Tékozló Homár

Szabad-e szabálytalanul betartatni a rendet?

2009.07.01. 00:02 | szily | komment

Rendőrszezon van a Homáron, de Gergő sztorija nem botrányos, inkább az élet alapkérdéseit feszegeti, mindezt egy autópályán, belső sávban 130-cal haladó rendőrautó miatt. Részletek lentebb:


Egy vasárnapi jelenségről szeretnék beszámolni nektek, amit az M1-es autópályán tapasztaltam, Budapest felé.

A fővárostól kb. 50 km-re Budapesttől beértem egy rendőrautót. A közeg 130 körüli tempóval haladt a belső sávban úgy, hogy a jobb sáv üres volt, azaz nem tartott jobbra. A rend kedvéért leírom, megkülönböztető jelzést nem használt.

Az, hogy ezt az autót én beértem, azt jelenti, hogy 130-nál gyorsabban hajtottam, de vagy elhiszitek, vagy nem, az én órám is végig 130 körül mozgott, szép lassan értem utol. Amikor utolértem, egy autó hajtott mögötte (a külső sávban), de hamarosan felsorakoztak az álnok gyorshajtók. Bizonyára kevéssel ezelőtt egy közeli felhajtón érkezett. De nem is ez a lényeg.

Először azt gondoltam, hogy egy előzés után „bennfelejtkezett” a belső sávban, de miután már 10 perce haladt az üres jobb sáv mellett, világossá vált, hogy nem erről van szó, hanem a sebességkorlátozás egy érdekes módszerrel történő betartatásáról.

Perceken belül több tíz autó hömpölygött a belső és a külső sávban egyaránt, egymás mellett és egymás mögött. Ismerjük a közlekedési kultúránkat, a „kétjeles” követési távolság betartása csak kevesünknek sikerült.

Azt sem kell magyaráznom, hogy egy ilyen sorban a harmadik-negyedik autó már nem láthatja, hogy a sor elején egy rendőrautó „diktálja a rendet”, így türelmetlenül tolakodva próbálja rábírni az előtte haladót, hogy húzódjon le vagy lépjen oda, vagy legyen már valami. Képzelhetjük, milyen élmény így vezetni 130-nál, ha csak néhánytíz kilométert is. Amellett, hogy kényelmetlen, fárasztó, mindezek miatt balesetveszélyes is, mivel a környezetedben, előtted és a tükreidben 8-10, a szokásosnál közelebbi objektumot látsz és bármennyire is figyelsz, nem figyelhetsz egyszerre mindre.

Lehet, hogy bennem van a hiba, de én nem értem, mi értelme szabálytalan közlekedéssel szabályosságra kényszeríteni a forgalom résztvevőit. Mert ha azon a szakaszon nem is hajtott gyorsan senki, azért sokaknak meglehetett utána a véleménye arról, hogy akkor kik is akarják betartatni a szabályokat és miért is kéne akkor betartani.

Ha rosszindulatúan akarok fogalmazni, azt mondom, egyértelmű a provokáció is, mert ugye a sebesség mérésére alkalmas hitelesített eszközzel az egység (feltehetően) nem rendelkezett, így azért nem büntethetett volna, de a jobbról előzésért, annál inkább – és ez gondolom sokak agyáig eljutott..

Azt pedig soha nem fogom megérteni, hogy milyen alapon idéz elő és tart fenn egy rendőr balesetveszélyes közlekedési helyzetet.

Csak remélni tudom, hogy egy komplexusos rendőrsofőr produkciója volt ez és nem egy új rendőri gyakorlat.

Egyébként a történet végén a Sasadi útnál, ahol megérkeztünk a budapesti sor végéhez, ez a kombi Octavia belépett a buszsávba és eltűnt a szemünk elől.

Rendszáma: KVZ-319

No hát ennyi a történet, gondoltam megkérdezlek titeket, mit gondoltok.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasmacs 2009.07.01. 02:07:27

amúgy szerintem ez még nem akkora szivatás... láttam már olyat amikor az M0-áson a rendőr negyvennel ment, és a sok hülye meg nem merte megelőzni... igaz, ez sem csak a rendőr hibája

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.01. 02:09:53

@vasmacs:
hat emlekeim szerint autopalyan ha nem telitett a kulso akkor ott kell menni
mondjuk a KRESZ valtozhatott azota
@milyen_Péter?:

hat itt ha van radar ha nincs radar 90-el elhuzok egy rndor mellett a palyan akkor szopok nemi dollarellatmanyt
pedig itt egyedul jarnak
ha nem ismerem el es nem fogadom el a tikettet akkor birosag
akkor ketszer annyi lesz
ulhettek 5-en a kocsiban a rendornek hisznek

Col.Maybourne 2009.07.01. 06:19:32

@Cigiző: De amikor megtamadnak, kirabolnak akkor persze az ingyenelo mihaszna bandaert kialtasz ugye?

András Csepelrőlh 2009.07.01. 06:51:30

Hatvanadik éves hivatásos gépkocsivezető vagyok. Olyan rendőrrel, aki jó szívvel, örömmel segített, talán, ha egyszer találkoztam.

Közlekedési, bűnügyi detto.

(Hacsak az nem jópont, h egy hajnalon 12 rongyért vissza tudtam vásárolni a jogosan elvett jogsimat...)

Rocko- 2009.07.01. 07:11:55

@Kenderice: miért venne el? elhaladni jobbról nem tilos. előzni tilos.

genyó kapitány 2009.07.01. 07:19:31

Bazmeg
Ilyen gyökér postot!
Ha gyorsabban akarsz menni akkor javaslom húzz el a német autópályára vagy inkább menj neki frontálisan egy betonfalnak, úgy legalább nem másokat fogsz megölni a faszom autóddal.
Inkább örülnél neki, hogy csak finoman jelezték, hogy mi a szabály.

jesszumpepi (törölt) 2009.07.01. 07:19:35

A poszt címe filozófiai felvetést sugall.

