Tékozló Homár

Miért lophatnak büntetlenül a kéményseprők?

2010.02.10. 01:32 | szily | komment

Vannak olyan dolgok, amiket mindenki tud, de soha senki nem tesz ellenük semmit, és nem is beszél róla szinte soha. Ilyen például az, hogy a magyar kéményseprők nem néznek bele a kéménybe, hanem csak elkérnek egy szerény összeget, és aláírnak. Azaz nyilván létezik olyan kémyényseprő, aki mindig belenéz, sőt meg is kapirgálja, meg olyan is, aki néha elcsábul, de a fogyasztó általános élménye mégiscsak a korommentes elkerülő hadművelet. Az embernek az az érzése, hogy ha minden magyar kéményben egy törpe Dessewffy Tibor táncolna meztelenül, azt serm venné észre senki évekig. Persze ha olyan sokan halnának meg az elhanyagolt kémények miatt, nyilván rászállna a témára a közvélemény, de eszerint nem halnak meg olyan sokan, hogy az túllépje az ingerküszöböt, amiből egy dolog következik: a kéményseprők léte felesleges.

János most megtörte a hallgatást, és feltesz néhány pofonegyszerű kérdést. Vitaindító alant:


Végiglaktam az országot Hódmezővásárhelytől Budapesten, Sárbogárdon és Sárváron át Markazig és sikerült azt tapasztalnom, hogy NEM a CENTRUM az egyetlen, aki lehúzza az állampolgárt a semmiért kedvenc (minden oldalon leszerepelt) politikusaink döntéseinek segítségével. Vigyázat! Támadnak a kéményseprők! Régebben még a gombomat markolásztam, ha megláttam Őket, ma már inkább a fegyverem után nyúlnék…ha lenne.

Kis falumban, Markazon néhány évvel ezelőtt 800 azaz nyolcszáz forintot kértek a kerítésen keresztül a kéményseprők azért, hogy aláírjak egy 8*10cm-es papírt. Ma már 4.600 azaz négyezerhatszáz forint a tarifa. De nem ám a megváltozott fűtési körülmények kényszerítették a szolgáltatót az áremelésre, nem bizony! Ma már 6-8 A4-est kell kitölteni, ehhez már be is kell jönni a házba, mert ezt nem lehet csak úgy átalbotába ripsz-ropsz elintézni. Ehhez már le kell ülni a konyhaasztalhoz, jól át kell gondolni a dógokat meg a micsodákat. Meg azér’ ennyi készpézzel szaladgálni a faluba, no mán’ instállom az se kis felelősség! Úgyhogy rendbe is vóna az a 4.600 (négyezer-hatszáz). Csakhát mint eccerű falusi emberbe, felvetődött bennem egy-két gondolat amúgy csarnokelsőre:

-          Amíg be se gyüttek ezek a jóemberek a házba, hát hunnan tudhatták, hogy nincsen eldugulva a kémény? Oszt ha még is el lett vóna dugulva, akkor ha meghalok az asszonnyal együtt, akkor két kiskorú gyermekemet támogatták vóna akár az egyetem alatt is azér’ a 800-ér?

-          Most hogy begyünnek a konyhába oszt ott írjuk alá a papírokat, mán’ átlátnak a kéményen?

-          Tavaly ilyenkor mikor 4.200-ér nem csináltak semmit, felébredt bennem a Falusi Homár (gondolom ezt híjják Folyami Ráknak) oszt megkértem a főnököt (ja mer’ mindig ketten járnak, úgyhogy mindig van egy főnök is, gondolom én) hogy ugyan mán’,…na…csak úgy kíváncsiságbul kukkancson mán bele abba a fránya kéménybe, merhogy 30 éve ugyan gáz központi fűtés van a házba (hú de gáz!) de most itten lenne ez az öntöttvas kandalló, osztán nem lenne hátrányos nem örökre elaludni tűle. Hát nagyot nevetett, hogy ez a kis vas kályha mitül kandalló, meg elbírja az a vastag kémény, elbírja! De ha mán’ így aggódok, akkor a nappaliban megnézi Ő a tisztítónyílást! Oszt’ kérdeztem én, de mán’ hogy?! Hát kiveszem a tisztítófedelet. Így minden eszköz nélkül? Így hát! De mán’ én a plazmatévét meg az új padlószőnyeget nem teszem ki 8 kiló hamunak, ehun a píz oszt ne is lássuk egymást…

Most kaptam egy értesítést, amiben ez áll „Tisztelettel kérjük, hogy saját érdekében végzett szolgáltatás teljesítését tegye lehetővé. A szolgáltatás akadályoztatása szabálysértésnek minősül. Kérjük megértését.”

Akkor most összegezzük: Az, hogy bejönnek a lakásomba, kitöltenek pár papírt és ezen kívül nem csinálnak az égadta világon semmit, akkor most ez a saját érdekemben végzett szolgáltatás? Ezt én úgy ismertem itt kis hazánkban, hogy adó. Még a lopás szót gondoltam megfelelőnek, de gondolom törvényre vagy pláne kormányrendeletre ez azért túl erős lenne. Mert ha valami 21. századi eszközzel kipucolnák a kéményem úgy, hogy a lakás ne legyen tiszta dzsuva, akkor nem sajnálnám a kétszeresét sem. De hogy a számlatömb, meg a teljesítés igazolás az egyetlen fegyverük…

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2010.02.10. 01:35:19

Hmmm, biztos azert kell nekik a love, mert tudjak, hogy miutan elmennek: megy a jonep a lottozoba es nyer, mint a fene :)

vinyi 2010.02.10. 01:54:06

Egyszer évekkel ezelőtt akkor jött a kéményseprő, mikor anyámék nem voltak otthon. Aztán megszokásból nem nagyon akart csinálni semmit, én meg laikusként felküldtem a tetőre, hogy akkor ott a kémény, lehet seperni. Látni kellett volna az arcát. :)))

Megdobbent 2010.02.10. 01:59:56

"plazmatévét meg az új padlószőnyeget nem teszem ki 8 kiló hamunak, ehun a píz oszt ne is lássuk egymást…"

Mindezt faluhelyen, lepukkadt kisszenessel, ontottvasbol. Namostakkor miert hiszem azt, hogy hitelre volt veve, es hovatovabb van egy kis suska bevetesen valami fogyasztoi csoportban is?

Vagy csak egy rosszindulatu vagyok, aki nem jut el ALDI-ba soha? :((((

Freelife 2010.02.10. 02:11:42

Pár évvel ezelőtt kihívtam a kéményseprőket, hogy gyakran elalszik a gázégő a cserépkályhában.
Kijöttek, majd jó nagy harcok árán a kéményből kikotorták a sittet (meg a megszáradt döglött galambot), úgy 3-4 vödörrel.
Az mondták az volt a szerencsém, hogy átszakadt a kéményem egy másikba, és azon keresztül szállt ki a füst.
Mire megmutattam nekik az egy héttel azelőtt, a kéményellenőrzés után kiállított papírt, hogy minden rendben van.
Ezek után nem kértek pénzt, csak arra kértek dobjam ki a kolléga által kiállított aláírt papírt...

Megdobbent 2010.02.10. 02:30:19

@Freelife: Es vajon a kollegajuk mar fegyelmivel tavozott, vagy folytatja, ahogy kezdte, csak muszaj jattolnia azoknak, akik nalad jartak? :o

radiator1 2010.02.10. 03:20:35

Szomszédom, nyögdíjas öregasszony- megijedve az utóbbi idők méregezéseitől meg is kérte a kéményseprőt, hogy takarítsa ki, nem kellett volna. A minimális korom 25 ezres takarítói költséggel járt, láttam a lakást iszonyú volt, a takarítást olcsón megúszta. Legközelebb szó nélkül fizet még ha bele is fullad.

avram iancu 2010.02.10. 03:45:40

"De mán’ én a plazmatévét meg az új padlószőnyeget nem teszem ki 8 kiló hamunak".
Ja kérem, baszni és szűzen maradni egyszerre nem lehet.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.02.10. 03:48:46

@Freelife: És te kidobtad?! Ember, ez többszörös gyilkosság lett volna, ha sikerül. Persze nem szó szerint, hanem valami olyasmi, hogy foglalkozás körében elkövetett, életveszély okozó vétkes gondatlanság, plusz vesztegetés és/vagy hatáskörrel való, haszonszerzés céljából elkövetett visszaélés. Mondjuk. Aki ért hozzá, az majd kijavít. A második brigádnak ha ezt végigmondod, hozzátéve, hogy ők éppen most bűnpártolják a fentieket, ijedtükben még tisztára is súrolták volna a kéményedet, utána kifestenek, kimosnak és kivasalnak. :-) Az ilyesmivel, komolyan mondom, rendőrségre kell menni. Azért, hogy megelőzhető legyen annak a családnak a halála, akiknél ugyanaz a faszi ellenőrzött, csak utána náluk nem történt életmentő csoda. Minden élettel-halállal játszó szarházinak le kellene törni a kezét, de te csak azt az egyet verethetted volna el. Ez nem ok arra, hogy mindig legalább azt az egyet ne büntessék meg.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.02.10. 04:26:17

Es mer reklamalni se lehet, hogy "kerem szepen itt fennfrogas van, volt", mert ala lett irva a papir.

Amugy a Fokuszban mikor fog ez a tema szerepelni?

Hadrianuska 2010.02.10. 04:54:02

@Megdobbent: plazmatévét meg az új padlószőnyeget nem teszem ki 8 kiló hamunak, ehun a píz oszt ne is lássuk egymást…"

Mindezt faluhelyen, lepukkadt kisszenessel, ontottvasbol. Namostakkor miert hiszem azt, hogy hitelre volt veve, es hovatovabb van egy kis suska bevetesen valami fogyasztoi csoportban is?

Vagy csak egy rosszindulatu vagyok, aki nem jut el ALDI-ba soha? :((((

Nem vagy te rosszindulatú, csak hülye!
Egy jobb öntöttvas kandalló akár két plazmatévé árát is kóstálja.. És természetesen a falusi ember mindent hitelre vásárol. Apu mondta, ugye?

Mike36 2010.02.10. 05:05:38

ki van ez találva
mint ahogy olyan kéményt sem tudsz építeni ami megfelelne a szabályoknak

Tökiböki 2010.02.10. 05:20:01

Ez még csak hagyján. Próbáltad már, hogy az újonnan épített kéményedre kiadják az engedélyt? Engem cirka 70 ezerre vettek le, és még ezek után legyek hálás. Ezek után megkérdem: bammeg, vért ne adjak?

Megdobbent 2010.02.10. 05:35:33

@Hadrianuska: Orulok, hogy te viszont kimagaslo intellektussal birsz es itt osztod nekem az eszt, merthogy mind az osszes elettapasztalatod erre feljogosit :)

Nah, csaltal ram egy mosolyt, megkaptad a bizidet tolem, igyaztan meg is vagyunk :)

ARK-9 (törölt) 2010.02.10. 05:38:02

És pl. egy retkes jogász mi a fenéért kér el több tízezer (esetleg százezer) forintot azért, hogy egy adásvételi formanyomtatványra odafirkantsa a nevét és rápecsételjen??? Ez a lehúzások országa - csak amit a melós kicsiben (vagy még úgysem) tud megtenni, azt az ingyenélők (jogászok, politikusok, manágerek) megteszik nagyban...

Reggie 2010.02.10. 05:40:43

@Megdobbent: nem az elettapasztalata jogositja fel ot. egyszeruen egy altalanos iskolas is okosabb nalad. ez van, latszik mar megszoktad, hogy ezzel kell elned:)

moccmacckó 2010.02.10. 05:45:53

Lakik az utcánkban egy kéményseprő, minden évben jön behajtani, kötelező így fizetek, de az idén rávettem hogy takarítsa is ki. Jött is másnap egy kollégájával, és tényleg elvégezték a dolgukat, igaz kicsit sokat beszéltek , kicsit kíváncsiak is voltak, de végre csináltak valamit.
Viszont ez az eset eszembe juttatott egy régebbi történetet.Évente egyszer megjelent egy kerékpáros férfi, becsöngetett , és egyházi adót szedett, adott is róla pecsétes papírost. Majd úgy esett egy időben, hogy bocs mondtam neki sajna munkanélküli vagyok, most nem tudok fizetni.Semmi gond mondta, majd rá egy évre behajtotta rajtam visszamenőleg is. Csak megjegyzem,hogy nem járunk templomba, de hiszük Istenbe!

Cselo 2010.02.10. 05:45:57

Építkeztem. Elkészült a ház, OTP követelte már a használatbavételi engedélyt. Nosza intézzük. Kihívok minden szervet. Jön a kéményseprő is. Még jóformán ki sem száll a kocsiból (régen kerékpárral jártak!) már mondja, hogy ez a kémény nem felel meg. Előkerül egy kibélelt boríték, erre közli, hogy ni, most látja csak, ez a kémény egész jó. Papírt kitölt, eltávozik, engedélyt megkaptam, hepiend.

Reggie 2010.02.10. 05:50:17

@Cselo: osszevagott ujsagpapirral kell kibelelni egy lezart boritekot:)

csí00 2010.02.10. 06:31:00

Nem tudom miért kell a díjat fizetni, amikor nem is használok kéményt. Gázzal + villannyal fűtünk akkor a kéményemre minek kell fizetni? Ha ezt valaki elmagyarázza nekem megköszönném. Tudom, hogy régen is volt kémény adó, de azt már eltörölték nem?

Szűcslaci 2010.02.10. 06:39:42

Erről az áremelésről még nem hallottam. Mintegy tíz éve az masszívan beépített, új konyhabútorunknál valami szoftverhiba történt: egy 19 mm-es laminált faforgácslap eltakarja a kémény tisztítónyílását - a falhoz simulva, így a dekopír fűrész sem használható. Cserébe a tetőre vezető tűzlétra csonkolva lett, talán a Darnell fivérek - a Levegő Királyai - fel tudnának rugaszkodni rá. Miután ők még nem jöttek kéményt ellenőrizni, be kellett érjük pocakos szerencsehozókkal. Emezek viszont nem légtornászok. Egy ezresért viszont mindent rendben találnak. Amúgy két kéményünk van, de az egyiket valamiféle átalakítás során az építész javaslatára kiöntötték betonnal - így léptetvén elő tartópillérré. természetesen az eldugított kémény után is fizetni kell. Na, megyek is, mert kezd fájni a fejem és olyan furcsa álmosság tört rám...a többiek már mind alszanak.

Anyád barátja 2010.02.10. 06:51:23

Kéményseprőt hosszú évek óta elhajt,nem fizet,minden nyáron tisztítóajtó kinyit,tükörrel belenéz,ha nagyon dzsuvás,kitakarít,ajtó becsuk,ennyi.
Könnyen ugat,mert tisztítóajtó a pincében.

hogyaza 2010.02.10. 06:56:14

Ó...hát ne aggódj annyira...mi 2005 november 27-én szén-monoxid mérgezéssel kerültünk a férjemmel kórházba. Megúsztuk. A kémény volt a gond, nem vették észre hogy rosszul van beállítva és visszafújja a szél a gázt....
Volt nálunk is a kéményseprő és jön azóta is....csak papírozunk és fizetünk, nem nézelődik. De már bombabiztos a lakás, van szén-monoxid mérőnk.

Ugyandehogy (törölt) 2010.02.10. 07:00:50

Ugyan, nálunk is folyton be akarnak jönni, pedig nincs kémény, de 1. nem hiszik el, 2. nem bírják megjegyezni.
Meg szoktam nekik mutatni az ajtóból a konvektort, aztán istenhozzád.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.02.10. 07:09:03

Hozzánk egy kis öreg jár minden évben. Leműszerezi a kazánt, a csöveket, meg minden. Kb. fél órát ellenőriz. Lelkiismeretes, ezért nem sajnálom tőle a jattot sem.

kiskár 2010.02.10. 07:15:58

Semmi érdekeltségem nincs a kéményseprőknél, mielőtt valaki...
Nálam mindig belenéznek a kéménybe, a kéményajtón át, egy picike tükörrel.
Az utóbbi időben valami műszert is hoznak magukkal és szimatoltatják a cirkó körül.
Lehet, hogy más cég jár itt a pesti peremkerületben?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.10. 07:17:34

Most épitkezünk. A kazánhoz gyári cső-a-csőben "kémény" van, 2.5 méter hosszú.

35ezer forintért nézte meg, és vette át, és kérni fogja majd a posztban emlitett összeget is minden évben. Egy olyan rendszerre, ami előtt én fogok megdögleni, és az unokám is ebben az állapotában fogja lebontani...

Nyomek 2010.02.10. 07:26:08

"Miért lophatnak büntetlenül a kéményseprők?"
Azért, mert a lopás nálunk intézményesítve van. És akármennyire is hisszük azt, hogy túl sok hivatalnok keseríti meg az életünket, tudják jól, hogy van még fizetési kapacitásunk.
A válasz mindig az, hogy:
- ilyen (adó) máshol is van,
- nem nálunk a legmagasabb.

Mindegy, nem érdemes beszélni róla. Amíg a világ világ, mi fizetünk, mert ilyen birkák vagyunk.

Darkcomet 2010.02.10. 07:26:18

En evek ota nem fizetek neki. Eloszor is, gazzal futok. Masodszor, olyan lehetetlen idopontokat hataroznak meg, hogy ezert nem fogok egy nap szabit kivenni. Egyebkent kb. kethete igertek megint magukat, mazlijuk lett volna, mert kedvesem epp szabin volt, de termeszetesen b@xtak jonni.

qzqz01 2010.02.10. 07:28:49

@csí00: azért kell fizetned, mert benne van az ingatlanod a kéményseprést végző cég nyilvántartásában (valamikor valaki kihívta őket), így mennek hozzád és szedik a pénzt a törvény által előírt kötelezettségek szerint.
Ha nem használsz kéményt, akkor legközelebb, amikor ott jár a kéményseprő, behívod. Megmutatod neki, hogy nincs kályhád, kandallód, kazánod, és a kémény bemeneti nyílása le van zárva. Így tudsz kikerülni a nyilvántartásból.

SH4RK 2010.02.10. 07:32:54

Nálunk szólnak, hogy majd jönnek. Rájuk telefonálunk két nap múlva, majd fűtési szezon után, mondja... (persze, ha egy madár belefészkel a kéménybe nyáron, és elalszunk, akkor sem jönne előtte).
Két hét múlva jön, és kéri a pénzt. Semmi szerszám nem volt nála, öltözete sem volt olyan, amivel akár a padlásra is felment volna.
Szomszéd nem volt hajlandó az el nem végzett munkáért fizetni, hanem maga csinálta meg. Meg is büntették érte.
Itthon van 2 kandalló, meg egy gázkazán, az egyik kandalló nehezen gyullad be, mert 8 éve nem takarította a senki. Szóltunk már a főnöknek, de nem csinált semmit. Szerintem nyáron majd kitakarítom.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.02.10. 07:34:36

Nálam 2009 októberében volt a használatbavételi engedélyhez szükséges szemrevételezés. 3 kémény van: 1 vegyes tüzelésű kazánnak, 1 kandallónak, meg a gázkazánnak 1. Átvették ránézésre, majd mikor a gáz beüzemelés zajlott, elkezdtek kötözködni, hogy a gáz kéménye nem megfelelően lett a tetőn átvezetve. Bemutattam nekik azt a papírt, amit ők maguk írtak alá egy hónappal előtte.

Akkor csend lett....

Gabcsi12 2010.02.10. 07:42:27

Húsz éve lakom egy helyen, a 15 évvel ezelőtti használatbavételi engedélyhez szükséges átvétel óta nem láttam kéményseprőt. Egyik évben állítólag egy hónapig járták a falut, azt mondták tartózkodjunk otthon. Na de egy hónapig? Még egy cetli sem volt bedobva, hogy jártak felénk.

B@nális coitus 2010.02.10. 07:46:20

Nekünk van egy darab használaton kívüli, befalazott kéményünk. Minden évben jönnek ellenőrizni, hogy szépen áll-e még. Persze nem ingyen!

Nyúlcipó 2010.02.10. 07:47:50

Amikor egy kéményseprő úgy ír alá egy papírt, hogy nem nézi meg a kéményt vagy a gázkészülék bekötését, akkor gyakorlatilag fél lábbal belép a börtönbe, mert a CO mérgezésnél vagy füstmérgezésnél őt veszik elő először.

Viktus 2010.02.10. 07:49:31

Ez a jó öreg klasszikus füstadó :D felénk még sosem néztek egy kéménybe sem ... kapartatni akarsz az külön pénz.

pazola 2010.02.10. 07:50:07

Az gaz, hogy ahol van kemeny, ott kell fizetni, akkor is, ha nincs hasznalva evek ota?

gorillka 2010.02.10. 07:52:38

A kéményre külön kell engedélyezési tervet készíteni. Na, azt a helyi kéményseprővel kell csináltatni, ugyanúgy, mint a gáz-közmű tervet (azt meg a gázos átvevővel). Kevesebből kijön és nem kötözködik.
Kondenzációs kazánunk van (zárt rendszerű), évekig be sem jött a házba, mert nem volt műszerük a mérésre. Volt, hogy azért elkérte a pénzt, volt hogy nem.
Most, hogy megemelték az árakat, bejön, bohóckodik egy sort és meg fizetek.

A szomszéd kéménye a garázs tetejéből jön ki egy méterre az emeleti ablaktól, és mégis megkapták az engedélyeket. Ők is tudták, mi a menet.

j311 2010.02.10. 07:56:22

Így igaz, egyik rokontól is be akarták szedni a pénzt, pedig kéménye sincs. Tíz centi sem. Elektromos hőtárolós kályha + villanybojler.
Még meg is fenyegették, hogy majd jól feljelentik és fizetheti a szabálysértési díjat.
De más ismerősnél sem vizsgálnak kéményt. Végigjárják az utcát és beszedik a pénzt.

Phrascarica 2010.02.10. 07:57:33

Nálunk sohasem -na jó 2X bejöttek a 14 év alatt- egy koszos zseblámpa és egy Lada visszapillantó tükör volt az ipari kamerás ellenőrzés. A kéményben elhúzás van, ergó semmit sem lát a tükör-zseblámpa kombóval.
Valóban egy rohadt nagy lehúzás, de ha kötözködik az ember csak kibaszás vár rá. Egyik ismerősömék mellett van a kéményseprők "bázisa" egész nap megy a kávézás meg a hereverés, ha elfogy a pénz akkor meg jön a szakértés.

Amálka666 2010.02.10. 07:57:36

@avram iancu: Gratulálok ehhez a névhez! Azon viszont csodálkozom, hogy magyarul írsz.

nem szeretem a margarint (törölt) 2010.02.10. 07:58:33

Hahh, a kéményseprők...!
Nem tudom, más vidéken is így van-e, de mifelénk 1. minden évben másvalaki jön "kéményt seperni", 2. kéményseprőnek a jelek szerint kizárólag gyengeelméjű személyeket alkalmaznak, 3. a kéményseprő mindig februárban jön, a fűtési szezon kellős közepén. És persze 1. nem kotor, 2. csak pénzt kér, 3. de azt akár agresszívan és fenyegetőzve is.
Szomszédom tavaly ilyenkor a kémény aktív használatára hivatkozva a kéményseprőt elküldte, majd tavasszal, a fűtési szezon végén kéményt pucolni többször is kihívta, persze eredménytelenül. Naná, hiszen volt olyan naiv a szerencsétlen, hogy a tavaszi munka reményében a díjat még télen, a kéményseprő ottjártakor kifizette...
Én általában higgadtan próbálom elmagyarázni nekik, hogy mi gázzal fűtünk, a konvektorok kimeneti nyílásai ott láthatók az ablak alatt, így aztán velünk semmi dolga nincs — ők viszont erősködnek, hogy de bizony a házon kémény van, és ezért nekik kötelességük engem zaklatni. Egyetlen módja, hogy tőlük megszabaduljak — mondják —, ha a kéményeket elbontatom, és ennek tényét nekik bejelentem, jegyzőkönyveztetem (és gondolom, illetékét, nem keveset, befizetem). Ezzel általában a konstruktív diskurzusnak vége is, az ellentét közöttünk antagonisztikus: én az atyaistennek sem vagyok hajlandó fizetni, ő pedig nem tágít pénz nélkül. Talán az ő fejében is az jár, mint az enyémben: "SZART! — üvöltötte Pepin bácsi"...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.02.10. 08:00:42

A kéményseprő az maffia.
Pont, mint a maszop.
A módszereik is ugyanolyanok:
Ezek bazeg maguknak hoznak szabályokat, amiket jó sok pénzért betartatnak veled.

És nem lehet megúszni őket, mert kémény az KELL a házba.
Az nem érdekli őket, hogy geotermikus a fűtés, a hát kémény nélkül nem ház.
A kéményt meg úgy lehet megépíteni, hogy velük kell megépíttetni, mert különben ott fog kukacoskodni, hogy ez nem jó, meg az nem jó.
A saválló béléscsővel, könyv szerint felépített kémény.

Phrascarica 2010.02.10. 08:00:49

@Nyúlcipó: jól kivagy segítve vele, amúgy csatolj már egy linket hogy a kéményseprőt lecsukták :) Na ugye...

ujpesti pasi 2010.02.10. 08:05:35

Nálam két ingatlannal kapcsolatban nyertem kettő pert a Dijbeszedő,pontosabban a kéményseprők ellen.Hosszú évek óta több kémény után számoltak fel kötelező dijat mint ami van.Sima "ügyintézéssel" nem lehetett náluk a kéményseprőknél elérni,hogy csak annyit számlázzanak ahány kémény van. A semmiért kötelező többszöröst fizetni. Mindenki nézze meg a dijbeszedő számláját ,hány kémény nem tisztitásáért fizet !

bndrs 2010.02.10. 08:08:47

Tavaly amikor lecseréltük a gázkazánt fel voltam háborodva annyira, hogy még peren is gondolkodtam, de aztán úgy döntöttem, hogy csak az én idegrendszerem megy még jobban tönkre, azok akiket érint, "fütyülnek rá".

Történt ugyanis, hogy a kazáncsere kapcsán gondoltam mindent engedélyeztetek szépen, hogy a már általunk is használtan vett házrész gázterve egyezzen a már többször változott valósággal.

Első lépésben felszerelték az új kondenzációs, turbós, kombi kazánt, az enyhén módosított gázterveknek megfelelően. A gáz MEO-hoz viszont kell kéményseprő szakvélemény. A vicc az, hogy ezek kazánok nem simán a téglából épített kibéléscsövezett kéménybe vannak bekötve, hanem van saját gyári füstelvezetőjük. A szakvélemény gyakorlatilag ennek a füstelvezetőnek a tömörségét hivatott igazolni. Kijött a két srác (középiskola után lehettek egy-két évvel) egy nagy műszernek álcázott kofferrel. Az egyikkel felmentem a tetőre ledugózni a kéményt, a másik lent maradt feleségemmel a lakásban mérni. Mikor lejöttünk csóválja a fejét a srác, hogy gáz van, mert nem tömör a kémény. Naívan kérdeztem, hogy "Ezt így most hogy?" a kazán már egy hete bőszen csinálja a melegvízet és ha CO visszaáramlás lenne, letiltana az érzékelője. Nagy hümmögés. Kérdeztem, hogy akkor most mi a következő lépés. Megint hümmögés (tudom birka vagyok, itt kellett volna rájönnöm, hogy mitől lesz tömör az a kémény...) hát a kivitelezőnek meg kell nézni, aztán majd ők visszajönnek. Mivel még a kapuban való ácsorgásra sem esett le a tantusz, elmentek. Én kihívtam a kivitelezőt aki nézett nagyokat és a szakadó esőben szétszedte ripityomra a kéményt, újra tömítőpasztázta az összes gumigyűrűt, aztán balra el. A következő meglepetés akkor ért amikor a következő kéményseprőbrigádnál nem volt műszer amikor jöttek. Megint kérdeztem "Akkor ezt most így hogy?" Válvonogatás és papír mutatás, hogy nekik nincs felírva, hogy nem tömör a kémény, csak annyi, hogy a füstelvezetőnek a padlástéri részén nincs mechanikus védelme. Erre már majdnem elvesztettem a türelmemet, mert jegyzőkönyvet nem kaptam, erről meg elfelejtettek szólni. Mellesleg a szabvány (vagy jogszabály?) szerint a füstelvezetőt nememlékszem hány fokos tűzállóságú mechanikus védelemmel kell ellátni. Ez egy turbós kazán esetében a füstelvezetőt körülvevő fém külső cső által teljesül is, ezt a kivitelezővel megbeszéltük az elején. Megint kérdeztem, mit lehet csinálni, megint hümmögés, hogy ők lefényképezték, nem lehet semmit tenni. Itt már rutinosabb voltam és végül csak kikerült az a fénykép a gépből. Következő lépés kéményseprőkhöz be az eredményért. Itt az ügyintézők alapvetően normálisak voltak. Gondoltam beszélek valami mérnökfélével, hogy mi is van ezzel a mechanikus védelemmel. Párbeszéd: -Jóreggelt! -Jóreggelt! -Megmondaná, hogy a bla-bla-bla kémények mechanikus védelmére milyen előírások vannak? - Asszem az xy szabvány írja elő? -Megmutatná a szabványt? -Nem. -De megvan Önöknek? -Igen. -Akkor nem lehetne mégis megnézni? -Nem, az munkapéldány. -Akkor viszlát. A jónapotnál egyszer felnézett a papírkupacból amit lázasan lapozgatott, aztán többé nem. Ennyiben maradtunk. A gáz-MEO már ment mint a karikacsapás, igaz ott a jatt már elő volt készítve a kivitelező instrukciói alapján. Aztán még beüzemelés a gyári szerelő által 30 ezer, aki megnézte, hogy működik e a CO visszaáramlásra lekapcsoló szenzor. Idén megint volt a gyári szerelő éves átvizsgáláson 20 ezer, rá két hétre a kéményseprők kéménytömörséget mérni 4800+Áfa. Ha esetleg mégsem ébrednénk fel a családdal reggel, kíváncsi lennék, ki vinné a balhét. Gyanítom, hogy a kéményseprők mosnák kezeiket, de nagy valószínűségel a kazán gyártója is.

Röviden ennyi. Tudom lúzer vagyok, hogy minden jótanács ellenére próbáltam a hivatalos utat járni...

VilMarci 2010.02.10. 08:10:32

Nálunk is jön minden évben beszedni a füstadót, bohóckodik a kazánnal picit, és ad egy papírt, hogy minden rendben. Mielőtt ennek örülnék, ragaszt a papírra egy nagy piros matricát, kb ez van rajta: "ez a papír sehol, semmire nem használható".

Unter Bahn (törölt) 2010.02.10. 08:11:12

Üdv! No akkor időrendben:

1. Még a dédi éldegélt a viskójában, amikor megjelent a "szerencse fia" és lévén hogy konvektoros volt fűtés, de állt kémény a házon, így lecsapta a nyugtát, mint a csapdlecsacsit... Maminak csak egy 500-as volt a pénztárcában, átment a másik szobába lóvéért. Amikor visszajött, 500-as sehol! Szegény kicsi is volt, csendeske is, most hogy mondja azt a Hivatal emberének, hogy "véletlenül el tetszett tenni azt a pénzt is, amit nem magának szántam... ugye milyen hülye duma, hiszen kivág elég egy köteggel és megkérdi, hogy megismeri-e... Egy ideig vadásztam az emberre, de később hallottam hogy elküldték a tüzkévtől, egy ideig még "maszekba" - értsd lopott nyugtatömbbel - lehúzogatta az embereket, míg a rák ennek véget nem vetett. Sajnálnom kellene, de aki egy öregasszony utolsó fillérjét lopja el, no annak mind ilyen nyomorultul kellene végeznie.

2. Új ház, használatba vételi engedély: nem jó, gázkéménynek a gipszkartonnal fedett mennyezet fölött a béléscsövet meg kell bontani, tisztítóajtót betenni. Mondtam hogy energetikus vagyok, elképzeléseim vannak, így meg lesz az ajtó, ha aláírja egy esetleges füstgáz visszaáramlás esetére - mivel megbontatta a zárt 6.5 méteres alu béléscsövet - hogy vállalja a felelősséget. Mondja: előírás! Mondom: szarok rá! A gyerekszoba fölött lenne a tisztítónyílás, nincs az az úristen hogy én kivágjam azt a csövet: vagy belenéz a pincéből tükörrel és ha látja a napot akkor happy, vagy felmász a tetőre és onnan kitisztítja. Mondja, hogy akkor kell tetőkibúvó! Mondom toronydarut ne hozassak??? Fizetek nem keveset, 30 eFt a hivatalos, nem-kínai létra, amivel fel tud mászni a tetőre, beb.szna ha a kőművesnek is nekem kellett volna hozni az állványzatot, vagy a fűtésszerelőnek én veszem meg a szerszámokat, meg a dissuo-felszerelést.
Egyezség nem lett, mondja megnézi a padlásteret, mondom hajrá, innen a teraszról (emeleti) van a csapóajtó, felmegy a létrán, de ha a gipszkartont beszakítja, megemlegeti a napot... Itt lépett közbe a fűtésszerelő, odébb vonultak beszélgetni, majd amikor az aláírt papírral vissza, mondta hogy jövök neki 5 ronggyal, aztán visszafogott addig, amíg a tüzkéves el nem menekült. Azóta ádáz ellenségek vagyunk.

