Tékozló Homár

Titkolja a Citibank, miért nem ad hitelt

2011.07.26. 15:15 | jackyll | 130 komment

Gyé egy szinte mindennapos szivatás részese lett, amikor igent mondott a Citibank által telefonon felajánlott személyi hitelre. Kiderült, hogy mégsem kaphatja meg, de azt, hogy miért, semmilyen formában nem hajlandók elárulni:

Lassan másfél éve vagyok többé-kevésbé elégedett Citibank ügyfél (inkább többé, mint kevésbé). Talán ennek hála, ez év júniusának elején kaptam egy hívást egy nagyon kedves Citibankos hölgytől, aki felajánlott egy személyi hitelt. Visszahívást kértem másnapra, hogy családi szinten átbeszélhessük a dolgot, majd úgy döntöttünk, elfogadjuk az ajánlatot.

A visszahívás másnap megtörtént, előzetes hitelbírálat pozitív, KHR-lista negatív, hiteleim vannak-e? Autóhitel, rendben van, alig a nettó fizetés 10%-a. Milyen cégnél dolgozik? Oh, éves 24 milliárd USD forgalom, csodás, nem lesz itt bibi, kérem, holnap fáradjon be egy bankfiókunkba a papírok aláírása érdekében.

Meg is történt, Budapest, XI. kerület, Simplon udvar-beli fiók, pénteki nap. Az ügyintéző hölggyel kellemesen elbeszélgettünk, aláírtuk a papírokat, 24 órán belül, de legkésőbb jövő hétfőn hívnak majd a kollégák, engem is és a céget is, ahol dolgozom.

Már fura volt kedd délután, hogy senki nem hívott. Hívtam őket, hosszas várakozás után biztosítottak róla, hogy szerda reggelre megszületik a döntés.

Megszületett, szerdán felhívtak, hogy elutasították a hitelkérelmemet. Rendben, ehhez nyilván kockázatmérlegelés után joguk van. Kérdeztem, ugyan, mi az indok, hadd tudjam, hogy kiküszöbölhessem, mire lakásvásárlásba fogunk? Válasz: nem tudjuk, nem látjuk, annyi van ideírva, hogy „egy minimálfeltételnek nem felelt meg”. Hát ez jól hangzik, de semmitmondó. Ne aggódjak, mondták, majd jön az írásos indoklás, abban benne lesz.

Meg is jött, két nappal később, természetesen nem volt benne indoklás, csak az, hogy elutasítottak. Újra hívtam az ügyfélszolgálatot.

Sok ide-oda telefonálgatás után oda jutottunk, hogy írtunk egy panaszt (azaz az ügyfélszolgálatos kolléga), amire 30 nap elbírálási időt kértek.

Múlt hét pénteken megjött a válasz. Szintén semmi indoklás, hivatkozás az ÁSZF 3.2.-es pontjára. Átballagtam egy ügyvéd barátomhoz, az összes papírommal, amit a szerződéskötésnél kaptam, hogy tanácsot kérjek. Órákig néztük a szerződést, de sehol nem írja azt, hogy a bank nem közli az elutasítás indokát. Erre én, már igen dühösen, újra az ügyfélszolgálatot hívtam, de péntek délután lévén már nem volt benn a manáger, mire én magamból kikelve (nem voltam már kedves...) visszahívást kértem M. Úrtól (lévén ő a nevezett manáger).

Ez a visszahívás tegnap meg is történt. Fél óráig beszélgettünk M. Úrral, aki először ugyan ragaszkodott az igazához, majd átolvasva a szerződést, igazat adott, hogy tényleg sehol nem szerepel az, hogy a Bank nem indokolja meg az elutasítást, sőt, hivatkozás sincs más (akár online) dokumentumokra, ahol ez lenne olvasható. Két nap türelmi időt kért, hogy a bank ügyvédeivel átnézesse a szerződést, ugyanakkor biztosított róla, hogy ha igazam van, akkor sem fogják megmondani az indokot.

Kérdem én, hogy milyen alapja van a banknak erre? Nem kérem a hitel újraelbírálását (isten ments...), csak annyit, hogy az elutasítás indokát mondják el. Nekem fontos.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.07.26. 15:25:22

Negyediknek lenni, az a szívás.

Dr. Kix 2011.07.26. 15:26:12

Bankok, hogyismondjam... nem szabad velük kezdeni.

De hidd el, kedves poszt-toló, hogy jobban jártál, hogy nem vettél a nyakadba 35-42%-os kamatyozású személyi hitelt, mert "Mé ne!".

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.07.26. 15:26:18

De lecsúszni még a negyedik helyről is, na az ultra szopás!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.07.26. 15:27:00

"kaptam egy hívást egy nagyon kedves Citibankos hölgytől, aki felajánlott egy személyi hitelt"

HA kell egy tévé, bemegyek a boltba, és megveszem. Ha hitell kell, a bankhoz fordulok. Most várja, hogy hívják az üzlettől vagy a banktól, hogy kell-e neki tévé vagy hitel???

reunalla 2011.07.26. 15:27:29

megmondom, mi az indoklás: CSAK

Rosszindulatú Vászka 2011.07.26. 15:27:55

Ötödikes buzizásról lecsúszni, na az igazi szopás.

Rosszindulatú Vászka 2011.07.26. 15:29:59

Én a nemrég kinéztem egy basza csajt az iviven és írtam neki, hogy járnák vele, de nem is válaszolt. Az jóvan, hogy nem qr velem, de indokojja meg, hogy miért. Meg külömbe is. Ez így nemm van rendbe és óügyvéd is monta, hogy semmi se indokojja, hogy ne cidázhatna le és az sincs a szabájzatba, hogy indoklás nélkül nem fexik le velem. Írtam is a fejlentősbe, hogy az egy libancz.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.07.26. 15:30:00

Szerintem erre teljesen normális reakció, hogy máshol nyitsz egy számlát, és ezt meg felmondod. Ha kérdezik, akkor meg: mer' csak.

Agyalap 2011.07.26. 15:35:10

Addig jó, amíg nem kapod meg a hitelt. Már ha nincs égetően nagy szükséged rá...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.07.26. 15:41:51

Azért nem, mert csak.
És ez így is lesz.

2011.07.26. 15:42:35

Engem is havonta hivogatnak mondván hogy mivel olyan iszonyat jó ügyfelük vagyok felajánlanak egy hitelkártyát. Jutalomképpen. Aztán meg nem értik, hogy miért mondom azt hogy ha majd ilyen kell elmegyek oszt megveszem a hitelkártyaboltban, de addig hagyjanak békiben...

