Tékozló Homár

Sztárjk nélkül is órákat vesz el az utasok életéből a MÁV

2009.01.12. 14:10 | ge | 129 komment

Szekértábor egyszerűnek tűnő útjának minden mozzanatába beleköpött a MÁV. Egy vonata és csatlakozása sem úgy alakult, ahogy eredetileg eltervezte, végül még szerencsétlen öngyilkos miatt is vitázhatott a masinisztákkal.

Pilisvörösvárról kellett Debrecenbe utaznom (és vissza). Előző napon megvettem az odaútra a jegyemet (Páva IC), és az egykori Elvirán kinéztem a Vörösvárról induló vonatot, amivel a Nyugatiban kényelmes 20 perces átszállással el is érem. A könnyebb érthetőség kedvéért kénytelen vagyok vázolni a tervezett átszállást. Tehát:
7.25 Pilisvörösvár - Nyugati Pu. 8.05 
8.23 Nyugati Pu - Debrecen 10.52


Reggel megérkezvén Pilisvörösvárra 7.25-kor bemondták, hogy a 7.25-kor induló vonat nem jön, helyette a 20 perccel később induló vonatra szálljunk. A kifüggesztett menetrendből kiderült, hogy a csatlakozó Páva IC egy perccel azelőtt hagyja el a pályaudvart, mielőtt ez a vörösvári vonat befutna. A vörösvári pénztáros kérésemre rugalmas telefonálgatásba kezdett, és 8 perc alatt átkönyvelte a helyjegyemet az egy órával későbbi IC-re. Igazából erre sem lett volna szükség, ugyanis a Nyugatiból 8.28-kor indult egy gyorsvonat, ami ugyan csak negyedórával, de előbb ért Debrecenbe, mint az egy órával később induló IC. Mivel sietős volt a dolgom, inkább erre szálltam, bár így kútbaesett a tervezett reggelim, amit eredetileg az IC büféjében terveztem magamhoz venni, és a napilapokat sem volt időm megvásárolni az átszállási időben, amivel a hosszú vonatutat szándékoztam még hosszabbá tenni.

Délután 15 órakor végeztem Debrecenben és 15.15-re a pályaudvarra értem. Itt az az örömhír fogadott, hogy a 15.08-kor induló Kamilla IC késik, így még tudtam rá jegyet venni. A peronon azonban az is kiderült, hogy 45 percet késik. Ez már nem hangzott olyan jól. Amikor a 45 perces késés 60 percesre módosult, jobbnak láttam átiratni a jegyemet a 16.08-as Bereg IC-re, tudva, hogy a menetrend szerint induló vonatnak elsőbbsége van a rendszerben elszabadult kísértetvonatokkal szemben. Így is lett. A két vonat egyszerre állt be az állomásra, de a későbbi - ám időben érkező - vonatot indították előbb. Boldogan vonatoztam hazafelé, számban már az otthon ízét érezve, amikor is Kőbánya Kispest és Zugló között a vonat megállt, és fél óra hosszat vesztegelt. A jegyvizsgáló végül azt a felvilágosítást adta, hogy egy öngyilkos tetemét próbálják eltávolítani a sínekről, és ha szerencsénk van, a helyszínelés egy órán belül végetér. Az is kiderült, hogy ezt már Kőbánya Kispesten is bemondhatták volna, és akkor az utasok metróval - gyakorlatilag időveszteség nélkül - bejuthattak volna a Nyugatiba. Így végül bő félórás késéssel gurultunk be, szerintem azért, mert két vágánypáros pályán egyesével el lehetett engedni a vonatokat. Így pont sikerült lekésnem a vörösvári vonatomat, ezért egy órát kellett várnom a következőre.

Gondoltam, addig visszaválttatom az IC-helyjegyemet, hiszen 15 perces késés esetén ezt a vasút garantálja. A pénztáros hölgy azt mondta, hogy nem tudja visszaváltani, mert még nem kapott rá engedélyt az ügyelettől. Elballagtam az ügyeletre, ahol meglepetéssel fogadták ezirányú kérdésemet. Rövid tanácstalankodás után közölték, hogy baleset történt, ezért a vasút nem vállal felelősséget az ebből eredő késésért. Egyre emelkedő hangvételű vita során végül az üzletszabályzatra hivatkoztak, mire kértem, hogy mutassák már meg az idevonatkozó paragrafust. Erre az ügyintéző hölgy elém csapott egy vaskos dossziét, hogy itt az üzletszabályzat, keressem meg benne a vonatkozó részt. Jeleztem, hogy nem ezt kértem, hanem hogy mutassák meg a vonatkozó szabályt. Erre a hölgy kijelentette, hogy neki nem kötelessége kikeresni a kért paragrafust, csak átadni a szabályzatot. Közöltem vele, hogy ebben az esetben az általa hivatkozott szabályt nem tartalmazza az üzletszabályzat, és ő képtelen cáfolni ezt az állításomat.

