persze!

pipacs23 2008.11.19. 14:24:43

Azért kérdeztem, a technológiai megvalósítását a fűtőérték manipulálásának, - amire persze senki nem tudott válaszolni-, mert vádaskodni könnyű, bízonyíték is kell. Nem hígitja egyik gázszolgáltató sem a gázt. Ha hígítaná, ennyi vád mellett valaki már csak bebizonytotta volna, és annak a médiában nagy hírre lett volna. De még senki nem tudta. Kompresszorai meg a MOL-nak vannak nem a TIGÁZ-nak. MEH által elismert mérési különbözete, pedig az elosztónak van, nem a közüzemi szolgáltatónak.

0xFFFF 2008.11.19. 14:26:18

"nagyival gondok vannak. 3 szobában 3 konvektor. a kéményseprők mégis minden évben küldik a csekket 2 kémény utáni kéményseprésről. nagyi persze postafordutával küldi, hogy 1. kéményseprőt nem látott, tehát fizetni nem fog. 2. kémények semmibe sincsenek kötve, tehát nem kell takarítani, tehát fizetni nem fog.
és ez már 18 éve így megy."

Egy sztori jut erről az eszembe. Szeptemberben egy cimborám apjánál a cimborával éppen borral kapcsolatos tevékenységet folytattunk :) amikor jött a kéményseprő. Fel sem ment a tetőre csak beszedte a kéményseprés díját, majd balra el. Én előre mentem valamiért és mit hallok ? Haver apja pont hazajött, összefutott a kéménysertepertélővel és beszélgetnek. Csúnya dolog, de megálltam fülelni. Haver apja kérdezi: És minden rendben a kéményekkel ? Sertepertedíjbeszedő: Igen, az egyikben volt egy madárfészek, de már oké. No, ekkor előléptem és megkérdeztem: Honnan tudja, hisz fent sem járt a tetőn, csak a pénzt tette el. :D Seprőembert olyan vörösen még nem láttam.

Big Ed 2008.11.19. 14:26:19

segíccség!

a következő szitu miatt vívok a közös képviseletünkkel / a közös teherviselés elvével - kommentezzétek please:

társasház, első emeleti lakás, három és fél oldalon szomszéd, két oldalon folyósó, fél oldalon külvilág + az egyik falam tele az emelet fűtéséért felelős csövekkel. ezek alapján télen is alig csökken a benti hőmérsékletem (kivéve ha ezerrel szellőztetek). senkit nem használok ki tudatosan, de egyszerűen NEM MEGY a benti hőmérséklet 20-21 celsius alá. mégis kénytelen vagyok alibiből fűteni (+ szellőztetni) mert az okosan megszavazott szabályzatunk alapján a lph átlagfűtésének 45%-át el nem érőkkel kifizettetik AZ ÁTLAGOT (kb.2x szorzó). a szomszédom meg valamiért olyan idióta, hogy 25-28 celsiuson füstölteti a saját rendszerét + szellőztet + fizeti az indokolatlanul magas számlát mint a katonatiszt (és persze viszi az átlagot is felfelé). mit lehet ilyenkor csinálni, ha a fő érvrendszer A HÁZ oldaláról mindig az, hogy "a szomszédaiddal fűttetted fel magad", pedig ez nem igaz. ráadásul a szomszédok (két oldalon folyosó!!!) által fűtött mennyiség (ez előbb említett idiótát leszámítva) is tök átlagos. ilyen lakás volt, az elhelyezkedése miatt kicsit drágábban is adták, ha vki a szarabbért (ti. mélygarázs van alattam ami hideg) nem alkudott, az az ő baja...
két éve játszunk ezen, most már kezdek belefáradni. szerencsére simán belefér a büdzsébe, de az elvvel nem tudok egyet érteni.

0xFFFF 2008.11.19. 14:27:33

pipacs !

"Azért kérdeztem, a technológiai megvalósítását a fűtőérték manipulálásának, - amire persze senki nem tudott válaszolni-, mert vádaskodni könnyű, bízonyíték is kell."

Annyi az egész, hogy valahol sima levegőt szívnak be és kevernek a gázhoz. Nagyon egyszerű művelet, nem bizonyítható.

Acmee 2008.11.19. 14:30:26

Secnir: Nem tagadom... Sok szolgáltató "bepróbálkozik", hátha sikerül. De a gázzal higgyétek már el, h veszélyesebb játszani, mint tüzérségi gránátot szopogatni! Akkor csak a Te fejed hullik darabokra, ha a gázzal cumizol, akkor lehet, h egész lakóudvarok válnak a földdel egyenlővé! Nem éri meg trükközni vele!!

Acmee 2008.11.19. 14:37:37

0xFFFF!

Baszki... mint a lépcsőház!! Mennyit ér az életed? 1.000.000-t? 10-et? 100-at? Nem számolható! Mennyit ér egy lakótelepnyi ember élete? 10szer, százszor, ezerszer annyit, mint eggyé? Ha erre nem tudsz válaszolni, akkor felejtsd már el ezt a levegővel keverjük a gázt teóriádat! Mert kb. ennyit kockáztatna, aki ilyet csinálna!!

MDRP 2008.11.19. 14:38:49

"Másik téma a gázhígítás.

Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy nem hígítják a gázt, vizzel pedig tuti, hogy nem, mert a víz a gázrendszer szűrőin és szeparátorain kicsapódik, majd lefagy.

Amivel lehet trükközni és szerintem ez történik manapság, hogy a földgáz yomását csökkentik. Ez különösen azoknál a fogyasztóknál jelenthet gondot, akik távolabb vannak a gázszabályzótól, így a hozzájuk elérkező gáznyomás még kisebb, aminél szélsőséges esetben már elégtelen égést vagy a szabályozott égési folyamat teljes leállását jelentheti. Ezt tapasztaljátok sokan.

Mivel a gázórák az átáramlott gáz térfogatát mérik, ezért egységnyi mennyiségű (tömegű) gáz átáramoltatáskor alacsony nyomáson a mérő nagyobb mennyiséget mér ergo jobban jár a gázszolgáltató."

Ez biztos nem. A nyomással is korrigál a gázóra. Különben több tíz százalékos különbség lenne a kánikulában, amikor az esetleg napos helyen levő óraszekrény felmelegszik mondjuk +50 fokra, télen meg lehet -10-20 fok is. Valamint egy hosszú gázvezetéken a nyomás is más (a távolsággal csökken), összevissza mérnének az órák, ami a szolgáltatónak nem érdeke.
Egy elszámolási időszak alatt kaloriméterrel többször kellene mérni, és az átlagot, szórást megvizsgálni, hogy az mennyiben egyezik a szolgáltató által vállaltakkal. Ez nem egy bonyolult és drága mérés, egy egyetemi fizikai-kémiai laborban el lehet végezni.

papatata 2008.11.19. 14:40:31

Sajnálom, hogy azt kell mondanom, bizony, csalnak.
Amikor 5 liter víz cca 40 perc alatt forr fel, az már vicc.
Felhívtam az irodájukat, akik azt mondták, méressem meg, de ha nem nekem van igazam, akkor én fizetem a mérést. Eszembe jut a régi szép népi ellenőrzés. Az ilyen haszonlesőket úgy rúgták volna seggbe, hogy még most is repülnélének.
Ha meg ma akarok valami fogyasztásvédelmet, emailomra egyszerűen nem válaszolnak, s mire valamit megnéznek, addigra csalás "kiküszöbölva". Ezt akartuk!!!Ezt a gazember kapitalizmust, ahol a fogyasztó csak ráfarag...mondhattam volna másként is.

pipacs23 2008.11.19. 14:40:38

OxFFFF!

Sima levegővel keverve robban a földgáz. A fűtőérték a nem éghető un. inert gázok arányától függ a földgázban. Tiszta N-nel lehetne keverni, de nem igazán éri meg, ráadásul a MOL Földgázszállító adja meg a fütőértéket, a gázszolgáltató azon a fűtőértéken veszi a gázt a nagykereskedőtől, és ez a bizonylat a gázdíjszámlázás alapja, amin a fogyasztóinak számláz. Akkor miért is éri meg?

0xFFFF 2008.11.19. 14:42:31

"Acmee 2008.11.19. 14:37:37
0xFFFF!

Baszki... mint a lépcsőház!! Mennyit ér az életed? 1.000.000-t? 10-et? 100-at? Nem számolható! Mennyit ér egy lakótelepnyi ember élete? 10szer, százszor, ezerszer annyit, mint eggyé? Ha erre nem tudsz válaszolni, akkor felejtsd már el ezt a levegővel keverjük a gázt teóriádat! Mert kb. ennyit kockáztatna, aki ilyet csinálna!! "

Én mindent elhiszek. Mitől sárga néha és mitől kék néha az egyenletes minőségű földgáz lángja ? Mitől van az, hogy amikor kék, határozottan jobb a hőértéke és amikor sárga, akkor a mikróban kell ebédet főzni ? Izgalommal vegyes érdeklődéssel várom a válaszodat. De valami tényszerű választ. Mert az tény, hogy ha egy földgázszolgáltató egyenletes minőségű gázt szolgáltat, akkor az reggel nyolckor is kék lánggal ég és délelőtt 10:39-kor is. Jelenleg ez nem igaz.

Tímár Mihály 2008.11.19. 14:42:45

Ez az egész gázhígításos összesküvés-elmélet elég nagy marhaság.

1. A levegőt kivéve minden gáz drágább, mint a földgáz, tehát butaság lenne nemesgázt adagolni a földgázba, ami ezerszer annyiba kerül. Levegőt nem lehet hozzáadni, mert robbanna. Tiszta nitrogént lehetne, de az is drágább, mint a földgáz. A víz meg folyadék, gőznyomása 20 fokon elhanyagolható az 1.025 barhoz képest.

2. A földgáz (mint neve is mutatja) gáz, tehát összenyomható. Normálisan 25 mbar a szabvány nyomás, ami azt jelenti, hogy a csőben 1 bar (légköri nyomás) + 25 mbar túlnyomás van. Ezért áramlik a földgáz kifele a csövön. A túlnyomás meghatározza a gáz áramlási sebességét a csőben. Ha a túlnyomás leesik mondjuk 10 mbarra, akkor ugyanazon a csődarabon, vagy szabályozószelepen csak 40 % gáz áramlik át.

A gáz nyomását valahol az elosztóban mérik, de ha áramlik a gáz, akkor a fogyasztónál kisebb a nyomása, mint a gázműnél. Ebből adódik, hogy ha sokan főznek egyszerre egy házban, vagy éppen télen sokan fűtenek, akkor leeseik a gáznyomás a fogyasztónál. Ezért aztán adott idő alatt kevesebb térfogatú, tömegű és fűtőértékű gáz érkezik a fogyasztóhoz. (Könnyen megfigyelhető, hogy vasárnap délelőtt kisebb lánggal ég a tűzhely, mint mondjuk éjszaka.) Emiatt az is elképzelhető, hogy sokkal lassabban melegszik fel az étel a tűzhelyen.

Ettől egyébként még a számlázás nagyjából korrekt marad, mert a gáz teljes nyomása elhanyagolható mértékben változik, tehát 1 m3 gáz továbbra is 1 m3, legfeljebb nem 10 perc, hanem 25 perc alatt jön ki a csőből, ezért kicsit nehéz rajta vizet melegteni.

A megoldás annyi, hogy mérni kell a fogyasztást, és a nagyobb fogyasztású időszakokban a gázműnél a szokásosnál nagyobb nyomást kell a csőbe pumpálni. Így a fogyasztónál ugyanannyi lesz a gáznyomás és ugyanolyan gyorsan felforr a víz. (Ez persze nem ennyire egyszerű, mert a nyomásesés függ a csövek hosszától és vastagságától is. Ha túlságosan növelik a nyomást, akkor bizonyos helyeken akár még nőhet is a gáznyomás.)

Ja, fizikus vagyok, ha nem derült volna ki. :-)

Csányi 2008.11.19. 14:48:28

pipacs 23 // kompreszzort árulnak pl. a boltban. Azért ne ezen múljon már!

Egyébként, a "valaki csak megcsinálta volna már" hibás, mert Mo.on mindenki a másikra vár.
Itt mint a fehér holló az az ember, akinek nem csak a szája jár. Ez tapasztalatból. Mi is vártunk, aztán léptünk, csodák csodája mi voltunk egyedül, mint kiderült 200 e. emberből.

És végül a NAGY OKOSSÁG:

Amíg óccsó vót a gáz (Ildikó nem emelte) addig a pöcs se foglalkozott a kalóriaértékkel, meg hogy 20 vagy 40 perc alatt sül-e meg a pogácsa.
Most meg marhára érdekes.

"szivatnak anyám stop"

0xFFFF 2008.11.19. 14:48:44

phorvath !

Maradjunk annyiban, hogy az utcákon futó csövekben 10 bar nyomással van jelen a földgáz és a fogyasztó mérője előtti nyomáscsökkentő - vagy reduktor, ahogy tetszik - csökkenti le 1,025 bar értékre. Ebben a 10 barban van a "nyomástartalék" belekalkulálva.

B.J 2008.11.19. 14:48:49

vero

Én arra akartam kilyukadni hogy minek ehhez 200 ember, és egy csomó szervezet? Mondanám hogy tanuljunk külföldről, de idén egyetlenegyszer használtam külföldön gázt, Németországban, Trierben. Olyan gyenge volt mint a harmat, a főzést szégyenszemre az itthonról vitt kempingfőzővel kellett abszolválni. A fürdővíz hőmérséklete se volt valami acélos. Helyi barátaim azt mondták náluk ez a megszokott.
Ha már üzemanyag, a benzinjüktől csörögtek a szelepek az autóban, pedig többféle kutat is próbáltam az ország több pontján.

Szóval úgy néz ki jó ütemben zárkózunk fel a nyugathoz.

Tímár Mihály 2008.11.19. 14:52:48

Ja, tiltakozni lehet a gázműnél, de ne arra hivatkozzatok, hogy csökkent a földgáz fűtöértéke, mert ez marhaság. (Maximum néhány százalékkal változhat.)

Kérjétek azt, hogy jöjjenek ki szombat délben és mérjék meg a gáz nyomásást a tűzhelynél. Akkor kiderül a probléma, és lehet kérni, hogy tegyenek valamit.

Házilag is lehet mérni a gáz áramlási sebességét: el kell zárni minden egyéb fogyasztót, és csak egyet, pl. a legnagyobb gázrózsát kell bekapcsolni maximumra. Meg kell nézni, hogy 10 perc alatt hány m3 gázt fogyaszt. Ezt meg lehet mérni éjszaka és vasárnap délben. A különbség garantált.

Acmee 2008.11.19. 14:53:25

0xFFFF:Lásd phorvath kommentjét, plusz:

1. Fújj bele a lángba, de csak olyan erővel, h ne fújd el azt! Változik a színe? Igen. Miért? Mert más állapotú LEVEGŐT kapott, a gáz ugyanolyan maradt! Az égési levegő változásait is elég tekintélyesen mutatja a láng színe! Próbáld ki! Gyújts egy gázlángot egy szobában, amit becsuksz... Hagyd égni pár napig, amíg feltelik a LEVEGŐ szennyezőanyaggal, nézd meg a láng színét, majd szellőztess ki!

Másik: tudod mekkora egy gázelosztó hálózat? Egy-két órán belül nem tudják változtatni a gáz minőségét, mivel kb. ennyi idő mire az elosztóból elér hozzád (persze ez erősen fogyasztásfüggő)!

Harmadik: Előfordul, h szarabb a gáz, mondjuk nem 34.000, csak 33.500 a fűtőértéke. Ezt észre nem veszed!! Amúgy pedig a szolgáltató egy sávot ad meg, amiben változik a gáz minősége, de ez a sáv nem túl széles!! Viszont szélesebb időintervallumot vizsgálva mindig hozza az értéket. Attól még lehet, h hónap elején szarabb gázt kapunk, de ezt számítások alapján a hónap közben kompenzálják jobb minőséggel.
DE!! Ez erősen függ az országtól is ahonnan a gázt importáljuk(a'lá Ruszkia), valamint a gázmezőtől is, ahonnan a gázt kinyerték, sőt(!) még kutanként is lehet eltérés a minőségben!

pándóra 2008.11.19. 14:54:17

OK! Akkor ezt magyarázzátok meg.
Gázzal megy vízmelegítő, tűzhely, fűtés.
Nyári hónapokban (június, július, augusztus, még szeptember is) egyenletes fogyasztás, havi 20-22 m3. Vettünk kandalló, így októberben sem kapcsoltuk be a fűtést. Láss csodát, októberi gázóra állás 80 m3. ?????

0xFFFF 2008.11.19. 14:57:04

"1. Fújj bele a lángba, de csak olyan erővel, h ne fújd el azt! Változik a színe? Igen. Miért? Mert más állapotú LEVEGŐT kapott, a gáz ugyanolyan maradt! Az égési levegő változásait is elég tekintélyesen mutatja a láng színe! Próbáld ki! Gyújts egy gázlángot egy szobában, amit becsuksz... Hagyd égni pár napig, amíg feltelik a LEVEGŐ szennyezőanyaggal, nézd meg a láng színét, majd szellőztess ki!"

Értem. Fura, nálunk kb délelőtt 10-től rossz a levegő a házban, de dél körül megjvul pár órára, majd újra rossz estig. Biztos rossz a feng sui a házban. Vagy a fing sui.

Acmee 2008.11.19. 14:57:06

0xFFFF: Ezt TE honnan vetted??? 3bar-os a normál hálózat!!! Helyi gázelosztó központokig van 10bar, onnantól 3!!! Baszki! GMBSZ mond vmit? Így is történnek néha balesetek, h a 3bar beszalad az órára, és szétnyílik az óra háza!! Akkor mit csinálna a 10bar???

pipacs23 2008.11.19. 14:58:35

A számlán súlyozozott átlag fűtőérték van az elszámolási időszakról tehát a fűtőérték változás követve van.

Pandora!

Nyáron 15-20 fokos vízet kell felmelegíteni, most a 10 fokos vízet. Nagyobb energia kell hozzá nem?

Acmee 2008.11.19. 14:59:38

Na jó, megyek dolgozni, h legyen pénzem arra a szar minőségű, levegővel, vízzel merkaptánnal, tevefinggal és bocisóhajjal dúsított gázra... Nevetséges...

Tímár Mihály 2008.11.19. 15:02:16

>0xFFFF:

Nem vagyok gázos, nem tudom, hogy hol vannak a reduktorok. Ha minden háznál külön vannak, annyival rosszabb a helyzet, hogy nem lehet mindet kézzel állítani. Mindenesetre, ha valakinek saját külön reduktora van, akkor nem kell nyomáscsökkenésre számítania, ha viszont társasházban lakik, akkor biztos a nyomáscsökkenés.

Acmee 2008.11.19. 15:02:31

0xFFFF: kezeld egyben a kommenteket, ne ragadj ki mondatokat, amik magukban qrvára semmit nem jelentenek! Akkor most én várom az értelmes válaszod phorvath+az én kommentem EGYÜTT KEZELT, ÉRTELMES, MEGALAPOZOTT DOLGOKON NYUGVÓ TÁMADÁSÁT! NEM IDIÓTA, LÉGBŐLKAPOTT FELVETÉSEKET!!!