Hargita 2011.07.26. 15:43:43

Férjem hasonlóan járt, bár ő nem is akart hitelt. Az 1. ügyintéző rábeszélte a hitelkártyára, mondván hogy az ég világon semmi teendő nincs vele, kap egy kártyát, rajta pénz, beteszi a fiókba és ha nem kell, nem nyúl hozzá. Férjem (főként hogy szegény ügyintézőnek legyen egy jó napja, ha már ez nekünk semmibe sem kerül) aláírta a papírokat. Utána a 2. ügyintéző felhívta és kiderült, hogy a dolog nem olyan egyszerű, mint azt az 1. üi. mondta, egy csomó utánajárás kellene hozzá, előző beszedési megbízásokat fel kell mondani, tehát csekkekkel postára járni amit nem szeretünk, stb.. Férjem jelezte, hogy akkor inkább nem kéri, mondták hogy rendben. Erre felhívta újra az 1. üi., hogy a 2. üi. rosszul tudta nincs plusz utánajárás, férjem mondta hogy jó, akkor legyen. (Itt már teljesen mindegy volt neki.) Utána telefonált 3. üi. is és kiderült újfent hogy bonyolult a dolog, de férjem már nem akadékoskodott, belement. Vártuk a kártyát, erre jön egy levél, hogy a kérelem elutasítva... Levelet írunk, hogy rendben, de akkor az aláírt papírokat küldjék vissza (levelük alapján erre biztosítottak lehetőséget), és indokolják meg, hogy mégis miért (hiszen ők mozgattak meg minden követ hogy a férjem olyan hitelt igényeljen amire nincs is szüksége). A papírokat visszaküldték, de az indokolás persze kimaradt a levélből. Végülis mi jártunk jól, csak furcsa ez az egész ügymenet. Valószínűleg úgy ítélték meg, hogy problémás ügyfelek vagyunk, ezért inkább hagyták az egészet csak ezt nem lehet leírni.

Nanemá 2011.07.26. 15:46:54

@Rosszindulatú Vászka: Nincs igazad, és a példád is nagyon sántít. Én inkább ezt a példát hoznám: Gondtalanúl poroszkálsz a verdáddal az úton, mikor egy útszáli ribi kedvesen integetni kezd, hogy álj meg. Megálsz, és erre ad egy árajánlatot, hogy mennyiért tenne boldoggá. Elfogadod, és elmentek egy közeli motelbe. Miután fölmentek a szobába és vetkőzni kezdenél, közli veled, hogy meggondolta magát, mert csak, majd faképnél hagy.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2011.07.26. 15:47:10

értem h tudni akarod h miért utasítottak el, de ehhez mi köze a banknak? az szerepel a szerződésben h elutasítás esetén nem kapsz egy bmw-t? tehát akkor kapsz?

Nanemá 2011.07.26. 15:49:03

A posztoló mázlista. Már majdnem berántották egy könnyelműen felvett hitelbe, de végül megúszta.

Leadfoot 2011.07.26. 15:51:14

És mindez a balhézás egy olyan hitel miatt, ami igazából nem is kellett.

Én legalábbis nem értem, miért vesz (venne) föl olyan hitelt az ember, amire igazából nincs is szüksége - hiszen az ajánlat előtt nem akart hitelt fölvenni.

Engem egyébként azért utasítottak el (autóhitel), mert rossz helyen laktam. Értsd: statisztikailag sok a rossz adós az utcában, ahol lakom. LOL

Easyke (törölt) 2011.07.26. 15:54:30

@Nanemá: az hagyján, de még reklamál is miatta! Én nem értem az embereket!
Bevallom, kedves @Hargita:, titeket sem értelek. A hitel költséggel jár. Hitelt úgy felvenni, hogy mert éppen kedvem szottyant rá, vagy mert nekem mindegy - akkor nincs is rá szükség! Akkor minek? Bevallom, irigylem a posztoló problémáját, hogy a lakáshitel "próbájaként" felvesz egy személyi kölcsönt. Monnyuk egymillió forintot ötéves futamidővel, muhaha.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.07.26. 15:57:06

@Leadfoot: Amiért a teszkóban/ósanban/aldiban megveszi a zember akciós szart, pedig csak két liter tejért ment. A reklám lenyomja a torkán. Nem fikázom, sokszor én is megveszem, mint ahogy hitelkártyám is van. És ha már van, akkor használom is, így a visszatérítéssel együtt szerény pluszban vagyok vele évvégén. Nem ebből veszel bérházat, de akkor is jó érzés. :-)

Easyke (törölt) 2011.07.26. 15:57:17

@Leadfoot: gyakorlatilag ugyanazt írtuk le. Ez komoly, hogy ezért utasítottak el...? Nannneeee.... Ez durva. A többi nem fizeti, ezért biztos te sem. Ezzzt nevezem logikának...

SomethingWild 2011.07.26. 16:02:48

@fghjk: A BMW-nek nincs köze a hitelhez, az elutasítás indokának van, értem? :)

@Easyke: Nem hiszem, hogy neked bármi közöd van hozzá, hogy ki mennyi hitelt vesz fel, pláne, hogy milyen indokkal. Feltételezem, oka volt rá (még akár a laksvásárlással kapcsolatban is tudnék pár ilyen okot mondani).

Ezért szép a Homárra járni, a téma mindegy, a felesleges "semmi közöm hozzá, de belekötök"-kérdések jönnek. Titeket elnyomtak gyerekkorotokban, ugye? :D

Harlequin 2011.07.26. 16:03:31

"3.2. Az Adós tudomásul veszi, hogy (i) a Bank az ajánlatáról önállóan, kizárólag a saját hitelbírálati
és egyéb belsõ elõírásai alapján dönt, továbbá, hogy (ii) amennyiben az ajánlata a Bank hitelbírálati
követelményeinek vagy egyéb belsõ elõírásainaknemfelel meg, a Bank az ajánlatot elutasíthatja
és a Szerzõdés megkötését megtagadhatja. A Bank fenntartja jogát arra, hogy a hiányosan,
vagy hibásan kitöltött; meghamisított; hamis; nyilvánvalóan téves adatokat tartalmazó,
vagy a megfelelõ mellékletekkel el nem látott ajánlat alapján Szerzõdést nem köt".

Mi nem világos? Nem feleltél meg a belső szabályzatban felállított feltételeknek. Irreveláns, hogy miért, más bank, valószínűleg másképp bírálja el a hitelkérelmedet, ergó, nem tök mindegy?

movhu 2011.07.26. 16:06:38

Nekem egyszer kellett tőlük átmenetileg pénz, nem is kevés ~1 millió.(Szerencsére alacsony díjon előtörleszthető vagy visszafizethető) Volt mellette lakáshitelem is bevallottan, és mégis lazán megkaptam, 2 nap múlva a számlámon volt. Igaz a számlám is náluk van.

Nem tudom mennyi a postoló nettó fizetése, vagy mennyi hitelt akart felvenni, de valahol az arányok nagyon borulhattak, ha a bank visszadobta. Mert ugye nem mindegy, hogy mondjuk havi 15.000 az autóhitel, és azt 150-ből kell kinyögni, vagy 50 ezer, de azt nettó 500-ból. Vagy esetleg nem túl régi a munkaviszony, stb. Tuti nem kerek a dolog, a postolók ilyenkor mindig kifelejtenek valami lényeges tényt.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.07.26. 16:08:36

személyihihitelt csak a zukránoktól :P

Leadfoot 2011.07.26. 16:10:09

@SomethingWild: Ha a poszt toló úgy érzi, senkinek semmi köze hozzá, miért nyomatja ki a Homárra? ;-)

Sokorai_Atala 2011.07.26. 16:13:34

Nekem is küldtek kártyát csillogó színűt, hogyezzel mindent vehetek, de én felaprítottam:)

A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.07.26. 16:13:46

"...ugyanakkor biztosított róla, hogy ha igazam van, akkor sem fogják megmondani az indokot." Yesss!XD
Ez a kis félmondatocska mindent elárul egy bank és egy ugyfél kapcsolatáról.XD

Easyke (törölt) 2011.07.26. 16:14:01

@SomethingWild: azt nem is kérdeztem, hogy mennyi hitelt vesz fel, csak érdekelne, hogy miért vesz fel hitelt, amire - a posztból ítélve - igazán nincs szüksége. A gondolkodásmód, az furcsa nekem.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.07.26. 16:16:40

@Sokorai_Atala: Ámátőr! Pedig azzal tologatni a dohányzóasztalon a porcukrot nagyon menő!