Na ekkor dühödten elkezdték lapozgatni a szabályzatot. 10 perc alatt meg is találták benne azt az oldalt, ami esetünkre vonatkozik, és újfent odalökték, hogy tanulmányozzam. Idemásolom a vonatkozó pontokat.
191. KF.  A helybiztosítással közlekedő belföldi vonat 15 percen túli késése esetén a vasút az utast oly módon kártalanítja, hogy pót- és helyjegyének, helyjegyének árát – feltéve, hogy az utas kártérítési igényt nem kíván benyújtani - a vonat megérkezését követő nap 24. órájáig téríti vissza a vonat által érintett állomás személypénztárában.
Ezen az időn túl a visszatérítési igényt a MÁV-START Zrt. Központi Ügyfél-
szolgálathoz lehet benyújtani.
192. KF. Az előző pont szerinti kártalanítási kötelezettsége alól a vasút csak vis maior esetében mentesül.
Vis maiornak a 185. KF-ben foglaltakat kell tekinteni.
185. KF.  A vasút a kártérítési kötelezettsége alól csak vis maior esetében mentesül
Vis maiornak minősül a vasút érdekkörén vagy működési körén kívül es okból
eredő, előre nem látható, elháríthatatlan esemény vagy körülmény, melynek kivédése emberi erővel nem lehetséges. Ilyennek minősül különösen:
-  természeti katasztrófa,
-  sztrájk vagy hasonló munkabeszüntetés, a MÁV-START Zrt. munkaválla-
lói által végrehajtott sztrájk vagy munkabeszüntetés kivételével,
-  bombariadó,
-  háború, háborúval fenyegető helyzet vagy szükségállapot,
-  nukleáris katasztrófa,
-  lázadás, forradalom, felkelés, katonai vagy bitorló hatalomátvétel, polgár-
háború,
-  zendülés, tüntetés vagy rendzavarás, kivéve, ha az kizárólag a vasút mun-
kavállalóira terjed ki.
Vitás esetekben a vasút által vis maiornak minősített esemény tényleges kihatásairól a körülmény felmerülésének helye szerint illetékes területi/megyei Kereskedelmi és Iparkamarától vagy más illetékes hatóságtól (pl. Rendőrség, Katasztrófavédelem, stb.) lehet igazolást, szakvéleményt kérni. Az igazolásban, szakvéleményben foglaltakat a vasút a bejelentés vizsgálata során figyelembe veszi.
 
Jeleztem az ügyeletesnek, hogy a vis maior esetek között nem szerepel a baleset fogalma, és továbbra sem látom bizonyítottnak a hölgy állítását. Erre odavágta, hogy beírhatok a panaszkönyvbe, amit legott meg is tettem, majd elballagtam, hogy elérjem a hazafelé tartó vonatomat.
 
Mármost szerintem:
1. A vis maior fogalmába érteni minden olyan esetet, ami nem a vasút hibája, szerintem téves jogértelmezés. A vasút nem terhelheti át az utasokra a károkozóval szembeni jogérvényesítést. Azaz a vasút minden olyan esetben kártérítési felelősséggel tartozik, amikor az okozó kiléte megismerhető, és csak azokban az esetekben (vis maior) nem, amikor az okozó kiléte tisztázhatatlan. A vasút köteles az így elszenvedett kárt az okozón behajtani, nem az utas.
2. A vasút köteles lenne az utasokat minden, a menetidőt befolyásoló körülményről idejében tájékoztatni. A tájékoztatás elmulasztásából eredő károkért a vasút ugyanúgy felelősséggel tartozik, mint a menetrend be nem tartásáért.
 
Sajnálom, ha levelem hosszúra sikeredett, de a tegnapi napom is.
Csápjaidat csókolom
 
üdvözlettel
Szekértábor

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.12. 14:39:34

"így kútbaesett a tervezett reggelim, amit eredetileg az IC büféjében terveztem magamhoz venni"

Azé' gazdag gyerek lehetsz te, tudod mibe kerül akár csak 1 pohár csapwasser is az IC-n...?

Amúgy a MÁV-tól ez nem újdonság sajnos, nem igaz hogy ennyire lehetetlen betartani egy menetrendet, évtizedek óta.

kadarjani 2009.01.12. 14:39:44

Mi ez a hosszú post ide értelmes emberek járnak, itt pár szóból is megérti mindenki a lényeget. A lényeget persze meg nem írtad le. Vízfogyasztás volt a büfé kocsiban és, hogy találkoztel-e Pocsay családdal, mert itt arra várunk, és a kaller letudná-e szaknderezni a biztonsági őrt a fürdőben.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.01.12. 14:40:26

Fordulj az Intrum Iustitiához, hogy verjék ki az öngyi családjából a vonatjegyed árát. Figyelem! Valószínűleg csak 6 év múlva kapod meg a pénzt, akkor viszont kamatokkal.

elwood 2009.01.12. 14:41:15

"napilapokat sem volt időm megvásárolni az átszállási időben"

ez borzasztó ...

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.01.12. 14:41:40

Azért késnek a vonatok,
Mert hülyék a vasutasok!

Ijjujujujujujúúúúúúúúúú!

Secnir 2009.01.12. 14:42:16

maincoon:
gabriseszter szerint Sztárjk -ról.
így nyit.
Majmász meg majd megmondja a frankót :)

habár lehet, hogy a történetben szerepel egy Sztárjegyzőkönyv is, annak a rövidítése...

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.01.12. 14:44:10

@Secnir: Szerintem túl sok Story magazint olvasott, ez annak a hatása lehet.

aardwark 2009.01.12. 14:45:07

hosszúúúúúúú, nem kicsit, nagyon!!!
és ez fontosch
amúgy nekem is késett az ic-m anno,
helyjegy ár visszakér, bár az is igaz, hogy ez 50 percbe telt, de megérte látni az elképedést...(mi az hogy vissza merem kérni?!), ráértem...
sikeres vagyok-e?

bugsy 2009.01.12. 14:45:27

Aki a MÁV korrekt csatlakozásaira számít, az kezdő és tapasztalatlan vonatsurfer.

