Tékozló Homár

Az étterem, ahol csak köhögőknek jár a csapvíz

2009.06.08. 09:34 | ge | 154 komment

Fél évvel a nagy kommentvitát gerenárló csapvizes sztori után az ásványvizet elutasító kollektíva újabb tagja futott bele egy hasonló problémába. Miss Omnibone 0,042 Ft értékben szeretett volna csapvizet inni a Sir Willam Skót Pubban, de nem volt könnyű dolga.

Néhány hónapja egy kollégám írt a blogodba, amelyben egy Kálvin téri vendéglátóipari egységet emleget, akik nem voltak hajlandóak neki a déli menühöz csapvizet kihozni, mindenféle mondvacsinált okra hivatkozva (ld. az üzletvezető későbbi reakcióját, szintén megjelent a blogban). Jelentem, a környéken lévő más hasonszőrű éttermek átvették ezt az attitűdöt, és hát nyilvánvalóan nyerességszempont vezényli őket (vedd meg 400 pénzért a 3 decis Naturaquát, miközben a szupermarketban másfél liter kerül 100-ba), de azért ennyire már ne legyen válság, hogy sajnálnak egy pohár vizet.

Ma a Sir Willam Skót Pubban ebédeltem (Budapest, IX. kerület, Ráday u. 9.), amit eddig azért kedveltem, mert a többi menüzős helyhez képest valamivel olcsóbban adja a déli betevőt, mennyiségre is ugyanaz, mint másutt, továbbá a kiszolgálás villámgyors, a leves pedig nem mikróban meglangyosított, hanem forró, pont olyan, amilyennek lennie kell.

Két hölgy pincérkedett, amikor az egyiktől egy pohár vizet kértem, de kioktatott, hogy nem teheti, mert azt nekik ugyan nem fizeti meg senki, és igen magas a bérleti díj, meg egyáltalán mit képzelek. Emlegettem neki a jogszabályt, melyet kollégám is belinkelt saját posztjába, de erre azt mondta, ha mindenkinek adnának vizet, akkor jaj de mi lenne velük, meg ki fogja azt nekik kifizetni (gyanítom, a fenti jogszabályról lövése sem volt...). Kis idő múlva a másik pincérhölgytől kértem ugyanezt, ő azt mondta, hogy hát a másik vendégek panaszkodtak, hogy klóros a víz (az a másik vendég, nem én...), aztán elviharzott, hiába mondtam neki, én márpedig a csapvizet szeretem. Aztán kis idő múlva mondta, ő adna szívesen, de nem szabad, meg nem tehet róla.

Amikor fizetésre került volna sor, utóbbi hölgy, mielőtt távoztam volna, megkérdezte, "na akkor kérsz vizet, de akkor mondd a kollégámnak, hogy köhögtél nagyon és azért kérted, meg vigyázz, meg ne lássa..." (hm, egyes számú pincérhölgy a kisfőnök?), így kaptam keményen 1 dl vizet, és mivel a hölgy ilyen "kedves" volt velem, úgy döntöttem, mégiscsak otthagyok nekik "rengeteg" 50 Ft borravalót  - azt hiszem, tekintve, hogy egy köbméter víz csatornadíjjal együtt Budapesten áfával jelenleg 216,60 Ft, így egy pohár pedig 0,042 Ft-ba kerül (azaz négy fillérbe - ld. a Fővárosi Vízművek honlapját), az 50 Ft bőven fedezte a fél pohár víz árát.

És hogy miért ez a kukacoskodás? Merthogy a Sir William Pubban eddig, ha bármikor kértem egy pohár csapvizet, azt szó nélkül kihozták, szóval lehet, hogy csak a pincérhölgyek keltek fel bal lábbal...?

Ha nálam lett volna a táskám, amiben mindig van egy fél literes műanyag palack - na szóval ha én ezt a félliteres palackot megtöltöm a mosdóban vízzel, az vajon mennyi vesztességet okozott volna az étteremnek...?
Nem beszélve arról, ha mondjuk ugyanott én 1 liter vízben kezet mosok, és további 10 literrel leöblítem a WC-kagylót...?:)

üdvözlettel,

Miss Omnibone

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betépett felhasználó 2009.06.08. 11:18:13

3x olvastam el a cimet mig vegre felfogtam, hogy NEM ezt irja:

Az étterem, ahol csak KÖCSÖGÖKnek jár a csapvíz.

ennek ellenere errol szol.

jesszumpepi (törölt) 2009.06.08. 11:19:05

@Egyéves Önkéntes (Del Medico Győzike):

Nálad kétszer annyi esély van arra,hogy bal lábbal kelj fel?

Lévén két bal lábad/-tok van.

Frucsasz 2009.06.08. 11:19:12

@É2I: na, hát pont ezért gurult el :D Ha bevettem volna, most csupa-csupa keresetlen szót írnék :D

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2009.06.08. 11:20:43

@Egyéves Önkéntes (Del Medico Győzike): Én a közszolgálati éttermemet (ami a tiéd is) ki sem nyitom soha. Nekünk ne mászkáljanak be mindenféle vendégek a hülye kívánságaikkal! Így egész álló nap passziánszozhatuk szép nyugodtan, csapvizet kortyolgatva.

.lll. 2009.06.08. 11:22:07

miféle burzsúj szokás a szír morissonban ebédelni?
nálunk a busafejleves mellé kötelezően jár 6/azaz hat/deci csapvíz

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.06.08. 11:27:47

@Virus: én csapvizet szoktam inni az ebédhez (itt ingyen adják hozzá). Az üdítő hizlal, a light nem feltétlenül egészséges, az ásványvizet egyrészt nem szeretem, másrészt csínján kell bánnom vele a vesém miatt. No meg nem is akarom az étel ízét üdítőízzel elnyomni, tehát a legnormálisabb ital a tiszta víz. Nem feltétlenül csóróságból iszik valaki csapvizet az ételhez. Lehet, hogy csak simán nem faksznis az illető...

