Tékozló Homár

Lángos a nagyvilágban 3. - A csehek imádják, istenítik, de nem tudnak jót sütni

2010.11.29. 00:04 | szily | komment

Már az itt következő vendégposzt miatt megérte a lángos (meg más magyar ételek) a világban-sorozat. Csehszlovák Kém, akinek van egy Sercsecs nevű, frankó prágai kocsmablogja, ugyanis nagyszerű, hangulatos összefoglalót írt nekünk a csehek és a lángos szenvedélyes viszonyáról. Nem is pofázok többet, jöjjön a kelttésztás szakértelem, remek fotókkal!


Amire büszkék lehetünk Csehországban! A magyarokról alkotott pozitív kép egyik legjobb kézzelfogható és nem mellesleg nagyon ízletes tárgyiasult emléke a lángos. Literes Coca-cola, nyugati sztárok bakelitlemezei, faládában az út szélére kipakolt őszibarack és görögdinnye, a meleg Balaton, háromkerekű kerékpárokon, házilag feltuningolt hordozóban mozgó főttkukorica-árusok és a langoše: ezek jelentették a baráti Magyar Népköztársaságot a csehek tízezreinek a nyolcvanas években. Gustav Husak rendszerének megfáradt állampolgárai a nyolcvanas években Magyarországra a nyugati buké miatt jártak. Napjainkban Csehországban is tombol a fiatalok között a retro divatja, ami nálunk a Tesla rádió és a Tatra kamion, Majka és a Kisvakond, az ott az Omega, a Mézga-család, Linda és a Balaton-jelenségtől elszakíthatatlan langoš. A magyar tenger patinája azonban megkopott a csehek körében: sokaktól hallom, hogy büdös és sekély vize van, akkor már inkább az Adria.

A langoše itt Csehországban egyértelműen magyar étel, amelyre a csehek úgy tekintenek, hogy nemcsak a cseh, de a környező országok – pl: Szlovákia, Románia, Szerbia, Ausztria – konyháját is gazdagította. Persze, ha egy szlovák süt lángost, azt ugye ő csak ellophatja, ahogy a magyar nacionalista hagyományban szerepel. Hiszen a történelmük is belefér 160 karakterbe, na meg, mégis honnan szedték a címerüket, a himnuszukat és persze már a Tokajit is, akarom mondani Tokajskét is árulják. Persze Magyarország sem a régi. Cseh barátaim felháborodva mesélték, hogy már a Balatonnál sem olyan evidens a lángos vezető szerepe, a helyiek számára már nem ez az elsőszámú gyorskaja, mint anno. Steak, sültkrumpli, hot-dog, hamburger, pizza – ezek mennek és nagyon körbe kellett nézni egy retro-turistának, ha igazán fasza, spárgával rögzített madártollakkal akarták fokhagymával lekezelni izzadt lángosuk.

Csehországban imádják enni és elkészíteni is a lángost. Pont, ahogy minden prágai sportbüfé jukeboxában le tudod játszani a Gyöngyhajú lányt vagy a Léna klasszikusokat, éppúgy minden valamirevaló gyorsbüfében ott figyel a zsíros cucc. Ami számomra felfoghatatlan, hogy elképesztő feltétekkel képesek az itteniek megenni a számomra klasszikus fokhagyma, sajtos, sajtos-tejfölös triumvirátuson kívül. Legsokkolóbb élményem a reszeltsajt-ketchup kombó. Ez a verzió Szlovákiában is baromi népszerű, például a gyanútlan magyarországi turista Párkányban sokkolhatja le magát ilyen látvánnyal, broáf. A lángos tényleg minden létező helyen előfordul Csehországban, de eddigi legváratlanabb élményem az O2 Aréna (a prágai Papp László-sportaréna kicsit jobb kivitelben) büféjében várt egy hokimeccs szünetében: a lángost akciósan árulták egy korsó Staropramennel. Cool. És akkor a csalódás része: olyan igazán jó lángossal sehol nem találkoztam Csehországban. Méretben néhol nevetségesen kicsi, általában kemény, rosszul sütött szarokat kínálnak a pult mögül. Igaz, jó sört meg Budapesten nem iszom.

Az első lángos találat Karlštein vára alatt készült 2008 áprilisában a Prága és Karlštein közötti királyi menet ünnepén, amely hasonlít a mi visegrádi várjátékainkhoz.