A post fele rizsa és uncsi, a másik fele pedig azóta van így, amióta a MÁV először felsírt... :-/

elwood 2009.01.12. 14:46:24

és újabban cicás képeket sem kapunk a posztok elejére, igaz a cicáknak mostanában más szerepük van ...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.12. 14:46:40

"egy öngyilkos tetemét próbálják eltávolítani a sínekről"

Próbálják. Miért, odaragadt? "Próbálják."
Próbálkozni a kutyák szoktak, ámde mondjuk a yard melószínvonalát ismerve, nem csoda hogy kurva sokáig tartott.

Gumidomino 2009.01.12. 14:46:48

"Secnir 2009.01.12. 14:25:18
rendesebb helyeken ... a vasút olyen kis hetyke vaskerítéssel le van zárva. ott nem is ugrálnak."

szerinted egy vaskerítés igazán megállítja azt aki öngyilkos akar lenni?
szerintem azért lehet a HÉV-nél kevesebb öngyilkosság, mert sűrűbbek a megállók és lassabban megy (általában) mint a vonat.


Nelson,
használható még a macska legközelebb is?
csak hogy tudjuk. mert ilyen áron... háát...

Mylady 2009.01.12. 14:47:22

Jaj, hát én igazán át tudom érezni a posztoló szenvedését.
Meséltem már karácsonyi kálváriámat a mávval?
Amikoris határozottan a máv hülyesége miatt (nem megfelelő kocsikat állítottak be a szerelvénybe) 55 perces késéssel indultunk el?
Mikor megkérdeztem a kalauzt, hogy visszakapom-e a helyjegy árát, azt válaszolta, hogy ez nem helyjegy, hanem csak pótjegy. Az pedig nem a menetrend betartásáról szól, csak a magasabb komfortfokozatról. Az pedig, nézzek körül, teljesült. Az, hogy ezzel lekéstem a csatlakozást, nem zavarta.

Az meg már igazán nem számít, hogy a csak pótjegy drágább volt, mint visszafelé a hely- és pótjegy.
Tényleg! Ennek még utána se jártam.

staropramen 2009.01.12. 14:49:00

Sztrovacsekek!
szekértábor barátunk elfelejtette elolvasni az apróbetűs részt a menetrendben amely pedig így szól:
az általunk közölt menetrend pusztán tájékoztató jelleggel íródott,a benne található adatok a valósággal köszönőviszonyban nem állnak, mindenféle hasonlóság a tényekkel csupán a véletlen műve.
Az viszont tényleg dühítő, hogy a helyszínelésről nem szóltak kőbányán. Jéggé fagyott sünt nekik.Persze sokszor a rendőrök is ezt teszik, nem szólnak az utolsó letérési lehetőségnél, hogy baleset van aztán dekkolhatsz órákat. Ez az egyenruhások kicseszős játéka, beszámítják nekik a nyugdíjba.Ha köteleznék az informálásra a süsüket, gaskó rögtön guruló sztrájkot kezdene.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.12. 14:49:41

@Mylady: Hát pedig pont a menetrend betartásáról szól mert késés esetén kérhető vissza.


Amúgy gázolás miatt már én is vártam órákat a pécsi állomáson. Exem jött Pestről, vonat gázolt, laza 3-4 óra késés, én megfagytam :/ Ja mert miért ne télen.
De legalább a csaj örült nekem :)

É2I 2009.01.12. 14:49:48

@Secnir:
Az Eszter rendszeresen félregépel, mint ahogy én is. :D
Már én is írtam, hogy legalább engedjen rá egy helyesírás ellenőrzést, mivel tűrhetetlen, hogy a poszt kirakók ilyen felelőtlenek legyenek. Az csak a hozzászólóknak megengedett. FONTOS!!!! :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.12. 14:50:52

@staropramen: MIért a rendőrök szoktak dolgozni?
Nem csak fel-alá furikáznak a Skodákkal?
A fene...

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.01.12. 14:51:36

A Homo homaricus nevű emberfajról

Új, bővített változat!

A Homo homaricus Jó napot! helyett Szarjon sünt!-el köszön. FONTOS, hogy sikeres ember,aki baccpapucsot, Zara bőrdzsekit és Helly Hansen gatyát hord. Kelléktárának FONTOS eleme a Palkovicsné féle laptop. Mercije van, amivel a Szervita téri parkolóházban parkol, majd görgős emelővel és kutyával távolítja el onnan járgányát, amelyben Alfatex bőrhatású üléshuzat van. Irodájában Ikea széket találunk. FONTOS elfoglaltságai közé tartozik az EDÉzés. Szabadidejében Ráckevén fürdik a sittben, vagy borhotelekbe jár, esetleg csapvizet kér valamelyik kávézóban. Külföldre Wizzairrel, belföldre MÁVval utazik. Néha elmegy az Electro Worldbe ciciket zoomolni.
Türelmetlen fajta, és ha 3 nap alatt nem kötik be neki a munkájához elengedhetetlenül szükséges
écsbijót, akkor felváltva anyázik, postol, illetve a Tré-csoporthoz pártol. Cserepes virágaiból apró fehér lények másznak elő. Manócskáját kék színű nyulak vizsgálgatják, méghozzá traffipax felszereléssel. Dugni nem tud, mert nem néz ki 18-nak, ezért egy multi sem hajlandó kiszolgálni őt sexuális termékkel. Karácsonyra olyan dolgokat kap, amikről nem tudja, hogy mik azok. Ő viszont betépett tolókocsis nagyit ajándékoz. LCD tévéje képernyőjébe beleég az RTL logó. Viszont hisz benne, hogy ha Braco eleget nézi, akkor egy idő utána eltűnik majd. Addig is elszórakoztatja magát különféle ügyfélszolgálatok hívogatásával, esetleg az aktuális Readers Digest küldeményét bontogatja. Ebédre pizzát eszik, és szétDASSZA az ideg, valahányszor csótányt talál benne. Imád elsőzni, és BÚÉK 2010-sms-t kapni a Pocsay családtól.

