Tékozló Homár

Refinanszírozott devizahitelt nem lehet kedvezményesen végtörleszteni?

2011.10.20. 08:31 | jackyll | 34 komment

Nem kellett sokáig várni a következő végtörlesztési anomáliára, hiszen a szinte teljes jogi káoszban a legtöbb szereplő lesütött szemmel hümmög. Naiv ügyfél a Duna Ingatlanfinanszírózónál nyitotta a hitelét, ami aztán a CIB-nél refinanszírozódott. Most azonban mindkét helyről elhajtották, minthogy a Dunára nem vonatkozik a kedvezmény, nekik mindenképpen a teljes összeget kellene megfizetniük a CIB felé, a CIB viszont állítólag csak jelzáloggal rendelkezik, követeléssel nem (na persze).

2008 márciusában szerződtem a Duna Ingatlanfinanszírozó Zrt.-vel deviza alapú (CHF) kölcsönszerződéssel. Jelenleg mintegy havi 60e Ft-os többletköltséget jelent az árfolyam különbözet ezért óriási örömöt okozott az, hogy született egy törvény mely ugyan rövid időre, de engedélyezi a végtörlesztést  egy kedvező árfolyamon. Azonban ezen örömöm nem tartott sokáig, mert a törvény megjelenésének másnapján már szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy én bár megfelelek  a törvényben meghatározott kritériumoknak, de mégsem tudok végtörleszteni.

Történt ugyanis, hogy a Duna Ingatlanfinanszírozó Zrt. közölte velem, hogy mivel a refinanszírozó bank (CIB Bank Zrt.) és közte lévő szerződésekre nem vonatkozik a törvény ezért neki a refinanszírozó felé a teljes összeget kell kifizetnie, erre viszont nincs fedezete. Ezt le is írta levélben. Ezen nagyon meglepődtem, mert véleményem szerint ez nem az én bajom, hanem az övék. Eközben jogászt fogadtam, aki alaposan utána nézet mindennek és mint kiderült az ingatlanfinanszírozó engedményezte a jelzálogot a CIB bank Zrt.-re még 2008 áprilisában. Teltek a napok levélváltások, melyben semmi érdemleges nem történt. Majd az október 17-i közlönybe megjelent törvénymódosításnak ismét megörültem, melyben pont ezt az anomáliát módosítják:


1. § A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Hpt.) 200/B. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Magyar Köztársaság területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog vagy a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló 2004. évi CXXXV. törvény 44. §-a alapján vállalt állami készfizető kezesség fedezetével fogyasztóval kötött deviza alapú kölcsönszerződés alapján teljesített teljes előtörlesztés (a továbbiakban: végtörlesztés) esetén a kölcsönszerződésből eredő követeléssel rendelkező pénzügyi intézmény - amennyiben a

(2) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülnek – a végtörlesztés forint összegének meghatározásakor svájci frank esetén 180 HUF/CHF, euró esetén 250 HUF/EUR, japán jen esetén 200 HUF/100 JPY árfolyamot alkalmaz."

Itt a vastagon szedett rész az érdekes, melynek az alábbi a magyarázata:

„– abban az esetben is megilleti a rögzített árfolyamon való végtörlesztés lehetősége, ha az eredetileg hitelt nyújtó pénzügyi intézmény személyében változás állt be a hitelkövetelés engedményezése révén”.


Rögtön a CIB Bankhoz fordultam, hogy akkor szeretnék végtörleszteni, de itt is elutasítottak, mondván, hogy ők csak önálló jelzálogot alakítottak az ingatlanomon, de követelés nem lett engedményezve. Arra a kérdésre, hogy ez hogyan lehetséges sem a bank sem a finanszírozó nem ad egyértelmű választ, csak mellébeszélnek. Ezzel sajnos még nem ért végett a kálvária, mert a kölcsönszerződésemben az van írva, hogy a „Zálogkötelezett tudomásul veszi, hogy a Zálogjogosult jogosult jelen okiratba foglalt önálló zálogjogot a Refinanszírozó bankra engedményezni, valamint neki értékesíteni” továbbá a nem szabályozott kérdésekben a Ptk. az irányadó.

