Tékozló Homár

Hónapok óta alig van víz a lakásban, hiába fizetett be mindent

2010.02.03. 07:47 | hdzs | 91 komment

Egy 20. kerületi házban alig van víz, mert az előző lakók tartoztak, a közös képviselő pedig eltűnt a pénzzel. A történetben látszólag minden törvényes, a bibi csak az, hogy három olyan család él a házban, akik 0 forint tartozást bizonyító (ún. nullás) papírral vették meg lakásukat, mindig minden számlát befizettek, még sincs elég víz náluk, nem tudják használni a mosógépüket, a cirkójuk is csak ritkán üzemel. Ráadásul több százezer forintot követelnek rajtuk, olyan közös költség tartozás miatt, ami még lakásvásárlásuk előtt történt. Ez így nem szép. Van valakinek ötlete, hogyan lehetne rajtuk segíteni?

A XX. kerület, Sárrét utca X. szám alatt található társasházunk perben áll a Díjbeszedő Faktorház Zrt.-vel. A per tárgya 2000.03.-2009.03. bemutatású számlákon érvényesített víz-, csatorna-, kéményseprési- és szemétszállítási díjhátralék. Társasházunkban a közös képviselői tisztséget D. Zoltán Úr töltötte be. Amikor megérkezett a bíróságtól a levél melyben másodlagosan a tulajdonosokat, tulajdoni hányaduk alapján kötelezi a díjhátralék, késedelmi kamat és perköltség megfizetésére, jeleztük D. Zoltán Úrnak, hogy rendezze a hátralékokat a befizetett közös költségből, ekkor azt ígérte, hogy befizeti az összeget.

D. Zoltán nem lakik a Társasházban, telefonon keresztül konzultáltunk Vele. Sajnos Én ekkor beszélhettem Vele utoljára, mivel a későbbiekben már nem lehetett Őt elérni sem telefonon, sem személyesen. Ez után jutott tudomásunkra, hogy D. Zoltán Úr nem kevés összeget elsikkasztott a Társasház számlájáról. Sajnos a pontos összegről nincsen tudomásunk, mivel az OTP Bank Nyrt.-nél nyilvántartott folyószámla kivonatait, az elmúlt tíz évre visszamenőleg, csak rendkívül magas költséggel tudnánk beszerezni.

Új közös képviselőt választottunk, M. Katalin személyében. M. Katalin első körben följelentette D. Zoltánt a Pesterzsébeti Rendőr-főkapitányságon, de sajnos a nemrég kaptuk meg a levelet, melyben az áll, hogy az eljárást bűncselekmény gyanújának hiányában megszüntetik, a határozat ellen nyolc napon belül panasszal élhettünk, ezt meg is tettük. Sajnos nem értem, hogy a Kerületi Rendőr-főkapitányság miért gondolja, hogy nem történt bűncselekmény. A feljelentést, a feljelentést elutasító határozatot és az arra reagáló, pontosító levelet mellékelem.

A tárgyaláson azt a javaslatot kaptuk, hogy fizessük ki Mi, lakók a teljes díjhátralékot, és Mi pereljük be külön perben az előző közös képviselőt, valamint az előző tulajdonosokat. Sajnálatos módon egyikünk sem rendelkezik olyan anyagi háttérrel, melyből finanszírozni tudná az ügyvédi-, per-, illetve egyéb költségeket. Nem is beszélve arról, hogy semmi garancia nincs arra vonatkozóan, hogy az erre fordított összeget, illetve a díjhátralékokat bárki is visszafizeti majd. A pereskedés ráadásul ilyen esetben több évig eltarthat, sőt
inkább az a gyakorlat, hogy több évig el is tart.

Hónapok óta alig van víz

A legnagyobb problémánk, hogy a Díjbeszedő Faktorház Zrt. két hónappal ezelőtt megkérte a Fővárosi Víművek Zrt.-t, hogy korlátozza nálunk a vízszolgáltatást. Ez már csak azért is érdekes, mert nemhogy Én nem hallottam még ilyenről, de a tárgyalást lefolytató Bírónő sem. A korlátozás jelen pillanatban azt jelenti, hogy az egyetlen első emeleti lakásnak annyi jut, hogy kb. egy óra alatt töltődik fel a WC tartály, nem beszélve arról, hogy a cirkó be sem kapcsol, tehát csak hideg víz van, de az is édes kevés. A tárgyaláson a Díjbeszedő Faktorház Zrt. képviselője közölte, hogy amíg nem állapodunk meg, és nem kezdünk el törleszteni, vagy nem fizetjük ki a teljes összeget, addig nem áll módjukban változtatni a korlátozáson. A Fővárosi Vízművek Zrt. érdekes módon ki is számlázta a Társasháznak a korlátozás költségét, kb. 25.000 Ft-ot, a visszakapcsolás díja is ennyibe fog kerülni, ha valaha eljutunk odáig. Közös képviselőnk felkereste a Fővárosi Vízművek Zrt.-t azzal kapcsolatban, hogy az első emeletre, még az előírt mennyiség sem jut el, de erre azt a választ kapta, hogy lehetséges, de senkit nem áll módjukban kiküldeni felülvizsgálat céljából.

A házban lakó családok helyzete a következő:

V. család: Dokumentumokkal és számlákkal tudjuk bizonyítani, hogy amióta a lakás a tulajdonunkat képezi, mi mindig fizettük a számláinkat. A vonatkozó számlák másolatát megküldtük a Bíróságnak, hogy ezzel bizonyítsuk, tartozásunk nincs. Saját mellékvízmérővel rendelkezünk, amely után a számláinkat mindig időben rendeztük. Most mégis olyan méltatlan élethelyzetbe kerültünk amit, nem tudunk elfogadni.

M-család: 2008. február 12-én vásároltam a perbeli ingatlant és 2008. február 29-én léptem birtokba. Az előző tulajdonos, L. József, az adásvételi szerződésben nyilatkozott, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentes. Az átadás-átvétel során nullás igazolásokat adott át a közös költségről és szintén nullás igazolásokat arról, hogy az ingatlant közüzemi díjhátralék nem terheli. A lakás a perelt időszakban mellékvízmérővel rendelkezett. Tartozásom sem a közös költség, sem a közüzemek tekintetében, így a Vízművek felé sincs. Csatolom Önöknek bírósági beadványomat, amelyben a kereset elutasítását kértem és az abban foglaltakat igazoló dokumentumokat. Ezt a lakást, fiam lakását eladva, azért is választottuk, mert a kettő közötti jelentős értékkülönbözetből ki tudtuk egyenlíteni az előző lakást terhelő hitelt. Annak tudatában, hogy fiam külföldön dolgozik és a közeli jövőben nem is tér haza, Én, pedig nem fogom tudni a hitelt törleszteni. Most azzal kell szembenéznem, hogy olyan tartozás terhel, amelyet kifizetni nem tudok, ami miatt elveszíthetem lakásomat, és amelynek keletkezésében semmilyen felelősség engem személy szerint nem terhel.

