Tékozló Homár

Miért maffia az Artisjus? helyett a MAHASZ

2010.07.07. 10:39 | jackyll | 548 komment

UPDATE: Itt a nagy felindulásban alapvetően keveredett össze a szezon a fazonnal, minthogy a népszerű DJ-razziákat a MAHASZ intézi, továbbá a matricákat is a ők adják az üres adathordozókra. Az Artisjus ettől függetlenül az őket érintő kérdésekben hamarosan önálló posztban válaszol T. "szakmabelinek".

Egy mindannyiunkat károsító "nonprofit" szervezetről lesz szó, akik például a szerzői jogok védelme címén pénzt szednek mindenkitől, aki a kutyáját/macskáját/gyerekét filmezi a parkban. Egy "szakmabeli" olvasónk összeszedett néhány anomáliát a magyar "jogvédelemről", tanulságos. Mint bármilyen "jogvédő" egyesületnek, az ArtisjusMahasznak sincs lófasz joga sem vádolni senkit, sem lefoglalni semmit. Nade halljuk a szákembert:

Az Artisjus több sebből is vérzik, ha lenne valaki annyira tökös, hogy nekik megy egy jó ügyvéddel, simán pert lehetne nyerni. Alapvetően a jogvédelem fontos és hasznos dolog lenne, de ami itt folyik, azt távolról sem nevezhető annak.

1.
Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület ahogy a nevében is foglalja: jogvédelemmel foglalkozik. Saját bevallásuk szerint automatikusan védik a jogaimat, ha zenét komponálok / készítek, hiszen a jogvédelem alanyi jogon jár, aminek érvényesítését ők - önkényesen - magukra vállalták. Igen ám, de mindaddig nem vagyok jogosult jogdíjra - még ha olyan elismert és népszerű volnék mint Carl Cox, vagy Tiesto - , amíg nem regisztrálom be magam a rendszerükbe.

Magyarul automatikusan lehúznak mindenkit aki a zenémet játssza, de mindaddig nem kapom meg a pénzem, amíg nem regisztrálom be magam. Tehát aki nem regisztrál be, az vessen magára. ...na de akkor ez hogyan is van jogilag? Alanyi jogon jár nekem a jogdíj, csak épp nem kapom meg alanyi jogon? Ez bizony súlyos összegek lenyelése, ami az átalánydíjak ködébe van burkolva. Ez sikkasztás.

2.
Ha DJ vagy és belépsz a DJ Szövetségbe, akkor kedvezményt kapsz az éves átalánydíjból. Ezzel csak az a gond, hogy az Artisjus (és Mahasz) nem a saját pénzével rendelkezik, hanem a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők pénzével, hiszen azok jogait védi, azok jogdíjait szedi / hajtja be. Így felmerül a kérdés, hogy mi alapján osztogat az Artisjus kedvezményeket mások pénzéből, azok beleegyezése nélkül? Ez bizony az alkotók megkárosítása a DJ Szövetség (értsd: haverok és saját maguk) javára.

3.
Senkinek sem engednek betekintést a pénzek mozgásába, így azt mondanak amit akarnak. Ha a politikusokat át lehet világítani, akkor az Artisjust miért nem? Megjegyzem, egy perrel és megfelelő ügyvéddel erre is lenne lehetőség.

4.
Ha a Volt Fesztiválon DJ Yoda megúszhatta a büntetést és elkobzást, akkor a magyar srác miért nem? Ez a magyar törvények szerint részrehajlás, illetve jeszi nyilván nem a szervezők szép szemeiért "tekintett el" az ellenőrzéstől / kobozástól, hanem nagy valószínűséggel egy kellemes összegért cserébe.


Innentől már mindegy, hogy korrupt intézkedésnek, vagy részrehajlásnak tekintjük a dolgot, lényeg, hogy mindkét esetben törvényellenesen járt el. (és ha most felmerül hogy feltételezésre alapszik a vádaskodásom... nos, az Artisjus teljes létezése és az összes intézkedése feltételezésekre alapszik, így nem hinném, hogy mi nem feltételezhetünk.)

5.
A blogokról ingyen letölthető zenék legtöbbször nem köthetőek kiadóhoz, tehát szerzői kiadásnak minősülnek. Ebben az esetben a Mahasz kapásból kiesik a játékból, de még ott van az Artisjus, ami a szerzők jogait védi. Ők állítólag benne vannak a nemzetközi jogvédő nexusban, viszont ha az a szerencsétlen "hálószoba producer" nincs beregisztrálva, akkor ő megint nem kap pénzt (eleve nem haszonszerzés céljából készítette a zenét és tette közzé). Tehát a magyar DJ-nek ebben az esetben két választása van:

Egyik, hogy letölti a zenét és vígan lejátssza, úgy, mint minden más DJ bármelyik másik országban, annyi bökkenővel, hogy itthon ezért (egyedülálló módon) büntetés, elkobzás és bírság jár. Másik lehetőség, hogy a magyar dj letölti a zenét, felveszi a kapcsolatot a producerrel (ha sikerül), kér tőle egy "igazolást", hogy a zenéjét ingyen letölthette (ilyenkor már kiröhögték a magyar dj-t), majd a kinyomtatott levéllel (ami nem mellesleg könnyedén hamisítható és hivatalosan nem is tekinthető bizonyítéknak / bizonylatnak) besétál Jeszihez, hogy matricázza fel a lemezét.

Nézzük ezt a gyakorlatban:
Zenénkénti átlag 4 perccel számolva egy 2 órás szettnél összesen 30-szor kell az elöbb említett köröket lefutni (net/producer/visszaigazolás/jeszi/matrica) és már tud is érvényesülni a magyar DJ a szakmában... Persze ha a DJ nem előre összeállított szettel akar fellépni, akkor készül vagy 100 zenével, hogy alkalmazkodni tudjon az adott bulihoz, közönséghez, hangulathoz, stb... ha bármelyik lépést kihagyja, jön az elkobzás és a bírság. Ez a szakma ellehetetlenítése és a szabály életképtelensége is egyben.

6.
Ha ez nem lenne elég, akkor még itt van ez is: Az ártatlanság védelme (bűnösség védelmének tilalma) alapján senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg (A Magyar Köztársaság Alkotmánya).

Tehát ha az Artisjus egyik képviselője odalép a színpadra, akkor maximum időpontot egyeztethet a DJ ügyvédjével (a show megzavarása nélkül), de nem áll jogában feltételezésekre alapozva átvizsgálni, LEFOGLALNI, ellehetetleníteni a DJ-t, mert az alkotmányellenes. Akármilyen jogszabályokat is lobbiztak ki, ez mind ütközik az alkotmánnyal.

7.
Némi számadat:
2007-ben az Artisjus 14 milliárd (!) forintott gyűjtött be jogdíjakból.
A Belga együttes igen elismertnek és széles körben felkapottnak számít, tehát egy igen jól fizetett kategóriába kellene hogy essen a jogdíjak kifizetésénél. Ezzel szemben az éves bevételük (jogdíjakból) pályafutásuk alatt összesen csak kétszer érte el az 1 millió forint / év feletti összeget. Tehát mégegyszer: 14 milliárd folyt be, és egy Belga örül, ha 1M forint felett részesül belőle.

Tegyük fel, hogy kezelési és egyéb költség néven levonunk - brutális mennyiségű pénzt a példa kedvéért - 5 milliárdot a begyűjtött összegből (tehát több mint egyharmadát), akkor is még 9000 (azaz kilencezer!) a Belgához hasonló együttesnek (előadónak, producernek stb..) tudnának egymillió forintos jogdíjat folyósítani. Ugyebár ennyi zenész az amatőrökkel együtt sincs Magyarországon...

Az Artisjusnál azt állítják, hogy a pénz 65%-át külföldre utalják (khm..). De oké, mondjuk azt, hogy elhisszük. Akkor is még 3150 magyar együttesnek / producernek stb.. járna 1 milliós jogdíj kifizetés. Megint megjegyzem, hogy 3150 a Belgához hasonlóan felkapott és ismert együttesnek, tehát hasonló lejátszási / fellépési / eladási rátával működő együttesnek, járna ez az összeg, nem DJ Vanabínek.

Vannak persze bagatell összegek amikkel takarózik az Artisjus, mint pl az ún. szociális-kulturális kiadásokra szánt összegek (saját bevallásuk szerint 2007-ben ötvenegymillió forint), ami még mindig 3099 együttes 1 milliós kifizetését tenné lehetővé...

Tehát akkor hova megy el ez a sok pénz? Nos, nem megy sehova, ott marad ahova befolyt. Nem véletlen, hogy a DJ-ket is átalánydíj befizetésére ösztönzik, mert így a legkönnyebb eltüntetni a milliókat/milliárdokat. Ha minden egyes DJ kötelezve lenne a játszási lista leadására, akkor az Artisjus képtelen lenne feldolgozni az adatokat (reális időn belül, vagy egyáltalán), illetve minden lejátszásról lenne bizonyíték, így sokkal nehezebb lenne elcsalni a pénzeket. Ha a nyugatra hivatkoznak folyamatosan, akkor itthon is tegyék közzé, hogy kinek mennyi pénzt utaltak ki egy adott évben, hadd lássuk mi is az adatokat!
 
Szóval itt egy házifeladat a hétre:
Ha valaki fel tud sorolni legalább 3000 befutott, rendszeresen koncertező, médiákban aktívan szereplő, magyar zenei formációt, az küldje be a listát, kíváncsiak vagyunk rá!

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LouiS 2010.07.07. 10:46:01

Hol vannak ilyenkor a jogászok? Pro bono kivállalja be az ügyet?

elwood 2010.07.07. 10:46:28

elsőre annyit tudnék hozzátenni, hogy nálunk egy írható blue ray lemez 3000Ft szlovákiában 500Ft

Rosszindulatú Vászka 2010.07.07. 10:46:59

jeszi szarjon sü... izé, bocs, nőjön köröm pöcsén

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 10:47:32

"lenne valaki annyira tökös, hogy nekik megy egy jó ügyvéddel, simán pert lehetne nyerni."

Nosza!

Annyit érnek el, hogy Szlovákiából veszem a DVD-ket. Olcsóbb, mint itthon csak a matrica.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.07.07. 10:49:48

Azt nem értem, hogy a Volton miért nem volt egy bagázs aki jeszenszkinek egy félig sütött grillkolbászt inzertált volna a valagába, aztán meg elküldte volna a jó kurva anyjába. Tőlem el merné venni az mp3 lejátszómat (ami egyébként nincs), akkor eltörném a kezét és kivájnám az ujjaival a taknyot az orromból.

Az a baj, hogy a magyarok itt is, mint minden más helyzetben hagyják magukat. Ez van.

szmissz.dzson (törölt) 2010.07.07. 10:50:57

várom, mikor jön ide jeszi és magyarázza meg a tutit.

Editor Bob 2010.07.07. 10:51:40

"Az ártatlanság védelme (bűnösség védelmének tilalma) alapján senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg (A Magyar Köztársaság Alkotmánya)."

Istenem, csak egyszer tanulnák már meg az emberek, hogy az ártatlanság véLelme és nem védelme.

Rosszindulatú Vászka 2010.07.07. 10:54:54

@szmissz.dzson: jönni fog, jobban radarozza a netet, mint a Tünci meg a Zsírpetya összesen, csak türelem. Délután szokott becsatlakozni, ijenkor valszeg még lustít :P

ember a holdon? 2010.07.07. 10:56:28

A felvetéssel egyetértek..

csak egy pontosítás:
nem "ártatlanság védelme" hanem "ártatlanság véLelme".

Harlequin 2010.07.07. 10:59:14

Fekete Pákó, Delhusa Gjon, soroljam, ezek sikeresebbek mint a Belga :D

sertésmájkrém 2010.07.07. 11:01:39

Egy újabb maffia, aki m ár elég pénzzel és ó kapcsolatokkal rendelkezik, hogy ellehetetlenülését megakadályozza.

Abszurdisztán.

Yorgi! 2010.07.07. 11:08:00

Vélelem! és nem "Védelem"! Uramisten!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 11:11:30

Én igazán nem tartom magam szakértőnek a témában, különösen a mai úgynevezett szórakoztató zenébe. Nem igazán tudom megkülönböztetni a divatos digitálisan rögzített hangabyag legnagyobb részét a mezőgazdasági (rosta, triőr), élelmiszeripari (töltőgép), vagy nehézipari (légkalapács + flex) zajoktól. Ezek ellen védekezni kell, mert szervi és pszichoszomatikus károsodásokat okoznak.

A "méltó a munkás a maga bérére" ige fordítva is igaz: aki nem dolgozik, nem tesz hozzá a világhoz, az bérre nem, esetleg segélyre méltó. A segély viszont nem érheti el a minimálbér felét. A vonatkozó szervezet és alkalmazottai viszont innen egyszerűen parazitának tűnnek.

hawkeye 2010.07.07. 11:14:28

Artisjus? Az egy. És a többi...?

Egy megzenésített vers videójáért min. 6 helyre kell jogdíjat fizetnem.

De előfordult már, hogy 11 "szerzői jogvédő" maffia tartotta a markát egy mű adásba küldéséért.

De rosszul fogalmaztam. Nem tartotta a markát, hanem fegyvert szegezett a halántékomnak.
Legalábbis én így éreztem...

szmissz.dzson (törölt) 2010.07.07. 11:14:42

@Rosszindulatú Vászka: csak azt nem értem, hogy ha valami rendesen működik (szándékosan nem használom a törvényes szót, nehogy jeszi lementse a posztomat), akkor minek szorul rá ennek a valaminek a vezetője, hogy minden fórumot meg blogot telefosson a kommentjeivel. az apeh fejesei sem járnak körbe a neten az adózást és a feketemunka tiltását népszerűsítendő. ráadásul annyira szánalmas jeszinek a sértődött attitűdje, hogy tudniillik "név nélkül oltotok engem brühühü", amikor több alkalommal is lebukott, miközben álnéven hirdette az igazát :D

ringer 2010.07.07. 11:14:52

Nem akarom védeni ezeket a férgeket, de azért a Balgánál van néhány tucat népszerűbb (értsd: nyilvánosan sokkal gyakrabban játszott) együttes/előadó. Ebből következik, hogy ha ez a néhány tucat hazai előadó mondjuk 5-10 milliókat kap, akkor nem csoda, hogy a Balgának 1 millió marad. És akkor még csak a könnyűzenéről írtam, nem tartom kizártnak, hogy tucatnyi olyan szimfonikus zenekar is van, amiket - mivel éjjel-nappal nyomnak a Bartókon - ezért jóval többet is kapnak a Belgánál.

esef 2010.07.07. 11:15:01

Ártatlanság véLelme az, nem véDelme... ÉrtEd-e?

hawkeye 2010.07.07. 11:15:27

@Kitalátor feljegyzetei:

Igazad van, a parazita kifejezés pontosan meghatározza tevékenységüket.

ZWS 2010.07.07. 11:18:47

Az Artisjus az egyetlen dologgal foglalkozik, megsarcol akit csak tud mindenféle hülye indokkal (lásd a taxisok a kocsi rádióján zenét szolgáltatnak az utasnak, ezért éves matricát kell vegyenek, röhej) és feléli a pénzt, látszatkifizetésekkel.

Vérlázító a feltételezett lopás árának beépítése az adathordozókba, lejátszókba:

9. Audio, illetve audiovizuális tartalom másolására/tárolására alkalmas külsõ, hordozható háttértároló

(pl, Pendrive, USB Flash Drive)
1 GB-ig 100 Ft
2 GB-ig 200 Ft
4 GB-ig 400 Ft
8 GB-ig 600 Ft
16 GB-ig 1200 Ft
32 GB-ig 2400 Ft
32 GBfelett 2500 Ft

10. Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas, hordozható multimédia eszközbe integrált
tárolóegységek*

32 MB-ig* 100 Ft/db
64 MB-ig* 200 Ft/db
128 MB-ig 400 Ft/db
256 MB-ig 640 Ft/db
512 MB-ig 1200 Ft/db
1 GB-ig 1600 Ft/db
2 GB-ig 1920 Ft/db
4 GB-ig 3200 Ft/db
10 GB-ig 4800 Ft/db
40 GB-ig 7200 Ft/db
80 GB-ig 8000 Ft/db
80 GB felett 9000Ft/db

* Az e pont alá tartozó mobiltelefon funkcióval is rendelkezõ multifunkcionális eszközbe integrált tárolóegységre csak akkor kell megfizetni a szerzõi jogdíjat, ha annak kapacitása meghaladja a 64 MB-ot.

Dervenkál Egon 2010.07.07. 11:19:14

Étteremben zenejátszáshoz (rádió stb.) is fizetni kell az Artisjusnak. Azt mondják, hogy mp3 lejátszásnál igazolni kell, hogy milyen CD-ről tömörítettem a zenét. Mire közlöm, hogy teljesen szabályosan megvásároltam a zenét az iTunes Store-ból. Van róla nyugtám is. Az Artisjus viszont közli, hogy azt ők nem fogadhatják el, mert ilyen verzió hivatalosan nem létezik.

Magam_a_Mondomét! 2010.07.07. 11:19:19

JAvítok: me, 'Az ártatlanság védelme ' hanem VÉLELME.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 11:19:44

Az volt már, hogy az ártatlanságot vélelmezni, a vádlottat meg védeni lehet?

ZWS 2010.07.07. 11:21:44

Egy itthon hivatalosan forgalomba hozott iPhone 16 vagy 32 GB memóriával 4800 Ft sarc. Az Artisjus matrica rajta van a T-Mobile-os készülékeken, vagy ők elég nagyok, hogy szarjanak rá?

Bakter 2010.07.07. 11:22:21

Most masterelem az egyik zenémet, de nem merem meghallgatni, mert nem fizettem jogdíjat. És mivel az írható cd is Szlovákiából származik, annak a jogdíjjával sem takarózhatok. A monitoromra sem fizettem jogdíjat, így vakon és süketen masterelek. Egyszer majdcsak kiderül, mi lett az eredménye. Talán hibernáltatom magam jobb időkre, bár nem tudom, hogy az nem jogdíjköteles-e.

Silent Bob 2010.07.07. 11:23:39

@fotofabrik: Lényeg, hogy a menedzser be tudjon nyomni a rádiókba, aztán dől a lé, mindegy milyen fos zenét csinálsz.

ZWS 2010.07.07. 11:24:13

Mivel minden hordozón, amim csak lehet, megfizettem a jogdíjat, nem kérdezhetik meg, hogy honnan van a tartalom rajta.
Ha megkérdezik, akkor a saját szabályaikat sértik meg.

Bakter 2010.07.07. 11:25:27

@ringer:
Egyszer nyilatkozott az Irigy Hónaljmirigy egyik tagja, hogy ők is párszázezret kaptak, amikor egyébként a csúcson voltak minden szempontból.

esef 2010.07.07. 11:30:36

Ha a fényképezőmmel készített családi fényképeket a memóriakártyáról átírom DVD-re, akkor visszaigényelhetem a sarcot? Na pont ezért veszek szlovák eredetű cuccot...

ZWS 2010.07.07. 11:30:55

@Bakter: Az a csoda, hogy kaptak egyáltalán. :-)
Az Artisjus éves beszámolói igen tanulságos olvasmányok.

akárki lehetek:-) 2010.07.07. 11:31:42

@Kitalátor feljegyzetei:
Az előadók, haknizók egy kisebb rész, a másik nagyobbik a nép. Megveszem a fényképezőgéphez a memória kártyát és rajta van a hologramos címke a dobozon.
Kérdéseim:
1. Milyen alapon fizettetnek velem jogdíjat egy üres adathordozó után, amire a családot, kutyát, tájat szeretném fotózni?
2. Milyen jogon tart engem, téged, minket, őket, bárkit bűnözőnek az Artisjus, amíg ránk nem bizonyítják?
3. Milyen felhatalmazása van az országgyűlésnek arra, hogy törvényben biztosítsa egy magáncég, egyesület, szövetség, szervezet (tetszés szerint válassz) tuti bevételét, amiért semmit nem tesz?
4. A matrica a kártya csomagolásán van, nem a kártyán, mit csinálnak, ha az utcán fotózok és nincs nálam a kártya csomagolása (plusz kb. 3 éves és már nincs is meg)? Elkobozza géppel együtt?

Lehetne még sorolni, de semmi értelme, ez: 21. század Magyarország, Európa közepe.
SAJNOS
:((((((

ZWS 2010.07.07. 11:33:51

Az otthon használt set-top-boxodon is kell legyen matrica, mert az előfizetett csatornák után is kell még jogdíjat fizetned, ha pedig fel is vennéd későbbi megnézésre valamelyik műsort, na az aztán durva! :-)

akárki lehetek:-) 2010.07.07. 11:34:02

Blogmotor!!
Letépem az arcod!!!!

nemvicces név 2010.07.07. 11:42:38

jackyll, blog.hu oldalad lementésre került. Posztod a hivatalos eljárás során felbújtásnak minősül.

elwood 2010.07.07. 11:46:03

én a múltkor fütyültem egy slágert, de nem tudtam szabad-e így vettem gyorsan egy Artisjus matricát az arcomra.

Bakter 2010.07.07. 11:47:02

Aki elfütyül egy slágert közterületen, annak kell a pofájára ragasztani egy megvett bólogató zsiráfot?

Bakter 2010.07.07. 11:48:24

@elwood:
Wazze, egy perccel előbb jutott eszedbe?:D

akárki lehetek:-) 2010.07.07. 11:50:17

Figyelem!
Frissen szedett, Artisjus-címkével ellátott vuvuzelát lehet rendelni nálam és @Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): -nél

dr. Aullah 2010.07.07. 11:51:34

Kurva anyját az artispöcsöknek. Engem az zavar, hogy mindenkit alapból tolvajnak néznek. Persze, veszek üres cd-t dvd-t pendrive-t fizetek a semmiért? És ha megmutatom, hogy csak saját cucc van rajta akkor visszakapom a pénzt? Amúgyis, milyen már az, hgoy fizetsz valamiért előre, aztán ha akarod kihasználod, vagy nem. MOCSKOS SZEMÉTLÁDÁK!

És igen, ezzel cask azt érik el, hogy mindenki külföldről szerezze be a cuccait. Vajon mennyi adó kiesés ez? Talán ha egyszer lenne egy olyan kormány, ami ráébredne, akkor tehetne ellene, de jelenleg nincs ilyen.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.07. 11:55:49

6285 kommentet jóslok ennek a posztnak.
"médiák" Jajjjjj, ez fájt!!!

Ja és: Jeszenszkyt tiltsák el a dj pulttól!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 11:56:42

@akárki lehetek:-): Nem egyedi a dolog, ott vannnak a vízgazdálkodási társuások is, amelyek ár/belvíz esetén csak akkor szólalnak vagy mozdulnak meg, ha a számukra ingyen juttatott ingatlan kerül víz alá, de a hozzájárulást akár behajtóval is kiverik a parasztból (=élelmiszertermelőből). Pedig a szervezetüket az ingatlanok hasznosításából is működtethetnének. Senki nem tudja pl. megmondani, hoigy miért is van a Berettyó-vidéki VT-nak két ingatlanja is Debrecenben, a Zsibogó közelében. Az egyiket egy átcímkézés-gyanús élelmiszernagyker bérli amíg össze nem dől, a másik parlagfűtenyészet családi házak között.
Mennyivel jobb lenne ebben az országban élni a többségnek, ha a parazita kisebbség vándorolna ki!

elwood 2010.07.07. 11:57:56

nemrég hallottam hogy a fiatalok úgyis sokat interneteznek, meg zajos helyekre járnak és ez nem jó

úgyhogy nem is szabad az ilyet megkönnyíteni

akárki lehetek:-) 2010.07.07. 11:58:38

Szerintem az aláírásgyűjtés mintájára össze kellene gyűjteni a címkéiket, és a f@szfejet szurokba mártva meghempergetni benne. Bár az Artisjustól bezsebelt jövedelméért valszeg ezt is elviselné, csak ne szakadjon meg a pénzfolyam.

Dezür 2010.07.07. 12:00:38

Figyelem! Mindenki, aki meghallja a telefonom csengőhangját, azonnal vegyen egy matricát a pofájába!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.07. 12:03:01

Figyelem!
Utolsó naaaaagy lehetőség!
FÁSz cimkével ellátott vuvuzelák korlátozott számban még kaphatók!

A vuvuzela-őstermelő

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 12:04:32

@Aullah: Ha ez a most induló kormány tényleg megteszi, és felszámolja, tovább fog nőni a népszerűsége itthon, de külföldön meg a megélhetési parazita (szerzői-) jogvédők ajvékolása, rinyálása és tiltakozása fog csak hallatszani...
Hatalmas érdekszervezetek támogatják a jelenlegi magyar bürokratikus harácsrendszer kikövetelésével a legtöbbünknél fiatalabb szomszéd államot. A jövedékiadó-visszatérítés miatt is lesz itt még interpelláció, Pozsonytól New Yorkig meg sok interfelláció...

akárki lehetek:-) 2010.07.07. 12:06:21

@Kitalátor feljegyzetei:
Figyu, nem érdemes sorolni az ilyeneket, mert holnap sem érnénk a végére. Ki kell rakni őket egy lakatlan szigetre ahol cápák a taccsbírók. A baj az, hogy hiába minden még 4 évente sem tudsz olyat választani aki a NÉP érdekében dolgozna.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 12:08:31

Vettem tegnap egy műszaki boltban egy elemes, vezetékes ajtócsengőt (hogy jobb belátásra bírjam a kerékpárúton andalgókat). Nyolc dallamot játszik, ÉS NINCS RAJTA ARTISJUS MATRICA!
Éljen a polgári engedetlenség!
Éljen a magyar-japán közös határ!

Eric_Cartman 2010.07.07. 12:09:09

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): Sün, összetrombitáltad, vagyis vuvuzeláztad a homárt az elmúlt hónapban. A helyedben figyelnék, ezek elkapnak, ha nem vigyázol.

akárki lehetek:-) 2010.07.07. 12:11:32

@Eric_Cartman:
Igazad van!!!
Küldünk nekik a termésből grátisz!

MrZed001 2010.07.07. 12:12:10

Nem baj, legyen ez az a sarc ...
VISZONT innentől kezdve NINCS olyan, hogy ILLEGÁLIS le(/fel)töltés !
Ennyi.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 12:18:39

@MrZed001: Hogyne volna, pl. az is illegális, ha valaki feltölti magát a villamosra és az ellenőr láttán érvénytelen jegyet lyukaszt.
Meg a magvak szétköpködése is illegális,. és ez a cseresznyemag- meg meggymagra is vonatkozik...

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.07.07. 12:19:05

Szerintem végre zsidózni kéne egy kicsit, hogy legyen min felháborodni.
Éljenek a szlovák dvd és cd árusok, kurvajól keresnek az artisjusnak köszönhetően. Én is stabil támogatójuk vagyok.

Brrrrrrrrrrrrr 2010.07.07. 12:20:16

Jeszi a beszedett pénzből élvezkedik tájföldi kisfiukkal.

petya.bacsi 2010.07.07. 12:29:59

Én a zenéket külföldről veszem - ahol már van és működik normális online zenebolt -, illetve a kedvenc zenekartól közvetlenül, így a teljes pénz az övéké lesz.

Kár, hogy a legtöbb zenebolt nem enged vásárlókat itthonról. :(

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 12:32:54

@akárki lehetek:-): "A matrica a kártya csomagolásán van, nem a kártyán"

Igen, ahogy az ár is a csomagoláson van.

A matrica az eladónak kell az eladáshoz. A pénztártól való távozás után az eladó és mindenki más - az Atisjust is beleértve - leszarja, van-e matricád.

De olcsóbb, ha Szlovákiában veszed.

petya.bacsi 2010.07.07. 12:33:00

Remélhetőleg nem jön el az az idő, amikor az utcán békésen sétáló, és zenét hallgató embereket is jól megbüntetik illegális (?) tevékenység végzése miatt.

Meg majd mikor leteperik az ifjú párt az anyakönyvvezető előtt, mert a bérelt zenekar nem fizetett jogdíjat a számok után... :)

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.07. 12:35:03

Nálunk az erdőben tilos zenét hallgatni.
A jogdíjakat viszont a medvének kell befizetni.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 12:35:12

@MrZed001: "NINCS olyan, hogy ILLEGÁLIS le(/fel)töltés"

Gondolkodsz, vagy csak beszélsz?

A letöltés mindig legális.

A feltöltés elméletileg lehet legális. Általában nem az. És nem matricával teszed legálissá.

alx 2010.07.07. 12:35:24

Jeszenszky a RadioCafen ma reggel mondta élő adásban, hogy DJ Yoda egy hazug szarházi.

Ilyet nem nyilatkozhat senki, főleg nem a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz) munkatársa, a Magyar Lemezlovas Egyesület elnöke.

Mr.Treeger 2010.07.07. 12:38:52

1. a díjat a szerző kapja, nem az együttes. Ezért a legtöbb magyar előadó, mivel nem volt köze a dal elkészítéséhez, egy fillért sem kap. pl az említett Irigy HM-nek hány saját szerzői dala volt?
2. A díj szétosztása a játszási listák alapján is történik.
3. Külföldön ugyanígy vonják a díjat.

Asidotus 2010.07.07. 12:40:06

Vajon Jeszenszky Zsoltnak milyen érzés úgy élnie, hogy tudja, a világ jobb hely lenne nélküle?

Marr 2010.07.07. 12:41:09

@petya.bacsi: a második leírt esethez hasonlü már biztosan történt.

Erős.Pista 2010.07.07. 12:41:43

Dr. Szinger András, az Artisjus főigazgatója a Tilos Rádióban:
tilos.hu/index.php?form=adasnaplo&musorid=626&adasid=27193

Dr. Musinger Ágnes, a MAHASZ ügyvezető igazgatója a Tilos Rádióban:
tilos.hu/index.php?form=adasnaplo&musorid=626&adasid=28444

foto háber 2010.07.07. 12:43:28

az artisjus egy hányadék genny banda lehuznak a kocsmába hasraütésre ha van tv rádio ha hallgatod ha nem állandoan küzdök velük megdögölhetne mind

Bakter 2010.07.07. 12:44:41

@Mr.Treeger:
Aha, igazad van, az IHM szövegeit Petőfi Sanyi írja. Jogos!

Hümüzhümümüz 2010.07.07. 12:44:57

Mahasz, Artisjus kakiljon sünt! Komolyan csinálni kellene már velük valamit. Amíg ilyen senkiházi bűnözők nyelik be a zsét, addig senki sem fog legálisan zenét venni és adathordozót is mindenki szlovákiából fog rendelni.

De még hogy a telefonomra is fizessek. Az egy orbitális geciség. Felveszem azt, hogy a mókus eszik a makkomból és fizetek egyszer, aztán kiírom ezt a videót lemezre, fizetek mégegyszer, aztán kell a Janinak, mert szereti a mókusokat és odaadom neki pendrive-on, fizetek harmadszor...... Qrvagetseek

Bakter 2010.07.07. 12:46:34

@szmissz.dzson:
Alighanem. Csak én nem mertem rákérdezni, elvégre nagy ember, még elkoboztatja az optikai meghajtómat.

Jokkura 2010.07.07. 12:46:40

Akkor a papírra,ceruzára sőt a szememre,fülemre ,számra ,is kell martica? Ne is beszéljünk a saját "beépített" memóriámról ,ami esetleg megjegyzi az adott "jogvédett" adatot?.Kéretik a kismamáknak a újszülött gyermekükre is matricát ragasztani és a saját szájukra mert eléneklil a Süss fel nap-ot ,a gyerek meg pár hónap múlva visszagajdalássza?
Az Atisjust -ban naplópók szájára kéne tenni egy le nem szedhető matricát,hogy nem tudjanak enni és főleg beszélni .

turorudi · http://check.blog.hu 2010.07.07. 12:46:42

A felvetés abból a szempontból releváns, hogy felül kellene vizsgálni, hogyan zajlik Magyarországon a szerzői jogvédelem. Azonban a poszt sajnos dilettáns, és tele van tájékozatlanságból és a téma iránti inkompetenciából adódó butasággal.
Az Artisjus nem önkéntesen vállalta magára a szerzői jogdíjak kezelését, hanem azt törvény ruházza rá (1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról). Mellesleg nem egyedi szervezet, ott van pl. a Filmjus is, amelyik filmesek jogait koordinálja. A szerzői jogok kezelése a legtöbb országban monopólium, ám erről a jogkezelésről le lehet mondani. Az Artisjus belső működése (elosztás módja, kifizetés, stb.) a jogosultak megegyezésén alapszik - ha úgy tetszik, ahhoz a felhasználónak nincsen köze. Gondold el: te közhírré teszed, honnan, milyen módon mennyi pénzt keresel?
A DJ Szövetség és a külföldi szerzőkhöz/előadókhoz eljuttatandó jogdíjak problémája azonban valós. A mai rendszer bizonyosan alkalmatlan arra, hogy minden egyes előadó megkapja a neki járó jogdíjakat, és az azzal való sáfárkodás sem működhetne így: igaz a Jeszenszky-féle matricás jogosítás is úgymond a jogosultak közös megállapodása miatt lehetséges, azaz a törvény szerint a jogkezelő (Artisjus) megállapodhat arról, hogy tömeges, vagy nehezen kontrollálható felhasználáskor hogyan szerezzen mégis valamilyen módon érvényt a jogdíjaknak (egyébként a médiában sugárzott zenék is ez alapján számolódnak el, ez az un. kis jogdíj).
Végül: Jeszenszkyvel a razziákon az a probléma, hogy ő egyrészt a vádló (MAHASZ)munkatársa, másrészt a hatóság szakértője. Ez pedig összeférhetetlen.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.07.07. 12:50:46

temészetesen a "Jogvédő" irodáról is megvan a véleményem, de ugyanakkor arról a nektek nyilatkozó "szakemberről" is, aki az ártatlanság vélelme helyett védelmét ír

az ő tanácsaira biztos nem hallgatnék, mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy nem ennyire egyszerű ügy a fent említett céget megmogyorózni, mert akkor már rég megmogyorózta volna valaki őket

Marr 2010.07.07. 12:52:50

engem is az készít ki az Artisjus-szal kapcsolatban, hogy a (jó nagy) lóvét beszedik, de a játszási listákra már magasról tesznek. elosztják úgy a zsét, ahogy az jól esik.
a külföldi előadók meg nem hiszik el, hogy mennek nálunk, mert ők egy fillért nem látnak.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.07.07. 12:55:04

amúgy nem tudom ki a tosz ez a DJ Yoda, de egy biztos: hazudott a blogján

kellett neki egy kicsit a népszerűség és azt az igazsággal nem lehetett elérni, így meg igen

most mindenki tudja, hogy van DJ Yoda

(más kérdés, hogy engem nem érdekel)

Marr 2010.07.07. 12:55:09

@turorudi: meg még vagy 25 szervezet tagja is, meg műsorszolgáltatóknál is érintett. tehát Jeszenszky 1. polihisztor, 2. többszörösen összeférhetetlen a sok-sok pozíciója.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.07.07. 12:58:11

@Kitalátor feljegyzetei: na várj, volt olyan bepróbálkozásuk, hogy a telefonközpont várakoztató dallamára pénzt akartak szedni

és ez nem vicc!

szmissz.dzson (törölt) 2010.07.07. 12:58:42

erre itt van jeszi válasza: aki lejelenti a dolgot, az kap pénzt. aki nem tagja ennek az érdekképviseleti szarnak, az nem kap pénzt. és ha én csak olyan előadókat játszom, akik nem értenek egyet ezzel az egésszel, ilyeténképpen nem is kapnak semmit, akkor mi van? engem akkor miért kell b.szkodni?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.07.07. 12:59:57

@Mr.Treeger: 2. A díj szétosztása a játszási listák alapján is történik."
magyarul ha veszek egy memóriakártyát, akkor a magyar gagyiszart meg az lgt-t támogatom...
szuper.