A kommentelők többsége empirikus úton fogja megközelíteni.

jesszumpepi (törölt) 2009.07.01. 07:22:28

Az Animal Planeten fut az Állatrendőrség Phoenixben,Houstonban stb.

Az állatvédelmi szakemberek határozottan,de udvariasan lépnek fel.

Ha kell,a rendőrök segítenek nekik.

Nálunk mikor lesz ilyen "emberrendőrség"?

Költői kérdés volt.Nem kell rá válaszolni.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2009.07.01. 07:25:52

Mondjuk nem biztos, hogy a 130-as szabályt akarta betartatni, lehet, hogy csak simán átlag magyar volt. Azoknak pedig köztudottan a külső sávba szól.
Én ha ráérek, azt szoktam csinálni, hogy megelőzöm jobbról, beállok elé és szép nyugodtan lelassítok 20-30-ra. 99% ilyenkor egy kis értetlenkedés után lehúzódik a belsőbe és még csak egyszer kellett menekülnöm. :) Ha lehúzódik, akkor intek egy köszönömöt vagy villogok kettőt hátra.
Mondjuk rendőrautóval még nem próbáltam és nem is tervezem. :)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2009.07.01. 07:29:03

@Nelson Mandula:
korán van még... a jogosítványa szól a többségnek a külső sávba.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2009.07.01. 07:30:38

@Nelson Mandula: nagyon korán van... pont fordítva a külső belső.
áh, ma már nem szólok többet. megyek kecskét fejni. (csak ott ne tévedjek!)

B@nális Coitus 2009.07.01. 07:37:12

rá kellett volna villantani a gyökérre, hogy húzzon a csába!!! az új M0 szakaszon is már belefutottam ilyenbe, van visszatartó ereje, mert a sok majom olyan szépen ment mögötte

gftamas 2009.07.01. 08:10:41

A KRESZ szerint párhuzamos közlekedésre alkalmas úton a belső sávban csak lakott területen belül lehet folyamatosan haladni. A belső sávban nem akadályozhatja az ember a mögötte gyorsabban haladókat. (Akkor sem, ha az szabálytalanul gyorsan haladna.) A T. közeg vétett a KRESZ előírása ellen. Ha gyorshajtót akar fogni, akkor meg kell várnia amíg az illető elmegy mellette 130-nál többel.

axe666 2009.07.01. 08:13:40

Fasza! Dögöljön meg a szarházi rendőr, mert 130cal ment az autópályán, és nem lehetett tőle 180 tépni eszetlenül. Nem akarok senkit bántani, de mennyi is a maximális megengedett sebesség autópályán?
És már most szólok, hogy azért van sebességkorlátozás, hogy annyival menjél. Nem pedig azért, hogy tudjad, hogy mihez képest lehet többet menni. Szóval magyar autósmentalitás.

Ha arról szólt volna a poszt, hogy 80nal megy a belső sávban (jobbról előzni meg tilos ugye), akkor megérteném a felháborodást.

Ja, nekem is van jogsim, autót is vezettem már. És én is mentem már gyorsabban a megengedettnél, nemcsak véletlenül. De eszembe nem jutott volna, hogy beírjak hogy mekkora farok az aki miatt nem tudok gyorsabban menni a megengedettnél.

winston01 2009.07.01. 08:14:39

Jól értem, hogy a posztíró sem tartott jobbra? Monnyonle!

sargarigo 2009.07.01. 08:15:55

cavinton,elmehetnél egy kicsit helyszínelni,balesethez mikor ömlik a vér,vagy mikor éppen téged rabolnak ki,akkor a rendőr megy oda waze és védi a büdös életedet,pedig őt is hazavárja a gyerek.

Secnir 2009.07.01. 08:21:01

@Rocko-:
így van. ha meg utolér és levillog, akkor ártatlanul meg kell kérdezni:
-nekem 130-at mutatott az órám. és az önök radarja?

Yoss 2009.07.01. 08:36:20

Axe66:
Ebben kurvára nincs igazad. A rendőr nem tartóztathatja fel a sort, mert az balesetveszélyes. Ha mennek az autók maguktól a saját tempójukban és akit utolérnek az lemegy a külső sávba, akkor mindenki tud tartani normális követési távolságot és nem torlódik fel a sor. Nyilván nem cél, hogy összevissza száguldozzanak az autósok, de a forgalom ritmusa nem egyenletes. Ha ebbe beleteszel egy olyan dugót, amit folyamatosan egyenletes sebességgel halad és nem lehet kikerülni, akkor az komolyan balesetveszélyes. És szabálytalan is.
Arról nem beszélve, hogy a sebességmérője neki sincs hitelesítva, ha az órája 130-at mutat jó eséllyel alig haladja meg a 120-at és aki pl. gps-el méri (ami 0.02km/h eltéréssel pontos) azt szétbassza az ideg, hogy nem tud még a megengedett sebességgel sem haladni..
Egyébként az ilyen mentalitás nem arról szól, hogy betartassák a szabályokat, hanem hogy megmutassák, hogy ki az úr a háznál, mindenki más meg bekaphatja..

Yoss 2009.07.01. 08:38:57

sargarigo:
Sajnos ez egyre kevésbé igaz..Utólag odamennek, de próbálj meg bejelenteni egy folyamatban lévő bűncselekményt..Jó eséllyel szarnak rá..
A helyszíneléssel meg nem sokra mész..Az eső után köpönyeg..

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2009.07.01. 08:42:49

Akik itt a többsávos úton való jobbról előzés tilalmát emlegetik, remélem, nincs (már) jogsijuk, mert nem szeretnék az úton találkozni velük.

Félelmetes, hogy mennyire nem ismerik egyesek a KRESZ szabályokat. Nem indexel kanyarodáskor, egyirányú utcán jobbra a bal oldalról fordul, nem tudja alkalmazni a jobbkéz szabályt....