P-család: 2007. április 18-án vásároltam a Társasházban lévő ingatlant. A Földhivatal 2007. május 15-én jegyezte be tulajdonjogomat. Az előző tulajdonosok R. Zoltán és R.-né H. Andrea július 31-én költöztek ki az ingatlanból. Az adásvételi szerződésből egyértelműen kiderül, hogy az eladók feltétlen garanciát vállalnak az eladott ingatlan per- teher és igénymentességéért. A közös költségek befizetéséről nullás igazolást kaptam. 2007. november 10-én mellékmérős díjmegosztási szerződést kötöttem a Fővárosi Vízművek Zrt.-vel. Tartozásom nincs sem a Fővárosi Vízművek Zrt., sem a közös költség tekintetében. Csatolom Önöknek érdemi ellenkérelmemet is, melyet elküldtem a Bíróságnak, és a dokumentumokat, melyek alátámasztják, az itt leírtakat. Sajnos a Díjbeszedő Faktorház Zrt. nem hajlandó bevonni a perbe, sem az előző tulajdonost, sem az előző közös képviselőt. Úgy gondolom, hogy amennyiben ezt megteheti törvényes keretek között, akkor nagyon nagy bajok vannak a Magyar igazságszolgáltatás területén. Nem tudom és nem is akarom elfogadni azt, hogy más hibáiért engem, dolgozó és adófizető állampolgárt büntessenek, vagy engem vonjanak felelősségre. Egyedül nevelem két öcsémet. A lakás megvásárlásához természetesen hitelt vettem fel, melyet minden hónapban törlesztenem kell. A keresetem csak arra elegendő, hogy a hiteltörlesztő részletet és a számláimat ki tudjam fizetni, nem áll módomban más fogyasztását is magamra vállalni, de még ha módomban állna, sem gondolom, hogy ez lenne a megoldás. Azt is elég érdekesnek találom, hogy amennyiben én kifizetném a perben rám hárított díjhátralékot, Én még akkor sem juthatnék vízhez korlátlanul, csak abban az esetben, ha a teljes összeg ki lesz egyenlítve. Jelenleg ma Magyarországon, tudomásom szerint nincs másik vízszolgáltató, akitől a szolgáltatást megrendelhetném. Ráadásul másik szolgáltatót sem tudnék említeni, aki kikapcsolja, vagy korlátozza a szolgáltatást, úgy, hogy a megrendelő rendszeresen fizeti a számláit. 
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyéves Önkéntes 2010.02.03. 07:59:34

Ez a Fővárosi Vízművek Zrt is inkább a havat tolná el az aldi elől.

Dr. Kix 2010.02.03. 08:01:34

Ezt is inkább a zugügyvédnek kéne...

Nanemá 2010.02.03. 08:17:30

Ez olvashatatlanúl hosszú. Hogy került ide a Homárra? Inkább a Zugügyvédnek, v. a JusztLacinak kellett volna elküldeni.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.02.03. 08:20:03

Nincs más megoldás: a sikkasztó előző közös képviselőt kell előkeríteni, ő a felelős azért, hogy ezek a dolgok nem lettek kifizetve.

Legalábbis ha jól értem mind a jelenlegi, mind az előző tulajdosonok rendesen fizetgettek, ezt számlával és csekk bizonylatokkal tudják bizonyítani.

Amikor társasházban laktam akkor sem értettem, hogy miért kell egy személy képviselőként, fizetve a díjait. Sztem a lényeg az, hogy legyen egy elkülönített összeg a központi javításokra, felújításokra. Amit közösen megszavaznak, kiválasztanak. Ezért fenntartani akár 50e HUF-ért egy fickót aki berakja a csekkeket a postaládába (és sikkaszt) pénzkidobás.

Poszt toló: szép, hogy a személyes névmásokat nagybetűvel kezded, gondolom meg szeretnéd tisztelni pl. a sikkasztót, de az "én"-t ne nagybetűzd, visszatetsző....

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.02.03. 08:26:47

Amúgy nem az van, hogy alap közművet, mint a víz, fűtés az emberek jogai miatt nem lehet kikapcsolni?

A anyósom szomszédja ugyanis ezzel jön. Ő a mellékvízórás, csak nem fizeti a számláit (le sem olvassa). Anyósomnak kell az övét is kifizetni, mert a telek elhelyezkedése miatt nála a főmérő. Tavasszal akkor is levágom a csövüket, túl sokkal tartoznak. Az új rákötés legalább 200eHUF + új vízfogyasztás mérő, jobban járt volna ha fizeti a 3-4e havidíját (fél évvel van elmaradva)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.03. 08:34:36

Egyrészt a hatályos - alKotmánysértő - jogszabályok szerint a mellékmérők állása, az azokra történt befizetések nem érdekesek, a mellékmérő-tulajdonosok le vannak szarva, a vízművet csak a főmérő érdekli, csak azt köteles leolvasni. A helyi vízmű a főmérőig szolgáltat, a többit leszarja. Az a társasház, rosszabb esetben több társasház kényszerközösségének a dolga. Isteni szerencse, hogy a gáz- és áramszolgáltatók, távfűtők nem így szolgáltatnak, hanem méltóztatnak leereszkedni közvetlenül a fogyasztóig.
Másrészt a társasház addig nem kap úgysem elég vizet, amíg ki nem pengeti a tartozást a kamatokkal, a nyomáscsökkentés és nyitás költségeivel. (Az külön téma lehetne, hogy mi kerül 25000 forintba egy tolózáron történő néhány tekerésben. Erősen Utasellátós árképzés.)
Harmadrészt meg - ha össze tudnak kaparni annyi pénzt - szarjanak az egészre, fúrjanak kalákában egy kutat az udvar közepén, kössék rá a lakások WC-it, fürdőszobáit, mosógépeit, és a vízmű által szolgáltatott ivóvizet használják ivásra, ételkészítésre és csecsemőfürdetésre. Ha vannak izraeli rokonok, ismerősök, el tudják mondani, hogy működik, persze náluk nem kút-, hanem tisztított szennyvízzel.
Negyedrészt meg némi készpénz-előleg fejében valószínűleg lehet találni (leginkább rezzenéstelen arcú ügyvédeken keresztül) néhány akcentussal beszélő gardróbszekrényt, akik megkeresik a volt közös képviselőt és kiverik belőle a tartozását...

elwood 2010.02.03. 08:34:56

Ebben a családregényben a P-t kitaláltam, a Pocsay család lehet.