MacPhisto 2010.07.07. 13:00:15

Ostoba user ostoba okoskodása. Büntetőjogi fogalmakat mos össze szerzői jogi kérdésekkel. Azért nem megy neki senki, mert a jó ügyvéd ezen a hasát fogva nevet, a rossz meg leveszi az ostoba usert aztán szépen bebukja az eljárásokat.

esef 2010.07.07. 13:06:31

@alx:
DJ Yoda meg a világban kelti hírét annak, hogy Jeszenszky egy hazug szarházi.... :)

Eric_Cartman 2010.07.07. 13:06:54

@Hümüzhümümüz: ezt most lehetne lassabban mégegyszer a makkodról és a mókusokról, mert nem tiszta. De ettől függetlenül a krvaanyjukat.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.07.07. 13:07:11

egy rossz ügyvéddel is simán pert lehetne nyerni ellenük :)

norbert79 2010.07.07. 13:09:43

@turorudi: Na akkor csiszoljunk még ezen, ugyanis a Szerzői Jogi törvényben egy helyen nem emelik ki az Artisjus nevét, így megofgalmazásod pontatlan. Közös jogdíjkezelésről van szó, módjáról, igen ezt a tv. "Nyilvántartás a közös jogkezelő szervezetekről" szóló pontban a 86. § -tól a 89/A. § kezeli.
Ergó tehát a kultúráért felelős miniszter hatásköre meghatározni, kik azok az egyesületek, akik ezeket kezelhetik.

Na most javíts ki, de ezeknek kötelezően nyílvánosságra is kell hozni az elszámolási adataikat (ezt simán meg is lehetne nyerni a bíróságon az erre történő igényt), s tudtommal nem mint profit alapú szervezetként működni.

Illetve az a mondatod, hogy "Az Artisjus nem önkéntesen vállalta magára a szerzői jogdíjak kezelését" ugyancsak nem igaz, mert pont ez történt, elvégre bárki alapíthat egyesületet, s felvállalhatja a kezelést, a miniszter döntése alapján, s a szerzői jogi tv alapján: serzői jogi tv. 88. §, (4)
"(4) Ha ugyanazon jogosulti csoport ugyanolyan jogosultságának a kezelésére vonatkozóan több olyan egyesület kéri nyilvántartásba vételét, amely megfelel a nyilvántartásba vétel feltételeinek, közülük azt az egyesületet kell nyilvántartásba venni, amelyik a feltételeket összességében a legjobban tudja megvalósítani."

csoko20 2010.07.07. 13:09:52

Mostantól senki sem finghat a villamoson, mert a Környezeti Jogvédő Irodám jól megbírságolja!!!

Mindenkinek puki jogdíjat kell fizetni a közterületi légszennyezésért, mások friss levegőhöz való jogának megsértése miatt.

Aki nem ragasztja ki a matricát, annak jól betőmjük a kakilóját!!!

Pitu 2010.07.07. 13:10:22

Presser,Bródy,Zorán az Artijust alapitói.Bőröndben hordjál el a pénzt.Az összes zenész utálja őket mint a szart.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.07. 13:10:23

Mindenkitől, aki vuvuzelázik, jogdíjat követelek! Most!

vérmajom 2010.07.07. 13:11:23

Már az is eléggé problémás, ahogy megsarcolják az adathordozókat, de a kivetett díj mértéke különösen felháborító. Többe kerül a szaros matricájuk egy CD vagy DVD lemezen, mint annak az előállítása!
És amikor aki csak teheti külföldről szerzi be ezeket a dolgokat, a Magyar Állam is ÁFA bevételektől esik el. Már csak ezért is a farkára kellene lépni ennek a bandának, mert lehet, hogy máshol is hasonlóan működik a jogdíjak beszedése, de a sarc mértéke azért jóval alacsonyabb.

gitáros 2010.07.07. 13:14:08

Talán kéne egy kicsit informálódni.

"Igen ám, de mindaddig nem vagyok jogosult jogdíjra - még ha olyan elismert és népszerű volnék mint Carl Cox, vagy Tiesto - , amíg nem regisztrálom be magam a rendszerükbe."

Feltétel nélkül és azonnal jogosult vagy. A szerzői jogi tv. értelmében a szerzői jog és jogdíj _automatikusan_ megillet mindenkit, aki szerzeménnyel jelentkezik. A jogdíkezelést végző Artisjus viszont addig nem tud veled mit kezdeni, amíg elsősorban egy darab adatlapon meg nem adod a személyes adataidat. A későbbiekben időről időre le kell jelenteni a szerzeményeket. (Azt hiszem, ennek van valamiféle kötlsége, de ha jól rémlik, évi húszezer ft jogdíj fölött ezt már nem kell fizetni). Nem kell tagnak lenni, nem kell éves tagdíjat fizetni, ez csak egy lehetőség. (A tagok pl. kicsit jobban belelátnak az elszámolásokba is.)

Jogdíj akkor kerülhet szóba, ha a szerzemények megjelennek a nyilvánosság előtt, tehát lemezeladás bármilyen formája, médiaszereplés, élő koncertek, stb. Ezeket a megjelenéseket (szerző, számok címe, ilyesmi) a koncertszervezőknek, kiadóknak, rádióknak/tévéknek, stb. kötelességük minden egyes alkalommal az Artisjus felé jelenteni. (A médiamegjelenések esetében kizárólag a "nagy" tévék/rádiók jelentéseit veszik figyelembe, a sokszáz helyi, kis médiát nem. Hiába vagy hetente hatszor a Kolbász tévében, ezzel nem kerülsz bele a rendszerbe. Viszont egy párperces reggeli bohóckodás egy nagy kertévében saccperkábé százezer forintot hoz a konyhára.) Ettől a pillanattól kezdve részesülsz pl. az "üres hanghordozós" jogdíjakból is.

Azoknak a szerzeményeknek a jogdíjai, amelyeket a fentiek szerint lejelentenek, de a szerző nem jelentkezett be az Artisjusnál, úgynevezett "alvó számlára" kerülnek, és abban a pillanatban kifizetik (akár évekkel később is), mihelyt a t. szerző veszi a fáradságot, hogy leadminisztrálja magát.

"Némi számadat:
A Belga együttes igen elismertnek és széles körben felkapottnak számít ... az éves bevételük (jogdíjakból) pályafutásuk alatt összesen csak kétszer érte el az 1 millió forint."

Nem tudom, ez hogy sikerült nekik. Az én bandám (nem rádióbarát slágerzene, zenetévé soha nem játszotta, két lemezt adtunk el párezer példányban) évi fél és egymilla közötti jogdíjat kapott (egyszer valamiért ez felugrott kétmillióra), ennek nagy része a fent említett kertévés párpercekből jött össze.

Egyébként az Artisjus idei tájékoztatása alapján idén 7552 szerzőnek utalnak médiás és koncertjogdíjat, ebből 440-nek egymillió fölötti összeget, 336-nak fél- és egymilla között.

kanbatu 2010.07.07. 13:15:18

@turorudi: A jogkezelésről nem lehet lemondani. Ha nem kívánod a szolgálatukat, ők akkor is behajtják utánad a pénzt, de csak akkor fizetnek neked, ha előtte pénzért bejegyeztetted náluk a szerzeményedet. Ha ezt nem tetted meg, még a saját szerzeményeid terjesztése után is behajtják az adót, mondván, hogy nincs arra bizonyíték, hogy te vagy a szerző.

Az általad említett törvény úgy van megfogalmazva, hogy gyakorlatilag mindent ráhagy a jogvédő szervezetek szabályaira, önmagában nem rendelkezik semmiről.

A rendszer nem a jogosultak közös megállapodásával született, ahogy írod, hanem esetleg egy-két jogosult közös megállapodásával, a többi jogosult meg le van szarva.

A jelenleginél sokkal jobban nyomon lehetne követni azt, hogy melyik jogosult után mekkora a szervezetek bevétele, csak nyilván nincs szándékukban ezt tudni, a nyiévánossággal tudatni meg még inkább.

frikazojd · http://kocs.ma 2010.07.07. 13:15:47

ajánlanám ismét az élőbotnetet: mindenki csak 5-10 ímélt irjon már az artisjusnak, lehetőleg mindenki egyidőben :)
csak a véleményünk kifejezése végett..

párezer mail/perc, egy időre letérdel a vas.

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2010.07.07. 13:17:24

Milyen szakmabeki írja le azt, hogy " ártatlanság védelme"?

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.07.07. 13:18:15

@Editor Bob: Csatlakozom. Vajon milyen szakmának az embere aki egy ilyen összegzésben képes ilyen blőd baromságot leírni? Kukás? (Egyben gyorsan elnézést kérek a kukásoktól.)

Gyorsan hozzáteszem: az indexen keresve a "muszáj" szó még mindig 7 alkalommal szerepel elipszilonnal.

dr. orter 2010.07.07. 13:18:19

hű de okos a levélíró, kár hogy negyede sem állja meg a helyét a handabandáinak.

norbert79 2010.07.07. 13:18:41

@gitáros: Ezzel meg az a gond, hogy ez is simán megtámadható, mert én mint hallgató olyanért is fizetek, amiért cserébe semmilyen szolgáltatást nem kapok, lásd üres hordozó. Milyen alapon kér el bárki bármilyen jogdíjat olyanért, ami az Ő tulajdonába tartozó anyagokat tartalmazza. Van egy cég, vesz adatmentésre adathordozókat, saját/céges/bizalmas adatok mentésére.
Visszaigénylés nem megoldható, mert nem megmutatható a tartalom semmilyen körülmények között, Artisjus mégis rádobja a saját kis hasznát, jogtalanul.
Szóval szerintem közel sem olyan jófej az az Artisjus, s etikus, vagy törvénykövető, mint elsőre neked tűnhet...

Vkat118 2010.07.07. 13:20:56

Sikassztás az más. Ártatlanság véLelme. Amúgy egyetértek, hogy jeszi és az artisjus egy terrorszervezet,

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.07.07. 13:23:29

@ZWS: tessenek keresgélni a neten webáruházakat. Lehet vásárolni akár a Felvidékről, akár Luxemburgból is adathordozót. Legális, bár kétségtelenül nincs rajta Artisjus címke. Viszont nincs az a rendőr, amelyik azért állítana elő, mert te disznó módon külföldi terméket vásárolsz. Mellesleg: ha idehaza veszed meg, akkor is ugyanazt a külföldi terméket vásárolod, így a nemzetgazdaságnak végső soron az égvilágon semmi haszna nincs az adathordozók hazai kiskereskedelmén.

Sátán meg a Jocó 2010.07.07. 13:26:16

@Erős.Pista: @Pitu:
"Szinger"... "Musinger"... "Presser"...

Beszédes nevek.

index-cenzura.biz 2010.07.07. 13:27:02

"nekik megy egy jó ügyvéddel, simán pert lehetne nyerni."

???

közmondás: holló a hollónak nem vájja ki a szemét.

EOF

gitáros 2010.07.07. 13:28:23

@norbert79:
Millió dologba bele lehet kötni joggal, és egy csomó faszságot csinál az Artisjus, nyilván. Én pusztán tényeket írtam, mert a tolvajzoránbródizóknak (és sajnos az alkotók jó részének) általában fingjuk sincs az egész történetről. Például fogalmuk nincs, hogy egy cédé árában kábé kétszáz forint a jogdíj, kurvára nem attól kerül annyiba, amennyibe.

@kanbatu:
"nincs arra bizonyíték, hogy te vagy a szerző."
"Adó", bazmeg, az... Nem tűnik el a lóvé, évek múlva is kifizetik. Csak venni kéne a fáradságot és lejelenteni.

Xezs 2010.07.07. 13:33:19

Az Artisjus mindig is egy undorító, szarkavaró banda volt.

Viszont a 4. pontot nem értem, kifejtené valaki? Biztos volt valami esemény amiről nem hallottam.

Secnir 2010.07.07. 13:35:13

ami az artisjust illeti, a múlt havi szerverlefoglalások ürügyén tett egy érdekes megállapítást:
( artisjus.hu/opencms/export/artisjus/hireink/index.html )
"Az Artisjus szerint ez a lefoglalás újabb figyelmeztető jel arra, hogy tömeges igény van az interneten kulturális tartalmakra."
bullshit :-)

más:

" A magyar zeneművek adatai közvetlenül elérhetővé váltak a külföldi jogvédő társaságok számára
[...] csatlakoztunk a jogvédő társaságok közös internetes dokumentációs rendszeréhez[...] A csatlakozással az ARTISJUS mintegy 40.000 magyar mű és 72.000 szerző adatait tette elérhetővé a felhasználó társaságok számára."

kurvajhó. jogkövetés? stb...

Xezs 2010.07.07. 13:35:30

Ja és egyébként az Artisjusnak köszönhető, hogy az emberek nem itthoni, hanem mindenféle szlovák importból szerzik be az adathordozókat, mert sokkal olcsóbb mivel nincs rajta a jogdiíj, ami eleve feltételezi hogy te kalózkodni fogsz.

Magyarul mindenki "bűnös" az ő szemükben, aki adathordozót vesz. Még az is, aki a családi képeit lövi rá az SD kártyára.

Secnir 2010.07.07. 13:35:57

ami az artisjust illeti, a múlt havi szerverlefoglalások ürügyén tett egy érdekes megállapítást:
( artisjus.hu/opencms/export/artisjus/hireink/index.html )
"Az Artisjus szerint ez a lefoglalás újabb figyelmeztető jel arra, hogy tömeges igény van az interneten kulturális tartalmakra."
bullshit :-)

más:

" A magyar zeneművek adatai közvetlenül elérhetővé váltak a külföldi jogvédő társaságok számára
[...] csatlakoztunk a jogvédő társaságok közös internetes dokumentációs rendszeréhez[...] A csatlakozással az ARTISJUS mintegy 40.000 magyar mű és 72.000 szerző adatait tette elérhetővé a felhasználó társaságok számára."

kurvajhó. jogkövetés? stb...

Hümüzhümümüz 2010.07.07. 13:36:02

@Eric_Cartman:

Ööö... Tehát tegyük fel, hogy van 1 zsák makkom. Jön a mókus és megdézsmálja. Ekkor én fogom a 32 giga memóriával rendelkező telefonom és lefilmezem. Aztán a videót kiírom CD-re, majd pendrive-on odaadom a Janinak, mert Ő is meg szeretné nézni, ahogy a mókus eszik a makkomból.

Összegezve: nem loptam senkitől semmilyen zenét, művet, mégis háromszor fizettem sarcot (telefon, CD, pendrive) a köcsög artisjusnak. Remélem így érthető. :D

norbert79 2010.07.07. 13:36:09

@gitáros: Nem igazán belekötés volt az elsődleges cél, csak gondoltam megemlítem ezt a darabkát is abból a hatalmas szeletből, ami nagy arányban fokozza az ellenszenvet mind az Egyesületek, mind maga a szerzői jog ellen.

Alapvetően egyetértek a kezeléssel, s támogatom a szerzői jogot, annak ellenére, hogy erősen szimpatizálok Common Creative-al, illetve OpenSource licenszekkel is.

Égetően szükséges egy alapos átgondolás, egy nyílt/átlátható rendszer, s érintetteket bevont közös Egyesületi kezelés, egyébként az egész háborúba fog fulladni, megölve minden lehetőséget NORMÁLIS jogrendszer kezelésnek irányába. Sajnos elnézvén az érintett Egyesületeket, sajnos nem mutatkozik semmilyen érdeklődés ebben az irányba a pattanásig feszült helyzet ellenére sem. (Nagyon remélem tévedek ebben a pontban).

XoniX 2010.07.07. 13:36:24

Muszaly nektek allandoan az artatlansag vedelmen lovaggolni? Mer nem birtok valami ertelmeset is hozzaszolni? Nyelvtannacik...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 13:37:38

@Pitu: Milyen többi zenész? Szerintem nálunk az a faj kihalóban van, helyettük sok szájberköcsög keveri egymásban és a tárakban a szart, dallammentesen...

norbert79 2010.07.07. 13:38:35

@XoniX: Hadd ragadjam meg a pillanatot, s hívjam fel figyelmed a vessző, és az ékezetek használatára, amit magyar nyelven beszélve muszáJ használni. :)
S igen, egyik legfontosabb Alkotmányos pont az ártatlanság védelme, elvégre te sem szeretnéd, ha csak az alapján téged is börtönbe csukjanak, csak mert valaki 'tolvaj!'-t kiáltott rád, nemde?

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.07.07. 13:39:06

Ártatlanság véLELME és nem védelme. bmeg.
és nem kaukció hanem kaució (ilyen egyébként sincs).

Artisjus kapja be. Hogy képzelik, hogy pendrive -ra jogdíjat vetnek ki???
vicccc!!

widor844 2010.07.07. 13:40:15

http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=115963181773246

Hümüzhümümüz 2010.07.07. 13:40:35

@norbert79:

Ő arra gondolt, hogy legalább 10 hozzászólásban leírták, hogy nem ártatlanság VÉDELME, hanem VéleLme...

norbert79 2010.07.07. 13:41:10

@Hümüzhümümüz: Lehet, s jogos, én is mindig elírom.

monyon le 2010.07.07. 13:41:50

Vannak ám kemény "bennfentesek" kik a jogdíjakból szépen megélnek - megkapják a saját kis jussukat! A többinek meg kuss a neve. Ha hőbörögsz és felkaparod a retket, mi a felszínen van esetleg "bevesznek a tutiba", hogy kussoljál itt egy kis zsé, oszt jó napot.
Naja, le kellene írni ide azokat a neveket, ki "kis piros pajtásként" pöffeszkedik a jogdíjak felett. Elosztás - röhögnöm kell, fiatal zenészek nem hogy pénzt nem kapnak, de annyira mutyiznak a jogdíjaikkal, hogy minden év Ápr / Máj. megy a csata az Artislus-szal, hogy hol a F@szomban van a jogdíjunk!

Silent Bob 2010.07.07. 13:43:23

@GYUSZI BACSI: "amúgy nem tudom ki a tosz ez a DJ Yoda, de egy biztos: hazudott a blogján"
Mer' a Jeszi azt mondta?

átlátó 2010.07.07. 13:44:50

Na itt már valaki neveket nevezett meg: Presser, Bródy, Zorán,vannak még. Mivel pénzről van szó, most én talalok összefüggést a származásukra nézve is. Zsidóztam éás mielőtt valaki engem nácizni kezd, közlöm, hogy tudom, hogy náci vagyok.

Ákos81 2010.07.07. 13:49:27

@atpijkamo: És te gondolkodsz vagy csak írod a faszságokat? Több évvel ezelőtt kimondták, és törvénybe iktatták, hogy Magyarországon a LETÖLTÉS legális, és nem vonható felelősségre senki emiatt. Viszont a FELTÖLTÉS illegális, mert "Terjeszted".

ghck 2010.07.07. 13:49:57

az ártatlanság véDelmében (sic) csak annyit fűznék hozzá, hogy ez talán az artisjust is megilleti...

Silent Bob 2010.07.07. 13:52:03

@gitáros: Azt magyarázd meg légyszi, hogy egy mérnök miért nem kap jogdíjat élete végéig, illetve még tovább, mondjuk minden autó után, aki az általa tervezett úton megy?
Sőt, be lehetne építeni az autók árába is, hiszen lehet, hogy egyszer arra fognak menni.
Dolgozni (koncertezni) kéne. Értem én, hogy fasza dolog, hogy egyszer csináltál egy lemezt, egyszer voltál pár percet a tévében és ezért fasza dolog felvenni az évi félmillát...

ghck 2010.07.07. 13:52:07

Az ártatlanság véDelmében (sic) annyit azért hozzáfűznék, hogy ez talán az artisjust is megilleti...

Pomogács 2010.07.07. 13:52:43

@Editor Bob: bizony, bizony, először vélelmeznünk kell azt a fránya ártatlanságot, ahhoz, hogy védeni tudjuk...

norbert79 2010.07.07. 13:55:43

@ghck: Ez így van, s ez a helyes is, de tudod, annyira már elmérgesedett már a helyzet az érintettek s a szervezet között, hogy már senkit nem érdekel az Artisjus álláspontja.

Vegyük azt is figyelembe, hogy pont az a szervezet sem folytat törvénykövető/alkotmánykövető magatartást, akinek kötelessége lenne példát mutatnia.
(Gondoljunk a többszörös díj-beszedésre, jogilag helyes viselkedés elleni számonkérésre is. Egyszerű példa: User letölt netről, szerzői jogi törvényben megengedhető módon zenét magának, kifizette a jogdíjat az adathordozóval, s ennek ellenére lopással vádolva eljárás alá vonják nem "eredeti" hanghordozón található zene miatt)

szellemírtóűrlény 2010.07.07. 13:55:46

Én zenész vagyok,játszom hangszeren is és írok elektronikus zenéket.Jogtiszta oprendszeren jogtiszta szoftverekkel,ingyenes és megvásárolt hangmintákból!!!!!!!!!
Szeretném ezeket legalizálni: ugye bemegyek az artisztgenyóba.Regisztrált tag leszek (asszem 2000Ft)
Ki kell írnom a zenéimet cd-re ki kell tölteni egy papírt a címekkel melyik zene milyen hosszú stb.
Viszont ezt csak akkor fogom megtenni ha kapok tőllük egy matrica nélküli cd-t mert ugye ők bólintanak ilyenkor rá,h ez legális nem írhatom ki egy olyan cd-re amin büntetés van eleve h ez nem lesz legális ( ha már bünti van a cd-n akkor miért is nem másolhatok rá illegált?)

Amúgy van ilyen benfentes valami palotában lakik....vagy palotaiból származik....ilyesmi a neve is
Ő pl: minden szinpadon eljátsza a kis saját szarjait (fél órában) így 1 bulin 4-5 helyről is megkapja a jodíjjat a KURVA ANNYÁT

Kulminaator 2010.07.07. 13:57:54

"ha lenne valaki annyira tökös, hogy nekik megy egy jó ügyvéddel, simán pert lehetne nyerni"

Az utált és megvetett ámedikában már réges régen cafatokra tépték volna ezt a legális(?) kalóztársaságot.

lOc (a pasztafáriánus) 2010.07.07. 13:58:05

"Ártatlanság védelme"
Na itt hagytam abba a "szakmabeli" olvasó levelének olvasását.

Libidó 2010.07.07. 13:58:28

jó a cikk, de javítsd már az "ártatlanság védelmét" ki,
mert az "ártatlanság VÉLELME", baz+.
Bocs.

Silent Bob 2010.07.07. 14:00:43

@szellemírtóűrlény: Palotainak nincsenek saját "szarjai". ;)

METAL 2010.07.07. 14:01:33

A helyzet, hogy az artisjus elég sok mindent csinál még amiről a nagyközönségnek nincs tudomása. Ott van pl még a fénymásoló kérdése is. A fénymásoló árába is be van építve a jogdíj, amit a másolásokért számolnak fel, szintén általánydíjban. Ott van a pendrive-ok jogdíja ami szintén matrica köteles.

További kérdéseket vet fel, ha pl megvásárolok itthon egy matricás lemezt ahol a matrica a külső csomagoláson van rajta, aztán fogom magam és kibontom felhasználás céljából akkor mi történik? Köteles vagyok megőrizni a csomagolást, hogy igazolni tudjam a jogdíjat kifizettem? Ugyan...
Ha nem így teszek és mondjuk egy ellenőrzésen kibukik ez a lemez, akkor megint csak megbüntetnek érte. Számozni kellene a lemezeket és nekik nyilvántartani azt? Ugyanmár...

Állítólag úgy van, hogy egy terméket 1x lehet adóztatni. Namost egy külföldről behozott dvd vagy cd lemez után kell fizetni ugye ÁFÁ-t ami rendben is van, viszont kell utána fizetni azonnal jogdíjat is, ha kereskedelmi forgalomba akarom azt hozni. Ha csókos vagyok akkor artisjus bácsi vagy néni, egy dvd lemezre elkér tőlem mondjuk 100 Ft-ot ha nem vagyok csókos akkor 150-et.

Így egy dvd lemez ára kijön jó esetben 150 rossz esetben 200 Ft-ra. És ekkor még el kellene adjam meg azért nem ártana ha valami kis apró maradna rajta amiből persze majd megint adózok :D A teszkó ugyanezt a lemezt árulja 130-Ft os bruttó áron. Akkor?

Sok ismerősöm azért bukott bele a teljesen legálisan üzemeltetett DVD/CD boltjába mert nem bírt versenyt tartani, de ha még a verseny ment is valahogy, akkor is ott volt a folyamatos artisjus ellenőrzés, ahol ha véletlenül rosszúl ragasztod fel a jogdíj igazoló matricát máris okirathamisítással vádolnak :D

Ha normálisan akarod csinálni, kicsinálnak. Akkor?

norbert79 2010.07.07. 14:03:01

@lOc (a pasztafáriánus): Akkor minek szóltál hozzá? Nagyon sok, említésre méltó dolgot vet fel, nem kellene már ennyire elzárkózni egy, szerintem, apró dolog miatt. S ha tudni akarod, igenis hasonlít a két szó egymásra, s nemcsak nyelvtanilag, én is gyakran eltévesztem.

norbert79 2010.07.07. 14:06:16

@METAL: Egyetértek, ezért is írtam én is egy létező példát ebben a hozzászólásban:
homar.blog.hu/2010/07/07/zuzzuk_be_az_artisjust/fullcommentlist/1#c10390655

Ezért is vallom, hogy égetően szükséges egy alapos átdolgozás, mert jelen időben az a nagy igazság, hogy anyagilag/jogilag jobban megéri illegálisan tevékenykedni, mint jogkövető magatartást mutatni.

szellemírtóűrlény 2010.07.07. 14:07:49

@Silent Bob: Sajnos vannak.....ilyen-olyan "bejonszi-remix és májkelldzsekszon-mashupok.Amikért jacko nem kap már pénz P viszont igen.

Silent Bob 2010.07.07. 14:10:49

@szellemírtóűrlény: Szerintem azokat mind kapja. Legalábbis csomó mindenről elterjedt már, hogy ő csinálta (pl Limbóláz bootleg) aztán kiderült, hogy mégsem. Megmondta, hogy ő játszani szeret. Más kérdés, hogy már kicsit kifáradt sajnos, pedig régen nagyon tiszteltem.

XoniX 2010.07.07. 14:10:51

nEm birrtok atlepni a zarnyekotokkon es csak azon lovagoltok, hogy mijen modon irta le, nem pediglen aztat, hogy mi a lenyeg... A srac probalta szaxeruen osszefoglalni a lenyeget, hogy legyen mirol vitazni, Ti (nyelvtan)nacik meg csak a betukon izmoltok. Sznalmas.

Skin 2010.07.07. 14:12:16

Az Artisjusnál már csak egy cigányabb formáció van: a Proart, (nomeg a BKV.

Libidó 2010.07.07. 14:13:23

usb pendrive
memória kártya
CD/DVD
bármi, aminek van háttértára: telefon, dvd író, DIGITÁLIS KÉPKERET, settopbox...
printer, fénymásoló
Winchester

És még lehetne sorolni, mi mindenre nyúl le lóvét a mocsodék artisjus, mondván: "tuti tárolsz/másolsz majd valami jogvédett tartalmat"

Akkor akinek van kocsija, fizessen be évi X ezer forintot, mert tuti túllépi valamikor lakott területen az 50et.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 14:13:27

@BullFrog: Írás előtt gondolkodj, mert így hülyét csinálsz magadból.

"Magyarországon a LETÖLTÉS legális"

Ezt írtam, olvass is, ne csak írj!

"Viszont a FELTÖLTÉS illegális"

Ez tévedés. Ha ez igaz lenne, akkor pl. online nem lehetne zenét árulni, hisz a weboldal tulajdonosának nem szabadna a jogszerűen árult zenéit feltölteni a saját webshopjába.

A jogszerűtlen feltöltés valóban illegális. Az állampolgár esetében ez a gyakori eset.

A jogszerű feltöltés viszont legális. Gondolj picit bele! Mondok egy példát. A kínai piacon a házilag jogszerűtlenül másolt CD-k árusítása illegális. Ugyanakkor a zeneboltokban a jogszerűen gyártott CD-k árusítása legális.

Mike36 2010.07.07. 14:13:52

Az ARTISJUS ajánlja fel egy évi bevételét az árvízkárosultaknak!

histar007 2010.07.07. 14:14:58

Én csak azt nem tudom, hogy amikor a családi fotóimat akartam DVD-re írni, aminek a tokján eleve ArtisJusos matrica volt (a saját szellemi tulajdonomat írtam rá), akkor miért írta ki a Nero hogy illegális a lemez...

De azt feltételezni, hogy minden adathordozóra illegális tartalom kerül...

norbert79 2010.07.07. 14:16:05

@histar007: Szerintem téged megtévesztett az a kifejezés, hogy "Not Copyrighted", jól gondolom?

Secnir 2010.07.07. 14:18:20

@Mike36:
"Az ARTISJUS ajánlja fel egy évi bevételét az árvízkárosultaknak!"

hülye, az árvízkár az kb 200 mrd ft.
mit kezdjenek a többivel?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.07.07. 14:18:29

Egyértelmű. Alá kell írni egy kartát, mellékelni kell hozzá a Nemzetközi Együttműködési Nyilatkozatot és rá kell csöpögtetni pár csepp kolbászzsírt plussz egy használt de még friss menstruációs tampon tartalmát.

Mike36 2010.07.07. 14:19:08

1. anynira védenek, ha önmagad által irt zenéidet nyilvánosan előadod, akkor jogdijat kell fizetned
amit sosem látsz vissz mert megkapja lagzi Jóska, aki a legtöbb cd-t adja el

mojszipupi 2010.07.07. 14:20:35

Nem kell csodálkozni, eddig is tudtuk h a maffia módszere a semmire pénz követelni

.lll. 2010.07.07. 14:20:42

vajon mennyi a jogdíj a nikászépériménóra?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.07.07. 14:20:51

@Libidó: Vagy akinek van pénisze, az automatikusan üljön börtönben évente 1 hónapot, mert biztos elkövet majd nemi erőszakot nem? Vagy minden nőt automatikusan megbüntethetnének, mert akár prostituáltak is lehetnek, nem?

Szép új világ.

Mike36 2010.07.07. 14:21:50

no meg az Artisjust valamiből üzemeltetni kell
ergo kell pénz a palotára, Audira, hajóra, stb

gabest1 2010.07.07. 14:22:21

Fel kell gyújtani az üvegpalotájukat a mészáros utcában és kész.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.07.07. 14:24:53

Ezért van nekem minden lemezről legális biztonsági másolatom. Sajnos az eredeti lemezeket ellopták a táskámmal a vonaton, és benne voltak a számlák is...

Roa 2010.07.07. 14:27:44

@gitáros: Köszi a tájékoztatást! Annak ellenére azonban, hogy én igazán örülök, hogy 2 millát kaptatok egyszer jogdíjként, ne hidd, hogy bármikor is meghallgattalak titeket, vagy akár nagy zenekedvelőként akár 1 forintot is akarnék adni nektek, vagy a másik 7000 tagnak, akiknek szintén nem hallgattam meg sosem a zenéjét. Ennek ellenére mégis adok akaratom ellenére, amikor megvásárolom e cuccokat. Szóval küldök egy számlaszámot, és vissza is utalhatnátok a pénzemet. De ezt ne vedd személyes sértésnek, mert Presser is rohadjon meg Pákóval egyetemben.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 14:28:17

@newtehen: Egy házaspár elmegy horgászni hétvégén a Balatonra. A férj délben ledől pihenni egy kicsit, felesége pedig a csónakkal beevezve a tó közepére, lefekszik napozni és olvasni. Arra evez a halőr, és megszólítja:
- Bocsánat, hölgyem, mit csinál itt?
- Nem látja, hogy olvasok? - kérdez vissza a nő.
- Azt tudja, hogy itt tilos horgászni?
- Én nem is horgászom!
- De a felszerelés ott van a csónakban. Ezért fel kell jelentenem.
- Ha feljelent, akkor én meg beperelem nemi erőszakért.
- De hát magához sem értem!
- Persze, de a felszerelés ott van magánál.

tothpb 2010.07.07. 14:28:24

Tóth Péter Benjamin vagyok, az Artisjus kommunikációs vezetője.