Sokorai_Atala 2011.07.26. 16:18:46

@Csokis: francokat, marad a 100 dolláros:)

É2I 2011.07.26. 16:31:44

@Sokorai_Atala: Ámátőr kettő : 100 ezer dollárossal kell :P

on:

A bankok mostanában a saját seggbe rúgásaikba pucsítanak bele. :P

Ha jól belegondoltok: Mennyi költsége volt ennek az általuk felajánlott kölcsönnek? Három-négy ügyintéző -gondolom- min. félórás munkaideje.

Az meg kifejezetten érdekes, hogy nem mondják meg miért nem kaphatja meg a hitelt. Ezzel begyűjtenek még plusz munkaórákat, értekezleteket, stb, hogy xy ügyfélnek jól megmondják; hogy juszt se mondják meg.
Lúzerek!
Bár ebből kezdem érteni mi frászért annyi a hitel kamata, amennyi.

Mindegy bankokkal csak akkor kezd az ember, ha valóban indokolt. Mostanában egyre kevesebb ilyen indok van. Ép elég az, hogy már csak rajtuk keresztül lehet felvenni a fizetést. Már ha nem fekete az a gempa.

zooDoo 2011.07.26. 16:32:06

Én az Aldiból veszem a kölcsönt.

SomethingWild 2011.07.26. 16:40:39

@Harlequin: És ebben benne van, hogy az indoklást nem mondja meg? Ha elolvasod a posztot értelmezve, nem az a baj, hogy a hitel elutasításra került, hanem az, hogy az indokot semmiképp sem árulják el.

@Leadfoot: fuss neki újra, össze fog ez jönni :)

Minek is osztom itt az észt, nem tudom :D Keresek valami jobb elfoglaltságot, pl passziánszozok :D

Leadfoot 2011.07.26. 16:47:45

@SomethingWild: lendülj nagyobbat, akkor tán sikerül leszállni a magas lóról. ;-)

Egyébként meg a tököm se olvassa vissza a létező összes előzményét egy hsz-nek. A kommenteket követni meg lehetetlen, mikor a 20%-a elsőzés meg annak a folytatása, 40%-a meg totál OFF.

Másrészt pedig a lényegen nem változtat. Ha valaki úgy érzi, senkinek semmi köze az ügyeihez, ne írjon róluk nyilvánosan - legyen szó posztról vagy kommentről.

Posztoló Ember 2011.07.26. 16:49:19

Nos, én írtam a posztot. A mindent megkérdőjelező embereknek: vannak dolgok, amiket ki kell fizetnem, hogy ezek mik, az nem tesz hozzá semmit a lényeghez. Olyan fizetnivalók, amik a hitel felvétele szempontjából irrelevánsak (az első, hitelt felajánló hölgy elmondása szerint), teszem azt albérletköltség stb. A hitel mértéke valóban egymillió forint lett volna, amit részben ezeknek az előtörlesztésére, részben tartalékképzésre fordítottam volna a közeledő lakásvásárláshoz. Ezzel a havi részleteim lényegesen csökkentek volna, így nyugodtabban vághattam volna bele a nagyobb projektbe.
A havi nettó fizetésem kb 250.000 forint, az autóhitel, hitelbiztosítással együtt 24.600 forint. Remélem ezzel kielégítettem a kíváncsiságotokat.
Jóccakát.

SomethingWild 2011.07.26. 16:54:49

@Leadfoot: Ugyan, nem olvastad, itt a Homáron trollkodni kell, különben emberszámba sem vesznek? :)
Segítek neked: a posztoló azt írta, hogy senkinek semmi köze nincs ahhoz, hogy mire költi a pénzt. Ebben igazat adok neki. Nem is erről szól a poszt, csak kötekszel, mert otthon az asszony a sarokba parancsol :D
Értsd helyesen: a poszt a bank elutasító magatartásáról szól, te meg azt firtatod, ugyan minek a pénz. A kettő nincs köszönőviszonyban.

Harlequin 2011.07.26. 17:00:51

@SomethingWild: Benne van a válasz, nem felelt meg a "belső előírásoknak". Értelemszerűen ez üzleti titok, tehát nem fogják kiadni.

Szarazkoro 2011.07.26. 17:10:49

Van 1 naon jo uzsoras baratom ha erdekel. O ad neked hitelt gyorsan!

pengusz 2011.07.26. 17:14:30

"Oh, éves 24 milliárd USD forgalom,"

(posztíró): - Hello! Segíthetek?
(vendég): - Egy bigmeket és egy nagy kólát lécci

zsiráffff (törölt) 2011.07.26. 17:15:34

@Sün‼: háááá, várjatok mán, gyüttem trollkodni, oszt az alanyok meg közbe megszöktek.... nem szép dolog, igazán.

Dr. Körömlakk ® 2011.07.26. 17:37:37

én nem akarok senkit bántani, de
szerintem alapvető dolog, hogy ilyen hívásokat egyből elküldünk a faszba udvariasan
nem veszünk fel semmiféle hitelt
akkor nem lesznek ilyen problematikák

engem a kibaszott lakáskasszások hívnak 3 havonta, hogy van egy nagyon jó hírük, és hitel, meg hitelkártya, meg az anyámkinnya.

köszönöm, nem élek a lehetőséggel. nem. nem. nem. nem! na jó, köszönöm, avviszonhallásra.

zsiráffff (törölt) 2011.07.26. 17:41:50

@Dr. Körömlakk ®: te, én a helyedben vigyáznék, mostanában nem szabad a posztolókat baccpapuccsal, mer néhány bevándorló mimózának fáj a lelke ha nem vagyunk elég kúltúrátak'

:D

Dr. Körömlakk ® 2011.07.26. 17:44:23

@Aki a zsiráfotszereti: én kibaszott kútúrát vótam szerintem. ésmég ráadásul igazam is vót. mikor jöttem befele, mán akkor is igazam vót.

graffiti_ 2011.07.26. 17:45:22

@Hargita: akkor már az elején tárgytalannak kellett volna lennie, ha nincs is rá szüksége...így megkíméltétek volna magatokat egy csomó plusz dologtól...

Rosszindulatú Vászka 2011.07.26. 17:47:11

@Nanemá: nemjó. Hiányzik belőle, hogy kell neki édszpapír, meg csekkolná a pélómat is, hogy az megfelel-e neki. Meghogy még átgondojja és másnap felhív, hogy érdekeli-e a biznic.

zsiráffff (törölt) 2011.07.26. 17:50:37

Ja. a postolónak üzenem, hogy azér' nem kapott hitelt, mer nem elég gazdag. Nincs elég pénze. Csóró mint a templom egere. Kivan a feneke a nadrágbul.

Remélem elég konstruktív voltam.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.07.26. 17:51:27

@Dr. Körömlakk ®:
Ezt én tanúsítani tudom!
Láttam, mikor jöttél befele!

@Aki a zsiráfotszereti:
Még mindig a gályalapátot markolod?

Dr. Körömlakk ® 2011.07.26. 17:58:38

@Sün‼: léccíves nézzél mikor megyek kifelé, hogy lássad, hogy akkor is igazam van, és majd tuggyad tanusítani. nem szarral gurigázok.
@Aki a zsiráfotszereti: és logikus, mer csak annak adnak hitelt, aki tuggya igazolni, hogy semmi szüksége rá. ez má régi, meg szar is, de igaz. naugye.
konstruktív, igasságos, és kuturát.

zsiráffff (törölt) 2011.07.26. 18:08:49

@Sün‼: Na hogy gondolod már.... hát mi vagyok én, igásló?... kéremszépen

Nem, hanem megjavítottam a profilomat, így már csak ezaz egy van és itthonról tudom zavarni itt az élő adást. Sajnos ehhez törölnöm kellett az avataromat, de másképp nem ment, a support meg nem supportolt, amiért ezúton is kívánok nekik elromlott sütőket és meg nem ítélt hiteleket.

Baluci 2011.07.26. 18:08:54

Lehet meglepő lesz amit mondok, de ez teljesen természetes eljárás! Az okát én se tudom, de ez igy van a gyakorlatban. Nyugodj meg, egyik bank se mondja meg az elutasitás okát... Ez nem helyi sajátosság!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.26. 18:11:59

Biztos azért nem adnak hitelt, mert az mételyként mérgezi rohadó nyugati mintájú társadalmunkat, és ők is a Kelet szavának engedve, felszámolják a bankot, leborotválják fejüket, és Zen-buddhista kolostorba vonulnak!

ilana 2011.07.26. 18:13:04

@Harlequin: Ja, mind tudjuk, hogy ez a varázsszó, amivel minden válaszadási kötelezettséget ki lehet kerülni. A csodás etikai kódexben is csak az szerepel, hogy az ügyfél ismerheti a hitelbírálat üzleti titkot nem képező részét. vicces.
Egyébként ez még mind rendben is van, szerintem a sztoriban (és velem is megesett hasonló) az az érdekes, hogy vajon mi alapján ajánlják fel akkor?? Miért kell az ügyfelet totál behülyíteni? Vagy az egész csak arról szól, hogy feltérképezik az ügyfél pontos anyagi hátterét?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.07.26. 18:16:15

@Dr. Körömlakk ®:
Figyelek, mint a sas!
Bár engem mondjuk a bagoly szokott rendszeresen kipécézni magának, de mostanában ritkán jár erre.

@Aki a zsiráfotszereti:
Igászsiráf.
Van olyan is állítólag jólnevelt szavannai körökben.
Bár a hegyizsiráf nemzedéket nem ismerem.
Errefelé nem fordul elő.

Dr. Körömlakk ® 2011.07.26. 18:19:38

@Sün‼: vótam, kint. láttad mennyire igazam vót? az legalább kettőt ér.

vprof 2011.07.26. 18:21:46

Egyszer én is jártam így a Budapest Bankkal. Volt egy meglévő hitelkártyám 500eFt kerettel, amit egy idő után 600eFt-ra emeltek. Gondoltam, átváltom dombornyomottra, hogy külföldön is használhassam. Megigényeltem az új kártyát azzal, hogy pozitív elbírálást követően a régi kártyát le fogom adni. A kérelmemet elutasították, de az indokot nekem sem árulták el, azt mondták BANKTITOK.

Persze sejtettem, hogy a régi kártya miatt lesz az egész, így kénytelen voltam előbb leadni, majd heteket várni az új kártyára, ahelyett, hogy egyik kártyát a másikra cserélhettem volna a fiókban.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.07.26. 18:23:54

@Aki a zsiráfotszereti: Lécci, tedd vissza az avatarod. Az alapján ignorálom az idióták kommentjeit. Az avtar nélkülieket meg könnyen elvétem, és nem akarom a tieidet kihagyni.

zsiráffff (törölt) 2011.07.26. 18:25:36

@ColT: a próféta szóljon belőled.

lukit 2011.07.26. 18:27:42

@Posztoló Ember: "sehol nem írja azt, hogy a bank nem közli az elutasítás indokát."

És azt írja, hogy közli?
Reklamálj, hogy azt se írja, hogy kapsz egy házat ...

zsiráffff (törölt) 2011.07.26. 18:31:30

@atpijkamo: Köszi :) Hát , mekkpróbálom majd ismét, de sajnos azt a jó kis képet is kitöröltem a gépemről. Majd keresek valami jó kis állatost, hogy ne lógjak ki a sorból. Ez hosszú nyakkal nem könnyű.

elwood 2011.07.26. 18:32:31

@ColT: én is azt hallottam, hogy a hanyatló nyugat már megint haldoklik

utoljára húsz éve hallottam ezt

de jó nosztalgiázni, csak kinyitom a tévét és húsz évet visszamegyek az időben

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.07.26. 18:33:37

@Dr. Körömlakk ®:
Simán!
Sőőőőt!
A monitor behorpadt, akkorát ütött!
De majd befújom WD40-nel, oszt kiegyenesedik.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.07.26. 18:40:47

@Aki a zsiráfotszereti: Apropó, baccpapucs. Most hallottam friss és nagyon jó baccpapucsos, homárra való sztorit. Megpróbálom rávenni az ismerőst, akivel megtörtént, hogy írja meg, mert tökéletes:
Baccpapucs, westend, cég által fizetett fogyasztóvédő, szóval mi szem-szájnak ingere, épp csak ingyen vécé, kis faszenes és ravatal nincs benne.

igazságos 2011.07.26. 18:40:52

@Szarazkoro: az majdnem olyan, mint az őstermelő, tehát te is jól teszed.

ergbertegon 2011.07.26. 18:43:21

@Sün‼:
No de a behorpadt monitort nem WD -vel kell kezelni, hanem foschpunepával visszahúzni ahol behorpadt....
/annyira izgalmas ez a post/

kakukk11 2011.07.26. 18:45:26

Muhhaha, engem is felültettek már 2x. Sztori:
Vásároltam, kijáratnál leszólít helyes lány:
- citi hitelkari kell nekem.
-Mondom neki, sajna nem kell.
-De ilyen,meg olyan kedvezmény, visszatérítés.
-Ok, átgondolom.
Átgondoltam, kiszámoltam, a végén én járok jól, útba ejtettem, megigényeltem, kellett hozzá jó sok papír.
Természetesen elutasítva. Ok, ez van.

2. eset:
Másik bevásárló központ, még szebb me.., szemű lány:
-Nekem kell citi hitelkártya (hasonló visszatérítésekkel)
-Mondom, jó volna, de elutasítottak a múltkor.
-Ez más promó, smart kátyát nézik, mennyire használom, és csak bagatel 100k HUF hitelkeretről van szó(értsd: havi 5k-t kell törleszteni, ha nem egybe fizeted vissza)
Addig fűzőtt, hogy hagytam kitöltse a papírokat, illetve gondoltam 180k bejelentett nettóval, tiszta hitelmúlttal, erre még talán tényleg van esély. Itt nem kellett semmilyen papírt szereznem(munkáltatói,közüzemi,stb.), csak aláírtam és kész.
Természetesen hívtak, hogy elutasítva. Már meg sem lepődtem nagyon :) De akkor ezek kinek adják el a hiteljüket?