Még sok részlet hiányzik. Pl. mikor volt házasság utoljára az M-családban, Vágási szomszéd talált-e új állást, és Taki bácsi taxiját meg tudták-e javítani.

Részvétem a poszternek, a hazai jogrendszerből kap ízelítőt.

Calogero 2010.02.03. 08:39:34

zugügyvéd? az ilyeneket inkább oda legközelebb.. ezért nem olvasom őket

Énbagoly 2010.02.03. 08:53:55

ehhez nem igazán lehet érdemben hozzászólni itt. Rossz helyre címezted.

@Kitalátor feljegyzetei: bár szerintem neked most sajnos igazad van. :S

Secnir 2010.02.03. 08:56:48

@sambalabammbumbumm:
"Tavasszal akkor is levágom a csövüket, túl sokkal tartoznak."

ez a korrekt megoldás :)

Meklén és Tamara 2010.02.03. 09:05:13

na, ezért tart itt ez az ország - volt már?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.03. 09:14:36

Hinnye, de hosszú.
Összefoglalná valaki?

2010.02.03. 09:17:23

Miért nevezik "Úr"-nak a bűnözőket? Ez olyan durván modoros dolog.
Ajánlott megszólítás: "D. Zoltán bűnöző"

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.03. 09:17:41

@Nanemá: hát igen, az aldizáson és elsőzésen szocializálódott csőcseléknek valóban meghaladja az olvasási, értelmezési szintjét egy ilyen poszt :)

kafkai a helyzet, én csak azt nem értem, hogy a 'nullás igazolás' nevű papír az valami bizonyíték erejű garancia a tehermentességre, vagy csak egy becsületszóra alapuló nyilatkozat? Ha az előbbi, a bíróság miért nem veszi figyelembe? Ha az utóbbi, akkor miért nem köteles az eladó egy jogilag kötelező érvényű igazolást adni a vásárlónak?

Palmer Eldritch 2010.02.03. 09:20:31

Ha nem járható semmilyen út! Akkor javaslom a hátralékrendezésre segítségként a Hálózat Alapítványt, amely a Díjbeszedő alapítványa szintén a XI. ker. Vahot u. 8. ban. Az alapítvány víz, csatorna, szemét díj hátralékok rendezésében segíthet. A támogatás mértéke attól függ, hogy milyen régi a hátralék. Persze egyéb szocilás körülményeket is vizsgálnak.
tel: 382-8740
Nem Díjbeszedős kolléga

hex.kelly 2010.02.03. 09:30:45

Az, hogy az adásvételi szerződésben az eladó leteszi a kisesküt a tehermentességről, az számomra töltelékszöveg, ugyanis a szerződés megkötése után mi pl. együtt mentünk el a különböző szolgáltatókhoz, ahol a szolgáltatást átírták a nevünkre MIUTÁN az eladó fél kifizette az általunk bemondott dátumig fennálló számláit. Ez azért is fontos, mert az adásvétel és az átadás-átvétel nem mindig ugyanaz a nap. Azon meg nem szabad csodálkozni, hogy volt a közös ktg-ről nullás igazolás, ha a pasas elköltötte a társasház pénzét, akkor miért ne írt volna le valótlan dolgokat?
Az fura, amit a rendőrség válaszolt, vagy lehet, hogy mégsem. Mert ha a lakók nem tudnak mutatni egy papírt a rendőrnek, hogy ennyi pénz volt, most meg csak ennyi van, és kinek volt hozzáférése a számlához, "csak bemondás alapján" nem fognak nyomozgatni.

Persze a helyzet rémes, és megértem, hogy a rezsiszámlákon kívül a lakók nem akarnak több pénzt kiadni, de vagy áldoznak bankszámlakivonatokra (ez szerintem a rendőrségnek már elég lenne) / ügyvédre / magánnyomozóra / verőlegényre, vagy továbbra sem lesz víz.

Nem biztos egyébként, hogy a vízszolgáltató a szemét, lehet, hogy a díjbeszedő. Mármint a korábbi közös képviselőn kívül.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.03. 09:31:35

@Palmer Eldritch: egy ilyen lépéssel kvázi elismernék, hogy őket terheli a felelősség és a fizetési kötelezettség.
Ejnye, ejnye, biztos hogy Nem Díjbeszedős kolléga vagy te?

elwood 2010.02.03. 09:59:00

@Rékuc: látom neked is meghaladta.

akármilyen igazolása van, vagy nincs, nem ez a probléma forrása. nem lesz vize, mert nem ő tartozik hanem a ház együtt. a szolgáltatót meg nem érdekli a mellékmérő csak a főmérő.

homár molla 2010.02.03. 09:59:33

Úr, Én, Őt, Vele, Mi - ez mind kibaszott kisbetű, ha nem mondat elején áll, faszombamár.

gelsystem 2010.02.03. 10:00:12

naaaaaaaaaaaaa: ez engem is érdekelne, mert én is hasonló cipőben -upsz akarom mondani baCCpacskerban- járok....
annyi különbséggel, hogy nálunk egyszerűen megemelték a közösköltséget 2000 ft-al.......
sajátmérő van, tartozás zéró, szerencsére a vizet nem korlátozták.......

CyberPunK 2010.02.03. 10:02:22

Volt egy riport a házon kívül-ben (asszem), amiben kivesézték, hogy az egyéni nullás tartozások nem számítanak, ha a társasházon tartozás van, akkor azért a tulajdonosok közösen felelősek, majd polgári perben lehet kiverni a pénzt attól, aki miatt ez történt.

Ilyen szempontból érdemes olyan helyen lakást venni, ahol sok az önkormányzati lakás, mert az önkormányzatok fizetnek minden számlát rendesen (Budapesten legalábbis), csak ott meg a felújítások esélytelenek.

Szopás ma itt társasházban lakni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.03. 10:06:15

@elwood: ja, nem igazán értem hogy miért nincs vizük, de úgy fest, ezt a társasházban lakók sem értik.
engem viszont érdekelne, ezért kérdezek, tudom nem annyira menő, mint az aldizás meg az elsőzés, de ez van.
úgy látszik, pár évente le kell dózerolni a homárt, mert szétcseszik az idióták. ma kb ugyanolyan szintre süllyedt, mint a pandázás meg üresezés korában. kár érte, a posztoló bizony rossz helyre küldte a panaszát, mert itt érdemi hozzászólás egyre kevesebb van.

