Tékozló Homár

Kifosztja az Elmű a családi kasszát karácsony előtt

2010.12.20. 12:10 | szily | komment

Jól kicsinálja az Eletromos Művek azokat a családokat, amelyek átalánydíjas részszámlákkal fizetnek az áramért. Ez annyit tesz, hogy az aktuális havi fogyasztástól függetlenül egy évig havonta ugyanakkora összeget kell befizetniük, majd egy év elteltével, márciusban, megnézik a valódi fogyasztást, és vagy pótbefizetés vagy kompenzálás következik. Idén viszont nagyszerű karácsonyi ajándékot kaptak az ügyfelek: az Elmű közölte velük, hogy bár a 2010-ben kiküldött számlák mindegyikán a szokásos, márciusi leolvasási idő szerepelt, hét befizetett hónap után most hirtelen ki kell csengetniük a maradék éves összeget. A cég szerint ez a változás 2009-ben egy darab hírlevélben szerepelt. Azt azért ők sem gondolják komolyan, hogy a számlafizetés rendszeréről elegendő egy hírleveles tájékoztatás. Én például még életemben nem olvastam Elmű-hírlevelet, pedig álló nap mást se csinálok, csak olvasok. Karácsonyi szemétkedés alant:


Tudd meg, hogy a magasságos áramszolgáltató (ELMŰ) úgy döntött, nincs elég bevétele 2010-ben, így valószínűleg nem lehetne jogalapja annak, hogy milliós jutalmakat fizessen ki még decemberben. Ezért aztán huszáros hajrával előfizetők tízezreit örvendeztette meg azzal, hogy iszonyú számlákat küldött ki nekik, Karácsonyi ajándék gyanánt. Elmondom a részleteket.

Egyforma részszámlákat fizetünk, ami annyit tesz, hogy nyáron is, télen is ugyanazt az összeget számlázzák minden hónapban, majd az egy év letelte után kiszámítják, többet vagy kevesebbet fizettünk-e az év során, és annak megfelelően fizetünk egy kompenzációs számlát, vagy írják jóvá a túlfizetést. Mindkettő megtörtént már, a rendszer eddig egészen jól működött. Szerintünk. Kiszámítható volt a havi rezsi, a fordulóponthoz érkezve tudtuk, mire kell majd számítanunk.

Az idén már megkaptunk hét darab részszámlát, ám 2011 márciusa, azaz az éves fordulópont helyett alig egy hete egy éves elszámoló számlát is kézbesítettek. A hangsúly, kérem megfigyelni, az "éves"-en van. Elvben tizenkét hónapra elosztva kellett volna megfizetnünk az áramszolgáltatás díját, most azonban hét hónap eltelte után a teljes maradványösszeget a nyakunkba sózták, háromszor akkora összegben, mint az szokásos. Az ügyfélszolgálat tájékoztatása alapján egy 2009 decemberi (!!) hírlevelükben már adtak tájékoztatást a változásról, mellesleg valamennyi vonatkozó utasítás egy éve megtekinthető a helyi hivatalban az Alfa Centaurin, úgyhogy bőven lett volna rá időnk, hogy hivatalos panaszt jelentsünk be. :/ Arra a kérdésünre, hogy egészen októberig miért a 2011-es várható leolvasási idő szerepelt (bizonyára nem októberben pattant ki az ötlet a managerek fejéből), és év elején miért nem alakították át az ügyfeleik átalányát automatikusan magasabb összegre, hogy esetleg ne év végén kelljen egy összegben kifizetni a különbözetet, a válasz annyi volt: kérhetünk két (!!) részletben történő részletfizetést, de a számlákat mindenképpen fizessük be, mert ha nem, akkor kikapcsolják az áramot. Még a mosolyt is hallani lehetett bájos
szavaikban... :( Mi meg érezzük magunkat rosszul, és folyamodjunk a magát hivatalnak tekintő céghez engedélyért, holott mulasztást nem követtünk el. Az a privát véleményem, hogy az áramszolgáltatónak eleve ajánlatot kellett volna tennie a részletfizetésre, csak hát monopol helyzetben lévő szolgáltatónál nem az ügyfél - aki fizet - a király, nem kell őt kiszolgálni, hiszen úgyse nagyon tud ugrálni, ha meg igen, majd jól rákoppintunk a fejére.

Most aztán frankón kifosztották a családi kasszákat, mi meg nézhetjük a meghatottságtól könnyes szemmel a tévében a Karácsonyi jókívánságaikat. A következő életemben bankár, biztosító, telkó, vagy közmű tulajdonos akarok lenni. Maximum Zen bölcs.

Maradok tisztelettel:

X Gyula
bádogos és vízvezeték-szerelő
 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.20. 13:59:41

@Darázs Csaba: >>igazán mulatságos: "A következő életemben bankár, biztosító, telkó, vagy közmű tulajdonos akarok lenni."<<

Egy gyerek azt mondta: nyugdíjas.

SomethinWild 2010.12.20. 14:04:54

@atpijkamo: Hát, bizony, ez a poszt lényege pedig. Egyetértek, minden bizonnyal megtámadható ez a dolog és nagy szemétség. Ugyan három évre előre nem kérhetnék a díjat, csak a következő átalányszámításig (hiszen addig ugyanaz a díj, utána még nem tudható, hogy mennyi lesz). Az ELMű szerint ELMŰhet a p****ba.

zoncolan 2010.12.20. 14:07:43

A köcsög, extraprofitot zsebrevágó ELMŰ vezérkara továbbra sem tud lemondani a többmilliós fizetéséről, prémiumáról, baszki, ez Magyarország!

csillagház 2010.12.20. 14:11:52

Én akkor módosítottam a leolvasást, amikor utólag 42 ezer forintot akart ez a díszes cég kifizettettni velem. Csak egy fázis van, semmi extra.
Elmü Ügyfélkapu a neten. Saját felhasználói név és jelszó, egy adott időszakban óraállás beírva. És visszajelzés a regisztrált email-címre. Szoros ellenőrzés alatt tartom ezt a mocsok bandát.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.20. 14:11:58

@SomethinWild: Ezt akkor sem hiszem. Posztold ki a számlát.