Langoš Hungarian Speciality, 38 korona. Kínai büfék marketingjére alapozva, a tulaj simán kitette az agyonketchupozott lángos fotóját. Figyelemreméltó a felrögzítési tecnika is. Két hivatalos Pilsner Urquell-tábla között -  távoli kép - igazán jól mutat a rajzszögekkel odabiggyesztett, színes nyomtatóval életre keltett ketchupos lángos. Ja, és a kolbászra még jutott a szövegszerkesztői technikából, a lángosnak meg jó az alkoholos filc is?

A második kép Rumcájsz városában, Jičínben készült 2008 szeptemberében a gyerekek napja alkalmával.

A távoli kép bal felső sarkában látható bódésorban tűnt fel ez a magyar identitástudat-válságot és dilemmákat bemutató lángosos, szerves egységben a mellette lévő kolbászsütővel. Uherská klobása, 45 korona és Madarské Langoše. Nem láttam még képen szebben ábrázolni a magyar történelmet.

A büfékocsiként funkcionáló utánfutó nemzeti színekben pompázik derékig - lehet itt nem kérni egy lángost, mielőtt meglátogatnánk a morgó cseh makkospuskás dezertőr házát? A harmadik képet már 2010 márciusában lőttem a prágai arborétum egyik gyorsbüféjéről és színes, fényképes menüsoráról.

A látvány önmagáért beszél: a 30 koronás tálcás virsli és a 20 koronás két darabos bramboračky között ott figyel a gusztustalanul összeketchupozott Langoš, 38 koronáért. Na zdraví!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.11.29. 00:05:56

mivan mindenki havat lapátol? ja bocs, ott már este van....

Mylady 2010.11.29. 00:32:08

@Dariengo: Nem, nem este. Éjszaka van. Reggel meg meló. Én meg alvás helyett itt ülök és másodikozok. Szerintem egy hős vagyok :)))

lamantingyomor (törölt) 2010.11.29. 00:32:49

Na nem mondd, hogy a lekváros lángostól kevésbé kap el az inger, mint a csodálatos ketchupos-sajtostól! Igazán finom sajtos-tejfölöst még én sem, de kellemesen fokhagymás, korsó sört elnyelőt elég gyakran találok a tó partján és a városban is. Igaz, ehhez tudni kell hol keresd Brnóban..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.29. 00:36:21

@Mylady: este 6 van
es dogojjek meg tavasszal nyitok egy langosost
itt a to mellett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.29. 00:37:49

amikor en langosozni kezdtem sajtrol es tejfolrol sem volt szo
nekem a tradicionalis a sos fokhagymas
szoval ne akadjunk fel egyeb felteteken

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 00:49:39

Szeretem a lángost, de ez már unalmas.

Egyébként a lángos nem zsíros, hanem olajos.

England win The Ashes! 2010.11.29. 01:19:36

@atpijkamo: Kivéve, ha zsírban sütik ki (amit rühellek).

A témát már tényleg hanyagolhatná a Homár, de a Kém írásait mindig szívesen olvasom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.29. 01:33:51

nem tudom mi bajotok van a magyar langos nemzetkozi karrierjevel

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.29. 01:46:33

"A magyarokról alkotott pozitív kép egyik legjobb kézzelfogható és nem mellesleg nagyon ízletes tárgyiasult emléke a lángos."

Hűha! Pozitív kép a magyarokról? Az tuti :)

Amúgy meg csak így tovább, kedves Homár, postot hétvégén is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.29. 01:49:55

@ColT: ez mar a hetfoi
de lehet 7vegi is ki tudja
bar hetfon szokott jonni 3-4

Sasfióka 2010.11.29. 02:00:45

Már a blikkben is ez a téma :S

Zsola777 2010.11.29. 02:04:02

Egy kicsit off, de nem tudja valaki, hova lett az a lángosos, amelyik itt árult tésztájába sütött káposztás meg sonkás lángosokat 15-20 éve?
Az üzletház helyén egy tér volt, kis pavilonokkal, köztük a lángosos, ami kifele nézett.
maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=Budapest&ie=UTF8&hq=&hnear=Budapest,+Magyarorsz%C3%A1g&t=h&ll=47.498833,19.075225&spn=0.000997,0.002059&z=20
A legjobb lángos ott volt, ever.

