Meglepő eredménnyel zárult a Teszt Plussz fogyasztóvédő magazin nagy barackpálinka-tesztje: az elmúlt években nevet szerzett kis magán főzdék italai a 17 tagú mezőny közepén és a legvégén rekedtek, a dobogón viszont két nagyvállalat pálinkája is szerepelt.
Komoly elemzésnek vetette alá a stáb az üzletek polcairól levett 17 palackot. Első körben a borkóstoláshoz hasonló módon érzékszervileg teszteltek, a mintákat ezután átvitték a Corvinus Egyetem Sör és Szeszipari tanszékének laboratóriumába, ahol a műszeres analízis következett, így állt össze a versenyzők összpontszáma.
A tesztcsapat profi kóstolókból, és pálinkakedvelő és -ismerő civilekből állt. Az italokat vakon próbálták ki. "A kisebb magán pálinkafôzdék elmaradtak a nagyvállalatok által kínált barackpálinkák mellett" - foglalta össze a benyomásaikat a Teszt Plussz szerzője. Jóllehet drága, minőségi, kizárólag gyümölcsből készült párlat volt az összes résztvevő, nem egy pálinka hibásnak, sôt kellemetlennek tűnt a kóstolás során. Óriási meglepetés, hogy az utolsó helyen a jó nevű Panyolai Elixír végzett, a teszt nagy nyertese pedig a Kecskeméti Likőripari Zrt. egy második és egy negyedik hellyel.
Jöjjön most az első négy helyezett értékelő lapja, profi kóstolónyelven megfogalmazva:
1. Miraculum barackpálinka (Agárdi Pálinkafőzde) 0,5l / 4074 Ft
Tökéletes illat: barack, virág, citrus, minden, amit érezni kell. Ízében ott bujkál a héj kesernyéje, a magzamat, a baracklekvár. Komplex, harmonikus pálinka. Nemcsak szép, hanem elegáns is. Szeretni kell és lehet.
2. Kecskeméti barackpálinka (Kecskeméti Likőripari Zrt) 0,35l / 4400 Ft
Kellemes gyümölcsillattal nyit, kellôen fűszeres, és a virágillatok is megmutatják magukat. Íze, mint a szép, friss barack. Komplex, könnyed pálinka. Afféle barokkos pálinka: fűszeres, citrusos, gyümölcsös. Kellemes.
3. Kecskeméti barackpálinka ( Zwack Unicum Nyrt) 0,5 l / 3740 Ft
Friss, virágos, üde illattal nyit, kicsit jázminos, kicsit narancsvirágos. Az íze azonban elmarad az „illatbombától”. Persze azért szép, tiszta, még ha visszafogott is. A száraz próba lekvárosan gyümölcsös. Szép pálinka.
4. Barackpálinka ( Kecskeméti Likőripari Zrt.) 0,5l / 2540 Ft
Hangsúlyos barackillattal nyit, kellôen virágos, citrusos, friss gyümölcsöt idézô. Íze méltó partnere az illatnak: karakteresen gyümölcsös, kissé lekváros. Harmonikus pálinka, szép magkarakterrel.
A száraz próba azt jelenti, hogy pár perccel az ital megivása után mélyen beleszagolnak a pohárba, ahol a korábbiakhoz képest tömörebb - szaknyelven lekvárosabb -, kellemes illatok szabadulnak fel, mármint jó esetben.
A középmezőnyben olyan versenyzők tülekedtek, mint a Zsindelyes barackpálinka, a Zwack Sándor Nemes Pálinkák kajszibarack pálinkája, a Miskolci Likőrgyár Gönci barackpálinkája, a Csalló Pálinka Manufaktúra kisüsti kajszipálinkája, a Márton és Lányai barackpálinka a Vitalis Kft.-től, vagy a Hortobágyi Betyár barackpálinka.
A sereghajtók bírálati lapját viszont a dobogósokhoz hasonlóan eredetiben közöljük:
15. Tornyos barackpálinka ( Várda Drink Zrt.) 3619 Ft / 0,5 L
A barack az illatban nem ismerhető fel, bántóan szúrós jellegtelen íz. Kesernyés. Valószínüleg éretlen gyümölcs volt az alapanyag.
