Tékozló Homár

Az ember, akit megaláztak a kovácsok

2009.02.04. 00:23 | szily | 463 komment

Akit még nem küldött el sértett műkovács az anyjába, az nem tudja, mi az élet. Akit még nem neveztek "nílusi palócnak", na az sem.

Nekem, aki évek óta viselem a kemény, meszes páncélt, talán az itt következő volt az eddigi legviccesebb Homár-levelem.

Attila a fejébe vette, hogy két gázkonvektorát kovácsoltvas burokba dugja. Hogy miért támadt ilyen borzongató ötlete, el sem tudom képzelni, de ez itt mellékszál. A kovácsoltvas olyan ronda dolog, hogy levélírónk jobban járt volna, ha kommunistákat csavaroz a fűtőtest elé.

Attila fellapozott egy vonatkozó weboldalt, kinézett pár kovácscímet, majd küldött nekik egy cc-zett köremailt arról, hogy a mellékelt fotón bemutatottra hasonlító szerkezetre vágyik, ezért kérne szépen árajánlatot. A reakciók fényében azt kell mondanom, itt követte el a hibát. A kovácsok archaikus társadalma a jelek szerint mereven elutasítja piaci verseny gondolatát is, ezért, némiképp meglepő módon, a teljesen szokásos érdeklődésre fantasztikus elutasítás-, sőt gyalázkodásözön érkezett a Döbbent Ügyfél postaládájába. Nem viccelek, még le is "majomparádézták". Pusztán azért, mert elképzelt egy egyedi kovácsoltvas tárgyat, majd megkérdezte, mennyiért gyártanák le, és ezt nem átallota nyíltan körbeküldeni. Hajtás után olvasható Attila álmélkodó beszámolója plusz egy mix a jobb levelekből.



Lesújt a kovácspöröly!
 
Kedves Homár barátom!
 
Engedd meg, hogy egy bájos történettel vidítsam fel ezt az esős napot.
 
Amikor belefogtam, hogy árajánlatot kérjek a kovács szakma jeles képviselőitől még nem tudtam, hogy másnapra "majomparádé, barom, nílusi palóc" lesz belőlem.
 
Az ügy tanulságai:
 
1. Egyszerre több kovácsnak soha ne írjunk e-mailt, főleg ne árajánlatkérést, mert ha rosszabb napjuk van fejbebaszanak kalapáccsal, vagy a gyolyóinkat az üllőre teszik.
2. Mielőtt írunk, műveljük ki magunkat és szánalmas ízlésünket a szakmából, mert akármit nem lehet csináltatni csak úgy.
3. Elképzeléseinket ne osszuk meg velük, mert a nílusi palócok ehhez úgysem értenek.
4. A kovácsszakmában nincs piacgazdaság.
5. Ha kovácsoltvas konvektortakaróra lenne szükségünk, menjünk az OBI-ba.
 
 
Lakásfelújításunk végén járunk, és gondoltam, hogy a régi gázkonvektorok (2 db.) kinézete nem a legmegfelelőbb, és talán jó lenne őket eltakarni valamilyen fémből készült konvektortakaró akármivel. Úgy véltem, hogy a kovácsoltvas talán megfelelő lenne e célra, szép is és a meleget is jól bírja. Nosza, keressünk kovácsoltvas termékeket készítő vállalkozókat, irány a net kovacsoltvas.lap.hu, ahol számos ilyen vállakozó oldala megtalálható. Sokan közülük egyedi termékek elkészítését is vállalják, úgy véltem, hogy egy ilyen szerkezet elkészítése is megoldható minden gond nélkül. Ahogy a lakásfeljúítás során mindig minden munkára több 20-30 árajánlatot is kértem e-mailben, így tettem ezúttal is, amit nem kellett volna.
 
Előljáróban annyit, hogy az árajánltkérést egyszerre küldtem el minden kovácsembernek, azaz ők is láthatták, hogy több kolléga is megkapta ugyanazt a levelet, amit laikusként megpróbáltam érthetően megfogalmazni, íme: (a nekik küldött képet csatolatam:minta.bmp)

"Tisztelt Hölgyem/Uram! Árajánlatot szeretnék kérni cégüktől kovácsoltvas konvektortakaró elékészítésére. Külső megjelenés tekintetében a minta.bmp fájlban csatolt megoldásra gondoltam. A szerkezet felül nyitható. KB. méretek: szélesség 110cm, magasság 100cm, mélység 30 cm Darabszám: 2 db"
Jó elismerem, a csatolt képen látható minadarab nem egy műremek, de talán nem lehetetlen feladat vasból ekészíteni, és talán szebbet is lehet gyártani, de én csak jelezni akartam, hogy mégis mire gondolok. Na, ezt nem kellett volna. Ma reggel nyitom a postaládát, és mehökkentő üzenetek sora fogad, nem hiszek a szememnek. A válaszokat így sorrendben csatoltam nektek, tanulságosak.
 
1. X. úr közli, hogy ő márpedig pályázati kiíráson nem vesz részt.
 
Milyen pályázat baszki? Két nyomorult fémdobozra kértem árajánlatot, hogy mennyiért kovácsolnád össze. X úr honlapján egyébként egyedi megrendelések teljesítését is vállalja. Kössz....
 
2. Y. Zoltán már válasza tárgyában - "árajánlatkérés egy ízléstelen konvektor takaró elkészítésére" - lazán lefikázza a naív megrendelőt. Honlapján szerényen mesterinek nevezi cégét, és közli, hogy bizonyára elkerülte figyelmemet, hogy munkáik "kifinomult ízlésvilágra utalnak. ÉS Kedves megrendelőink soha nem rendeznek árajánlat versenyt e neves szakma mesterei között."
 
Baszki, akkor adj egy árat egy kifinomult ízlésvilágú konvektortakaróra, de ne oktass, mondanám én, de csak magamban zsörtölődöm.
 
 
3. Z. Tibor egyetért a Y.-nal, aki nekem szánt válaszát előbb megküldte Z.-nek, aki ismét lecsesz ízlésficamom tekintetében, és folytatja móresretanításomat helytelen viselkedésem miatt, hogy egyszerre több kollégát is megkerestem:

"Tisztelt Attila! Sajnos egyet kell hogy értsek Profi „konkurenciáimmal” hiszen nem verseny pályázatot kell kiírni (főleg nem egy ilyen termékre)! Ha mégis szeretett volna több árajánlatot kapni, tette volna ezt titkos másolatként vagy külön-külön e-mailben! Sajnáljuk, de nem mi vagyunk hivatottal egy ilyen „ízléstelen” termék legyártására!"

Üdvözlettel,
Z. Tibor

4. The Best

Y. Zoltán számalmas ajánaltkérő levelemet elküldi barátja, Anti részére, hogy együtt röhögjenek a barom megrendelőn. Anti nem is rest kifejezni érzéseit, amit a következőképp önt formába:

"Muhahaha ! Ekkora egy majomparádé, legalább ne így címezné meg a barom az emailt de még az ujjmozdulaton is spórolni akart biztos! :D  Ha ilyen filléres nílusi palóc az emberünk, akkor jobb ha elmegy az OBI-ba vagy a sárkánycenterbe, majd ott vehet ezeöccázé' konvektor takarót !"

Ráadásul a válaszát a többi kovácsemberrel együtt nekem "nílusi paló, barom, majomparádénak" is elküldi, remélem véletlenül:) Miondenestre jó, hogy csak az OBI-ba küldött el és nem az anyámba.

5. Q. Albert, a kovács már csak jót nevet a palóc megleckéztetésén, amit természetesen levélben nekem is megküld:) Már nem tudom hogy direkt vagy véletlenül.

Hát ennyi történt ma reggel, ami egy kicsit feldobta az idegeimet, de sebaj. Ha érkezik még kedves kovácslevél természetsen küldöm.
 
Üdv:
Attila


    ----- Original Message -----
    From: H. Attila
    To:
    Sent: Monday, February 02, 2009 4:04 PM
    Subject: árajánlatkérés konvektor takaró elkészítésére

    Tisztelt Hölgyem/Uram!
    
    Árajánlatot szeretnék kérni cégüktől kovácsoltvas konvektortakaró elékészítésére.
    