3. Tavaly előtt április vége felé jött a kéményseprő és csak úgy a kapun keresztül próbálta behajtani a kéményadót. Végül hármasban (ő, én meg a kaukázusi juhászkutya) megegyeztünk, hogy mivel vége a fűtési szezonnak, mi meg túléltük, EZT mondja meg a főnökének (hiszen ő csak egy 'nigger', azt csinlja amit mondanak) így találkozunk szeptemberben... nem jött senki...
Tavaly megint április végén jött, immár bírsággal fenyegetőzve. Kérdeztem hogy emlékszik-e, tavaly mit mondtam? Nem emlékezett. Rövid szakmai oktatás után (mikor rak fészket a madár a kéményen, mikor épít a darázs darázsfészket, mikor telik meg dögökkel a kémény stb) ismét üzentem a főnökének, hogy ezek ellenőrzése a fűtési szezon előtt esedékes, nem pedig a végén, amikor már vagy halottak vagyunk, vagy problémamentesen - nélkülük - megúsztuk. Nem jött ősszel sem...

Már látom, hogy az idén háború lesz... én nem fizetek, ők megbírságolnak, én bírósághoz fordulok, és remélhetőleg ők meg békaphatják...

Tibike15 2010.02.10. 08:11:34

Van egy olyan szabály is, hogy új építésű házban 2 vagy 4 évig nem kell kéményseprés. Ennek ellenére beszedték tőlem a díjat tavaly.

Betrappolt a büdös paraszt a mocskos bakancsával, takarítsak utána, ott ugatott 2-3 percet, beszedte a lóvét, nem nézett meg semmit és elment.

De ami a legdurvább volt, hogy az idióta hülye kéményseprő tisztítónyílást követelt a belső égésterű, dupla gáz kéményre. Megkérdezetem a céget, akitől a kazánt vettük és azt mondta, hogy nincs olyan, sőt nem is szabad megfúrni a gázkéményt.

Mocskos szemét lehúzás.

Mókusélet 2010.02.10. 08:14:48

Nálunk kiragasztottak a lépcsőház ajtóra egy cetlit, hogy 8 és 14 óra között legyek otthon, mert jönnek, és ha nem akkor szebálytsértek és baj lesz. felhívtam a kirakott számot, hogy kezdjenek nálam, mert nem tudok szabit kivenni. Reggel megérkezett ember, leült és megkérdezte van-e itthon pálinka.Mondtam az nincs, de kávéval meg tudom kínálni. Nem volt boldog, de elfogadta. Majd kért egy újságot, amit meggyújtott és bedugta a kémény lyukba-vagy mifenébe ami a budiban van. leírta, hogy minden ok, és már ott sem volt.1 hét múlva MINDENKI a házban kapott egy papírt, hogy nem korszerű a kéménylyukat fedő ajtó és cseréltessük rozsdamentesre, amit náluk meg is tudunk venni.Lehúzó bagázs.

elmeny 2010.02.10. 08:22:31

Es az milyen, hogy 4 (NEGY) evig szamlaztak a kemenydijat , soha nem lattak a kemenyt, mivel a hazban nincs kemeny????!!!

Vogon 2010.02.10. 08:28:34

használt kéményenként kell fizetni, ha nem használod akkor el kell falazni vagy mi és akkor nincs rá "ádó"

"Évente egyszer megjelent egy kerékpáros férfi, becsöngetett , és egyházi adót szedett, adott is róla pecsétes papírost. "
Wazze hol laksz te?:) Új hajtottam volna el a picsába mint a sicc.. mi ez középkor?

Naív lélek 2010.02.10. 08:28:56

Én egy kis faluban lakom Nógrád megyében. Nálunk is évente egyszer. Mikor megvettük a telket, ahol késöbb építkeztünk , állt rajta 2 kis ház 1-1 kéménnyel. Az állapotuk miatt bontásra itéltük őket. Minden szabályos , mindenkitől engedély, még a kéményseprő vállattól is. Aztán bontottunk. Tavasszal a bontási munkálatok alatt jött is a bácsi , ő kér 2 kémény tisztításáért x összeget. Mondtam neki bocs, de kémény már nincs és ezt a cég felé bejelentettük, elfogadták, nem fizetek. Elment nagy morogva. Következő évben már az új építmény új kéményét húztok fel, mikor ismételten jön a bácsi tavalyi év elmaradás + idei év 2 kémény. MOndtam neki régi kémény nincs engedéllyel, új kémény még nincs és különben is csak 1 kémény lesz úgyhogy megint nem fizetek. Aztán már kiváncsi lettem a vállalat munka ütemtervére , ezért ellátogattam hozzájuk. Kiderűlt sem azt nem vezették be a nyílvántartásukba, hogy bontási engedéllyel bontunk, sem az építkezés voltát.Pedig Náluk is maradt egy híteles terv , ami ugye nem kis pénz. Szóval a nyílvántartásuk egy nagy 0. Az átvétel simán ment ( nem borítékoltam semmit ). Következő év jön a bácsi 2 kémény a papirján, mondtam neki , ha megtalálja a tetőn a 2 kéményt Isten ugyse én kifizetem.. Hát nem talált csak egyet, így csak egyet fizettem :) Azóta ezt minden évben eljátszuk már amikor találkozunk, egyébként pedig még soha nem söpörtek nálunk kéményt. Minden évben többször magunknak elvégezzük. Ja és még egy dolog, ha a kémény miatt történik valami biztosítási dolog a házzal , a biztosító csak abban az esetben fizet, ha díj fizetve van.

☉ ☾ 2010.02.10. 08:31:45

A kéményseprőt el kell égetni, ez szabály.

elmeny 2010.02.10. 08:36:25

A legszomorubb az, hogy ezzel a metodussal, azaz csak a penzt szedik be, soha nem derul ki, hol kellene tenyleg kemenyt seperni.

Légy része 2010.02.10. 08:36:41

Vidéken a kéményét mindenki maga tisztítja - már aki gondol erre -, ehhez szépen megveszi a kéménykotrót (amivel egyébként tömve vannak tüzépek, gazdaboltok). A kéményseprő neki sem állna, hiszen az utóbbi években ingben, lakkcipőben járnak díjat beszedni, ha kellene sem állnának neki kéményt kotorni...

wagabound 2010.02.10. 08:38:30

Panelproliként megdöbbenve olvasom a kommenteket - és bizony valahogy nem értem ezt az egészet.

Az miért nem megy, hogy oké, fizetek évente, ha csak és kizárólag akkor, ha:
- bejön,
- végigellenőrzi/kitisztítja a kéményt,
- a számla mellé igazolást ad arról, hogy a kéményt balesetveszély-mentesen találta/adta át, és azt a papírt jól lezsírozva elteszem.

A lényeg: igenis megcsináltatom vele, amiért fizetek, már csak az én biztonságom érdekében is. Legyünk őszinték: melyikünk fárasztaná magát, ha hozzászoktatnának ahhoz, hogy meló nélkül is megkapjuk a lóvét?

És legyünk még őszintébbek: lenyúlni csak attól lehet, aki birkamód hagyja magát.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.02.10. 08:41:09

Az kéménseprőknek gazdagodásárul
medwe.blog.hu/2010/01/26/az_kemenseproknek_gazdagodasarul

ráadásul új jogszabály készül, egyelőre úgy látszik, nem a lakosság védelme, hanem újabb lehúzása végett.

Quattroman 2010.02.10. 08:42:51

@qzqz01:
nem így van!
nálunk két lakás (családi ház) közös fűtésre lett alakítva.
mindkét régi kémény szellőzővé alakítva, visszabontva. mégsem lehet a nyilvántartásukból törölni, csak ha az önkormányzat bontási engedélyt ad ki mérnök/terv alapján.
szóval minden évben jön(ne) pénzt beszedni

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.10. 08:44:10

Vigyázzatok!
A kéményseprők az űrgyíkokkal vannak!

NO CSIPP!!!

Law enforcer 2010.02.10. 08:45:33

Nálunk sem nézett be a kéménybe évek óta. Csak jött és ment. Pénzzel. Egyszer bement szén monoxidot mérni, egy sokol rádió szerű barna patentos műbőrbevonatú dobozzal. Volt rajta egy zöld meg egy piros led, de szerintem be sem volt kapcsolva, mert nem világított semmit.
Lehet ha bekapcsolta volna a bartók rádió jön rajta, nem tudom.

Egyik nyáron a gázkéménybe költözött valami kisebb madár, telehordta a fészeknek valóval, azt mondta rá a kéményseprő, tisztítsuk ki.

ennyi. tisztítsuk ki. Úgyhogy évek óta mondom tök fölösleges lenne fizetni nekik, mert nagy lehúzás semmiért. Szerintem itt is talicskázzák kifele a pénzeket, mint a régi szilveszteri képeslapokon...

ssjoci · http://www.vegzetur.hu/?kar=593 2010.02.10. 08:46:50

Én ismerek személyesen is több kéményseprőt, rendes népek ezek...
Bejön, köszön... A kéményt mindig kikotorja. De nem ám úgy, hogy az egész lakásban szálljon a korom. Pedig lehet úgy is. Kiszedi a tisztítóajtón a kormot egy vödörbe, amit ugye már előre odakészítek. Kér seprűt, öszzesöpri ami mégis kihullott. Kezet mos. Beszélgetünk pár percet, papír, pénz. Köszön, mindenki elégedett.
Lehet így is.

Lépes Elek 2010.02.10. 08:47:24

Nálam pont 2 hete volt a kéményseprő. Ősszel volt a cégtől a gázos. Leellenőrizte a kazánokat (2 db) bemérte a károsanyag kibocsájtást, égési hatékonyságot. Nem voltak megfelelőek, mert nyári felújítás miatt poros volt belül valami. Kipucoltatta majd visszajött újból mérni. Akkor már megfelelő volt minden. Amíg nem jók az értékek nem engedi üzemelni a kazánt. Punktum.

A kéményseprő a kandalló miatt hozta a szerencsét. Szó nélkül megnézett alul mindent majd felment és kipucolta a kéményt. Nem tudom hogyan csinálta pontosan kosz egy gramm sem volt sehol, de átadott egy szemeteszsáknyi kormot és a jövő évi viszontlátásig minden jót kívánt.

A két procedúra valami 70-80 Eur körül van. Németország.

Mellébeszélés, egyezkedés nincs.

liliom 2010.02.10. 08:49:20

Mi a Pest Megyei Söprűsökhöz tartozunk, azon belül is a Váci Kirendeltséghez, de ők sem lógnak ki a sorból...
2 évvel ezelőtt bejött, kitöltötte a számlát, bebüdösítette a lakást (mert nem tudom, mikor fürdött utoljára), majd távozott.
Tavaly be sem engedtem. Idén meg majd mászhat a tetőre!

szabogyula 2010.02.10. 08:55:47

A kéményseprők egy kikerülhetetlen , monopolhelyzetben lévő közszolgáltató , akiknek a papirja , engedélye mindenhez kell .
Monopolhelyzetük miatt áraik a pofátlanság határát súrolják .
Tudja valaki a Bdapesti Kéményseprő Vállalat tulajdonosait ? Ha jól tudom nem 100 %-os állami tulajdon , tehát magánembereknek is érdeke , hogy "köz"szolgálatra hivatkozva az áraik a csillagos égben legyenek .

mortadella 2010.02.10. 08:56:33

XIII. kerület, 1132, K.G. utca:
Az elmúlt 6-8 évben egyszer nem nézték meg a kéményt. Ammikor nem tudták, SEMMIFÉLE eljárást nem kezdeményeztek. Ha nem tudják megnézni, akkor nem veszélyes. Másik lakásra sem veszélyes egy hibás kémény?
Tisztítás? Pláne nem volt!
Viszont a múlt héten találtam a bejárati ajtón egy kis kéményseprő matricát. Papír: semmi. ?!?
Van egy saját elektromos gázriasztó alkalmatosság, az utóbbi időben néha-néha, főleg nyáron bejelez. Néha olyankor is, amikor nem is megy a vízmelegítés a kazánban. ?!? Visszajön valami egy másik kéményből?!? És azt mikor ellenőrizték?
Közös képviselő szerint ma az dívik, hogyha egy bejelentésre kimennek, akkor BE KELL BÉLELNI a tőmondat, és adják a személyes üzleti kapcsolatban álló szolgáltató adatait. Képzelem, mekkora üzlet lehet. Mert 100 ezer forintos nagyságrendről van szó.
Csoda, hogy meghalnak emberek? Nem vizsgálnak, ha igen, majdnem AUTOMATIKUSAN kéménybélelés 100 ezerért vagy többért. Különben, ugyebár, nem biztonságos.
Van ennyi felesleges pénzed? Nincs? Na ők azok, akik, akiknél volt-van-lesz gáz.
Legyen hitelesített dátumfeljegyzéses fényképezőgéppel minden évben fényképezés a vizsgálatokról.
Független ellenőrzés, utólagos, személyes megkereséssel NINCS. Vagy ha van, 20 év alatt "nem találtak meg", tehát nincs.
Ki a felettes szakmai szerv, ahol fel lehet őket jelenteni?
Jogilag csalás (anyagi haszonszerzés céljából szándékosan törvényt szegnek), szándékos veszélyeztetés, amit (nem) végeznek.
Volt már arra precedens, hogy néhányat 5-10 évre elmeszeltek volna? Mert ha volt is, nem közismert, nagyon fent hordják az orrukat. És itt lenne az ideje, hogy elkezdjenek velük foglalkozni: igazságszolgáltatás, média.
Mekkora pénzt fizetnek ki nekik ellenszolgáltatás nélkül országszerte?
Füstbe ment adópénz.

Igazából ismeretlen egy átlagos (9 millió?) állampolgár számára a kémyénkezelés jogi háttere (fogyasztóvédelem is!), az eljárások rendje, csaláshegyek a gyakorlatban.

Rendbe kellene végre tenni.

joos 2010.02.10. 08:57:00

Valóban. A kéményseprés is egy lehúzó ágazat lett!
Jómagam dunaharaszti lakosként újépítésű sorházban lakok, ahol gázcirkós zárt rendszert használunk.
Évente bepróbálkozik a fószer nálunk, a párbeszéd így zajlik:

- Jó napot kívánok, kéményseprő vok, jöttem az éves ellenőrzésre, bla-bla-bla....
- Minek?
- Mert előírás, törvény, büntetés, bla-bla-bla...
- Jó, de nálam zárt rendszer, cirkó, mit néz rajta?
- Hát de akkor is, bla-bla-bla...
- Rendben van! Nyomásmérője, CO mérője van?
- Nincs.
- Akkor mi a szart akar vizsgálni a cirkó zárt rendszeremben?
- Hát őőőőőőőőőő....
- Viszontlátásra!
Egyébként nálunk még egy plusz rendelet, hogy csak az számít kéménynek, ami 4 métert meghaladja.... Ezt szintén bebukta. Mindenesetre próbálkozik minden évben, és végigjárja az egész lakóparkot. Akit nem talál otthon, ott értesítést hagy. Röhejes. A szomszédokkal már csak röhögni szoktunk a csávón, hozzánk tavaly már nem is jött. :)

Eric_Cartman 2010.02.10. 08:58:47

@moccmacckó: azért arra figyelj legközelebb, hogy ha jön egy páncélos lovon és Károly Róbert nevében be akarja szedni a tizedet, akkor tőle is kérd el a királyi pecsétes megbízólevelet.
Ha ilyen nincs: gyanakodj !

Unter Bahn (törölt) 2010.02.10. 09:02:33

@Vogon: ""Évente egyszer megjelent egy kerékpáros férfi, becsöngetett , és egyházi adót szedett, adott is róla pecsétes papírost. "
Wazze hol laksz te?:) Új hajtottam volna el a picsába mint a sicc.. mi ez középkor?"

Ne keverjük ide az egyházat, kérem...

Nézd úgy, hogy ez egy párt (nem is tudom miért híjják vidéken 'pártbérnek' az egyházadót), nem kötelez semmilyen jogszabály a fizetésére, ellenberger szokás hogy elmaradás esetén a pap elvtárs megtagadja a szentségek kiszolgálását (keresztség, bérmálás, házasság, egyházi temetés), amelyek a róm.kat. hit szerint ingyenesnek kellene hogy legyen, de ezt hagyjuk meg Jézusnak, ő egyszer már zavart ki üzéreket a templomból, hátha mégegyszer megteszi:-)))

Szóval az egyházas embert valóban el tudod hajtani mint a sicc, de a kéményseprők nem felejtenek és valami megyei önkormányzati rendeletre hivatkozva szabálysértéssé fújják fel az elutasítást...

AlexWolf 2010.02.10. 09:06:32

Mindig felháborodunk az ilyen posztokon, de értsétek már meg: MI A BALKÁNON ÉLÜNK! Itt bármit lehet és annak az ellenkezőjét is akár egy időben! Nem sokban különbözünk egy dél-amerikai banánköztársaságtól, csak annyi a különbség, hogy EU tagok vagyunk. Ettől van ez az Európa-feeling.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.10. 09:06:58

Tisztességes kéményseprő mindig a kéményen át érkezik és távozik.

sice 2010.02.10. 09:09:40

Tényleg nehéz ügy, tíz éve nem tudom megmagyarázni, hogy a gázkazánom műanyag kéményét nem kell kisöpörni.Mondjuk,nem is fizetek, de unom évről-évre ugyan azt a cirkuszt.

flodur 2010.02.10. 09:14:55

A szomszédaim, akik otthon vannak egész nap, évente fizetnek a kéményseprőnek. Az se megy fel a tetőre bekukkantani a kéménybe. Kapnak egy papírt és boldogan mutogatja, hogy nálunk ellenőriztek. Van olyan, aki nem dolgozik már a cégnél, de az öregekhez visszajár évente, mert már ismerik és fizetnek. Jó magyar foglalkozás szerint: Megélhetési bűnözés. Adómentes.

☉ ☾ 2010.02.10. 09:15:46

A tökrészeg naptárt hozó pénzseprők év végén?

mortadella 2010.02.10. 09:16:26

Még egy dolog, amiről a pórnépnek általában fogalma nincs: pontosan mit, milyen sorrendben kell szabályszerűen a kéményseprőnek elvégeznie.

Onnantól, hogy megnyomja a csengőgombot, az ajtó zárásaig.

Nem lenne nagy kunszt leírni, vitetni velül átadni, annak ki igényli, nem utolsósorban a netre kitenni, minden (állami?)kéményseprő szervezet honlapjára.

Ajánlom mindenki figyelmébe a www.kemenysepro.hu/szolgaltatasok/index.html honlapot, ha akarod, ha nem, alapértelmezetten, neszebazdmeg, zeneszól. Keresd-keresd-keresd, hogy hol lehet kikapcsolni.
A háttér miatt nehezen olvasható szövegek.
Arról egy sor sincs, hogy egy-egy eljárás hogy zajlik le, csak nagy általánosságok, blablabla.

Gáztüzelés ellenőrzése
"Ezen szolgáltatás végzése és tűrése kötelező, mind a szolgáltató, mind a tulajdonos részéről" - jelenleg a pénzbeszedési rész működik, mint szolgáltatás, a többi nem.

"végezzük az égéstermék elvezetők ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását, továbbá négy évente műszaki felülvizsgálatát" - 20 év alatt Budapesten műszaki felülvizsgálat nem volt. Ellenőrzés nélkül bajos a szükséges tisztítást elvégezni. Emlékeim szerint 20 év alatt nem volt. Tényleg, átlagban, műszaki oldalról megközelítve a kérdést, hány évente válik esedékessé a tisztítás?

Egy bötű nincs arról, hogy a honlapon elvégzett szolgáltatások milyen munkafolyamatot jelentenek. Gyakorlatilag nem lehet ellenőrizni a munkavégzésüket.
TITKOS

Mostfigyelj · http://csalokat-keresunk.blog.hu 2010.02.10. 09:18:51

Hozzám két helyen jártak. Az egyiken soha egyszer nem engedtem be őket. Nekem aztán csengethetnek.

A másikon új taktikát vezettem be.
Persze nálam is csak aláíratni szerettek volna.
Na én a külső nyíláson az udvaron keresztül olyan alaposan kitakarítattam velük, hogy valószínűleg fekete listára raktak mert azót egyszer sem jöttek. :)

É2I 2010.02.10. 09:24:28

Nálunk is dettó ez megy.

De van egy jobb sztorim :):

Január elsején (!) jött a kisebbségi kéménysepernyő. Hogy aszongya; BUÉK! :OOO Meg hogy hozott nekem szerencsét. (Na persze.)
Na ez fájt akkor még vagy kétszázba. Félkómásan kifizettem, csak húzzon a francba. (Persze a buli még zakatolt a fejemben.)
Búcsúzóul közölte; hogy szépen megmászta a bolha a nyakamat.
WTF???
Belenéztem a tükörbe, aztán mentem garbót felvenni :))))

elwood 2010.02.10. 09:25:11

@moccmacckó: "Évente egyszer megjelent egy kerékpáros férfi, becsöngetett , és egyházi adót szedett, ..., majd rá egy évre behajtotta rajtam visszamenőleg is."

leírnád merre laksz ? elbringáznék arra ilyen - olyan adót szedni

_tx_ 2010.02.10. 09:26:16

Nálunk korrekt a kéményseprő és még valamit maszatol is a kéménynél :)

szajberpiraty 2010.02.10. 09:26:27

Nekem van egy olyan kéményem, amelyik egy vegyes kazánt szolgál ki. Ha jön a kéményseprő, akkor hiába kérem, hogy söpörje ki, mindig azt mondja, hogy szép tiszta... Pedig a korom sem lenne gond, mert a tisztító fedél a garázsban van. Így aztán minden évben én magam kotrom meg... Szóval ez egy elavult monopólium. Újraszabályoznám, hogy csak a ténylegesen kitisztított kémények után kelljen fizetni. Akkor talán dolgoznának kicsit.

hegyilany 2010.02.10. 09:29:39

Én másfél éve unszolom a kéményseprőket, hogy hurcolják már el bilincsbe verve az alattam lakót, aki bélés nélküli kéménybe kötötte a gázkazánját. Hogy miérrt zavr ez engem? Mert a béleletlen kéményben feláramló forró gőz (meg gázok) az én szobám falán koromfoltokat csinál és ledobja a vakolatot (eddig hatvanezerbe van az újravakolás/festés...).
Hát hiába. Sajnos másfél év alatt nem sikerült otthon találniuk a pácienst, arról ugye meg nyilván nem lehet szó, hogy más módon megkeressék (pl. telefonon vagy felszólítsák, hogy tegye lehetővé az ellenőrzést). Mondjuk annak a gázművek-alkalmazottnak a vagyongyarapodását is megnézném, aki azt a kazánt így engedélyezte...

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.10. 09:30:18

Szerintem hasznos amit végeznek! A látszatja, nincs tömeges haláleset!!!!

hegyilany 2010.02.10. 09:35:39

@Naív lélek: "Ja és még egy dolog, ha a kémény miatt történik valami biztosítási dolog a házzal , a biztosító csak abban az esetben fizet, ha díj fizetve van. "

Nekünk pl. akkor sem. :(

É2I 2010.02.10. 09:40:06

@szajberpiraty:
Addig nem fizetni, amíg nem kormol ki, ennyi.

@hegyilany:
Kéményseprők nem bilincselnek. Szerintem a rendőrségen próbálkozz, hátha.

@Mindenkinek:

A gázkémény is kémény, az után is fizetni kell, még ha azt kormolni nem is kell. Ellenben a huzat meglété ott is ellenőrizni kell(ene). Sajnos a gázos eszközöknek is van káros anyag kibocsájtása. Általában pont ezek okoznak szénmonoxid mérgezést, ha rossz, vagy nincs meg a megfelelő kiáramlási kapacitás.
Az persze más kérdés, hogy egy átlagos kéményseprő (értsd : gyakran szakképzetlen) egy szál f.szban mit tud ellenőrizni rajta.

égnéző... 2010.02.10. 09:42:19

Azt még nem is veséztük, hogy mi van akkor ha nem kéményed van, hanem "vizszintes füstelvezető"....
Na ez még egy jó dolog. Szerencshozó jön.Dobermann vigyorog. Ő kémenyt keres. Szerintem nincs. De kellene lennie, de nincs.Ja lebontották, mivel fűtenek? mondom, és annak füst elvezetés? 1 méter visszintes duplafalú cső... Erre ő: visszintes? az nem kémény.
És ez évek óta így megy...

The Good Boy 2010.02.10. 09:44:11

a héten én is találtam egy "Értesités"-t a postaládámban, hogy itt voltak, aztán jönnének mégegyszer, mert én meg nem voltam otthon...
Az vagyon benne, hogy a "kötelező kéményséprési munkákat szeretné elvégezni". Még a telefonszámát is ráirta, hogy ugyanmár hivjam fel, hogy mikor jöhet lehúzni pár forinttal (persze hihető, hogy majd jelentkezek, hogy gyere öcsém,vidd a pénzt munka nélkül).
Jó érzékkel mindig január végén február elején jönnek, amikor fütés van, így pl. 3 évig ezzel az indokkal nem tisztitott kéményt nálunk (mondjuk elötte sem soha, csak akkor nem kértem tőlük), hogy most nem tudja, mert fütünk. Kérdésre,hogy mikor jönnek legközelebb: összel! amikor már garantáltan újra dübörög a kazán...
Mivel újépitésű kéményem van, a lakrésztől két helységgel elszeparált kazánházzal, igy nem volt gond amúgy vele, csak ha már fizetek valamiért, akkor tegyenek is valamit érte!
Persze nyáron egy ismerősöm kipucolta, úgyhogy a kéményséprők elmehetnek a ...

Mahoni 2010.02.10. 09:44:33

@mortadella: A Zenét a Zene kikapcsolása gombbal próbáld meg.
S nézz körül jobban az említett honlapon és írányadónak olvasgass: 51/1999. (XII. 25.) BM rendelettel módosított
27/1996. (X. 30.) BM rendeletet.
S mindenre választ fogsz kapni.
Nekem is ezt javasolták .... S a habot a szám széléről letörölgettem.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.02.10. 09:48:03

Sziasztok rég nem irtam,de most el kell mondanom életemben nem nevettem ennyit mint ma reggel. Minden hozzászólás egy gyöngyszem. Az évtized legjobb kommnetjei!!

Ewop78 2010.02.10. 09:50:51

Látom a kéményseprős sztori mindenkinek beállította a reggeli alaphangulatot...

Arra a kérdésre, hogy miért ilyenkor tél vége felé jönnek, egyszerű a válasz :
mert ha túlélte a paraszt a telet, akkor ezek szerint jó a kémény. Ergó vizsgálgatni sem nagyon kell. Ha most ad róla papírt és következő télen beadja a kulcsot a tulaj mégis... akkor azt rá lehet fogni évközbeni eltömődésre :)

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.02.10. 09:53:24

Nekem a kéményseprő legutóbb azt mondta:

négyeszehaccá!

Lehet nem is kéményes vót?

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.02.10. 09:55:00

Egy nagy társasházban laktam, a Budai Várban. Amikor épült 1969-ben, széntüzelésű központi kazánokkal oldották meg a fűtést. Telt -múlt az idő, haladtunk a korral, a hetvenes években bekötötték az épületet a távfűtő hálózatba, így a meglévő 10 darab kémény elvesztette funkcióját. Azonban a t. díjbeszedő továbbra is felszámolta a kéményseprés díját. Hosszas utánajárás, és ügyintézés után sikerült úgy megegyezni a "magasságos kéményseprő főhatósággal", hogy a harmincegynéhány éve nem használt kéményeket, úgynevezett "tartalék kéménnyé" nyilvánították, és csak a szokásos díj felének megfizetésére kötelezték a társasházat, ergó, mintha öt kéményt továbbra is rendeltetésszerűen használnánk. Az ebben az esetben sem zavarja őket, hogy ellenszolgáltatás nélkül kaszírozzák be a pénzt évtizedek óta. Mielőtt valaki megkérdezné, miért nem bontattuk le a kéményeket, -a ház a világörökség részét képző sétányon helyezkedik el, így semmilyen átalakítás nem végezhető rajta.

tarkamarha 2010.02.10. 09:55:37

Részben igaza van a postolónak - ha már itt vannak ellenőrizni is kellene. Ugyanakkor megjegyezném, hogy (legalábbis mifelénk) a díj évi egy kéményseprést is magába foglal -> azaz ha gondolom évente egyszer kihívhatom őket és további juttatás nélkül kitisztítják a kéményem. Nagyanyámnál volt olyan szenes fűtés, hogy évi két tisztítást kívánt, így egyet "hivatalból" végeztek el az éves díj fejében, a másodikat fizetni kellett.
Más: A postolónak miért fáj, hogy a tisztító nyílást ki kell nyitni a tisztításhoz, szemléhez? Arra van... A kéményseprő nem egy x mutáns, aki átnéz, átnyúl a falun...

trotechnikus 2010.02.10. 09:59:00

@kétkéményeseknek

Kéményseprő nálunk (gáz) annyit megtett hogy ellenőrizte a huzatot meg a CO-t aztán mondja, hogy két kémény tehát annyi mint 2X4600.
mi: de hát mi csak egyet használunk mért fizetnénk a kettőt.
ks :mert kettő van csak akkor lehetne nem fizetni ha le lenne takarva.
mi: le van takarva
ks: nem hiszem el biztos nincs
mi: menjen fel nézze meg
ks: akkor 4600ft viszont látásra

egyébként ez a csóka az egyik ismerősnél konkrétan lopott amíg a hölgy térült fordult hogy aprót szerezzen eltette azt a tízezrest is amiből nem tudott visszaadni....

Mogyoró007 2010.02.10. 10:01:12

Igaza van a posztolónak, de miért hagyta 30 évig, hogy ne nézzenek bele, csak aláfirkatnsanak?
És minek ez az előrtetett tanyasi tájszólás írásban?

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.02.10. 10:01:51

Nálunk meg szokták nézni. Beletesznek egy meggyújtott újságpapírt vagy gyufát a nyílásba és nézik milyen a huzata. Van, hogy el is engedi a papírt, hogy kiviszi e a huzat a kéményen keresztül. Kb. ennyi, de megnézik. Valami tükörrel is nézték egyszer, igaz az nem tegnap volt.

Donor 2010.02.10. 10:02:30

@moccmacckó: Mert buta vagy. Az egyházi adó 100%-os önkéntes alapon megy, nem kötelező, hacsak nem scientológus vagy :)

Persze ha hívőnek vallod magad akkor tehetsz annyit a helyi közösségért hogy támogatod, de a nevével ellentétben ez inkább jótékonysági adomány.

Ha nem akarsz fizetni akkor nem fizeted be. Az az ember egy közönséges templombajáró ember akit megkért a plébános hogy járja körbe azokat akik szoktak fizetni....mindenesetre ügyesen csinálja :)

akikaztmondjákni 2010.02.10. 10:02:34

Ááááá...ez nagyon fárasztó:S
El se olvastam végig...

hegyilany 2010.02.10. 10:06:56

@É2I: "@hegyilany:
Kéményseprők nem bilincselnek. Szerintem a rendőrségen próbálkozz, hátha."

Vicceltem. Tudod, van az az irónia nevű dolog...

Donor 2010.02.10. 10:08:50

@Cselo: Na ezért bontotta le apám a kéményt.
Cirkó fűtésünk volt, szabályos alu csöves béléssel, tégla kémény.
Le akarták cserélni turbós kondenzációs kazánra, erre elkezdték hogy 300ezerért át kell alakítani mert ez így nem szabályos. Apám bedurrant, lebontotta a kéményt és kihasználva a turbós kazán előnyét, falon vezetett ki egy szellőzőt, amihez már nincs köze a kéményseprőknek. Ja és a kazán került 300ezerbe szereléssel együtt nem egy szaros cső.

Az én egy társasházba lakok ahol az 50 lakó mellet 2 fűt még fával. Ezért mind az 50 lakónak fizetni kell a kéményseprési díjat.
Elhatároztam ha már úgy is fizetem akkor veszek egy kis kandallót, amivel gazdaságosabbá tehetem a fűtésemet, közölték, hogy nem köthetek rá arra a kéményre mert az már nem felel meg a jelenlegi szabályoknak.

kovácspéterke 2010.02.10. 10:09:41

Hát szerintem jó hülye, aki átadja a pénzt, és nem ellenőrizteti a kéményét. Erre mondják, hogy úgy kell neki, ha majd esetleg gond van.

Ez az egész egyébként olyan, mint amikor nyavalyognak, hogy jaj, korruptak a rendőrök. És vajon miért? Mert van, aki pénzt ad neki.

Gondolom, ha felszólítja az ember őket, hogy ugyan már ellenőrizze a kéményt rendesen, különben betelefonál az illetékesnek névvel, akkor rendesen megnézik.