Mille38 2010.12.20. 14:13:27

Nem értem az egészet :( A tájékoztatás ennyi volt: www.elmu.hu/hiraram, itt a 2009/4-es hírlevélben a második lap alján annyi, hogy optimalizálja a leolvasási körzeteket köv. év végéig és ezért máskor is megjelenhet az elszámoló számla, mint eddig. Ez tiszta sor lenne, ha a 2010. március-2010. decemberi fogyasztást számolják el a havi részszámlákkal szemben.
Most én jól értem a posztoló problémáját, hogy elszámolás címén a 2011. január-márciusi fogyasztását is kiszámolták (előre? hogyan?) és kiszámlázták?
Vagy egyszerűen a március-decemberi fogyasztása annyival több volt a részszámláknál, hogy kijött egy jóval magasabb különbözet. Utóbbi sajnos van, ha az ember újabb gépeket állít be. Teljesítés volt a szolgáltató részéről, tehát a számla jogos.
Előbbi esetben viszont nem volt teljesítés a szolgáltató részéről, következésképp a számlát vissza lehet utasítani.
A posztoló szövegéből hiányzik utalás arra, hogy 2010. vége felé megtörtént-e a leolvasás és így nincs mire következtetni a leírásából.
(Egyébként az internetes mérőállás bejelentést én is melegen ajánlom, nem kell a leolvasási időszakhoz alkalmazkodni az átállásnál, én év közben módosítottam erre és így számomra megnyugtatóbb.)

SomethinWild 2010.12.20. 14:17:43

@atpijkamo: Nem én vagyok a posztoló, ráadásul én ÉMÁSZ ügyfél vagyok, nem ELMŰ. Elhiszem, hogy nem hiszed el, de attól még a poszt erről szól. Én sem hinném, ha beszállingózna egy ilyen csekk a szobámba.

péntek17 2010.12.20. 14:17:47

Most kaptam egy 110000 forintos számlát
amit dec.24-ig kéne befizetnem ráadásul amit idáig befizettem szerintük 20000-el kevesebb mint ami csekkek a kezemben vannak.Kedden megyek reklamálni!Ritka köcsögök ezek!

BPityu 2010.12.20. 14:18:11

nemértem miért kell átalányt fizetni.
Olvassák le havonta, aztán fizeted, ami használtál. nincs sírás rívás...

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.12.20. 14:18:53

Havi leolvasás/bediktálás esetén is nyomon követhető és kiszámolható az áramdíj, úgyhogy ez kamu kifogás az átalány+éves kompenzáció mellett.
A kedves posztolónak - gyanítom - van számológépe.

ave 2010.12.20. 14:19:10

Matolcsy... "Nem lehet atharitani!"

igazságos 2010.12.20. 14:24:53

@EÖ: lakossági fórum? Eszik-e azt, vagy isszák?

Én csak Balatonfüredre ismerem az utat, Edé-hez.

Szerintem az én taktikám sokkal jobb!

Nálunk 5000 forint az éves elszámoló. Szerintem jövőre retteghetek, majd bevasalják rólam a három évvel ezelőtti kevés fizetést.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.20. 14:27:55

@SomethinWild: "Elhiszem, hogy nem hiszed el, de attól még a poszt erről szól."

Nem világos, hogy miről szól. A poszt tolónak fogalmazási és egyéb problémái vannak.

SomethinWild 2010.12.20. 14:30:56

@atpijkamo: Persze, lehetne világosabban fogalmazni, de egyrészt a Homár is jól összefoglalta még a poszt előtt, másrészt íme:

"most azonban hét hónap eltelte után a teljes maradványösszeget a nyakunkba sózták"

Ez azért eléggé egyértelmű.

Maradjunk annyiban, hogy a kissé ködös megfogalmazás ellenére az ELMŰ gondolkodjon el az eljárásmódján.

Egyéves Önkéntes 2010.12.20. 14:31:03

@igazságos: a lakossági fórum az nagyon durván ver bármilyen abszurd színházat
egyszer mindenkinek kötelezővé tenném, hogy végigüljön egyet

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.12.20. 14:34:05

Így nem kell költeni a leolvasók bérére, de a haver cége is jól megél, aki a kikapcsolást és visszakapcsolásokat csinálja jó pénzért.

ekat 2010.12.20. 14:34:32

Ki van csukva, hogy előre kiszámláztak volna három hónapot! Ennek ellenére persze borzasztó egy nagy számla, ha az ember nem számít rá, de a hírleveleknek minimum a főcímeit át kell futni, mert nem véletlen küldik őket, vagy esetleg a posztoló küldöttséget akar az újdonságok ügyében az ELMÜ-től? :-)
Én évek óta havonta megadom az óraállást, eleinte telefonon, most már jó ideje neten (ahol a bejelentésem alapján majd érkező számla összege is rögtön megtekinthető), teljesen jól működik a dolog, csak ajánlani tudom mindenkinek.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.20. 14:35:48

@SomethinWild: >>"most azonban hét hónap eltelte után a teljes maradványösszeget a nyakunkba sózták"<<

Igen, egész decemberig. Fogja, kiveszi a dobozból, és befizeti. Nem értem a problémát. Ja, hogy a különbözetet elköltötte? Talán nem kellett volna, ha ekkora gondot okoz.

Persze nem mondom, hogy nem köcsögség hirtelen és pont karácsonykor bekérni a maradványösszeget.

KaPé 2010.12.20. 14:36:13

Ezt nem értem. December van. Augusztus óta nem tűnt fel, hogy nem jön az áramszámla? Ha igen, akkor nem kellett volna utánanézni, hogy vajon miért nem?

szajberpiraty 2010.12.20. 14:36:37

Patkány szolgáltatónak általánydíjat fizetni sosem szabad. Szigorúan csak az óraállás alapján.