0xFFFF 2008.11.19. 15:04:09

"0xFFFF: Ezt TE honnan vetted??? 3bar-os a normál hálózat!!! Helyi gázelosztó központokig van 10bar, onnantól 3!!! Baszki! GMBSZ mond vmit? Így is történnek néha balesetek, h a 3bar beszalad az órára, és szétnyílik az óra háza!! Akkor mit csinálna a 10bar??? "

Azoktól a szakiktól, akik az utcában a gázgerincre rákötöttek. Csak értenek hozzá, ha nem, az gáz. Egyébként ha a 10 bar vagy a 3 bar átjön a nyomáscsökkentőn - ami azért valószínűtlen - akkor ugyanakkora lesz a baj, mert a végberendezések megnyekkennek simán. Ebből a szempontból mindegy, hogy 3 vagy 300 az a bar. :)

Acmee 2008.11.19. 15:04:47

phorvath: a "sima" nyomáscsökkentők is szabályozottak, nem kell kézzel állítgatni... membrános elven működnek, külső ellennyomással... A belső hálózat nyomását tartják ugye állandó értéken, tökmind1, h mit kap kívülről(persze ha alacsonyabb, mint 30mbar, akkor fújhatja :D)

0xFFFF 2008.11.19. 15:06:04

Nem támadok én semmit és senkit. Feltettem egy kérdést, amit nem tudsz megválaszolni, ami empírikusan alá van támasztva, helyette itt fikázol, idegeskedsz és kiabálsz. :) Nyugodj meg légyszives. Az a hosszú élet titka.

pándóra 2008.11.19. 15:06:39

ok pipacs te egy zseni vagy. Fele annyi hőmérsékletü vizhez 4x annyi energia kell hogy felmelegedjen. Plusz a melegvíz csak egyik része a fogyasztásnak, gondolom a krumpli hőmérséklete is kevesebb, így a főzéshez is több energia kell.

fakir 2008.11.19. 15:08:03

0xFFFF 2008.11.19. 14:48:44
phorvath !

Maradjunk annyiban, hogy az utcákon futó csövekben 10 bar nyomással van jelen a földgáz és a fogyasztó mérője előtti nyomáscsökkentő - vagy reduktor, ahogy tetszik - csökkenti le 1,025 bar értékre. Ebben a 10 barban van a "nyomástartalék" belekalkulálva.

Inkább maradjunk annyiban, hogy nem 10 baron vannak a vezetékek, és a nyomáscsökkentő nem 1 barra szabályoz le, hanem 25-33 millibar közé. Mivel az a 10 bar nagyközépnyomásnak számít és tapasztalataim szerint lakossági fogyasztókat a lehető legritkább esetben látnak el ilyen vezetékről.

Acmee 2008.11.19. 15:09:38

0xFFFF:

Ha mindegy, h 3bar vagy 10, akkor meglőlek egy fagolyóval, amit 3barral és utána 10barral gyorsítok fel... Aztán már nem meséled el milyen volt...

BALESET, tudod, nem váratlan esemény... A fogyasztók nem nyekkennek meg, tévedsz! Annyi változást vennél észre, h a gáztűzhely uszkve 3m-es lánggal ég, és felemelné a teáskannát a rózsa... Azok a szakik, akik az utcádban a gázra kötnek, igen szakik, tudják, h hogyan kell egy csövet kifúrni, rárakni a megcsapolást és bevezetni a csövet... Én pedig tudom, h hogy kell megtervezni a rendszert! Engem a Kamara és a felelősség köt, őt a főnöktől "elszenvedett" ejnye-bejnye...

0xFFFF 2008.11.19. 15:13:03

Nyugi, nyugi. Tojok a kamarára. :) Mitől tapasztalom azt, amire a nyitó kérdésem irányult ? Ha ennyire otthon vagy a dologban, elárulhatnád végre ! ;)

Acmee 2008.11.19. 15:13:58

0xFFFF:
Nap mint nap hasonló "emberekkel" küzdök, mint Te, akik a szakmai tudással rendelkezők véleményét próbálják "agyonütni" akkora baromságokkal, h égnek áll a hajam (már ami nem hullik ki az előző kérdéstől...)

Erre szoktam azt mondani, h ha a cső rázna, annyi halottunk lenne, h az hihetetlen!

0xFFFF 2008.11.19. 15:14:20

Ja és a hülye golyós példádat megtarthattad volna. Szerintem mindegy, hogy 3 bar vagy 10 bar a nyomás, amikor ezzel egy golyót indítasz, az megöl. Ebből a szempontból tehát mindegy, hogy 3 vagy 300, de kapaszkodj ebbe a butaságba továbbra is. Hátha nem esel el. ;)

Acmee 2008.11.19. 15:16:08

Előbb írtuk le elég kimerítően, olvass vissza részletesen! Egyikünk sem azt mondta, h egy valamitől változik a láng színe, hanem a lehetőségeket soroltuk fel, h mi játszik közre a dologban! Ezek közül akkor lehet kiválasztani a tutit, ha utánavizsgál az ember... Nem vagyok Gyurcsók, h távolról javítsak gázkészüléket ;) :D

0xFFFF 2008.11.19. 15:16:15

"0xFFFF:
Nap mint nap hasonló "emberekkel" küzdök, mint Te, akik a szakmai tudással rendelkezők véleményét próbálják "agyonütni" akkora baromságokkal, h égnek áll a hajam (már ami nem hullik ki az előző kérdéstől...)

Erre szoktam azt mondani, h ha a cső rázna, annyi halottunk lenne, h az hihetetlen! "

Jó, jó. Hülye vagyok a gázszolgáltatáshoz. De te is ! Mert a kérdésem még nyitva van. Kettőnk között annyi a külömbség, hogy te kamarai tag vagy én meg fogyasztó. :) Ha tovább sértegetsz, akkor én is hozzáfogok, én is tudok lekezelő lenni és hidd el, közönséges is és sértő is. El is kezdem. Húzz a faszba a kamarai haverjaiddal kézenfogva. ;)

Acmee 2008.11.19. 15:17:24

3-ba még talán nem halsz bele... 10be már tuti... :D

0xFFFF 2008.11.19. 15:19:10

Ja és még annyit, a jelenséget megfigyeltem budapesten, mert van ott egy lakásom (na jó, kettő) és vidéken is, mert ott is van házam. A jelenség tapasztalható tehát mindenhol, stabilan. Nem hiszem el, hogy senkinek nem tűnt még fel és nem ismert a magyarázata a szakirányúak előtt. :)

Amálion 2008.11.19. 15:19:17

Ezt magam is tapasztaltam, tapasztalom. Tavaly karácsonykor sütöttem, főztem volna, de másfélszer annyi időbe telt megsütni ugyan azt, mint kora tavasszal, vagy nyáron. Ilyenkor húznak bele igazán, karácsony előtt. Milliónyi háztartásban megy a sütés főzés, meg a káromkodás, mert semmi sem úgy sikerül mint máskor, mert a gáz felháborítóan rossz minőségű. A fűtésről nem is beszélve. Még igazán hideg sincs, de a konvektort 5ös 6os közt kell járatni, hogy ne fagyjunk meg. Mi lesz ha jönnek a mínuszok? Szóval itt valami tényleg nem stimmel!!!!

Acmee 2008.11.19. 15:21:06

:) Bocs, nem sértegetni volt szándékomban! Csak hiába írtunk tisztán fizikai alapokon nyugvó elméleteket, akkor is kötöd a virtuális ebet egy olyan karóhoz, ami teljesen hiedelem :)

MDRP 2008.11.19. 15:22:23

phorvath

Ja, fizikus vagyok, ha nem derült volna ki. :-)

És egy kicsit nagyképű.

A többbiek már elmondták, hogy ez nem így van. (Jól is néznénk ki, ha több km-nyi vezetéken az áramlást néhány mbar különbségre bíznánk, vagy anno nem tanultad az áramlási törvényeket?)

fakir!

OK, de a 25-33 millibarnál a túlnyomást elfelejtetted, így ez félrevezető lehet.
(25-33 mbar gyenge vákuum)

demizson bobby 2008.11.19. 15:23:43

kicsit olyan mintha UFU rajongókkal állnék szembe és acmee kolléga is.
fárasztó :)

0xFFFF 2008.11.19. 15:24:06

No, mindegy. Okosabb nem lettem, marad a régiben minden. Hála istennek, de főleg a pénzéhes gázszerelőknek, lehet spórolni ezen is.

demizson bobby 2008.11.19. 15:27:19

MDRP 2008.11.19. 15:22:23

pont hogy a 25-33 mbar kifejezés a nem félreérthető, ui. a légköri nyomást az ecceri ember nem számolja ;)

becsületesség08 2008.11.19. 15:29:03

Tisztelt Kommentelők!

" Részlet a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság
KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÁSI
ÜZLETSZABÁLYZATA- ból
1/66 2006. május 8."

"A szolgáltatott gáz elszámolásakor a gázmérőn leolvasott ún. üzemi állapotú gázmennyiséget gáztechnikai normál állapotra kell átszámítani. A Tigáz Zrt. az átszámításhoz nyomás- és hőmérséklet korrekciót, szuperkompresszibilitási tényezőt alkalmazhat. A mérés és az elszámolás során alkalmazott számítások részletezése az Üzletszabályzat III/3. mellékletében található.
46/66 2006. május 8."

A " nyomás- és hőmérséklet korrekciót, szuperkompresszibilitási tényezőt alkalmazhat." No kedves kommentelől itt van a kutya elásva. A TIGÁZ ezt úgy alkalmazza felénk fogyasztók felé, ahogy épen a profitra éhes Olasz tulajdonos az alkalmazottaknak meghatározza.
A gáz minősége már közel kettő évtizede olyan amilyen. Én egy Nagyfogyasztóként nyilvántartott céget irányítottam valamikor. A cégnél a számlát, a gázfogadónál elhelyezett fűtőérték mérő műszer alapján, leolvasott fűtőérték után után fizettük, az akkori szabályok szerint.

Én ugyanabban a városban laktam ,és lakom most is, ahol ez a cég működött. Az én közüzemi számlámon megjelenő fűtőérték és cég gázfogadójánál mért fűtőérték között 2-3 tizednyi eltérés mutatkozott. A gázfogadótól a lakásom kb. 300m-re volt. Ehez mit szólnak?

Akkor még nem háborogtam, mert viszonylag olcsó és kényelmes volt gázzal fűteni. Most ,már csak kényelmes de nem olcsó!

Tehát nem kell itt szennyezni a gázt fáradságos munkával, ezt megteszi az aki eladja a MOL-nak.

A TIGÁZ a számítógépen azt állít be, ami neki a lehető legnagyobb profitot hozza. A számlák meg ez alapján készülnek.

Mi meg fogyasztók fizetünk, mert kénytelenek vagyunk. Miért? Mert valamikor a múlt század 80-as éveiben megettettek minket az állampolgárokat. Olcsó, gazdaságos, nem környezetszennyező. No meg akkor a Nagy Szovjetunió szövetségesei voltunk.

1989-ben ugye volt a "Tovarisi Konyec", most meg a lakossági gázfogyasztóknak lesz nem sokára "konyec". Egész Európa és benne Magyarország is az Oroszoktól függünk.

Vagy megfagyunk, vagy fizetünk. Az Orosz gázt szállító tulajdonos is profit érdekelt, az Olasz szintén.A kettő meg a mi pénztárcánkon capódik le.Mi meg nyögjük a kemény gázszámlákat.

fakir 2008.11.19. 15:29:29

MDRP
Természetesen a 25-33 millibar túlnyomás.

Ha bármelyik gázos azt mondja neked pl. 4 bar természetesen ő túlnyomásra gondol, ami egy számítási feladatnál, meg a valóságba is 5 bart jelent.
Gáz szempontjából minden nyomás túlnyomás!

0xFFFF 2008.11.19. 15:30:21

Márpedig az egyszerű ember is számol a légköri nyomással, hiszen járt legalább általános iskolába, tehát tudja, hogy ha nincs túlnyomás a gázvezetékben, akkor nem a gáz jön ki, hanem a levegő megy be, azaz a gázművek gázáron levegőt vesz. :)

demizson bobby 2008.11.19. 15:38:11

Zárt térben mindig túlnyomásról beszélünk. Mármint mi mérnökök :), na meg a gázművek is :D

fakir 2008.11.19. 15:39:30

demizson bobby
azért a gázműveknél is dolgoznak mérnökök :)

MDRP 2008.11.19. 15:39:48

Túlnyomás:

Mivel a kommentezők többsége nem gázos, ezért szóltam, a csőben levő nyomásra is lehet gondolni.

Egyébként ezt hagyjuk ennyiben is, mivel ez inkább terminológia, szakzsargon és nem lényegi kérdés.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.19. 15:40:24

becsületesség08 // Akkor ez azt jelenti, hogy bizonyos határok között azt írnak fűtőértéknek a számlára, amit akarnak. (?)

Másik // Ha a nagy fogyasztású hónapokban kisebb fűtőértékűt nyomnak a vezetékbe (Olyat vesznek/szállítanak, abból a tározóból, amelyikbe a tudottan gyengébb anyagot eresztették) de KJ értékben átlagot számolnak, akkor mivel a gyengébből (átlagértéken!) többet fogyasztottál, máris ugrik néhány ezrez a pénztárcából.
Max. ezt tudom kisakkozni.

Acmee 2008.11.19. 15:41:37

0xFFFF: Egy kérés! :) Hidd el, nem olyan egyszerű dolog manipulálni a gázt, h "gondolok egyet, és fele annyira csökkentem a fűtőértéket". Főleg a nagyfogyasztók miatt! Nekik a szerződésükben benne van a minimális és maximális fűtőérték. Nekik van pénzük a fűtőérték elég sűrű mérésére, ha eltérést tapasztalnak, akkor bizony a szolgáltató kemény kötbért fizet. Több ipari üzemnek csináltuk már a szerződés javaslatát, mindegyikben volt kikötés ilyen esetre.

demizson bobby 2008.11.19. 15:43:06

fakir 2008.11.19. 15:39:30
ezt csak akkor állítanám,ha én is ott dolgoznék :) ,dehát oda bekerülni.....
ezért én csak azt mondom ott maffiózók dolgoznak.

fakir 2008.11.19. 15:45:28

vero

Olyan nincs, hogy ebbe a tározóba most alacsonyabb fűtőértékűt tárolunk be, abba meg magasabbat. Egyszerűen Magyarország nincs olyan jól ellátva földalatti gáztározókkal. Összesen ha jól tudom öt darab található nálunk, ebből kettő nagyobb van a zsanai és a hajdúszoboszlói, a többi jóval kisebb kapacitásúk. Nagy luxus lenne ilyen dolgokra pazarolni őket.

fakir 2008.11.19. 15:47:07

demizson bobby 2008.11.19. 15:43:06
akkor ezt most nem vettem magamra, mivel jómagam is egy ilyen cégnél koptatom a linóleumot.

demizson bobby 2008.11.19. 15:50:00

fakir 2008.11.19. 15:47:07
nem is szabad...csak viccelődök,de szólj ha van üresedés...az első havi fizum a zsebedbe rakom!!!
Eskü!

fakir 2008.11.19. 15:52:57

demizson bobby 2008.11.19. 15:50:00
Egy adat: 10 éve még 200 fölött volt a létszámunk, most ugyanezen a területen több fogyasztóra kb. 70 ember jut.
Bezzeg a központban...

demizson bobby 2008.11.19. 15:59:31

fakir:
és még pancsoljátok is a gázt? :)))))))

fakir 2008.11.19. 16:05:28

demizson bobby 2008.11.19. 15:59:31
Épp ezért nem csináljuk, mert senki sem ér rá nyitogatni a csapot.

MDRP 2008.11.19. 16:11:23

Az iparban ellenőrzik a gáz minőségét nyilván. De azért a lakossági fogyasztás is jelentős, a lakosság részéről ez valószínűleg nem így van. Mivel engem csak kevéssé érint a földgáz problémája közvetlenül, nem jártam még utána.
Ha majd egyszer lesz időm, valamelyik ismerősnél megmérem majd kaloriméterrel néhány alkalommal. Kíváncsi lennék az eredményre.

fakir 2008.11.19. 16:15:35

MDRP 2008.11.19. 16:11:23
Különbséget valószínűleg fogsz tapasztalni, de csak a műszer hibahatárán belül, mivel a gázhálózat felépítése olyan, hogy nem lehet elkülöníteni egymástól a lakossági és az ipari fogyasztókat. Magyarán egy adott körzeten belül ugyanarról a vezetékről kapják mindketten ugyanazt az összetételű gázt. Így nem lehet különbség.

insert_click · http://www.kutyapoint.hu/ 2008.11.19. 16:21:22

Eszembe jutott a középiskolai fizikaóra erről a parttalan vitáról... Aki fázik, az nyissa ki az ablakot, hogy bejöjjön kintről az a +10 fok.

demizson bobby 2008.11.19. 16:23:45

A szabvány azt mondja ki,hogy ha fázol, akkor vegyél fel egy pulóvert.
Jó 15 éve tanultam.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.19. 16:31:25

fakir /demizson /MDRP // Kivel lehet megméretni a kalóriát privát? Kinek van ilyen műszere? Mennyibe kerülhet?

(Nem hiv. gázszolgáltatóra gondolok.)

acsa77 2008.11.19. 16:31:49

Alternatív megoldás a főzésre: INDUKTÍV FŐZŐLAP.

Persze nem egyből egy félmilliós tűzhelyre gondolok, hanem 8-9e Ft-os "rezsó"-ra. Villámgyors, >90% hatásfok, minimális hőveszeség, mert közvetlenül az edényt melegíti kívánt teljesítménnyel v. kívánt hőfokra. Időzítő is van benne. Így egy lappal is gyorsan elkészül akár a vasárnapi ebéd.

Hátránya: csak szendvicstalpú vagy öntöttvas edénnyel működik. A zománcozott jó lenne, de azoknak túl vékony az alja, és a hőtől hamar eldeformálódik.

MDRP 2008.11.19. 16:33:40

Fakir!

Elfogadom amit mondasz, ha odajutok, hogy ilyet fogok mérni, majd meglátjuk, hogy mekkora lesz a különbség a szolgáltató által megadott érték és az átlag illetve az egyedi mérések között.

Ez az egész nem lenne téma, ha az elfogyasztott gáz mennyisége sok esetben nem lenne gyanúsan magas.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.19. 16:33:54

Apropó ! Itt egy cikk a zindex címlapon. Tanulságos.

Gázon, áramon, műszaki cikken spórolunk
Az alkoholon és a cigin viszont nem.

index.hu/gazdasag/magyar/spor081119/

Hát igen. Én is vettem a múlt héten piát 4 rugóért oszt itt sírok.

fakir 2008.11.19. 16:40:24

MDRP 2008.11.19. 16:33:40
egy ilyen mérés sorozat végeredménye engem is érdekelne.

MDRP 2008.11.19. 16:41:33

Vero!

Nem tudok ilyen privát labort mondani (biztos van), az interneten utána lehet keresni.
Az egyetemen, ahova jártam, vannak kaloriméterek, Budapesten akár a BME-t (vegyészmérnöki kar), akár az ELTE-t (Kémia Intézet, Fizika Intézet) meg lehetne ezügyben keresni.
Bár én ez esetben csak a saját magam által elvégzett mérésnek hinnék.