Nálam egyébként még nem fordult elő ilyen, mindig megnézték rendesen.

rolika 2010.02.10. 10:14:38

Miután tavaly már hetedik éve laktuk a házunkat (faluban), nyáron megjött végre a kéményseprő. Fölkapaszkodtunk a padlásra (70+ fok), szépen megnézte a kéményeket, csinálni nem kellett velük semmit (a samott béléscsöves kéményekkel elvileg nem is lehet semmi baj, ő mondta), kért valami kis zsét (kétezer-egynéhányszáz forintot), megittunk egy limonádét a hőguta ellen és ment.
Szerintem azért csak jöjjenek, de nézzenek is bele, mert ha más nem, egy madár is beledögölhet abba a csőbe, aztán az is mekkora szopás.

Donor 2010.02.10. 10:15:03

@Kőmíves Kelemen: tedd hozzá hogy az a cső rozsdamentes acélból van. Ugyan ez volt nálunk is. 2 méter csőre akartak 300 ezret felszámolni, apám utána nézett a törvénynek és valami távolsági határ meg ha falon vezetjük ki nem a tetőn turbós kazán eseté nem minősül kéménynek hanem csak szellőzőnek.
Kapják be!

soska71 2010.02.10. 10:15:14

A korszerű kondenzációs kazánok által okozott veszély 0 (nulla), hiszen lekapcsol az automatika ha bármi gáz van. Viszont a neki kialakított dupla falú, bélelt kéményt elvileg 10-15eFt-ért nézik (nem nézik) meg. Így le se jelentettem és csak a kandallókéményt nézik meg évente ráolvasással. Erre fizetünk havi 100 forintot kb.

3. kerület, Jablonka utca: Barátomékhoz kiment a kéményseprő vállalat embere ellenőrizni, majd felajánlotta a "segítségét", hogy elintézi házon belül a papírmunkát és a kéménybélelést, amit terveztek. Erre kért vagy 300eFt-ot és jó részét előre. Ugye bizalom volt, mégis csak hivatalos cég. Na az emberünk eltűnt. A rendőrség nyomoz, azaz nem csinál semmit, mert nem tudja hol lakik, hiába mondták barátomék meg nekik a pontos lakcímét. Másokat is átvert így az utcában. E miatt kijött hozzájuk a kerületi (3. ker.) kéményseprő vállalat főnöke vagy hasonló, hogy megbeszéljék a dolgokat és csak úgy felajánlotta a "segítségét", hogy véletelenül van neki egy kéménybélelő cége és elintéz mindent házon belül, a papírokat is stb, kedvezménnyel. Elzavarták a picsába.

Donor 2010.02.10. 10:18:58

@soska71: ezek szerint írtó mázlink volt, hogy apám ilyen soher? :)

Na ezért tart itt az ország, rá vagyunk kényszerítva az ügyeskedésre.

Dé208 2010.02.10. 10:19:57

A 88 éves anyámnál /belváros/ kint járt a kéményseprő.
A kéményt ki kellene vakolni !
Imer valit ?
Igen-szólok neki.
Másnap megjelent ugyanaz a kéményseprő
csak fehér kezeslábasban egy vödör malterral amit beleöntött a kéménybe.

Donor 2010.02.10. 10:20:20

@qzqz01: kéményt addig kell fizetni amíg a tető szintjéig vissza nem bontod.
Minden más esetben fizetni kell törvény szerint.

sertésmájkrém 2010.02.10. 10:21:14

Nálunk mindig megnézik akéményeket a seprők. Mondjuk nem egy olyan nagyon bonyolult dolog, érezni ha van huzat.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.02.10. 10:21:16

A kéményseprés tényleg egy lehúzó maffia. Amúgy ez a kéménybélelési hisztéria is undorító dolog. Függetlenül attól, hogy milyen kéményed van, kötelező, ott is, ahol nincs esély a bajra.

Meg az ellenőrzése.. mi elég durván kidobtunk egy bunkót. megakarta vizsgálni a kéményt. Ok, akkor másszon fel a tetőre és tapogassa ki föntről a seprűjével. Nem, Ő majd a ház kényelmes belteréből, a fürdőből nézi Ja, ahhoz lehet, le kell verni pár csempét. Amit természetesen nem fognak pótolni is felrakni.
Anyád.
És erősködött, hogy meg ne próbáljuk leállítani, kik vagyunk, hogy itt ugrálunk stbstb.. Ekkor lett kirúgva, telefonban is nagy veszekedések, sokadik után végre a főnökét elértük(egyre kedvesebbek és ijedtebbek voltak a telefonban amúgy). A főnök elnézést kér, nem érti, hogy lehetett a tag ilyen erőszakos blabla.

De a háború igazából az övéké. Kibéleltük rengeteg pénzért. Ja és a legutóbbi ellenőrzés során, belenézett és erre sikerült egy olyan anyagot mondania, ami biztos nincs a kéményben.

Tényleg egy maffia az egész, egy legális pénznyelő. Nem az a cél, hogy kiszűrjéák a veszélyes házakat-kéményeket, hanem a pénz behúzása, az állampolgárok sanyargatása.

Kedvencem az is, mikor kiszólnak, hogy ekkor-és ekkor (délelőtt..) jövünk és ha nincs otthon valaki, akkor pénzbüntetés lehet belőle.
Anyád, másodszor.

belekotty 2010.02.10. 10:25:29

Társasházunkban van 5 lakás, 5 szlárd tüzelésű kéményt számláznak. Sosem fizettem ki. Jött a bírósági felszólítás.
Írtam a bíróságnak hogy kintről megszámolhatóan csak 4 kémény van a házban, abból kettő gáztüzelésű és az sem volt soha begyújtva, bele lehet nézni.
A bíróság a keresetüket elutasitotta.
Néhány hónap múlva jött a számla, 5 szilárd tüzelésű kéményről és négy tartalék kéményről.
Azóta sem fizetek, várom a következő bírósági pert.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.02.10. 10:26:20

27/1996. (X. 30.) BM rendelet

a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. törvény 4. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § (1) A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) szervezett ellátása kiterjed a lakásban és más helyiségben épülő vagy már használatban lévő tüzelőberendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kémény - ideértve a tartalékkéményt is -, valamint tartozékainak műszaki felülvizsgálatára, ellenőrzésére, tisztítására és szakvélemény adására.

(2) A közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll, és amelynek bekötőnyílásait és tisztítónyílásait befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták, és a kéménytisztítás helyén jól látható módon megjelölték.

Nyekkk 2010.02.10. 10:27:16

III. kerület,új lakás,régi szar vízmelegítő,gondoltam kicserélem,mielőtt beledöglök.
Kéményseprő jön,belenéz a lukba felületesen,közli velem nincs bélelve,nem adhat engedélyt a cserére. Aláírom,ok. Ezek után mellékesen megjegyzi:neki van saját cége aki kéményt bélel,megcsinálja.Potom 200 000,örüljek, lévén egy emelet még fölöttem.
A cég persze az asszonyé,szó nem érheti a ház elejét.Nekem már egy vasam se,így maradt a régi,amit ki-be kapcsolok,mert félek,hogy itt döglök meg egy éjjel...Amíg egyszer elromlik.Akkor mi lesz,passzolok.
A lényeg,következő életemben kéményseprő leszek.Saját céggel.

Liloocska 2010.02.10. 10:28:59

ezt én nem értem. nekem még sohasem kellett fizetni az éves kéményseprő vizitért... nektek mirét kell???

Nyekkk 2010.02.10. 10:32:15

@soska71: Most láttam mit írtál....ua. a pasi lehet az enyém is:)

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2010.02.10. 10:32:26

Én Érden dolgoztam évekig kéményseprőként. Nekünk minden kéményt ellenőriznünk kellett. Mármint az átjárhatóságát kellett ellenőrniznünk tükörrel. Ha bedugom a tükröt, és láto az eget, akkor a kémény átjárható, és nincs eldugulva. Érden mindenki így végzi az ellenőrzést, mert ha ne adj isten baleset történik akkor évekre visszamenően elő vehetik a tagot. Szóval oda kell figyelni rájuk, és meg kell követelni, hogy ténylegesen ellenőrizzék a kéményt, és ha kell takarítsák is ki, viszont akkor ne tessék sirikálni a plazma tévé és az új padlószőnyeg miatt. A tisztelt kuncsaftok is hozzájárulhatnak annyival, hogy adnak egy vödröt, és némi papirt amit, oda lehet tenni a tisztítóajtó elé.
Sajnos az ország többi részén "dolgozó" kéményseprőről nincs tudomásom, hogy mennyire végzik el a munkájukat, de Érden ez a helyzet

Nyekkk 2010.02.10. 10:33:54

@Liloocska: Te az Istenek kegyeltje vagy úgy látszik...De majd egyszer menyújtják a számlát:D Kösd fel a gatyád...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.10. 10:34:49

Kiváncsi lennék, hogyan megy ez nagyonnyugaton.
Szerintem ott nem vacakolnak tisztítással.
Csak betelefonál a tisztelt kuncsaft, és mire hazaér, már be is szerelték a friss, ropogós kéményt.

relhist 2010.02.10. 10:35:01

Jó ez a kéményseprős poszt. Én építéstől fogva távfűtésesben laktam. A tipusterv szerint az épületnek tartalékkéményei vannak, lakásonként külön kürtő, használaton kívül (ld. távfűtés), a tetősíkban lezárva. Gyárilag. :D
Kéményesek minden évben jönnek ellenőrizni, kérik a díjat a távfűtéses társasháztól. Cirkuszolnak, matricát ragaszgatnak, ha nem voltunk otthon. Ha otthon voltunk becsöngetett, aláíratott papírt, és belekötött hogy a használaton kívüli, lezárt tartalékkémény bekötési pontját a lakószobában a felújítás során befalaztattam (gyárilag fém takarósapka leglettelve). Mert hogy szabálytalan, mert van kémény az épületen, és így nem lehet tisztítani. Mondom neki, távfűtéses az épület, meg hőszigetelt, a gázt is kiköttettem (villanyfőző), így kevés mindent lehetne belekötni, amúgy meg le van zárva fent, tehát még ha akarnám se tudnám használni. Tiszta képzavar.
A fizetési kötelezettség megszüntetésére indított pert a ház elbukra, mert mégis van kémény a házon.
Még jó, hogy a látszatra azonos kivitelű, de a kamrák szellőző kürtőjét fedő építményekre nem kell fizetni (a függőleges+kürtő=kémény egyenlet szerint)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.02.10. 10:35:38

Ja akit érdekel a teljes tartalom it olvashatja:
www.kemenysepro.hu/jogihatter/03.htm

a legérdekesebb ez benne :
A közszolgáltatással érintett ingatlan tulajdonosát terhelő kötelezettségek

18. § (1) A tulajdonos köteles a közszolgáltatás ellátásához szükséges helyi előfeltételeket biztosítani, így különösen
a) az érintett helyiségekbe való bejutás lehetőségéről,
b) a kéménykiégetés alkalmával a helyszínen, illetve magastetős épület esetén a padlástérben legalább 10 liter vízről,
c) a koromzsák tisztításakor megfelelő gyűjtőedényről gondoskodni.

10 liter viz a padláson??? ha tűz lenne vagy csak mosakodni?? :)

É2I 2010.02.10. 10:38:29

@hegyilany:
Ja én is, csak lemaradt a smile :)
És tudom azt is, hogy ilyenért a rendőrök sem bilincselnek, csak ha mondjuk rágót csensz az Aldiból ;P

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2010.02.10. 10:38:37

A CO gáz elsőszámú forrása a nem megfelelően takarított tüzelőberendezés. Ha a kéményt rendeltetésének megfelelően használjuk (rendeltetésének megfelelő tüzelőanyag égéstermékének elvezetésére használjuk), akkor azt nemigen kell takarítani. Ha a tüzelőberendezést rendszeresen takarítják, és megfelelően szellőztetik a helyiséget, akkor megfelelő lesz az égés, és nem keletkezik CO.

2010.02.10. 10:40:00

Végre eg yjó poszt ! Egyetértek a posztolóval: mocskos szemét lehúzás. Semmit nem csinálnak, lusták és csak tartják a markukat.
A kémény után kell fizetni attól független hogy használod vagy sem, ez olyan feudalizmusból itt maradt csökevény.
A forradalom másodiknak a kéményseprőket fogja elspereni. Elsők a parkolótársaságok.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.02.10. 10:41:25

A legszebb az egészben, hogy a fűtési szezon kellős közepén, esetleg a végén jönnek "ellenőrizni". Most már minek?

Terézágyú 2010.02.10. 10:42:48

Én is ezt tapasztalom, hogy mocskos szemét banda ez. Sztorikat nem írok, megtették helyettem.

Remélem a kéményseprők anyjával ugyanezt csinálja valaki, mint amit ők tesznek az idős emberekkel - hogy csak ennél maradjunk.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.02.10. 10:43:49

Na hogy kerek legyen ITT a budapesti rendelet is:
www.kemenysepro.hu/jogihatter/04.htm

ebből egy gyöngyszem idézet:
A tulajdonos kötelezettségei

7. §
(1) A tulajdonos köteles a kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenység ellátásából fakadó munkálatok elvégzését tűrni és a .....

hát akkor tessék TŰRNI!!

snorbi 2010.02.10. 10:44:54

@Freelife: Te idióta meg kidobtad, ugye? Hát cseszd meg!

AlulírottFentemlített 2010.02.10. 10:45:07

Bamba arccal, de érdeklődve kérdezem:
A svédországi állapotokról valaki tudna nyilatkozni az ügyben?

Az a baj egyébként, hogy a senkiháziak kezében van a kéményseprő szakma!!!

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.10. 10:45:31

Nálunk ( az egész kisvárisban) a gázkonvektor helye enyhén szólva is érdekes.

Bejöttek, felmérték, majd közölték, hogy az ABLAK ALATT a legvékonyabb a fal, ott óhajtják áttörni. Mi nyafogtunk, hogy onnan azellőztetéskor visszajön, amiit kivezertünk, talán legyen a konvi a sarokban. ott, persze, nem lehet, mert rothadtull nem gazdaságos a sarokból fűteni (sparhelt, olajkályha, kandalló mind ott volt valaha). Jó, akkor az ablak mellett furkáljunk. nem lehet, rendelet van rá, hogy az ablak alá kell tenni a kimenetit. Hosszas séta a városban, jé, mindenhol úgy van. Rendelet megnéz, röhög, elkomolyodik. Bepakolták szt a szart az ablak alá. Lakosok ellenző lemezek, izék, hullámpapír, behajtogatott redőnyelemek segítségével terelgetik el a kimenő gázt az ablakuk alól.
3 év műlva itt-ott már nem az ablak alatt ment ki a konvi. lecsaptunk, áthelyeztettük. éltünk boldogan, amíg meg nem bütették az egész brancsot. bünti + visszahelyezés.

@posztoló:
átabotában, Folyami Rák ütött:)

@moccmackó. ja, az csak amolyan tagsági díj, nem miuszáj fizetni. Azok fizetik leginkább, akik a templomban is szórják a pénzt a perselyekbe.

Témához:
Mi is önerőből tisztítjuk a kémyényeket. Ezek a gyökerek (helyi szinten sokáig egy pedofil, gyenge elméjű, mostanság egy snájdig romasrác)régente nyáron jöttek. csoportosan felfáradtunk a padlásra, kotortak, mentek. Utóbb csak tükröztek, mentek. Vagy tíz éve rászoktak, hogy tél végén jártak, átdugták a papírt a kerítésen, s ennyi. Nos, ekkortól mi magunk kotortuk a kéményt, mert nagyritkán tényleg begyújtunk. 2 éve Anyuci betessékelte a Művész Urat, hogy felkíséri a padlásra.
-Nem úgy vagyok öltözve.- jött a válasz, de szülém nem tágított, felhívta őket, hogy jöjjenek az ingyenkotrársa. Jött is egy szakember, mivedl aláírós módszerrel nem jutott egyről a kettőre, felmászott, dolgozot. Majd egy hónapon belül jött az ejnye-bejnye, hogy nem szabályosan épült a kémény, építsük újra. ja, a putri elmúlt 100 éves, azóta van fent a 3 kémény, nincs az a hatóság, hogy áthelyezzük. Azóta ismét csak az autogram-füzetet mutogatják.

Zsiger 2010.02.10. 10:46:06

Hihetetlen milyen negatívok vagytok! Ez az egész egy jó poén. Akkorákat nevetünk mindig a párommal. :D

Megjelenik a szerencsemanó, hogy 4200Ft. Párommal beszélt, ő meg jött hozzám, hogy mivan?! Mondom légy kedves az Úrhoz, mert csak a munkáját végzi. Szépen beinvitáltuk, Ő ismét 4200 Ft. Erre mondom, hogy jónapot kívánok. Ezen kicsit csodálkozott, majd biccentett. Na mondom szeretné kitakarítani a kéményünket? Erre már erősen csodálkozott! :D
Mondom cipő le, szegény szőnyeget ne bántsuk! Nagy nehezen leveszi, majd kérdi hogy hol a kémény? Mondom milyen kémény?? Hiszen ez egy új ház geotermikus padlófűtéssel, + napelem, meg tarcsi hőtárolós ha nagyon muszály.
Erre ő, a nagy szakértő: akkor most mivan? Nincs is kémény? Erre én: hát látott ilyesmit a háztetőn?
Ő: Fejét vakarja, csak hebeg-habog.
Én jóindulattal (röhögést visszafolytva): Ne szomorkodjon, ugysincs magánál semmi szerszám, mit is tudott volna csinálni. Esetleg kér egy pohár vizet? Sietve próbált távozni, de nem számolt Nyuszóval a kis oroszlánfejű törpenyuszimmal. Ugyanis nagyon szeret rágcsálni, és pont a bakancs fűzője tetszett meg neki, és az egyik szárát szétrágta. Amint kilépett az ajtón kirobbant belőlünk a nevetés! Azóta sem láttam őket. Ennek már vagy 2 éve.

EatClean · http://cleaneating.blog.hu 2010.02.10. 10:46:32

ne fizess nekik! Én sosem nyitok ajtót a kéményseprőnek. 15 éve nem fizettem egy fillért se nekik. Jött 1-2 erőtlen fenyegető levél, de szerintem ők is tudják, h a kutya sem veszi őket komolyan, így természetesen nem lettem megbüntetve sosem.

ennyi a megoldás...

É2I 2010.02.10. 10:46:52

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?:
Leönteni a kéményseprőt, ha már lángol az orcája a legurított pálinkáktól.
:P

littlesue 2010.02.10. 10:52:02

@Sün‼: az a Télapó, aki a kéményen át jön és megy

kötözködő 2010.02.10. 10:52:20

Csatlakozom az anyázókhoz. Parapetes konvektorom van, a kéményhez semmi köze. Mégis évente jönnek a kéményseprők, és megnézik a befalazott kéménylyuk helyét. Mivel tartalékkéménynek számít, elvileg köteles vagyok beengedni őket, de mindenki jobban járna, ha a tényleges kéményhasználókat ellenőriznék, akinél meg csak dísz a kémény, azt nem cseszegetnék balkáni, kommunista módon. Gyerekkoromban vicces-kedves figurának tartottam a kéményseprőkt, de most már rühellem őket.

kótyik 2010.02.10. 10:53:14

Nálunk (Óbudán) a Kéményseprő Bácsi mindig ellenőrzi, kipróbálja, újságpapírt gyújt, megnézi, hogy jól megy-e a füst, és csak utána papírozunk. Csak hogy pozitív példa is legyen..

Vajmaci 2010.02.10. 10:55:01

Ismerős amit a posztindító írt.
Én gyöngyösi vagyok, de a nagymama amíg élt, markazon sokszor panaszkodott a kéményseprőre!
Ahogy írja is a felvezetésben, kirúgták a "főcsalót" mert zsebre dolgozott!
De a mostani banda is simán megéri a pénzét!
Ez úgylátszik itt kardinális probléma a mátraalján!:D

2010.02.10. 10:56:02

@Flat Eric / sta press: de igen. ki kell önteni betonnal, az nem minősül olyan átalakításnak ami befolyásolná a világörökséget. Viszont nem kéne fizetni többé a kémények után.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.02.10. 10:58:52

@lagrotta: van egy rossz hirem akkor te 4 kémény után fogsz fizetni,ugyanis kémény/év a mértékegység náluk, bonts vissza vagy 2-őt akkor feleannyi lesz :))

macilaci 2010.02.10. 11:00:08

Addig tessék örülni, amíg csak elkéri munka nélkül az éves járandóságát, és ezzel meg is elégszik.

Az igazi baj akkor kezdődik, amikor vérszemet kap, és a kevesebb mint egy éve éppen általa leírt szakvéleményben megfelelőnek ítélt kéményre kiadja a papírt, hogy életveszélyes. De utána gyorsan átadja a névjegyét, hogy meg is tudná ám csinálni, hogy ne legyen életveszélyes. A magasítás 2-3 millámba fájna a pár kéményre, de vannak alternatív megoldások is, a ventillátor, ami véletlenül pont ugyanennyibe jönne ki, és a "bubó", ami mit ad isten, pont ennyibe kerülne. Ha nem rendelem meg, marad az "életveszély", és elzáratja a gázt. Igen, télire, a fűtésszezonban elzáratja. És elköszönés helyett megjegyzi, hogy ha mással csináltatom azt is neki kell ám átvenni...

bibo 2010.02.10. 11:02:22

Félmegoldás, de olcsóbb. Tartalékkéménynek jelentettem, bár már egy ideje van rajta egy kandalló. Nem jön be az ember, mert tartalék, kevesebb a díj és tisztítom én magam.

macilaci 2010.02.10. 11:05:35

És az feltűnt már valakinek, hogy Érden miért van minden ház falán kívülről szerelt kémény? És hogy miért azt használják mindenhol a házban lévő kémény helyett?
És az igen feltűnő rokoni kapcsolat az új kémények átvevője és a helyi szerelt kéményt kivitelező vállalkozó közt?

lüke 2010.02.10. 11:06:49

nem mindegy ötezeres csaló vagy öt milliárdos ugye?
Az unióban licenszük van kéményseprőknek
-magán vállakozók!-, s nagy a renoméjuk,mert sokat keresnek.
Évente meg kell vizsgálniuk a kéményeket, s le kell jelenteni a hatóságnak !Ha nem ellenőrizteted a kéményed megbüntet a hatóság-önkormányzat-!Nem is halnak meg ilyen sokan CO mérgezésben.

macilaci 2010.02.10. 11:09:08

És arra kapott már értelmes választ valaki, hogy miért kell kibarmolni a beton tisztítónyílást és miért kell azt fémre cserélni? A beton éghető lett, vagy miafasz?

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.02.10. 11:10:12

"Az országban lévő 4,6 millió kémény tizede javításra szorul, becslések szerint közülük százezer ... 4 méteres szintekkel számolva mennyi is ez, hány millió? ... Az egymillió budapesti kéményből 43-44 ezer életveszélyes."

valaki szorozza már ki mennyi pénz ez,s hova megy ??? talán elmegyek (ál)kéményseprőnek ha napi 10-et megnézek jol fogok keresni :)))

Netuddki. 2010.02.10. 11:13:55

@macilaci: Ezt hívják zsarolásnak. Meg egyéb visszaélésnek. Az ilyen barmokat le kell csukatni.

elwood 2010.02.10. 11:17:27

nekem is a zönkormányzat vagy ki küldheti őket ingyen, és műszerrel mérik a huzatot

kiscsikó · http://www.volvowiw.hu 2010.02.10. 11:18:15

Ez az egész kéményseprős dolog egy vicc. Villany kazánnal fűtünk, de folyamatosan zaklatnak, hogy ellenőriznék a kéményt - napközben, szabadságom terhére -. Egyszerűen képtelen megérteni, hogy fizikai képtelenség használni a tetőn kilógó "izét".

Mahoni 2010.02.10. 11:19:05

@macilaci: mert nem fedett rendesen a co visszajött haláleset lett belőle, ezért változtatták meg.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.02.10. 11:24:55

@kiscsikó: minden házon kell lenni" tetőn kilógó izének" kéménynek,mert ha az orosz nem ad villanyt és -20 fok lesz be kell ám állitanod esetleg egy kályhát, tartaléknak mindig kell lenni,de ez mindegy is,amig a tetőd felett kiáll a kémény addig biza fizetni kell utána,én sem értem miért de ez van, nekem egyszer elmagyarázta a nagy fekete szerencsemágus(kéményseprő) amig a világ világ fizetni kell(szerinte) :))

Secnir 2010.02.10. 11:25:17

nekünk a fasszopó cigány buzi köcsög kéményseprő méltóságos úr csak fél év után volt hajlandó aláírni új építésű háznál az átvételi engedélyt.
közben kétszer jött beszedni a díjat egy jóember (persze közöltem vele, hogy még át sem vették), egyszer sem kapott.
most felhergeltem magam, majd leírom később...

macilaci 2010.02.10. 11:28:38

@Mahoni: És fémből nem lehet olyan silány ajtót hajtani, ami nem takar, és visszajön rajta a CO? Vagy az mindegy, majd x év múlva erre hivatkozva kitalálják hogy aranyból kell az ajtónak lenne?

És most egy ezer pontos kérdés: ha annyira megy a riogatás a CO miatti életveszéllyel, miért nem kötelező a CO riasztó? Csak nem azért, mert akkor nem lehetne ezt a kéménymizériát milliós nagyságrendekbe misztifikálni?

doktor.dikhed 2010.02.10. 11:29:02

A négyezere csak a kötelező "adó". A tisztításért szerintem külön fizetni kell.

öri 2010.02.10. 11:30:07

Nálunk is volt a nyavajás. 2 gázkéményem van. Az egyikre 5 méterről ránézett, a máikba benézett, s közölte: A vizsgálat 8500.- Ft. Az egész nem tartott tovább mint 10 perc. Egész jó órabér, nem?

macilaci 2010.02.10. 11:31:32

@kovi1970: És mit csináljak vele? Jelentsem fel a yardon? Ez nagyon komoly vád, ha nem tudok hitelt érdemlően bizonyítani egy kettőnk közt lezajlott beszélgetést, mehetek én a farbatosz-táborba.
Pedig elég nyilvánvaló mindenki előtt hogy így van, csak ugye a csend jótékony homálya...

Mahoni 2010.02.10. 11:34:51

@macilaci: Minden ilyen ajtó ÉME minősítéssel ellátott. Az hogy ilyenek az építésügyi szabályok nem a k.seprő tehet.
Kérdésedre a válasz:
Jogos a kérdés , s már a döntéshozók előtt van.
1-2 de inkább 2 év és az lesz.

mortadella 2010.02.10. 11:35:15

Mahoni 2010.02.10. 09:44:33
@mortadella: A Zenét a Zene kikapcsolása gombbal próbáld meg.
S nézz körül jobban az említett honlapon és írányadónak olvasgass: 51/1999. (XII. 25.) BM rendelettel módosított
27/1996. (X. 30.) BM rendeletet.
S mindenre választ fogsz kapni.
Nekem is ezt javasolták .... S a habot a szám széléről letörölgettem.

Kikapcsolni ki lehet, de
- mióta szokás zenebonával indítani egy vállalat honlapján? Napközben, munkahelyen valaki odamegy, a többiek is hallják: primitív baromság. Majd én meghallgatom, ha akarom
- A zaj (zene) szöveg, az előadásmód erősen kultúráltságtól függően tetsző kategória, a cég ellenben Budapest valamennyi polgárát kiszolgálja.

A habot nem törölgetem, mert egy kötelező szolgáltatás esetén ne csak az ügyfél fizetése rész működjön ellenőrizhető módon.

Tájékoztatás, kéményseprő szakmunka: ezek hiányoznak. Te azt gondolod, hogy mindenki aki beírt ma, jogszabályokat nem olvasva tévesen habzik?

"Nekem is ezt javasolták" - kik? A maradék pármillió elégedetlennek szintén egyenként fogják ezt ajánlgatni? Ne röhögtess!:)))))))))))))))))))))))

JimBeam 2010.02.10. 11:39:06

Új ház építésénél engedélyeztetni kellett az új kéményt a területileg illetékes kéményseprőknél.
Kijött a csóka, ránézett a kéményre és annyit mondott: szép nagy...
Nyócezer......

Deuce Bigalow 2010.02.10. 11:46:14

nálunk a múltkor bejelentkezett. mivel még sosem csináltam ilyet, azért pont ezen gondolkodtam, hogy kell-e nekik zsét adni. amikor jött, pont csörgött a telefonom, kiderült, hogy már rég keresi a crank csengőhangot. átküldtem neki, örült, zsét nem kapott, de belenézett a kéménybe.

Mahoni 2010.02.10. 11:48:53

@mortadella:
Ha nem hiszed járj utána...
Munkahelyen pedig illik hangosan zenét hallgatni, mert zavarhat másokat.
Örülök, hogy kellemes pillanatokat okoztam. A hab rácsöppent a szádról a ")"betüre. Törlés.:)

Donor 2010.02.10. 12:03:07

@Nyúlcipó: te már hallottál ilyenről, hogy kéményseprőt elővettek ilyenért?
Mindig a lakóra kenik hogy szabálytalan bekötés, meg visszafújta a szél.

danesztatosz 2010.02.10. 12:05:49

Az egészben az a legszebb, hogy évek óta fenyegetnek azzal, meghalok, ha nem béleltetek kéményt (200-400 ezer forintért), mert a földgáz égésterméke kikezdi a kéményeket. Sőt, ha bármelyik kéményre kötött gázkészülékemet lecserélem, kötelező bélelni. Oké, megértem, életveszélyes a béleletlen kémény, viszont épp ezért lenne fontos, hogy az éves kötelező kéményellenőrzéskor pontos képet adjanak a kémények állapotáról. Ehhez képest mikor nálam kint voltak a fűtésszezon megkezdése előtt, simán rámonták a béleletlen kéményre, hogy bélelt, és a nagyon hivatalos űrlapot is e szerint töltötték ki. Szakértő bzmg!

macilaci 2010.02.10. 12:08:00

@Mahoni: De nekem a betonajtóm is ÉME minősítésű! Vagy közben egy új ÉME minősítésnek kell megfelelni, hogy megint el lehessen adni egy rakás új ajtót, meg munkát lehessen adni a drága kéményes szakembereknek?
Érzek némi analógiát a párévente módosuló céges jogszabályokkal, amik állandó munkával látják el az ügyvédeket. Ilyen-olyan-amolyan bejegyzés, társasági szerződés módosítás, 40-50eFt / alkalom / cég.
Nem baj, ha hányingerem van tőle, ugye?

A kötelező CO riasztónak örülök, mert ha betartják, megszűnnek a CO mérgezéses halálok, ami mindenképp jó dolog. De gondolom ezt is a szokásos magyar módon oldjuk meg, majd csak a "kiválasztott" riasztóját lehet megvenni, amit majd a kéményseprőnek évente ellenőriznie kell (nyilván nem ingyen), és cserébe megmarad az állandó baszogatás a kéménnyel, holott a CO veszély a riasztó miatt már elműlt. Mondd, hogy nem így lesz!

Nekem már most van mindenhol riasztóm, és nem a 2.000 Ft-os kínai, de attól félek, hogy ez majd az eljövendő jogszabályoknak "véletlenül" nem fog megfelelni, és vehetek újakat. Mert abszurdisztánban mindent lehet.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.10. 12:11:18

@ARK-9: Hogy a könyvvizsgálókról ne is beszéljünk, főleg mostanában, hogy a Magyar Állam jogkörében bírósági kártérítési eljárásban eljáró pénzügyminiszter elveszítette a korábbi önmaga ellen indított eljárást...
A saját szájába farkaló kígyó esete Tót Marival?

Májking 2010.02.10. 12:13:24

Pár éve jöttek hozzám, mondtam, hogy igaz van kémény, de mi gázzal, parapetessek fűtünk, azt mondta, mindegy, 5.000 forint. Erre én, rendben, de akkor bejössz, oszt megnézed. 4 órán keresztül mászattam a tetőn, padláson. Azóte nem jöttek.

Mahoni 2010.02.10. 12:13:40

@macilaci: Igen ez így van.. mindig változnak , s mindig a jelenleg érvényben lévő jogszabályok az irányadóak. Mint mindenben...
Hidd el sok embernek nem fog tetszeni ha az életétnek megóvása érdekében jogszabályokat alkotnak majd.( kötelező Co) S egyetértek azzalé amit leírtál.