Megdobbent 2010.11.29. 02:39:45

remek. langos. szuper.

Richiee 2010.11.29. 04:12:47

Langoš so syrom a smotanom nyamm, legalább a szlovákok jól csinálják:)

Alvin666 2010.11.29. 04:51:08

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
Hat akkor tudod mit? Ne egyel, aszt' ennyi. Tobb marad nekunk...:-)))

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.11.29. 05:25:16

Olyan nincs, hogy legjobb lángos, mert kinek a pap, kinek a papné. Szerintem ha otthon csináltok magatoknak, az lesz ezentúl a legjobb, a tészta tök egyszerű, viszont zsírban sütve a legegészségesebb. (mint minden) Olajban sütve legfeljebb a koleszterinnek...

pruntyike 2010.11.29. 05:51:12

@Richiee: Az utóbbi 20 évben egyszer voltam rosszul kajától, az a Somorján vásárolt sajtos tejfölös lángos volt. Még mindg emlékszem rá, évek múltán is, azóta ránézni nem bírok a lángosra. Nem tudom mi a pékfasza lehetett rossz benne, úgy egészében volt kegyetlen, háborút lehetne nyerni vele, csak az ellenségnek kellene ilyet feltálalni.

pruntyike 2010.11.29. 05:58:50

Most jöttem rá, hogy a szlávosan hangzó kocsmablog-elnevezés, a Sercsecs bizony ezt takarja: Sör-csöcs!

pruntyike 2010.11.29. 06:01:11

A legjópofább elnevezés egyébként az a borkimérés, ahol pillepalackban viheted el a bort, és a cégére egy jókora hordó a neve pedig: "El Hordo"

pruntyike 2010.11.29. 06:03:00

@pruntyike: Pontosabban: az ékezet a "Hordo" szón egy seriff csillag. De ez offtopic.

pruntyike 2010.11.29. 06:05:22

@Zsola777: Temporis mutantur et nos mutamur in illis.

pruntyike 2010.11.29. 06:09:23

Egyébként a következő blog lehetne a "perkelt", ami bizony a jó öreg pörkölt, csak a szlávoknál nincs ö, így kiejteni sem tudják. Persze az a perkelt köszönő viszonyban sincs a (már P. Howard által is megénekelt) pörkölttel, bár elvileg ugyanaz. Jó pörköltöt (így, Karinthysan, pörköltöt) Sopronban ettem, isten áldja meg mind a két kezével azt, aki főzte.

pruntyike 2010.11.29. 06:13:26

Aztán a következő blog a "guláš" (ejtsd: gulás) lehetne, amit a szlávok szintén szarul főznek... Ha szláv gulást eszel, megérted, mit szenvedhet egy olasz a nagyvilgban a szir-szar pizzától. Pizzát ettem Nápolyban is, Milánóban is, amit külföldön csinálnak (Dr. Ötker pizza - aaahhhh), hát az szomorú. Tisztelet a kivételnek, pl. az olasz olasz pizzásnak a győri Nemzeti Színház mellett (ha még megvan)...

flimo13 2010.11.29. 07:05:09

Na basszátok meg, kénytelen leszek sütni amennyit írtok róla.

Mylady 2010.11.29. 07:11:20

@Dariengo: sőt, még ezt is lehet egyszerűsíteni
a múltkor láttam az intersparban fagyasztott lángostésztát
1 kiló, adagokra osztva
nem tudom, milyen lángos lesz belőle, mert nem próbáltam

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.29. 07:21:49

Részvétem.
Én Ausztriában ettem pár éve Ungarische Langosch-t. Már az gyanús volt, hogy az eladók nem beszéltek magyarul.
Kaptam egy iszonyatos olajos, íztelen tésztaförtelmet. Szóval átérzem a sokkot.

Énbagoly 2010.11.29. 07:25:20

Éljen az első magyar lángosblog! :)

Dr.Traktor 2010.11.29. 07:43:26

lángos?

ez az a olajtól csöpögő puffasztott tészta amit a strandon illett zabálni majd olajos teljfölös kézzel/szájjal/egyéb testrésszel csobbani egyet az L-alakúban?

kajának nem nevezném, ellenben rablásnak manapság már igen. :P

évente egyszer szívesen eszek de akkor 2x annyi sajt meg töjfel legyen rajta mint vizeslisztesélesztő.

langosch... Hahh!

Jerky_Master 2010.11.29. 07:54:41

A prágaiak az éttermekben eléd tolnak egy nyamvadt zsíros tálkát némi kenyérrel, és ha hozzá sem nyúltál, sőt, jelzed, hogy nem kéred, akkor is felszámolják rá a kb. 1500 Ft-ot. Cseh vendéglátó mentalitás.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 08:03:37

@pruntyike: "mit szenvedhet egy olasz a nagyvilgban a szir-szar pizzától"

És mi mit szenvedünk tőle!

A pizzahát a hírek szerint bezár, na, annak se sok köze volt a vastag kenyértésztájával.

Dr. Kix 2010.11.29. 08:05:41

Enrico Palazzo elhunyt. Béke poraira. :,(

Jerky_Master 2010.11.29. 08:08:29

@atpijkamo: életem egyik legrosszabb és legdrágább pizzáját Velencében ettem.
na az, a papírtésztával és himihumi feltétekkel ha 200 Ft-ba került a vendéglátósnak, már sokat mondtam.
a New York-i pizzát még nem volt szerencsém megkóstolni, de azt tartják etalonnak.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 08:15:21

@Jerky_Master: "papírtésztával"

Lehet, hogy csak te nem szoktad meg az igazi pizzát. Az nem vastag.

Egyéves Önkéntes 2010.11.29. 08:26:15

@atpijkamo: a mi lángossütőnk szerint zsíros és nem olajos
azt mondja, hogy a zsírt nem szívja annyira magába, mint az olajat

motoszka 2010.11.29. 08:27:55

Jó volt a poszt. És igaz!
Jómagam 2006-ban Csehországban vendégeskedtem és az ottani "kollégáimmal" elmentünk sörözni, borozni egyik este. Kb. 10-15 fős csoporttal voltam, de az tény, hogy mindenki egyetértett abban, hogy nálunk a Balaton és a lángos, ami kihagyhatatlan!

wice 2010.11.29. 08:31:46

vicces, milyen konnyen meg lehet allapitani egy hozzaszolo korat abbol, h a sajtos-tejfolos langost autentikusnak tekinti-e. en sem vagyok _tul_ oreg (38), de amikor nekem a nagypapam a kispesti piacon vette a langost, akkor a szabad valasztas lehetosege (copyright by fidesz) jegyeben valaszthattam, h akarok-e ra sot, illetve fokhagymas vizet, vagy nem.

nana, hogy akartam.

Jerky_Master 2010.11.29. 08:35:03

@atpijkamo: tudom, hogy az igazi pizzatészta vékony, de az a velencei pizza pofátlan volt. az átverés tipikus esete. 300 Ft-ot sem ért.
(csak a magyar pizzatészta vastag, rajta csabai kolbász, bacon, oldalas, sonka, hurka, lilahagyma...brrr, broáff)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.11.29. 08:38:22

"Abban mindkét vadásztársaság tagjai egyezértettek, hogy jó hogy nem tejfölösen készítették el a vadkant, mert arra nem csúszik úgy az ital"

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 08:51:40

@wice: Én 48 évesen is gyakran szoktam sajtos-tejfölöst enni. Otthon. Akinek nincs felesége, az meg menjen a strandra, piacra lángosozni!

Egy kivétel van, ha Hajdúhadházon járok, és megéhezek, a főtér északi végéhez közel, a régi főút nyugati oldalán van egy lángossütő, na ő valódi remekeket csinál. Rutinos fuvarosok is képesek behajtani az elkerülő útról a kedvéért.

A legrosszabb lángost is a Hajdúságban ettem, Hajdúdorogon a piacon. A mámi elment valahova, rábízta az erősen ittas urára, aki ingyen borral is kínálta a vevőket. Mondjuk a tájjelegű bor is rossz volt, de a lángos! Keletlen, kívül égetett, belül folyósan nyers, és jól teleszívta magát sütőolajjal. Még én sem tudtam megenni, pedig...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 08:53:07

@Jerky_Master: Az nem pizza, hanem kenyérlángos, te magyarozó sznobköcsög!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 08:57:14

@pruntyike: Még viccesebb lenne egy Szemlőhegy utcai zabrált villán az ElQuro névtábla...

barumka 2010.11.29. 08:57:27

Mi meg a jó sört irigyeljük a Csehektől. Hiába próbálkozunk itt bivallyal, meg ilyen olyan sör utánzatokkal. Aki még nem volt Csehországba sörözni, az ne mondjon véleményt. NE azokból a sörökből induljon ki, melyeket itthon kapni, mert az kaki. Aki eltöltött pár kellemes órát egy Cseh pubban, az tudja miről beszélek.
Ne beszéljünk az árakról. Persze nem Prága főterén, hanem pár méterrel arrébb.
A lángos pedig olajos, nem zsíros, és tényleg nem a Balaton a fő uticél a Cseheknek, hanem inkább egy távoli ország, ahol nem basszá.k át Őket állandóan, amit sajna a balatoni tapasztalatokból írok.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 09:06:49

Elhunyt Leslie Nielsen. "A Csupasz pisztoly halott"

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 09:09:56

@EÖ: "a zsírt nem szívja annyira magába"

Milyen zsírt?

Jerky_Master 2010.11.29. 09:12:25

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: hát mert ilyen a magyar PIZZA! a pizzának csúfolt förmedvény. (nem a tökipompos, felőlem azon lehet akármennyi kolbász, sőt, egész disznó)
meg a fütyülős barack!:-D, ugye.

Parajpuding 2010.11.29. 09:12:35

A lángos látszólag egy végtelenül egyszerű étel, azonban kevesen tudják igazán jót készíteni. Mert egyébként minden fontos benne, a tészta maga, a kelesztés foka, a zsíradék minősége és hőfoka...
A feltéteken is felesleges rugózni, ki a kopasz lángost szereti, ki a szilvalekvárost, ki a franciasalátást... (én a sós-fokhagymásat)
Valaki próbálta már pálmazsírban sütni?
Egyébként meg lángos, sült kolbász és hurka, gulyás, kürtőskalács forever...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 09:56:17

@Jerky_Master: ha belegondolunk, hogy a pizza - hasonlatosan a katalán tortillához, a svéd pajhoz, meg a töltött lepényekhez (sznobul pita, v.ö. elmész te a pitába) és az éttermi fasírtokhoz - elsősorban az ételmaradékok és az önmagukban nem igazán kedvelt nyersanyagok hasznosítására feltalált étele a szegényeknek, még kevésbé érthető ez a terjengő elitizmus, sznobizmus...

felka 2010.11.29. 09:57:45

@wice:
a kispesti piacon 2 lángosos működik és valóban nagyjából tisztességes lángost sütnek.
amikor jönnek hozzám látogatóba külföldről mindig meglátogatjuk az egyébként ócska pavilont (mondjuk a kispesti piac csak azokból áll..)

Anti Anyag (törölt) 2010.11.29. 10:00:29

@barumka: Egész nyáron a balcsinál voltam és nem hogy nem basztak át sehol, pedig nem egy településen jártam, de mindenhol kiváló volt a minőség.

Mellesleg feltűnően sok volt a cseh és a szlovák.

Pedig én elég kritikus csákó vagyok.

felka 2010.11.29. 10:01:03

..amikor meg én megyek mindig meglátogatom a kedvenc pizzasütödéket (Róma,trastevere negyed) a szeletelt pizzák ott felülmúlhatatlanok.a körülmények szinte hasonlóak ami az ócskaságot illeti de ettől (is) jó..

barumka 2010.11.29. 10:08:18

@Anti Anyag: Én is ott voltam nagyon sokat, kb 6 hetet. Sok volt a Cseh, de sokszor méltatlankodtak. Beszéltem velük. Nem akadtak ki. MOndták hogy Ők jöttek ide, ezt választották, de jövőre máshová mennek. Engem is át akartak verni, de nem hagyom magam, és oda többet nem megyek. Kritikus vagyok én is, szeretem a jót, de van pár hely, ahová be nem tenném a lábamat. Ellenben a 9 év alatt a Cseheknél egyszer éreztem azt, hogy ez átverés, és a észrevételemre normálisan reagáltak, elnézést kértek, és el magyarázták, hogy mit értettem félre. Igazuk volt.

minnifield űrhajós 2010.11.29. 10:11:18

mi lehet a zamárdi weissmüller kukurucz bácsival? remélem nem csak én emlékszem rá, gyerekkori nyaraim legfelejthetetlenebb emléke ő.

wice 2010.11.29. 10:20:13

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: nem azt mondtam, h en nem eszem sajtos-tejfoloset, sot, a magam reszerol meg sonkat is kerek ra, ha ez opcio, es amikor a felesegem csinal otthon, arra is rakunk mindenfele ilyesmit. csak arra celoztam, h a sajtos-tejfolos meg minden egyeb feltet az mar ilyen ujkori hobort, legalabbis ha a gyerekkori emlekeimre alapozhatok.

wice 2010.11.29. 10:29:35

@felka: mi a szabo ervin utca feloli bodehoz jartunk, amikor meg a centrum (kesobb skala) aruhaz se epul fel vele nagyjabol szembe. sajnos mar eleg regen nem voltam ott, ugyhogy nemtom most milyen a langosuk, de annak idejen teljesen jo volt, a pereme vastag es puha, a kozepe holyagosra sult, ropogos. persze osszehasonlitasi alapom nem nagyon van, a nosztalgia biztos szepit rajta. az meg, h lepukkant a bode, szerintem nem baj, ez hozzatartozik a filinghez.

felka 2010.11.29. 10:34:08

@wice: szerintem is az a jobb. a másiknál, beljebb, van hogy hosszúkás formára sütik, ami nem feltétlenül baj, de hát mi magyarok inkább a kereket szoktuk meg.

a bodega filiggel is egyetértek

Iron1 2010.11.29. 10:39:58

@Zsola777: 2-3 éve a Kelenföldi pályaudvar mellet (a villamos végállomásánál) is volt egy lángosos, amelyik árult lángost belesütött káposztával. Nem tudom, megvan-e még, azóta nem jártam arra. (De akkoriban isteni jó volt. :))

doncarlos 2010.11.29. 10:50:57

Anyám savanyú szilvalekvárral is töltötte,meg persze belesütött káposztával is. Békésben ez mindenhol így volt, azóta is keresem ezeket az ízeket.
Megértem, ha szeretik.

mákosnudli 2010.11.29. 11:00:41

Én nyáron ettem (ill. nem ettem) Prágában lángost, de kidobtam, ne lehetett megenni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 11:00:59

A lángos kisüthető étolaj-félékben és sertészsírban egyaránt. A zsírban sütöttet nehezebb átitatni, mert a zsír forráspontja magasabb, viszont könnyebb megégetni, és viszont. A disznózsírban sült talán egy picit finomabb, mint a napraforgó-olajban kisült, ehető még a repceolajban sült is, és valószínűleg az olíva-, kukorica-, és egyéb olajok is jók e célra. Ízetlen szar viszont a pálmaolajban készülő és büdös a földimogyoró-olajban megsülő.
A liba- és kacsazsír túl könnyen kozmásodik lángossütéshez.
Az olajban sütés vallási okból terjedt el, ti. úgy szinte minden keresztény egyházban "böjtös", azaz böjti időszakokban, nagyböjtben is fogyasztható.
(A keleti keresztény egyházak eredeti (szinte csak kolostorokban megtartott) előírásai szerint ugyan nagyböjtben, hétköznap az olaj fogyasztása is tilos, de a böjt vasárnapjain "a bor és olaj tilalmának feloldása" miatt az ünnepi étkezések részévé váltak az étolajok, a Mediterránumban az olíva, felénk - a növény elterjedése után - a napraforgó.)

Egyéves Önkéntes 2010.11.29. 11:05:11

Sünzsírban is ki lehet sütni.

Müszijő Csirke 2010.11.29. 11:08:49

Pestszentlőrinc, Béke tér, lángosos, kispesti piaci lángosos, ez nálam a sorrend.

Kahli 2010.11.29. 11:16:01

münchen-ben is van! de csak az oktoberfesten, tudtommal. és nutellával eszik. felháborító....

egyébként itt a környékbeliek nem egyszer említették, hogy csinálhatnánk igazán. majd talán holnap...