    Külső megjelenés tekintetében a minta.bmp fájlban csatolt megoldásra gondoltam. A szerkezet felül nyitható.

    
    KB. méretek: szélesség 110cm, magasság 100cm, mélység 30 cm
    Darabszám: 2 db
    
    Üdvözlettel:
    H. Attila

---------- Forwarded message ----------
From: X freemail <X@freemail.hu>
To: H. Attila <attila@vvvvvv.hu>
Date: Mon, 2 Feb 2009 16:59:59 +0100
Subject: Re: árajánlatkérés konvektor takaró elkészítésére
Tisztelt H. Úr!
 
Pályázatí kiírásokon nem veszünk részt.
 
Üdvözlettel:
 
X László lak.m


---------- Forwarded message ----------
From: <nnnnn@vnet.hu>
To: H. Attila <attila@vvvvvv.hu>
Date: Mon, 2 Feb 2009 21:32:33 +0100
Subject: RE: árajánlatkérés egy izléstelen konvektor takaró elkészítésére

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Biztosan elkerülte figyelmét, hogy termékeink kifinomult ízlésvilágra utalnak. Kedves megrendelőink soha nem rendeznek árajánlat versenyt e neves szakma mesterei között.

Üdvözlettel,

          Y. Zoltán

---------- Forwarded message ----------
From: Információs Központ <info@llllll.hu>
To: H. Attila <attila@vvvvvv.hu>
Date: Mon, 2 Feb 2009 21:44:23 +0100
Subject: RE: árajánlatkérés egy izléstelen konvektor takaró elkészítésére

Tisztelt Attila!

Sajnos egyet kell hogy értsek Profi „konkurenciáimmal” hiszen nem verseny pályázatot kell kiírni (főleg nem egy ilyen termékre)! Ha mégis szeretett volna több árajánlatot kapni, tette volna ezt titkos másolatként vagy külön-külön e-mailben! Sajnáljuk, de nem mi vagyunk hivatottal egy ilyen „ízléstelen” termék legyártására!

Tisztelettel:

Z. Tibor


---------- Forwarded message ----------
From: "Anti" <anti@qqq.hu>
To: <nnnnn@vnet.hu>
Date: Mon, 2 Feb 2009 22:28:24 +0100
Subject: Re: RE: árajánlatkérés egy izléstelen konvektor takaró elkészítésére

Muhahaha ! Ekkora egy majomparádé, legalább ne így címezné meg a barom az emailt de még az ujjmozdulaton is spórolni akart biztos! :D  Ha ilyen filléres nílusi palóc az emberünk, akkor jobb ha elmegy az OBI-ba vagy a sárkánycenterbe, majd ott vehet ezeöccázé' konvektor takarót

---------- Forwarded message ----------
From: Q. Albert <q@t-online.hu>
To: Y <nnnnn@vnet.hu>, H. Attila <attila@nnnnnn.hu>
Date: Tue, 3 Feb 2009 08:19:46 +0100
Subject: Re: árajánlatkérés egy izléstelen konvektor takaró elkészítésére
 nagyon   jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó Estét 2009.02.04. 14:59:54

@elemack:

jo most olvasva egyik kollega hozzaszolasat hogy vagy 50 ember volt az emailben, az man telleg tulzas egy kicsit, igy telleg jobb lett volna bcc-ben, de akkorse kell megalazni az ugyfelet, csak mert nem ert a vasbol keszult targyakhoz es rossz az izlese

sztem nem baromsag amit irtam, de nem is azt allitottam hogy ugyanolyanok, hanem ott is a sajat faszaval veri a csalant az ember, viszont a vallalkozonak pont hogy jobban meg kene becsulni az ugyfeleket, mert o kicsi. Nalunk ugy megy a beszerzes hogy megmondjuk hogy ennyit veszunk ennyiert, ha nem tetszik nekik akkor 20 masik ceg megcsinalja annyiert. Ez uaz mint a fenti sztori, csak nagyobb tetelben.


Tobbieknek: azert mert csoro miert kell kirohogni valakit? Itt akkor mindenki kulgyon be jovedelemigazolast es csak az szolhat aki havi felmisi felett keres, es aztan kirohogjuk a tobbieket... Voltam enis ugy hogy mondjuk csak a 4990Ft-os dologra volt penzem es abbol ki akartam hozni a maximumot...

mindegy veredeny szabadsag van, en biztos nem fogok X.Belatol, es Q.LAjostol rendelni, tobbi a ti dolgotok :)

É2I 2009.02.04. 15:00:39

Aki a mai piacon besértődik azon, hogy um. "pályáztatják", az még nem látja, hogy nem sokára ő fog bocsánatkérő levelet bepötyögni annak érdekében, hogy legalább egy ronda konvektor takarót csinálhasson olcsó pénzért.

A cc. persze gáz, de kisstílű lett a válasz is.

"azta" 2009.02.04. 15:05:16

@Tipikusbalek:
te normális vagy?! több helyre is elmentél a szaros kocsiddal, hogy mennyiért csinálnák meg?! eszem megáll! fillérbaszó!
:D

AvgDvl 2009.02.04. 15:23:01

Őszintén örülök, hogy van a gazdaságban egy olyan szegmens, amely nem kényszerül bármi áron mosolyogva segget nyalni a kedves megrendelőnek; megteheti, hogy ragaszkodik az évezredes szakmája kifinomult esztétikai színvonalához. :)

Jó Estét 2009.02.04. 15:24:48

@"azta":

200ezer forintot sporolt rajta, irigylem hogy neked az filleres ugy :) esetleg akkor kaphatok toled par fillert? :)

"azta" 2009.02.04. 15:36:49

@Jó Estét:
irónijja - úgy köll eztet mondani. oda is tettem, hogy :D

kangep 2009.02.04. 15:40:26

@Nor: mégis a levél melyik részéből derül ki, hogy olcsón akarja? Honnan veszed, hogy nem egyedi rácsot akart?

Amúgy meg ne nevettess, melyik melóhoz nem kell szaktudás és felszerelés? Amihez kell, az nem is szakmunka?

Panelbunkó? Én még az életben nem küldtem el egyetlen ügyfelet se a picsába, még ha az anyámat szidta is. Véletlenül pont szakmába vág az ügyfélkezelés, és pont, hogy nem kétfilléres emberekkel és problémákkal foglalkozom minden nap, hidd el. Az, hogy valaki ingyombingyomot hajlít a vasból még nem emeli a többi ember fölé.

És már megbocsáss, de pont semennyit nem kellett volna foglalkozni az árajánlat készítéssel. Ha megírták volna neki, hogy fáradjon be személyesen, vagy hívja fel őket, hogy egyeztethessenek, az semmibe nem kerül (vagy legalábbis ugyanannyiba, mint lealázni). Vagy írják azt, hogy kb. 200 ezer darabja. Millió út van az ügyfél lepattintására anélkül, hogy megbántanád. De persze, értem én, a mester urak érzékeny lelkek, hamar besértődnek. Én meg, mint tiszteletbeli panelbunkó, akkor is pénzt csinálok egy ügyfélből ha tapló és hülye, ráadásul egy rosszindulatú, szarnyaló skót. De biztos rosszul csinálom, és a mestereknek van igazuk. Te kertesházas paraszt. :D

Jó Estét 2009.02.04. 15:40:34

@"azta":
kurvaelet, asszittem telleg ilyen jol vagy eleresztev. Fene, iden se megyek Tahitire nyaralni...
(ezis ironia :)

Tipikusbalek 2009.02.04. 15:43:20

@Jó Estét: Köszi, hogy mellettem vagy! Remélem "azta" csak viccelni akart ezzel. Pont erre akartam kilyukadni. Akár hiszitek, akár nem én 2 gyerek mellett bérből fizetésből 150 e-t tudok félretenni kb fél évenként. És örülök ennek is, mert csomó fiatalt ismerek aki csak adósságot tudott még félretenni pedig már vafy 10 éve keményen dolgozik. Van aki meg itt 100 e-t filléreknek nevez. Ugyhogy hívhattok "zsiráf yetinek", én akkor is Urizálomságból nem fogok az életemből fél évet elbaszni a semmiért.