Alternatív 2008.11.19. 16:50:13

Szervusztok!

Látom, még a sokadik hozzászólásnál is kételyek vannak...

Szóval. Egyszerűen levegőt kevernek a gázhoz. Csak azt a keverési arány nem szabad elérniük, aminél már robbanásveszélyessé válik.

Tulajdonképpen, úgy rémlik, kötelesek is mellényomni levegőt, mert a nyomást nem szabad bizonyos szint alá engedni.

A csalás az elszámolásnál van, mert a gázt az átlagos hőértékkel számlázzák ki, viszont a valóságban a gáz háromnegyede akkor fogy, amikor a hőérték átlag alatti (délben hígítják, amikor mindenki főz).
Erre viszont azt mondják, hogy ők csak térfogatot tudnak mérni, nem tudnak igazságosabb megoldást.

Mit lehet tenni? Kifigyelni, mikor gyenge a gáz, és nem akkor használni.
Hétvégén délután négykor ebédelni, például.

vaddiszno77 2008.11.19. 16:55:50

Felébe kerül fával,szénnel fűteni!!Ennyi,de egyszer az is el fog fogyni, mint minden,de akkor majd kitalálnak valami okosat a nagyok és hatalmasok, amivel lehet szívni a kicsik és elesettek vérét!!és ez igy fog menni amíg világ a világ ,a mi gyarlóságunk vezet idáig!!

fakir 2008.11.19. 16:57:00

Alternatív 2008.11.19. 16:50:13
Akkor sokadszor:
Az elosztói engedélyes hálózatán biztos, hogy nem kevernek levegőt a földgázhoz.
A nyomás szinten tartásához készültek a különböző hálózatszimuláció programok. Van belőle jó néhány (Pl. Digas: magyar gyártmány, vagy 20 éves, grafika nuku, de az újabb csilli-villi programok is ugyanazt az értéket adják).Ezek használatával és sok évi tapasztalattal elérhető az, hogy a hálózaton még a legutolsó fogyasztó vételezési helyén is megfelelő túlnyomást lehet biztosítani.

laja321 2008.11.19. 17:01:19

Ezt a jelenséget mi úgy nevezzük, hogy "vasárnapi gáz", mert korábban ez csak a hétvégeken fordúlt elő. Mostanra mindennapossá vált, hogy a gáz fűtőértéke lecsökken és egy kín a főzés, sütés. Ez ellen a nagyfelhasználóknak is fel kellene emelni a szavukat és ráadásúl nekik módjukban állna (gondolom gyorsan megtérülö beruházással)mérni, regisztrálni a gáz fűtőértékének az elfogadható szint alá süllyedését. Nekik sem mindegy, hogy azonos szolgáltatáshoz több gázt kell felhasználni. Például a távfűtők és hasonló nagy cégekre gondoltam!

MDRP 2008.11.19. 17:04:02

További jó estét mindenkinek, én elmentem haza.

Sir Zet 2008.11.19. 17:04:35

A szüleim is emlegetik évek óta, hogy mennyivel gyengébb a gáz, mint mondjuk 15-20 éve. Jómagam akkor még csak 10 év körül voltam, úgyhogy nem emlékszem, de mivel elég értelmesek a szüleim, biztos, hogy van benne igazság. Örülök, hogy előjött ez a téma, foglalkozni kellene vele komolyabban is!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.19. 17:10:46

Sokszor kellene méretni / Ha sikerül több határ alatti mintát produkálni, akkor úgy is el lehetne őket kapni, ha nem volt szándékos az ingadozás.
Persze ez is pénzbe kerülne, ezért kellene valamilyen fogyvéd. civil szervezetet bevonni, alapítani akármi. (aszem van is ilyen.)

A kicsiket mindig leszrják a nagyok meg mindig elintézik egymás között.
Lépni kell.

nyugdíjas666 2008.11.19. 17:12:25

Nem levegőt kevernek a gázhoz, hanem NITROGÉNt az nem robban!

Tarkin kormányzó 2008.11.19. 17:39:24

OK. Szar a ház szigetelése. Na de a kurva magas szolgáltatói árak miatt sehogy sem tudjuk összespórolni azt a 3 millió Ft-ot ami az összes nyílászáró lecserélésére és a falak szigetelésére kellene!

fingerbangs 2008.11.19. 17:47:01

tesokaim, veletlen nekem pont van itthon egy alig hasznalt gazkromatografom, meg moszvaban vettem a piacon par skala-coop-os zacskoert

szoval en ebbe most belevezettem a gazt
es azt irta ki hogy "harasó"

szoval nyugodjatok meg
minden rendben van

peace and love

make love not babies

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2008.11.19. 17:53:14

fűzfavirág 2008.11.19. 10:44:25:

"Amúgy a múltkor a gázszerelővel konzultáltunk és ő mondta, hogy sima oxigént nyomatnak bele. Olcsó és nem ráz."

Viszont szép nagyot robban. (Nem az oxigén, hanem a gáz, amikor magához veszi.)

petersen 2008.11.19. 18:04:28

"A TIGÁZ a számítógépen azt állít be, ami neki a lehető legnagyobb profitot hozza. A számlák meg ez alapján készülnek."

Ez így van. Tegnap például beállítoták a föld forgási sebességét, így holnap szombat lesz.
Amennyiben bármilyen beavatkozás történne számlázási oldalon, elveszítenék a kereskedői engedélyüket (akár). Megérné?

A nitrogénnel kevert földgázhoz csak annyit: ennyi erővel folyékony aranyat is lehetne hozzá keverni, mert az is olcsóbb.

Őszntén: tudja itt valaki, mennyi földgáz megy el az országban egy hónap alatt, télen? Elég lenne csak a milliót megmondani... Na, ezt kellene higítani. Mivel, hogyan? Látott valaki egy 1 millió m3 -es tartálykocsit amit rányomtak a hálózatra? És ha higítva van a földgáz: a távfűtéssel mi újság?

Csak a TIGÁZ -nak 1.200.000 fogyasztója van. Sajnos van olyan, aki nem elégedett. Természetesen ezt kivizsgálják, és ha jogos, akkor lépnek az ügyben.
Lásd: Juszt László, TV ügyvédje adás, amikor elázott a gázóra

Bernáth Attila · http://www.nexio.hu/fejlesztes 2008.11.19. 18:06:33

Nekem tavaly volt ilyen tapasztalatom télen, amikor szó volt a gázhiányról is. Elektromos gázgyújtónk van, és nem bírtuk begyújtani vele a gázt. Emellett persze langyosabb lett a víz is, magasabb a számla, szagosabb a gáz, stb. Aztán tavasszal valahogy magától megjavult... azóta most jó.

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 18:07:03

itt keverik oxigénnel a gázt még mindig? mert képviselő testületeknek szeretnék venni saját költségre ilyen 50-50%-os elegyet. RobinHúdGáz

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 18:08:02

A távfűtéssel wazze az az újság hogy tavaly 2-3-ason ment nálunk, akkor frankó 2x fok volt.

Most wazze enyhén lanygos vizet küld a kibaszott Pétáv, éjszaka kicsit langyosabbat. Az a helyzet a távfűtéssel.

Szóval ez tuti nem a gáz hibája hanem a Pétávé, de pár sünt azért ők is kinyomhatnak!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 18:09:11

@petersen : Ja, pár embernek nem tetszik valami. Érdekes hogy mennyien panaszkodnak arra hogy fosos a gázuk...

huzooka 2008.11.19. 18:22:02

Elárulom a megoldásokat:
Miért lesz víz:
Földgáz=metán=CH4.
Égessük el!
CH4 + 2 O2 = CO2 + 2 H2O (széndioxid és VÍZ)

Csökkent fűtőérték:
A hanyagság és a spórolás eredménye. Ki kéne takarítani a fűtőberendezéseket, ugyanis az üzemelés során - az elégtelen égés miatt - elemi szén (korom) is keletkezik, ami igen jó hőszigetelő. Legalább 2évente!

Csókoltatom a bárányokat.
(Középiskolai kémia rulez.)

0xFFFF 2008.11.19. 18:31:08

húzottka !

Nekem évente takarítva van a kazánom, mégis tapasztalok jelentős ingadozást a hőérték terén. Most akkor csókolhatod a lovat. A csődört például. Na pipa ! ...vagy pá !

huzooka 2008.11.19. 19:00:20

OxFFFF

Én nem bírom ezt elképzelni, de valszeg több tapasztalatod lehet. Én több éve nem láttam gázos fűtőkészüléket...

Csődört viszont csókoljon a...
kinek jólesik:)

Lacaca 2008.11.19. 19:27:57

Azt már tudjátok, hogy én vagyok a Palcsinet tualaja, most megpróbálom bebizonyítani, hogy az E-On is az enyém.
A hazai gázfogyasztás kb 80%-a az Ural lábáról érkezik, a maradék rész Ausztria felől és hazai kitermelésből. Foglalkozzunk a 80%-kal, mert a Tigáz pl abból értékesít. Amikor belép a gáz az országba mérik a mennyiségét és ellenőrzik a minőségét. A minőség érdekes fűtőérték szempontjából. Ez úgy néz ki, hogy bizonyos időközönként mintát vesznek a gázból és összehasonlítják egy hitelesített palackból vett mintával egy automata rendszer (gázkromatográf)használatával. Ezt a MOL végzi konkrétan Beregdaróc Gázkompresszor Állomáson. Ez az összetétel évek, évtizedek óta konstans, ami nem meglepő, mert ugyan abból a gázmezőből származik és ideje éppen volt egyenletesen keveredni. A gáz folytatja útját és bizonyos pontokon u.n. gázátadó állomásokon csökkentik a nyomását akkora szintre ami lakott területen elfogadható, itt is mérik a mennyiségét és egy speciális szagosító anyagot kevernek hozzá (nagyon nagyon pici mennyiségben, mert elképesztően erős koncentrátum), és továbbítják a lakosság felé, ahol átesik még 1 nyomáscsökkentésen vagy központi helyen, vagy a mérőóra előtt közvetlenül. Ebbe a hálózatba idegen gázt bejuttatni nem egyszerű mutatvány de ha megoldják, akkor is feltűnő lenne. Csalni a gázórába érkező gáz nyomásával lehet, mert az óra adott hőmérsékleti és nyomásviszonyok mellett van hitelesítve. Ez magyarázat lehet a láng színére is, de a fűtőérték nem változik. Tehát tudnak csalni, de mért küzdenének a fűtőértékkel ami nagyon macerás lenne, mikor a nyomást kategóriákkal egyszerűbb szabályozni?

2008.11.19. 19:32:42

Nekem attól van hányhatnékom hogy a pénzt kérnek próbálják meg eladni anélkül!!!!!!!!!!(iszonyatos nyomással tör fel a földből)

Lacaca 2008.11.19. 19:36:54

Friss infó: a napokban óránként! átlagosan 1.400.000 m3 gáz érkezik Ukrajna felől. A fűtőérték változása +-0,001 %. Ezt nehéz lenne a gázszámlán észre venni.
Ha meg kevernének valamit hozzá, akkor mondjuk 20% profithoz, ha ne számolom a keverés költségét, óránként 280.000 m3 anyag kellene.

Secnir 2008.11.19. 19:38:30

huzooka:
ha már hülyeséget beszélsz, indokold meg pls.
idézem: "Csökkent fűtőérték:
A hanyagság és a spórolás eredménye. Ki kéne takarítani a fűtőberendezéseket, ugyanis az üzemelés során - az elégtelen égés miatt - elemi szén (korom) is keletkezik, ami igen jó hőszigetelő."
áruld el nekem légyszíves, hogy egy gáztűzhelynél, ahol a koromképződés a fazék alján keletkezik, hol a gilisztában takarítsam ki? súroljam fényesebbre a lábas alját?

"Földgáz=metán=CH4.
Égessük el!
CH4 + 2 O2 = CO2 + 2 H2O (széndioxid és VÍZ)"
ha jól értem, akkor főzés közben a láng melegíti a fazék alját, a víz meg lefolyik a tűzhely oldalán. ennek a középiskolai résznek fussál neki még egyszer érettségi előtt (ha utána vagy, akkor keress egy nagyméretű szabászollót, és vágd szét vele az érettségi bizidet).

"Amúgy a múltkor a gázszerelővel konzultáltunk és ő mondta,"
a gázszerelő nem szereli a gázt, és nem is ért hozzá. ő egy sima csőszerelő, akinek elmagyarázták, hogy a gázcsövek balmenetesek. minden, amit mond kételkedéssel kell fogadni.

"Természetesen ezt kivizsgálják, és ha jogos, akkor lépnek az ügyben.
Lásd: Juszt László, TV ügyvédje adás, amikor elázott a gázóra"
az dulva volt. vagy vulva, vagy mittomén. én a faszi helyében nem levelezgettem vona, hanem besétálok a gázművekhez egy távcsövessel a kezemben, és megkérdem, hogy ki a felelős ebben a kérdésben...

többek írták: oxigént kevernek a fölgázhoz...
nos.
az égés feltételei: éghető anyag + oxigén
nem levegő hanem oxigén. O2 (2 a jobb alsó sarokban)
példa: FE+O2. ebből lesz a csillagszóró (hő hozzáadása nélkül)
földgáz: metán+ etán+ propán+ izobután+ normálbután+ izopentán+ normálpentán+ hexán+ széndioxid+ nitrogén
+levegő, ami oxigén+ nitrogén+ nemesgázok (nitrogén72%, oxigén 10%, nemesgázok 8%)
azaz CH4+ C2H6+ C3H8+ i-C4H10+ n-C4H10+ i-C5H12+ n-C5H12+ C6H14+ CO2+ N2
arányában
(96,5%+ 1.8%+ 0.45%+ 0.1%+ 0.1%+ 0.05%+ 0.03%+ 0.07%+ 0.6%+ 0.3%) + (72%+10%+8%)
tehát
az égéshez szükséges levegőt ugyebár nem tudják módosítani, míg a fölgázt igen.
látható, hogy a metán arányának csökkentése esetén a propán, és a *butánok megnövekednek, és ezáltal jobb volna az égés (lásd propán-bután gázok)
ha növelem a metán vagy a széndioxid vagy a nitrogén arányát, akkor az égés rosszabb lesz (égéskor több pl. a nitrogén és nem tökéletes), ergo nagyobb fogyasztást kényszerítek a felhasználóra a rendelkezésemre álló propán és bután felhasználása nélkül.

nem mellesleg érdemes elgondolkodni azon, hogy a PB gázt is földgázból vonják ki, és a maradványgázokkal vajon mit csinálnak?


más:
valaki írta, hogy a tigáz stb. megvesz 1.000.000 m³ gázt, akkor ha nem annyit ad el, hanem többet, akkor rájön az apeh, vpop stb.
jaj gyerekek, ne etessetek már. amikor komplett vonatszerelvények tudnak eltűnni tele orsóolajjal, akkor nem lehet eltüntetni megmaradt 50.000 m³ gázt? neeee. ha azt mondaná a főnököd:
figyelj, itt van ennyi és ennyi gáz palackban/tartályban, féláron add el okosba és felezünk. max 2 embert vonhatsz be a cégtől, nekik ígérj 15% fizetésemelést.
meg tudnád oldani?

Secnir 2008.11.19. 19:44:54

nem mellesleg a fölgázhoz lehet keverni (illetve tartalmazhat:
heptánt, oktánt, nonánt, dekánt, hidrogén-szulfidot, héliumot, vizet, oxigétn, argont, hidrogént és szénmonoxidot.
ezek szintén az égést negatív irányban módosíthatják, és arányuk nem mehet 1% fölé. ellenben arányuk függ a kitermelőhelytől.
vagy a keverőhelytől :)

Secnir 2008.11.19. 19:48:13

jaj
majdnem elfelejtettem
ennek az aránynak a fűtőértéke
34.75 MJ/m³, ennyinek kell(ene) szerepelnie azon a gázszámlán, amit én sose fogok látni :)

Ofélia . 2008.11.19. 19:58:52

Secnir: Huhh ezen végigrágtam magam, nem semmi.

Kifelejtetted a kinetikus gáztörvényeket.

Oxigénnel azért ne higítsd mert az jut eszembe mikor a gondnoknőt kerestem és azt válaszolták: Várj egy kicsit a kazánházban van mindjárt iderepül.

Ofélia . 2008.11.19. 20:06:15

Legjobban az tetszett mikor felborult egy tartálykocsi és kifolyt a szagosító anyag.

A katasztrófavédelem fekete napja volt.

dki 2008.11.19. 20:09:10

Na szóval: A gézfogyasztást úgy lehet a lgegyszerűbben csökkenteni, mint ahogy azt a szomszédom teszi.

A TIGÁZ Szerelőkocsija meghatározott időközönként "Ellenőrzi" a gázmérőt, melnyek következtében a gázmérő óra időközönként "MEGÁLL" majd a megfelelő GÁZDÍJ ÁTALÁNY/HÓ elérése után ÚJRAINDUL.

Honnan tudom? Mert a TIGÁZOS tőlem is megkérdezte, hogy mennyit ér ez meg nekem?
Mondom szelíden neki, hogy "Most már én ezt baßhatom, mert engem abban a pillanatban helyben agyonlőne a TIGÁZ Biztosági Szolgálata, ha a fogysztásom most egyik-napról a másikra 40 000.-Ft/hó alá esne." Így oszt nekem nincs sajnos havi 3400.-Ft/hó átalánydíjam, mint a szomszédomnak.- mondván ő nem fűt vele csak főz.

alf (törölt) 2008.11.19. 20:11:16

Hát én még ennyi gáztudós-szerelőszaki-kémiamesterrel sehol nem találkoztam!:-)))

De egy erősen előttem szóló beíróhoz csatlakoznék. Talán nem kellene 28 fokra fűteni, dohányozni/szellőztetni, hektószám önteni ki/le a meleg vizet, stb. ideje volna már megtanulni az energiával spórolni. 19-20 fok bőségesen elég, legfeljebb nem atlétában izzadva kell sörözni, hanem fel kell venni egy pulcsit. És zuhanyozni 3 percig, nem áztatni magunkat fél órát. (A bőrünk tekintetében is egészségesebb.)

Volna a spórlásnak egyéb hozadéka is, például sokkal kevesebb náthás beteg (jobb immunrendszer), tisztább lakás.

alf (törölt) 2008.11.19. 20:13:40

Ja igen, én egy 120 négyzetméteres házat teljes egészében gázzal fűtök + melegvíz, és az álltalányom most (emelt) 23000/hó.
:-)

dki 2008.11.19. 20:14:16

alf!
Te nem a Négy Mancstól vagy valami Zöld Ponttól szóltál hozzá?
Esetleg Népnevelő vagy?

Dinkainka 2008.11.19. 20:19:00

Kedves fizikusok!A földgáz csak akkor robban ha a levegő aránya eléri a 85%-ot!:-)))85% és 95% levegő tartalom között robban.

Ofélia . 2008.11.19. 20:21:08

alf: Sörözni csak pontosan szépen a kocsmában érdemes.

alf (törölt) 2008.11.19. 20:23:25

dki!
És ha az volnék (ahogy nem) akkor miért is volna baj? Európa legpazarlóbb nemzete vagyunk energia tekintetében. Talán nem sírni kéne állandóan, hanem változtatni egy kicsit és akkor mindenkinek jobb volna. Nem utolsó sorban a pénztárcáknak is.