Megszeppent kisgyerek 2009.01.12. 14:51:45

Pótjegy értéke: haccáz
Levélre elvesztegetett, munkára fordítható idő: kétezer
Az érzés: megfizethetetlen

Minden másra ott a maszterkárd...

kadarjani 2009.01.12. 14:52:33

Ez szerintetek mi a szövegben ?
visszaválttatom az IC-helyjegyemet.
Visszavált az atom? Visszavált tatom, miért idáig mi volt tetem?

Gumidomino 2009.01.12. 14:52:37

ColT

"Amúgy a MÁV-tól ez nem újdonság sajnos, nem igaz hogy ennyire lehetetlen betartani egy menetrendet, évtizedek óta."

Igazából ez a legnagyobb baj. Nem EGY menetrend van, hanem sűrűn cserélgetik.
Valahogy úgy lehet ez, hogy: nem megy, bazmeg, sehogyse tudjuk EZT a menetrendet betartani. Jó, akkor legyen egy másik. Ez se megy bazmeg.
Oké. Semmi baj. Csinálunk egy újat. Aztán majd meglátjuk.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.01.12. 14:53:28

@Secnir: Ki mondta neked, hogy a MÁV területe, különösen Budapest közigazgatási területén a rendesebb helyek közé tartozik. Rendesebb helyeken nem nő a gaz, a parlagfű, nem szaporodik a szemét és az ürülék, és nem lopják le a kerítéseket és egyéb biztonsági felszereléseket.

aardwark 2009.01.12. 14:53:29

ja egyébként balatoni nyaralóhoz a menetidő mávval ugyanannyi mint anno 1976-ban..., ez hogy is van? mintha eltelt volna uszkve 30 év..., a táv 161 km.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.01.12. 14:53:29

@Mylady: én a múltkor Ausztriába utaztam, és már épp indulni kellett volna, amikor a bamba vasutasok magukhoz tértek, hogy "jééé, ez nem csak sopronig megy? mer akkó kéne még rá egy kocsi"

Megszeppent kisgyerek 2009.01.12. 14:53:35

"Boldogan vonatoztam hazafelé, számban már az otthon ízét érezve"

Ja, hogy a küszöböt rágod otthon? akkor jogos a haccáz...

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2009.01.12. 14:55:05

vonat pfújj. ha tömegközlekedni kell akkor is inkább valamelyik volántársaság.

liven 2009.01.12. 14:55:45

Boldog Új Évet Minden Homározónak 2010-re! A Pocsay cslád

Átlagarcú 2009.01.12. 14:56:00

@elwood: "és újabban cicás képeket sem kapunk a posztok elejére, igaz a cicáknak mostanában más szerepük van ..."
Cica a mosógépben még rendben. ...nade a vonat alatt hogy néznemáki?

aardwark 2009.01.12. 14:57:24

@megélhetési sünöző - Sün és sünhődés:
"esetleg csapvizet kér valamelyik kávézóban" és ehhez még kér cinnamont angolul, holott tud magyarul is...

Secnir 2009.01.12. 15:00:09

"Gumidomino 2009.01.12. 14:46:48
[...] szerinted egy vaskerítés igazán megállítja azt aki öngyilkos akar lenni?
szerintem azért lehet a HÉV-nél kevesebb öngyilkosság, mert sűrűbbek a megállók és lassabban megy (általában) mint a vonat."

azért az a pár tonna két megálló között tud ütni, és a nyomtáv ugyanolyan széles. gégemetszésre ugyanolyan jó.


"Kitalátor feljegyzete · kitalator.blog.hu 2009.01.12. 14:53:28
@Secnir: Ki mondta neked, hogy a MÁV területe, különösen Budapest közigazgatási területén a rendesebb helyek közé tartozik?"

hát igen :)

kadarjani 2009.01.12. 15:01:10

És a címben mi az a Sztárjk. Ki az a Sztár jk? John Kennedy?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.01.12. 15:02:17

@aardwark: Az általános felmelegedés (amely leginkább a szaporodó buziparádék miatt érzékelhető) miatt a sínek kitágulnak, hiába gyorsabbak a mozdonyok, nem változik ma menetidő. Különben is: mi a f@szt keresnél 10 perccel hamarabb a Balatonban? Csatlakozásod van az influenzás hattyúkhoz?

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2009.01.12. 15:05:08

Kedves Szekértábor!

Neked mi a reteknek minősül az, hogy valaki a vonat elé ugrik? Előrelátható dolog? Nem. MÁV hibája? Nem. Akkor meg? Ez így hülyeség. Igazad van annyiban, hogy szólhattak volna előbb.