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2009.07.01. 08:44:04

Akarom mondani, egyirányú utcán balra a jobb szélről fordul...

É2I 2009.07.01. 08:52:37

@Matschkássy Lukrécia:
/off
Én meg odadobtam volna a pár évvel azelőtti újságot a LA etyepetyéről és megkérdeztem volna azt, amit ő.
;P

/on

@axe666:
Mellé lőttél, a rendőrnek is jobbratartás van. Tehát ezzel a magatartással ő is szabályt sértett.
Kivételt képez, ha mondjuk megkülönböztető jelzéssel halad, elvileg akkor idoka van rá.
Ha gonosz lennek, én is megkérdezném: Talán a jobbról előzésre játszott-e?
De nem teszem ;)

havajj 2009.07.01. 08:53:44

@atpijkamo: többsávos úton tilos jobbról előzni. van jogsim

májgeriberi 2009.07.01. 09:00:21

a rendőrnek példát kéne mutatni nem pedig azt, hogy mit nem lehet(ne) megcsinálni másoknak!

EZ FONTOSCH! (lenne)

staropramen 2009.07.01. 09:09:47

Sztrovacsekek!
A közlekedésnek megvan a maga ított szabályrendszere,de az íratlan is.Az autópályákat nem csak jogkövető 130-asok használják, hanem őrültek is.Ez helytelen. de így van.Az erős pedagógiai vénával rendelkező rendőrautó személyzet tompa kis agyáig el sem juthatott, hogy iszonyatos balasetveszélyt jelent ez a makarenkóra hajazó nevelési hajlam.Ha egy őrült elbambul, belerohanaz előtte haladókba,esetleg manőverezés közben néháby kamionba és tömegszerencsétlenséget okoz, a rendőr nem fogja a hátát tartani, hogy ő volt a hibás,mert miatta torlódott fel a forgalom.
Emlékezzetek rá pár éve egy őrült rendőrcsoport úgy okozott tömegbalesetet az M1-M7 en, hogy a fogalomból a leállósávra akart kivenni néhány szabálytalankodót.
összefoglalva a kresz mondhat amit akar az élet néha más, a rendőr is húzzon le szélsebesen a külső sávba és ne szerencsétlenkedjen a belsőben.

labi 2009.07.01. 09:22:31

Hmmm... ha a rendőrkocsi 130 és a külső sáv tök üres, akkor te mit kerestél a belsőben? Te miért nem tartottál jobbra? :)

betépett felhasználó 2009.07.01. 09:25:14

1. tobbsavos uton jobbrol, balrol elhuzni a balrol, jobbrol kozlekedo mellett NEM ELOZES!!!
2. ha 130 a max, mi a francert kell janoasvitezkedni? a zsernyak helyeben lemeszeltelek volna, mert nem tartod a kovetesi tavot. oszt kalap
3. csipkebokor vesszo
4. ?

Secnir 2009.07.01. 09:28:40

@havajj:
de minek
KRESZ szerint jobbról indokolt esetben ki lehet kerülni a forgalmi akadályt.
ha a belsőben 80-al totyog egy rendőrautó, az kimeríti nálam a forgalmi akadály fogalmát...

jolka 2009.07.01. 09:30:18

ha olyan helyen áll le igazoltatni, pld ahol kanyar van és a leszükült sávban alig férnek el az autók, balesetveszélyes és akkor mi van KUSS! ő a rendőr persze egy kommunista rendőrállamban ahol a "főnök" össze vissza beszélhet ők mindent megtehetnek, de ezt azért irom le, mert a "demokratikus jogállamban" szabad a vélemény nyilvánitás!!!!!!?????

labi 2009.07.01. 09:36:45

De ugye ez a rendőrautó 130-cal "totyogott" így nehezen értelmezhető forgalmi akadálynak. :)

havajj 2009.07.01. 09:38:57

@Secnir: persze, én is ki szoktam kerülni a 150-nel totyorgókat is, balról is jobbról is. de nem lehetne.
mert az indokolt az relatív

havajj 2009.07.01. 09:40:49

@labi: egy rendőrautó minden esetben forgalmi akadály, hiszen a közlekedés összes többi résztvevőjének van úticélja. :D

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.07.01. 09:45:50

Én sem tisztelem már a rendőröket, de megjegyzem, hogy ez az eljárás még a kedvezőbbek közül való. A magyarországi autópályákat ugyanis nem tervezték 130km/h-tól lényegesen nagyobb sebességgel történő használatra. Még a faszhosszabbítós autósoknak sem, hiába bírnának azok akár 300 km/h-val menni. A kamionokkal való előzési tilalommal az egyik legnagyobb balesetveszélyt már sikerült kiküszöbölni, a másik, fontos intézkedés ez lenne, kis pontosításokkal.
A legfontosabb módosítás az lenne, hogy a külső sávban, megkülönböztető jelzéssel haladjon rendszeresen a "felvezető autó" vagy motorkerékpár, természetesen mozgás közben mérő hiteles trafival. Aki így előzné meg, az tényleg túl sokat szippantott.
Mert valóban nem a már említett faszhosszabbítós köcsögök pusztulnak bele sajnos legtöbbször a 180-200 km/h-s cikázgatásba, hanem azok, akik speed vagy kokain nélkül a családjukkal utaznak, vagy munkát végeznek, és megijednek az eléjük akár a leállósávból is bevágódó felesleges emberektől.
Merthogy a korábbi véleménnyel szemben, én úgy tudom, hogy nem a folyamatos, 120-130 km/h közötti haladás a veszélyes a mai járművek többségénél,függetlenül attól, hogy a "járműkígyónak" is vannak veszélyei, hanem a rapszodikus gyorsítás-lassítás.
A rendőrök renoméján meg semmit sem rontana, ha újra forgalomba kerülne az a bölcsesség, hogy a járműkígyó alapvetően mozgási módjában különbözik a lábatlan hüllőtől. A hüllőknél a fej megy elől, a járműkígyónál meg a farok...