Secnir 2008.11.19. 20:38:16

"alf 2008.11.19. 20:13:40
Ja igen, én egy 120 négyzetméteres házat teljes egészében gázzal fűtök + melegvíz, és az álltalányom most (emelt) 23000/hó."

októberi számlát pdf formátumban szkennelve kérjük mellékelni...
a hőfokmérőt is, ami több mint 18 fokot mutat

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 20:43:24

Alf Wazze!
Gondolom te a 120m2-es kérót frankón vegyestüzelésúvel,villannyal vagy akármivel fűtöd...23000-ből asszony szülei nem jönnek ki, pedig ott a 72m3-nak az EGYIK SZOBÁJÁT fűtik csak.

Secnir 2008.11.19. 20:44:02

persze mindezeket nem kell ha beszkennelsz egy igazolás a Gázművek Számlázási Osztályáról, hogy ott dolgozol :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 20:45:00

Ja, másik. Mi pl. 21-22 fokon tartjuk a lakást, és attól függetlenül fázok.
Nem mindenki érzi jól magát 19 fokban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 20:46:06

Secnir, mi pl októberben nem is fűtöttünk. Szeptemberben egy napot + nov. elejétől van fűtve.

Secnir 2008.11.19. 20:48:00

amikor megvettük életünk első lakását (63nm), akkor az eladó magyarázta, hogy milyen könnyű kifűteni a lakást villannyal.
én hülye meg bedőltem.
első télen havi villanyszámlánk 35-38e forint között volt.
kiderült, hogy faszikám nem véletlenül volt pulcsiban, mert ők a 19-20 fokot szerették.
meg a gyerekek is, mert ez szerették a szülők.
mi meg a 25 fokot szeretjük vazze, és
ahhoz meg energia kő...

más
az emberi hőmérséklet 36 fok. 20 fok alatt már kezdenek leállni bizonyos funkciók. faszér üldögéljek otthon nagykabátban a 15 fokban? hogy ne pazaroljam az energiát?
hát eszkimó vagyok én?

Pepa 2008.11.19. 20:49:44

Tisztel Szerző!

Közüzemi gázszolgáltatónál dolgozom (közüzemi szolgáltatói engedélyes), így tapasztalapból tudom, hogy az elosztói engedélyeseknek (tavaly óta külön önáló cégek hazánkban) a gázelosztó vezetékek tömörségét megtartani komoly folyamatos munkát igényel. Mellesleg ezt a tevékenységet a bányakapitányságok ellenőrzik. A szolgáltatott földgáz minségét egyébként a Földgázszállító Zrt. méri és dokumentálja internetes platformján. Ha egy fogyasztónak probléméja támad a földgáz minőségével először a saját berendezéseit ellenőriztesse. Ha ez a hibaforrást kizárta, akkor javasolt a minőséget ellenőriztetni. Lényeges tudni, hogy ha a gázminőség a szabványban meghatározott minőségi kereteken belül van a kontrolmérések során, akkor a költségeket a "megrendelő" fizeti. Egyébként Lacaca jól írta a láng színe függ a beérkező gáz nyomásától is, ezért kell a készülékeket rendszeresen ellenőriztetni.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.11.19. 20:55:43

Marhára nem értetek hozzá!
Azért más az időmennyiség, amíg felforralod a fazékban a vizet, mert:
- vannak alacsony és magas nyomású frontok (a MontEveresten pl. hamarabb forr...)
- változik a naptól való távolságunk is ugyebár, ahogy forog a főd
- hétvégeken jönnek a rokonok és több víz kell a levesbe
- minden hülye este áll neki főzni a barátok közt után
- vízköves a mérőóra
- ferdén áll a fazék
- nem a vasaláskönnyítő mosogatószerrel mosták el az edényt
- esténként/hétvégenként a Józsi ráér, így ki tudunk menni csapolni a tartályba...

Csomó minden befolyásolhassa!

EÖ (törölt) 2008.11.19. 21:01:11

a fűtőértéken kívül van három tényező a számlán (nem minden szolgáltatónál) nyomáskorrekció, hőfokkorekkció és még valami ami most nem jut eszembe
honnan tudja Joli néni vagy bárki, hogy a nyomáskorrekció 1,023 vagy 1,028 volt-e októberben.
Csak ezzel keres a szolgáltató 0,5 %-ot, és ehhez semmit nem kell keverni.

pombera 2008.11.19. 21:14:00

Télen tényleg több gáz kell, de ez logikus. Részben technológiai okok, részben pedig a fizika áll a háttérben. Előbbi annyi, hogy télen a kondenzátumnak nevezett cuccot leválasztják belőle, ugyanis ha ez a csőben válna le, akkor nem győznénk a reduktort kinyitogatni. Ez egy jó fűtőértékű anyag. A fizikai ok az is egysezrű: nyáron a vízmelegítőbe érkező víz melegebb, mint télen. Ebből értelemszerűen következik, hogy ha ugyanoda szeretnénk melegíteni, akkor több kell a gázból. Egyébként nálam a tavalyihoz képest idáig midnen hónapban kevesebb volt a fogyasztásom.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.19. 21:15:33

@Secnir : Na igen amikor asszony anyjáé sírnak hogy nem tudnak befűtani rendesen mert drága, akkor szoktam elgondolkodni, hogy én ugyan nem veszek plazmatévét + minden faszságot, de fázni, azt nem fogok...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.19. 21:20:17

nalam most 80 farenheit van mer idesut a nap most eppen
Maryt meg elkuttem sore

bambapacák 2008.11.19. 21:21:26

Jó sok komment, sok okostojástól én is beszállok. A földgáz legolcsóbb hígítója a széndioxid, ami eleve ott van a kitermelő kutakban és sok melóval ki kell választani belőle a gázelőkészítőben. (Láttam több ilyet közelről.)A sárga elszíneződés onnan jön, hogy hidegebb időben megnő a fogyasztás és gyorsabban áramlik a gáz a nagyobb átmérőjű csövekben is. A nyári pihi alatt lassan vánszorgott és sok kis részecske vált ki, amit most a nagy huzat felkap és viszi a Józsi bá gáztúzhelyéig, ahol a kék láng sárga lesz a szárnyrakelt kosztól. Ezt hívták a kémia órán lángfestésnek. A sok bambapacák a nagy szilveszteri házi pukkantásoknál is megfigyelheti, csak ott még büdös is lesz a puskaportól. A sárga az ugye nátrium, márpedig a kőolaj és gázkutak egy jó kis pannon tengeren úszkálnak, jó sok baromira sós vízzel jön fel, amit leválasztanak. A só meg nátriumklorid. Hoppá, megvan a bűnös. Komolyabbra fordítva, ha a zsanai vagy egyéb földalatti tárolót bekapcsolnak a rendszerbe, akkor onnak is jöhet egy kis sós trutymó, mert az egy kimerült gázkút egy lyuk a földben, elkoszolódhat. A nátrium egy közönséges szennyező, mindenütt jelen lehet, a szagosítóban is lehet, stb.Nem akarok energetikai mesét kezdeni, de sajnos az egzakt csak egy fűtőérték mérő kalibrált kaloriméter bomba, az én, meg a te házad az ilyen, meg olyan. Pl én K=0,6 üvegezésű ablakokat hasuználok, Józsi meg a harminc éves réses duplatokost. Nem hasonlítható öszze a kettő.

Hozzászólás © 2008.11.19. 21:21:59

" alf 2008.11.19. 20:13:40
Ja igen, én egy 120 négyzetméteres házat teljes egészében gázzal fűtök + melegvíz, és az álltalányom most (emelt) 23000/hó.
:-) "

Áruld el a titkot, hogy csinálod. 120 m2 23000/hó ilyet én is akarok ha 15 fok felett van. :D
/nincs plazmatvm és még fázom is :S /

Secnir 2008.11.19. 21:37:11

lesz itt még a hozzászólások száma négyszáz felett :)
mondjuk ilyen témához lehet is.

bambapacák 2008.11.19. 21:38:27

Amúgy a plazmatv az jól fűt, 50 celsiusra is felmelegszik, nem kell a fűtés. Az ember nézi győzikét attól elzsíbbad, érzéketlen lesz és elég a plazma melege. Átlagosan 2200 m3-t gázt használok egy évben kb 120 m2-t fűtök a 180-ból, de ha egész nap itthon ülnék biztosan több lenne. Sokat spórolnak a termoregulátoros szelepek. Elmegyek "1"-es, ülök a gép előtt és baromságokat olvasok a Homáron "2,5" Ennyi. Hagyma Mary nekem is hozhat sört, bár forralt bort már ittam.

Dr Milton 2008.11.19. 21:39:11

Nálunk sem caloriás a gáz 10 perc mire felforr 3 dl víz.

Észak-Magyarországon viszont egész jó szokott lenni, ott ugyanez a manoeuvre 1,5 perc.

Secnir 2008.11.19. 21:40:18

csak a fogyvéd nem szól hozzá
(ott is gázzal fűtenek ugyanis)
és az hogyan van, hogy a gázműveknél dolgozók olcsóbban kapják a gázt?
mint az elműnél dolgozók az áramot stb.?
egyik szomszéd a helyi vízművektől ment nyugdíjba. minden nap vezetékes vízről locsol (még az utcát is fellocsolja jobbra-balra 50 méter hosszan, hogy ne poroljon), a lányáék xxxxxüzeme van (nem akarom, hogy ráismerjenek, élelmiszeripari, sok víz felhasználással), és havi 5.000 (ÖTEZER) forint vízszámlát fizet.
a durva anyját.

Secnir 2008.11.19. 21:41:47

izé, ez a durva anyját erős volt, ő is kap onnan kaját, sorry.

Mérgezett fülü teszkós szatyor 2008.11.19. 21:51:29

na jol kikupalodtam gazbol. hozza csak annyit, par eve egy oraig tartott megfozni fel kg tesztat a kajahoz, es allergias is lettem a gazra /csipte a szemem/, akkor lecsereltuk villanyra. termeszetesen a gazszamla osszege nem valtozott. /hooo?/
viszont kevesebb ideig tart tenyleg fozni, ami jo.
a masik, mi fazunk 21 fokba, ket kicsi is van, muszaj feltekerni, de beszereztunk egy digitalis termosztatot, amit akar orakra is beallithatunk, az igenyeknek megfeleloen. sokan hasznalnak a kornyekunkon hoszivattyut
majd ha sok penzem lesz, talan.

alf (törölt) 2008.11.19. 21:56:47

Hozzászólás4
19-20 fok van. Amikor itthon vagyok. Napközben (kb. 9-18) 17 fokra leveszem. Este 20-ra fel, éjjelre 19. És megy az egész házban. Ráadásul semmi újkori csodahőszigetelés, csak rendes tégla, dupla ablakok, nád födém. És isteni levegő is van. nem fülledt mint a hungarocel pelenkában, nem száraz mint a panelban.
Ház kell hozzá.
Mint említettem egyébként álltalány, tehát júliusban is ennyit fizetek meg decemberben is. No és a tavaly tél nem volt túl húzós. Tehát így egész emberi szinten lehet tartani. Azért ha januárban még emelkedik a gáz, meg jön egy hideg tél, akkor lehet, hogy jövőre 30 ezerre is felmegy.
Ja, és semmi mással nem fűtök! (Tervezem is jövőre, hogy egy kandallót azért beépítek.)

alf (törölt) 2008.11.19. 22:00:28

Hozzám szóltál!
Aki hozzászokik a 25 fokhoz, annak a 20 fok elsőre fázós. De csak szokás kérdése. Amíg a gyerekeim kicsik voltak és itt éltek, és 22-23 fok volt inkább, utána a 20 először hideg volt. Kb. 2 hétig. ma bemegyek 23 fokba és vetkőzöm, izzadok, fülledt és zavaró. Levegőtlen.
Szóval szokás dolga, és bébit leszámítva egy gyereknek is egészségesebb.

Mérgezett fülü teszkós szatyor 2008.11.19. 22:04:39

most lehet kinyirnak, de en pl 14980-at fizetek ALTALANYBA a 80 nm-re, pedig a szigetelesre

alf (törölt) 2008.11.19. 22:06:44

Gondolom lakás és nem önálló ház. Akkor teljesen normális.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.19. 22:07:15

aze en nem ereznem magam jol 17 fokban
esetleg nyaron

alf (törölt) 2008.11.19. 22:08:31

Nem is 17-et mondtam, az napközben van amikor üres a ház. hanem 19-20 amikor itthon vagyok.

Mérgezett fülü teszkós szatyor 2008.11.19. 22:10:39

most lehet kinyirnak, de en pl 14980-at fizetek ALTALANYBA a 80 nm-re, pedig a szigetelesre mar nem futotta /de van plazma! ;)/, de vastag a fal, igy nem tudom megerne-e. sok helyen olvastam, hogy korszerusites utan sem valtozott semmi a szamlan. nem hinnem hogy a gaz 'koszos", mert nalunk a tavalyi karbantartasnal mondta a szaki, hogy kar volt jonnie.

Mérgezett fülü teszkós szatyor 2008.11.19. 22:14:26

csaladi haz, raadasul jo huzatos helyen /mindig mozog az eresz/, ja es nem tamogatott!

alf (törölt) 2008.11.19. 22:20:03

Akkor te nyertél! :-)))

Lacaca 2008.11.19. 22:23:46

Végigolvastam. Megrázó volt! :) Akik szerint olyan egyszerű vizet/levegőt/akármit nagy mennyiségben belekeverni a gázba, azoknak javaslom, hogy gondolkodjanak el azon, hogy mivel győzik meg az adott adalékot, hogy bármelyik gázkompresszor állomás után hajlandó legyen a nagy nyomású gázba bejutni. pl.: Beregdarócon kb 64 bar körül van a kilépő nyomás. Azt legyőzni kemény, viszont ott érdemes próbálkozni, mert akkor 1 helyen elég keverni, nem kell országszerte több száz helyre kompresszorokat telepíteni, mert drágább, mint amit évtizedeken át lehet nyerni rajta. Beregdarócon pillanatnyilag 4 db 10 MW-os gázturbina van, ezek közül téli időszakban minimum 2 90% körül dolgozik. A 44 bár körüli belépő nyomást növelik 64 bárra. Ehhez kell durván 20 MW teljesítmény. Nem kicsi vasdarabok. Hova dugták azokat a kompresszorokat, amikkel a keveréshez szükséges gáznyomást előállítják akár a legolcsóbb lehetséges adalékból, a levegőből?

Lacaca 2008.11.19. 22:35:17

Picit utána olvastam a fogyasztásnak. 2005.02.05. és 2005.02.10. között volt az eddigi fogyasztási rekord. Óránként 4,4M m3 gáz fogyott az országban. Biztos csúcson jártak a levegő-gáz keverők! :)

Secnir 2008.11.19. 22:49:01

"hozzám szóltál¿ 2008.11.19. 22:10:39
most lehet kinyirnak, de en pl 14980-at fizetek ALTALANYBA a 80 nm-re,"

télen-nyáron, jajdejó
az egy évre levetítve összesen 179760/év
hát, bavátom, húzzál bele még egy kicsit.
ja, aki átalányba fűt (nem általányba), és nyáron is fizeti a fűtésszámláját, annak külön gratulálok. az elmű szokása volt -mostmár a gázműveké is-, hogy mondott egy átalányt, azzal fizettette az évet, majd az évközi áremeléseket év végén egy matematikai egyenletekkel levezethetetlen korrekcióval még rátesz kb. 20-30e huf-ot. utána meg vakarod a fejed, és kijönnek mégegyszer éves óraleolvasásra, akkor megint megvágnak, és aztán a következő évre még nagyobb az éves átalány.
csak havi leolvasás, vagy havonta fa dobálása a kazánba.

Secnir 2008.11.19. 22:50:35

nyáron tizenötezer forintos fűtésszámlát fizetni ősi eszkimó szokás

vagy ősi magyar szopás

pg2 2008.11.19. 22:55:11

Scenir! Van ebben valami, de tudod, amikor árváltozás van, én fölhívom őket, hogy most így áll az óra. Tudomásul veszik, és az évi egy elszámolón aszerint van föltüntetve. Valahogy csak kell saccolniuk, ha valaki leszarja, nem?

MosoMasa 2008.11.19. 22:56:54

ismét egy összeesküvés elmélet, aminek valószínűleg nem sok alapja van.
Ha a fűtőérték csökken, akkor az a számolásnál ugye lehet többletfogyasztást jelent, de a kompenzációs szorzó viszont kisebb.
Nem tudom ez valójában mit fed és mennyi pénzt jelent, de az tuti, hogy egypár bogaras ember ezt már ezerszer kiszámolta, és tudnál róla.
A fűtőértéket meg lehet szerintem követni az újságban, vagy a neten... vagy valahol.

pg2 2008.11.19. 22:57:18

Scenir! Télen sem kapunk több fizetést, személy szerint jobb szeretem a meglepetéseknél a kiszámítható árat, mégha éves összesítésben nem is feltétlenül jön ki jobban. Bár eddig még nem éreztem, hogy átvertek volna.

pg2 2008.11.19. 23:01:18

Ja, a fűtőértékhez, meg hogy lassabban forr föl a víz. Hát, szerintem nem kell fizika profnak lenni ahhoz, hogy belássa az ember: télen hidegebb van. 1: hidegebb víz jön a csapból, 2: hidegebb körülötte a levegő, 3: mivel hideg van, többen fűtenek, mondjuk ugyanarról a csőről/szolgátatótól -- talán nem nehéz kikövetkeztetni...

pg2 2008.11.19. 23:03:18

Az a jégdugós történet meg, hát izé. Hogyan lehet, hogy az egész faluban csak egy helyen történt ilyen?

becsületesség08 2008.11.19. 23:11:23

Tisztelt Kommentelő Barátaim -Sorstársaim !

Ma délután 15.30 körül már írtam egy hozzászólást. Egy órája, hogy hazaérkeztem, és újra beléptem az internetre.

Enyit bevezetőként, olvasom a kommenteket, elég érdekesek és sokszínűek, mint az a földgáz amelyiknek kékszínűnek kellene lennie.

De a kékesvörösön keresztül a narancssárga színig mindenféle színben pompázik a gáztűzhelyem égőfelyein, illetve a vízmelegítőmben elhelyezett kazántest alatti égősoron. A kazánban ritkábban nézem a gázégő színét, mert az a pincémben van. Tavaly cseréltem le egy modern, hőtakarékos öntvényváltozatra, és csak a kis üveg nézőkén lehet látni a gázláng szinét.

Öröm nézni a tűzijátékot, de ez mind az én zsebemre megy, és nem akarok mindig augusztus huszadikát a lakásomban.

Tehát inkább megelégednék a gyemekkoromban megszokott - az 1970-es évekbeli- PB. gázláng kékszínével. Amikor még a tíz literes fazékban, a húsleves húsz perc alatt felforrt, nem úgy mint most 1 óra húsz perc alatt a TIGÁZ által gáznak nevezett valami vegyes keveréken.

Írigyelem azt aki a 120 nm-es lakását kifűti télen havi 23.000 Ft-ért, nekem ez 50.000 - 60.000 Ft-ba kerül a téli hónapokban, csak mi a 24C° -ot szeretjük.