Apropó:

Hol lehet kovácsmesternek tanulni? Én is ebben a világban szeretnék élni, ahol pár száz e. filléres flancnak számít!

frocli 2009.02.04. 15:45:16

Kedves Posztíró H. Attila!
(Ezt csak Neked írom, a többi kommentelőt titkos másolattal értesítem)

Nos, arabul "sukran dzsazillan" a köszönöm szépen.
Ha stílszerűen - és palócosan - meg akarod köszönni a kovácsmesterek tájékoztatását, akkor vésd a leveled végére, hogy "súkráóón dzsázillóóón"!

Tipikusbalek 2009.02.04. 15:45:22

Bocsi "azta" ,látom tényleg humor volt. Bocs.

"azta" 2009.02.04. 15:51:44

@Tipikusbalek: a Nor féle fillérbaszón nyomtam fel az agyam. 2009. február 4.én közel 300 Ft-os eurónál fillérbaszózni - háááát....
de ha 10 Ft is lenne az euró, hát normális ember az, aki többet ad valamiért, mint amit az ér? normális ember az aki nem kérdez körbe, mi mennyi? ja! persze, hogy az! de csak itt hungisztánban....

labi 2009.02.04. 15:58:14

Segítsetek már nekem, ez a "nílusi palóc" a "vöröstengerészgyalogos" szinonímája?
Mert ha nem akkor nem értem... :)

Jó Estét 2009.02.04. 16:01:17

@"azta":
ez megyen, elnek havi 100 nettobol, de nehogymanasziggyek hogy nem engedhetem meg magamnak, uez volt a vizetkeros az etteremben post kommentjeiben is, rogton olcsojanos volt az illeto. En szeretek nagylabon elni, de sztem az nem egyenlo az esz nelkuli pazarlassal...

milyen_Péter? 2009.02.04. 16:33:04

Ebből per lesz Hölgyek és Urak. Már látom magam előtt, hogy jövő héttől nem lehet leírni a kovács szót sem, a kovácsoltvas szóösszetételért pedig egyenesen DEL jár a kedves kommentelőnek. Aki pedig a Kovács és esetleg E-de szavakat egy kommentben valamilyen összefüggésben leírja, az rettegjen, mert kovácsolt sünöket fognak éjszaka hátulról betolni neki urológiai vizsgálat címszóval...

elwood 2009.02.04. 16:49:55

mindenki a maga szerencséjének kovácsa

lodenkabat 2009.02.04. 17:09:03

Megkérném a kovács Urakat, mutassanak már egy izléses konvektortakarót, hogyan is kellene véleményük szerint kinéznie. Máshol a vevő kérése parancs.

Színes Géza 2009.02.04. 17:18:20

nílusi palóc = nílusmenti székely = bicskával keresztelt jordán

Check 2009.02.04. 17:22:01

@Egérfogó: Ismerek olyan nagyon jó nevű, főiskolát végzett, kortárs festőművészt, aki 100 milliós villákban vállal szobafestést és korlát aranyozást. Nem repes, de jól fizetnek, és gyakorlatilag ebből él. Ha kell a pénz dolgozol, nem affektálsz. Nem kéne hasra esni néhány, szakmunkást végzett önjelölt "művész" handabandájától... A művészséghez ugyanis gondolkodni is tudni kell, ezek meg arra, láttuk, nem képesek.

Szerintem is megérne egy próbát a fogyasztóvédelem.

yxcvbnma 2009.02.04. 17:31:49

Lehet, hogy hibázott a tenderkiíró...
De emlékeztek e a Mercedes-es levélre, a 936 havi részletesre? Ha nem akkor itt: homar.blog.hu/2008/09/23/936_honapos_reszletre_vehetett_volna_mercit_a_nyomorult

Az ügyfél írhat mindenféle baromságot, a szolgáltató, iparos meg válaszoljon legjobb tudásával.... Szerintem...
Én is voltam anno olyan helyzetben, h olyan dolgot kellett beszereznem, amiről fingom se volt (profilbővítés volt a cégnél).
Volt ahol szimplán kiröhögtek, volt ahol próbáltak segíteni (volt olyan is, ahol kb ugyanolyan sötétek voltak hozzá mint én:)).
Szerintem nem nehéz kitalálni hol szereztem be a cuccot (éves szinten kb 3~4 milliós forgalom), még azután is hogy beletanultam a témába. Pedig ott drágább is volt mint máshol, de ahol kiröhögtek már egyszer oda nem megyek vissza, ha van más alternatíva...

Ofélia . 2009.02.04. 17:38:45

hol vagy lóókupec??

Az ellopott lovaid patkolva voltak ÉÉÉ:)

jesszumpepi (törölt) 2009.02.04. 17:43:17

Rég láttam ennyi új nicknevet.

Bableves 2009.02.04. 17:55:05

A tervezett takaró nem izléstelen, és aki lakott már konvektoros lakásban, az tudja, hogy praktikus is. A nagypapám lakatos volt (többek közt) és vasból nagyon szép rózsacsokrot tudott csinálni, egy közülük ma múzeumban van. Ennek ellenére bármikor megcsinált volna egyszerűbb dolgokat is, mert senki sem rózsával kezdi, és ha igény van másra...
A kovácsok szegények emilt küldeni viszont nem tudnak.

XSun (törölt) 2009.02.04. 17:56:24

@Nor:
Nem tudom te melyik levelet olvastad.
Nekem nagyon nem derült ki a számomra hogy a postoló olcsójános lenne.
A olcsón akarta volna akkor megveszi a praktikerben oszt jónapot.
A levélből meg igazán nem derül ki hogy fickó fellengzős lenne vagy bármi ilyesmi, illetve mivel is sértette meg a hímeslelkű kovácsokat.
Képzeld el nem is olyan régen vettem egy számítógépet és előtte ajánlatot kértem pár cégtől, így 160 000 helyett 140 000 -ben volt csak UGYANAZ a konfig, most akkor a 20 000 forintommal fillérbaszó vagyok én is?

Taurusz 2009.02.04. 18:09:56

@XSun: 140.000 ? Hát magadnál vagy? Én simán meghoztam volna neked 190.000-ért. Hát hova jut ez a világ?

Jó Estét 2009.02.04. 18:50:33

@jesszumpepi:

ugye nem ram celzol? :) mi mar pertut ittunk tegnap ugyeee? :)

Jó Estét 2009.02.04. 18:51:36

@Taurusz:

en meg mar reg elkuldtem volna mindenkit sunert, nehogyman itt nekem irogassanak, es generaljak nekem a pluszmunkat...

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.04. 18:56:20

öregapám egyszer elmesélte nekem, hogy a Piacon mi a különbség a kommunizmus meg a kapitalizmus között

a kapitalizmusban te vagy a Kedves Vevő

a kommunizmusban meg te vagy a buzi vásárló, aki miatt félbe kell hagyni a blikk, sztori, stb. olvasgatását, vagy a trécselést a szomszéd boltoscsajjal

hát ennyi a sztori, a kommunizmus megbukott, de azért vannak fejek, amikben még virágzik
szó szerint munkásököl, muhaha

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.02.04. 19:08:56

ha a seggfej kovácsok idiótának tartják a kér(d)ést, akkor legközelebb lesznek szívesek nem válaszolni. a posztoló helyében körbeszaladnék mondjuk csak a Rózsadombon és lefotóznám a legocsmányabb kovácsoltvas hányadékokat és visszaküldeném, hogy erre vagytok büszkék, vazze?

"A magyaroknak nem szóltak, hogy válság van."

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.02.04. 19:16:17

és még valami, bár tudom, hogy hihetetlenül hangzik a Nagy Magyar Mindentudóknak: nem érthet mindenki mindenhez. én például annyira láma vagyok mindenféle technikai dologhoz, hogy kénytelen vagyok minden egyes alkalommal kiröhögtetni magamat.
viszont az is igaz, hogy a legtöbb gyakra(bba)n előforduló dologgal (kocsiszerelés, lakásfelújítás) már ismerős szakit keresek meg.

moli 2009.02.04. 19:34:57

@HandG: nem privat levelet kuldott, hanem uzletit.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.04. 19:47:11

mi a lófazék van má vazze! aki azt írta, hogy a posztoló, meg a posztoló az menjen a sunyiba bammeg! menjetek el egy lakatlan szigetre oszt ott osszátok az észt vazze! ébredjetek már hahó!!!! hát ha ilyenek ezek a drága kovácsmesterek és van akinek ez természetes annak gratulálok!

Sir Zet 2009.02.04. 19:51:36

Az agyam eldobom, hogy sokan még védik meg igazat is adnak ezeknek az utolsó gyökér senkiházi "kovácsmestereknek"!!! Dögölne éhen mindegyik, kíváncsi lennék, hogy ha a postíró mondjuk azt is odabiggyeszti az ajánlatkérés végén, hogy teszemazt "Legfeljebb 1MFt-ig kérek árajánlatot", akkor is ilyen utolsó paraszt módon elzavarják-e! És mi a faszért kéne értenie a megrendelőnek az adott szolgáltatáshoz?! Ha értene, megcsinálná ő, nem?!

Sir Zet 2009.02.04. 19:53:03

Ja, és kérjük a címlistát közzétenni!!!

Szűcslaci 2009.02.04. 20:00:25

Nem kell címlista, megtalálo én ezeket mindjárt, írok is nekik. De
milyen rohadt köcsögök ezek! Nem kovácsok ezek, hanem bunkók, dölyfösek, elbizakodottak. Ez olyan volt, mnt egy közbeszerzés, csak itt nem egy időben kell ajánlatot tenni. Mi bajuk ezzel? Hagymának igaza van - de nem csak amerókában van ez így, hanem minden kultúrhelyen. Nem térek magamhoz. A kovács kkkkkkkkkkkaaaannnnnnnddddddddd!!

Tiffauges 2009.02.04. 20:10:40

Mindenki a maga konvektortakarójának a kovácsa.

Jó, lehet, hogy nem kellett volna cécézni, de ez tényleg nem akkora dolog, hogy a kovácsok habzó szájjal muhaházzanak rajta. Hihetetlen hozzáállás.
Viszont kéne rendelni Nemmondomkinek egy kovácsoltvas dohányzóasztalt, mert az kevésbé törik.

moli 2009.02.04. 20:16:36

@treffhetes: bazzeg, erre ra nem jottem volna. marmint, hogy forditva. multkor vissza kellett keresnem a cikket, es onnan kibanyaszni a linket, annyira szar nevet adtak neki.

moli 2009.02.04. 20:23:32

@elemack: fiatalka vagy. nem kene ennyire vedekezni.

záp 2009.02.04. 20:25:37

Nekem egyszer hasonlo elmenyem volt. Szinten egy felujitas vegen egy mosdo ala fuggesztheto fiokos szekrenyre kertem arajanlatot nehany butorasztalostol. Mondjuk nem cc-ztem, bar szerintem enneg a vilagon semmi jelentosege nincs, de teny hogy nem volt nagy megrendeles amire ajanlatot kertem.

A kb 10 mesterbol akinek irtam a fele nem valaszolt, negyen adtak ajanlatot, egy meg felhaborodva valaszolt hogy o emailes megkeresesre marpedig nem szokott ajanlatot adni. Ennyi. Se egy telefonszam vagy cim hogy akkor keressem meg eloben.

Vegul a legszimpatikusabb (nem a legolcsobb) ajanlattevot szemelyesen is felkerestuk, es megcsinaltattuk vele a butort. Cirka 90 rugot fizettunk egy ketfiokos szekrenyert. Olyan igenyes volt a kivitelezes, hogy vegul ugy dontottunk hogy a leendo franciaagyunkat, valamint a gyerekszoba teljes butorzatat (harom agy meg egy halom szekreny, pelenkazo) is az uriembertol rendeltuk meg. Vegul tobb mint 1,5Mft-t hagytunk nala, es mindket fel elegedett volt.

Iden a foldszintet is megcsinaljuk es gondolom hogy a konyhabutort is ez a srac fogja csinalni.

Hat igy.

A tisztelt kovacs urak, meg ha elfogadjak tiszteletteljes javaslatomat akkor elosszor is szarjanak farfekveses kovacsoltvas sunt, masfelol meg tanuljanak meg kommunikalni az ugyfellel mert ezzel a hozzaallassal keserves sorsuk lesz. Lehet hogy eddig nem mentek tonkre mert volt eleg ujgazdag bunko aki benyelte ezt a "kurvanagy muvesz vagyok _hiszen_ meregdragan dolgozom" mentalitast, de ha igy folytatjak akkor az sem lesz messze. Ez a valsag a kedves vevokort is alaposan meg fogja rostalni majd.

moli 2009.02.04. 20:34:29

@elemack: """gyorsan olcsón, kíváló minőségben" és ebből egyszerre csak kettő"""

na, EZ az oriasi tevedes, es aki igy velekedik, azzal nem szabad szobaallni. szamtalan bizonyitek van arra, hogy ez hamis allitas.

moli 2009.02.04. 20:48:06

@"azta": """hát normális ember az, aki többet ad valamiért, mint amit az ér?"""

nem, nem normalis. o az, akit minden nap atbasznak.

daBEERDRiNKeR 2009.02.04. 20:52:52

azért kiváncsi lennék hánynak küldött és hánytól kapott választ és azok közül hány volt fikázás.

Tiffauges 2009.02.04. 20:53:26

Érdekes különben amit az utóbbi pár évben tapasztaltam (multinál), hogy sok "komoly" cég rendes, hivatalos, szabatos, nem CC-zett árajánlatkérésre (többszázezres, sőt milliós értékrendről van szó) egyáltalán nem reagál. Átlátszó kifogásokat sorol, miért nem tudja elvállalni. Ha elvállalja nem jelenik meg. Estébé estébé... Aztán tönkremennek. Ilyenkor csodálkoznak.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.04. 20:53:54

osztá ha cc-zte mindenkinek akkó mivan??? úristen! a sok elmebajos aki ezen fennakad! szar hasonlat, de mikor egy plázában egymásf*szába érnek a boltok akkor ott mindenki felháborodhatna, hogy ez így nem ér? emberünk szerett volna valamit, amit nem kapott meg! sok "mesterember" meg egóból nem ajánlja a másikat, mert csak! áááááá mikor engem kerestek villanyos munkákkal és nem értem rá, vagy mert csak, akkor sem hajtottam el soha senkit, sőt adtam neki másik kontaktot! ez ennyi!

moli 2009.02.04. 20:57:51

viszont rajottem, tenyleg az lehet a felhaborodas oka, hogy kovacseknak ciki MASOK ELOTT ilyen munkat elvallalni. mert igy a cc miatt mindenki latta a megkeresest, es tuti beszedtema lesz, kiderul, hogy kie lett a megbizas. ettol fuggetlenul nap-mint-nap ilyen munkakat kapnak, csak nem nyilvanosan. hat ezert volt a nagyhangu valasz, hogy meg a gyanuja se legyen meg a tobbiek elott, hogy o ilyet csinalna.


kerjuk az indexet, hogy keresse fel a fent emlitett divattervezoket az elefantos alsogatya tervevel, es a valaszokat publikalja.
komolyan.

Tiffauges 2009.02.04. 21:06:04

@moli: sünös alsógatya stílusosabb lenne :)

É2I 2009.02.04. 21:26:59

@tüvapok 2.0:
Erről van szó.

Hogy is mondják:
Aki a kicsit nem becsüli...De hogy még fikkantsa is azt, aki pénzt tömne a zsebébe. :O

@moli:

Aki olyan balf.sz, hogy kirúgja maga alól a széket csak azért, mert a szomszéd kovács gyerek ilyen piti munkát nem vállal. Na az meg is érdemli.

Nor- 2009.02.04. 21:42:58

@XSun: Te egy tucatárura kérdezted meg a kereskedöket, hogy ki mennyit akar rajta keresni.

Ha felmész netre és kikeresed hogy mi hol mennyibe kerül, és megveszed a legolcsóbb megoldást, akkor 100% igazat adok ilyen szempontból.

Más kérdés, hogy én PC cucc vétele elött megnézem a cég nevét / hírét is, hogy konkrétan milyen garanciális ügyintézése van úgy általában.
Nem mindegy, hogy az esetleg hibás cuccot aznap cserélik a polcról, vagy sohanapján kiskedden, mint anno a mistral esetében.
azt a 5-10.000 forint eltérést bizony nagyonis megéri néha ...