A poszt összekever bennünket a MAHASZ-szal. Nagyon szívesen válaszolunk minden felvetett kérdésre. Addig is, amíg ez nem történik meg szervezett módon, itt a kommentek között kezdek válaszolni a felvetésekre.

Üdvözlettel,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

guANoiD 2010.07.07. 14:28:26

Vettem DVI szalagot a videokamerámba, amire felvettem a kislányomat, amint a dédinél rojangászik a kertben stb. Ezt kiírtam DVD-re. A DVD után fizettem Jeszinek maffiaadót. A fényképezőgépemben lévő memóriakártyára szintén maffiaadót kellet fizetni, és a képeket sztintén DVD lemezre írtam ki. NADE mijen jogalapon fizettetnek maffiaadót az adathordozóra, amikor saját alkotásom kerül rá?! És még csak nem is zene?! Javaslom a csoportos pert Jeszi ellen a maffiaadó törvénytelen jellege miatt, de nem a hazai jogi fórunon!!! Brüsszeli bíróságra velük! (ott nem tudnak senkit sem megkenni)

baranyp 2010.07.07. 14:29:28

Negyedévente kb 100 ezer forintot fizetek azért mert van tv készülék a (2)kocsmámban,és megy rajta a discovery vagy a national geo.Üdvözlégy rabló banda!

cemeteryman 2010.07.07. 14:30:13

Alapvetően törvényes, meg legális, meg tököm, de akkor sem szép dolog olyan szerzői joghoz kapcsolódó terméket - zenét, filmet, szoftvert, bármicsodát ingyen megszerezni, amibe annak előállítója munkát, energiát, pénzt fektetett be abból a célból, hogy egy nap pénzt lásson. És most ne a hazai vagy külföldi felkapott okádék "zenészekre" gondoljunk, mindenkinek van kedvenc zenekara.

Nem is olyan rég Bács-Kiskun megyében több helyszínen is zajlott egy kisebb előadás profi, amatőr és kezdő diszkósoknak, ahol órákon keresztül mindenki azt magyarázta, hogy lépjenek be a Dj-szövetségbe, és fizessenek tagdíjat, ezáltal védelmet és idővel akár pénzt is kapnak.
Miért?
Mert jött a válság, a fiatalok elszoktak az 1200-1500 Ft belépődíjas kluboktól, és ingyenes kiskocsmákban múlatták az időt az olcsó pia mellett, ahol a szélessávú internet és a remek keverőprogramok terjedésének, vagy rosszabb esetben akár a mindenki által elérhető winamp-nak köszönhetően gyakorlatilag bárki nevenincs, setudású xy haver szórakoztatta a nagyérdeműt. A nagy klubok ezáltal kiürültek, a főnök pedig nem tudott jó sokat fizetni azon dj-knek, akik ezt megszokták.
Dehát ugye milyen dolog már ez, úgyhogy gyorsan szövetségbe léptek egymással és a szervezettel, melynek a törvény jogokat adott, és azt mondták, hogy megvédjük mi magunkat a kiskocsmáktól, majd megindultak ezen helyekre razziázni, hogy visszaszerezzék közönségüket, presztizsüket, pénzüket (legfőképp), és a mostanra maximálisan felhígult dj-szakma hírnevét.

Igazából nem vagyok a szerzői jogvédő hivatalok mellett, mert az elosztás igazságtalansága simán lehetővé teszi számukra, hogy "éljen mindenki boldogan", sőt, sokszor azt gondolom, működésük visszaél az illegális vagy "csak" etikátlan tevékenységekkel, mindenesetre én azért megkérdezném a CD-k, DVD-k, USB drive-ok árába épített jogdíjak miatt a leghangosabban háborgókat, hogy mennyit fizettek azon lemezekért, számokért, amit az elmúlt két hónapban hallgattak?

tothpb 2010.07.07. 14:31:19

"Magyarul automatikusan lehúznak mindenkit aki a zenémet játssza, de mindaddig nem kapom meg a pénzem, amíg nem regisztrálom be magam. Tehát aki nem regisztrál be, az vessen magára"

Valóban, amíg nem tudjuk a szerző nevét, bankszámlaszámát, és hogy milyen művek tartoznak hozzá, addig nem tudjuk kifizetni a jogdíjat. Ilyenkor öt évig félretesszük a nevére a pénzt, és megpróbáljuk őt elérni. Ha ez az idő is eredménytelenül telik el, és a mű beazonosíthatatlan, akkor a felosztási alapokba kerül az összeg, és a szerzők között felosztásra kerül.

Itt tehát egyszerű regisztrációról van szó, nem kell Artisjus-taggá válni. Egyszerűen meg kell adni a kifizetéshez szükséges adatokat, hogy el tudjuk juttatni a zenészhez a pénzt.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

Mike36 2010.07.07. 14:31:45

@Secnir: többet hozna mint a tüzijáték elmaradása

Secnir 2010.07.07. 14:31:56

különben felteszem a kérdést:
tegyük, én jelentkezem az artisjusnál, hogy művészi fotókat készítettem a gyerekről, ergo művész vagyok (a művész nincs deklarálva sehol). A fotókat felteszem a netre, és kiírom dvd-re meg megjelentetem galérián (konkrétan nagymamánál a galérián).
kérem a befolyó jogdíjakat, ezért regisztrálok.
meg még regisztrál a héten kb 400.000 másik ember is pont ugyanebből a céllal.
mennyi idő alatt megy csődbe az rtisjus? hogy állapítja meg, hogy közülünk ki mennyi jogdíjra jogosult?
továbbmegyek:
a gyerek pelenkázását megörökítem a szaros pelenkájával egy vásznon amit kiállítok (alternatív művészet), majd az egészet megéneklem egy Kossuth téri tüntetésen egy tárogatóval.
ha nem visznek el azonnal a bolondokházába, akkor nagy nyilvánosság előtt elkövetett előadásról beszélhetünk (esetileg akusztikai környezetszennyeséről), amit kb. 200.000 ember hallgat meg (gyanítom enm végig). Nem tudok még egy olyan magyar előadóról, aki ennyi ember előtt lépett fel, ergo a slágerlisták és az (artisjus szerint) előadási listák csúcsára lépek fel.
jogilag.
tehát abban az évben (miután kiengedtek a sárga házból) milliókat tudok kaszálni.

emberek! regisztráljunk az artisjusnál!

más:
ha új vinyót veszek, akkor kifizetem a jogdíjakat az artisjusnak. írom az érdekesebbnél érdekesebb kódokat, amik úgy kezdődnek, hogy 'on error resume next' meg <?php meg #include <iostream>
ezek gyaníthatólag NEM tartoznak az artisjus fennhatósága alá.
tegyük fel ellopják a kódjaimat (lemásolják és felhasználják mások). az artisjus fogja megvédeni az érdekeimet, vagy mehetek a rendőrségre? esetleg BSA?
nem védi meg, mert ezzel nem foglalkozik.
akkor meg szívjanak gázt.

baranyp 2010.07.07. 14:32:03

@tothpb: Az első kérdésem az előbbi kommentemhez,kinek utalják az általam befizetett összeget,vagy mi lesz a sorsa?

szellemírtóűrlény 2010.07.07. 14:32:06

És ha a saját zenéimet levédetem matricákkal és laptopról játszom,ugye nem kell éves 110rugót kifizetnem mert nem DJ vagyok hanem ELŐADÓ!

Gitározok is de akkor kell egy matricás gitár.

Nem tud valaki egyet?

tothpb 2010.07.07. 14:32:43

"2.
Ha DJ vagy és belépsz a DJ Szövetségbe, akkor kedvezményt kapsz az éves átalánydíjból."

Ez tisztán MAHASZ-kérdés. A hangfelvétel-kiadói jogdíjakra vonatkozik.

Az Artisjus nem ad semmilyen kedvezményt a DJ-szövetség tagjainak, és semmilyen szerzői kört nem részesít előnyben. Azonos feltételek alapján zajlik a jogdíjak felosztása.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 14:33:23

@cemeteryman: "Alapvetően törvényes, meg legális, meg tököm, de akkor sem szép dolog olyan szerzői joghoz kapcsolódó terméket - zenét, filmet, szoftvert, bármicsodát ingyen megszerezni"

Össze vagy zavarodva, mint vasorrú bába a mágneses viharban.

Szoftvert valóban szabad ingyen letölteni, de használni már csak a licenc szerint lehet.

Zene, film esetében igazad lehet.

Secnir 2010.07.07. 14:35:49

kedves Tóth Péter Benjamin

akkor szeretném megkérdezni, hogy miért KELL előre megfizetni olyan adathordozóra a jogdíjakat, amire vélhetőleg NEM kerüle fel jogdíjas zene vagy kép?
másik kérdésem: miért szedik be a jogdíjat ELŐRE? miért nem csak akkor, ha már bebizonyosodtt a lopás ténye?

köszönettel

norbert79 2010.07.07. 14:36:06

@tothpb: Kedves dr. Tóth Péter Benjamin!

Nagy örömmel látom, hogy az Artisjus, közleményükben látható ígéretüknek megfelelően, szeretné ígéretét betartván nyílt a kommunikációra. Szeretnék ezúton is gratulálni önnek kinevezéséhez, s sok sikert kívánni a munkájához, jelenlegi helyzetet ismervén, úgy érzem nehéz munka lesz.

Lehetőséget megragadván szeretnék először is tájékozódni, hogy mi az Artisjus jelenlegi hozzáállása a jelenlegi szabályzáshoz, tervezi e a módszerek átgondolását, illetve tevékenységi köreinek módszereit átdolgozni?

Köszönettel:
Norbert

tothpb 2010.07.07. 14:36:37

"3.
Senkinek sem engednek betekintést a pénzek mozgásába, így azt mondanak amit akarnak. Ha a politikusokat át lehet világítani, akkor az Artisjust miért nem?"

Ezt nem egészen értjük. Az egyesület közgyűlése által választott Vezetőség, Felügyelő Bizottság, Választmány rendszeresen minden számot megkap, a fiatalokból álló Szerzői Véleményező Bizottság külön "átvilágító" ellenőrzést végez folyamatosan az egyesület számai fölött. A nagyközönség pedig az éves beszámolómban kap adatokat.
www.artisjus.hu/egyesulet/eves_beszamolok.html

Ja, és minden évben független könyvvizsgáló ellenőrzi az egyesület könyvelését.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 14:37:31

@atpijkamo: "Szoftvert valóban szabad ingyen letölteni, de használni már csak a licenc szerint lehet."

Hülyeséget írtam. Helyesen:

Szoftvert valóban szabad ingyen letölteni, de használni már csak a licenc szerint szabad.

vargacsabi · https://photovargacsabi.hu/ 2010.07.07. 14:37:44

a mostani remek kormányunk nem fog a fejérekoppintani ezeknek,mert nem akárki zenélt a választások után a fidesz bulin!

tothpb 2010.07.07. 14:37:44

"4.
Ha a Volt Fesztiválon DJ Yoda megúszhatta a büntetést és elkobzást, akkor a magyar srác miért nem? "

A 2. ponthoz hasonlóan ez is kizárólag a MAHASZ-ra tartozó kérdés. Hangfelvétel-kiadói igényről van szó, amihez az Artisjusnak semmi köze. A kérdést kérjük a MAHASZ-hoz irányítani.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

Mike36 2010.07.07. 14:38:27

TPB

1. Évente mennyi megy el a fenntartási költségre?
3. Hány szolgálatui kocsi van és ennek mennyi az összértéke?
4. Az Artisjus milyen ingatlanokkal rendelkezik, ezek összértéke mekkora?
5. Nem érzitek arrcpiritónak egy palotában trónolni, ahelyett, hogy azt a pénzt is a szerzőknek szétosztottáok volna

nekem ez a bajom az artisjussal: grundoltak egy egyesületet, vahogy megszerezték a jogot arra, hogy ők kvázi adót szedjenek, és ebből a pénzből - mások hátán - primán megélnek

norbert79 2010.07.07. 14:38:34

@cemeteryman: Hadd válaszoljak én erre: Az elmúlt hónapokban a gyenge választék miatt semennyit, de mostanában inkább netes rádiókat hallgattam.
Személyesen büszke tulajdonosa vagyok nagyon sok zenei CD-nek, köztük egy eredeti 1991-es Queen CD-nek is (Innuendó), de nagy gyüjteményem van 'The Crystal Method', illetve 'Rammstein' együttes lemezeikből is.

fecsa 2010.07.07. 14:39:24

Fotózom.
Memóriakártyán matrica
HDD-re mentem, matrica
majd archiválom DVD-re, matrica
az én szellemi termékem van rajta. Hova regisztráljak, hogy megvédjem tőlük a jogaimat?
Egyszerű, álcázott lehúzás az egész

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 14:39:35

@Secnir: "miért KELL előre megfizetni olyan adathordozóra a jogdíjakat, amire vélhetőleg NEM kerüle fel jogdíjas zene vagy kép"

Mert az országgyűlés megszavazta. Lehet lobbizni az ellenkezőjéért.

tothpb 2010.07.07. 14:39:43

"5.
A blogokról ingyen letölthető zenék legtöbbször nem köthetőek kiadóhoz, tehát szerzői kiadásnak minősülnek. (...)a magyar DJ-nek ebben az esetben két választása van:

Egyik, hogy letölti a zenét és vígan lejátssza, úgy, mint minden más DJ bármelyik másik országban, annyi bökkenővel, hogy itthon ezért (egyedülálló módon) büntetés, elkobzás és bírság jár. Másik lehetőség, hogy a magyar dj letölti a zenét, felveszi a kapcsolatot a producerrel (ha sikerül), kér tőle egy "igazolást", hogy a zenéjét ingyen letölthette (ilyenkor már kiröhögték a magyar dj-t), majd a kinyomtatott levéllel (ami nem mellesleg könnyedén hamisítható és hivatalosan nem is tekinthető bizonyítéknak / bizonylatnak) besétál Jeszihez, hogy matricázza fel a lemezét."

Ez megint a MAHASZ-jogdíj kérdése, nem Artisjus-téma. A posztban tévesen szerepel a mi nevünk alatt.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

Secnir 2010.07.07. 14:40:22

@atpijkamo:
"Mert az országgyűlés megszavazta"

de nem saját magától találta ki :-)

guANoiD 2010.07.07. 14:40:39

Az emberek füle után kéne maffiadatót szedni bazz, mert azzal hallgatják a nyilvánvalóan kizárólag kalóz módon beszerzett "műveket".
Amúgy a magyar állam Jeszi miatt mennyi ÁFA-tól, bevételtől esik el, hogy a születéstől fogva bűnös csalárd végfelhasználók a szlovák webshop-okból rendelik és veszik a maffiaadó mentes adathordozókat. NÓÓÓRMÁLIS???!!!

Mike36 2010.07.07. 14:40:52

@szellemírtóűrlény: tudomásom szerint a saját zenéid lejátszása után is kell jogdijat fieztned
ergo kiállsz énekelni, akkor is fizetsz

tothpb 2010.07.07. 14:41:07

"6.
ha az Artisjus egyik képviselője odalép a színpadra, akkor maximum időpontot egyeztethet a DJ ügyvédjével (a show megzavarása nélkül), de nem áll jogában feltételezésekre alapozva átvizsgálni, LEFOGLALNI, ellehetetleníteni a DJ-t, mert az alkotmányellenes."

Megint MAHASZ-kérdés, nem Artisjus téma. Az Artisjus képviselője nem lép oda a színpadra a DJ-t lefoglalni, ellenőrizni.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

Baloo27 2010.07.07. 14:41:25

Szerintem a kibukott szerző egyszerűen csak lusta volt regisztrálni.
Ráadásul DJ... nem is zenész!
Röhej.
:-/

norbert79 2010.07.07. 14:41:36

@atpijkamo: Nem igaz még mindig, mert szoftvert a szerzői jog is csak akkor engedélyez szabad letöltésre, amennyiben a tulajdonosa ehhez hozzájárult. GPL sem jelent automatikusan szabad hozzáférést, csakis garanciát a forráskódhoz való hozzáféréshez. (Példa: Red Hat Linux Enterprise)

Glg 2010.07.07. 14:42:46

@Secnir: szóval jogvédőknek köszönhető az akció...kapja be mind...az is érdekes momentum volt h a fizetős ám szintén illegális torrentoldalak szépen békén lettek hagyva

cemeteryman 2010.07.07. 14:43:10

@norbert79: Megértelek. Kár, hogy valószínűleg egyedül Te leszel az, aki válaszolt a kérdésre.

kanbatu 2010.07.07. 14:43:12

@tothpb: Ez így tisztességes, a kritika pedig jogos. Tényleg több szervezetről van szó, akik ácsingóznak a felhasználók és előadók pénzeire. Élek a lehetőséggel.

Hol tud a mezei felhasználó utánanézni annak, hogy hogyan osztották el a befolyt pénzeket, és annak, hogy milyen adatok alapján történt meg ez az elosztás?

Készül-e olyan fejlesztés, ami lehetővé teszi, hogy akár a rádióban, akár az interneten a valós adatoknak megfelelően lehessen elosztani a beszedett díjakat?

Készül-e olyan szabálymódosítás, ami az egész beszedési és kifizetési folyamatot egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi?

Mi a véleménye az Artisjusnak a monopolhelyzet, és ezáltal a szinte hatósági státusz megszűntetéséről?

Ha bármelyik kérdésemmel kapcsolatban felmerül az, hogy az adatokat nem lehet nyilvánosságra hozni, akkor hogyan van ez egy közfeladatot ellátó szervezet esetében?

Mike36 2010.07.07. 14:47:29

hm nézem, évi 2,8 mrd
szép összeg
(páran szépen meggazdagodhattak, de ne legyünk rosszmájuak)

az évi költségvetés is nyilvános?
érdekelne mennyi megy el bérre, mekkora az alkalmazotti létszám, rezsiköltség, stb

tothpb 2010.07.07. 14:47:36

"7.
Némi számadat:
2007-ben az Artisjus 14 milliárd (!) forintott gyűjtött be jogdíjakból."

Mint az előbb említett éves beszámolókból kiderül, a 2009-es össz jogdíjbevétel az Artisjusnál 13 milliárd forint. Ebből 3.4 milliárd forintot nem a zeneszerzőknek, hanem más jogosultaknak (vizuális és filmes szerzők, előadók, hangfelvél-kiadók, filmelőállítók) szedtünk be a törvény vagy megbízás alapján. A fennmaradó 9.6 milliárd forint az Artisjus által felosztott, zeneszerzői-szövegírói (és kis részben írói) jogdíj.

A kezelési költség nem 33%, hanem 19% körül mozog. De ne felejtkezzünk el a közterhekről (EHO és SZJA) amit természetesen le kell vonnunk a kifizetésekből.

Természetesen az egyes szerzőknek konkrétan kifizetett összegekről nem adhatunk tájékoztatást - személyes adatok védelme miatt. De minden forinttal elszámolunk, amit az említett módon (választott szerzői testületek és független könyvvizsgáló) a magyar szerzők tételesen ellenőriznek. És a külföldi jogosultak is rendszeres ellenőrzéssel figyelik, hogy valóban eljut-e hozzájuk a jogdíj.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 14:49:46

@norbert79: Kevered a letöltést a használattal. Vagy kevered a magyar jogszabályokat valamelyik külföldivel.

De nem mindegy? Mit kezdesz egy (szabadon vagy tiltottan) letöltött szoftverrel, ha nincs engedélyed használni? Ha meg engedély nélkül használod, akkor kit izgat, hogy letölteni szabad volt-e?

Sajnos a magyar szabályozás eléggé bonyolult, és nem feltétlenül követi a józan észt, illetve ellene megy.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.07. 14:51:46

"automatikusan védik a jogaimat, ha zenét komponálok / készítek, hiszen a jogvédelem alanyi jogon jár,"
Alanyi jogon!!! :)

De amúgy messzemenően egyetértek a cikkel, bár ezek a dolgokz már több helyen össze lettek szdve...

szellemírtóűrlény 2010.07.07. 14:53:27

Én pl olyan zenéket is játszom amik úgymond "hangminta zenék" ilyen "pitty putty zenék" pont amilyenekt írok is (legális eszközökkel!" Ezeket valaki szétdarabolja hozzárak egy mintát és ÚJ CIMET AD NEKI.
MEGVÁSÁROLHATATLAN és KÖVETHETETLEN beviszem az összes zenémet és levédetem a NEVEMEN úgyis csak dobok meg hangok van vagy 10.000 de rohadjak meg lejátszom az összeset minden kibaszott bulin és kérem a jussomat(ezek 2-3 másodperces számok jó kis lóvé lesz)

Namost

Tiriel 2010.07.07. 14:53:51

Az Artisjus tevékenysége nagyon-nagyon sok sebből vérzik, mégsem maffia, továbbá semmi köze Presserhez és Jeszenszkyhez. Szinger András egy hivatalnok, az Artisjus munkaszervezetének a vezetője, egyébként szerzői jogra specializálódott jogász.

Szívesen leírom a részleteket azoknak, akik olvasni is hajlandók nyafogás és böfögés helyett, íme.

Az Artisjus egy egyesület. Tagjai azok a szerzők, akik belépnek az egyesületbe.

Speciális helyzetét az okozza, hogy a hajdani Jogvédő Hivatal utódjaként az Artisjus végzi a közös jogkezelést Magyarországon. Erre a szerzői jogi tv. hatalmazza fel -- a legtöbb európai országban hasonló a rendszer, ez nem valami komcsi trükk.

Az Artisjus szerzői jogokkal foglalkozik. A pénz beszedésére az az elv szolgáltat alapot, hogy ha Fajankó Ödön egy szellemi termék (zene) felhasználásával pénzt keres, akkor abból juttatnia kell a jogtulajdonosnak is. Függetlenül attól, hogy DJ, kocsmáros, szállodás, rádió vagy tévé, CD-gyár, pendrive-gyár, weboldal, akármi: aki a zenével pénzt keres, annak adnia kell belőle.

(Itt egy zárójel: át vagytok baszva, srácok. A DVD, pendrive jogdíj nem a vásárlók levágására van, hanem a gyártó, importőr, forgalmazó fizeti így a hasznából a szerzők jussát. Persze, hogy veletek fizettetik meg, mert hagyjátok. Baszki, vegyetek külföldön DVD-t. Amíg itthon veszed, a forgalmazó röhög rajtad, hogy az ő pénzét is te fizeted. Herrrróóó!)

De vissz az Artisjushoz: leegyszerűsítve kb. annyit tesz, hogy beszedi azt a pénzt, amit a törvény ill. a miniszteri rendeletek alapján be kell fizetni és felosztja a jogosultak között. Tekintettel a feladat nagyságára, ehhez jelentős munkaszervezetet, komoly számítástechnikai és pénzügyi apparátust tart fenn. Ennek működését fedezi a kezelési költség. Azért szükségszerű egy központi szervezettel intézni mindezt, mert lehetetlen, hogy minden egyes rádió, tévé, kocsma és anyámkínja minden egyes szerzővel külön elszámoljon. Ezért hívják közös jogkezelésnek.

A feladat nem csak a pénz nagysága, hanem a befizetők és a jogosultak nagy száma miatt is bonyolult. Az Artijsus a nagy nemzetközi jogdíj-elszámoló rendszerekhez kapcsolódva a külföldi jogtulajdonosok felé is juttat pénzt, pl. ha a magyar MTV leadja Lady Gaga szarát, akkor a művésznő innen is megkapja a jussát.

Egyesületként az Artisjus egy csomó szolgáltatást is ad a tagjainak, emellett kezeli az Európában nagyon régóta szokásos szociális funkciókat, pl. nem hagyja éhen halni azokat a klasszikus zeneszerzőket, akik a mai zenefelhasználási kultúrában szarul keresnek, mert a bugris tömegek inkább Lady Gagát hallgatnak vonósnégyes helyett.

Az egyesület belső szabályait a tagok hozzák, ezekhez a kívülállóknak semmi közük. Annyi mégis elmondható, hogy a szabályok részben elavultak, merevek és megnehezítik, hogy az egyesület gyorsan reagáljon a világ változásaira -- de ez belügy. Lényegében nem érinti sem azt, hogy

Épp ezért szánalmas és hiteltelen, ahogy a Belga anyázza az Artisjust: be kell lépni, meg kell változtatni. Egyszer az a hasonlat hangzott el erre, hogy "ha észreveszed, hogy megcsal az asszony akkor kiállsz az ablakba és siránkozol, hogy kurva a feleséged? Ugyan már! Az Artisjus a szerzők egyesülete, és bár nem egyszerű, de lehet (kell) rajta változtatni. Nyilván sokkal egyszerűbb és menőbb beszíva fikázni -- külön öröm, amikor az MR2 Petőfi kreatív vezetője (szintén zenész) hájpolja a Belga Artisjus-anyázó számát, miközben az MR2 egyik első lépése az volt, hogy megtagadta a jogdíjfizetést, amivel milliókat vett ki az amúgy általa "nagyon szeretett" hazai zenészek zsebéből.

És most hasonló egyszerűseggel a MAHASZ-ról és Jesziről, akit úgy utáltok. A MAHASZ a hanglemezkiadók iparági szövetsége, akik azon dolgoznak hogy az őket megillető jogok ne sérüljenek. Azaz ők vállalatokat képviselnek, nem pedig embereket. A zenéhez annyi kis közük azért van, hogy a lejátszott hangfelvételeknek ők a tulajdonosai, hisz egyszer pénzt fektettek abba, hogy a zenészek bemenjenek a stúdióba és a hangfelvétel megszülessen. Ők nem csak a DJ-ket sarcolják ám, hanem az összes rádiót, tévét és effélét, sőt. Van olyan pénz, amit a szervezeti egyszerűsítés miatt az Artisjus szed be nekik, de a két csapat független egymástól.

Talán látszik a különbség: az Artisjus a szerzők sokszor nagyon béna, de sok szempontból azért használható (Európai szinten pl. kimagaslóan jól működő) egyesülete, míg a MAHASZ kb. a multik pallosa a magyar zenefelhasználók felett. Kurvára nem ugyanaz.

Kétségtelen, hogy az Artisjusnak változnia kellene, integrálnia kellene az irritáló kis belga pöcsöket is, korszerűbb felosztási matekot kellene alkalmazzon, sokkal jobb (bármilyen) PR-je kellene legyen, hogy a szerzők és a fogyasztók megértsék, hogy mi és mire megy ki ez az egész, és ne nekem kelljen elmagyaráznom. Ehhez az kell, hogy legalább a zenészek megértsék ezt az egészet, beszálljanak, dolgozzanak a SAJÁT egyesületükön, a SAJÁT megélhetésükön -- de persze szarnak rá, inkább egymást heccelik, sikkesen utálják és savazzák.

Amikor a fogyasztók az Artisjust fikázzák, akkor a saját kedvenceikről mondanak (sokszor jogos) véleményt. Amikor a zenészek ekézik az Artisjust, akkor pedig a saját tányérjukba szarnak.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 14:54:52

Azt azért lássuk be, hogy a "jogvédők" és az illegális (zene/film) fájlcserélő felhasználók közötti kűzdelem erősen az utőbbiak nyerésére áll. A "jogvédők" beszednek ugyan sok pénzt, de az illegális fájlcserével sokkal nagyobb volumen "terjesztődik". Ezen a legális online zeneboltok megfizethető kínálata segíthetne, de ez úgy látszik nem érdeke a terjesztőknek.

norbert79 2010.07.07. 14:55:23

@tothpb: Kedves dr. Tóth Péter Benjamin!

Ez egy gyönyörű mondat: ""És a külföldi jogosultak is rendszeres ellenőrzéssel figyelik, hogy valóban eljut-e hozzájuk a jogdíj.", csak épp semmi konkrétum nincsen mögötte.

Hadd éljek egy valós példával: Scene találkozó, scenerek saját műveket vonultatják fel egy-egy ilyen előadáson, sok esetben külföldi zeneszerző, saját dalával jelenik meg.

Hogy biztosítja az Artisjus, hogy ezek az ismeretlen zeneszerzők megkapják a pénzüket, jöjjenek bármelyik országból (nem, nagyon sok esetben nem USA-ról van szó), ha személyes megjelenés hiánya esetében nem tud semmilyen intézkedést kezdeményezni ebben az ügyben.

Ugyancsak érthetetlen számomra, hogy miért kötelezik Önök külföldi előadók esetében is az előadót, hogy az ön bürokratikus eljárásuk alá vonják magukat, miközben ők nem kezdeményezték a jogi képviseletet, sem közbenjárást, s amennyiben erről lemondanak, hogy tudják biztosítani az őket törvény által megillető jogdíjak kifizetését, illetve ennek nyomon követését?

Üdv,
Norbert

tothpb 2010.07.07. 14:55:47

@Secnir: "tegyük, én jelentkezem az artisjusnál, hogy művészi fotókat készítettem a gyerekről, ergo művész vagyok (a művész nincs deklarálva sehol). A fotókat felteszem a netre, és kiírom dvd-re meg megjelentetem galérián (konkrétan nagymamánál a galérián).
kérem a befolyó jogdíjakat, ezért regisztrálok."

A vizuális alkotók jogdíjait nem az Artisjus, hanem a Hungart osztja fel. (www.hungart.org) A Hungart is egyesület, amelyben az Önhöz hasonló festők, szobrászok, grafikusok tagok, és ők állapítják meg, hogy pl. az üres hordozó díjak rájuk eső részét hogyan osztják fel.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

szellemírtóűrlény 2010.07.07. 14:56:08

Még 1 dolog:A fájlcsrélő oldalak legálisak mert NEM töltesz le zenét filmet csak egy kicsi kis fájlt. ez egy jogi kiskapu!

upci 2010.07.07. 14:56:10

én ehhez nem értek jogi szinten, de akkor is a szlovákoktól rendelek

ZetoR 2010.07.07. 14:56:16

@tothpb: ez mind szép és jó ahogy így leírod, de te is tudod, hogy ez a gyakorlatban qrvára nem így van!

mindent úgy csináltam ahogyan mondták a tudatlan kollégáid (igen, tudatlanok mert lófaszt sem tudnak!) ott bent az artisjusnál: regisztráltam, lejelentettem a zenéimet, folyamatosan küldtem a játszási listáimat másfél éven keresztül olyan rendezvényekkel mint sziget, coke club, fesztiválok, klubok, rádiók stb. és a májusi elszámolásotok alapján NULLA forint jár nekem!!!
ez mi????
ne akarjátok már megmagyarázni, hogy semmi nem jár ezek a több ezres rendezvények után, ahol lejátszom 10-15 saját szerzeményemet heti rendszerességgel?!?!
éppen ezt szajkózzátok, hogy regisztráljam és jön majd a pénz ami MEGILLET!

hamarosan leírok minden részletet, csak még várok egy hívást... abból sok minden ki fog még derülni. folyt köv!

norbert79 2010.07.07. 14:56:47

@atpijkamo: Szerintem nem keverem, de nagyon szívesen átnézem a változásokat a törvényben, nemrég változott, lehet valami elkerülte a figyelmem. Én másra emlékszem, de lehet tévedek, de segít, ha te is utánanézel, hátha te észreveszed a hibát!

cemeteryman 2010.07.07. 14:57:28

@atpijkamo: Nem ilyen bonyolult a helyzet. Mindenki tudja, mi történik akkor, ha beütöm a google-ba, hogy "metallica master of puppets torrent", és hogy ehhez képest mi a különbség, ha bemegyek a zeneboltba vagy fellépek az amazonra, senditre.
Ehhez nem kell se jogszabály, se állásfoglalás, csak józan ész.

Vidocq 2010.07.07. 14:57:58

Fasza dolog ez a jogvédö izé.... biztos nagy szükség van rájuk.

De azért basszameg a jókurvaisten, hogy megzavarnak egy müsört, holmi feltételezések alapján. Yodának nem léptek a faszára, de kedves honfitársunknak Pozsinak meg igen....

Secnir 2010.07.07. 14:58:52

@tothpb:
"A vizuális alkotók jogdíjait nem az Artisjus, hanem a Hungart osztja fel. (www.hungart.org) A Hungart is egyesület, amelyben az Önhöz hasonló festők, szobrászok, grafikusok tagok, és ők állapítják meg, hogy pl. az üres hordozó díjak rájuk eső részét hogyan osztják fel."

köszönöm, hogy válaszolt, de gondolom, fog az utána következőre, illetve erre is:
Ki állapítja meg, hogy az üres adathordozókra beszedett összeget a jogvédő szervezetek között milyen arányban osztja fel?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.07. 14:59:15

"Tehát akkor hova megy el ez a sok pénz? Nos, nem megy sehova, ott marad ahova befolyt."
Francot marad ott. Valaki jól meggazdagszik belőle.

DocBulywood 2010.07.07. 14:59:51

Ha a csajom lefurulyázik egy lassút nekem, a matricát hová ragasszam? A homlokára?

Xezs 2010.07.07. 15:01:24

@tothpb: Kérem, hogy válaszoljon Secnir 2010.07.07. 14:35:49 kérdésére. Engem is nagyon érdekel, hogy miért fizettem jogdíjat az SD kártyára, ami a fényképezőgépemben van és csak és kizárólag saját magam és ismerőseim által készített képek/videók voltak tárolva rajta.

Nem albumborítókat fotóztunk, a videók alatt nem szól zene.

Köszönöm.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 15:02:49

@cemeteryman: Itt Magyarországon "törvényi szabályozást" és "józan észt" nem lehet egy lapon emlegetni, ezt tudhatnád.

tothpb 2010.07.07. 15:03:20

@baranyp: "Az első kérdésem az előbbi kommentemhez,kinek utalják az általam befizetett összeget,vagy mi lesz a sorsa? "
A vendéglátó üzletek jogdíjából a szerzők, az előadóművészek és a hangfelvétel-kiadók részesülnek. Ebből az Artisjus a szerzői részt osztja fel. Felosztási szabályzatunk szerint az ilyen pénz
- 41%-át hangfelvétel-kiadási adatok,
- 28%-át könnyű- és komolyzenei élő elhangzások adatai,
- 25%-át rádiósugárzási adatok,
- 6%-át televíziós adatok
alapján osztjuk fel a szerzőknek. Ezeket az arányokat a szerzők választott testületei állapítják meg.