EÖ (törölt) 2009.06.08. 11:28:07

@jesszumpepi: miért most szerinted bal lábbal keltem fel? vagy ez nem célzás akart lenni? :)

az igazság az, hogy a cellámban (nem szerzetes vagyok) az ágy úgy van a falon, hogy csak ballal tudok lelépni róla

@Nelson Mandula: teljesen korrekt hozzáállás, nem azért nyitottunk vendéglőt, hogy a hülye vendégek összekenjék az abroszt, meg a terítéket, menjenek máshová.
nem fogok köszöngetni, meg megszakadni, hogy pénzt keressek!

Frucsasz 2009.06.08. 11:28:07

@Virus: jól írtad, ez itt Magyarország. Épp ezért az is elmegy étterembe, akinek nem futja. Az is reklamál ilyen dolgokon, és utána (mivel ez Magyarország) ugyanúgy vissza fog menni. Mert 1. nem futja többre 2. Ha futja is, aki ilyen dolgokon spórol, tehát nem mindegy neki az ár, az igenis vissza fog menni az olcsón jót főző helyre, és el fogja viselni a bunkóságot.

É2I 2009.06.08. 11:28:21

@Nelson Mandula:
Valami olyasmi jutott az eszembe, hogy:

"Olyan jól ellenénk itt, csak azok a k.rva ügyfelek mindig megzavarnak." ;)

@Frucsasz:
Akkor keresd meg gyorsan, mert ez tarthatatlan állapot. ;)

Frucsasz 2009.06.08. 11:32:04

@Rékuc: Ez már csak ízlés kérdése. Lehet, hogy ha mindig Pesten éltem volna, meg bírnám inni a csapvizet. Így nem vagyok rá képes, mert érzem a különbséget. Szerintem nagyon nem egészséges, és undorító íze van. De nekem most így hirtelen úgy dereng, mintha te nem kicsiny hazánk vizét kortyolgatnád :) (De előfordulhat, hogy tévedek, és csak akartál elmenni?) Lehet, hogy ahol te élsz, jobb a víz...

Archie.R. 2009.06.08. 11:37:06

Sziasztok

Szerintem se kelljen a vendégnek azzal foglalkoznia, hogy a helynek megéri-e v sem, hogy mennyi lesz a hasznuk stb stb.

Én se szeretem amikor furcsán néznek az emberre, mert vizet inna.

Ha a menü sem éri meg nekik akkor ne adjanak menüt, és ne nézzenek csúnyán, ha csak menüt kérek ital nélkül v csak vízzel, mert ők maguk kínálták fel h menüt is lehet fogyasztani. Ha meg úgy gondolják h kötelező mellé üdítőt is venni akkor tessék kiírni mellé h azt is KELL hozzá venni emberek! Van ahol így csinálják, és így már senki nem nézhet senkire csúnyán.

Az jutott eszembe, h ha már a vizen is ennyire spórolnak, akkor érdemes-e itt egyáltalán minőségről beszélni. Sose lehet tudni, hogy mi milyen és mennyi kerüt abba a kajába (menübe) amit rendeltél. Én legalábbis nagyon bizalmatlan lennék velük, ha már a vízzel is ennyit trógerkednek.

Végezetül ha már megemlítették a szegény kizsákmányolt vendéglátósokat, annyit mondanék hogy a bunkóságra nem magyarázat az, hogy nekik mi éri meg és mi nem. Vannak olyanok akik alapból bunkók holott nem keresnek rosszul.
Egy ismerősöm külföldön dolgozik főpincérként 1400 eurós fizetést és teljes ellátást kap, de még mindíg sértődött és felháborodott, ha vki nem vagy nem annyi borravalót ad neki amennyire ő áhított.

EÖ (törölt) 2009.06.08. 11:40:23

tavaly Ramadánkor Szaud-Arábiában kértem egy disznósültet házipálinkával és 30 nap múlva szabadultam.

mi ez a vizes sztori ahhoz képest?

b[ALien] (törölt) 2009.06.08. 11:47:40

Ma reggeli ifa termés:
1 piros platós, sárga villogóval
Ez már nem lehet véletlen

Frucsasz 2009.06.08. 11:48:24

@Archie.R.: Pont ez a lényeg. Hogy mindenki megakad azon, hogy a vízen spórolnak. Holott szerintem nem erről van szó, hisz a posztoló is leírja, hogy eddig ilyen sose fordult elő vele itt. Szóval szerintem csak ballábas kelésről van szó. Ami persze nme mentség, de akkor is.

Archie.R. 2009.06.08. 11:49:11

Lassan az lesz hogy:
- a vendéglő bejáratánál megkérdezik, hogy mit fogsz fogyasztani, és ha nincs benne üdítő, vagy csak menüt akarsz akkor be se engednek (Joci ne engedd be a múltkor csak menüt kért a kis gizda, aztán meg a wcbne ivott a csapból!)
- ha a társaságban vki nem akar fogyasztani semmit, akkor az megvárhatja a többieket a bejárat előtt :) ne foglalja a helyet a csórikám
- csak akkor mehetsz ki pislantani a vendéglőnél, ha nem otthon ittad meg az input folyadékot, ha otthon ittad akkor tartsd vissza: ez nem nyilvános vizelde öreg!
- menühöz nem jár evőeszköz, hozz otthonról gyerek! ennyi pénzért még mosogassunk is utánad?!
...
asszem jó magyar vendéglátós lenne belőlem :)

Tsabi 2009.06.08. 11:49:36

@b[ALien] a kopasz baba: minden bizonnyal a kornyeken egy ifa feszek van. Kemenyek, villanypoznak tetejet nezegesd, hatha megtalalod a feszket :)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2009.06.08. 11:55:02

@b[ALien] a kopasz baba: nincsenek véletlenek. melegen tartjuk neked a lóbalzsamot, nyugi! :)
az ifát a hétvégén átkentük pirosra, hogy ne ismerd fel és tettünk rá sárga villogót, hogy gyorsabban érjünk a lóbalzsamozótól a brazil zselatintartósítóig.