Manyizga (törölt) 2010.02.03. 10:09:25

@Kitalátor feljegyzetei: "Harmadrészt meg - ha össze tudnak kaparni annyi pénzt - szarjanak az egészre, fúrjanak kalákában egy kutat az udvar közepén, kössék rá a lakások WC-it, fürdőszobáit, mosógépeit,"

Ezzel csak az a gond, hogy a csatornadíjat a BEfolyó vízzel arányosan fizetik, kivéve az ilyen esetben. Úgyhogy, ha rájön erre a dologra a csatornát működtető cég, akkor szarban lesznek. Szó szerint. :))

Palmer Eldritch 2010.02.03. 10:09:49

@CyberPunK: Az önkormányzatok csak a saját szociális bérlakásaik után fizetnek, ha elmaradás van, de azt követelik a bérlőn. Később bérleti szerződés felmondása, kilakoltatás stb. és a hátralékot még ezek után is követelik.
Szerintem nem pálya ilyen helyen lakást keresni emiatt.

MEDVE1978 2010.02.03. 10:12:42

A társasházi felelősség mindig kaki.
Sajna úgy tűnik, hogy a postban szereplő közös képviselő egy sikkasztó geci volt.

A probléma nem ismeretlen, tavaly a mi házunkban (36 lakásos társasház) 34 lakásnak volt vízórája. A fennmaradó két lakás közül az egyik nem volt hajlandó vízórát felszereltetni, a főmérő és a részmérők között viszont nagyobb volt a különbség, mint amit hajlandóak lettek volna kifizetni. Arra hivatkoztak, hogy ennyit ők nem fogyasztottak és nem fizettek. A közös költségből kellett a különbözetet kifizetni, mivel egyébiránt elzárták volna a vizet. Sajna a vízművek hasonlóan köcsög viselkedése általános.

A közös képviselő problémához annyit, hogy ez egy rendkívül érzékeny poszt, az utóbbi 10 évben nekünk kettőhöz volt szerencsénk. Az egyik kb. 6 évvel ezelőttig működött és rosszul gazdálkodott / sikkasztott. Az újról kiderült, hogy egy bolond, de legalább a házban lakó öregember, aki közgyűlési jóváhagyás nélkül vett fel 1.5 millió Ft kölcsönt. Most próbáljuk megtudni mi lett a pénzzel.

Sajnos a rendőrségi feljelentések az ügyekben elég meddőek. Ilyenkor nagyon nehéz elkapni a bűnözőket.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.03. 10:12:58

@CyberPunK: @CyberPunK: de az _új_ tulajdonos hogyan lehet felelős a _régi_ tulajdonos, vagy közös képviselő tartozásaiért?

CyberPunK 2010.02.03. 10:14:32

@Palmer Eldritch: De a ház szempontjából jóbb a helyzet.

@Rékuc: Mert jogilag nem a régi tulajdonosnak vagy közös képviselőnek van tartozása, hanem a háznak.

CyberPunK 2010.02.03. 10:16:57

@CyberPunK: jóbb-jobb

@MEDVE1978: Ha nincs felszerelve mellékmérő, akkor általányt kell fizetni, ha nem adod le a papírt kéthavonta, akkor is ugyanez a helyzet. Aztán óbégathat ha sok ez, különösképpen le van szarva.

Neccesebb az a helyzet, ahol van mellékmérő, de a ház nem veszi figyelembe, hanem mindenki általányt fizet nm-re számítva.

Palmer Eldritch 2010.02.03. 10:20:37

@CyberPunK: Szerinted ahol sok a szociális bérlakás ott milyen a lakókörnyezet? Nem éppen szanatóriumi körülmények uralkodnak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.03. 10:20:39

@CyberPunK: valóban,
A társasházakról szóló tv szerint:
3. § (1) A társasház tulajdonostársainak közössége (a továbbiakban: közösség) az általa viselt közös név alatt az épület fenntartása és a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése során jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, önállóan perelhet és perelhető, gyakorolja a közös tulajdonnal kapcsolatos tulajdonosi jogokat, viseli a közös tulajdon terheit. A perbeli cselekvőképesség a közös képviselőt (az intézőbizottság elnökét) illeti meg. A társasháznak vagy a tulajdonostársaknak ezzel ellentétes rendelkezése harmadik személyekkel szemben hatálytalan.

köszi

seahawk 2010.02.03. 10:25:13

Sajnos ez magyarország:(
Kevés olyan közös képveslő,díjbeszedő cég van akik nem trükköznek a befizetett közösköltséggel. Nállunk is meg tudják magyarázni az emelést,éppen csak amire hivatkoznak az nem történik meg. Le tudnak írni 600ezer pénzt tisztító szerre,ami nem egy tömb tisztítására lenne elég.Már ha lenne rendszeres tisztítás.Stb.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.03. 10:26:18

@Manyizga: Nem jönnek rá. Akkor jöhetnének rá, ha lenne szennyvíz-mennyiség mérő felszerelve, de ilyet esetleg csak ott tesznek, ahol átemelő szivattyú van. Ha meg beszerelik, akkor annyi, a szennyvizet vsz úgyis másik cég fogja "elszállítani" (=számlázni).

keptündzsekk 2010.02.03. 10:30:13

Ez a közös költséges móka tényleg ütős tud lenni az évek előrehaladtával ilyen esetekben. Gyakoriak még az 1 kazánról leágazó fűtési rendszerrel rendelkező társasházakban való visszaélések is.

elég sokmindent kéne átalakítani a magyar jogrendszerben.

CyberPunK 2010.02.03. 10:30:25

@Palmer Eldritch: Budapesten sok szociális bérlakás van panelekben. Mi házunkban is vagy 20%-ék önkormányzati tulajdon, nincs is rajtuk tartozás.

@Rékuc: Én a jogi handabandához nem értek, annyit tudok, hogy engem is szopathatnak más sara miatt. Ezért szeretnék egyszer saját házat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.03. 10:31:59

@Kitalátor feljegyzetei: de ott a nyilatkozat, hogy tehermentes a lakás!!

CyberPunK 2010.02.03. 10:32:00

@keptündzsekk: A közös költség még nem is necces, távfűtésnél a fűtésszámla tudja megdobni rendesen a ház tartozását.

keptündzsekk 2010.02.03. 10:33:30

Amúgy én azt kérdezném itt a jogi hozzáértőktől, hogy lakás megvételénél van-e joga a főmérő általi adadtokat elkérnie a vevőnek a lakás eladójától? Hivatalos pecséttel hitelesítve, pénzügyi adatokkal, évekre visszamenőleg.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2010.02.03. 10:33:59

és akkor gyakorlatilag társasházi lakást vennél, nem elég, hogy az eladótól kérsz igazolásokat, hogy nincs tartozása, kérned kell betekintést a társasházi elszámolásba is? Milyen alapon? Szerintem ha ilyet kérnék egy eladótól, kikacagna, gúnyosan.