A szerzők nem kapnak havi fizetést munkájukért - számukra a jogdíjak jelentik a megélhetést.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin

kanbatu 2010.07.07. 15:04:16

@Tiriel:
- Mi van akkor, amikor a szerzővel megegyezek, hogy használom a zenéjét, és én magam fizetek neki. Mondjuk én adom el interneten keresztül.
- Mi van akkor, amikor a saját szerzeményemet játszom le nyilvánosan?
- Mi van az átalánydíjakkal, ami után nem az kapja meg a szerzői jogdíjat, aki a zenét szerezte?

Jacques de Molay 2010.07.07. 15:04:49

A legdurvább, hogy minden más jogvédő törvényileg van kirekesztve Magyarországról, az Artisjus meg nem állami cég, tehát se átláthatóságról, se semmiről nem kell bizonyosságot adnia.

Van egy pár anomália még:

1. ha én az Artisjusnál védetem le a zenémet, mert mondjuk lemezt szeretnék kiadni, akkor ha ezt a zenét a weboldalamról elérhetővé teszem, akkor be kellene fizetnem letöltésenként 26 forintot (mint a weboldal üzemeletetője), amiből az Artisjus visszautal nekem, mind szerzőnek 16 forintot. Ja, és erről nem mondhatok le, csak valami kérelmet terjeszthetek be, hogy engedjék már meg nekem, hogy.

2. Semmi sem garantálja, hogy a díjszámítás alapján nekem ki kell fizessék a pénzt (pl. nincs törvény a kalkulációról). Rendszeres menetrend a nagyobb összegeket kaszáló zenészeknél, hogy elkezdenek alkudozni. Semmi szankció nincs arra nézve, hogy a késedelmes kifizetést kamat terheli, mondjuk.

3. Viszonylag magas összegért viszonylag semmit nem csinálnak. Tehát ha én beadom a Republic együttes Szállj el kismadár c. számát feldolgozva, mint népdalfeldolgozás, akkor tesznek rá egy időbélyeget, beteszik egy széfbe, és ha vitás kérdés van, előveszik, a kezedbe nyomják, és mehetsz a bíróságra, ha van pénzed. Ezen túl még néha van taggyűlés és csinálnak egy excel-táblát, ami alapján felosztják a pénzt, mindezt kb. 70 (!!!) dolgozóval.

DocBulywood 2010.07.07. 15:05:44

Tóth Péter Benjamin

A nevedről egy Napoleon Bulevard szám jut eszembe:
"Álmodtam csillagot,
Dúdoltam halálomat..."

De azért nincs sértődés, ugye?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 15:06:02

@ZetoR: Köszönjük a hozzászólást, és várjuk a folytatást. Az ilyen dolgok nagyon érdekesek.

tothpb 2010.07.07. 15:06:57

@Secnir: "akkor szeretném megkérdezni, hogy miért KELL előre megfizetni olyan adathordozóra a jogdíjakat, amire vélhetőleg NEM kerüle fel jogdíjas zene vagy kép?
másik kérdésem: miért szedik be a jogdíjat ELŐRE? miért nem csak akkor, ha már bebizonyosodtt a lopás ténye?"

Az üres adathordozókra azért vezette be - EU szabályozás alapján - a díjfizetést a magyar jogalkotó, hogy a magáncélú film- és zenei másolatkészítések után senkinek ne legyen félnivalója. Ezek ugyanis - a díj miatt - szabad felhasználásnak minősülnek, és nem "lopásnak"!

Mivel a rendszer épp azért jött létre, hogy a szerzői-előadói-kiadói kör ne ellenőrizhesse a magánszemélyek otthoni másolatkészítéseit (magánszféra védelme), ezért nem a tényleges másolatkészítésekhez kötötte a törvény a díjfizetést, hanem átalánydíjként vezette be azt.

Az üres hordozó díj egyébként az Artisjus, az EJI, a MAHASZ, a Filmjus és a Hungart közös igénye, ezek a szervezetek mind részt vesznek a beszedett díj felosztásában.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

cemeteryman 2010.07.07. 15:07:00

@atpijkamo: Csakhogy én már rég másról beszélek, míg Te fennakadtál a sallangon.

Mike36 2010.07.07. 15:09:20

@Tiriel: egy baj van ezzel koma
egy DVD ára teszem azt 40-50 forint, ebből ha én lennék az importőr, ugyan ki nem gazdákodom a 150 forintos jogdijat
ergo EU-ból veszik, ahol nem ilyen magas a jogdij
ergo tönkremegy a adathordozó forgalmazás
ugyanez kocsmában
embnerek zenét hallgatni járnak oda
nem
az csak szól a háttérben ehhez képest mennyit is kell fizetni negyedévente?
másik, ha én vagyok a szerző, saját szerzményeimet saját hagszereimen adom elő akkor miért is kellene nekem befizetni pénzt az egyesületnek? már bocsánat de ha keresek magamnak pénzt, az midnen tekintetben engem illet nem a tagtársakat

norbert79 2010.07.07. 15:09:27

Kedves dr. Tóth Péter Benjamin!

Úgy érzem talán megérti türelmetlenségem, ugyanis olyan kérdésekben várnám tanácsát, melyek számomra kifejezetten érdeklődésem körébe tartoznak, ellenben az eddigi válaszai olyan adatokat tartalmaztak, melyeket már személyesen is megtaláltam weblapjukat böngészve.

Nagyon szívesen megköszönöm szívélyes segítségét előre is, megértem, ha elfoglalt, de az is sokat segít, ha biztosít arról, hogy kérdéseimre idő hiányában későbbiekben kapok választ.

Előre is köszönöm!

Norbert

Silent Bob 2010.07.07. 15:10:17

@tothpb: Ha beviszek egy adathordozót, amin a saját fényképeim, dokumentumaim stb. szerepelnek, visszakapom az üres adathordozóba épített jogdíj árát?

kanbatu 2010.07.07. 15:10:17

@tothpb: "Az üres adathordozókra azért vezette be - EU szabályozás alapján - a díjfizetést a magyar jogalkotó, hogy a magáncélú film- és zenei másolatkészítések után senkinek ne legyen félnivalója."
Jesszuom! Eddig lehetett téged komolyan venni.

kukatr 2010.07.07. 15:11:34

Tóth Péter válaszolhatna ZetoR-nak is...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 15:11:57

@DocBulywood: "Ha a csajom lefurulyázik egy lassút nekem, a matricát hová ragasszam? A homlokára?"

Kurvanagy! :))))))

tothpb 2010.07.07. 15:13:31

@Secnir: "Ki állapítja meg, hogy az üres adathordozókra beszedett összeget a jogvédő szervezetek között milyen arányban osztja fel?"

A szerzői jogi törvény tartalmazza ezt a megosztási arányt: Szjt. 20.§ (4)-(5) bekezdés.
www.artisjus.hu/opencms/export/download/aszerzoijogrol/szerzoi_jogi_torveny.pdf

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

Bakter 2010.07.07. 15:13:43

Vajon miért érzem azt, hogy az egyik lehúzó sóhivatal képviselője mutogat a másik lehúzó sóhivatalra?

szellemírtóűrlény 2010.07.07. 15:13:58

Aki családi képeket másol a cd-re annak ergo NINCS FÉLNIVALÓJA csak így lett egy kis FIZETNIVALÓJA

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 15:15:42

@Mike36: "ha én vagyok a szerző, saját szerzményeimet saját hagszereimen adom elő akkor miért is kellene nekem befizetni pénzt az egyesületnek?"

Ezt a jogalkotón keresd.

szellemírtóűrlény 2010.07.07. 15:16:02

Aki slovákból vezs matrica nélküli cd-t az mit másolhat rá?????

Mike36 2010.07.07. 15:16:06

@tothpb: hm, van egy pár szervezet, gondolom mindeki húzza a maga kis sápját

csináljunk mi is vmilyen egyesületet, szedjünk pénzt, és éljünk ebből
mondjuk legyünk az Entert lenyomók Társasága

norbert79 2010.07.07. 15:16:42

@Bakter: Nos, a kommunikáció, ahogy az eddigi válaszokból látom, alig különbözik egy, általam ismert 'egyház' stílusából. A kényes kérdésekre nincs válasz, csak nagy hallgatás, a többit meg össze lehet ollózni a weblapról, nagyon nem vagyok megelégedve eddig, de még kivárok.

indapass90210 2010.07.07. 15:18:33

Az írta már valaki, hogy az ártatlanság vélepinalelme?

Mike36 2010.07.07. 15:18:43

@szellemírtóűrlény: semmit se
de ha a matricásat veszed, akkor se

Xezs 2010.07.07. 15:19:13

tothpb 2010.07.07. 15:06:57

Itt nekem nagyon durván felvillant a bullshitdetektorom.

Szóval nekünk igazából örülnünk kéne, hogy kifizetjük a memóriakártyára a jogdíjat, ugye? Nonszensz.

tothpb 2010.07.07. 15:19:56

@Mike36: "hm nézem, évi 2,8 mrd
szép összeg (páran szépen meggazdagodhattak, de ne legyünk rosszmájuak)"

Az Artisjus 8 forrásból érvényesít jogdíjakat:
- élőzene
- gépzene
- rádió
- tévé
- kábeltévé
- hangfelvétel
- online felhasználások
- üres hordozók

Ez igen nagy munka, hiszen több tízezer zenefelhasználóval vagyunk kapcsolatban - a kis étteremtől a nagy kereskedelmi televíziókig. Nem is beszélve arról, hogy több mint 150 ezer elhangzott művet (és annak szerzőjét, zeneműkiadóját) azonosítjuk be évről évre. Ez óriási munka, amit hosszú évek óta állandó munkavállalói létszámmal (összesen 150 fő) látunk el.

De nem is ez a lényeg. A beszedett jogdíj minden cseppig a szerzőké. Ők maguk döntik el - választott testületeik útján - hogy ebből mekkora részt engednek kezelési költségként felhasználni. Ennek során a hatékonyságot figyelik, és ellenőrzik: ha úgy látják, hogy ennél kevesebb költséggel is ilyen jó hatékonysággal beszedhető és felosztható lenne a jogdíj, azonnal visszavágnák a költségeket, hiszen az a nekik kifizethető jogdíjakat csökkenti.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

Axum 2010.07.07. 15:20:30

Nem kell itt jogászkodni, mert az ártatlanság véDelme kifejezés testhezállóbb, logikusabb és emberközelibb! :)

norbert79 2010.07.07. 15:20:33

@tothpb: Szeretném felhívni figyelmét, hogy az Ön által megadott linken található dokumentum a törvény már elavult állapotát tartalmazza, kérem frissítse azt!

valerio 2010.07.07. 15:20:52

@Tiriel: Ehez a kulipintyóhoz kell az Artisjusnak sok-sok pénz:
www.budapestiepiteszkamara.hu/kepnezo.php?id=327
No comment.

Bakter 2010.07.07. 15:22:16

@szellemírtóűrlény:
Szlovák eredetű cédére legálisan max a függöny mintázatát másolhatod filctollal. Bár lehet, hogy arra is előkerül egy szervezet.

kanbatu 2010.07.07. 15:22:49

@atpijkamo: Nem a jogalkotón. A Szerzői jog elég nagy szabadságot, pontosabban szabadkezet ad a jogkezelő egyesületeknek, akik aztán a saját szájuk íze szerint hozzák a szabályaikat, ami a szerzői jogi törvényből hiányzó szabályozást helyettesíti.

Tiriel 2010.07.07. 15:24:28

Bocs az elgépelésekért az előzőben, azért a lényeg átjött asszem.

Tovább is van, mondjam még?

A szerzői jogvédelem éppen az előtt a kihívás előtt áll, amit olyan sokan feszegetnek itt is: kiadóktól független kiadás, terjesztés, fájlcsere, nagy nemzetközi átjárhatóság stb.

Ebben a sztoriban az a veszély (a felhasználókra nézve is!), hogy miközben a lelkes polgárok lerombolják az európai polgári hagyomány eme intézményeit, közben a vállalati világ ráteszi a kezét MINDENRE.

A kortárs európai jogkezelő szervezetek valójában a kottasokszorosítás korából jönnek, és fejlődtek idáig szemüveges klasszikus zeneszerzők és kinyúlt pólós gitárosok generációinak egyesületeiként, velük szemben áll a nagyon komoly, koncentrált tőkéjű médiabiznisz, amelyik alig várja, hogy végre semmiért ne kelljen fizetnie, sőt: pénzt szedhessen mindenért.

Ennek a harcnak sok kemény csatája volt már, pl. a horvát parlament amerikai nyomásra olyan szerzői jogi törvényt fogadott el, hogy inkább éhen halasztja a saját klasszikus horvát zeneszerzőit, csak hogy Lady Gaga és társai teljes egészében megkapják a zsíros jogdíjukat. Asszem valami búzavámmal zsarolták meg őket… Apróság.

Bármilyen furcsa tehát, épp ideje volna összefognia az Artisjusnak, a szerzőknek és a felhasználóknak, amíg még van miért. A multik képviselői már így is túl nagy szavazati joggal rendelkeznek az Artisjusban. És nem állnak le. Nem olyanok.

Ez persze a zenészeken múlik, be kell lépni az egyesületbe, akár püttyögős csipzenész, akár ábrándozó dalszerző valaki, és tolni kell, érteni kell, tanulni kell, különben mindent fel fog zabálni a pénzgép -- és senki nem fog egy kanyit sem keresni.

guANoiD 2010.07.07. 15:24:30

Most akkor az összes magyar állampolgár fizzessen nekem Kakiszjusz díjat!
Hogymért?!
Mert nem szartam a szájukba!!!
DE szarhattam volna....

Bakter 2010.07.07. 15:25:18

@tothpb:
Roppant megható, amikor egy hivatal vagy egy ilyen szervezet arról beszél, milyen "óriási munkát" végez.

Mike36 2010.07.07. 15:25:47

az egyik számtech újság csinálta egy ideig azt, hogy a jónép feltehette a zenéit, amit aztán a többiek meghallgathattak
mindez ezonban annyiba került a jogdijak miatt (mindenki a saját kreálmányát rakta fel, amit ingyen adott a többieknek) hogy abbahagyták az egészet
ergo itt maga a kultúra sérül
olyan ez mintha a fonóban minden asszonynak jogdijat kellett volna fizetnie
mit csinálna ma Kodály és Bartók?

szellemírtóűrlény 2010.07.07. 15:25:49

@tothpb:
Az Artisjus 8 forrásból érvényesít jogdíjakat:
- élőzene
- gépzene
- rádió
- tévé
- kábeltévé
- hangfelvétel
- online felhasználások
- üres hordozók

Na én élőgépzenét játszom.pont ez a bajom nem akarok fizetni

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.07. 15:26:18

@szellemírtóűrlény:

Amit csak akarsz, és én is így teszek.

@tothpb:

Megkérdezném, hogy miként számolnak el azzal a ténnyel, hogy milliárdos kárt okoznak a magyar kereskedőknek,a gazdaságnak azzal, hogy a sápjukat kivetik az üres adathordozókra, továbbá emiatt szintén milliárdos kiesése van az államnak (elmaradt áfa és egyéb adónemek). A szervezetük abszolút szükségtelen és felesleges szerintem.

Gondolom elég kínos volt Jeszenszky kis akciója, nem az első és valószínűleg nem is az utolsó, mikoris (amennyiben ez lehetséges) lejáratta a szervezetüket. Továbbá az is meglehetősen kellemetlen, mikoris DJ Yodát hazug szarházinak nevezte egy élő rádióadásban. Ehhez van-e hozzáfűznivalója kedves kommunikációs szakember?

indapass90210 2010.07.07. 15:26:19

Azt meg tudja valaki mondani, hogy ha úgy hallgatom a zenét a hummerban, hogy még a 10. másik kocsiban is hallják, akkor mennyi adót kell fizetnem az MP3 után? Vagy ha megjelenik valaki az Artisjus/Mahasztól, áthaladhatok rajta? Szlovák rendszámmal is?

norbert79 2010.07.07. 15:27:39

Szűk egy órát vártam, azt hiszem most fogyott el a türelem: megtapasztaltuk a hozzáállást.
Általános válaszok, kerülvén a kényes kérdéseket, semmi konkrétum egyes mélyebb tudást igénylő kérdésekben, az un. kommunikáció kimerül a weblap copy-paste alkalmazásában, s volt jogi tanácsosként olyan linket kapunk, ahol a törvény régi állapota található meg.
Sok általánosítás, semmi konkrétum, sem hajlandóság párbeszédre.

Szomorú vagyok, s csalódott.

lilly.alien 2010.07.07. 15:27:39

Csókolom, akkor besétálhatok a legközelebbi kerületi bíróságra, és nyújthatok be perigényt a zArtisjus ellen, mivel közérdekű adatot titkol el? A Blikk sorra nyeri a pereket, csak idő kérdése, és erről a maffiáról is lerántja a leplet ...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 15:29:13

@kanbatu: "Nem a jogalkotón. A Szerzői jog elég nagy szabadságot, pontosabban szabadkezet ad a jogkezelő egyesületeknek"

Ezt arra válaszolod, hogy miért kéne a saját szerzeményem saját előadásáért jogdíjat fizetnem?

Bandy86 2010.07.07. 15:29:50

Mint a maffia. Védelmi pénzt szednek. Ennyi.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.07.07. 15:30:53

innen üzenem a jogvédőknek, hogy sokasodjatok és szaporodjatok, nem pont ezekkel a szavakkal

ill.
szeresék jobban az anyukájukat. tettleg, tövig, csurig.

és most teszek egy kísérletet a kommentek elolvasására :D

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 15:31:01

@Bandy86: De a maffia tényleg ad védelmet, más már nem sarcolhat meg.

kanbatu 2010.07.07. 15:31:14

@Tiriel: "A kortárs európai jogkezelő szervezetek valójában a kottasokszorosítás korából jönnek, és fejlődtek idáig szemüveges klasszikus zeneszerzők és kinyúlt pólós gitárosok generációinak egyesületeiként, velük szemben áll a nagyon komoly, koncentrált tőkéjű médiabiznisz, amelyik alig várja, hogy végre semmiért ne kelljen fizetnie, sőt: pénzt szedhessen mindenért."

Ha azt akarjátok, hogy ez hihető legyen, akkor ne úgy csináljatok, mint aki meg akarja kopasztani a szerzőt meg a fogyasztót! Mert nem hihető, amit írtok.

eszkep 2010.07.07. 15:31:28

"ártatlanság védelme"

Ekkora baromságot eddig csak Budai Bernadett ex-kormányfő volt képes beadni a köztudatba, de nem alacsonyodjunk már le hozzájuk. Ha mr jogi témáról van szó, írjuk már le helyesen: ártatlanság vélelme.

Mike36 2010.07.07. 15:32:05

@tothpb: hm kezdem érteni
eddig az Artisjust egy sóhivatalnak képzeltem el, ami az államtól kapott zsíros melót, és szimplán élősködik a polgárokon

köszönöm a választ

Commandante Jayasuriya 2010.07.07. 15:32:18

Láttam én ilyet már valahol.
Azt úgy nevezték, hogy maffia!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 15:32:22

@norbert79: "Szomorú vagyok, s csalódott."

De nem igazán meglepett.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.07.07. 15:34:25

Én vagyok a 13. aki beírja hogy vélelme.

lilly.alien 2010.07.07. 15:34:42

Akkor feltételezzük mi is azt, hogy ami pénzt én kifizetek(nék) egy matricás dvd-ért, azt a pénzt a zArtisjus ellopja a bolttól, amit megilletne, kvázi megkárosítja a boltot. Szerintem ezzel egálban lennénk azzal a szolíd kijelentéssel, hogy mindenki, aki matricás dvd-t vesz, az illegális dolgokat fog rá letölteni.

Tiriel 2010.07.07. 15:34:49

Kanbatu, Mike36:

Minden felvetés jogos, erre mondom, hogy fejlődnie kellene az egyesületnek, korszerűbb és életszerűbb felosztási logika és matek; lobbierő a minisztériumokban, az iparági szervezetekben.

Valerio:

Sejtheted, hogy voltam eleget abban a házban... ;) Az épület a valóságban nem annyira szép, mint ezeken a képeken, ám kétségkívül nagy. Ebben dolgozik az a rengeteg jogász, pénzügyes, informatikus és egyéb hivatalnok, akik pörgetik a rendszert. Vannak szép számmal és dolgoznak is eleget.

Tényleg ne értsetek félre: nagyon sok jogos kérdés és felvetés hangzik el, amik értelmes megválaszolása az egyesület feladata lenne. (Sőt: már előre az Artisjusnak kellene kérdezni, problémákat felvetni és megoldásokat keresni közösen a felhasználókkal.)

Én éppen abban látom a bajt, hogy nincsenek itt nagy mellénnyel a zenészek, hogy kiálljanak a saját egyesületükért, hanem egy szál egyesületi alkalmazott állja a sarat.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 15:35:00

@norbert79: A pszichiátriák által üldözött végbélmosókra gondoltál?

kanbatu 2010.07.07. 15:35:12

@atpijkamo: Arra. Tudomásom szerint erről egy szó sincs a törvényben, annál több az artisjus tarifatáblázatában.

lilly.alien 2010.07.07. 15:36:43

Átvilágítást akarok! Az az évi 14 Mrd Ft kinek a zsebébe megy? Talán jut ebből a Jeszynek? MAHASZ, ARTISJUS ugyanaz! Napalmot nekik!

tothpb 2010.07.07. 15:37:16

@kanbatu:
"Hol tud a mezei felhasználó utánanézni annak, hogy hogyan osztották el a befolyt pénzeket, és annak, hogy milyen adatok alapján történt meg ez az elosztás?"

A válasz "gonosz" része az, hogy a befolyt pénzek elosztása a szerzők ügye, nem tartozik a külvilágra. Ennek ellenére az Artisjus igen sok adatot megad a "mezei felhasználók" részére is. A felosztást természetesen immár 30 éve automatizált számítástechnikai rendszer végzi a felosztási szabályzat alapján. Darabra (illetve másodpercre) pontos adatszolgáltatást kapunk a rádióktól, televízióktól, hangfelvétel-kiadóktól, online tartalomszolgáltatóktól, koncertszervezőktől, élőzenés helyek üzemeltetőitől. Minden felosztásunk ezen adatok alapján fut le.

"Készül-e olyan fejlesztés, ami lehetővé teszi, hogy akár a rádióban, akár az interneten a valós adatoknak megfelelően lehessen elosztani a beszedett díjakat?"
A jogdíjfelosztás már évtizedek óta így történik: pontos adatszolgátlatás alapján. Rádiók és internetes szolgáltatók is egyeztetett elektronikus formában szolgáltatnak nekünk adatokat. Természetesen mindig figyeljük az új technológiákat, amik még hatékonyabbá tehetik ezt a beazonosítási munkát, pl most az ujjlenyomat technológiát.

"Készül-e olyan szabálymódosítás, ami az egész beszedési és kifizetési folyamatot egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi?"
A felosztási szabályokat a szerzők folyamatosan figyelik, észrevételezik, és a választott testületek hatástanulmányok alapján módosítják. Az átláthatóságban valóban van mit fejlődnünk. Idén májustól külön kommunikációs osztályt hoztunk létre azzal a céllal, hogy érthetőbb legyen a folyamat.

Elindítottuk a SZIR nevű online szolgáltatásunkat [ szir.artisjus.com/ ], amin egy banki internetes szolgáltatáshoz hasonlóan követheti minden szerző a megkapott jogdíjait, minden eddiginél több adattal. (Erre a szerzőktől nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, bővítése folyamatos.)

"Mi a véleménye az Artisjusnak a monopolhelyzet, és ezáltal a szinte hatósági státusz megszűntetéséről?"
A monopolhelyzetű jogdíjérvényesítés bizonyos felhasználásoknál nem törvényi úton jött létre, hanem évtizedek szerves fejlődése, önkéntes megbízások és szerződések alapján. Általában az a tapasztalat, hogy pl. egy étterem vagy egy rádió számára lényegesen egyszerűbb egy helyre megfizetni a jogdíjakat, mint több helyre.

Ennek ellenére a "monopolhelyzet" 2004-ben szinte minden területen megszűnt: a szerzők kiléphetnek az Artisjusból, és egyedileg is gyakorolhatják jogaikat. (A jogalkotó néhány területet - mint pl. a kábeltévék jogdíját - meghagyott kötelezően közös jogkezelésben, hogy a felhasználók egy kézből szerezhessenek jogot.)

"Ha bármelyik kérdésemmel kapcsolatban felmerül az, hogy az adatokat nem lehet nyilvánosságra hozni, akkor hogyan van ez egy közfeladatot ellátó szervezet esetében?"
Az Artisjus nem közfeladatot ellátó szervezet a törvényi szabályozás értelmében. Ennek ellenére örömmel látom, hogy minden kérdésére tudtam válaszolni. (Egyes szerzőknek kifizetett jogdíjösszegeket egyébként nem tudnék mondani, a személyes adatok védelme miatt.)

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

norbert79 2010.07.07. 15:37:39

@Tiriel: Vagy éppenséggel nem állja, mert eddig még hajlandóságot sem láttunk együttműködésre. Nem olyan nehéz leírni: "Kérem adja meg E-mail címét, vagy küldjön levelet ide és ide, s amint tudok visszatérek Önre, s kérdéseire hamarosan választ keresek."
Nem egy bonyolult mondat, s egye fene, megengedem, hogy kimásolja. :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.07.07. 15:38:09

No és vajon hogyan működhet ma Magyarországon ennyire nyíltan egy mindenkit megsarcoló maffiaszervezet?

Természetesen csakis úgy, hogy az államhatalom támogatja és védi.

Kellene egy jogvédő szervezet az állampolgároknak is, és az tudna hatékonyan pert indítani az Artisjus ellen.

Ajtony 2010.07.07. 15:38:35

Gittegylet az Artisjus. Első sorban egy magát kivételezettnek tekintő, és abból baromi jól élő csoport érdeke a létük. A lobbierejük nagy, hiszen abszolút joguk van bizonyos termékekra adót kivetni – eddig minden parlament támogatta a javaslataikat. A befolyt összegeket – mint már más is írta – objektív felosztásnak feltűntetett, szubjektív alapon teszik. A lényeg – a berkeken belüli slepp jóléte. Egy alig hangoztatott három-négy évvel ezelőtti ÁSZ jelentés erősen kritizálta a gazdálkodásukat, a nagyon magas „működési költség” miatt. A gondolkodó ember már ettől is falra mászik, ám ismerve a termékek körét, amire adót tudtak kivetetni, már egyenesen felháborító a történet.
1. memóriakártyák: leginkább a digitális fényképezőgépekhez vásárolják. Vannak médialejátszókban is, de azoknak a belső memóriája ritkán kíván bővítést, míg a fényképezőgépek belső memóriája szinte nulla – 5-10 kép készíthető alapgéppel felbontástól függően. Felháborító és etikátlan a kártyák jogdíja!
2. CD és DVD: médiában dolgozom. Az archiválás során valóban jogvédett tartalmakat írunk adatként DVD-re – a jogtulajdonos megbízásából/számára. Nem tartom korrektnek a DVD adóztatását – cégek esetén visszaigényelhető kellene legyen.
3. CD és DVD: magánemberként. A gépeimen összejött – és éppen nem használt adatokat mentem. Ezek nagy része saját fotó és videó (90%).
4. USB flashdrive/ pendrive: az „artis-juss” kiterjesztésekor alig volt lejátszó, amelyik fogadni tudta. Többnyire adatok szállítására, valamint kulcsként használják. Irreális és felháborító az „adóztatása”.
5. Nyomtató, patron, papír: A legritkább esetben nyomtatnak jogvédett tartalmat. Egy könyv szkennelés után elvileg nyomtatható lenne, ám szerintem költségesebb a nyomtatása, mint a megvásárlás. Elektronikus úton viszont simán közzétehető, küldhető. Pofátlanság.
6. Elektronikus műsorrögzítő berendezések, és analóg adattárolók: a videó-rekordertől a DVD felvevőn át a mezei kazettás magnóig „artis-juss” tartalom van az árban. A lejátszókéban is – bár alig van adat ezekről, de a bevezetésük sajtóhír volt, a megszűntetésről még nem hallottam.
Megjegyezném: Európa sok államában nincs hasonló „adószedési joga” a helyi „szerzői jogvédelemnek” – ezért sokan onnan vásárolunk a fenti termékekből, néha a hazai ár töredékéért. Itt egy rossz döntés következményeként ismét egy másik országot támogatunk az ottani forgalmi adó kifizetésével. Hahó! Valaki! Magyar Kormány!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.07. 15:39:10

@Mike36:

Ha nincs a fonográfon matrica, megbasszák a jogvédők.

tothpb 2010.07.07. 15:39:31

@Jacques de Molay: "A legdurvább, hogy minden más jogvédő törvényileg van kirekesztve Magyarországról,"

Előző hozzászólásomban írtam: nincs kirekesztve minden más jogvédő Magyarországról. A szerzőknek nem kötelező az Artisjus útján gyakorolni jogaikat - akár egyedileg is kezelhetik jogaikat, vagy megbízhatnak ezzel egy ügynököt.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.07. 15:39:35

@eszkep: Nem kormányfő volt, hanem kormányszóvivő, de a főnöke, ...ány [...-farok] sem volt különb. Sőt...

plb 2010.07.07. 15:41:16

Madár hangokat vettem fel és ezeket jól megkeveretem, megvágtam. Az elkészült művet DVD-re írtam. Feltettem a web oldalamra is.

Mennyit kapok az Artisjus maffiától?

Silent Bob 2010.07.07. 15:41:45

@tothpb: Továbbra sem kaptunk választ arra, hogy milyen alapon szednek jogdíjat olyan szerzők munkái után, akik sem az önök egyesületének, sem társszervezetieknek nem tagja, és nem is kíván az lenni.
Továbbá még mindig érdekelne, hogy milyen formában kapom vissza azoknak adathordozóknak az árába épített jogdíjat, amelyeken kizárólag a magánjellegű, illetve a munkámhoz szükséges dokumentumokat és egyéb fájlokat tárolok.

sertésmájkrém 2010.07.07. 15:43:27

"A válasz "gonosz" része az, hogy a befolyt pénzek elosztása a szerzők ügye, nem tartozik a külvilágra."

Na menjetek a picsába :)

Nem is olvasom tovább, kibaszott lopcsal maffia ez is. Sikerült egy olyan nevetséges "törvényt" létrehoznotok ami életetek végéig védelmi pénz beszedésére jogosít fel.

Secnir 2010.07.07. 15:44:02

@tothpb:
"@Secnir: "akkor szeretném megkérdezni, hogy miért KELL előre megfizetni olyan adathordozóra a jogdíjakat, amire vélhetőleg NEM kerüle fel jogdíjas zene vagy kép?
másik kérdésem: miért szedik be a jogdíjat ELŐRE? miért nem csak akkor, ha már bebizonyosodtt a lopás ténye?"

Az üres adathordozókra azért vezette be - EU szabályozás alapján - a díjfizetést a magyar jogalkotó, hogy a magáncélú film- és zenei másolatkészítések után senkinek ne legyen félnivalója. Ezek ugyanis - a díj miatt - szabad felhasználásnak minősülnek, és nem "lopásnak"!

Mivel a rendszer épp azért jött létre, hogy a szerzői-előadói-kiadói kör ne ellenőrizhesse a magánszemélyek otthoni másolatkészítéseit (magánszféra védelme), ezért nem a tényleges másolatkészítésekhez kötötte a törvény a díjfizetést, hanem átalánydíjként vezette be azt."

köszönöm a válaszát.
1. ha esetleg a rendőrség bekopogtat hozzám, és megkérdezi, hogy ugyan honnan van ez a sok másolt DVD, akkor ezt a kijelentését kinyomtatva az orruk alá dugom, és elhajtom őket a halál náthás faszára.

2. a második kérdésemre még nem kaptam választ, ti. az alkotmányos jogaim sérelmére vonatkozott...

nyolcasesküdt 2010.07.07. 15:44:13

@Axum: FEJÉN TALÁLTAD A SZÖGET: "nem kell itt jogászkodni." mondod, milyen igaz, ennyi okos ember csak többet tud mint a tételes jog. Le vele! Le a joggal, le mindennel, amiben a jog szó egyáltalán szerepel. Milyen szerencsére , egy-egy hozzászóló helyettünk gondolkodik, heccel minket, mi meg hagyjuk magunkat, ő meg röhög a markába, mi meg egyre vadabbakat mondunk, rálicitálunk durvaságban, légből kapott legendákat dagasztunk tovább, és a gyülölethullám lassan maga alá temet, már nem különbözünk senkitől. Jól érezzük magunkat, hát nem ez a lényeg.?

billy reed 2010.07.07. 15:45:08

Miért érzem úgy, hogy ha valamit ennyire meg kell magyarázni /Artisjus/, akkor ott gondok lehetnek? Tanárként elég gyorsan megértem a dolgokat, de ez valahogy nem megy...
Lásd Belga-klip
És Tiriel: Az arcátlanság netovábbja, hogy egy az Artisjus /és hasonszőrűek/ által kitalált és engem feleslegesen megsarcoló rendszer /CD, DVD stb./ működtetésére az a válasz, hogy vásároljak külfödről!!!

tothpb 2010.07.07. 15:45:09

@Jacques de Molay:
"1. ha én az Artisjusnál védetem le a zenémet, mert mondjuk lemezt szeretnék kiadni, akkor ha ezt a zenét a weboldalamról elérhetővé teszem, akkor be kellene fizetnem letöltésenként 26 forintot."