Viszont hamár árajánlatot iratok egy tucatáruról, azzal ugye dolgoznia kell a cégnek.
Ha ezt elküldöm 20 helyre, tudván, hogy úgyis csak 1 helyröl fogom megvenni, akkor azzal boritékolom, hogy a másik 19 totál feleslegesen dolgozik.
Nos, ezzel már nem tudok egyetérteni.
Gondolom tese szivesen ugrálnál mások elsö füttyentésére, ha tudnád, hogy 20ból 19 esetben feleslegesen megy el az idöd, amit utána senki sem fizet meg ...

Valóban, a levelet úgy írta meg, hogy az ne legyen túl kifogásolható, de csakazért is, hogy lássák, ö aztán itt ócsóságot akar, megmutatta, hogy nagyon sokan "szeretnék" ezt a munkát ...

Ilyen apróságokkal bizony nagyon nagy sértést lehet elérni, ha tisztában volt ezzel a levélíró, ha nem.

Mivel kereskedelemben dolgozom immár 10 éve, kis/nagyker, országos szinten, nem kevés tapasztalatom van a hasonló "tisztelt ügyfelekkel"

Egyvalamit felejtenek el a "ÉN VAGYOK A VEVÖ, NYALD KI A HÁTSÓMAT" emberkék:
Valóban, a vevö szava sokat számít, a vevöt meg kell nyerni.
De NEM MINDEN ÁRON, és föleg nem az összeset.
A problémás vevöket vigye csak nyugodtan a konkurencia, akinek nincs tapasztalata ...
Elöbbutóbb rájön, hogy gyakorlatilag ingyen dolgozott, mert a t. vevö a bolondját járatja vele ...
(mennyit engedsz a feléböl és hasonló szövegek ...)
(ok, készvan, de akkor a megbeszélt 200 helyett csak 100 van most rá, jó lesz? nem? akkor kösz, mégse kérem ...)

Gondolom, az egyedi gyártásnál teis érzed, hogy utóbbi eset mit takar ...
(vagy bukja a felét, vagy bukja az egészet)

Nor- 2009.02.04. 21:49:01

@kangep: ezt benézted, ugyanis énis a panelpolgárok népes táborába tartozom, csak a kicsinyeskedést kizártam az életemböl.

Azt pedig külön írtam, hogy a kovácsok válasza minösíthetetlen, nem védem emiatt öket, mert eszméletlen bunkók voltak.

Nekem legalább 2 anyázó email váltás kell az ügyfél részéröl ahhoz, hogy hasonló "szintü" választ írjak neki :-)

Helyböl nem esek neki senkinek sem, hanem szépen elmagyarázom a száraz tényeket.
(pl. hogy a fejhallgatót miért nem cseréljük, amikor átment rajta a görgös székkel, és látható hogy elszakadt/megtört a kábel ...)

Xezs 2009.02.04. 23:16:41

komolytalan egy szakma ez, na...

daBEERDRiNKeR 2009.02.04. 23:43:46

@Xezs: te már csak tudod, biztos sokat letettél a szakmában az asztalra

mondjuk manapság igen sok lett a kókler a kovácsoltvas szakmában az biztos, apám viszont még lakatosinasként kezdte jó 35-40 évvel ezelőtt a szakmát (ma már szakmunkásképzés sincs, nemhogy egy igazi mester mellett inaskodás), a "komolytalan" munkáit meg itt láthatod: href="www.palmonia.hu">www.palmonia.hu

besz@rok 2009.02.05. 00:01:22

Kivancsi vagyok mennyi 'Kovacs' csaladnevu kommentelo szolt hozza, vagy csak olvasta a kommenteket.
A picsaba, innom kell egy froccsot.
Beszaras...

Udv
Kovacs Besz@rok Bela

Megdobbent, most erEDEti izzel 2009.02.05. 01:25:00

Na ilyen randasagot kizarolag sitten, rendorsegen, korhazban, vasuti bufeben lat a magamfajta. Hatvazze a lakas milyen lehetet ezek utan, ha ezt szanta a luzer az ekkonek? :)))

Aztakurva sirvafakadtam, a szeperzekem pedig bejelentette, hogy 24 oran at ne szamitsak ra... :/

Fuj bazdmeg poster, fuj!

Peltak 2009.02.05. 02:27:48

Lakásfelújítás után egyre inkább az az érzésem, hogy pályát tévesztettem. Nem kellett volna főiskolára mennem. Lettem volna kovács, kőműves vagy asztalos, most már biztos kertes házban laknék, és nem panelben....

Doktor Kotász 2009.02.05. 03:26:12

Erről nekem az jut eszembe, amikor telefonszerelő voltam, és egy irodaházba mentem ki. Már éppen végeztem, amikor a szomszéd szobából egy nő valami vízcsapról beszélt, és elkezdett pattogni, hogy ezt én meg fogom csinálni, mert az már napok óta csöpög, és most már neki ebből elege van.

Egyszerűen annyira hülye volt, hogy nem értette, hogy a telefon, meg a vízvezeték az két külön szakma. Hiába mondtam neki, hogy MATÁV alkalmazott vagyok, akinél a telefonért fizetnek, ezért azt javítjuk.

Bubu80 2009.02.05. 07:16:56

Arra vajon nem gondoltak a tisztelt mester urak, hogy az illető esetleg most ismerkedik az internet szépségeivel és fingja sincs még, hogy kell titkos másolatot küldeni? Akár igy van, akár nem akkor is tapló módon viselkedtek, elvégre az ügyfelekből élnek, vagy nem??

demizson bobby 2009.02.05. 07:55:58

@Bubu80: akkor küldje külön-külön.
Le akarta velük tolatni a gatyát,aztán visszacsapott a szar. Ennyi.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.02.05. 08:00:20

neveletlen, műveletlen a drága posztíró. kicsit tanuljon még, ha nem akar hasonló felsüléseket. ez az egész egyszerűen nem így működik. az anyukája nem tanította meg?

É2I 2009.02.05. 08:15:40

@Bukowszky:
Ja, az anyukája az emailre.

Bár a kovácsaink is megtanulhatták volna az anyukájuktól, hogy a válasz minkenkinek elmegy az összes feladónak is. ;)

s.o.v.i.e.t 2009.02.05. 09:22:40

Bubu80 2009.02.05. 07:16:56

jah. e-mail az megy. homár is megy. bcc nem megy?

különben a levélíróval értek egyet: .."nem kellett volna". sem a képet csatolni, sem ilyen buta módon árajánlatot kérni, sem homározni

Tipikusbalek 2009.02.05. 09:24:43

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Azonnal kérjük a címlistát (a bumburnyák kovácsokét) közzétenni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Felmentem a kovácsoltvas.lap.hu-ra de ott megyénként kb.150 név volt felsorolva. Nem akarok mindegyiknek írni, mert lehet rendes is közöttük. Már van is ötletem mire tendereztetem őket.

Mivel a homár amolyan blog féle úgy gondolom semmi következménnyel nem járhat ha közzétesszük a címlistát.

Rajta!!!

quick 2009.02.05. 09:26:20

Kis magyar külkereskedelem E-mail-ben

PART 1.

---Ursprüngliche Nachricht---
From: "Molnár Zoltán"
To:
Subject: Wein aus Ungarn

Weingrosshandel Paul Holtzer
Edelweissweg 19
D-70374 Stuttgart
Tel: 00-49-711-530-5961
Fax: 00-49-711-530-5962
Email: holtzer@t-online.de , info@ungarwein.de

Dear Madam, Sir,
I got your availabilities from the Hungarian commercial local office in
Bonn.
We have a very fine Hungarian white wine (dry, demi sweet) brand which got
an award in Hungary 2 years ago. It is "Cserszegi Fûszeres" (approx. "Spicy
from Cserszeg) I can send you a price list.
I am in connection to 14 other Hungarian wine-growers: I have cheaper and
more expensive kinds of wine. I have a price list of "Tokaji wine" also.
Best regards,
Zoltán Molnár


PART 2.