EÖ (törölt) 2009.06.08. 12:00:18

@b[ALien] a kopasz baba: most látom, hogy már megírtam, hogy átfestettük. Ha az ukrán-örmény barátnőm ráér, azt is megtudod, milyen a platói szerelem! :)

b[ALien] (törölt) 2009.06.08. 12:00:51

@Tsabi: benne a mini ifákkal:)

@☺ágica: úgy tűnik! Ennyi ifát utoljára gyerekkoromban láttam:)

@Nelson Mandula: sosem kaptok el!!! :)

Ja és elnézést a spamért

b[ALien] (törölt) 2009.06.08. 12:03:06

@Egyéves Önkéntes (Del Medico Győzike): hmm:)))
Ha kérhetem, akkor a lóbalzsamozás előtt, hogy érezzek is valamit
És remélem nem G.M. a monogramja:)

EÖ (törölt) 2009.06.08. 12:04:48

ebédelni mentem, addig Nelson majd elsőz helyettem

bocs, hogy nem emeltem ki!

EÖ (törölt) 2009.06.08. 12:06:57

@b[ALien] a kopasz baba: pedig GM a monogramja, baj?

és lóbalzsamozni is ő fog.
exkluzív szerződése van.
és koncessziója a platóra, más nem dolgozhat ott.

b[ALien] (törölt) 2009.06.08. 12:08:15

@☺ágica: ne fokozd! :)
Mostmár a kicsiket is figyelnem kell?;)

fira 2009.06.08. 12:11:38

nekem a mosdó a kagyló, a wc pedig csésze

most akkor az utolsó mondatban mi is történik?? :)

nemuccaszoc 2009.06.08. 12:34:05

Kanál vízbe folytanám az ilyet. Tényleg az mennyibe kerül?

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.06.08. 12:42:23

@tarkamarha: aki menzáztat, nehogy már az egyéb fogyasztásból akarjon profitálni.

a belváros V. kerben a parlament környékén szinte minden utcasarokra jut egy kajálda. ismerem majd az összeset.

ha ezek közül valamelyik nem bírná kitermelni a csapvíz árát a menühöz, hát az menjen inkább kapálni (elnézést a kapálóktól). mellesleg nem sokban van csapvíz. de mostantól figyelem és beküldöm a statisztikát.

ebédidőben menzakaja mellett kapcsolódó fogyasztás? ne röhögtess. mire gondoltál? henessy jéggel?

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.06.08. 12:42:26

@Unbiased:

Japan detto.
Egyes helyeken meg teat is kapsz-termeszetesen ingyen.

EÖ (törölt) 2009.06.08. 13:39:13

@Andras /البكري: és Japánban is ferde szemmel néznek a vendégre?

Bamba Barack 2009.06.08. 13:40:12

@Rékuc: hehehe és szerinted a csapvíz egészséges?ugyan....klóros,nitrátos és sorolhatnánk ,hogy még mit tartalmaz.sosem iszom csapvizet.ha a veséddel baj van ,akkor pont nem csapvizet kéne innod..nálunk a gyerekorvos is mondta,hogy lehetőleg ne adjunk a kicsinek csapvizet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.06.08. 13:49:47

@uccaszoc: fojtanám b+
@Bamba Barack: igen, a kicsiknek. Itt felnőtt emberről van szó.

Isaura 2009.06.08. 14:07:47

Én Tunéziában kaptam csapvizet, ásványvizes palackban! Sikeres-E vagyok?
1 hét = -5kg! Garanciával! Nálam lehet rendelni! Ma a tunéziai víz mellé, ha időben jelentkeztek, az ásványvizes palackot ingyen kapjátok!

(Aki nem iszik csapvizet étteremben: az éttermekben/kávézókban jobb esetben a 0,2/0,3L-es palackba lityós boltiból öntik a tré ásványvizet, vagy a csapból kapjátok...).

mqqq 2009.06.08. 14:42:35

látszik hogy a kedves levélíró meg az említett kollégája ugyanannál a szarrágó cégnél nevelkednek, javaslom hogy ne járjanak vendéglátóipari egységbe.

jesszumpepi (törölt) 2009.06.08. 14:50:35

@Egyéves Önkéntes (Del Medico Győzike):

Most,hogy végiggondoltam a dolgot,én is csak bal lábbal tudok felkelni.

jesszumpepi (törölt) 2009.06.08. 14:57:13



Egyéves Önkéntes (Del Medico Győzike) 2009.06.08. 11:40:23
tavaly Ramadánkor Szaud-Arábiában kértem egy disznósültet házipálinkával és 30 nap múlva szabadultam


Hogyne!

Lila miniszoknyában,rózsaszín melltartóban,a fejeden zöld parókával.

Andersen lapoz...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.06.08. 15:20:06

@Bamba Barack:
"klóros,nitrátos és sorolhatnánk ,hogy még mit tartalmaz"
Azt hiszem találtam egy olyan fogyasztót, aki minden f@szt bevesz, pláne, ha azt szcientológiai hátterű hálózati marketingszekta brossúrájában találja...
Magyarországon a csapvíz egy-két kisebb településen kívül egészséges. Ott mondjuk nem, ahol a kutakba beleömlik a belvíz néhány évenként, de ott meg el kell zavarni a polgármestert, ki kell rúgni a jegyzőt és fel kell bontani a szolgáltatóval a szerződést, és olyannal kötni, aki ért hozzá.

