Tékozló Homár

Megbüntette az Apeh, mert szólt, hogy kevesebb pénz jár neki vissza

2010.09.06. 00:02 | szily | komment

Mit érdemel az az ember, aki időt és fáradságot nem kímélve akar pénzt adni a magyar államnak?

Csodálatos sztorit küldött nekünk Béla. A baranyai hős tavaly az Apeh szakembereire bízta az adóbevallása elkészítését. Nem akarok az események elé vágni, de ennek megfelelően el is rontották. Emberünknek emiatt a jogos 20 helyett 70 ezer forintot utaltak vissza, hiába figyelmeztett időben Béla a hivatalt. Elképesztő, de Béla ezután sem nyugodott bele a megváltoztahatatlanba, és harcot indított, hogy visszaadjon az államnak 50 ropit. És ebben a harcban komoly sebeket kapott, melyek krónikája alant olvasható. A sebek legjobbika, hogy azért büntették meg, mert jogosulatlanul használta a 20 és a 70 ezer forint - az Apeh hibájából - tévesen átutalt különbözetét.


Tiszteletem!
Az pécsi Apeh-nek ismét sikerült felhúznia. 2009-ben nagyon hirdették azt, hogy bízzuk a szakemberekre a 2008-as személyi jövedelemadó bevallást, majd az Apeh emberei megcsinálják, ők értenek hozzá. Nos én elküldtem nekik a válaszlevelet, hogy csinálják meg. Meg is küldték a bevallásomat, ami szerint nekem visszajár 69616 Ft, aminek én első körben nagyon megörültem, de aztán csalódnom kellett. Megnéztem a számításuknál figyelembe vett adóalapot, és láttam, hogy rossz ez az alap. Természetesen odaírták, hogy javítsam ki, ha nem jó, amit természetesen én meg is tettem azonnal, és visszaküldtem nekik, még a határidő letelte előtt bőven. Vártam a második, már jó bevallást, hogy aláírhassam, de csak nem akart érkezni. Majd egyszer megjött a 69616 Ft. Mondom a szüleimnek, hogy én csak bemegyek Pécsen az Apeh-hoz és megkérdezem, hogy akkor most mi van? Ennyire hülye lennék, és ők jobban tudják? Be is mentem, mire a készségesnek nem igazán mondható hölgy felvilágosított, hogy nincs más lehetőség ilyen esetben, csinálni kell egy önellenőrzést. Hiába bizonygattam, hogy ezt nem én szúrtam el, hanem ők, nem számított, csináljak. Visszamentem másodszorra is, nem ugyanaz a hölgy volt, de ez még jobban felhúzott. Közölte: csak önellenőrzéssel oldható meg a dolog, sőt be kell fizessek 997 Ft-ot önellenőrzési pótlék címén, és fizessem vissza a 69616 Ft-ot, ja és biztos van könyvelő ismerősöm aki szívesen megcsinálja. (persze, azért bíztam az Apehre, mert tele vagyok velük)
Visszafizettem a 69616 Ft-ot, kifizettem a 997 Ft-ot, megcsináltattam az önellenőrzést kedvezményesen 5000 Ft-ért (és ez még baráti ár volt), majd bevittem az Apeh-hoz. Végre egy kedvesebb hölgy fogadott, aki megkérdezte tőlem, hogy miért kellett az önellenőrzés, mire én elmeséltem neki a story-t. Hihetetlen csoda történt!!! Felvette a telefont, felhívta az irattárat, és megkérdezte tőlük, hogy valóban van-e javítás a bevallásomon, mire az irattáros engem igazolt, és kimondta a hölgy a varázsszót. VALÓBAN MI HIBÁZTUNK! Mondta még, hogy az önellenőrzés nem kell, a 997 Ft-ot igényeljem vissza (ezt az előző kettő miért nem tudta???), amit én később megtettem, de nem kaptam meg, mert akkor még nem ért oda a számlájukra a pénz. Elküldték nekem a 19870 Ft-ot, ami valóban visszajárt, és kaptam vele 630 Ft késedelmi pótlékot. Gondoltam az ügy lezárva. Most viszont kaptam a mellékelt papírokat, ami szerint nekem van 1112 Ft-os tartozásom,mert én jogosulatlanul használtam a 69616 Ft, és a 19870 Ft különbözetét, azaz 49746 Ft-ot 43 napig. Igen ám, de ezt a pénzt én sohasem kértem az Apehtól, és nem én szúrtam el a bevallást, sőt én időben szóltam, hogy rossz. Nem az 1112 Ft mértékével van bajom, hanem az elvvel, ahogyan ezt csinálják.
Kérdezem én, így költőien:
1. Ha az Apeh alkalmazottja szúrja el,aki ért hozzá, akkor miért kell nekem fizessek?
2. Miért kell nekem olyan pénzért fizessek, amit nem is kértem soha az Apehtól, ráadásul tudtomon, és akaratomon kívül kiküldtek?
3. Ha én elszúrom a munkámat, akkor vállalnom kell érte a felelősséget. Egy olyan hivatalban, amit én is fizetek, ezt miért nem teszik meg?
4. Mi a helyzet a 997 Ft-ommal, ami az Apeh-nál pihen? Azért nekik nem kell fizessenek késedelmi pótlékot, hogy visszautalják?
5. És végül: Mi van akkor ha nem szólok, és lazán elrakom a 69616 Ft-ot, mint aki jól végezte dolgát, és sohasem jönnek rá???

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lunatica 2010.09.06. 08:39:51

@batgirl: Már nincsenek kiegészítő juttatások, csak havi kb 12 ezer cafeteria. Semmi más. A megmagasabb fizetés diplomával, nyelvvizsgákkal és 40 év meló után kb. 200-220 nettó.Ha valakinek ez sok.... (És nekem nem ismerősök mondják, belülről némileg jobban látom.)Egyedül a vezetől keresnek jól.És igen, a fele retardált. Aki meg nem nem, és lelkiismeretes, az meg hülyére dolgozza magát, ingyentúlórákkal.

