Tékozló Homár

Hihetetlenül drága autóbérlés Angliában

2009.09.25. 00:12 | szily | komment

Külföldi sztori következik, egy olyan történet, ami azt sejteti, hogy a magyar fogyasztók homlokán ott a láthatatlan "balek" felirat, amit a határokon túl is jól ért mindenki. Olvasónk, Duarte Freitas Carvalhal Souza do Rego Ramalho nem beszari, így Nagy-Britanniában bérelt autót, ami először kifogott rajta, le is fulladt vele, aztán hamar rájött, hogyan kell váltani, és probléma nélkül végigvezett a hetet. A kocsit leadta, a kauciót visszakapta, hazajött, aztán jól fenékbe rúgta a Homárok Istene, egy irdatlan javítási számla képében. Nagyon drága élmények hajtás után.

Na erre mit mondtok?
Hat napra autót béreltem Nagy Britanniában, ez úgynevezett "one way rental" volt, azaz más városban vettem fel, és adtam le a kocsit. Átvételkor elég nyeglén odavágták járgányt, hogy itt van, vazze. Annyit azért megtettünk, hogy megvizsgáltuk a dukkót, és a külső sérüléseket, karcolásokat bejelöltünk egy indigós rajzon (ami a nálam maradt másodpéldányon nem látszott) Ezen utóbbi papír szolgált ezentúl forgalmi engedélynek.  Noha 1967 óta vezetek balesetmentesen, éveket külföldön is, soha nem vezettem még jobboldalt balos sebváltóval, ezért az első 100-150 méteren az egyes és a kettes helyett a hármasba meg a négyesbe tettem, amint kihajtottam a parkolóból a forgalom közepébe, mert a rükverc helye az egyes helyén volt, csak ugye a rükverc kallantyú felhúzással, mint ez az Opeleknél van. Ezen az első 100-150 méteren a motor természetesen folyton lefulladt, és hát szaglott, füstölt a kuplung. Visszamentem az autót kiadó ficsúrért, aki visszavitt a kölcsönző elé, mondta, hogy a kocsinak semmi baja, csak kicsit szaglik a kuplung, én meg rájöttem - immár nélküle - hogy kell helyesen sebességet váltani. Ezután 6 napig vígan jártam a vidéket, semmi baj nem volt, és a  kuplungszag is elmúlt. Amikor a kocsit a másik városban leadtam, a helyi átvevő pasas körbe sétálta, mi mondtuk, hogy a karcolásokat az átvételkor bejelöltük. Azt mondta, minden ok, és bevonta tőlem a mondott forgalmi engedélyt.
Történt ez az adott hónap 11. napján.
A 100 font kauciót visszakaptuk a hónap 14. napján, átutalással.
A következő hónap elején pedig - már idehaza - kapok egy levelet a kölcsönzőtől. Benne számla kb. 800 fontról, melynek részei: kb. 450 font kuplungcsere, 100 font "bizalmas" szakértői vélemény, kb. 200 font 9 napi autóbérlésért, azaz a bérbeadás számára kiesett napokért, és valamely adminisztrációs költség. A számlához belégek tartoztak: A. Szakértői vélemény egy független cégtől a kuplungcsere szükségességéről, B., Ezen szakértői vélemény 100 fontos számlája, C. A kuplungcsere számlája  kb. 450 font értékben, valamint C. egy harmadik cég becslése a dukkó javítási költségekről 450 font értékben, de ez utóbbi nem képezte részét a kért 800 fontnak.
További részlet: A cégpapíron írt számlán a cég kárbehajtó részlegének postafiók címe szerepelt, az aláírás olvashatatlan volt, és utalási bankszámlaszámot nem közölt, hanem a "számla" alján kértek, hívjam fel őket telefonon, ha utalási problémáim lennének.
Érdekesek a belégek dátumai:
A kuplungcsere számlájának dátuma az adott hónap 15. napja (tehát 1 nappal a kaució visszautalása után).
A "bizalmas" szakértői vélemény dátuma az adott hónap 27. napja, és a szöveg szerint e független céget a kuplung vizuális vizsgálatára az adott hónap 24. napján kérik fel.
(A dukkó kárbecslése szintén nehezen magyarázható. Azzal mit akartak?)
Összegezve:
Az autót kiadó személynek módja lett volna úgy találni, hogy a kuplung kipurcant, de nem, ő engem elengedett. Miért tette, ha a kuplung rossz? Nem volt semmi bajom vele végig, tehát nem is volt oka így tenni. Az autó visszadásakor a jelenlétemben semmilyen hiba diagnosztizálására nem került sor. (Nem is volt.) A kauciót szépen visszadták.
Rá egy napra kicserélik a kuplungot.
Rá 9 napra az autó kuplungjára szakértői véleményt kérnek, amely 7 nap múlva meg is érkezik, mégpedig nagyobb értékről (850 font becsült költségről), mint a kuplungcsere csere számlájának értéke. Az autót a beszerelt kuplunggal vizsgálták meg, amikor már az "jó" volt!? Ennek mi értelme? Vagy a kivett kuplungot nézették meg a szakértővel? A "biazalmas" jelentés nem utal semmire. Ha viszont a kuplungot 15-én cserélték ki, mi magyarázza, hogy 9 napig nem tudták kiadni? Na és mi bizonyítja, hogy ki tudták volna adni? Általában a kölcsönzőknél 30%-os rátartás van autókból, hogy álljon egy pár mindig a szőnyegen.
 
Azt senki ne tanácsolja, hogy forduljak az autóklub jogsegély szolgálatához. Volt ott egy nő, mondta, hogy nem klubtagoknak 5000 Ft-ért ad 1 db tanácsot (a klub jogsegély fogadási ideje alatt és helységében, és munkabérezése alatt!). Kiderült, hogy nem értett semmihez, angolul sem tudott, összevissza beszélt, majd a végén közölte, hogy ő inkább közlekedési balesetekhez ért. Ennek dacára számla nékül zsebre vágta a lovettát. Az ügyvéd, a jog,  az ártatlanok és a becsület védője.
 