@Secnir: azért belegondolsz, hogy kis hetyke kerítést kéne végigépíteni Budapesttől Debrecenig? :D Kevés meló, kevés anyag, ja és sokáig a helyén maradna :D

dr. Szirmay 2009.01.12. 15:05:11

frissen facsart hulla. igénytelen.

aardwark 2009.01.12. 15:06:00

@ColT:
értem, akkor levezetem:
161 km 3h 45palatt= világegyetem tágulási sebessége 3,45 sec/fényév/1000 év; máv utaztatási sebessége 1976-ban 3h 45p és 2008-ban 3h 45p, akkor az utóbbi adatot vehetem állandónak ugye? tehát 3h 45p X 3,45 sec/fényév/1000= 2100-ben is ugyan ennyi lesz a menetidő...
jahh és a 106 cm-t nem is vontam bele az egyenletbe, kezdhetem elölről wazz, leülhetek, egyes..és nem is vagyok bőcsész

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.01.12. 15:07:42

Hoonan tudjátok, hogy a MÁV nem tehet róla? Lehet, hogy azért lett öngyilkos az ürge, mert nem váltották vissza a jegyét!

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.01.12. 15:08:59

@aardwark: ne használd az álfiatal, állaza "wazz" szót, mert sünt szaratnak veled!

Secnir 2009.01.12. 15:09:05

@EnZsolt:
háát
osztrákok, németek, franciák meg tudták oldani. állandó pofázás megy arról, hogy fel kell zárkózni ejrópához. itt is el lehetne kezdeni.
ahogy fentebb írták: nem kevés embernek adna időtlen időkig munkát. és volna látszatja is.
igaz, én úgy kezdeném, hogy bizonyos szakaszokat a nulláról kezdenék újra. mind sín, mind földmunka tekintetében. olyanokkal, ahol a sebesség jelenleg max 20km/h, és úgy felújítani, hogy azon akár 150-es tempóval is tudjon cammogni. jah, és kétsávosra megcsinálni mindenütt. szép is lenne, ha pl. a TGV azért állna egy állomáson, mert a szembejövő még nem érkezett meg :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.12. 15:09:10

@EnZsolt: Betonból kéne.
Jobb helyeken (Európa) van.

@aardwark: Ha bőcsész lennél, már aszámokat semismernéd fel

aardwark 2009.01.12. 15:09:23

csak még 1 kérdés:
a sztárjk az vajon mi?

Kitalátor: 30 év után elvárnám, hogy kicsit gyorsabban jussak el a birtokra, ha esetleg vonattal akarnék menni, már nem akarok mondjuk..

Harlequin 2009.01.12. 15:11:25

Ez a pilisvörösvár-Budapest 20perc ez olyan mint Columbo felesége. Még senki nem látta soha! Dorogra/ról jártam közel egy évig, 1 kezemen meg tudom számolni hányszor volt pontos a vonat, olyan hogy oda-vissza ne lett volna késés pedig egyszer sem volt!
Szóval nem kell itt a duma "kedves" sínpásztorok!

Bandi_jóválasztás (törölt) 2009.01.12. 15:12:02

Eszembe jutott még pár fekete folt, ilyen pl:
FONTOS !!!
Ede
Hagyjad Imre

Ezekben is köszi, már ha.

Ofélia . 2009.01.12. 15:19:47

@FallenHUN: 2009.01.12. 14:20:43

Nem érzed magad idétlen lököttnek,hogy az elsőzés zavar??.

Ez olyan homáros dolog mint a sünszarás!!.

BRRRR.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.12. 15:21:59

@ofélia: Ofélia, hagyjad.
Mindig van pár ilyen megmondóember.

staropramen 2009.01.12. 15:22:54

Sztrovacsekek!
Az egzotikus kalandtúrák bizony mindig járnak némi kockázattal( borneoi esőerdők, sivatagi túlélőpróba, ,szánkóval a déli-sarkra stb).
Enzsoltot idézve hogy a retekbe ne lenne kockázatos egy Pilisvörösvár-Debrecen út. Örülj, hogy nem ettek meg a pápuák.

moli 2009.01.12. 15:24:24

egy ongyilkos kozel sem (KOZEL SEM) vis maior. (akkor az, ha egy keses a legkisebb gondja a tarsadalomnak, mert sokkal nagyobb problemakat kell megoldani, peldaul aradas van)
tovabbi info: en.wikipedia.org/wiki/Vis_major """is a GREATER or SUPERIOR force; an IRRESISTIBLE force. It may be a loss that results immediately from a NATURAL (!!!) cause that COULD NOT have been prevented by the exercise of prudence, diligence and care.""" ongyilkosok ellen lehetne peldaul keritest epiteni, megfigyelorendszert alkotni, gepagyut felszerelni, rengeteg MEGOLDAS van, ez NEM vis maior.

Ofélia . 2009.01.12. 15:24:38

@Nelson Mandula: Vezírem ha leszoksz a macseszrol akkor idelye lenne kifizetni a januári jutalmamat az új menetrendért.

Igéreted szerint minden utazótol beszedett anyázás után 100 jó magyar HUF jár.

Eddigi tartozásod csak az első helyettesed felé 1.264.256.100 HUF.

A hajót már leelőlegeztem onassysnál.

NE csessz li velem!!!

helianthus 2009.01.12. 15:28:14

@moli: azért elképzelem, ahogy az évi mondjuk 7 db öngyilok kedvéért kiépítik a MÁV vonalán a kerítést vagy a megfigyelőrendszert nem kevés pénzért. Ez kb annyira hasznos kiadás lenne, mint a Budapest plázs volt pár éve.