Ha én gépjárműbiztosító szövetség lennék, fizetném a rendőrök ilyen preventív munkáját. Az M7-esre és az M1-esre elég lenne kb. 4-4, az M3-asra vagy 6, az M5-re akár 2-3, az MO-ra szintén vagy 4, megkülönböztető jelzése ellenére a sebességkorlátozást betartó prevenciós rendőrkocsi/motor, kamerával, hiteles sebességmérővel.

labi 2009.07.01. 09:48:54

Az a baj, hogy alegtöbb ember nem lenne jó jogász, mert csak részeiben vizsgálja a törvényt. :)

Addig még eljutnak, hogy az autópályához oda van írva, hogy a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni, így goto párhuzamos közlekedés oszt jolvan.

De onnan már kevesen jutnak tovább, hogy mindjárt az első bekezdésben le van írva az a szó hogy "előzés", és mivel nincs kulön ugyanúgy leírva hogy erre meg az előzés szabályaihoz kell visszaolvasni, kimarad a goto előzés szabályai...

Nem lehet külön olvasgatni és értelmezgetni a bekezdéseket/pontokat, hanem egyben. :)

EÖ (törölt) 2009.07.01. 10:01:26

tegnap kaptam egy 90.000 forintos csekket és arra gondoltam, hogy majd itt összedobjuk a homáron. :)
ha nem, akkor menedékjogot kérek Argentín-Polinéziában.

Secnir 2009.07.01. 10:08:20

@Kitalátor feljegyzete:
figyelj, előre megjósolom, ebből nem lesz semmi, mert ez egy konkrét ésszerű javaslat. ezen már nem kell dolgozni, így nem is lehet milliókat lopni rajta, ergo nem fognak vele foglalkozni.
kuka.
esetleg egy képviselő felveti a parlamentben egy törvénymódosítás keretében, és majd mindenki jól lehülyézi, mert nem az ő ötlete volt, és azt hiszik, hogy a felvető képviselő akar rajta keresni úgy, hogy nekik nem szólt.
kuka.

theutat villám 2009.07.01. 10:12:47

genyó kapitány 2009.07.01. 07:19:31 :

szabálytalan volt a rendőr. Mindemellet ami az ő kocsijában 130, az lehet, hogy az enyémben 125, a Tiédben meg 135. Na húzz a faszba kisgyökér.

jesszumpepi 2009.07.01. 07:22:28
Igen, elég toleránsak a világ azon felén, én is szoktam nézni.

Nelson Mandula 2009.07.01. 07:25:52

Majd ne csodálkozz, ha egyszer egy ilyen népnevelő műveletednél valaki belétek kúródik 130-cal, mert nem számít rá, hogy az istenbarma 20-szal megy autópályán a belsőben. Te gyökér.

axe666 2009.07.01. 08:13:40

Ugyanaz, mint genyó kapitánynak, illetve még annyit hozzátennék, hogy ha van jogosítványod, akkor a kreszt is ismerhetnéd. Sün neked is.

betépett felhasználó 2009.07.01. 09:25:14
Mégegy okostojás, nem ismétlem magam 3x.

médinhángöri 2009.07.01. 10:14:53

Felhasználnám az alkalmat, hogy kis kresz-tudnivalókat terjesszek.
Jobbra tartás szabálya:

"25. § Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. .... Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók."

Párhuzams közlekedés szabálya:
"36. § (1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad.
(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat."

Előzés szabálya:
34. § (3) Az előzést - a (4) és az (5) bekezdésben említett esetet kivéve - balról kell végrehajtani.
(4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;
b) azt a villamost, amely az úttest közepén - egyirányú forgalmú úton az úttest bal oldalán - levő pályán közlekedik.
(5) Jobbról is szabad előzni a figyelmeztető jelzést (villogó sárga fényjelzést) használó járművet, ha a vezető meggyőződött arról, hogy ezzel a többi járművet és a gyalogosokat nem veszélyezteti."

Úgyhogy a rendőr szívjon gázt a belső sávban. Felrobbanok a dühtől ilyenkor. Nem azért, mert szívesen mennék 130 felett, hanem mert rohadjon meg az, akinek olyan hatalom van a kezében, hogy bárki mást megbüntethet azért a szabálytalanságért, amit ő elkövethet büntetlenül.

theutat villám 2009.07.01. 10:19:09

Amúgy meg autozz.blog.hu

Elég rendesen kitárgyalt téma ez a jobbratartás, jobbról előzés, elhaladás, lakott területen belül vagy kívül.

betépett felhasználó 2009.07.01. 10:19:57

@theutat villám: lécci, léci még 1x oszd az észt. olyan jól áll neked.

Kis Hableány 2009.07.01. 10:19:59

Mia picsának kéne már egy trabanttal 140-el döngetni?Sok idióta állat van az autópályákon is menek mint a barmok vagy 150-el.De előbb utóbb mindegyik egy villanypóznán köt ki úgy is.

maincoon © 2009.07.01. 10:20:12

@Egyéves Önkéntes: milyen bűnért adnak 90ezres büntetést? talán üldöztél valakit és le akartad szorítani az út szélére?
üld le a büntetést, majd visz a homártársadalom neked kaját a beszélőre ;)

Frucsasz 2009.07.01. 10:20:34

@e-apeh: te ilyen hülyének nézel minket? Attól, hogy megváltoztatod a nicked, még tudjuk, ki vagy.

EÖ (törölt) 2009.07.01. 10:23:56

@maincoon: azt ugyan nem írtam, de kitalálhattátok, hogy tök ártatlan voltam, 100-zal araszolgattam az 50-es táblánál.
kifizeti a cég, csak úgy gondoltam tőletek is beszedem! :D

Főúr1127 (törölt) 2009.07.01. 10:35:12

@Rocko-: Jobbról elhaladni mellette tényleg nem ugyanaz, mint megelőzni jobbról, de amíg te azt mondod elhaladtál, addig ő azt mondja előztél. Vajon kinek lesz igaza? Persze, hogy nem neked.

