Tékozló Homár

Más adatokat diktált be a csaló, a ritka nevű utast mégis megbüntette a BKV

2010.11.16. 12:57 | szily | 125 komment

Igazi BKV-s horrorkomédia közepébe került Zoli. Éppen a friss büntetését fizette be, amikor kiderült, hogy a nyilvántartás szerint még 2006-ból van egy ki nem perkált bírsága, így 2000 helyett hirtelen 26 ezret követeltek tőle. Zoli tudta, hogy akkor nem büntették meg, így utánajárt az ügynek. Kiderült, hogy egyetlen adata sem stimmel. A furcsaságok akkor kezdődtek, amikor olvasónk aláírásvizsgálatot kért. Krimi lejjebb:



Egy igen érdekes történetre szeretném felhívni az Olvasók figyelmét a BKV-val kapcsolatban.

Történt az eset 2010. októberében, amikoris az egyik járaton megbüntettek. Becsületes ember vagyok, így odaadtam a papírjaimat az ellenőrnek, elismertem vétkességem. Az ellenőr elmondta, hogy ha 8 napon belül bemutatom az érvényes bérletemet az Akácfa utcában, a 12000 forintos büntetés 2000 forintra mérséklődik.
 
Így is tettem, néhány nappal később vettem erőt magamon, hogy bemenjek. Odaadtam a csekket a hölgynek, a diákigazolványomat, valamint a büntetés napján érvényes bérletemet. Pötyög pötyög, majd váratlanul visszatolja a papírokat, hogy nekem 2006-ból elmaradt tartozásom van, így nem él az a bizonyos "bérletbemutatásos" szabály, és hogy fizessem ki a 2006-os, meg a 2010-es büntetést, összesen 26000 forintot. Leesett az állam, mert tudtam, hogy nem büntethettek meg, és reklamálni kezdtem. A hölgy adott egy telefonszámot, hogy reklamációkat itt fogadnak.
Nosza neki, hívtam is. Elmeséltem a telefonszámon elért hölgynek a sztorit, hozzátettem, hogy itt valami félreértés van, mert az én nem lehettem. Mondta, hogy menjek fel az irodájába, előkeresi a vitatott papírokat, és megbeszéljük.

Felmentem, majd aláíratott egy papírt, hogy "én most betekintést nyerek a büntetés blablabla...", majd végre megnézhettem azt a bizonyos 2006-os büntetést, mert már nagyon kíváncsi voltam.
Itt kezdődik az igazi történet. A büntetést "Bediktálás" alapján állították ki, de ami a legviccesebb: a nevemen kívül semmi nem egyezett azon a rohadt büntetésen. Sem az anyja neve, sem születési dátum, sem lakcím nem stimmelt. Elismerem, nem túl gyakori a vezetéknevem, nem Kiss Jánosnak hívnak, de találkoztam már olyan emberrel, akit úgy hívnak mint engem.
Itt (én legalábbis úgy gondolom) jogosan tettem fel a kérdést, hogy miről beszélünk, valamint hogy hogy a p***ába párosítottak hozzám egy büntetést, amin csak a név egyezik!? Természetesen választ nem kaptam a kérdésemre...

Egy hosszabb vita után abban maradtunk, hogy másnap menjek vissza, jön egy Igazságügyi írásszakértő, majd ő eldönti hogy az az én aláírásom szerepel-e a büntetésen.
Ezt követően hazautaztam vidékre, hogy minél több hivatalos iratot össze tudjak szedni az adott dátum körül, amin szerepel az aláírásom. Össze is szedtem banki szerződéstől kezdve lejárt diákigazolványt, mindent, amit találtam. Eljött a másnap, találkoztam a szakértővel. Meglepődött buzgóságomon, mert ilyenkor próbaírás alá szokták vetni az embert, de ettől eltekintett a hihetetlen mennyiségű, vitatott dátumhoz közeli aláírásminta miatt.
Egy kb. 20 perc, fél óra hosszúságú vizsgálat után azt állapította meg, hogy: "Mivel nincs elég bizonyíték, hogy az Öné lenne, így elengedjük a büntetést. Inkább hagyunk futni egy lehetségesen bűnöst, mint ártatlanul büntetünk valakit." Korrekt filozófia, gondoltam magamban. Erről azonban semmiféle papírt nem adtak akkor. Mondta, hogy 2 hét múlva jön újra, addigra elkészíti a jelentését, és azt majd kipostázzák, és azzal a papírral befizethetem a jogos, 2000 forintos büntetést.

Gondoltam zsiráf, ez is letudva. Két héttel később azonban váratlan meglepetés ért. Kiküldték a papírt, amin a 26000 forint büntetés megfizetését követelik rajtam, ugyanis az aláírásminták MEGEGYEZNEK! Mondanom sem kell, eléggé zokon vettem a dolgot. Felhívtam az írásszakértőt, hogy mégis ez most akkor tulajdonképpen mi a f**z!!?? Mondta, hogy menjek be hozzá, és megbeszéljük a dolgot. Be is mentem hozzá, a testvérem, barátnőm, és egy diktafon társaságában. (a diktafonról nem tud)

Ott ő közölte, hogy a szakértőknek az a dolguk, hogy véleményt nyilvánítanak, majd megváltoztatják, majd megint véleményt nyilvánítanak. Hosszas vita után, amit most nem részleteznék, azt mondta, hogy megvizsgálja azokat az írásmintákat, amiket akkor frissen írtam, majd megpróbálja meggyőzni magát arról, hogy az mégsem az enyém, és megváltoztatja a véleményét, majd mondott egy időpontot, amikor hívjam az ügy kimeneteléről kapcsolatban. Fel is hívtam, közölte, hogy hívjam másnap. Másnap hívom, és furcsán, dadogva, közli hogy valamiféle vezetőségnél van az ügyem, ők fognak dönteni róla, mert hogy ő megváltoztatta a véleményét, valóban nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az én aláírásom lenne rajta.
Hallatszott a hangján, hogy valami sántít.

