Tékozló Homár

Megfingatta a brit házaspárt a kemény magyar ellenőr

2010.05.06. 00:22 | szily | komment

Remek, hogy vannak olyan Homár-olvasók, akik ha kell, személyesen is fellépnek, ha szorult helyzetbe került külföldit látnak. FaBRIK a kisföldalattin lépett akcióba, egy brit házaspár oldalán. Egyikük jegye nem volt kezelve, meg is kapták érte a magukét, pedig FaBRIK sokkal több empátiát várt volna el az ellenőrtől. FaBRIK álma a szociális viszonyokat helyesen értelmező, európai szinten tájékozott BKV-ellenőr. Országimázs-sztori alant:


Nem gondoltam volna, hogy egyszer írni is fogok, nem csak olvasni. :-)

A történetem a következő:
Május 1-én kicsi családommal felkerekedtünk, hogy megnézzük mit kínál a népnek a főváros majális gyanánt. Mivel nem szeretek folyton a kocsiban tespedni, és a Kisföldalatti kedves gyermekkori élményeket idéz fel bnnem, igénybe vettük a BKV szolgáltatásait. Itt találkoztam a következővel:

A Deák téri és a Vörösmarty téri megálló között egy ellenőr hölgy (401-es, vagy 410-es lajstromszámmal) beszélgetett egy turista párral, akik jól szituált, 60 év körüli és elsőre láthatóan brit állampolgárok. A beszélgetés persze egy kicsit túlzásnak tűnhet, mert az ellenőr angol tudása a „Not valid” kifejezésig terjedt. Nem nagyon akartam beleszólni, úgyhogy a Vörösmarty térnél leszálltunk a családommal és elindultunk. A szemem sarkából azonban láttam, hogy a BKV képviselője még mindig magyaráz és veszi elő a kis jegyzeteit. Végül csak nem hagyott nyugodni és a családomat hátrahagyva visszamentem, mivel én is szoktam elveszett túrista szerepében tetszelegni külföldön, illetve kollégáim 60%-a külföldi.

Láttam, hogy a hölgy már veszi is át a pénzt, miközben a turisták mutogatják a jegyeiket. Az egyik láthatóan kezelve volt, a másik pedig nem. Az ellenőr pedig folyamatosan csillogtatta angol tudását a „Not valid” kifejezéssel.

Így hát megkérdeztem, hogy ezt most komolyan gondolja-e, vagy valami kandi kamera felvétel, de kiderült, hogy ez komoly. Kérdeztem, hogy mivel valószínűleg ilyen papírfecnis megoldással az ügyfelek nem találkoztak, nem lenne-e esetleg barátibb megmutatni, hogy hogyan kell kezelni a jegyet, mint bűntetni. Illetve elmeséltem neki azt is, hogy a delikvensek saját hazájukban csak betolják a mágnescsíkos jegyet és mindenkféle kűlsérelmi nyom nélkül már kezelve is van.

Közben a pár elmesélte nekem, hogy mielőtt felszálltak, 2 ember segített nekik kezelni a jegyet, bedugták 1-1 gépbe.

Végül szépen meg lettek bűntetve, mivel az ellenőr kitatlálta, hogy biztosan trükköztek, mert 1 jeggyel akartak ketten utazni (fontos itt megismételnem, hogy egy jól szituált, 60 körüli, feltehetően brit párról van szó). Én menet közben sűrű elnézéseket kétem a turistáktól, és biztosítottam őket, hogy nem Magyarország ilyen balkáni, csak 1-2 állami szolgáltatásunk. És szorgalmasan szégyellem magam azóta is mások helyett.

Valahogy a londoni, párizsi, new york-i tömegközlekedésről, az ottani dolgozók segítőkészségéről teljesen más emlékeim vannak.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicmen (törölt) 2010.05.06. 11:56:24

@FaBRiK: Fordítva volt, mert a dollár mindig erősebb volt, viszont makival roszabb volt fizetni mert a forint dollár forint márka árfolyam miatt ha dollárral fizetted akkor olcsóbb volt! Amúgy a 93-as vízumom meg is van,arra 10 dezső van ráírva. Utánna már nem mentem arra, pedig szerettem az effendiket. Viszont ott se ment át senki fizetés nélkül és nem is óbégatott az összeg miatt!

szgyula 2010.05.06. 12:01:46

Azért ugye erre magától kell rájöjjön a külföldi túrista:

1. Megszokta, hogy buszon, villamoson megvehető a jegy. Felszáll, ott is a narancssárga doboz. Keresi a lukat a pénznek, nincs rajta. Aztán rájön, hogy le van heggesztve, mert a magyar tervezők a magyar buszra a magyar utakon működő készüléket nem bírtak megcsinálni.

2. Leszáll a buszról. Megállóban talál egy narancssárga oszlopot. El is csodálkozik, hogy "jé, ez a magyar nyelv mennyrie hasonlít az angolra, hiszen egy csomó szónak értelme van angolul is".

3. Bedob két kétszázast, mert ahhoz szokott, hogy az automatákban az adott ország fémpénzei működnek. Semmi nem történik.

4. Keres egy másik hasonló technikatörténeti műemléket, újabb próbálkozás, jegy itt sincs, de visszakapja a pénzt. Segítőkész Magayrországon tanuló külföldi diák elmagyarázza, hogy ide "exact change" kell.

5. Megfelelő összeget összekaparja, de mint kiderül a gép az orosz piacra készült, mert a magyar érméket nem ismeri fel. Még az után se ismeri fel a százast, hogy a tévében előírt módon Mekka felé fordulva háromszor földhöz vágja, illetve a parkolóautomatára szerelt lemágnesező csíkon többször végighúzza.

6. Valaki megszánja, és elad neki egy jegyet.

7. Felszáll a buszra. Első automata ismerős, luk rajta. Bedugja, semmi. Észreveszi piros lámpát.

8. Végigverekszi magát 8 hontalanon a következőhöz. Bedugja, semmi. Megnézi, zöld lámpa. Megint bedugja. Valami zizegést hall. Irigykedik is, hogy a zseniális magyar mérnökök milyen diszkréten oldották meg, szemben a Münchenivel, amelyik akkorát csenget, hogy a szembejövő buszon is hallják.