Bónusz sztori:
Karácsonykor beszart a mosógép. Asszony azonnal elzavart egyért, hiába mondtam neki, hogy rendeljük meg netről, olcsóbb úgy, nem engedett. Irány a saturn, túlárazott gépek(webshop árhoz képest), de 0%THM akció 20 hóra. Úgy gondoltam, hogy ilyen feltételek mellett megveszem a drága mosógépet, legfeljebb addig is a pénz a bankban kamatozhat, és az asszony is megnyugszik.
Kinéztem egy gépet, 80k (havi 4k). Hitelbírálat, elutasítás (továbbra is 180k havi nettó és tiszta hitelmúlt).
Mondom, akkor tartsák meg a mosógépet, fel az internetre, vettem 80-ért egy sokkal frankóbbat. Mondhatnátok, hogy havi 500k-ra megadták volna :), de nem, mert mellettem ült egy pár, nem halgatóztam, de hallottam veszenek LED TV-t és playstation-t 270k HUF-ért a nő nevére, mert neki magasabb a bejelentett jövedelme: 120k + családi pótlék.
Úgyhogy én végleg feladom, hogy egyáltalán megértsem az ilyen bankokat, nem is fogok elkúrvulni.
Saját bankom(AXA) felhívott, adott 800K folyószámla hitelt, nincs díjja, csak ha hozzányúlok. Vagy az AXA működik szarul vagy a citi/cetelem hitelbirálati rendszere a fos, én az utóbbira tippelnék, mert az AXA-nak vissza tudtam fizetni amit a hitelkeretből költöttem, mikor kellett.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.26. 18:54:32

@Aki a zsiráfotszereti: Kérds, hogy a jó, vagy a gonosz :D

@elwood: Viszont tegyük hozzá, hogy a szocializmus rosszabb vót azé' enné', csak az egy másik dolog, hogy abból a hajóból átszálltunk ebbe, és most kiderül, hogy az sem teljesen a jó irányba megy.
Viszont ha minden igaz, most készülünk a még úszó hajóról a vízbe ugrani...

elwood 2011.07.26. 19:07:55

@ColT: ez igaz
"Nem panaszkodhatunk" ;-)

bár akkor úgy tűnt ezt kívülről kényszerítik ránk, most kiderült, hogy mi magunk akarjuk ezt

Nanemá 2011.07.26. 19:10:20

@Rosszindulatú Vászka: Nem rosz, nem rosz. Egészen jó írói vénád van, Virág elvtárs.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.07.26. 19:15:09

@ColT: A szocializmus apró szépséghibája volt, hogy azt a hajót eleve korhadt fából építették. A mostani meg sokáig egész jó volt, csak mára -úgy látszik- elöregedett. Most persze tömítik a lékeket ezerrel, de leginkább az a kérdés, hogy épít-e valaki helyette egyáltalán újat? Mert épülne ma is új hajók, szépek is, jók is azok a hajók, csak az zavar, hogy ott ül a horátor és veri a dobot, mi meg nem utasok, hanem gályarabok leszünk rajta. Persze a mostanin is azok vagyunk, csak ki van bélelve a bilincs rózsaszín plüssel. Szóval most mit s kéne:
- tömni a léket;
- úszni;
- átszállni a rabszolgahajóra?

szmoker (Homo Trollicus) 2011.07.26. 19:30:48

Én 2001-ben jártam pontosan így, pontosan ezzel a bankkal.
Közölték, hogy NEM, mert csak, és kész.

Na azóta sem mentem még a közelébe sem ennek a fospunepának.

Van épp elég tolvaj-egylet (izé, bank) aki örömmel átver...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.26. 20:00:05

@szmoker: @És másoknak :

A legjobb nem felvenni hitelt. Anélkül nincs törlesztő sem.

É2I 2011.07.26. 20:04:43

Az a szép ezekben a bankokban, hogy külön fizetik a rátukmáló bandát, majd az elutasító bandát is.
Hajrá! :P

Egyszer majd csak feleszmél dicső vezetésük, hogy minden alattvalójuk hazudik az excel táblák rubrikáiban.

Pionírok! Előre, bátran!
Balfaszok a második sorba! Ott már kevesebb a betalált dum-dum golyó.

(Elfajzott, a piramis csúcsán lévő vezetők: akiknek a mindennapi probléma nem ér fel a fülzsíros fülükig. Kéne egy kis szakirodalmat olvasni, f.szikáim)

szmoker (Homo Trollicus) 2011.07.26. 20:22:54

@ColT: soha nem vettem még fel hitelt, mert egyszer nem hagyták, másodszor meg nem is próbáltam :)
Senkinek nem tartozom semmivel.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.07.26. 20:36:54

@Aki a zsiráfotszereti: Mielőtt azonban elmegyek kommentszabadságra, kérlek, magyarázd már el nekem, hogy mikor a beállításokat végezted a profilodon, miért nem tettél még egy kis szóközkét a zsiráfot és a szereti szavak közé!
Valahányszor ránézek egy hozzászólásodra, kiver a víz, hogy miért van az aki után és az a után és/vagy miért nincs a továbbiak között...
Szavannamély tisztelettel:

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓

napalm 2011.07.26. 21:30:55

megmondtam mindig:
a hitel ördögtől valú, nem élünk vele.
hát eztet sosenem lehet megérteni??!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.26. 21:39:37

@Kix: hat szerintem, t0bb volt ez, mint miert ne? mert akkor nem harcolna ennyit....

Mylady 2011.07.26. 21:44:12

A hitelbírálat (scoring) úgy van megcsinálva, hogy ezerféle dologra rákérdez és ennek x%-át figyelembe veszi - természetesen mindet egyedi súlyozással. Hogy melyik a lényeges mező és annak mennyi a súlya, az nem publikus. Annyira nem, hogy a rendszer kitalálóin és az aktuális adatok beállítóin (ez pár ember) kívül senki sem tudja a részleteket. Az sem, aki értékesít, az sem, aki bepötyögi az adatokat és az sem, aki tájékoztat az elutasításról.
Ez azért van, hogy nehezebb legyen a rendszert kijátszani/átverni.
Mert ha tudod, hogy a kékszemű cicák tulajdonosai kapnak egy piros pontot, akkor hozni fogsz igazolását arról, hogy van egy kékszemű cicád. Akkor is, ha nincs kékszemű cicád.
Aztán meg nem fizeted vissza a hitelt, a bank meg nem tudja átvenni a kékszemű cicát, hiszen nem is létezik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.26. 22:12:55

@szmoker: Én sajnos a Zállamnak a diákhitellel, de az is egy meredek dolog, mert tandíjra költöttem, szóval bekaphassák vastagon, tulajdonképp az egészet visszakapták!

Se lakáshitel, se autóhitel, se semmi amúgy. Még az kéne, hogy azt is fizessem.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.07.26. 23:54:23

én megmondom:
"Gyé" névvel akár xy-ra, csak a problémák lennének és ezt nem vállalva utasították el a kérelmedet.

azért nem értem én assztat, hogyha családi kupak kellett ahhoz hogy ELFOGADJATOK egy aznapi ajánlatot, mi a retekért rugózol még ezen? nem édesnyóc hogy miért nem? a lényeg, hogy nem.
vagy ennyire kellene az a kőcsön?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.27. 00:03:57

@salapapa: szxerintem is mellebeszeles, kellett volna az a love, kulonben
1. mia faxnak venne fel/ probanak a nagy projekt elott, muhhaha/
2. csak hogy legyen, ez mar elofordulhat, velem is elofordult meg anno, hogy kinalgattak miller/lehet csak parszazezer/koruli osszeget, es ha valakinek nincs penze, ugy gondolja, milyen jo ha van/
3. 2 hetente jon levelben hitelkartya ajanlat, csak ala kellene irnom, de nem kell, ami van eleg, azt sem hasznalom, csak elvetve

Megdobbent 2011.07.27. 02:46:26

Csilliardmilliard dollaros forgalom es mind gye hozta ossze a sajat ket kezevel. Hat minek neki akkor hitel? Vagy ez az anyagmozgato allas megsem annyira betonstabil? Sujos kerdes ez, pedig nem is erdekel :(

Viner Spicli 2011.07.27. 07:03:10

Ennél sokkal egyszerűbb az ügy. A bankoknak van egy csomó pénzük, amit ki kellene helyezni, mert hát ugye az ott ketyegő uzsorakamatokból élnek. Minden ügyintézőnek ez a fő feladata, hogy ilyet eladjon. Majd a legkisebb bukta lehetőségére inkább elutasítják. Az ügyintéző meg mondhatja, hogy kérem én mindent megtettem, de hát az ügyfeleink nem megfelelőek erre.

Ez csak 1 dolog miatt kellemetlen, a Citibanknál egy jó ideig nem kérelmezhetsz hitelt, mert bekerültél a fekete könyvbe, hogy egyszer már elutasítottak.

Alternatív 2011.07.27. 07:27:36

Az volt már, hogy az Adatvédelmi törvény szerint a posztoló kérésére a bank (is) köteles a róla tárolt összes adatot kiadni? A törvényben világosan le van írva az igénylés módja és minden más is. Amíg még van ombudsman, addig ő is kikényszeríti, ha a bank esetleg elhajtana. Elég szigorúan veszik a személyes adatokkal való visszaéléseket.

esef 2011.07.27. 08:18:44

engem is hívtak, hogy vegyek fel tőlük hitelt, mert "mostmennyireakciós". majdnem felröhögtem. kell valami, akkor elmegyek, megveszem. ha meg annyira nagy értékű, akkor kibírom nélküle és összegyűjtöm. a nejem egyszer már megégette magát a citis hitelkártyával, még 1x nem esünk ugyanabba a hibába...

zsiráffff (törölt) 2011.07.27. 08:35:07

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

LOL. Láttad már a saját nickedet közelről?? :) Amúgy nem tudom. Így sikerült. Vagy éppen akkor volt beragadva a space billentyűm.

tuono 2011.07.27. 08:38:14

Megy a hiszti, mert nincs indok. Azért nincs indok, mert Te szerettél volna KP-t kölcsönözni. Ők meg a Bank, és így döntöttek. Ja, hogy ez így nem korrekt?! Nem az, és akkor mi van? Hitelek körül elég kevés dolog az.
Veled biztos nehéz szakítani is, nehezen fogadod el a szituációt látom. :)

T-5 2011.07.27. 10:01:58

De jó lenne a válság harmadik évében, vagy inkább lassan már negyedik évében, a meglevő hitel mellé még egyet bevállalni! Hajh, de isteni lenne!
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Csigorin 2011.07.27. 10:09:54

Eletkorra tippelnek peldaul... vagy a szerzodes hatarozott ideju nem hatarozatlan. Vagy a hitelreszlet nagysaga nem lenne a fizetes harmadanal kisebb. Pl.

Amugy Citiekkel en is jartam igy: gyakran szoktam repulni, egyszer megallitottak hogy igenyeljek Malev Citibank hitelkartyat mer az nekem jo lesz meg kulonbenis kapok egy ingyen repjegyet valamelyik europai repterre.

Mondom vegulis miert ne, nyaralni nem lenne rossz.
De mondom mi kell hozza? Mondjak semmi, semmi minden oke, ide toltsem ki a papirokat kinel dolgozok mennyit keresek minden rendben lesz, csak aktivaljam majd a kartyat, es kapom a repjegyet.

Oke, kitoltom a papirokat, jon ket het mulva egy level a Citibanktol hogy bankkartya iranti kerelmemet elutasitjak.

Qrvaannyukat. Mintha en "kertem" volna... ok akartak ramtukmalni. Ravesznek hogy fogadjam el, aztan meg megse... semmi gond ezzel csak akkor a faszer kell kinalni valamit ha aztan meg nem adjak oda?

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.07.27. 10:36:27

@Posztoló Ember:
Erre mondjuk tényleg kellett volna adni szvsz. Mondjuk hasonló feltételekkel nekem a FELÉT nem adták meg a brikósztórban. Mondjuk nekem semmi hitelem nem volt akkor. Pedig biztos voltam benne, hogy megkapjuk, mivel kb. 2 hó alatt vissza tudtam volna adni, és a futamidő a bevétel 10%-ra volt belőve.

Ma beszélgettünk egy kollégámmal erről, ő megkapta az Estétől az 500ezrét, pedig csak havi 120-at keres és hitele is van: lakás 40ezer (még 20 évig) személyi 13ezer (még 10 hónap) másik banknál személyi hitel 8ezer (még 4 hónap) azaz kb. 60ezer jövedelme marad amiből ugye vagy 30e a rezsi de megkapott egy havi 20ezres/24hó hosszú autóhitelt (igaz 50% önrészt kell állnia).

Oké, van élettársa (nettó 80), szóval nem havi 10e a benzin/kaja/ruházkodás, de még így is a fene venne fel hitelt. De azt mondja kell a kocsi, meg légkondis mert 1x havonta lemennek a szüleihez vidékre és lassú a vonatozás... Hja: okostelefonja, LCDtévéje, laptopja szintén van, de jól csinálja mert én a többszörösét keresem és nekem nincs, de asszem jobb mert hitelem sem :)

Lakáshitel ügyében meg kezdj el előtakarékoskodni, az a legjobb most, aztán legalább 10 hitelfolyósítót nézz meg, ne állj le az elsőnél. Amúgy pl. a határozott időtartamú munkaszerződés szokott elhasaló feltétel lenni, vagy ha olyan személy aláírása szerepel a munkáltatóin akinek a vezetékneve azonos a tiéddel. (függetlenül attól, hogy ez egy multi és mondjuk gyakori pl Kovács vezetékneved van...)

SomethingWild 2011.07.27. 11:02:45

@Csigorin: @Van_mikrohullámú_sütőtök?: Először is kösz a tippeket. Két éve dolgozom a cégnél, 32 éves vagyok, határozatlan idejű szerződéssel. Nem vitatom azonban, hogy találhatott a bank valamit, ami miatt elutasított, ehhez joguk van.
Amúgy update, tegnap ismét felhívott M. úr, és nagyon korrektül elmondta, hogy megtalálták azt a passzust, ami miatt nem mondják meg az indokot. Az ÁSZF hivatkozik a szerződés egy másik részére, ami hivatkozik a honlapra, ahol megtalálható az ÁÜF (Általános Üzleti Feltételek), amiben le van írva, hogy a bank a belső szabályzata értelmében ezt az információt nem adja ki. Bármennyire kacifántos, jogilag elfogadható, tehát le kell nyelnem a békát.

Kösz a kommenteket!

isti77 2011.07.27. 11:06:23

Vajon mi lehet az oka annak, hogy valaki a bank kezdeményezésére vág bele egy hitelbe? Tehát úgy, hogy igazából nincs is rá szüksége, hiszen ellenkező esetben ő maga kezdeményezte volna, nem?
Csak úgy, miért ne, biztos lesz mire költeni? Áh...