----- Original Message -----
From: "Paul Bela Holtzer"
To: "Molnár Zoltán"
Sent: Thursday, September 16, 2004 2:33 PM
Subject: Re: Wein aus Ungarn

A neved utan itelve magyar vagy. Ha igen akkor irjal nekem magyarul, ne
angoloul. Ha annyira nem akarsz magyarul irni ( talan szegyeled az
anyanyelvedet ) akkor irjal a Nemetorszagban hivatalos nyelven NEMETÜL.
Paul Holtzer

PART 3.

---Ursprüngliche Nachricht---
From: "Molnár Zoltán"
To: "Paul Bela Holtzer"
Subject: Re: Wein aus Ungarn

A jó kurva anyádat!
Megfelel??????

Ofélia . 2009.02.05. 09:39:59

@quick: én marha még fordítgattam a part egyet egy sünt simán érdemlek:))

Na ez sajnos jellemző kishazánk nevelési szinvonalára:((((

"azta" 2009.02.05. 10:04:09

" Tisztelt Hölgyem/Uram!

Árajánlatot szeretnék kérni cégüktől kovácsoltvas konvektortakaró elékészítésére.

Külső megjelenés tekintetében a minta.bmp fájlban csatolt megoldásra gondoltam. A szerkezet felül nyitható.

KB. méretek: szélesség 110cm, magasság 100cm, mélység 30 cm
Darabszám: 2 db

Üdvözlettel:
H. Attila"


"Egyvalamit felejtenek el a "ÉN VAGYOK A VEVÖ, NYALD KI A HÁTSÓMAT" emberkék:
Valóban, a vevö szava sokat számít, a vevöt meg kell nyerni.
De NEM MINDEN ÁRON, és föleg nem az összeset.
A problémás vevöket vigye csak nyugodtan a konkurencia, akinek nincs tapasztalata ...
Elöbbutóbb rájön, hogy gyakorlatilag ingyen dolgozott, mert a t. vevö a bolondját járatja vele ...
(mennyit engedsz a feléböl és hasonló szövegek ...)
(ok, készvan, de akkor a megbeszélt 200 helyett csak 100 van most rá, jó lesz? nem? akkor kösz, mégse kérem ...)

Gondolom, az egyedi gyártásnál teis érzed, hogy utóbbi eset mit takar ...
(vagy bukja a felét, vagy bukja az egészet)"

Nor, B+! az ajánlatkérő levélnek pontosan melyik része utal a "fillérbaszósságra", az okvetetlenkedő baromarcú ügyfélre, akivel mindig csak a baj van? kő unalmas már ez a bumburnyák hozzáállás! mindnyájan ismerünk örök értetlenkedőket, mindenhez jogom vanokat és egyéb az életet megrövidítő f.szkalapokat - de te miből gondolod, hogy ez a pár sor H. Attilától erre utal? esetleg szociológuskovács e vagy?

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.05. 10:34:02

szociológuskovács ez jóóóó, ennél már csak a bőőőcsééészkovács a jobb, vagy a kovácsbőőőcsééész!

üllős 2009.02.05. 10:52:23

@"azta":
én sem érzem bántónak a kérést, jó a kép az gáz, de hát csak jelezte, hogy mit akar

egyébként ha egész alakos Maria Geronazzót akar az ügyfél kivel csináltassa?

hol vannak leválogatva az érzékeny-szociológus-művész kovácsok, meg a nem művészek

csinálják meg, ha fizet érte a barom, ennyi: aztán a kocsmában jól röhögjék ki a csávókámat, de bele az arcába

"azta" 2009.02.05. 11:12:21

@üllős: "egyébként ha egész alakos Maria Geronazzót akar az ügyfél"
na! azért az már büntetőjogi kategória :D

üllős 2009.02.05. 11:41:58

@"azta": elég bütetés, ha megcsinálják neki, és fizet érte, biztos van hulladékvas
de nem kell elhajtani anyjába, meg ízlésrendőrséget játszani
szerintem

pjotrkolja 2009.02.05. 11:50:55

Ritka nagy parasztok a kovács urak...
Olcsójánost kiáltanak, ha nem legalább 70m utcafronti kerítést rendelsz, ha érzik hogy átbaszhatnak ekkor meg megveszik a kész alapanyagot a Praktikerben és abból dobják össze a rendelést ... kovácsmunkát legritkábban végeznek ... hegesztő szakmunkások ...
Nyilván emberi áron nem éri meg nekik elvállalni a munkát ... adjon egy kb. ajánlatot 100.000.-/stükk-re legfeljebb nem rendelik meg tőle. Vagy sajnálattal közölje, hogy jelenleg nincs kapacitása rá, el van havazva ... de ez így szimpla parasztság volt.
Felháborodni a "versenyeztetésen" pedig egyszerűen érthetetlen. Ezek valahol máshol élnek ... gondolom ezét nem is szokott állami vagy önkoris megbízásuk lenni, mivel a versenyeztetés olyan megalázó egy "mesternek".

H. Attilának meg :
www.alchimistastudio.hu/aktualis.html?chlang=hu
ha jól látom a képet nem is burkolat, hanem új külső ...

(ha linket nem szúrhatok be, kérem töröljék)

kolja

pjotrkolja 2009.02.05. 11:52:17

Ritka nagy parasztok a kovács urak...
Olcsójánost kiáltanak, ha nem legalább 70m utcafronti kerítést rendelsz, ha érzik hogy átbaszhatnak ekkor meg megveszik a kész alapanyagot a Praktikerben és abból dobják össze a rendelést ... kovácsmunkát legritkábban végeznek ... hegesztő szakmunkások ...
Nyilván emberi áron nem éri meg nekik elvállalni a munkát ... adjon egy kb. ajánlatot 100.000.-/stükk-re legfeljebb nem rendelik meg tőle. Vagy sajnálattal közölje, hogy jelenleg nincs kapacitása rá, el van havazva ... de ez így szimpla parasztság volt.
Felháborodni a "versenyeztetésen" pedig egyszerűen érthetetlen. Ezek valahol máshol élnek ... gondolom ezét nem is szokott állami vagy önkoris megbízásuk lenni, mivel a versenyeztetés olyan megalázó egy "mesternek".

H. Attilának meg :
www.alchimistastudio.hu/aktualis.html?chlang=hu
ha jól látom a képet nem is burkolat, hanem új külső ...

(ha linket nem szúrhatok be, kérem töröljék)

kolja

ChPh 2009.02.05. 11:57:07

nemazé', de kitettem volna névvel címmel ezeket a vállalkozókat... már csak azért, hogy soha se menjek hozzájuk és más sem... aztán röhöghetnek...

üllős 2009.02.05. 12:08:09

Kovi urak

azért csak van megoldás, mégis csak lehet ilyet csinyáni

bal oldali sor középen
www.ferropress.hu/14/index.html

bocs, ha ízlésüket talán bántanám a fotóval:)
ez itten mennyi lehet,

köpőcsésze 2009.02.05. 12:29:57

Mindenki kérjen körímélben árajánlatot a kovácsoktól kovácsoltvas vécékefetartóra. Vagy mi.

szemtanú - alibit nem igazol! 2009.02.05. 12:39:55

A magyar mester-állapotok sírnivalóak. Nem csak a kovácsoknál. Csak két rövid példa.
1. Frissen felújított ház, 2 napos a homlokzaton a színezővakolat. Embert megkérik, a tetőről hozza be az antennakábelt. Mit csinál? BEVÉSI a homlokzatba. Tulajt a gutaütés kerülgeti, mikor meglátja. Mester válasza: Lejavítjuk, nem fog látszani. De. Látszik.
2. Új ház, 1*1 méteres helyiség a kazánnak. Kifejezett kérés, hogy az ajtó kifelé nyíljon. Szerintetek?

És még tudnám sorolni. Bár kicsit off...