Ilyennel már találkoztam (közúton). Annak az adott külön ízt, hogy 20 perccel találkozásunk előtt ugyanaz a kocsi hajtott el mellettem 120-130-cal, ami aztán halálos nyugalommal tartotta a 80-85-t. Amikor rámentem hogy megelőzzem (10% határon belül persze), felgyorsított. Lettettem az előzésről, ismét 80-85. Egyszer jó pillanat volt, otthagytam, beálltam elé 90-95 körül. Erre villogó fel, hogy gyorsan hajtottam, és szabálytalanul előztem. Kapja be az ilyen...

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.07.01. 10:51:10

az M3-ason is csinálják ezt:))

felsorakozunk, és mindenki annyival megy, amennyivel a rendőr. ő mindig annyival megy, amennyit az aktuális tábla mutat. de nálunk a legszélsőben szoktak, nem a legbelsőben.

a népek a legbelsőből kitérnek a hvcs-k által vezetett száguldó ravatalok elől, akit aztán persze jól megfognak a szélsőből némi hendikeppel startoló közegek.

axe666 2009.07.01. 10:52:32

@theutat villám: na ha már ismered a kreszt, akkor próbáld meg értelmezni is. Úgy kell, hogy elolvasod az egészet, aztán az egy adott témára/helyzetre vonatkozó dolgokat összerakod. Ha nagyon nem megy tudok segíteni. :)

axe666 2009.07.01. 10:54:35

Jah, kis segítség az értelmezéshez: nem csak az a tilos, amit kifejezetten tiltanak, hanem az is amit nem engednek meg.

moli 2009.07.01. 11:08:47

@vasmacs: kreszben jobbra tarts van. nem feltetelekkel jobbra tarts, hanem jobbra tarts. MINDENKINEK AZONNAL ahogy tud, ki kell menni jobbra.

havajj 2009.07.01. 11:19:14

@vasmacs: már miért ne lennél köteles? mi közöd ahhoz, hogy más mennyivel szeretne menni. ha éppen nem előzöl, akkor a legszélső jobb sávban kell haladnod. akkor is, ha 3 van

Rocko- 2009.07.01. 11:20:21

@Secnir: plusz még ott van a hibaszázalék.

@Főúr1127: a KREZ-nek van igaza. nem térsz vissza, akkor nem elôzés.
akkor meg már meg lehet kérdezni, h ugyan, mit keresett belsôben.

AlulírottFentemlített 2009.07.01. 11:27:49

És mi van akkor, ha valaki a belső sávban megy 125-tel?
Menjek mellette én is 125-tel, vagy a megengedett 130-al szépen lassan hagyjam magam mögött?
Én ekkor nem előztem, mert nem váltottam sávot, hanem csak haladtam, mint busafej a halászlében.

Egyébként meg a párhuzamosok a végbelemben találkoznak és ott szétfeszítik a jóízlés határait!

theutat villám 2009.07.01. 11:58:16

axe666 2009.07.01. 10:52:32 :

Akkor segíts légyszíves: milyen jogon halad folyamatosan a belső sávban a rendőr, függetlenül attól, hogy mennyivel megy, mikor az autópályán jobbratartás kötelező, még a megkülönböztetett jelzést nem használó rendőrautónak is?
Szakértő válaszod megköszönöm.

betépett felhasználó 2009.07.01. 10:19:57
Osztanám én neked, baszod, de nálad a vita kimerül annyiban, hogy ilyen hozzászólásokat írsz. Mer' az olyan jól áll neked, meg kábé ennyi érvet tudsz felhozni.

theutat villám 2009.07.01. 12:04:25

Akkor még egy kicsit osztanám neked az eszet kedves betépett, mert az olyan jól áll nekem:

"1. tobbsavos uton jobbrol, balrol elhuzni a balrol, jobbrol kozlekedo mellett NEM ELOZES!!!"

Lakott területen belül ott haladsz el, ahol akarsz a többsávos úton, lakott területen kívül viszont tilos, vagy ahogy axe666, a tudós megfogalmazta, nem engedik meg.

Üljetek le mindketten, egyes.

betépett felhasználó 2009.07.01. 12:08:02

@theutat villám: igyexem nem tobb ervet felhozni, mint amennyit a kisimult agyad felfog.
faszkalapja

Alikam 2009.07.01. 13:00:59

Nem értem ezt a cikket.

130-cal ment most a rendőr vagy sem? Mert ha annyival ment, akkor teljesen szabályos, hogy a balső sávban haladt, ott ugyanis maximum 130 és minimum 130 a megengedett sebesség.

Tehát mi a lényege ennek a posztnak? Nem lehet semmit sem mondani a rendőrnek mert teljesen szablyosan cisnált mindent.

Az más kérdés, hogy szórakoznka, de ettől függetlenül nem értem a posztírtót.
Ő 140-el akart mennie, vagy mögötte 150-el akartak menni?

Nem értem.