Mille38 2010.12.20. 14:37:11

@SomethinWild: Ez a megfogalmazás éppúgy jelentheti a leolvasott és a részszámlákon kiszámlázott fogyasztás különbözetét, mint "előremutatóan" kiszámlázott 3-5 havi fogyasztást. Nekem továbbra sem egyértelmű.

Most amúgy is meg kellett néznem az elmű szabályzatát, semmi olyasmit nem olvastam benne, hogy jogos lenne a 12 havi díj kiszámlázása 7. hónap után.

Mária 2010.12.20. 14:40:28

Szerintem valamit félreértett a posztoló.

Semelyik közüzemi szolgáltató nem kér pénzt előre. Ha átalánydíjat fizet valaki, mindig az aktuális havi befizetéssel kell rendben lenni.

Ha ez nem megy, akkor pedig arra szoktak vigyázni a Zemberek, hogy egyszerre csak 2 hónappal tartozzanak, és ne kapjanak 3 havi egybefüggő tartozás miatt kikapcsolási értesítőt.

Szóval szerintem a posztoló vagy félreértett valamit, ami a közüzemi szolgáltatókkal való kapcsolattartás során igen gyakran előfordul, vagy sok-sok hónappal tartozik, amire a Homáron posztolással próbál megoldást találni, a részletfizetési lehetőség kérvényezése helyett.

Persze az is lehet hogy az Elmü egy külön állatfaj, ezt nem tudom, mifelénk nem ők adják a Záramot.

SomethinWild 2010.12.20. 14:42:26

@atpijkamo @Mille38: Valaki posztolta feljebb a hírlevél idevágó részét, amiben csak annyi állt, hogy "nem a szokásos időben jön az év végi elszámolás". Érdemes visszakeresni a hozzászólást és elolvasni azt a "hírlevelet" (ha már én nem tettem).

Másfelől, gondolkodjunk logikusan. Ha csak annyi lenne a posztoló gondja, hogy már most ki kell fizetni a különbözetet, akkor egyrészt különbözetről beszélne (mert megkülönbözteti a két dolgot a posztban), másrészt (remélem) nem csinálna belőle Homár-posztot.

movhu 2010.12.20. 14:43:35

Milyen szar ország már ez, ahol ki kell fizetni az elfogyasztott elektromos áramot...

A posztoló vagy sötét vagy sunyi, hogy nem tudja, hogy a havonta fizetett részösszeg annyira nincs köszönő viszonyban a fogyasztással, hogy a 7 hónap után keletkezett különbözet hazavágja.

gitáros 2010.12.20. 14:46:13

@tejcsokoládé:
Mondjuk a címeket érdemes átfutni, mert különben ostoba posztok születnek ostoba emberektől.
Ja, nekem kilencezret adott az elmü karácsonyra, írjam meg posztban?

gitáros 2010.12.20. 14:48:07

Egyébként meg pont az Elmüvel baromi egyszerű bármit telefonon megbeszélni.

elfmage 2010.12.20. 15:00:28

"A következő életemben bankár, biztosító, telkó, vagy közmű tulajdonos akarok lenni."

Irány a tőzsde, bármelyikből lehet most venni potom pénzért.
Sokra nem lehet vele menni, de az érzés megfizethetetlen.

Rasid al-Maghribi (törölt) 2010.12.20. 15:10:18

@ekat: Pontosan. Így teszek én is. Nem is értem ezt az átalányosdit, no meg azt sem, hogy miért jó ez valakinek is az elműn kívül.

Mária 2010.12.20. 15:10:55

@movhu:

Mondjuk, 7 hónap után mire számol az Elmü különbözetet, ezt nem értem?

Az átalány lényege, hogy 11 hónapig fizet az ember egy fix összeget, a 12. hónapban meg, ÉVENTE EGY ALKALOMMAL, kifizeti a különbséget, vagy zsebre teszi azt a pénzt, amit addig pluszban fizetett.

ja reklama 2010.12.20. 15:13:59

mert a mindenkori kormány (apeh) nem szenteste előtt 4 nappal (azaz ma) fosztja ki a vállalkozásokat az ún. adófeltöltési kötelezettséggel? van kitől tanulni, boldog karácsonyt.

tejcsokoládé (törölt) 2010.12.20. 15:14:02

@gitáros: eleinte elolvastam a gázszolgáltató hírlevelét. minden hónapban rá akartak beszélni, hogy fizessek x összeget, és akkor évente egyszer átnézik a gázkészülékeket. meguntam. azóta nem olvasom. mondjuk nem is kapok 110ezres számlát. odafigyelek, hogy hol tart a fogyasztás.

ekat 2010.12.20. 15:14:24

@Mária: Tudni nem tudom, de talán az lehet a magyarázat, hogy ezt most az egyszer teszi, mivel átáll márciusiról évvégi elszámolásra...
De mondja meg az, aki elolvasta a hírlevelet. :-)

Rasid al-Maghribi (törölt) 2010.12.20. 15:15:48

@igazságos: Vicces, de nekem nem egy ilyen kollégám van. És a hülye még örül is neki, amikor visszafizetik, hogy ő most milyen ügyes :-)

Egyéves Önkéntes 2010.12.20. 15:18:15

@Rasid al-Maghribi: mondtam nekik lakossági fórumon, hogy tegye egy perselybe, és ott uyganúgy gyűlik, mintha túlfizetne
aszonták, az nem ugyanaz, mert ha van lóvé, akkor elköltik

movhu 2010.12.20. 15:28:42

@Mária: Az ELMÜ úgy döntött, hogy tart egy évközi leolvasást, és kiállított egy résszámlát, amihez joga van. Az évenkénti leolvasás amúgy csak neki jó, mert nem kell erre annyi embert foglalkoztatni. Én ugyan konstans ugyanazt fogyasztom, mégis havonta bejelentem(ingyenesen), így tuti nem ér meglepetés.
Az előfizető nem hiszem, hogy nem tudta, hogy az éves különbözet nagy összeg lesz majd, csak az lepte meg, hogy ennek 7 havi részét most karácsony előtt akarják elkérni. De ettől még a követelés jogos, az ELMÜ csak az elfogyasztott áramot akarja kifizettetni.

