Tékozló Homár

Köcsögreformot sürget evezőspárti olvasónk a Római parton

2009.11.03. 00:27 | szily | 33 komment

Duarte Freitas Carvalho do Rego Ramalho igazi magyar reformer. A "Törvényesség, rend, béke, sportszerűség" jelszavával ugyanis úgy akarja európai értelemben vett folyóvá tenni a Dunát, hogy a reform alanyait, a motorcsónakosokat már levele subjectjében leköcsögözi. (Aki próbált valaha szép csendben horgászni, heverészni vagy evezgetni a Dunán, az azért nem lepődik meg a yachtellenes hevességen.) Ha azonban túltesszük magunkat a pannon reformdühön, abszolúte van értelme annak, amit hosszú nickű barátunk mondani akar.

Köcsög motorcsónakok a Rómain

Igaz, hogy most éppen ősz van, de remélhetőleg eljön még a következő tavasz, nyár is.
Az a baj, hogy a Rómain, tehát az Aquincumi hídtól északra egyre több motocsónak űzi gyermekded játékát. Teszik ezt a köcsögök akkor, ha szép, meleg idő van, süt a nap. A déli szél sem baj nekik, mert az annál jobban ugratja a leprájukat. A motorcsónakozás ugyanis állítólag ú.n. technikai sport. A Római parti benzinlovagok ezzel szemben valójában gyermeteg száguldozók, akik nem tekinthetők igazi sportembereknek, legfeljebb a társaságukban levő, hasonló, vagy alantasabb IQ-jú más neműeknek próbálnak imponálni motorizált vacakjukkal. (Ha kicsit rosszabb az idő, mondjuk borús, vagy kissé szemerkél, nyomuk sincs a vízen. Hálistennek.Ekkor jót lehet evezni.)
A motorozás abból áll, hogy először megyek felfelé, majd ugyanezt visszafelé, aztán megint felfelé, stb. Tehát nem nagyon a közlekedés, vagy kirándulás, szép tájak megtekintése a cél, hanem maga a motor és a védtelen Duna csesztetése olajjal, benzinnel, zajjal. Egy alválfaj a vizisíelő. Ezek lelőhelye a 5-ös kilométerkő környéke, mert itt jól lehet körbe-körbe száguldozni, izoprén ruhában feredőzni, önfeledten kurjongatni.
Mindez rendben volna, de van egy másik fajta vizi lény is a Rómain. Ez pedig az evezős. Régen többnyire kilbótosok, aztán jöttek a kajakosok, mostanság pedig a túrakenu a divatos. Ez a hajóváltás nem csak azért következett be, mert többféle hajó kapható, és a kenu egyre divatosabb lett, hanem ennek van jóadag biztonságossági oka is. A motorcsónakok ugyanis most már csak nem teljesen az uralmuk alá vonták a nevezett Duna-szakaszt. Passzióból össze-vissza száguldoznak, szeszélyes, óriási hullámokat keltenek, és egyáltalán nincsenek tekintettel az emberi vonóerővel hajtott hajókra. Egy normál vasánap délután pl. júliusban elég aggályos kilbóttal vízre menni: jöhet ugyanis egy köcsög, aki teljes sebességgel oldalirányból megközelíti, és ekkor annyi víz csap be az alacsony peremű hajóba, hogy az félig is megtelhet, de akár el is süllyedhet, mint ahogy erre minden nyáron van példa. A kajak a hullámtól borul, egyedül talán a túrakenu állja a sarat (azaz a magasra felcsapó, agresszív hullámokat), feltéve, ha rutinos a hajó személyzete. Bár a nyár közepén kenuval evezve is már-már raftingolás az ember érzése.
Képzeljük el, hogy valaki, pl. egy négytagú család kilbótját, kenuját a Szentendrei-sziget alatti széles Duna-szakaszon - akár a nyár közepén - a több összevissza száguldó motoros egymást felerősítő, lötyögve interferáló hullámai beborítják.
 Négy ember kerül a 16 fokos, piszkos hullámok közé, úgy hogy kb. 300 métert kell úszniuk. Ember normál körülmények között, pl uszodában, Balatonban ha jól is úszik, itt feltétlen hátrányban van. Ijedtség, hirtelen hideg víz, hullámok, sodrás, családtagok mentése, cucc mentése, és még ki kell úszni valahová. Hozzá kell tenni, hogy a partközeli úszás ezen a szakaszon elég veszélyes a limányok, a hirtelen változó meder mélység, kikötött stégek és hajók miatt.
Mindezt azért írtam le, hogy a lehető legkevesebb cinikus megjegyzést kapjam a beíróktól, bár bármit bármihez hozzá lehet szólni. (Pl. hogy az erősebb csónak  ...ik, vay hogy esetleg az evezősök a köcsögök.)
A gondolat vége:
A. A motorosoknak némi szolidaritást kellene érezniük evezős sporttársaik iránt, messze kellene őket kerülni, levett sebességgel. Ha valaki mégis beborul miattuk, menteni őket.
B. A vizirendőrségnek nemcsak a fürdés veszélyéről kellene papolnia, hanem sebességkorlátozást kellene bevezetnie bizonyos partszakaszokon. Gyakrabban kellene a viszonyokat ellenőriznie (levett sebességű rocsójával), és a borultakat menteni, valamint a borítókat elkapni, akik ilyenkor igyekeznek gyorsan télakra vágni magukat.
És:
C. Mi lenne, ha pl. a  motoros száguldozás a csak váci ágban történhetne, ez ugyanis jó széles, és a hullámok hamarabb lenyugszanak, míg a szentendrei ág az evezőseké lenne? Ide közlekedési célból természetesen bejöketnének a motoros, de az adott partszakaszon csak csökkentett sebességgel.
 