Ez egy legenda, nincs valóságalapja. A szerző saját weboldalán természetesen jogdíjfizetés nélkül teszi közzé saját műveit.

"2. Semmi sem garantálja, hogy a díjszámítás alapján nekem ki kell fizessék a pénzt (pl. nincs törvény a kalkulációról). Rendszeres menetrend a nagyobb összegeket kaszáló zenészeknél, hogy elkezdenek alkudozni. Semmi szankció nincs arra nézve, hogy a késedelmes kifizetést kamat terheli, mondjuk."

De igen, van garancia. Aki a felosztási szabályzat szerinti jogdíjat nem kapja meg, akár bírósági úton is követelheti az Artisjustól a jogdíjat. Nincs olyan eset, hogy "alkudozni" lehetne a jogdíjakról. Minden kifizetést konkrét, szabályzatokra épülő számítási munka előz meg.

"3. Viszonylag magas összegért viszonylag semmit nem csinálnak. Tehát ha én beadom a Republic együttes Szállj el kismadár c. számát feldolgozva, mint népdalfeldolgozás, akkor tesznek rá egy időbélyeget, beteszik egy széfbe, és ha vitás kérdés van, előveszik, a kezedbe nyomják, és mehetsz a bíróságra, ha van pénzed. Ezen túl még néha van taggyűlés és csinálnak egy excel-táblát, ami alapján felosztják a pénzt, mindezt kb. 70 (!!!) dolgozóval."

Nem 70, hanem 150 dolgozóval. És azért csak "dolgozgatunk" valamit - általában inkább azt szokták felróni nekünk, hogy túl sokat teszünk, mint hogy túl keveset... Korábbi posztomban írtam, hogy több tízezer felhasználóval kötünk szerződést, ellenőrizzük a felhasználásokat, szükség esetén felszólítjuk a jogdíjfizetésre, vagy peres úton érvényesítjük a jogdíjakat. Majd a beérkezett jogdíjakat egyedi felhasználási adatok alapján felosztjuk: több mint 150 ezer egyedi mű beazonosításával.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin

Secnir 2010.07.07. 15:45:55

@Secnir:
ja igen, és remélem, hogy amennyiben a rendőrség magánszemélyeket zaklat, hogy másolt audiocd-k vannak náluk, akkor önök ki fognak állni a magánszemélyek jogai mellett, és önök fogják bizonyítani, hogy jogosan van náluk a másolt CD...

Tiriel 2010.07.07. 15:46:03

@kanbatu: igazad van (nem örülök), az Artisjus tényleg nem kommunikál jól és sok találgatás és rosszindulat veszi körül. Sok szerző harcol és harcolt már a korszerű kommunikációért, átlátható működésért.

Szerintem sem megy másképp.

tothpb 2010.07.07. 15:47:20

@norbert79: "Általános válaszok, kerülvén a kényes kérdéseket, semmi konkrétum egyes mélyebb tudást igénylő kérdésekben, az un. kommunikáció kimerül a weblap copy-paste alkalmazásában, s volt jogi tanácsosként olyan linket kapunk, ahol a törvény régi állapota található meg.
Sok általánosítás, semmi konkrétum, sem hajlandóság párbeszédre."

Hmm. Őszintén szólva semmit nem copy-paste-eltem a honlapról. Itt ülök, koptatom a billentyűket. Melyik az a konkrétum, amiben nem kapott választ?

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

norbert79 2010.07.07. 15:50:06

@tothpb: Konkrétan semmiben, pedig jó pár hozzászólást elkövettem már. Amennyiben hajlandóságot mutat kommunikációra, így kérem olvassa vissza az eddigi hozzászólásaim az ön első hozzászólása utániaktól kezdve.

kanbatu 2010.07.07. 15:51:22

@tothpb: Ez kimerítő volt, többet már nem is kötözködök, csak annyit, hogy akkor ugye weboldalak esetében el lehet felejteni az átalánydíjakat, és a beszedésnél is él a szuperintelligens rendszer? Vagy ott mégse?

Silent Bob 2010.07.07. 15:53:19

@norbert79: Én sem kaptam választ, nyugi. :)

tothpb 2010.07.07. 15:53:24

@billy reed: "Miért érzem úgy, hogy ha valamit ennyire meg kell magyarázni /Artisjus/, akkor ott gondok lehetnek? Tanárként elég gyorsan megértem a dolgokat, de ez valahogy nem megy..."

Ezzel a kérdéssel én is bajban vagyok. Ha nem magyarázzuk meg a felvetéseket, akkor biztosan van takargatnivalónk. Ha pedig a természeténél fogva viszonylag bonyolult rendszer iránt felmerülő valamennyi kérdést megválaszolunk, akkor ilyen reakciót kapunk.

Mit tegyek? Egyelőre a válaszadás mellett döntöttem. Most azonban sajnos egy megbeszélésre kell mennem. Remélem, hogy lesz lehetőségünk érdemi válaszadásra a Homár felületén - és köszönöm a megértő figyelmet.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

Spiritmonger 2010.07.07. 15:54:11

a zenészeknek a jogdíj faszság

koncertezzen, mint állat, meg lépjen fel ezerrel, és sokkal több pénze lesz, mintha a jogdíjára várna

nonszensz az az állapot, hogy a zenésznek fizetnek azért, mert xy hallgatja a számait.
a zenész örüljön, hogy valakit érdekel, menjen turnéra, és kaszáljon

a szerzői jogvédő szervezeteket pedig a dunába kell lőni

norbert79 2010.07.07. 15:54:26

@Silent Bob: Azon vagyok, lehet csak én vagyok túlságosan hozzászokva a gyors kommunikációhoz munkámból kifolyólag :)

Tiriel 2010.07.07. 15:54:31

Én mára elbúcsúzom ettől a vitától, mert dolgozni szeretnék.

Annyit még üzennék a szerzőtársaknak és az Artisjusnak: lássátok már meg, hogy minden egyes nappal növekszik a szarhegy, amin át kell gázolnunk, ha 5 év múlva is szeretnénk még zenélni és a zenénkért pénzt is kapni.

Szerzőként értelmes, nyílt, szervezett kommunikációt, az ésszerűség határáig átlátható egyesületet szeretnék a felhasználók és a saját érdekünkben is.

norbert79 2010.07.07. 15:56:45

@Silent Bob: Tessék, látod? Ennyi :D
Na hagyjuk, én tényleg megpróbáltam.

homar.blog.hu/2010/07/07/zuzzuk_be_az_artisjust/fullcommentlist/1#c10392339

Nem akartam kritizálni, de fogok: Kommunikációs tréning ráférne az Artisjusra.

VilMarci 2010.07.07. 15:58:03

Arra én is kíváncsi lennék, hogy készült-e bármilyen hatástanulmány arra, hogy az adathordozókra kivetett sarc milyen hatással volt/van/lesz azok hazai forgalmazására. Normális ember itthon már nem vesz CD-t, DVD-t, mert bőven megéri összekötni egy szlovákiai kirándulással a pár hónapra elegendő mennyiség beszerzését.
Ez forgalmazónak bevételcsökkenést, az államnak meg adóbevétel-kiesést jelent.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2010.07.07. 15:58:31

@Hümüzhümümüz: hát vaze ... nem t'om, de ha a mókos enne a makkodból, szerintem nem azzal foglalkoznál, hogy felvedd a telefónoddal :D

tothpb 2010.07.07. 16:01:19

Bocsánat, most tényleg el kell mennem. Nemrégiben egy portálon sok hasonló kérdésre válaszoltam - kérem, ott is keressenek választ a kérdésekre.

itcafe.hu/cikk/artisjus_jogdij_internet_fajlcsere/jogdij_az_interneten.html

itcafe.hu/cikk/az_artisjus_valaszol/kerdesek_1.html

itcafe.hu/cikk/az_artisjus_valaszol_2/kerdesek_1.html

Üdv,

Tóth Péter Benjamin
Artisjus

DocBulywood 2010.07.07. 16:01:46

@plb:
Egy trallalát.

@tothpb:
Viccen kívül várom a szíves válaszod. Itthon nem lehet rengeteg filmet, sorozatot megvásárolni - például Prison Break s03, s04.

Ha most ezt letöltöm, alá rakom a magyar szinkront és megosztom, KINEK ártok? És miért? Ha nem teszi elérhetővé, miért követel tőlem bármilyen címen pénzt, holott ő nem tette lehetővé, hogy megvásároljam itthon. Tehát?

Félig ehhez kapcsolódva: azt mondod a honlapodon, hogy visszaosztjátok a jogdíjból befolyó összegeket a jogtulajnak.
Tehát honnan tudod előre, hogy amit megveszek üres, írható DVD-t, arra teszem azt a PB s03-at fogom felírni, amit letöltöttem? Honnan tudod, hogy a 20th Century Fox-nak kéne eljuttatnod a pénzt?

Kérem a kollégán kívül SENKI se kommenteljen egy darabig, nagyon kíváncsi vagyok a válaszára.

verlane 2010.07.07. 16:01:50

@tothpb: Kedves Péter,
Nekem is van néhány kérdésem, bár más jellegű:
- ha a szórakozóhely nem akarja aláírni a lejelentőlapot, van-e mód a műsorszolgáltatónak lejelenteni, benyújtható-e az igazolás aláírás nélkül?
- tv/rádió v. a megrendelő feladata lejelenteni egy kisfilm, spot, reklám alá kevert dal használatát. Hogyan ellenőrizhető, h ez megtörtént-e, joga van-e a tulajdonosnak lejelenteni, fenti kérdéshez hasonlóan
- külföldi játszásért hogyan alakul a jogdíjkifizetés
Egyelőre ennyi, nagyon köszönöm!

Mike36 2010.07.07. 16:02:15

hm... eszembe jutott mégvalami
ha megcsináljuk az Entert leütők Egyesületét, akkor onnantól mindenkinek fizetnie kell majd nekünk Enterenként mondjuk egy forintot. Mindenkinek kötelezően telepíteni kell a gépére a programunkat ami számolja a leütéseket. Természetesen aki erre nem hajlandó, az fizethet vmi borsos átalányt. Ebből mi levonjuk a költségeinket - nekem kell nagy iroda meg a tetőn golfpálya, pinyóban medence jakuzzival, minden vezetőnek porsche, meg éálethosszig járó járadék, szal ha levontok a költségeinket, akkor visszaosztjuk ezt a pénzt, méghozzá úgy, hogy akik sok entert ütnek le, azok sokkal több pénzt kapnak mint akik nagyon keveset (természetesen nem egyenes arányban)
most még ezt klne kitalálni, azokat hogy lehetne megsarcolni, akik sosem ütnek le entert

Silent Bob 2010.07.07. 16:02:31

@norbert79: Én hallottam már az úrról, úgyhogy nem vagyok meglepve. :)

tothpb 2010.07.07. 16:03:41

@norbert79: Kérem adja meg E-mail címét, vagy küldjön levelet a ptoth@artisjus.com címre, s amint tudok visszatérek Önre, s kérdéseire hamarosan választ keresek.

Mike36 2010.07.07. 16:07:59

van egy másik ötletem is, de azt nem árulom el, csak majd a miniszternek :)
majd figyeljetek :)
(úgyis kihajítanak majd, az ötletemet meg lenyúlják a csókosok)

norbert79 2010.07.07. 16:08:06

@Silent Bob: S látod, mégis másol! Há! :)
De tudod mit? Megkapja a levelet :)

Sárli 2010.07.07. 16:08:30

az ártatlanságot nem védelmezzük, hanem véLelmezzük.

kispajtas 2010.07.07. 16:08:58

és amikor a cigány az utcán hangosan hallgatja a telefonjáról a zenét akkor ő kinek fizet jogdíjat? :)

AlexWolf 2010.07.07. 16:09:19

Az a szép, hogy mindig is volt, van és lesz maffia. Csak most már, artisdzsúznak, magyar termék nonprofit kft.-nek (vagy, hogy a fakkba híjják) meg ilyesmiknek hívják őket. Nekik jutott először eszükbe, hogy ezért le lehet kapcsolni pár milliárdot, hát megtették. Az viszont kérdés, hogy ezt mi miért hagyjuk?

Scaevola 2010.07.07. 16:10:17

@cemeteryman: Nem legális, csak törvényes.

galadriel77 · http://katalinweb.atw.hu 2010.07.07. 16:10:43

Nos, Artisjus ide vagy oda 'Jus is és marad is' ... ámen.
Ezeket soha senki nem fogja megállítani. Különben meg ami van most a hazai piacon zene ... ha lenne belőlük az adathordozómon, vagy bárhol nálam, a zsebemben füstölne ki.
Ja, igen. Tehát észrevételem:
ma Magyarországon minél sz@rabb a zene, annál többet fizetsz érte!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.07. 16:10:47

@tothpb:

Végülis mi is megválaszthatjuk azt, hogy a maguk által terhelt áron vagy a nélkül vesszük meg egy jogállamból.

Lutsi 2010.07.07. 16:12:31

Mutasson vki 1 jogszabályt amely felhatalmazza ezt az egyesületet, hogy hatóságként járjon el! Vagy egyáltalán megemlíti... Ennyi. El lehet vonulni a búsba. Okos ötlete volt vkinek, ami a mai napig halomra keresi magát, és lószart sem oszt vissza. DVD-t meg a szlovákoktól kell venni.

AlexWolf 2010.07.07. 16:16:04

Nu embörök. Mive' a metán károsittya a zózontot, ezér' megalakítom a Zózontot Védő Nonprofit kft.-t. Célunk, ho' védjuk a zózontot! Ezé'! Minden fingás után 5 forintot kell fizetni a bangszámlánkra! Éves bérlet illetve áljl...ájt...álltalánydíj váltható/befizethető!

norbert79 2010.07.07. 16:17:04

@Silent Bob: El is ment. 8 perc, úgy, hogy még vacakolt is a levelezőm. Nagyon kíváncsi vagyok a hivatalos válaszára, bár annyit megsúgok, nem könnyítettem meg a dolgát azzal, hogy bemásolom az összes kérdésem eredeti formában ;-).

punciuspilatus 2010.07.07. 16:20:12

kérem, én fel vagyok háborodva!

mabel_wheeler 2010.07.07. 16:21:08

Nem is emlékszem, mikor kaptam jogdíjat utoljára.

Egregor 2010.07.07. 16:23:08

Mint felhasználót, egyáltalán nem érdekel az Artisjus. Minden adathordozót legálisan, külföldről szerzek be. Memóriakártyát is, CD/DVD-t is, pendrive-ot is (kivéve amikor repitárgyként adják).

Úgyhogy az Artisjus tehet egy szívességet.

És amíg az európai és magyar jogrendszerrel ellentétesen, jó nácikhoz méltóan eleve bűnösként kezelnek, addig szarjanak sünt tucatjával!

Vajmaci 2010.07.07. 16:24:14

köbö egy-két éve vagy Zorán, vagy Ákos nyilatkozta, hogy a saját szerzői estje után is kifizattatték vele a jogdíjat...ahol csak a saját számai,dalszövegei hallhatóak.
Amit különösképp felháborítónak tartott, hogy a befizetett összegből kb 6 hónap mulva kapott vissza kb 30%-nyit....(ha jól emlékszem 30-40 közötti adatot mondott..)
Amikor rákérdezett hogy ezt mégis hogy gondolta az Artisjus, kiröhögték,hogy ennyi jár...:S
Magyarisztán....Jeszenszky meg szarrákeresi magát semmi munkával!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 16:25:20

@kispajtas: "hallgatja a telefonjáról a zenét akkor ő kinek fizet jogdíjat?"

Bizonyos feltételek teljesüleése esetén az Artisjusnak fizette. Mikor megvette, benne volt az árban a matrica ára is.

Egregor 2010.07.07. 16:26:28

@Mike36: Vazz ne adj nekik ötleteket, mert megcsinálják!

Várom már a napot, amikor minden írószeres füzeten és ceruzán/tollon jogdíjmatrica lesz (mert azokkal illegális másolatokat lehet készíteni!), és az iskolásoknak fizetniük kell, ha lemásolnak egy-egy példát a matektankönyvből...

Bakter 2010.07.07. 16:27:03

@norbert79:
Én erre csak azzal a lerágott csonttal tudok előjönni, hogyha a kiadók kicsit gondolkodnának, és nem 4-5000 adnák a zenei cédéket, akkor többen megvennék. Ezért az összegért én 2 lemezes fémtokos dvd-ket is vettem már néhányat, nem ócsítva. No most ezekben több szellemi tartalom is meg több fizikai anyagtartalom is van, mint egy sima cd-ben. Ha ezt felismernék, átgondolnák az árpolitikájukat, talán több lemezt lennének képesek eladni, és kevesebben másolnának, töltögetnének.

fingerbangs 2010.07.07. 16:27:51

én konkrétan tudom, hogy a presszer pici évente 100 és 200 millió között tesz zsebre artisjusból csak az LGT jogdijaiból, bródy, malek miklós, wolf péter is hasonlóan nagy összegeket kap és a többi régi motoros is, de csak ők!

ideje lenne eltörölni az artisjust a mostani formájában

itt meg lehet nézni kik a szervezet vezetői www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/egyesulet/szervezet.html
ők óriási pénzeket kapnak kézhez

TOLVAJOK

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 16:31:22

Keveri...

... a serblit a ferblivel.
... a virslit a vurslival.
... a vélelmet a védelemmel.

szellemírtóűrlény 2010.07.07. 16:31:56

Elismert magyar Dj-k vitáznak,az egyik fele zsebeli a pénzt a másik felének nem jut....hogyan is kell ebből pénzhez jutni nem egyszerű dolog külföldről pénzt kapni esélytelen.
Tanulságos nézzétek meg:

www.xlr.hu/c287/Magyar_Lemezlovas_Egyes_uuml_let_tal_aacute_lkoz_oacute____2__r_eacute_sz

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 16:32:31

@fingerbangs: "tesz zsebre artisjusból"

Alapítsál te is "jogvédőt", és lobbizz erősen. Nem kis munka!

cipőárus 2010.07.07. 16:35:19

Kedves Tóth Úr!

A törvény szövege szerint a díjszabást úgy kell megállapítani, hogy az a felhasználókra indokolatlan megkülönböztetést ne tartalmazzon. Emlegeti még a törvény az egyenlő bánásmódot, én hozzátenném még a versenysemlegességet is. A döntés során mi volt az a méltányolható indok, ami alapján a DJ Szövetség tagjait díjfizetési részestették?

Köszönöm

Al

norbert79 2010.07.07. 16:46:42

@Bakter: Én értem, Te érted, Ők nem értik.

Agyalap 2010.07.07. 16:57:13

@tothpb: "A szerzőknek nem kötelező az Artisjus útján gyakorolni jogaikat - akár egyedileg is kezelhetik jogaikat, vagy megbízhatnak ezzel egy ügynököt."

Nekem miért kötelező az Artisjus-nak fizetnem? Miért nem választhatok más jogvédő szervezetet ha már azok is működnek és védik a jogokat?

Hülye kérdés volt - még a végén gyorsan alakul 3 új szervezet és mind ráteszik a sápjukat az adathordozókra...

Eric_Cartman 2010.07.07. 17:00:27

@mabel_wheeler: Mabel, tegnapról maradt egy kis hideg jogdíj, becsomagoltam magának, hazaviheti.

fludd 2010.07.07. 17:02:02

1, Honnan tudja az Artisjus, hogy milyen zenét vagy filmet másolok az üres hordozóra? Tehát hogyan kapja meg a jogdíjat akinek a művét rámásolom?

2, Ha tartunk egy bulit valahol,ami nyilvános és nem belépős, azután is fizetni kell, de az Artisjus nem kéri el a lejátszott számok és szerzők listáját. Honnan tudja az Artisjus, hogy kinek jár a jogdíj?

3, Ha a szerző saját számait adja elő egy jótékonysági koncerten, aminek a bevételét fölajánlja egy szervezetnek, tehát nem maga kapja, akkor miért kell 100 000 forintot fizetni az Artisjusnak?

regression 2010.07.07. 17:04:04

Na sokra mentünk a jogász arccal, aki itt válaszolgatott. Eddig is tudtam, hogy "törvényes" amit csinálnak, nem kell mutogatni a törvényeket nekem. Attól még hogy törvény van róla még nem jelenti azt, hogy igazságos.

Egyébként azt sem értem, miért evidencia, hogy zenélésből (vagy akármilyen művészetből) meg lehessen élni, nemhogy gazdagnak lenni... Ez csak a 20. század vívmánya.

fludd 2010.07.07. 17:06:54

@tothpb: " A beszedett jogdíj minden cseppig a szerzőké. "

Ha a beszedett jogdíj minden cseppig a szerzőké,akkor miből él a 150 Artisjus dolgozó? Honnan tartja el magát a cég? :))

steve26 2010.07.07. 17:19:19

Azt nem értem, de nagyon nem, hogy miért van az, hogy bejön az éttermembe egy Artisjust munkatárs, megszámolja hány szék van (80, ebből 40 a teraszon, ami májustól szeptember végég üzemel, tehát a többi időszakban marad 40 összesen) az egységben, majd kötelez arra, hogy fizessek nekik 130000, azaz százharmincezer forintot havonta!!!!, télen, nyáron!!! mert ugyebár megy a rádió, meg néha valami cd. Namost, a kérdésem az lenne, hogy hogyan kapja meg mondjuk egy kevésbé ismert (talán semennyire sem) zenekar a jogdíjukat ha én berokom éppen az ő lemezüket? Sehogy. A rádió amit a hallgatunk, pedig egy olasz internetes rádió! Tv-ért is fizetünk, pedig az nincs és nem is lesz! Ez vicc, ez maffia!

steve26 2010.07.07. 17:19:20

Azt nem értem, de nagyon nem, hogy miért van az, hogy bejön az éttermembe egy Artisjust munkatárs, megszámolja hány szék van (80, ebből 40 a teraszon, ami májustól szeptember végég üzemel, tehát a többi időszakban marad 40 összesen) az egységben, majd kötelez arra, hogy fizessek nekik 130000, azaz százharmincezer forintot havonta!!!!, télen, nyáron!!! mert ugyebár megy a rádió, meg néha valami cd. Namost, a kérdésem az lenne, hogy hogyan kapja meg mondjuk egy kevésbé ismert (talán semennyire sem) zenekar a jogdíjukat ha én berokom éppen az ő lemezüket? Sehogy. A rádió amit a hallgatunk, pedig egy olasz internetes rádió! Tv-ért is fizetünk, pedig az nincs és nem is lesz! Ez vicc, ez maffia!

steve26 2010.07.07. 17:25:46

Nem az bajom, hogy fizetni kell, hanem az, hogy irreálisan magas, és öszintén nem hiszem, sőt bíztos vagyok benne, hogy szegény barátaim egy fillért sem kapnak, hiába játszom a lemezüket egész nap!!! Pedig szerződtek az Artisjusttal. Az általam befizetett összeg éves szinten pontosan 1.560.000 ft, pedig mi egy kis étterem vagyunk. Rajtunk kívül több száz, több ezer ilyen van Budapesten! Csak mi kitartunk ezzel a másfél millával egy nagy és egy közepes zenekart. Ez szégyen, az egész egy nagy szégyen amit ezek a rablók csinálnak mind az előadókkal, szerzőkkel, felhasználókkal!!!!

agnese3371 2010.07.07. 17:31:58

sziasztok,
az SZVB (artisjus szerzoi velemenyezo bizottsag) neveben kommentelek. A mi feladatunk, hogy begyujtsuk es a vezetoseg fele kozvetitsunk minden olyan kritikat ill. problamat, ami valosnak tunik.

A fenti iras teljesseggel ertektelen, az un. szakerto (inkabb szaknemerto) meg a Mahasz es az Artijus szerepeit is folyamatosan osszezagyvalja, cserelgeti, pedig ket jelentosen eltero teruletrol van szo.

kerem azokat, akit a tema nem csak a frocsoges szintjen erdekel, hanem valos problemaik, vagy bizonyithato anomaliaik vannak keressenek bennunket.

mi fiatal szerzok vagyunk, egyikonknek sincs, es nem is volt a vezetosegben szerepe. viszont minden lehetseges adatot jogunk van kikerni, es 3 eves mukodesunk alatt eddig meg is kaptunk mindent, amit kertunk.

melyen tisztelt kommentelok, ha nem ertetek valamihez, kerlek ne irjatok butasagokat.

udv,
Szabo 'Vasalo' Aron, szvb elnok
(juseppe666@gmail.com - ide johetnek kerdesek, de csak normalisak)

ui.: az szvb-ben, tobbek kozott belmondo, fresh fabrik, nemjuci, subscribe, sugarloaf tagok vannak, es meg tobb fuggetlen szerzo ill. szovegiro.

El Argentino 2010.07.07. 17:32:35

Már évek óta mindenki tudja, hogy Artisjuc, Mahasz (Hamasz testvér szervezete??) egy tolvaj banda. De ennyi év után sem sikerült egyetlen politikai/rendőrségi személynek utánanézni, mi az Istent csinálnak jogvédés címszó alatt, pedig már van egy dzsobbikunk... Kötelet a nyakukba ez lenne a legegyszerűbb.

fludd 2010.07.07. 17:36:46

@agnese3371:
Szia!

Én nem véleményeztem, csak kérdeztem eddig.

Hogyan kerülnek az szvb tagok ki/megválasztásra?

fludd

666E 2010.07.07. 17:43:13

Kezdetben vala a zenész és a hallgatóság. Az utóbbi fizet a zenésznek amikor megveszi a lemezét, jegyet a koncertre stb. a kör bezárul, mindenki elégedett. Erre jön egy harmadik szereplő és VÁMOT SZED. Mondván, hogy így működőképessé teszi azt, ami nélküle is tökéletesen működött. Ő nem zenész (hiába mondják, hogy zenészek érdekképviselete) más ember szellemi termékének a jövedelméből önkényesen pénzt szakít le, cserébe pedig ENGEDÉLYT ad arra ami nélküle már engedélyeztetett volt. Eleve a szabály születése az ő puszta létükkel magyarázható. Akár én is odaállhatnék egy lépcsőház kapujába és vámot szedhetnék a lakók vendégeitől, akik bár nem ott laknak, de meglátogatják az ottaniakat. Mert ugye a lépcsőház a lakók közös tulajdonában van és én mégis használom a liftjüket.

Elvileg rádiót sem lehetne hallgatni egy étteremben anélkül, hogy ki nem csengetnénk a nagy pénzeket.. Pedig ezáltal csak azt a rádiót és a rajta futó zenéket népszerűsítem, az ott lejátszott reklámok így szélesebb közönséghez jutnak el. Ha engem kérdeztek, még a rádiónak kellene fizetnie nekem.
És ha egy kocsmában nézzük a VB-t? Vagy egy zenecsatornát? Az is olyan mint a rádió, csak itt kép is van, aminek műsora és reklámjai ezáltal tömegekhez jut el. Ilyenkor kiknek kell fizetni?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.07.07. 17:43:47

Artijust, MAHASZ = lenyulos banda, ami a spanoknak osztja a penzt.

Veszek egy adathordozot a boltban amin a sajat (eeeerteeeeed a sajat) fotoim szeretnem tarolni, de azert jattoljak az Artijustnak par szazalekot, mert az milyen jo dolog, hogy ezzel is vedik masok jogait.

Ennyi, koszonom, le tudok ulni magamtol is.

666E 2010.07.07. 17:47:24

@agnese3371:

az, hogy hiteltelennek neveznek valamit még önmagában ugyanúgy semmi jelentőséggel nem bír. ELLENÉRVEKKEL kell meggyőzni az embereket, nem elég csak beírni, hogy "amit xy mondott, nem igaz".
utána oda kellene írni a MERT-szócskát. és a hozzá tartozó magyarázatot, anélkül nem minősül cáfolatnak.

szépjuhászné 2010.07.07. 17:56:36

@akárki lehetek:-): És az előírás-e, hogy csak itthon vásárolt, matricás kártyát szabad használni, vagy szabad nekem más országban vásároltat rakni a gépembe? És ha elkattintottam a gépet, utána ellenőrzik? Agyrém!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 18:00:32

@szépjuhászné: "És az előírás-e, hogy csak itthon vásárolt, matricás kártyát szabad használni"

Nem, erre senki nem kötelez.

Legegyszerűbb Szlovákiából venni. Még az ÁFA is kisebb.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 18:04:28

@szépjuhászné: "És ha elkattintottam a gépet, utána ellenőrzik?"

Ezt nem értem.

Ha megvetted a matricás adathordozót, a matricát eldobhatod, neked nem kell. Az csak azt igazolta, hogy az e l a d ó megfizette a sápot. A vevőnek nem kell semmit igazolnia.

Jokkura 2010.07.07. 18:06:31

@regression:
Magyarországon jog"szolgáltatás" van nem igazságszolgáltatás ( lásd az uborkáját védő földműves és a bodzaszedők esete).Magyarország "jogállam" és nem igazságállam.Itt annak van igaza aki azt meg tudja fizetni/fizetettni azaz akié a hatalom...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 18:07:19

"ha megcsináljuk az Entert leütők Egyesületét, akkor onnantól mindenkinek fizetnie kell majd nekünk Enterenként mondjuk egy forintot."

Pontosan. De előbb még a törvényi felhatalmazást megkell hozzá szerezni. És valami furmányos technikai megoldást az illegálisan enterezők ellen.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 18:09:23

@Jokkura: "Itt annak van igaza aki azt meg tudja fizetni/fizetettni azaz akié a hatalom"

Sajnos sokan így tartják.

Az meg egyenesen elkeserítő, hogy néha valóban így van.

Jokkura 2010.07.07. 18:16:31

@agnese3371:
Ha magyar cég nevében írsz ,pláne,ha még Magyarországról is ,esetleg beruházhatnál egy magyar billentyűzetet is! Ha nincs rá kereted kisegítelek 1 500.- -tal ! Ékezettel illik írni ,így az egész hitetlen. Nem véletlenül egy mediterrán ,duplanevű fővárossal rendelkező államból írsz ? Mert akkor minden világos!

norbert79 2010.07.07. 18:24:10

@agnese3371: Kedves Ágnes. Személy szerint ehhez a témához utoljára hozzászólva csak annyit tudok mondani, hogy a hozzáállás pozitív volt a kommunikációs felelősötök részéről, de sajnálatosan nem szeretjük, ha lekezelnek minket. Sok kérdés merült fel, de részedről is erősen finoman szólva is durva kritikát kaptunk csak.
Én úgy érzem egy olyan Egyesület, kik polgárok pénzéből működve nem engedheti meg magának, hogy a kommunikáció szintjén csússzon el, ennél sokkal nagyobb a felelősség rajtuk.
Kritikákat ezúton is csakis személyes véleménynek fogom fel részéről, csak apró széljegyzetben jegyezném meg, hogy talán a hozzá nem értés abból is fakadhatott, hogy a weblapon feltűntetett jogszabály már idejét múlta, s egyeseket félrevezethetett. Egyébként a recept egyszerű: Azért kérdezünk, mert nem tudjuk, egyébként nem kérdeznénk, ugye?

bpo478 2010.07.07. 19:10:34

Jogokat csak őstermelőtől!

Piszok Alfréd 2010.07.07. 19:59:10

Ha nem írom a zenéket CD-re, akkor hogy van ez a matricázás? A laptopomra kapom? Mert akkor ugye nagyon egyszerű a dolog, veszek mondjuk a BeatPorton 50 zenét számlával, elballagok Jeszihez aki ingyen ad egy matricát a gépemre. Ezután pedig ár tölthetek bárhonnan bármit, akár merevlemezt cserélhetek, a matricám megvan, csak írott CD ne legyen a közelemben sem...

Kenderice 2010.07.07. 20:29:26

Majd elérik azt is, hogy mindenki fizessen jogdíjat, akinek füle és szeme van...
A fostisjus mióta hatóság amúgy? Ez egy sima egyesület, mint pl. a papagáj tenyésztők egyesülete.

METAL 2010.07.07. 20:54:37

A helyzet az, hogy teljesen mindegy meddig tépi a nép a száját, hogy az artisjus a feltételezéseken és talányokon álló palotájából bünteti a népet az irreális jogdíjakkal, úgy sem történik semmi, mert sajnos nincs egy hasonló hatalommal bíró egyesülés akik elszámoltatnák őket. Mi magánemberek egy ügyvéddel a hátunk mögött kevesek vagyunk hozzá.
Amíg ez így van, mindenki kibúvókat keres az ilyen jellegű jogtalan és alaptalan fizetés alól, hisz "hülye azért nem vagyok". Az meg, hogy az ebből befolyó adó értéke kivándorol az országból lásd dvd-cd lemezek szlovákiai vásárlása ami megjegyzem nem kevés pénz valahogy senkit sem érdekel. Aztán sorolhatnám tovább a termékeket.

Amíg egy DVD-re kivetett áfa értéke 25% addig egy matrica értéke mennyi? 200%? Hol itt a határ? Örömmel megfizetné bárki a sima ÁFA-val növelt értéket, hisz ez is csak egy termék. Az adó itthon marad mindenki boldog.

Máshogy megközelítve a témát, sokáig az is vitatott kérdés volt, hogy az mp3 most akkor mi? Hanganyag? avagy adat? Nyugodtan mondhatja bárki, hogy ő nem hanganyagot tárol a lemezen, hanem nullákat és egyeseket, semmi hazugság nem lenne benne. Akkor most ez, hogy van? Megszólal az adat? Akkor az mi?
Tisztelt artisjus mi erre a magyarázat?

Annyira talányok és találgatások ezek, hogy így teljesen értelmét veszti az egész.

Na és ha én nem szeretem a Magyar pop felhozatalt? Akkor mivan? És ha én METAL-t hallgatok? Akkor engem ki biztosít arról, hogy az általam befizetett pénzek Magyar METAL zenekaroknak mennek? Az egész irreális és megmagyarázhatatlan.

Minden artisjus munkatárs talányokról beszél olyan megoldásokkal a hátuk mögött amit saját maguk találtak ki, soha nem magyaráznak meg valójában semmit, mindenre van jogi formula, nade attól az még igaz?