Nos a Ptk. 251. § (4) bekezdése kimondja, hogy „zálogjogot - törvény eltérő rendelkezése hiányában - csak a követeléssel együtt lehet átruházni”.

Mikor ezt megemlítettem mindkét félnek akkor is csak mellébeszéltek.

Tehát összefoglalva:
Megfelelek a jogszabálynak, mert 180 Ft. alatt vettem fel a hitelt, soha nem volt tartozásom, nincs áthidaló vagy gyűjtőszámla hitelem, nem mondtam fel a szerződésem, azonban mégsem tudok élni alkotmányos jogomnál fogva a törvény adta lehetőséggel.

És hogy miért:

- Mert a finanszírozónak nincs fedezete a különbség megfizetésére. Bár Ő azt mondja fizessem ki neki a végtörlesztés összegét, de a jelzálogot nem fogja tudni levetetni. És ha 60 napon belül sem sikerül neki akkor visszaadja a pénzem kamatostól. (Gondolom senki sem adna olyan vállalkozásnak pénzt akinek fedezet gondjai vannak)

- A Bankhoz nem fordulhatok, mert bár a jelzáloggal Ő rendelkezik, de a követeléssel már nem. (azért itt feltenném  a kérdést, ha nem fizetek akkor ki követelne vagy hajtana végre?)

És mindezt miért, mert nincs szabályozva ez a helyzet egyértelműen.  Azaz szabályozva van de az Én káromra, mert nem tudok szabadulni a hiteltől. A két cég most jól összerúgta a port én és jó pár adóstársam meg fizeti tovább a havi +60 ezre forintos számlákat.

Kérdezném én mit lehet tenni?

- Pereljek több éven keresztül nem kevés pénzért? (minimum 2-5 év mire lezáródik)
- Forduljak a PSZÁF-hez? (egyébként megtörtént és Ők sem tudnak mit mondani a kialakult helyzethez)
- Forduljak a Békéltető testülethez? (több hónap és csak ajánlást adnak)
- Forduljak a sajtóhoz, médiához? (erősesen gondolkozom rajta)
- Forduljak a törvényalkotókhoz, aki esetleg megvizsgálja a kialakult helyzetet és módosít a törvényen, hogy jelen esetben is a bank nyelje le a békát. (Valljuk be erre sincs reális esély)”

Aláírás:
Egy deviza adós aki fizetne de nem tud!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Kix 2011.10.20. 08:36:07

A "Forduljak fel" opciót miért nem vetette fel a poszt-toló a végén?

England win The Ashes! 2011.10.20. 08:49:16

Érdemes lenne megvizsgálni az Új-Zélandra kitelepülés opciót is. Kurva messze van mindentől, legközelebbi szomszédja (Ausztrália) is több, mint 2000 km-re. Oda nem ér el sem a CIB, sem a Duna Ingatlanstb., sem Csányi, sem Orbángyurcsánysemjénmittoménki keze.

zooDoo 2011.10.20. 08:49:50

@Kix: Gondolom reménykedett, hogy majd te megteszed helyette.

nemb arna 2011.10.20. 08:50:38

Hááá....t nemtudom.

2011.10.20. 09:18:57

Én például piszkosul unom már ezeknek a banki szarakodásoknak a sirámait.
Nem lehetne megjavítani az elromlott homárt ?

gyorossyerno 2011.10.20. 09:27:07

Szerintem azt lehetne tenni, hogy szépen visszafizeted piaci áron a hitelt, vagy tovább a törlesztőket az aktuális devizaárfolyamon.

Kíváncsi vagyok, ha valami csoda folytán visszaerősödik a Ft a CHF-fel szemben (pl 160-ra), akkor a most 180-on előtörtlesztetteket fogják-e kárpótolni.

Elvégre a köcsög bankok miatt buktak 20 forintot...

smokedoc 2011.10.20. 09:51:51

ilyenkor kérni kell hivatalos álláspontot a cibtől
aztán a másik zsicitől
a kettő hivatalos állásponttal elmenni 'A' zsicihez aztán 'b' zsicihez és kérni erről is hivatalos álláspontot
elindítani a formanyomtatványt a végtörlesztésről
És jöhet a pszaf a két állásponttal álláspont a pszaftől
aztán ezekkel a hivatalos állásponttal beperelni mind a hármat
Ők is így csinálnák...
de lehet elég csak az ügyészség is.

Zirowe 2011.10.20. 09:55:06

Az már volt, hogy az összes devizahiteles spekuláns?

Dr. Kix 2011.10.20. 09:57:04

@zooDoo: Persze azért együtt érzek a poszt-tolóval, hiszen a bankok bizony úgy babrálnak ki velünk, ahogy nem szégyellik. Erre jó példa a fenti is.

Az már megint más tészta, hogy ezzel az előtörlesztéssel nem igazán tudok egyet érteni, hisz pont nem azokat segíti, akik bajban vannak, hanem a tehetőseket. (nagy általánosságban)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.20. 09:59:16

@Zirowe: ÓÓÓÓ..már többször is! Tudsz valami újat is?

megamenn 2011.10.20. 10:24:55

Nade az voltemár, hogy ahol a pénz, ott az igazság?

elwood 2011.10.20. 10:36:12

"Forduljak a törvényalkotókhoz, aki ... módosít a törvényen,... (Valljuk be erre sincs reális esély)"

van rá esély ha megfelelő párttagkönyvvel rendelkezel, akár névreszólóan is módosulhat a törvény a köz akaratából

szunyikata 2011.10.20. 10:46:57

Én még mindig azt mondom, nem fogtak a fejéhez fegyvert, hogy most akkor hitelt veszel fel és devizába !!!

Szóval, nem a bank tehet ( bár undorító amit művelnek ) hanem a hiteles ment bele, azt akkor is tudta mikor felvette nem ö fog jól járni.

zooDoo 2011.10.20. 12:40:26

@Kix: Amúgy ez lehet beetetés. Jövőre 140-en megy majd vég-törlesztés. (csak vicc. vagy nem?)

gazdinf 2011.10.20. 13:10:41

a Duna cégcsoporttal nekem is jók a tapasztalataim: másfél éve bejelentett garanciális problémák bejelentésére még csak nem is válaszoltak, viszont ajándékba kaptam egy betonoszlopot a konyhámba (a tervrajzon nem volt rajta)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.10.20. 13:24:35

@gazdinf: Az oszlopot küldd vissza tértivevényes levélben levélben.

vasgyuszi 2011.10.20. 14:15:03

@zooDoo: Tényleg, most komolyan: arról lehet valamit tudni/sejteni, hogy mik azok a "további devihiteles-segíto" intézkedések, amiket már napok óta lebegtetnek kormányzati részrol? Arra gondolok, hogy a homályos nyilatkozatok szerint jovore (tavasszal?) még további lépések várhatóak, hogy a Zemberek mégtömegesebben szabaduljanak meg a devizahiteleiktol.

Mellesleg a frász kerülget, hogy milyen bonyolult és átláthatalan konstrukciókban voltak képesek a Zemberek eladósodni. Nekem ott megáll a tudomány, hogy bemegyek a Bank-ba és vagy adnak pénzt, vagy nem. Ennyi. De semmi re- meg keresztfinanszírozás, meg egyéb jogilag zsákutcába vezeto hókusz-pókuszok... Mondjuk eddig csak vittem a Bank-ba a pénzt.