Alikam 2009.07.01. 13:02:24

@theutat villám: Ez hülyeség. ha centire hozza a amaximum megengedett sebességet, akkor nincs jobbratartási kötelezettsége.
Az abban az esetben van, ha mondjuk 130-cal kevesebbel tökörészik a belső sávban.

esef 2009.07.01. 13:07:55

@AlulírottFentemlített:
Ezt a párhuzamosok a végtelenben találkoznak dolgot sohasem értettem. Hogyan találkozhatnának, hiszen párhuzamosak, pláne a végtelenben, amit még senki nem látott...

médinhángöri 2009.07.01. 13:16:46

@Alikam: jajistenem, mikor írták át a kreszt???

theutat villám 2009.07.01. 13:18:33

@Alikam:
Hát persze, inkább nem is próbálom megérttetni, itt nem divat az értelem..

betépett felhasználó 2009.07.01. 12:08:02

Nagyon jól csinálod, mert az értelmetlen hozzászólásaidon kívül még egyet sem sikerült, pöcsömöccse.

theutat villám 2009.07.01. 13:24:52

@Alikam:
Azért mégis megpróbálom, hátha fény gyúl a sötét fejekben is, bár már előttem néhány értelmesebb ember leírta. Autópályán KÖTELEZŐ a jobbratartás, tehát ha "centire hozod" (távolsággal a sebességet...) a 130-cat, akkor is ki KELL takarodnod a külsőbe, mert ez a szabály.

Érted már?

Deuce Bigalow 2009.07.01. 13:36:09

meg kéne invitálni "Szóvivő_FM RFK"-t a pötyi bácsis posztból, nézzen már ennek is utána, tele van az egész ország töke a rendőri túlkapásokkal, kicsit javíthatna a morálon..

havajj 2009.07.01. 13:42:20

@Deuce Bigalow: minek kellene utánanézni? a megengedett sebességhatár 130. jobbratartási kötelezettség van. aki azt hiszi, hogy az egyik szabály betartása mentesíti a másik alól az simán hülye.

Deuce Bigalow 2009.07.01. 13:45:17

@havajj: azért, hogy vonják kérdőre/felelősségre az ilyen kib@szott seggfejeket.
ez kb. ugyanaz a módszer mikor az inkognitós apeh ellenőr kér egy pohár vizet mert "rosszul lett", és megbassza a vendéglátóst mert nem adott róla számlát.

havajj 2009.07.01. 13:50:31

@Deuce Bigalow: igazad van, de akkor tegyél feljelentést az emberiség ellen.
a fű zöld, az ég kék, a hatalom birtoklói meg visszaélnek vele néha

Deuce Bigalow 2009.07.01. 13:52:51

@havajj: ehh, igazad van, nyugodtan törődjünk csak bele, hogy szopatnak...

havajj 2009.07.01. 14:00:41

@Deuce Bigalow: nem muszáj, idegeskedhetünk is, de akkor is szopatnak. :)
személyszerint engem nem az az egy rendőrautó zavar, hanem az hogy a honfitársaim nagyrésze is megteszi ugyanezt. akkor miért dühöngjek. és a rendőrök valószínűleg jót akarnak, a többiek meg csak parasztok.
nekem is kényelmetlen 130cal döcögni, de tény, hogy az M0-n például drasztikusan csökkentek a balesetek mióta kint vannak a fix kamerák

Deuce Bigalow 2009.07.01. 14:12:48

hiába, a jobbra tarts-nak nincs és nem is lesz egy jó db-ig hagyománya nálunk, 7végén megint majd felrobbantam a 3 sávos M7-esen hazafelé

i hate the police (törölt) 2009.07.01. 14:14:21

Nem olvastam a kommenteket, de egyszerű a válasz.A rendőrnek be kellett volna tartania a jobbra tartási kötelezettséget.DE:ez egy piti ügy, ki kell kerülni, oszt jónapot-félősebbek elötte nézzék meg, hogy nincs-e benne trafi.Ennyi

JDG 2009.07.01. 14:31:06

Hát besz@rok ezeken a kommenteken! A posztban az egyetlen dolog, ami igazán említésre méltó, és jól jellemzi az egész országot, hogy a maximális megengedett sebességgel haladó autó mögött tolongó kocsisor alakul ki az autópályán. Na EHHEZ kell inkább gratulálni!

Javaslom, vezessük be a gyorshajtási pontozást. Minél többel, minél többször kapnak el, annál több pontot kapsz. A lényeg, hogy mindig mikor gyorshajtás következtében meghal egy vétlen ember, a listáról az első két embert azonnal ki kell végezni. Ennyi. Ez egy idő után tökéletes balanszban tartaná az ország sofőrjeit és talán lenne valami visszatartó ereje.

De sajnos a magyar ember olyan, hogy addig nem látja be, hogy a sebességkorlátozásnak valami értelme is van, amíg nem történik tragédia a saját családjában.

moli 2009.07.01. 15:43:31

@Alikam: de. mindig jobbratartasi kotelezettsege van.

jesszumpepi (törölt) 2009.07.01. 17:26:44

@Egyéves Önkéntes:

Asztalt foglaltál Gordon Ramsay éttermében,és foglalót kértek?

jesszumpepi (törölt) 2009.07.01. 17:28:40

@esef:

Chuck Norris már látta a végtelent.

Kétszer is.

axe666 2009.07.01. 19:08:38

@theutat villám: rájöttem! :)
Te vagy az az ember, akit azért fizetnek, hogy hozzászólásokat generáljon a fórumokon, blogokon. És ezt degenerált, antiszociális beszólásokkal éred el, és azzal, hogy majmot csinálsz magadból. Gratulálok, végre egy ember, aki jól végzi a munkáját! Így tovább! :)

EÖ (törölt) 2009.07.01. 19:34:59

@jesszumpepi: meglepinek szántam, ezért is a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság számlájára utaltam.


és Chuck Norris tud nullával osztani!

jelentéktelen alak 2009.07.01. 20:29:33

Miért zavar ez bárkit is??? Aki szabályosan 130-al megy, az megy a rendőr mögött, útól sem éri.
A gyorshajtók, meg kapják be!
Milyen alapon követeli meg bárki máson a szabályosságot, aki maga is szabálytalan? Ilyenkor nem a rendőr a veszélyes, hanem a sok faszkalap, aki útól éri.
Rendben, hogy a rendőr szabálytalan volt, nem volt szép tőle. De ha jól értettem, senkit nem cseszegetett azok közül, akik útól érték. pedig, aki útól érte, az nyilván gyorshajtó volt. Akkor milyen alapon cseszegeti bárki is a rendőrt? Mert nem szabálytalankodni ilyen helyzetben? Pfff

Több hasonló akció kellene..