Összegezve fel vagyok háborodva, hogy ezeket az embereket a mi Hazánkban szólni engedik, más országok röhögnek rajtunk, hogy ilyet itt lehet!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.07. 20:57:27

@METAL: "Na és ha én nem szeretem a Magyar pop felhozatalt? Akkor mivan? És ha én METAL-t hallgatok? Akkor engem ki biztosít arról, hogy az általam befizetett pénzek Magyar METAL zenekaroknak mennek? Az egész irreális és megmagyarázhatatlan."

Tessék jobbat kitalálni és megvalósítani!

apuc 2010.07.07. 21:58:28

@tothpb: Azért pár sünt cafeteria jelleggel szétosztanék desszertnek nálatok..

apuc 2010.07.07. 22:02:21

@fingerbangs: Apám!Ez üt.
Tedd fel a linkjetedet a labancinfóra is..

Piszok Alfréd 2010.07.07. 22:29:43

@gitáros: és miért csak a nagy kertévék és rádiók listáival lehet bekerülni?

turorudi · http://check.blog.hu 2010.07.07. 22:47:58

@kanbatu: De, a jogkezelésről (vagyis a közös jogkezelésről, amiről írtam) le lehet mondani, jó lenne ha végigbogarásznád a törvényt.
91.§ (2) Az (1) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, ha a közös jogkezelést végzı egyesület
által végzett jogkezelés szempontjából érintett jogosult az egyesülethez intézett írásbeli
nyilatkozatában elızetesen tiltakozik mővei vagy szomszédos jogi teljesítményei
felhasználásának közös jogkezelés körében történı engedélyezése ellen.

Piszok Alfréd 2010.07.07. 22:59:07

@tothpb: a felhasználók szempontjából viszont megmaradt a moopolhelyzet. Mikor léphetünk ki mi is a szervezetből?

korang 2010.07.07. 23:09:40

A sötétség keveredik itt az irígységgel, tisztelet a kivételnek, remélem az Artisjus nem veszi ezt komolyan, mer itt 100 nickből 99 zenei analfabéta, és még egy olyan gondolata se volt, amiért pénzt kérhetett volna. Namármost tisztelt kivételek: Az Artisjus a magyar szerzők jogvédő szervezete, fennáll már több mint 100 éve, és túl fogja élni ezt az anarchiát is, ami most megy. A szerzők érdekében működik és nem a felhasználók érdekében, akik persze mindig többen vannak és azt hiszik, hogy a jogot többségi szavazással el lehet törölni. Én meg örülök, hogy az Artisjus védi a jogaimat és kapok egy kis pénzt abból, amiből mások sokkal többet keresnek. Én ugyanis szerző vagyok és látom, hogy ez az egész poszt egy baromság, outsiderek szájtépése. Mindenki hallgat zenét, mindenki fizet érte valahol, az Artisjus dolga, hogy a szerzőknek is jusson belőle.

Piszok Alfréd 2010.07.07. 23:15:44

@atpijkamo: " És valami furmányos technikai megoldást az illegálisan enterezők ellen."

Ez igen egyszerű. Átalánydíjat kell kivetni minden billentyűzetre amin enter lehetséges, továbbá minden bejáratra (entrance), és minden olyan kijáratra, ahol technikailag lehetséges be is menni. A belterekre (enteriőr) is érdemes, mert sok van belőlük és miért ne, továbbá a középpontokra (center), mert az mindennek van. Ezután bátran megengedhetjük, hogy MAGÁNCÉLRA bárki megnyomhassa az entert. Üzleti célokra persze külön adó kell, hiszen ha haszonszerzés céllal nyomja meg, az más tészta.

korang 2010.07.07. 23:15:59

tothpbének meg üzenem, hogy hiába nyúl kesztyűs kézzel a szarhoz, attól nem lesz a szar kesztyűs, csak a kesztyű szaros.

korang 2010.07.07. 23:18:42

@Piszok Alfréd: Itt csak az a baj, hogy nem te találtad ki az enter billentyűt. Találj ki valamit és mindjárt értékelni fogod a szerzői jogot.

zolik1 (törölt) 2010.07.07. 23:24:09

@korang: ne bosszants már öregem! attól, hogy te zenész vagy és az artisjus védi a te "műveidet" mi jogon szed be tőlem akár 1ft-ot is, ha veszek 100db üres dvd-t mert heti szinten rendszeresen mentenem kell a céges levelezést/dokumentumokat/számlákat stb stb???
Ez már önmagában azt feltételezi, hogy én illegális tartalom másolására fogom használni az adathordozót és nem pedig másra!

Te tavaly hány Ft-ot kaptál a 14 milliárd-ból, hogy ennyire véded őket?

korang 2010.07.07. 23:24:15

aki meg a szerzői jogokra kiváncsi, szabad a pálya, tanítják az egyetemen. Öt év sikeres ismerkedés után jöhetsz a tuti ötletekkel.

zolik1 (törölt) 2010.07.07. 23:26:26

@korang: jah és akkor visszakövetelhetem tőled vagy az artisjustól a plusz költséget amit a cégnek kellett kifizetnie az adathordozók utána, ha bizonyítani tudom hogy magánjellegű adatok vannak vásárolt cd/dvd-ken? Ezzel a pénzel mi lesz? Miért nem fizetik vissza?????

korang 2010.07.07. 23:27:14

szerző vagyok, nem játszom zenekarban. És te se bosszants azzal, hogy még sohasem másoltál jogvédett zenét. Tehát loptál mások vagyonából. Ha megfizeted az általányt, nem kell hogy bűntudatos legyen.

zolik1 (törölt) 2010.07.07. 23:30:27

@korang: nem válaszoltál a kérdésemre! mi jogon szedi be az artisjus a jogdíjat az adathordozók utána, ha nem tudja bizonyítani, hogy te mire fogod felhasználni???

Ilyen alapon a jogsi mellé előre kiadhatnának egy pár százezres csekket, mondván akinek jogsija van előbb utóbb úgy is szabálytalankodik!

zolik1 (törölt) 2010.07.07. 23:33:53

@korang: ezzel a sohasem másoltál zenét dologgal jól kibújtál a válaszadás alól és szépen elterelted a szót...!
Várom a válaszod arra, hogy a cégnek ahol dolgozok ki fizeti vissza a megvásárolt adathordozók után JOGTALANUL beszedett összeget??, mivel azok bizonyíthatóan nem tartalmaznak jogvédett anyagot! Erre válaszolj!

zolik1 (törölt) 2010.07.07. 23:39:22

@korang: "Tehát loptál mások vagyonából."
Az artisjus folyamatosan lop mások vagyonából és sajnos legálisan. Kb 200 írható cd és dvd, valamint számos pendrive, hdd és egyéb adathordozóra fizettünk ki jogdíjakat amin a céges mentések, a céges bemutatók és egyéb doksik vannak! Ezt pluszköltséget a cégnek kell lenyelni, hogy a kedves artisjus elteszi zsebre ezt a pénzt, pedig kötelessége lenne visszaadni!

És mi csak csepp vagyunk a tengerbe! Van olyan cég aki havonta a százezreket költ mobil adathordozókra, persze az ezek után befizetett jogdíjakkal is ki tudja mi lesz...

korang 2010.07.07. 23:40:57

Arra vagy kiváncsi, mennyit keresek? Lehet, hogy többet, mint te, mert azok közé tartozom, akik idén több jogdíjat kaptak, mint tavaly. Ez kábé a szerzők 50%-a. A másik 50% kevesebbet kapott, ezek közt van néhány, aki most be van sértődve. Majd ha jobb számokat írnak, akkor több lesz a zsé. De fogjátok már föl, hogy az Artisjus a szerzők érdekében működik, és úgy működik, ahogy azt a hazai meg nemzetközi jogok előírják, és ne legyetek már pont a szerzőkkel ellenségesek, amikor az összes technikát gyártó cég úgy nyúl le, ahogy akar, mert tudja, hogy neki megadod a pénzt azért, hogy ne legyen körülötted néma csend.

zolik1 (törölt) 2010.07.07. 23:42:17

@korang: látom csak a szóterelésben és az kis jogvédőid védése megy, de rendes érveid nincsenek!

Ezek után akkor se veszem meg itthon az üres lemezeket, inkább rendelek szlovákiából 60Ft-ért /db mint itthon 250 meg 300 Ft-ért! Az én pénzemből ne szivarozgasson egy jogvédő se!!

METAL 2010.07.07. 23:43:27

Érdekes felvetések keringenek a levegőben megint csak. Miszerint zenei analfabéták vagyunk. Szerintem ezek erős gondolatok egy olyan témában ami az artisjus-on kívül senkinek sem jön be!

Én szintén zeneszerző vagyok, nem zenélek zenekarban, játszom 5 hangszeren és valóban sok helyen és sok témában megfordultam már.

De! - nekem az artisjus eddig egy fillért sem adott, inkább kárt okozott. Nehogy már jogos legyen az, hogy ha kimásolom a családom fotóit egy pendrive-ra, akkor az után nekem bármit is fizetnem kelljen! Fizettem utána áfá-t. Fizettem utána áram díjat. Fizettem minden után adót amikor megvettem, hogy ezt a műveletet elvégezhessem.
De! - fizettem még a fizetésem után is adót amiből ezt az egészet megvettem.

Namost, nehogy már még azután is fizessek, hogy rámásolom a családom fotóit, amit azzal a géppel készítettem amit szintén megvettem!

A zenéimet amiket írok rámásolom egy cd-re digitális kottaként akkor mi történik?

Példaképp ott van egy GP5-ös digitális kotta ami midiként lejátszható, én írtam a zenét, ez után milyen fizetnivaló van?

zolik1 (törölt) 2010.07.07. 23:47:00

@korang: Most se írtál összeget, érdekes... Nekünk minden évben céges szinten folyamatosan kell kimutatásokat meg az egyéb marhaságokat elkészíteni, szeretnék látni egy listát hogy a befolyt 16milliárd Ft-ból hágy Ft-ot fizetett ki az artisjus a művészeknek és mennyit költöttek el más dolgokra és mire? Mennyi a fizetése a főgórénak?

Miért nincs ezekről semmi adat? Hmmm...

Btw ha az artisjus a szerzők érdekében működik, miért kell fizetni nekik? Miért nem a kiadó védi az szerzőket?

Sok itt a kérdés és kevés a válasz!!

korang 2010.07.07. 23:49:17

Aki legális lopást tud emlegetni, az gyaníthatóan marx és engels könyveiből meríti az igazságos társadalomról szőtt elméleteit. Eszerint a legnagyobb tolvaj az állam, mert a törvényei lehetővé teszi a magántulajdon védelmét és ezt kiterjeszti a szellemi javakra is. Te meg szervezz mozgalmat annak érdekében, hogy meg lehessen különböztetni a nem zenei célra felhasznált adathordozókat a többitől, és akkor nyilván azok után majd nem kell jogdíjat fizetni. De ha egyszer rajtakapnak valakit, hogy a céges adathordozón zenét tárol, akkor mehet a sittre.

zolik1 (törölt) 2010.07.07. 23:49:45

@METAL: itt a pont nálad! jól látod a dolgokat!

korang ezek szerint valami kivételesen nagy tehetség hogy ennyi pénzt kap!
de mindjárt jön és megmagyarázza, hogy ez így van jól! hát persze, hogy ez így jó, mert neki és az artisjusnak még több pénze lesz!

METAL 2010.07.07. 23:50:50

Még valami. Aki az artisjus dolgait jónak tartja az nyilván valóan azért van mert profitál belőle. Nincs itt szó semmiféle nemzetközi jogról és egyebekről, ez baromság. Hány olyan ország van ahol ezt megengedik? Rajtunk röhög mindenki, akinek meg elmesélem külföldön elsőre el sem hiszik!

Nemzetközi meg európai jog írja elő! LOL!

korang 2010.07.07. 23:53:43

@METAL: Ha neked az Artisjus eddig egy fillért sem adott, akkor ne tarsd magad zeneszerzőnek, legfeljebb tehetséges műkedvelőnek. Viszont akkor tuti másoltál már zenét arra a pendrrájvra.

korang 2010.07.07. 23:55:06

@METAL: És sajnos sötét vagy, mint a negró, és még büszke is arra, amit rosszul tudsz. Gratula, igazi dilettáns tempó!

zolik1 (törölt) 2010.07.07. 23:57:21

@korang: ezt a baromságot... ezt te is komolyan elhiszed amit írsz?

Egy példa miért jogszabály ellenes az egész jogdíj rendszer:

1. Miért kell jogdíjat fizetni az adathordozókra?
V: mert az artisjus azt feltételezi, hogy illegális tartalom tárolására fogod használni, ergo bűnt követsz el (feltételesen) a bűntett bebizonyítása nélkül!
2. Az ártatlanság védelme (bűnösség védelmének tilalma) alapján senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg (A Magyar Köztársaság Alkotmánya).

Ez alapján az egész jogdíj alkotmányellenes, mivel már előre bűnösnek mondanak ki!

Nem kéne mást tenni, beszüntetni ezt az értelmetlen jogdíj rendszert, eltörölni minden adathordozó jogdíját és felszámolni a pénznyelő artijust és társait, mert jelenleg teljesen átláthatatlan és lekövethetetlen a pénzek mozgása!

Aki úgyis szeret egy zenekart az el fog menni a koncertekre, megveszi a több tízezer ftos belépőt! Aki szeret egy filmet úgyis megnézi moziban!

korang 2010.07.07. 23:58:31

amennyire tudom, a szlovákok működnek ellentétesen az európai szokásokkal és ezért már többször meg is dorgálták őket. Egyébként autóhoz is tudsz olcsóbban jutni, ha kimész értük valami kikötőbe.

korang 2010.07.07. 23:59:42

Ha veszel egy autópálya matricát és nem használod fel, visszakapod a pénzed?

korang 2010.07.08. 00:01:52

@zolik1: És mi lesz a szerzővel, aki a filmzenét írta? Az ő teljesítménye nem számít?

METAL 2010.07.08. 00:02:49

Tisztelt Korang, ha már megszólítást nyertem.

Nem attól lesz valaki zeneszerző, hogy az artisjus pénzeli. Gyönyörű lenne! Ne emeljük őket azért mindenek fölé!
Ennyiből csak írok nekik egy levelet, hogy pénzeljetek mert zeneszerző akarok lenni, ettől zeneszerző lettem???? LOL!

Másoltam-e már zenét arra a pendrive-ra? Itt most saját hozzénemértésedet támasztod alá miszerint nem! Nem másoltam rá zenét, hiszen csak egy digitális kottát másoltam ami midiként megszólal, ez valóban zene lenne? Nem csupán nullák és egyesek halmaza? Ki dönti el, hogy a digitális kotta ami önmagában egy semmit mondó file zene? Hisz lejátszó program nélkül egy .txt file is lehetne mert valójában az is! Akkor? Tisztában vagy egyáltalán miről beszélsz?

zolik1 (törölt) 2010.07.08. 00:04:09

@korang: öcsém te mekkora egy paraszt vagy, hogy dunát lehetne veled betonozni! mennyit kapsz az artisjustól, hogy ide írkáld a propaganda dumádat?

és még te nevezed magad művésznek! szánalmas...

@METAL: hát igen, egész anglia rajtunk röhög, hogy egy nemzetközi zenei fesztiválon zsaruk razziáznak elviszik a csúnya gonosz rossz dj-k laptopjait, amin gyanítom este majd a gyerek fog hackerkedni...

és még valami korang (utána lépek mert tudod valakinek korán reggel kelnie kell, mennie dolgozni, nem ér rá 10kor felkelni mert olyan profi író mint te!):
Most ez ma Magyarországon a legnagyobb gond??? A gazdaságot tartó fadarabot már csak a szentlélek tartja! Naponta vesztik el emberek a munkáikat! A közbiztonság (egy rossz)vicc! A maffiozók úgy élnek itt nálunk mint a kiskirályok kizsigerelve az országot!
Talán előbb ezekkel kellene foglalkozni és ha mindenki már jól és nincs mit rendbetenni akkor foglalkozni ezzel! De te csak menny írj valamit és költsd az artisjus által ellopott milliókat!!!

korang 2010.07.08. 00:05:06

@zolik1: Nagyon lovagolsz a jogos feltételezéseken. Nem tételeznek rólad fel semmit előre. Csak kell, hogy jogosítványod legyen, ha vezetni akarsz. Pedig anélkül is biztosan tudnál.

METAL 2010.07.08. 00:05:13

@korang: zeneszerző attól lesz valaki ha az artisjus pénzeli? Te jó ég! És még én vagyok a sötét! :D

korang 2010.07.08. 00:08:21

@zolik1: Látom, nagyon bosszant, hogy én kapok jogdíjat, te meg nem. Viszont te kapsz fizetést, én meg nem. És nem vagyok meggyőződve arról, hogy te jobban megéred a pénzed, mint én.

zolik1 (törölt) 2010.07.08. 00:09:01

@korang: őt a studió nem fizeti ki? lol!

Mondok jobbat! Az új autópája építése után nem egy cég vezetője akasztotta fel magát, mert tönkre tették őket! nem kaptak a fővállalkozótól egy Ft-se az elvégzett munkáért! És itt 100 millárdokról van szó! Emberek megélhetéséről, nem arról, hogy egy pökhendi művész tud-e mercit venni vagy se!

zolik1 (törölt) 2010.07.08. 00:10:56

@korang: elhiszed, hogy nem érdekel? engem az zavar, hogy az ilyen jogvédő bandák folyamatosan rákényszerítik az államot mindenféle jogszabályra! szted magától melyik politikusnak jutott volna eszébe ez az egész jogdíj marhaság?

max annak akinek az embere benne van az artisjusba...

zolik1 (törölt) 2010.07.08. 00:12:31

@METAL: hagyjad, sztem az artisjus propaganda embere! a legtöbb értelmes ember nem hord össze ennyi baromságot...

korang 2010.07.08. 00:12:48

@METAL: Hát tudod, ez fordítva igaz. Aki zeneszerző és vannak sikeres számai, annak van jogdíja. De persze lehet olyan zseni, akit ma még nem ismertek fel és ezért nincs jogdíja. De ha majd felismerik, akkor lesz.

korang 2010.07.08. 00:15:50

A szerzői jogvédelem a polgári társadalom kialakulásával egyidős. Tudod, a polgárok magántulajdonának védelme, meg ilyesmik az utóbbi 200 évben. És arról, mi a véleményed, hogyha vki éhes, szedhet magának répát meg krumplit ott, ahol talál?

korang 2010.07.08. 00:19:28

@zolik1: Csak hogy beavassalak, természetesen a stúdió is fizet, de a szerződésben lényeges pont a royalty, amivel érdekeltté tesznek a produkció sikerében.

gonzeee 2010.07.08. 00:19:46

kérdés: ha bulit szervezek, ki fizet ennek a tróger bandának a dj, a szervező(jegyszedő..), ha ingyenes a buli akkor a csehó tulaja, bérlője???? tisztán vagy nem feltétlenül tisztán játszott zenétől függően???(úgyértemjogtisztán)

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 00:21:11

@korang:

Mert a zenét az Artisjus találta ki? Az internetet is ők találták ki? Azt kötve hiszem, mivel olyan esetlenek mint Marinéni a ciscorouterekkel.

Iktassad ki a harmadik embert, a kiadók kora lejárt, és ezt nem tudják elfogadni. Az internet feleslegessé tette őket. Persze ők szeretnék ha nem igy lenne, ezért jöttek létre a gittegyletek, amik hatóságot próbálnak játszani. Ki fognak halni, mint a dinók.Eljárt felettük az idő, mint a patkolókovácsok felett a motorizáció korában.

METAL 2010.07.08. 00:22:22

@korang: az a baj, hogy nem érted miről beszélünk. Itt nem arról van szó, hogy a szerzői jogokat támadjuk mert az tény. Azt támadjuk amit ez a szervezet művel az adathordozókkal, fénymásolókkal egyebekkel! A szerzői jog akkor is létezik ha nincs artisjus és nem csak a zene világában hanem bármely művészeti ágazatban. Saját magadnak mondasz ellen egymás után, a szerzői jog már az artisjus elött is létezett. Mire kellett ez nekünk? Hogy a szerzőket pénzelje? Ez baromság a szerzőknek kiszúrja a szemét valami kis alamizsnával, a nagy lóvét pedig bezsebelik ennyi! X milliárd ft-ot hajtanak be egy évben? Ugyanmár. Lenne annak a pénznek máshol is helye! És igen emberek meg éheznek vesztik el az otthonukat miközben az ilyen szervezetek milliárdos profitról beszélnek egy évben! Ez itt a valódi probléma!

korang 2010.07.08. 00:22:45

@zolik1: valóban az Artisjus szervezetét védelmezem. Ez a jól felfogott alapvető érdekem. Én ugyanis, mint említettem, a szerzők közé tartozom, és tudom, hogy az Artisjus nélkül sokkal kevesebb pénzt kapnék a munkámért.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 00:26:05

@korang:

Ki és mikor mondta, hogy a zenélésből meg kell tudni élni? Végezz tisztességes munkát. Produktiv munkát nem láttam még Artisjustól, csak lebőgést. Na húzzál vissza segget nyalni Jeszihez meg a többi lófaszjancsihoz kisköcsög.

korang 2010.07.08. 00:28:11

@METAL: Most meg nagyon populista dumát nyomsz. Persze, támogatjuk az árvízkárosultakat. De azt nem veszed észre, hogy nem téged akarunk megkárosítani, hanem egy kis részt kérünk abból, amit rajtunk keres a zeneipar. Az az ipri lobbi, ami fűt téged azzal, hogy tudná ő olcsóbban is adni, nadehát a jogdíj. A nyereségéről azért nem mondana le, amit a mindenféle zenelejátszókkal meg másolókkal keres.

korang 2010.07.08. 00:29:29

@Kedves Nard: Ahogy látom, te csak a pornóiparban tudnál megélni, akkora fax vagy.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 00:30:58

@korang:

Szlovákiában nincs talán szerzői jogvédő? Csak mert az ottani árakat nem dobják fel 4-5x-ére a sápok. Mondjuk ott jogállam van, nem úgy mint ebben a szaros balkáni koszfészekben.

METAL 2010.07.08. 00:33:45

@korang: Nem nyomok én populista dumát, tényekről beszélek! Az meg, hogy egy kis részt kérsz abból amit rajtad keres a zeneipar teljesen a magánügyed, viszont nekem is a magánügyem az, hogy hajlandó vagyok-e kifizetni olyan összegeket amiket tőlem alaptalanúl és jogtalanúl küvetel valaki mert a gyermekem születésének pillanatait arhiválni szeretném, már bocs!

Aztán lehet vitázni, én itt abba is hagyom, nem leltem benned megfelelő vitapartnerre. Saját érdekeidet mindenekelött, hajrá!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 00:34:30

@korang:

Hát, megnyugodhatsz, tőlem egy fillért nem lát a köcsög gittegyleted. Én ugyanis kikerüllek titeket. Minden adathordozót külföldön veszek, és erre buzditom minden ismerősömet is. Fura módon, mindegyik rákapott erre, mert töredékáron veszik meg. Nem mintha nem telne a magyarra, de nem akarlak se téged se a többi ingyenélő geciputtonyt támogatni. A magyar zene meg olyan fos, hogy letölteni sem szoktam, mert kár a sávszélért is.

korang 2010.07.08. 00:35:00

@Kedves Nard: Szlovákiát ne nagyon emlegesd, mert a szlovák zenészek nagyon sírnak, és a szlovákia magyarok se kapnak rendes jogdíjat + a hazaiak se kapják meg az ottani forgalomért azt, ami járna.

korang 2010.07.08. 00:37:28

@Kedves Nard: Ne hallgass magyar számokat, ne is beszélj magyarul, és adót is fizess máshol.

METAL 2010.07.08. 00:38:17

@Kedves Nard: igen a Magyar zeneipar hagy némi kivetni valót maga mögött :D Igazából ez is felróható az artisjus által pénzelt zeneszerzőknek nemde? :D

korang 2010.07.08. 00:40:36

Van még valaki, akinek nem tetszik a rendszer?

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 00:43:05

@korang:

Miért ne? Mert ott nem kerül ötszörannyiba az ami itthon? Mert ott pl a parkolási társaságokat is betiltották, mert nincs mögöttük szolgáltatás? A szlovákiai magyarokat leszarom, a szlovák zenészeket is leszarom. Mégis, jobban működik az az ország mint ez. Szivem szerint valóban nem fizetnék itt adót. Ahogy kis barátod Jeszi sem fizet a "bérautója" után. Nagy magyar szlovák rendszámmal.Rokikártyája van-e? Mondjuk ahogy kinéz, meg viselkedik ráférne.

@METAL:

Naja, a Presser meg a Bródy féle vonal rendesen pénzelve van, a többit le se szarják.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 00:44:16

@korang:

Mindenkinek akit lehúztok, köcsögök.

korang 2010.07.08. 00:45:57

@METAL: Fogalmad sincs arról, hogy kiket támogat az Artisjus, ami egyébként nem is támogat senkit, viszont van egy zenei alapítványa, az adja a támogatásokat, a szakmai bizottságok véleménye alapján. Nekem világos, hogy sötétben csapkodsz, csak sajnálom, hogy pont az Artisjust pécézted ki magadnak.

Piszok Alfréd 2010.07.08. 00:46:42

@korang: szoftverfejlesztőként kitaláltam már jó pár dolgot, de pénzt a konkrét munkámért és a termékért kapok, a szerzői jogokkal a fenekemet is kitörölhetném.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 00:49:09

@korang:

Félnivalód van is, szerintem rivaldafénybe került a kis maffiád,felülvizsgálnak majd pár dolgot, és lesz a 150 emberből elbocsátás :) Miért tartsunk el ilyeneket?

korang 2010.07.08. 00:51:05

@Kedves Nard: Csak érdekelne, hogy mit értesz Presser meg Bródy féle vonalnak?

korang 2010.07.08. 00:53:10

@Piszok Alfréd: Az a te ügyetlenséged. A billgécc elég jól áll a jogdíjakkal.

METAL 2010.07.08. 00:54:03

@korang: nem tapogatózom én sötétben nagyon is jól látok, és tapasztaltam eleget ahhoz, hogy tudjam mi folyik itt. A tisztelt kapcsolattartótokkal eddig akárhányszor beszéltünk meg személyes találkozót egyszer sem ért rá, folyamatosan lerázott bennünket, de ahogy hallottam mást is. Nem kevés pénzünkbe került eddig az artisjus. Soha egyetlen egyszer sem jutottunk pozitív eredményre. Erre persze a hozzád hasonlók azt mondanák, hogy igen mert nem vagyunk elég jók! Akkor? Miről is beszélünk? Az drága igazgató amikor egy döntést kellett volna hozni nyaralt, aztán megint és még 4x akkor? Mi ez? Ne vicceskedjél itt. Inkább kapcsolj magadnak te villanyt!

korang 2010.07.08. 00:56:08

@Kedves Nard: És kinek kéne felülvizsgálni a magyar szerzőket? Melyik szervet tartod alkalmasnak a szakmai kérdések eldöntésére?

Piszok Alfréd 2010.07.08. 00:56:52

@korang: ott a magam akaratából vásároltam valamit, kifizettem az ellenértékét, és aztán nem használtam fel. Nem arról beszélünk, hogy azoknak a dvd-knek az árát kérjük vissza, amire nem írtunk semmit, hanem az előre levont "büntetést" kérem vissza, mivel nem követtem el olyasmit, amivel látatlanban megvádoltak.

A kottapapíron van bünti? Hiszen azokra is feljegyezhetem a zenédet. Sőt, akár üres papírra, mert majd én megvonalazom. De akár a bőrömre is tetoválhatom, akkor nekem is hologramos matricát kell majd viselnem?

eml 2010.07.08. 00:56:59

Na akkor csak hogy a horizontot bővítsük egypár kérdéssel, ami bassza a csőrömet:

Gugli, Filmcím ingyenes letöltése, erre hoz egy listát, felmegyek az egyikre, ahol rányomok egy gombra, és jön a film. Ebben mi az illegális?

Rengteg saját adatom van. Tételezzük fel, hogy az MSTS-el játszom, amihez csináltam 2 saját pályát. Aki nem ismeri ezt a játékot, annak mondom, létezik hozzá 2 GB-os lemezhelyet elfoglaló pálya. Kiírom a saját készítésű adatomat cs-re, akkor visszakapom a 44 vagy akárhány forintot?

Ha külföldön veszem a cd-t, ahol olcsóbb és incs rajta hologram, akkor a határon be kell mutatni és utólag megfizetni, vagy érvényesül az egyik EU alapelv (Áruk szabad áramlása)?

Ha van egy tartalom, ami esetleg még védett is, de az egy fizikailag is külföldön, például Mozambikban található szerveren van, az ottani törvények semminemű korlátozással nem élnek a tartalmak iránt. Akkor onnan tölteni bűncselekmény?

korang 2010.07.08. 00:58:02

@METAL: Szerintem azt is pontosan tudod, hogy mért szar a magyar foci. Nem akarsz inkább azzal foglalkozni?

Piszok Alfréd 2010.07.08. 00:58:32

@korang: és mégsem fizettetik ki mindenkivel az autóvezetői vizsga árát, csak azzal, aki tényleg vezetni akar. Még autód is lehet úgy, hogy nincs jogsid, csak vezetni nem vezetheted.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:02:14

@korang:

Nem a szerzőkről beszélek, hanem az Artisjusról. Oldják meg úgy, ahogy külföldön, árulják neten a cuccokat. Ideje lenne követni a technológiát, mert nekem az Artisjus nem más, mint a középkori inkvizició, aki nem tér meg, azt megpróbálják bedarálni. Ahogy a dominikánusok, úgy az Artisjus ideje is lejárt. Nincs rájuk szüksége az embereknek. Csak azoknak, akik ebből pénzt húznak ki. Lényegében élősködtök az előadókon, a gazdaságon is (miattatok nem vesznek itthon semmilyen adathordozót, emiatt milliárdos kár éri a kereskedelmet, és persze az államot is, mert elesik egy csomó adótól). Nincs rá szükség.

Piszok Alfréd 2010.07.08. 01:02:34

@korang: azt gondolom, egy zeneszerzőnek fizessen az, aki megrendeli a zenéjét, illetve aki el akarja majd játszani. Ha sokan akarják előadni, akkor sokan fizetnek, vagy sokat fizet az az egy aki exkluzív jogot kap rá.

Az előadó pedig kapjon pénzt az előadásáért. Ha sok előadása van, akkor sokszor kapjon pénzt. Attól a helytől, ahol előadta, az meg majd beszedi a közönségtől, vagy a reklámbevételeiből.

A többi pedig bullshit. Ha a telefonomon te vagy a csengőhang, tekintsd reklámnak, ne nekem kelljen fizetni érte. És ha az utcán fütyülöm?

Piszok Alfréd 2010.07.08. 01:04:30

@korang: és mi közöm van nekem a te royalitidhez, mikor nem is hallgatom a zenédet? Főleg nem írom ki lemezre, pláne nem a fényképezőgépem sd kártyájára meg a pendriveomra.

korang 2010.07.08. 01:05:06

@eml: Ez már komolyabb horizont, és itt vannak nagy viták. Csak Szlovákiában van lényegesen kisebb jogdíj az adathordozókon, és az a filmletöltés se megy ingyen, vagy ha jön, akkor valszeg illegális és lehet még belőle konfliktus. Nem az a cél, hogy téged büntessenek, hanem azt, aki hasznot csinál belőle.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:07:09

@korang:

Azért szar, mert szar a vezetés, és szarok a játékosok is. Pont mint a magyar zene, aki érvényesülni akar, elmegy külföldre. Ez nem újdonság, az összes magyar származású Nobel-dijas sem itthon dolgozott. Ebben az országban nem becsülik meg őket.Persze, csak utólag teszik meg.

korang 2010.07.08. 01:07:15

@eml: és persze európán belül nincs vám, de tajvanból nem hozhatsz be akármit vámmentesen.

METAL 2010.07.08. 01:07:47

@korang: Nem szeretem a focit! Viszont tudom azt, hogy ez az egész csak szócséplés sajnos semmi sem fog változni amig az artisjus létezik addig minden után fizetünk amit itthon akarunk megvenni. Ugye ezt nem tesszük így sok kereskedő mehet tönkre ezáltal, vagy egyáltalán létre sem jönnek olyan vállalkozások amik egyébként szépen adnának munkát a Magyar embereknek! Viszont legalább a Magyar zenei ipar egyre nívósabb remekeket tárhat elénk ilyen zeneszerzőktől amire viszont senki sem kiváncsi!

És még egy dolog, írjatok már olyan Magyar dalt is amiben 3 mondatnál több van, valahogy érdekelne mi lenne az eredmény! GZ!

korang 2010.07.08. 01:08:24

@Piszok Alfréd: Viszont hozzájárulsz az autópályák építéséhez.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:08:40

@korang:

A torrent ingyenes, senkinek nincs haszna rajta, ennek ellenére üldözik.A letöltés nem illegális.

Piszok Alfréd 2010.07.08. 01:12:40

@korang: "keres a zeneipar".
Igen, a zeneipar. Mi köze van ehhez a többi iparnak, akik nem zenét állítanak elő, csak olyan szerkezeteket, vagy adathordozókat, amire történetesen zenét IS lehet rögzíteni. Nem, nem lejátszani, tehát reprodukálni a zenét, pusztán rögzíteni. És ezen kívül még millió dologra alkalmasak, sőt, sokuk sokkal inkább alkalmas minden másra, mint zenetárolásra. Mégis, ezekből is kéred a hasznodat, mintha bármi közöd is lenne hozzá.
Te miért nem fizetsz nekem minden olyan eszközért, ami programozható, vagy a szerkezete alapján alkalmas lenne programok futtatására? Mosógép, TV, távirányító, telefon, jobb kávéfőzők, a cd játszód, az mp3 lejátszód, az autód fedélzeti számítógépe, a házadban a lift vezérlője, ezekre mind tudnék programot írni. És mások írnak is, szóval leszel szíves...

korang 2010.07.08. 01:13:02

@Kedves Nard: Igazad van, nyilvánvaló, hogy csak azoknak van szükségük az Artisjusra, akik számára jövedelmet biztosít. De azoknak szükségük van rá. Mondj egy jobb megoldást arra, hogy a szerzők, (és a világban mindenfelé előforduló jogtulajdonosok), megkapják az őket megillető részt a munkájuk eredményéből.

korang 2010.07.08. 01:15:18

@METAL: Én speciel a Presser-Dusán dalokat nagyon kultiválom, de hát izlésekről nem érdemes vitatkozni.