soroslo 2010.12.20. 15:37:27

Megint sántít valami a posztban.
Elszámoló számlát csak ténylegesen leolvasott mérés alapján lehet készíteni.
Tehát valószínűleg leolvasták, vagy emberünk bemondta a leolvasónak telefonon.De az a rencernek má mindegy.
Tehát ha nem olvasták, nem diktált, tényleg jogos a felháborodás.
De nem hinném, hogy az Elmű meg merné magának engedni, hogy becsült mérésre számoljon el.
Ez már energiahivatali ügy.
Ha viszont leolvasták, akkor ennyit fogyasztott, és ki kell fizetni. Ezen azért nem kellene ennyire felháborodni.

fakopács 2010.12.20. 15:38:56

Még ha tudnátok hogy az ELMŰ mit művelt a 2006-2007 évfordulón a számlaadatokkal, amikor az EAS számlázásról SAP-ISU-ra váltottak, akkor kapát-kaszát fognátok! De ha ezt leírnám, akkor az ELMŰ kitalálná honnan szivárgott ki, mert még az átállást végző programozók sem voltak mind tisztában vele. A szolgáltatók a hülye fogyasztót ott károsítják meg ahol csak tudják. Amikor az éves számlázásra áttértek, több mint ezer leolvasót küldtek el. Olcsóbb lett utána az áram? Hahaha...

fakopács 2010.12.20. 15:40:58

@soroslo: "De nem hinném, hogy az Elmű meg merné magának engedni, hogy becsült mérésre számoljon el." - Nem is, mert a leolvasónak le is kell fényképeznie az órát. Nyalván több volt a fogyasztás mint amit az általányban fizettek, ezért azt év közben kiküldték.

soroslo 2010.12.20. 15:43:17

mióta fényképeznek éves leolvasáskor? én úgy tudom, csak ügyfélcsere vagy mérőellenőrzés alkalmával fényképeznek.

Murderface 2010.12.20. 15:49:43

@soroslo: Idén már fényképeztek nálam is, erre biztosan emlékszem.

fakopács 2010.12.20. 15:50:53

@soroslo: Már fényképeznek. Ez egy új divat. A gázosok is. Logikus, a leolvasó nem dolgozhat saccolással. Ha sárült a plomba és nem jelenti, az is kiderül belőle. A fényképezőgép ára meg semmi a Psion mellett.

soroslo 2010.12.20. 15:52:35

érdekes. persze, ha már megvannak a digitális cuccok, a bit az már nem olyan drága. nekem eddig mindig hagytak értesítőt egy telefonszámmal és oda bediktáltam. idén májusban utoljára.

soroslo 2010.12.20. 15:54:29

@fakopács: meg aztán ezt egy olcsó kamerás teló is tudja.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.20. 16:02:52

@soroslo: Hát nem tudom. Amilyen remek teló-fényképek itt megjelennek a Homáron. Nem nagyon látszik azokon semmi.

soroslo 2010.12.20. 16:07:45

@atpijkamo: a gázosoknál alvállalkozók vannak, akiknek előírják a fényképezést.
Amivel nálam jártak az mondjuk tényleg nem egy alsó kat.-s cucc volt, de telefonra fényképezett.
Persze a sajátja volt, nem a szolgáltató adta neki.

soroslo 2010.12.20. 16:12:43

@fakopács: és mit csinált? nyilván egy rakás sz...rt átlapátolt egy vadiúj rendszerbe.
Láttuk is az első számlákon... Meg is reklamáltuk, annak rendje módja szerint. Aki meg nem, az ma már hiába fogna "kapát-kaszát".

szaszni 2010.12.20. 16:42:41

Nekem is kijött egy finom kis összeg. De eldöntöttem, hogy nem fizetem be, csak januárban. Úgyhogy bekaphatják!

akrampampuli 2010.12.20. 16:46:15

Emberek!Itthon is már él létezik (egy jogszabálynak köszönhetően) a közműszolgáltatóknál a pre-paid fizetés, ez az jelenti, hogy amennyivel egyenleged feltöltöd annyit használhatsz. Mint a dominó, praktikum kártyánál. És nincs több elszámoló számla tadá :) Felraknak egy új órát, telefonon keresztül feltudod az egyenleged tölteni, és nincs meglepi se év végén se máskor.
Persze ezt a lehetőséget se a gázmű, se az áramszolgáltató nem reklámozza, mert az ilyen fizetési mód spórolásra ösztönöz és ez nekik persze ez nem érdekük.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.20. 16:48:11

@fakopács:
hat ezt akartam kifejteni
Ok szolgaltatnak tokom fog atalanyt fizetni, meg orat olvasgatni, majdnem azt sem tudom, hol az orank
sot a penzunket is bankban taertjuk nem dobozban
nem vagyok en toth
havonta jopn a szamla en meg fizetek, es tuti ha atallnanak erre a onbemondasra akkor sem csokkenne az ara egy centtel sem

azt nem tudom en fenykepeznek-e

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.20. 16:50:22

@akrampampuli: Zseniális! És ha kicsit figyelmetlen vagy, leolvad a hűtő.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.20. 16:50:50

@akrampampuli:
csak van meglepi ha esetleg nincs penzed es masnap kikapcsolodik az aram@soroslo:
jo nagy sporolas lehetett mindenhonnan elkuldeni a leolvasokat aztan mindent kiadni alvallalkozoknak
ezer munkanelkuli-mindenki maganak olvas-alvallalkozo jol jar

soroslo 2010.12.20. 16:54:55

@akrampampuli: persze, hogy nem reklámozza, mert ez nem egy plusz szolgáltatás, hanem az energiahivatal kötelezi őket a felszerelésre bizonyos esetekben. pl. szociálisan rászoruló fogyasztók számlatartozása esetén. egyébként meg el tudom képzelni, hogy egy ilyen pre-paid cucc többszörösébe kerül a hagyományosnál.

akrampampuli 2010.12.20. 16:56:02

@soroslo: most volt egy gázos alvállalkozó nálunk, ő spéci főgázos pda-val nyomta az adatfelvételt, fényképet.

szürke_tag 2010.12.20. 16:57:34

Azért bunkóság a másikat kicikizni, mert nem tud számolni. Nem értékelem a gőgös, büszke embereket. Még élnek olyanok akik csak 6 osztályt végeztek. Az ilyen büszke önmagát minősíti.