Higany 2009.07.01. 21:38:03

Idézet a KRESZ-ből:

36§
(3) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára kettőnél több forgalmi sáv van, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni. Az ilyen úttesten azonban a második forgalmi sávban - a (2) bekezdésben foglalt rendelkezések megtartásával - bármely járművel szabad közlekedni; a harmadik és további (belső) forgalmi sávokra - a balra bekanyarodás esetét kivéve - ráhajtani csak személygépkocsival szabad.

(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban - a gyorsabb előrehaladás érdekében - kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos.

37§(2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.

Aztán:

III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak (c) bekezdés

"Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek."

Itt nem tér ki arra, hogy az elhaladás milyen irányból értendő, ezért feltehetőleg mindegy. Viszont akkor miért emeli ki külön a jobbról elhaladás megengedettségét lakott területen belül? Egyenértékű-e ez azzal, hogy lakott területen kívül akkor tilos?

Forgassátok:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.01. 22:28:00

@havajj:
autopalyan
varosi parhuzamos kozlekedesben nem

utax 2009.07.01. 22:49:28

Hát ez tényleg egy gyökér post. Most komolyan a rendőrt szidjuk aki "csak" 130-cal ment és azok a jófejek akik mögötte tolonganak? Nem inkább az okozza a balesetveszélyt, aki a belső sávban fél méterről tolja le az előtte haladót? Megáll az eszem.

Hány olyan kommentelő van aki vasárnap este 110-zel poroszkál az M7-en a középső sávban, az üres külső sáv mellett és bután néz amikor rávillantok? Esetleg még föl is bassza a refit ha megelőzöm?
Be-sza-rok az ilyen autósokon.

imittto 2009.07.01. 23:23:09

@jolka: "ha olyan helyen áll le igazoltatni, pld ahol kanyar van és a leszükült sávban alig férnek el az autók, balesetveszélyes és akkor mi van KUSS!"

Úgy mondta az oktatóm (aki nem vizsgára hanem közlekedésre tanított) hogy ha épp levillognak és balesetveszélyes a hely (esetleg szabályosan nem állhatsz meg) akkor elakadásjelző, lassítás és ha belátható távolságon belül van ilyen akkor elcsurogni a következő helyre ahol szabályosan meg tudsz állni. Nekem még nem szóltak érte pedig mindig így teszek.

NoOne 2009.07.01. 23:26:19

@utax: hmm... de lehet, hogy nem is 130-cal ment a rendőr, hanem csak 125-tel?
Azt magyarázzák már jónéhányan, jóideje, hogy bár a sebességhatár 130 km/h, de
a) az autók sebességmérése néhány %-ban eltérő lehet,
b) jobbratartás van, amit a rendőrnek is be kell tartania,
c) az ilyen önállóan kitalált "néptanítás" öncélú és rendkívül balesetveszélyes,
d) az egésszel vö. a defenzív közlekedésről szóló intelmeket.

Spielberg 2009.07.01. 23:27:33

kicsit komplexusosok a rendőrök, nem? erre van idejük. szép.

Matschkássy Lukrécia 2009.07.01. 23:38:47

@É2I: bocs too busy voltam. Vartam Agnes asszonyra. Nem jott, es most sirok.

Főúr1127 (törölt) 2009.07.01. 23:46:02

@Rocko-: Igen, tudom mit ír a KRESZ, de ha képes ezt csinálni autópályán, majd nyilván igazat is fog adni neked, hogy "tényleg, bocs nem tértél vissza sehova, ezért elhaladás" jogos. Ha vitázol, az ilyen még ellenszegülésért is megbasz pár tízezerre...

NoOne 2009.07.02. 00:14:21

@Matschkássy Lukrécia: bocs, semmi közöm hozzá, de mondta a másik topikban, hogy lassan ülve alszik, ergo megy aludni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.02. 00:34:02

@NoOne:
en a multkor ulve elaludtam itt a net elott
pedig nem is viszem a szot
viszont Mary csinalt 3-4 fotot rolam
es ezen rohog 3 napja
telleg szep vagyok rajta

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.02. 00:35:15

tenyleg hova tunt az a sun akinek blogja is volt?

i hate the police (törölt) 2009.07.02. 01:06:35

Mindenki alszik már?Az jutott eszembe még erről a posztról, hogy röhögnék, ha a legközelebb egy ilyen sün mögött egy Hummer vagy egy kamion jönne és véletlenül nem venné észre:)))

moli 2009.07.02. 10:37:18

@jelentéktelen alak: """Aki szabályosan 130-al megy, az megy a rendőr mögött, útól sem éri."""

legy oly szives, olvasd ezt el megegyszer.

"""Az, hogy ezt az autót én beértem, azt jelenti, hogy 130-nál gyorsabban hajtottam, de vagy elhiszitek, vagy nem, az én órám is végig 130 körül mozgott, szép lassan értem utol."""

Bär Finn 2009.07.02. 13:55:11

Na en az ilyenek mellett szoktam 140-150-nel elmenni, mint a huzat.
Egyebkent erdekes mert ezt a dolgot Ausztriaban is csinaljak a rendorok, csak ha ott nem elozod meg es beallsz mögéjük (Atlag 140-nel tudsz haladni 130 megengedett mellett), akkor abban a pillanatban kikapnak, mivel gyanus vagy.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.07.02. 15:31:04

@Secnir: Dehogynem!
Hogy a klasszikust idézzem: "Mi az hogy?! Nagyon is!" (...ány)

Kell ugyebár vagy 50 új komoly motor, 25-30 új, tartósan nagy sebességre képes autó, esetleg egy külön, erre a célra beállított helikopter, mindegyikbe sebességmérős kamera és olyan rendszámfelismerő, amelyik bizonyos, előre betáplált karakterkombinációk esetén átmeneti üzemszünetet idéz elő az egész érzékeny elektronikánál...

A speciálisan (pl. haveri kutyák által) kiképzett rendőrök kivételével minden, tehát az eddigiek és a szoftwer, hálózat, GPS, szerviz, tankolókártya i takdase, mind-mind bérelhető,lehetőleg outsorcing szerződés keretében, pl. a Centrum Cobra-11 Zrt-től. A szervezet technikai üzemeltetését végső soron - úgynevezett pénzügyi megfontolásokból - ugyanis kiszervezhetik egy vegyes, állami és nemoffshore máltai meg luxemburgi magántulajdonú Zrt-be is, amely agyaglábakon tántorgó törpe egy tekintélyes igazgatótanács nélkül, és tagjait egyszerűen képtelenség, sőt felelőtlenség havonta egymillió Ft alatt fizetni. Megfelelő közbeszerzési eljárással, bankgaranciával, eltűnő láncolati vállalkozásokkal ugyanis minden, az államháztartásból eredő pénzeszköz az ő kutyájuk kölykeihez kerül, ők meg ~900%-os fedezeti hozzájárulással méltóztatnak majd az eszközöket, illetve a rendszert bérbe adni a rendőrségnek.
Az autópálya-moderátor csapat persze az ORFK külön önálló egysége lehet, amely fölött külön szakállam-titkár* gyakorol felügyeletet, aki rendszeresen beszámol az OGy erre a célra létrehozott állandó albizottsága előtt, amelynek szakértő és politikus tagjait a pártok delegálják, az esélyegyenlőség jegyében.

Így persze a rendőrök az összes költség max. 5-10%-át kapnának, a rendelkezésükre bocsátott technika a leggagyibb Made in Junca lenne, ezek miatt persze savanyúk és elégedetlenek lennének, és mivelhogy a jutalmazásuk, előléptetési lehetőségeik a kiszabott bírságoktól függne, fejenként naponta legalább 30 ütést produkálnának....


*Az én szakállamnak sincs titkára, eddig max. morzsát találtam benne.

neked ugatok 2009.07.03. 13:04:01

az már volt, hogy a jobb oldali sávban, ha elhaladsz mellette, és nem sorolsz át utána azonnal a belsőbe, akkor az nem előzés, hanem szabályos haladás? (tisztán emlékszem, hogy ez a beugratós kérdés az A és B kategóriás kresz vizsgámon is felmerült, mint 3 pontos képes kérdés)
aztán max kiszednek, és igazoltatnak, szondáztatnak, izzókészletet néznek, feltartanak, köcsögösködnek, de attól még ugyanolyan senkiházi szar alakok maradnak, és az erkölcsi fölényed egyértelmű ;)

Navarone 2009.07.03. 14:29:35

A postíró miért haladt a belső sávban, ha a külsőben volt hely...?

j311 2009.07.03. 14:51:20

Imádom az ilyen kettős mércét használó faszokat.
Neki nem kötelező betartani a 130-at, de mindenki másnak kötelező jobbra tartani, meg lehúzodni?
Hogy is van ez?

kajakra 2009.07.05. 09:09:59

volt itt pár okosság, ami tetszett :)

- ha autópályán 130-al haladok, akkor folyamatosan használhatom a beslő sávot, soha nem kell viszatérnem a külsőbe :))

- ha a 2x3 sávos váci úton valaki a középső sávban 51-el megy és én a jobb szélsőben elmegyek mellette 58-al, akkor szabálytalanul jobbról ELŐZTEM :)))

- aki 150-el megy autópályán, az mind az oszlopon fogja végezni :))))

scavengario 2009.07.07. 23:07:31

ez annyira egyszerűnek tűnik.
1. Szabad a külső, tehát ott megyek 130-cal az én órám szerint, aztán ha úgy alakul, szép lassan elhaladok rendőr úrék mellett és nem sorolok még vissza eléjük, nem előzök. Ha megállít, akkor 130-at mutatott az órám, a trafi mennyit? Vagy köcsögök lesznek vagy nem. De ha így hagyja le őket valaki (szándékosan nem írtam "megelőzni"-t) akkor nem valószínű, hogy megállítják.
2. Maradok mögöttük, tartva a megfelelő távolságot. Lehet, hogy az ő órájuk szerint 130, az enyém szerint csak 125, de hát ne azon az 5-ön múljon, haladok tovább mögöttük. Ebben az esetben ha mindenki tartja a megfelelő távolságot, akkor semmi gond nincs, se torlódás és mindenki a megengedett maximális sebességgel megy, vagy legalábbis annak a közelében. Ezzel az a gond, hogy nem mindenki gondolkodik így, főleg azért mert alatta a sok paci és nem fogja fel hogy ennyi a megengedett.

Koncsillag · www.konquer.org 2009.07.12. 19:33:38

Jobbról előzni szabálytalan, de lehúzódni a jobb sávba, majd a párhuzamos közlekedés szabályait betarva elmenni a rendőrautó mellett már szabályos, ha közben nem léped túl a 130-as sebességkorlátozást.

Koncsillag · www.konquer.org 2009.07.12. 19:35:12

@neked ugatok: Jól mondod, az már csak párhuzamos közlekedés.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2009.07.27. 18:58:53

Kedves Gergő, elmész te a picsába szerintem. A rendőr nem haladhat a megengedett legnagyobb sebességgel a belső sávban, mert feltart téged? Ha te olyan szabálytisztelő mintapolgár vagy, akkor nyilván nem is tarthatott fel, ugye? Én is szoktam néha hülye leveleket felrakni a blogomra, amiből süt, hogy a levélíró a hülye, de azok között is dobogós lennél. Basztassuk még a rendőröket ilyen hülyeségekkel, úgyse cseszegetik őket eleget...
süti beállítások módosítása