Piszok Alfréd 2010.07.08. 01:16:32

@korang: a billgéc nem az sd kártyám árából kapja a pénzét, hanem olyan lemezek árából, amit ő készített, az ő programja van rajta és az emberek azért vették meg, mert azt a programot akarták használni. Keress jobb példát.

korang 2010.07.08. 01:16:56

@Kedves Nard: Te még nem tudod, hogy olyan nincs, hogy ingyenletöltés.

eml 2010.07.08. 01:17:41

@korang:
Akkor mégegyszer:

Ingyen töltöm le a filmet, egy teljesen nyilvános oldalról, ahova nem kell jelszó, nem tudom ki töltötte fel.

Letöltöm, és kiírom lemezre, amire kifizettették velem a bélyeggel a jogdíjat.

Ezt a pénzt ki kapja? Akinek a filmjét letöltöm vagy ez ex-has megy?
Ilyenformán mitől is illegális a letöltés?

Ajánlom a posztot a lányról, aki a BKV pénztárában kapott hamis bérletet. A lány az, akit büntetni akarnak.

Nem hülye kicsit a jogrend?

Amúgy ha SK-ból hozok 2000 DVD lemezt, az kinek mekkora veszteség? És nekem mekkora nyereség?

És akkor esetleg a lemezre írt nyaralások után nem kap Barnabás az éneklő troll jogdíjat.

korang 2010.07.08. 01:18:07

@Kedves Nard: Valaki biztos keres rajta valamit. Különben nem létezne.

Piszok Alfréd 2010.07.08. 01:19:03

@korang: mondjuk a közönséget? Nem azt, aki a homevideóját akarja cd-re írni, hanem aki megveszi a lemezedet (nem az üres lemezt, hanem amin a zenéd van), vagy letölti a zeneboltból, vagy elmegy egy koncertre, ahol a te zenédet játsszák.
A többi ártatlanról meg feltételezhetjük, hogy leszarja a zenédet, tehát ne kérj tőlük pénzt.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:21:24

@korang:

Direktben adják el zenéiket a neten, kizárva az Artisjust, aki drágitja az eladást. Ő a harmadik ember. Akit ki kell iktatni. Olcsóbb lesz a zene, többen vennék meg, olcsóbb lesz az adathordozó, többen vennék meg itthon, ezáltal több adóbevétel az országban is. Jobb a sűrű fillér mint a ritka forint. Ugyebár. Egyszerű, csak ilyenkor a Jeszi,Presser,Bródy féléknek dolgozniuk is kéne. Ez pedig, ugyebár, tarthatatlan. Még mindig az ezer éve csinált gagyifosért szedik magukat, én soha nem hallgatom őket, miért fizessek nekik? Miért tartozom nektek pénzzel? Nem akarlak eltartani téged ingyenélőkém. Te sem fizetsz nekem semmit, mert nem dolgozom olyan helyen, amit igénybeveszel, hát én sem hallgatom a szaros zenédet. (Nem hallgatok magyar zenét, szóval nem fizetek neked). Miért fizessek olyanért, amit nem veszek igénybe?

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:23:10

@korang:

Hát akkor isten hozott a való világban. Van ingyen letöltés. Ott van a linux, ingyen van, közösség fejleszti. Sokkal jobb mint a Microsoft termékei. Sokan használják, még a MS is :) És bazmeg, ingyen van.

Piszok Alfréd 2010.07.08. 01:25:29

@korang: az az adómból megy, jövedelemarányosan és közhasznú dolog, az ország érdeke, hogy legyenek autópályák, nekem is érdekem, akkor is, ha nem autózom, mert mások autózhatnak hozzám, meg a tömegközlekedés is mehet rajta, meg az általam vásárolt/használt termékeket is szállíthatják rajta, ettől jobban működik az ország.

De ha most azt mondod, te is az ország érdeke vagy, mert vidámabban füttyögetve andalgunk reggelenként munkába a te zenéddel, képen röhöglek...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:32:21

@Piszok Alfréd:

Nem. Ő azt mondja mindenképp neki fizess, hogy nehogy dolgoznia kelljen.

korang 2010.07.08. 01:33:34

@eml: Na nézzük mégegyszer: A net tele van illegális oldallal. Ezt neked nem kötelességed tudni, de sokan dolgoznak azon, (nem az Artisjusnál), hogy lehetőleg minél kevesebb legyen. Van olyan párt, ami az internetes szabadságot tűzte a lobogójára, és be is került vele a svéd parlamentbe. Ha majd többségben lesznek, szabadon lesz minden letölthető, és mindenki szabadon használhatja, és senkinek nem kell fizetnie érte, és a pénzt is megszüntethetjük majd, mint általános értékmérőt. A filmek alkotóinak jogait mindenféle szervezetek védik és igyekeznek igazságosan, a megállapodások értelmében szétosztani a filmek bevételéből a szerzőkre jutó jogdíjakat. A jogrend folyamatosan változik, de ti általában az alapjait kérdőjelezitek, amit a világon mindenhol, ahol a polgári értékek számítanak természetesnek tartanak. Lehet, hogy az Artisjus működhetne jobban is, de ez a zenei alkotóművészek közös érdeke, és szerintük akkot működne jobban, ha több jogdíjat tudna biztosítani. Ennek a felhasználók nem örülnének, ahogy annak sem örülnek, hogy az Artisjus európai viszonylatban kiemelkedően jól működő szervezetnek számít. Én viszont ennek speciel örülök, és sajnálom, hogy ezt az örömet nem tudom veletek megosztani. Na csá és csokoládé.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:43:03

@korang:

Mondj le a lopott pénzedről. Artisjus nem tudja megakadályozni az internetet.Sem senki. Kb mintha jogszabályokkal akarnál földrengést megakadályozni. A földrengés leszarja. Amúgy a letöltéssel kára nem keletkezik senkinek, sem elmaradt bevétele. Amúgy sem venné meg a filmet/lemezt/bármit. Nem lopás. Van amit nem érdemes letölteni sem, pl a zenéidet. Nehogymár azért fizessek, mert lófasz se kiváncsi rád, meg a fos klimpirozásodra a családodon kivül.

eml 2010.07.08. 01:46:53

@korang:
És egy mozambiki, esetleg tongai, libériai oldalt akkor majd blokkolni fognak? Majd másik szerveren keresztül megyünk.

Amúgy nem érted a lényegét, tehát megpróbálom utoljára:

Több éve működő oldal, mely a találati listák elején van.

Mindennemű korlát nélkül tölthetsz ingyen.

A HDD-m és DVD árában is van jogdíjmatrica.

Ez eddig mitől illegális?

Kérjék a jogtulajok a pénzüket az oldal üzemeltetőjétől, aki ezt pedig a hirdetésekből ki tudja gazdálkodni. Vagy akkor kiderülne esetleg, hogy némely felkapott hazai alkotás letöltési számai nevetségesen alacsonyak? Konkrétan is meg tudnék nevezni filmeket, de legyen annyi elég, hogy a kormányzati támogatásból készült hatalmas költségvetésű filmre 472-en voltak kiváncsiak, míg egy nevesincs amcsi vígjátékra, amiben ismeretlen emberek szerepelnek, a címe alapján is szar, 1172-en.

Az, hogy a családommal eltöltött nyaralásomat, ha kiírom DVD-re, miért fizetek jogdíjat, még mindig nem világos. Esetleg ha beviszem a lemezt blokkal és bélyeggel, ők végignézik, esetleg bizottságilag eldöntik, hogy az tényleg egy nyaralás, akkor visszakapom a bélyeg árát?
Vagy vegyem úgy, hogyha családi dolgokat írok ki, akkor ott az Artisjussal karöltve a tefélédék meglopnak? Akkor ki lop meg kit?

Esetleg hallottad, hogy aki legálisan akart egy számot letölteni, 55 perc után feladta, majd 4 perc múlva ott volt warezoldalról? Kicsit ha a technológia csiszolódna?

Nem, egyszerűbb a markunkat tartani mint valós adatok alapján valós bevételeket realizálni.

Piszok Alfréd 2010.07.08. 01:47:10

@korang: speciel az előbb már leírtam, régen is így működött, de persze arra nem válaszoltál...

Dontom 2010.07.08. 01:49:54

Jaj, gyerekek ti anyi mindenről nem tudtok,nekem egy ismerősöm ott dolgozik,ott mindenki a legújabb Audi A8 jár,kifizetés csak baráti alapon,plussz a vendéglátosok jogtalan sarcolása: havi 20-100.000 ha van tévéd , rádiód...szállodakban, panziókban szobánként 1000ft havonta ha van tévé, kérdés cserébe mit adnak ezért a milliárdokért??? Nullát..
Mikor leplezi le a kormány ezt a bkv-szintü céget?????? Mindenki milliomos aki ott dolgozik, de pl Zagar az egyik legmenőbb zenekar csak pár forintot látott tőlük és sorolhatnám a mutyikat.. hányinger, kár hogy eddig nem esett róluk szó,ja és egyesítették őket az Apeh-kal...

Dontom 2010.07.08. 01:51:24

@Dontom: bocsánat a hibákért, nincs villany ilyenkor már a cellámban..

Piszok Alfréd 2010.07.08. 01:51:27

@korang: " Ennek a felhasználók nem örülnének"

Nem. Ennek azok nem örülnek, akik NEM felhasználók, mégis fizetniük kell.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:54:26

@eml:

Nincsenek motiválva igényes alkotások létrehozására, mert a szarért is kapnak pénzt.Azt mondom, túl vannak fizetve.Azért kiváncsi lennék egy auditra az Artisjusnál az általuk használt szoftvereket illetően, van-e mindre érvényes licencük? :)

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:56:05

@Piszok Alfréd:

Hát ne fizess, ne vegyél itthon adathordozót. Tényleg ideje lenne itthon is egy kalózpártnak mint Svédországban.

eml 2010.07.08. 01:56:33

@Kedves Nard: Jelentsd őket föl a BSA-nál!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 01:58:36

@eml:

Nem lenne egy utolsó móka! :) Bár elhajtanák őket, lévén ugyanolyan gittegylet mint ők :)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.08. 02:07:27

@korang: "szerintük akkot működne jobban, ha több jogdíjat tudna biztosítani."

Persze, hogy örülnének. Fel kell emelni a jogdíjakat a duplájára, és kész.

Viszont aminek a normális gondolkodású emberek örülnének - zenészek és nem zenészek egyaránt -, ha a beszedett jogdíjak maradéktalanul elosztásra kerülnének, és igazságosabb elosztásra.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 02:10:00

@atpijkamo:

Minek 150 ember és egy üvegpalota ehhez? NHH sokkal kisebb mint ők, és ők ráadásul hatóság is, mégis remekül működnek.Lehet nem heréket tartanak el.

xcerazes 2010.07.08. 02:10:25

két kérdésem lenne az SZVB és Tóth úr felé.

vegyük alapul ezt a jelntést:
artisjus.hu/opencms/export/download/egyesulet/foig_beszamolo_2009.pdf

1,
említettétek, hogy az a szerző, aki után befolyik jogdíj, de nem regisztrált tag, akkor ő később is felveheti a jussát. ebben a jelentésben miért van a teljes összeg artisjus jogosultaknak elosztva?

2,
ha a kezelési költség 2,8 milliárd, és teszem azt ennek a fele fenntartás, másik fele pedig fizetés, akkor egy dolgozóra jut 750 ezer suska egy hónapban, 150 dolgozó esetében. wtf?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.08. 02:12:58

@Kedves Nard: "Amúgy a letöltéssel kára nem keletkezik senkinek, sem elmaradt bevétele."

Azért a letöltések miatt elmarad valamennyi bevétel. Se semmiképpen sem annyi, mintha boltban megvennék mindet.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 02:20:52

@atpijkamo:

Lehet valamennyi elmarad, de semmiképp nem lopás. Anyagi kára, úgyértem materiális kára nem származik belőle. Mint mondjuk amikor ellopnak tőle valamit. Nekem viszont keletkezik károm belőlük, azzal, hogy megsarcolnak kereskedőket, azt a pénzt a kereskedők rajtam vasalják be, hiszen nekik is pénzüknél kell lenniük.Ezért a kereskedőt nem is hibáztatom, érthető, és jogos. De ha ők nem sarcolnának akkor ők is olcsóbban adnák a portékájukat. Lehet ez ital, étel, adathordozó.Konkrétan nagy szerepük van a gazdaság visszaesésében. Ahogy mondják, egy csipet szar is elbassza a legjobb levest.

Jokkura 2010.07.08. 08:21:46

@korang: Demagógia!
Az előbb szidtad Marxot,Engelst.Inkább tanulj tőlük.Nekik hittek ,mert több igazságot tartalmazott a munkásságuk ,mint a te demagógiád.Apropó nekik kik fizet jogdijat,pedig a világ nagy részén használják a műveiket!

Gyakori · http://kerdestar.hu 2010.07.08. 08:27:52

De ti ezt nem értitek!

Ők csak jót akarnak Nektek!

zolik1 (törölt) 2010.07.08. 08:40:29

@korang: elképesztő egy figura vagy! Folyamatosan kitérsz a válaszadások alól, tereled a szót teljesen más témára!

Nos akkor itt megragadom az alkalmat és kérem (mivel te ennyire jóba vagy az artisjusosokkal) tegyenek közzé egy listát az alábbiak szerint:
Kérem az összes artijus művész tag nevét egy listán mellette az azzal az összeggel amit jogdíjként kaptak!

A fennmaradó pénzről pedig egy kimutatást, hogy mire és mennyit költöttek el!

Tudod azért értelmetlen és haszontalan banda, mert nem termelnek semmit! Pénzt vesznek ki a vevők és kiskereskedők zsebéből! Ennyi!

Tudod mi lenne a megoldás? Ha a művészek létrehoznának saját maguk egy érdekvédelmi szakszervezetet, közös erővel elkészítenék a magyar itunes.hu-t (márha tudod hogy ez egyáltalán mi is) és az innen befolyt bevételeket arányosan osztanák el egymást közt (annak függvényében, hogy kinek hányszor vették meg az alkotásait). Innentől a művész dolga, hogy kifizesse a te jussodat az eladások után!! Hidd el 100x-ra nőne a bevételük, az adathordozók ára csökkenne, több vevő és nagyobb forgalom így nem kerülne be a pénz egy átláthatatlan véget nem érő pénznyelőbe amit artisjusnak hívnak!!!!!

Tudod Te azt jól! 2010.07.08. 08:49:04

egy kis szösszenet arról, hogy a zartisjuss hogyan képviseli a zenészek érdekeit. nomeg a méltó válasz egyik keblenc szerzőmtől.
www.guo.hu/horto_side/html/thoughts_artisjus.html

Komolyzenei Előkēszītő Bizottsāg
Artisjus Zenei Alapitvāny Kuratōrium
15 tagja ēs az
Elnök ūr rēszēre

Akikkel tisztelettel megosztanām - (noblesse oblige) - az Apocryphal Musicology 2043. IV. szāma (pp.111-113. ) alatt publikālt szerēny büromuzikolōgiai leletet.
Ebben a korabeli osztālytārsadalom fractālszerkezetēnek zeneszociolōgiai lekēpeződēse figyelhető meg a zenei diverzifikāciō kalandos korābōl amikor a zeneipar mēg nem volt a Vichy-Exxonybm Zaibatsu tārsulās Neuronetics-Wellness alosztālya. A dokumentumban emlitett szerző mai jelentēktelensēge - beleērtve kortārsait is - nem csökkenti a lelet vizsgālatābōl szārmazō tanulsāgok ērvēnyessēgēt.
--------------------------------------------------------------------------
Alulirott Hortobāgyi Lāszlō (H2. 1141, 646965, CAE-244129094, korābban
4, azaz nēgy - ūn. Artisjus IQ pontszāmū szerző) az alābbi, 2006. āprilis 24.-re datālt ērtesitēst kapta,
(az apokrif muzikologia āltal majd szāmontartott levelezēs okān itt ūjraközölve):

Tisztelt Hortobāgyi ūr!
ērtesītem Önt, hogy a Komolyzenei Előkēszītő Bizottsāg a 2006. ēvi ülēsen többsēgi szavazās ūtjān az Ön jogdīj-kiegēszītēsi (premizālāsi) listārōl valō levētele mellett döntött.
A Bizottsāg döntēsēt a Kuratōrium jōvāhagyta.
A premizālās feltētele a következő: a Premizālāsi Alapbōl ēvente arānyos prēmiumban rēszesülnek azok a folyamatosan ēs szīnvonalasan alkotō zeneszerzők ēs szövegīrōk, akiknek műveit bemutatjāk, illetve gyakran jātsszāk ēs a műfajuk irānt ērdeklődők körēben szēles körű elismerēst vāltanak ki.
Kērem a fentiek szīves tudomāsul vētelēt.
Budapest, 2006. āprilis 24.

ērintett Hortobāgyi Lāszlō - (ūgy, mint fent ) - kijelenti, hogy

nem lebbez fel a hatārozat ellen.

Döntēsēt a következőkkel indokolja :
Vēlemēnyem szerint a Bizottsāg rendkivül konzekvens, logikus ēs eredeti küldetēsēvel harmonikus viszonyban lēvő hatārozatot hozott.
Eme kultūrtörtēnetileg halott ēs kicsiny közössēgi struktūra, melyen belül a stallumkēnt funkcionālō önfertőző redisztribuciō fosszilis rēsztvevői mint parthenogenezissel szaporōdō poltergeist tipusū szerzők ēs előadōk, a zene ēs a vilāg vāltozāsait teljesen figyelmen kīvül hagyva ōvjāk kutyabőrős pedigrējüket ēs pontrendszerüket - ("zseton" mely igazolja tudatuk karakterēt) - egy, mār rēgen nem lētező, idejētmūlta, kiüresedett formanyelv ēs annak vēdendő minősēgēre hivatkozva.

Itt az akadēmiai kutyabőrhöz kapcsolt kēpzelt minősēgi fajvēdelem valōjāban egy kulturālis osztālyharc rēsze ahol a rendszer egy letünt kor ēs kultūra meddő intellektusait premizālja.
Eme osztālytudatukat āpolō ēs azt folyamatosan leporolō szerzők - kik kb. a sajāt 25-30 ēve megtörtēnt kihalāsukat sem vettēk eddig mēg ēszre - , azaz ott a Holtak Hāzāban a kaszt-rituālēt müvēszetkēnt felfogō konglomerātum, ahelyett, hogy szembenēzne invenciōforrāsa mēlyēn tātongō kiszikkadt sivataggal (Faustus syndrome), - īgy nem engedett volna törtēnelmi kifāradāsābōl szārmazō rövidlātāsānak ēs nem aludta volna āt a legutōbbi 40 ēv ifjūsāgi ās vilāgzenei vāltozānak gondolatēbresztő lehetősēgeit -, az nem igēnyli az istāllōkban is olykor szokāsos szellőztetēst, tehāt alapreflexēnt, immunheroikus kirekesztő struktūrāja tenyēszik tova.
Törzsi maffia melynek müködēse anti-liberālis, kirekesztő ēs rasszista azaz Talib Gremium of Al-Quaidatorium, mely megmondja:

1. Mi ēs ki a " komoly " zene, ez ugyanis a premizālās pillanatnyilag egyetlen "legitim" alapja, hiszen hogyan jellemezhető māskēnt az a struktūra melyben egy szerző - több mint ötven (50), a nyugati fēltekēn kiadott lemeze ēs CD, összesen ezideig 191 publikālt- kiadott darab ēs felvētel, nēmet Nagydij 1997, (többször) az ēv Lemeze New-Zealand 1996,1999,2000, Margen fődij, Spanyolorszāg 2002, a 19. helyezett a Backroads World Music vilāg ranglistān, Los-Angeles 1999, Octopus dij, Franciaorszāg 2003, member/composer of the Galata Mewlevi House,Ystanbul 2004, re-founder of the Gāyan Uttejak Society,Mumbai,India, Bp.1981-2005, szerzőről nēgy könyv ēs tanulmāny īrōdott nēmet, francia ēs török nyelven, kiadōi āltal organizālt "I-tunes " letöltēsek jelentős szāma, zenekarānak meghivāsai vilāgszerte minden ēvben, etc.etc. ellenēre, a Bizottsāg āltal nēgy azaz mindösszesen (4) pont kitüntetettje tudott lenni ?
(igaz-igaz, hazai pedigrē nēlkül!)

2. - s amely megmondja kik "azok a folyamatosan ēs szīnvonalasan alkotō zeneszerzők ēs szövegīrōk, akiknek műveit bemutatjāk, illetve gyakran jātsszāk ēs a műfajuk irānt ērdeklődők körēben szēles körű elismerēst vāltanak ki."
Ez utōbbira - különösen a "szēles körben" kitētelre tisztelettel tekintvēn - szociolōgiailag különösen attraktiv felmērēsek lehetnek a Bizottsāg adatbāzisāban.
A Kuratōrium ēs a Bizottsāg szives döntēse okān azonban felmerül a listārōl levett szerző eredeti nēgy pontja mögē tezaurālt premizālāsi ērtēktöbblet ūjraosztāsānak nēpmesei vonzata, ahol a tūlēlő krēm felületēn esetleg szētkent nēgypontos szimonia lehetősēge aligha tette egyēnileg ērdekeltē a döntēshozōkat.
Ez egyben felveti annak viziōjāt is, hogy a jővőben eme haldoklō kulturālis piac szegmensēnek csökkenő hozama elvezet "a kis ēs nagy hal" algoritmusānak törtēnelmi dialektikājāhoz ; itt a periferikusnak itēlt szerzők pontszāmai idővel a megszavazott szabālyzat szellemēben demokratikusan ātkerülnek a sohult nem fāradt mogulok portfoliōjāba: ez lesz pestise az szegēny kisszerzőknek.

Vēgezetül szakmai együttērzēsből ajānljuk a különböző www. midifiles.com. vagy pld. www.acidplanet.com oldalakat ahol a szerzők alkotōi ösztöneszezēsük forrāsakēnt, tizen- illetve huszonēves anonym előadōk felvēteleiből nyerhetik ki könnyen, korunk vilāgānak zenei leirāsāhoz szüksēges invenciō, software ēs hangszerelēstechnikai informāciōkat.

Megērtēsüket tisztelettel köszönve:
Hortobāgyi Lāszlō (H2. 1141, 646965)
13.May.2006.

METAL 2010.07.08. 08:51:03

Az artisjus nem más mint a mai kor anti robin hoodja, elszedi a szegény emberek pénzét és szétosztja a gazdagok között!

kombika 2010.07.08. 08:53:08

@zolik1:
"Aki úgyis szeret egy zenekart az el fog menni a koncertekre, megveszi a több tízezer ftos belépőt! Aki szeret egy filmet úgyis megnézi moziban!"

Te melyik országban élsz, hogy így gondolod? :D

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 09:01:21

@Tudod Te azt jól!:

Gyönyörűen megfogalmazott levél Kovács Ákos szerintem onanizált is rá, annyi idegen kifejezés van benne :) Amúgy meg kötve hiszem, hogy akár egy mondatot is megértettek belőle az egybites pénzéhes köcsögök.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 09:05:34

@kombika:

Hát én nem vagyok nagy rajongó, de azért voltam pár koncerten. És moziba is járok. De ettől függetlenül töltök is le, mert van csomó olyan előadó, akiről itthon a lemezboltok nem is hallottak, vagy rég nem árulják a lemezeit. Magyar szart meg nem hallgatok, nem vagyok érintett abban, hogy támogassam őket.

Igazából attól fosnak a régi muzeális darabok, hogy a hazai I-Tunes jellegű honlapon kb 5 letöltésük lenne /hó. Szembesülnének az igazsággal, hogy ők, stílszerűen mondva, lejárt lemezek. És hosszú éveken át, jogtalanul vették fel a sok pénzt a semmire.

Tudod Te azt jól! 2010.07.08. 09:20:21

@Kedves Nard: a végtelen iróniába ágyazott mondanivaló szerintem is megfogalmazható két profán mondatban:
1 kik vagytok ti, hogy méregessétek a művészetet?!
2. ezt a fantáziádra bízom. :)
máskülönben a zenéjét is nagyon szeretem :D

kombika 2010.07.08. 09:23:05

@Kedves Nard:
"Hát én nem vagyok nagy rajongó, de azért voltam pár koncerten. És moziba is járok."
Ezekszerint mégis hallgatsz magyar zenét? jééééé :))))

"Magyar szart meg nem hallgatok, nem vagyok érintett abban, hogy támogassam őket."
Arról senki sem tehet, ha rossz az izlésed :))))

zolik1 (törölt) 2010.07.08. 09:23:41

Kíváncsiságból megnéztem az artijus honlapját, bár ne tettem volna!! A honlap propaganda szövege vetekszik az észak koreai ndk állami honlapjával...

Plusz megtaláltam, hogy melyik adathordozó után hány Ft-ot kaszálnak:
www.artisjus.hu/opencms/export/download/felhasznaloknak/aktualis_jogdijkozlemeny_U.pdf

Ami mocskosúl felbaszott:
Veszek a fényképezőmhöz egy 32Gb-os memória kártyát, ami után 3200Ft jogdíjat fizettetnek be velem!!!! MI VAN????
Egy üres dvd után 75Ft-ot vesznek el tőlem (kb ennyibe kerülne egy üres lemez jogdíj nélkül is.), így 100%-al megnövelve annak az árát!!!!

Mégis hogy képzelik ezt?? Nekem betelt a pohár, és egy biztos: többet nem veszek itthon forgalmazott zenét, filmet, üres lemezt stb.! Köszönjétek kedves művészek ezt a maffiátoknak!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 10:00:10

@kombika:

Ki mondta hogy magyar előadók koncertjeire járok?

Amúgy külföldi fesztiválokra gondoltam :) Az ízlés más dolog, az már az én egyedi nyomorom, hogy a magyar előadókat nem szeretem. Amit meg nem szeretek, azt nem támogatom. Ennyire egyszerű.

@Tudod Te azt jól!:

Persze, tömören ennyi lenne, de maga az írás is művészi.

cemeteryman 2010.07.08. 10:19:21

@Tudod Te azt jól!: "ērintett Hortobāgyi Lāszlō - (ūgy, mint fent ) - kijelenti, hogy

nem lebbez fel a hatārozat ellen."

LOOOOOOOOOL :DD

DaveSlim 2010.07.08. 10:29:41

Srácok.... én viccen kívül benne vagyok, hogy a leírtak alapján indítsunk egy pert ellenük! Már csak azért is, mert én zenéket írok és undorító, hogy egy CÉG (végülis csak egy cég) ilyeneket megtehet és ilyen undorító módon lehúzza a népet.
Nekem van is ügyvédem (Magyarország első 10 ügyvédje között van), már csak az kéne, hogy valóban összefogjunk!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.08. 10:32:37

@DaveSlim: Szerezz néhány társat, kezd el. Ha szaroznak - mert szarozni fognak -, írj a Homárnak, konkrétumokkal. Biztos kiteszi, és lesz sok csatlakozód.

guANoiD 2010.07.08. 10:52:31

Igenis az Artisjus jogosan szed sóvámot minden adathordozóra!

Elmagyrázom:

Fogom a július havi céges számviteli rendszer adatbázisát, az adatbázist kiexportálom, majd feldarabolom 1 GB-os részekre. Ezutám mindegyik 1 GB-os file-ba hexaeditorral bele verem az mp3 header-t majd átnevezem file kiterjesztését mp3-ra. Ezutámn már a file lejátszható zeneként. Ergó bármely adathordozón bármilyen file-t így manipilálva zeneként lejátszhatunk...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.08. 10:58:40

@guANoiD: "feldarabolom 1 GB-os részekre. Ezutám mindegyik 1 GB-os file-ba hexaeditorral bele verem az mp3 header-t"

Feleslegesen erőlködsz. Veszel egy furulyát vagy vuvuzelát, a 0-ákra C-t fújsz, az 1-esekre D-t. Nem mondom, hogy nagyon dallamos lesz.

guANoiD 2010.07.08. 11:01:59

@atpijkamo: Igazad, van! Legközelebb jobban összeszedem magam... :D

Nemtom ki emlékstik a régi Digital márkájú asztali CD Player-re? Na ez az adat CD-t is lejátszotta, szép zizegős kerregős volt... :P

guANoiD 2010.07.08. 11:07:02

Javaslom a papírra is sóvám kivetését, mert lyukkártyaként használva akár a Bokszis Mityu kocsma slágerei is eltárolhatók rajta...
Sőt, egyébként mindenre, mert mindenre lehet 0-át és 1-est rögzíteni. Tegnap a fitymámra tetováltattam Mozart összes művét midi-ben, Csak rárakom a scanner-re és végigverek rajta egy OCR-t és már le is játszható...

RedWing 2010.07.08. 11:11:12

Na az ilyen kötsög cégek/szervezetek miatt nem veszek itthon semmilyen adathordozót! Inkább megrendelem online webshop-ból, EU-s országból! Futárral házhoz hozatva is olcsóbban jövök ki, mintha itthon venném!

Staki 2010.07.08. 11:36:51

Egy szó mint száz,ügyvéd,bíróág,átvilágítás és hatalmas nyilvánosság.
Jeszit száműzik az országból teljes vagyonelkobzás terhe mellett.
Remélem van itt 1-2 ember akinek van annyi vér a p*csájában hogy bíróság elé vigye ezt az ügyet,ezzel mintegy eltávolítva egy nagyon káros és kellemetlen élősködőt.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.08. 11:38:17

@atpijkamo:
Hogy áll a meccs?
Nem bírok ennyi kommentet elolvasni...

norbert79 2010.07.08. 11:53:31

Sziasztok!

Korrektség kedvéért csak annyit írnék, hogy kaptam választ dr. Tóth Péter Benjamin úrtól, nagyon korrekt módon, részletesen, tételesen leírva.
Válaszokat neki ezúton is, meg majd levélben is megköszönöm.

Válaszai nagyon részletesek, tényleg nem írnék le mindent, de személyes véleményem a tisztelet minden fokával az, hogy csak idővel lehetne elhinteni egy apró hozzállásbeni változást ebben a témában, ha egyik fél sem (!) próbálna meg saját igazával rátelepedni a másikra.

Én személy szerint hajlandó vagyok kompromisszumokra, attól függetlenül, hogy a jelenlegi szabályzást én sem érzem jogszerűnek, elvégre többszörösen fizetek ki ugyanazért pénzt (lásd megveszem az eredeti CD-t, fizetek ott jogdíjat, kimentem pendrive-ra könyebb hordozhatóság kedvéért, ott is fizetek jogdíjat, tehát kétszer), de úgy érzem ha az Artisjus is képes lenne innovatívan hozzáállni, s legalább szándékkal érdemesnek tekintené a jelenlegi szabályzás átgondolását, végeredményben egy nagyon jó szabályzás alakulhatna ki.

Szabályokra szükség van, de viszont senki figyelmét sem kerülheti el az a tény, hogy rég túlléptünk a kazettán, a bakelit-lemezen, s az ahhoz tartozó felfogáson. Teljesen más hozzáállást igényel a szerzői jogi kérdés 2010-ben.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.08. 12:00:35

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): A felhasználók vs. Artisjus vagy a zenészek vs. Artisjus?

Rosszul, nagyon rosszul.

A felhasználók többsége már eljutott odáig, hogy szabad bármit letölteni, de még azt hiszik, hogy az adathordozó csomagolásán levő matricát meg kell őrizni. Egy részük már tudja, hogy Szlovákiából töredékáron szerezheti be az írható CD-ket.

A zenészek meg perelnének a kisemmizés, egyenlőtlen elosztás miatt, de nem tudják, melyik végén fogják meg a dolgot.

Gerii 2010.07.08. 12:20:50

Sziasztok!
Nekem csak egy kérdésem lenne, nem tudom erre tud e valaki válaszolni. Ez az egész most a Dj, és a zene részlegre van kihegyezve. Nekem van egy pizzériám, és azért, hogy bent van egy TV fizetek 3 havonta 57 ezer forintot, amin általában meccsek mennek. Vajon az én 57000 forintomat kinek osztják szét, és az Artisjustnajk mi köze van ahhoz, hogy én meccset nézek???

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.08. 12:30:00

@atpijkamo: Is-is.
Egyébként köcce a frappáns összefoglalót!

Írható CD/DVD-t csak őstermelőtől!
Hologramos matrica nélkül ofkorsz.

A/D 2010.07.08. 12:30:32

Nagyon vicces dolog látni azt, hogy valaki az Artisjust védi. Ebben semmi kivetnivaló nincs, de aki esetleg nem érti, annak egy rövid magyarázat: az Artisjusnak vannak zenei érdekeltségű tagjai, tehát van belső kör és annak spanjai, akik viszont csillagászati jogdíjakat kapnak, higgyétek el, őszinte meggyőződéssel fogják hirdetni azt hogy úristen milyen jó hogy van Artisjus, azon ti fogást nem fogtok találni :)

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 12:33:28

@Gerii:

Nézhetnél rajta mást is! Ezt _feltételezik_ rólad.

@norbert79:

Nem alkudnak, csak az az igazság amit ők annak tartanak. És az igazság az, hogy fizess paraszt. A nagy kommunikációs szakember nem tud tréninget tartani Jeszinek, hogy ne rombolja tovább (szerintem nem lehet már hova) a gittegylete nimbuszát.