Felhívtam újra azt a telefonszámot, ahol először jártam, és a hölgy, aki emlékezett az ügyemre, mondta, hogy ő nem tud semmi ilyesmiről, őt erről nem tájékoztatták, hogy változott volna akármi is. Majd egy hét múlva fog menni az írásszakértő, és majd akkor megkérdezi tőle, hogy akkor mi a helyzet, és hívjam fel ez ügyben. Megköszöntem a segítségét, majd leraktam.

Azóta még nem telt el az egy hét, most várok a fejleményekre. Kíváncsi leszek...

Nekem eléggé lehúzás szaga van a dolognak, biztos hogy követelni fogják a szaros pénzüket, mert nincs jobb dolguk, csak hogy diákokat szopassanak, meg abból adjanak végkielégítéseket... Nem fogom befizetni a büntetést, ez biztos, inkább fizetek többet egy ügyvédnek, de nem egy ilyen kókler bandának...

Üdv:

Zoli

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.11.16. 14:07:15

@igazságos:
Egy domolykózás soha nem lehet kárbaveszett.

igazságos 2010.11.16. 14:08:24

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): Ezzel vitatkoznék, ha nem a megfelelő emberrel csinálod, akkor szerintem lehet. Ha már lúd, legyen kövér elvet kell alkalmazni. Domolykózni is tudni kell, na. :D

elwood 2010.11.16. 14:09:27

furcsa az elbeszélés ...

elismertem vétkességem, ...

nem említi, hogy otthonhagyta a bérletet, csak szűkszavúan annyit, hogy pár nap múlva volt nála egy visszamenőleg érvényes bérlet

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.11.16. 14:10:43

@igazságos:
Most akkor lúd, vagy domolykó?
Telejesen összekeveredtem.

bounty123 2010.11.16. 14:14:34

Tényleg hihetetlen, sántít a sztori. Eleve minek írást vizsgálni, ha minden más adat rossz? Kapásból bemondásos csalásra utal. Igazolványszám vagy bármi?

igazságos 2010.11.16. 14:15:08

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): én is, azt hiszem az áfás számolás eléggé megzavart.

Foddi 2010.11.16. 14:16:15

Nekem is volt hasonló történetem, de ez még évekkel ezelőtt volt. Kaptam egy ajánlott levelet a BKV-től. Akkor szegény nagymamám volt otthon, mit sem sejtve átvette. Kibontjuk, és lásd bünti, és felszólítás olyan bliccelésért, amit el sem követtem. (Akkoriban nem is jártam Pesten, konkrétan azt sem tudtam, hogy létezik olyan járatszámú busz). Bementem az Akácfa utcába, és kérdeztem az adatokat. Az egyéb adatokból rájöttem, hogy az egyik általános iskolai "barátom" az elkövető, de a BKV-nak ezt nem mondtam meg, ők törölték a dolgot, mert semmilyen más adat nem egyezett. (akkor még nem kellett aláírást bizonygatni) Én elmentem a kedves ismerősömhöz és adtam neki 2 db jegyet, hogy legközelebb ezeket használja és ne az én nevemet.

zépont 2010.11.16. 14:17:15

Zoli, Zoli, gyanús vagy nekem: Te sz..ni jársz a BKV-hoz.

Géza, kék az ég! 2010.11.16. 14:19:11

@igazságos: Hát, ezt nem hiszem :) Ha lemeszelnek gyorshajtásért, akkor ott helyben igazoltatnak is és ha csak felmerül a személyazonosságot illetően bármi kétely, már van egy "Ismerd meg a legközelebbi rendőrörsöt!" ingyenes túrád, elővezettetéssel. Mert ugye, nem tudtad hitelt érdemlően igazolni saját személyed...
Ha az objektív felelősséget kérded, ott talán lehet trükközni, mert nem konkrétan a járőr állított meg.

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
No, erre nem gondoltam, de rafkós! Csakhogy te is hozod a tanúdat és kész. Ha ott helyben nem hív rendőrt, bukta. Ezért van az ellenőröknél (bármilyen volános esetében) mobil, illetve nem engednek le a kocsiról.

Itt most jön a válasz: személyi szabadság korlátozása, egen, ez a BKV esetében (busz, villamos, troli) necces. Metró esetében nehezebb meglépni, meg ott barátságtalanabbak (?) az ellenőrök.

igazságos 2010.11.16. 14:19:52

@Foddi: Balek vagy. Legalább jól elverted volna a "kedves ismerősödet". Én biztos nem védtem volna meg, legalább egy kicsit szarja már össze magát a kedves barátod. Mellesleg, ha akkor ilyenekkel keveredtél össze, akkor most milyen szívbéli barátaid lehetnek? Ismered a mondást: Madarat tolláról, embert barátjáról.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.11.16. 14:20:40

@igazságos:
Domolykót számolni sokkal egyszerűbb, mint áfát.
10 pecásból 9 ezt ajánlja.

Montezuma 2010.11.16. 14:24:13

@igazságos:

"Amúgy hasonló a helyzet a rendőri büntetéseknél, ha elkapnak gyorshajtásért. Úgy tudom, ott is be lehet diktálni a haragosod nevét, hogy ő vezette a kocsit. Valami ilyesmi van ott is, de nyugodtan kijavíthattok."

Ezt azért gondold át még egyszer!:)

SomethinWild 2010.11.16. 14:30:21

Bennem fel sem merült, hogy nem igaz, volt már épp elég hasonló tapasztalatom a BKV-val. nem írom le őket, megfelelő helyeken már megtettem. Mindazok ismeretében abban a pillanatban, amikor a néven kívül semmi más nem stimmel, lehet venned a kalapodat és mély meghajlással távozhatsz. Még mindig igaz az az alaptétel, hogy a vádlónak kell bizonyítani a bűnösséged, és nem neked az ártatlanságod. Polgári alapjogod ez, élj vele. Ha pedig bíróságra akarják vinni az ügyet (nem fogják, hidd el), akkor már egy, a fentinél függetlenebb írásszakértőt kell bevonjanak. Azzal pedig a BKV írás"szakértője" is nagyot bukhat.