And21 (törölt) 2010.02.10. 12:15:37

Valaki irta az egyhazi adot, nalunk (fejer megye) is volt egy figura,de nem fizettunk es nem is fogunk.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.10. 12:18:09

Hozzám jövő hét kedden mennek (Eger, Markaztól nem messze :)
Tavaly előtti belenézett, belevilágított aztan belekötött. Tavalyi aszem belenézett aláírtam aztán lépett. Idén nem leszek itthon. Gázszerelő ezt is megnézi minden ősszel, azt mondta klafa :)

macilaci 2010.02.10. 12:19:55

Talán ott lenne érdemes elkezdeni a hibát keresni, hogy a szabályozás és a való élet lehetőségei réges-régen eltávolodtak egymástól. A kéményes jogszabályokat nem azért hozzák, hogy életet és egészséget védjenek vele, hanem azért, hogy

- a felelősséget körmönfont jogi hablatyolással áthárítsák a kéményt ellenőrző szakemberről a kéményt üzemeltetőre
- zavaros, többféleképpen értelmezhető helyzetet teremtsenek, amiből aztán egy "kiválasztott" réteg hülyére keresheti magát
- folyamatos szabálymódosításokkal biztosítsák az igen busás állandó bevételt a szabályokat a jogalkotó felé "tanácsoló" szervezeteknek

Ha érdekelne bárkit is az élet, már rég kötelező lenne a CO riasztó. A többi kéményes bohóckodás meg csak lehúzás.
A jó kémény egyetlen ismérve, hogy a tetején kívül sehol máshol nem jön belőle az alján beletolt füst.

Achmed the dead terrorist 2010.02.10. 12:20:34

@Unter Bahn: azt nem "pártbérnek", hanem "párbérnek" hívják, mivel általában páronként - értsd házastársanként - szedik. hivatalosan egyházi hozzájárulás, ami amúgy teljesen önkéntes, bár ha beletartozol egy közösségbe, szerintem évi 2000 forinttal simán hozzájárulhatsz a költségekhez. A hiedelemmel ellentétben nem tagadják meg senkitől a szentségek kiszolgáltatását, sem temetést, sem házasságkötést sem semmi egyebet, ha nem fizeted, max megkérdezik, hogyha ezen a közösség tagjának érzed magad - ez egyértelműen következik abból, hogy valamilyen szolgálatára nyújtasz be igényt (temetés, esküvő, keresztelő satöbbi)- akkor miért nem támogatod azt?
Tisztázzuk: Az egyházi esküvő nem egy szolgáltatás, amit megvehetsz, megkapod, mert befizettél rá, az egy SZENTSÉG. De ugyanez igaz a többi egyház által nyújtott "szolgáltatásra" is.
A kéményseprőkkel meg nekem is teli van a hócipőm... szilveszterkor egyet se láttam, de előtte sem nagyon, de a díjért persze hozzánk is benéztek... kár, hogy én nem voltam otthon

phaszfej 2010.02.10. 12:20:34

Tőlem se kértek még egy vasat se, pedig műszereztek is. Lehet, hogy akkor rakták be a poloskát?

kerecsen2010 2010.02.10. 12:21:32

@Kulics: Ott a pont!
Nálunk régről maradt kémény, amúgy konvektorral fűtöttünk. Visszabontattuk a kéményt (amúgy is omlásveszélyes volt), kihívtuk a fószert, sajna, anyám beengedte a telekre, erre nagy boldogan kiszúrta, hogy a melléképületen maradt egy kémény. (Új házat akartunk építeni, ott lett volna a kazán, aztán szegény Apám halála miatt elmaradt a projekt.) Melléképületben semmilyen fűtés nincs, de azért fizetni KELL. Mert hát ott a kémény. Ja, sosem volt rá példa, hogy belenéztek volna a kéménybe ismeretségi körömben. Emlékszem, Anyámékhoz rendszeresen jártak újévkor, ők meg lelkesen adták a pénzt (elvárt tarifa is volt!) a "szerencséért". Rohadjanak meg.

huta9020 2010.02.10. 12:25:20

Ez is egyfajta adó. Más adókért cserébe mit kapsz az államtól? Ingyenes orvosi ellátást, színvonalas oktatást, jó utakat, tiszta, pontos tömegközlekedést, tisztességes életszínvonalat nyugdíjasként, ... Ugye, mindenki egyetért. Egyet. Ért.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.10. 12:30:58

Mindig a lakóra akarják kenni úgyhogy ezúton mély tisztelettel lexarom:
-a FÜTESZ "szakembereit"
-a TIGÁZ-t
-és végül , de nem utolsósorban Babály Sándor közösképviselőt , akinek elnézték , hogy turbókazánt működtessen az életveszélyes kéménybe.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.10. 12:34:52

Milyen érdekes , hogy nem télen jöttek sohasem ellenőrizni , hanem szélcsendes időben , amikor a szénmonoxidot még véletlenül sem fújja vissza a szél , mindig megadják az engedélyt a már életveszélyes kéményekre is.

Spiro 2010.02.10. 12:37:02

Kéményseprők, állam az államban.

Monopol szolgáltatás, monopol áron. Aha, piacgazdaság.

jah-man 2010.02.10. 12:38:23

CO mérő: kínai gyártmány 5000 Ft, Kanadai 20'000 Ft. (Előbbiből érdemes négyet venni, és akkor ugyanaz az ár). Innentől kezdve káseprő cetlik által előírt időpontokban még véletlenül sem tartozkodunk otthon.

Higany 2010.02.10. 12:41:44

Nálunk Újpesten mindig be kell nekik kapcsolni a gázkészülékeket (kazán, boiler) és ellenőrzik a huzatot, megmérik a CO-t.
Itt kicsit túlbuzgók is, a szomszéddal az új gázkészüléke + parapetes kéménye miatt kéményseprőjárdát építtettek a tetőre, pedig oda az életbe nem akarnak majd felmenni.

kiscsikó · http://www.volvowiw.hu 2010.02.10. 12:43:32

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: naja és panelesek ekkor mit csinálnak? :)))

Az áramkimaradás miatt nem aggódom. Olyan jó SLA-ja van a villanyműveknek. Legvégős esetben meg lenne hova mennünk (akár hotelbe is) - kályhűt esély sincs bekötni a házba, nincs is.

mehemed 2010.02.10. 12:59:07

én elhajtom a fenébe.

flatrabbit (törölt) 2010.02.10. 13:07:15

amúgymeg azé a pénzé a kéményseprő nem kéményseper, hanem csak ellenőriz. ha megkérdezi(márpedig megkérdezi): minden rendben? temeg aszondod: ja, akkor megvót a zellenőrzés oszt ádás-békesség. hameg ezavarod, aszt szeretik a legjobban. mossák kezeiket. (anélkül hogy meg kellene mosnia:))

Advocatus_Diaboli 2010.02.10. 13:20:22

Nálunk sosem söpörtek kéményt, hiába kértem. Azt mondták mindig most nincsenek itt a szerszámaik. Akkor minek jöttek?! Ezért én soha nem fizettem kéményseprőnek. Mégis itt vagyok. Egyszerűen meg kellene szüntetni a céget. Kéménycsőből is csak 2 méretet engedélyeznek. Mindkettő egy német cég terméke, amit ők árulnak.

szergej-szergejevics 2010.02.10. 13:22:27

Hozzám decemberben jött a kéményseprő és januárban jött a kéményseprő. Mondanom sem kell, hogy kéményt nálam még nem tisztitott, mivel a fütési szezon előtt a férjem mindlen évben kitakaritja a kazánnal együtt. Én a pokolba küldtem el, és azt mondtam neki, hogy piszkos rabló banda az összes kéményseprő és dögöljenek meg.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.10. 13:29:14

a kéményseprők a közelmúlt technológiai fejlődését (kondenzációs, "turbós" technológia) látva, nagyfokú presztízs és anyagi veszteségtől tartva, lobbiba tömörültek. Ennek eredménye az, hogy megnehezítették a vízszintes égéstermék elvezetés beépítésének a lehetőségeit, pl: 5m-es védőtávolságok előírása a nyílászáróktól...st. (ezzel szemben, érdekességképpen megemlíteném a konvektorok ablak alatti elhelyezkedését, amelyek nem rendelkeznek segédenergiával az égéstermék biztonságos eltávolítására) A ventilátor segítségével eltávolított égéstermék ventilátorvesztesége (nyomása) "turbós" készülékek esetén kb. 120 Pa, kondenzációs kb. 160-180 Pa. A vetősugárban a faltól 0,5 méterre mért káros anyag mértékek a az emberre veszélyes szint alatt van. Emiatt sem érthető szakmailag a szigorítás. A nehezítések miatt a legtöbb esetben kénytelenek függőleges égéstermék elvezetést beépíteni, amely viszont a kazáncsere költségeit nagyban drágítja. Ez a folyamat természetesen ellentétes a környezetvédelmi normák törekvéseivel, az egyéni gázfogyasztás csökkentésének az igényével. (lásd, amikor atmoszférikust cserélnek atmoszférikusra a bejelentési kötelezettség...stb. nélkül) Egy példa: kond. kazán ca. 260K + vízsz. égterm. ca. 15K + bürokrácia/beépítés ca. 80K = 355K Mindezt, ha a vízszintes égéstermék elvezetés heylett függőleges égéstermék elvezetés beépítése szükséges, akkor ca. 12 méteres magasságra számolhatunk ca. 130-140K-t, így közel 500K mindjárt az eredmény. Emiatt háttérbe szorulnak a korszerűbb, kevésbé környezetszennyező és kevesebb gázfogyasztást produkáló kazánok, amelyek ráadásul még biztonságosak is. A legfontosabb az égéstermék elvezetés ás a kémény különbözősége, azaz az utóbbi tartozik csak a kéményseprőkre, az előbbihez az épületgépészek monopóliuma, de semmi közük, hiába is erőlködnek e téren, Más kérdés, hogy az "áldásos" lobbitevékenységüknek köszönhetően ez a jelenlegi szabályozásokban többféleképpen értelmezhető. Érdekes dolog az is, hogy a szakmai előadásokon a vezetőik rendszeresen elismerik eme tényt, a gyakorlatban viszont az embereik nem veszik figyelembe. (a nem hivatalos álláspont szerint A Magyarországon jelenleg forgalomba hozható égéstermék elvezetések együtt vannak vizsgálva az adott készüléktípussal, az különböző készülékgyártó cégek hivatalos beüzemelő szervizpartnereinek felelőssége a működés ellenőrzése...stb. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy jelenleg is folynak perek az épületgépészeti szervezetek (pl: MÉGSZ) támogatásával az ilyenfajta "adózás" ellen, amelyek rendre a kéményseprők vesztésével zárulnak. Sajnos, vagy nem sajnos Magyarországon nincs precedens értékű ítélet, gy idő kell míg belátják a helyzet tarthatatlanságát. erről még órákig lehetne regélni...

házipálesz 2010.02.10. 13:41:43

Személy szerint már letojom, hogy sepernek-e vagy sem. Én fával fűtök, úgyhogy a kéményt rendszeresen kell tisztítanom (évente kétszer, de mint idén kiderült inkább háromszor), ezért az az évi egy alkalom, amikor kijönnek beszedni a pénzt úgysem lenne elég.
Engem inkább az bosszant, hogy azt a szaros kéménykotrót, amit használnak sehol sem lehet megvenni. (Nem azokról a gagyi kefékről beszélek, amik a fenekem kitakarításához is gyengék, tudom, mert sajnos nekem is ilyen van).

Amikor végső kétségbeesésemben felhívtam az itteni kéményseprő céget gőgösen közölték, hogy ilyet nem is fogok kapni, mert kereskedelmi forgalomban nem kapható, speciálisan csak nekik készítik. Egyébként is a kéményseprés kötelezően igénybe veendő közszolgáltatás, úgyhogy a hívjam őket bizalommal, majd egy rakás pénzért kitakarítják a kéményemet.

Tehetnek egy szívességet...

hegyilany 2010.02.10. 13:59:28

@danesztatosz: Áhhhhá! Én is egy ilyen béleletlen kéményes miatt szívok már vagy másfél éve!

Anke 2010.02.10. 14:05:35

A testvéremék majdnem meghaltak a posztban említett kitöltök egy papírt típusú eljárás miatt. A testvérem rosszalvóságán múlott, hogy idejében kivitte az álmában elájult feleségét és kivonszolta magát.

Nálunk pedig hamarosan per lesz, mert többszörösen szabálytalanul jártak el a kéményseprők, emiatt több lakónak is kárt okoztak. Szívesen beszámolok majd róla egy posztban is.

Több ügyvéd ismerősünk azt mondta, hogy vesztésre van ítélve minden per a kéményseprők ellen, mert igazából nincs aki ellenőrizze őket, és ha perelni mersz, soha nem lesz engedélyezett kéményed, hiszen kéz kezet most alapon működik ez a szervezet.

_ng_ 2010.02.10. 14:11:34

Csak hogy pozitív példa is legyen: épp szüleimnél voltam (ők meg épp nem voltak otthon), amikor jött a kéményseprő. Megbeszéltük, hogy kifizetem, ő meg holnap visszajön. Másnap a saját mobiljáról hívott, hogy akkor most jöhet-e. Jött, és söpört.

min 2010.02.10. 14:13:53

@the_lonewolf:
Igen a kuncsaft adhat némi papírt, vödröt stb...
Az autószerelőnek is én viszek majd fóliát a kormányra, ülésre, váltógombra ugye?
Igényesség látom Érden is megvan. Szolgáltók nem ? Akkor ha fizetek nekem ne basszák szét a szőnyegem, tv-m, bármim...

Kalokagathia 2010.02.10. 14:18:22

Most nem állom meg, van néhány sztorim a kéményesekről, és sokkal ütősebb téma a fenti posztnál.

Csak röviden... :)

Tehát a kéményes kimegy a lakásba, és aszongya, hogy nem jó kezicsókolom, mert nincs/rosszul van kibélelve, ezt bizony béleltetni kell. Hát mennyi az - kérdi a gyanútlan bérlő. Általában 20-30 ezer métere. Jaj, az nagyon sok. Nézze, én tudok olcsóbbat, megcsinálják 10 ezerért.

Itt már gondolom tudjátok, hogy vagy saját magáról, vagy egy kollégáról beszél. Ez itt az első törvénysértés.

Aztán "megcsinálják". Olyan minőségben... Több olyan esetről tudok, hogy a kéményseprő összebarmolta a kéményjáratot, tudta, hogy ez így életveszélyes, de helyreállítani már nem tudta volna (ugyanis nem ez a szakmája, ő csak bevizsgálja!!!). Nem szólt semmit, a pénzt fölvette - természetesen számla nélkül. Majd hogy, hogy nem, pár nap múlva megjelenik egy kéményseprő, aki soron kívül megvizsgálja a kéményt, és nagy piros lapon megtiltja a használatát, mivel életveszélyes. A korábbi, maszekban dolgozó seprő pedig ott se volt (hiszen kollégák, fedezik egymást).

2-3 éve télen így marad néhány hétre fűtés nélkül egy kisgyermekes anyuka, miután kifizetett 200.000 forintot a maszekoló kéményseprőnek.

És mindez, amit itt leírtam, nem egyedi jelenség. Szóval jól seggbe kéne őket rúgni a törvény erejével - tisztelet a tisztességes kivételnek.

indapass90210 2010.02.10. 14:22:31

Szomszéd néni kiabált egyszer így a kéményseprőkkel, amikor jöttek pénzt gyűjteni, de kefe nem volt náluk:

Az Isten b...a meg az olyan férfit, aki elmegy a szomszéd faluba b.ni, a f.át meg otthon hagyja!

napalm 2010.02.10. 14:32:35

@házipálesz:
esetleg itt próbáld, ők gyártják a kéményseprőknek is, én náluk csináltattam:
www.komtuz.hu/

boldii9 2010.02.10. 14:33:33

Az egész kéményseprésben az a dühítő, hogy a cirka 4000 ft-os CO érzékelő beszerelése bezzeg nem kötelező, de rémisztgetnek, hogy ha a kéményseprőt nem engedem be és nem fizetek, akkor akár meg is halhatok.

Ha ennyire gáz, legyen már kötelező a CO érzékelő is..

házipálesz 2010.02.10. 14:50:23

@napalm: Köszi! Meg fogom próbálni!

indapass90210 2010.02.10. 14:57:45

@Lépes Elek: egy hetven éves nénitől ez nem semmi :)

eDE 2010.02.10. 14:59:13

Jó pár éve a kéményseprő váll.-nál (FŐKÉTÜSZ) dolgoztam, nem kéményseprőként.
Egy tanfolyamon összetalálkoztam Kocsis Attilával, aki akkor a főmérnök volt a cégnél. (Talán most még mindig az igazgató ugyanott, de nem tudom pontosan.)
Egy kisebb csoportban beszélgetve megkérdeztem tőle, hogy miért van az, hogy a kéményseprők nem csinálnak semmit nálunk, mégis rendszeresen jönnek a pénzért.
Ez volt a válasz: "Majd kiküldök egy kollegát, aki rendesen kikotorja a kéményt, és "véletlenül" kiborítja a kormot a perzsaszőnyegre!"
És ez az ember a Főkétüsz főmérnöke, majd igazgatója volt hosszú évekig, talán még most is az.

ZWS 2010.02.10. 15:02:21

Hallottátok egyszer is, hogy a CO mérgezéses baleseteknél vizsgálták a kéményseprők felelősségét?
Azt bárki megkérdezte, hogy a befizetett pénzeknek mi a sorsa?

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.02.10. 15:39:09

@Kulics:

Az általad említett, igen drasztikus megoldást nem ajánlom, mert szándékoltan senki nem akarja a kéményét visszafordíthatatlanul tönkre tenni. Arra ott vannak a kéményseprőnek nevezett egyedek.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.10. 15:56:48

@ZWS:
Nem indítanak vizsgálatot , amíg nincs haláleset, vagy nincs maradandó (pl agyi károsodás).Ilyenkor marad a polgári peres eljárás.

Laciii 2010.02.10. 16:00:02

@macilaci:
"A magasítás 2-3 millámba fájna a pár kéményre, de vannak alternatív megoldások is, a ventillátor, ami véletlenül pont ugyanennyibe jönne ki"
meg kell neki mondani, hogy ismersz olyan rövid hajú, jó fizikummal rendelkező fiatalembereket akik ennek az összegnek a 10%-ért meg tudják őt győzni egy szakmai vitában :)

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2010.02.10. 16:12:17

nálam mindig bejönnek, megmérik a hogy van-e szénmonoxid az égéstermékben vagy miben egy műszerrel, aláíratják, távoznak és azóta se kapok róla számlát soha, szal free :)))

Walter Melone (törölt) 2010.02.10. 16:14:49

Ez normális!?

Tisztítani nem engedi a kéményét, de levelet ír, hogy: "nem tiszticcsák ki a kémínyt"

Én vagyok a hülye, tudom....

Laciii 2010.02.10. 16:17:04

@RosszQtya: semmi nincs ingyen, valószínűleg az önkormányzat fizeti.

Tecumseh 2010.02.10. 16:18:32

Úgy tűnik, itt most a kockafejű siserahadadnak baromira fáj az, hogy évente egyszer be kell engednie azt az embert, aki adott esetben, (sürübben mint hinnétek...) akár a házban lakók életét mentheti meg. Skacok, vannak előírások, és ha jó néhány tényleg a pénzlehúzásról szól is, vannak kivételek, amelyek a lakók biztonsága érdekében fontosak. Ilyen a megfelelő légellátása a készülékeknek, a kémény alsó tisztítónyílásának nyithatóvá, ellenőrizhetővé tétele, stb. A gyakorlat azt mutatja, hogy ha esetleg egy mérgezés, vagy haláleset következik be, pontosan ezek az itt arc, és név nélkül síró emberek rohangálnak fűhöz-fához, és visítva mutogatnak felelőst keresve, holott ők maguk tehetnek az egészről, egész egyszerűen azért, mert nem biztosították a lehetőséget az ellenőrzés elvégzésére. Úgyhogy sírás-rívás helyett lehetne inkább előre gondolkodni, és ha nehéz is, de arra a pár percre átengedni a terepet a szakembernek. Ha minden OK, a vizsgálat tényleg csak 1-2 perc, de ez nem azt jelenti, hogy a szaki nem csinált semmit. És ha úszik is a szoba esetleg egy-egy tisztítás után a koromban, higgyétek el, még mindig jobb, mintha a gyereketek, vagy szüleitek halálos ágyánál kellene lelkifurdalással küzdve zokogni... A korom egy alapos takarítás után eltűnik, de a holtakat nemigen lehet visszahozni, mint tudjuk... Uff, beszéltem.

juventas 2010.02.10. 16:21:52

Én addig nem fizetek, míg nem kotor. Nem csak tükrözni, meg begyújtani a papírt, hanem végig is kell kotornia.

Secnir 2010.02.10. 16:22:16

naszóval

most építkeztünk. kémény elkészült. cigány (mostmár így hívom) jön átvenni.
nem vette át, mert életveszélyes a kémény, mert
1. nincs kéményméretezési terv
2. alacsony a kémény, visszaszáll a füst
persze elkérte az átvétel díját, kiszámlázta, majd utána adta ki a negatív szakvéleményt, majd elment.
én meg elvittem az önk-hoz, hogy megvan az átvételi, itt van, az önk-nél meg mondták, hogy ez az át-nem-vételi.
anyád te köcsög.

felhívom WTF?
okok:
1. kell
2. alacsony, nem szabványos
jó, béka lenyel.
utánanéztem, kazánom dokumentációjában benne foglaltatik, hogy mekkora kémény kell neki (magasság 4 és 12m között, átmérő 150 és 170 között). cseh szabvány xxxyyy - ami azóta EU-s szabvány is. felhívom, mondom mi a pálya.
ok, jön újra.
azért hozzácsapok a kéményhez még fél métert.

kijön, megelégedett mindennel, határozat megír 8600 ft.
persze elutasító.
WTF?
1. a tetőtérben a faszerkezet túl közel van a kéményhez >10 cm
2. nincs bélelve a kémény

mondom, ezt miért nem mondta a múltkor? de mondta. de nem. de igen, viszlát, építsék át a tetőt.
agyvíz ~140°
ácsot felhívom, kijön másnap, jobban szidja a kéményseprőt, mint én. merthogy hazudik. kéméyseprőt felhívom, hivatkozik az MSZ EN 84-/ szabványra, abban ez áll.
ács sóhajt, qrvaanyázik, hétvégén átépíti.

kéményseprő felhív, kijön.
örül a magas kéménynek. örül a padlástérben szétbaszott tetőnek.
kérdi: kéménybélelés?
mondom, amikor a kőművesek rakták, akkor bélelték. tömörített kőzetgyapot, 2mm-es 160-as rozsdamentes cső.
ááá, azok nem értenek hozzá. utólag (!) szakembrnek kellett volna csinálnia.
kérdem én, hogy építik be utólag a T alakú tisztitónyílást a kémny megbontása nélkül?
köhögött erre.
mondom jó. kérem a papírt.
á, nem mert nincs még mittomén.

ekkor elvesztettem már azt a csekélyke türelmemet, és közöltem vele, hogy ha nem kapom meg, akkor a helyi tűzoltók fogják megadni a szakvéleményt, mivel előzetest már kértem tőlük, és ők is megadhatják.
ésmi van akkor, ha kigyulad a tető vagy visszaáramlik a CO?

elmondtam neki, hogy ember
1. faelgázosító kazán, turbóventillátor nyomja KIFELÉ a gázt 30 km/h-val. ha olyan szél van, ami visszafelé tudja fújni, akkor már ott más gond is van.

2. a faelgázosító kazánomból az eltávozó füstgáz 170 C°-os. Mire felér a tetőtérbe (10m), addigra műr hűl is egy keveset. Ebben a helyzetben (és ezt a tűzoltók mondták) a kőzetgyapot és a tégla plusz 2 cm vakolat kombó után SOHA nem fogja elérni a fa gyulladási pontját.

3. ha nem adja meg, ezek alapján megyek felnyomom a gecibe a főnökénél, a helyi és a megyei önkormányzatnál, majd ha vége a pereknek még utána besélzgetünk is.

nagynehezen megszülte azt a papírt.

később mesélte az ács, hogy többeknek a begyében van, valószínűleg nagy verésnek lesz kis gazdája.
van akinek a 45 millás vadonatúj, előre engedélyezett stb. háromkürtős kéményét bontatta vissza pincéig, mert nem tetszett neki. persze a frissen vakolt, tapétázott stb. házban.
nem szúrt neki szemet a garázs előtti 3 terepjáró, így megtette.
tulaj, nem szólt egy szót sem, ő megvárja, míg megkapja az engedélyt, és majd után megkeresi.

nah, kis köcsög cigény, a kurva anyádat.
tessék, most felhúztam magam megint.

georg 48 2010.02.10. 16:24:56

Le a kéményseprőkkel!
Vesszenek a kéményseprők!
Bitóra velük!
Népnyúzó banda!
Minden kéményseprőt a kéménybe! Ki hallott még ilyent?

ZöldszemM 2010.02.10. 16:26:20

@ZWS: @Laciii:

Hát soha még nem marasztaltak el kéményseprőt.
Egyébként vannak sajnálatos CO mérgezéses balesetek, évente úgy max. 20 eset.
Viszont kimondottan kémény miatt jó ha 2. A többi feledékenység, pl. nem teszik vissza a füstcsövet, meglazul a parapett kivezető (itt kémény egyáltalán nincs.
Baleset sok minden miatt lehet. Pl. a mustgáz baleset is nagyobb számú mint a kémény baleset.
A lényeg : ez a kéményes vállakozás egy konkurencia mentes, monopol jelllegű.
Biztos vevőkör - eleve a törvény mindenkit rákényszerít az igénybe vételre - tehát a piac biztosított, felügyeleti szerve nincs.
A világ legjobb biznisze.
Ennek érdekében a kéményesek felső vezetői nem riadnak vissza a csúsztatásoktól, a hazudozásoktól. A sajtónak fizetnek, hogy megjelenthetsenek, lefizetik a jogszabály alkotókat.
És itt van a bélelés esete.
Tény: gázfűtésnél a kémény élettartalma lényegesen rövidebb, mint egyéb fűtésnél. De így sem egykét év. Talán 15 év alatt használódik el így a kéménynek - de csak a felső része.
A lénye4g : ráerőltetik a lakosságra a bélelést. És már nem csak a gázfűtésnél hanem igyekeznek minden fűtésnél. Nekem 85 éves téglakéményeim vannak. Némi 10 /évente való karban tartás és még 20 évig biztos jó lesz.

Mit lehet még mondani ? Semmit. Jó a kéményseprők érdekérvényesítési képessége.A majdnem semmi munkáért egy biztos jól , fizető piaccal bírnak.
Ettől függetlenül : a kémény egy veszélyes üzem - de közel se annyira mint a kéményesek beállítják.

Secnir 2010.02.10. 16:27:19

ja, és arról nem beszséltem, hogy az a szabvány (EN84/akármi), az már nem szabávny, tudniillik a rendszerváltás után nem emelték át a szabványok közé, és később egy belügyi rendelet sem aktualizálta, tehát a szabvány nem hatályos, alkalmazása önkéntes, de nem előírható.
amikor felhívtam a szbványügyi hivatalt, hogy mi a jogállás ezzel az szabvánnyal kapcsolatban, akkkor megkérdezték, hogy kéményseprő vagyok-e, mondom nem, meg hogy miért kell, elmondtam.
akkor sajnos nem tudják megmondani, hogy mi az aktuális jogállás.
mondom he?
erre letették.

persze a kazán által említett cseh -azót EUs-s - szabvány nem volt jó neki, mert a "magyar szbávny erősebb".
MI?
dögöljenk meg mind.

Terézágyú 2010.02.10. 16:28:10

@Tecumseh:
Kívánom, hogy az összes kéményseprő hozzád menjen, akikről a fenti sztorikban szó van! Vagy nem is hozzád, hanem az egyedül élő nyugdíjas rokonaidhoz!

Tecumseh 2010.02.10. 16:28:59

A gyors, alig pár perces ellenőrzésnek több oka is van. Egyik, hogy ha valami egyértelműen jó, és megfelel az előírásoknak, szükségtelen fölöslegesen nézegetni. A másik meg: higgyétek el, nem egy leányálom sok lakásban a hetek óta le nem húzott WC, a több köbméternyi bűzölgő szennyes, a kötekedő háziak, és a retkes kád társaságában huzamosabb időt eltölteni. lehet, hogy a lakónak ez a természetes, de ugye az embernek azért van szaglása, szépérzéke, stb... És ilyen esetben is végzi a dolgát a kéményseprő, csak gyorsabban.
És még valami: elgondolkodtam, hogy mi is történne ezzel a sok okostojással, ha nem lenne kéményellenőrzés. Nos, tudjátok mi lenne? Láthatnátok müködés közben az evoluciót. Hullana, aki nem megfelelő...
Nekem most dolgom van. 19 óra után itt leszek, ha valakinek kérdése, vagy mondanivalója akadna...
Uff

ZöldszemM 2010.02.10. 16:39:33

@Secnir: Hát ez az igazság !
Egyébként anno nálam sokkal kisebb hibáért nem akarta átvenni a kéményt. Az egyik tisztító ajtó nem az előírt 40 cm -re volt a padlótól hanem csak 35 cm -re. kérdem miért nem jó így, mondja nem fér alá a veder. Mondom van 35 cm magas vedrem. Nem volt jó neki. Végül megegyetünk az akkori 20 doboz cigi árában. A veder azóta aláfér.
Más : ez a 10 -re való távolság úgy hülyeség ahogy van.
Korábban valóban voltak balesetek (tűzesetek ) amiatt, hogy néha magába a kémény testbe beleépítettek valami fa gerendát. Ez tényleg durva hiba. Aztán kitalálták, hogy nem érhet a külső falhoz- elvileg jogos 100 000 esetben tényleg lehet főleg egy elhanyagolt kéménynél emiatt tűz. Aztán 5 cm -ben határozták meg, most látom már a 10 cm -nél járnak.
Egyébként ez úgy kerül bele a jogszabály /rendeletbe, hogy a kéményseprők súgnak a jogalkotóknak.

Terézágyú 2010.02.10. 16:41:47

@Tecumseh:
"A gyors, alig pár perces ellenőrzésnek több oka is van."

Basszus, éppen azt írták fentebb, hogy a 99%-uk SEMMILYEN ellenőrzést nem végez!!!

"higgyétek el, nem egy leányálom sok lakásban a hetek óta le nem húzott WC, a több köbméternyi bűzölgő szennyes, a kötekedő háziak, és a retkes kád társaságában huzamosabb időt eltölteni."

Nem gond, mert azok a kéményseprők, akikkel én találkoztam redvesek, büdösek, átizzadtak - és ittasak is voltak.
Uff

ZöldszemM 2010.02.10. 16:42:35

@Tecumseh: Látom kéményes vagy !

Én is !
Szükség is van az ellenőrzésre, de viszonylag nagyon sok a visszaélés a részetekről.

Válaszolj a konkrét felvetéseimre !!!

Laciii 2010.02.10. 16:43:25

@Tecumseh:
Mindenki magából indul ki, mi lehúzzuk a WC-t, rendszeresen mosunk, a kádat is takarítjuk, emellett van CO jelző, mert ugye ha a takarítás után egy nappal fészkel egy madár a kéményedbe akkor a kéményseprő papírját majd te melléd temetik.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.02.10. 16:44:05

@Secnir: Részvétem nektek is, meg a többieknek is. Szerintem jobban jártál volna, ha kevésbé vagy türelmes. Nem mondom, hogy pereskedni kell egyből, de a főnöknél üvöltözni, azt már igen.
Remélem valaki tényleg elkapja a fickót, mert ez már tényleg a tűrhetetlenség teteje. Más, ismeretlen emberekkel így játszani..nevetséges.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.02.10. 16:53:39

@Tecumseh: le nem húzott wc-k, na mész te a jó francba.. az csípi a csőrötöket, az, hogy szétvertek fürdőszobákat és nem csináljátok vissza az meg természetes.

bassz.tok meg, megfogadtam pedig, hogy fórumon nem mocskolódok többet..ez is a ti hibátok. tetvek.

És akkor nem azzal jössz, hogy hát igen srácok, ez sajnos ilyen világ, szép csendben hoztak ilyen vérszívó törvényeket és sajnos nagyon sok a visszaélés, nagyon sokakat feleslegesen szivatnak meg, a kéménybélelés, nevetségesen drága és a házak csak egy kis részébe kellene. Mindenesetre én nem kekeckedek senkivel és próbálom józan ésszel végezni a munkámat. Nem élek vissza, mégha sokszor nehéz is, mert a lakók sem mindenhol kultúráltak és a törvény miatt engem utálnak stb..

De nem, Te itt jöttél, hogy koszos kádat kell szagolgatnod..nyilván mindenhol...mész a fenébe!

ps: ezt megjegyeztem. legközelebb kéményseprő jön, esküszöm összeszarom a fürdőt.

Laciii 2010.02.10. 16:56:23

@ZöldszemM:
tuti pártfüggetlen adják le ők is a lóvé egy részét, mint a parkolósak.

A normális szabályozás az lenne, hogy legyen két CO jelző, sokkal megbízhatóbb, mint egy pár perces vizsgálat.
Aztán ha valaki nem tartja be a gyártó által az adott rendszerre "testre-szabottan" javasolt karbantartást az télen szaladhat villanyradiátorért és fűthet azzal jó drágán.