Palmer Eldritch 2010.02.03. 10:35:12

@CyberPunK: Szerencsés környezetben élsz.

Tron65 2010.02.03. 10:35:56

Üdv!
Pár éve lakásvásárlás kapcsán körbeérdeklődtem ilyesmi miatt és a következőt tudtam meg:
- Az egyéni mérős esetekben (ahogy azt hex.kelly is írta) a szolgáltatónál az átíráskor leadott óraállásig felelősek a tulajdonosok. Az előző tulaj hátralékát az új tulajon nem hajthatják be.
- A közösköltségből fedezett kifizetésekért viszont a társasház felel! Akárki is az épp alktuális tulaj.
A vízzel nekünk is problémánk volt nemrég: a fő és a mellék órák különbségeként úgy 1 millát számlázott a házra (!) a vízművek. Ez sajna közös sár.
Ja és még egy érdekes: Ha nem megoldható egy tartozó (és csak a tartozó) korlátozása, ezzel mást nem korlátozhatnak.
Lehet keresni egy ügyvédet és perrevinni.
Amúgy nemértem, hogy egy sikkasztás miatti feljelentést hogy lehet "gyanú hiánya" okán lezárni ...

CyberPunK 2010.02.03. 10:38:21

@Palmer Eldritch: Lófaszt, a többi rendes tulajdonos rengeteggel tartozik. De ahogy hallottam lassan általános állapot ez, főleg panelokban. :(

Itt fent van az a házon kívül amiről beszéltem: www.kozoskepviselok.hu/

pavor nocturnus 2010.02.03. 10:40:16

I. r. alperes a társasház, II. r. alperes a tulajdonosok összessége. Ha az I. r. alperes nem teljesít, úgy a tulajdonostársak mögöttes felelőssége, azaz a II. r. alperesek helytállási kötelezettsége alapján próbálja a felperes a követelését érvényesíteni. Ha a II. r. alperesek teljesítenek, úgy külön polgári perben (megtérítési kereset) próbálhatják a közös képviselőtől a pénzt visszaszerezni. A Díjbeszedőnél általános ez a gyakorlat a peres eljárásokban, s a bíróság általában vevő is erre...

keptündzsekk 2010.02.03. 10:47:07

@Viktor-a-konyhában: hát szerintem ezt kéne kötelezővé tenni,(ha még nincs).

Akkor ezt vehetjük ezt úgy, hogy ha szerencsés az illető aki társasházban lakást vesz, olyan szomszédokkal hozza őt össze a sors, hogy mindenki fizet becsületesen, közös képviselő se nyúlja le a lóvét? :) príma

indapass90210 2010.02.03. 10:48:06

Nem tudom miért ragaszkodik mindenki a saját lakáshoz/házhoz. Bérelni kell, aztán ha forró a helyzet lelépni a picsába! Régen a parasztok harcoltak a röghözkötés ellen, ma meg valaki a fél életét önként és dalolva befizeti a banknak meg rákölti a lakásra, hogy ne rohadjon rá az egész a fejére, és ne tudjon lépni sehova! Ráadásul nagytöbbségben még befektetésnek sem olyan jó.

keptündzsekk 2010.02.03. 10:49:20

mellesleg ezek a "nullás igazolások" ha hamis információt tartalmaznak, nincs szándékos megtévesztés/csalás gyanúja ilyenkor?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.02.03. 10:52:15

@Rékuc: Az annyit jelent, hogy a lakó a közös költséget befizette. Ettől a lakás már "rendben van". Ha az a pénz nem volt elég a számlákra, vagy a közös népviselet elsikította, az már a ház baja, amit az új tulaj szépen átvesz. Nem túl extrém példa egy csőtörés a föld alatti vezetékrészben, amit sokáig nem vesznek észre. Hónapok alatt emiatt több százezer forintnyi víz folyhat el, amit az előző évek fogyasztása alapján nem terveztek, és hirtelen ki kéne csengetni. A másik, hogy a közgyűlés szépen leszavazza a kktg emelést, mert az "túúúl sok", a közműdíjak emelkednek (érdekes mód mindig inflációt meghaladóan) aztán év végére elfogy a pénz. Ha akkor sem fizetnek, akkor jön az elzárás, pedig a lakások elvileg "tiszták", mindenki befizetett mindent.

Nikorene 2010.02.03. 10:52:20

@Tron65: Hmmm... érdekes... Nálunk is ez a helyzet. Szintén 1 millió a különbség. most vagy ugyanott lakunk, vagy mostanában ez egy általános jelenség?

Palmer Eldritch 2010.02.03. 10:55:03

@keptündzsekk: Az igazolásokat az eladónak és a vevőnek együtt kell kikérnie a szolgáltatóktól. Ilyen esetben ahol a közös képviselő is geciládavolt nem nagyon lehet mit tenni. A ház költségvetését meg kikérni ....brrrr

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.03. 10:59:29

@Csokis: oké, tegyük fel, hogy a lakók tényleg befizették a közös képviselőnek a közös költséget. A KK-nak ilyenkor semmilyen elszámolási kötelezettsége sincs a lakók iránt? pl. havonta, vagy negyedévente kimutatást adni a befizetett számlákról stb.

sfi 2010.02.03. 11:02:20

A posztíró és néhány kommentelő sikkasztóként jellemzi a közös képviselőt. Nagyvonalúan mennek el amellett, hogy a rendőrség első körben bizonyosan nem talált bűncselekményt. Az lehet, hogy a közös képviselő felelős abban, hogy nem fizette be a számlákat, de ez nem jelenti azt, hogy hazavitte a pénzt. Lehet, hogy a társasház más számláit fizette be és egyszerűen nem volt elég pénze a háznak. Elég néhány notóriusan nem fizető tulajdonos és máris aggályossá válhat a társasház költségvetése és fizetési morálja. A nullás igazolás is megér egy kitérőt. Ezen igazolások a közművektől jönnek és lakások egyéni mérhetőségén alapuló igazolások. Azaz semmit sem jelentenek arra nézve, hogy a társasháznak van-e tartozása. Amikor a tulajdonos eladja lakását és kér a közös képviselőtől nullás-igazolást, akkor az arról fog csak szólni, hogy az adott ingatlan tulajdonosa elmaradásban van-e a közös költség megfizetésével. Lehet persze olyan igazolást is kérni, amiben a közös képviselő arról kell, hogy nyilatkozzon, hogy a társasháznak van-e tartozása, de ilyet nem szoktak kérni. Az sem biztos, hogy ilyen egy közös képviselő ingyen fog kiállítani, mert meghaladja a feladatkörét. Ő ugyanis a tulajdonosok felé évente egyszer kényszerül számot adni a beszámoló közgyűlésen.