Túllépett rajtuk az egész világ, a technológia. Félnek az online értékesítéstől, mert kiderülne, hogy senkit nem érdekelnek azok akik most súlyos milliókat vágnak zsebre, az általuk készített népmese-jellegű kimutatásaik alapján. Pl kiderülne hogy Presser számait havonta 5en töltenék le, míg mondjuk másokét többezren.

eml 2010.07.08. 12:45:10

@guANoiD: Én anno a C64 játékot játszottam le a hifi magnón akárhányszor a szomszéd gyerek hegedülni kezdett.

METAL 2010.07.08. 13:08:13

Az a helyzet, hogy valóban helytálló magyarázatot senki sem tud adni arra vonatkozólag, hogy az artisjus működése valóban indokolt. A zenész is a művész is és a szerzői jog is vígan megvolt már amikor még gondolati szinten sem létezett ez a gittegylet! Senki sem tud magyarázatot adni arra, hogy miért jött létre és miért életképes ez most is.

Persze azok akik profitálnak belőle foggal körömmel védik azt és magasról leszarják mi történik azokkal akik nem! Ennyi!

Secnir 2010.07.08. 13:10:19

a focivb-n vuvuzelafújó zenészek tízezreinek mennyi jogdíjat fizet az artisjus? egy hónapon keresztül mindennap előadták a számaikat.

norbert79 2010.07.08. 13:14:21

@Kedves Nard: Érdekes gondolatot ébresztettél, ebből a zsempontból tényleg reprezentatív felmérés érdemes lenne, elvégre kiváncsi lennék az Artisjus adatai mögötti valós statisztikára is.

glezmen 2010.07.08. 13:55:34

@zolik1:
"Nekem betelt a pohár, és egy biztos: többet nem veszek itthon forgalmazott zenét, filmet, üres lemezt stb.! "

aki tovabb lat az orranal, pont ezt teszi. mindenkit felhaborit, hogy egy sajat magat onhatalmulag kinevezo gittegyletecske milliardokat sikkaszt.

ilyen erovel en is kijelenthetnem, hogy a jogvedo szervezetek jogait vedem, es havonta szazmillio forintot fizessen nekem a zartiszjusz meg a tobbi mocskos maffiatag. ezek is ugyanezt csinaljak, csak sokkal nagyobb meretekben, sokkal nagyobb penzt lopva az allampolgaroktol es az allamtol. a gond az, hogy SOHA nem fog senki tenni ellenuk.
gondoljatok bele: ha netan odaig jutna az ugy, hogy tenyleg nagy balhe van kibontakozoban, csak odavagjak hogy 'nesze egymilliard forint, pofad befogod' - ki mondana azt hogy nem kell?

hm, jobban belegondolva mar nem is olyan nehez elkolteni azt az embertelen osszeget amit a mi zsebunkbol (pontosabban azokebol, akik kepesek matricas lemezt meg egyeb szarokat venni) lopnak el

Eric_Cartman 2010.07.08. 14:00:58

Térben és/vagy időben kissé távolabb ennek a brigádnak levágnák a kezét.
Ja és 500.

glezmen 2010.07.08. 14:06:52

@zolik1:
"Nos akkor itt megragadom az alkalmat és kérem (mivel te ennyire jóba vagy az artisjusosokkal) tegyenek közzé egy listát az alábbiak szerint:
Kérem az összes artijus művész tag nevét egy listán mellette az azzal az összeggel amit jogdíjként kaptak!"

ilyet (marmint hiteles, valos adatokat tartalmazot) sosem fogsz kapni, bar gondolom ezzel te is tisztaban vagy
lehet hivatkozni mindenfele szemelyisegi es adatvedelmi jogokra, de minden 60 IQ feletti egyen szamara teljesen egyertelmu hogy ez csak a sokmilliardos sikkasztas takargatasa
a zeneszeket baromira nem zavarna ha kiderulne hogy evi 1-2szazezer forintot kapnak jogdijakbol. az persze mar inkabb zavarna oket is es a jogidj-maffiat is, ha kiderulne hogy a penz milyen embertelen nagy resze kerul a megfelelo onjelolt megvaltok zsebebe

bignagyzold 2010.07.08. 14:13:04

A szerzői jogdíjakat az Artisjus a leadott lejátszási listák alapján osztja szét.
Na de mi van ha én bejegyzek naluk egy általam készített zenét, és mondjuk a spanom aki a legnagyobb kereskedelmi rádióban dolgozik és ő az aki leadja ezt a lejátszási listát az artisjusnak, ő mondjuk baráti alapon beírja hogy éves szinten mondjuk 4380 órában játszották a számomat? Akkor várhatom a milliókat? :D
Mert ugyebár ezeknek a lejátszási listáknak a valóságtartalmát senki sem ellenörzi, mert nem kis munka visszaellenőrizni ugyebár, azazhogy inkább lehetetlen dolog. Ebből kifolyólag sajnos ezeket az adatokat úgy tudja manipulálni ahogy szeretné a kedves tv/rádió vezetősége, mert leellenőrizhetetlen.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 14:24:13

@glezmen:

A tiédből is közvetve. Mert ha beülsz egy szórakozóhelyre étterembe kocsmába, és ott szól a zene, azt jelenti, hogy a férgek levámolták a tulajt. A tulaj, el nem ítélhetően beleépíti az árakba ezt is. Így aztán, te is fizetsz nekik. Tőlem csak így láttak pénzt ezek a gennyes alakok.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.08. 14:43:52

@5hR3kY: "Na de mi van ha én..."

Enyhébb esetben csalásért felfüggesztettet kapsz, és meg kell térítened a pénzt.

glezmen 2010.07.08. 14:47:00

@5hR3kY:
nem csak a tv/radio tudja manupulalni, hanem mivel az artisjus ugy osztja szet a penzt ahogy akarja, barmifele kontroll nelkul, gyakorlatilag eleve csak porhintes az egesz
amugy erdemes lenne egy ilyet (hamisitott listat) megjatszani, erdekes dolgok derulnenek ki :)
vagy mondjuk egy ilyen listat elkerni a radiotol (felteszem nem titkos), es keresni olyan eloadokat, akik elmondjak hogy mennyi penzt kaptak az artisjustol, aztan osszevetni a listaval

ju offa 2010.07.08. 14:47:52

jeszi brigádnak csak annyit hogy...BKV

hány előzetes is van ott?

idővel hozzájuk is kopognak majd.

glezmen 2010.07.08. 14:49:28

@atpijkamo:
latod ez az, a kisembert azonnal elkapjak, aki milliardokat sikkaszt (vagy egy mediaszereplo/ismert zenesz bedrogozva embert ol) siman megussza es eli vilagat

bignagyzold 2010.07.08. 14:50:38

@atpijkamo: Mint mondtam a kutya sem jön rá, mert semmi ilyen adat nincs ellenőrizve, illetve olyan nagy az adatmennyiség hogy ellenőrizhetetlen.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.08. 14:57:00

@5hR3kY: Ez könnyedén megoldható lenne. Egy olyan webshop-szerűségben kijelölnéd a lejátszandó zenéket, és mehetnének a jogdíjak automatikusan a címzetthez. Persze ehhez nem kéne 150 fős apparátus. Beajánlanánk ennek a gagyi blogmotornak az íróját, ő kapna végre rendes fizut, mi meg valaki tehetségesebbet, aki javítja végre a hibákat.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.08. 15:02:28

@glezmen: Aha. Lopj annyit, hogy ne merjenek elkapni!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.07.08. 15:09:53

@atpijkamo:

Vannak webshopmotorok amiket meg lehet venni! És persze vannak ingyen letölthetők, amiket te magad szabhatsz testre. Még csak nem is kerül sokba az egész :)

dure 2010.07.08. 15:20:52

@5hR3kY: konkrétan így húzott ki a perselyből egy dj ismerősöm néhány társával pár éve kb 30millió ft-ot. a saját szerzeményeikből álló lejátszási listákat adták le, meg is lett az eredménye. aztán változott a rendszer... :)

Secnir 2010.07.08. 16:34:56

akarom is kérdezni, mert látom, hogy update volt:
mi az a mahasz? MAgyar HAlászok SZövetsége?

AlexWolf 2010.07.08. 19:05:21

Úgy gondolom nem kell ezeken a rabolókon pörögni. Szarni kell rájuk és kész. DVD lemez, pendrive, memóriakari Szlovákiából.

Xezs 2010.07.09. 00:30:13

Én még mindig nem értem, miért fizetek az Artisjusnak akkor, ha veszek egy SD kártyát a fényképezőgépembe, amivel csak saját képeket mentek a kártyára. De nyilván ezt nem is tudják megmagyarázni mert csalás az egész - himihumi válaszokra, amiket itt tothpb vagy ki a tököm lenyomott meg nem vagyok kíváncsi.

Nanemá 2010.07.09. 08:47:21

1. Nem vagyok hajlandó senkinek sem "jogdíjat" fizetni azért, hogy a saját készítésű fotóimat/videóimat kiírjam.

2. Artisjust ledózerolni, helyét sóval behinteni, beszántani. A vezetőit pedig állítsa falhoz a (szavazófülkés) forradalom. (Na jó, csak jelképesen.)

3. Addig is bojkotáljuk őket úgy, hogy adathordozót lehetőleg csak matrica nélkül vegyünk.

4. Ha az Artisjus maffia "védelmipénz"-matricája megszűnne, rögtön megérné hazai kereskedőtől vásárolni adathordozót, és ez temérdek költségvetési bevételt (főleg ÁFA) generálna.

5. Sírnak a kiadók, hogy senki nem veszi a lemezeket? Meg is érdemlik! Tegnap voltam az Auchan-ban, ahol már lehet kapni 99 Ft-ért sok olyan DVD lemezt, amin 2 db amerikai film van. Aztán van a 250 Ft-os kategóriából is rengeteg, de bárhol lehet már óriási választékban venni 1000 Ft alatt filmeket. Ilyen árakon már kevésbé éri meg vesződni a filmek féllegális letöltögetésével, kiírásával, borító nyomtatással. Így lehet a legjobban visszaszorítani a kalózkodást.

De amíg egy napi átlagfizetés alig több, mint egyetlen db. hazai előadó hazai kiadású CD lemezének ára (kb. 4-5 ezer Ft), addig csak virágozzon a kalózkodás, és a dögöljön nyugodtan éhen az összes idióta kiadó, akik nem ismerik fel, hogy aki nem hajlandó 1 napi jövedelmét áldozni 1 db lemezért, az akkor sem venné meg a lemezt, ha nem tudná valahonnan lemásolni. De ha végre levinnék a hanglemezek árát is 1000 Ft környékére, úgy összességében a megugró eladások miatt akkora bevételre/jövedelemre tehetnének szert, mint tán' még soha.

Gyakori · http://kerdestar.hu 2010.07.09. 09:19:32

Amúgy ha venné a T.Artisjust a fáradtságot és beírná a google-ba hogy online film

Google: "Nagyjából 81 800 000 találat (0,10 másodperc)"

Jó lenne ha tudomásul vennék hogy nem lehet széllel szemben hugyozni.

guANoiD 2010.07.09. 09:39:34

Javaslom a következőt!

Indítsunk online petíciót, majd ez alapján csoportos pert az Artisjus ellen:

Mindenki követelje vissza a kifizetett jogdíjat azon adathordozók után, amin bizonyíthatóan nem zene, illetve nem kalóznak tekinthető tartalom van. Nekem alaphangon van vagy 40 db DVD-m amin családi videók és fényképek vannak. És akkor még ott vannak a HDD-k, memóriakártyák, pendrive-ok. stb...

djgalamb 2010.07.09. 11:15:06

Sziasztok ! mikor először benéztem ide a cím, meg az érintettség okán, azt hittem itt végre megmondják nekem a tutit. baromira csalódtam, mert kiderült, hogy itt is csak az „akasszuk fel” formáció veri a ritmust. Egy teljes napba került hogy a tökös szakértőről és haverjáról kiderüljön alapból keverték össze a két kócerájt. A családifényképeimetíromkiCD/DVD/SD kártyáramitnyúleazartisjuss-al már tele a tököm. Ez minden amit kiderítettetek???? És hol a mahasz ??? Én azt látom, hogy egyedül az artisjuszos csóka állta itt a sarat a Jeszi meg a mahasz hol van??? Ez senkinek se tűnik fel, csak: a családifényképeimet… stb. Aztán jön a nagy update, hogy nem az artisjusz és nem az artisjusz és a mahasz, hanem csak a mahasz a felelős, azt hittem akkor most végre rátérünk a lényegre és megtudok valamit, de nem: újra belehúz a rinyakórus: a családifényképeimet… stb. Elég szánalmas. Válasz meg persze semmire nincs. Ez nem szól semmiről csak arról hogy valaki egy hangzatos címmel felverte a habot. 1 konkrétumot sem tudtam meg arról amiről a mahaszra updételt kérdés szólt.

guANoiD 2010.07.09. 11:45:57

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő):
Akkor írjál a MAHASZ-nak, hogy szarjanak sziámiiker sünöket!

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.07.09. 12:09:28

@djgalamb: a csaladi fotoimat wincseszteren tarolom, mint az illegalisan letoltott filmeket. Laza fejszamolassal kijon, hogy egy 1 terras winya olcsobb, mint ugyanennyi cd/dvd. Ja es a hddn rajta marad az anyag, mig a cd/dvdrol ez mar nem allithato.

cso zsi 2010.07.09. 13:17:26

@vazsmegyeigerdezsház: Csak amíg a (gyári préselt) cd-re azt mondták, hogy 100 évet bír, addig a vinyókat ajánlották ötévente cserélni. A mai 500-as, és terásakat meg úgy néz ki, garanciaidőben lehet visszahordani némely gyártónál.

Koromnál, és zenei érdeklődésemnél fogva az idők hajnalán megvettem néhány itt megemlített hazai szerző/előadó lemezeit vinylen (bakelit), a hordozhatóság miatt átmásoltam kazettára. (valamikor azidőtájt jött az "üreskazetta adó") Az idők szele hozta, hogy ezekből a cd-verziót is megvettem, volt amiből kettőt, hogy ne a "hifi"-példány menjen tönkre a kocsiban. Az idők szele hozta, hogy ezekből egy szoftver segítségével saját gépúleg kreáltam mp3-akat, Egy cd-n így tíz órányi zene fért el, nem volt unalamas a kocsiút. Ezt a formátumot fel tudom másolni a hordozható lejátszómra, ill. akár a telefonom memóriájára, ha csak azt akarom magammal vinni.
Hányszor is fizettem jogvédelmet úgy, hogy kétszer volt megvásárolva a lemez?
Az elkopott, tönkrement lemezeket már nem pótolja semmi, némelyiket ki sem adták modernizált formátumban. Tudok olyan neten terjengő mp3-ról, amit még vinylről grabbeltek, és bárhol rátalálni, az a tűsercegés (nem a szerzett mű része, olyat is hallottam már) ott van rajta.
50-es, 60-as évekbeli filmek szinkronnal, amiket hébe-hóba lead valamelyik nem kereskedelmi tévénk, dvd-formátumban nem beszerezhető. Külföldről rendelhető, spanyol, és angol nyelven.
A wareztársadalom megcsinálta, aki akarja élvezheti. Tőlem egy fillért nem kértek érte.

norbert79 2010.07.09. 14:51:38

@djgalamb: Igaz, de tudod senki más sem dugta ide a képét az Artisjus képviselőjén kívül, sajnos ő se sokáig maradt, de a hozzászólások között meg lehet találni e-mail címét, ami ugyancsak fel van tüntetve a weblapon.
S igen, az embereket az érdekli mire megy el a pénzük, személyesen is eléggé bántónak érzem, hogy valamiért többszörösen fizetek, alaptalanul, lásd eredeti CD, Pendrive...
Szerintem legegyszerűbb, ha közvetlen a MAHASZ-al veszed fel a kapcsolatot...

Manci néni, a szomszéd 2010.07.09. 18:12:20

Gyerekek! Álljunk már meg egy szóra! Itt sírtok-ríttok az SD kártyátok meg a DVD-tek miatt, közbe meg vagy van annyi eszetek, hogy szlovákiából veszitek vagy legyen.

Net már mindenhol van, ki sem kell mozdulnotok a lakásból, mert házhoz viszi a futár. Ezer-ezerkétszáz forintér...

Xezs 2010.07.09. 23:28:43

@Manci néni, a szomszéd: Itt akik szóbahozták ezt az SD kártyát meg DVD-t szerintem mindannyian ismerik és élnek a szlovák lehetőséggel.

Csupán annyi volt a kérés, hogy magyarázzák meg, szerintük miért jogos ennek a pénznek a beszedése. Én pl. epekedve várok egy jól felépített, logikus magyarázatot. Eddig nem kaptam és természetesen tudom hogy nem is fogok. De mégis, szeretném ha valaki nekiállna és megszenvedne egy magyarázattal. Amit persze percek alatt ízekre szedne a netes társadalom. De legalább próbálják már meg ennyi pénzért.

Manci néni, a szomszéd 2010.07.10. 12:49:02

@Xezs: Magyarázatot ne várjál, mert nincs. Ez az ország a kommunizmus útján halad, ami azt jelenti, hogy minden jövedelmed odaadod az államnak, cserébe kapsz orvosi ellátást két-három év múlva, fizesd a rezsidet, kajádat, ruhádat abból amiből tudod.

Ez egy ilyen ország, ahol az embereket egymás ellen lehet uszítani, mindent le lehet velük nyeletni. Kivéve a gyógyszert, mert arra már végképp nem futja...

Xezs 2010.07.10. 17:24:18

@Manci néni, a szomszéd: Én azért ennyire sötéten nem látom az ország sorsát, de az ilyen himihumi légbőlkapott dolgokkal mint amiről itt szó van, nem vagyok kibékülve.

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2010.07.11. 07:23:41

Adathordozót és még sok egyéb más számítástechnikai terméket Szlovákiából érdemes venni. Teljesen hivatalosan, EU komfortos számlával, utánvéttel 3 napon belül szállítják, az internetes honlapjukról kiválasztott bármelyik terméküket.

Azért is tudnak olcsóbban szállítani, mert az ÁFA, melyet részletesen feltüntetnek a számlájukban, csak 19 %

Többlet költség nincsen, ha 25.000 Ft. felett vásárolsz, a szállítási költségeket a feladó fizeti.

Természetesen ennyi adathordozóra egy normál családi felhasználásnál nincs szükség, összeállunk a haverokkal és együtt adjuk fel a rendelést.

Ameddig Magyarországon minimum 200 Ft. egy üres DVD ára, onnan már 41 Ft-tól megvásárolható és nem gagyi minőségben.

Az alábbi oldalakat már számtalan magyarországi oldalon lehet látni a reklámok között. Biztosan röhögnek a markukba, hogy ez a bevétel is hozzájuk vándorol.

Tényleg érdemes volna már felébredniük az illetékeseknek, mert ez a bevétel Magyarországnak is jól jönne. Mindaddig ott fognak vásárolni az emberek, ameddig olcsóbban fognak onnan hozzájutni.

www.digitstore.net/
www.mediadepo.eu/
www.xxldvd.eu/

Xezs 2010.07.11. 13:04:13

@Gromek: A vicc az, hogy nem ez az egyetlen dolog, amit Szlovákiában intéznek az emberek (gondolj csak a szlovák rendszámú magyar autókra). Röhej a mindenkori magyar kormány hozzáállása az ilyen dolgokhoz.

eml 2010.07.11. 13:25:44

@Xezs:
"Röhej a mindenkori magyar kormány hozzáállása az ilyen dolgokhoz."

Konkrétan: Minden külföldi rendszámú autó basztatása, vádaskodás, pótcselekvések tömkelege.

Az unokatestvérem német állampolgár, amikor itthon van, olyankor kicseréljük a kocsijainkat, mert nem tud itthon kertbe állni (enyim kissebb, jobb neki a városban). A zsaru nem tudta megmondani, hogyha magyar viszonyok között papír nélkül vezethetem pl a te magyar rendszámú kocsidat, akkor egy másik EU-s polgár felé ez miért nem működik.

Xezs 2010.07.11. 23:16:51

@eml: Tudtommal nem vezetheted az én autómat papír nélkül, mert mi van ha elloptad? Oké hogy mondjuk a forgalmi nálad van, de van aki a kesztyűtartóban tartja (helytelenül).

Én úgy tudom, hogy mindig kell papírt írni, az más kérdés hogy senki sem ír.

Megdobbent 2010.07.12. 04:49:19

Szereti a tik a meggyet!

renz 2010.07.12. 10:34:12

Már a kocsiban is internetrádiót hallgatok, a mobilnetnek hála. Arra (még) nem csapott le az artisjus/mahasz.

Ezzel az egésszel is "csak" az a baj, mint általában: Ha nem lopnák el a pénzt, akkor működhetne rendesen is. Talán...

Ugyanúgy lopnak, mint a letöltők, csak amíg a letöltők keveseket károsítanak meg, előbbiek egy egész országot. Magyarisztán, én ezért sem szeretlek...

brand_boy 2010.07.12. 13:07:20

@Xezs: Nem a genyókat akarom védeni, de ez a weboldal is megütheti a bokáját, mert az e-kereskedelmi törvények alapján ez Mo. értékesítésnek számít: Szóval minimum ÁFA APEH felé, a többit nem részletezem.

Agyalap 2010.07.13. 14:49:55

@brand_boy: Szerintem részletezd, mert ha megfizetem a szlovák ÁFÁt, M.o-on már nem tehetik rá még egyszer.
Más kérdés, hogy ha nem kérek számlát, nem fizetek szlovák ÁFÁt sem, így jöhet ki a 41 Ft-os DVD ár...

brand_boy 2010.07.15. 14:43:53

Röviden:Az a weboldal ami magyar szöveggel terméket v, szolgáltatát értékesít, az Mo.-on kell, hogy ÁFÁ-zzon.

eml 2010.07.16. 01:58:45

@brand_boy:
Ez baromság!

Ha van egy oldal, ami MO-n értékesít, magyar nyelven, oda adózik, ahova a weboldalon feltüntetett vállalkozás be van jegyezve.

Agyalap 2010.07.16. 07:14:29

@brand_boy: Bővebben ne is írj, mert ez hülyeség.
így lesz veszteséges az itmedia.sk - négy nelven kínálja a vackait, gondolom mindenhol adózik is.
Vagy az angolul kereskedő Amazon? Amerikában, Angliában és Ausztráliában is tejel?
Egy só mint száz, az "adót" meg akarják fizettetni velünk, legyen az Artisjus, benzinár vagy Szerencsejáték, mindegy. De legalább hülyének ne nézzék a fejősteheneket...

SajtGép 2010.07.23. 22:43:31

Üres adathordózóra is tesznek jogdíjat...feltételezik hogy te mindenféle rettenetesen illegális zeneletöltést akarsz ráirni. elképesztően nagy lehúzás.veszek egy cd-t és ráírom a segglyukam fotóját 1000x mert ahhoz van kedvem, akkor kinek fizetek jogdíjat?netalántán a saját segglyukamnak, vagy egy zenekarnak...persze hogy a maffiának. ez kb olyan mintha papírlapra szedne jogdíjat valami írószövetség,Mer'ráírhatod más szellemi termékét és terjesztheted. Pedig lehet azért vetted hogy kitöröld vele a segged, azért pedig nem jár jogdíj senkinek...bár bejelentkezhetne rá a csatornázási művek.Miért ne itt mindent lehet.Perről meg annyit hogy kinek van arra 8 fölösleges éve, meg nagyon sok fölös pénze.Inkább mindenki csendben tejel és örül hogy van mit zabálnia.

ArnoldBácsi 2010.07.27. 13:44:52

befizeted az éves tagdijat (100 ezer környéke) és legálisan "bünözhetsz" :D

Ilyen alapon befizetek pl. a rendőrségnek fél millát' és bünözhetek kedvemre?

brand_boy 2010.12.03. 20:32:16

@Agyalap: Pubika te kevered az Áfát a társasági adóval,de nem baj, vegyél csak Cd-t a tótoktól, ők majd megveszik apád földjét a profitból,és marharépát fognak termelni rajta. ;)

Neonknight 2011.05.04. 15:20:26

Nem feltétlenül eladások és fellépések után osztják ám el Artisjusék a lóvét. Rádiós sugárzás alapján is!
Magyarul: Ha a kutya sem veszi a gagyi lemezedet, de 1-2 rádiós zenei szerkesztőt kellően megfizetsz, akkor dől a lé a "semmiért". Na szerintem erről szól ez az egész "biznisz", ezért nem játszanak minőségi zenét a legtöbb rádióban. Ezért van az, hogy hiába kerül a MAHASZ eladási listája élére egy Iron Maiden, vagy egy Deák Bill Gyula, mégsem játszák őket, mert "nincs rá igény". Könyörgöm, ha az eladási eredmény nem az "igényt" tükrözi, akkor mi???

DeadBodiesEverywhere 2011.11.04. 22:47:14

Azt szépen ott töltenek le ők is torrentről... :-D

Reactor 2016.12.21. 01:22:56

Artisjus vagy MAHASZ? Ugyanannak a kutyának a kölykei mind a ketten, az semmit nem jelent, hogy bőszen egymásra mutogatnak, mondván, nem én tehetek róla, hanem a csúnyarossz MAHASZ az oka mindennek. Ezt már 46-ban Nürnbergben is elsütötték, és akkor se dőlt be neki senki. Nem kell a pullszöveg - a matricákon ARTISJUS felirat van, úgyhogy ne akarják már beadni ezt a kampó szöveget senkinek, hogy közük nincs a dologhoz...

Ez is csak egy pénzlehúzás a törvényesség látszatával. Azzal is fizettetik a "jogdíjat", aki soha életében 1 zeneszámot se ír ki CD-re/DVD-re, pluszba még jól meg is ideologizálják, hogy "ez a törvény", miközben életében nem fogott még BTK-t a kezébe. Az meg külön cuki, hogy az igazi előadó gyakorlatilag lófszt se kap ezekből a pénzekből, a menedzser, meg a többi lótifuti kamuszakmás teszi zsebre mind. Ja, hogy nekik szabad lopni, aha, értem...nem is tudom, mi a fenének dolgozok...
Tettenérés esetén van - és CSAK akkor van - joga lefoglalni, bírságolni, egyébként pedig mehet a levesbe, ugyanis nincs semmiféle intézkedési jogköre se az Artisjus-nak, se a MAHASZ-nak. Úgyhogy ha a buli közepén odamegy amperkodni a DJ-hez az egyik farkaskájuk, el lehet küldeni a halál fszára. Ha meg nekiáll amperkodni, szólni kell a kidobónak, az majd kitessékeli szépen, hogy Záhonynál állítja meg a sorompó.

@ghck: Ha csak egyetlen ember egyetlen alkalommal vádolná meg az Artisjus-t, akkor igen, vélelmezhető lenne az ártatlansága. Az viszont, hogy egymástól függetlenül rengeteg ember ugyanazzal vádolja meg őket, anélkül, hogy tudnák, mit mondott előttük a másik, így nemigen vélelmezhetjük, hogy szegény Artisjus ártatlan. A bíróságon egy ilyennek már kőkemény bizonyító ereje van.

@dr. orter: Na akkor halljuk, mondd meg nekünk a frankót fotelből! Úgyis ritkán jut az ember szórakozáshoz...

@gabest1: Egyetértek. Én minimum egy fúziós gömb kilövővel üdvözölném őket, hogy egy darab se maradjon belőlük. Pár évszázadig nem is lenne itt Artisjus, nefélj.

@cemeteryman: A nagy szórakozóhelyek főnökei nem szabhatják meg se így, se úgy, ki hova járjon szórakozni. Vannak emberek, akik szeretnek szórakozni, de nem tudják kifizetni a megadisco-k horribilis belépőinek az árát, ezért mennek kiskocsmákba. Igen, elképzelhető, hogy egy tag ingyenes keverőprogrammal zenét is szolgáltat ott, alapszintű DJ-tudással. Hogy ez rombolja a nagy szórakozóhelyek főnökeinek az üzletét? Kapitalizmus van, piacgazdaság és verseny, ha nem tudsz lépést tartani, akkor így jártál. Szokjon hozzá a rendes munkához, ahelyett hogy mereszti a seggét és dől hozzá a zsé. Arra se kényszeríti őket senki, hogy a legdrágább DJ-t fogadják fel, aztán ajvékoljanak, milyen sokat kér.

@Tiriel: Az egy dolog, hogy papíron hogyan kéne működnie az Artisjus-nak/MAHASZnak. Az meg ugye egy másik, hogy a valóságban hogyan működik. Papíron a kommunizmus is csodálatos volt. Mindamellett, ha tényleg jól működne, akkor vélhetően nem szidnák, mocskolnák ennyien, főleg az előadók.
Amit a Belgától kapott, az még kevés is volt. Ötvenszer ennyi szitkot megérdemel.

@kanbatu: Nagyon megy a letagadás, másra kenés - mindenki hibás, a Filmjus, a Hungart, a MAHASZ, az EU, de még maga a Jóisten is! Egyedül ők ártatlan báránykák...
Hihető :D

@korang: Összefüggéstelen ostobaságokat írsz. Alapból ez, hogy irigység. Kire is lennénk irigyek konkrétan? Az Artisjusra/MAHASZra, hogy maffia módjára védelmi pénzeket gombol le az emberekről nevetséges jogcímeken & meg is ideologizálja? Nagyon irigykedek rájuk, kicsi koromban mindig is bűnöző akartam lenni :$$$
Zenei analfabéta...nos igen...szabad tudnom, neked konkrétan hány albumod jelent meg, hány koncerted, fellépésed, ilyesmid volt, és mennyire lettél befutott a zenei életben? Csak mert ha nem te vagy Ricky Martin vagy 50 Cent személyesen, akkor nem
tudom mireföl van ekkora paripa arcod.

"Az Artisjus a magyar szerzők jogvédő szervezete, fennáll már több mint 100 éve, és túl fogja élni ezt az anarchiát is, ami most megy."

100 éve? Mit szívtál mikor ezt kitaláltad?
Túl fogja élni, aha, amíg mindenki át nem áll a torrentre meg az E-Bayre. Szeretném látni, akkor kit fognak lehúzni zsetonnal.

"A szerzők érdekében működik és nem a felhasználók érdekében, akik persze mindig többen vannak és azt hiszik, hogy a jogot többségi szavazással el lehet törölni."

Ez igazán csodálatos, a gond csak az, hogy a felhasználók tartják el a szerzőket, nem pedig megfordítva. Lehet persze odaszarni ahonnét eszel, de te fogsz rosszul járni.

"Én meg örülök, hogy az Artisjus védi a jogaimat és kapok egy kis pénzt abból, amiből mások sokkal többet keresnek."

Gondolom akkor az MLM-átverés se áll távol tőled. Az is remek dolog egész addig amíg át nem kerülsz a fsz rosszabbik végére.

Reactor 2016.12.21. 01:56:27

@korang:
"Lehet, hogy többet, mint te, mert azok közé tartozom, akik idén több jogdíjat kaptak, mint tavaly."

Aha, ilyeneket én is tudok írni. Van Ferrárim a garázsba, de nemmutatom meeeg, bibíííí...

"Majd ha jobb számokat írnak, akkor több lesz a zsé."

És megint az öntömjénezés :D Azóta se mutattál a műveidből semmit, hogy mekkora király zenész vagy, és hogy leiskolázol itt mindenkit a búsba. Gyaníthatóan még internetes rádióba se kerültek be a zenéid, nemhogy a mainstreambe, de nagyon cuki, ahogy mások zenéit fikázgatod anélkül, hogy mutatnál a magadéból :D

"De fogjátok már föl, hogy az Artisjus a szerzők érdekében működik, és úgy működik, ahogy azt a hazai meg nemzetközi jogok előírják"

A szerzők többségének a véleményét megtalálod ezen az oldalon, jó olvasgatást. Remélem fel fog tűnni, hogy te vagy az egyetlen, aki védi őket. Tehát jól végzi a dolgát? Nem, nem jól. És ehhez semmi köze a hazai meg a nemzetközi jognak.

"És arról, mi a véleményed, hogyha vki éhes, szedhet magának répát meg krumplit ott, ahol talál?"

Ez bazinagy csúsztatás. Egy alapvető élelmiszert akarsz összhangba hozni egy szórakoztatóipari termékkel? Az almát és a rinocéroszt nem akarod összhangba hozni esetleg? Vagy a tarisznyarákot a nyergesvontatóval? Biztos van bennük valami közös, csak mi nem látjuk, mert hülyék vagyunk...

"A net tele van illegális oldallal. Ezt neked nem kötelességed tudni, de sokan dolgoznak azon, (nem az Artisjusnál), hogy lehetőleg minél kevesebb legyen."

Szép kis eredménnyel :D becsuknak egy warezoldalt, másnap 3 van helyette! Ehhez kell az a tömérdek pénz amit lehúznak a szerzőktől, meg úgy általában az emberektől? Szerintem költséghatékonyabb békénhagyni a warezt, és az erre elpisált összegeket valóban szétosztani a szerzők között, nem csak pampogni meg ígérgetni őket. A warezt, torrentet stb. úgyse tilthatják be, ennyi erővel tiltsuk be a bolti lopást.

"az Artisjus európai viszonylatban kiemelkedően jól működő szervezetnek számít. "

Úristen...és ezek után még sötétezel másokat? Hát aranyapám, elkéne neked oda egy fekete lyuk, hogy világítson.
Mindenesetre elég sokat elmond ezekről a rablóbandákról, hogy már csak ilyen csökevény autista senkik állnak ki mellettük...

@kombika: Tényleg, a Balaton Sound is töküres volt, hangosan ciripeltek a fűben a tücskök. A Star Wars Force Awakens pedig csődbe vitte a mozikat mert senki nem vette meg a jegyet.

Csodálkozom, hogy a Jeszenszkyt nem verték még meg, de úgy hogy a tulajdon édes jó anyja ne ismerjen rá...
süti beállítások módosítása