SÜN 2010.11.16. 14:47:35

BLICCELJEN AKI CSAK TUD, AHOL CSAK TUD! CSÖVESHÚGYBAN ÜCSÖRGÉSÉRT NEM JÁR PÉNZ! ÉS KÜLÖNBEN IS: ÖNNEK JÁR!

stefcoffee · http://www.egeszsegeskavek.hu/ 2010.11.16. 14:51:48

Húú, ez nagyon durva. Főleg azért, mert tisztességesen szeretett volna eljárni, és még Őt vágják át. Győzzön az igazság, teljesen nevetséges a büntetés. Ha csak a név stimmel, meg az "aláírás", gondolom az "Anyja neve" azóta sem változott. :-)

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2010.11.16. 15:10:00

és ha valaki bediktálja, hogy ő kovács istván, aki itt és itt lakik, akkor az ország MINDEN kis pistáját megbüntetik, a többi személyes adattól függetlenül?
na ne! ez azért durva!

Zöldegér 2010.11.16. 15:13:23

Velem is megcsinálták, hogy egy jogos büntetéshez hozzácsaptak két jogtalant, és úgy küldtek ügyvédi felszólítást. (apám vette át, mert csa kaz ügyvédi iroda címe volt rajta)Összetéptem, és belevágtam a kukába, azóta se kerestek újra. Ez 2 éve volt. Szal nem kell betojni, csak próbálkoznak.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.16. 15:18:59

"a nevemen kívül semmi nem egyezett azon a rohadt büntetésen. Sem az anyja neve, sem születési dátum, sem lakcím nem stimmelt."
Máris mehet a per, ha akarják, kíváncsi vagyok, a bíróság mit ítélne...

"Erről azonban semmiféle papírt nem adtak akkor. "
A korrekt eljárás... mondjuk utólag könnyű kitalálni, hogy kérni kellett volna.

"Nekem eléggé lehúzás szaga van a dolognak, biztos hogy követelni fogják a szaros pénzüket, mert nincs jobb dolguk, csak hogy diákokat szopassanak, meg abból adjanak végkielégítéseket... "
Várd meg, amíg bíróságra kerül, és hitelrontásért húzd le őket...!

Kardics 2010.11.16. 15:27:19

Én mondjuk bármilyen nevet aláhamisítok, gondolkodás nélkül. Na aztán azon rágódjon a szakértőkalauz.Biztos, hogy párját nem találja a világon, mert ugyanúgy még én sem tudom leírni mégegyszer.

.lll. 2010.11.16. 15:31:33

feleslegesen nem futkorászunk az akácfa utcába,bizonyítgassanak ők,ha akarnak
szarházi banda

homar-fan 2010.11.16. 15:33:32

Ott cseszted el, hogy mikor nem engedték befizetni a 2 ruppót 15 perc múlva vissza kellett volna menni, idézem:

"Megbeszéltem a dolgot a kolléganőjével, azt üzente ezt most fizessem be"

Papír átvesz, hogy befizettél és innentől lesz@rni a BKV-t .... :)

Bár ezzel szerintem még mindig lehet próbálkozni :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.16. 15:48:00

Másik, hogy valszeg a szakértő akenyőanyagot várta volna... ...rohadjon meg, ott a hol van...
...független szakértővel is megnézetni, és ha mégis a postolónak van igaza, akkor BKV állja a szakértő költségét!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.16. 15:53:39

@Montezuma: Bediktálhatod, ha arendröknek nem tűnik fel, hogy a személyik más név van :D

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.16. 15:53:44

@Kardics: Az volt már, hogy "az ilyenek miatt tart itt az ország"? Forradalomról falhoz állításról volt már szó?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.16. 15:55:16

@igazságos: Ja úgy érted, ha lefotóznak?
Nem, ott azt kell bizonyítani, hogy nem te vezetted. Ami mondjuk megint csak ellentétes az ártatlanság vélelmével, de az más kérdés...

Roberto1 2010.11.16. 15:55:51

Öcsémnél ugyanezzel próbálkoztak, szórol-szóra. A sorban előtte álló sráccal is, aki az állítólagos régi büntetése idején nem is volt kicsiny hazánkban...
Öcsit egy-két hónapig szivatták, leveleket küldtek, majd jött a BKV-s ügyvéd, akkor "vettem át" az ügyét. Ügyvédhez be, lássam az iratokat, semmi nem egyezik, "A lánctalpas anyátok, viszont hallás, nyasgem!" mondás... azóta kuss.... :o)
Undorító banda! Annak a fizetéséből vonatnék le minden költséget (idő, levelezés, stb...), aki nem vette a fáradtságot, hogy összenézze az adatokat a bírság jogosságának megállapításakor!

rémTündér /aprócska kismacska./ 2010.11.16. 16:08:40

engem most buntettek meg, megjegyzem jogosan, de mivel ho vegen koltozom videkre, majd elotte befizetem a 12000 forintot..... 20 forintosokban. :)

T@Z 2010.11.16. 16:11:36

Ha nem tud a diktafonról, akkor még jól be is perelhet téged barátocskám, teljesen jogosan.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.11.16. 16:18:34

A ravatalos rész a felmenővel volt már?

2010.11.16. 16:28:24

@ColT: bocs, le vagytok maradva. Pont az ilyen trükközések miatt vezették be az objektív felelősség elvét: az fizet, aki a kocsi tulajdonjoga/üzembentartója. Aztán verje le a haverján a büntetést akinek kölcsönadta a kocsit.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.16. 16:29:33

@Kulics: Én is ezt írtam.

"azt kell bizonyítani, hogy nem te vezetted."

edameda 2010.11.16. 16:31:54

Más országokban szinte lehetetlenség jegy nélkül utazni tömegközlekedési eszközökön, mert a bejáratnál lévő kapukon nem lehet átjutni csak érvényes jeggyel./Anglia, USA, Canada, stb./
Itt kifizetőbb a marcona és jórészt alacsony intelligenciájú biztonsági őröket a bejárathoz állítani, mint megépíteni a kapukat, ahol nem lehet fizetés nélkül bejutni,így foglalkoztatva vannak azok az emberek, akiket nem vennének fel sehova,
más részt lehetővé teszi a BKV a folyamatos bliccelés lehetőségét, mert így olyan extra bevételhez jut, amellyel fenn tudja tartani az imént említett emberek jövedelmét, ezen kívül hatalmas haszonra tesz szert a folyamatos büntetések beszedésével, ami horribilis összeg a jegy árához képest.
Véleményem szerint ezt az állapotot érdeke tartani, mert a többség előbb-utóbb fizet és ezért a BKV nem riad vissza semmilyen eszköztől,olyan régi pártállami beidegződéssel.
Konkrétan a cikkhez hozzászólva: vajon ki fogja megfizetni az utasnak a költségeit, amikkel igazolni próbálja ártatlanságát? Pillanatnyi patt helyzet számára az, hogy a valós büntetését halmazatiként kezelik.
Jelentkezzen ki a jelenlegi lakcíméről, aztán keresheti a BKV.

igazságos 2010.11.16. 16:46:10

@SÜN: CSAK AZ IDIÓTÁK FIZETNEK, ÉN INGYEN ÉS BÉRMENTVE UTAZOK, MEG AZ IS, AKI VELEM VAN! NA, EZT CSINÁLD UTÁNAM! FELMUTATOM AZ IGAZOLVÁNYOM, ÉS KÉSZ! :D

igazságos 2010.11.16. 16:49:20

@Géza, kék az ég!: Nem jól tudod, mert rendszámod alapján azonosítanak be mindenkit. Erre még utána fogok kérdezni, egyszer már kirtágyaltuk ezt. Ezt csak a rendőrök tudhatják, az átlagember nem.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.16. 16:51:38

@edameda: "Itt kifizetőbb a marcona és jórészt alacsony intelligenciájú biztonsági őröket a bejárathoz állítani, mint megépíteni a kapukat,"

A jegybevétel alig fedezi a jegykiadást és ellenőrzést. Az egészet el kéne felejteni, és mindenki ingyen uatazhatna. Sokan átszoknának a kocsiról, sokkal élhetőbb lene a város. Ja, a P+R parkolókat létesíteni kellene, nem megszüntetni. Ez fontosh!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.16. 16:54:20

@T@Z: "Ha nem tud a diktafonról, akkor még jól be is perelhet"

Van bíró, aki efogadja bizonyítéknak. Perelni meg akkor perelhet, ha nagy nyilvánosságnak közzéteszem.

Foddi 2010.11.16. 17:25:00

@igazságos: Azért engem ne minősíts! És különben is réges-régen elváltak útjaink...És a barát szó is idézőjelet kapott nem hiába...Mindegy...A lényeg, hogy akkor még nem kellett aláírósdit játszani.

noirA 2010.11.16. 17:26:49

Én azt nem értem, hogy miként került a nevéhez a büntetés. Ha a hamis büntetés 2006-ban történt a valós meg 2010-ben, hogy párosították az emberhez? Találomra? Óóó van ott egy logó büntetés 2006-ból, nem baj itt egy ilyen nevű ember, akit most büntettek meg. Varrjuk gyorsan a nyakába.

Vagy még is hogy? Persze tudom BKV, de logikátlan az egész.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.11.16. 17:33:34

Nem is tudtam hogy a bkv-s buntetes nem evul el 4 ev alatt.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.16. 17:38:44

Érdekes, nekem ilyen problémám még sosem volt.

Dr. Zwickenbelthoffer Aladárné

Géza, kék az ég! 2010.11.16. 18:20:54

@igazságos: Az irataidat sem kérik el? Rápillantanak a rendszámra, felírják és mehetsz? Nem kapsz csekket, amin befizethetd a bírságot? Nem szólítanak fel a jogosítvány és a forgalmi átadására?

Márpedig a jogosítvány ugye, a te nevedre szól és fényképes, egyben, személyazonosság megállapítására is alkalmas.

A forgalmiban pedig ott van a tulajdonos, adott esetben az üzemben tartó neve, ha ezek egyike nem egyezik a jogosítványban szereplővel...ugye?

igazságos 2010.11.16. 18:38:29

@Géza, kék az ég!: Mondom, ezt majd meg fogom kérdezni még egyszer, pontosan hogy zajlik. Erről sztorizgattunk a rendőr rokonommal, hogy zajlik az eljárás, mikor mit kell mondani. :)

Xezs 2010.11.16. 18:51:48

@igazságos: Nekem is voltak szarházi ismerőseim, ettől én még különbnek tartom magam tőlük. Mindig kerülhet szar a palacsintába, kérdés persze hogy kihajítod-e a szart vagy melengeted magad körül.

Annak meg nézz utána, hogy ki a felelős gyorshajtáskor, mert már elég régóta más a törvény, mint amit te írsz. A tévé is tele volt azzal, hogy objektív felelősség van, vagyis azon verik le a büntetést, aki a tulaj/üzembentartó. Persze lehet bizonyítani hogy más vezette a kocsit, de ha nem sikerül akkor fizet a tulaj.

@Kardics: Azt te csak hiszed. Az írásszakértőt nem véletlenül hívják szakértőnek. Az nem azt csinálja, amit én mint laikus csinálnék, hogy ránéz egy pillanatra aztán jónapot, hanem órákig elemzi a betűkapcsolásokat meg mindenféle szart amit sok-sok év alatt tanul meg kielemezni.

Xezs 2010.11.16. 18:54:29

@Géza, kék az ég!: Szerintem elbeszéltek egymás mellett. Te arról beszélsz, mikor meg is állítanak, igazságos meg arról, amikor csak traffipaxoznak de nem állítanak meg.

Ez utóbbi esetben volt az nagyon sokszor, hogy azt hazudták a tulajdonosok, hogy nem is ők vezették az autót a kérdéses időpontban. Így a régi törvény értelmében nem büntethették meg. Megjegyzem vicces, hogy csak úgy, bemondásra elengedtek több tízezer Forintot, nem csoda hogy mindenki hülyének nézte a törvénykezést meg a rendőrséget.

Na ezt a gyakorlatot hivatott megszüntetni az objektív felelősség elve, itt aztán lehet hazudozni, hogy ki vezette a kocsit, mert ha nem tudod hitelt érdemlően bizonyítani, akkor bizony te fizetsz, mint tulaj vagy üzembentartó.

A végét már inkább igazságosnak írtam, mert ahogy látom te érted ezt.

igazságos 2010.11.16. 19:04:18

@Xezs: Különben tavaly júliusban hallottam erről is, de persze azóta megváltozhattak a jogszabályok. De beszéltek erről, és igen, azt mondtam, amikor nem állítanak le, hanem csak lefényképeznek. Ilyenkor elküldik az adatokat a központi adatbázisba, ott van a rendszám, és az alapján fognak téged elérni. Ha azt mondod, hogy nem te ültél az autóban, hanem a haragosod mondjuk, akkor megúszhattad a dolgot.

Géza, kék az ég! 2010.11.16. 19:13:47

@igazságos:
Okés, de ha nagyon érdekel, holnap estére be tudom írni a pontos ügymenetet és a jogi hátteret.

A rendőr ismi mindig jól jön :)

@Xezs: Igen, ez is lehetséges. Mivel az objektív felelősség elve alapján neked, mint tulajdonosnak is érdeked, hogy a hatóság pontosan tudja, ki vezette a járművet, nyilván nem vállalod magadra, ha nem te vezettél.
Különösen, ha nem "csupán" vagyoni kár keletkezett.

Xezs 2010.11.16. 19:26:39

@Géza, kék az ég!: Ugyan már, manapság betépve-berúgva halálra gázolsz valakit aztán max. kapsz valami fos 3 évet. Mindig röhögök az ilyen esetekben hozott ítéleteken. A gazdasági károkozókat jobban büntetik...

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.11.16. 19:57:05

engem vasárnap rajtakapott az egyik ellenőr azon, hogy otthonfelejtettem a bérletemet, és villamosra merészeltem ülni. persze hogy 20 méterrel a végállomás előtt jött oda buzerálni. tegnap elmentem befizetni a 200 ft büntit a bérletfelmutatásra, erre a pénztáros picsa közölte velem, hogy amíg nincs új bélyeg a diákigazolványomon, addig nem fizethetem be a büntit. basszák meg! az előző féléves bélyeg október 31-ig érvényes, és én még azelőtt vettem ab érletet.
akinek az az ötlete támad, hogy bkv ellenőrként szeretne dolgozni, kérem lője fejbe magát.

igazságos 2010.11.16. 19:57:47

@Géza, kék az ég!: Ugye? Én is azt mondom, kapcsolatok, ismertségek minden előtt! Tanulás, ész csak másodlagos dolog. :)

Vajmaci 2010.11.16. 19:57:50

@pingpong:
Szerintem minden eljárási esetért (értsd : ujrabevizsgálás) ujabb pénzösszeget számláz ki a BKV-nak...
Elképzelhető verzió!:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.16. 19:59:46

@Don Bandi: Elvileg csak érvényes diákkal utazhatsz a BKV-n, szal a BKV szabályzat szerint jogosan kérte a matricát, mert miután nem érvényes a diákod, már nem használhatnád a bérletet.

Ellenben azt nem lehetne, hogy ha már megvettél egy bérletet, akkor azt végighasználhasd? Na persze, hogy nem.

Megdobbent 2010.11.16. 20:13:42

De senki nem mondhatja, hogy elkapkodja az ugyet a BKV :>>> De mar ilyet, amugy en azt mondtam volna diktafonos ur helyeben, hogy bazmeg, vigyetek perre, majd a birosag talan megkerdezi, hogy egy nevbol hogy kepeznek le egy konkret szemelyt minden egyeb pontositas nelkul.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.16. 20:15:42

@Don Bandi: "én még azelőtt vettem ab érletet."

Nincs igazad.

"lője fejbe magát."

Igazad van.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.16. 20:19:43

@Xezs: "kapsz valami fos 3 évet"

Vagy ha bokszoló vagy, és agyonvered az osztálytársadat.

De leginkább csak felfüggesztettet, ha sportoló vagy vagy dj.

Kókuszmenyét 2010.11.16. 20:42:06

Aláírásmintaaaa???

Amikor én felhívtam rá a figyelmet, hogy a kiküldött bünti papíron a nevemen és a címemen kívül semmi nem stimmel, szó nélkül törölték az egészet.

(Nem engem büntettek meg, de gondolom valami ismerősöm az én nevemet és címemet adta meg, annyi hibával, hogy a lakásajtó száma nem stimmelt... persze a szem.ig szám és az anyja neve sem volt jó)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.16. 20:52:34

@Megdobbent: Vegyük bele, hogy a bíróság meg lesz kenve, és akkor ez sem fog feltűnni :D

Secnir 2010.11.16. 20:54:46

BKV?
no comment, innentől kezdve hihető az egész.
amikor minden nap reggel fél kilenckor a Vágóhídról a Móriczra villogó kék szirénával beszambázik az LPE-xxx rendszámú fehér BKV-s furgon, majd beáll a két 6-os közé, és unott pofával besétálnak a forgalmi irodába? Onnan napközben szintén szirénával elindulnak szabálytalanul forgalommal szembe piroson keresztül fel a Lánchíd felé, majd délután ugyanígy szirénázva piroson stb. keresztül vissza Vágóhíd felé rongyolnak el?
Ilyenkor szeretnék kiállni az úttestre egy RPG-vel...

...s ez mindennapos. Érdekes módon a ráckevei HÉV vonalán ma 15-20 perces csúszás volt, a "hibát" elhárítani nem tudták, indokot nem mondtak, de kényelmesen kávézgattak reggel.
a JBQA.

Blackwitch Willow 2010.11.16. 21:06:03

Becsületes ember vagyok, így odaadtam a papírjaimat az ellenőrnek, elismertem vétkességem.

de akkor jegyet nem vett, ugye? akkor mégse olyan becsületes. vagy én értem félre?

Blackwitch Willow 2010.11.16. 21:08:34

@Dr Jozef Vengloš: mi a fura benne? az enyém se megszokott, a megyei telefonkönyvben volt belőle három, az mind rokon.

Géza, kék az ég! 2010.11.16. 21:09:38

@Xezs: Hát, ha le kellene ülnöd azt a khm "fos" 3 évet, teszem azt Sopronkőhidán, valószínűleg nem tartanád olyan semmiségnek :)

@igazságos: Nem is kérdéses. Ahogy az ánglusok mongyák: nem az számít, mit ismersz. hanem, hogy KIT ismersz...

Megdobbent 2010.11.16. 21:19:40

@ColT: Ah, hat azert ebben fura lenne mashogy donteni :) Hogy egy allampolgart mi azonosit, azert annak vannak torvenyi szabalyai, szal nem lehet elmismasolni, hogy de "a neve ugyanaz" :> Bebaszna. Bar mondjuk sok mindenen manapsag en sem lepodom meg ;)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.16. 21:22:10

@edameda: a tököm tele van, hogy valaki hallott, vagy látott valamit külföldön, egy helyen, és akkor jön a "külföldön bezzeg így van".

pl Londonban simán csalhatsz a buszon, mert bizony bárhol fel lehet rá szállni, és a bérlet egy csipes izé, amit, ha csalni akarsz, lehet nem csippantani (akkor nem veszi le a pénzt.). simán megteheted, hogy felszállsz a középső ajtón, elhelyezkedsz egy ilyen készülék mellett, és csak akkor csippantod le, ha vészhelyzet van (vagyis, jön az ellenőr).
London vonzáskörzetén kívüli kisebb városokban simán felszállhatsz a vonatra is, kapu egy szál se. Birmihghamben emberkék állnak a kapu mellett, és mikor kimész, kérik a jegyet. Newcastle-ben az utóbbi pár hónapig csak simán besétált az ember a vonathoz, kaput most vezették be nemrég. a Metrónál meg semmi sincs, pont ugyanúgy ellenőrök járnak, mint otthon. és találnak csalókat.

a buszokra általában tényleg nem tudsz felszállni, mert csak elöl lehet,és csak a sofőrtől tudsz jegyet venni. de ez a helyzet pl. Veszprémben is vagy 15 éve.

Secnir 2010.11.16. 21:22:11

@Blackwitch Willow:
"Az ellenőr elmondta, hogy ha 8 napon belül bemutatom az érvényes bérletemet az Akácfa utcában, a 12000 forintos büntetés 2000 forintra mérséklődik.

Így is tettem, néhány nappal később vettem erőt magamon, hogy bemenjek."

szövegolvas, értelmez, gondolkod.
valszeg volt bérlete, csak otthonfelejtette.
ennyi.
a legjobb családban is előfordul.

gyilkoshód 2010.11.16. 21:25:29

A Schodeinde Dorka énekeljen az írásszakértőnek.
Szerintem megérdemli!

Xezs 2010.11.16. 21:34:59

@Géza, kék az ég!: Már miért kéne nekem leülnöm? Én száguldozok részegen? Lófaszt.

3 év kevés egy emberéletért.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.16. 21:58:57

@Géza, kék az ég!:
enekem is ez volt az elso
ha valaki kamu nevet mond
annak az alairasa a kozeleben sem lehet a posztoloenak
tehat vay elfelejtet valamit, vag valaki koppintotta az alairast
akkor meg ismernie kell
az nem letezik, hogy valaki bemondja a nevemet ismeretlenul es meg hasonlit is alairasunk

Géza, kék az ég! 2010.11.16. 22:04:05

@Xezs: HA le kellene,HA - ezt írtam.

Feltételes módban.

Valóban kevés, de ez van és nem lehet túlzottan jó dolog, már ha azt nézem, hogy a jogerősen elítéltek nem minden esetben tolonganak, hogy letölthessék azt a "kis" időt.

@hagyma: Ugye? Szerintem is kizárt, hogy egy aláírást valaki tök ismeretlenül akárcsak "hasonlóra" másolni tudjon.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.11.16. 22:07:03

Az volt már, hogy ilyenkor kurvára illene ám elnézést kérni, nemhogy még ők bűnösöznek? Hülye MÁV, üljél le, egyes.

pcmci 2010.11.16. 22:11:36

nem ugy volt, hogy 1 év az elévülés bkv büntik esetében? (a metró meg hév büntiken rugóztak egy ideig, hogy azok más szabály alá tartoznak, és 5év, de ha jól emlékszem a bíróságokat se nagyon hatotta meg az érvelésük pár évvel ezelőtti sztoriknál)

viszont ha az első bünti nem a posztolóhoz tartozik, és ez bizonyítható, akkor megáll a bkv és az ügyvédi irodával szemben a jogosulatlan adatkezelés, nem?

Oli Garha 2010.11.16. 22:40:05

@T@Z: végre valakinek ez is feltünt

Xezs 2010.11.16. 22:57:14

@Géza, kék az ég!: Akkor nem értettél meg. Én a 3 évre nem abszolút értelemben mondtam, hogy kevés, hanem az itt tárgyalt bűncselekményhez képest, tehát relatív értelemben.

Abszolút értelemben valóban sok (tehát nem fos, ahogy írtam), részeg gázolás esetében kevés (tehát fos, ahogy írtam).

Comprende?

igazságos 2010.11.16. 23:24:33

@enamel: Na, merre jártál. Ma ismét sikerült beégetni valakit az Autózz! blogban, plusz tanultam rád egy új svéd szót: Min älskling :D

De ha rosszul viselkedsz, akkor ez vagy För bövelen

2010.11.16. 23:42:25

Az mégcsak Oké hogy egy vadidegen senki eladhatja a lakásodat a fejed felöl, miközben nyaralsz. Az is oké, hogy vadidegen senki bemondásra felveheti a pénzedet a bankban, akik ezután mossák kezeiket. (megtörtént esetek) Az is oké hogy vadidegen senkiházi felfedezi a teszkóparkolóban hogy meghúzták a kocsiját, és -bár az esetet nem látta- mégis az első arra járó autóst feljelenti (aki történetesen a sógorom volt), akit utána eljárás alá vonnak, szét basztatta, védekezésre kényszerítette a rendőrség, bizonyítékokat kell beszolgáltatnia arról, hogy akkor ott Ő, nem Ő volt. Mindezt bő egy évvel az esemény után. Majd szopatás után bizonyíték hiányában ejtik a vádat, a vádoló pedig simán megússza. Még ez is OK. De hogy a kibaszott BKV-nál is bemondásra megy a bírságolás, indulnak perek, behajtások, na ez már durva. Faszé nem vezetik vissza a régi rendszert. Érvényes jegy és bérlet nélkül nem lehet felszállni a szerelvényre és pont. Ja mert a behajtás jó üzletté vált -álá parkolótáraságok- vádlónak bizonyítani úgysem kell semmit, a vádlott pedig eleve nem tud bizonyítani, különben is pár rongyos ezresért ki vinné vásárra a bőrét, hullatná ki a haját egy magyar bíróságon, ahol mindig az erősebb kutya baszik. Undorító országban élünk.

Xezs 2010.11.16. 23:57:26

@Jankove: HÁT VOLT EGY TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS VALAMIKOR! AKKOR HOL VAN AZ? SZIASZTOK TESVÍREK! HÁT MI FOLYIK ITT GYÖNGYÖSÖN? ODAFIGYELJETEK MÁÁÁ! EMBEREK!

England win The Ashes! 2010.11.17. 00:46:20

@Blackwitch Willow: A Blackwitch Willow tényleg nem túl gyakori név. ;-)

England win The Ashes! 2010.11.17. 00:50:45

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Coventryben sincs kapu a pályaudvaron. Viszont ha a gyakori célállomásaim felé utazom, mindig ellenőrzik a jegyet, mert ahogy említetted, Birminghamben ellenőrők állnak a kapuknál, Northamptonban automata kapu van, Rugby esetében meg a vonaton ellenőriznek.

tejcsokoládé (törölt) 2010.11.17. 09:14:35

én csak annyit mondanék: bíróság.

ex-dr. vuk 2010.11.17. 10:05:01

A szitu egyszeru. Valaki bediktalt faszsagokat, a BKV futhat a penze utan, de. A BKV szemfules es megprobalja rahuzni valami luzerre a fizetesi kotelezettseget.
Papirt alairatni, hogy te ott voltal befizetni a 2e ft-ot, ok nem hagytak, innentol pereljen. Az elsot ugyse fogjak tudni, a birosag nem ennyire barom.

Frucsasz 2010.11.17. 12:30:49

Nem értem. Ha semmi más adatod nem stimmelt, akkor nem te vagy az. Esélytelen, hogy ezt behajtsák rajtad, hisz az azonosító adataid (lakcím, szül dátum, anyád neve szigszám stb) nem stimmelnek, tehát az azonosítás sikertelen. Szép is lenne, ennyi erővel minden Kovács János nevű ember büntetését behajthatnák az összes többi Kovács Jánoson, csak mert a név egyezik...

Hülye vagy, hogy egyáltalán írásszakértői véleménybe belementél. Főleg, mivel azt a szakértőt ők fizetik...

A szémlyiségi és egyéb jogok alapján pedig a beszélgetés rögzítéséhez minden esetben az összes érintett fél előzetes beleegyezése szükséges. A beszélgetést tehát jogellenesen rögzítetted, bíróságon felhasználni nem tudod, ellenben ha a szakértőnek kedve szottyan, akkor a a jogai megsértése miatt most már sikeresen beperelhet... Grátulálok, ügyes vagy.

MEDVE1978 2010.11.17. 13:31:16

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy kicsit naívan / túl becsületesen mentél neki a dolognak.
Abban a pillanatban, amikor közölték volna, hogy "bediktálás" alapján bírságoltak meg, ott kellett volna hagyni őket. Ha még az adataid sem stimmelnek, akkor meg főként stornó.