EÖ (törölt) 2009.06.08. 15:28:41

@jesszumpepi: majdnem stimmel, azonban én régóta kártyázom, tökre sosem teszek zöldet! :)

Palkovics Ede 2009.06.08. 15:38:05

Köhögésre robituszin.

Walter Melone (törölt) 2009.06.08. 15:46:28

"...tiszta vizet igyanak az állatok..."
sallalallalalalal...

Dreaman 2009.06.08. 16:02:59

Segítsetek!

Olyankor mit kell tennem, ha egy ruházati bolt a nyitva tartása este 8-ig tart, és én 7.45-kor meg szeretnék próbálni egy ott választott felsőruházati terméket, de az eladó közli, hogy ők ugyan már zárnak, tehát nem próbálhatom fel a terméket? A bolt amúgy szuper hely lenne, ha nem olyan kőbunkó eladókkal lenne tele. Volt már olyanra példa, hogy miközben válogattam (zárás előtt másfél órával!) körbeporszívóztak, körbesöpörtek (persze 3x bokán csapva a porszívóval, partvissal), vagy éppen szorosan mellettem a ruhákat,amiket megnéztem, dühösen csapkodva hajtogatták össze újra.
Tehát a kérdésem: ilyenkor mit tehetek? Vásárlók könyve, főnök megkeresés, vagy?!
Köszönöm a tippeket!

EÖ (törölt) 2009.06.08. 16:05:49

@Dreaman: jótanács: menj máshová!

Dreaman 2009.06.08. 16:09:13

Visszaolvasva értelmesre sikerült a hsz-em, de a lényeget így is értitek. :)
@Egyéves Önkéntes (Del Medico Győzike):
1. A bolt árukészlete magáért beszél, olcsó, változatos, pont amire szükségem van.
2. Az összes eladó olyan hihetetlen arrogáns és bunkó (huszonéves pláza barbik), hogy már-már örömmel töltene el, ha valaki(k) a körmükre koppintana. Számtalanszor jártam már ott, de mindig sikerült valahogy parasztkodniuk.

májgeriberi 2009.06.08. 16:32:54

én is vettem már 200 Ft-ér csapvizet,
de legalább adtak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 16:46:24

@Unbiased:
ez annyira igy van hogy en viszem es ha 1 percen belul nincs ott a fonok qrwa ideges lesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 16:48:32

@aardwark:
nem kancso viz
a paraszt leul es 1 percen belul valakinek fel kell venni a kapcsolatot vele
ez abbol all hogy pohar jeges viz/a menu mar elotte van, azt a hostess mar beviszi/ a poharaba es a kerdes akar e meg vedelni mast
aztan kicsit magara lehet hagyni hogy belemejjedjen az etlapba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 16:52:21

mondjuk en sosem iszom csapvizet Maryvel csak 100 %-os narancslet vagy aqvafinat esetleg sort
sot nem esetleg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 16:55:41

@az igazi, az egyetlen mamapicilánya/mpl:
na ez a masik lenyeg
reggelihez ebedhez adjuk a jegesvizet, meg vacsorahoz is
de mindenki tudja szeszet csak vacsorahoz isznak szinte kizarolag
ice tea meg szoba johet
az mar penzbe van de utantoltos a vegtelensegig

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 17:20:52

na befejezem a sormintat de megint eszembejut ha 1 pohar qrwa jeges csapvizert harcolni kell akkor az nem vendeglatohely
eeeeeeeeees
100 %, ha nem hoznak mar csak azert sem iszom semmit
es legkozelebb nem odamegyek
mar akiben van tartas
hat vendeg vagyok
ott eszek es nem hoznak egy pohar vizat?
az volt mar hogy ezert tart itt az orszag?

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.06.08. 18:14:16

öööö... akkor vécézni-kezet mosni sem szabad? tudniillik ahhoz is víz szükségeltetik. (már ahol.)
vagy a pábban azt is kifizettetik, esetleg nem engedik, mert "ha mindenki kezet mosna/vécézne, hová jutna a világ"?

nothing.at.all (törölt) 2009.06.08. 18:27:17

hmm, ja.
egyszer ettünk 2 pizzát, örültünk is, hogy milyen olcsó, csak 1300 Ft.
aztán végül 5 ezer lett a számla 4 db 3 decis üdítővel...
mert azt annyira nem figyeli az ember, mennyiért adják az üdítőt.
mi ez, ha nem átbaszás?

nothing.at.all (törölt) 2009.06.08. 18:32:40

@Dreaman:
esetleg próbáltad már a maradék 685126 db ruházati boltot, ami magyarországon van?
nincs mit tenni, az evolúció majd kiszelektálja őket, ha nem megy oda senki.

kamushamus 2009.06.08. 18:34:14

Kedves posztolónak a "rengeteg" 50 Ft" borravaló többszöri adása miatt nem adtak csapvizet.
Kicsit túl van lihegve ez a poszt,egyszer nem kapott vizet,máris köcsögök,bunkók,tahók,undorítóak voltak vele a pincércsajok.
Nem a Ráday utcában kéne menüt ennie,hanem egy szocreál önkiszolgáló étteremben,ahol VAN CSAPVÍZ az asztalon.

Átlagarcú 2009.06.08. 18:41:03

Ez a véletlenek összjátéka. A szőr viliemsz az skót, a kávé intenzó meg olasz(potyolínó). Megmégráadásul szomszédok is.
A Sün egy kiszállással elintézi.

Átlagarcú 2009.06.08. 18:43:05

@kamushamus: Attól elegáns egy vendéglátó ojjektum, hogy nincs víz az asztalon?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 18:47:31

emberek!!!!!!!!
nem kell viz az asztalra
tessek a pincernek a vendeg reszere a mar odakeszitett vizespoharba a megerkezes utan kionteni egy qrwa vizet
ha mast is akar inni ugyis iszik
hat nem fogom fel mi ebben a nehez?