Nancsi 2010.09.06. 08:41:28

Lunatica 2010.09.06. 07:51:59:
A bértábla az alap, amit mindenképpen meg kell kapnia. APEHben a kiegészítő juttatás - amiről gyakorlatilag helyben dönt mindenkinek a főnöke - több mint az alap bértábla alapján járó zsé.

Beluci82 2010.09.06. 08:42:32

AutosVilli 2010.09.06.06:02:16

Nem kamu a post, mert mellékeltem a homárnak a beszkennelt cuccot, tehát ők is láthatják, hogy rendben van. Amúgy a múlt héten kaptam meg a levelet....

cso zsi 2010.09.06. 08:45:37

@Lunatica: Erősen többnek tűnik, mint 80 nettóért dolgozni magasabb végzettséggel, juttatások nélkül, stb...
Van Apehes rokonom. Egy-két dolgot nem irigylek tőle. Pl. amikor kimentek ügyfélhez, és fél napra bezárták egy pajtába, a másiknál karddal támadtak rá, és volt, hogy annyi pénzzel akarták megkenni, amit sosem látott még egyben.
Én megtehettem volna, hogy elfogadjam, ő nem.

Derlon_Webb 2010.09.06. 08:47:37

Voltaképpen nem egy szolgáltatónál volt már velem is ilyen eset... mármint az egyik pulttól küldözgetés a másikhoz, és amikor kiderül, hogy nincs felelős, hiszen az ügyintéző nevét csak nem irod fel magadnak és egyébként is, biztosan személyiségi jogokat sért, akkor meg vagy lőve az igazaddal, mert a te állításod van a pult mögötti szemben és az ugye sokal nagyobb hatalom.
Én ilyenkor, amikor elindul a jöjjek vissza később és erre v. vagy arra az osztályra menjek, szépen elkérem a pultos nevét, mondván... szeretnék rá hivatkozni, mert ő mondta.
Nos, beszokott válni. Abban a pillanatban, hogy nyilvánvaló lesz számukra, hogy az Apeh-en, Upc-n, T-mobile-on keresztül lelehet ellenörízni, hogy ők tolták tovább, hirtelen egészen hozzáértőek lesznek... vagy kínjukban keresnek olyat, aki tényleg ért is hozzá... volt olyan, hogy egy telefon beállítás miatt négyen tobzottak előttem, mert az első nő annyira nem értett hozzá, hogy a Sony sz-szel akarta a hibalapra ráírni.

A rája szarik rája 2010.09.06. 08:52:29

- Hogyan lehet a Homáron a Sün segítségével megállapítani, hogy dél van?
- Kiteszed tízkor a napra, és 2 óra múlva beviszed, pont dél van.

Beluci82 2010.09.06. 08:53:07

@reparon: Nyugi van, én csak egy cikket küldtem, de a retardált az sajna te vagy, ha ilyet írsz. Majd ha neked is másfél év múlva jön egy ilyen papírod, te is ideges leszel, nem kicsit, nagyon. Az 1112 forintot lesz@rom, de ez az egész nagyon dühít...

Lunatica 2010.09.06. 08:54:50

@Nancsi: Nem tudom mi érthetetlen abban, hogy MÁR NINCS kiegészítő juttatás.

@cso zsi: Akkor nem értem miért mondod hogy hülyére keresi magát. Amúgy most mondtam el, h itt dolgozom. És amit én látok, az az, hogy az összes volt csoporttársam ugyanazokkal a papírokkal 3szor annyit keres mint én.(Tény, h bagóra bejelentve,de amit kézbe kap...) Nem irigylem tőlük, én választottam a közszolgálatot,de hamar ráébredtem, hogy a tévében elköpött féligazságok a lóvéról rohadtul nem igazak.

Minket amúgy kutyákkal kergettettek meg:D

elzee 2010.09.06. 08:57:48

Az APEH nem normális. Perben állok velük lassan három éve, de elképesztő baromságokat művelnek.

csabagy 2010.09.06. 08:58:05

Én azokon a postokon vagyok kiakadva, akik a postolót szidják... Ilyen emberek, ilyen ország, ilyen adóhivatal... Teljesen logikus...

BitPork 2010.09.06. 09:10:48

A dolog bazi 1xrű: amikor Ápeh meghírdette eme nagybecsű szolgáltatást, azt is közölte ám hogy FELELŐSÉGET NEM VÁLLAL az általa kitöltött bevallásokért.

Mielőtt post-olsz, tájékozódj. Melletted szól hogy teljesen jóhiszeműen jártál el.

De azon hogy egy lassan erőszakszervé váló vízfej idehaza nem tud megfelelően működni, szerintem már nem menő csodálkozni.

Niro 2010.09.06. 09:12:16

Ez a szívás! Így legyen az ember normális!?:D

Bikli néni 2010.09.06. 09:14:33

Ha az ember nem szól, hogy valamilyen (téves) jogcímen több pénzt utaltak el neki, mint amennyi jár (ez igaz pl. a rokkantnyugdíjra is), akkor a különbözetet vissza kell fizetni, és mivel az ügyfél rosszhiszemű volt, még hozzá külön kamatot meg mindenféle büntit is.
Szóval azt senki ne csinálja, hogy ha kap valamely állami szervtől X összeget, amiről tudja, hogy nem illeti meg, hogy békésen elkölti, mert előbb-utóbb úgyis észreveszik, és akkor vissza is kérik. Ha már nem akartok szólni, hogy helló, küldenék vissza pénzt (mert mégiscsak jól jön, gondolom), akkor legalább tegyétek félre, mert ha elköltitek, aztán egyszer csak a semmiből jön a felszólítás, hogy most rögtön fizess vissza tízezreket (netán százezreket), az igen kellemetlen tud lenni.

Sokorai_Atala 2010.09.06. 09:14:47

@Zka: nem, azt is be kell vallani, ha nullát kerestél és adóztál.
Sőt gyerekem két éve 2 hónapot dolgozott minimálbérét, rendben megcsináltuk az adópapírokat (persze 0-ára jött) és jött a levél, hogy kifigyelték:) és ellenőrzik az adóbevallását. A 0-ást. 1 ajánlott levél értesítő, 1 ember dolgozott vele és egy ajánlott levél, hogy minden rendben. Ki lehet számolni, hogy ez mennyibe került.