Jó Estét 2009.02.05. 12:50:11

@quick:

Okk azt nem tudhatta a csoka hogy magyara a tag, de sztem Paulnak ugy irni emailt hogy "Dear madam/sir" az azer vicces :D Az ilyen levelektol en is a falat kapargatom. Mondjuk a valasz az olyan jo magyar parasztos volt, amit aztan egy parades kurvaanyadas riposzt kovetett :D

üllős 2009.02.05. 13:18:52

Azért a tisztességes kovácsok szövetsége nevében csak írnék már valamit, amiben elhatárolódnék a kedves kollégáktól, és hangoztatnám derékségünket

monnyanak le

fodorlina 2009.02.05. 15:56:13

@elemack: Huszonegy eve elek Nemetorszagban. Egy nemet mesterember sem engedne meg ennek a tizedet sem, akarmilyen ajanlatot kernek töle. En - ügyved letemre - szinten nem cseszem le a magyar bolti tolvajt aki a Stadelheim-i elözetesböl hiv engem hogy ugyan mit kepzel, en nem kepviselek ilyen piti ügyeket??!! Hanem udvariasan közlöm vele hogy büntetöügyekkel nem foglalkozom, es megadom neki több (!!!) Kollega telefonszamat.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.02.05. 17:04:19

@szemtanu:
És amikor a szomszédomnak 3 műanyag bukó-nyíló ablakot raktak be (ismerős mester)
-egyik jó volt
-másik ferdén és nem balról jobbra nyílt (ez mondjuk gyártói hiba, nem ez volt a megrendelésben, de akkor visszaviszem, nem építem be, cserélem)
-a másik jó irányba nyít viszont a bukó funció ALUL volt :) Azaz ki kell támasztani az ablakot, h ne csukódjon be.

de a fickó átvette, pedig nem sokból tart a purhabot átvágni, csavart kiszedni, megfordítani..

Amúgy ha engem megkeres a posztoló 100e-ért hegesztek neki egy hasonlót kovácsolt betonvasból, BP területén kiszállítva. 150-ért le is festem.

Illetve adnék egy tippet:
Küldj körbe a kőművesek között egy hasonló levelet, hogy samott-téglából szeretnéd...

Vladimir Harkonnen 2009.02.05. 19:07:43

Kifinomult ízlésvilág:
www.raczmuvek.hu/fotok/mives_lakatos.jpg
Míves hajlítások, finom csipkék:
www.cimerem.hu/kapuk.htm

Szóval ezek se az Obiban kapható alapanyagokból vannak összehegesztve ugye?
A mai magyarországon ezeket is "kovácsolt" vasnak hívják. Erre van igény sajnos.

fodorlina 2009.02.05. 19:39:16

@üllős: Tudom, kérem. Mindössze a tisztelt elöttem kommentaló @elemeck állítását voltam bátor megcáfolni, aki kellö helyismeret hiányában azt állította, hogy Németországban mesterek/vállalkozók a fentemlitett kovácsok modorában válaszolnának meg ajánlatokat...

daBEERDRiNKeR 2009.02.05. 21:18:46

@Vladimir Harkonnen:

A második linken szerintem van azért 1-2 olyan cucc ami nem "obi"-s
href="www.cimerem.hu/Kepek/Kapuk/kapu_03.JPG", pl. nem olyan mint a többi, szóval nagy általánosságban azért ne fikázzunk le senkit bár én nem ismerem az illető céget illetve munkásságukat.

Ha már itt tartunk, kiváncsi lennék a véleményedre édesapám munkáiról is, ő egyébként egy kis "kohó"-ban PB gázpalackkal! Felhevíti az anyagot, aztán át az üllőre és jöhetnek a szépségek, gondolom sokan szintén így csinálják manapság. Fujtatója nincsen sajnos, de azért szerintem a munkái magukért beszélnek (tudom, elfogult vagyok) persze nem mind cirádás dolog. href="www.palmonia.hu"

EÖ (törölt) 2009.02.06. 15:12:39

@daBEERDRiNKeR:

ez egy tömegcuccokból összehegesztett kapu
korántsem egyedi darab
bár én csak nílusi palóc vagyok

zeugma 2009.02.07. 03:23:56

Egyik kollégám az új házukba egyedi kovácsoltvas dolgokat szeretne rendelni. Meséltem neki erről a posztról, és kéri, hogy ha nem ütközik jogszabályba, akkor a kedves posztíró nevezze meg e nemes stílusú kovácsmestereket, hogy tőlük már biztosan ne rendeljen semmit.
Köszi!

zeugma 2009.02.07. 05:13:19

Egy ideig egy kerti gépeket árusító szaküzletben dolgoztam. Nem kifejezetten eladóként, de sokszor volt, hogy beugrottam a kollégák helyett a pult mögé. Mivel motorfűrészt meg szegélynyírót általában nem hetente, hanem tízévente vesz az ember, a vásárlóink jelentős részének nem sok fogalma volt a szakmánkról. És ez így természetes.
Hátul, a műhelyben ki volt akasztva egy A4-es papír, a legjobb vevői beszólásokkal, meg hogy milyen neveken hívták a nehezen kimondható külföldi márkákat, röhögtünk is rajtuk rendesen. De a vevő előtt soha!

Mielőtt munkába álltam, a főnök elmondta, hogy szerinte mi a fontos az ügyfélkezelésben (ami számomra nem volt nagy újdonság, hiszen tanultam marketinget, de örültem, hogy neki is ilyen a szemlélete):

"Ha az egyszerű ember bejön ide, akkor általában nem tudja pontosan, hogy mit akar.
Ha van valami fogalma a témáról, és utánanézett, mielőtt idejött, akkor ezt maximálisan tiszteletben tartjuk, és végig meghagyjuk abban a hitben, hogy ő ért ehhez. Közben úgy adunk tanácsot, hogy észre se vegye, amikor az orbitális baromságait finoman helyretesszük. Az ilyen ember akkor lesz boldog, ha úgy távozhat tőlünk, hogy lesz egy remek motorfűrésze, és közben örülhet, hogy itt végre egyenrangú félként kezelték, hiszen ő ért a témához. Ha emiatt fog pont hozzánk visszajárni, akkor ezt fogjuk neki nyújtani.

A másik fajtának fogalma sincs a kerti gépekről, és ezt tudja is magáról. A kedves vevő ilyenkor nem tudja megmondani, hogy mit akar, hanem az eladónak kell azt kiderítenie. Ezért szépen végigkérdezzük, hogy pontosan mire is akarja a gépet használni. Például egy motoros kaszával mekkora területet akar karbantartani, milyen ott a növényzet (csak fű, vagy kisebb cserjék is vannak), milyen gyakran akarja a gépet használni, elektromos vagy benzinmotoros lenne-e neki a praktikusabb, illetve vajon egy jó erőben lévő férfiember akarja-e majd a gépet használni, vagy egy nagymama a ház mögött a kertben, satöbbi. Ezek után felsoroljuk és megmutatjuk, hogy a vázolt feladatra melyik modelleket tudjuk ajánlani különböző árfekvésekben, és megkérdezzük a kedves vevőt, hogy mégis mennyit szánna a vásárlásra. Ha mindjárt az elején az árat kérdeznénk, azzal azt a látszatot keltenénk, hogy "ebben az árfekvésben csak gagyit tudunk ajánlani", ezért előbb jön az igények felmérése, aztán a pénztárcáé.
Ha a kedves vevő kiválasztotta a megfelelő modellt, akkor biztosítjuk róla, hogy jól választott, mert a gép strapabíró és egyszerű a kezelése. Ez utóbbit rögtön el is magyarázzuk, és a próbateremben meg is mutatjuk; ha kell, kimegyünk a bolt elé füvet nyírni, vagy hozunk egy fahasábot a kazán mellől, hogy a kedves vevő felvághassa, ha ezt szeretné. Miközben a használatot magyarázzuk, el kell kerülnünk, hogy a vásárló úgy érezze, hogy hülyének nézzük; de azt is el kell kerülnünk, hogy egy hét múlva visszahozza a gépet, ami tönkrement a nem megfelelő működtetés miatt.
A számla és a garancialevél mellé odaadjuk azt a saját készítésű, fénymásolt tájékoztatót, ami jól olvasható, nagy betűkkel, egyszerű nyelvezettel leírja a használat és karbantartás legfontosabb elemeit (pl. damilcsere, benzin/olaj keverési arány, stb.).
A lényeg az, hogy a vevő pontosan azt kapja, amire szüksége van, és a későbbiekben is a lehető legjobban meg legyen elégedve a termékkel meg a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal. Vásárláskor pedig, vagy ha akár csak érdeklődni jön be, azt kell látnia, hogy mi profin értünk a gépekhez, de ettől neki nem azt kell éreznie, hogy ő egy pancser, hanem azt, hogy megbízhat bennünk, és nem baj, ha ő nem konyít a motorfűrészekhez, mert mi pont azért ácsorgunk ott a pult mögött, hogy neki segítsünk.

