Tékozló Homár

A pogácsa és a veleszületett kálium-szorbát

2010.02.26. 09:20 | hdzs | komment

Aki frissen is kapható csomagolt terméket vásárol, az ne lepődjön meg, ha kálium-szorbátot tolnak le a torkán. Volt ugye a palacsintánk, régebben még egy extradurva pogácsánk is, most meg itt van még egy veleszületett tartósító. Pogácsát sütni egyébként nem olyan nagy cucc, tessék a Malackarajon elolvasni, itt egy tepertős, itt meg egy túrós.

A minap lattam, hogy valami alfoldi palacsintak sem tartalmaznak hozzaadott tartositoszert, errol eszembe jutott, hogy februar 15-en milyen jol teleettem magam korrekt, finom pogacsakkal, es mikozben bamban meredtem magam ele, akozben felfedeztem egy hasonlo ellentmondast, es unalmamban le is fotoztam a delikvenst. A gyarto nevet kiexplodalo-izeltem, mert semmi bajom a termekkel, omlos, finom, kellemes szemnek, szajnak egyarant.

Igy aztan hatha kozlesre erdemesnek talalod, mi tobb, talan kiderul, hogy elelmiszerkeszitmenyek tucatjai rendelkeznek veleszuletett kalium-szorbattal meg talan a jo oreg, es korosztalyom altalal nagyon kedvelt mononatrium-glutamattal... 

Es igen, amikor egy ilyennel ulok szemkozt, akkor eppen az a legnagyobb gondom, tehat idot forditok a dokumentalasra, ne szidjatok erte kedves kommentelok. Azt mar mondani sem merem, hogy a furdokopenyemrol kiderult, hogy nem eleg, hogy nem magyar, hanem torok, raadasul ok is adtak neki egy kitudja hanyadik nevet. 

Minden jot!
Darwin Dij, Pluto BOLYGO fan

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nanemá 2010.02.26. 09:25:06

Már unalmas ez a téma. Csak nem ez lenne már a hétvégi poszt?

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.02.26. 09:25:50

Néhány penész, (Trichoderma és Penicillium törzsek) és sarjadzógomba képes dekarboxilálni a szorbátokat, 1,3-pentadiént képezve. A pentadiénnek jellegzetes kerozin- vagy petróleumszaga van.

arthungary 2010.02.26. 09:26:14

Egy teljes nap kihagyás után egy kis pogi. Ez is valami.

szita szita péntek 2010.02.26. 09:26:45

Hogy kerül ez ide? Legközelebb majd jól befotózom a cipőmet oszt elküldöm!

andand 2010.02.26. 09:28:11

Ezt mar a multkor is megirtak: az egyik osszetevo, itt a margarin, tartalmazza a tartositoszert. Ehhez ok nem adtak hozza semmit, ezt le is irtak. :)
El kell fogadni, hogy nehez kikerulni a tartositoszereket. Meg ha otthon sutod meg a finom hazi pogacsat margarinnal, akkor is tartalmaz tartositoszert. Sot, ha nem margarinnal, hanem zsirral, vajjal, meg akkor is lehet, hogy belekerul valami amiben volt tartositoszer.

MosoMasa 2010.02.26. 09:30:43

@andand: Ááááá! Ne erőlködj, úgysem értik meg - jobb hőbörögni tudatlanságban.

akikaztmondjákni 2010.02.26. 09:30:49

Na, ugy látom mégse a velo volt a hétvégi...

deutschtomi 2010.02.26. 09:34:55

Én a metróba szokok venni néha ojan méjhűtött pogit, ami elég korrekt, csak i köll sütni és kész. Majdnem mint a Grószmuttié, csak monnyuk az még sokhetesen is fajin, ez meg csak frissen jó. De hát szegény ember kézzel nőz.

Akinek meg ez rémisztő, az keresse ki a párizsi meg a demokrácia összetevőit.