Summa summarum: legalább akkor vegyük figyelembe az ártatlanság vélelmét, ha a rendőrség eddigi vizsgálódásában nem találta bűncselekménynek még a gyanúját sem.

CyberPunK 2010.02.03. 11:03:33

@Rékuc: Nincs. Erre van a számvizsgáló bizottság vagy intéző bizottság vagy mi a szösz. A lakók általában kapnak évente egy fénymásolt papírköteget, hogy mi volt a kiadás és bevétel. Persze ez messze van a hivatalos okmányoktól. Viszont a lakók elvileg bármikor kikérhetik a főkönyveket, de az is csak kozmetikázott valami, nem a számlák.

elwood 2010.02.03. 11:04:48

@Dövan: Mert annyit fizetek részletre amennyit albérletre amúgy is kéne, így meg magamnak gyűjtöm össze.

Meg gyerekekkel, rakás bútorral, nem olyan egyszerű csak úgy keresni egy másikat, ha a főbérlő meggondolja magát.

2010.02.03. 11:06:56

Csak annyit tudtok tenni, hogy részletfizetést kértek a Díjbeszedőtől a víz- és csatornadíjra, szemétre, meg ami még hozzájuk tartozik. Aztán megemelitek a közös költséget és majd apránként rendezitek.
A Thtv. kimondja (legalábbis a módosítás előtt még így volt), hogy közüzemi tartozás esetén a tul. hányad arányában a lakóknak kell sortartásos kezességet vállalniuk.

Pereskedhettek a sikkasztós képviselővel, de nem éri meg. Azt is tudni kellene, hogy milyen szervezeti formában ténykedett, de nincs rá túl sok esély, hogy bármit is vissza tudtok szerezni tőle.
A nullás papír szép dolog, de szerintem ebben a helyzetben nem sokat segít. Max annyit, hogy az előző tulajra lehet verni a jövőben felmerülő tartozástörlesztést....

Ez így működik ebben az országban....

CyberPunK 2010.02.03. 11:09:20

@sfi: Nagyvonalúan mennek el amellett, hogy a rendőrség első körben bizonyosan nem talált bűncselekményt.

Hehe, év vicce. Tocsik név mond valamit? :) Ennyit a rendőrségről.

Yasashi Tanuki 2010.02.03. 11:10:47

Sajnos nincs más megoldás, mint szétosztani az elmaradt számlák összegét a lakók között.
Maximum arról lehet vitatkozni, hogy tulajdoni hányad szerint osszák el vagy lakásonként.
Egyik ismerősömmel történt hasonló eset. Igaz ott nem a közös képviselő sikkasztott, hanem a házban mellékmérő nélküli önkormányzati lakásban lakó kisebbségi család lusta volt kihívni a vízszerelőt ezért pár hónapon keresztül le volt szerelve náluk a csap és csak úgy folyt a víz a lefolyóba.
Az önkormányzat nem vállalta a felelősséget, a család egyes tagjai, ahogy azt ebben a szubkultúrában megszokhattuk azóta egyéb ügyeik miatt börtönbe kerültek, a maradékot kilakoltatták. A számla megmaradt.
Annyit lehet tenni, hogy a Díjbeszedőtől részletfizetést kérnek és havonta egy megfizethető összeggel megemelik a közös költséget amíg le nem ketyeg a tartozás.
Ja és nem ártana a számvizsgáló bizottságba egy számokhoz értő embert beválasztani, mert a legtöbb társasháznál ezt a tisztséget a közös képviselőnek szimaptikus idős hölgyek töltik be akik olvasatlanul írják alá a jegyzőkönyveket.

sfi 2010.02.03. 11:15:38

@hErpEsz: "Ez így működik ebben az országban...."

Nem. Így működnek az állampolgárok, köztük is a tulajdonosok. Mégis hogy lehetséges az, hogy egy majd' 10 éves tartozást hajtana be a szolgáltató? Mégis a tulajdonosok hogy figyelték saját tulajdonuk sorsát? Az a gyanúm, hogy egész egyszerűen nem lehetett rajtuk keresztülvinni a közös költség emeléseket.

nál 2010.02.03. 11:17:39

@Dövan:
Tökéletesen egyetértek veled, én is pont ezt mondom mindenkinek. És nem értik, hogy én miért nem akarok lakást vásárolni, hiszen az "kell"! Korlátolt idióták, nem lehet erre mást mondani.

sfi 2010.02.03. 11:18:00

@CyberPunK: Értem, akkor rólad is egész nyugodtan megállapíthatom, hogy egy sikkasztó vagy, mert az az év vicce, hogy ne lennél az.

Akinek Tocsikhoz és hasonlókhoz mérhető befolyása van, az nem megy el közös képviselőnek. Az az év tragikomédiája, hogy Te azt hiszed, nem hiszel a mesékben, miközben csak másik mesékben hiszel.

law-ryder 2010.02.03. 11:22:00

Nálunk a közös képviselő összejött az egyik FB taggal. Adtak egymásnak hitelt a TH pénzéből, nem fizették a ház számláit (kb 8-10 M) plusz lenyúltak még a közösköltség befizetésekből és ráadásul elvégeztettek egy olyan kémény felújítást, amiben a szomszéd TH is érintett volt, de nem szavaztatták meg ott, ezért az ő részüket is nekünk kellett fizetni.
Ezután persze leléptek, feljelentés, nyomozás, ítélet: a közös képviselő rokkantnyugdíjából 30%-ot vonnak halála végéig.Ha még él 500 évet lehet hogy mindent vissza is fizet :S

CyberPunK 2010.02.03. 11:22:00

@sfi: Majd ha én is eltűnök szó nélkül, mikor kiderül, hogy egy csomó rám bízott pénz eltűnt, akkor nevezz annak, de addig talán nem kéne engem egy ilyennel összemosni.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.02.03. 11:22:47

@Rékuc: Dehogynem, erre való a közgyűlés. Ott elmondják (jó esetben kinyomtatva kiosztják), hogy az elmúlt évben mi történt, és a lakók az alapján döntenek. Nálunk (9 lakásos ház) a népviselet előre ki szokta osztani a beszámolót, és a javaslatait, hogy ne ott kelljen végigböngészni, pár olyan lakó, akit érdekel (meg általában úgyis ők a hangadók) megbeszéli, véleményezi (egymás közt), kompromisszumra jut, és általában kész, borítékolható szavazási eredménnyel megy oda. És általában a dolog még működik is, mert a birkák oda állnak, ahol már úgyis többség van. A vége meg az, hogy a népviselet konyhájába szépen beülünk borozni. :-)

sfi 2010.02.03. 11:23:44

@Dövan: "Nem tudom miért ragaszkodik mindenki a saját lakáshoz/házhoz."