Na erre kéretik gombot varrni.
 
Duarte Freitas Carvalhal Souza do Rego Ramalho

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psmith 2009.09.25. 00:18:09

Ne fizesd ki. Mi mást tanácsolhatnánk?

/tno+DA= 2009.09.25. 00:19:10

Hádde lefosom a rüsztömet harmadikként (vagy negyedik ötödik) hogy még ilyenkor is homároltok... aszittem csak én vagyok megszállott netfüggő...

Trójai 2009.09.25. 00:27:39

Hát ezt megszívtad.
Szerintem kár volt azt az 5000-et kifizetni annak a picsának, egyértelműen lehúzás az ilyen, meg annyit ér, mint halottnak a csók. Szerintem egy ügyvédnél kellett volna utánajárnod, ha már komolyan gondoltad. 5000 ft ott meg lepkefing.

A kocsival kapcsolatban meg hát...az a 9 nap kiesési idő sztem genyaság. A kuplung meg tényleg füstölt nem? Sztem következő ügyfélnél tönkrement, aztán rád akarják varrni.

Szóval szemetek voltak.

Bazmeg 800 fontból már vehetnél ott egy fél kocsit. :) (Amikor én voltam Londonban, még kissé régebben, akkor 1500 fontért simán lehetett egy használt verdát venni) Igaz használtat, meg izét, de legalább kocsi volt.

Tudom hogy gázos, mert ott ha nincs autód, elég kényelmetlen. Tömegközlekedés meg drágább mint autókázni.

sertésmájkrém 2009.09.25. 00:27:59

Vajon hogyan gondolják a behajtást?

Trójai 2009.09.25. 00:35:49

Ne zavartasd magad, ha itt Magyarországon száguldozó Brit üzletemberek megúsznak halálos kimenetelű gázolásokat, mert nem tudják idehurcolni őket meg lecsukni, akkor neked sem kell mitől tartanod potom 800 font miatt.
De tartok tőle hogy mégis.

sertésmájkrém 2009.09.25. 00:38:34

@Trojai: pont ez jutott eszembe, 2 gyerek megölése és utána a lapulás sima ügy, akkor hogy fogják behajtani a lóvét?
A magyar szervek majd igyekszenek kiszolgálni őket?

/tno+DA= 2009.09.25. 00:41:30

Hát téged nagyon átbasztak hallode?

450 font egy kuplungcseréért az barátko közt is 135 000 Ft.
Nővéremnek 45 000-be fájt egy komplett kuplungcsere és Sachs sport kuplungot kapott. Az volt 40 ropi. :)

135 000 a komplett fényezésért (második 450) valahol hiteles, de 100 - 120 gurigáért mindennel együtt átfújnak mifelénk egy verdamobilt.

Szerintem szépen küldj nekik levelet, hogy nem fizetsz és a továbbiakban értekezzenek a jogászoddal. Meg keress fel egy jó ügyvédet.
Sima és látványos lehúzás amit művelnek veled.

/tno+DA= 2009.09.25. 00:43:57

@Trojai:
Áááá nem kell ahhoz ángleusnak lenni.
Elég csak manágernek.
Telephelyen ahol cégem üzemel, egy másik cég vezetője elütött egy biciklist. Azóta tilos bringával közlekedni a telephelyen.

Trójai 2009.09.25. 00:52:58

@sertésmájkrém: Az a baj, hogy autóbérlésnél meg kell adni minden lópikulát, szóval sztem megtalálják valami zaklatólevelekkel. Aztán ugye addig nem évül el a tartozás, amíg küldözgetnek róla felszólításokat bizonyos időközönként. És ez alól nem mentesül, ha nem veszi át a levelet, vagy nem kapja meg, mert már más címen lakik.

Meg gondolom ott fog/akar maradni Londonban, nem jön haza. Ha hazajönne, lehet elfelejtenék egy idő után. Ha ott marad, az már rizikósabb.

Én amúgy tanácsot kérnék egy ügyvédtől, aztán ha azt mondja, hogy pár konzultálással meg tudnunk egyezni ezekkel a vérszopókkal, akkor nyertem a dolgon. Többnyire ha át akarnak baszni, megijednek egy hivatalos ügyvédi levéltől. De pereskedni nem nagyon mernék, mert az még többe is fájhat mint 800 font.

@/tno+DA=: Hát az ilyen felelősséget nem vállaló gyilkos sunyik is megdögölhetnének kínok közt. Meg még a többi közlekedni tudó jóember szív a baromsága miatt.

M. Péter 2009.09.25. 01:01:34

Ha nem adtal meg a cegnek semmilyen kartyaszamot, akkor csak perrel tudjak behajtani a kovetelest. Valoszinuleg csak bloffolnek, de lehet, hogy tenyleg beperelnek, arra szamitva, hogy nem valaszols es igy nyernek, mert legfeljebb a perkoltseget bukjak, ami 50 font koruli osszeg. Ekkora osszegu pernel nem kell ugyvedet alkalmazni, es a vesztessel nem is lehet megterittetni a nyertes fel ugyvedi koltsegeit. Ha tenyleg perelnek, akkor tagadni kell mindent, es bizonyitekokat kovetelni. Hacsak nem elozo nap szereltek be uj kuplungot, akkor nehez lesz bizonyitani, hogy te tetted tonkre.

Sasfióka 2009.09.25. 01:47:08

Én kuplungcserére potom 280e Ft-ot fizettem... :) Kb. hét éve.
Úgyhogy te még olcsón megúsztad!

euAgWzgmmtq7K 2009.09.25. 01:48:14

nem értem mi a gond, lassan írom hogy megértsd:

elbasztadakuplungotésmegkelljavítani

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.09.25. 02:44:52

@Trojai: Az ugye ír volt... De mindegy...

Naiv ügyfélnek:

Béreltél volna inkább automatát. Nem kerül sokba és én is mindig azt teszem, ha ellenkező oldalon közlekedő országban járok, pontosan azért, ami veled is történt. Egyszerűbb, nem bénázok annyit és nincs szétcseszett (vagy állítólag szétcseszett) kuplung. ;)

Megdobbent 2009.09.25. 02:54:06

"Azt senki ne tanácsolja, hogy forduljak az autóklub jogsegély szolgálatához. Volt ott egy nő, mondta, hogy nem klubtagoknak 5000 Ft-ért ad 1 db tanácsot (a klub jogsegély fogadási ideje alatt és helységében, és munkabérezése alatt!)."

- Csokolom, akkor ezt kernem!
- Hat fiatalember en azt tanacsolom, hogy maskor itt ne bereljen autot.
- Koszonom!
- Itt a szamla.

Trójai 2009.09.25. 04:03:46

@Micsoda??? Ez nevetséges!!: volt brit is.
Nem csak 1 ilyen eset volt amit bemutatott a média,+ amit meg nem.

Trójai 2009.09.25. 04:04:09

@Micsoda??? Ez nevetséges!!: volt brit is.
Nem csak 1 ilyen eset volt amit bemutatott a média,+ amit meg nem.

Bambuló Házisárkány 2009.09.25. 06:57:41

Autóbérlésnél sokszor alap a hitelkártya megléte, sok helyen a kauciót így inkasszózák.Voltam olyan helyen, ahol készpénzzel kiröhögtek (persze miután kiderült, hogy magyarok vagyunk). Szal van hírünk, és a posztoló még öregbíti is, ha nem fizet. A gázolásról, 2 éve egy magyar kaminos ellenkező irányba ment fel az autópályára, ittasan, megölt egy családot, ahol a kisebbik gyerek fél éves sem volt. 4 évet kapott, de már itthon látták a haverokkal sörözni.

andand 2009.09.25. 07:24:12

Mar reg meg akartam irni a Homarra, minket az olaszok szivattak meg. 600 eurom banta. :( Pedig nem az elso autoberlesem volt, sot itthon meg kuncogtam, hogy egy kezdo magyar autoberlo jol megjarta Olaszorszagban. Most mar nem kuncogok, inkabb osszeszedem magam es megirom a Homarnak, mert tanulsagos.
Amugy alap a hitelkartya, es azt terhelik be. Egyetlen mod, hogy ha van bizonyitekod az igazadra, akkor a bankodnal kered az osszeg visszateriteset. Olvasd el a szerzodest, nezd meg milyen papirjaid vannak, es ha sehol nem szerepel, hogy a kuplungot ki kell fizessed, akkor szepen kerd a bankodat, hogy adjak vissza a penzed. Altalaban 60-90 napig van erre lehetoseged.

Dr Gregory House 2009.09.25. 07:30:47

Kedves Duarte Freitas Carvalhal Souza do Rego Ramalho!
Engem az érdekelne, hogy melyik autókölcsönző cég volt ez konkrétan?
(Sokszor béreltem kocsit külföldön, többször Nagy-Britanniában is, volt köztük reklamációs is, de mindig sikerült rendezni a dolgokat.)

Bodzaszedő Manager (törölt) 2009.09.25. 07:45:12

Engemet Itáliában akart megszivatni egy kölcsönző. Milánóban béreltem egy lepukkant 156 os alfát, és ugyanígy küldtek nekem egy számlát. Én válaszlevélben egy hatalmas VAFFANKULO-t küldtem nekik. Ez volt 2,5 éve. Azóta nem zaklattak. a helyedben nem fizetnék. Max egy levél, benne egy For Unlawful Carnal Knowledge felirat.

pt_tomi 2009.09.25. 08:07:18

Ezt bebukták! -már ott, hogy átvették az autót, ellenőrizni akkor kell...

Én is béreltem már kocsit és az átadás ugyanígy ment. Írd alá oszt viheted, de lényeg, hogy így is vették vissza -a teletank megvolt mással nem foglalkoztak.

A dátumokkal kapcsolatban visszírnék nekik, hogy ez így bűzlik és le se szarni őket. Végtére nálad is van egy hiteles másolat, szal már nem tudnak a dátumokkal manipulálni.

McKelek 2009.09.25. 08:08:36

Ird meg nekik, hogy olvassák már el a papírjaikat. Meg hogy a követelést nem ismered el.

Elmesélheted, hogy a kupplung mozgó alkatrész, aminek van egy olyan tulajdonsága, hogy az autó mozgása során kopik, vagyis ha el is romlott, abban az összes eddigi bérlö ludas, ezt meg bele kell kalkulálniuk a bérleti díjba.

Ha meg levonták a pénzedet a kártyádról, egy levél a banknak, hogy valaki jogosulatlanul vont le pénzt a tudtod nélkül, kéred hogy hívják vissza az átutalást.

Mogyoró007 2009.09.25. 08:08:59

A kauciót addig tartják meg, amíg megnézik minden rendben van-e. Ha rendben van, akkor visszautalják. Ők ráutaló magatartással (visszautalták) elismerték, hogy minden rendben volt. Innentől kezdve te ne fizess semmit, nem tartozol nekik semmivel. Pláne nem ilyen összegekkel, és zavaros dátumokkal, szakértőkkel. Maximum per lesz belőle, de akkor is te nyersz, a sztori alapján. De hinném hogy perelnének.
Én megkérdeznék a helyedben egy ehhez értő jogászt. Kérdezz körbe ki ismer ilyet, akik konkrétan ezekhez ért, netántán nemzetközi jogász. Csak úgy ne menj be ügyvédhez, aztán perkálsz a semmiért.

EnZsolt 2009.09.25. 08:10:39

Olvassátok el Peter MacCarthy könyveit. Abban egészen jól leírja, hogy milyen jó dolog is autót bérelni, meg mennyibe fáj.

Amúgy meg postoló, ne fizess, egyértelmű az átbaszás ténye, még akkor is, hogy kicsit rohasztottad a kuplungot.

metal · http://electric.blog.hu 2009.09.25. 08:12:19

Ha olyan hülye voltál, hogy nem kértél papírt róla, hogy az autóval mindent rendben találtak, akkor megérdemled. Habár a kaukció visszafizetését nehezen magyaráznák meg egy bíróságon, szerintem!

Neménvótam 2009.09.25. 08:12:39

Hogy mekkora lúzerek vannak ecsém :)

krj 2009.09.25. 08:30:18

kár volt visszamenni a gyerekhez, hogy elfüstölt a kuplung. van ilyen, de attól még nem megy rögtön gallyra. ők emlékeztek rá, és szerintem a saját kocsijukat szépen meg is javíttatták 800 fontért.

kíváncsi volnék, hogy hogy hajtják be onnét. átvetted tértivevényesen??? a bankszámládat meg szüntesd szerintem. annyit megér.

Mogyoró007 2009.09.25. 08:31:44

@metal: nem kell papírt kérnie róla. Ha visszaadják a kauciót, az azt jelenti hogy rendben volt. Ha nem adják vissza, az meg azt, hogy nem.

B@nális coitus 2009.09.25. 08:46:34

Nekem az tetszett, hogy 42 éves vezetési tapasztalattal, jobbkorményos autóban nem találta a sebességeket. Na ez a nagy lúzerség.
Az index fórumon olvastam valahol, hogy milyen nehéz a bal oldalon vezetni, mert minden fordítva van. Hát egy nagy ló..szt!!!! Annak nehéz, aki amúgy is béna. Én is lenyomtam pár ezer km-et a bal oldalon, mindig más autóval és egyszer sem rontottam el semmit. Pedig nincs 42 éve jogsim.

Hanyattlökött Lúdtalp 2009.09.25. 08:49:20

Jópár éve jártam Dél-Angliában, vendégeskedtem egy családnál. Az apa gyermekpszichológus, az anya htb., plusz három gyerek meg egy kutya. Na, annak a családnak három autója volt, s a három összértéke nem érte el a 800 fontot. A pasi éves fizetése 100.000 font körül volt. Tehát 800 font körüli összegért remek verdákat lehet találni az angol piacon... Drága volt az a kuplung.

B@nális coitus 2009.09.25. 08:49:21

Én pár éve Thaiföldön béreltem egy szakadt Suzukit, a tulaj dán geci volt. Mondta, hogy ha elfogy a hűtőviz, töltsek utána. Persze basztam rá, mert nem azért fizetek, hogy én javítgassam a rohadt autóját. A végén a szemétláda kifizettett velem egy csomó pénzt javítás címén, addig nem adta vissza az útlevelemet. Persze ott állt mellette nyomatékosításképpen a pitbullja is. Na azóta áldom a nevét annak a dán gecinek.

B@nális coitus 2009.09.25. 08:50:54

100 font kaució????
Én Olaszban a reptéren 1000 eurót "hagytam" ott!

Énbiz' · http://nemcsalokadot.blogspot.com/ 2009.09.25. 08:57:56

Legalább számlát küldtek. Már ha számlának minősül.
Bezzeg az ügyvéd lenyúlta a lóvét. Nem az érdekel hogy tőled, hanem hogy az államtól.
Egyébként pedig amit küldtek, azt tépd szét. Pereljenek...

Szódás Lova 2009.09.25. 09:11:50

Lóreggelt, áldassék.

A tisztelt kommentelőknek:

Egyáltalán, hogy lehet valaki olyan csökött, hogy elmegy Anglijába?! De tényleg? Erre nem i s gondolt? Mekkora hüje. És még autót is bérelt, b+! Nagyon, nagyon debil, félelmetes. Igazán gondolhatott volna rá, hogy 1. ne menjen Anglijába. 2. Ne béreljen autót. 3. Ha már igen, fényképezze körbe, vigye diagnosztikára és azonnal béreljen fel egy ügyvédet. 3. Béreljen automatát a gyökér, ha nem tud váltani. 4. <sok, sok ehhez hasonló fasság, legalább tizenhét ponton keresztül, ami bizonyítja, hogy a posztoló butácska, de MI, kommentelők, hű, de okosak vagyunk, teremburáját, mennyünk, és fényezzük is ki a bohócot.>

Elnézést, úgy jártam, mint a Baumgartner -szalon, kissé elragadott a hév.

Na.

۝merta-X 2009.09.25. 09:19:47

1. Emberünk szétkúrta a kuplungot. Akinek ment már tönkre kuplungtárcsája, az tudja hogy megy: Először elkezd csúszni a kuplung, utána váltáskor 2-3 másodperc késéssel kapcsolja a sebességet, végül beszarik a kuplungtárcsa, és megáll az autó. A tulajdonos cég nagyon helyesen még az első fázisban szervizelte a problémát, mert későb SOKKAL drágább lett volna.

2. Visszautalták a kauciót, ezzel elismerték, hogy az autó hibamentes. Ezek után próbálják érvényesíteni a javítási költséget, de így nyilván nem fog menni.

Konklúzió: a fogyasztó háborgása ellenére gyakorlatilag a kölcsönző szívta meg.

Yoss 2009.09.25. 09:25:09

Javítást fizettetni csak akkor lehet, ha bizonyítható a SZÁNDÉKOS károkozás. Különben lutri alapon mindig az fizeti a kuplung/motor/fék/futómű javítást, akinél éppen elromlik? Ugyammá..
A szakértő max az tudja megállapítani, hogy amikor ő látta a kuplungot, akkor szar volt, de hogy pontosan mikor romlott el, az nehezen.. Nem hinném, hogy ilyen ügyet a nyerés leghalványabb reményében perre vihetne a kölcsönző. Arrafelé az ügyfelet kissé erősebben védi a törvény, mint nálunk, de ez a dolog még itthon sem menne át.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.09.25. 09:37:29

Én gyalogosan közlekedem.
Ha messzire megyek, akkor Gyíktravel.
Az erdőben maximum a faszállítók járnak autóval.

psmith 2009.09.25. 09:39:44

Basszátok meg, a kuplung az éppen olyan, mint a gumi, meg a fék. Idővel elhasználódik, cserélni kell. Néha csak a tárcsát, néha az egész szerkezetet. Faszért kellene kifizetni? Azaz kifizeti az ember, ugyanis benne van a bérleti díjban.

Mogyoró007 2009.09.25. 09:40:18

@۝merta-X: nincs igazad. 10 méteren egy kuplungot nem vágsz haza. Pláne hogy utána, ahogy írta, napokig tökéletesen működött. Én nem hinném, hogy ő rontotta el, maximum ő is hozzátett.

A többieknek: nem mindenki akkora isten, mint ti. Nekem is gondot okozna átállni balos közlekedésre az első pár száz méteren, ebben biztos vagyok. És abban is, hogy a legtöbb mber így van vele.

labi 2009.09.25. 09:44:30

Mi a probléma?

Balfaszkodás miatt a jobkormányos autóval szétbaxtad a kuplungot, fizess. (bár ezt nem értem, mert attól hogy az ember nem találja meg a sebességeket elsőre, attól még nem kellene szagosra taposni)

Én is szoptam már jobkormányossal - itthon - ott csak az előzéssel volt rengeteg gondom, mert nem tudok olyan embert rakni az anyósülésre akiben annyira megbízom hogy ő mondja hogy mikor előzhetek. :)

labi 2009.09.25. 09:46:29

@AnnaM:
Azért lehet.
Kollegám felesége két parc alatt hazavágta.

(ha jól szétégetik, akkor még lehet vele járni egy darabig, csak hát utána igen gyorsan cserélni kell mert vége lesz hamar)

Mogyoró007 2009.09.25. 09:51:22

@labi: na ilyen szinten nem értek hozzá. Ezek szerint tényleg lehet.

Mindenesetre a bérbeadó akkor sem élhet már követeléssel. Elment a hajó.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.09.25. 10:55:55

Nehogy fizess egy fontot is, mert itt csak le akarnak venni...

metal · http://electric.blog.hu 2009.09.25. 10:58:48

@labi: Ezt azért te sem gondolod komolyan ugye? Akárhogy égeted meg a kuplungot 2 perc alatt nem lehet kinyírni, esetleg akkor, ha már csak kb. 10%-os volt. De ekkor meg enyhén etikátlan utólag követelni, meg a kocsivisszavétel és a kaukció visszaadása után is. Ugyanis ezzel a kölcsönző elismerte, hogy az autót megfelelő állapotban adta vissza.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.09.25. 11:38:32

Szerintem tuti van rajta valamiféle biztosítás, hogy ne egyben kelljen egy-egy nagyobb javítást megfizetni. Hasonlóan, mint a balesetekre.

Szerintem a kaució arra van, hogy az apróbb problémákat fedezzék vele, illetve casco önrészét, azaz pl. karcolások, horpadások esetleg magnó ellopása stb.

Azok a meghibásodások amik hosszabb táv alatt következnek be úgymint kopások, elhasználódások az ellen marad a gyártói garancia illetve az esetlegesen megkötött biztosítás, amit szintén a vásárlóval kell megfizettetni. Hasonlóan a komolyabb szállodákhoz: ott sem 100euro a kaució csak kérik a hitelkártyát, hogyha esetleg összehányod a jakuzzit vagy betöröd az ablakot rád tudják verni a költséget.

Aki volt már ilyenben, hogy hitelkártyát inkasszózzák javasoljon már valamit legyen szíves, olykor előfordul, h külföldön kell vezetnem és alap a hitelkártya kérése. Olyasmire gondolok, hogy pl. szólok a banknak, hogy max 100e legyen a kártyán a hitelkeret illetve pl. a konkrét esetben elég lenne-e egy hasonló levél a banknak, vagy azt a ráutaló magatartást kellene bizonyítani, hogy a kölcsönző visszadta a kauciós pénzt.

moli 2009.09.25. 12:05:18

egy autokolcsonzo normal mukodesi koltsegebe bele van szamolva az auto amortizacioja.
en peldaul a szerpentineken leegettem a fekeket, dehisz ez hozzatartozik az auto normal kopasahoz.
ne fizess, viszont mindent dokumentalj (most, utolag kerj vallomasokat kozvetlen a munkatarsaktol, szerviztol, stb)

moli 2009.09.25. 12:08:18

mondjuk ha kifizetted azt az 5000-et, akkor te konkretan balek vagy, ugyhogy a kolcsonzo is meg fogja kapni

theutat villám 2009.09.25. 12:43:21

Mi a faszom az a belég???

petyo 2009.09.25. 12:55:25

Ne fizess, és beszélj egy ügyvéddel.
Írj egy regisztált (ajánlott) levelet, hogy semmivel nem értesz egyet.
Kutasd ki ki az ellenőrző szervük és élj panasszal ellenük. Jelentsd fel őket. Keresd meg az angol Homárt és posztolj.

joetaylor 2009.09.25. 13:02:06

Nem terhelhetnek semmilyen extra költséggel, csak a gumiabroncsért tartozol anyagi felelőséggel. A kaució az önrész amit előre le kell tenni az asztalra. Én általában "nullás" önrészre kölcsönzök autót, ekkor nem is kérnek kauciót, de a gumit itt is ki kell fizetni ha megrongálom. Illetve amiért credit kártyát szoktak kérni az azért van, mert ha kapnak a rendőrségtől mondjuk egy gyorshajtási cetlit akkor a kibocsájtó bank fizetni fog, még ha nincs is pénz a számlán.