A hőmérő 1m 30cm-en van, ami ezt a hőfokot mutatja. Tehát a lábnál ettől hűvösebb van és köztudott, az ember a lábánál tud a legjobban fázni, és felfázni.A gyógyszer sem olcsóbb, ha a családomból mind a négyen megfázunk.

Szerintem ez a normális, mert ebben a hőfokban lehet nyugodtan ülő munkát végezni. A következő gondolat az nem hivalkodás, -mivel értelmiségi család vagyunk,- és sok az itthoni írnivalónk. Bár a zokni az vastag a lábunkon, és papucsot is viselünk, meg időnként a mellény is a hátunkra kerül.

De a következők azok nagyon érdekesek amit a TIGÁZ által kiküldött közüzemi számláimról ide bemásolok. Hozzáteszem a számlák a gárárváltozáskor készültek.

2007.12.31.(régi ár) 33,85 MJ/m3
2008.01.01.( új ár) 33,78 MJ/m3
+ 9 m3 pluszban korrekciós tényezőként.

2008.03.31 ( régi ár) 33,23 MJ/m3
2008.04.01. ( új ár ) 33,31 Mj/m3

2008.06.30. (régi ár) 34,21 MJ/m3
2008.07.01. ( új ár) 34,15 MJ/m3

Önök is megnézhetik a közüzemi számláikat. Nem érdekes?
Egy nap alatt, hogy tud egy zárt renszerben a fűtőérték változni?

Erre csak a jóisten, meg azok tudnának választ adni, akik a szolgáltatónál vannak alkalmazásban. De ők hallgatnak, mint a sír, mert a munkahelyük forog veszélyben.

A GKM Jogi Osztályának nem érdemes írni, mert a panaszos levelükre a Hajdúszoboszlói Tigáz erre kiképzett "jogásza" fog válaszoni. Amit természetesen a GKM jogásza és ügyintézője készpénzként elfogad, ha meg fellebezni mer az egyén, még jól el is küldik Afrikába az Egyenlítő környékére. Fogyasztóvédelem hasonló.
Nagy látványos nyilatkozatok a médiában és minden marad a régiben.

Tisztelt Bolya László Úr! Próbálkozzon, de ígérem, hogy falaknak fog ütközni. Mi itt most jól el agyalogtunk egy több évtizede valós visszaélésen. De több évtizede minden maradt a régiben.
Van egy , több újságíró ismerősöm akiknek a témát felvettettem, azt mondták nem érdemes belefogni, mivel ők is falaknak ütköztek.

Egyet nem értek, minek van a Kormány a Minisztériumok, a Parlament , ha a Tőkés tulajdonosok, egy személyben úgy zsigerelenk ki milliókat ahogy akarnak.!?

Mi itt a tél végéig is elvitatkozhatunk egymással.

A TIGÁZ mint gázszogáltató nem szolgáltat, hanem uralkodik a ráutaltságuk miatt, a lakosság, a Magyar Állampolgárok felett, és ez bizony nagyon szomorú és elkeserítő, nekünk a fogyasztóknak, egy demokratikusnak mondott országban.

Csak azt nem tudott, hogy választott parlamenti képviselőink ilyenkor hol vannak. Ja a MOL képviselője a Parlamentben. No comment. Innentől.

Karsai képviselő Úr! Esetleg egy kis földgázt nem tudna kiengedni a parlament előtt, vagy a GKM előtt?

Az nagyobbat robbanna mint a dinnye és más gabonafélék borogatása. No jó éjt mindenkinek. Kellemes gázzal való takarékoskodást. Karácsonyra pedig bundás bekecset mindenkinek. A TIGÁZ vezetői valószínűleg Olaszországban töltik az ünnepjüket, több éves szorgos csaló, lakosság sanyargató tevékenységük okánál fogva. Náluk dő a lé, nem úgy mint a lakásunkban a gávezetékből a megfelelő fűtőértékű földgáz.

Azt kívánom, hogy hulljon rájuk a jégeső!

pg2 2008.11.19. 23:16:57

"Egy nap alatt, hogy tud egy zárt renszerben a fűtőérték változni?"

Néha te is büdösebbet fingasz...

a paraszt a fatelepről (törölt) 2008.11.19. 23:40:03

becsületesség08 2008.11.19. 23:11:23

ezt az értelmiséi dumát kihagytam volna (pláne a homáron) :) amúgy egész jó! jah mégvalami nem csak értelmiségi végez ám ülőmunkát hallod-é? borsót köpeszteni én sem állva szoktam...oszt még értelmiségi sem vok....:)

s.o.v.i.e.t 2008.11.19. 23:45:37

8*2*34,3-7,8*16+1
ez is egy számítási mód. de mit jelentsen ez??

becsületesség08 2008.11.19. 23:47:33

pg2! Te véletlenül nem Dott. Cesare Cuniberto elnök-vezérigazgató TIGÁZ Zrt. személyes megbízottja vagy, mert minden "hozzászólásod egy nagy durranás." Olyan mint ha babot, vagy székely káposztát ettem volna.
De kultúrember a WC-n intézi el az ilyen ügyeit, és nem szagolja, szagoltatja a saját művét.De Neked kívánok további jó élvezeteket. Amilyen a lyuk tulajdonosa olyan szél jön belőle. Tehát bolond lyukból bolond szél fúj és ez vagy te pg2 = a fing. Gyűjtögesd és fűtsél vele. Lehet, hogy jobb fűtőértéket produkálsz. Javaslom szabadalmaztassad.

pg2 2008.11.19. 23:47:41

Nyolcszor kettőször harmincnégyegészhárom mínusz hétegésznyolcszor tizenhat plusz egy.

pg2 2008.11.19. 23:55:15

@becsületesség08
Csak arra igyekeztem rávilágítani, hogyan változhat meg a fűtőérték. Van egy bemenet, meg van egy kimenet. Ami bemegy (káposzta stb.), az meghatározza, hogy mi jön ki. Csak ennyire zárt a rendszer. (Én meg egy paraszt vagyok egyébként, erdőn-mezőn is simán fingok, ha rámjön.)

A több évtizedes valós visszaélés meg nemistom, de mintha nem köbmétert fizetnénk egy ideje. Mint nem is több évtizede még...

És a dinnye nem gabona, hanem gyümölcs. Persze, értelmiségieknél mindegy, akár zöld-piros is lehet a liszt...

becsületesség08 2008.11.19. 23:59:32

tüvapok 2008.11.19. 23:40:03!

Ismétlem: Nem hivalkodni akartam, olvasd vissza.

"A következő gondolat az nem hivalkodás, -mivel értelmiségi család vagyunk,- és sok az itthoni írnivalónk. Bár a zokni az vastag a lábunkon, és papucsot is viselünk, meg időnként a mellény is a hátunkra kerül." Azért remélem nem bűn ha valaki tanult, és abból él meg , ha szerényen is.

Jó borsófejtést,mákdarálást,
diótörést,televíziózást, olvasást, stb... tudom mást is kell és lehet ülve végezni, mi is csinálunk ilyet is.
Üdvözöllek és kösz az elismerést.
De ne térjünk el a fő témától.

becsületesség08 2008.11.20. 00:10:13

pg2=fing a javából! Az a baj, hogy egy komoly témához mindig akadnak hozzád hasonló emberarcú állatok, akik azon élveznek, hogy értelmetlenül beszólnak másokanak. Keress magadnak egy másik blogot. Vagy menj ki a mellékhelységbe és foglald le magad saját testrészeddel. Jó szórakozást hozzá.

pg2 2008.11.20. 00:11:23

Nem kell szagolgatni, hogy tudni lehessen bárkiről. Mindenkivel így van, általánosítás rejlett az állításban. Csak gondoltam, ha gázról van szó, akkor példálózzunk gázzal.

Na, de tényleg ne térjünk el a témától, főleg ne szövegértés felé...

pg2 2008.11.20. 00:12:50

Óóóóóóó, most nagyon meg vagyok sértve! Azt hiszem legalábbis. Vagy valami ilyesmi kell, ugye?

pg2 2008.11.20. 00:17:23

Jaj, bocs, elkapattam magam. Az igazság egy és oszthatatlan! Egy komoly témához csak egy vélemény létezhet, és mindennek csak egy olvasata lehet: mindenkilopcsalhazudik. Tök jó. Ezen gondolkodni sem kell.

asztrografológus 2008.11.20. 00:19:26

ez az a TIGÁZ amúgy egy nagyon kis köcsög cég! Kb. egy év levelezés után sikerült elérni, hogy kikössék a gázt, mert villanyra váltottuk a tűzhelyt és a sütőt, ez idő alatt folyamatosan küldözgették a negyedéves csekkeket és felszólító leveleket (amikor már hónapok óta árammal főztünk). Aztán kijött egy pali és egy 5! perces munkával becsavart egy dugót a csőbe + papírmunka. Vicc. Egyáltalán egy TIGÁZ mi a faszt keres a Dunántúlon?

becsületesség08 2008.11.20. 00:30:23

Pg2fingocskának! Igazad van az elfogyasztott gázmennyiség m3-re után fizetünk,amit különféle módszerekkel szoroznak és érdekes módon a végén kijön belőle, hogy x ezer Ft. Hát nem érdekes? Olvasgasd és ismerkedj a gázközüzemi számlával.! De lehet, hogy még nem is láttál olyat. Mert mindenbe csak bele ütöd az orrodat. Az orrodnak tudok egy kellemes meleg helyet, ott ahol az embernek dörög és nem villámlik. Kéretkezzél be valakihez, vagy valamilyen nagy testű állathoz.

Egyébként a dinnye az tényleg gyümölcs,ezt eltaláltad, de melléfogtál, mivel egy vesszőt és a "pl.:--t" kihagytam a gabona elől. "Az nagyobbat robbanna mint a dinnye és más, pl.:gabonafélék borogatása." Az életben csak ennyit hibázzál.Egyébként a liszt lehet piros, ha paprikát hamisítanak vele, lehet zöld is ha valami drága zöld porfestékhez keverik. He,he,he,.....

kukó 2008.11.20. 00:37:18

sztem pg2 a király becsületesség08 meg mümájer.

pg2 2008.11.20. 00:47:00

@becsületesség08
Szerintem kéne pihenned kicsit, fárasztó lehet ok nélkül gorombáskodni...

Egyébként meg nem, nem érdekes, halál unalmas: van egy egyszeri, törvény előírta képlet. További segítség a számla hátulján van. Amit még nem láttam, mert bokorban lakom, és oda nem lehet postaládát szerelni, szóval nem kapok ilyet. De megsúgom, senki más sem. Ilyet csak neked gyártanak.

Ha kihagytad, nincs is ott. Ezért jelent mást...

Madou · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.20. 01:16:38

Szóval azért narancssárga a láng, mert gyengébb a fűtőérték? Mikor először láttam a csitti vadiúj sokbakerült gáztűzhelyemen, felhívtam a Fővárosi Gázműveket, azt mondták a műszaki ügyfélszolgálaton, hogy csak szennyezett a készülékem. Erre kérdeztem, hogy akkor az új cirkó kazánom is? Mondták, hogy bevizsgálják (5-6000Ft), de azt nekem kell kifizetni, akkor is, ha a gáz szennyezett. :( Mitől lenne a gáz szennyezett? Városi por? Akkor miért csak néha narancssárga a láng? De fullra narancssárga, nem kékes narancssárga...

dorothy 2008.11.20. 01:21:47

kukó sztem te meg egy condom szökevény vagy. Lukas volt apád gumija azért jöttél a világra. Apád helyetted sámlit csinálhatott volna. Mert akkor Téged is lehetne valamire hasznosítani. De így? A zsák megtalálja foltját, így akadtál rá pg2-re. Te sem tudsz értelmeset hozzászólni. A pg2-vel tűnjetek a fészkes fenébe. Keresd őt valamelyik bokorban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Mert az a nagy okos ott lakik valamelyik bokor utónevű településen. Tényleg oda még a postás sem jár be, mert a főút mellett sorakoznak a ...bokor településen lakók postaládái. Ti ketten arra vagytok jók, hogy még pár hozzátok hasonlóval, rontsatok az oldal színvonalán.

pg2 2008.11.20. 01:27:26

Hmmm... Ez a hangnem nem tükröz semmi emberi méltóságot. Sem semmi emberit. Ezt a színvonalat nem lehet rontani.

pg2 2008.11.20. 01:33:12

@Madou.
Nem. Ez a jó ebben a fűtőértékben, hogy ezen lehet rugózni. Azért szineződik el a láng, mert szennyeződés kerül a gázba. A bányából, a csőből, a készülékből, a levegőből. Ha nem hiszed, szórjál pl. sót a gázrózsára. Szerinted attól kisebb lesz a fűtőérték?

dorothy 2008.11.20. 01:35:37

A címzettjei nem is emberek! Hanem olyan címereres hatökrök, mint ti vagytok ketten pg2 és kukó. Akik színvonaltalanul és átgondolatalanul írtok, hogy szerepelhessetek. No jó éjt ottan "távolkeleten" valamelyik ....bokorban.

[]---[]---[] (törölt) 2008.11.20. 01:47:25

Fogyassz, herdálj, szenvedj magyar paraszt! Eddig is mindig lenyelted amit a szádba nyomtak, és még mosolyogtál is hozzá, ezt egyébként a saját miniszterelnököd is megmondta.. hiszen idáig csak bukott forradalmaid voltak, és mindre nagyon büszke vagy, március tizenöttől, októberig, miért lenne ez máskor másképp. Úgyhogy kussolj, fogyassz, herdálj, szenvedj, és mosolyogj néha, hogy lássa európa, hogy úgy egyébként jól érzed magad.
Ja és ha nem tetszik, vegyél fel vastag pulóvert. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.20. 01:48:58

akf
azt nem mondtad hogy nap kozben nem vagy otthon
ugy OK
en siman kikapcsolom a futest ha dolgozunk es nem vagyunk itthon
ha hazajovunk 10 perc alatt felfuti a legkondi
meg nekunk, mongyuk van ilyen ingyenes kozpontifutesunk ami ha nem is tul melehget fuj de azert tartja a normal homersekletet

moonclown 2008.11.20. 04:40:47

Uhhh ennyi okos embert.Fizikához nem értek nagyon, de aszigetelés segített nálunk, az átalány követhetetlen, de éves szinten a fogyasztásunk nem változott, az ára meg egy dolog...

De esetleg nem sírni kell, hanem:

1. odafigyleni, ld panelek 28 fokra fűt a rendszer és állandóan nyitva vannak az ablakok.Na most ugye a távfűtés se fával megy...

2.szigetelés, nálunk majdnem 30%-t jelentett...nem mindegy

3.mellesleg kikapcsolni és utána fűteni mint az ökör sokkal többe kerül mint közel egyenletesen tartani.(ha ninc sottohn vki legyen 16-17 ha hazajön meg 20-22 ok.na de kikapcoslni ganyi 12 fokra lehűlni???Ehhh

4.tessék többet dolgozni és leszarnia gázszámlát:)

S.E.A.T. 2008.11.20. 05:16:22

Errefelé nem láttam gázlángot vagy 1,5 éve.
De a szüleimnél, az Alföldön minden gázkészülék lángja ( tűzhely, konvektorok, átfolyós vízmelegítő ) 1/3-1/2 részben kék, a többi része a sárga különböző árnyalataiban játszik.
Most van folyamatban a faelgázosító kazán üzembehelyezése.
Egyébként a környező ismerősök a geotermikus fűtés kiépítésén gondolkoznak.
Aztán elmehet az összes gázszolgáltató messzire...

huzooka 2008.11.20. 06:11:27

Secnir
Mi a bajod azzal az égéssel?..
Nem folyékony halmazállapotú keletkezik, hanem gőz, bakker. Szerinted mit csinál a kondenzációs gázkazán?

OFF
Emberek, a hőszivattyúnál (áram) van egy picit olcsóbb alternatíva is, a pelletkazán, ami ugyanannyira automatizálható, csak 2-3 havonta hamuzni kell. Ha jut rá, azt használjátok! (Egyébként a pufferes faelgázosító is jó, de azt naponta meg kell rakni...)

Akit érdekel, miért van így, inkább írjon.
/OFF

puncipöcögtető 2008.11.20. 06:51:17

En meglepodve olvastam azoknak a sirankozasait, akik 24-25 fokokban uldogelnek - a fejlettebb orszagokban allandoan mennek reklamok, hogy fogyassz kevesebb energiat: allitsd 19-20 fok koze a homersekletet, nyaron meg ha legkondizol, akkor mehetnek a melegebbek: 26-28 fok.

0xFFFF 2008.11.20. 07:08:48

Aki még egy alkalommal leírja az ÁTALÁNY szót úgy, hogy:

a) általány
b) álltalány

az szívjon gázt ! Ne földgázt ! Igaz alf ?


A másik pedig a víz. A víz kérem majdnem azonos hőfokon érkezik nyáron is és télen is a háztartásokba. A vízvezetéket =>1 m mélyen vezetgetik körbe-körbe a fogyasztók között. Kb. 10 C fokos víz érkezik télen és nyáron is. Az más kérdés, hogy a fogyasztónál a csővezeték hol megy a falban. A házak belső traktusában vagy a külső falak közelében. Utóbbi esetben nagyobb hőingadozás is megfigyelhető.

mi tsu 2008.11.20. 07:54:21

Ebben az ügyben sosem fogunk tudni igazságot tenni mert a szolgáltató olyan mértékegységet használ amit mi nem tudunk ellenőrizni...ez egy kicsit olyan mintha a tankolásnál várható megtett kilóméterre számolnák vissza az üzemanyagot, figyelembe véve az autónkat valamint a használat jellegét és aszerint kellene fizetni a kúton. Na, kb. ennyire abszurd a gáz árának kiszámítása.

mi tsu 2008.11.20. 07:55:36

hoppá...most látom, hogy volt egy két sajtóhibám :-)

Elektronikus cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2008.11.20. 08:02:44

Na, én meg most tudtam meg hogy a vízművek meg H2O-t kever a vízhez és azzal higítja!

Dr.Bio74 2008.11.20. 08:07:52

Secnir

Sokkal hátrébb van egy olyanod, hogy:
"példa: FE+O2. ebből lesz a csillagszóró (hő hozzáadása nélkül)"
ez így nem nagyon oké.

A gázt utólag hígítani, az szerintem igen veszélyes tevékenység, bár korunk technikája által csak egy gazdaságossági számítás után bármikor kivitelezhető ( ha megéri, más kérdés a tevékenység állandó leplezése ).
Azt viszont, pontosan a felhasznált földgázmennyiségének a nagy volumene miatt nem hiszem el, hogy a fűtőérték nem egy adott tartományon belül mozog, amely tartomány alsó része, kombinálva egy kis nyomáscsökkenéssel, már bőven okozhat a sokak által tapasztalt negatív hatást.
A lángfestést pedig igen sok minden okozhat ( gáznemű alkotó, szilárd szennyeződés), ugyanakkor javasolnám, megnézetni a gázóránál található szűrőt is.

demizson bobby 2008.11.20. 08:17:11

Ingyen Online Stratégia játék magyarul ·

ha tudnád a vízművek mi mindent kever még a vízhez ( a vizen kívül)....soha többet nem innál vizet.
Persze sokan már amúgy sem...