Ha pedig olyan böszmeségeket mondott a kedves vevő, hogy muszáj röhögnöd, akkor miután ő elment, hátramész a műhelybe, és ott megteheted. Aztán visszajössz, és a következő tájékozatlan szőkenőre is kedvesen és illedelmesen fogsz mosolyogni. Mert ha nem, akkor ők elviszik a pénzüket máshová, nekünk kevesebb lesz bevételünk, és a te fizetésedre már nem fogja futni belőle..."

zeugma 2009.02.07. 05:37:19

Ja, és hozzá kell tennem, hogy az üzletben, amit említettem, szakmunkás végzettségű szerelők dolgoztak, akik felváltva voltak a szervizben és a boltban; tehát nem kétdiplomás szociológusoktól várta el a főnök a fentebb vázolt hozzáállást, hanem egyszerű munkásemberektől. És aki nem tudott a vevőkkel normálisan kommunikálni, az hiába volt jó szakember, nem maradhatott.
Ilyen stílussal, mint amit a posztban idézett kovácsmesterek produkáltak, még a munkaidő végét sem érték volna meg nálunk, hanem azonnali hatállyal ki lettek volna rúgva. Ha pedig le akarják dolgozni a felmondási időt, akkor menjenek hátra a műhelybe szerelni, de oda is a hátsó ajtón osonjanak be, nehogy még egy ügyfelet elriasszanak.

ciluvagyok 2009.02.08. 00:06:35

1: és ha úri szabótól kérek alsógatya-varrásra ajánlatot, elküldenek a kurvaanyámba? TÉNYLEG elküldenek? ne szívessatok, a válasz mindig az adott embert(?) minősíti, mint ahogyan itt is.
Elég lett volna beajánlani a lakatos havert az anyázás helyett, mindenki jól járt volna és a havernak is lett volna egy kis bevétele, este pedig jól kiröhögni a kocsmába' a hülye csávót. Akinek a pénze azért mégis jól jönne...
2: minden kézműves-iparos-művész el kell, hogy döntse, mennyire kurvul el: azt csinálja, amit szeretne, vagy tömegigényeket elégít ki (akár pl ízléstelen bútorok készítése). Ez olyan, mint Lagzi Lajcsi, aki valójában zseniális zenész, ld. Zeneakadémia meg miegymás, mégis az extra igénytelen Dáridózásból lett zsírgazdag, mert az kellett a pórnépnek. Ő bevállalta, k.rvának állt.
3: fentiek alapján ezek a kovácsok öntörvényű művészként élnek, inkább egyenes derékkel mindenkit elküldenek a búsp.csába, de ők inkább kivárják, hogy egy Általuk Is Elfogadott Művészi Melóval bízzák meg őket. Mint tudjuk, a jelenlegi gazdasági helyzetben nagy mázli, ha valaki nem hal éhen; kíváncsi vagyok meddig fogják ilyen magabiztosan elküldözgetni a majdnem-klienseket a p.csába. Sajnos lesz még ennek böjtje...
Levélíró, melletted vagyok.

velö 2009.02.10. 09:57:28

@Patris: Jah. Mégis figyelemremélto a tény, hogy van itt hétszerokos hozzàszolo is aki szimpatizàl a kovàcsnéppel. Megmondjàk, hogy nem volt jo a mail, illetve a kuncsaft a néger. Hàt az ilyen küldjön a kovàcsnak meghivot aranyràmàban helyszini àrajànlatra pezsgösvacsoràval. Fogadok a müvészkovàcs céh tagjai hangoskodnak a legjobban tüntetéskor a "monnyonle" szektorban. Amilyen a kovàcs, olyan a kormàny... Hm, vagy forditva? Aki tudja monnya meg :)

velö 2009.02.10. 10:07:57

@EnZsolt: ne beszélj. "Nem örülnél". Hàt ha ilyen érzékeny a lelkivilàgod, akkor csukd be az üzletedet és dobd el a kulcsot.
Én egy oràt dolgozok ingyen mielött egy kuncsafthoz jutok. Megteszem, mert én vagyok a legjobb és a legolcsobb. Egészen addig mig nem jön a mégjobb mögolcsobb. -Szabad gazdasàg-. Hallottàl màr valamit erröl EnZsolt?

velö 2009.02.10. 10:40:26

@Énszóltam: "Mintha fafaragó mestertől kérnél ajánlatot fogpiszkálóra."
Hamarosan az aluljàroban ülsz kalappal és ottan szolsz vazze. Nem vagy Te véletlenül professzor a Közgàzon ?

Alikam 2009.08.07. 11:07:35

Szerintem te tényleg egy nílusi palóc vagy:)

Egyfelől már súlyos ellentmondásba keveredsz magaddal, amikor árajánlatot kérsz ki tudja hány kovácstól, és közben azt írod, hogy: "Két nyomorult fémdoboz".

Nos tudod árajánlatot van ahol, szokás kérni, van amire szokás kérni, de tényleg filléreskedő lehetsz, ha két nyomorult fémdobozra árajánlatot kérsz.

A másik pedig, hogy tényleg nagy tahóság úgy kérni ajánlatot, hogy azt úgy ötven embernek írod egyszerre. Gondolkozz már! Ki vagy te? Rotschild? Hogy vsalami több milliós rendelést akarzs leadni? Mert akkor még megértem, hogy ilyen látványosan akarod veresenyeztetni a kovácsokat, de bazz, két nyomrult fémdoboz miatt...
Hát te is valami másik dimenzióban születtél. És még a Homárra is írsz, mintha ez annyira felháborító lenne:) Gondolj már kicsit bele a helyzetbe:)

Szerintem te vagy eltévelyedve. Bár hozzá kell tenni, hogy a kovácsok sem úriemberek, se nem magyar nyelvmívesek, ahogy olvasom a válaszaikat, de megint bebizonyosodott, hogy megtalálja a zsák a foltját:)

histar007 2009.08.07. 13:03:07

Erre kellett volna válaszolni, hogy 5 kilód lett volna a mutatványra, de ha nem kell...

SLacc 2009.08.08. 07:52:02

@Alikam: Azért a "mesteremberekkel" vigyázni kell, mert el vannak szállva elég rendesen maguktól. Árképzésben legalábbis biztosan. Egyébként meg nem értem (és akkor sem értettem) a problémát. Nem a hátuk mögött csinálta, az is baj? Én szemtől szemben is mondom pl. boltban, hogy még meggondolom/megnézem másutt. Eddig sehol sem volt ebből gond.

piciszumo 2009.08.08. 10:43:20

Ahogy így elnézem a mintaként küldött fotókat, szerintem azon akadtak ki a díszkovácsok, hogy az ajánlatkérő kézműves kovácsoltvasnak nézte a gyártósoron készülő perforált lemezt, amit négyzetméterben lehet kapni az erre szakosodott helyeken. Ez olyan, mintha én egy fafaragó mestert kértem volna fel arra, hogy a konyhaszekrényre készítsen "lyukacsos" ajtókat. Ehelyett elmentem a Perfettibe és vettem perforált lemezt. Persze, ezt közölhették volna a díszkovácsok kulturáltan is, nem ilyen minősíthetetlen hangnemben.

lárvalányhaj 2010.03.21. 16:32:37

@piciszumo:

Oké, de miért kellene ezt a naiv ügyfélnek tudnia? Az ember elég ritkán készíttet konvektortartót, mégis, miért várják el tőle a kovácsok, hogy ismerje a gyártási folyamatot?
Szépen kussolva megadhatták volna neki a lakatos span elérhetőségét, ők meg kiröhögik csendben.

lr 2010.03.21. 22:01:17

@üllős: Ennyi.

www.ferropress.hu/14/medium/0019.jpg

Persze lehet, h ez is lakatosmunka, de párszor már le lett írva, h nem ártana olvasni. ("Lak.m")
süti beállítások módosítása