9. Jön ellenőr, aki közli, hogy egy mocskos bűnöző, mert nem kezelte a jegyét...

Mit hagytam ki? Ja igen. Megérdemelte.

És még valami. Angliának igazán nincs szüksége ránk. Nekünk szükségünk van rájuk.

mancsos 2010.05.06. 12:06:59

Háj,
Azért külföldön sem minden ok. Kb. 8 éve Olaszoknál jártunk haszonlóképpen. A srác aki velünk volt tudott olaszul valamicsét, így tudott jegyet kérni, mert a pénztáros csak olaszul beszélt. A vonaton az ellenőr közölte (már angolul), hogy meg leszünk büntetve mert nincs kezelve a jegy. Már kitöltötte a bünti cetlit és akkor vettük észre, hogy a jegyen csak olaszul van leírva, hogy az állomáson kell kezelni a jegyet, így erre hivatkozva az ellenőr nagy duzzogva elhúzott, és később visszajött a jegyekkel és közölte, hogy akkor nem leszünk megbüntetve. Persze lehet mondani, hogy minden heppy, de abban a fél órában mi voltunk a jegynélküli balkániak.....

cicmen (törölt) 2010.05.06. 12:15:00

@Állandóan változó: Mi az utasellenes tapló magatartás? Mondj példákat kérlek! Ingyen tépek a 7-en, erre jön egy yeti és ok nélkül b.-szogat? Vagy:én csak egy picit köptem le a sofőrt ő meg azonnal felháborító szavakkal illetett? Mi a baj az országgal? Az ahogy a lakói viselkednek, és még mindemellett azt hiszik,hogy ez normális.

mindegykivagyok 2010.05.06. 12:17:34

Miért csodàlkozunk?Ez is BKV!Ahelyett,hogy megmutatta volna,hogy hogy és hol kell kezelni,inkàbb büntetett!
Szànalmas az egész ugy ahogy van!
Egyàlltalàn valami idegen nyelvü tàjékoztato van a BKV-nak?Nincs!Az arra szànt összeg is valami magàn zsebben landolt!:( XXI szàzad Magyarorszàga!

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 12:17:48

Eccer voltunk Máltán nyaralni és egynapos kirándulásra elhajóztunk egy kis szigetre komppal. Nem leltem a jegypénztárat, tisztára idegállapotba voltam, odaúton már agyban lejáccottam, hogy análfűrészelnek tettleg a benga néger matrózok, mielött bedobnak a tengerbe, ahogy a potyautasokkal szokják csinálni általában. Osztán odaérve észleltem a kezembe nyomott szórólapot, hogy csak visszafele van jegypénztár. Én voltam a hüje, meg az ideges is.

Mike36 2010.05.06. 12:22:59

el kellett volna az ellenőrt hajtani a faszba
nem engedni a túristákat fizetni
tépje el, örüljön hogy volt jegyük, az ellenőr örüljön hogy van munkája, mit veri itt magát, én nem értem, ezek az emberek perverzek?

Mike36 2010.05.06. 12:25:40

asszem elmegyek ellenőrnek
a válalkozásomból jelenleg úgyis éhen döglök
tudok angolul, és senkit nem fogok baszogatni, ha nincs jegye, hát istenem, aki mutat vmi paprfecnit eltépem, a külföldieket nem büntetem meg
belülről kell bomlasztani ezt a tetves gárdát :D

hol kell jelentkezni? :D

Devil 2010.05.06. 12:27:32

@szgyula: Sajons a politika lejaratta a kedvenc szlogenem: Ingyenes BKVt!
Ha nem tudjak jol megcsinalni a jegyvasarlast NE CSINALJAK MEG! Ismerjek be hogy erre nem kepesek, es kesz. Nem nagy szegyen, ugyis mindenki tudja, de legalabb nem hazudoznanak es nem alaznak meg az utasokat feleslegsen. Legyen ingyen.

cicmen (törölt) 2010.05.06. 12:29:47

@FaBRiK: Átnéztem az írományt. Kettőnek volt egy érvényesített és egy érvényesítetlen jegye,jött az ellenőr baj lett ebből+valaki még odament többször meghallgatni h. notvalid és beleavatkozni. Valamit nem vettem észre? Légy annyira aranyos és mommeg nekem! Kész vagyok magambaszállni!

Devil 2010.05.06. 12:30:44

@Rékuc: Nem volt lehetoseguk megerteni hogyan mukodik a rendszer.

Mike36 2010.05.06. 12:32:18

@Mike36: vagy ha nem büntetek meg senkit, akkor kirúgnak?

Mike36 2010.05.06. 12:35:49

vagy a többi ellenőr aki látja mekkora köcsög vagyok, mindenkit elengedek, senkit nem büntetek meg, műszak után megver?

valaki elmondhatná hogy van ez a BKV-nál

Devil 2010.05.06. 12:35:55

@cicmen: A post nem errol szolt, hanem arrol hogy a rendszert nem ismero kulfoldieket megbuntette egy angolul nem beszelo ellenor.
Es igen, ez utasellenes es taplo magatartas, Te persze gondolhatsz nyugodtan mast (BKV keres ellenoroket).

bleckdeck 2010.05.06. 12:38:15

FIZESSENEK A FATTYÚ ANGOLOK!

orient 2010.05.06. 12:41:17

@Rosszindulatú Vászka: elárulom van ilyen. Olvastam pár éve egy könyvet egy angol író tollából. Címe valami ilyesmi volt: A Country Full of Aliens. Magyarországról szólt és arról mekkora barom emberek élnek itt egy angol szemében.

No comment. Én szégyeltem magam. Az ilyen BKVs sztorik nem segítik a dolgot csak megjegyzem.

Devil 2010.05.06. 12:42:08

@mancsos: Hat igen del-europa kicsit mas mint nyugat. Vagy kozep :)

Devil 2010.05.06. 12:45:36

@Rosszindulatú Vászka: Gondolom angolul beszeltek. Aki egyebkent sok angollal talalkozik elobbutobb megismeri oket: divat, ruha, vannak jellegzetes angol turista-tipusok :)

cicmen (törölt) 2010.05.06. 12:49:39

@Leonard Zelig: Vazzze! Ezért lett a trianon? A BKV ország miatt? Meghogy aszondja kiváltak mert nem beszéltek magyarúl. A nemjóját! Tudtam én hogy sötét dolgok vannak a háttérben,de ezt! Akkor ebben a Hagyó keze könyékig benne van!

Devil 2010.05.06. 12:51:58

Egyebkent tenyleg vannak akik komolyan azt gondoljak hogy a BKV jegyvaltasi rendszere OK? Persze ha berleted van, akkor lehet hogy OK de ha hirtelen jegy kell akkor nagyon-nagyon nem OK.
Tenyleg nem mukodnek a jegykezelok, a jegykiadok nem fogadjak el a magyar apropenzt, nincs mindenhol penztar ahol egyebkent sem beszelnek angolul, kozben a zellenor nem segit hanem buntet.
Aki szerint igy kell banni a vendeggel, az beteg.

Devil 2010.05.06. 12:53:24

@cicmen: Nem lehetne hogy teged kitiltsanak innen?

megmondtam?megmondtam 2010.05.06. 12:54:55

na ezért IS kell díjmentes, adókból eltartott tömegközlekedés (persze nem hülye MSZP-s HOrvát féle módon)

és akkor ellenőröktől, semmirekellő jegypénztárosoktól is meg lehet szabadulni.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 12:57:16

@Devil: nem csak az angolok beszélnek angolul, heló :)))

Sot, az igényes júzer még akcentust is studírozik hozz :D

cicmen (törölt) 2010.05.06. 12:59:31

@Devil: Köszönöm a foglalkozási tanácsadást, de már van munkám,csak most nem tudok dolgozni mert eltörtem a lábam, és most röhögj, BKV buszról szálltam le bele egy nagy gödörbe. Utaztam már jegy nélkül én is. Az az álláspontom,hogy vannak a szabályok, szegd meg! Viszont ha lebuksz viselkedj méltósággal. Kb ennyi.

cicmen (törölt) 2010.05.06. 13:04:47

@Devil: Te kis ördög! Nem akarlak én zavarni! Elnézést kérek ha bosszantalak, nem szándékos. Különben is még csak ma léptem be! Na! Lécci lécci lécci!

orient 2010.05.06. 13:06:54

@Rosszindulatú Vászka: én bármikor megismerek egy angol angolt, amerikai angolt,ausztrál angolt, vagy akcentussal beszélő nem anyanyelvű angolt. És tegyük fel a posztoló tévedett, nem angolok voltak hanem hollandok. Az mit változtat a bunkóságon?

Trackback 2010.05.06. 13:07:05

Azt javaslom, kapjanak ezek a szegény angolok kártérítést, mert nem tudnak használni egy jegyautomatát itt a sötét középkor balkánján, ahol emberevő trollok és civilizálatlan őslakosok veszik őket körbe: kapjanak fejenként 100.000,- fontot, plusz egy-egy darab éves BKV-bérletet mellé, amit a Parlamentben adna át nekik Orbán Viktor Örökös Fidesz Elnök és Minden Magyar Igaz Miniszterelnöke.

Komolyan nem érti senki, miről van itt szó?? Én is hányok a BKV-tól meg az ork ellenőröktől, de hányok a magathetetlen faszoktól is, akik csak azért mert turisták, azt hiszik, nekik ingyen jár a BKV, csak mert képtelenek egy jegyet érvényesíteni egy nem túl bonyolult szerkezettel. Másrészt meg utazás előtt tájékozódom, ha mát tényleg ide a Kaukázus tövébe utazom a csillogó-villogó kolbászkerítéses Nagy Britanniából.

FaBRiK 2010.05.06. 13:07:54

@cicmen: Bocs, 18 év távlatából már nem emlékeztem pontosan az összegekre. Lehet, hogy a 15 az igazából 10 volt, a 20 meg 15 és az is biztos, hogy felcseréltem a dollárt a makival. A lényegen nem változtat. Mai napig bennem van a tüske.

bence87 (törölt) 2010.05.06. 13:11:09

a suttyó ellenőrnek kezelni kellett volna a jegyet nem büntetni

FaBRiK 2010.05.06. 13:12:44

@cicmen: Jajj, hát mégsem olvastad el, csak átnézted. Az egyszerűsített verziód tökéletesen igaz, de így persze, hogy nem találtad arra a választ, hogy "Az adott esetben az egyik jegyet érvényesítették, a másikat nem. "
Akkor ide is: segítettek nekik, valaki más kezelte le a jegyüket, mert azt sem tudták, hogy hogyan kell. Ezek után nekik már nehéz bármit is ellenőrizni.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 13:17:28

@orient: én a precíz fikázás híve vagyok :)

mr_x 2010.05.06. 13:29:38

Angliaban utaztam vonaton. Jott az ellenor es kerte a jegyemet. Persze nem talaltam, csak a visszafele szolot, erre megnyugtatott, hogy hagyjam, latja van visszajegyem feltetelezi hogy odafele szolo is van.
Erre az esetre leforditva mondhatta volna az ellenor, hogy latja van egy, a masik valamiert nincs rendesen kezelve, nezzek igy kell helyesen kezelni.

dekás dezső 2010.05.06. 13:30:39

fosgránátot a bliccelő britekre és a szabályok kijátszásában segítséget nyújtani próbáló idegenszívű nemzetrontó kémre. tömlöcbe mindahánnyal!!!

mr_x 2010.05.06. 13:34:01

Ja igen, itt angliaban tobbszor is leadtak a Kontroll-t a teveben (magyarul angol felirattal), abbol igazan megtanulhattak volna hogy mit jelent ellenornek lenni a metron :-)

cicmen (törölt) 2010.05.06. 13:35:03

@FaBRiK: Ja! Hát tényleg felületes voltam. Amúgy én nem büntettem volna meg őket,dehát én nem vagyok ellenőr, bár egy észlény már javasolta hogy legyek az ezekután.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 13:36:17

A rendszerváltás környékén piacoztam románokkal, autóval hurcoltam őket
Elmondták, hogy a helyi vajda, merthogy szinesbőrüek voltak, eligazitotta őket, vegyenek villamosjegyet, ne hallja meg hogy valaki bliccel
Akkormost az angol vagy a román a balkáni?

2010.05.06. 13:36:20

@mr_x: neked idemásolom a fenti kommentemet:

"ez azért van, mert Angliában a bliccelők száma 0,01%. Magyarországon meg 25-30%.
Ez a különbség aztán visszaköszön az ellenőr magatartásában is."

Érted a különbséget és az összehasonlítás feleslegességét ?

orient 2010.05.06. 13:38:19

@A Galaxis Elnöke: na akkor elárulom gyökeres pestiként engem is megszívattak már a szar gépek. Bedugtam, hallottam működik láttam is ráfitymált valamit, megmondom őszintén nem tanulmányoztam eléggé, majd az ellenőr elkapott hogy nincs kezelve. Mondom kelve lett ott van rajta. Az semmi nem látszik hogy az a hivatalos kód lenne. Hát nyalják ki a seggemet. Még a régi komcsi lyukaszók is jobbak voltak. Az legalább kilyuggatta, és látható volt hogy mi van...

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 13:40:17

@orient:
Hollandok még be is lehettek volna lőve, oszt leverik a kontroller fejét
Jobb a brit, azokkal királyilag rokonságban is vagyunk

ier6w7i 2010.05.06. 13:41:07

Londonban bizony úgy van kialakítva a busz, hogy csak az első ajtón szállhatsz fel, bérletet nemcsak megmutatod, hanem a csipogóhoz hozzá is érinted.
A metrón sem csak besétálsz, hanem egy elég messzív kapun haladsz át a legtöbb helyen (máshol csak forgókar, de mindenütt ott egy alkalmazott, aki figyel, hogy ne slisszolj be!)nemcsak befelé, hanem a kijáraton is!

Nagyon fontos, hogy a magyar emberrel ellentétben ott bizony nem sértődik meg senki, ha elő kell venni ilyenkor a bérletet (OK, elég hozzáérinteni, de akkor is kéznél kell hogy legyen) és ha jön a kalauz, akkor sem pofavágás van felháborodottan, hogy ugyan miért zaklatják a kedves utast. És bizony ha nem jó a jegyed, akkor pótdíjaznak (nem büntetnek).

Sajnálom a delikvenseket, akik kishazánkban így megjárták. Mondjuk ha ez egyik jegyet sikerült rendesen kezelni, akkor tudhatta/láthatta/halhatta volna, hogy ez nem olyan elktronikus jegy mint náluk, de igaza van sok posztolónak, a BKV jegy primitív, az érvényesítő készülék nekem is van hogy működik van hogy nem.

dekás dezső 2010.05.06. 13:41:39

itt nálunk venezuelában meg alanyi jogon jön házhoz az ingyenes villamos és nagycsöcsű/farkú ellenőrök masszírozzák a kedves mindenható utast, távozáskor meg egy 25 kilós színarany villamoskereket adnak szuvenírként;)

Gabyka 2010.05.06. 13:42:38

@szgyula:

Ezen szétröhögtem magam:)
Végre nem csak az idióta vitázás, hanem a szórakoztatás. Köszi.

Olvasgatva a blogot, kíváncsiságból utánanéztem az áraknak.
Eredmény:
Magyar minimálbérből BUdapesten vehetsz 188 db jegyet, 39 db VAGY 39 db napijegyet Vagy 6,4 havi bérletet.

Brit minimálbérből Londonban vehetsz 220!! db jegyet (3 zónás), VAGY 103 db !!!!!!!!! napijegyet Vagy 7,6 db havi bérletet.

Tekintettel , hogy hónapokat töltöttem Londonban, és ismerem a tömegközlekedés ottani állapotát ( járművek, hálózat, járatsűrűség), összehasonlítva az árakkal a konklúzió:

FUCK YOU BKV!

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 13:43:51

@megmondtam?megmondtam:
Nae akkor az angilus hoyg utazik?
Elötte 4évig itt fog dekkolni 2 átszálló közt
Merthoyg 4év bpesti ittlakást vizionálnak

Disznó Úr 2010.05.06. 13:47:16

Kicsit off, de a jegykezelési technikákról jutott eszembe, talán itt a lehetőség, hogy valaki felvilágosítson a következőkről:

1989-ben voltam a haverokkal NDK-ban (még láttam a berlini falat bocs)és ott a buszokon egy számomra máig megfejtetlen jegy rendszer volt. Egy nagy gépezetből, mint a wc papírt lehetett kihúzni a jegyet, mindenféle akadály nélkül, tehát akár 1 métert is. Mi becsületkasszára tippeltünk, de perselyre nem emlékszem (ettől még lehetett).

Utólag restellem, de túlságosan azért akkor nem foglalkoztatott a dolog, tehát ezek után nem is erőltettük a fizetést.

Ha valaki esetleg képben van a hajdani kelet-berlini közlekedéssel kapcsolatban, kérem világosítson fel.

mr_x 2010.05.06. 13:47:26

@Kulics: "ez azért van, mert Angliában a bliccelők száma 0,01%. Magyarországon meg 25-30%.
Ez a különbség aztán visszaköszön az ellenőr magatartásában is.
Érted a különbséget és az összehasonlítás feleslegességét ?"

Ertelek, szoval ha esetleg felmegy a bliccelok szama 45-50%-ra akkor helyben agyon is loheti a turistat?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 13:49:43

@Mike36:
"hol kell jelentkezni? :D "

HAGYÓmányos helyen érdeklődj, de vigyél egy nokiás dobozt, meraz udvariasság oJan heJen

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2010.05.06. 13:55:19

@Kulics: ha megáll egy metrómegállóban a szerelvény és kinézel onnan, ahol éppen állsz/ülsz a metrókocsiban, szerinted hány helyről tudsz megbizonyosodni arról a fali és egyéb jelölések láttán, hogy melyik megállóban is vagy?? (megsúgom: az esetek 80%-ban csak a füledre ill. a helyismeretedre tudsz hagyatkozni.) Bármibe lefogadom, hogy a japcsi, vagy akármásik metróban mindenhol tudod, hol jársz, csak a látásodra hagyatkozva is. Sajnos.

cicmen (törölt) 2010.05.06. 13:56:31

@mr_x: Ha ebből az aspektusból vizsgáljuk akkor az angol feliratos Kontroll film után ki is akarták próbálni a feelinget, vagy a mamának tetszett a Csányi,vagy a Badár és velük akartak találkozni.

mr_x 2010.05.06. 13:56:58

@Disznó Úr: "Egy nagy gépezetből, mint a wc papírt lehetett kihúzni a jegyet, mindenféle akadály nélkül, tehát akár 1 métert is. Mi becsületkasszára tippeltünk, de perselyre nem emlékszem (ettől még lehetett)."
Bedobtad a penzt, es huztal egy jegyet.
Ha tobb mint egyet huztal akkor megbuntetett az ellenor, ha nem dobtal be penzt, akkor meg latta az ellenor hogy nem dobtal be, mivel a jegykiado ugy volt kialakitva hogy a penz csak 3-4 jegy kiadasa utan esett le addig egy forgo tarcsaban lathato volt hogy mennyit dobtal be.
De ha nem volt ellenor az utastarsak akkor is megszoltak ha ingyen huztal jegyet!

cicmen (törölt) 2010.05.06. 14:03:21

@fuckin frank: Felkeltetted az érdeklődésemet! Nagycsöcsű? Izgi! Szinarany nem gagyi? Már kint is vagyok a megállóban! De ugye nem átb.-szás?

2010.05.06. 14:06:33

@mr_x: NEm érted. Ha nyugateurópában is ekkora lenne a csalás aránya, akkor ott se a humanizmus menne.
Ez iylen pofonegyszerű, semmi összeesküvés nincs benne, meg felsőbbrendűség. A magyar emberek is szivesebben laknának olyan országban, ahol humánus az állam és az emberek is mert nem a korrupció és a csalás lenne a főszereplő. Sajnos a magyar emberek szellemileg nem értek meg rá, hogy ilyen országban éljenek. Ennyi. Csapó, végefőcím.

mr_x 2010.05.06. 14:21:19

@Kulics: "NEm érted. Ha nyugateurópában is ekkora lenne a csalás aránya, akkor ott se a humanizmus menne."
Te nem erted. A csalas megfekezesere nem az a legjobb ha bunkok az ellenorok, hanem ha megfelelo az infrastruktura!
Bp-en szo nelkul szoktam a trollok mellett elmenni pedig mindig van napijegyem vagy berletem. Egy ideig kiabalnak utanam, aztan abbahagyjak. Eddig egy sem jott meg utanam.
Szoval jegy nelkul is siman meguszom a buntetest, viszont egy turista hazasparral egyszerubb szivozni es nagyobb az esely hogy fizetnek ahelyett hogy megvernek az ellenort.
A londoni metron ezt nem tudnam megcsinalni, mert a kapu nem enged.
Viszont ha odamegyek a babakocsis kapuhoz akkor az or szo nelkul beenged mert feltetelezi hogy van jegyem.

2010.05.06. 14:29:54

@mr_x: én arra akartam magyarázatot adni, hogy odakinn miért humánusabbak.
Nem tudom, hogy lehet a bliccelést megfékezni, ez amúgy híven tükrözi minden más közállapotunkat is, úgyhogy hosszú téma lenne. Ez FONTOS !!!!

Mike36 2010.05.06. 14:31:31

@horex: és utána raknak bele nekem 20 ezreseket? :D

Trackback 2010.05.06. 14:32:19

@orient: "na akkor elárulom gyökeres pestiként engem is megszívattak már a szar gépek. Bedugtam, hallottam működik láttam is ráfitymált valamit, megmondom őszintén nem tanulmányoztam eléggé, majd az ellenőr elkapott hogy nincs kezelve."

Aha. A bibi csak az, hogy egy tősgyökeres pestinél bérlet van. Ahogy nálam is, immár húsz éve. Nem is ért inzultus senki részéről érdekes módon.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.06. 14:34:02

@Kulics: "Nem tudom, hogy lehet a bliccelést megfékezni"

Megmondom. Ingyenessé kell tenni.

- Nem kell pénzt költeni a jegyek kiadására, ellenőrzésére.
- Autósok átszállnak BMV-re, kisebb lesz a dugó, gyorsabban mehet a tömegközlekedés is.
- Többen utaznak, sűrűbbek lesznek a járatok.
- Többen utaznak tiszta ruhában, jobb lesz az átlag.

mr_x 2010.05.06. 14:40:48

@Kulics: "Nem tudom, hogy lehet a bliccelést megfékezni"
Mindenesetre nem ugy, hogy a problemasabb esetet ignoraljak (pl aki szo nelkul otthagyja oket esetleg leorditja a fejet) es a konnyu predara szallnak ra (kulfoldi aki veletlenul bliccel, mert pl nem feltetelezi hogy ha pittyeg a gep akkor meg nem biztos hogy kezelte a jegyet vagy mert nem lyukasztott atszallasnal - nem tudom a vilagon hol mashol kell atszallasnal lyukasztani)

mr_x 2010.05.06. 14:52:27

@A Galaxis Elnöke: "A bibi csak az, hogy egy tősgyökeres pestinél bérlet van. Ahogy nálam is, immár húsz éve. Nem is ért inzultus senki részéről érdekes módon."
Regebben amikor meg Pesten eltunk, nalam is volt mindig berlet, kiveve amikor a tarcamat a masik nadragomban felejtettem.
Persze jott az ellenor, es hiaba magyaraztam hogy van berletem csak otthon felejtettem, mondta hogy akkor menjek el az Akacfa utcaba (szigoruan munkaidoben) es mutassam be, akkor kevesebbet kell fizetnem. Na erre otthagytam, es erdekes modon nem futott utanam.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 14:53:22

@atpijkamo:
Autósok átszállnak BMV-re"

Höhö, a tudatalatti :)

eml 2010.05.06. 14:54:05

@alte trottel:
Ez jó! ezt még nem hallottam.

eml 2010.05.06. 15:04:19

@Eric_Cartman:

premier.mtv.hu/Hirek/2010/04/02/10/Jaratritkitas_lesz_a_17_milliardos_allami_BKV_tamogatas_ara_.aspx

A BKV állami pénzt kap, nem tudja önmagát fenntartani. (Meg se próbálja)

Ha 5 milliárd forintot kap a BKV az államtól, akkor azt az állam a befizetett adóbevételekből adja.
Az állami és önkormányzati cégek dolgozói szintén állami pénzből kapják a fizetésüket, tehát őket kihagyjuk a 'tényleges' adófizetők közül, mivel amit ők fizetnek adót, azt is az adóbevételekből kifizetett fizetésükből fizetik vissza.

Magyarországon van kb 2,5 millió tényleges adófizető.

Ha csak 5 milliárd forintos BKV támogatást tételezünk fel, akkor:

5000000000 Ft / 2500000 fő = 2000000 Ft/fő

Ha azt feltételezzük, hogy ez egy éves összeg, amit egy év alatt a tényleges adófizetők termelnek meg, akkor :

2000000 / 250 = 8000 Ft/fő/nap

Azaz egy évben minden munkanapon csak a BKV 5 milliárdos támogatására 8000 Ft-nyi adóbevételt kell minden dolgozónak termelnie - átlagosan.
Ez arra az esetre, ha a munkajövedelem terhéből számítjuk.

Ha Áfa és egyéb dolgokat beleveszünk, 10 millió embert és 365 napot, 5 milliárd esetén az csak 1370 Ft, de azt akkor csecsemőtől aggastyánig mindenki, és minden nap befizeti.

Utó Pista 2010.05.06. 15:42:08

@FaBRiK: "és nem emlékeztem, hogy már olvastam, hogy van egy belsős utasítás arról, hogy külföldieket nem büntetünk."

Hát persze, mert a külföldi az szép, az jó....
Vajon Londonban sem büntetnek meg engem?

ZöldszemM2 2010.05.06. 15:45:53

És mondjátok a 65 év feletti kedvezmény csak a magyarokra vagy minden únios pógárra vonatkozik ?

Holnapután megyek Londonba !!
Más : 5 x vótam nyugaton, eddg 3 x kaptam nyúgdíjas kedvezményt múzeumoknál. Egyszer Párizsban, de mint kiderült lengyel volt a beléptető csaj és a magyariakhoz való szimpátiából adta a kedvezményt - útólag - valahogy kiszúrta, hogy magyari vagyok - jött utánam, hogy van valami nyúgdíjas kedvezmény !
Közlekedési eszközön soha fel se merült. Csak mi adunk minden vénnek kedvezményt ??
Ilyen jól megy ??

ZöldszemM2 2010.05.06. 16:04:49

@mr_x: Én meg még 86 -ban ( a csernobil idején ) Hollandiában jártam. Rotterdamban egy szép hajókirándulás után még megnéztük a spacetowert, majd mondom a nejemnek villamosozzunk egy kicsit. Ok. egyszer szállunk le - szemben jön egyfiatallember és mondja : tikit , tikit én meg azt hittem szinházjegyet akarna eladni nekem. Én meg tolom lefelé mondom : no tickit, no tikit. Aztán kapcsoltam : ez az ürge a jegyünket kéri. Ami vót a napi bérlet a belépők része vót. Na mutatnám, de hirtelen sehol nem találom. Már kivert a veríték, a két ürge meg csak vár - vár sőt még két kollégája is odajön - makogtak valamit hollandosul olyan rádió adó vevőn. mondom Wir sind Turisten !
Nem hatotta meg őket. A poén az vót - a villanyos nem indult. Bámult a sok hollandus.
végre valamelyik zsebből előkerült a jegy mutatom, végre megnyugodnak. még kérdem : Alles ist Ordnung ? Ja mondják. én mutatom mehettek Yoe áre idiot !
Elkotrodtak és mi is.
nem hatotta meg őket, hogy Turistenek vagyunk. csak utólag azt sajnálom, még egy kicsit várakoztatni kellett volna a villamost.
ű Ettől függetlenül szép ország Hollandia !!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.06. 16:18:06

@eml: Három nullával tévedtél. Az semmi.

FaBRiK 2010.05.06. 16:21:52

@eml: "5000000000 Ft / 2500000 fő = 2000000 Ft/fő"
???

Melyik számrendszerben?

2010.05.06. 16:37:57

@atpijkamo: ingyenessé? Milyen alapon? Ez egy szolgáltatás, ráadásul iszonyat energia és pénzigényes.
Miért szaporítanák a járatokat, ha sok lenne az utas? Mi kényszerítené rá őket, hogy még több pénzt fektessenek bele, ha bevételi oldala nulla?
Miért fizesse az ország 8 millió lakója adójából a 2 millió által használt békávét.
bocs, de agyrémeket irsz. Kommunista kiáltvány... rémlik valami ?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.06. 16:43:35

@Kulics: Számolj utána: mennyi orvosi-, gyógyszer költséget takarít meg azzal az ország, hogy tisztább a levegő, kevésbé lesznek betegek az emberek. Kevesebb utat is kell építeni, ritkábban kell felújítani. A tömegközlekedés sokkal hatékonyabb az autózásnál.

campobaszo 2010.05.06. 16:57:03

Az írásból nem derül ki,hogy az ellenőr mennyi pénzt vett át.Mert ugye amikor pénzt vesznek át,akkor nem büntetnek,hanem saját zsebre dolgoznak."Ideális" esetben persze ilyenkor az utas is jól jár,mert nem a büntetés teljes összegét kérik tőle.

Ugyanakkor az is sajnálatos,ha valaki úgy gondolja,hogy első látásra meg tudja állapítani valakinek az állampolgárságát.

szgyula 2010.05.06. 17:16:28

Izé, feleségem poroszoknál nem pecsételte le a napijegyet. Ellenőr megmutatta, hogy kell és elmagyarázta, meyiket jegyet kell, melyiket nem. Így is lehet...

FaBRiK 2010.05.06. 17:49:56

@campobaszo: Valami nyugtaszerűt adott át nekik. Őszintén szólva nem ezen volt a hangsúly, így nem elemeztem ki.

Ugyanakkor hidd el, hogy elég jól meg lehet állapítani a származást (bár abban igazad van, hogy az állampolgárságot elég nehéz lenne, mert az általam felismert magyarról nem tudom, hogy szlovákiai, romániai, ausztriai, vagy kanadai magyar-e).

És hidd el, nagy többségében még a kínaiakat is meg tudom különböztetni a többi ázsiaitól. Csak gyakorlat kérdése.

De egy tipikus angolt felismerni nem kunszt.

phyllo 2010.05.06. 18:04:34

@Disznó Úr: Ez az úgynevezett becsületkassza volt a béketábor néhány országában.
Moszkvában is ilyen rendszer volt, természetesen a magyarok nem fizettek, hanem ráütöttek a kasszára, mire az megcsörrent mintha pénzt dobtak volna bele, utána letépték a jegyet.
A metro 5, a troli 4, a villamos 3 kopejka volt.
1 kopejka=16 fillér
Nem futotta a magyar turistának a 8-10 trapper és levis farmar árából.
trapper=150 rubel
levis=180 rubel

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.05.06. 19:24:12

horex 2010.05.06. 11:54:10
@FaBRiK:
Minek jössz a homar-ra
ilyen udvariassággal?
Téged még ekézni sem lehet
:))

na, ezért kell itt "read-only" üzemmódban menni.

2010.05.06. 20:17:56

@atpijkamo: ebben tökéletesen igazad van. Ámde ! Ezek nagyon áttételes előnyök, ellenben a BKV ingyenességéhez MOST RÖGTÖN bele kéne tenni a pénzt, ami meg nincs. Érted ?
A most kiadott pénz áll szemben a jövőben esetleg megjelenő megtakarítással. Ezt egy nagy szufficitben levő államháztartás engedhetné meg magának, ami Magyarországon nem volt és nem is lesz. Kérem kaccsolja ki.

eml 2010.05.06. 20:46:01

@atpijkamo:
Tényleg elkúrtam! Sorry!

Ló se asztal, mégis négy lába van.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.06. 22:28:19

@Kulics: Akkor a nyugdíjalapokat is fel kell szántani... Ez enm érv. Százmilliárdokat lőnek el a bankok talpraállítására, autópályákra... Ha így gondolkodunk, mindenki ássa meg a sírját és feküdjön bele.

2010.05.07. 10:44:16

@atpijkamo: nem érv??? most viccelsz ?
Tessetek volna olyan parlamentet meg pártot megtenni győztesnek aki ezt megcsinálja. A demokrácia a tömeg uralma... ha a tömeg nem ilyet akar, mint te akkor ez van.
Nem értem a problémádat.

XCat 2010.05.07. 11:16:39

@Kulics: Én a helyedben nem hangoztatnám, hogy nem szeretem a győzteséket.. tegnap szólt rám egy kedves jóakaróm, hogy nekem sem kéne, mert itt nemsokára jóvilág lesz ám. :D

XCat 2010.05.07. 11:42:08

@CatMother: Bár tulajdonképpen le van szarva.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.07. 11:53:47

@CatMother: Minden le van szarva! A szar is le van szarva!

Ficak 2010.05.07. 11:54:19

Most voltunk olaszországban, ahol a vasúti jegyet is az állomáson kezelni kell(ett volna, de mi nem tudtuk).
Jött az ellenőr és angolul elmagyarázta, hogy az állomásokon van egy sárga gép és felszállás előtt ott kell lepecsételni kb úgy mint nálunk a metrónál. Elmondta, hogy most ráírja kézzel de visszafele ne felejtsük majd el.Végig kedves, udvarias és segítőkész volt úgy hogy tulajdonképpen blicceltünk a vonaton. Fényévekre el vagyunk maradva még Olaszországtól is.

XCat 2010.05.07. 11:54:31

@atpijkamo: Igen. Örülök hogy átlátod a koncepciót.

XCat 2010.05.07. 11:57:25

@Ficak: MÉG olaszországtól is? miért "még"? Mondjuk a maffiánk, az fejlettebb.

Whoo 2010.05.07. 11:57:27

Basszus, szerencse, hogy nem lattam ezt a posztot korabban. Beleolvastam a kommentekbe, es...

Ez ugye nem komoly? Ha szep hazankba megy valaki, akkor tanuljon meg magyarul??? Gondoljatok, hogy egy csori turista a 300 forintos jegyen fog sporolni??? Meghogy ezaz, b!sszuk meg az osszes turistat???

Emberek! Nemtom, hogy megy-e meg az orszagimazs kampany kulfoldon, de ezek szerint ugyanolyan kidobott penz, mint a mit ellopkondank a fejesek. Ennyire nem lehettek hulyek! Nyaljak a nyugat segget, hogy valaki betevedjen kis hazankba nemi valutaval, utana meg a jofajta bunkok elkezdenek arcoskodni, hogy "nehogyma csak angolu tuggya kocsog"... Tenyleg le kene zarni a hatarokat, es boldoguljon mindenki ahogy tud.

A srac meg aki itt szidta UK-t, csak annyit, hogy tobb mint 3 eve elek itt, es egyszer sem buntettek meg semmire. Valamit nagyon rosszul csinalhatsz te baratom. Itt sincs kolbaszbol semmi, sot qrva sokat kell melozni, de van latszatja. Amennyiben neked nem jott be itt az elet, akkor mi a fenejert nem huztal mar haza jo regen?

A legnagyobb kulonbseg talan a ket orszag kozott, hogy otthon arra jatszanak mindig, hogy RETTEGJ. Felj az ellenortol, felj az apehtol, felj a rendortol, hogy melyik civil autobol trafizik, stb, stb. Itt tisztan meg vannak adva a szabalyok, es ha betartod, akkor nincs mitol felned. A trafi nagy sarga dobzban van jol lathato helyen mindenhol az ut mellett, nem civil autoban besunnyantva valami fa moge. Ha igy is beszopod, akkor meg is erdemelted. Tomegkozlekedesen csak ugy bliccelhetsz, ha nagyon akarsz, akkor viszont ha elkapnak, akkor szivsz. NEm ugy van, mint otthon, hogy kaller probal ravenni, hogy igazold magad, meg rendorrel fenyegetozik, es annyi. Itt tobbnyire kaller mellett rendor, es ha elkaptak, akkor PRIUSZOD lesz egy nyamvadt blicceles miatt. Erkolcsi bizonyitvanyt utana elfelejtheted egy idore. Buncselekmeny.

Nem kanaan, de sokat lehetne az itteni dolgokbol tanulni. Csak egy pelda:NI Number (TB szamhoz hasonlo) megigenylesehez el kell menni egy interjura, ahol ha nem beszelsz angolul, akkor kerhetsz magyar tolmacsot! Nemhogy a turistatol varjak el, hogy angolul beszeljen. A leendo munkavallalo is kerhet tolmacsot maganak, pedig meg a nyelvet sem beszeli sok.

Fuu.. kicsit felb!sztam magam ezen a sok hulyesegen. Kifujom a gozt, es iszok egy kv-t.

Ja, ezert tart ott :D

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.07. 12:08:50

@CatMother: Hát mert van Európa fejlettebb része, meg a déli része, meg a Balkán.

XCat 2010.05.07. 12:20:58

Jah és hogy a déli, az lejjebb van. Értem.

zooDoo 2010.05.08. 17:58:17

@Whoo: Igazából nem tudom mit vársz, a kommentelők java része életében nem járt sehol, és így számukra Budapest az egész világ. Valamelyik politikus mondta is, hogy itt nem csak a kormánnyal meg a rendszerrel van nagy baj, hanem az itt élők agyában is vannak komoly problémák... De most az ilyen horex, cicman egysejtűek valószínűleg lefejezéssel büntetnének minden turistát, aki a buszaikra felmer szállni jegy nélkül. Beléjük ivódott már a jogszolgáltatás igazságtalansága, így úgy gondolják, ha ők szívnak, szívjon más is.

Nekem Franciaországban az egyik francia megakarta venni az első jegyet, hogy megmutassa, hogy is működik az egész rendszer.

Sokszor az ilyen bunkó, gyűlölködő (kommunista, balkáni vagy tudom is én milyen tizedik világbeli, még parittyával mamutot vadászó) embertársaiknak szívesen mondaná az ember, takarodjatok haza, de hát már sajnos otthon vannak!

deak.atti 2010.05.18. 09:14:01

Üdv!

Párizsban töltöttünk pár éve egy 4-napos hétvégét. Ott az égvilágon semmi problémánk nem volt a tömegközlekedéssel. Minden világosan, érthetően ki volt írva franciául, angolul, és németül is. Tisztán értelmezhető volt, hogy egy jegy 1.30 EUR, egy 10-es gyűjtőjegy 10 EUR, a RER-re (az ottani HÉV, ami behoz Orly-ról, meg kivisz Versailles-ba, van belőle 6 vonal) 2.5 EUR-os jegy kell ... semmi, ismétlem semmi gondunk nem volt. Mondjuk, ha ott lementél a metróba, és érvényesítettél egy jegyet, akkor amíg fel nem jöttünk a felszínre, azzal a jeggyel közlekedhettünk. Ha négyszer kellett átszállni, akkor négyszer szálltál át ugyanazzal a jeggyel, termpészetesen 60 percen belül. Ezt kéne itthon is megvalósítani, hogy egy 300 forintos jegy 60 percig legyen érvényes, nem csak egy útra, ami akár 2 megálló is lehet (csak a metrón van szakaszjegy, buszon/villamoson nincs!) és nem lenne ennyi bliccelés.

DA

Kerámia_53 2010.06.03. 13:00:15

Adva van egy burzsuj "pár", akik még a 300 forintos jegyen is spórolni akarnak (ami nekik annyi, mint egy magyar melósnak 1 Ft) Erre jösz te és magyar létedre ezeket a kizsákmányoló, kapitalista, csaló mocskokat véded! Hát igen, ilyenkor én is szégyenlem, hogy magyarnak születtem!

Kerámia_53 2010.06.03. 13:44:31

@zooDoo: Valószínűleg "az ilyen horex, cicman egysejtűek" nem lennének annyira bunkók helyesírásban, hogy azt írják: "felmer" , "megakarta" ... És igen: mi itthon vagyunk -akinek a francia (angol, belga, stb...) életstílus tetszik, takarodjon oda!!!!

FaBRiK 2010.06.07. 14:23:13

@Kerámia_53: :-)

Az életstílusról egyébként senki sem írt.

Mellesleg én pl. imádom a görögök életstílusát, el is takarodnék oda, csak nem nagyon van nyitott pozíció.

volutx (törölt) 2010.07.14. 14:20:17

Azért a londoni tömegközlekedéssel nekem is meggyűlt a bajom.
Egy 4 megállós metró útra 4 fontot kellett fizetnem, de hát próbáltam volna szólni a 2m-es négernek?
A 3 napos jegy pedig majd 20 font ami nem semmi. Igaz 19 metróvonal van.
Legjobb a belgiumi (Brüsszel, Antwerpen). Ott a kutyát sem érdekli van-e jegyed, soha nem kellett vennem, és a metróba is le tudok menni jegy nélkül, ellenőrt meg sosem láttam.

kiskakas 2011.08.09. 20:01:45

Hogy is mondta HOFI?
Nálunk egy főre két bunkó esik!
Sajnos.....

Sevy 2011.09.24. 12:36:58

A poszt toló kedves volt, én meg szőrszálat hasogatok. Ha már homár, legyen kövér.

Bűntet = büntet
Kűlsérelmi = külsérelmi
süti beállítások módosítása