Lacaca 2008.11.20. 08:39:11

Bio74 2008.11.20. 08:07:52

A földgáz folyamatos szűrésen megy át. Szűrik a kompresszor állomásokon, szűrik a gázátadó állomásokon.
Mint már írtam a fűtőérték egy tartományon belül mozog. Ez eltérés +-0,001%. Ez nagy csodát nem fog okozni. (Ukrajna felől érkező gáz). A problémát a nyomáscsökkentés okozza, mert azzal csökken a mennyiség, így más összetételű lesz a begyújtott keverék. A másik probléma pedig az, hogy a gázóra egy adott hőmérsékleten és nyomás mellett hiteles. Amint ettől eltérnek az adatok, a mérés pontatlan lesz. Ne legyenek senkinek illúziói, a nap végén a fogyasztó rovására. Ezért használnak mindenféle kompenzációt a szolgáltatók. Ezt viszont nagyon nehéz ellenőrizni. Épp ezért fölösleges milliárdokért kompresszorokat telepíteni bármiféle keveréshez, hiszen egyszerűbb a kompenzációs számokat módosítani. Összehasonlíthatatlanul egyszerűbb. Óránként 3-4 millió köbméteres fogyasztásra gondoljunk fűtési szezonban napi 2 csúccsal számolva, országos szinten.
Itt van néhány adat az eddigi csúcsfogyasztásról: www.mol.hu/repository/165062.pdf

RoxyTHC 2008.11.20. 09:14:36

Hali!

Reszemrol annyit fuznek hozza, hogy lehet hogy minden oke a gazzal, csak eppenseggel van amikor "okebb" es van amikor "kevesse okebb". Legalabbis reszemrol a tapasztalat (nem TIGAZ) hanem sima fov. gaz. (nem tom most mi a neve). Valami oknal fogva, nyaron keso tavasszal, kora osszel, olyan szinten forro a viz hogy ha megfelelo mennyisegu hideget keverek hozza, akkor szinte kiuti a meleg vizet marmint "nyomasilag" (elalszik a gazbojler) ezzel szemben telen keptelen vagyok arra, hogy olyan meleg vizet krealjak a bojler maximalis csutkara huzasa ellenere, hogy abban kellemes meleg viz kepzodjon. A masik erdekesseg hogy (mivel szeretek fozni :) ) nyaron egy sima rantott csirke mesgutesehez elehendo 10 - 12 perc, mig jelenleg ugyenez telen 25 - 30 percbe tellik ugyanazon korulmenyek kozott. Nos, ha ez azert van mert ugymond telen mindenki tobb gazt hasznal es nekem "nem jut annyi" akkor miert tobb a gazszamla? Ha meg ugyanannyi jut... akkor miert van ez a kulonbseg? En elhiszem hogy minden meres tokeletesen jo es pontos... De ettol meg valahogy a kulonbseg eszmeletlenul latszik... Es mellesleg, a gazleolvaso anno nekem is azt mondta hogy nyomaserteket mernek, szoval hiaba panaszkodik az ember oxigennel "megfujjak" ergo a nyomasertek megvan!

com2002 2008.11.20. 09:24:56

Az biztos, hogy csalnak, de hogy?
Barcsak felvilagazositananak illetekes szemlyek illetekes szemlyeket.

2008.11.20. 09:44:11

Jók ezek az alternatív energiaforrások, geotermikus akármik, meg hőszivattyúk... csak sok millió a bekerülési áruk. Aki gazdag az meg tudja fizetni.
A szegényeknek meg a marad a drága földgáz.

Dr.Bio74 2008.11.20. 09:58:02

Lacaca

Szűrik, persze, de van egy utsó szűrő is, speciel, mely a szüleimnél öt évig nem volt cserélve. A csere után látványos lett a javulás.
Mennyibe lehet egy hiteles gáznyomás mérő-regisztráló telepítése?

RoxyTHC

1. Az oxigén úgy magában drága, hidd el.
2. Oxigént, vagy magas oxigéntartalmú gázt földgázhoz szokás keverni, igen. Ezeket a keverőket nevezik gázégőknek.
A gyúlékony gázt szállító hálózatokat védik az oxigéntől, nemhogy keverik bele.

MosoMasa 2008.11.20. 09:58:54

Csak úgy drága az, mint ahogy a biotermékek általában: bazinagy hasznot húzni a semmiből, egy egyszerű cimkézéssel: ti.: ráírjuk hogy bio.

A sok hülye meg megveszi. Mitől több egy teljeskiőrlésű liszt, hogy ennyivel drágább? Attól hogy nem kell tisztítani és kvázi olcsóbb az előállítása?
Vagy a liszt/tej stb érzékenyeknek, vagy cukorbetegeknek készült termékek: legyenek jó drágák, 4-6-10 x-es áron. nem elég hogy bajuk van és nem tudnak enni, de amit ehetnek azt legalább aranyárban tegyék!
A gázt meg mindig manipulálták, ez ellen nem tehetsz semmit, ámde valszeg nem olyan mértékben mint ahogy azt sokan állítják....

Dr.Bio74 2008.11.20. 10:01:26

magampista 2008.11.20. 09:58:54

Ezt kikérem magamnak!

Dr.Bio74 2008.11.20. 10:08:15

A gázt meg mindig manipulálták, ez ellen nem tehetsz semmit, ámde valszeg nem olyan mértékben mint ahogy azt sokan állítják....

Annó, mikor gazdaságossági számításokat végeztettek velünk, akkor nagyvonalúan kerekítkettünk, amig rá nem világított a tanárunk, hogy Ő bizony eltengődne azon a 5 centen amít tonnánként elsinkófáltunk.Tényleg egy kis manipuláció, mekkora pénzt fial?

Liberté_73 2008.11.20. 10:45:26

Nálunk jó nagy családi ház, 2 kicsi gyerek.
Fa nyílászárók, 50cm külső fal.
Kombi gázkazán (fűtés+melegvíz), padlófűtés + fent radiátorok, minden nap fürdés.
Tavaly feltettem 20m2 napkollektort, lett a 3800m3 helyett 1380m2 gázfogyasztás per év.
Mivel sajnos benti kandalló nincs, idén a kerti sütögetős-tűzhelybe tetettem egy egyszerű hőcserélő spirált, amivel a kerti hulladék (jó sokat felhalmoztam) elégetésével is a belső puffertartály vizét melegítem. Szerintem idén 1000m3 alatt leszünk.
Főzés: indukciós főzőlapon.

2008.11.20. 11:23:18

Négyszázhatvanötödik !!!

2008.11.20. 11:26:23

@ magampista 2008.11.20. 09:58:54

Mitől több egy teljeskiőrlésű liszt, hogy ennyivel drágább?

Annyival, hogy benne hagyják a sikért és egyéb értékes anyagokat amelyekat amúgy kivonnának belőle és drága pénzért eladnának. Tudod mennyibe kerül a kivont sikér kilója ? Sokszorosa a BLxx-es normál lisztnek.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2008.11.20. 12:13:17

èn meg begyojtok a cserèpkàlyhàba oszt meleg van. amùgy meg rajtam a bekecs...aztà nincs fàzàs....a legjobb fütöèrtèke meg a pàlesznak van...

RolFic · http://onlinetrendek.blog.hu 2008.11.20. 14:41:59

Én simán egyetértek a beadvánnyal...
Más lánggal ég a gáz! Tuti, hogy hígítják és egyere jobban! az is biztos!

feltételes reflex 2008.11.20. 15:12:10

alf 2008.11.19. 20:11:16

ezt a 120 nm családi hát/23.000 Ft számlát megnézném, hogy csinálod.

LittleBear 2008.11.20. 17:05:14

Egyszer azért tényleg jó lenne, ha kiderülne, van-e ebben valami. (Klasszikus urban legend.)

Csak két dolgot sokadiknak:

1. Télen a csapvíz tényleg hidegebb - már kézmosásnál érezni. Lehet, hogy csak a bejövő részben hűl ki, de akkor is.

2. Nekem valahogy furcsa ez a "vasárnap 8-12-ig rossz gázt adnak, merthogy úgyis akkor főz mindenki, és akkor jön a nagy haszon". Nem lenne egyszerűb mindig rossz gázt adni, és akkor nem derülne ki a turpisság? Van valaki a gázműveknél, aki kimérte, mikorra készül el a rántott csirke?
Nem lehet, hogy valahogy attól függ, egyszerre hányan akarnak abból a gázból venni? Mint ahogy este is jobban fűteni kell, és mivel többen akarnak több gázt kivenni, valahogy kevesebb jut?
A konvektor meg a termosztát szerintem addig fűt, ameddig a hőfokszabályozója mondja. Ha régen a 2-es fokozatnál meleg volt, most meg az 5-ösnél is hideg van, a konvektor nem méri rendesen a hőt - szerintem.

Jó lenne megmérni (az órát figyelve), hogy tényleg több gáz kell-e vasárnap délben a 10 liter húslevesnek, vagy csak több idő alatt jön az a gáz (persze ezt mind szobahőn - 22-23 fokon kezdve - mármint a konyha is meg a víz is ennyi legyen...).

(mi a 120 nm-t fűtjük a téli hidegben (-3 fok átlagban) átlag 22-23 fokra napi 13 köbméter gázból (2 fok különbség visz el 1 m3 gázt) - van 8 cm-es hungarocell a B30 as téglafalon, és régi, de szivacsozott ablakok)

karoly.ignac 2008.11.20. 18:39:00

Kiddy (Laura Lovebite):

El, ne hidd azt a hülyeséget, hogy a hőmérsékletet szintentartva kissebb fogysztást kapsz, mintha letekernéd napközben és csak meló után tekered fel.

A hőáramlás (teljesítmény) a a fűtött lakásból külvilág felé egyenesen arányos a lakás és a külvilág hőmérsékletének különbségével.
Ezen egyszerű tény miatt van az, hogyha hidegebb lessz az idő, egyre többet kell fűteni/fizetni ahhoz, hogy a megszokott hőmérsékleten tartsd a lakásodat. Ugyanezen tény miatt van, hogyha megelékszel a külső hőmérséklettel, akkor nem kell semmit sem fűteni. (mert 0 a hőmérsékletkülönbség)
A,
Tehát ha pl kint folyamatosan -5 fok van a nap 24 órájában, és te bent 20 fokot szeretnél, akkor ugye a hőmérsékletkülönbség 25 fok, ezt 24 órán keresztül tartod fent. tehát
25fok*24óra*konstans mennyiségű energiát adott le a lakás 24 óra alatt.
(igen, igen, itt integrálni kellene, de az konstansoknál ugye egyszerű)
B,
Kint folyamatosan -5 fok van, te bent 20 fokot szeretnél este 6 és reggel 6 között (12 órán keresztül) ezért délután 5 kor feltekered a fűtést, hogy a lakásod, mondjuk 15 fokról felmelegedjen.

Nos ebben az esetben 12 órán át tartottál fenn 25 fok hűmérsékletkülönbséget és 12 órán át kevesebbet, monjuk 20 fok különbséget.

Egértelmű, hogy SOKAT spórolsz.
meg merem kockáztatni, hogy körülményektől függetlenül.

J.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.20. 19:05:43

karoly.ignac!

Valahogy ez az én fejemben is iigy állt össze, ahogy te leiirtad. De mégsincs igazság, mert hiába mondom ezt, ha egyszer ő jobban tudja (akkor is, ha nem)...

Mondjuk az elég zavaró, hogy majdnem két óra hosszáig folyamatosan megy a cirkó, ha feljebbtekeri 1 fokkal. Azt is meg merném kockáztatni, hogy igazából nem fázik (nem is érzi a különbséget), csak a megszokás miatt tekerget. Meg azért, mert tudja, hogy én is tekergetem, csak én lefelé.

Az meg, ugye, hogy ha nem piszkálnánk, miig távol vagyunk, mennyit fűtene, örök rejtély marad...

Secnir 2008.11.20. 21:56:07

namármost
foglaljuk össze a dolgokat (illetve boncoljuk jobban)

1. adott időpontban mindenki ugyanazt a gázt, ugyanattól a szolgáltatótól, ugyanabból a kútból kapja.
-akkor miért más-más színű a láng, más-más településen?

2. a láng színe a nyomástól függ
-akkor a nyomásszabályzó mit csinál a készülékekben?

3. ha kisebb a nyomás, tovább tart felfűteni a teafőzőt
-ha kisebb a nyomás, miért pörög gyorsabban az óra?
-ha kisebb a nyomás, miért nem tudja felforralni a vizet? mert ugyanis az nyomásfüggetlen
-ha egy utca szombaton egyszerre kezd el főzni, mit csinál a szolgáltatónál a nyomásszabályzó?

4. a bejövő víz nyáron melegebb, ezért télen nem lehet felforralni
-télen hogy lehet jóval hidegebb a bejövő víz, ha egyszer fagyhatár alatt van?
-tételezzük fel, hogy a téli bejövő víz 5°, nyáron 15°. nyáron 15°-ról felforralni 10 perc. télen először 5°-ról fel kell melegíteni 15°-ra, majd onan felforralni.
ha nem tudja felforralni télen, akkor az azt jelenti, hogy már 5°-ról 15°-ra sem tudja felmelegíteni. akkor mekkora a fűtőérték?

5. mindenki oxigént vagy levegőt kevertet az elméleteiben a földgázhoz. mint fentebb írtam, a földgáz sokkal több vegyületből áll. a maradék x%-nak, amivel fel lehet higítani, tudja valaki az árát (földgázéhoz viszonyítva)?

Secnir 2008.11.20. 21:59:01

apropó:
aki azt magyarázza be nekem, hogy a láng színe a nyomástól függ:
kapjátok be. vasas vagyok, időnként hegesztek, forrasztok. a láng színe az összetételtől függ, nem a nyomástól. meg a hegesztett anyag szennyezettségétől.
de ha csak nyílt láng van (akár szúróláng), az egyszinű.
AZONBAN ha megnyitom az oxigént, vagy a dissou-t, megváltozik a színe.
a kurva anyját, ez ismeri a fizikát, ti nem.

Kisangyal 2008.11.20. 23:35:52

Csatlakozom a többséghez, én is évek óta tapasztalom a problémát!
Lehet, hogy nem a Tigáz, hanem a Mol, de valaki csinál valamit.
Szerintem mindkettő... :)

Az meg nem normális, aki 17 meg 19 fokban üldögél otthon!
Hát bakker nem vagyok én eszkimó!
Nekem a 23 is kevés, 25-26 fokban érzem jól magam. Hiába öltözök fel, simán megfázok és többe kerül a gyógyszer mint amit meg lehetne spórolni ezzel a hülyeséggel!
Lehet, hogy nem vagyok sikeres, meg életképes sem... :)

Kisangyal 2008.11.20. 23:38:49

Ja és bármikor simán felfázok az ujjaim végéről is.
Tehát hiába vagyok eszkimónak beöltözve tetőtől talpig, ha a kezem fázik fél perc alatt beteg leszek. :S

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.11.21. 02:10:06

@Kisangyal: Rossz a vérkeringésed. Bicikliboltban mondták, hogy ha hideg volna a kézfejem meg a lábfejem, akkor annak ez az oka, és vegyek melegebb biciklis ruhát.

Szerencsére nem így van (a kevésbé durva ruhában is izzadok), de azok az idők is véget értek, amikor a szüleim a fűtésen is spóroltak, és fölöltöztünk otthon. Most 22-24 fok van, úgyhogy akár egy szál mosolyban is el lehet lenni naphosszat. ;-) Mottó: Home, warm home!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.21. 07:52:38

31 Fahrenheit van odakint
Idebe 76
Mary horkol es nem tudok aludni
iszom is egy sort meg

EBL 2008.11.21. 11:03:53

0xFFFF!

"A víz kérem majdnem azonos hőfokon érkezik nyáron is és télen is a háztartásokba. A vízvezetéket =>1 m mélyen vezetgetik körbe-körbe a fogyasztók között. Kb. 10 C fokos víz érkezik télen és nyáron is."

Ez nem igaz. 1 m mélyen még igen jelentős a talaj éves hőingandozása. 1 m mélyen a talaj hőmérséklete nyáron kb 16 fok télen kb 3 fok. Azaz télen kb 3 fokos a bemenő viz, nyáron 16 fokos. Kb 10 m mélység kell ahoz, hogy az éves hőmérsékletingadozás elhanyagolhatóvá váljon.

trolipotlo 2008.11.21. 11:20:56

Én csak azt nem értem, hogy É-Magyarországon miért forr fel a víz gyorsabban a mikróban, mint Németországban... :)

Egyébként egy német kazánszerelő mondta, hogy nála napelemes olajfűtés van, mert az a legolcsóbb: 180 fokos égéshő, ráadásul egy hőcserélőn keresztül távozik a "füst", ami 45 fokosan érintkezik a külvilággal.

garázda 2008.11.21. 15:25:09

A víz hőmérséklete télen és nyáron majdnem egyforma kb. 12 C (+,-2 C) legalábbis nálunk.

Aki a 24 fokot szereti az ne sírjon!!

A 19-21 fok a lakásban az a normális!

Éjszaka ha nagyon meleg van nem lehet normálisan pihenni, a szervezetünk sem szereti!

Aki a pelletet használja és azt állítja hogy hú de olcsó az nem mond igazat!

Aki a föld hőjét használja csak az sem mond igazat! Ugyanis az csak egy kiegészítő fűtés!!

A napenergia és szélenergia sem olcsó a tévhitek elkerülése véget, mert horibilis összegbe kerül amit nem hoz vissz csak tíz év után, utána meg cserélheti szinte az egész rendszert!

Egy olyan rendszer aminek értelme is van az kb 5-6 milla! (kombi nap és szél)

A neten van egy tanulmány miszerint a fával fűtés a leggazdaságosabb!

Igaz nem azoknak találták ki akik kesztyűben vezetnek , de még mindig jobban megéri mint bármi más!!

Mi is ezt használjuk pedig Pösten lakunk!

Eddig kb a 170 nm2 befűtése úgy 40-45 E forintba került, ugyanez fával, hogy tuti nem fázunk a házban max. 25-28 E lesz, de lehet hogy kevesebb!!

Mondjuk aki panelbe , társasházba lakik azt tudom sajnálni , de hát ez van!!

EBL 2008.11.21. 16:54:19

"A víz hőmérséklete télen és nyáron majdnem egyforma kb. 12 C (+,-2 C) legalábbis nálunk."
Megmérted, vagy megbecsülted?

"Aki a 24 fokot szereti az ne sírjon!!"
Igen

"Egy olyan rendszer aminek értelme is van az kb 5-6 milla! (kombi nap és szél)"
Ezzel mondjuk nem értek egyet. Mármint a szélenergia részével. Nagyban sem éri meg állami támogatás nélkül, kicsiben meg kész csőd. Napkollektor (levegős) + levegő-levegő hőszivattyú + kandalló + hőcserélős szellőztetés. Persze ez csak a legszigorúbb szabványok szerint megépitett házakra igaz. A régi házakat először hőszigetelni kell.

"Mondjuk aki panelbe, társasházba lakik azt tudom sajnálni , de hát ez van!!"

Panelben is van egyedi költségmegosztós, termoszelepes radiátoros, műanyagablakos, hőszigetelt, vakolt változat. Ezeknek éves fűtésköltségük kb 2200-2400 Ft/nm. (+ melegviz)

Jólfelhúztammagam 2008.11.21. 20:32:42

Főgáz.
9. éve fűtjük ugyanazt a házat, és nem nőtt egy cseppet sem az évi gázfogyasztás. Sőt az utóbbi enyhe teleken csökkent is.