Átlagarcú 2009.06.08. 18:53:17

@hagyma: Nincs ezen mit csodálkozni.
Ha a kirafinált vendéglátós nem fogja föl, hogy a vendégnek a kedvében kell járni(pláne, ha semmibe sem kerül) akkor mit vársz az alapvetően kötekedő emberektől?

Isaura 2009.06.08. 18:56:18

@hagyma: Az a nehéz szerintem, hogy nem készít ki csapvizet, mert akkor mit rak az ásványvizes üvegbe, amit el tud adni 300 ,-Ft-ért minimum.
Ez van.
Azt tudom mondani, hogy Magyarországon az éttermek legnagyobb hányada kritikán aluli. Én szégyellem magam, hogy egy külföldi azt gondolja rólunk, hogy mi ilyen szarokat eszünk.
Szegényes választék, kispórolt, rossz és hitvány minőség, egyszerűen egy gasztronómiai rémálom.

Én szeretek főzni, baromira nem a pénzen múlik, hogy normális kaját főzöl-e, nem azon, hanem a lelkeden múlik. Utálok étterembe járni, mert egyszerűen nem vagyok hajlandó 2 ropit otthagyni valami kritikán aluli fekáliáért.

Itt nincsenek chef-ek, nincs az ételekben szeretet, csak kőparasztság van. És innentől kezdve az a büdös pohár víz már annyira nem tétel. Az sincs. Csak pofa van, szélesre tátva, hogy nincs pénz... Nem, nem pénz nincs az éttermekben. Igény nincs ott, egy szál se. Jó ez a szar a parasztnak. Fizessen, aztán húzzon.

Ezennel vonuljunk ki sün alakzatban a Ráday utcába demonstrálni! Aki szereti a pörköltet, velem tart!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 19:01:24

@Sörecet:
hat en nem tudom itt is vannak egyszerubb etkezdek, neh en is elofordulok, de megteritve legalabb ugy megvan hogy a kes vila, kiskanal be van tekerve egy szalvetaba, mar olyan rendesbe
ahol megsem lenne vizespohar az elso kerdes az kerek-e?
mondjuk en kicsit nivosabb helyen dolgozom, ott alap a teritett asztal delben is kes 2 villa kiskanal vizespohar es alap a jegesviz, ezt a kutya meg se kerdezi a vendegtol
ez megy
ha nem issza nem issza de ott van
nadehogy ha valaki akar egy pohar vizet es ezen a szemelyzet vitatkozik ez abszurd
volt mar, hogy bejott 2 pasi es semmit nem akartak csak , ahogy ki lett ontve a 2 viz elkezdet targyalni es nem kertek semmit
nem orom, foleg ha nagyon busy, de hat igy jartunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 19:05:13

@Isaura:
amerikai szinthez kepest mi is tobbet fozunk, bar mi specialis helyzetben vagyunk Maryvel mert mindketten szallodaban dolgozunk ahol ingyen van a kaja
de ha elmegyunk akarhova "ki vagyunk szolgalva maximalisan"
az itt 10000%-ig elkepzelhetetlen hogy kerek egy phar vizet es nem hoznak, mint emlitettem, akkor is hoznak a legtobb helyen ha nem kerek

hat igyg

Isaura 2009.06.08. 19:16:10

@hagyma: Akkor érted, hogy miről beszélek, hogy mennyire nem a pénzen múlik, hogy minőséget főzöl-e. Én egy teljesen átlagos ember vagyok, átlagos családdal és keresettel, és elszomorító, hogy ha mondanom kellene egy jó helyet, ahova szívesen elmennék egy igazán jót enni, akkor az vagy egy brutál drága hely, vagy nem jut eszembe semmi.

Itt mindenki a McDonalds-ra anyázik, közben az sem jobb, amit az úgynevezett éttermekben eszünk.

És tudod mi a mégszomorúbb? Hogy visszanézem a régi filmeket, vagy hallgatom anyámékat, hogy régen milyen jó kis kocsmákba jártak enni, mulatni...

tarkamarha 2009.06.08. 19:19:39

Nnna visszanéztem megint és mit látok? Jópáran nem akarják érteni, vagy akarják éppen, de fel nem foghatják, hogy:
A vendéglős NEM a csapvizet sajnálja,azon spórol, HANEM fizetős fogyasztást akar. Hogy ezt paraszt módon éri el az más kérdés.
Leírom még egyszer, hátha átér: Nem sajnálja a vendéglős a vizet a vendégtől, hisz annak szinte ki sem fejezhető az ára. Azt sajnálja, hogy ha csapvizet iszik nem vesz jó drágán ásványvizet, pedig azon van a haszon és nem a menün.
Szóval lehet szidni a paraszt vendéglősét, de ne azért már, mert még a vizet is sajnálja!
Ámerikás példákat emlegetőknek: Höc-höc. Nem ott működnek ezek a kajáldák, nem azokon az árakon és nem azokkal a közterhekkel. Nem abban a kultúrában. Hungarisztánban akkor tudja eladni a menüt, ha olcsóbb, mint más. Akkor tud olcsóbb lenni, ha a járulékos fogyasztással is számol.
Más a kultúra. Az USA-ban a (másodkezi infó én nem éltem ott) a legtöbb helyen addig látnak szívesen az asztalnál, amíg fogyasztasz. Nincs dumálgatás a kávéd mellett az étteremben! Kell a forgás.

Isaura 2009.06.08. 19:31:27

@tarkamarha: Lehet, hogy átért a véleményed, de nem értünk veled egyet?

A vendéglős sajnálja a csapvizet, mert a naturaqa-s üveget töltögeti vele, és azt adja el jó drágán. Miért van kötelező jelleggel (sokszor pohárról pohárra járó) 1 szem citromkarika a vízben, és miért nem előtted bontják ki? És ha előtted bontják ki, miért nyílik olyan marha gyorsan? Én dolgoztam vendéglátásban... Jobb helyeken a nagy kiszerelésű ásványvizet töltögetik, rosszabban a csapvizet.