Mindezt nem most találom ki. Tudok jó példákról Franciaországból vagy Angliából. A Loire-ba ömlő kisebb folyók bonyolult vízrendszerében például a motorcsónakok maximális sebessége 10 km/óra. A táj szép, nyugodt, európai.  Aki száguldozni akar, annak is jut erre célra elkülönített folyószakasz.
Törvényesség, rend, béke, sportszerűség.
 
Duarte Freitas Carvalho do Rego Ramalho

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaspite 2009.11.03. 00:28:36

A Balatonon se motorcsónakázhatsz csak úgy...

LaniaMaior 2009.11.03. 01:07:11

Ja, analóg szitu a rosszul beállított motorok bruftyogása éjjel fél 12-kor a kertvárosban. A motorosok tufák, a gyerek nem tud aludni, mi szívunk.
Hol van csárszbronzon, amikor szükség van rá? Leszedni a delikvenseket egy távcsövessel, oszt bruftyoghat/motorcsónakozhat eztán az örök vadászmezőkön. Merthogy más alternatíva nemvan.

silent76 2009.11.03. 01:13:44

Már megépült az Aquincumi híd?

Ellenőrző szerv · http://indexfuck.hu 2009.11.03. 01:23:18

És akkor még a horgászokról szó sem esett...
(Meg a suttyó index fórum moderátorokról)

Káposztakukac 2009.11.03. 02:04:13

nekem is a rómain van a motorcsónakom. eddig soha nem volt konfliktusom se kajakosokkal, se másokkal. de ha egyszer összefutnék a vízen a cikk írójával, akkor biztos, hogy nem sajnálnám, ha problémái akadnak ennek a "köcsögnek".

ghck 2009.11.03. 04:07:29

@Káposztakukac: nyilván nem rólad írt! De azt nem írtad, hogy végülis miért köcsögözted le? Engem messze nem érint a probléma, de a mondanivalójával egyetértek.

ghck 2009.11.03. 04:08:30

@Káposztakukac: nyilván nem rólad írt! De azt nem írtad, hogy végülis miért köcsögözted le? Engem messze nem érint a probléma, de a mondanivalójával egyetértek.

ghck 2009.11.03. 04:09:31

@Káposztakukac: nyilván nem rólad írt! De azt nem írtad, hogy végülis miért köcsögözted le? Engem messze nem érint a probléma, de a mondanivalójával egyetértek.

ghck 2009.11.03. 04:10:05

@Káposztakukac: nyilván nem rólad írt! De azt nem írtad, hogy végülis miért köcsögözted le? Engem messze nem érint a probléma, de a mondanivalójával egyetértek.