Az autó kölcsönzés egy üzleti válalkozás, ahol mondhatják neked azt, hogy sajnáljuk de nem áll szándékunkban önnek autót adni. Ha adnak neked akkor már az ő kockázatuk, hogy esetleg a vezetési nemtudással kárt teszel a gépben. Mivel be kell mutatni az adott országban is érvényes járművezetői engedélyt ami igazolja, hogy tudsz egy gépjárművet a törvényi elvárásoknak megfelelően üzemeltetni. Általában kikötés, hogy a jármű csak közúton használható, ha zárt pályás versenyen kapnak vele vagy off-roadozás közben akkor jogos az ilyen jellegű kártalanítási igény.

Ha a gépkocsit az átvevő fószer rendben találta és a kauciót sem tartatta bent akkor szerintem nincs az a bíróság ami erre az igényre igazat adna nekik.

Mi a cég neve ahol béreltél?

Nekem nagyon jó "hitory"-m van amit a nagy cégek megosztanak egymással és ha bérelsz akkor simán kapsz nagy és drága autót pedig csak mondjuk a Corsát szerettél volna. Van egy barátom ő jó pár helyen nem kap már autót :) de mondtam ez üzlet ahol neked akár korlátozottak is lehetnek az anyagi lehetőségeid, nekik meg csak drága és kifogástalan autóik vannak.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 13:10:42

@@nális Coitus: Na, ott te voltál a madár és nem a dán a geci

gonosztojás (törölt) 2009.09.25. 13:17:49

Na már most egyet nem értek..
Én is rendszeresen bérelek autót skótlandban, de a váltókban mindegyikben ugyott van az egyes mint itthon.Mivel a gyártók ezért nem csinálnak külön váltót.Balra fent egy, az ott is balra fent egy.(Ott a sémarajz is!) csak balkézzel.De ha a delikvens hármasban próbál csusztatott kuplunggal indulgatni folyanmatosan,kb. fél óra alatt üvegesre lehet égetni a a tárcsát. És az kuka. Mese nincs.
Fizess.

isti77 2009.09.25. 13:31:43

Az eljárás módja vitatható, de a tény sajna nem, hogy az autót te vágtad haza.
Namármost, ha te nem veszed észre azonnal a fordulatszám leesésből (illetve bénábbaknál, akik nem tudnak ilyenkor villámgyorsan kikuplungolni és adni egy gázfröccsöt, a lefulladásból), hogy egyes helyett hármasba tetted a váltót, akkor az eddigi 42 évben valaki nagyon vigyázott rád, mert nem sok érzéked van a vezetéshez.
Igen intenzíven (vagy gyakran) kell csúsztatni a kuplungot ahhoz, hogy elfüstöljön. Nem tűnt fel, hogy milyen hosszú az egyes? Gondoltad, hogy ez típusfüggő, van olyan autó, amelynél 10-15 km-h-nál még csúsztatni kell egyesben a kuplungot?

Azt, hogy a srác nem tudta ránézésre megmondani, hogy tönretetted a kuplungot, nézd el neki, ez kívülről viszonylag nehezen állapítható meg, hacsak nem a szagból, de az önmagában még nem jelent halált.

Mellesleg a jobbkormányos autókban is ugyanott van a fokozatok kiosztása, a pedálsorrend, de még az index és az ablaktörlő is a kormány két oldalán, mint itthon, az egyedüli különbség, hogy ballal kell, az ellenkező irányba tolni, de azért ez könnyebb, mint bal kézzel írni egy jobbkezesnek.
Tehát a kuplungleégetésre ez nem mentség.

itschykhatschy · http://www.itschykhatschy.com/ 2009.09.25. 13:49:35

A PÉNZTÁRTÓL VALÓ TÁVOZÁS UTÁN REKLAMÁCIÓT NEM FOGADUNK EL.

És ez igaz a cégre is. Ha találtak volna hibát, akkor azt JEGYZŐKÖNYV hiányában semmilyen úton-módon nem tudják rád verni. Mivel bizonyítják, ha nem ismerted el? A legtöbb amit tehetnek, hogy kizárnak a saját szolgáltatásukból.

A kuplung meg ott van az amortizációban. Szerintem.

joetaylor 2009.09.25. 13:50:32

bazz el*rtam a history-t

hardrock 2009.09.25. 14:13:57

Na ezt hajtsák be, bazmeg.

hardrock 2009.09.25. 14:15:34

Na ezt próbálják behajtani, bazeg.

balapety 2009.09.25. 14:24:03

@isti77: Kivéve a Japán gyártmányú kocsikban.Azokban az index és az ablaktörlő fordítva van.Szokta is szopni velük amikor kanyarodás előtt rendszeresen bekapcsolom az ablaktörlőt.:DD

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 14:37:49

@gonosztojás: Visszavették tole, kaucio visszafizetve, dátumok nem stimmelnek a követelésen
Mit fizessen vissza???
Ok kuplung. Ki bizonyitja be, hogy milyen állapotban volt a betét az átadáskor?

Ne hulyitsd már a "szakértelmeddel"

Alikam 2009.09.25. 14:37:49

Nincs itt semmi gond. Te leadtad az autót, ők átvették. Kifogást lehet emelni addig, amíg át nem veszik.

Sanyi 2009.09.25. 15:33:26

@isti77: Hat nem, attol fugg milyen autod van. Sok auton a meg van cserelve az index es az ablakmoso (pl. fordok, legalabbis Ausztraliaban). Angliaban meg nem vezettem...

Sanyi 2009.09.25. 15:36:24

Amugy, berautoban eddig kettoben talan nem volt szar nekem a kuplung. 30-ban meg igen. Tiz eve nem is berelek mast csak automatat.

Pietrof 2009.09.25. 15:49:36

Pont 1-2 hete Madridban béreltünk autót, neten keresztül, idén ötödik alkalommal. Eddig az volt, hogy átvettük az autót, semmi kaukció nem volt, a szerződés idén is úgy szólt, hogy a bérleti díjon felül előre fizetendő a tele tank benzin. Viszont akár üresen is visszaviheted. 2 éve éppen ki tudtuk bekkelni az újabb tankolást. Ez jó kényelmes megoldás volt és a paraszt úgyse tudja totál üresen betolni az autót, tehát néhány litert mindig nyernek rajta. Idén a hölgy aki elég lekezelő volt benyögte, hogy a bérleti díj 285 EUR + 100 EUR kaukció (hozzátette, hogy amúgy 500 EUR lenne a kaukció, de száz elég lesz, majd visszautalják ha minden ok a kocsival). Kérdezzük, hogy akkor most ebben már benne van-e a benzin ára, mivel a szerződésben benne van érthetően, hogy a helyszínen fizetendő. Erre mondja a csaj, hogy a szerződéssel ne foglalkozzunk, az az igaz amit ő mond, nem ami a papíron szerepel. Mondom jah!!!! Sebaj, kibírtuk, csak sajna idén egy benzines autót kaptunk, jó kis 8-9 literes fogyasztással. Így 3 tank benzinnel úsztuk meg a nyaralást. Visszautalták a 100 EUR kaukciót. De azért ott hagytunk nekik egy tilosban parkolós cetlit. Cetli hátulján nem volt semmi szám, se parkolóőr a környéken. Infók pedig spanyolul voltak a cetlin. Így hát reménykedünk, hogy nem kapunk majd mi is hasonló levelet!!!
Tanulság: nagyon fel kell készülni a külföldi kocsibérlésnél! Gondolom bizalmatlanok voltak velünk alapból tudván, hogy honnan jöttünk. De azért kérdezem én: tényleg egy lapon tartanak minket nyilván egy román, szerb, török, bolgár, stb. állampolgárral? Kikérem magamnak!

moli 2009.09.25. 16:42:35

@Pietrof: en is spanyolorszagban, de nalam (eucasacar, rettento budget): igaz nem kedvesek, de celratoroek (ami nalam sokkal ertekesebb tulajdonsag, mint a kedvesseg), tele tank kifizet, de en tele is vittem vissza, hiszen nem tudom szarazra autozni. igazabol nem teljesen tele volt, mert csurig toltott, kifolyos tankbol utaztam meg a leadas helyeig ~20km-t autopalyan. mondtam neki teletank, mondta oke, visszautaljak a penzt. nezek ra, meg se nezi? nem. eljottunk, engem csak nem hagy beken a gondolat, igy 50 meterrol visszafordultam, hogy legyen szives irja ra a papiromra, hogy tele van a tank. ezt meg o nem ertette, mondja szabvany eljaras. elmondom megint, megerti, rairja, alairja, lepecseteli.
amugy az auto tele volt karcolasokkal, kis horpadasokkal. bar atvetelkor lefotoztam, de leadaskor meg se neztek az autot, pedig a bódétól 10 meterre parkoltam le.

dooky 2009.09.25. 16:46:21

Nagyon egyszeru a tortenet, mar nem egyszer bereltem kocsit itt irorszagban vagy ukben... Minden alkalommal elmondjak, hogy a kocsit erdemes full insuransszal kivenni, foleg akin latszik, hogy eloszor vezet. Ez kb 5 font tobbletkoltseg naponta, es onnantol at se nezik a kocsit. Amugy ez a default es kulon kell kerni, ha nem akarod, ugy mint az utasbiztositast is.
Amugy nem lehuzas, de mivel szinte mindenki full insurance-t ker, valahol be kell hozni a javitasi koltseget..

Miert nem jarsz utana a dolognak, mielott lemondassz valamit?

moli 2009.09.25. 16:47:07

kimaradt, hogy a tele tankert 43 litert akartak szamolni ford fiesta 2007-es. szerintem papiron nincs is akkora tankja, nemhogy az egeszet kifogyasszam belole. igy inkabb feltoltottem

EDHM_R2 2009.09.26. 00:20:37

én speciel Angliában élek, de a saját magyar balkormányos autómat használom. szerintem sokkal könnyebb így vezetni, mint átszokni a jobbkormányra. persze nem láttam még kölcsönözhető balkormányost... mondjuk előzésnél nem túl előnyös ez a verzió :]

csipa 2009.09.26. 08:17:34

1. A szaz font az onresz a biztositasbol. Ha vmi gond van a kocsival te csak azt bukod
2. A kauciot visszautaltak, ezzel elismertek,h te hibamentesen adtad le a kocsit. Ezukatan mar nem tudjak terhelni a szamladat. Ha tudtak volna mar megtettek volna. Ezert probalkoznak ezzel a levellel, de szerintem eselyuk sincs.

csipa 2009.09.26. 08:25:10

1. A szaz font az onresz a biztositasbol. Ha vmi gond van a kocsival te csak azt bukod
2. A kauciot visszautaltak, ezzel elismertek,h te hibamentesen adtad le a kocsit. Ezukatan mar nem tudjak terhelni a szamladat. Ha tudtak volna mar megtettek volna. Ezert probalkoznak ezzel a levellel, de szerintem eselyuk sincs.

zsepike 2009.09.26. 11:18:23

Nagyon egyszerű a válsz: Angliában élek, úgyhogy van alapja annak amit írok. Egyszerűen nem kell kifizetni. ÍRni kell nekik egy levelet, amiben mindez szépen le van írva, ami itt is. Majd a végére odabiggyeszteni, hogy sajnálatosank tartom az egész ügyet, és tanácsolom minden ismerősömnek, hogy még véletlenül se vegye igénybe az önök cégét! Ezt így szépen elpostázni nekik, és várni. Ha ezek után is ragaszkodnak hozzá, hogy be legyen fizetve a pénz, akkor írni egy újabb levet...ez itt így megy. A végén remélhetőleg el lesz felejtve a dolog...