Ennyit a járulékos fogyasztásról. És itt sokszor nem is a vendéglősről van szó, hanem a pincéreiről...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 19:32:51

@tarkamarha:
hat ebedidoben nem orom ha porges van es valaki kavezgat, bar itt nem divat, alig valaki iszik eszpresszot as ima kv meg nem gond
de
ha negis uldogel, hat uldogel
en ertem, hogy a vendeglos nem a csapvizet sajnalja, de ha a vendeg ker valamit azt kiszolgalom, maximum a konyhaban anyazok ha bunko vagyok
reggeli-ebed itt tenyleg arra van kitalalva, hogy egyel es ha megetted viszik is a szamlat, de ettol meg addig ulsz ott amig akarsz
/sot, meg a vizedet is feltoltik, de ez ritka mert itt ebedelni ebedidoben azok jarnak akik dolgoznak tehat sokkal inkabb a gyorsasagot varjak el
a vacsora az mas
Te meg azt ertsd meg

egyszerubb kivinni egy pohar vizet mint problemazni
ugyse fog mast inni mar dafke
tessek itt van lecet
es holnap is ott zabal
de ezek utan nem
es nem minden vendeg elegszik meg csapvizzel mit kell ettol fosni?
5 szazalek?
vagy ha szaz akkor emelni kell az etelaron kicsit
vagy nem tudom
de olyan nincs hogy egy vendeg ker egy pohar vizet es nem viszem ki
NINCS!!!!!!!!!!!!
meg tan afrikaban sem

Átlagarcú 2009.06.08. 19:38:47

Nem győzöm elégszer leírni az ősi kereskedői törvényt: Bármilyen konfliktus a vevő és az eladó között(bárkinek is legyen igaza) egy vevő elveszítését jelenti.

Ezt minden kereskedőnek tudni kell! Ez nem lehet kérdés.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 19:39:41

hat meg mindig ezem ragozok
belegondoltam itt egy etteremben valaki ker/kizart mert eleve kap/ de ha megis 1 pohar vizet es nem kap
eskuszom lehet fel is jelentenek az egeszet
hehe
de hogy rogton felallna es elmenne az tuti
nehogy mar aszidjuk ha adnak csapvizet onnantol mindenki csapvizet akar inni orokkon orokke
hat tenyleg hihhetetlen

az USA-ban se olcso semmi es vannak TAX-ok rendesen
es pont ezert igyekeznek mindent megtenni hogy elegedetten tavozz es gyree holnap is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 19:41:53

@Sörecet:
sooooooooot
esetleg tobbet!!!
lehet legkozelebb 4-en mentek valahova es aszndod na oda nem
lehet party lenne es 1 aszongya na oda ne
stb.
ezert rogton meg kell oldani a vendeg megelegedesere, megha aznap buktal is egy asvanyvizet pl.

Átlagarcú 2009.06.08. 19:43:23

Afrikában sincs, tanusíthatom. Pedig ott drága palackozott vizeket kell inni, de az is ingyé van. Vagyis be van építve - gondolom - az árba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 19:55:35

@Sörecet:
thx
ott meg sose jartam
de ismeroseim vannak onnan

Nálunk meg itt Tarpán0002 2009.06.08. 20:01:38

no azért ez nem ennyire racionális kérdés.
...ha teszemazt kinn vagyok az udvaron és valaki megzörgeti a kaput és kér vizet, hát adok neki egy kantafödővel.
Nem azért, mert abból valami előnyöm származik, hanem mert szomjas a nyomorult. Lehet, sose látom többet.

M. Péter 2009.06.08. 20:02:41

@tarkamarha: Egyszer hatan bementunk egy kocsmaba es kertunk volna 5 sört es egy pohar csapvizet. Nem voltak hajlandok csapvizet adni, igy kisetaltunk es azota se mentunk oda vissza. Ebbol biztos tobb hasznuk lett.

tarkamarha 2009.06.08. 20:03:42

@hagyma: Ha rá tudsz mutatni arra, hogy ennek hol mond ellent a hozzászólásom, akkor gratulálok!

Átlagarcú 2009.06.08. 20:08:01

@Nálunk meg itt Tarpán0002: Ja. Ez meg a másik.
...node az ott nálatok még az érintetlen vadon:))) Írigyellek érte.

tarkamarha 2009.06.08. 20:14:36

@M. Péter: Ezen bukott. De ha nem sört kértetek volna, hanem menüt, akkor valszeg nyert volna. (Nem mentek vissza, nem foglaljátok az asztalt más elől, miközben nem, vagy alig termeltek neki pénzt.) Lehet hőbörögni, lehet felháborodni, de a vendéglős ezt így látja.
Még egyszer elmondom, mert félek félreérhető a hozzászólásom: Ez nem menti a viselkedést!

M. Péter 2009.06.08. 20:22:59

@tarkamarha: Kocsmarol van szo, nem vendeglorol, es messze nem volt tele.

anarch 2009.06.08. 20:27:55

Ehh itt ezt úgy csinálják hogy az innivaló része az ebéd menünek, te meg választhatsz hogy mit akarsz. Csapvizet, kólát egyéb cukrozott lónyálat 3dl-eset hoznak; sört, rostosat meg 2dl-eset. Szóval rajtad áll, hogy mit kérsz. Szerintem ez ügyes dolog és nincs az az átbaxás fíling utána.