Egyébként egy idős nénivel történt, hogy az Elmű töl kapott egy 46 000 Ft os számlát 3 hónapja. Eleve nem tudta ez micsoda mert év közben volt ráadásul ezt megelőző hónapban kapott vissza túlfizetés címén 6000 Ft ott. Felhívta a szolgáltatót és ott közölték, hogy ez a különbözet amivel többet fogyasztott az átalányhoz képest. Mikor mondta, hogy ezt ő nem tudja egybe befizetni akkor megengedték, hogy két részletbe fizessen. Az első részt be is fizette és most szerette volna a másodikat és bement az ügyfélszolgálatra, ahol közölték, hogy, nincs tartozása, túlfizetésbe van. Na akkor mi is van az Elművel? Ki nem tud számolni?

szürke_tag 2010.12.20. 16:59:24

Azért bunkóság a másikat kicikizni, mert nem tud számolni. Nem értékelem a gőgös, büszke embereket. Még élnek olyanok akik csak 6 osztályt végeztek. Az ilyen büszke önmagát minősíti.

Egyébként egy idős nénivel történt, hogy az Elmű töl kapott egy 46 000 Ft os számlát 3 hónapja. Eleve nem tudta ez micsoda mert év közben volt ráadásul ezt megelőző hónapban kapott vissza túlfizetés címén 6000 Ft ott. Felhívta a szolgáltatót és ott közölték, hogy ez a különbözet amivel többet fogyasztott az átalányhoz képest. Mikor mondta, hogy ezt ő nem tudja egybe befizetni akkor megengedték, hogy két részletbe fizessen. Az első részt be is fizette és most szerette volna a másodikat és bement az ügyfélszolgálatra, ahol közölték, hogy, nincs tartozása, túlfizetésbe van. Na akkor mi is van az Elművel? Ki nem tud számolni?

szürke_tag 2010.12.20. 17:00:50

Bocsi de nemjelent meg az előző.

soroslo 2010.12.20. 17:05:11

@akrampampuli: gondolom van olyan szerződés is, ahol nem kér kütyüt a vállalkozó. gondolom.

Blogger Géza 2010.12.20. 17:05:55

Nekem, a bevezetőből ez tetszett a legjobban:

"Azt azért ők sem gondolják komolyan, hogy a számlafizetés rendszeréről elegendő egy hírleveles tájékoztatás. "

Nyilván virágfüzéres hawaii lányoknak kellene felkeresni az összes háztartást és felolvasni, hogy mit is írtak le levélben. :)

Amúgy szerintem a posztoló (és a Homár) nem érti, mi történik körülötte, nekik nem is ártana egy kis segítség.

akrampampuli 2010.12.20. 17:06:44

@soroslo: nem csak szociálisan hátrányos helyzeűek kérhetik csak nekik van ingyen a csere.

@atpijkamo:
Jelez az óra ha alacsony az egyenleged.

@hagyma: de év végén nem is sírsz azon, hogy kiszámláznak 120.000 Ft, + nincs kamat, behajtás, visszakötési díj a legrosszabb esetben sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.20. 17:07:36

@szürke_tag:
igy van'
de ide sok felsobbrendu ember jar aki mindig precizen vezeti a gaz es villanyora allasat, fejben szoroz haromjegyu szamokat, kikalulalja a szenprogram modositasi hatvanyt, fikllerre tudja hol tart az atalany a kulonbozetet meg malacperselybe teszi vagy eltozsdezi miutan atfutotta a wall street journalt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.20. 17:12:07

@akrampampuli:
hat ezert agyok en a havi szamlazas hive
jon havonta
en fizetem
vagy online, vagy kozvetlenul a cegnek, vagy csekkel stb.
/ mondjuk felenk a sok berelt lakas miatt SEM mukodne ez az atalanyosdi, meg a tokom fogja havonta hivogatni oket, megkeresni az orat, valahol kint van a hidegben stb./

de mint latjuk nem 1 embert er meglepetes, szoval ez a megoldas kizarolag az emasz-nak stb. kenyelmes

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.20. 17:12:21

@szürke_tag: "Bocsi de nemjelent meg az előző."

Kitől kérsz bocsánatot? A szar blogmotortól?

Olyan vagy, mint az ember, aki megbotlik a szék lábában, és elnézét kér.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.20. 17:16:09

@szürke_tag: "Ki nem tud számolni?"

SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP
SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP
SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP SAP

Szarabbul van megírva, mint a windows. Pedig a precíz németektől többet várna az ember.

Ügyfélszolgálaton láttam kiírva 199x: Elnézésüket kérjük, hogy a szokásosnál sokkal lasabb az ügymenet, ugyanis áttértünk számítógépes nyilvántartásra.

soroslo 2010.12.20. 17:30:50

@akrampampuli: bocs, pontatlanul fogalmaztam. Oda kellett volna írni, hogy jellemzően - vagy valami ilyesmi.
én néhány éve, mikor megjelent a pre-paid cucc a hírlevélben, felhívtam őket, hogy mennyivel adják olcsóbban az áramot, ha előre fizetem?
simán kiröhögtek - na nem hangosan - majd elmondták, hogy mennyit kell fizessek, hogy ilyen előrefizetős mérőm lehessen. nem emlékszem már mennyit, de annyiért azért nem kellett.

akrampampuli 2010.12.20. 17:46:15

@soroslo: valószínű azért kértek annyit, mert nekik nem érdekük a váltás. Sőt! Az, hogy fogyasztók sokkal jobban be tudnák osztani a kw-okat, kevesebb fogyasztást eredményezne.
A tartozást így vagy úgy beszedik, sőt még jól is járnak. A kamat, az unokaöcs behajtó cége, vagy a cimbi ügyvédi iroda + jól megfeji az ügyfelet.

