Drága Homár-olvasók,
örömteli ollócsattogtatással jelentem be, hogy gazdagodott a Homár kínálata: ha minden jól megy, ezentúl rendszeresen küldenek nekünk anyagokat egy friss hazai fogyasztóvédelmi magazin, a Teszt plussz újságírói. A nyár vége óta megjelenő lap mögött a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség nevű civil szervezet áll. Az együttműködés azért tűnik kecsegtetőnek, mert a FÉBÉSZ-esek abban erősek, amiben a Homár nem: például minden hónapban tudnak csináltatni egy komoly, laboratóriumi tesztet egy nagyobb termékcsoporton. Elemezték már a magyar wc-papír- és tejfölkínálatot, decemberben pedig a szaloncukrokra mentek rá. Hajtás után olvasható a Nagy Szalonteszt Homár-olvasók számára készült változata, amiből kiderül, hogy a marcipánosnak hitt szaloncukor gyakran percipános. Tudják, mi az a percipán? Mert mi nem tudtuk. Barackmagból készült álmarcipán. További részletek alant:
Szaloncukrot szinte mindenki vásárol, háztartásonként átlagosan 1,5 kilogrammot. Hogy megkönnyítsék a választást, a Teszt plussz munkatársai alaposan szétnéztek az üzletekben. (Az általuk vásárolt legolcsóbb 823 Ft/kg, míg a legdrágább 4684 Ft/kg volt.) A közkedvelt szaloncukrok zselés és marcipános - minőségére voltak elsősorban kíváncsiak. A rangsor felállításához a TÜV SÜD Kermi akkreditált laboratóriumának vizsgálatát kérték, de természetesen ők is végigkóstolták a megvásárolt mintákat. Tisztelet a kivételnek, szerintük nem voltak igazán finomak!
Összesen 20 különféle csomagolású és márkájú szaloncukrot tesztelt a Teszt plussz Magazin. A mintákból 10 marcipános, 10 pedig zselés volt. Átlag 25 szemmel/ csomagolás számolva, mintegy 500 szemnyi karácsonyi édesség jutott a szerkesztőségre (és persze a laboratóriumba is), amelyből nem sok ajánlható jószívvel, a szaloncukrok inkább szépek voltak, mint jók. Főleg a kóstolás vége felé. Egyebek között ezért is bízták a hiteles "ítéletet" a szakemberekre, hiszen az ötödik, hatodik szem után - kellő hosszúságú szünet nélkül - már aligha lehet objektivitásra kényszeríteni az ízlelőbimbókat.
A marcipános szaloncukrok esetében, a laboratóriumi érzékszervi bírálati eredmények alapján 2 termék kiváló, 4 jó és 4 közepes "osztályzatot" kapott. A Szamos Marcipán Kft., és a Kraft Foods Hungária Kft. marcipános szaloncukrai (utóbbi a Milka) kiváló minősítést értek el, míg a leggyengébben a Choco-Bonita Bella családi szaloncukra szerepelt.
A zselés szaloncukrok esetében 7 termék jó, 2 közepes, 1 pedig elégséges pontszámmal végzett. A Bonbonetti Kft. szaloncukra kapta a legjobb, míg a Sárospatak Hungária Kft. Zemplén Ezüst Csengő szaloncukra a leggyengébb minősítést.
A tesztből kiderült az ár szempontjából általában az a jobb minőségű, amelyik drágább. A szaloncukor megvásárlásakor ajánlják, hogy a fogyasztók gondosan olvassák el a csomagoláson feltüntetett információkat, de ne csak a frontoldalon, hanem a hátoldalon, az apró betűs részeket is. Főleg a marcipán szót tartalmazóknál érdemes figyelnünk, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy „marcipános” feliratú szaloncukrot tartalmazó zacskót tartunk a kezünkben, vagy „marcipánízű”-t. Ez utóbbi szaloncukor ugyanis nem látott marcipánt csak aromát, az előbbi viszont igen. Az már más lapra tartozik, hogy milyen mértékben, mivel elég néhány százalék is ahhoz, hogy kiérdemelje a marcipános jelzőt.
A következő variációkkal találkoztak a csomagolásokon: mandulatartalom, (mandula)marcipán, percipán-marcipán, természetazonos aroma. Magas mandulatartalom feltüntetése esetén biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb minőségű marcipánt kapjuk. Minél több a mandula a cukortartalom javára, annál értékesebb. A marcipán hangzására hajazó percipán nem tartalmaz mandulát, hanem barackmagból készítik. A természetazonos aromának pedig már a nevéből is sejthetjük, hogy nincs benne mandula. Egyébként a marcipán megnevezés önmagában csak a mandulából készült termékre használható. Egyéb esetben fel kell tüntetni, hogy milyen alapanyagból állítják elő (pl. marcipán-percipán, pisztáciamarcipán stb.)
Az élelmiszerkönyv előírásai alapján a szaloncukor minimum 20 %-át a bevonóréteg kell, hogy képezze. A minták ennek a kívánalomnak megfeleltek - egy kivételével, amelyet kimérve vásároltunk az Auchanban. Egy szaloncukormárka pedig alaposan túlteljesített, ugyanis a szaloncukorszem csaknem fele a bevonat volt. A vastagbőrű versenyző a Milka szaloncukra volt, itt a csokibevonat felé lejtett a hazai pálya.
A szaloncukor hungarikum, csak mi magyarok tesszük a fára, vagy a fa alá ezt a karácsonyi édességet.
Aki a teszt finom részleteire is kíváncsi, az a nyomtatott Teszt Plusszban nézhet utána.
Gondoltunk olyanra is, hogy előre meghirdetett napokon a FÉBÉSZ és a Teszt Plussz jogászai, szakértői válaszoljanak a Homár-olvasók kérdéseire egy-egy forró témában. Akinek van tippje, hogy milyen témakörrel kezdjünk, az írja meg levélben, köszönjük!
Az utolsó 100 komment: