Tékozló Homár

Köcsög süketnek nevezte az utast a MÁV biztonsági őre

2010.07.06. 09:16 | szily | 156 komment

Borzasztó presztizsveszteség lehet a MÁV kallereinekbiztonsági őreinek, hogy hiába tesznek le nap mint nap sokmindent az asztalra, a közvélemény mégis egyértelműen a BKV-ellenőröket tartja nagyobb bunkónak. Megfelelő visszajelzés nélkül egy dögnyúzó vagy egy online újságíró sem tud dolgozni, érthető is, hogy a mávosok néha bepipulnak. I. története egészen friss, kedden reggel, nem egészen 2 órája mutatta meg neki egy alkalmazott, hogy ő is ember.


Pár sorban szeretném leírni, a mai nap reggel történteket. (2010.07.06)

Vác- Bp. Nyugati (reggel 7:30 körül ér be Bp.-re) között közlekedő személyvonattal érkeztünk meg édes kettesben Budapestre. Az utolsó kocsiba nem lehetett felszállni, le volt zárva. Van ilyen.

Leszálláskor is akadályba ütköztünk az utolsó előtti kocsi, utolsó előtti ajtaja nem nyílt ki. Van ilyen.

Na de, hogy olyan is legyen, hogy a kapunálló ellenőr le köcsög süketezzen minket, azért ilyen már ne legyen. Az történt, hogy mentünk az ellenőrök felé, mentünk? vitt minket a tömeg, majd bérlet mutatása nélkül áthaladtunk a kapun, mikor is a kapun túl 3-4 méterre jártunk egy igazán udvariasan csengő utánunk szólás történt: „A bérleteket kérem köcsög süket!” Visszafordulván oda léptem az „úriemberhez”, hogy nem egészen ezeket a szavakat kellene használni, egy bérlet felmutatására való kéréshez. Majd mondtam neki, hogy az azonosító számát, meg a nevét had kérjem el, erre jött a meglepi mozdulat. Levette a mellényét, összehajtotta és elsétált, persze a lelkes kollégák rögtön a fedezésére indultak.

Páromnak és nekem is éves bérletünk van, melyet természetes a „köcsög-süket”-ező kollégájának meg is mutattunk.

Eddig meg se fordult az a fejemben, hogy minden egyes alkalommal elő vegyem a bérletemet, mivel amikor autót vezetek, akkor se állok meg minden egyes rendőrnél, hogy igazoljam magam. Amikor kérik természetesen megmutatom...

Üdvözlettel:
I.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicmen (törölt) 2010.07.06. 10:22:17

Ellenőrnek álcázott személy!
Ez fenomenális!
Valaki beáll jegyet ellenőrizni a nyugati kijáratához önszorgalomból?
Szerintem csak reménykedsz, hogy van nagyobb marha még nálad is!

eves_berlet 2010.07.06. 10:22:18

@agent_x: Személyesen, de gondoltam ez az első beírásból egyértelmű volt. Jó látni, hogy mindkét oldalon vannak hozzászólások. Azt nem értem, mint ahogy leírtam, hogy a kollégájának megmutattuk a bérletet, és mégis mi lettünk a végén a rosszak. Ez vicc skacok. Az nem érdekes, hogy a számát nevét kéred, akkor nem vállalja fel, hogy Ő szólt be, és a többi bérletbiodroid meg körül állja és csakhogy nem SÜN!!! SÜN!!! bekiabálással fedezik.

Terézágyú 2010.07.06. 10:23:14

@Vimi:
"Nem akarom megbantani a sok okostojas posztolo fikazot, de ok eletukben nem lattak vonatot, es palyaudvart is csak terepasztalon."

Tévedés, húsz éve rendszeresen vagyok kénytelen vonaton utazni. Pont.

gyutyka 2010.07.06. 10:24:29

Szerintem is köcsög a süketje.

waces · http://blog.waces.hu 2010.07.06. 10:24:48

@Terézágyú: akkor tudod, hogy az ellenorzes befele folyamatos es kifele csak szuroproba szeru (hisz a kalauz a vonaton mar ellenorizte a jegyed/berleted ervenyesseget).

belekotyogok 2010.07.06. 10:24:58

@eves_berlet: ha éves bérleted van, akkor bizonyára egyértelmű, hogy miért állnak ott az ellenőrök. Ja, és lehet, hogy az ellenőr nem látta, hogy te már másnak megmutattad...

Más kérdés, hogy az ellenőr reakciója sem volt épp megfelelő.

Terézágyú 2010.07.06. 10:25:01

@waces:
"nem, nem ezert vannak ott. (a rendoroknek se igazolod magad allandoan es automatikusan). azert vannak ott, hogy 1. kiszurjek az utazasra alkalmatlan egyedeket, 2. keres alapjan ellenorizzek a jegy/berlet ervenyesseget."

Látom te se tudsz olvasni, úgyhogy nyilván ezért nem olvastad el a táblát, ami ki van téve oda a kapukhoz: jegyellenőrzés.

Vimi 2010.07.06. 10:25:55

@Terézágyú:

Es akkor 20 ev tapasztalataval latod, hogy ami a MAV-nal folyik az mirol szol.

Egy normalis orszagban NEM beszelhet igy egy alkalmazott egy fizetos utassal, vagy szerinted igen ?

pause 2010.07.06. 10:26:32

1: kocsog suket megnevezest nem vesszuk magunkra
2:ezek utan csak a mutato ujj hatul kozepso elol gyurus hatul komboval szabad felmutatni a berletet neki.ha eljut az agyaig akkor visszaszolni,hogy mert megerdemled,ha nem akkor neked is jobb kicsi:P

waces · http://blog.waces.hu 2010.07.06. 10:26:39

@Terézágyú: ami a befele (peronok/szerelvenyek iranyaba) valoban meg is valosul (ld fent). kifele tovabbra se _kotelezo_ felmutatni a berletet. (mivel te is gyakran utazol, gondolom nem kell bemutatni a bekesen alldogalo/beszelgeto/cigizo ellenoroket. egyszer kivancsisagbol menj oda es mutasd be nekik a berleted)

agent_x 2010.07.06. 10:28:42

@eves_berlet: akkor kérlek magyarázd már el nekem, hogy tudtál egyáltalán felszállni a vonatra, ha nem nyílt ki az ajtó? vagy ez ilyen újfajta társasjáték, h. menj tovább az első zárt ajtóig és dobj egyet a kockával. ha 6-os, mutasd fel a bérleted, különben köcsög leszel és kimaradsz 2 körből.

Vimi 2010.07.06. 10:28:42

@Terézágyú:

"Látom te se tudsz olvasni, úgyhogy nyilván ezért nem olvastad el a táblát, ami ki van téve oda a kapukhoz: jegyellenőrzés."

Ne viccelj mar, jegyellenorzes muhhahaaha, meg soha sem neztek meg, evek ota jarok DK-rol, fingjuk sincs, hogy ervenyes vagy nem

labi 2010.07.06. 10:29:16

@Zölderdő Béla: "Vajon honnan tudta a kedves posztoló, tömegben(!), 3-4 méterre(!) a kaputól, hogy a "köcsög süket" neki szól?"

Hehe, no igen... :)

Terézágyú 2010.07.06. 10:29:29

@waces:
"akkor tudod, hogy az ellenorzes befele folyamatos es kifele csak szuroproba szeru (hisz a kalauz a vonaton mar ellenorizte a jegyed/berleted ervenyesseget)."

Basszus te tényleg nem tudsz olvasni.

Fentebb leírták, hogy a vonaton van jegyvizsgáló, de rövid vonalakon nem mindig ér végig a vonaton.

Mellesleg igenis kifelé is kérik, mármint igenis kimondják a szájukkal, hogy kérik.
Lehet, hogy személy szerint nem mondják mindenkinek, de mondják.
És ha az előtted állónak mondják, de neked, aki közvetlenül utána jössz, már nem mondják - mire te úgy veszed, hogy akkor neked nem kell felmutatni, akkor hadd ne mondjam, hogy mit csinálj.

cicmen (törölt) 2010.07.06. 10:30:18

@eves_berlet: Zárva volt a vagon ajtó, ezért bosszúból provokáltad az ellenőrt! Világos a történet! Az ellenőrnek tele volt a f.sza a hozzád hasonló nyegle arcokkal és beszólt! Valahol lelki társak vagytok! Nem érzed?

Vimi 2010.07.06. 10:30:25

@agent_x:

Na te se jarsz nap mint nap MAV-val...

eves_berlet 2010.07.06. 10:31:33

@agent_x: Elmagyarázom: Másik ajtón, az előtte levő kocsinál. ;) leleményesség :)

Terézágyú 2010.07.06. 10:33:07

@Vimi:
Az, hogy ezek az ellenőrök milyen hatékonysággal dolgoznak, az más kérdés. Ezért írtam fentebb, hogy meg kellene szüntetni a kapukat.
De addig, amíg ott vannak, addig fel kell mutatni a jegyet, bérletet - ha nem akarsz magadnak felesleges gondot.

A poszt toló úgy látszik akart, ahogy valaki fentebb írta, biztos ilyentől van merevedése, hogy "nem mutattam fel a bérletemet az ellenőrnek, milyen fasza gyerek vagyok"...

kalloa121 2010.07.06. 10:36:22

"(...) nem egészen ezeket a szavakat kellene használni, egy bérlet felmutatására való kéréshez."

" (...) had (sic!) kérjem el..."

Szívesen meghallgattam volna a posztoló és az ellenőr párbeszédét. A történetből, illetve annak bámulatosan magyaros megfogalmazásából úgy tűnik, két döbbenetesen értelmes egyed találkozott.
Értem én, hogy nyelvtannáci vagyok, de értsétek meg: nem tartom valószínűnek, hogy a kapuőr otthon Heideggert olvasna, ám a posztolónak sem esne le az orra, ha legalább egyszer elovasná azt, amit leírt, és csak EZUTÁN adná közzé.
Én nyilvánosan nem énekelek, mert valszleg letartóztatna az erkölcsrendőrség, vagy megköveznének, ezért nem értem, hogy miért ír az, aki még egy épkézláb mondatot sem képes összerakni.

Vimi 2010.07.06. 10:39:30

@Terézágyú:

Szerintem meg nem. Igy semmilyen korulmenyek kozott nem beszelhet egy alkalmazott, foleg a fenti esetben.

labi 2010.07.06. 10:39:48

Ezek az igazi hétkoznapi hősök / igazi ungarische betyárok, akik nem mutatják fel a meglévő bérletüket.

Lesz majd mit mesélni az unokáknak.
Bezzeg a régi nagyapáknak könnyebb volt, mert lenyomtak 1-2 háborút, onnan könnyű sztorizgatni.

- Képzeld kisunokám, amikor jöttek az oroszok, én meg egy szál bodzapuskával...
- Az semmi nagyapa, én nem mutattam meg a bérletemet egy ellenőrnek!
- Úúúúúúúúú!

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.07.06. 10:40:30

A legtöbb itt hozzászólóval egyet kell értenem, hogy sz@r a gyakorlat... de ez inkább a Keletire igaz. A múltkor például beálltak a 7-8. peronra reggel 9-kor, ahol indulóban a bukaresti vonat állt (Szolnokig nem áll meg), érkezőben meg épp a Berlinből és Varsóból jövő éjszakai vonat állt meg. Na utóbbi utasainak különösen kellemes volt, ahogy kufferekkel meg hátizsákokkal megrakva elkezdték őket vegzálni az ellenőrök, feltartva ezzel mindkét irányban a forgalmat...

Eleve nemzetközi vonaton nemigen tudnak svarcolni az emberek... - kevés megálló, és nemcsak a kalauz, hanem a hálókocsi kísérője is megnézi a jegyet - másfelől meg elképzelhetetlen, hogy azok kaptak volna olyan szintű oktatást a külföldi jegyekből, mint akármelyik kalauz...

B.J 2010.07.06. 10:42:29

Jómagam is hetente 8-10-szer járok arra.

Ha legalább lenne értelme annak hogy ott állnak. SEMMI hasznuk nincs. Nulla, zéró, teccikérteni?

Kiépítettek egy nagy randa fémkerítést igénytelen módon, bár szegény pályaudvar amúgyis hányás módon néz ki. Reméljük nemsokára gazdára talál, hogy lehessen belőle múzeum/kormányépület/bármi!

Nade témára visszatérve, a kapunállóktól húsz méterre ott vannak a jegyárusító automaták, ahol képtelenség jegyet venni anélkül, hogy a benszülöttek rá ne másznának az emberre
- van egy kisapróóód?
- jáj hát kéremzsépen a nyírégyházi gyorsrá véttem jégyét de nincs már pénzem ícé pótjégyré, há ki tudná ségíténi? - ez rendszeres lejmolós duma
(első körben mondtam neki hogy persze, menjünk el a pénztárhoz, megveszem neki - egyből sürgős dolga lett)

Ha az a perverz ötletem támad hogy kártyával fizetnék, ott lihegnek a nyakamban, hátha látják a kódot.
Hihetetlen!
Ha arrasétál egy máv vasútőr feliratú ember, akkor arrébbmennek tíz métert, ennyi.

A múltkor úgy felidegeltem magam az egyik szemtelen példányon, hogy véletlenül rossz jegyet vettem. Mikor találtam szóvá tenni a kapunállóknak, azt mondták, vágjam nyakon.
Igen, aztán majd mikor a rendőr engem visz be garázdaságért, ők fognak tanúskodni ellenem, mert közterületen nyakonvágtam valakit.

Én személy szerint vérlázítónak tartom, hogy a mocskos húgyszagú pályaudvaron, ahol még jegyet venni is felér egy kalandtúrával, az utasokat macerálják.
Nekem van egy ötletem mire lehetne még használni őket. Minden télen sír a máv hogy befagytak a váltók. Nosza kiképezni őket, aztán mehetnek váltót takarítani. Annak legalább lenne értelme.

Vimi 2010.07.06. 10:42:29

@labi:

Na te is a tortenet lenyeget fogtad meg. Jartal te mar a Nyugatiban ?

Szerinted is igy lehet beszelni ?

Nem mutatta meg ? Es ? Kerje meg, hogy LEGYENSZIVES, ja es vegye ki a cigit a szajabol, mosakodjon meg, es tegye ki az azonositot.

eves_berlet 2010.07.06. 10:42:32

Azért nem kell egymást megenni, mert leírtam, mi is történt ma reggel velünk. Alapvetően a hozzám szóláson akadtam ki, igen hallottam, hogy mit mondott és mivel többed magammal megfordultunk és rám nézett a mélyen tisztelt ellenőr, így merevedési vággyal :) visszafordultam, hogy megkérdezem, miért kell így beszélni, de mivel válaszra nem méltatott a "rendkívül ápolt, tiszta, nem dohányzó" bérlet és jegy vizsgáló úr, ezért elkértem a nevét számát, mire ő lelépett.

Látom itt három fajta humanoid létforma található:
1. Utazik MÁV-val BKV-val és tapasztalja azt amit én.
2. Ellenőr a családtag és védi őket
3. Nem utazik MÁV-val, BKV-val

Vimi 2010.07.06. 10:46:35

@eves_berlet:

En az 1.-es kategoraiba tartozom, DK-rol naponta tapasztalom amirol irtal.

eves_berlet 2010.07.06. 10:47:51

@Vimi: Szintén DK. Földííííím :)

serenic_ 2010.07.06. 10:50:16

@hááááát: Ez a rendelkezés. Nem mehetsz be érvényes jegy nélkül. Szabálysértő vagy és te nevezed droidoknak őket? Nem tudom, mit képzelsz...

waces · http://blog.waces.hu 2010.07.06. 10:50:58

@Terézágyú: nezd, valoszinuleg nem utaztam annyit a fenti vonalon mint te, de tolem kb az esetek 10%-ban kertek kifele (hozzateszem nagyjabol udvariasan), viszont hasonlo elven mukodik a jegy/berletellenorzes a metronal is. es ott bizony nem vagy _koteles_ felmutatni keres nelkul a jegyed/berleted (ld meg hivatalos bkv kommunikacio, miszerint "az ellenoreink a metro egesz teruleten _kerhetik_ a jegyeket). tehat kifele menet vagy kotelezo a jegy felmutatasa (nem az), vagy szuroproba szeruen tortenik (akkor viszont az arra vonatkozik akikot kerik). mint fentebb is irtam, mindenkinek gyorsabb es fajdalommentesebb az automatikus felmutatas, de ez nem kotelezo.

eves_berlet 2010.07.06. 10:51:12

@serenic_: 1. kifelé jöttem.
2. érvényes bérlettel.

labi 2010.07.06. 10:52:10

@Vimi:

1, Igen

2, A reakciót megelőzte egy akció.
Jó vagy nem jó, ki volt provokálva.

De hősünk ma is megpróbálhatja, hogy átmegy felmutatás nélkül, és utána boldog mosollyal nyugtézhatja, hogy "na, most jól megmutattam nekik azzal, hogy mégsem mutattam meg".
Szép dolgok ezek, élet apró örömei. :)

cicmen (törölt) 2010.07.06. 10:52:38

Látom itt három fajta humanoid létforma található:
1. Utazik MÁV-val BKV-val és tapasztalja azt amit én.
2. Ellenőr a családtag és védi őket
3. Nem utazik MÁV-val, BKV-val
Ezzel a logikával már értem, hogy miért érnek kellemetlenségek!
Briliáns következtetések!
Kár, hogy előbb utóbb valahol elvernek, mint a lovat! Majd észretérsz!

serenic_ 2010.07.06. 10:53:10

@eves_berlet: 1. Utazik MÁV-val BKV-val és tapasztalja azt amit én.
2. Ellenőr a családtag és védi őket
3. Nem utazik MÁV-val, BKV-val

Nem igaz, mindennap BKV-val és MÁV-al utazom. A mávos ellenőrökkel sosincs semmi probléma, ismerem őket, mind normális volt még.

belekotyogok 2010.07.06. 10:53:23

@eves_berlet: a negyediket kihagytad: utazik mávval, bkvval, nem ellenőr a családja, és nem ért veled egyet.

cicmen (törölt) 2010.07.06. 11:04:42

Nagy hülye a MÁV!
Fel kéne szerelni forgóketrecet, mint az állatkert bejáratánál, és nem kiengedni azt aki nem mutatja fel a bérletét! Ha ott játszaná valaki az eszét, hogy őt azért külön, szépen kérjék meg, azt jól seggberugnák a hátul állók, és kész!

labi 2010.07.06. 11:08:34

@cicmen:

Csak hogy illeszkedjek a "nemkötelezők" retorikai fegyverarzenáljához:

Voltál te már állatkertben? :)

eves_berlet 2010.07.06. 11:10:09

@cicmen: Az ötlet nem rossz, csak az a baj, hogy nincs ismerősöd a MÁV-nál, aki a te cégedet bízná meg ezek felszerelésével. De azért az is hülye, aki a forgóketrec előtt neki áll pampogni, hogy a ketrec nem beszél, és nem kéri el a bérletet.

morden2 2010.07.06. 11:11:51

Vélményem szerint is értelmetlen, sőt kifejezetten rossz ez a kapus rendszer, mert reggel csak beakad a tömeg és aki át akar menni az úgy is át fog, csak a rendes utasok szivatására jó.
Ja és vonaton kaller megnézni 10 perc leszállok keletibe megnézik, metróba lefelé megnézki, 7 perc metróból felfelé megnézik, ugyan ez hazafelé, napi 8x nézik a bérletet, bár annyiszor takarítanák a bkv/mávot ahányszor a bérletet kérik ( persze bérlet hónap közepén már saláta, diákról a sok ki-be vétel miatt lekopott a matrica-->állandó beszólás hogy irány a rendőrség ...

morden2 2010.07.06. 11:13:38

@cicmen: és amikor bejön mondjuk reggel 7-kor 2-3 tömött vonat és lépni nem lehet akkor mi lenne a ketrecekkel? néha az utas érdekét is szem előtt kellene tartani ha már több tíz ezret fizet, vagy az utas a mávnak csak felesleges rossz :D ?

eves_berlet 2010.07.06. 11:17:38

@morden2: Azt tegyük hozzá, hogy ez az egyetlen olyan szolgáltatás, amiért előre kell fizetni. Nem szeretnék ebből vitát, de ha lebetegszel 2 hétre, akkor nem térítik vissza a bérleted árának a felét...Vagy ne adj isten - éves bérlet - lábtörés - 4-6 hét otthon...

tundrazuzmo (törölt) 2010.07.06. 11:17:55

DURVA!!!
Észak-koreában ilyen bunkó ellenőrökkel fűtik a dizelmozdonyokat. Beszól valakinek, akinek nem kéne, és a nagyvezér elintézi, hogy 24 órán belül dízelolajat sajtoljanak belőle.

A VEKE már tárgyal a módszer hazai honosításáról...:)

MGM009 2010.07.06. 11:20:40

Már megint nagyon okos itt mindenki. Meg ne sajnáljátok már az ellenőrt b+!
Szegénykémnek mit ki nem kell állnia! Ha igaza lett volna, akkor nem sunnyogott volna el, amikor az azonosítóját kérték. Érdekes, hogy az összes fórumozó okos, értelmes emberke, és mindenki más a "Nagy az isten állatkertje" című rovatba megy. B+, te is az állatkertben laksz, te ökör!

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.07.06. 11:22:20

egyik lökött haverom meg azzal szórakozott régen, hogy szakadt gúnyában tömegközlekedett. a zellenőr kérte a jegyet (csak a jegyet!, nem nézte ki belőle a bérletet), természetesen nincs, jó, akkor személyit, az sincs, akkor hívunk rendőrt. ok. megvárta, yard dettó, jegy? nincs. személyi? nincs, de van bérlet, az jó lesz? ellenőr meg csak tájolt. HÁ' AZT NEM KÉRTED VAZE ! :P

morden2 2010.07.06. 11:22:52

@eves_berlet: vagy ha sztrájk van akkor se térítik vissza, a családom majd 70 ezret fizet a mávnak így néhány nap sztrájk elég sok ezerbe benne van

cicmen (törölt) 2010.07.06. 11:24:07

@labi: Voltam persze! Ott is a ketrecen kivül láttam az igazán kapitális példányokat!
@morden2: Itt senkinek nem lehet a kedvére tenni?
Érdekelne, hogy a posztoló mindent külön kérésre csinál csak meg?

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.07.06. 11:33:22

@cicmen: jah, aztán majd csodálkozik, hogy a gyerek is mástól van :D

labi 2010.07.06. 11:35:23

@eves_berlet: "Azt tegyük hozzá, hogy ez az egyetlen olyan szolgáltatás, amiért előre kell fizetni."

Egyetlen?
Ez esetben most kiderült, hogy még sose jártál színházban, múzeumban, moziban, nincs biztosításod, sosem volt bérleted könyvtárba, nem parkoltál fizető övezetben, nem vagy tagja sportegyesületnek vagy szövetségnek, stb, stb... :)

Thrasher 2010.07.06. 11:37:57

ostoba egy patkány vagy te, fiam

belekotyogok 2010.07.06. 11:38:33

@morden2: nem tudom hogy a mutogatáson kívül még mire használod a bérletedet, de az én bérletem sosem saláta, pedig van és használom. Nyilván a tokja használódik valamelyest.

morden2 2010.07.06. 11:43:35

@belekotyogok: mint írtam, naponta 8x ki be és a legtrikább esetben van rajtam 2 táskánál kevesebb, de akkor is fentartom magamnak a jogot, hogy saláta legyen a bérletem, gondoltam már arra, hogy ilyen nyakbaakasztós módszert használok :P

belekotyogok 2010.07.06. 11:55:26

@morden2: :)
jóvanna. amúgy a nyakbaakasztáson én is gondolkodtam már.

morden2 2010.07.06. 11:57:37

Volt egy érdekes eset velem a kpuknál, egyik jólszituált máv kapuellenőr szépen rápecsételt a bérletre, nu abban a hónapban nem volt nyugtom az ellenőröktől, folyamatosan csesztettek, egyik rendesebb kaller mondta vonaton, hogy minek adtam oda "azoknak" :D

Csabi. 2010.07.06. 12:21:38

Ja, a mávnál a 610utas/perc forgalmú kapuknál egyenként kell kérni mindenkit, hogy mutassa meg?:))) ha bevezetnék a libasorban kiengedést és mindenkinek három mondatban buksisimogatással kérést, akkor meg az lenne a baj:)

privateer 2010.07.06. 12:40:25

szerintem kamu.

Csak a posztoló unatkozott, miközben látott egy atrocitást, amit úgy döntött leközöl itt, mintha vele történt volna.

2010.07.06. 12:49:06

elég a sok süket szövegből, Edével mi van ? Remélem a homárosok egyemberként fújták neki a passzátszelet.

2010.07.06. 12:50:33

@labi: vadásztársaságba évi 1 millát kell tagdíjnak befizetni. előre. én szóltam.

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2010.07.06. 13:17:00

Én úgy gondolom, hogy amikor a "szolgáltató" nem tartja magára nézve kötelezőnek a szabályait, például, amiket a menetrendben meghirdetett, mint olyan, hogy menetidő, és pont a Vác-Bp. vonalon naponta 15-20 percet késik a vonat, akkor nekem SEM kell a szabályokat betartanom, föleg nem azt, hogy még a késésen felül az én saját időmből ellenőrizze le a jegyvizsgálók munkáját. Akár ott vannak a kapuk, akár nem. Sokszor gondolkoztam, hogy össze kellene szedni pl. félévnyi igazolást a késésekről, és benyújtani a Gazdasági Versenyhivatalnak hamis hirdetés miatt, mert sokan a rövidebb menetidő miatt választják a MÁV-ot a Volán helyett, viszont a rendszeres késésekkel megfejelve már nem is nézne ki olyan szépen a menetrend. Azonkívül érdekelne, hogy a késett vonatról leszálló utasoktól a kapunál álló ellenőrök miért is nem kérnek elnézést, miért is nem osztanak pl. igazolásokat? Kissé korrektebb lenne...

omni 2010.07.06. 13:19:11

De hogy indultak a fedezesere?? vagy en mar elkestem ezzel a kerdessel?

Silent Bob 2010.07.06. 13:25:12

@Tarika: Kb. Arról nem beszélve, hogy az egész fasság azért van, mert a kalauzok zsebre árulják a jegyet az ingázóknak.

2010.07.06. 13:28:30

@Tarika: szerintem kicsit el vagy szállva. Ez nem az a tökéletes világegyetem amiről álmodsz. A máv azt vállalja hogy elvisz A-ból B-be. A tökéletes pontosságot a japán vasutaknál keresd.
Azért elég ripők magatartás hogy koszosak a buszok, akkor én nem fizetek az utazásért, jogosan bliccelek. Innen egy lépés, hogy nem köszön a pénztáros, jogom van arculcsapni. A saját törványeid alapján a próbálj a vadonban élni, vagy légy parlamenti képviselő :)

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2010.07.06. 13:33:11

@Kulics: szerintem a MÁV van elszállva. A menetrendet talán nem hirdeti meg?? Az elszállásról meg csak annyit, hogy arcképes igazolvánnyal utazom 24. évi munkaviszonnyal a hátam mögött, ebből az utolsó egyben nincs közünk a MÁV-hoz :) Látom, amit látok...

öcsi55 2010.07.06. 13:41:03

Kedves utasnak sem lehet mindig hinni.
Lehet,hogy köcsög és süket is volt!
Mert viccből a személyzet nem mond ilyent.

Hómancs 2010.07.06. 13:43:39

Szinte biztos vagyok benne, hogy a 152-es azonosító számú ellenőrről van szó. Én a Nyugatiba járok be naponta és már többször is tapasztaltam, hogy a kissé félnótás ellenőr nyomda festéket nem tűrő szavakat kiabál az utasok után, legyen az fiatal, öreg. Engem egészen konkrétan egyszer tolvajnak nevezett, mert szaladtam a vonathoz és csak odakiáltottam, hogy bérletem van. Aztán a múlt héten még cifrábbat is hallottam, akkor jegyeztem meg az azonosítóját. Köszönöm annak aki megírta, nekem még nem volt rá időm, de az elővárosi utasok szívéből szólt (akik ugye a legnagyobbat szívnak minden sztrájknál) !

eves_berlet 2010.07.06. 14:11:48

@omni: Mellette is nyitva volt egy kapu, szintén 2 darab ellenőrrel, és felfigyeltek a szóváltásra, majd körül állták oda kísérték a kispadhoz, majd onnan a 2-3 vágánynál levő kapun távozott.

FOMA 2010.07.06. 14:16:24

A cím nagyon nem jó. Nem biztonsági őrök, és nem a MÁV Zrt. alkalmazottai. A többi stimmel.:-))

Fedup Sári 2010.07.06. 14:31:18

@Kulics: Bakker, Tarika nem azt írta, hogy ha késéssel jön be a vonat, akkor bliccelni fog (visszamenőleg, vagy hogy??), hanem azt, hogy ilyenkor semmi alapjuk nincs arra, hogy a tömeget feltartva további késést okozzanak a távozó utasoknak pusztán azért, hogy a jegyvizsgálók munkáját ellenőrizzék.

A karámőrök ugyanis nem az utasokat ellenőrzik, hanem a korrupt jegyvizsgálókat, akiknek 200 forintot elég átadni/utazás. (Persze nem mindegyik jegyvizsgálóról van szó). És ezért az utasokat basztatják. Ha ilyen munkábajárós vonaton utazol, láthatod, hogy az utasok kb. 60-70%-a bérletet mutat fel, a maradéknak pedig szinte kivétel nélkül van jegye, viszonylag kevés az, aki bliccelni próbál. Vagyis a pár bliccelő és a korrupt jegyvizsgálók miatt tartják fel rendszeresen a több ezer jeggyel/bérlettel utazót.

Pl. a Szobról jövő zónázó az utolsó 26 percben (menetrend szerint :) ) nem áll meg a Nyugati előtt, vagyis a kalauzoknak bőven van arra idejük, hogy végigmenjenek a vonaton. Hozzátartozik még az is, hogy a karám másik végénél simán ki tudsz sétálni, és így kikerülni az ellenőrzést.

Akkor mi értelme is van? Azon kívül, hogy 30 milliót ki lehetett fizetni érte + az őrzését olyan cégnek szervezték ki, amelyik tulajdonosi körében volt mávos igazgató van.

Arról nem is beszélve, hogy mekkora sültparasztok a karámőrök, emberi kommunikációra alkalmatlanok, mint a mellékelt példa is mutatja. További röhej, hogy egyenruha nélkül állnak ott a vasúttársaság képviseletében, rövidnadrágban-farmerben-pólóban (+kukásmellény) cigivel a szájban.

Ha szerinted ez OK, gratulálok.

2010.07.06. 14:43:26

na ki sunázná?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.06. 14:49:30

@Csabi.: "ha bevezetnék a libasorban kiengedést és mindenkinek három mondatban buksisimogatással kérést, akkor meg az lenne a baj"

:)))

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.07.06. 16:22:52

@labi: hülye vagy, de nem gond. (ha neked nem az...) szövegértés egyes, leülhetsz.

más. poszt tolónak: be-, ki-, le-, fel-, meg-, el-, át-, rá-, ide-, oda-, szét-, össze-, vissza-.

ezek az igekötők. az igével mindig egybeírjuk. leköcsögözött, odamentem. sőt, idetartozik (és nem ide tartozik) még az "elő-" is. elővettem (nem elő vettem.)

Sróf 2010.07.06. 16:33:00

Jézus ereje! Engem nem is annyira maga az eset döbbent meg, hanem az, de az k.rvára, hogy itt jó pár kommentelő a posztolót fikázza, amiért az nem mutatta föl automatikusan az éves bérletét, mindeközben a jelek szerint azt teljesen normálisnak tartják, hogy egy ellenőr egy utast "köcsög süket" szintagmával szólít meg (és amikor emiatt az utas érthető módon kérdőre vonja, nem hajlandó igazolni magát, sőt a láthatósági mellény levételével láthatatlanná teszi és szolgálaton kívül helyezi magát). Csak ámulok és bámulok...

Itt az totál lényegtelen, hogy a posztoló helyesen járt-e el, amikor nem mutatta föl automatikusan a bérletét, illetve hogy van-e olyan szabály (egyébként nincs), ami arra kötelezné az utasokat, hogy kifelé menet automatikusan föl kell mutatni a jegyeket-bérleteket. Szimplán csak arról van szó, hogy egy ellenőr nem lehet ilyen kib.ott ótvar bunkó tirpák. Ilyen megszólítást még akkor sem engedhetne meg magának, ha a sors fintora folytán esetleg valóban egy süket köcsög jegyét kellene ellenőriznie.

omni 2010.07.06. 16:46:19

@eves_berlet: en megszedtem volna csak ugy viccbol :D

websterhp · http://websterhp.eu 2010.07.06. 16:56:33

Minden ellenőr, biztonsági őr, és hasonló 0 IQ alatti emberke hasonló intelligenciával rendelkezik, én már meg se lepődöm ezen :)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.06. 17:40:23

@Sróf: "nem mutatta föl automatikusan az éves bérletét, mindeközben a jelek szerint azt teljesen normálisnak tartják, hogy egy ellenőr egy utast "köcsög süket" szintagmával szólít meg"

Ha felmutatta volna, nem köcsögözték volna.

Na, melyiktől várunk el több intelligenciát?

Sróf 2010.07.06. 19:01:02

@atpijkamo: Persze, úgy megúszta volna a köcsögözést, de álljon már meg a menet, ez nem így működik. Ezzel az erővel ha a szolgálatot teljesítő ellenőr köcsögözés helyett pl. sűrű turhával lecsulázta volna a delikvenst, akkor sem azon botránkoznánk meg, hanem azt mondanánk, hogy "magára vessen a hülye poszstoló, ha felmutatta volna a bérletét, akkor nem turházta volna le az ellenőr"?!
Egy ellenőrnek ahhoz, hogy az utasokat NE süketköcsögözze le, nincs szüksége olyan luxuscikkre, mint pl. intelligencia. Csak végezze a dolgát, amire betanították az ellenőrképzőben, aztán kész.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.06. 19:19:14

@Sróf: De erre volt a másik mondatom: Na, melyiktől várunk el több intelligenciát?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.06. 19:20:25

@Sróf: "ellenőrképző"

Ez kurva nagy! Hat szemeszter, záróvizsga, diplomaosztás...

Sróf 2010.07.06. 20:19:08

@atpijkamo: Hát igen, valahogy így képzelem én is. De ne feledkezzünk meg az írásbeli felvételiről se ("Képezzen felszólító mondatot az alábbi szavak megfelelő sorrendbe rakásával: jegyeket, bérleteket"), és persze a hozott pluszpontokról se (műbőr oldaltáska 10 pont, makkoscipő 25 pont)!