AlexWolf 2010.02.26. 09:35:54

Nívós poszt! szerintem térjünk vissza Bánki Péterre, ha már úgy is szóba került.

(Azért zárójelben megjegyezném, hogy tartósító szer nélkül elég kevés fajta kaját ehetnénk. Mondjuk nyereg alatt puhított csodaszarvas hús biztos finom lenne.)

joetaylor 2010.02.26. 09:39:16

Ki rakta bele a kálium-szorbátot?
Mi a neve pozíciója?
Megigérik szóban, hogy cserélik három nap múlva?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.02.26. 09:40:43

Úgy hallottam, Szilyt elvitték valami fekete autós emberek kocsikázni.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.02.26. 09:41:40

@andand: margarint hasznalni elmebetegseg. Az csak egy dolog, hogy szar ize lesz tole a kajanak, de maga az etel is kepes megmakkanni ugy mint a hetes margarin: levet ereszt es osszelottyad. Nem is ertem hogyan tudtak kikialtani egeszsegesnek, mikor teljesen mestersegesen keverik olajbol, mindenfele vegyi anyagok hozzaadasaval. A vaj meg siman a tejbol keszul. Persze a vajat is tokon kellett szurni, tejpor meg mindenfele szirszarok hozzaadasaval, de meg mindig messze veri a margarint.

Pepin bácsi 2010.02.26. 09:47:45

zsirral köll főzni, megmonta az öreg Gundel is

mortalwombat 2010.02.26. 09:48:02

Tarts tyúkot, etesd saját termesztésű kukoricával->szorbátmentes tojás. Nevelj bocit biolucernával->szorbátmentes tej, kis köpülés->vaj. Saját termesztésű biobúzádat learatod, megőrlöd->liszt. A biokukoricádból táplálgatott stresszmentesen tartott, majd pálinkagőzösen legyilkolt malacka->zsír+tepertő. Ezeket összedolgozva, kisütve elég nagy a valószínűsége a tartósítószer mentes tepertős poginak.
Minden egyéb esetben (főleg bezacskózott, hetek alatt a gyártósorról az emésztőrendszerbe kerülő élelmiszer) tartósítószert fogunk enni. Ez van, ezt kell az urbanizált, globalizált népnek szeretni.
Kár ezért sok+1 postot küldeni. Szerintem.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.02.26. 09:53:25

@Nigab:
Jó, de közben imádkozz:
-Ne kapj savas esőt a város felől
-Ne kerüljön "valami" a földbe a nem kellően zárt emésztőkből, iparterületekről
-Ne kapj permetszert a szomszédodtól
stb.

Talán Afrikában lehetne már csak 100% természetes összetevőkből kaját csinálni. Ma már tényleg vele kell élni az adalékanyagokkal.

deutschtomi 2010.02.26. 09:53:53

@vazsmegyeigerdezsház: badarság. Sok releváns süteménynek szhubsztanciája a margarin. Főzni nem való, ez tényvalóság.

@Nigab: a stresszmentesen vágott gyesznónak nem megy fel a vércukra vágáskor, ami ugyan egyrészt fajin, mer nem esik össze annyira a hús sütéskor, ellembe nem is ojan finom az íze. Ezér jáccik a Macskacica az egérrel. Nem kegyetlenkedik, hanem gourmand-kodik.

Jelzem, a régi-régi dunsztolással elrakott konzerv többnyire tartósítómentes :)))

mortalwombat 2010.02.26. 09:54:16

Kis napkollektoros, esővízfelfogós, fúrtkutas tanyán biokukoricán, biolucernán, biotakarmányon tartott pipi, boci, röfi melléktermékeiből, alkatrészeiből elkészített pogácsában nincs tartósítószer.
Zacskós, gyártósoros, urbanizált, globalista kisipar termékeiben mindig lesz tartósítószert. Akkor is, ha nincs ráírva.
Miért kellett ezen meglepődni?