Hogy ha előre fizetsz miért lenne olcsóbb? Igaz ez nem rossz ötlet:).

soroslo 2010.12.20. 17:49:41

@akrampampuli: "Hogy ha előre fizetsz miért lenne olcsóbb?"
Szerintem logikus. A mostani tarifarendszer arra épül, hogy a szolgáltatás ellenértéke minimum egy hónappal később érkezik be. Tehát az előfinanszírozást be kell árazni.
Ha nem kell előfinanszírozni, az az árban meg kellene, hogy jelenjen.
ez mindenütt így működik, csak itt nem.

sas70 2010.12.20. 17:55:02

Ez a nehogy a zemberek fizessék meg! A plusz adót be kell szedni most, mert most kell befizetni, ennyi!

szub.jektiv 2010.12.20. 18:42:44

wd2.elmu.hu/ELMU_public?gyakorikerdes

Ez van az ELMÜ honlapján.

1. Mit jelent az éves elszámolás?

Éves elszámolás, havi részszámlákkal: Önnek 11 hónapig előre beállított kWh mennyiség(ek)ről készítünk részszámlákat, az előző évi fogyasztás(ok) 1/12-e része vagy a fogyasztó által közölt részfogyasztásalapján. A 12. hónapban történik a leolvasás, amely alapján megállapítjuk a tényleges fogyasztást, és elkészítjük az elszámoló számlát. Az elszámoló számla tartalmazza a tényleges, 12 havi fogyasztást. Ez alapján számoljuk ki, hogy a fogyasztónak milyen összeget kell még befizetnie, illetve, hamagasabb volt az általa 11 hónapon keresztül befizetett összeg, mint amennyit a tényleges fogyasztás alapján be kellett volna fizetnie, mekkora összeg jár vissza. Fontos, hogy a 12 hónap nem egy naptári évre vonatkozik, hanem a elosztói engedélyes által végzett leolvasástól az ismételt leolvasásig számítódik. Amennyiben az éves leolvasás sikertelen volt, a fogyasztó továbbra is részszámlákat kap az ismételt leolvasásig. Amennyiben az éves leolvasás nem történt meg, kérjük, hogy szíveskedjen mérőállását bejelenteni.

aszekelyek 2010.12.20. 19:06:40

Nem volt az olyan régen kedves honfitársaim, hogy az áramszolgáltatók kicsit megbuherálták a kiszámítást és mindenkinek járt volna vissza pénz. Csak másfél éve volt, annyira nem régen:) Asszem a gazdasági versenyhivatal vert rá a kezükre. Tehát nem először próbálkoznak. A négy és fél milliárdot meg az akkori kormány szépen einstandolta, megsegíteni a szegényeket.Sajátot nemigen tettek abba az alapba. Elvenni elvették viszont a mások járandóságát. Az Elmű nyilván úgy véli, ha a bankok egyoldalúan módosíthattak szerződést, mert az átaly egy szerződésen alapul, akkor ők miért ne? Ugyanaz a megállapodás egy összegről, ami egy időpontban esedékes. Az én számlámon pld, júliusi leolvasás van jelezve. Akik ma sivalkodnak, meg a következő a bankszámla lesz-t gajdolnak, azok emlékezzenek erre is. Mit nyúlt le a szoci kormány már akkor is. Válságadót már fizettek tavaly az áramfogyasztók....:( Naná, hogy profitorientálték próbálkoznak. Mit enged meg a kormány, az egy másik dolog. Talán írni kéne Navrának.... pld. Hogy tudjon róla. Lehet, hogy ő sem olvasta a hírlevelet.....

aszekelyek 2010.12.20. 19:11:34

@szub.jektiv: De jó...., elosztói engedélyes hasára üt és akkor van elszámolási év? Köszönjük bajnai és mszp kormány meg akik még ezt így megszavazták.

aszekelyek 2010.12.20. 19:21:54

@akrampampuli: Ez mindenütt így van, nem ötlet. ahol az ön pénzét használják, ott bizonyköllene ennek az árban megjelennie. Itt meg örüljön, hogy nem szedtek késedelmi kamatot....Ezt nem nagyon szellőztetik persze....Lajtán onnan másként vannak a dolgok .Bár 2o éve neünk is azt ígérték...és ezt adták.

aszekelyek 2010.12.20. 19:25:59

@hagyma: Nem. Szoktam beszélni az ügyfélszolgálattal. Adnak felvilágosítást. Egy évben egyszer pedig kérhetem, hogy másként számolják, vagy az összeget módosítsák:) Teszem fel elutazom, hosszabb időre...De azt nem tudtam még 3 hónappal azelőtt...Telefonon mindent megtud az ember tőlük. Semmi Wall street journal.

aszekelyek 2010.12.20. 20:16:04

@tejcsokoládé: Az igaz de te adod a teljes infrastruktúrát ahhoz , hogy ők beszedjék tőled a pénzüket.Legyen talaefonod, interneted és tartsd fenn azokat is a te költségedre. A munkanélküliség ezek miatt is van. Elhajtották a leolvasókat, mert vagy átalányt fizetsz előre, vagy magadnak leolvasod, bevallod, kifizeted. Még jó, hogy a postát nem te kell hogy üzemeltesd hozzá....No a csekk sincsen ám ingyen!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.20. 22:02:34

@aszekelyek:
nem egeszen rad gondoltam,de nekem nincs nexusom az aramszolgaltatoval
ha elutazom hosszabb idore nem fogyasztok aramot igy nem jon szamlam
de barmikor csekkolhatom a neten ha megis lelepnek3-4 honapra es erdekelne
de nem jellemzo
szoval miert is nem egyszerubb a havi szamla?
mert a szolgaltatonak kenyelmesebb

indust · http://indust.hu 2010.12.21. 06:45:23

Megjegyzem valahol ez is kétoldalú, hiszen az Elmű-nek is karácsony lesz, szóval ugyanúgy lehet abból a pénzből Penny szaloncukor. Szóval nem is fosztja ki, hanem feltölti...