Ofélia . 2009.01.12. 15:31:36

@ColT: Nagy igazság.

Aki IC-n reggelizik az mehetett volna taxival is:)))

Legfeljebb a söfőr üti el józsibácsit.

És akkor éhen hal?:)))

Rajmond 2009.01.12. 15:35:13

Elsőzni király. Ez FONTOS!
már kétszer is átéltem...

Ofélia . 2009.01.12. 15:36:59

@megélhetési sünöző - Sün és sünhődés: A "Homo homaricus nevű emberfajról"

Mondtam már,hogy kapd be???.

Torkomon a kadt a pacalpörkölt a röhögéstöl DDD!!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.12. 15:39:22

@moli: Árvíz ellen meg pl. nem kell ártérbe építkezni.

staropramen 2009.01.12. 15:41:43

@ofélia
ne bántsd szegényt, lehet, hogy otthonról hozta a sonkás tojást+frissen facsart narancslét, amit az ic-n akart megenni reggelire. A büfékocsiban csak egy pohár vizet akart kérni.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2009.01.12. 15:43:36

@ofélia: tudod, hogy meg vagyunk veled elégedve, nem egyszer biztosítottalak lojalitásomról. Az új menetrend egyszerűen zseniális, pont ezt vártuk: semmi ne csatlakozzon semmivel, viszont legyen tökéletesen megbízhatatlan az egész rendszer. A karácsonyi jutalom az áldozatosan végzett munkád elismerése volt. Hawait január elsején a nevedre irattuk és a 25 fős, válogatott top modellekből álló titkárságodat is oda költöztettük. A különvonat is a rendelkezésedre ál, csak kérlek, majd a macskaszőrt takaríttasd ki a kanapéból, mert arra már nem volt időm.
Vezéred

ui: láttad már az új titkárnőmet? Igazi cicababa. (maincoon ajánlására vettem fel és mondhatom elégedett vagyok.)

ui2: Pocsayéknak hódolatteljes boldog új évet kívánok!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 15:57:30

En egyszer egerbe mente f.abonybol vonattal es elutottunk egy tehenet
ott alltunk 1 orat az ejszakaban, de akkor meg nem lehetett visszavaltani azt a 4 forintos jegyet, pedig aze; meg szoke kolat is kaptam volna akkoriban
Mary meg soh eleteben nem ult vonaton
na nyaron elviszem valami kalandturara
BP-Vac a menetidi percre annti mint mikor megnyitottak, olyan 150 eve

maincoon © 2009.01.12. 15:59:39

@Nelson Mandula: hát itt valami nem stimmel...
hawaii a főnökömé
neki 50 fős titkársága van, válogatott csúfságokból, de maximális adminisztrációs teherbírással
én vagyok a titkárságvezető, nekem csak az a dolgom, hogy szép legyek, ami nem nehéz, hisz topmodellként dolgozom alkalmanként és biztos vagyok benne, hogy a te titkárnőd sehol nincs hozzám képest.
és felénk nem divat a szőr, kanapén sem...

maincoon © 2009.01.12. 16:00:51

hagyma üdvözöllek az új évben és az élők sorában ... már hiányoltalak :)

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2009.01.12. 16:04:32

@aardwark:
20 évvel ezelőtt az északi partra 2 óra 10 p. volt a menetidő. Most eztet 3 óra 40-50 p. körül tudja produkálni. Qrva nagyot nőtt az ország!!!!! Ja, az új menetrendben pedig az összes nem gyorsvonatról át kell szállni Fehérváron!!!!

Ofélia . 2009.01.12. 16:04:38

@staropramen: Olyat csak a lazacos szendvics mellé kapna persze ha előbb kifizeti a pipikélés baksisát a WC-s nénenek:))

Ofélia . 2009.01.12. 16:13:24

NM. vezírem:

Ez így megnyugtató de az a vaskerítés debrecenig elgondolkodtató.

Már eddig jelentkezett 3 vállalkozó, hogy a közbeszerzés kedvező elbírálása esetén féláron megcsinálja ( a másik fele persze a miénk)

A sógor átvevőtelepet csinálna természetesen kohóval együtt (referenciamunka a gubacsi híd beolvasztása lessz)

Ha érdekel a dolog póstafiók xxx Kanári szigetek!.

Ja az új titkárnő fotóját kérem!!!.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.01.12. 16:19:18

Autóhoz nem kell csatlakozás. És nem esik ki belőle a (i)podgyász sem (mint a Volánnál, aminek a végéhez még oda lehet toldani, hogy TEFU)

Ofélia . 2009.01.12. 16:26:51

@maincoon ♀: Légyszives nem ellopni a szigeteimet!!!!.

Az már a nevemre van iratva!

A csúfságok kirugása folyamatban:)))

elwood 2009.01.12. 16:26:55

nini, hagyma ... mégsem vitt el az allergia ?

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2009.01.12. 16:28:08

@ofélia: A vaskerítés nem csak elgondolkodtató, de kifejezetten megvalósítandó. Minden sín mellett legyen kerítés! Esetleg kooperálhatnánk a bkv-val is, akkor nagyobbat lehetne szakít...izé, nagyobb örömet okozhatnánk az utazóközönségnek. Szerintem azért a kerítések legyenek alacsonyak, hogy az öngyilkosok át tudják lépni, nem jönne jól egy per az Kisebbségi Öngyilkos Elitalakulat részéről. Persze a méret maradhat, csak majd a nagyobb részét beássuk a földbe.