nothing.at.all (törölt) 2009.06.08. 20:33:20

@tarkamarha:
miért, szerinted mennyire gyakran történik meg az alábbi párbeszéd:
-kérnék egy pohár csapvizet.
-nem kapsz.
-oké, akkor kérnék egy félliteres naturaquát 500-ért.
szerintem felfogta mindenki, hogy a szegény vendéglőst szociálisan támogatni kell a 3szoros áron adott üdítők megvásárlásával, mert különben éhenhal.(meg a felszolgálót a borravalóval, lassan már a szakács meg a mosogató is csekket küld)
de attól még nem lett szimpatikusabb a gyakorlat.

nothing.at.all (törölt) 2009.06.08. 20:35:13

amúgy én is ettem már olcsó menüt (talán john bull pub volt), és ott volt mellette a pohár víz kérés nélkül.
nekik akkor hogy sikerült kigazdálkodni?

tarkamarha 2009.06.08. 20:45:35

@nothing.at.all: Nehogy már én legyek a közellenség, mert leírom, hogy szerintem miből él és hogyan gondolkodik a vendéglátós! :D
Gyakorlatilag minden hozzászólásomban leírom, hogy ez így egy paraszt munka volt. Mindössze annyival toldom meg, hogy megpróbálok "mögé" látni miért is viselkedett így a pincérnő. Jó eséllyel legorombította a tulaj, hogy ne adjon vizet. Ő meg nem ad. Jó ez így? Nem. Van oka? Igen. Az oka az, hogy drága a csapvíz? Nem. Ez a mondandóm lényege.

mqqq 2009.06.08. 21:11:53

@tarkamarha: nem fogják érteni, add fel.

Nimandi 2009.06.08. 21:36:43

@tarkamarha: Teljesen érthető, amit írsz. Csak a vendégnek nem feladata megérteni a vendéglátóst. Miért is kellene? Megoldja a problémát? A vendéglátósnak kell megszereznie ezeket az infókat, miket itt és most mindenki összehord, és ha van esze, akkor most jegyzetel.

djimi 2009.06.08. 21:42:22

Vizet édes öcsém igyál otthon. Vagy menj ki a budiba aztán igyál ott ha azt szereted. A pincértől meg azt kérjél ami az étlapon van, nem fog veled genyózni, hanem kihozza. Próbáld ki, és ne írjál a homárnak mert egyszer nem ittál vizet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.08. 21:49:29

@tarkamarha:
ertsd mar meg hogy ertjuk
senki se hulye
itt
igen a vendeglatos erdeke hogy minnel tobbet kolts
ehhez nem tul jo ut a csapvizfogyasztas meg ebedhez sem
en csak azt irom, amivel egyet is ertunk, hogy okor, mert vendegeket veszit
es azt probaltam kifejteni hogy alanyi jogon jar egy pohar csapviz ha befaradok es eszek es penzt csinalok neki
es ezert meg jot is akarok enni, nem pohar szar vizen szarakodni
/ertem mi az oka hidd el, de ez ellen haborgok, talan Te nem ertessz engem attol tartok/

Átlagarcú 2009.06.08. 23:10:10

Úgy látom, a vita nem halad konstruktív irányba, így a magam részéről lezárom annyival, hogyha nekem a pincér nem hoz azt amit kérek, otthagyom a francba. 10 méterenként vannak a helyek, átmegyek egy másikba. ...ha ott sem jó, akkor eszem egy pizzaszeletet, ha azt sem, akkor egy lángost vagy egy sóskiflit. Egy biztos: én nem maradok éhen, de a sok tetű harácsoló miattam nyugodtan tönkremehet.

Bubu80 2009.06.08. 23:30:39

Szép estét mkinek!

A témához hozzászólva, sajnos az a szomorú helyzet, hogy egyre inkább kivesznek az igazi vendéglátósok a szakmából. 9-ik éve vagyok a szakmában, és még mindig szeretem csinálni, lehet fehér holló vagyok? XD Ma már nem tanitják a vendégszeretetet, vagy kialakul az egyénben idővel, vagy nem. Ezt a szakmát csak szeretve érdemes művelni, ha ez nem megy akkor más szakmát kell választani, mert különben ez lesz az eredménye. A történetben szereplő 2 pincér csaj talán azért is volt lekezelő és flegma, mert valószinű hogy a főnök-beosztott közti kapcsolat is ellenséges,vagy legalábbis nem megfelelő, ennek eredménye, hogy xarnak a vendégekre, undorral, közönnyel végzik a munkájukat és kicsit sem érzik magukénak az éttermet, szarnak bele az egészbe.
És hogy idáig jutottunk, hogy a vendégre vörös szemekkel néz a pincérpicsa, mert volt mersze 1 pohár vizet kérni, azt tanácsolom neki dobja el szépen a pincérköténykéjét és menjen a csába, de legalábbis jó messzire a vendéglátás környékéről!!

-Jó napot kivánok!Hallóóó, én vagyok az!!
-Maga meg kicsoda?
-A VENDÉG !!

i hate the police (törölt) 2009.06.08. 23:49:56

Érdekes poszt:)Az tény, hogy jogilag járt volna neki a viz.Én viszont még életemben nem láttam olyan itthoni éttermet, ahol ki lett volna készitve egy kancsó viz az asztalra, pedig hetente többször is járok étterembe.Az elmélet és a gyakorlat ég és föld:)Irta valaki, hogy az éttermek többsége az italokból próbál inkább megélni.Ez sok helyen tényleg igy van, de aki bemegy egy étterembe, az általában úgysem vizet iszik.Egyébként a budai viz kiváló minőségü-szerintem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.09. 01:52:50

nem kell kocsog az asztalra
Isten ments
az se baj ha otthon nem divat elbol az evoetkozhoz kirakni a vizespoharat
pedig jobb lenne
de ha valaki ker egy pohar vizet
hat konyorgom
hat hol eltek ti
/ezert majd lehet utalni, nem banom/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.09. 01:58:01

amugy meg a magyar viz telleg a legjobb
itt oszt nem iszok csapvizet hiaba ontik ki nekem keres nelkul
es itt igen sok ember ebedhez csak vizet iszik
csapbol

i hate the police (törölt) 2009.06.09. 02:35:24

@hagyma: a köcsögön nem a saját nemükhöz vonzódókat értettem:))
A magyar víz meg tényleg jó, legalábbis Bp-en.Egyszer, réges-régen egy ex-barátnőmnél aludtam Győrben, éjjel kimentem vizet inni, de akármelyik csapot nyitottam meg, csak meleg viz jött.Reggelre megjavult, de addigra azt hittem, hogy szomjan halok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.09. 03:00:13