Nyugalomra vágyó utas 2010.07.06. 20:49:02

Álljon már meg a menet, emberek!
Miért gondolja azt bárki is (az említett ellenőrön kívül), hogy megint a posztoló a hülye???
Akinek van ideje, olvassa át a máv idevágó szabályzatát. (www.mav-start.hu/res/mav_start_szusz_100601_tol.pdf)
A lustábbaknak:
"9.1.1 A menetjegyet a jegyvizsgáló, a vizsgáló főkalauz és a menetjegy ellenőrzésére jogosító megbízólevéllel rendelkező más személy ellenőrizheti."
Ez erősen feltételes módban van...
Vagyis ha akarja, akkor ellenőrzi, ha nem akarja, akkor nem ellenőrzi.
Ebből következik, hogy az ellenőrzési szándékot valamilyen módon jelezni kell. Szóban, vagy ráutaló magatartással.
Naponta 2x találkozom a karám kapuját őrző személyekkel.
A legtöbben beszélgetnek egymással, fújják a bagófüstöt a közeledő utasok arcába, támasztják a kerítést, vagy egyéb hasznos dologgal ütik el a munkaidőt. Ez az én szememben nem minősül ráutaló magatartásnak.
Néhányan időnként megszólalnak, hogy "Jegyeket, bérleteket!". Ha ezt úgy teszi, hogy hallom, akkor megmutatom neki, amit kell.
De olyannal még nem találkoztam, akit komolyabban érdekelt volna, hogy mit is mutatok neki. Bármilyen fecni megfelel :)
Vizsgáljuk meg, mire is jó ez az egész karámosdi:
1. Befelé menet valóban van értelme, szűrjék csak ki az ingyenélőket, ne jusson fel senki a vonatra jegy nélkül. Elég nekem a saját jegyemet kifizetni, a befizett adómat pedig költsék kórházakra, utakra, vagy tiszta vonatokra, ne a bliccelő köcsögökre.
2. Kifelé menet viszont hihetetlen nagy taplóság zaklatni az embereket. Főleg, ha késik a vonat, és a kijáratnál még további hosszú perceket kell várni, mert egy 70 cm-esre nyitott kapun engednek ki több száz embert. Egyébként is: ha késik a vonat, azzal a máv megszegi (megsérti) a köztünk lévő szerződést. Amely nemcsak arról szól, hogy A-ból B-be szállít, hanem arról is, hogy mindezt az előre kiadott menetrend szerint teszi. Ha a szerződés a máv hibájából már érvényét vesztette, miért is kellene nekem bármit is mutogatnom? Csak kötelezettségeim vannak, jogaim soha nincsenek ennél a cégnél?
Az előbbiek alapján a kapun befelé irányban minden esetben, automatikusan megmutatom a jegyemet, bérletemet (a bkv-s bőven elég, az úgyis kéznél van a metró miatt). Nem lennék köteles ezt tenni, de így egyszerűbb, gyorsabb.
Kifelé viszont csak akkor mutatom a papírokat, ha külön kérik, illetve késés esetén akkor sem. Néhányszor utánam szóltak már (érdekes módon mindig a női ellenőrképzősök zaklatják erőszakosabban az utasokat), de ha már amúgy is elrabolták a reggeliző- és újságolvasós időmet, nem állok le velük vitatkozni, hogy még a munkaidőm is erre menjen rá. Nekem el kell számolnom minden percemmel, ellentétben a mávos semmirekellőkkel. (Tisztelet azoknak a kivételes Dolgozóknak, akik a csillagok megfelelő együttállása esetén össze tudják hozni a pontos közlekedést.)
Ezzel a megoldással a konfliktusok száma gyakorlatilag nulla, vagyis a módszerem bevált. És amíg nem vezetik be az érintés nélküli elektronikus ellenőrzést (még vagy 30 évig), nem is tervezem, hogy változtatok rajta.

Pontos vonatokat mindenkinek!

Ui.: ha valaki tudja, miért tart a Bp. Kelenföld - Déli pu. szakasz minden egyes napon 2-3x annyi ideig, mint a menetrendben szerepel, ne tartsa magában az információit, kérem ossza meg a tudatlanokkal...

Zuzimama 2010.07.06. 22:36:11

A lényeg: megengedhető-e, hogy bármikor is bármely ellenőr köcsög süketnek nevezzen bárkit?
És ezen tőllépve elfogadható-e, hogy felszólításra nem adja meg az adatait?

A poszt lényege szerintem ez volna....

microlas (törölt) 2010.07.07. 09:15:35

a posztoló hülye. mégis mit hitt, minek áll ott a kaller? :D

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 10:54:55

Aki megáll és visszafordul az „A bérleteket kérem köcsög süket!” hallatán az valószínűleg nem süket, de lehet, hogy tényleg köcsög...

Hosegawa 2010.07.07. 11:45:53

Az a "poén", hogyha belegondoltok, ezt a helyzetet is alapvetően a bliccelők okozták, és a MÁV is és az utasok is szívnak miatta.

Ez ugyanolyan mint hipermárketben az udvariatlan bizt. őrök és a néhány tisztes vásárló közötti nézeteltérések, azokat is mind a tolvajoknak köszönhetjük.

Xezs 2010.07.07. 14:39:38

Vajon megéri-e magunkat és az ellenőrt idegesíteni és a Homáron hepciáskodni? Vajon nem lenne-e jobb kérés nélkül felmutatni a bérletet és boldogan továbbsétálni?

Én egyetlen egy esetben nem szoktam ellenőröknek bérletet mutatni: amikor egyértelműen látom, hogy nem az utasokat figyelik, hanem egymással beszélgetnek, netán egy üdítőskupakkal fociznak (láttam már ilyet, jó játékot kívántam nekik röhögve, amit illedelmesen megköszöntek - ők is röhögve).

Az ellenőröknél egyébként nagy hányadban igaz a mondás, miszerint amilyen a mosdó, olyan a törölköző. Úgy veszem észre (most nem a poszttolóra mondom) hogy sokan valamiféle komplexusukból adódóan szándékosan nem veszik emberszámba az ellenőröket, direkt geciznek velük, hogy éreztessék, ők a társadalmi ranglétra legalja környékén vannak.

lerni (törölt) 2010.07.09. 10:47:24

@Xezs: Egyetértek az előttem szólóval: jobban megérné - és értelmesebb hozzáállás is lenne - ha a kapuhoz közeledve elővennénk bérletünket vagy jegyünket és felszólítás nélkül felmutatnánk azokat az ott álló, annak ellenőrzésével megbízott személyeknek. Sajnálatos, de az elmúlt években (évtizedekben) sokan közülünk eljutottak oda, hogy különböző magánéleti, munkahelyi és egyéb problémáikat, feszültségeiket valakin le akarják vezetni.
Családjukon nem akarják, munkatársaikon (pláne a főnökeiken) nem merik levezetni feszültségeiket, ezért alkalmasnak látszanak erre azok a csoportok, amelyek helyzetüknél fogva - ha csak ki nem harcoljuk magunknak - alaphelyzetben nem fognak beszólni (visszaszólni) nekünk, még kevésbé fognak utánunk lépni és tettlegeséggel elégtételt venni rajtunk. Különböző időszakokban vannak ilyen "divatos szakmák", amelyeknek képviselőibe könnyen beletörölhetjük a talpunkat, főleg így, ismeretlenül, az interneten keresztül! Ilyenek voltak régebben a taxisok, a rendőrök, a BKV ellenőrök és még sorolhatnánk tovább...
Ez az ismeretlenség könnyen fenntartható a pályaudvari ellenőröknél is, mert - hacsak nem ütjük meg valamelyiket - senki nem fog közülük minket bántalmazni.

Érdekes: amikor én közlekedem és akár a metrónál, akár a vasúton az ellenőröknek felmutatom a bérletemet - netán embernek nézve őket még a napszaknak megfelelően köszönök is, és ha udvariasak velem (márpedig jobbára ez történik) rájuk mosolygok - csak emberi szót kapok!
Igaz, ha hivatali ügyintézéseim alkalmával valahová belépek, ott is természetes nekem, hogy köszönök, udvariasan érdeklődöm az ügyintézés pontos módjáról és feltételeiről! Sokkal nagyobb rugalmasággal kezelik az ügyeimet, mint azoknak, akik udvariatlanul, köszönés nélkül, netán szitkozódva adják elő moondanivalójukat!