ZöldszemM 2010.02.10. 16:56:57

@Tecumseh:
hát én szégyenlném magam a helyedben. Írod : koromban úszik a lakás.

még aklaszikus időkben, amikor a kéményseprőkben volt tartás mesteremberek voltak - elkövették azt a kis figyelmességet, hogy sepréskor megkérték a háziasszonyt : csavarjon egy puha rongyot a fali rózsa és a fal közé.
Semmi korom nem jött ki.

Majd jó 20 év múlva amikor az első seprés volt a saját lakásomban - azzal kezdte a seprő - a kormos kezével.

megtapogatta a frissen festett falat.

Plusz a tetőn kapásból összetört 4 -5 palát.
Azóta magam seprek - természetesen fizetem a kéményseprési díjat már 40 éve , a semmiért. És ne csúsztass !

Tény van kéményes baleset, de nem olyan sok mint ahogy beállítjátok.

lényegesen több kisgyermek hal meg az un. bölcsőhalálban, mint CO mérgezésben az összes lakos.

Tán csak nem a Szekeres Etele vagy a Dugta embere vagy ?

Donor 2010.02.10. 16:59:19

@Tecumseh: A takarítással nincs is baj, az emberek többségének, de gyakorlatilag kéménnyel nem rendelkező lakásban elég nehezen védhető a az álláspontod.

ZöldszemM 2010.02.10. 17:03:36

@RosszQtya: Valószinű társasházban laksz !
ott közösen fizetik ezt a szolgáltatást.
Egyébként nem árt ellenőrízni a kéményeket !!

Donor 2010.02.10. 17:05:35

@Tecumseh: És ahoz mit szólsz hogy a legtöbb kollégád nem ellenőriz csak aláirat? Nyilván ez is a lakosság érdekel. És ha rákényszerítik hogy dolgozzon tahó módon mindent összemocskolnak a fene nagy szépérzékükkel.

Rohadt maffia vagytok nem kéményseprők.
A kéményseprő az dolgozik, ti meg csak azt keresitek hogy kit lehet lehúzni meg hogy lehet ostobábbnál ostobább törvényeket hozatni a lakosság életének megkeserítésére. Mert ugye a zárt turbós kazánokhoz rohadtul nincs közötök mégis beleütitek az orrotokat.

Donor 2010.02.10. 17:09:28

Ja a maffiához még annyit.
Haverom kivitelezőként dolgozik. Mostanra már az építész mérnökije is megvan, de még mindig nem rest megfogni a kőműves kanalat.
Kéményt akart saját házhoz építeni.
-Közölték vele hogy csak engedélyel rendelkező teheti.
-Rendben mi kell az engedélyhez.
-Tanfolyam.
-Jó szeretné elvégezni a tanfolyamot.
-Azt nem lehet semmilyen módon!!!

Csak a csókosok végezhetik el a tanfolyamot, és végezhetnek kémény bélelést!

Szóval ezekután hajrá napkollektor és hőszivattyú!!! pusztuljanak a kéményseprők!

tarkamarha 2010.02.10. 17:17:00

A kéményseprés kötelezően igénybeveendő közszolgáltatás, mint a szemétszállítás. Azaz ha akarod, ha nem ki kell fizesd a díját és lehetővé kell tenned a munka elvégzését. Hogy a nem használt kéményre is fizetni kell? Hm. Ha szar a szabály, akkor a szabályt kell szidni, nem a kéményseprőt. (Egyébként amilyen a hazai morál, hirtelen nagyon sok lezáratlan, ám mégis használaton kívüli kémény lenne.)

Ha nem ellenőrzi a kéményed állapotát a "jómunkásember", csak díjat szed, az a te felelősséged is. Követeld meg, és ne félj a koromtól!

Ha sokallod a szolgáltatás díját, azt az önkormányzati képviselőddel beszéld meg. Mint írtam kötelezően igénybeveendő közszolgáltatásról beszélünk, ám a feltételek megteremtése az önkormányzat feladata. Jellemzően szerződést kötnek valakivel, ahol is meghatározásra kerül az ár. Nos, jelezni kell, hogy a választási preferenciádat nagyban meghatározza, hogy az önkormi meglop-e téged. Némileg árnyalja a képet, ha a feladatot eleve egy önkormányzati tulajdonú cég végzi. Nálunk pld. az, amelyik egyébként a vízhálózatért, csatornáért, szemét szállításért és a temetkezésért, közterületek tisztán tartásáért, parkokért is felel. Ezek között az aktuális politikai érdekeknek megfelelően akár veszteséges ágazatok is lehetnek, aminek a buktáját a nyereségesekből (mint pld. a kéményseprés) pótolják. Mer' ha nem adnak a nyugdíjasnak kedvezményt a szemétszállításra, azzal szavazatot vesztenek, a kéményseprőt meg talán benyeli a jónép - legalábbis ritkán szoktak panaszkodni. Ilyenkor egy nagy közös zseb van.

A "huszáros virtussal" a kéményseprőknek keresztbe tévőknek meg ez úton üzenem, hogy hülyék. A szabvány az szabvány, a szabály az szabály. Ha nem tetszik, akkor küzdjenek, hogy módosítsák az értelmetlen, illogikus vagy épp méltánytalan rendelkezéseket, ne pedig azok megvalósításáért (alkalmazotti) bért kapó munkavállalókon töltsék ki kicsinyes bosszújukat.

Secnir 2010.02.10. 17:19:09

asszem ez mindent elmond a kéményseprőkről:

www.szakkepesites.hu/szakmak_regi/kemenysepro_es_tuzelestechnikai_karbantarto.html

dögöljön meg az összes kéményseprő

apósom újépítésű házában ki akarátk béleltetni a kéményt. mondja, dehát ez sidel.
akkor is kell.
de ez sidel.
jóvanés?
apósom kikergette a picsába vasvillával.

ZöldszemM 2010.02.10. 17:21:15

@macilaci: Valamikor fém kémény ajtók készültek. A helyi lakatosmesterek készítették. Tartott kb . 40 évig.
Aztán vagy 50 -60 éve kitalálták a beton kéményajtókat. És most már vagy 15 éve újra fém ajtókat engednek csak, ami korrózió álló acélból készül.

A lényeg az ára kb. a 10 x -e mint a beton ajtóknak.

Üzlet kérem a javából !

Laciii 2010.02.10. 17:24:30

"Ha nem tetszik, akkor küzdjenek, hogy módosítsák az értelmetlen, illogikus vagy épp méltánytalan rendelkezéseket"
Parkolással kapcsolatban nem egy kezdeményezés bukott már el, meg van már évek óta elhúzva. Nem tudom kéménysepréssel kapcsolatban folyik-e valami, de szélmalomharcra nem érek rá.

tarkamarha 2010.02.10. 17:25:55

@Laciii: Mindenki így van vele... De attól tuti nem lesz jobb, ha a kéményseprőt tartjuk hülyének, tolvajnak, mer' általában nem ő az.

jozsika31 2010.02.10. 17:31:16

Kéményseprő maffia van itt.Saját példa:Szomszédba épült szép társasház,telekhatáron 18méteres tűzfallal.Építési engedélyben kötelezik az építőt a kéményem magasítására.Természetesen mindenki lefizetve,társasházra még egy szint+dupla tetőtér.Kéményem 2.emeletig nem ér.Kéményseprő kijött,fogta a fejét piros papír kitölt,használat megtiltva-önkormányzat kötelezi a társasházat kémény megcsináltatására-erre beleraknak egy méteres magasítót hogy majd ezzel jó lesz.Természetesen még rosszabb lett,fűteni csak úgy tudtam ha mielőtt begyújtok a kazánba előtte tüzet rakok a kéménybe.Jegyzőnél építési osztály vezető nyom egy hatalmas kamuzást,időközben kéményseprők kijönnek ellenőrizni-kihajítják belőle a magasítást hogy egyáltalán be lehessen gyújtani.Rá két napra küld szakértői véleményt hogy minden happy,előírásoknak megfelelő.Erre jegyzőnek email melyben megköszöntem a nagy semmit-kémény továbbra is visszafúj,légörvényben van,ráadásul a társasház szívja a füstöt.Ismét jegyző utasítja az osztályvezetőt hogy kérjen új ellenőrzést. Kijön ellenőrizni az a kéményseprő aki az egészet annó engedélyezte.Most hova tovább????Kémény életveszélyes,kéményseprők nem köpik be egymást,lakók utálnak rendesen.Ja,és 3 éve megy a cirkusz.

Laciii 2010.02.10. 17:38:37

@tarkamarha:
Dehogynem, egy sima kis tükörrel vagy egy rövid füstöléssel nem fog meglátni semmi korróziót vagy hasonló problémát, csak azt, hogy akkor éppen nincs komoly probléma, másnap ha belefészkel egy madár te meg akkor kezdesz fűteni neked simán annyi, ha nincs elég eszed venni egy CO jelzőt, akkor tulajdonképpen mi is az értelme az ellenőrzésnek?
Én még simán károsnak is nevezném, elvégre hamis biztonságérzetet ad.

Adott rendszer gyártója megmondja milyen időközönként milyen ellenőrzést érdemes megcsinálni, ez teljesen rendben van.
De a kéményseprők nem ezt csinálják, pofátlan lehúzás az egész, amiben a kéményseprő csak kishal, de nyakig benne van.

ZöldszemM 2010.02.10. 17:40:48

@ @replikátor:
Még annyit ehhez a hozzászóláshoz :
a kéményesek nyomulnak.
Egy kecskeméti kémény konferencián az egyik kéményes felvettette : kellene egy un. készülék ellenőrzési könyv, ami a készüléket az üzembe helyezéstől a selejtezésig elkísérné.Ebbe kizárólag csak arra feljogosítottak jegyezhetnének be.
De kérdem én egy gázkészüléken nemcsak gázos dolgok vannak, van azon vízoldali rész is meg elektromos - erős és gyengeáramú rész is.

És természetesen a kéményesek akartak volna a fő- fő ellenőrök lenni !!

tarkamarha 2010.02.10. 18:01:38

@Laciii: Hát, ha te korróziót akarsz keresni, ahhoz bizony szét kellene szedni a kéményt... Szerintem a kéményseprő a következőket kell elvégezze:
- Ellenőrizni, hogy átjárható-e a kémény (erre lég a tükör).
- Szükség esetén tisztítani.
- Csak amolyan rápillantásos alapon megnézni, hogy a tulaj nem barmolt-e bele valamit, ami esetleg veszélyes.
- Építés, átalakítás esetén ellenőrizni, és igazolni a szabványoknak való megfelelést.

Ennyi. Ez a szolgáltatás. Mit vársz még? Amolyan "télapósan" másszon be a kürtőbe és a fekete béléscsövet tisztára nyalva győződjön meg annak az integritásáról? Vagy téged az nyugtat meg, ha valamilyen "műszert" dug bele ami csipog, meg villog? Annak hinnél?

Mondhatod, hogy az egész procedúra fölösleges, talán igazad is lenne. De én ezt innen a karosszékemből nem tudom megítélni - és nem is ezt mondtad.

Az árakról és a munka elvégzéséről meg már elmondtam a véleményem.

tarkamarha 2010.02.10. 18:06:49

A CO ellenőrzőkről meg annyit, hogy addig amíg nincs CO, addig nem lehetek biztos benne, hogy jól működik-e. Nem egy mechanikus cucc (mint a kémény) amiről ránézésre meg lehet mondani, hogy jó-e. Igaz, növeli a biztonságot, de nem merném azt mondani, hogy ez önmagában elég is lenne. Ti még nem hallottatok légzsákról, ami nem nyílt ki?

tarkamarha 2010.02.10. 18:13:34

Még valami: A postolók közül ki és mikor nézett utoljára a kéményébe? Szerintem kb. senki és soha.

Laciii 2010.02.10. 18:18:02

@tarkamarha:
Ezért írtam, hogy kettő, természetesen különböző fajta :) Mechanikus cuccban se bízok.

Te abban az ellenőrzésben bízol inkább ami akár másnap már megbukna egy éppen belefészkelt madár miatt?

A kéményseprő ne csináljon semmit találomra.

Ha eljött a normál használat melletti takarítás ideje az ehhez megfelelő képzettséggel és eszközökkel rendelkező személy takarítson, ha valami idővel korrodálhat akkor bizony a megfelelő műszerrel ellenőrizze, ha kell akár vizsgálja meg a gáz összetételét. De ez a fűtésrendszertől függ, nem attól, hogy egy kéményseprőnek éppen mikor van kedve benézni.

Egy elavult, tessék-lássék mojolásnak nincs semmi értelme.

Laciii 2010.02.10. 18:20:47

@tarkamarha:
"A postolók közül ki és mikor nézett utoljára a kéményébe?"
Nem sokkal feljebb már írta is valaki, hogy az évi egy takarítás kevés is lenne, maga takarítja vagy háromszor egy évben. Ezek után nem értem a kérdést.

Tecumseh 2010.02.10. 18:25:15

@Laciii: Az esetleges madárfészek mellett azért akad pár dolog még, amit ellenőrizni kell...Többek közt, hogy az okostojás tulaj nem-e instalált esetleg egy új, akciós-Tescos készüléket, amivel mondjuk kiirthatja a családját, vagy hogy a kéményben nem-e keletkezett esetleg állagromlás az elmúlt egy év alatt...és így tovább...

Tecumseh 2010.02.10. 18:28:34

A CO-érzékelők többsége meg nem több mint egyszerű parasztvakítás, hamis biztonságérzetet ad, aztán pont a kritikus pillanatban adja be a kulcsot.Találtak már múmiává aszalódott háztulajdonost a csilivili kínai CO-érzékelője mellett... Olyan mint a marhahormonnal kezelt bodybuilderek: strandon jól mutat, de amúgy használhatatlan. Ha valaki tényleg a biztonságra törekszik, vegyen picit drágább, de az unión belül gyártott, az előirásoknak megfelelő készüléket.

okinova 2010.02.10. 18:32:33

Üdvözlet minden kedves Homár olvasónak!

Kéményseprőkről 2 dolog jutott hirtelen eszembe: 1. 3 éve volt nálunk felújítás, kicseréltük a régi kazánt is, mely a kéményre csatlakozott egy modernebb un. "turbós" változatra. (ventillátor szívja az égésterméket+a friss levegőt 2 külön csövön). Namármost bejelentettük, hogy mi a helyzet, hogy nem is használjuk a régi kéményt, mert az új kazán nem oda van bekötve. Mondták rendben, de "rendelkezése állási díj"-at azért fizetni kell, mert megvan a kémény :) Nem annyi mint a kéményseprés díja, de a semmire azért jó. Az éves ellenőrzés: 2 fazon becsenget aláírat egy papírt, hogy még mindig nem használjuk a kéményt, fenéz a tetőre: "Jaa, turbós ok" és elmegy majd küldik a párezres csekket:) Maxilehúzás a köbön.

Másik dolog: kitalálták, hogy a kéményt elzáró fedőkő vagy mi már nem szabvány, mert egy ilyen betondarab ablakocska volt, ki kell cserélni vagy nincs engedély a működéshez az új kazánhoz, ami ugye nem is a kéményre csatlakozik:) Szóval 2 ablakocska RÉZBŐL nem tudom mitől jobb mint a beton darabja 10.000 jó magyar forint:) Ez maxi maxi lehúzás volt.

És azóta is minden ősszel szorgalmasan jönnek gyűjteni a mannát. Ez a rendelkezésre állás a világ legnagyobb okossága. Ha egy db fizető ügyfél nem lenne aki szolgáltatást vesz igénybe vígan megélne az ELMŰ a gázszolgáltató meg a kéményseprő meg az összes többi kedves közművállalat, mert ugye mindenhol ki van ez már találva. Nézze csak meg mindenki a részletes számlát, kisbetűs rész...

Üdv: T, bocs a hosszért.

tarkamarha 2010.02.10. 18:34:14

@Laciii: Szerintem a kéménynek alapvetően 4 veszélyes hibája lehet:
1 - Eldugult, ezért tökéletlen az égés, jön a CO. A dugulást ellenőrizni tükörrel és papírégetéssel is lehet eredményesen. Az ellen meg nincs garancia, hogy holnap beleesik neked egy pelikán a kéményedbe, de lássuk be az esély erre minimális.
2 - Nem dugult el, de valahol "lyukas". Eltörött a béléscső (ha van) a hő és a füst pedig kikezdte a maltert a téglák közül. Ekkor van ugyan huzat, de a füst bejöhet valahogy a lakásba. Ekkor egyszerűen látszik, hogy kormos a kémény külseje. Szóval ehhez sem kell eszköz.
3 - A tulaj átalakított valamit (mondjuk tetőt cserélt) és egy gerenda fizikailag van rossz helyen és a hőtől tüzet foghat. Nos, ez is látszik. Ha meg nem, akkor műszerrel sem...
4 - Megváltoztak a környéken a légáramlási viszonyok (új épület épült a szomszédban vagy magasabbra került a tető gerince) és ezért elképzelhető, hogy a szél fogja visszafújni az égéstermékeket. Mivel a szél úgy fúj, ahogy akar, ezt elég lenne tesztelni. :) Úgy tudom a szabály az, hogy a kémény tetejének a tetőgerinc fölé kell érnie és akkor ez nem fordulhat elő. Ennek az ellenőrzéséhez sem kell műszer.

Nem vagyok egy szakember, de ez így nekem logikusnak tűnik. Műszeres mérésre akkor lehet szükség, ha a kémény nem egyenes vonalú - ezért nem lehet átlátni rajta. Akkor van értelme légáramlást, gázösszetételt vizsgálni, mert az rámutathat a dugulás tényére, de egyébként... Nem kell ahhoz műszer, hogy megmond van-e egy pohárban víz, vagy nincs!

ninezero 2010.02.10. 18:34:40

aaa, úgy látszik, megérkezett a kéményseprős netkommandó... virtuális sepregetés, mi? :D

tarkamarha 2010.02.10. 18:36:46

@Laciii: Akkor azt mondom, hogy igen kevesen lehetnek. Egyébként úgy tudom ott kell évente többször takarítani, ahol szénnel fűtenek + esetleg a kémény átmérője, a légoszlop emelkedési szöge nem megfelelő. Tudom, hogy nagyanyámnál anno a 100 éves házában évente kétszer kellett söpörni és neki ez volt a normális.

Tecumseh 2010.02.10. 18:39:40

@okinova: A turbós készülékekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Ellenőriztetni mindenképpen kell, de hogy ki, mikor ellenőrizze, az még forrásban van. A kéményseprőknél mindenesetre erre a célra egy kis létszámú, és megfelelően link csoport van kiképezve.
A használaton kivüli, un. tartalékkéményre meg van díj, mert ugyanugy ellenőrizni kell mint egy használatban lévő, aktiv kéményt, ráadásul rendelet írja elő, hogy lennie kell 1 db tartalékkéménynek, hogy szükség esetén más jellegű fütés is kialakítható legyen. pl ha nincs, vagy túl drága a gáz, át lehet állni fa, olaj, vagy vegyestüzelésre, stb. Ellenőrizni meg kell, mert az emberek hajlamosak egy kéz alatt, vagy nagyáruházban akciósan vásárolt készüléket, vaskályhát mindenféle előzetes ellenőrzés nélkül bekötni bármilyen kéményre emlékeztető lyukba, aztán meg csodálkoznak, ha a nagyi elkékülve leesik a székről... Lehet, hogy sok embert hazavág ez az évi 2-3000 Ft-os díj, de ki lehet számolni, mennyiben van egy olcsóbb temetés...

Tecumseh 2010.02.10. 18:41:28

@ninezero: Rád speciel nem vonatkoznak ezek a szabályok,előírások, szükség van a természetes lemorzsolódásra ahhoz, hogy az új generációk okosabbak, egészségesebbek lehessenek :-)Meg ugye kellenek az elrettentő példák is :-)

Kalokagathia 2010.02.10. 18:43:15

@tarkamarha: Te kéményseprő vagy, fogadjunk. Vagy politikus :)

Szóval amiket írsz, abban van igazság, de ebben a posztban nem erről van szó.

"Ha nem ellenőrzi a kéményed állapotát a "jómunkásember", csak díjat szed, az a te felelősséged is. Követeld meg, és ne félj a koromtól!"
Ha valaki fizetős szolgáltatást nyújt, abban az a szolgáltatás, hogy a vevő érdekében történik, úgy, hogy jó legyen neki. A kéménytakarítást kormozás nélkül, vagy minimális kormozással is meg lehet oldani. Akkor pedig úgy kell megoldani, a tisztelt ügyfél kedvéért. Érted?

"Ellenőrizni, hogy átjárható-e a kémény (erre lég a tükör)."
Na ne viccelj. Ahol pl. elhúzás van a kéményben, ott a tükör szart sem ér. Ahol nincs elhúzás, ott még mindig van olyan részlet, amit egy 20 méterről berakott tükörből soha nem fog észre venni. Nem tükörrel, hanem kamerával lehet tisztességesen kéményt vizsgálni, de ezt a kéményseprők még külön kérésre sem akaródznak elhozni, holott van nekik (amikor a házban perrel fenyegetőztünk, akkor végre megtették, és még a kamera használatával is totálisan elbaszták a hibafeltárást).

"Ilyenkor egy nagy közös zseb van."
És ezt te a kéményseprők melletti érvként használod? Gondold át mégegyszer...

"Ha nem tetszik, akkor küzdjenek, hogy módosítsák az értelmetlen, illogikus vagy épp méltánytalan rendelkezéseket"
Ha nem vetted volna észre: a kommentelők legnagyobb részének nem a törvénnyel, hanem az azzal visszaélő, és ezért semmilyen felelősségrevonásban nem részesülő kéményseprőkkel van baja - tisztelet a kivételnek.

"Még valami: A postolók közül ki és mikor nézett utoljára a kéményébe? Szerintem kb. senki és soha."
Hát itt melléfogtál, mivel több kommentelő is írta, hogy maga takarítja a kéményét. Volt már, amikor én mentem előre a tetőn, és a kéményesek csak utánam :)

tarkamarha 2010.02.10. 18:44:29

Ebben a kib*ott országban minden össze van kavarva. Legyünk jóhiszeműek - fentebb már írtam, hogy a kéményseprős díja gyakran mást finanszíroz. Az lenne a szép, ha minden annyiba kerülne, mint amekkora a költség rajta. Egy kéményellenőrzésért pld szerintem reális lenne kb. 600 Ft. A seprés pedig menjen óradíjjal... Mindjárt kevesebbeknek fájna. De nem, az úgy túl áttekinthető lenne a magyarnak!

Tecumseh 2010.02.10. 18:48:06

@tarkamarha: Az óradíjat hogy gondoltad? Napi 60, 80, néha 100-120 kéményt kell ellenőrizni... Ezt véleményed szerint hogyan lehetne megoldani? Vagy be kellene vezetni a perc alapú számlázást?:-)

tarkamarha 2010.02.10. 18:49:54

@Kalokagathia: Akkor bekezdésenként:
1 - Politológus :)
2 - Én még soha nem láttam, hogy nagyobb piszkot csináltak volna, mint ami elkerülhetetlen. Lehet szerencsés vagyok?
3 - Írtam, hogy mikor kell műszer. Aszondja, hogy:"Műszeres mérésre akkor lehet szükség, ha a kémény nem egyenes vonalú - ezért nem lehet átlátni rajta."
4 - Te gondold át! :)
5 - Ok.
6 - Hát nem tudom. Én még nem láttam olyan embert.

Tecumseh 2010.02.10. 18:50:00

@tarkamarha: Napi 60-80, néha 100-120 kéményt kell megvizsgálni, kevesebb mint 8 óra alatt...Szerinted itt hogyan lehetne az óradíjas verziót kidolgozni? vagy be kellene vezetni a másodperc alapú számlázást?

Tecumseh 2010.02.10. 18:51:08

:-)) Kicsit akadozik a net...
Talán e mögött is egy volt kéményseprő állhat?:-))

tarkamarha 2010.02.10. 18:52:32

@Tecumseh: 60-80 kémény? Huhh. Max. napi 24-et engednék. Ha 10 percet sem tölt egy lakásban nem csinált semmit.

Bird 2010.02.10. 18:52:48

A társasházaknál biztos, hogy mindenhol sokkal több kémény után fizetnek, mint amit használnak. Ez részben hivatalos, mert még olyan lakásban is kell tartalékkémény, ahol a cirkó helyére simán be lehetne tenni egy vaskályht, de a szabály szerint szobában kell lenni a tartalékkéménynek.

A 25 lakásos házunkban tizenéve a 86 kéményt lealkudtuk 50-re. Fent tévesen írta valaki, hogy be lehet falazni lent és fent a felesleges kéményt, mert igaz ugyan, de ezt csak akkor húzzák ki a listájukból, ha minden egyes kéményről ők szakvéményt készítenek, ami nem olcsó.

Szóval a közös képviselők nem foglalkoznak ezzel, illetve túl komplikált a tényleges helyzet hivatalossá tétele.

Egy földszinti szomszédunk a bélelt kéménybe kötött cirkó helyett zárt égésterűt akart. A kéményseprők szó nélkül kijöttek tizenezerért szakvéleményt adni, pedig az sehová sem kellett. Amikor utólag számon kértem rajtuk, hogy miért nem mondták, hogy ebben az esetben nem kell szakvélemény a régi kéményre, azt mondták, hogy ők mennek, ha hívják őket... Amúgy ennek a huszon méteres kéménynek az új bélelése félmillióba került. Nem kétcsöves volt, mert a friss levegőt a lichthofból szívja.

A zárt égésterűek vizsgálata pedig tök fölöslegesnek tűnik. Erre a fővárosban külön részleg van.

Tecumseh 2010.02.10. 18:55:09

@tarkamarha: Napi 24 kéménnyel a meló 10%-a nem készülne el... Ráadásul a mostani létszám sokszorosára lenne ehhez szükség, holott még ez is sok a vezérkarnak, merthogy nem telik a minimálbér közeli nettofizetésekre a milliárdos bevételből...:-))))

Anyád barátja 2010.02.10. 18:56:24

Minden kéményseplőt padlóla lökni!
Dulván!

Kalokagathia 2010.02.10. 18:57:34

@tarkamarha:
ad 1.: szóval ezért akarsz mindenáron rendszerben gondolkodni, miközben azt nem veszed észre, hogy mit írnak ide a kommentelők.
ad 2.: nem szerencsés vagy, hanem becsukod a szemed, és csak azt látod, ami veled történik. Ld. 1. pont.
ad 3.: bocs, ezt nem vettem észre, ebben igazad van
ad 4.: labda nálad :)
ad 6.: bizonyára értelmiségi környéken laksz, de ezen belül is bölcsész. Ahol meg én lakom, ott mindennapi eset, a zemberek kitisztítják azt, ami el van dugulva, és nem sírnak szerelő után.

Tecumseh 2010.02.10. 18:58:11

A padlóla :-)) Ismelősnek tünik a mutter pasija...:-)

tarkamarha 2010.02.10. 19:00:39

Abszolut OFF:
Tegnap észrevettük, hogy akutyánk nem tudja kinyitni a száját, be volt dagadva, nyáladzott. Telefon az állatorvosnak, aki azonnal fogadott. A kutyát altatni kellet. A probléma megoldódott (Szétharapta a saját arcát, ami a fogára felszúrva maradt), seb ellátásra került. A számla 6.500 pénz. A történet kb ennyi is lenne, de eszembe jutott, hogy vajon mennyit kellett volna várakozn és mennyit számoltak volna el a tb felé, ha hasonló súlyú baleset velem történt volna meg?

tarkamarha 2010.02.10. 19:01:52

@Kalokagathia: Kisvárosba élek, programozóként dolgozom és egy szakadt suzukival járok.

Kalokagathia 2010.02.10. 19:11:35

@tarkamarha: akkor mi a hihetetlen neked abban, ha valaki kipucolja a saját kéményét??? Na mindegy.

Még valami: a kéményseprők gyakran úgy bélelik ki maszekban a kéményt, alucsővel, hogy alulról is feltolnak egy darabot, meg felülről is, de valójában a kémény közepén a leghosszabb szakasz nincs kibélelve. Azután kiküldik a kollégát, hogy vegye át, aki természetesen átveszi. Számlát nem ad, és a teljes hosszt felszámolja, meg persze a tulajt nem tájékoztatja arról, hogy ez itten kérem egy kamu-bélelés.

Ugyanilyen munkát természetesen kéménybélelő iparosoktól nem vesznek át, sőt. Szóval keményen büntetném azt, hogy egy kéményseprő a területileg hozzá/intézményéhez tartozó házakban maszekoljon. Maszekoljon máshol, legalább egy kerülettel odébb.

Tecumseh 2010.02.10. 19:20:24

@Kalokagathia: Az, hogy valaki kipucolja a saját kéményét, az azért nem tulságosan elterjedt...Másrészt meg akéményjárat szakszerű tisztítása nem csupán annyiból áll, hogy kiszedjük azt a pár kislapátnyi hamut, vagy törmeléket, ami a járat alján összegyült, a gondot többnyire a bekötés felett, a járat falára tapadt szennyeződés, égéstermék, a rossz állapotú, omladozó vakolat okozza.Ezt azért jobb szakemberre bízni,aki a megfelelő tudással, és szerszámokkal elvégzi a szükséges tennivalókat, és nem elringatni magunkat abban a hitben, hogy jó munkát végeztünk...

Tecumseh 2010.02.10. 19:22:08

@Kalokagathia: Ez olyan, mint amikor valaki biztos benne, hogy ha már tud autót, esetleg motort vezetni, akkor már áramot is...

tarkamarha 2010.02.10. 19:27:11

@Kalokagathia: Egyetértek. Nekem nem azzal van a bajom, hogy a slendrián munkát szidjuk. Nem az a problémám, hogy a postolók nem értik mi a szolgáltatás abban, hogy évente elkérnek tőllük x pénzt. A problémám ott van, hogy jópáran mindenféle személyes sérelmet belevegyítve magát a kéményseprőt szidják, akadályozzák a munkavégzését (amire büszkék is) a helyett, hogy azt mondanák: sz*r a jogi háttér. Mindenki nagy kutya akar lenni. A kéményseprő is, hisz ezen a terepen ő van otthon, de az ingatlan tulajdonos is, hisz szellemes bemondásaival jól alárúghat a jóembernek.

A kéményseprők "maszek" melójáról meg annyit, hogy vannak szabványok. Egy a szabványnak megfelelő kéményt át kell venni. Szóval azzal semmi bajom, hogy a gányolt béléscsöves cuccot nem veszi át. A gond ott van, ha ő is csinálja - no azért már keményen büntetnék, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a hülye megrendelő meg átveszi a gányolt melót tőle és örül, hogy megúszta "okosba", ahhelyett, hogy megkövetelné a rendes melót.

De az eredeti post nem erről szólt, hanem a "miért fizetek a semmiért" témakör köré rendeződött. Erre pedig a válaszom továbbra is az, hogy:
- Mert nem várod el, hogy megnézze amit köll.
- Mert (pld. náluk) az ezen a címen beszedett díj más közszolgáltatásokat fedez. Politika.

Kalokagathia 2010.02.10. 19:31:22

@Tecumseh: Szerinted a tetőn azért voltam, hogy a járat alján összegyűlt hamut összeszedjem? LOL

tarkamarha 2010.02.10. 19:33:22

Mondjuk egy kis söpréshez tényleg nem kell atomfizikusnak lenni.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.10. 19:35:22

@ZöldszemM:
sajnos igen... a lobbitevékenységük eddig kimerült az eredetileg nem rájuk vonatkozó rendelkezések szabotálásában és a saját érdekeik szerinti átalakításában. (a presztízs és leginkább az anyagi érdekeik sérülése miatt) Szerencsére ebben az évben úgy néz ki, összeáll az épületgépész szakma (kazángyártók/forgalmazók/szakmai szervezetek) egy lobbi alakítására, amelyre úgy tudom a pénzalap is rendelkezésre áll. (sajnos ehhez a trendhez kell igazodni) Valaki írta, hogy nem érdemes perelni őket, pedig én beszéltem az egyik szervezet vezetőjével, akik most sorozatban szakmai alapon támadja a "hülyeségeiket. (eddig sikerrel) Sajnos tucatszámra tudnék eseteket felsorolni az ámokfutásaikról, amikor vélt igazukat hangoztatva, nem vettek át komplett gyári égéstermék elvezetéseket (nem kéményt, amihez közük lenne!!!) Sőt, valahol csak ezt veszik át (pl: Székesfehérvár, ahol érdekes a helyi kéményseprők tulajdonosi háttere) Vagy elrettentő példa lehet a Mosonmagyaróvár esete is, ahol a helyi kéményseprők hivatalosan beépítettek egy cserépkályhát a könnyűszerkezetes házba, csak a megfelelő szigetelés "felejtették" el beépíteni köré:

www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/eletveszelybe_sodort_a_szakmunka/2077022/

Személyes tapasztalatom, ha jobban ismered a szabályokat, mint ők (hozzáteszem nem nehéz náluk többet tudni), akkor fülüket-farkukat behúzva igazat adnak... (na jó, azért kell némi szakmai rizpekt is a részükről...)