Vagy inkább közölni a hölggyel, hogy te nem voltál aznap ott, próbálják meg bebizonyítani, hogy te voltál az.
Innentől csók. Ha meg a BKV megpróbálja behajtani fizetési meghagyással vagy behajtócéggel, akkor simán ellentmondasz neki és perre mész. Nincs olyan bíróság, ami ilyen esetben ne adna igazat neked.

ajajajjjjjj 2010.11.17. 14:00:36

,,a szakértőknek az a dolguk, hogy véleményt nyilvánítanak, majd megváltoztatják, majd megint véleményt nyilvánítanak"

:D
mivel mindenhez hülyék, mást nem tehetnek

anarch 2010.11.17. 14:40:01

Ezek a "megbeszéljük", meg a hasonló szófordulatok... szerintem kp-t akartak, ott helyben. Vagy hogy minimum a "BKV-ban felejtsd a gumicsizmádat".

index.hu/video/2010/03/10/igy_kell_a_kenopenzzel_banni/

Madass 2010.11.17. 17:43:20

Nálam az ellenőr felejtette el aláíratni a büntetési szelvényt az adatok felvétele után (nem szoktam bliccelni, csak elfelejtettem új bérletet venni). Bizonyítsák ők, hogy nem egy kidobott papírról lopta az adatokat, és töltötte ki az alapján a büntetést! meg is mondtam nekik, amikor elkezdtek levelezni velem, és megnéztem az iratokat az akácfa utcában. Bepróbálkozott a nő, hogy mivel az adatok egyeznek, nekem kell bizonyítanom érvényes jeggyel vagy bérlettel, hogy nem blicceltem. Na ekkor léptem le azzal, hogy ha ennyire biztos magában, nyilván a bíróság előtt is megáll az érvelése! Azóta is várom az idézést.

ex-dr. vuk 2010.11.17. 18:02:19

@MEDVE1978: az egesszel az a gond, hogy a masodik bunti tenyleg jogos, es a szarakodas miatt emelt osszeget fognak behajtani nem a masnapi 2e ft-ot.
Ala kell iratni, hogy te megprobaltad befizetni, onnantol kenyjek a hajukra, ha kitalaltak mi legyen az elsovel fizeted a masodikat az alacsony aron,.

Concertina, a szögesdrót 2010.11.17. 20:59:18

@igazságos: Ja. Meg a matricával ingyen parkolsz. Az originál rokkantak meg nem tudnak lejutni a mozgólépcsőn.

Piraeus 2010.11.17. 21:13:15

A poszt címe az is lehetne, hogy "Pénzre hajt a BKV korrupt geci írásszakértője". Hogy hívják az urat?

juhaszcs 2010.11.17. 21:47:19

A BKV egy mocskos társaság!
Drága,koszos stb viszont csalnak az adatokkal ezerrel.
Szóval ha ellenőrt láttok rúgjátok kérdés nélkül szájba!:-))
Hogy szarna sünt az összes bkv-s!

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.11.18. 08:26:38

mi ez a megbeszeljuk duma? IRASBAN MINDENT, ott helyben.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.11.18. 11:48:29

volt már arra példa hogy valaki tényleg a saját adatait "diktálta be" ?

brand_boy 2010.11.18. 12:28:12

@edameda: "ami horribilis összeg a jegy árához képest."
Te miről beszélsz ember ???

Bécsben 67,8 € a bírság + a jegy ára.
Londonban 50 Ł a bírság

marvin 2010.11.18. 13:13:36

Így már én is jártam csak rajtam kilencven valahányezret próbáltak behajtani. Mikor abban az irodában megláttam a büntetések keltét, csak annyit válaszoltam hogy biza az nem én voltam és majd a bíróság eldönti kinek van igaza. Jött a felszólítás innen onann, majd a per. Én el sem mentem csak a haverügyvéd aki vitte az USA követségről kikért adatokat mikor léptem be az országba, majd ki. Ott azt elég komolyan nyilván tartják.
Én ezt természetesen tudtam és direkt nem mondtam abban az irodában. Ha harc, akkor legyen harc. Természetesen a haverügyvéd ezek után elég vaskos számlát nyújtott be a BKV-nak.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.11.18. 19:49:51

A potdijazások közt nincs előirás hogy ha korábban nemfizettél be buntetést most nem lehet csökkenteni
Mivel nem értesitettek ki 60 napon belül, 2006,igy mehetnek a fenébe
A 2000Ft -ot letétbe tenni, róla értesiteni a bkv-t és hadd menjenek biróságra
Nem rohangálni mindenfelé

motoszka 2010.11.19. 08:29:04

A sztori egyszerű. Pénzt várt a szagértőbácsi. Kb. 5000-ért biztosan változtatta volna az álláspontját...

Bélféreg 2010.11.20. 13:30:16

Respect a kitartásért, én biztos hogy nem szaroztam volna velük ennyit, hagytam volna őket a picsába..mit tudnak csinálni?

kavicsq 2010.11.22. 11:45:11

Én is jártam így, a bünti megmaradt, egyezkedtem telefonon, hogy engedjék el egy részét, a többit kifizetem egyben. kb 30%-át. Erre azt mondták teelfonban, hogy oké, küldik az új csekket. Azóta semmi, ennek már egy éve...Ha jól tudom 5 évig kell kivárnom, hogy a BKV elfelejtsen!

kaboca36 2010.11.22. 13:07:33

Az egész herce-hurca többe kerül a BKV-nak csakugy mint az ügyfélnek.

Nem csoda hogy a BKV teljes csödben van, ha 1000FT kitermelése 5000Ft-ba kerül.

Az elsö véleményröl miért nem adtak jegyzökönyvet?? Hogy lehet az hogy az irásszakértö véleményét egy magasabb szinten ülö, feltételezem 8 általánost végzet komcsi felülbirálja??

Külónben is ilyen ugyekben nem pártatlan szakértöt kellene használni??

És persze megint csak a mi pénzünkböl huzzák ki az idei évet!!

Lassan tényleg ingyen kellene utaznunk mert amugyis mi tartjuk fent a bürökráciojukat. 4 ellenör minden metro megálloba????? az ö bérükböl simán ingyen utazhatnánk..

capor_ 2010.12.03. 15:48:15

A szó elszáll az írás megmarad... Máskor kérj papírt mindenről. :)

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.18. 18:52:57

Faszom, ezentúl ha bármi ilyesmit alá kell írni, a másik kezemmel fogom megtenni. Akkor aztán soha nem azonosítják.
süti beállítások módosítása