Csigorin 2011.07.27. 11:09:51

@SomethingWild: hat akkor sajnos muszaj... amugy lehet hogy harom ev a hatar hogy annyi ideje dolgozz az adott helyen, vagy csak olyannak adnak aki sajat tulajdonu ingatlanban lakik, sose lehet tudni... mindenesetre valoszinuleg azert nem adjak ki mert valamilyen diszkriminacio amit nyiltan nem vallalhatnak fel.

isti77 2011.07.27. 11:09:52

Ja, a kommentek között időközben meglett az ok.
Viszont amit a bankok ajánlanak, az NEKIK jó.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.07.27. 11:28:24

akko még mindig OFF
@Aki a zsiráfotszereti: Igen, a drámai hatás kedvéért még be is másoltam a hozzászólásba, hogy nehogy ez a vád érhessen (hogy nem láttam).
De akkor léccilécci, - ha már megjavult a szpészed, - javítsd mán kifele ezt a csorbát!
Ide kell kattintanod:
blog.hu/admin/users?user_ID=515166
A "Nick" sorba beteszel egy helyes kis szóközt a megfelelő pozícióba és az oldal alján "Ment" gombot klikkelel. ;)

Hálám üldöz

2011.07.27. 11:58:10

101.edik:
kis bennfenntes infó:
A bank SOHA SENKIVEL nem fogja közölni a valódi elutasítás okát és erre nem is kötelezhető. Az ok végtelenül egyszerű: ha tudnák az ügyfelek a szempontokat, akkor csalnának. Megdöbbentően agyafúrt eseteket tudnék mesélni.
A lényeg: a hitelkérelemnél egy pontozó kártyát használ minden bank, eben a szempontok és a súlyozások szerepelnek. Ez olyan titkos dolog, hogy még a banki ügyintéző SE tudja és nem is lát bele. Nyilván hosszabb gyakorlattal ki tudja azért következtetni, de ez banktitok.
Az ügyfél a legkevésbé jogosult hogy ezt megtudja.

De például hallottam olyanról, hogy ha az állandó lakcíme egy évnél fiatalabb, tehát nem rég óta lakik a lakásában az büntetőpontot ér. Az adott bank statisztikáinak, ügyfél hitelezési problémáinak elemzése után jutott erre a következtetésre. De ehhez az ügyfélnek rohadtul semmi köze, ha tudná akkor behazudna mindent, hamisítana lakcímkártyát... akármi

2011.07.27. 12:02:57

@Hargita: ez azért van, mert a banki ügyintézők prémiumot kapnak egy egy új beszervezésért. Az nagy baj, ha nem csinálnak előzetes hitelbírálatot, ráadásul össze vissza beszélnek. Elárulom: minden bankban és az egész országunkban ilyen kupleráj van, a pontos és igényes munkavégzés kb 10 éve kiment a divatból.

2011.07.27. 12:06:25

@Easyke: nem nem ez teljesen jól működő logika. Egy lumpen emberekkel zsúfolt környéken a lumpenek érzik jól magukat - durva hasonlattal élve.
Lehet 1-2 eset különbözne, de ha ez a bank tapasztalata akkor joga eszerint eljárni.

2011.07.27. 12:09:46

@Posztoló Ember: albérletben laksz és csodálkozol hogy nem kapsz hitelt ???
áááá ez most fájt -- ember ! mondd hogy most léptél le a falvédőről.

Prof. azsiráf.PhD. 2011.07.27. 12:58:05

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük levelét és érdeklődését cégünk nickneve iránt.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy imái - bár nem szándékosan, sőt, mondhatni véletlenül - meghallgattatásra találtak.

Kívánunk további jó szórakozást és szabadsága alatt kellemes időtöltést kevés konzumsz***ással.

Üdvözlettel,

a zsiráf

töklámpa 2011.07.27. 14:55:20

"nem tudjuk, nem látjuk, annyi van ideírva, hogy „egy minimálfeltételnek nem felelt meg”."
Na itt kellett volna azt mondani, hogy akkor sorolja fel a minimálfeltételeket. Kiderült volna minek nem feleltél meg.

igazságos 2011.07.27. 15:46:44

@akiazsiráfotszereti: jóvammá, mindjárt téged is befújlak egy WD40-nel, csak ne tedd 'má magad a neveddel, mert nem menő. Mindjárt szólok EDE-nek.

SomethingWild 2011.07.27. 16:15:40

@Kulics: Ezt nem mondod komolyan, ugye? :D Mi köze egy hitelfelvételnek ahhoz, hogy ki hol lakik? :D Mutass egy bankot, akit ez (tényleg) érdekel. Ja, hogy te anyuval laksz, értem. Akkor te biztos kapsz hitelt. Várj, nyelek egy kis WD40-et :D

Deviáns 2011.07.27. 16:17:01

Szerintem a dolgok rossz oldaláról közelít mindenki. Mi haszna van a banknak egy pontosan fizető ügyfélből? Főleg 0% THM esetén.
Van egy jövedelmi sáv, aki ugyan tudja fizetni a havi részletet, de néha késedelembe esik, és így rányomható a pár ezres késedelmi díj.
Szerintem erre gyúrnak a bankok, és már pontosan belőtték a hitelbírálati módszerükkel ezt a csoportot.

2011.07.27. 16:31:33

@SomethingWild: Ne személyeskedj, az tökmindegy ÉN kivel mikor hogyan lakok.
A bank hitelbírálati szempontjairól volt szó.
Igenis elképzelhető, hogy kiszedik a statisztikájukból a nemfizető ügyfeleik adatait és kockázatosnak ítélnek egy-egy várost, települést, akár utcát... magánügyük hogy határozzák meg a szempontokat.
Én csak tájékoztatólag írtam, ne velem vitatkkozz. Pirolizálj inkább :)

2011.07.27. 16:33:36

@Deviáns: abszolút hibás a logikád. A nemfizető ügyfél óriási kár a banknak, a bebukott hitelekből az eredmény terhére céltartalékot kell képeznie, ez óriási kár neki.
0% thm nem létezik, ott a bank és a kereskedő egymás között lefocizza a kamat összeget és azt a vevő fizeti mindenképp meg - ne legyenek illúzióid.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.07.27. 18:05:51

Ja, és a citibank sokban jó, de megtakarításokban és hitelekben sajnos nagyon nem.

Ez van. Bár valami már bontakozik, láttam egy reklámot valami 8% kamatyról. Aztán hogy mi az nem érdekelt

SomethingWild 2011.07.27. 19:36:50

@Kulics: Személyeskedek, mert trollkodsz. De csak tájékoztatásul: a banki ügyintéző (aki a hitelt felajánlotta) már az első hívásnál kijelentette, hogy nem érdekli a bankot, hogy albérletben lakom-e. Gondolkozz: mától csak az kap személyi hitelt, akinek van saját ingatlana? Ugye, hogy nonszensz? Az ilyen, szabadfelhasználású kölcsönök kamata épp azért ilyen magas, mert nem terhel jelzálog semmit. A bank mint kockázatviselő aláírat veled egy papírt, amiben beleegyezel a fizetésed 33%-ának az automatikus átutalásába, ha nem fieztnél. Ez a biztosítékuk. Másfelől nézve: attól, hogy itt (Budapest, XI. ker - nem az ország legkockázatosabb környéke) albérletben lakom, máshol még lehetne ingatlanom, nem? A címem semmit nem jelent.