Kalokagathia 2010.02.10. 19:47:28

@tarkamarha:
Egy szakembernek nem csak akkor kell jó munkát (értsd: szabvány szerintit) végezni, ha azt a megrendelő megköveteli tőle. A megrendelő általában nem ért hozzá, és nem tudja, pontosan mit kellene megkövetelni. A szakember meg kihasználja ezt a helyzetet, és becsapja. Ezért van az ma kis hazánkban, hogy ha konyítasz valamit a lakásfelújításhoz, és rájuk tudsz szólni, hogy helló, ne úgy, akkor nem vernek át, de ha fogalmad nincs az egészről, akkor nem szabvány szerint csinálják, hanem rosszabb minőségben.

Máshogy fogalmazva: a megrendelő általában nem tudja, hogy gányolt melót vett át, és nem is kell tudnia, nem kell hozzá értenie. A rossz minőségű kéményseprő munka NEM az ügyfél hibája. Ha pedig átbasszák, akkor jogosan küldi el a kéményseprőt a fenébe, mivel ő személyesen baszta át, és nem a magasságos hivatal, meg a törvények.

Ugyanez vonatkozik arra, ha a kéményseprő nem vizsgál, csak tartja a markát. Ez sem az ügyfél elvárásán kell, hogy múljon, hanem a kéményseprőn.

Azon lehet gondolkodni, hogy a tisztességtelen kéményseprőket milyen rendszerkörülmények hozzák "helyzetbe".

Itt megint nem értünk egyet: szerintem nem a közszolgáltatási bevételek egyensúlyozása, és az ügyfél a hunyó, hanem:
- vszínűleg alacsony kéményseprői alapfizetés (kénytelen maszekolni),
- a kéményseprők munkáját nem ellenőrzi külső szerv, legalábbis nem úgy, hogy érezhessék azt, hogy felelősségre lehet őket vonni,
- a magyar kultúrának szerves része a mutyizás és az átverés. Lehet, akkor is csinálná, ha elég magas lenne az alapfizetése,
- az általános tudás-hiány, és alacsony szintű kompetenciák (pl. nem tudja papírra rajzolva modellezni, hogy egy kéményjárat hol húzódhat, holott ehhez mérőszalag és ált. iskolai geometria elég lenne).

Kalokagathia 2010.02.10. 19:49:12

@replikátor: egyetértek, sőt, többször tapasztaltam

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.10. 19:55:26

@Kalokagathia:
csak nem az épületgépész társadalom becses tagját tisztelhetem benned? :)

Tecumseh 2010.02.10. 19:56:44

@Kalokagathia: Sok mindenben igazad van, de azért van pár dolog, ahol sántít az elképzelésed. Mindenesetre hasonló a helyzet mint pl a MÁV-nál, vagy BKV-nál. Az utolsó lánszemet látod, aki végülis ennél a gépezetnél magát a munkát végzi, de azt, ami mögötte van, ami müködteti, azt nem. Lehet, hogy kritizálod, és néha jogosan a kéményseprőt, de előfordulhat, hogy aki az egész helyzetet igy alakitotta, pont abban a pillanatban hajt el mögötted egy tizen, huszonX milliós autóval...

tarkamarha 2010.02.10. 19:59:40

@Kalokagathia: Igazad van. De nem értem, hogy a közszolgáltatási bevételek egyensúlyozása hogyan is hozza helyzetbe a kéményseprőt. Szerintem sehogy, mindössze egy ok arra, hogy mi a rossebért olyan drága egy kéményszemle. Ez nem a kéményseprőnek jó, ő akkor is ennyit keresne, ha harmada lenne a szemle díja. A bevételekkel az a szervezet gazdálkodik, ami az ő munkáltatója.

Az kéne még nekünk, hogy még egy szerv ellenőrizze a kéményseprők munkáját! :D

Kapcsolódóan: Haznánk egyik alapproblémája, hogy az állami és közszolgáltatások számonkérhetetlenek. A fogyasztóvédelem csak a magán szektor ellen ad bizonyos "védelmet", de hogy túl hosszú az okmányirodai ügyintézés, a hosszú és gyakran kiszámíthatatlan bírói ítélethozatal, hogy ez egészségügyben egy nem életmentő műtétre (porckorong) 6 éves a várólista - nos erre még csak elvben sem létezik panaszfórum, kártalanítás. A kéményseprés épp határeset. Egy államilag kötelezővé tett közszolgáltatás, amit ugyan nem közalkalmazottak végeznek, de kvázi hivatal...

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.10. 20:10:02

@Tecumseh:
tehát ha nekem nincs elegendő pénzem, akkor lopjam el nyugodtan és fogjam rá a nyuszira/főnökömre...stb??
Ez hasonló szemlélet, mint amikor az építőiparban a kereskedők/forgalmazók/gyártók pénzéből épülnek a kivitelezések (30/60/120 napos fizetési határidők), aztán ha nem fizetnek arra való hivatkozással, hogy nekik sem fizettek? Mond te is ezt a Tescoban, amikor kenyeret akarsz venni...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.02.10. 20:20:59

Kéményseprő-maffia! Lehet a szolgáltatási díj a védelmi pénz. Tán sóhernorbit is ők gyepálták meg.

Tecumseh 2010.02.10. 20:23:11

@replikátor: provokációnak nem rossz:-) De semmi ilyesmit nem írtam. Azért furák az emberek, kifizetnek többtizezer forintot jogtalan parkolási díjakra, meg hasonlókra, de ami végső soron az ő biztonságuk érdekében történik, arra sajnálnak 2-3 ezret... Az OK, hogy nem egy sikerszakma, de az ezzel kapcsolatos problémák gyökerét rossz helyen keresitek. Itt is a fejétől bűzlik a hal. Ha le lenne teéljesen, és Tisztességesen szabályozva, nem lenneezzel probléma. A világ nyugati felén a kéményseprő ugyanolyan elbírálás alá esik, mint pl egy tűzoltó, és jogosan. Itt meg bármelyik barom azért az éves 2-3 ezer ft-ért szakadó esőben, vagy félméteres hóban felküldené az amúgy életveszélyes, és mindenféle előirt munkavédelmi szabályt nélkülöző módon épitett tetőre... Kitakarittatnák az amugy hibátlan bélelt gázkéményt, de az életveszélyes, beszükült szilárdtüzelésűt meg nem, merthogy az kosszal jár, és amugyis lecsempézték - szabályellenesen - valami olcsó szarral a kémény alsó tisztítónyilását...
Mindegy, ez a tipus amugyis szép lassan fogyogat, különösen igy a tüzelési szezonban:-)

Silenzio 2010.02.10. 20:28:01

20-25 éve nem használjuk a kéményt. Befalaztattuk. Fizetünk, nem bontjuk le, mert a kémény előírás, vagy mi, pedig már soha nem fogja használni senki. Miért van ez?

Tecumseh 2010.02.10. 20:28:02

Na, eltolom a bringát...A rendes emberek amúgy is lassan nyugovóra térnek, merthogy korán keltek, és egész nap dolgoztak:-)A többi meg hadd duzzogjon itt...:-)))

Tecumseh 2010.02.10. 20:30:01

@Silenzio: Mert ha esetleg a most használatos fütéssel/melegvizellátással valami történne, akkor megvan a lehetőséged átállni egy másik rendszerre, pl fatüzelésre...

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.10. 20:39:13

@Tecumseh:
a szén monoxid mérgezésben meghaltak száma az össznépeséghez mérten statisztikailag alig kimutatható... ez tény... ha észlelted volna, én a kéményseprők vezetőiről beszéltem eddig, hogy hogyan próbálnak minden olyan dolgot a saját hasznukra hajtani, amihez semmi közük... nekik köszönhető, hogy az átlag 15 éves gázkészülékeket nem korszerűbbre/biztonságosabbra/kevesebb fogyasztásúra/környezetbarátabbra cserélik ki, hanem a "szart-szarra" akció megy, azaz az atmoszférikus készülékeket, atmoszférikus készülékekre cserélik. Ez nem minőségi csere, hanem időkitolás. A égéstermék elvezetés beépítésének nehezítése/drágítása (emlékezünk rá, semmi közük hozzá), már visszavetette a kondenzációs készülékek elterjedését.
Magyarországnak únios vállalásai vannak, szokás szerint eddig semmi érdemi lépés nem történt eddig... Tavaly szerinted a (lakosságnak nyújtandó) megújuló energiára fordítható pályázat mennyi volt? Nos, az áfaemelést megvárták, majd egy hónapra a nagy kegyesen 35%-ra emelt összeg, kb. egy hónap után ca. 3000 pályázat beérkezése után lezárták. Vagy mi lesz például a tervezett újabb büntetőadóból (környezetterhelési díj), amely a korszerűtlen atmoszférikus és turbós kazánok szankcionálására lesz alkalmas? (ez megint a semmit tevés eredménye, egyszerűbb büntetni, mint az úniós pénzeket kiosztani) Ezért (is) haragszom a sok saját érdekét leső naplopóra... (a sok kis kéményseprő csak azt csinálja, amit megengednek nekik)

Kalokagathia 2010.02.10. 20:46:54

@replikátor: nem, nem vagyok épületgépész, de alapfokon muszáj volt megtanulnom, lakásfelújítás miatt :) És mondhatom, nagyon hasznos tudás.

Kalokagathia 2010.02.10. 20:51:41

@tarkamarha: igen, és tegyük hozzá, hogy mindenhol, ahol kötelező szolgáltatás van, ott a szolgáltatók hajlamosak hivatalként föllépni. Ugyanez megy pl. a társasház-kezelőknél, mármint azoknál, akik IKV-ból alakultak át anno. Összefonódás az önkormányzattal, méghozzá elég durván. Ld. VII. ker. ERVA zrt. és az önkormányzati képviselők. (Hunvald kerülete, de nem Hunvald az egyetlen...)

A zemberek pedig elhiszik nekik, hogy tényleg hivatal, és hogy nincs mit tenni, a múlt rendszerből ittmaradt reflexeikkel.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.10. 21:25:20

@Kalokagathia:
az biztos! :) ne aggódj a kivitelezők nagy része is alapfokon érti a dolgát (direkt nem szakmát írtam), csak gyakorlottabbak mondjuk a kialakításnál... (amióta válságosdit játszunk ráadásul még szaporodnak is a szakbarbárok, minden mindegy, csak óccsó legyen alapon...)

szikjáró 2010.02.10. 22:35:16

Az ilyen alibi kuncsorgással közeledő embereket be sem engedem a telekre. Ha erősködik, hozzávágok valami keresztkulcsot.
Mindig mondom nekik, munkadíj csak munka után jár, mint ahogy fájdalomdíj is csak a fájdalom után.
Erre általában elkotródnak.

pjotrkolja 2010.02.11. 08:37:40

Tisztelettel a Posztolónak:

1. Rendelet írja elő (27/1996 BM rendelet) ki, hányszor, mit, mivel kell hogy ellenőrizzen, tisztítson, mit kell nyilvántartania ... kinek mit kell biztosítania, fizetnie.

2. Legnagyobb lúzer aki aláír és fizet miközben nem történt munkavégzés ... (pláne ha utána még posztolgat is róla) ...

3. MUNKÁT ENGEDNI > MUNKÁT MEGKÖVETELNI A SEPRŐTŐL > NYOMTATVÁNYOKAT KIÁLLÍTANI > FIZETNI ... ha a második "ki akarna maradni" a seprő részéről, akkor az utána következők is felejtősek ...
Mondom mindezt, mint kéményseprő ...

cseszle 2010.02.11. 08:47:55

@Secnir: Mi az, hogy dögöljön meg az összes kéményseprő????? Szerintem TE nem vagy normális. Itt pofátlanul irkálsz össze vissza mindenféle hülyeséget. Nem tudom mennyi az IQ hányadosod de ennyi ésszel már akár műthetnél is mert olyan okos vagy!

cseszle 2010.02.11. 08:51:19

@pjotrkolja: Na végre van egy olyan ember is aki érti a szakmát és nem csak hülyeségeket ír!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Köszi

cseszle 2010.02.11. 08:53:50

@obligat: Hogy végezzen munkát, ha be sem engeded TE nagyon okos!!!!!

cseszle 2010.02.11. 08:57:04

@juventas: Az a baj, hogy nem tudod melyik kéményt kell tükrözni és melyiket kotorni.

pjotrkolja 2010.02.11. 09:14:30

@sanche: 2010.02.10. 16:53:39
Nem állítom, hogy nincsenek a szakhatóságot játszó, megélhetési majmok a kéményseprők között, de az átvevő kéményseprők többségének szemét az szúrja amikor a tulajdonos sz@rva az engedélyes terven szereplő kialakításra önhatalmúlag vált a tervezett kéményrendszerről szabálytalan kialakítású, anyagú kéményre, magasságra belméretre stb. ... egy kummányi hangot nem hallatna, ha a kialakítás az engedélyes tervnek megfelelő lenne ... de nem ez a magyar valóság ...
Ja és a szakvélemény kiállításáért kell fizetni, nem a JÓ szekvéleményért ...

Secnir 2010.02.11. 09:31:06

@cseszle:
1. normális vagyok
2. nem hülyeség, amit írkálok. az élet rendezte, én csak leírtam. a többit meg jogszabályok támasztják alá, nem a kéményseprők fejében a dúcgerenda.
3. 145
4. már segédkeztem műtétnél - a sajátomnál.
5. valóban okos vagyok

és továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy a 8 általánost végzett kéményseprők mindenféle jogi és törvényi következmény nélkül játszhassanak 'komoly' hatóságot csak azért, hogy kissebrendűségi komplexusait kiélhesse a számára 'okos és ánteligöns' esetenként 'düplomás' embereken.
továbbra is viccnek tartom azt, hogy egy mérnöki (5 év főiskola/egyetem) tanulmányokat végzett szakember által kikövetelt előírásokat egy 50 órás OKJ képzéses feketeruhás bohóctréfa megvétózhassa.
gondolom, te is ezek közé tartozol...

Secnir 2010.02.11. 09:40:27

...és nem beszélve arról, hogy amíg egy mérnöki szakvélemény tudományos alapon alá van támasztva (hiszen akár egy ferde dőlésszögű kémény tervezésénél is tisztában vannak a lég mozgási mibenlétével), addi gegy kéményseprő már beleköt, mert nem lát ki rajta.

pont emiatt a mérnök felelősségre vonható, míg a kéményseprő nem. a mérnök a diplomájával játszik, míg a kéményseprő a tulaj idegeivel.
a márnök ad számlát, míg a kéméynseprő sose hallott ilyenről.

fenntartom az állításomat, felőlem nyugodtan megdögölhet mind, nem fogok sírni utánuk - és még lesznek páran, akik ugyanígy gondolkodnak.

pjotrkolja 2010.02.11. 09:51:19

@Secnir:
az egy 800 órás OKJ-s képzés ...
:)

Secnir 2010.02.11. 09:58:55

@pjotrkolja:
szerinted melyikük üli végig?

Feltételek
Szükséges iskolai végzettség: 10. (az 1998/99-es tanév előtt végzetteknek 8.) évfolyam elvégzése
Elmélet aránya a képzésben: 60%
Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A munka jellege
Hajlott, álló, guggoló, térdeplő és néha fekvő, általában szabadban (tetőn), ritkábban zárt helyiségben végzett nehéz fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
Kémények és tartozékaik tisztítása, műszaki állapotuk műszeres vizsgálata és szakvélemény adása; kéményalkalmasság vizsgálat végzése; kémények belső vakolása, bélelése; a kémények karbantartása, javítása és felújítása, szükség esetén új kémények építése; a tüzelőberendezések mechanikus vagy vegyszeres tisztítása és az égéstermék összetételéből a készülék hatásfokának megállapítása.

Secnir 2010.02.11. 10:02:38

a kémény vakolását, építését már nem végezhetnék, mert ahhoz kőművesnek kell lennie.
aki egy kémény égéstermékének az összetételéből a kazán és fűtőanyag ismerete nélkül megállapítja a kazánom hatásfokát, azt délben leszopom a Hősök terén, és még szobrot is állítok az Ötismeretlenes Egyenletet Nyolc Általánosból Megoldó Kéményseprőnek.

pjotrkolja 2010.02.11. 10:03:39

@Secnir:
Tapasztalatom szerint a jelentkezők 90-95%-a.
Legalább is az én óráimon ennyien mindig ott voltak.
:)

Secnir 2010.02.11. 10:08:08

@pjotrkolja:
és milyen a felhozatal? ha már oktatsz?
rájuk mernéd bízni az életed?

2010.02.11. 10:09:21

@Tecumseh: Te megint nem tudsz olvasni.
"baromira fáj az, hogy évente egyszer be kell engednie azt az embert, aki a házban lakók életét mentheti meg."

Pont erről van szó, hogy NEM !
Mert a legtöbb esetben be se megy a házba, nem nézi meg a kéményt, hanem a kerítésen keresztül elveszi a pénzt és elmegy.
Nem nézi meg a kéményt.
Ezt fel tudod dolgozni magadban ???

pjotrkolja 2010.02.11. 10:22:35

Az előírtnak megfelelő.
Amelyik elvégezte és sikeres vizsgát tett azoknak túlnyomó részére, rá merem ... ha az életben is el meri végezni amit a vizsgán el mert ... csak a vizsgán nincs vasvillás debil tanyasi, mindent jobban tudó háromdiplomás aki csak pislog amikor a dunsztusüveg házában a kandalló visszapofázik, és a megoldást a koszos kis kéményseprő szállítja: adj neki levegőt ..., meg a mérgezett gépésztervező 1200m3-es konyhasziget elszívóval stb. És az ilyen emberből akad ám minden utcában, sokszor egymás mellett ...
Hülye ember pedig minden szakmában van (igen a Tiédben is,) de ettől még nem kell kollektíve mindet annak kikiáltani.
Te pont ezt teszed ... mert nyilván a Homárra (alapvető küldetése miatt) csak a negatívum fog kikerülni ...
Mégsem posztolgat ide minden közszolgáltató amikor a tervezett és megfelelő kialakítás helyett egy rakás sz...rt talál a mérhetetlenül okos tulajnál. Pedig lehetne ... Szép képekkel, mondjuk terv kontra kialakítás.

pjotrkolja 2010.02.11. 10:33:08

@Kulics:
Ha nem végez szolgáltatás ne fizesss!
Mondd neki jöjjön be, ellenőrizzen, seperjen, dokumentáljon, fizess!
Ha te mondod, hogy kifizetem csak be se gyere ... te dolgod miért ... akkor meg ne írogass!

cseszle 2010.02.11. 11:04:48

@Secnir: "Felőlem nyugodtan megdögölhet mind.." na ha Te a saját műtétednél segédkeztél akkor az eredmény elkeserítő mert az agyátültetés NEM SIKERÜLT! Eltudom képzelni, hogy mihez értesz az "íróasztalod" mögül!!!!!!!!

Secnir 2010.02.11. 11:33:03

@cseszle:
látjátok feleim szümtükkel, erről beszéltem.
kissebrendűségi komplexus csökkent intelligenciával és a teljeskörű műveltség hiányával megtoldva.
csak a fröcsögés, semmi tények.

ninezero 2010.02.11. 11:59:07

@Tecumseh: tényleg nem, mert panelban lakom :P (ha más frappáns dolog nem jut az eszedbe, nyugodtan kifejtheted, hogy evolúciós zsákutca vagyok :D)

úgyhogy elfogulatlan kívülállóként tartom totál felháborítónak a kéményseprőmaffia fent leírt tevékenységét. a mókás erőlködés, amivel egyesek a kommenttömeggel szemben szeretnének pisálni, általában csak megerősíti az embert a kiinduló állítás igazában :)

pjotrkolja 2010.02.11. 12:23:25

@ninezero:
Az általad említett Kommenttömegek a közszolgáltatásba bevont lakosság milliomod részét teszik ki, igazad vana valóságos néptömeg ... Nyilván a Homárolvasó és kommentelő közönség jelentős és túlnyomó hányada nem az elégedettek csoportjából kerül ki ... mert aki alapbeállítottságából adódóan nem mindenen felháborodó, és minden kis csippcsupp sz...ron nem kapja fel a vizet az nem jár ide bőszen kommentelni (mégha valóban vérlázító is némely esemény).
A kiinduló állítást a poszt még csak nem is takarta ... aki barom módjára pénzt AD a semmiért az megérdemli ...
Ha belépek hozzád az utcáról, hogy adj pénzt a semmiért, és te adsz akkor nem én vagyok a tolvaj hanem te a majom!

Secnir 2010.02.11. 12:36:33

@pjotrkolja:
ha már a tömegekről beszélsz, nézd meg, hogy hányan vannak, akik ezért az egy posztért regisztráltak, hogy elmondhassák a (cseppet sem pozitív) véleményüket.

ugyanakkor 150/4 a negatív/pozitív posztok aránya. ez az arány úgy gondolom nem fog jelentősen eltolódni a későbiekben sem a kéményseprők javára...

pjotrkolja 2010.02.11. 13:55:45

A Homár alapvetően az elégedetlenség kifejezése okán jött létre ... ezért soha nem is fogsz találni senkit aki azért regisztrál mert jót akar valakiről írni, hacsak nem érintet az adott témában ... vagyis nem releváns hogy hányan regelnek egy adott témára ... mintha jobbikos gyűlésen akarnál hithű kormánypártit találni ...
Mellesleg tudnál olyan rendeletileg, törvényileg előírt kötelezettséget említeni amit a magyar nem általános köpködéssel fogad ... nem hinném.

Secnir 2010.02.11. 14:34:16

tudnál esetleg ... úgy is írni, ahogy az ... elfogadott a magyar nyelvben ??? mert így nem érthető ... amit írsz....

b.gelée 2010.02.11. 14:47:14

a világos látás érdekében hozzátenném a garasomat én is a vitához:
nálunk német rendszerű a kéményseprés szabályozása -pont mint az iskolarendszer is, porosz rendszer van. A polgár nem felnőtt ember a törvények majd gondoskodnak a biztonságáról. Neki kuss van és kötelező ezt kifizetnie. Kevés országban van ez így még európában is. Ahol nem igy van ott több jóval a monoxid baleset mint nálunk de legalább nincs lázadozás meg a tulaj a felelős ha lemérgezi a családot.
Ott lehet képzés után alapítani egy céget és várni a telefont , hogy gyere kéményt seperni , mennyibe kerül?
Itt körzetek vannak ahol ugyan az a kéményseprő jár évek óta. Most meg már amióta kitört a kapitalizmus van tulajdonos is aki fizeti a minimálbért a kéményseprőnek meg a 60%-ot a bevételből az önkormányzatnak és ő meg és mint marci hevesen a maradékból. Az ő érdeke a minél drágább kéménydíj.
A kéményseprő akit láttok kb 100 forintot kap kézhez egy kéményért. a többi befizetett pénz elveszik a fönöke és állam bácsi kezén közén. Ez a mai magyar elosztási séma. És ezér hallgatja a problémás ügyfél szemétkedését ,szívja a cipővel meg szeméttel meg pozdorjával fűtögető jóemberek kormát tisztítás esetén meg viszi a hátán a luxuséletet élő vezetőséget a hülye kitalációikkal egyetemben. Tényleg dögöljön is meg...Úgy sincs egyedül , van még rajta kívül vagy 3-5 millió hasonló hülye az országban.
Különben szinte az összes pattogó flegma szemétkedő ügyfél az ujgazdag felkapaszkodott köcsögök közül kerül ki, akik azt hiszik ha már ki tudják bliccelni az adófizetést meg a rendes bérfizetést a melósaiknak akkor már mindent szabad.Meg a magyar rebellis volt mindig, nemteccik még az ésszerűség sem ha már más parancsolja meg ha fizetni kell érte.De azért irigyeljük a másik népeket ahol nincs gaz az egész országban meg putrik sincsenek meg becsületesen folyik a bizniszelés.
Na ez van. Ezt kell szeretni.

luciferc 2010.02.11. 14:56:56

Akit esetleg érdekel a háttér, íme pár link, ami bemutatja, hogy milyen harcok mennek a háttérben, és a kéményseprőket mennyire nem az emberek biztonsága érdekli, hanem az, hogy monopol helyzetük megmaradjon és nehogy más cégekkel versenyezni kelljen.

www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=1373

www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=1440

www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=1500

www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=1522

Lehet, hogy az épületgépészek sem jobbak, de a kéményseprők mohósága ordít.

cseszle 2010.02.11. 14:58:51

@Secnir: Kib@szott okos vagy erről bizonyságot tettél ma!

luciferc 2010.02.11. 15:01:49

Tényleg, kedves jelenlévő kéményesek, miért is nem lenne jó, ha minősített, ellenőrzött és felügyelt cégek egymással versenyezve nyújtanák ezt a kötelező közszolgáltatást? Miért is harcoltok ez ellen is? milyen jó lenne, ha azt a céget hívhatnám, amelyiknek az alkalmazottai udvariasabbak, kulturáltabbak, esetleg plusz dolgokat is ellenőriznek! Hogy az árról ne is beszéljek.

Az meg, hogy miért is kötelező egy zárt égésterű turbós kazánnál a kéményesek ellenőrzése, az külön megér egy misét. A cikkek alapján ugyanis a kéményseprők főmuftija nem igazán tudta megindokolni, legfőbb érve az volt, hogy ha nem ellenőrizhetik, akkor csökken a bevétel. Valós életvédelmi érvet nem mondott!

pjotrkolja 2010.02.11. 15:36:42

@Secnir:
Ezt eddig még senki nem kifogásolta.
Lehet, hogy csak meghaladj az értelmi képességeidet, erre még nem gondoltál?
No persze, ha elfogytak a lazán kikezdhető, agresszív fröcsögéstől sem mentes "érveid" akkor maradnak a semmitmondó, "te még írni sem tudsz magyarul" strófák.
...(csakazértis)Szánalmas vagy ...

:)

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2010.02.11. 15:57:53

Nem olvastam végig az összes kommentet, de kinyílt a bicska a zsebemben.
20 évig laktam vidéken, négyemeletes panelban, 13 lakásosban. (Ilyeneket lehet látni Ecseren meg Szolnokon áthaladva a vonatból, de képet nem találtam Google-ben.)
A ház tetején kémények vannak, szóval lehet kályhát rakni a konyhába meg a szobákba is. Igaz, sosem voltak használva, mert gázkonvektoros fűtés van. Kéményseprőt, míg otthon laktam, sohasem láttam. Egyszer sem. Volt, hogy szarakodott a konvektor, hívtunk szerelőt, de ennyi. Kéménydíjat nem fizettünk. Bár a kéménylyukba be van kötve a páraelszívónk... Ez is hosszú sztori, lényeg: az előző tulaj a konyha bal falán eredetileg álló tűzhelyet és a jobb falán (kémény mellett) álló hűtőt megcseréltette, mi már így kaptuk, szóval amikor divatba jött a páraelszívó, az összes lakó falat bontott a konyhában a szabadba, mi meg egy flexivel szépen bekötöttük a kéménybe. Erre állítólag engedély kellett volna. Végül is lehet. Mondjuk nem nagyon használjuk a páraelszívót, az is igaz, viszont így legalább nem áramlik be télen rajta keresztül kintről a jéghideg levegő.
Aztán ugye pár éve idejöttem a kertesbe. Itt van a pincében egy vegyes tüzelésű kazán, fent egy cirkó, a fűtés meg radiátoros. A radiátorok 2 évesek, a cirkó meg húsz. Tavaly vagy mikor egy szabad napomon felvert a csengő, hát egy magát kéményseprőnek valló egyén volt, hogy jött ellenőrizni. Míg beengedtem, azon morfondíroztam, hogy nincs nála létra, hogy fog ez feljutni a tetőre? Haha, én, a kis naiv. Annyit csinált, hogy egy kis elektromos kütyüt odatartott a cirkó elé, majd megkopasztott 12ezer-valahányszáz forinttal. Köpni-nyelni nem tudtam. Papírt aláírtam, a fickót azóta sem láttuk. Utánunk még felment a szomszédba a mamához, akinek negyvenéves konvektorai vannak, igaz, kéménye is van, de nem használja őket egyáltalán semmire, ő csak 5ezret fizetett.
Hát ezek után ... meg az összes seggfej kéményseprő a ... anyját, azt.
A házon amúgy két kémény van, az egyik a cirkóé, a másik a vegyesé. Ezek után kezdek félni. A cirkót állandóan használjuk, a vegyest csak tél elején, hogy az egész évben felgyülemlett felesleges cuccból hőt csináljunk.

Fiorentina 2010.02.11. 16:13:01

@Megdobbent: plazmatévét meg az új padlószőnyeget nem teszem ki 8 kiló hamunak, ehun a píz oszt ne is lássuk egymást…"

Mindezt faluhelyen, lepukkadt kisszenessel, ontottvasbol. Namostakkor miert hiszem azt, hogy hitelre volt veve, es hovatovabb van egy kis suska bevetesen valami fogyasztoi csoportban is?

Kár, hogy így lenézed a "falusiakat"... NEM tart mindenki disznót és nem kelünk a kakasokkal. Ráadásul Markaz egy nagyon szép, rendezett és gazdag falu, nem kéne verned magad ennyire.

pjotrkolja 2010.02.11. 16:15:51

@luciferc:
Ez a monopol helyzet nem az a monopol helyzet ami a többség fejében megjelenik e szó hallatán.
Németországban, az utóbbi évekig valóbban monopol helyzetű volt a szolgáltató, mivel örökölhető volt a szolgáltatási terület. Ma már ott sincs így.
Nálunk pedig soha nem is volt az, mivel a szolgáltatási területekre pályázatokat szoktak kiírni, 3-5 évente, amelyeken igen komoly árverseny szokott kialakulni. És mivel a választott megyei/városi képviselőtestület hirdet győzteset kéretik nem a kéményseprőt basztatni ...
Az árat is a megrendelő megye/város fogadja el. Még mielőtt hatalmas állami szintű szipolyozásról kezdene valaki beszélni, a fővárosi közszolgáltaón kívül nem sok városi vagy megyei tulajdonú cég van ... ráadásul ha a tulaj a település akkor így választások idején még árat sem emelhetnek a cégek.
...
És hogy miért nem a tulajra van bízva hogy kitől rendeli meg a szolgáltatást:
olvasd el b.gelée 2010.02.11. 14:47:14 hsz.-ét ... mert az ember nem öngondoskodó, amíg nincs baj addig nincs igénye ilyen szolgáltatásra ... de sokszor addigra késő.
2003-2004-óta kötelező a gázkészülékek 5-évenkénti ellenőrzése ... igazolt ellenőrzés, vagyis áfás számlával és tanúsítvánnyal ... garanciális időszak alatt nyilván éves meg a garancia meghosszabbítására megrendelik, utána SEMMI ... Ennyit az öngondoskodásról.
Ha baj van, idefüstöl a szomszéd, az alattam lakó miatt kátrányosodok, penészesedek, büdös jön vissza a kandallóból akkor találják csak meg a seprőket sírva-ríva, ja de akkor aztán rögtön jöjjön... az értesítőre meg baszunk, járjon az a szerencsétlen vissza többször is.
Szórják csak a seprők a figyelmeztetéseket, aztán menjen a tűzoltósági levél ... Harminctól százezres bírság lehetősége egy tűzoltóság fejléces papíron, akkor már otthon tud maradni, meg fel tudja emelni azt a kurva telefont, hogy időpontot egyeztessen.
Hogy a P1-es függőleges cső miért kémény:
27/1996 BM r. 2.§(1) c.
kémény (füstcsatorna): olyan szilikát alapanyagból, fémből, műanyagból vagy ezek együtteséből kialakított - jellemzően függőleges tengelyirányú - építménynek, épület- vagy épületgépész szerkezetnek minősülő, zártszelvényű, gravitációs vagy mesterséges áramlás elvén működő rendszer, amely alkalmas a tüzelőanyag elégetésével működő tüzelőberendezés (hőtermelő berendezés) füstgáza (égésterméke) elvezetésére.

Ha másik rendelete kapok akkor az szerint fogok eljárni. Addig ránk kéményseprőkre ez vonatkozik.

Remélem segíthetem!

Secnir 2010.02.11. 16:33:14

@pjotrkolja: @cseszle:
bocsánatot kérek, amiért leugrottam a szellemi színvonalatokra. sokkal rutinosabbak vagytok ezen a téren, és igazatok van, beismerem, legyőztetek.

a többieknek mondanám:
amíg a kémyéseprő nem szolgáltat, hanem csak a markát tartja jogszabályokra hivatkozva, zavarjátok el a picsába.
ugyanezt tegyétek, ha szintén zavaros mondanivalóval próbál meg nem elfogadtatni vagy elbírálni 8 általánossal rendelkező egy olyan kéményt, amit 18 év tanulással gépészmérnökök (építészmérnökök stb.) terveztek.

luciferc 2010.02.11. 17:06:01

@pjotrkolja: No nézzük.