A Tyne folyó déli partja 2009.09.26. 15:27:50

@Trojai: felet? mi ezer fontért vettük a Nissan Primerát, igaz, h.tíz éves, de semmi baja, akár két éves is lehetne, van benne riasztó, rádió (kazettás, mondjuk:) automata ablaktekerő, stb.

Eastbay1 2009.09.27. 00:28:19

@EDHM_R2: Mondjuk kb 13.5 perc alatt meg lehet szokni a jobbkormányost. Arról nem is beszélve, ha kiszúrja a yard, hogy évek óta magyar rendszámos kocsival jársz, akkor úgy rád verik a regadót mint a szél, meg még pluszba keményen meg is büntetnek.

Trójai 2009.09.27. 21:10:15

@Animacs: tényleg? Nahát akkor azóta még lejjebb mentek az árak. Írtam azt is hogy én még régebben voltam Angliában, (6 éve) szal az akkori viszonyokat tudom.

De azért én vennék egy kocsit mindenképp a postoló helyében,(Valahogy spórolja ki, mert nem egy nagy összeg ha Ott dolgozik és ottani fizetést kap) mert ott muszáj h legyen kocsid, annyira drága a tömegközlekedés. (ha naponta kell utaznod)

QAQ 2009.09.28. 14:56:12

Vannak olyan auto kolcsonzok ahol nem kell hitelkartya akar keszpenzel is fizetheto na ekkor van kaucio de ha az ember fizet teljes biztositast ami par euro /nap akkor kaucio sem kell.

A meno kolcsonzok Avis,Hertz,Europcar csakis hitelkartyara adnak autot es leadas utan(kulcsot bedobod es elmentel) par hettel szamlaznak tehat nem tudod mennyit fogsz fizetni...viszont tudod h viszonlyag uj autot kapsz mindig.

Szerintem ha nincs hitelkartya adatod megadva nem kell fizetni.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.28. 19:51:00

@Trojai: mi ezt kb. 3 éve vettük. azaz vette a tesóm.

A Tyne folyó déli partja 2009.09.28. 19:52:04

@Trojai: azért egyedül utazni nem éri meg, meg itt északon elég jó a tömegközlekedés. (mert itt ment végbe az ipari forradalom, állítólag annak a hozadéka:)

2009.09.28. 20:20:45

Epp most tertem haza egy angliai autoberlos turarol. Kedves posztolo biztos valami zugkolcsonzotol szerzett autot, es ugy ertem, hogy nem is adott meg hitelkartya szamot. Ha ez igy van, akkor el lehet felejteni az egeszet.

Tobben irtak, es osztom a velemenyt, hogy ha 42 ev tapasztalat utan kuplungot fustolt, meg nem talalta a sebessegeket, akkor inkabb az autot is vissza kellett volna adni ott helyben :) Valoban kb. 15km megszokni az egeszet...

Na mindegy, ne fizess, posztolo, es maskor berelj normalis helyrol full-coverrel.

Duarte Freitas Souza do Rego Ramalho 2009.09.29. 14:02:05

@TaZ: Bocs, de mi az a posztoló? A pasas új szinonimája a szlengben?

2009.09.29. 18:46:33

@Duarte Freitas Souza do Rego Ramalho: nem, az te volnal, aki kuldte a levelet, tehat postoltad, igy postolo lettel, hunglishul posztolo...

And21 (törölt) 2009.10.01. 00:53:09

Ilyen balfaszt.
Egy masik tortenet.
25 eves srac, van jogositvanya 3 eve. cardiffbol - cambridgebe meg vissza egy nap alatt egy ford transittal ( eletemben eloszor vezettem ekkora jarmuvet, elotte csak citroen jumpy volt.
Soha nem vezettem bal oldalon.
Miutan levontak 150£ biztonsagi penzt atvettem az autot teli tankkal,korbejartuk, kaptam papirokat es hajra.
Egy nagy levego utan az elso ket oraban odafigyelve egyszer sikerult melle tenni.
Az autot visszavittem teletankolva es a 150£ 3 nap mulva a szamlamon volt. Ennyi.

Te meg jossz it a nagy vezetesi tapasztalattal aztan ossze vissza teszed a sebesseget. A pofamrol leegne a bor ha panaszkodni mernek.
A kuplung meg ugyanazzal a labbal mukodik mint itthon.

Igazabol az a 100-150 meter amikor lefulladtal egy tucatszor es visszamentel panaszkodni bizonyara felhivta a figyelmet a lehetseges veszelyekre.

Ha nem fizeted ki siman beperelnek, mar be is tudjak hajtani akarhol vagy az euban.
Masfelol kitilthatnak az orszagbol ha a neved felkerul a bunugyi listara.

Amugy nekem az egyesult kiralysagi lakcimemrol kellet bizinyitekot bemutatni, szerintem neked is.
Szoval megtalalnak ha akarnak.
Ennyi penzert meg mar venni lehetett volna valamit, az AA-hoz feliratkozni mentesre evi 40£.

Ha valamit tonkreteszunk azert felelossek vagyunk.

And21 (törölt) 2009.10.01. 00:56:23

Ja, amugy fizettem meg plusz 10£ biztositasra igy ha bermi torteni 200£ lettem volna felelos.

canya71 2013.10.03. 09:28:07

Érdeke, itt Magyarországon van olyan autókölcsönző, akivel nincs gond. Én a Pit-Stop rent a car-ba botlottam bele a neten, a www.ber-autok.hu oldalon. Eleve az online bérlés miatt kaptam engedményt, odahozták a kocsit (transit)és tök flott volt minden. Külföldre is lehet vinni, persze Angliába azért nem velük mennék :).
süti beállítások módosítása