Pepin bácsi 2010.02.26. 09:56:18

De hol van Bánki Péter ?

deutschtomi 2010.02.26. 09:59:01

Bocsesz, fontos hívást kaptam. meg íméleztem is az új telómmal. A júeszéj elnöke kért tőlem pár tanácsot.

Mi a kérdés fennforgásának tényállása?

akikaztmondjákni 2010.02.26. 09:59:33

@Pepin bácsi: Jaj, ne:S Anyósék is mindig azzal főznek, sőt jóanyám is elárult a multkor, mert hozzá vágott a zuramhoz egy üvegnyi libazsírt...:S:S

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 10:02:36

@Sün‼: Milyen akcentussal beszéltek? Diszkrétek voltak-e? Kendő volt-e náluk?
És még mennyi égető kérdés...

AlexWolf 2010.02.26. 10:06:44

@Kitalátor feljegyzetei: ja pl ettek-e szusit és pinaszaga volt-e?

akikaztmondjákni 2010.02.26. 10:06:46

Most tényleg van másik poszt.
Nem vicc.

PITTA 2010.02.26. 10:09:18

Aztat mondja erre a Zinternet hogy:

E 202 - Kálium-szorbát
Egyéb elnevezések: Szorbát

A kálium-szorbát a szorbinsav (E 200) káliumsója. A természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Hatékonysága savas közegben (ph<6,5) a legnagyobb. Felhasználása a szorbinsavéhoz hasonló, de sokkal jobban oldódik. Vízben és zsírban is oldódik. A tartósítóhatáshoz szükséges mennyiségben nem befolyásolja az élelmiszer ízét.
Előállítás

A kálium-szorbátot többlépcsős kémiai reakcióval szorbinsavból szintetizálják.
Használat

A kálium-szorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a szorbinsavra (E 200).

Az anyagot emellett a szárított nyers kolbász és sonka felületi kezelésére is használják (max. 1.500 mg/kg).

A borgyártásban is használják, hogy a biológiai savbontók működését gátolják, illetve a maradék cukor utóerjedését megakadályozzák. A borra vonatkozó, különleges előírások miatt azonban a borospalackokon nem kell jelölni.

A kálium-szorbát az aroma- és enzimkészítmények fontos tartósítószere. Kozmetikumoknál és a rágódohánynál is engedélyezett.
Biztonság

A kálium-szorbát veszélytelennek számít.
Az anyagot az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.

Allergiaszerű reakciókat (kiütéseket) csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. Ritkán a szorbinsavra és a szorbátokra intoleranciás tünetek mutatkoznak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 25,0 mg/kg (a szorbinsav és az összes szorbát együttes mennyiségére)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 10:10:27

Egyébiránt ez nem pogácsa, hanem pogi (valami átmenet a Pegaconsult felé?).

A szintén emlegetett nátrium-glutamát meg nem korosztályi, hanem származási probléma. Egy askenázi mi a szarnak eszik kínai kaját, amikor az ab ovo nem is lehet kóser?

bekbórd! 2010.02.26. 10:18:56

Sör mellé azért jó lehet a pogi. Biztos, hogy mérgező az a tartósítószer?

Majmász Gedeon 2010.02.26. 10:23:49

Ha jól emléxem, itt van egy előadás adalékanyagos témában:
maxtuzijatek.hu/mp3/e-szamok.mp3
Szerintem érdemes meghallgatni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 10:28:37

@bekbórd: Az ugyan nem, de a hidrogénezett növényi olajok egy része radikálisan érdugító transz-zsírsavak formájában van jelen.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.02.26. 10:31:03

@Pegazus Peti: barmelyik relevans sutemeny elkeszitheto vajjal is, es jobb lesz.

www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM
Oda van irva kerem, Szoval, betuvel:
Liszt
So
Cukor
Lsztjavito szer!!