De bizony területileg monopol helyzet, ugyanis egy köztudottan korrupt és tolvaj banda (megyei közgyűlések) bíz meg egy vélhetően (ne feled hol élsz!) csókos céget a feladattal, és hiába lenne másik amelyik jobban, kulturáltabban, többet szolgáltatva végezné el a munkát, nem bízhatom meg ezzel. Arra meg álszent dolog hivatkozni, hogy ilyen a törvény, mert olvasd csak el a linkelt cikkeket (ha eddig nem ismerted), és láthatod, hogy ti kéményesek mindent megtesztek, hogy ez ne változzon. Nektek kéményeseknek ez így jó. Nekünk embereknek meg nem. Elmentek a picsába...

Komoly árverseny, na ne röhögtess! Árverseny akkor van, ha én választok. A közbeszerzéseken tudvalevőleg sok minden van, csak árverseny nincs. És nem csak árverseny van a világon! Ha egyik évben mogorva volt a kéményseprő, nem vette le a cipőjét magától és jövőre mást hívok, na akkor van SZOLGÁLTATÁSI verseny is.

"És hogy miért nem a tulajra van bízva hogy kitől rendeli meg a szolgáltatást:..."
Kamu duma amit ezután írtál. Miért is nem lehet úgy megoldani 2010-ben, hogy van egy központi adatbázis, amibe a jogosult, minősített, felügyelt cégek feltöltik, hogy kinél jártak és mi a kémény állapota? Akinél meg nem volt senki, ahhoz megy a felszólítás, hogy válasszon a listából! Hú de egyszerű, ugye? A sok kis céges nyilvántartás helyett kell egy központi, vagy megyei. Na, ezzel mi a baj?

Kicsit fura, hogy a turbós kémények kapcsán bekopizod a rendelet szövegét. Sajnos a rendelet alapján valóban úgy tűnik, hogy kémény. Régi a rendelet. Nem ez a fő baj. A fő baj, hogy erről bizony vita van az épületgépész meg a kéménye szakmák között, és a kéményeseknek nincs életvédelmi érve, csak az, hogy ezzel pénzt húznának ki a zsebükből! Olvasd csak a kéményes főmufti irományát. Ez az első érv ami előkerül, utána kezd el hablatyolni mindenféle hatásfokról, meg egyebekről.
Ha évente kihívom a kazán karbantartóját, aki ugyanazzal a műszerrel megméri az égéslevegő összetételét, amivel a kéményes, akkor miért is kell még a kéményesnek is fizetnem? Hiszen a karbantartó is aláírásával igazolja, hogy mit mért, ugyanúgy számon kérhető, mint a kéményes. És a kéményes sem csinál ennél többet. Nem követi végig a csövet (kéményt, hahaha), hogy nincs-e valami gond. Mér, én meg fizessek. Ha meg gond van, hívjam a karbantartót, aki úgyis méréssel kezdi. Mi a tököm szükség is van ebben a körben rátok??
Megint csak nem az a fő gond, hogy ellenőriztetni kell, hanem az, hogy veletek kell, és mindent megtesztek annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Az érvekből pedig az látszik, hogy legutolsó szempont a mi biztonságunk, a fő a bevétel. Fostok mint a rossz nyavalya, hogy kikerül a monopóliumotokból a turbós kémények ellenőrzése, és ahogy szaporodnak, ez érezhető veszteség lesz, hiszen a készülék karbantartója rá is mér. Hát, van ilyen, a világ változik.

ZöldszemM2 2010.02.11. 17:10:01

@Secnir:

Na ja !

De adott szituációban mindig ő van előnyben.

Hiába vagyok kohómérnök, a saját háztartásomban a leglabilisabb téma a kémény.
mindig találnak valami kekec dolgot.
A legutóbb pl. amíg jött be a derék seprő egy használaton kívüli kéménybe próbált belekötni - mondván ledőlhet.
Na és : Az én tetőmet teszi tönkre, de nem dől le mivel csak hét sor tégla áll ki a tetőn ( a gerinc mellet van) meg nem használjuk.
Elengedtem a fülem mellett a megjegyzését.
Amúgy a gázkéményt megnézte, de a tartalékot már nem !! De válasszuk szét a kétkezi dolgozót és a felsőbb vezetést !

Az utóbbiaknak jó igazán ez a biznisz.

Biztosított megrendelői kör, konkurencia kizárva,
A felelőség gyakorlatilag nulla.

Fel fel bukkan itt pár szakmabeli.
A felügyeleti szerv rákérdezésre mindig nagy csend a részükről.

luciferc 2010.02.11. 17:14:16

@pjotrkolja:

"Harminctól százezres bírság lehetősége egy tűzoltóság fejléces papíron, akkor már otthon tud maradni, meg fel tudja emelni azt a kurva telefont, hogy időpontot egyeztessen."

Ja bocs, ez lemaradt. Az édes jó kurva nénikéjét a kéményeseknek, hogy még én maradjak otthon amikor ő méltóztatik jönni. Cseszd meg, ez lenne a szolgáltatási verseny, hogy hívhatnék olyan céget, aki este 7-kor is jön, vagy szombaton, vagy akár vasárnap. Na ez nincs, mert monopol helyzetben vagytok. Arról ne is beszéljünk, hogy ha verseny lenne, akkor lehetne olyan cég, ami udvariasan felhív az ellenőrzési évfordulón, és egyeztet velem, így nem nekem kell telefonálgatni. Ez is szolgáltatás lenne. El sem tudod képzelni, hogy valaki szolgáltatni is képes a pénzéért, mi?
Megjegyzem, idén biztos, hogy ki fogom baszni a kis picsányi értesítő papírt a kukába. Ha akarnak valamit, írjon tértis levelet. A bevételből telik rá, ne járjon a cégvezér drága autókával.

ZöldszemM2 2010.02.11. 17:24:28

@luciferc: Igazad van !

A kéményes lobbi már korábban is arra vetemedett, hogy egy kémény konferencián előállt valaki azzal : minden gázkészüléknek legyen egy úgynevezett karbantartási naplója.
A javaslat : egy készülék az üzembe helyezéstől a selejtezésig egy kísérő naplóval rendelkezzen.
Ebbe beleírnák és itt kiemelte a muki - csak az arra feljogosítottak, hogy mit mikor csináltak/javítottak ellenőriztek.

Szép. De egy gázkészülék (tűzhely, konvektor, vízmelegítő ilyen olyan kazán )
nem csak gázoldali résszel rendelkezik. Van azon vízoldal, erős és gyengeáram stb.
És a tulaj ezeket ha tudja miért ne javítaná meg ?

Meg mi az, hogy egy füzetbe csak kiváltságosok írhatnak ?
Mi van ha beleír a tulaj ? Felakasztják ?
Mi van ha elveszik a füzet ?

És mellesleg ők szerettek volna a fő - fő felelősök lenni ezen a területen is.

Kilóg a lóláb !!!!

A monopolhelyzet a legfontosabb számukra.
Ezért csúsztatnak, hazudnak stb.

Pl. mindig felnagyítják a sajnálatos CO baleseteket - azok legtöbbjének a kéményekhez semmi köze !!

ZöldszemM2 2010.02.11. 17:45:24

Azért akad más pénzszivattyú is !

Pl. a parkolási társaságok.
Ki van adva szerencsétlen elleőröknek a napi büntetési kvóta. Kínjában a muki, hanem jön össze kamuból büntet.
Lefényképez egy kocsit amin történetesen van fizetési cédula ( azt szépen kikerüli). Majd rárakja a mikuláscsomagot.
És pár perc múlva ő vagy a beépített embere leemeli mintha mi sem történt volna.
A tulaj abban a tudatban távozik, hogy rendesen fizetett, majd jó hónap múlva jön a büntetés - most már emelt áron.
Ha megvan a cédula esetleg szerencséje van, ha nincs szívott az ürge,, jó sokat.

Ez már az ombucmanoknak is feltűnt.

A parkoló társaságok ennek ellenére nem zavartatják magukat.
Pénzt szívnak, jó sokat !!

motherscoffee 2010.02.11. 18:02:00

@ZöldszemM2: velem ugyanez megtörtént.
csak rábaltázott a "kedves", mert a jegyeket elteszem és őrzöm is

ZöldszemM 2010.02.11. 18:36:52

@pjotrkolja:

Nem tudom miért kell ennyire makacsul tagadni ezt a monopol helyzetet.

Tény van verseny, de nem a fogyasztókért, hanem pont a zsíros, stabil üzletért.

Egyébként a mai világban amikor már egy villamos vezetéken, ill. egy gázvezetéken akár több szolgáltató is szolgáltathat egyszerre, pont ezt a kéményes szolgáltatást ne lehetne ügyfél baráttá tenni.
Ez egyszerűen nem igaz. !!!
Nagyon de nagyon elfogult vagy.
Lenne pl. Bp. 6 - vagy 7 ,ilyen szolgáltató, akik versenyeznének az ügyfelekért és nem a zsíros üzlet elnyeréséért !!

Akkor nem lehetnének pökhendiek a seprők, nem ál problémákat hoznának fel, had ne soroljam !

Más : már többször leírtam : a kémény veszélyes üzem, de közel se annyira mint a gáz.
A gázos ellenőrzést mégsem monopolizálja senki.

Egy gázrobbanás minimum 20 -30 milliós kárral jár, de előfordul akár 100 milliós is, lásd a Balaton u. -i esetet.

CO mérgezésben meghal 15 - max. 20 szerencsétlen (nem mind a rossz kémény miatt ) az csak 2 -3 eset.
Sok egyéb oka is van.
Erre a szerencsétlenségre rá telpül egy egész iparág !

Ennyi erővel lehetne a háztartásokban a védőföldelések kötelező ellenőrzését is elő írni.
Nyilván ott is te lennél a fő zászlóvivő.
Ez nagyon szomorú.

ZöldszemM 2010.02.11. 18:46:59

@motherscoffee:
És legalább bocsánatot kértek ?
Az , hogy neked kellett bizonyítani , hogy fizettél.
Egyszerűen arra mennek - elkallódik az a papír és nekik egyből 10 eft feletti haszon !!

Szar emberek !!

Más megint : azért nem mindenütt ennyire mohók a parkoló ellenőrök.
Pont egy éve voltunk Milánóban.
Autót béreltünk - a szokásos program, valahol meg kell állni. Volt egy nagy parkoló. Ott az őr nem lesben állt, hanem már messziről integetett, hogy ide ide itt még van hely. Még irányított is.
Kérdi mennyi ideig mondjuk 2 óra, ok. fizettünk, majd aprogram végeztével loholtunk vissza kb. 16 percet késtünk ( negyedórás intervallumok vannak ott).
Nyomban az őrhöz, hogy lerendeznénk az adósságot, gondoltuk + félóra rámegy. Mondja az őr nem tesz semmit, sőt mondja még egy WC-zés is belefér ( a parkolóknál ott természetes a mosdó WC.

Mit csinálnak az magyari parkoló ellenőrők ?

Vadásznak az áldozatokra - a zsákmányra !!!
megismétlem : Szar emberek !!

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.11. 19:01:20

@É2I: "Búcsúzóul közölte; hogy szépen megmászta a bolha a nyakamat.
WTF???"

Ezt nem értem.

@replikátor:
"(ezzel szemben, érdekességképpen megemlíteném a konvektorok ablak alatti elhelyezkedését, amelyek nem rendelkeznek segédenergiával az égéstermék biztonságos eltávolítására)"

Jaja és kötelező. Csak oda lehet elhelyezni. Aki visszaszivárgó gázszagot észlel, kezeltesse a paranoiáját. A házilag gányolt terelőkért még nem szóltak.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.11. 19:16:05

@Tecumseh: Elmúlt 19 óra. Felteszem a kérdéseimet:
1. Hogy a cszudába lát bele a kéménybe a kapun kívülről a kéményseprő? Miért télvíz idején próbálkozik?
2. Miért kell a konvektorokat az ablak alá helyezni?

motherscoffee 2010.02.11. 19:18:58

Mindenhol ez a helyzet.
Pesten, Győrben, de akár a Hollandoknál is.
Az olaszok rendesek valóban, velence, Róma kafa
A magyarok pénzhajhászok.
ez tény!!!

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 20:40:13

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:

1. sehogy, szimpla lehúzás, illetve rosszul kialakult szokásjog. A kis kéményseprők azt csinálnak, amit a maffiaszerű főnökeik engednek...
2. jó kérdés, hasonlóan egy csomó más szabványhoz, amelyek nem egyértelműen fogalmaznak (lásd kéményseprő lobbi "áldásos" szabotőr munkáját a vélt presztízs és anyagi veszteségektől való félelemtől) Jó példa erre az új GMBSZ is... Elméletileg, a GMBSZ 4.5.3.1-es pontja szerint ablak alatt is elhelyezhető ha a készülék fölött min 30 cm-es távolságra van az ablak és a készülék Nox és CO kibocsátása megfelel az ott leírtaknak. Hmmm... "B" kategóriás készülék a maga csodás hátrányaival... no comment...

ttomii 2010.02.11. 21:04:37

Szevasztok

Én csak annyit kérdezek tőletek hogy az elmúlt pár évben hányszor hallottatok arról mikor mennyi ember halt meg amiatt hogy kókány módon mindenféle engedély nélkül kötöttek rá mindenféle vacak gázkészüléket a kéményekre?

És üzenem annak aki kijelentette hogy miért kerül a két RÉZ ajtó 10000 Ft-ba hogy az a bizonyos ajtó nem rézből van hanem rozsdamentes acélból. Ha valaki nem ért hozzá ne szóljon inkább semmit!!!

ttomii 2010.02.11. 21:08:56

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:

Nem csak télvíz idején próbálkozik. tudod egész évben dolgoznak

kommand 2010.02.11. 21:25:00

Nem értek egyet az előzőekben leírtakkal! Üzemzavar miatt hívtam ki a kéményseprő bácsikat. Ingyen kijöttek este 11 óra után. A kémény dugult volt, és visszajött a szénmonoxid. Tehát, ha Ők nincsenek, lehet már nem Élünk!

KÖSZÖNÖM, HOGY VANNAK A KÉMÉNYSEPRŐK!!!

BÁRMIKOR SZERETETTEL VÁROM ŐKET!!!

ttomii 2010.02.11. 21:37:35

@tobee:

Végre valaki aki tudja használni az agyát!

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 21:42:08

@ttomii:
statisztikailag alig kimutatható (évi 20-25 ember) számban... ezek tények... inkább a média lát benne hírértéket, mint szezonális hír. Kérdésem, hogy miért nem az "újonnan" felfedezett vegyestüzelésű kazánok robbanásairól cikkeznek? Kollégám a kinti előadása/oktatása előtt a szllodai szobájában levő tévén ezt nézte. (a M.o.-i eseteket) Itthon miért nem hírértékű? Az üzemelők felelősségét nem is firtatom (mindenki elfelejtett az utóbbi 10 évben tüzelni és szerelni is) de, hogy egy nyomorult átkötőszakasz nem építenek be az előre és visszatérő ág közé egy megfelelő háromjáratú hidraulikai elem beiktatásával, amely megfelelő hőmérséklet eléréséig visszakeverne (kondenzációs üzemmód elkerülése, vízütés...stb) azt pedig már meg sem említem, hogy mindkét oldalra elzárószerelvényt építenek be... A felhasználók oldaláról pedig a "méterfa beférjen" szindróma, egyenes út a tökéletlen égéshez, kátrányosodáshoz.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 21:44:58

@tobee:
ez lenne a dolguk... :)
a rendőröket is szeretik amikor rablást hiúsítanak meg, hiszen ez a dolguk! Kivétel amikor szopatnak, kérdezd erről zsanetot... :D Ugyanez a helyzet a kéményseprők sokszor alaptalan okoskodására...

ttomii 2010.02.11. 21:58:54

@replikátor:

Vannak előírások mindenféle területen. És itt is mint mindenhol valakiknek ezeket be kell tartani, ahogy gázszerelésnél is.

ennyi.....

ttomii 2010.02.11. 22:00:55

@replikátor:

És veled is valami baj van ha egy szót is elhiszel zsanet meséjéből

a kéményseprő is azokat a dolgokat tudja ami az ő szakmájára vonatkozik hidd el és nem okoskodik.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 22:11:14

@ttomii:
akkor olvasd el az általam írtakat és rájössz miről beszélek...

replikátor · nemfranko.blog.hu/ 2010.02.10. 19:35:22
@ZöldszemM:
sajnos igen... a lobbitevékenységük eddig kimerült az eredetileg nem rájuk vonatkozó rendelkezések szabotálásában és a saját érdekeik szerinti átalakításában. (a presztízs és leginkább az anyagi érdekeik sérülése miatt) Szerencsére ebben az évben úgy néz ki, összeáll az épületgépész szakma (kazángyártók/forgalmazók/szakmai szervezetek) egy lobbi alakítására, amelyre úgy tudom a pénzalap is rendelkezésre áll. (sajnos ehhez a trendhez kell igazodni) Valaki írta, hogy nem érdemes perelni őket, pedig én beszéltem az egyik szervezet vezetőjével, akik most sorozatban szakmai alapon támadja a "hülyeségeiket. (eddig sikerrel) Sajnos tucatszámra tudnék eseteket felsorolni az ámokfutásaikról, amikor vélt igazukat hangoztatva, nem vettek át komplett gyári égéstermék elvezetéseket (nem kéményt, amihez közük lenne!!!) Sőt, valahol csak ezt veszik át (pl: Székesfehérvár, ahol érdekes a helyi kéményseprők tulajdonosi háttere) Vagy elrettentő példa lehet a Mosonmagyaróvár esete is, ahol a helyi kéményseprők hivatalosan beépítettek egy cserépkályhát a könnyűszerkezetes házba, csak a megfelelő szigetelés "felejtették" el beépíteni köré:

www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/eletveszelybe_sodort_a_szakmunka/2077022/

Személyes tapasztalatom, ha jobban ismered a szabályokat, mint ők (hozzáteszem nem nehéz náluk többet tudni), akkor fülüket-farkukat behúzva igazat adnak... (na jó, azért kell némi szakmai rizpekt is a részükről...)

replikátor · nemfranko.blog.hu/ 2010.02.10. 20:39:13
@Tecumseh:
a szén monoxid mérgezésben meghaltak száma az össznépeséghez mérten statisztikailag alig kimutatható... ez tény... ha észlelted volna, én a kéményseprők vezetőiről beszéltem eddig, hogy hogyan próbálnak minden olyan dolgot a saját hasznukra hajtani, amihez semmi közük... nekik köszönhető, hogy az átlag 15 éves gázkészülékeket nem korszerűbbre/biztonságosabbra/kevesebb fogyasztásúra/környezetbarátabbra cserélik ki, hanem a "szart-szarra" akció megy, azaz az atmoszférikus készülékeket, atmoszférikus készülékekre cserélik. Ez nem minőségi csere, hanem időkitolás. A égéstermék elvezetés beépítésének nehezítése/drágítása (emlékezünk rá, semmi közük hozzá), már visszavetette a kondenzációs készülékek elterjedését.
Magyarországnak únios vállalásai vannak, szokás szerint eddig semmi érdemi lépés nem történt eddig... Tavaly szerinted a (lakosságnak nyújtandó) megújuló energiára fordítható pályázat mennyi volt? Nos, az áfaemelést megvárták, majd egy hónapra a nagy kegyesen 35%-ra emelt összeg, kb. egy hónap után ca. 3000 pályázat beérkezése után lezárták. Vagy mi lesz például a tervezett újabb büntetőadóból (környezetterhelési díj), amely a korszerűtlen atmoszférikus és turbós kazánok szankcionálására lesz alkalmas? (ez megint a semmit tevés eredménye, egyszerűbb büntetni, mint az úniós pénzeket kiosztani) Ezért (is) haragszom a sok saját érdekét leső naplopóra... (a sok kis kéményseprő csak azt csinálja, amit megengednek nekik)

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 22:12:20

@ttomii:
barátom, IRÓNIA! tessék értelmezni a leírtakat a szmájlival egyetemben...

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 22:16:21

@ttomii: ez még lemaradt az elejéről:

replikátor · nemfranko.blog.hu/ 2010.02.10. 13:29:14
a kéményseprők a közelmúlt technológiai fejlődését (kondenzációs, "turbós" technológia) látva, nagyfokú presztízs és anyagi veszteségtől tartva, lobbiba tömörültek. Ennek eredménye az, hogy megnehezítették a vízszintes égéstermék elvezetés beépítésének a lehetőségeit, pl: 5m-es védőtávolságok előírása a nyílászáróktól...st. (ezzel szemben, érdekességképpen megemlíteném a konvektorok ablak alatti elhelyezkedését, amelyek nem rendelkeznek segédenergiával az égéstermék biztonságos eltávolítására) A ventilátor segítségével eltávolított égéstermék ventilátorvesztesége (nyomása) "turbós" készülékek esetén kb. 120 Pa, kondenzációs kb. 160-180 Pa. A vetősugárban a faltól 0,5 méterre mért káros anyag mértékek a az emberre veszélyes szint alatt van. Emiatt sem érthető szakmailag a szigorítás. A nehezítések miatt a legtöbb esetben kénytelenek függőleges égéstermék elvezetést beépíteni, amely viszont a kazáncsere költségeit nagyban drágítja. Ez a folyamat természetesen ellentétes a környezetvédelmi normák törekvéseivel, az egyéni gázfogyasztás csökkentésének az igényével. (lásd, amikor atmoszférikust cserélnek atmoszférikusra a bejelentési kötelezettség...stb. nélkül) Egy példa: kond. kazán ca. 260K + vízsz. égterm. ca. 15K + bürokrácia/beépítés ca. 80K = 355K Mindezt, ha a vízszintes égéstermék elvezetés heylett függőleges égéstermék elvezetés beépítése szükséges, akkor ca. 12 méteres magasságra számolhatunk ca. 130-140K-t, így közel 500K mindjárt az eredmény. Emiatt háttérbe szorulnak a korszerűbb, kevésbé környezetszennyező és kevesebb gázfogyasztást produkáló kazánok, amelyek ráadásul még biztonságosak is. A legfontosabb az égéstermék elvezetés ás a kémény különbözősége, azaz az utóbbi tartozik csak a kéményseprőkre, az előbbihez az épületgépészek monopóliuma, de semmi közük, hiába is erőlködnek e téren, Más kérdés, hogy az "áldásos" lobbitevékenységüknek köszönhetően ez a jelenlegi szabályozásokban többféleképpen értelmezhető. Érdekes dolog az is, hogy a szakmai előadásokon a vezetőik rendszeresen elismerik eme tényt, a gyakorlatban viszont az embereik nem veszik figyelembe. (a nem hivatalos álláspont szerint A Magyarországon jelenleg forgalomba hozható égéstermék elvezetések együtt vannak vizsgálva az adott készüléktípussal, az különböző készülékgyártó cégek hivatalos beüzemelő szervizpartnereinek felelőssége a működés ellenőrzése...stb. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy jelenleg is folynak perek az épületgépészeti szervezetek (pl: MÉGSZ) támogatásával az ilyenfajta "adózás" ellen, amelyek rendre a kéményseprők vesztésével zárulnak. Sajnos, vagy nem sajnos Magyarországon nincs precedens értékű ítélet, gy idő kell míg belátják a helyzet tarthatatlanságát. erről még órákig lehetne regélni...

ttomii 2010.02.11. 22:20:28

több száz oldal szabvány előírás

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2010.02.11. 22:22:35

@ttomii:
1. micsoda? Mire mondod ezt?
2. Most nézem, csaj ezért regisztráltál be? (nem bántani akarlak)

szikjáró 2010.02.12. 00:12:54

@cseszle: úgy, hogy az én magánterületemre nem jön be senki, akit én nem hívtam, vagy nem engedtem be.
nekem ne végezzen munkát, nincs működő kémény, ami meg nem működik, arra leshetik mit vagyok hajlandó fizetni.
ugyanez volt a matávval is egykor, mondtam nem kell díjcsomag, nem kell telefon, mondták, de akkor pénzért kijönnek és leszerelik a vonalat, különben készreállási díj. másnap leraktam a kislány elé egy halom zsinórt, meg az összes tartozékát a telefonnak, nem volt egy szava sem.
ha a kéményesek akadékoskodnak kaphatnak egy fuvar bontott téglát, és hagyjanak békén a saját házamban.

motherscoffee 2010.02.12. 06:54:01

SZiasztok.

bocs, hogy csak most reagálok az elöző napokban irtakra, de végig olvastam mindenki véleményét.
szerintem itt megszólalt sok hozzáértő, és rengeteg hozzá nem értő is.
mindenesetre sok furcsa dolgot olvastam.
Szekáljuk a kéményseprőket? Miért? Mert történt velünk valami rossz és rájuk fogjuk? Szerintetek miért ennyi a baleset? mi lenne ha nem lennének? A mérgezések száma lényegesen több lenne.
Szerintetek nem? Negativ példa mindig van, de hol nem? Hülyék is vannak mindenhol. A közszolgáltatók, így a kéményseprők is a köz szolgálatában dolgoznak. ÉRTÜNK.

ZöldszemM2 2010.02.12. 08:33:49

@ttomii: Nem sok !
Csupán a kéményseprők felnagyítják a számot.
Egyébként a kéménytisztítónak jó a mezei acélból ( A38-as) készült ajtó is.
Csak azon nem lehet annyit keresni !

ZöldszemM2 2010.02.12. 08:39:42

@tobee: És arra ,hogy jöttél rá ?
Mármint a CO jelenlétére ?
Ilyenkor nem a kéményseprőket kell hívni, hanem alaposan szellőztetni.
Valahogy nem életszerű ez az este 11 órai kiszállás !

kommand 2010.02.12. 08:47:35

@ZöldszemM2: Igen! A FŐV. GÁZ.-tól kaptuk a telefonszámot!
Először ott érdeklődtünk!

A Fővárosi Kéményseprőknél van Ügyelet!!!

Azonnal indultak!!!

Szóval -ne legyen rá soha okotok- (ne történjen ilyesmi a lakásotokban!
De tudjátok, hogy a Kéményseprő Úrak igenis Rendes Emberek! Szerencsét hoznak! Fogjátok a "gombotokat, ha megláttok egyet! Ellenőrizd le az Ügyeleti dátumokat, telefonos ügyeletben bármikor hétvégén azonnal indulnak!!!

Becsüljétek meg Őket!

ttomii 2010.02.12. 08:57:31

@ZöldszemM2:

nem e kéményseprők kapják a tisztítóajtóért a pénzt

és sek nem mondta hogy olcsó

pjotrkolja 2010.02.12. 09:04:24

@replikátor:
Látom erőteljesen véded a kazángyártó, gázos kivitelező, beüzemelő lobbit ... Az ominózus szembenállás alapja véleményed szerint a kéményseprők csillapíthatatlan pénzéhsége ... Ahammm ... Gondolom részt vettél a KÉOSZ 2008 évi konferenciáján aminek pont ez volt a témája. Szó sem volt másról csak, hogy "három nap alatt teljes fűtési rendszert lehessen cserélni, mindenféle tervek meg egyeztetés nélkül" ... no ez pénzéhség ... és nem ám számlára ... az csak a gépről és a felhasznált anyagról van, ... "együttminősített gyári szett" , előírás szerinti kivitelezés, nyomáspróba során 50-60%-ban újra kellett rakatni a rendszert ... és nemám székesfővárosiak vagyunk, itt nincsenek 12m-es rendszerek, ezeket a hibákat 2 méteren két 45°os könyöknél produkálják többségében ... ja, hogy kéne mérni évente a kazánok szennyezőanyag kibocsátását, és a adatokat rendszerezve megküldeni a megyéknek, ja tervezett 450.-Ft-ért/kazán ahhoz már nem fűlött a foga egyiknek sem.
Szóval mindennek van egy másik oldala ... ennek is, vizsgálgasd azt is.
Mindettől függetlenül mondom:
Soha nem ácsingóztunk (a mi cégünk) hogy ez mindenképp a mi reszortunk legyen (beruháztunk gépekre, hogy tudjuk csinálni ... csináljuk is, nem horribilis összegért, nem hajt túl nagy hasznot, szegény régió a miénk). Ha másik rendeletet, jogszabályt, szabványt kapok akkor, az szerint járok el ez ilyen egyszerű ... aki meg az adott előírásokkal kapcsolatban mást vél, gondol az forduljon nyugodtan az illetékes szervekhez.

pjotrkolja 2010.02.12. 09:07:03

@ZöldszemM2:
Tisztítóajtónak az jó, amit tisztítóajtóként forgalomba hozhatnak hazánkban.
Van ilyen betonból is ... elfogadása mindenhol kötelező, mi elfogadjuk.

motherscoffee 2010.02.12. 09:07:46

@tobee:
a ügyelet igaz. megnéztem.
ez nagyon jó.
biztonságban érzem magam hétvégén is.

kösz az infót

ttomii 2010.02.12. 09:11:15

@pjotrkolja:

látszik hogy nem vagy egy műszaki zseni
ha lenne sejtésed róla akkor tudnád hogy csak olyan dolgokat lehet beépíteni aminek van engedélye. az autódba sem szerelsz be kínai fékbetétet. VAGY IGEN ?

pjotrkolja 2010.02.12. 09:22:54

@ttomii:
Gondolom fővárosi seprő lehetsz ... úgyhogy kicsit nézz utána:
az emi.hu-n
www.emi.hu/portal/dpwcm_emi.nsf/PageContentQuickPreviews/ku0h7y_hu.html
szakrendi lista száma: 5.10.11. engedélyszáma: A 222/2006
A fentiek alapján Te nem vagy valami nagy műszaki zseni ... csak egy bizonyos gyártó által enyhén befolyásolt cégalkalmazott.
Vagyis van ilyen ajtó, van engedélye, forgalomba hozható, és beépíthető.
Nem mellesleg az ilyen megkülönöztető magatartás miatt is romlik a kéményseprők megítélése.

kommand 2010.02.12. 10:04:23

@replikátor: Érdekes, hogy amikor valaki "jót tesz", akkor részedről "az a dolga", minden más esetben "szapulod Őket!"

Te mit tettél eddig a környezetedért?
Te mit tettél eddig embertársaidért?

A kéményseprő Úrak nap, mint nap ezt teszik! Nekem azt mondta a kéményseprő Úr, az éves ellenőrzés alkalmával, hogy Ő is szeret nyugodtan aludni a Családjával, és azt szeretné, hogy Mi is nyugodtan, biztonságban aludjunk, illetve használjuk a gáz-vízmelegítőt!

Talált szabálytalanságot! Sajnos, mint kiderült az előző tulajdonos engedély nélkül szereltette be a gázkészüléket!
Igaz, hogy kiadással járt, de megérte kijavíttatni!
A kéményseprő Úr "mondatát" 'pedig soha nem felejtem el!
Sokan be sem engedik Őket!
Azért a szerény összegért, (kb:1500 Ft)
háromszor is kijöttek!
1. eljöttek, hogy bedobjanak egy értesítőt.
2. az értesítés napján újra eljöttek, hogy dolgozzanak (sajnos nem tudtunk otthol maradni), újabb értesítést hagytak.
3. újra eljöttek, ekkor találták a szabálytalanságot!

És ez "csak" egy Család!!!!!!

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:06:10

@ttomii: Másról beszélsz !
Azt mond meg miért nem jó normál acélból az az ajtó ?
Az hogy a savállót harcolták ki az egy dolog. Nyilván valaki súgott/korrumpált a jogalkotók felé. Én rengeteg kéménytisztító ajtót terveztem gyártottam sima szerkezeti acélból.

Birták min 35 évig -ipari körülmények között.
Egy lakásba "csak" savállóból beépíthető ajtót előírni - na ez is egy szemétség.
Semmi köze a biztonsághoz.

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:15:12

@pjotrkolja: @ZöldszemM2:

Látom nem tudsz eltekinteni a bürokrata gondolkodás módtól.
Az hogy mit engedélyeznek és mi a jó két külön fogalom. Egy kéménytisztító ajtónak maximálisan megfelel normál szerkezeti acélból készült szerkezet.
Természetesen saválló/korracélból készült szebb. Látom Te is mindig csak az engedélyezett dolgokat nézed _ ez mondjuk hivatalos helyen helyes, na de itt a fórumon senki nem tiltja a józan gondolkodást.

Régről ismerlek : kevered a lehet és a szabad fogalmát.

Pl. a régi téma : ez a bélelés.
bélelés nélkül is elmegy a kémények döntő többsége, még a gázos kémények is. Igaz az gázzal használva viszonylag hamar tönkre megy.
de talán még az is meggondolandó lenne, a felső rész cseréje nem lenne e ólcsóbb mint a drága bélelés.
Egy vaskályhánál meg minek bélelni.
A jó kémény tart azzal legalább 60 évig.

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:27:15

@motherscoffee: Senkin nem vitatja a kémény ellenőrzés létjogosultságát - legalább is én nem. Viszont a monopol helyzet és az ebből adódó visszaélés aktuális probléma.
Mint írtam : a villanynál a gáznál, ahol vezetékhez van kötve az ember, már megoldott a szolgáltató választás.
Itt ahol nincs vezeték, erről hallani sem akarnak.
Mondja derék seprő barátunk, hogy versenyeznek a piacért. Így van azért versenyeznek, korrumpálnak stb.