A víz/fűtés hőmérséklete nem a gáz fűtőértékével arányos, hanem a termosztát szabályozza. Ha nem elég meleg a víz, meg kell javíttatni a kazánt.

Neton 2008.11.22. 02:42:49

Simán igaz a dolog. Én onnan tapsaztalom, hogy mikor zuhanyozni próbálok, ami eddig forró víz volt, az most éppen langyos. Gázmelegítő van, nem boiler, szóval csak a gáz minősége miatt nem olyan forró a víz. Ezt havi szinten elég rendszeresen előadja a gázszolgáltatónk, szóval elmehetnek a sunyiba. :)

Lacaca 2008.11.22. 23:34:51

takaríttasd ki a vízkövet a vízmelegítőből, és akkor forró lesz a víz.

Secnir 2008.11.23. 08:02:26

lacaca:
és akkor a tűzhelyből mit kell kitakarítani?

garázda 2008.11.23. 10:12:19

EBL

Most nem akarok semmilyen honlapot beollózni, mert aki akar utána néz , én utána néztem!

Van állami támogatás, ha igényled, ha jól emlékszem ez elérheti akár a 4M ft is, a beruházás nagyságától függően!!

Akik hirdetik a 75-100E ft-os napelemeket, csak azt felejtik el, hogy azzal semmire se megy az ember!

Mivel tényleg utánanéztem egy olyan rendszer ami ténylegesen segíti a fűtési és melegvíz rendszert és kiszolgál 5-6 embert az 3-4 Milla+ a Kb. 2500 W szélgenerátor az úgy 1,5-2 Milla, tehát aki tényleg zöld energiát használ anak MINIMUM ennyit be kell áldoznia, hogy 60-80% százalékosan "zöldenergiát" használjon!!!!

Amúgy megmértem! Van hőmérőnk bi-bi-bi!


Hát néha a tűzhelyet is le kell takarítani zsíroldóval!!

De tényleg gyengébb a gáz melegítő hatása akármit mond a gázszolgáltató!

Secnir 2008.11.23. 21:58:34

garázda:
"Akik hirdetik a 75-100E ft-os napelemeket,"
te most napelemről beszélsz. mi eddig napkollektorról....

"Mivel tényleg utánanéztem egy olyan rendszer ami ténylegesen segíti a fűtési és melegvíz rendszert és kiszolgál 5-6 embert az 3-4 Milla+"
akkor nézz utána jobban. nekünk új építésű háznál volt 900e huf.

"Van állami támogatás, ha igényled, ha jól emlékszem ez elérheti akár a 4M ft is, a beruházás nagyságától függően!"
van. az olyan is. év elején adják, vmi párszázmilla a keret, és nemcsak ükofűtésre, hanem minden szarra (nyílászárócsere stb) adják. az önerő 60-80%, a többit adja az állam. egy év múlva visszatérítve. marha nagy támogatás beruházástól függően...

Secnir 2008.11.23. 22:06:56

jah, és januárban indul az osztogatás, és február végén elfogy....

EBL 2008.11.24. 09:36:21

"én utána néztem!"

Én is. De én a fizika törvényeinek néztem utána, és tudom, hogy egy szélerőmű 3m/s szélsebesség alatt be sem indul és egy 2500W-os szélerőmű 5m/s átlagos szélsebességnél nem termel többet 300 W-nál. Magyarországon pedig kevés hely van, ahol 8 m magasan ennél nagyobb az átlagos szélsebesség. A 2500 W-ot kb 10-15 m/s szélsebesség között adja le (tipusfüggő). Azaz jó, ha 2000 kWh energiát termel évente, ami kevesebb, mint 100.000 Ft/év. Azaz 15-20 év alatt térülne meg, ha eltekintenénk a karbantartástól, az amortizációtól, a tárolási és hálózati veszteségektől. Azaz a házi szélerőmű anyagilag egy sohasem megtérülő befektetés.

"akár a 4M ft is"
De legfeljebb a befektetett összeg 20-30%-ig, ha mindent számlával igazolsz.

"Amúgy megmértem! Van hőmérőnk bi-bi-bi!"
Ha úgy mérted, hogy a mérés előtt fél órát folyattad a vizet, és tényleg kb ugyanolyan meleg télen, mint nyáron, akkor egy nagyon speciális helyen laktok. De a többségnél igen jelentős különbség van a téli és a nyári vizhőmérséklet között. Apáméknál egy hosszú hideg tél során az is előfordult, hogy a föld megfagyott a vizvezetékig, és a vizzel együtt jégdarabok jöttek a csapból.

Deviáns 2008.11.24. 15:05:17

Javasolt módszer a méréshez:

Régi fatüzelésű bolyler gázégővel. körülötte 20cm vastag hőszigetelés + kipuffogógáz elemző + nyomásmérő
Füstgáz megfelelő elvezetéséről gondoskodni!
mérés:
légnyomás
bemenő gáz nyomás
bemenő gáz CH%, O2%, CO2%; CO%; NO2% (+H2O%)
kimenő gáz hőmérséklete
kimenő gáz CH%, O2%, CO2%; CO%; NO2% (+H2O%)
Vízhőmérséklet mérés: Mérőfej adott magasságban a bolylerben,

A vizet felforralni kis lánggal, majd megállapítani, mennyi ideig tarott 30°C és 90°C között a melegítés (így független a bejövő víz hőmérsékletétől a mérés).

Ezen adatok alapján már számítható a gáz fűtőértéke...
Szóval aki megvalósítja, szóljon.

Korcsolya 2008.11.25. 11:46:38

7 éve élek BP-en és minden évben megfigyelem, hogy tavasszal csökken a gáz fűtőértéke, ősszel meg nő, vagyis az átfolyós vízmelegítővel ősz tájékán nagyon kell vigyázni, mert egyik napról a másikra összeforrázza magát az ember. Ez, innen nézve nem is lenne gond, csak nyáron is ugyanannyit fizetek a gázért (sőt, ha emelnek, többet is). Egyébként meg cserépkályhánk van az első emeleti téglaházban, a legtutibb fűtőeszköz!

MWpower 2008.11.27. 09:18:40

Az erőmüvekbe frankó gázt nyomnak nagyon pontos méréseket végeznek mind két oldalon az chekolva van.De szerintem nem erről a rendszeről kap a lakoság. A jó gáz kékes szinel ég mint pl az öngyujtó amikkor sárgásodik akkor valami olajszármazéktol lehet.

Otthoni teszt: fix szoba hömérséklet.Fix víz hőfok (mondjuk 1 liter)és elkezdjük folrralni a konyhába a tüzhelyen és nyomjuk a stopert menyit melegszik a víz x idő alat és tadam.Nem a legpontosabb és persz kell összehasonlító mérés akkor amikkor bizunk benne ,hogy nem szurnak ki velünk.Mindenki beirná az eredményt és lenne összehasonlításunk.Mert egy pontos gáz mérő az nagyon sokba kerül.

Dr Borivoje Surdilovics 2008.12.03. 09:18:34

A lángelszineződés törvényszerűségéről:

Moszkvában tengettem életem néhány évig nem túl régen.Érdekes módon a láng színe ibolykék volt,nem szennyezte semmi, vagyis a csőhálózatban -ami sokkal elavultabb mint itthon- nincsenek lerakódások.Hogy lehet ez? A fűtőértékről meg sokat nem kell mondanom, talán mindenki elhiszi hogy legalább fele idő volt felforralni a vizet.Nos úgy tudom ebből a gázból vásárolunk mi is,aztán némi tárolás hókusz-pókusz és a multi tálalja amit tállal.Mert hát a keze meg van kötve:a gázvásárlásnál nem sok szava van a szolgáltatónak, nem ő köti a szerződést. Az értékesítési ár is kötött. Hát akkor hogy lehet profitot csinálni ilyen körülmények között?
A megoldás ismert a Zimmer Feritől: demizsonos cola mintájára kell eljárni.
Azért az is érdekes hogy ennyien meg tudják magyarázni,hogy technikailag kishazánkban miért pont ilyen a gáz.Sokan nem vagyunk feledékenyek:emlékszünk még arra hogy az átkosban nem ám így volt. Csakhogy azóta fejlődött a tudomány -ezek szerint negatív irányba.

uvegmecses 2008.12.04. 16:55:38


aha, van egy kis nyaraló, ott valóban minden hamarabb sül meg, forr a víz , és ez tuti. persze gázzal

Bubek 2008.12.04. 18:33:20

A probléma ott van, hogy a hőmérsékletet és a nyomást a gázelosztónál mérik, a térfogatot - köbméter - pedig a fogyasztónál ! én ezzel nem vagyok kibékülve ! A fogyasztási helyen a nyomást egyszer sem mérik meg még poénból sem...
persze elhanyagolható, de akkor nekem ne számítsanak késedelmi kamatot 1 napra !

Másik: a havi egyenlő részletben történő fizetésnél az évvégi elszámolásnál nagyobbat kaszálnak az évvégi elszámolásnál az áremelés számítással, mintha levegőt nyomnának a gázba !! Azt nem is értem, ha előre megveszem a gázt - havi x köbmétert - mert ők ugye gázt adnak el előre nekem és nem pedig beszedik a pénzt tőlem előre, hogy használják helyettem ugye, akkor ha kisebb volt az éves fogyasztásom, akkor miért nem köbméterben írják jóvá, miért forintban ?? Ugye a gáz egyre drágább, tehát ha emelnek 20%-ot akkor a tavasszal megvett 1 m3 télre már csak 0,8m3. Dehát én azt már kifizettem !!
És a pénzemet meg jóváírják és újra eladják nekem a már drágább gázt !!

A nagykernek fizetik abból a pénzből amit beszednek tőlünk, de a nagyker fizikai egységben számol el és nem Ft-ban...hoppá....ezzel kaszálnak csak igazán ! Ennek csak az áfájából már milliárdos lennék :)

Bubek 2008.12.04. 18:37:41

A láng szine: minden készülék ami a belső térből használja a gázt abban a láng a levegő nem éppen steril páratartalma miatt szineződik el. Próbáld csak ki, lehelj rá: egyből narancsszínű lesz. De ha egy száraz téli napon kiszellőztetsz, utána olyan kék lesz mint az ég...Az olyan készülékek, amelyek külső levegőt használnak - zárt égésterű kazán - télen nem látsz benne narancssárga lángot, mert nincs a levegőben nedvesség...

Biggabo 2008.12.04. 18:40:38

Sziasztok. Olvasva az itteni dolgokat, lehet benne valami ebben a nyári kisebb, majd a téli időszakban ,megnövekedett és ezáltal ún. suhanó gázzal kapcsolatban. Számomra nem vagyok érintet igazán. kollégista létemre, havi fix költségem van, így nem gond. Azonban hozzátenném, hogy a kolliban elektromos tűzhely van. Vajón miért! (a kellesz jó ha sokáig egyben van :), ).
Sziasztok.

opel16v · http://www.e85power.hu 2008.12.04. 19:34:51

Tény hogy vannak területek, ahol kritikán aluli a gáz minősége, és ez a szorzóban csak kicsi mértékben jelentkezik. Én két helyen élek, Budaörsön és Jutában. Míg Budaörsön jó minőségű gázzal fűtök és főzök, Jutában ez közel sem mondható el. Míg Budaörsön kb 10 perc egy tésztavíz felforralása, Jutában több mint fél óra. De mondok még meredekebbet: egy időben Jutában nem lehetett piezoszikrás gyújtóval begyújtani a gáztűzhelyet, csak lánggal. És nem hülyeség ez a jégdugós sztori sem, ugyanis többször kikapcsolt emiatt a nyomáscsökkentő, illetve már cserélték is ebből kifolyólag. Hogy az árakról meséljek: Itt Budaörsön mikor 15000-et fizetek a gázért, ugyanabban a hónapban 40000 Jutában. Pedig hasonló nm van fűtve, ugyanolyan időszakban. Tehát jogos a felháborodás szerintem, én is azt mondom, nem jól van meghatározva a "minimum szint" a gáz mindőségében, illetve aránytalan az árszorzója!

Sámat1 · http://www.kiskantor.blogspot.com 2008.12.04. 19:52:03

Levegővel keverik. Minnél több benne a levegő, annál sárgább lánggal ég. R....meg.

GC (törölt) 2008.12.05. 08:26:00

Vannak itt érvek, ellenérvek, hogy keverik, meg hogy nem. Engem igazából nem érdekel (érdekel, hisz én is fizetem), csak annyit magyarázzanak meg, hogy mitől csökken a fűtőérték! Mert a víz a fazékban tényleg hosszabb idő alatt melegszik fel. A gázóra meg nem fűtőérték alapján számol, hanem köbméterre.

Bubek 2008.12.05. 10:42:07

Biggabo:
a koleszban azért van elekrtomos tűzhely, hogy nehogy egy öngyi srác levegőberepítse az egész épületet :)

Hogy mennyire nem jó a gázminősg és hogy ezt a szolgáltató is tudja: a távhőnél évekkel ezelőtt, amikor még nem volt ennyire lényeg az ár, vita volt a gázszolgáltatóval, mert szar gázért nem akartak fizetni. Erre a szolgáltató aztmondta: oké, akkor zárjuk a csapot. Erre a távhő: bérlunk egy kromatográfot és megnézzük a minőséget és ha nem jó, lepereljük rólatok a gatyátokat is. A csap nyitva maradt.. :)

A gáz másik nagy baja, hogy fűtésre városi környezetben nincs valós alternatíva, hacsak nem akarjuk az ipari forradalom idején Angliában tapasztalható szmogviszonyokat kipróbálni. Ígyis amikor mindenki ezerrel fűt, a szénmonoxid-szint talajközelben elég magas - és érezhetően rossz a levegő

Bubek 2008.12.05. 10:45:44

pesrsze a fenti csak egy urban legend, nem kell komolyan venni

Tényleg reagálhatna valaki hivatalosan Bólya úr levelére mielőtt mindenki elzárja a csapokat...

zsigmond54 2008.12.05. 11:27:02

Van egy úgy nevezett,kondenz víz leeresztő minden kéménynél.Mostanában jó három liter vizet engedek le belőle hetente. Még mennyi párologhat el? Azelőtt is rendszeresen nyitogattam a csapot de soha nem jött ki semmi.Igazat adok annak aki azt mondja,hogy vizezik a gázt.

ToBoZ 2008.12.05. 11:58:04

Én vegyészmérnöknek hallgatok a BME-n. Kémiai technológia laboron volt tüzeléstechnika, a laborvezető évekig a fővárosi gázműveknél dolgozott. Ő mesélte, h a gázt inert gázokkal keverik (nem vízzel, szén-dioxiddal és nitrogénnel), hogy a nyomást állandóan tartsák (meg hogy nagyobb legyen a haszon). Javaslom minél hamarabb egy kaloriméteres mérés megejtését a fűtőérték meghatározására. Mondjuk hívja fel a Kém. Tech. tanszéket, jó pénzért biztos benne vannak egy szakértésben. Aztán utána ennek költségét be lehet hajtani, gondolom.

KareszNo1 2008.12.05. 16:24:03

A hozzászólók közt olyan baromságra akadtam,hogy télen hideg a víz,körülötte a légkör(?)a jéghideg konyhánkban és ezért kell 60% több idő ahhoz,hogy ugyan az a mennyiség pl. víz felforrjon. Nyáron ez miért van így,nagyokos barom? A tolvaj szakemberek nagyon is jól tudják milyen adalékot kell alkalmazni,hogy több milliárdhoz jusson törvénytelenül. Lopnak,lopnak és igenis LOPNAK!

kikorics 2008.12.05. 20:20:47

Hat szerintem vannak megoldasok a gazszamla csokentesere.
Mi Romaniaban a kovetkezokkel probalkozunk kisebb nagyobb szerencsevel.
A gazora ha egybemenetelu a gazora feletti ontot reszt at lehet furni es a kulso reszt le lehet ragasztani igy a gaznak csak egy resze megy at az oran. Ha ketbemenetelu es a kimeno reszt le lehet szerelni, akkor a belselyeben van egy muanyag resz es azt egy forraszto pisztoly segitsegevel melynek a a hegyet egy hosszu drottal hoszabitjuk meg ugy ki lehet lyukasztani, hogy belenezve a lyuk nem latszik. Az eredmeny ugyan az a gaznak egy resze nem megy az oran at.
Kell vigyazni, hogy az ora mutasson is valamenyit mert maskepp gyanus a helyzet. Meg probalkoznak ha kint van az ora viz befecskendezessel ettol lefagyhat az ora.lehet probalkozni egy melegitett kemeny anyag befecskendezesevel mely lehulve megkemenyedik.Altalaban a gazorak megfordithatok( ha leszerelhetok) es igy forditva megy.
Mindezek lopasnak minosulnek es erdemes merlegelni megeri-e, de hat ne csak masok lopjanak tolunk.

kikorics 2008.12.05. 20:24:24

ha a gazegoben elego gaznak pirosas az elszinezodese akkor azt jelenti ,hogy nem tiszta van benne levego

kikorics 2008.12.05. 20:27:32

zsigmond54 nek irom a gaz elegetesebol viz es szendioxid keletkezik innen is lehet a viz, a gazt szaritjak maskent telen lefagyna sok halozat.

Rebbeka 2008.12.06. 06:24:03

Egytetertek !
A gaz minosege egyre jobban romlik, fokent a futesi szezonban. Nagyon jo pelda erre a 3 perces lagytojas amit majdnem 6 percig kell fozni, mert ha nem akkor a tojasfeherje nyers marad.
Azert sincs fix gazar/m3,-"ez koztudott"- mert van egy minosegi szorzo ! Csupan a rosszabb minosegu gaz ezen szorzoja nem fedezi meg 30%-ban sem az ebbol eredo tobblethasznalatot. Egyszeru, amit le lehet huzni az emberekrol azt lehuzzak, aki meg nem tudja fizetni a kozuzemi dijakat az elveszti a lakasat, midenet es az utcan hal meg. Ilyen orszagban elunk es alig van ember aki felemeli a hangjat es probal az igazsagtalansagok ellen tenni.

mamuk 2008.12.06. 20:21:42

Hali!
A földgázt Szagosítják ugye. Tehát van amit hozzátesznek. Az "illatanyagot keverőüzemben adagolják a gázhoz. Persze mást is tesznek hozzá. A folyékony halmazállapot sokmindent elbír... Nem vagyok fizikus, de a lángnak kékes színűnek kell (kellene) lennie. Ehelyett narancssárga! Ez túl sok oxigént jelent. A fűtőérték persze romlik tőle. A készülékeim műszakilag rendben vannak. Akkár hogyan logikázok, valami akkor nem ok! Jó minőségű gáz és jól működő készülék = kék láng. Mégis narancssárga! Ezek szerint valami valahol nem igaz! A fűtőérték ellenörzését ugyan melyik hivatal végzi? Talán csak nem maga a "Gázművek". Valaki reklamál, mire ők vizsgálatot végeznek önmagukkal szemben. Az eredmény persze megjósolható. Náluk minden ok. Ha valaki elgondolkodik a folyékony halmazállapoton, a szagosító anyagon és a sárga színen, akkor rájöhet mi a turpisság. Ennyi.

papustol 2008.12.06. 22:05:52

Minden E-ON üldözött vegye le átutalását a számláról kiegyenlítésről,mert szabadon garázdálkodnak az energiaszektorosok!Nehéz előteremteni a sok protokol babának pénzét csak mert barát vezetőnek.A túlszaporodott tüzközelieknek jön a leépítés!
Az energia körül sok élősködő gyülemlett fel akiket már nem képes ellátni.
A számlákat szabadon értelmezik,22köbméter gáz lehet megazsulozva 2500ft is ées ha reklomálsz lehet 7300ft is csak egy kis kreativítás kell hozzá.