Beluci82 2010.09.06. 09:20:51

@BitPork: Tudom, hogy nem vállal felelősséget, ezért bátorkodtam, még az adóbevalláson visszafeleselni, hogy ez nem jó, és kijavítani, még IDŐBEN a bevallást. A kérdés az, hogy ezt miért nem vette figyelembe, ha már a saját felelősségemre kijavítottam. szerintem ez megér egy post-ot...

Bikli néni 2010.09.06. 09:21:22

@Flaggx: Nekem az OTP küldött egy levelet, hogy 1.500 Ft mínuszban van az egyenlegem (mert az ösztöndíj a nyári szünet miatt már hónapok óta szünetelt, de ők vonták a kezelési díjat meg az anyámkínját), tértivevénnyel, elsőbbségivel, hogy ha nem fizetem be azonnal, polgári peres úton érvényesítik a követelésüket. Mutattam apámnak a papírt, hogy az OTP be akarja perelni a szegény csóró egyetemistát 1500 forintért, apám röhögött egy jót, és utalt kétezer forintot a számlámra. Idióta pénzéhes banda.

Zizzzencs 2010.09.06. 09:22:23

@csabagy: Veled értek egyet. Szinte nincs olyan bejegyzés, ahol a szerzőt ne kezdenék el anyázni az okosok, akik mindig, mindent jobban tudnak..

Peppone Botazzi 2010.09.06. 09:22:42

@batgirl: Ennél nagyobb hülyeséget nem is írhatnál. Akárkinek gondja van csak levelezzen mert az alapján tud a későbbi hibáknál igazolni dolgokat. Ügyfélszolgálat ha mond valamit azt fél év múlva nem lehet igazolni, lehet már nem is az az ügyintéző dolgozik ott. De minden megkeresésre válaszolni kell, így ha megjegyzet az ügyszámot és ügyiratszámot akkor igazolhatóvá válik a problémád. Csak levelezés útján szabad bármit is.

Még valami.
"2 ezerért könyvelő megcsinálja hogy te járj jól ne a köcsög állam"....Hát igen, és akkor csodálkozunk hogy ilyen az ország, meg az Apeh, meg mindenki szar balkáni amikor így állunk hozzá...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.09.06. 09:26:33

@Bruti:
Elsőőőőőőő!

"Ha az Apeh alkalmazottja szúrja el,aki ért hozzá"
Ezt ki modta/írta-e?

kokog 2010.09.06. 09:27:20

Szerintem nem kellett volna az önellenőrzést benyújtani. Ez ugyanis gyanúsan ordenáré hülyeség, ilyen törvény nálunk nem hiszem, hogy lenne. (Hogy az APEH csinálja meg, elszámolja, és az adózónak kellene kijavítania.)
Az "aki nem csal, az hülye" kijelentésekkel pedig nagyon nem értek egyet. Csak annyit teszek hozzá, hogy a becsületességhez is kell ítélőképesség, valamint a hivatalokban is emberek ülnek, akikről simán el lehet képzelni, hogy hibáznak.

májgeriberi 2010.09.06. 09:27:22

a cipő ismerős sajna.. :(

az már volt, hogy ezért
tart itt..

Beluci82 2010.09.06. 09:28:21

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): Ezt én a cikkben, költőien kérdeztem. Amúgy azt, hogy "aki ért hozzá", azt én sem gondoltam komolyan :)

Janiboy70 2010.09.06. 09:28:38

Barátom, ebben a világban örülj hogy adózhatsz!
Ez legyen a legnagyobb bosszúság az életedben.

dirige 2010.09.06. 09:30:47

@Rókakígyó: "Itt szinte semmi nem történt:) A lelkes polgárt meg sem büntették. Azt hittem kapott vagy 50 ezer büntit."
Ez itt a lényeg! Én úgy kaptam százezres büntetést, hogy a pénz végig az államnál volt!!! Vissza akartam igényelni az Szja-bevallásban, kiderült, hogy rosszul töltöttem ki - szerintük - és úgy, hogy a pénzt nem kaptam vissza, megbüntettek. Hangsúlyozom, nem olyat akartam visszaigényelni, ami nem jár, hanem csak a bevallásomat rontottam el, szerintük. A legnagyobb terrorszervezet, teljes jogi háttérrel.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.09.06. 09:39:06

@BitPork: Fel@Peppone Botazzi:1. ezt nem én írtam, te nagyon okos.
2.Én nem tartom hülyeségnek, és ez az én szerény véleményem. Ez még beletartozik a szabad akaratban.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.09.06. 09:46:47

üdvözletem !

Az apehot senki sem szereti.... miért is?
Mert vannak akik bunkó módon viselkednek....
Nekem pl 2 alkalommal volt dolgom és korrekt, már-már baráti módon segítettek, pedig nem csináltam semmit sem... Segítettek, elmondtam, hogyha van egy több millióért fejlesztett ügyfélkapú, akkor simán azon keresztül is értesíthetnének, nem kellene a postán keresztül a semmiért fizetniük.
Igazat adtak :)

soseleszekelső 2010.09.06. 10:01:54

Ó, ilyesmi nekem is volt.
Tévesen kétszer vetettek ki illetéket. A másodikat nagy nehezen töröltettük. Egy évre rá meg kivetették a késedelmi pótlékot a már általuk törölt elmaradásra.
Azért azt is sikerült töröltetni, tegyél te is így a 1112Ft-tal.

Rókakígyó 2010.09.06. 10:03:29

@usa gyerek: Csak azért nem írok semmi keményet, mert leírták helyettem mások. Azt is szeretném megjegyezni, h az én bejegyzésemből nehéz megállapítani, h akkor most adócsalásra biztatok-e vagy nem. Igyekeztem kicsit a saját tapasztalataim alapján megjegyzést tenni a rendszerre.

Rókakígyó 2010.09.06. 10:04:59

@AutosVilli: Csakhogy védejm egy kicsit a posztolót. Bizony lehetséges, h mostanra záródott az ügye, mivel az adóbevallás határideje május 31. Erről beszéltem korábban.

Rókakígyó 2010.09.06. 10:14:25

@funfun: mielőtt fellebbezel mindig be kell fizetni a követelést, h a késedelmi ne szaporodjon.

Szekszkazan (törölt) 2010.09.06. 10:19:41

Sokan írkálják itt, hogy így hülye a posztoló, meg úgy retardált, meg minek ment vissza, ahelyett, hogy eltette volna a pénzt.

Nos egyrészt normális ember úgy van vele, hogy annyi jár, amennyi jár, nem több, nem kevesebb. Ez a "hihi, nem vette észre, átbasszuk gyorsan" ez cigány mentalitás.

Másrészt azt úgy látszik el tetszenek felejteni, hogy az SZJA-bevallás kitöltőjétől függetlenül az adóalany a felelős annak tartalmáért. Hogy a logika nem ezt diktálja, mondván ha az adóhivatal tölti ki, akkor ő is a felelős? Naná, de nem ez számít.

Magyarul: a posztoló felelőssége az adóbevallás helyessége. Meddig? 5 évig. Pontosabban a bevallást követő öt teljes naptári évig, ami a 2009-es adóbevallásnál azt jelenti, hogy 2015 dec 31-ig! Ez idő alatt akármikor kitalálhatja az apeh, hogy ellenőriz, és ekkor a halmazati bírságot és a kamatokat is ki kell fizetni.

Tehát a másikat hülyézni nagyon könnyű, egészen addig, amíg valami pitiáner hiba miatt nem érkezik egy határozat és egy 200k-s csekk az apehtól.

Tanulság: magad uram.

Roboduck 2010.09.06. 10:22:37

Amikor a butaság, alulképzettség, haragszomavilágra-rosszindulat találkozik a felületes szakmai tudással és ellenőrzés nélküli hatalommal, (mindezt intézményi norma szintjén) már meg is kaptuk az APEH lényegét.
Valóban létezik egy felső nyomás, hogy kemények legyenek, de az már nem "fentről jön", hogy sorozatosan megszegik a jogszabályi előírásokat és akkor is embertelen döntéseket hoznak amikor szabadon mérlegelhetnek.

Thresher 2010.09.06. 10:24:19

Én hasonlóan jártam, de nem az APEH, hanem az egyetem szivatott meg... Ösztöndíjat, ha kapunk, az átlagunk alapján jár... Na, egyszer volt az, hogy a rendszer szerint én kapok 20 ropit egybe, de majd később, 2 hónap múlva. Egy hónap múlva kapom az értesítést, hogy rosszul számolták ki az átlagomat... biztos elromlot a számológép. Továbbá fizessem vissza azt a 20.000 forintot. Amit meg se kaptam bazmeg!

Az lett a vége hogy okos állampolgárként szartam a fejükre, amikor megjött a pénz, még melegébe visszautaltam, de már ekkor is csúnyán néztek rám.

EBL 2010.09.06. 10:24:27

AutosVilli!
- Adóbevallás: május 20.
- Apeh utal: június 30. (Késedelmi pótlékot nem kapsz, mert postai átfutás 3 nap+ átutalás 3 nap + blablabla...)
- Észreveszed a hibát és 1 hónapon belül önellenőrzést adsz be.
- Apeh átfutási idő +1 hónap. Most már augusztus vége van.
- Határozat, iktatás, postázás simán szeptember.

Szerencsés ember vagy, látszik, hogy nem voltál még bürokratikus útvesztőben.

m.77 2010.09.06. 10:25:24

rendes becsületes állampolgár.. mi a jutalma?? sajnos ilyen világban élünk.. APEH-nek pénz vissza? soha

Le vagy szarva 2010.09.06. 10:27:20

Nem értem, minek kell annyit problémázni.
Rablógyilkos vagyok, adót nem fizetek, hasonló dolgok fel sem merülnek nálam.

ecology 2010.09.06. 10:31:44

Nekem az a naiv kérdésem lenne, hogy miért elfogadott és bevett gyakorlat az APEH-nál, hogy részükről a 30 napos ügyintézési idő kitolódik másfél évre, és utána még nekem kellene fizetnem késedelmi pótlékot? Forduljak én is az Ügyészséghez?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.09.06. 10:33:26

Majd végigolvasom, de
Az ilyen bélák szokták a gsm radart beméretni

♥ Kitty ♥ (törölt) 2010.09.06. 10:35:39

Szepen elshoppingoltam volna, aztan csokszi. :D

ellenséges békaember 2010.09.06. 10:36:00

Az jut eszembe, amikor egyszer pár éve berendeltek a nagyságos APEH-be mert javítani kellett a bevallásomat, és feltettem nekik egy egyszerű kérdést: többes jogviszonyosként (egyetemista+E.V.) kell-e EHO-t fizetnem? A határozott igenen és a határozott nemen kívül kaptam még egy olyan választ is, hogy kell, de csak ha mittomén mi van, és mindezt három különböző hölgytől :)))

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.09.06. 10:37:29

Végigolvastam.
ILYEN NINCS,EZ FOTOSÓP!!
Hát a k*anyját az apeh-nek!

Én még az adószakértői 5000 is visszakértem volna
Gondolom persze feketén volt 5wzwr számla meg nincs
Na, ezt tutta az apeh,ezért szarozott:)

TGabi 2010.09.06. 10:38:11

Az APEH másik nagy húzása a lakásvásárlási illetékekkel való szórakozás és a reális fizetnivalón túli pénzek követelése. Sokszor.

Anyámon például a könyvelő által sokszor és korrektül kiszámolt értéken felül még 100 ezret be szerettek volna vasalni. Persze jogosulatlanul.

A negyedik levél után kezdték kapizsgálni, hogy nincs igazuk...

A taktika persze pofonegyszerű: mivel a lakosság zömének van vaj a fején adóügyekben, nyilván arra játszanak, hogy a polgárok még többletet is befizetnek, mert így a "szerv" legalább békén hagyja őket.

Csak nálunk mondjuk épp nagyon benézték, mert anyám közalkalmazott és akkor sem nagyon tudna ügyeskedni, ha akarna:))))

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.09.06. 10:39:22

@Le vagy szarva:
Nem, csak a napi tartásod 8,000-be kerül az adófizetőknek
Gyúrsz odabenn, vazze?
:)

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.09.06. 10:48:59

Azért engedtessék meg 1 kérdés

Miért nem lehet egy adóbevallást,több mint 20év alatt megtanulni és önállóan elkésziteni?
Nem egy sok összetevős bonyolultra gondolok

choko 2010.09.06. 10:50:18

...egy szervezetnél vannak osztályok ("vezetőfüggő"), ahol mindenki fél, hogy nehogy hibázzon, esetleg utólag kiderüljön a hiba...mivel a sok munka hibával jár...igy a munkatársak nem szólnak egymás hibáiról...hamarosan cinkostársak lesznek a munkatársakból...ez az állami szférára fokozottan érvényes, ahol nemcsak a munkaerő minősége gyenge, de még néha ki is b.sznak egymással a munkatársak! Az APEH munkatársai ezt úgy látják az asztal túloldaláról: "ilyen h.lyét, nem hogy örült volna a +pénznek!" Az APEH majd szól, ha eltérés van.

ellenséges békaember 2010.09.06. 10:51:43

@horex: Azért, mert a 20 év alatt kétszer ugyanúgy még nem lehetett megcsinálni egy kib@sz.tt adóbevallást, és az embernek egy idő után elfogy a lelkesedése meg a kreativitása, és inkább lead egy stócot a könyvelőjének, majd egy-két nap múlva sima homlokkal elhoz egy másik stócot, ahelyett, hogy felemelkedne a vérnyomása.

Terézágyú 2010.09.06. 11:00:47

@horex:
"Miért nem lehet egy adóbevallást,több mint 20év alatt megtanulni és önállóan elkésziteni?
Nem egy sok összetevős bonyolultra gondolok "

Ebben is van igazság - de ezt pont egy olyan levélhez írod, amelyből kiderül, hogy éppen az APEH sem tudja jól kitölteni a saját maga által kreált adóbevallást...

JohnHenry 2010.09.06. 11:05:50

@horex: én megvárom, míg elfér egy söralátéten, akkor majd megtanulom kitölteni.

azért kiváncsi vagyok, hogy mennyi jutalmat osztanak majd ezeknek az apeh-dolgozóknak...

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.09.06. 11:25:23

mi van ha nem szólsz? Barátom, te egy lúzer vagy, akinél ez fel sem merül h nem szól! Tehát ez kb olyan költői kérdés mintha azt mondtad volna hogy mivan ha talicskának születsz.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.09.06. 11:26:23

Persze igazatok lehe a kitöltés bobyolultságában és változásokban

Én is egyszerű kérdéssel fordultam az apehhez és 2féle választ adtak, a másik kétfélét a havernek, aki ugyanazzal a gonddal küzdött

Én megcsináltam a magam értelmezése szerint és nulla adó,a haver meg az apeh tanácsa szerint és befizetett vagy 10ezer körül
Volt ez három éve , azóta néma csönd/kopp-kopp/ :)

Hozzá Szóló 2010.09.06. 11:32:02

"Mi van akkor ha nem szólok, és lazán elrakom a 69616 Ft-ot, mint aki jól végezte dolgát, és sohasem jönnek rá???"

Ezt kellett volna tenni. Te jól töltötted ki a dolgokat, ha ellenőrzik az egészet, akkor úgyis rájönnek.

"Vadász, te szopni jársz ide?"

Adam West 2010.09.06. 11:37:38

Az apeh nem honorálja a túlbuzgó, stréber, anyuciédesaranyoskisfija seggfejeket.

bunndda 2010.09.06. 11:45:59

Insane in da membrane.. insane in da brain!

ben2 2010.09.06. 11:55:13

Egy hozzáértő ember elmondhatná, hogy ilyen esetben milyen jogi lehetőségei vannak az ügyfélnek, hogy kiderüljön: személyesen kik azok az emberek, akik a kárára elkövették a hibákat, törvénytelen döntéseket hoztak és milyen jogi módja van a felelősségrevonásuknak. Nem az apeh, mint intézmény érdekelne, hanem személyesen azok a szarháziak, akik hozzánemértése és/vagy rosszindulata miatt szivatják az állampolgárokat.

egy hülyemagyar 2010.09.06. 11:56:36

Az eset intő és elrettentő példa mindenkinek.Puszi APEH.

ben2 2010.09.06. 12:10:54

"Azért engedtessék meg 1 kérdés

Miért nem lehet egy adóbevallást,több mint 20év alatt megtanulni és önállóan elkésziteni?
Nem egy sok összetevős bonyolultra gondolok "

Tehát az ügyfél béna, mert nem rendelkezik a megfelelő tudással az adóbevallása kitöltéséhez, ugyanakkor az adóhatóság szakembereinek nem kell rendelkezniük ugyanezen tudással?

Milyen elcseszett álomvilágban él az olyan, akinek egy ennyire abszurd önellentmondás képes kipattanni az agyából és még be is írja egy fórumba?

Sieg 2010.09.06. 12:31:52

Nekem hasonló, de talán még morbidabb sztorim van.

Jó pár évvel ezelőtt úgy februárban befizettem az adómat. Pár hónappal később az APEH behívott ellenőrzésre, mert szerintük túlfizetésem van. Meg is állapítottak 200000 túlfizetést, amit én nyilván nem ellenőrizgettem, felvettem.
Még pár hónap múlva újabb APEH ellenőrzés, most rájöttek, hogy mégsem jól számoltak, én fizettem be az adómat helyesen még az év elején. És itt jön az igazi kelet-európai morbid: megbüntettek adócsalásért, valamint a 200000 forintra büntetőkamatokat kellett fizetnem. Miután teljesen kiakadtam, az APEH-os ember az mondta, hogy MÉLTÁNYOSSÁGBÓL a büntetést el tudják engedni, a bünetetőkamatokat nem.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.06. 12:32:36

@ben2: Az APEH, mint olyan fizikailag nem létezik. Nincs keze, lábam szája. Az ott bizonyos szabályok szerint dolgozó emberek összessége az APEH.
Ha ezek az emberek szemét, köcsög módon kommunikálnak, átb@nak, lehúznak, akkor az APEH-re mondjuk, hogy szemétköcsög.
Pedig igazad van. Ezek mögött a dolgok mögött egy-egy ember áll, aki az APEH álarca mögé rejti a hozzá nem értését, vagy a perverz szadista hajlamát.
Őket kell kirángatni a nagy álarc mögül.

alien 2010.09.06. 12:39:03

hát ha szegletesen vesszük kamatot kell fizetni, mert a pénzzel gazdagodott az ügyfél és nem adta másnap vissza, a közigazgatási jogkörben okozott kár pótlék + az önellenőrzés költsége meg az ügyfelet illeti, ha megállapítható a kár, mert az azért, hogy azt mondta mancika az kevés, kéne valami határozat stb.

bgp 2010.09.06. 12:41:12

Van ott ilyen is, meg olyan is. A legtöbb hiba nem geciség, csak sima tévedés.
Nekem is kavarták már el bevallásom, fél év múlva kérték és kapták a pótlást. Azt nem lett belőle bünti. Csak egy fél napot lóghattam a zsúfolt irodájukban.

alien 2010.09.06. 12:42:28

@newtehen:
amúgy senkit sehonnan nem kell rángatni, mert az apeh alkalmazottért az apeh áll helyt, az mindig perelhető és tovább lesz fizetőképes mint az ügyintéző, az pedig hogy egy hivatalnokon bosszút akarsz állni érthető, csak több kára lesz mint haszna.

Roberto1 2010.09.06. 12:53:53

Nem kell ezen csodálkozni! Amennyit az APEH fizet az alkalmazottaknak, azért épeszű ember nem dolgozik... A cégünk ellenőrzésekor nekünk kellett elmagyarázni a "szakértőnek", mi hány méter!!! Szerintetek talált hibát? :-)

Le vagy szarva 2010.09.06. 13:04:26

@horex:
"csak a napi tartásod 8,000-be kerül az adófizetőknek
Gyúrsz odabenn, vazze?"

Kikérem magamnak. Szabadlábon, szabad madár, eltartom magam, néha bérgyilkolok, adószedőket nem tartok el.

lifelike 2010.09.06. 13:05:06

apeh csak a pénzt akarja, leszarja hogy jár e neki vagy sem
és ez nem jó

KCB 2010.09.06. 13:10:33

Nekem csak azt magyarázza el valaki hogy hogy oszthat jutalmat a bevételek túlteljesítése címén egy olyan cég amelyik pénzbírságokat szabhat ki?
Ez gyakorlatilag jutaléknak hívják...
Az APEH-ben tényleg retardáltak dolgoznak, az egyik utolsó erődítmény amelyik még nem dőlt össze a szakmai alkalmatlanság és korrupció címén. Remélem nincs már sok hátra nekik...

KCB 2010.09.06. 13:14:17

Amúgy simán át kéne nevezni AVH-nak, Adó Védelmi Hatóságnak mert a módszereik nem sokban különböznek. (rettegés és terror a módszerük, bárkit elő tudnak venni és olyan büntetést szabni ki rá amibe tönkremegy)

KCB 2010.09.06. 13:18:25

Jó lenne ha lenne valami közhasznú egyesület vagy alapítvány aki összefogja és képviseli az APEH károsultjait. Nem igaz hogy ez a cég hogy ki használja az emberek sebezhetőségét, megannyiszor visszaél a hatalmával és soha semmilyen felelősséget nem vállal.

alien 2010.09.06. 13:20:11

@Kerek Perec: már van az APÜSZ vagy mi

ÖcsiLiliMami 2010.09.06. 13:27:51

@Sieg: Ez a legjobb, legfrappánsabb megfogalmazás, amit valaha olvastam! Jó vagy!

Na, én két éve levittem a lányom Pécsre, vizsgázni. Kcsit elhúzódott, mire visszaértünk az autóhoz, 4 perce lejárt a parkolási idő. Csomag a szélvédőn, 2800 Ft bünti, befizettem, füstölögtem. Idén februárban, a gyerek tandija után járó adókedvezményt visszaigényeltem, kaptam egy levelet, hogy "eljárási illeték" címén az apeh levont 3000 Ft-ot. De miért, kérdem én?
Ezzel egyidőben jött a bíróságtól fizetési meghagyás, a parkoló cég beperelt, hogy fizessek 27 ezret, Eljárási illeték, ügyvédi költség, stb. cimén, és a meg nem fizett birságra. Szerencsére megtaláltam a csekket, beküldtem a bíróságra, megírtam, hogy semmivel nem tartozom, kérem vissza a 3 ezer forintot. Na és most jön a lényeg: a bíróság azt a választ adta, hogy pereljem vissza, ha akarom!!!
Mert az apeh nem adja vissza!!!
MIÉRT?!?!?!?!?

A perköltség sokkal többe kerülne! Igy ottragadt a 3 ezer az apehnál, a semmiért.
Sok kicsi sokra megy, kell a sok cezaromán jutalmára!!!!!!!!!!

funfun 2010.09.06. 13:47:56

@Rókakígyó: köszi, de az a vicc, hogy nincs felszólítás, csak egy folyószámla kivonat van, amit sima levélben küldtek el.

Artie 2010.09.06. 13:55:07

@csarlee: Úgy, hogy első fokon olyan szénné művelt emberek dolgoznak, akik vagyonosodási vizsgálat során a vagyonmérleget kockás papíron készítik el, és így megy tovább másodfokra, bíróságra.

Táblázatkezelő? Azmiaz?

Artie 2010.09.06. 13:57:10

@Kerek Perec: AVH van már, Alkotmányvédelmi Hivatal. Lemaradtál, bogaram? Pedig a narancssárgák megcsinálták pár nappal a választások után!

www.nbh.hu/

Pannon Puma 2010.09.06. 14:00:05

az adóbevallásnak egy windows telepítőhöz kellene hasonlítania, magánszemély és egyéni vállalkozó esetében max. 10 egyértelmű kérdéssel. bazi egyszerűen leprogramozható, egy sima folyamatábra alapján.

az apehban az a legjobb, hogy szerintük mindenkinek van egy komplett könyvelői-ügyvédi stb. csapata, és ha azt mondom, hogy a nulla bevételemből nem szeretnék könyvelőre költeni, kiguvadt szemmel mered rám. Az egész hivatali rendszer be kellene hinteni sóval. egy egyéni vállalkozó beadja az éves bevallást az apehnak, beadja ugyanezt az önkormányzatnak, beküldi a nyenyit, meg amit még nem küld be, mer nem is tud róla... micsoda tetves egy rendszer ez? egy kicseszett szerver kell, meg egy jó kis program (a sap nem jó, de ilyenekre való). ennyi. és akkor az önkormányzat pl. lekérdezhetné az őt érdeklő adatokat a rendszerből, és nem kellene plusz ezer oldalra ráírni a kicseszett adószámot meg a nevet meg a cipőm méretét...

zolika78 2010.09.06. 14:01:39

Tanulság: el kell rakni a 69616 forintot. Ezzel megkíméled magad egy csomó utánajárástól és kiadástól...

230e 2010.09.06. 14:02:54

Apehos dolgozóként a munkáltatómra bíztam az adóbevallásom.
- Mivel évközben elszámolták az adólevonásom, nagyjából 40.000 forintot kellett még befizetnem,
- mivel késve küldték meg hogy aláírjam, a négyhavi részletet sem kérhettem.

Az ellenőrük nagy része 6 hónapos tapasztalattal rendelkezik, mert akinek van egy kis esze már elment. Aki normális maradt, az azért maradt mert megetették a köztisztviselői hitellel, és nem egyszerű váltania.
További részük mindenre alkalmatlan ejtőernyős, vagy egyszerűen a munkájába magasról beleszaró, alkalmatlan, nagyképű, terhelt.

Az a keveset, aki helyettük is dolgozik azt pedig addig tapossák amíg szusz van benne, így egy idő után Ő is feladja.

Sajnos a létszámstop miatt nem lehet kirúgni az alkalmatlanokat, mert nem lehet a helyükre lelkesebb, esetleg dolgozó embereket.
Ezen az elmúlt 2-3 hónap sem változtatott semmit.

A kifelé irányuló kommunikáció nulla, a belső pedig még ennél is rosszabb.
Motiváció annyi van, hogyha nem tetszik akkor el lehet menni.

Az hogy 3 ember 3 féle választ adott, és ezért senkit nem rúgnak picsán, ez a szomorú az egészben.

MaxVal BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.09.06. 14:04:10

Szemét adócsaló vagy! Megérdemelted. Legközelebb, remélem, le is tartóztatnak!!!

:-)

Pannon Puma 2010.09.06. 14:07:27

a 220 nettó nem rossz, főleg ha azt nézem, hogy egy tanár pl. keres feleennyit (gyakorlatilag a minimálbértől nincs túl messze), és adott esetben van két egyetemi diplomája (de gyakori, hogy három). és még nyelvvizsgapótlékot sem kap, meg jutalmat se. meg kap havi egy ezrest kafetériára (hidegből a minimumot egy-két éve).

megélni nem lehet belőle jól, tudom, de ha már arányokat nézünk, akkor vegyük tudomásul, hogy a KÖZTISZTVISELŐK messze jobban keresnek, mint a közalkalmazottak. Sokan keverik a kettőt, pedig nem kellene...

tényleg az az érzése az embernek, hogy a hivatal nem értünk van, hanem ellenünk. ezen bazi gyorsan változtatni kellene. a hivataloknak!

elwood 2010.09.06. 14:25:39

jövőre rajta lesz egy söralátéten a bevallás oszt kész.

bár sokaknak a fizetésük is egy söralátétre kerül egy korsóba, fizetésnapon

2010.09.06. 15:14:44

@Szekszkazan: "hihi, nem vette észre, átbasszuk gyorsan" ez cigány mentalitás."

Mert téged még nem szopatott meg az apeh jogtalanul. Ha ilyet átéltél volna teljesen más lenne a véleményed. Igy outsider vagy, a véleményed súlytalan.

Pannon Puma 2010.09.06. 15:26:08

a feleségemnek egyik évben nem volt túl sok bevétele, annak is nagy része közalkalmazotti jogviszonyból. egy számot elírtunk, önellenőrzés, és mint egyéni vállalkozót behívták ellenőrzésre. bementem, mondom a csajnak, hogy ha a bevételét egy az egyben elcsalta volna, akkor se ér ennyit az egész, mire azt mondta, hogy a rendszer az önellenőrzést benyújtó EV-kat automatikusan behívja. ha öt forint bevétele volt, akkor is. mi ez, ha nem erőforrás-pazarlás?

egyébként rendesek és rugalmasak voltak, de elment vele neki és nekem egy jó félórám (plusz nekem a parkolójegy satöbbi.)

Anti Anyag (törölt) 2010.09.06. 16:36:31

@ninimimi: Ezt velem az APEH vagy 10 éve megcsinálta, úgy hogy a német gazdaság nem ezért jobb.

Az APEH-ban inkább az a gond, hogy nem egységes a követelmény rendszerük, azaz ki lehet fogni egy profit, de nagyobb esélyed van egy képzetlen, ráadásul bunkó munkatársra.