Azért, mert nálunk a vagyon felhalmozásának és örökül hagyásának több évtizeden keresztül ez volt talán az egyetlen, de legalábbis legelfogadottabb, legelérhetőbb módja.

nál 2010.02.03. 11:25:40

@elwood:
Szóval te nulla százalék kezdővel vettél lakást? Lehet, hogy a részlet ugyanannyi, mint bérleti díj, de azt a pénzt, amit kezdőrészletnek befizetsz, hasznosabban is befektetheted. Ráadásul egy lakás nagyon nem likvid, és többségében tényleg befektetésnek is rossz.

Kenderice 2010.02.03. 11:25:48

Az a baj a közműszolgáltatásokkal alapvetően, hogy az ingatlanban lakó köti meg a szerződést a szolgáltatóval, mégis az ingatlan, mint tárgy tartozik (nevetséges), nem a szerződést aláíró személy. Nagyon sok ilyen esetről hallottam. A törvényen kellene változtatni, méghozzá minél előbb.

sfi 2010.02.03. 11:27:38

@CyberPunK: "...de addig talán nem kéne engem egy ilyennel összemosni."

Miért? Rólad se tudok sokkal többet, mit arról, akiről a cikkben szó van. Van egy levélíró, akiről az bizonyosan tudható, hogy fogalma sincs arról, hogy egy nullás-igazolás miről szól. Ez a levélíró a tudatlanok magabiztosságával állítja, hogy a kk sikkasztott. Sajnálom, én bizony élek az olvasáskor azokkal a szűrőkkel, melyek kiszűrik az olvasottakból a használható infókat. Te erre vagy nem vagy képes, vagy nem vagy hajlandó. Mindegy. Ezzel az erővel sikkasztó is lehetsz. Sőt jó eséllyel korrupt is, mint a félország.

toreki 2010.02.03. 11:32:07

Megoldást nem tudok, e hogy más ne kerüljön ilyen helyzetbe:
1. KK önállóan ne írjon alá, csak az SZB egyik tagjával együtt. Így nem tud lelépni a pénzzel, vagy ha mégis, a hunyó tulajdonos (nem lakó) ott marad, rajta be lehet hajtani.
2. a KK-nak legyen felelősségbiztosítása. Ha valamit elszúr, és a háznak kára származik, akkor a biztosítója fizet.
3. Lakást nem úgy veszünk, hogy az eladó ad egy nullás igazolást. Helyette felkeressük az eladóval együtt a KK-t és/vagy a szolgáltatókat tőle kérünk igazolást. A közös órákról meg a KK tud mutatni számlát, amin szerepel, hogy van-e rajta tartozás. Aki erre lusta, az megérdemli.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.02.03. 11:32:11

@Kenderice: Nem egészen így van, mert mindig a szerződő tartozik. Egyéni mérőknél (általában gáz, villany) a tulaj, közös mérésnél (víz, távhő) a társasház. De valaki leírta pontosan is.

CyberPunK 2010.02.03. 11:34:56

@sfi: Anyázni nem akarsz, ha már trollkodsz?

@nál: Azért azt ne magyarázzuk már meg, hogy ha én kifizetek x összeget úgy, hogy nem marad semmi, majd kifizetek x+y összeget (y az önrész) ami után y-nál nagyobb összegért tudom eladni a lakást, akkor az első eset gazdaságosabb.

Yasashi Tanuki 2010.02.03. 11:35:05

@nál: "Tökéletesen egyetértek veled, én is pont ezt mondom mindenkinek. És nem értik, hogy én miért nem akarok lakást vásárolni, hiszen az "kell"! Korlátolt idióták, nem lehet erre mást mondani."

Hol lehet ma Magyarországon jó feltételekkel, hosszú távon bérelni lakást mint Nyugat Európai országokban?

Nincsenek számlával és átlátható szerződéssel bérbe adó cégek, a lakásukat kiadó magánszemélyek pedig évente emelik a bérleti díjat csak úgy érzésre és nem tudják garantálni, hogy egy év múlva még mindig ki akarják adni a lakást.
Ha lenne egy szabályozott bérlakáspiac a jelenlegi bérbeadóterror (keresleti piac) helyett akkor jogos lenne az észrevételed.

Én praktikus okokból döntöttem a vásárlás mellet - megerőltető volt kétévente költözni a bérbeadók szeszélyei szerint és a gyerekeknek se tesz jót nem is beszélve az egyéb ingóságokról.

Másrészt gazdaságilag is ez a racionális döntés, hiszen a lakásrészlet ugyanannyiba kerül mint az albérlet, tehát a futamidő végén lesz egy lakások aminek az értéke 10-20 millió ellenben ha lakást bérelsz akkor x év múlva max szép emlékeid maradnak a lakásokról amikben laktál.

elwood 2010.02.03. 11:39:07

@nál: van erre valami részletesebb levezetésed ?

valójában kb. fele amit fizetek mintha albérletben laknék (mert nem nulla önerővel vettem), de teljesen pontos adataim nincsenek.

mennyiért lehet most bérbe venni egy X értékű lakást ?

ha pontosan kiszámolnám, lehet, hogy kijönne, hogy valamivel drágább a saját lakás (talán nem sokkal), ellenben itt felújíthatod kifestheted stb. egy albérletnél meg a főbérlő gondol egyet és mehetsz fenébe.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.02.03. 11:40:25

@nál: Igen, csakhogy nálunk a bérlakások legnagyobb része kényszerből van kiadva. Tehát nem cégek építenek bérházakat kiadásra, hanem a tulaj megörökli, vagy épp nem tudja/akarja eladni a saját, egyszem lakását, ezért kiadja. Így viszont jó eséllyel pár évente költözhetsz, mert felmondják a bérletedet. Ez huszonéves korban nem gáz, én is csináltam, de két gyerekkel nem esik jól. Új lakást keresni a környéken, csomagolni, költözni, peches esetben ovit-sulit váltani, stb...

sfi 2010.02.03. 11:40:34

@CyberPunK: "Anyázni nem akarsz, ha már trollkodsz?"