16. Szent István barackpálinka (Aranykapu Zrt.) 2741Ft / 0,5 L
Fucsa, de közel sem barackra jellemző az illat. Keserű. Technológiai hibás pálinka, egyedül a szárazpróba mutatott barackos jelleget, de halványan. Fanyar.
17. Panyolai Elixír barackpálinka (Panyolai Szilvórium Kft.) 5319Ft / 0,5L
Szúrós, technokolos, etil-acetát illat és még ecetes is. Ize maró. A barack íze felismerhetetlen.
Izgalmas, már-már felkavaró a teszt eredménye, aki ennél is több részletre kíváncsi, az a januári Teszt Plusszban megnézheti a teljes anyagot. Az írásban bírálják azt a jelenleg dívó módszert, hogy a különféle hazai díjakat a főzdék által beküldött, nem pedig italboltokból véletlenszerűen beszerzett palackok kóstolása után ítélik oda. Ha jól értjük, a Teszt Plussz burkoltan - és nevek emltése nélkül - azzal vádol egyes menő főzdéket, hogy mást küldtek be a díjzsűriknek, és mást palackoztak. A forró témával a Homár a közeljövőben külön is foglalkozik majd, amint neveket is le tudunk írni.
Végül egy függelék azoknak, akik még nem fáradtak el az olvasásban, és szeretnék tudni, hogyan, milyen hősfokon és miből érdemes szakszerűen pálinkázni:
Így kell kóstolni!
A kulturált pálinkafogyasztás legfôbb szabálya: a pálinkát szobahômérsékleten, 18-20 Celsius-fokon optimális fogyasztani. Amikor a pálinkát lehűtik, vagy a poharat a mélyhűtôbôl veszik elô, mérhetetlen kárt okoznak a pálinkának és a fogyasztónak. Ilyenkor ugyanis az ital elveszíti azt az élvezeti értékét, amiért fogyasztjuk: az illatát, a gyümölcsösségét. Fogyasztásánál a második alapszabály: megfelelô formájú pohárba kell tölteni. Akármibôl nem lehet inni! Az a jó pohár, amelyik alul kellôen öblös, majd felül összeszűkül. Azért kell ilyennek lennie, mert az öblös részben, a nagy felületű párlat elpárolgó illatanyagait összeszűkítve az orr irányába vezeti. Húsz centiméter távolságból lassan emeljük a poharat az orrunk irányába, lágyan, lassan megforgatva az italt, és csodában lesz részünk. A borral ellentétben, a pohárban nem kell körkörösen mozgatni a pálinkát. Elég kicsit megdönteni a poharat és „hintáztatni” benne a párlatot, így is elérhetô a kívánt hatás. Majd az illatolás után kis kortyot kóstolni, ügyelni kell arra, hogy a száj minden szegletébe eljusson az ital.
A pálinka fogyasztása után nem szabad megfeledkezni a száraz próbáról sem. Aki ezt kihagyja, nem ismerheti meg teljes egészében a pálinkát. Ha négy-öt perccel a párlat elfogyasztása után az orrunkhoz emeljük a poharat, érezhetjük, micsoda kellemes illatok szabadulnak fel még ekkor is. Már-már lekvárosan „finom”, nehezebb illatokkal találkozhatnak, a gyümölcs legkarakteresebb alkotóelemeivel – majdnem többet ér, mint maga az ital. E nélkül nincs igazi élvezet. Aki még csak ismerkedik az itallal, illetve új ízeket akar felfedezni, soha ne kóstoljon meg egyszerre többet öt különbözô pálinkánál. Ügyeljen a sorrendre is: a kevésbé markáns pálinkáktól kell eljutni a karakteresebbekig: az egyszerű, könnyed, légies pálinkától vezet az út a „testesig”. Egy pálinkára legalább fél órát szánjanak, hogy érzékszerveik regenerálódjanak és „tisztán” kóstolhassák a következô párlatot!
Az utolsó 100 komment: