Tékozló Homár

Pénz helyett bónt kapott a Media Markttól

2010.10.01. 08:55 | szily | 53 komment

Érdekes kérdést vet föl Krisztina: megteheti-e egy műszaki bolt, hogy ha árut vesz vissza, akkor nem készpénzt, hanem levásárolható ajándékutalványt ad helyette? Kapásból azt mondanám rá, hogy mivel egy valódi boltban a vevő megnézheti, megfoghatja az árut és informálódhat róla, a készpénzvisszaadás - ha rokonszenves és vevőbarát is - nem minden esetben elvárható. De akkor, ha egy áru valamely alapvető tulajdonságában tér el az ígérttől, és ezt az eladó is beismeri, nem nagyon látok más lehetőséget. 


Ma olyan történt velem, ami biztos hétköznapi, de elég elkeserítő, hogy ilyen a színvonal. Biztos mindenki elmondta már ezerszer, de Magyarországon nem minden a fogyasztóért van, hanem inkább a fogyasztó örüljön, hogy megvehet bizonyos dolgokat.
Tegnap az egyik nagy Media Markt-ban vásároltam egy sztereó headset-et computerhez, direkt USB-s csatlakozósat vettem, bár az drágább volt, de gondoltam így asztali géphez és laptophoz egyaránt tudom használni. Amint használatba vettem, egyből feltűnt, hogy ez nem sztereó, hanem mono, mivel csak egy fülemben hallottam a hangot. Mivel én utálom ezt az érzést, meg nehogymár ha az volt rá írva, hogy sztereó, akkor két füllel akarom hallani. Tehát visszavittem.
Már eleve a vevőszolgálaton fölényesen álltak hozzám, mikor kijelentettem, hogy az eszköz kimeríti a mono fogalmát. Az engem kiszolgáló hölgy egyből azzal kezdte "Talán az eszköz volt mono, amire rákötötte", mire én válaszoltam neki, hogy többfajta eszközön kipróbáltam, ugyanazt tapasztaltam. Erre odalépett hasonlóan szimpatikus kolléganőjéhez, megmutatva neki, hogyan nyitottam fel a felnyithatatlan csomagolást (az az átlásztó műanyag, ami formára van öntve, és hermetikusan le van zárva). Mivel én a közepének nekiestem ollóval, hogy minél kisebb erőfeszítésembe teljen kicsomagolni. Ezt látván a kolléga egy hangos morduló hangot hallatott magából, majd megkérdeztem az engem kiszolgálót, hogy esetleg valami probléma van-e azzal, ahogyan a terméket kinyitottam - nem téve hozzá azt, hogy örüljenek, hogy a csomagolást megőriztem, hiszen tudtommal csak a blokkot kell ilyenkor. Erre azt a választ kaptam, hogy: "hát igen, mer' így már nem tudjuk eladni". Erre én azt mondtam neki, hogy ha az eszköz alapvetően hibás, mert nem sztereó, hanem mono, akkor ugyan miért is kívánják azt újra értékesíteni? Erre persze nem kaptam választ, de már előre örülök, hogy megmentettem egy következő vásárlót.
Flegmán kapom a kérdést, hogy mihez akarok kezdeni, szeretném-e kicserélni, mire válaszoltam, hogy nem kockáztatnék még egy ilyen eszközt, inkább az árát szeretném visszakérni. Erre az volt a válasz, hogy csak ajándékkártyára tudom beváltani ezt az összeget, amit akármikor levásárolhatok. Azt szeretném kérdezni, hogy jogukban áll-e megtagadni tőlem a pénzvisszafizetést, és helyette egy olyan megoldást kötelezően elfogadtatni, ami arra kényszerít, hogy azt az egyszer elköltött pénzt még egyszer is náluk költsem el?

Üdvözlettel,
T. Krisztina
 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.01. 08:59:10

Meg szokta tenni. Elég általános, hogy nem a pénzt adják vissza, hanem levásárolhatod az összeget. Ezzel mi a gondod?
Körkérdés: ha egy adag kiömlött és nagyjából felmosott kávéban áll a gép, az ki fog vajon gyulladni?

۝merta-X 2010.10.01. 09:00:17

A mono az nem az, amikor az egyik hangszóró rossz, hanem az, hogy mindkettő szól, csak ugyanaz, míg a sztereóban eltérő. A Beatles mostanában fejlesztette ki.

dr. _mmm_ 2010.10.01. 09:00:57

fülhallgató zsinórjával kötöttem volna fel az eladót az biztos.. kötelességük a pénzt visszaadni.. pláne 3 napon belüli reklamáció esetében

۝merta-X 2010.10.01. 09:01:30

@enamel: Csak ha elmész otthonról.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.10.01. 09:01:54

Nincs joguk. De hát ez nem Keopsz fáraó kincse, hát levásárlod.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.01. 09:02:18

Mondjuk morogni ne morogjon, az tény. Visszahoztad, ő azért van, hogy visszavegye, ne fájjon neki, hogy dolgozni kell.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.01. 09:03:46

@۝merta-X: Akkor jó.

Krisztina, a MM-ban csak egyféle fülcsi van? Válassz másikat.

Sanyi 2010.10.01. 09:35:12

Ha csak az egyik fuledben hallod, akkor az nem mono, hanem hibas.

Mono: mind a ket fuledben ugyanazt hallod.

Sztereo: mind a ket fuledben mast hallasz.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2010.10.01. 09:38:21

"Amint használatba vettem, egyből feltűnt, hogy ez nem sztereó, hanem mono, mivel csak egy fülemben hallottam a hangot"

most vagy nem vetted észre h csak az egyik oldalon van hangszóró vagy rossz volt a füles. utóbbi esetben csere jóra.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.10.01. 09:43:06

Nem.
Nálam a Cora próbálkozott be hasonlóval, de miután kiröhögtem őket, kaptam a pénzt.

É2I 2010.10.01. 09:58:59

Velem ugyanez volt a szitu. De foglalkoztattam vagy négy eladót meg egy osztályvezetőt vagy két órán keresztül. A vége az lett, hogy egy másfajta készülékkel - ami egy tízessel drágább volt -, jöttem el tőlük. :)

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.01. 09:59:57

@É2I: írjátok már le, milyen fülest ne vegyek. Melyik márka?

RedWing 2010.10.01. 10:05:37

Egyrészt szopjon le az MM mert kötelesek visszaadni a pénzt, másrészt viszont nem értem, hogy miért is kell UBS csatlakozó ahhoz, hogy mind asztali gépen, mind laptopon használni tudd?

SomethinWild 2010.10.01. 10:10:32

@enamel: Itt túl hosszú lenne a felsorolás, inkább megmondom, hogy ne vegyél olcsó kakit. Maradj a középkategóriás sennheisereknél vagy AKG-nál, szerintem a többit felejtsd el.
Ja és egy tipp műszakilag kevésbé hozzáértőknek: egy, USB-sből nem létezik mono, nincs is rá megoldás, ahogy már többen is leírták, ha az egyik oldal nem szól, akkor az egyszerűen rossz. Kettő: jack-aljzatosnál már a csatlakozóból megmondható, hogy mono vagy sztereó a cucc: ha a csatin egy fekete "csík" van körbe, az mono, ha kettő, akkor sztereó. Aki magyaráatot szeretne, az forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Nyuszifüles 2010.10.01. 10:14:33

Nekünk (már ugyan olyan 2 db)speed link van,MM-ben vettük,nem egyszerre,kb.3000huf-ért/db,és meg vagyok elégedve vele.Nem nyomja a fülem(jó puha bőr),és tökéletes.
Aminek kicsi a füles része,az egy idő után nagyon fájó tud lenni ,az egész család (5-en vagyunk)-nak ez a tapasztalata.

Nyuszifüles 2010.10.01. 10:18:13

Megnéztem,kettő csík van körbe a csatin.:-),és nem USB-s:-(
(bár ez engem nem zavart eddig.:-))

AlexWolf 2010.10.01. 10:21:48

Még egyszer utoljára: NINCS MÁR A 3 NAPOS PÉNZ VISSZAFIZETÉSI GARANCIA!!!
www.fogyasztovedelem.com/forums/index.php?showtopic=229
Még egyszer a gyengébb képességűek kedvéért:
NINCS MÁR A 3 NAPOS PÉNZ VISSZAFIZETÉSI GARANCIA!!!

Helyette CSERE van. Ha nincs lehetőség a cserére, akkor levásárolható az ár.

DaM 2010.10.01. 10:22:41

A posztoló feltűnési viszketegségben szenved-e? A hőzöngés éppolyan káros az emberi és üzleti kapcsolatokra, mint a megalázkodás! Budaörsi, Örs vezér és Westend MM-ekben szoktam megfordulni (bár utóbbiban már jó régóta nem).

El kell mondanom, hogy igen, volt, amibe beletenyereltem és visszavittem. Fura módon viszont én kaptam vissza pénzt is és nem morogtak velem sosem. Szóval amilyen az Adjisten, olyan lesz a … tudjátok.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.10.01. 10:46:34

A poszt tolo egy muszaki zseni!!! :D

Tron65 2010.10.01. 10:49:08

@AlexWolf:
Az valóban nincs.
Van viszont hibás teljesítés miatti elállás a vásárlástól.
És ilyenkor bizony a vásárló választhat akár a KP visszafizetést is (feltéve, hogy nem bankkártyával, hanem KP-vel fizetett, ezesetben egy hangulatnyit bonyolultabb a helyzet).

É2I 2010.10.01. 11:01:43

@enamel: Fingom nincs, én egy asztali hdd-s felvevővel csörtéztem velük. Azért rágtam be rá, mert nem volt kikapcsolható benne a hdd (még a nem publikus szerviz menüjében sem), elég zajos is volt, no meg ha napi 24 órában megy, nem lesz hosszú életű, így hát visszacaplattam vele. Mondom nem azt kaptam amit szerettem volna. És elkezdődött a küzdelem.
Akkor törtek meg amikor, a harmadik szakértő sem tudta leállítani a hdd-t, ekkor dobtam be, hogy egy másfajta készülékkel megoldhatnák a problémát és már löktem is a típust. Nem kellet két perc már ott is voltak vele :P
Gondolom úgy unták már a pofámat, mint a szart. Meg főleg azt, hogy a legnagyobb nyugodtsággal kötöttem az ebet a karóhoz, hogy dugják fel az utalványukat, nekem a pénz kell.

fancy27 2010.10.01. 11:04:28

@enamel:
Te kretén. Itt őt átverték, megtévesztették. Megvett valamit, amiben nem az volt, ami rá volt írva. Na nehogy már köteles legyen elkölteni a pénzét másra, ha az nincs, amit venni akart! Ha nincs az, amit venni akar, akkor vegyen mást? Ha nincs sztereó fejhallgató, amilyet akar, akkor vegyen helyette villanyborotvát, mi, ha már egyszer odament? És nem érted, mi ezzel a gondja, he?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.10.01. 11:08:45

@enamel:
Ha mégse gyullad ki , egy kis benzinnel segitheted

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.10.01. 11:24:05

@horex: Most lépek kicsit,dógóm van
Jókat!

uni1002 2010.10.01. 11:26:02

@AlexWolf: Ha USB-s, akkor sztereo, ha egyik oldal szól akkor hibás, és ha három napon belül visszaviszed, a jegyzőkönyvben 3 féle megoldás szerepel beixeheltőként:
1. csere
2. levásárlás
3. az ára visszafizetése.
A Teszkó, Aldi, és Lidl, Spar áruházakban az az első kérdés, hogy melyiket kérem a listáról.
Fel sem vetődik, hogy nem akarnák az árát visszatéríteni. Eleget vittem már vissza sz@r kínai kütyüket.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.01. 11:31:20

@fancy27: Olyan bődületes gondjaitok vannak, hogy a mind a kettőtöknek a seggébe kéne dugni egy égő fáklyát, és fellógatni egy szál faszban a halászbástyára, hogy mindenki jól lássa. Az rtl klub meg közvetíthetné, sztereóban.

uni1002 2010.10.01. 11:32:54

@Tron65: Soha nem volt probléma, hogy mivel fizettem, simán a kasszából kivették a kp.-t és ideadták.
A Tecsóban még egy negyvenezer forintos kártyával vásárolt tévé árát is kézpénzel térítették vissza. És azonnal, közben a kolléganője írta a jegyzőkönyvet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.10.01. 11:34:51

lehet a fuled hibas

felenk az ilyesmi 2 perc
azt azert megkerdezik kp-t akarok vagy levasarlom
ja meg azt. hogy rossz-e vagy csak nem tetszik

Kenderice 2010.10.01. 12:17:58

Levásárlást a törvény nem ismer, az az eladó és a vevő egyéni megegyezése lehet csak.
Ha egy termék 3 napon belül hibásodik meg, a bolt köteles azt kicserélni ugyanolyan új termékre. Ha nincs lehetőség a cserére (elfogyott) akkor a vételárat vissza kell azonnal fizetni, különbséget nem lehet tenni a bankkártyás és a készpénzes vásárlási mód között.

bounty123 2010.10.01. 12:24:02

"direkt USB-s csatlakozósat vettem, bár az drágább volt, de gondoltam így asztali géphez és laptophoz egyaránt tudom használni"

Mert hang be- és kimenet az nincs ám minden asztali és laptop gépen.

Kozika · http://www.k-1.hu 2010.10.01. 13:10:57

Én egy wireless fejhallgatót vettem a Médiában, énis visszavittem, mert mono volt (mindkét fülben szólt, de csak ugyanaz a sáv). Nekem felajánlották szó nélkül, hogy visszaadják a lét, vagy levásárolhatom. Mivel tündibündi vagyok, levásároltam egy kiváló vezetékes fejhallgatóra...

hideg.gergo · http://hideggergo.blog.hu/ 2010.10.01. 14:28:40

Szerintem írták már, de azért én is.

Felhívom minden kedves Fogyasztóvédelmi Szempontból Rendkívül Érzékeny Iszonyatosan Okos Törvénybetartató Kommentelő figyelmét arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint NINCS PÉNZVISSZAFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE A KERESKEDŐNEK az un. bolton belüli kereskedés esetén.

Az, hogy a nagyobb kereskedelmi láncok élnek ezzel a lehetőséggel néha, az plusz és nem kötelező. Nekem spec a MM eddig minden esetben visszaadta a pénzem ha ilyen volt.

A vásárolt headset pedig két okból szólhat csak az egyik oldalon.

1. Simán hibás. Mert a sztereó és a monó közt az a különbség, hogy a monóban mindkét oldalon ugyanaz szól a sztereóban meg két különböző.

2. Lehet, hogy az ilyen USB headseteknél speciálisan kell beállítani a dolgokat.

ringer 2010.10.01. 15:09:58

A hatályos jogszabályok szerint a vásárlástól számított 3 munkanapon belül cseregarancia van, mivel ez a posztolónak nem tetszett, ajánlották fel helyette a vásárlási utalványt. Ha nem tudják cserélni a terméket, akkor visszakövetelhető a vételár.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.01. 17:31:10

Ez azért érdekes, mert én ha kell, drágábban is, de azért veszek dolgokat a Media M-ban, mert ha gar. időn belül elromlik, mindig kp.-t adnak vissza. Még úgy is, ha közben az eszköz ára jócskán lement.

És nem vitatkoznak.

lionking 2010.10.01. 18:36:39

Mennyi okos...
Ez nem 3 napos (ami már nincs is) meg nem is garanciális probléma.
Ez egy hibás teljesítés, ráadásul két eset létezik az egyik, hogy megtévesztő a termékinfo, mivel sztereonak van írva, de nem az, másrészt lehet hibás, ebben az esetben is érvényes az elállás joga a vásárló részéről.
Mondjuk agilis kereskedő helyében én azonnal kipróbáltam volna egy másikat, ha az is féloldalas, vagy mono, akkor szó nélkül fizetni vissza a pénzt, deee a nagykeres képét is kidekorálnám a majdnem sztereo fülessel.
Ha meg a próbált jól működik akkor feltételezem a vevő boldogan viszi haza a már igényei szerint működő fülest.

ringer 2010.10.01. 19:18:01

@lionking: Te is nagyon okos vagy. Egy hatályos jogszabály, csak neked: 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 7. paragrafus.

Sracz · http://dbworld.blog.hu/ 2010.10.01. 19:56:06

Ezelőtt 20 évvel is így volt... Vettem az akkori Corvin áruházban egy "jónevű" minihifit, aminek -mint otthon kiderült- a fele nem működött... Azt mondták, garanciás, vigyem szervízbe... Ott egy hónap után azt mondták, nem tudják javítani, adtak erről egy igazolást. Ezzel visszamentem a Corvinba, ahol megkértek, hogy válasszak egy másikat, vagy egy másik árút és rendezzük a különbözetet. Akkor vettem helyette egy "mégjobbnevű" kétkazettás rádiósmagnót, majd a 2500 Ft különbözetet megkaptam ajándék utalványban... Mi ezzel a baj? Te el akarsz költeni x összeget abban a boltban, ő meg akarja tartani azt az összeget. ennyi.

Vladimir Harkonnen 2010.10.01. 20:50:17

@AlexWolf: Nem zavar, hogy a linkelt fórumon szereplő dolgok már 6 évesek?

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.01. 23:32:52

@ringer: Tudod hogy lehet összezavarni azt, aki ezt idézgeti? Megkérdezed, mi van a nyolcadikban. Vagy a hatodikban, esetleg az ötödikben. Mikor már nagyon szenved, kegyelemdöfésként kijavítod, hogy hol baszta el a hetediket.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.10.02. 00:22:26

Anno az en szemem is levasarlasi utalvannyal szurtak ki amikor visszavittem a MM-ba a nem normalisan mukodo MP3 lejatszom (nem keves penzbe kerult a lejatszo).

Ugy latszik a MM-ban ez a modi, hogy kezpenzt nem adnak.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.02. 15:58:14

Kicsit elszaladt veletek a ló, cukojbojsókák.
20 éve az eladó szívességet tett ha megmozdult egy boltban, ha láthatóan tizenévesen mentél be vásárolni, megkérdezte, honnan van a pénzed, és biztosan nem loptad-e, ha megvettél valamit, és meggondoltad magad, akkor úgy jártál.. Ehhez képest most...

hátmért 2010.10.02. 18:14:39

Üdv a bont beváltók csapatában!
Én áprilisban! vittem vissza a Tamarisba egy cipőt, a bont a múlt héten tudtam levásárolni. Addig: 2 hetente elzarándokolni az Allee-ba, mert csak abban a fióküzletben lehet levásárolni a bont, ahol a terméket eredetileg vetted. (Akkor is, ha esetleg egy üzletláncról van szó)Mivel a kínálat enyhen szólva is csapnivaló volt, tavaszból ősz lett, mire a Tamarisnál pihentetett pénzemet végre felhasználhattam. De ez még nem minden. A második cipő lényegesen drágább volt, elővettem a bankkártyát és akkor felsivított az eladó, hogy azzal nem fizethetek bonos vásárlásnál. A hátmért-re a választ, na ugy e hogy kitalálják. Csak, énnnemtudom, a fönökségdöntöttígy stb, stb.Készpénzt nem hordok, OTP automata csak a Fehérvári úti piacon van. Oda ki, üzletbe vissza.
Ezúton üzenem Áginak Párizsba: vissza ne települjön Magyarországra!!!

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.02. 18:46:23

@hátmért: Biztosan tönkrementél volna bele, ha valamelyik másik automatából veszel ki pénzt... aki ennyire fillérbaszó, az nyugodtan sétálgasson a városban, legalább jó levegőn van.

Gilfanon 2010.10.03. 11:36:05

Sziasztok!

Úgy gondolom egy kicsit keveredik itt minden mindennel. Pár dolgot szeretnék tisztába tenni. Pár posztolónak elő kéne kaparni az utolsó 2005-ös fogyvéd törvényt meg a ptk-t.

3 nap még mindig van, de csak a hibás teljesítésre vonatkozik (azaz ha rossz a termék). Téves vásárlás már nincs (nem tetszik a színe, már van vagy stb. Ilyenkor így járt a vásárló. Viszont ha hibás a készülék akkor nem a fogyvéd törvény szerint kell eljárni, hanem a PTK 277 szerint, amiben 4 eset van: 1, visszakapom a pénzem ( igen, elállhatok és visszakérhetem a pénzem) 2, kicserélhetem 3, levásárolhatom 4, árengedményt kérhetek. Ezek közül viszont a vásárló dönt!
Abba már bele se megyek, hogy gondolom a nem jótállásos a termék, hanem szavatosság vonatkozik rá. Így az eladónak kell bizonyítani fél évig, hogy ő nem hibásan adta el. Azt meg külön megnézem melyik tudja ezt bebizonyítani. Utána viszont a vásárlónak kell bizonyítani, hogy eleve hibásan vette meg.

Üdv
G

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2010.10.03. 15:11:56

Nekem adtak egy papírt a visszáruról, amit akár pénzre is válthattam volna a pénztárnál, pedig mindössze annyi volt a hibája a fejlhallgatónak, hogy nem fért rá a fejemre. A "maga szerint ezt így el lehet adni?" kérdést nálam is eljátszották. Csomagolás ugyanaz a típus, mint a posztolónak.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2010.10.03. 15:12:59

@Peti817172M: Ja, és a Westendben volt. És nem első eset, hogy működőképes árut vesznek vissza tölem. Igaz abban első, hogy nem volt ép a csomagolás.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.03. 20:22:44

@Peti817172M: Legközelebb rontsd el. MOndjuk rakd be a mikróba pár percre. Akkor nyugodtan lehet hivatkozni arra, hogy nem működik.

Westendben amúgy köcsögök, csak addig érdekled őket, amíg fizetsz. Nekem a laptopommal volt baj, oszt' elhajtottak.

Szőkebácsi 2010.10.04. 05:45:14

@Sanyi: Mármint? egyik oldalt Kim Wilde szól a másikon meg Tankcsapda?
Köményen(!) és kitartóan kell fellépni, és a paraszt visszaadja a pénzedet.

Tünde87 2010.10.07. 04:50:29

Nekem két zöld csík van a jacken, az jò-e?

kekegsm 2010.10.19. 10:37:10

@Szőkebácsi: Mármint te adod vissza a pénzét? Mert én így értelmezem a hozzászólásod...

kekegsm 2010.10.19. 10:39:07

@enamel: Szóval szándékosan rongálsz, csalsz. Gondolom a Windowsod is lopott, amiről fórumozol. Az ilyen hozzáállás, mint ami neked van, okozzák azt, hogy az üzletekben gyanakvóan állnak minden vevőszolgálati problémához.
süti beállítások módosítása