No persze...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.02.03. 11:41:50

@elwood: K..vára változó. Mi a sajátunkat, ami kb. 16M-t ér, 65e Ft-ért adjuk ki, és helyette egy kb. 30M-st bérlünk 90e-ért. Szóval semmi sem tuti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.03. 12:11:47

@Rékuc:
miert van olyan erzesem, hogy az utobbi par ejszakadat alvassal toltotted?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.03. 12:14:06

amugy sajna ez a jogi helyzet
a tarsashaz sokszor nagy szivas
a kozmuvel haritanak, nem mennek perekbe csak kiadjak a tartozast behajto cegeknek, azok meg szinten nem mebbek perekbe, nem keresik az igazi adost
es az van, hogy N:)eked kell megtalalni a regi adost, beperelni es behajtatni a tartozasat
ez igy megy
fospumpa, de ez van
az aldi-ban nincs kozos kepvselo de az mosolyog

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.03. 12:42:22

@Kitalátor feljegyzetei: észbontó, mást nem tudok mondani
... meg az is, hogy úgymond bemondásra elhiszik a KK-nek, hogy minden rendben van.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.02.03. 12:59:58

@hagyma: úgy érted, kommentelés helyett? hát igen, a 15.000-ig még sok van hátra :)

Csabcy 2010.02.03. 13:29:23

Ebben a helyzetben egyértelmű az új tulajdonosok felelőssége. Ha veszek egy lakást el kell kérni a nullás igazolást a közüzemekről, a közös költségről, és be kell mutattatni a főmérő számlákat is. Társasházba költöztetek, így közösen feleltek a tettekért, tehát ti is, nemcsak a sikkasztók és a nemfizetők. Sz*r helyzet, de a társasház nem családi ház :(
Más:
Az ivóvíz alapjog, ezért van csak korlátozva, különben lekötöttek volna. A baj tényleg csak az, hogy víz nélkül nem megyí a kazán sem, mint ahogy áram és gáz nélkül sem.
Megoldás: fizetni kell sajnos, és pereskedni, ha van rá pénzetek, ha nincs akkor lehet kérni költégmentességet.
Néha jobb igazságtalanul fizetni, mint évekig szívni, ezt is mérlegeljétek. A behajtó cégek roppant készségesek, ha alkudozni szeretnétek...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.03. 13:53:51

@Csabcy: Le is zárhatják teljesen, ha elérhető közelségben (300 vagy 500m-en belül felállítanak egy közkifolyót ("nyomós kút").

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.03. 16:32:15

@Rékuc:
hat nem egeszen arra gondoltam
de az teny sokkal tobb kommentem volt az eltelt 3 evben mint ahany amire gondoltam
napi atlag 12-13 kommentbol OK, de khm..
nem vagyok mar 17

Ugyandehogy (törölt) 2010.02.03. 21:21:56

Én csak azt akarom mondami, hogy márciustól kiadó a lakás, amiben most lakom, és 9 évig laktam itt, és a tulajdonos a legkorrektebb ember, aki ismertem, bérleti díj nem egetverő, a házat tisztességes kk képviseli, és jó a lakóközösség is.
13. kerület. Akit érdekel, megadom a tulaj elérhetőségét.

Fikifikipisztácia 2010.02.03. 21:35:45

Ahhoz képest, hogy elég hosszúra sikeredett a tele regény, vagy túl kevés benne a szereplő, vagy nagyon ügyesek vagytok azért, hogy a három lakóból sikerült egyet közös képviselőnek megválasztani. Ráadásul olyat aki még mószerolja is az előzőt. A rend őrei, no meg persze nem a valódi bűnözők után szaladgálnak, hanem sikkasztás ügyében gépelik a megszüntető határozatot a közös képviselőtöknek. Már az elején nem értem a lényeget. Most akkor sikkasztott vagy nem M. Katalin elődje? Persze lehet, hogy B. Miklós, K. Géza, és B. Zsolt is ott volt az udvarotokon a Rózsában, mikor kitervelték, hogyan nyúlassák le a lóvét D. Zoltánnal. Magdi anyus biztos kihallgatta az egészet. Bocsi, K. Magdolna rendesen.

A történetből kiderül, hogy V-család mindent számlával igazol, és úgy gondolja, hogy ezzel menti minden alól magát, M-család, és P-család pedig az előző lakókra tervezi kenni a felelősséget. És Ők pórul jártak, de más nem! A Bíróság meg „magyarságteljesítmény” elvén azt mondja, hogy jogos a Díjbeszedő követelése, mert tartozik neki a Ház. És emiatt mit perelhetne be a közös képviselőn meg az előző tulajokon, a szegény becsapott három új lakó. Ha az eladók valóban fizettek mindent rendesen, akkor gondolom tehermentes volt az ingatlan, és az eladáskor valószínűleg még per sem volt, mert másképp nem valószínű, hogy meg tudták volna a lakásokat venni. Ja és V-család nem új lakó, csak igazol mindent, akkor meg saját magát fogja beperelni?

Talán a lényeg az, hogy mennyire ki vagyunk téve mindannyian a szolgáltatóknak, akik meg persze rendesen, és jó alaposan leszopatnak minket, mint Maria Geronezzót szívatták a kandúrok, tavaly debütált sexvideójában. Víz, villany, gáz, távhő, és még sorolhatnám. De ha jogos a követelésük, és jelen esetben csak ezt vizsgálhatta meg a Bíróság, akkor csak az marad nekünk, hogy meg kell egyezni a szolgáltatóval. Fizetéskönnyítési Osztály, részletfizetés, méltányosság, stb., Számtalan társasházban előfordul az, hogy több jampi nem fizeti a közös költséget, és a nincsből pedig nem tudják kifizetni a számlákat. A lóvét be kell keményen hajtani, mert másképp azok is megszívják akik rendesen fizetik a rezsit. Ez a közös képviselő egyik legfőbb dolga, mert a szolgáltatók minden lehetséges eszközzel be fogják hajtani követelésüket.

Egyezzetek, meg a szolgáltatóval, és legyen újra a VÍZ az ÚR, aztán meg jó alaposan nézzétek meg, hogy miért nincs meg a lóvé, vajon ki nyúlta le, vagy ki felejtette el befizetni.

DePassant 2010.02.03. 22:34:06

A társasház mint jogi? személy vagy az azt képviselő term. személy nem jelenthet be fizetésképtelenséget? Mert ha nincs pénz akkor nincs pénz. És akkor vagy elengedik a tartozást vagy megtámadják a fizetésképtelenségi határozatot. Vagy ez nem ilyen egyszerű?
süti beállítások módosítása