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2010.11.29. 11:50:50

Én azt bírom, amikor a Fővám téri nagycsarnok galériáján egymást ölik a japán és francia turisták a 300 Ft-os lángosért a folyosó fél méter széles szabadon hagyott részén :)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.11.29. 11:54:26

Feleségem vendéglátós volt és a helyzet az, hogy a lángost, bár egyszerű étel még az olajos fajtát sem tudják jól elkészíteni.
Ugyanis nagyon nem mindegy az olaj mennyisége, minősége, hőmérséklete (sőt: összetétele sem). ők egy "gyereklángost" csináltak először, az lett az övék, tudniillik az volt a minta, amint elkezdett színek lenni, tudták merre kell csavarni a lángot. Az igazit meg a vendég kapta, mert az nem szívta meg magát olajjal, egyenletesen átsült és esztétikailag is szép.

Hovatovább nem olajon hanem zsírban, nem serpenyőben hanem kemencében, nem gázon hanem fatüzeléssel készül az igazán jó lángos ráadásul kenyértésztából.

Nagymamám annak idején sütött, még most is meg van a búbos kemence (kb. 3m3-es méretű fénykorában 12 kisebb azaz kb. 0,75-1kg-os valamint 8 nagyobb azaz 3-4kilós kenyér sült egy héten 2x: 8-an voltak testvérek)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.11.29. 11:58:11

@Müszijő Csirke:
Még meg van a béke téri? na az tényleg jó hely, ott ettünk desszertként mikor a kissé kintebb található "Maci Laci" vendéglátóipari egységben az ebéddel.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.11.29. 12:22:33

Bulgáriában a porcukorral vastagon meghintett lángos az igazi sztár.

Zsola777 2010.11.29. 12:36:34

@pruntyike: Így van. ...bölcsészkar? ;)

@Iron1: Király! Ha arra járok (ami sajna nem ma lesz), feltétlen megnézem! Köszi szépen! :D

az okos 2010.11.29. 12:44:02

ez volt a mai sztori?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 13:00:29

@az okos: Na jah, ha csak a mai lenne. De lehet, hogy egész héten ezt csócsáljuk.

az okos 2010.11.29. 13:05:29

@atpijkamo: van rá esély ahogy látom a múltheti termést is...

AlulírottFentemlített 2010.11.29. 13:59:48

Múlt pénteken ettem lángost!
Fokhagymást!
Ez fontosch!!!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 14:04:48

@AlulírottFentemlített: "Múlt pénteken ettem lángost!"

Az már a hétvégi volt?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 14:10:44

Bemegy az orvos a beteghez:
- Van egy jó meg egy rossz hírem.
- A rosszat mondja, doktor úr!
- Ön rákos, fog halni egy héten belül.
- És akkor mi lehet a jó?!
- Ismeri azt a bögyös szöszi nővérkét? Na, a hétvégén megvolt.

Mylady 2010.11.29. 20:37:35

@wice: Hát, kérlekszépen, lángos ügyben bennfentes volnék, igazi lángossütő dinasztiában nevelkedtem :)

Az eredeti lángosválaszték: sima (vendég által szabadon sózva/fokhagymázva), lekváros (lekvár a tészta közepén, tészta félbehajtva, kisütve), káposztás (ugyanúgy, csak pirított káposztával), túrós (ugyanúgy)
Később: sima lángos tejföllel megkenve és sajttal megszórva, ugyanez sonkával megszórva, vagy vegyesen
töltött lángosok további variációi: reszelt sajttal (isteni), kolbásszal, sonkával

Ketchupos és hasonló marhaságok nem ismeretesek.

(félek, hogy az original felsorolásból kifelejtettem valamit, de hát annyira régen volt)

lordjim 2010.11.29. 21:16:53

@hagyma: itten oklahomába még azindiánok is lángost zabálnak

mohopasi 2010.11.30. 11:54:41

Lángos tényleg az egyik legjobb gyorskaja, és valóban, még magyarországon sem könnyű igazán jót kifogni. A feltéteken meg nincs mit csodálkozni. Kérdezz meg egy bárkit nápolyban, hogy mi való a pizzára.

Kifordított kacagány 2010.12.07. 05:11:39

@Birca Maxval: te nem kevered a lángost a fánkkal?

macskako 2010.12.09. 20:33:37

Én hasonló magyaros lángosokat áruló lakókocsit Koppenhágában láttam. És milyen lángost árult a dánoknak? Kaviárosat! Na ez aztán a magyar specialitás.
süti beállítások módosítása