De nem a fogyasztókért !!! Az hírős etele ( a szekeres ) pár éve valami olyant mondott a nyilvántartás miatt nem megoldható.

Pesze neki jó a stabil, konkurencia mentes piac !

pjotrkolja 2010.02.12. 10:33:38

@ZöldszemM2:
Rosszul látod! Nem keverem, csak nem ajánlok senkinek olyan technikai megoldást amivel kapcsolatban akár csak "jogi" problémája is lehet bárkinek, akkor sem ha az a megoldás mégoly jó, esetleg jobb is mint az engedélyezett termékek, megoldások.
Nem érezném jól magam ha egyik nap itt, vagy a kéményes fórumon olyan tanácsot adnék ami miatt másnap én "tiltanám meg" a topiktárs tüzelőberendezésének használatát.
Az ilyen dolgok kapcsán jellemzően nem azt hangoztatom, hogy a felvetés technológiailag, használhatóságát tekintve rossz, hanem, hogy nem szabályos.

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:38:34

@kommand:
Ezek szerint tévedtem.
Elismerem.
Amúgy nem derült ki ,hogy milyen a fűtés, hogy érzékelték a CO mérgezést.
Természetesen előfordulhat ilyen eset nem vitatom.
Egyébként a CO gyanús eseteknél nem a kéményseprő ügyelet a leghatékonyabb hanem a gyors szellőztetés és a minél előbbi orvosi segítség.

Sőt a tágabb családban is volt ilyen eset.
Egy fürdőszobában történt egy emeletes társasházban - rosszul lettek, de a lélekjelenlét miatt megúszták.
Tény dugulás volt , de az is tény ellenőrizték a kéményt.
Így 25 év távlatából megítélni már nem lehet ki hibádzott !! !

nokorom 2010.02.12. 10:41:32

@pjotrkolja:
Így igaz! Vannak szabályok, amiket be kell tartani és tartatni. Én is morgok, amikor megbüntetnek gyorshajtásért, mert az adott útszakaszon biztonságosan lehetne a megengedettnél gyorsabban hajtani, de a szabály az szabály. Az én gondolatom nem mentesít a szabályok betartása alól. És ne feledkezzünk meg a büntetőjogi felelősség kérdéséről sem. Amikor a hatóság vizsgálódik, nem blogot és fórumokat/hozzászólásokat olvas, hanem jogszabályt. És akkor a vizsgálatot végzőket qrvára nem érdekli a Homár olvasóinak/hozzászólóinak a magánvéleménye, csak az írott jogszabály. De tudjátok mit mondok?? A kárt szenvedett is (ha életben maradt)piszkosul másként emlékszik mindenre...

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:43:54

@kommand: @ZöldszemM2:
Most látom nálad fel van írva a söprők gyors szolgálatának a száma.
Érdekes, este 11 -kor ilyenre van időd, a helyett, hogy szellőztettél volna és esetleg orvost hívsz !

ZöldszemM2 2010.02.12. 10:55:15

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:

"2. Miért kell a konvektorokat az ablak alá helyezni?"
ez egy kialakult szokás -elvileg nem szerencsés.
Van egy olyan előírás a GMBSZ-ben hogy teherhordó falba nem lehet - márpedig az ablak melletti pillér az, az ablak alatti falrész nem az. Tehát az esetek 95 % az ablak alá telepítik. Egyébként aki ezt beleírta GMBSZ ba a statikához semmit nem értett - egy max. 30 cm átmérőjű kerek nyílás abszolúte nem veszélyezteti az állékonyságot - az a hülye ezt átvette és azóta így csinálják.

Egyébként vagy 17 éve pont ott dolgoztam ahol azon morfondíroztak - úgy egyszer és mindenkorra be kéne tiltani a parapet konvektorok forgalmazását.
Szerencsére akkor ezt lesöpörték az asztalról. Tény valami égéstermék bejöhet az ablakon a szellőztetéskor. De lehet másik ablakon is szellőztetni. Ál problém az egész !

ZöldszemM2 2010.02.12. 11:09:37

@ZöldszemM2: És hogy magamnak válaszoljak . anno 11 éve az egyik lakásomba fűtéskorszerűsítés címén átálltunk a gázra.
Annak rendje móndja szerint tervezés engedélyezés stb.
Beterveztettem egy lemezkéményt a fal mellé kívülre - a tervező annak rendje módja szerint berajzolta.

És itt jöttek az HIRŐS SEPRŐK. Azzal kezdték nekik építésiengedély kell, anélkül ök meg sem nézik.
OK. gondoltam nem problém kohó mérnök létemre csak rá tudok rajzolni egy terve egy külső lemez kéményt, műleírás miegymás.
OK. megyek az Önkormányzathoz : az nem jó. ők nem a szakszerűséget nézik - nekik Ybl díjas tervező rajza kell.
Na mondom kell a fenének az a külső kémény, megpróbálom un. parapett kazánnal.
Mondák az sem jó . oda meg A z ÁNTSZ engedélye kell , amit ők csak előzetes szakvélemény alapján adnak - kérjek meg egy ép. gépészt a számolgatásra, bizonyításra és a szakvélemény alapján majd ok is adnak egy újabb szakvéleményt és engedélyt.
Na mondom mentek apicsába a 10 kwOs kazánomhoz ennyi faszság.

Gondoltam egyet visszamentem a tervezőhöz, hogy jó lenne egy parapet konvektor.
Ott előttem a 3 . pl. engedélyezett terven egyen meszelt (remélem tudjátok mi az ). Tehát lemeszelte a fali kazánt és az ablak alá egy 6.5 kW-os konvektort rajzolt. Ez alapján kiviteleztük, engedélyezték.
És senkit nem zavar az a konvektor az ablak alatt a maga 6.5 kW -jával. A 10 kW-os kazánhoz meg egy millió engedély kellett volna.
Szóval játszák az eszüket !

pjotrkolja 2010.02.12. 11:34:35

@ZöldszemM2:
Akár hiszed akár nem, nem a kéményseprő találta (találja) ki, hogy milyen mértékű átalakításhoz milyen eljárás szükséges.
Nem játssza az eszét, hanem előírást tartat be, és mivel valóbban nem minden kéményseprő atomfizikus inkább elhiszi és betartatja a jogszabályi előírásokat, minthogy minden esetre ráhúzza a saját vélt vagy valóbban jó elgondolásait.
Erre fog mindjárt jönni a válasz, hogy csak magát védi ... meg sem fordul a fejedben, hogy esetleg téged is.

luciferc 2010.02.12. 11:58:44

@pjotrkolja:
Válaszolnál ezekre?

homar.blog.hu/2010/02/10/miert_lophatnak_buntetlenul_a_kemenyseprok/fullcommentlist/1#c8672947

homar.blog.hu/2010/02/10/miert_lophatnak_buntetlenul_a_kemenyseprok/fullcommentlist/1#c8673067

Még egyszer, a legnagyobb baj, hogy foggal körömmel ragaszkodtok a monopol helyzetetekhez, és ennek érdekében kamuztok a döntéshozóknak, miközben valós indokotok egy sincs.

pjotrkolja 2010.02.12. 13:22:51

@luciferc:
1./1 Törvényre hivatkozni álszent dolog ... innentől majd luciferc határozza meg mi jó és mi törvényes.
1./2 A közbeszerzés során pályázatot kell írni, bemutatkozás, tárgyi és személyi feltételekről kell tájékoztatni, ajánlatot kell tenni a rendeletben előírt munka elvégzésére, díjakra. A pályázatokba betekinthetsz mint választópolgár és felteheted a kérdést, miért nem ez meg ez nyert!? De te nem teszel ilyet, mert nyilván te is "csókosa" vagy a helyi önkorinak, csak itt fröcsögsz, meg szidalmazol, és láthatóan a közbeszerzési törvény minden hibájáért is a kéményseprőt okolod.
1./3 Nem kamu duma ... legyen példa olyan ország ahhol nincs kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás: pl benelux államok, Franciaország, A halálos CO mérgezéses esetek száma lakosságarányra levetítve tízszerese a hazainak, pedig ott már akkor is voltak a modern zárt égésterű berendezések amikor itt még javában a v4 volt a vízmelegítés csúcsa.
Adatbázis ... bárcsak lenne, igaz hogy ez egy kb 10 millás program, esetleg hardver fejlesztés stb. ami mondjuk 100.000-es kéményállományú szolgáltatónál 25 forintos plusz kéménydíj kéményenként (gondolom neked megérne egy külön posztot). Amúgy volt már ilyen központi adatkezelésre és tárolásra kísérlet 2009-ben, hamvába halt féléven belül, nem nem miattunk (megvettük a nagyteljesítményű lapbeolvasót), hanem hogy a VÁTI nem volt képes feldolgozni éves 32.000 (ez csak tőlünk) PDF-be scannelt négyévenkénti szakvéleményes nyilatkozatot. Jah ez is a mi hibánk...
1./4 Ahha, megint azok a fránya felesleges rendeletek amiket nem luciferc szája íze szerint találtak ki.

2./1 Elöljáróban (és ritkán írok így) a te jó kurva nénikédet.
Itt akár be is fejezhetném, de eltökéltem, hogy valami kulturált, vagyis a te stílusodtól nagyon távol álló módon reflektálok az általad feltett "kérdésekre".
Azért hagy ott értesítőt, mert feltételezi hogy jogkövető állampolgár vagy (erről majd később még írnék) és engeded a rendeletben előírt munka elvégzését. (Nem tudja hogy luciferc a törvények felett áll.) Az értesítő pedig azért tartalmazza a kéményseprő telefonszámát , vagy a kirendeltségének a telefonszámát (nálunk fel van rá vezetve), hogy ha nem jó az időpont, mert te csak pl. szombaton érsz rá akkor ezt tudod vele közölni ... csak ugye ahhoz először meg kellett volna próbálni felhívni a nyomorultat, de tudom neked, egyszerűbb ide fröcsögnöd, meg k..a anyáznod. Megkaphatod tértivevényesen is, de mivel az nem része a szolgáltatásnak, a munka végeztével leszámlázásra kerül (gondolom, újabb posztot fogsz nyitni róla).

3./1 A piachoz ragaszkodni miért baj, gondolom te (vélelmezem gázszerelő lehetsz) is magasról tennél rá ha xy kazángyártó akinek eddig a kizárólagos garanciális beüzemelője voltál egyszer csak "leszarom ki csinálja" módba váltana át. És megint általánosítgatsz, ki hazudik és kamuzik, kinek, és mit ... kérdem én, kiemelve a legutóbbi építésügyi jogszabályváltozásokat ... ja hülye vagyok te olyanokat nem is ismersz és nem is ismersz el, ezért gondolom nem is igen követed a változásaikat. És mivel csak úgy lehet a itt mindenkiről hipotetizálgatni:
Majd ha teljesen bejelentett munkaerővel dolgozol, minden tevékenységedről áfás számlát állítasz ki, a saját házadat nem a kft-d számlájára építed fel, az asszony TT-jének a benzinjével együtt, az egyéb köztartozásaidat rendben és pontosan fizeted, ... no, akkor majd általánosítgathatsz, meg fröcsöghetsz itt tiszta szolgáltatói versenyről.
Gondolom kimaradtál belőle ...
Ha mindez véletlenül igaztalan lenne úgy már most megkövetlek, de kizártnak tartom.

ZöldszemM2 2010.02.12. 15:15:09

@pjotrkolja:
No persze ezért lett végül egy kivül elhelyezett szerelt ( korábban lemezt mondta ) kémény problémáiból végül egy mezei konvektor. Azért hogy vannak előírások, az nem jelenti, hogy az mind jó.

Amúgy állítólag manapság a szerelt kéményre már nem kell holmi építészeti engedély !
Így van ??

pjotrkolja 2010.02.12. 15:29:35

@ZöldszemM2:
Soha nem is állítottam, hogy mindig minden előírás, vagy szabályozás a maximális legjobb. De mindig mind betartandó.
A legutóbbi jogyszabályváltozás alapján, ami módosította a régi 37/2007-est. és annak a 1. melléklet a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelethez 9. táblázat szerint, egyszerűsített építési engedélyezési eljárás alá, vagy bejelentési kötelezettséggel egyidejűleg megkezdhető építési tevékenység kategóriájába tartozik, attól függően, hogy a meglévő épületben milyen átalakítások szükségesek a kivitelezés folyamán.
Érdemes elolvasni az általános előírások rész 12-13. pontjait, hogy ezek az eljárások pontosan mit is takarnak.

pjotrkolja 2010.02.12. 15:49:46

ttomii!
Műszaki hozzáértő barátom ... hol vagy?
:)

luciferc 2010.02.12. 17:46:12

@pjotrkolja:
Elöljáróban leszögezem, hogy nem vagyok gázszerelő, sőt azon kívül semmi közöm az egész kéményes bagázshoz, hogy évente egyszer jön valaki beszedni a sápot olyanért, amire semmi szükségem, és hiába mutatom neki, hogy cseszd meg 1 hete volt itt a kazán karbantartója és ugyanazzal a műszerrel ezt meg ezt mérte, aláírta, lepecsételte, nevével vállalta és számlát adott, azért csak fizetnem kell. Szóval végül is én vagyok a legjobban érintett, mert engem zsákmányoltok ki.

1./1 A törvényt ti lobbiztátok ilyenné és harcoltok érte, hogy ne változzon, ezért arra hivatkozni bizony álszent dolog.

1./2 Feltehetem a kérdést, hogy miért nem ez meg ez nyert? És mégis honnan tudjam kinek kellett volna nyernie, ha csak azt ismerem, aki eddig járt? Lehet, hogy a többi még rosszabb, de az is lehet, hogy jobb, nem ismerem őket, a monopol helyzet miatt. Átgondoltad te ezt? Minek kell közbeszerezni ott, ahol több cég is el tudja látni a piacot? Persze tudom minek, a csókos cégek érdekében.

1./3 Kiválóan csúsztatsz. Ne legyen példa olyan ország, ahol nincs kötelező ellenőrzés, mert én nem ilyet írtam, hanem azt, hogy választhassak több cégből. Amit írtál, az tök jól hangzik, csak nem indok arra, hogy miért egy csókos céget kell beengednem a lakásomba, és miért nem választhatok több ellenőrzött, felügyelt cég közül.

1./4 Mint írtam, régi a rendelet, most ez van. De az felháborító, hogy összevissza kamuztok azért, hogy így is maradjon. A tietek ugyanis nem piac, ezt fogd már fel. Mesterségesen területi monopóliumok alá tett terület, amin semmi verseny nincs. Hahó, a kéményseprő főmufti nem tud életvédelmi érvet mondani a turbós kémények kéményesek általi ellenőrzésére!

2./1 Miért is nem tartozik a tértivevényes értesítés a szolgáltatási körbe? Szerintem el vagy tévedve, mert bármiféle általad emlegetett tűzoltósági levél csak azután mehet ki, hogy ti igazolhatóan értesítettetek. Ha nem, akkor mire fel? Jön a tűzoltós levél, akkor simán visszaírhat bárki, hogy hát jöjjön az istenadta, de ha egyszer nem szól, akkor nem tudok mit csinálni. Tudod, a szabály az szabály, nektek is!! És miért is én hívjam fel? Első alkalommal esetleg, de utána legyen szíves ő felemelni a telefont minden évben, elég sok pénzt beszed a semmiért. Az emberek általában nem szeretik azokat, akik pénzt szednek ki tőlük a semmiért, és ilyen emberekkel és cégekkel nem túl kedvesek (lásd parkolóőr). Zárt égésterű kazánnál pedig ez a helyzet.

3./1 Ti nem a piachoz ragaszkodtok, hanem a monopóliumotokhoz. Nem ugyanaz! Tegyük fel, hogy gázszerelő vagyok (nem vagyok az, lásd első bekezdés). Kizárólagos szerződésem van, lejár, és a gyártó másokkal is szerződik. Mit tudok tenni, verhetem a seggem a földhöz, de a gyártó nagy ívben le fogja szarni, hiszen neki a vevő az első, hogy megfelelő szolgáltatást kapjon. Szóval jobban járok ha felnövök és felfogom, hogy ez a piacgazdaság. Mellesleg ha kiválóan és így kevés panasszal végzem a munkám, akkor nem valószínű egy ilyen eset, illetve ha elő is fordul, az ügyfelek engem fognak újra hívni, hiszen korrekt, kulturált, stb. voltam. Ha meg nem, akkor jogos a váltás, ugye? Ti viszont a mocsadék politikusokkal és minisztériumi semmittevőkkel tárgyaltok, ott lobbiztok, nekik viszont nem az ügyfél (vagyis az emberek) a fontos, hanem a saját zsebecskéjükbe csusszanó forintocska.

Még egyszer a leglényegesebb dolog, és jó lenne ha válaszolnál a kérdésekre, de nem úgy, hogy mert ez a jogszabály, hanem úgy, hogy miért is jó, hogy ez a jogszabály!

Ha évente kihívom a zárt égésterű kazán vizsgázott, ellenőrzött, számon kérhető, stb. karbantartóját, aki ugyanazzal a műszerrel megméri az égéslevegő összetételét, amivel a kéményes, akkor miért is kell még a kéményesnek is fizetnem? Hiszen a karbantartó is aláírásával igazolja, hogy mit mért, ugyanúgy számon kérhető, mint a kéményes. És a kéményes sem csinál ennél többet. Nem követi végig a csövet (kéményt, hahaha), hogy nincs-e valami gond. Mér, én meg fizessek. Ha meg gond van, hívjam a karbantartót, aki úgyis méréssel kezdi.

Mi a tököm szükség is van ebben a körben rátok??

Megint csak nem az a fő gond, hogy ellenőriztetni kell, hanem az, hogy veletek kell, és mindent megtesztek annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Az érvekből pedig az látszik, hogy legutolsó szempont a mi biztonságunk, a fő a bevétel. Fostok mint a rossz nyavalya, hogy kikerül a monopóliumotokból a turbós kémények ellenőrzése, és ahogy szaporodnak, ez érezhető veszteség lesz, hiszen a készülék karbantartója ugyanazt méri, mint ti. Hát, van ilyen, a világ változik.

Ja, és alkalmazott vagyok, teljesen bejelentve, minden fillér adót és járulékot befizetve, feketén nem maszekolva semmit. Hoppá. Lehet, hogy ezért zavar a semmiért kifizetett pénz...

pjotrkolja 2010.02.13. 11:57:03

@luciferc:
OK. Véleményem szerint azért jó a jogszabály, mert pl. a mi területünkön a az egyedi atmoszférikus égőjű gáztüzelőberendezések kéményeinek aránya "turbósokéhoz" kd. 70000:2000. Vagyis túlnyomó többségük még nem mesterséges elvezetésű.
A tulajdonosaik nem, hogy évente de leginkább soha nem nézették meg a berendezéseket gázszerelőkkel csak ha baj volt a kazánnal ... Az új kazánok tekintetében is csak addig van ez a "lelkesedés" amíg a gari megtartása miatt kötelező (a gyártó saját monopol helyzetben lévő szervizelőjével) a felülvizsgálat. Nem tudok mást mondani mint amit már mondtam, azért szükséges mert az emberek túlnyomó többségéből hiányzik az öngondoskodás legcsekélyebb szikrája is.
Hogy a koaxiális turbós rendszerek esetén a sormunkavégzés miért szükséges a kéményseprő-ipari felülvizsgálat ... pont a fentiek miatt, és mert minden kialakítás kvázi egyedi eset ... nyilván minimális veszélyt jelent egy egyszintes kertesházban a kazán felett tornyosuló 2m-nyi cső, míg sokkal nagyobb kockázatot jelenthet egy 100 éves polgári házban utólagosan telepített szétválasztott, akár 20 m-es rendszer, akár ugyanazon kazánnal a rendszer elején (közepén). (Ráadásul a szétválasztott rendszer ellenőrzéséhez nem is rendelkezik a legtöbb gázszerelő felszereléssel, mifelénk ha jól tudom nincs egynek sem.) És mivel te imádod a lobbitevékenységeket hangoztatni, nyugodj meg ... a gázszerelők, gázszolgáltatók, gépészmérnökök, kazángyártók ilyen irányú tevékenysége jóval erősebb mint a kéményseprőké, ki fog az kerülni a közszolgáltatásból. (legalább is a sormunka) ...
Ez majd akkor lesz érezhető veszteség (mégegyszer mondom, nem fővárosi cég) ha a társaságnál foglalkoztatott dolgozókra eső kéménydarabszám 4000-4500 alá esik ... akkor is inkább csak a dolgozói létszámban lesz változás. Jellemzően nagy bevételkiesést a nagyvárosokban (igazán nagy városok)fog okozni.
Egyébként megfordult a sokáig jellemző tendencia (csak gázkazán), ma már a legtöbb kivitelezésnél vegyeskazán, kandalló is szerepel a gáztüzelésű kazán mellett.
És képzeld, ha lejár a közszolgáltatási szerződés, az önkormányzatok itt is köthetnek mással szerződést.

aranypatko 2010.02.13. 15:49:51

@Tecumseh: Azért nagy Barom vagy !!! Akkor lenne rendben ez aszolgáltatás is ,hogy ha már fizetek érte cserébe járjon érte szakmai felelősség.A mostani helyzet viszont rablás!

ZöldszemM2 2010.02.13. 18:31:40

@aranypatko: Bezony bezony - több feltett kérdésre nem válaszolt !

ZöldszemM2 2010.02.13. 18:48:35

Jó másfél hónapja egy napilapban megjelent egy cikk. Címe "A kéménytündér"

A IX. ker Ferencvárosi kirendeltség vezetőjéről szólt. Egy hölgy - tán egyedül a seprők között (kivéve az adminisztratívakat ).
Végül nem rossz a cikk.

Volt szerencsém találkozni vele vagy 3 éve.
Az üllői úton egy társasházban van egy lakásunk, abban egy modern zárt égésterű kombi cirkó.
Az első ellenőrzés az átvételi elég kalandos volt - lényeg a ker.ben nem tudtak arról mit tevékenykedik a műszeres csop. Sőt a rákospalotai úton se. Végül az eng. megérkezett.
Az első un. sor ell. kor kiplakátolva az ukáz : mindenki fővesztéssel járó megtorlással fele, ha nem marad otthon nem engedi be a seprő urakat. Én is otthon maradtam. Jön nagy mellénnyel a derék seprő, koslat a készülékhez., mikor látja nem a hagyományos mondja nem az ő asztala. OK. én azt tudtam. A muri ezután kezdődött monja írjam alá.
Kérdem mit ? A a papírt, hogy itt jártak. Mondom aláírom , ha megmondja ha már bolonddátettek a házban vagy 8 -10 lakót, hogy mikor lesz a műszeres ellenőrzés.
Nem tudta sőt arra se volt hajlandó, hogy felhíja a főnökét : a kéménytündért, mondja meg mán meg mikor lesz.
Nem volt rá hajlandó.
na ekkor mentem el a Tündihez - ő nagyon szabadkozott.
Monjuk ha így lett volna kiplakátolva _ ellenőrzés szept. 6.-án csak a hagyományos kéményekre tán még védhető is az álláspontjuk.

ZöldszemM2 2010.02.13. 18:53:55

@ZöldszemM2:

Megvan, Népszabi dec. 30
Jó a kép és a hölggyel semmi bajom és tényleg T.nek híják.

ja kérem a hírnév !! És tán a cikk sem rossz !

Kin Róbert 2010.02.14. 20:26:07

Nagyon sajnálatos a történet, véleményem szerint a tulajdonos is felelős a kialakult helyzettért, aki aláír és fizet miközben nem történt (munkavégzés)
Az ilyen gondolkodású emberek miatt dolgoznak így a kéményseprők. Ha az ember nem követeli meg a munkát, aztán fizet, sajnos ez már természetesé válik a k.seprők számára.
Nagyfokú felelőtlenség csak úgy aláírni, hogy nem történt meg az ellenőrzés mind a tulaj és a k.seprő számára. Nem tudom, hogy számolna el egy esetleges baleset után a lelkiismeretével és a bírósággal a tulaj ill. a k.seprő.

Kin Róbert 2010.02.14. 21:16:10

Nagyon sajnálatos a történet, véleményem szerint a tulajdonos is felelős a kialakult helyzettért, aki aláír és fizet miközben nem történt (munkavégzés)
Az ilyen gondolkodású emberek miatt dolgoznak így a kéményseprők. Ha az ember nem követeli meg a munkát, aztán fizet, sajnos ez már természetesé válik a k.seprők számára.
Nagyfokú felelőtlenség csak úgy aláírni, hogy nem történt meg az ellenőrzés mind a tulaj és a k.seprő számára. Nem tudom, hogy számolna el egy esetleges baleset után a lelkiismeretével és a bírósággal a tulaj ill. a k.seprő.

ZöldszemM 2010.02.15. 08:24:31

@K1 N1:
Sajnos ezért a kialakult helyzetért elsősorban a kéményseprők a felelősek !!

Miért ?
A tulaj mindenképen szeretne ezen a ráerőltetett szolgáltatáson túl lenni.
Aztán nem tudja mit is vizsgálnak, hogyan azon a kéményen. Ezt soha nem közlik vele. Alá kell vetni magát egy olyan procedurának, amit nem lát át.

De az elejéről : amikor még csak hagyományos kémények voltak zömmel, aseprők általában gondoskodtak arról, hogy ne kérjen a kuncsaft a szolgáltatásból. Koszt, sőt néha kimondottan kárt csináltak.
Az un." modern " vizsgálatnál, látja a kuntsajf, hogy belenéz a seprő a az ajtón néha tükrőz, esetleg égéstermék visszaáramlást mér ( ha mér egyáltalán).
Nálam az elmúlt 6 évben 2 x mértek.
Viszont mindig igyekeznek valami hibát találni és nyomban a fűtésből való kizárással fenyegetőznek. Ami mondjuk meg nem egyéb sima zsarolásnál.

Volt itt a fórumon egy gerinces seprő is aki a jogszabályok szajkozása helyett leírta volna, hogy zajlik egy átlag un. sorellenőrzés.
Hogy egy mezei fogyasztó is képben legyen ??
Lehet volt csak az én figyelmemet elkerülte.

Ezért a lakosok túlnyomó része szeret ezen minél előbb tullenni.
Akár én is.

Egyszerűen védtelen a lakosság a kéményesek "itéletei" ellen.

Amúgy mint többször hangoztattam veszélyes üzem a kémény, de a mai rendszer nem ennek ( a veszélyek feltárására) a kiszűréséra való, hanem egy monopol vállalkozás további fenntartására.

Ev van !!!

Kin Róbert 2010.02.15. 21:20:28

Sajnos az is probléma, hogy a szakmai kultúrában nagy különbségek vannak hazánkban tervező és tervező között gázszerelő és gázszerelő között persze a kéményseprőknél is így van ez.
Persze lehet ócsárolni a kéményseprőt, gázszerelőt, tervezőt az élet minden területén vannak különböző szakmai kultúrával rendelkező vagy nem rendelkező emberek. Amíg ezek az emberek nem tudnak együttműködni mindig, lesznek problémák. Sajnos eben az országban ez megy az emberek gyarlóak és telhetetlenek megy a széthúzás ,spicliskedés szakmai ágazatot le fikázása.
Hol a együttműködés közös szemináriumok szakmai megoldások keresése?
Mindenki fújja a magét a többiek meg le vannak szarva.

FNagy Szilvi 2013.03.07. 22:23:20

Mai levelem a a FŐKÉTÜSZ-nek...

Amit ezek művelnek egyszerűen felháborító.Tehát idézem magamat:
"Tisztelt Szolgáltató!

Kollégájuk a mai napon (2013.03.07-én csütörtökön)másodízben keresett meg kéményellenőrzés céljából.
Az első értesítést 2013.02.18-án hagyta lakásomnál.Ezen az értesítőn kijelölte a második megkeresés időpontját,CSAK a dátumot,miszerint majd 2013.03.07-én ismét felkeres.

Az értesítőn ezen kívül ,sem egy pontosabb időpont pl 12.00-15.00 óra között az adott napon,hogy kb mikor várhatom,mikor legyek itthon,sem a kollégájuk telefonszáma nem látható,melyen esetleg el tudtam volna őt érni,a második időpont pontosítása miatt.

Mivel örülök ,hogy van munkahelyem,nem engedhetem meg magamnak azt a luxust,hogy a kijelölt napon lábamat lógatva itthon dekkoljak,mert kollégájuk felkeres,megkíséreltem volna azt a verziót ,hogy én hívom fel időpont egyeztetése miatt.
Találékonyságomból adódóan megkíséreltem egy olyan lehetőséget is,hogy amikor közeledett a második ellenőrzés napja, kitettem az ablakomba jól látható helyre egy kiírást,miszerint megkértem a kollégájukat,ha az ajtóm előtt áll csörgesse meg a kiírt telefonszámot,és én kb 5 perc alatt a lakásnál leszek,hiszen a reklámirodám a szomszéd utcában van és beengedem.Frappáns és kivitelezhető megoldásnak tűnt,de sajnos nem jött be.

Ma este 2013.03.07-én este 7 órakor mikor a munkahelyemről hazaértem újabb szerelmes levél várt.Itt járt,be akart jönni de a lakást ZÁRVA találta.

Azt kell gondolnom,ezen eljárás csak csupán a pénzbeszedésre irányul,hiszen munkaidőben nem csak kollégájuk hanem minden más normális ember(már akinek van munkahelye)DOLGOZIK.

Más szolgáltatók díjbeszedői,veszik a fáradtságot és odafirkantanak arra a kurva cetlire egy telefonszámot,melyen el tudom őket érni.Ezt tartanám ebben az esetben is korrekt eljárásnak.Nem szokásom a levelezgetés,de felháborodottságomnak hangot kell,hogy adjak.

Amennyiben önök engem nem keresnek meg ,megjelölve egy újabb időpontot,pontosabban tól-ig intervallummal,kénytelen leszek megtenni a megfelelő lépéseket. Önhibámon kívül,rajtam kívül álló okokból az önök rugalmatlansága miatt,nem vagyok hajlandó saját költségen megrendelni ezt a szolgáltatást.
De ha mégis megteszem mert tisztességtelenül rákényszerítenek bírsággal fenyegetve,minden elképzelhető internetes fórumon leírom a történetemet mások okulására,hiszen nem csak én jártam így önökkel.

Köszönöm együttműködésüket.

De nagyon meg kellett erőszakolnom magam,hogy finom legyek és nőies.Kíváncsian várom mi lesz a fejlemény,már ha lesz egyáltalán...

stewyk 2013.04.24. 12:25:23

Én egy keményseprő vagyok napi 15 -20 kéményt vizsgálók. Mindig megnéztem ha kellett söpörtem. Az aki a semmiért
fizet megérdemli.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.04.24. 12:30:20

@stewyk: Egy ismerősöm házában nagyon nehéz a tetőre kijutás. De a lakók nem akarnak egy vaslépcsőre költeni. A kéményseprők kierőszakolhanák valahogy?

ipapa 2014.06.20. 10:57:50

@FNagy Szilvi:
Ma, miután egész nap itthon dekkolok, hogy várjam a főkaktuszos kéményseprőt, az előbb kimentem és be volt dobva egy cetli, hogy nem tudott bejönni..... Nem találta meg a csengőt. Persze óra, perc nincs, telefonszám se, csak az üfsz-é. felhívtam és megkérdeztem, tudnák-e értesíteni még, ha a közelben van.
Ezt mondták: "sajnos nincs céges telefonjuk, nem tudják elérni őket" Basszus, fenyegetőzni OK,
balf...szkodni, nem találni meg a csengőt OK,
de neadjisten megkérdezni a szomszédot, akihez betalált, hogy a szomszédnak hol a csengője, ráadásul elérhetetlennek lenni munkaidő alatt, 4 órás munkaidőben otthonlétet és feszült figyelmet megkövetelni, hogy segítsd szegény kéményseprőt a bejutásban (érdekes, más mindig elér, ha itthon vagyok) egy 10 perces ellenőrzés miatt, na ez a Főkaktusz XXI.sz-i szolgáltatási színvonala.

Gratulálok.

Azt sem értem, hogy a zárt égésterű kazánokra miért ugyanaz az ellenőrzési gyakoriság és miért ugyanaz az ár vonatkozik, mint a nyíltra illetve a szenes fás kályha/kanadallókéményre.

István Pálfi 2014.09.12. 10:03:38

@Secnir: Kedves barátom a Tüzeléstechnikai karbantartó és kéményseprő szakmunkás 3 éves képzés.
Nem pedig néhány hónapos ahogy te állítod. Az más kérdés és ez minden szakma megcsúfolása nem csak ezen szakmáé, hogy engedték gagyi tanfolyamon elvégezni a szakmákat. Így minden szakmába kerültek olyanok akiknek csak papírja van egy tanfolyamról. Semmilyen szakmában nem szabadna engedni hogy egy pár hónapos tanfolyamon végezzék. Kell az a három év, hogy bármilyen szakmát megtanulj. Én mint szakmunkás semmire sem tartom azokat akik a szakmát nem a 3 éves szakmunkásképzés évei alatt szerezték a szakmát.
süti beállítások módosítása