Nálam mindkettőre volt példa, lsd. fenti, amikor az APEH vette észre, hogy vissza jár nekem pénz, de olyan is, hogy a nő képtelen volt 30 db. számlát összeadni és egy fél délutánomba került, mire találtam olyasvalakit, aki nem a nőnek hitt, hanem újból összeadta a számlákat.

juhaszcs 2010.09.06. 21:50:40

Béla vazze Te egy igazi hülye vagy csak szólok.

spotty 2010.09.07. 09:01:23

Sajnos erre is csak azt tudom mondani, hogy Magyarország :(

nkiss82 2010.09.07. 13:22:08

Sajnálom a T. Ügyfelet és együttérzek a problémájával, de bárhonnan is származik az illető, jó volna, ha megtanulna magyarul, magyar helyességgel írni (ha már levelet küld a Homárnak):

-"be kell fizessek 997 Ft-ot önellenőrzési pótlék címén" -> be kell FIZETNEM vagy be kell, HOGY fizessek

-"Ha az Apeh alkalmazottja szúrja el,aki ért hozzá, akkor miért kell nekem fizessek?" -> miért kell nekem FIZETNEM?

-"Miért kell nekem olyan pénzért fizessek" -> FIZETNEM

-"Azért nekik nem kell fizessenek késedelmi pótlékot, hogy visszautalják?" -> nekik nem kell FIZETNIÜK vagy ŐK nem kell, HOGY fizessenek

Jó lenne, ha az emberek Magyarországon tudnának "ragzani"...

Circus 2010.09.07. 13:54:08

OFF
Én meg elmentem reklamálni a TESCO-ban, mert véletlenül elfelejtettek egy karton ásványvizet beütni.

Nem kicsit nézett az ügyfélszolgálatos hölgy, már ezért megérte :)
Került vagy 300 forintomba a móka, mielőtt valaki lehülyéz, de az érzés megfizethetetlen.
ON

Azzal kell egyetértsek, hogy nagyon rendet kellene tenni az APEH háza táján, hasonló ügy a családban szintén volt már.
A másik pedig, amit valaki szintén említett - vérlázító, hogy prémiumot fizetnek (és mekkorát...) a dolgozóknak... Bocsi, nem lehetne azt mondjuk esetleg visszaosztani, vagy mondjuk valami jótékonysági célra bedobni a KÖZÖSBE? Én nem járulok hozzá a prémium kiosztásához!

infy 2010.09.07. 21:30:30

Hát minket már szívatott meg az APEH, úgyhogy ha azóta jogosulatlanul pénzt küldenek rögtön megy vissza. Ha postán, akkor nem veszem át, ha bankszámlára, akkor visszautaltatom a bankkal ha személyesen beviszem, hogy kösz, de nem kell, hogy majd jól megbüntessenek érte.

balage51 · http://dohanymuzeum.hu/ 2010.09.08. 07:32:26

Én a napokban kaptam meg az APEH-től a TB-fizetésről szóló kimutatást. Ahogy tavaly, úgy idén is sikerült kiszámolniuk egy kis késedelmi kamatot, mert nem időben fizettem a csekkeket - szerintük. Most átnyálaztam minden papírt, de vagy nagyon hülye vagyok, vagy nem értem. Feketén fehéren meg vagyon írva: "az előírt kötelezettséget havonta, a tárgyhónapot követő hó 12-ig kell megfizetnie." Én ezt úgy értelmezem, hogy a januárra szóló csekket február 12-ig kell befizetni. Mi okozza a késedelmet, ha 02.12. helyett 01.21-én, 03.12. helyett 03.10-én, 04.12 helyett 04.04-én, 05.12. helyett 05.09-én, 06.12. helyett 05.26-án, 07.12. helyett 06.27-én, stb, stb. fizettem? Erre szeretnék valakitől magyarázatot kapni. A tavalyi évre összesen 198 késedelmes napot számítottak és köteleztek 308 Ft késedelmi pótlék megfizetésére. Nem azért sírok, mert nincs háromszáz forintom, hanem mert képesek kinyomtatni egy 5 oldalas levelet, csekket, ezt borítékba téve feladni, hogy fizessek 300 ft-ot. Erre van pénz. Na, tavaly mentem reklamálni, de Gizike megmondta a tutit, hogy ez márpedig ennyi és örüljek, hogy nem lőnek agyon ott helyben. láss csodát, idén is megkaptam a késedelmes iratot, már 255 késedelmes napért kérnek 507 Ft-ot. Ebből töredelmesen bevallok és elismerek 49 napot, amikor is év elején a magasságos apeh elfelejtette kipostázni a csekkeket, és 4 esdeklő levelem után 3-szor kellett bemennem személyesen és fél napomat ott töltenem, hogy kaphassak csekkeket, hogy fizethessek. Én hová számolhatok fel késedelmi díjat, amiért meggátolnak abban, hogy fizessek???? Szóval az idei levél is megjött, újabb egy nap lesz, mire ezt valaki nekem kimagyarázza. De nem baj, magyar ember arra született, hogy a hivatalokban töltse az életét hason csúszva, térden állva könyörögve a nagyok bocsánatáért.

MINE 2010.09.08. 14:25:18

A férjem azért nem kapta meg az APEH-tól idén az elektronikus adóbevallását, mert az adatrögzítő nénik ékezetesen rögzítették az e-mailcímét! :-)
Amikor felhívtam őket, közölték, hogy nem tudják az emailt újra küldeni (ezt nem értem miért, főleg, hogy ők voltak bénák)
Szabit kellett kivegyen, hogy elmenjen a Hivatalba, ahol kinyomtatták és aláíratták vele a bevallását... (XXI. század, meg internet nemzedék mi?!?)
Napra pontosan 1 hónap múlva utaltak...

cucurbita pepo 2010.09.08. 16:45:11

Nah igen...nem kellett volna semmit tenni,így lett vóna jó!

Beluci82 2010.09.12. 14:09:06

@Húzós Fazon: Remélem nem rám gondoltál...Mert ha igen annnyyyucccidrágakisfijjjaaabuzigyerek vagy...

Beluci82 2010.09.12. 14:13:28

@nkiss82: A "fizessek" egy helyes magyar szó, akárcsak a fizetnem...Te hol jártál suliba, Abszurdisztánban? Amúgy a cikk nem a fizessek-fizetnem szókról szól, hanem az Apeh-ról(ről),mert valószínű ebbe is bele fogsz kötni....
süti beállítások módosítása