@i hate the police:
en tok komolyan mondtam szinten
csak dasanit iszunk
az itteni viz ami ebben a hazban van ihatatlan
egyszeruen piszkos
furdesre jo, de inni nem
a baratnodet meg tanits meg mindig leheyen hodeg sor a hutoben vagy akarmi ami folyekony
meg ha ex is

i hate the police (törölt) 2009.06.09. 03:25:22

@hagyma: elhiszem, hogy komolyan mondtad
Hát, ő már régi-ex, már a vezetéknevére sem emlékszem:)Arra, azért még igen, hogy amikor reggel megkérdeztem, hogy Győrben sosincs normális viz éjjel, csak annyit mondott, hogy ő már megszokta:)De az ötlet a jövőre nézve nem rossz:)

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2009.06.09. 08:06:36

"azt hiszem, tekintve, hogy egy köbméter víz csatornadíjjal együtt Budapesten áfával jelenleg 216,60 Ft"
melyik kerület, mert akkor átkültözöm!
pont pénteken jött a számla.. 13m3re
vízművek: 3056
csatorna: 4154 (drágám a xart elvezetni, mint a vizet megtisztítva eladni...)
tehát: 13m3=7210 1m3=555huf

több mint a 2xese az általad írottnak.. ha már ennyire "skót" vagy, hogy 60 fillérre is kiszámolod, akkor legalább frankó számokat használnál :DD

ez étterem hozzáállása meg ott a nevében "skót", ezek után minek csodálkozni? :D

Veg_ 2009.06.09. 14:23:12

@tarkamarha: Hogyne. Ekkora vesztesége van ahhoz képest, mintha inna egy csomót. Ettől még a nyeresége igencsak bőséges...

Szűcslaci 2009.06.09. 15:11:05

Minden héten legalább egy alkalommal éterembe járunk barátokkal. Ketten is szoktak kérni TITANIC koktélt. Csapvíz, jégkockák, citromkarikák. Mindenhol adnak szó nélkül, literszám, ingyen. 20-30 ezer forint közötti számlánk van általában, belefér 2-3 liter víz.

2009.06.11. 11:33:15

Felmerult itt a menuztetes gazdasagossaga. Igen, olcso a menu. Mifelenk 600-800 kozott van egy menu, ami fele-ketharmada egy normal fofogasnak. Igen. De a felszolgalt mennyiseg is csak fele-ketharmada, ezt se felejtsuk ki a szamitasbol. Es mint nagyon helyesen ramutattak itt tobben, egy vendeglo, etterem nem szeretetszolgalat, hanem uzleti vallalkozas. Kerdem en: belemenne valaki egy olyan bizniszbe, ami veszteseges neki? Arra bazirozni, hogy majd biztos jo sokat iszik a kedves vendeg, eleg nagy hiba lenne.
A vizen nincs mit vitatkozni szerintem. Eloiras, hogy adni KELL. Sot, itt Magyarisztanban is eloiras, hogy bizonyos szint(III kategoria) felett keres nelkul is kell vizet adni. Alatta pedig keresre. De kell adni. Es nincs pardon. Nem soherseg ez. En ugyan inkabb sort szoktam inni, de neha egy jo pohar csaphideg viznel nem esik jobban semmi. Es ne huzza mar a szajat a vendeglosom, ha azt talalok kerni. Inkabb adjon szamlat. Es utana kezdjen el az adoterheken sirankozni. Mert en az elmult egy evben szinte sehol nem kaptam nyugtat vagy szamlat, a hamburgereseket leszamitva. Meg ott sem, ahol eloszor jartam, pedig ott nyilvan nem ismerhettek. Borravalot viszont adtam. Szoval nem kell a vendeglosoket felteni, tudnak azok vigyazni magukra.

Vendéglátós (törölt) 2009.10.01. 10:53:20

Sziasztok!
Nem nézhettem már tétlenül a sok hozzá nemértő kommentjét,regiszrálnom kellett.Magam is vendéglátós vagyok és mit ad Isten, a Ráday utcában!Nagyon jól tudtok más embert kritizálni,csak éppen nem gondolkodtok!Sok nagyokos,ha nagyon ráértek,vegyétek magatoknak a fáradtságot,üljetek be egy vendéglátó helyre és nézzétek végig,mi mindent kell elviselnie egy pincérnek a mai világba!!Csak egy napot szánjatok rá!!Én szeretem szakmámat,ezt nem lehet másképp csinálni,de ti a "vendég" 80%-ban nem tudtok viselkedni és az a legkedvesebb szavatok: LESZ!!! Így kéritek,amit fogyasztani szeretnétek!!Természetesen van kivétel és az ilyen kivétél kárpótolja az embert!Tehát csak egy percet gondolkodjatok,mielőtt mindenféle baromságot írnátok!Én is tudnék csapvízes sztorikat mesélni,meg menüset is,állők élébe ha valakit érdekel!Elmondom vendéglátós szemszögből!
És azt írni,hogy azért tart itt az ország,ahol tart,mert a vendéglősök nem adnak csapvízet,hát ez enyhén szólva is nevetséges!Őszinte csodálatom az ilyen embernek,aki ezt tartja AZ oknak!
Üdvözletem minden"KEDVES" vendégnek!!!!!
süti beállítások módosítása