Secnir 2009.11.03. 04:19:22

hosszú nicknevű poszt tolónknak igaza van.

Secnir 2009.11.03. 04:34:30

hosszú nicknevű poszt tolónknak igaza van.

Secnir 2009.11.03. 04:35:43

blogmotor meg monnyon le mer dupláz
blogmotor meg monnyon le mer dupláz

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.11.03. 04:53:18

A rómain még sosem borultam a motorosok miatt, pedig 20 éve járok oda lapátolni. Ellenben a szárnyashajóktól már kaptam rendesen, pedig az nem jár sűrűn, mégis ott kapcsol feljebb.

Szepikutya 2009.11.03. 04:58:44

A baltaarcúak cselekményeit szakszerűen valami kütyüvel rögzíteni, azután a bíróságon majd magyarázkodhatnának. Mivel a vízen pofán verni nem lehet őket( elég gyorsan lefalcolnak) marad ez a megoldás. A bíróságtól meg lekövetni, hová tér haza......

Vágási Feri_1 2009.11.03. 07:00:12

Jó hogy egyeseknek futja motorcsónakra is...A probléma feltehetően itt ugyanaz lehet,mint a közutakon.Tízenésves hülyegyerekek apucitól kölcsönvett járművel száguldoznak le és fel.Nyílván azt gondolják,újgazdagként bármit megtehetnek.

KáposztaMedve 2009.11.03. 07:02:11

Az ilyenek inkább tanuljanak meg vízen járni. Egész nyáron nyeli a k.motorcsónakosok bunkóságait, majd novemberben előáll a sztorival. Vagy eddig a nevét fogalmazta? Vagy ennyire késik a homár?

Eric_Cartman 2009.11.03. 07:06:55

A horgászok menjenek a picsába.

RaveAcE 2009.11.03. 08:22:39

A buzik mindíg ilyen sokat írnak?

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.11.03. 08:29:28

Támogatom a posztírtót. (Mondjuk ő biztos nem Tóta, mert a nevezett legnagyobb sporteljesítménye az életben egy joint puszta kézzel történő besodrása lehetett.)
Bár én soha nem venném rá magam, hogy a Duna nevű szennyvízfolyamon kenuzzak, a Tiszán nekem is volt hasonló bajom a köcsögökkel.

papugaja 2009.11.03. 08:37:08

Alapvetésem:
Semmi olyan hobbinak nincs szerintem létjogosultsága, ami zavarja más munkáját, pihenését, hobbiját.

És nem tudom megérteni azokat a mocsós, krosszos, kvados, offródos köcsögöket, akik a "természet" hívásának engednek motorizált faszságukkal.

2009.11.03. 09:24:40

betonozzák le a Dunát és akkor nem lesz motorcsónak. Meg szúnyog se.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.11.03. 10:15:30

@RaveAcE: Számodra is heterofób madárkának tűnik a posztoló?

Roltii 2009.11.03. 10:15:48

rühellem az ilyen motorcsónakos köcsögöket...ezért inkább repkedek Tököl-Halásztelek felett:D Bocsi az ottlakóktól (bár Falkeval járok, nem hiszem hogy nagyon zavaró lenne)

pengusz 2009.11.03. 10:55:17

MOst akkor pecásként meséljem el, hogy az evezősök mit csinálnak RSD-n? 5-6 m-re jön a parttól, 10 m-re kíséri a motorcsónak, és csak azért nem tépik le a szerelékem, mert azonnal ugrok, és mint állat tekerem ki egyből. Ja és ne ilyen kis piriszkázó túrázókra gondoljatok, ők középen mennek, és figyelnek a pecásokra, hanem az élsportolókra (itt van a csepeli edzőközpont), akik szarnak mindenkire, mert ők a menő kajakosok/kenusok.
de jönnek erre rendszeresen ilyen buli hajók, na azokkal is voltak szép esetek, amikor részegen beugrott a csávó, majd szívatták, hogy "Ússz csak, mindjárt utolérsz" csávókám meg majdnem megfulladt.
Én megértem, hogy ott edzenek sokan, de ők sincsenek tekintettel másokra. Nem értem, miért 5m-re kell a parttól menni teljes sebességgel, ha úgyis tudják, hogy pecások is vannak? 50m-re tőlem a 3 pecás nem volt olyan szerencsés, vitték a szereléküket.