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.12.21. 10:07:18

használta az áramot. ki kell fizetnie. mit gondol? más fizesse ki?

Lostris28 2010.12.21. 10:33:27

Ezért kell havonta bediktálni, ami a nagyapámnak űrtechnológia, de jegyezgeti ettől függetlenül havi rendszerességgel a kis füzetében, így ő se nem meglepődni nem tud, és még csak fizetnie sem kell, mert ha látja, hogy több, emelteti az általányt... Mindezt 72 évesen...
Nem a post küldője ellen kampányolok, mert ennek ellenére ezt meg tudta volna tenni ő is, de a szolgáltató is elmehet karácsony előtt a vasporosba...

mohopasi 2010.12.21. 12:08:32

Nem csak az elmű. Köcsög tigáz is azt játssza, hogy időnként 1 hónapra több számlát is küldd. Van, hogy egyik befizatési határideje pl dec 9, a következőé dec 23.... Fateromék így jártak.

Xezs 2010.12.21. 12:19:19

Nekem ez a sztori nem kóser. Én is ELMŰs vagyok és semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Szerintem valamit félreértett a bádogos úr.

Xezs 2010.12.21. 12:34:10

@atpijkamo: Na jó a számítógépes átállás nem feltétlenül egy program miatt lassú.

Lehet hogy az ügyintézők balfaszoskodnak, de az is lehet, hogy nem tolták a program alá a megfelelő (gyártó által ajánlott) vasat.

Tudtommal a Neptun nevű egyetemi rendszer is azért volt lassú sok helyen, mert nem olyan gépen futtatták, ami ajánlott volt hozzá, hanem sokkal rosszabbakon.

tejcsokoládé (törölt) 2010.12.21. 13:29:18

@aszekelyek: ne nevettess már. legyen telefonod. miért, nincs? legyen interneted, miért, nincs? vagy csak homár olvasásra használható?
nem kell infrastruktúra ahhoz, hogy leolvasd a villanyórát... egyébként nem muszáj bediktálni, felírhatod magadnak otthon kis kockás füzetbe, akkor is tudod mennyit fogyasztottál.
ha ennyit nem szánsz rá, akkor meg fogadd el, hogy esetleg szívni fogsz. Magyarország...

tejcsokoládé (törölt) 2010.12.21. 13:34:16

mondjuk én amúgy sem pártolom, hogy legyen millió óraleolvasó, és azzal terrorizáljanak, hogy legyek otthon, és majd valamikor jönnek. hát ne ő döntse el, hogy én mikor vagyok otthon. mindenkinek sokkal kényelmesebb telefonon, vagy neten bediktálni.
normális esetben az ember dolgozik munkaidőben, és nincs ideje arra, hogy várja a leolvasót...

Gabez 2010.12.21. 14:13:12

Nekem gázra 94 ezret, áramra 21-et kell(ett) ráfizetni idén. 115 ezer ft, így karácsony előtt.
Tavaly visszadtak 63 ezret a gázra, 10-et az áramra.
Tavalyelőtt fizetnem kellett 75-t.

Közben összevissza variálták az átalány díjakat, persze.
Felmerül a kérdés, hogy ki az a komplett idióta, aki eldönti, mennyi legyen a fix összeg?
Idén meguntam ezt a totálisan dilettáns bandát és vettem egy nagy fakazánt. Az erdészek egyszerűbb, de sokkal nagyszerűb emberek. Sajna az áram miatt még továbbra is a szolgáltatótól függök, de már dolgozom a megoldáson.
Aki tud, fektessen be és szakadjon el tőlük, amint lehet!

Xezs 2010.12.21. 14:54:45

Mindenki úgy emlegeti ezeket az összegeket a karácsonnyal kapcsolatban mintha a kettőnek bármi köze lenne egymáshoz.

Miért kell mindig hozzátenni hogy "így karácsony előtt?"

Év vége van, időszakot zárnak minden szolgáltatónál, ez van.

Ha meg valaki elbaszta a pénzét értelmetlen karácsonyi ajándékokra és azért nincs pénze akkor meg is érdemli. A karácsony nem arról szól hogy brutáldrága cuccokat veszünk bár ahogy hallottam a magyarok idén is kitettek magukért ilyen téren. Hja, válság van kérem. Csak nem itt.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.21. 15:08:46

@Xezs: "a számítógépes átállás nem feltétlenül egy program miatt lassú."

De nem ezt várná az ember.

"a Neptun nevű egyetemi rendszer is azért volt lassú sok helyen, mert nem olyan gépen futtatták, ami ajánlott volt hozzá"

Tetszőlegesen erős gépre lehet olyan programot írni, hogy kibírhatatlanul lassú legyen.

A Neptun feladata nem igényel különösebb számítási kapacitást. A Neptun úgy ahogy van, szar. Biztos az írta, aki a Homár blogmociját. De ha nem, akkor össze kéne kötni őket, és a Dunába dobni. Az Emberiségnek jobb lenne.

Az a baj hogy a szar programoktól nem lesz emberhalál, míg egy híd tervezőjét alá lehet állítani a terheléspróba alatt. Egy hídon még amatőr szemnek is látszik a kecsessége, mígy egy program külcsínyén nem látszik, milyen oltári szarul van megírva.

Gabez 2010.12.21. 15:14:41

@Xezs: "Ha meg valaki elbaszta a pénzét értelmetlen karácsonyi ajándékokra és azért nincs pénze akkor meg is érdemli. " - és ha értelmesre baszta el? mert gondolom elismered, h olyan is lehet...

Amúgy a karácsony arról szól, hogy meglátogatod a családod, rokonokat stb, vagy téged látogatnak meg, akkor pedig megvendégeled őket. Mindkettő pénzbe kerül, vagy ez is értelmetlen lenne?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.21. 15:38:35

@Gabez: "és ha értelmesre baszta el"

Nem mindegy?

Tartozom valakinek, belátható időn belül vissza kell adnom, gondot okoz az összeszedése. Nem illik semmilyen nemesebb célra se elkölteni.