Javasolnám még a kakaóbiztos vaskerítést, az úgy sokkal drágább lesz, de persze biztonságosabb is. Ez mindannyiunk érdeke!

Ofélia . 2009.01.12. 16:41:30

@Nelson Mandula: Mikor azd írtad,hogy legyen alacsonyabb összevontam szemöldököm de tovább olvasva megnyugodtam.

Az öngyilkos alakulatnak meg kiképzőbázist létesítünk(dinamitrudat olcsón szerez egy ismerősöm) így darabokban könnyebben szállítható a kerítés.

Mylady 2009.01.12. 16:45:37

"megélhetési sünöző - Sün és sünhődés 2009.01.12. 14:53:29
@Mylady: én a múltkor Ausztriába utaztam, és már épp indulni kellett volna, amikor a bamba vasutasok magukhoz tértek, hogy "jééé, ez nem csak sopronig megy? mer akkó kéne még rá egy kocsi" "

Tök ugyanez a szitu. Csak nem Ausztria, hanem Románia, nem épp indulás előtt, hanem 2 perccel utána(!). És nem plusz egy kocsi, hanem visszahúztak minket, elénktoltak egy másik szerelvényt és átszállítottak minket.

Ok: az a koszos, lepukkant szerelvény, amit belföldre simán eladhatnak IC-nek (a magasabb komfortfokozat miatt pótjeggyel), nemzetközi forgalomba nem küldhető ki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 16:45:56

memgmenekultem
betoltek nehany infuziot, meg annyisszor megszurkaltak mintha egy suncsalad jatszadzottv olna rajtam, de az ellatas jo volt, volt viz, meg minden csak sor nem
a szmla az szep lesz majd megirom mibe vot ez a 4-5 nap

Mylady 2009.01.12. 16:47:23

És végül azért nem kértem vissza a pótjegy árát, mert csak ott lehet, ahol megáll az IC. Nekem meg onnan tovább kellett utaznom még vagy 40km-t. És vagy nem akartam lekésni a csatlakozást, sem másnap visszamenni (2*40km) 390 Ft-ért.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 16:48:16

@Nelson Mandula:
szerintem meg minden vonatot vigyunk a fold ala
furopajzsunk mar van egyszer csak a vegere erunk nem egy nagy orszag ez

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 16:50:24

Milyen szep lenne
Blha Lujza ter-Nyiregyhaza
kal kapolna fele atszalassal

Mylady 2009.01.12. 16:52:38

Hurrá Torpedó · www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2009.01.12. 14:55:05
vonat pfújj. ha tömegközlekedni kell akkor is inkább valamelyik volántársaság.

Tudod, a Volánnal az a baj, hogy náluk 200km=4óra. Mondjuk a Mávnál is, de a vonaton legalább fel lehet állni, mozogni, meg kimenni a mosdóba (ha nagyon muszáj). A buszon meg csak ülsz fegyelmezett vigyázban és imádkozol magadban, hogy ha leszáll végre mellőled ez a kövér, büdös nyanya, akkor nehogy valami hasonló telepedjen le melléd.

moli 2009.01.12. 16:57:08

@helianthus: nem ez a kerdes, hanem az, hogy _*LEHET-E*_ ellene vedekezni! ha nem lehet, akkor vis maior, ha lehet, akkor baleset.

de akkor jatszunk:
tegyuk fel, hogy egy ongyilkos beleugrik az erkelyajtodba, betori az uveget, elvagja a nyakat, kiverzik, meghal. de a biztositod elutasitja a karigenyed, mondvan: vis maior.
vagy tegyuk fel, hogy egy ongyilkos felmegy egy autopalya folotti hidra, majd leugrik, beleesik az autodba, osszetori a tetejet, meghal. de a biztositod elutasitja a karigenyed, mondvan: vis maior.
vagy tegyuk fel, hogy egy ongyilkosjelolt a repteren potyautaskent a poggyaszodba lopodzik, felkerul a csomagterbe, majd megfagy, meghal, utana a tropusi orszagban kiolvad, a csomagod finom budos lesz. de a biztositod elutasitja a karigenyed, mondvan: vis maior.
vagy tegyuk fel, hogy egy.... majd kesobb folytatom

selyemhernyótalpas szamuráj 2009.01.12. 17:05:00

"Csápjaidat csókolom"
A homárnak mióta vannak csápjai?

A MÁV meg szarjon sünt amikor lezárja a sorompót az autósok elött amikor még 3 álomással odébb áll a peron mellett ...

Ofélia . 2009.01.12. 17:12:33

@Mylady: Abszolút igazság a busz=börtön.

Az biztos, hogy ha buszra szállok nem ihatok sert kávét kólát nem ehetek roszzabb mintha laborvizsgálatra mennék.

A melléd ülő 200 kilós nem napon barnult asszonyságrol pedig jobb nem beszélni:)))

Ofélia . 2009.01.12. 17:16:43

@selyemhernyótalpas szamuráj:" A MÁV meg szarjon sünt amikor lezárja a sorompót az autósok elött amikor még 3 álomással odébb áll a peron mellett ... "

Nem is kell lezárni!!

Aki a vonat elé megy gebedjen meg!!!