papugaja 2009.11.03. 11:31:21

@pengusz:
Ha beizzítanál valami masszív tengeri botot, fonott zsinórral, az megfogná üket?

pengusz 2009.11.03. 11:58:23

@papugaja: :D Lehet :D De az nem minősül terrorcselekménynek? :D
Szerintem fenekezővel is be lehetne szakítani őket. :D

=Ford Prefect= 2009.11.03. 13:57:31

Wakeboardozni hajó után pedig faja...

2009.11.03. 22:43:51

Na, hogy ne legyen vita, köcsögök az evezősök is meg a motorosok is.
Köcsögország.

2009.11.04. 00:16:04

...engem meg zavarnak a lékhorgászok, mikor korizom a Dunán...

pengusz 2009.11.04. 09:11:15

@ton-ton: Ez jó volt :D
Mondd már meg, mikor volt utoljára befagyva a Duna annyira, hogy koriztál rajta? :D

papugaja 2009.11.04. 10:09:15

@pengusz:
Már nem emlékszem, de volt ilyen nem túl rég.
Az volt csak zavaró, hogy kerülgetni kellett egy kisebb csoportosulást, akik süvegüket dobálva azt kiáltozták: Éljen Mátyás Király!

kispestipeti 2009.11.05. 11:52:54

minek ilyen hosszan magyarázni ezt a konfliktust? miért lenne más a vizi közlekedési morál, mint a minden nap az utakokon saját járművekkel, tömegközlekedéssel közlekedőké? ott is folytonos az acsarkodás, nem? mindenütt akadnak ellenérdekeltek és a posztban tapasztalt stílus ilyen helyzetek békés kezeléséhez soha sem fog segíteni.
az olvasottak szerint azért az "emberi vonóerővel hajtott" (sic!) csónakokban evezgetők sem minden esetben állnak valami kulturáltan a dolghoz. aki (csak) ilyen hangnemű, minőségű írással tud megjelenni a sokaság előtt, arról elég könnyen elképzelem, hogyan viselkedik a rómain, amikor konfrontálódik olyan embertársával, aki másképp gondolja a vizi szórakozást. akinek a szemszögéből nézve lehet, hogy útban van az a sok k....g össze-vissza csónakázgató. mit tegyen, hogy az evezősök kedvében járjon? ne keltsen hullámot? csak a folyó közepén, illedelmesen egy irányba közlekedjen? kérjen útvonalengedélyt az evezősöktől? normálisan viselkedve, empátiával kezelve a másik szórakozását, szükségét meg kell tudnunk férni egymás mellett!!! ennek hiányában marad a kötsögözés és társai. (no meg a fikázgatás a zinternetes posztokra)

anarcho78 2009.11.05. 14:46:34

teljesen igazoló van a posztolónak! de azért tegyük hozzá, hogy a barom kajakosok, csónakosok is rohadt módon zavarják a horgászokat. főleg a kezdők, kicsik, akiket a náci, hangszóróval felszerelt edző utasítja a part fel függetlenül attól, hogy ez kiket zavarhat. egyszer elzavartam egy ilyet (edzőt, nem gyereket!!) - 50 grammos ólom és azzal suhintgatni, csak kiabálni tudott...

a rend kedvéért megjegyzem: saját kajakkal mi is rengeteget evezünk a Dunán, de mindig ki tudjuk kerülni a horgászokat! a jet ski-sek és motorcsónakos nyomorékok (tudjátok, kicsi fütyi, nagy hajó) ellen sajnos még nincs fegyverünk, de mai késik nem múlik. apropó: légpuska nem engedélyezett kajakban?
süti beállítások módosítása