Próbáljunk meg köszönni, mosolyogni, kérni: az emberi szóra (majdnem) mindenki emberi szóval felel!

Xezs 2010.07.09. 23:34:20

@lerni: Tudod az a titok hogy neked volt gyerekszobád ezért tudsz köszönni - sokaknak ez nem adatott meg, így tahók maradtak, akik a köszönést hírből sem ismerik.

sütöde 2010.07.11. 11:33:35

Sziasztok! Mindenki tudja: Ennek az (peronzár)"jegyellenőrzésnek" SEMMI haszna nincs!! - de valakiknek nagyon megéri! Én azt mondom : Mindenki köpje le a peronzárasokat! Elmondom,sok van köztük akinek gőze sincs a menetjegyekhez ,akkor hogy merészel feltartóztatni? Büdös görények!!!

Xezs 2010.07.11. 12:59:40

@sütöde: Belőled is süt az intelligencia. Az ilyen emberek mint te szoktak sírni itt a homáron, hogy paraszt volt vele az ellenőr. Csak azt mindig elhallgatjátok, hogy a parasztkodás előtt ti leköptétek.

Mondd, nehezedre esne EMBERSZÁMBA venni őket?

n6n27 2010.07.11. 13:06:26

1.az a dolguk h skubizzák van e jegyed bérleted.olyan kurvanehéz felmutatni?
2.én is utánad szolnék h ugyan mutasd már van e jegyed (és a stílus attól függne h bambán,elmerülve mész tovább ,ekkor valszeg kedvesen udvariasan vagy h jaj itt egy köcsög ellenőr nem nézek oda azt a vak faszparaszt majd nem szúr ki..asziszem sejthető a reakció.. ),azt ha még pampognál jól leordítaám a buksid...a faszom kivan már az ilyen nyivákoló úriemberekkel akik azthiszik körülöttük forog a világ..nem csak neked lehet rossz napod annyi.

eml 2010.07.11. 13:20:11

@sütöde:
Az agyrák mint betegség nálad diagnosztizálhatatlan, nem a rák miatt.

lerni (törölt) 2010.07.13. 12:29:23

@sütöde: Teljesen igazat adok Neked!Számomra - és valószinüleg a normélisabb többség számára - természetes az (vagy természetesnek kellene lennie), hogy annyi megbecsülést tanusítsunk a másik iránt, mint amilyent a munkahelyünkön, vagy egyéb helyeken mi is meg szeretnénk kapni.
Sajnos csak a látható helyeken lévő és dolgozó embereknek lehet címezni, hogy menjen el konfliktuskezelő tréningre, bár nagyon sok utastársra ugyancsak ráférne!
Mindenki magából indul ki!

lerni (törölt) 2010.07.13. 12:34:06

@Xezs: Bocsánat, ha félreérthető volt a megjegyzésem: nem sütödének adok igazat, hanem Xezs-nek!( Csak rossz nyílra kattintottam: hiába, nem vagyok gyakorlott hozzászóló, csak annyira ki tud borítani az emberi butaságnak és a gonoszságnak ez a magas foka, hogy nem tudok szó nélkül elmenni mellette!

lerni (törölt) 2010.07.13. 13:39:30

"@Zuzimama: A lényeg: megengedhető-e, hogy bármikor is bármely ellenőr köcsög süketnek nevezzen bárkit?
És ezen tőllépve elfogadható-e, hogy felszólításra nem adja meg az adatait?

A poszt lényege szerintem ez volna.... "

A lényeg: megengedhető-e az, hogy akármilyen nagy betükkel írják ki azt, hogy menetjegyellenőrzés, egyesek a fülük botját sem mozdítják meg a felszólításra sem!
Aztán nagy hanggal mesélik az ismerőseiknek, hogy én olyan karakán fickó voltam, hogy csak azért sem mutattam meg a jegyemet!
A másik meg sportot űz abból, hogy nem vesz jegyet, de azért a vonatot igénybe veszi!
Közben megjegyzéseket tesz, hogy megengedhetetlen, hogy: 1. ilyen tömeg legyen a vonaton; 2 hogy ilyen piszkosak a vonatok; 3. hogy ennyit késnek a vonatok; 4. hogy még itt is kérik a jegyeket (szabadon választott)!
Közben meg - ha valamilyen üzletben dolgozik - fel van háborodva azon (egyébként jogosan), hogy vannak olyan emberek, akik lopnak az üzletből, és azért ez mégiscsak hallatlan: börtönbe kellene az ilyeneket zárni!

Ha meggondoljuk, az utazás fizetés nélkül való igénybevétele ugyanolyan lopás, csak nem ugyanolyan tetten érhető, mintha hónunk alatt egy üveg itallal vagy ruhával fizetés nélkül hagynánk el az üzletet!
Meddig kell még várni, hogy a hozzáállásunk megváltozzon, és ne legyen egyeseknek "jó balhé", ha nem fizet meg valamiért!
Arról nem is szólva, hogy hogyan várhatjuk el a minőség emelését, ha az ilyen hozzállások miatt nem folyik be elég összeg, és a nagy közösből (államháztartás) kell mindig kipótolni a szükséges anyagiakat! Az pedig megint a mi zsebünkre megy, mert csak annyit lehet elosztani, amennyink van!
Ha erre kell pótolni, akkor más fontos dolgra nem fog jutni, és sohasem jutunk (vagy csak nagyon lassan) egyről a kettőre!

sorica123 (törölt) 2010.07.24. 17:12:27

@Vimi: az semmi, metróban újabban divat, hogy beengednek a humán lengőajtók, oké, majd a szerelvénybe belép egy ellenőr, karszalag fel, motyogás indul...

lerni (törölt) 2010.07.25. 22:07:12

@sorica123: Nekik meg ez a dolguk, de ha az ember megveszi a jegyét vagy bérletét, nincs semmi gond. Gondolom, Te is megveszed, s nem kell lesned szorongva, hogy mikor jönnek ellenőrizni!
süti beállítások módosítása