Ez is egy felfogás:((((

selyemhernyótalpas szamuráj 2009.01.12. 18:08:45

ofélia: Miért ne kellene lezárni?
csak ne 20 percel azelött, hogy odaér a vonat ... nyugatabbra ez is müködőképesebb dolog, lezárják max 2 perc és elhúz a vonat és a 3. percben szabadjelzés van ... de nem, idehaza még azt is meg kell várni hogy az átkelőn áthaladt vonat megáll a peron mellett és még mindíg tilos jelzés van, mert az érzékelő csak a peron után van 200 méterrel ... made in hungary

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 18:19:56

@selyemhernyótalpas szamuráj:
hat az olyan helyen van gondolm ahol egy sinpar van es ha visszafele jon akkor azert illik idoben...
de csak gndolom

nem várt fordulat 2009.01.12. 18:37:50

@EnZsolt: aki ugrott, az látta előre.

@megélhetési sünöző - Sün és sünhődés: kihagytad, hogy úgy köszön, hogy hagyd imre, és a foschpuenpát sem találtam a sorok között.

sellina 2009.01.12. 19:07:36

@moli: Hát szerettem volna elmenni nyaralni, de most kicsit megijedtem ezektől a mai öngyilkosoktól, félek hogy a bőröndömbe mászik pár darab. Vagy ha ez az Elit Öngyilkos Alakulat? Sőt! Erkélyem is van!
Most mit tegyek???? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.01.12. 19:21:26

bontsd le az erkelyt es a sittet vidd el rackevere

aardwark 2009.01.12. 21:21:22

kék platós ifán,de csak miután voltál borhotelben, és ez igazán fontosch:)

CID 2009.01.12. 22:19:36

moli. MÁV-os nénike ( bácsika) nem az mondta nem vismajor, azt mondotta még nem kapott utasítást a jegy visszaváltására. Most mit szarozik valaki 600 ft-ért. Csak kilehelte valaki a lelkét. Nyilván nem poénból :(

nem várt fordulat 2009.01.12. 22:46:52

@CID: de miért nem lehet ezt otthon kötéllel vagy gyógyszerekkel, esetleg egy pisztoly segítségével? meg lehet azt oldani úgy is, hogy utoljára még nem baszok ki pár száz emberrel.

Szarazkoro 2009.01.12. 23:07:33

Most nem is azert de:
"Vis maiornak minősül a vasút érdekkörén vagy működési körén kívül es okból
eredő, előre nem látható, elháríthatatlan esemény vagy körülmény, melynek kivédése emberi erővel nem lehetséges."
Hat ez a szerencsetlen ongyilok akko' mi a fjanc volt ha nem be nem szamithato korulmeny? Vagy rendel a MAV nehany ongyilokjeloltet es menetrendszeruen a vonatok ala kuldi oket?
Itt van a kutya elasva...
Amugy MAV az gaaaaz ahogy van.

CID 2009.01.12. 23:09:21

karacsi_maci : Empatikus ember vagy, hogy neked még akkor is az jutna az eszedbe, mivel okoznál a legkisebb fennakadást :).
Kötél álltali halál, szerintem nem a leg fájdalommentessebb.
Gyógyszerhez nehéz hozzájutni.
Pisztolyhoz pláne.

CID 2009.01.12. 23:11:08

Ebbe a legfájdalommentessebbe belekavarodtam :(

Szarazkoro 2009.01.12. 23:19:03

a halalert is meg kell szenvedni!

nem várt fordulat 2009.01.12. 23:20:02

CID: A vonatra is várni kell...

CID 2009.01.12. 23:25:10

Tudom, postolónk leírta, néha akár 50 percet is :)

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.01.13. 06:12:00

Én csak azt nem értem, hogy ha tudták, hogy legalább egy órát kell állniuk (amiből végül csak fél óra lett) a két állomás között, akkor miért nem szálltak le, és gyalogoltak el valamelyik szomszédos állomásig? ha pont félúton álltak meg, akkor kőalsó nem lehetett olyan messze a vonattól. (3-3 km a Köki-Kőalsó, és a Kőalsó-Zugló táv is)

@nális coitus 2009.01.13. 07:01:54

A posztoló egy tipikus senkiházi, kötözködő b@arom. Mé nem mész autóval gyökér?

szekertabor · provo.blog.hu 2009.01.13. 09:36:53

@EnZsolt:
Kedves EnZsolt és Szárazkóró!

Mintha rosszul értelmeznétek a vis maior definíciójából a "melynek kivédése emberi erővel nem lehetséges." kitételt. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy "melynek kivédése a MÁVStart Zrt. részéről emberi erővel nem lehetséges". Egy öngyilkosság kivédése igenis lehetséges emberi erővel. Az öngyilkoséval. És itt van a kutya eltemetve! Ezért sorolja fel a vis maior esetei között a társadalmi és természeti katasztrófákat, és nem a bűncselekményeket, baleseteket és a depressziót. A baleseteknek és az öngyilkosságoknak van megfoghatóan személyes felelőse. A szökőárnak és a forradalomnak nincsen, utóbbiak ezért tartoznak a vis maior körébe.

Alikam 2009.01.13. 15:10:11

"A MÁV meg szarjon sünt amikor lezárja a sorompót az autósok elött amikor még 3 álomással odébb áll a peron mellett ..."

Egy löketes vonat féktávolsága úgy 1,5 km, úgyhogy zárják le csak 1 állomással előbb.

3 állomással előbb, ne ezt honnan a fütyiből vetted(?)
süti beállítások módosítása