Al_Muazib 2008.12.07. 06:00:16

Nem csak úgy lehet a gáz fűtőenergiáját csökkenteni, hogy kisebb fűtőértéket szolgáltatnak, hanem úgy is, hogy KISEBB NYOMÁSON működik a rendszer. Erre azt szokták felhozni, hogy egyszerre sokan használjuk és ezért csökken a nyomás.Ez igaz is meg nem is, mert tudnia kell az illetékeseknek, hogy pl. vasárnap de. amikor a háziasszonyok főznek akkor több gáz fogy,mint du. amikor már csak a fűtés megy általában. De ezek az illetékesek nem otthon esznek, hanem éttermekben így ilyesmi őket nem zavarja.

hufnagel@citromail.hu 2008.12.07. 09:59:11

Naná hogy csalnak, hisz ez teljesen egyértelmű. És csak mert hogy volt honnan tanulniuk:
a példának okáért ...
Romániában, a Ceausescu éra alatt nay rendszerességgel levegőt fújtak a gáz mellé, amitől aztán a óra pörgött, de a gázláng maga sárgás szinű volt és nem igazán melegített. Az egészben a lényeg a levegő keverési aránya volt, hogy azért egy kicsit még égjen. Az óra meg mérte ám ezerrel a levegőt a balek fogyasztóknak.
Ha valóban meg akarnánk tudni, mennyi is a gáz fűtőértéke, a végfelhasználói ponton kellene mérni és nem a szolgáltató kibocsájtási oldalán, ahol még manipulálni tudnak az adatokkal. Aztán szépen közreadják a kibocsájtott számlákon.
A szocialista világból átvett trükközés, hazudozás, adatmismásolás és statisztikai simlizés sajnos büntetlenül tovább él ezeknél a szolgáltatóknál.
A fogyasztó nem tehet semmit, de vélelmezheti a dolgot, amire a válaszok:
vagy kizárnak a szolgáltatásból,
vagy a gázszolgáltató részéről feljelentenek becsületsértésért, hitelrontásért.
És mivel a bíróságot ezen a téren már rég meg vannak véve, teljesen egyértelmű az igazságért folytatott magánharcunk végkimenetele.
(Lehet majd rőzsét gyűjtögetni a környező erdőkben, vagy Metro-ujságot és mindenféle reklámszórólapokat a postaládákból.)
Már maga a tengerszint feletti magassággal való trükközés jó indok volt a fűtőértékkel való manipulálásra, amikor belekeverték a gázszámláinkba az Egyetemes gáztörvény ideális gázokra vonatkozó kitételeit.

zhata 2008.12.07. 10:03:56

A földgáz lényegében metán. Ha ezt levegővel kevernék, robbanóelegy keletkezne, mint ahogy a bányákban a sújtólég is sajnos sokszor okoz szerencsétlenségeket. Ha a levegővel kevert földgázt meggyújtod, jó esélyed van arra, hogy felrobban.
Ha jól emlékszem a földgázt merkaptánokkal szagosítják, mert a metán színtelen, szagtalan, így nem vennéd észre, ha ömlene a gáz. Ezekből nagyon kevés is elég.
Keverni kizárólag nitrogénnel, vagy széndioxiddal lehet.

hufnagel@citromail.hu 2008.12.07. 10:42:35

Te EBL!

" ... 1 m mélyen még igen jelentős a talaj éves hőingandozása. 1 m mélyen a talaj hőmérséklete nyáron kb 16 fok télen kb 3 fok. Azaz télen kb 3 fokos a bemenő viz, nyáron 16 fokos."
Na, nem mintha én kötözködni akarnék, de ez a megállapítás úgy hülyeség, ahogy van! Mérted te ezt valaha is?

Régen, amikor figidaire (hűtőszekrény) helyett a parasztnépség csak vermet ásott a kertben,
de ott vannak a jégkészítők, akik a télen vágott tavijeget egészen nyárig előrizgették vermeikben,
hát ne mond már, hogy annyira tizenméter mély vermeket ástak volna.
A keresztanyámnál például a kertben a verem csak kb. 1 m 40 cm-re volt a talaj szintje alatt, de mégis hűvös volt benne nyáron a görögdinnye, az ásványvíz vagy a sör. Egy ilyen veremben, ha a bejáratát zárhatóra csinálták meg, legfeljebb 1-2 fokos téli-nyári hőmérsékleteltérés mutatkozott.
A nejem nagyanyjánál az Alföldön a vályogtéglás pincének volt még egy alsóbb tároló-szekciója, az volt neki nyáron a frigidaire. Ott tárolta az összes kaját, de oda még a pókok sem mentek le, mert befagyott a seggük.

kakukkboy 2008.12.08. 08:53:10

Olyan cégnél dolgozok, ahol évtizedekre visszamenőleg rálátásom van a földgáz fútőértékere.
Magát a bázt nincs módjában egyetlen szolgáltatónak sem befolyásolnia!
Amivel megtehetné, azok a gázok sokkal drágábbak, mint a földgáz.
"Vizezik" ez akkora marhaság, hogy ész megáll.
Pontos szabványoxabályozzák a földgáz összetételét, szennyezettségét, harmatpontját.
Magyarországon a gázharmatpont szabvány szerint alacsonyabb, mint -5 oC, vakójában ez az érték sokkal jobb, -15- -20 oC között van.

"Fűtőértékkel csalás" kizárólag számlázással lenne lehetséges. Csakhogy azt meg a többlépcsős ellenőrzési metódus akadályozza meg, hiszen a szolgáltatók ellenörzött-dokumentált gázt vesznek a szállítóktól, akik ellenőrzött-dokumentált gázt vesznek a termelőktől-tárolókból.
Így lebuknának, ha adathamisítással kísdérleteznének.

kakukkboy 2008.12.08. 09:21:27

Optimális körülmények között kéxinű a metán égése.
A földgáz keverék /~93% metán, -5% etán,-1%Pb,-1% c5-6...1% inert.
Fűtőértéke átlag 34 MJoule/, szabványfűtőértéke: min: 32,775 max: 36,225 MJoule./
Ezt a szolgáltatók nem tudják változtatni, olyan, amilyen a szállítótól-termelőtől megjön.

A gázláng színét bofolyásolja környezeti hőmérséklet, páratartalom, és a levegő mennyisége, oxigéntartalma!
Háztartási készülékekben SOHA sem mert:
-a fölösleges levegő színesen világít.
-rontja az égés hatásfokát a készülék beállítása, koszossága.
-a kevés levegő is hibás működést jelez, színes égés produkál.
-a környezeti hőmérséklet is jelentősen befolyásolja, nem árt ilyenkor becsukni rendesen az ablakot, mert jóval hidegebb a levegő, mint nyáron!
-a téli esős időben megnő a levegő páratartalma, erősen ronthatja az égés minőségét.
-nem is szólva a szmogosságról, ami eleve rosszabb égési körülményeket okoz.

Nem a szolgáltatót kellene b.szogatni, hanem megnézetni, beállíttatni szakemberrel minden Karácsony előtt a gázkészülékeket!
A kéményeket meg kéménysöprővel kitisztíttatni.
ÉLETET MENTHET!

mamuk 2008.12.08. 19:07:56

Foglaljunk össze.
A gáz fűtőértékével manipulálni a szolgáltató nem tud...
A gázóra hiteles mérést csak állandó nyomáson "tól-ig" tud produkálni. Az ezen kívüli tartományban mért adat nem hiteles (csak elvileg).
Nyomáscsökkenés a rendszerben előfordul.
A nyomáscsökkenésről a felhasználó nem tehet.
A rendszer működéséhez szükséges nyomást a szolgáltató kötelessége "hitelesen mérhető" tartományban tartani.
A nyomáskülönbséget a szolgáltató bonyolult számítási képletek alapján kompenzálja...
Hm...
Leszögezhetjük, hogy ezek szerint minden rendben van. A gáz jó, a gázkészülékek idén is többezer forintért sikeresen beállítva, megjavítva. Aki pedig azt látja, hogy veszettül pörög a gázórája, mégis fázik a lakásban... a 20 fok eléréséhez tegnap elég volt a konvektort 3-ason üzemeltetni, ma pedig 6-oson kell... a tojás megfőzéshez tegnap még elég volt 10 perc, ma meg 20 kell, pedig a konyha hőmérséklete ma is 20fok... na az HALUCINÁL!...

Be....ás, hogy megintcsak ide jutottunk el.

Mégis a fogyasztóknál kellene beépíteni egy mindent mérő szerkezetet. Ennek adatai alapján, független szakértők ki tudnák számolni, hogy minden rendben van-e, vagy valami esetleg nem ok. Persze nem minden fogyasztónál kellene ezt beépíteni. Település méretétől, illetve fogyasztók számától függően x db.

mamuk 2008.12.08. 19:16:24

A szolgáltató nem tiltakozhat ellen, mert nála minden ok. Csak örülhet neki.
A fogyasztó nem tiltakozhat ellene, mert az Ő és a többi fogyasztó érdekében történik a beépítés. Csak örülhet neki.
Mindenki örül!

Már csak az feszíti szét a tudatomat, hogy ez a megoldás biztosan nem nekem jutott eszembe először...
A megvalósítása mégis elmaradt. Ezek szerint valaki mégsem örül neki?!
De ki?! A Fogyasztó, vagy a Szolgáltató?!

Mostmár ezen is lehet agytornázni...

ammiel 2008.12.11. 17:18:36

Ebben az országban egy össznépi felháborodást -és ilyen a gáz fűtőértékének csökkenése is -, csak két módon lehet orvosolni:

1. Népszavazást kiírni arról, hogy garantálják nekünk, akik zokszó nélkül tűrjük a pofátlan gázáremeléseket, a kifizetett gáz fűtőértékét.

2.Foglalkozzon vele a TV Ügyvédje! Aki hallja adja át Jusztnak a sok elkeseredett, megvezetett ügyfél segélykiáltását!
Nem elég, hogy szegényedünk elfele, még mindezt fázva tesszük...

Ari19 2008.12.14. 09:22:54


Tisztelt Cím!
Ezt a levelet 2007-től,többször elküldtem, Energia hiv. egyszer sem válaszolt!most már a tv. következik!Meg akarom tudni ki lopja ki a zsebünkből a sok pénzt!Vagy a loptt gázt így fizettetik meg?

Elnézésüket kérem a zavarásért, gáz emelés lesz ?!!!

Ilyen rossz fűtő értékű gázt nyáron fél óránál tovább melegít meg 3l vizet?

Ezt inkább olcsóbban kellene adni! Télen 40000ft. fölött fizettünk és fáztunk,

ellenőrzi vidéken is valaki? Mert nagyon sokan panaszkodtak ,pörög az óra mint az őrült

és hideg volt bent!, szabályosan hallatszott megnyomatták levegővel!, ha meg akartuk

gyújtania gázrózsát elfújta a gyufát! Jó lenne ha valaki törődne azzal ne csapják be az embereket

ne azon keljen gondolkoni, hogy együnk ,vagy fűtsünk! Ezekhez az árakhoz a fizetéseket

is rendezni kellene!

Ari19 2008.12.14. 09:25:50

Kár fényképet nem lehet küldeni mert azt érdeme lenne megnézni, milyen szép narancssárga, vagy lehet homály van a szemünkön?De a fényképen látszik!

guru72 2008.12.14. 13:50:29

Sziasztok Szerintem ugy lehetne kiszűrni a vizesedést, vagy bármit, ha a mérő elé, mint a kompreszorokon a viz gyöjtőt beszerelni.

ammiel 2008.12.20. 11:13:36

Nyilvánosságot kell kapnia ennek az össznépi átverésnek, addig nem fog történni semmi! Foglalkozzon vele a média ezt kellene valahogy elérni, sajnos velünk kisfogyasztókkal a kutya se törődik.
De hallassuk a hangunkat legalább!
Talán ha elég hangosan kiabálunk, valahogy felfigyel a "törvény" erre az elkent disznóságra.

papustol 2008.12.27. 13:49:13

Törvényen kívűl érzik magukat az energia szektor megtelt élősködőkkel nem marad már zenti tér sem az ott érdemben dolgozó embereknek.Protokol cicák üres buksival kezelik a gépeket számlákat írnak attól függően épp kb.hogy van lehetősége költeni.Észreveszed,csak bocsika most tanulom.

papustol 2008.12.27. 13:53:09

Volt egy kérdésem hozzá szerettem volna férni 20 köbméter gáz saccc forint!
nem kaptam választ! nagy a szórás és lassú az internetem.

noorm 2009.01.04. 13:32:34

Azt nem értem mint a Dorothy nevű idióta minek ír ha nem tud a témához értelmesen hozzászólni?Csak a mocskolódáshoz ért mert azt hiszi a diplomával automatikusan jár az intelligencia hányados is!Inkább kussolj és tanulj tovább!Na nem pazarlok több interaktív tintát ezekre!Én Szolnok mellett lakom de 2 napja olyat tapasztaltam amit eddig soha!A láng a gáztűzhelyen nem sárga (azt már megszoktuk)kapaszkodjatok meg,A láng ZÖLD színnel égett!Nagy hirtelen le is fotóztam!Arra gondoltam ha valakinek szüksége van hasonló fotókra akkor kéznél legyen!Kérdem én a tisztelt Tigázt,milyen az a szennyező anyag amely zöld lánggal ég?Én sajnos nem értek hozzá bevallom,ezért kérdezek.Legalább nem játszok túlképzettet mint egyesek..Ha valakinek szüksége van a fotóra szívesen elküldöm,csak írj a gy.oszkar@freemail.hu ra!

kroma 2009.01.05. 13:56:05

Kakukkboynak teljesen igaza van.
Én olyan helyen dolgozom,hogy rálátásom van a gázminőségi adatokra.A láng színe az attól is függhet, hogy orosz vagy magyar gáz van a rendszerben.Az, hogy vízzel meg levegővel meg különféle gázok vannak bekeverve a földgázba azok mind hülyeségek, csak egy kicsit kellene rajta elgondolkozni.Én ugyanúgy érzem, hogy van különbség a fűtőértékek között.A vicc csak az hogy a a szolgáltatótól kapott számlán magasabb fűtőértékű gáz szerepel mint ami a valóságban van a vezetékben.

kroma 2009.01.05. 13:57:19

@papustol: Ha jól tudom 131Ft/m3

dani1001 2009.01.07. 14:34:12

Én Pilisszentivánon élek. (TIGÁZ terület)
Az elmúlt évben ekkortájt 10 köbmétert fogyasztottam naponta ma 20-23 köbméter között.
Elképesztő!
Szerintem is baj van a gáz fűtőértékével.

kroma 2009.01.07. 15:13:41

@dani1001:Ruszkiknál lehet reklamálni :))
Mindenki panaszkodik a fűtőértékre, pedig hidd el semmi sincs bekeverve a földgázba kivéve a szagosítót az meg elenyésző.1000 m3/14ml szagosító anyag van.

solyom07 2009.01.16. 21:11:00

Gondoljátok a levegőt nem kell megfizetni.
Ha már működik a kompresszor az fogyaszt.
Például:a mostani gázelzáráskor , a tárolókban fogy a gáz , eggyütt a nyomás is . Ezt úgy érik el , hogy levegőt pumpálnak a csővezetékbe és kész is ,azonos szintű a nyomás .Persze a fűtőérték ezzel csökken , az csak ámitás ,
hogy kompenzálják a fűtőértéket . A gáznyomás 100% majd 80% és stb. nem 20%
kell , hogy elérje a teljes nyomást . Ezt tudom mert a gázszolgáltatónál bejáratós voltam!

kroma 2009.01.21. 20:06:58

@solyom07:
Bejáratos voltál, de azt nem mondták el ugye, hogy a levegővel keveredve robbanás képes elegy képződik?

maceráns 2009.02.15. 22:00:21

Mindenkinek: aki elégedtlen a tigázzal!!!Döntsön NÉSZAVAZÁS a tigaz szemétségeiről!!

kroma 2009.02.16. 19:52:59

@maceráns: Nem védem a Tigázt meg egyik szolgáltatót se, de tényleg ilyen szar a gáz.

macerál 2009.02.16. 20:52:10

@kroma: Engem nem érint ez a szar gáz ugyanis már rég átálltam a tartályos PB gázra.Engem az érdekelne,hogy ki áll ezek mögött az embereket gátlásttalanul szivató t--ű társaságok mögött!Kik adtak szabadkezet nekik! EZ UNDORÍTÓ!! Miért csak nekik van igazuk?

kroma 2009.02.16. 21:04:37

@macerál: A kurmányunk ezek atták el az összes szolgáltatót külföldi kézbe.Szerintem azért lehetne őket fingatni...

macerál 2009.03.03. 22:26:32

A tigáz fogságában! Egy ismerősöm mesélte,hogy légyszaros volt a gázórája a tigáz ráverte,hogy megrongálta az órát ,valamint szabálytalan vételezés címén leszerelte azt! Ez évekkel ezelőtt történt! Azt mondták neki,hogy új tervet kell készíttetni ezután új szerződést kell kötni,ezután vissza kötik a gázt. Az ismerősömnek esze ágában sincs a tigázzal újra szerződést kötni! Semmféle szolgáltatást nem nyújtanak már évek óta,de havota küldik az alapdíjról a csekket! Kérdrzem Én,hogy a picsába van ez? Hányinger!!

macerál 2009.03.03. 22:48:58

Az előző kommentben ejtettem két hibát, ezt ne vegyétek figyelembe,biztos az idegességtől! Ja és az ismerősömet is levették 240 ezerrel! Úgy látszik ezek csak a 240-et. a 30-at. meg a8000 ezret ismerik! Remélem előbb vagy utóbb megszívja a gázt a tigáz!

ludasmátyás 2009.08.07. 13:49:45

Van egy jó sztorim a tigáz szemétségeivel kapcsolatban.Ha vannak olyan kárvallottak kik úgy érzik,hogy a fentemlített tetű társaság igazságtalanul (tetű módon)megkárosította őket ,válaszoljanak!
Jó buli lessz.

ludasmatyika 2009.12.18. 12:30:50

Van egy módszer,hogy akár 50%-kal csökkentsük a gázfogyasztásunkat.Akit érdekel,jelezze!

kamatty 2010.02.09. 09:51:17

@huzooka: A pellet fadarálékból készül. Eredetileg hulladékfára épülő metódus. A németek már most is rengeteg friss és ép fát vágnak ki a pellet-business miatt, ami sok más, hasznosabb dologra lenne hivatott. Középtávon felemészti az erdőt a pelletmánia, ha nem állítják le teljesen. Így a pellet olyan, mint a bioetanol: átbaszás, pusztítás, baromság. Aki elhiszi, hozzájárul a Föld pusztításához, ráadásul azt hiszi, hogy ő a környezetvédő. Az emberi butaság határtalan.
süti beállítások módosítása