Persze, ne karácsonyeste kopogjon be érte hirtelen, ha lehet.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.12.21. 15:41:12

@Xezs: >>Miért kell mindig hozzátenni hogy "így karácsony előtt?"<<

Mert a kölcsönadott pénzért se fizetés előtt kopogtatok be, mikor a legnagyobb esély van rá, hogy nem tudja kifizetni. Pláne, ha korábban széles körben kommunikáltam az ellenkezőjét.

Gabez 2010.12.21. 15:46:46

@atpijkamo: "Persze, ne karácsonyeste kopogjon be érte hirtelen, ha lehet. "

Na ez a lényeg. Lehetne júniusban is az elszámolás. ;)

Xezs 2010.12.21. 19:12:38

@atpijkamo: Nem értem, hogy mi köze van a kölcsön visszaadásának a fizetésnaphoz.

Ha van egy határidő akkor akkor kérem vissza a kölcsönadott pénzt és kész.

Xezs 2010.12.21. 19:14:19

Az meg egyéni szocprobléma hogy valaki nem tud bánni a pénzzel és minden hónapban elkölti az összes pénzét. Sok embernek a takarékosság szó semmit sem mond, sajnos.

randomuser1 2010.12.22. 10:02:04

én monnyuk a portálról közvetlen sapba diktálós vagyok ennél a tolvaj bagázsnál így nem tudnak átverni viszont idén rájöttek hogy lehetnek emellett is tetvek, eddig minden hónapban 29-ig kell fizessek, most a határidő 24-e. nekem amúgy mind1, csak fura...

T2006 2010.12.22. 18:48:06

Ja de sok okos ember van itt! Azért fizet álltalányt, mert pl.: villannyal fűt. Így elkerüli a téli magas, nyári alacsony számlákat. Minden hónapban tervezhető a kiadás! (Azért fűt villannyal, mert ezen kívül a régebbi társasházakban vagy fa, vagy vegyes tüzelés lehet, ha nincs távfűtés.)
De a kommenttelők nagy része fel sem fogta a poszt lényegét!
Tehát: Az éves elszámolás eddigi ideje március. Idén megkapott már 7 részszámlát, azaz ez év végéig. (nem hiányzott számla!) De hirtelen kapott egy éves elszámoló számlát, feltehetően leolvasás után. (ha az óra a lépcsőházban van, észre sem veszi, hogy leolvassák). A probléma az, hogy az eddig 11+1 hónapra elosztott díjat most 7 hónap szokásos összeg + a fennmaradó részre osztották, és a fennmaradó részt egyben követelik! A fennmaradó rész: éves díj mínusz 7 havi befizetett álltalány +- a tényleges fogyasztás és az éves álltalány közötti különbség! Ha tényleg fűtöttek is a villannyal, akkor ez nem kevés pénz (kb. 3*havi álltalány). Mivel az ember nem számított erre (nem tartozott a szolgáltatónak) ezért nem is volt felkészülve erre. A hírlevél (híráram) tájékoztatásából egyébként semmi ilyesmire nem lehet következtetni!
Persze lehet okoskodni, hogy miért nem tart mindenki bankban/dobozban néhány havi fizetést az esetleges rendkívüli kiadásokra?! Meg miért költött karácsonyra?! De aki ismer átlagos keresetből élő családot 2-3 gyerekkel, az nem kérdez ilyen hülyeségeket!
Nem akartam osztani az észt, de nagyon felháborít, hogy néhány troll direkt (???) értetlenkedik, és ekézi az egyébként -a leírás szerint- teljesen ártatlan posztolót.

kecas 2010.12.23. 18:37:20

Azt azért megkérdezném a világlátott emberektől,hogy a tőlünk sokkal fejlettebb /kultura,ész,anyagiak/ országokban ez hogyan müködik,hiszen mi még csak most jöttünk le a fáról ? gondolják a közüzemiek és igy is csinálják azt ,amit megengednek nekik.

protoplanetáris korong 2010.12.28. 09:26:01

Én nem értem az emberek egy részét. Van internet hozzáférése, de nem képes havonta egyszer neten beküldeni a mérőóra állást? Meg csekken fizet?
Nem csodálkozom, hogy itt tart az ország.
Mert hogy nagyanyám nem netbankozik azt értem, de hogy ti sem?
Fizessétek csak az átalányt, meg csekkezzetek a postán jó kis sorban állással, gratulálok. Aztán jöhet a homárra a poszt, had röhögjek rajtatok.

abominog 2010.12.28. 12:38:46

Én is elmű-s fogyasztó vagyok, és szintén átalányban fizetek, de én most is megkaptam a (8.) részszámlát, ugyanakkora összegről, mint az év többi hónapjában.
Nem értem, nem ugyanaz vonatkozik minden fogyasztóra?

Xezs 2010.12.28. 20:47:35

@protoplanetáris korong: Ó haggyad már, a legtöbb ember akinek netje van addig jut hogy index.hu meg pornóoldal aztán de jót neteztem. Legtöbbjének fogalma sincs arról hogy milyen sokrétű szolgáltatást lehet manapság elérni a neten.

Egyébként meg vihar ez az egész poszt a biliben csak eddig nem szóltam. Valószínűleg annyi volt a baj, hogy túl alacsonyra volt állítva a részszámla, ezért mikor 8 hónap után kimentek leolvasni, kiderült hogy a kifizetett mennyiség közelében sincs az elfogyasztottnak. Ez nem azt jelenti hogy valaki kifizeti az egész hátralévő évet, igazából félrevezető ha éves leolvasásnak nevezzük az időszakos leolvasást. Eltelik egy időszak, tökmindegy mennyi, kimennek leolvasni, aztán ha keveset fizetett az ügyfél a fogyasztásához képest akkor kifizeti a tényleges és a feltételezett fogyasztás közötti különbözetet.

Nem kell itt egyből azzal jönni hogy nincs pénze az ELMŰnek és így húzza le az embereket, ez merő rosszindulat.
süti beállítások módosítása