2011.07.27. 20:24:01

@SomethingWild: "A címem semmit nem jelent."
De igen, nagyon sokat jelent, hogy hol az állandó lakcímed, hol az ideiglenes.. stb.
A banknak semmi biztosítéka nincs, hogy visszafizeted... ha holnap kirúgnak a munkahelyedről, akkor máris nincs letiltható jövedelmed. Furcsa, torz világképed van, de ezzel élj te együtt.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.27. 20:26:19

@Easyke: hitelkártya nem feltétlenül jár költséggel. legalábbis, erre, otthon nem tudom. itt meg egyenesen jó, ha van, és használod,mert különben egy lakáshitelnél simán visszautasítanak, hogy nincs hiteltörténeted. magyarul, ha azért nincs hitelkártyád, mert eszedbe se jut olyan pénzt elkölteni, ami nincs, akkor nem kapsz lakáshitelt se. ha előtte meg használtál hitelt, akkor megbízhatónak tartanak...jó, mi?
a titka az, hogy csináltatni kell egy hitelkártyát, aztán néha arra venni dolgokat, de időben mindig visszafizetni mindent, így nincs költséged, de van hiteltörténeted,és látják, hogy megbízható vagy, mindig mindent visszafizetsz.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.27. 20:34:05

@Kulics: miért, nem lakhat ott? amúgy meg, ők hívták fel...

Mylady 2011.07.27. 20:53:01

@isti77: Én pl azért igényeltem egyszer hitelkártyát (pedig kellett a fenének), mert az áruhitelhez kötelező volt igényelni. Legalábbis az ügyintéző megsúgta, hogy ha nem kérek, automatikusan elutasítják az áruhitelemet.

(Áruhitelt meg azért kértem, mert 0% thm-mel volt és a szekrénysort egyszerűbb volt így megvenni, mint feltörni a lekötött betétemet, vagy megvárni, míg lejár.)

Nos, igényeltem, megkaptam, de nem aktiváltam, így semmi díja nincs. Eltelt két év, nemrég jött egy levél, hogy ha nem aktiválom, letiltják. Áldásom rá.

Tartaléknak jó volt. Szerencsére nem volt rá szükség. Főleg, hogy azóta kaptam kedvezményeset a munkahelyemen (bank).

Mylady 2011.07.27. 21:04:39

@Deviáns: A rosszul fizető ügyfél nagyon rossz üzlet a banknak. (Ennél már csak az a rosszabb, ha egyáltalán nem fizet és át kell venni a fedezetet.)

A bankokban nagyon komoly tervezés és előrejelzés működik a ki- és befolyó pénzekről. Ezek elmaradása vagy csúszása esetén simán kár éri a bankot. Olyan dolgokat kell napi szinten figyelni, hogy a követelések és kötelezettségek hátralévő lejárat szerinti bontásban megfelelően aránylik-e egymáshoz. Egy ilyet a nemfizető ügyfél simán felborít. És akkor még nem beszéltem a nyitott deviza pozícióra gyakorolt hatásról. Meg a kamatkockázatról, a finanszírozási költségekről...

Deviáns 2011.07.27. 21:15:23

@Kulics: Én a késve, de fizető ügyfélről beszéltem...

@Mylady: Ok, ezt lehet, hogy így van, de pont a fent említett banknál volt hitelkártyám és szoktam le róla életem végéig.
Mivel az ember esendő, sokszor akartam határidő előtti (esetleg az előtti)nap utalni. A GIRO-n utalásnál 3 napig lebeghet a lóvé, ilyen esetben sosem ért be határidőre és ráterhelték a késedelmi díjat, míg a bankom a megbízás napján utalta, szóval a fent említett banknál parkolt. Ha nem a fordulónap előtti 2 napban utaltam, másnapra ott volt a lóvé. A megoldás ilyen esetben a postai csekkes befizetés lett, ott a feladás napja számított.

SomethingWild 2011.07.28. 08:58:04

@Kulics: Nem vitázom veled, látom, nemvagy hajlandó egy pillanatra megállni és gondolkodni. A lakhelyem vidéken van, 200km-re onnan, ahol dogozom (Budapest). Nyilván nem járok naponta haza, ráadásul levelezési címként meg is van adva a budapesti címem. Ne nézd a bankot hülyének, tudják, hogy életvitelszerűen Budapesten élek, tehát a lakhelyem nem hiszem, hogy problémát okozna (hacsak nem Budapest problémás hely eleve).

Kettes pont: személyi hitelnél nem kell, hogy legyen ingatlanod. ezt vagy elfogadod, vagy nem - ha ez alapján akarna a bank hitelt osztani, akkor az előzetes hitelbírálatnál már kibukna, hogy a a levelezési címem nem egyenlő az állandó lakcímemmel, tahát az ingatlan nem az enyém, és könnyes búcsút vennénk egymástól. Ugyanakkor ez már nem személyi-, hanem ingatlanfedezetes szabadfehasználású kölcsön lenne. Ugye világos a különbség?

2011.07.28. 15:12:00

@SomethingWild: elbeszélünk egymás mellett. Én nem rólad beszéltem, hanem általános banki elvekről.
Igenis érdekes az adós lakhelye, hogy ne pl. egy beöltöztetett homelessnek adjanak kölcsönt, aki utána eltűnik a pénzzel.
A fizetésből levonás nem garancia, holnap kirúgnak és nem lesz fizetésed, nem fizeted a kölcsönödet, a bank nem tud levonni sehonnan semmit. Stimmt ?

SomethingWild 2011.07.28. 15:16:20

@Kulics: Ezt hívják kockázatkezelésnek. ennyi erővel a munkáltatói sem kell, hiszen holnap kirúghatnak, nemdebár? A személyi kölcsönök jóval magasabb THM-je épp ezt a kockázatot tükrözi. A bank elfogadja, hogy nincs rá fizikai záloga, hogy te visszafizeted a kölcsönt, te meg elfogadod, hogy kb 10-15%-kal magasabb THM-et fizetsz, mint egy jelzálogalapú kölcsön esetén. Szemet szemért alapon :)

Béke.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.28. 20:32:48

@Mylady: egyszer én is csináltattam egy hitelkártyát, amit az életben nem használtam. a reptéren elkapott egy emberke, én meg belementem, legyen egy jó napja. azóta se használtam, azt se tudom, hol van.

kovego 2011.08.01. 23:15:50

a bank annak ad hitelt, akinek akar, nem kell indokolnia
csak azt nem értem, hogy minek keres meg egy olyan ügyfelet, hogy "nesze itt a hitel", akinek nem akar adni?
lehet, hogy jól is jártál, hogy nem vetted fel!

Zsiber 2011.08.04. 22:57:31

Miért kellene indokolni?
Mit szólnál, ha a szomszéd pénzt kérne tőled, nem adnál, utána meg kiverné a balhét, hogy de igenis, neked kötelességed megindokolni,miért nem adsz neki! Aki zsebében a lóvé, az dönt!
Ha bank megmondaná az indokot, az ügyfél csak vitatkozna, patáliázna, úgy mint a posztoló.
Általában a kölcsönigénylő lapon aláírja azt is az ügyfél,hogy az elutasítást nem indokolják, és ezt tudomásul veszi.

2011.08.23. 10:51:30

Citibank: " Kizárt dolog, mert nem tudom!" XD

jweiss 2014.07.19. 20:04:04

@SomethingWild: Így, 3 év távlatából szerintem Kulicsnak volt igaza.

SomethingWild 2014.07.20. 11:29:54

@jweiss: Meglehet... ám hadd tegyem hozzá, hogy kb másfél élvvel a történtek után a Citibank megkeresett, hogy adnának személyi hitelt. Semmi nem változott, se az állandó- se a levelezési címem, se a munkahelyem, SEMMI. Belementem, megadták. A fenti logika alapján ez nem lett volna lehetséges.
süti beállítások módosítása