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.02.26. 10:33:04

@Pegazus Peti: barmelyik relevans sutemeny elkeszitheto vajjal, az ize is jobb lesz.

www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM
Oda van irva kerem, Szoval, betuvel:
Liszt
So
Cukor
Lsztjavito szer!!

labi 2010.02.26. 10:56:10

Segítek:

Ha a jóanyád/nagymamád otthon nem maga köpüli a vajat, (vagy állítja elő a margarint), akkor az ő süteményében is lesz tartósítószer, annak ellenére hogy ő maga nem ad hozzá... és ha kereskedelmi forgalomba akarná hozni, akkor bizony rá kéne írnia...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 10:59:34

@labi: "Ha a jóanyád/nagymamád otthon" maga főzi savval az étolajat margarinná, abban lesz csak sok bazmeg!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.26. 11:20:05

Meg nem ennék olyan ételt, amit poginak hív a gyártója. Ilyen szarságot meg egyébként sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.26. 11:29:09

@atpijkamo: pedig bolt reges-regen egy graffit pesten

" Komcsik! ne merjetek felemelni a sajtos pogi arat!"

pedig akkor meg csak 2 frocsi volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.26. 11:35:08

@atpijkamo: raadasul nem is a pogi-val van bajom
hanem hogy "parti pogi"
hihihihi
az ilyem partertekezlet, vagy szakzervezeti ules filin
a parti pogi

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.02.26. 12:50:33

@Pepin bácsi: Bánkhy Péter külföldi úton van, jelenleg nem elérhető. Kérjük, a sípszó után adja meg nevét és pozícióját (főleg). Rövid időn belül visszahívja Önt a Vezérigazgató Ügyvezető Úr, Nokia okostelefonja segítségével.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.26. 12:50:33

@hagyma: Semmi gond, egyértelmű, hogy bodzaszedőknek gyártják, árokparton történő fogyasztásra.

További magyar hang 2010.02.26. 13:59:04

Ha megeszel n g közönséges konyhasót akkor meghalsz, ugyanakkor kálium-szorbátból kb. 3.5×n g-ot kell megenni a halálhoz.

Más kérdés, hogy nem kellene ráírni, hogy nincs benne tartósítószer, amikor van benne.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.02.26. 14:51:49

@További magyar hang: HOZZÁADOTT tartósítószert nem tartalmaz! Az alapanyagban lehet.

Egyéves Önkéntes 2010.02.26. 15:28:55

Volt már, hogy az a kálium-szorbát a hozzáadott Erős Pistában van?

Pedig Svédországban lehet kapni olyan kálium-szorbátot, amiben nincs hozzáadott pogácsa.

hopp-hopp 2010.02.28. 19:51:57

Az E-200(szorbin-sav és vegyületei) - veszélytelenek és a szervezetben lebomlanak.
ilyen az E-201(nátrium szorbát), E-202(kálium-szorbát), E-203(kálcium szorbát).

emilygilmore 2010.03.01. 13:10:51

Hihetetlen, hogy senki nem tudja értelmezni az összetételeket.

Nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert. EZ IGAZ. A jelölt tartósítószer azért van hosszan zárójelben, mert az egyik alkotó elem a MARGARIN összetételét jelöli. Ha valaki nem érti azt amit lát, ne írjon kommentet!

Alikam 2010.03.01. 14:44:10

Tipikus proli, ül egy zacskó pogácsával és tömi magába...

2010.03.01. 14:46:10

Én inkább azt kérdezném, hogy mi a rossebnek kell pogácsába tejpor? Olcsóbb, mint a liszt?

Deedee 2011.09.23. 17:55:57

ezt a retardált szart, aki ezt a posztot írta...a kálium-szorbát teljesen veszélytelen, természetazonos tartósítószer. amiért hőbörögnöd kéne az inkább a finomliszt, a margarin, meg a színezék, amivel ezt a moslékot csinálták. urramatyám.
süti beállítások módosítása