GL 2011.10.20. 15:06:33

Szintén Duna...
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem azt mondták, hogy nem lehet végtörleszteni, csak "nem ajánlják". Lévén a törvény őket kötelezi a szerződés lezárására, viszont a CIB nem akarja majd törölni a jelzálogot...
Saját elmondásuk szerint már kérik a PSZÁF-t állásfoglalásra.
Volksbankot, Erstet már elmarasztalták hasonló kibúvókeresésért.

GL 2011.10.20. 15:12:48

@vasgyuszi:
Szerintem nem lehet tudni, mert még maguk se tudják :)

Egyébként bármilyen szerződés amit pl. szolgáltatókkal aláírsz ugyanilyen bonyolult és átláthatatlan, csak egyszerűnek tűnik...addig amíg nincs vita.:(
Ez a refinanszírozásos buli sem más valójában mint amit sok cég csinál, hogy az ügyfelekkel való foglalkozást, szerződést, ügyfélszolgálatot stb kiadja más vállalkozásnak. A szolgáltatást (hitelt) ő nyújtja csak nem kell az ügyfelekkel bajlódnia.
Éppen ezért a refinanszírozással nyújtott hitel is pont ugyanaz a hitel amit direktben nyújt, az adósminősítést stb is ő csinálja, csak nem ő tárgyal az ügyféllel.

Na most persze a jogi megítélés az lehet más, a jog nem a logika szerint működik.

GL 2011.10.20. 15:20:13

@zooDoo:
Egyáltalán nem biztos, hogy vicc, volt már "felét befizeted a többit elengedjük" akció ebben az országban. Egyáltalán nem biztos, hogy aki most végtörleszt, az jár a legjobban.
Egyébként én sem tartom helyesnek a végtörlesztés ilyen módját, de tegye fel a kezét az a nagy "hazafi", aki hasonló helyzetben dafke nem tenné meg, ha lehetősége lenne rá.

Apenta Meggy 2011.10.20. 16:13:50

Na most aztán k**vára elkeseredtem, most készültem volna végtörleszteni. De ezek után már látom mire készülhetek a Dunánál. @GL: küldj privátba mail címet lenne miről beszélnünk....

0 Tolerancia 2011.10.20. 16:34:51

Ha önálló zálogjogot adtál, akkor a Ptk 251 csak részben játszik. Vess egy pillantást a 269-re. A jogászod segíthetett volna ebben...

lionking 2011.10.20. 18:22:16

Volt a múlt héten a rádióban fogy véd műsör keretében egy ember betelefonált, hogy Ő élve azzal amit tanácsolta neki, egy adósságrendező hitellel átváltotta másik hitellé a chf hitelét. Na ettől kevesebb nem lett, csak fix már az árfolyam és a havi törlesztő. Ugye ezt kormányzati szinten is tolták a zemberek képébe.
Na de most jön a 22-es csapdája: Ő nem végtörleszthet, mert ez már nem lakáshitel, hanem adósságrendező hitel. Az meg, hogy milyen adósságot rendezett belőle, az mindegy. Szopacs a köbön, mert amikor ezt erőltették a népeknek, akkor még szó sem volt a végtörlesztésről még enyhe lehetőség sem volt.

Eric_Cartman 2011.10.20. 20:05:24

"Kérdezném én mit lehet tenni?"
Fizesd vissza, amivel tartozol.

Apenta Meggy 2011.10.21. 10:15:28

@Eric_Cartman: A posztoló visszafizetné, de nem engedik....

Eric_Cartman 2011.10.21. 10:40:08

@Apenta Meggy: A posztoló nem annyit fizetne vissza, amennyivel tartozik.
A tartozás összege: 239,65 x a hátralék összege frankban. Nem pedig 180 x az összeg.

GL 2011.10.21. 11:25:54

@Eric_Cartman: Pedig a jelenleg hatályos törvények szerint éppenhogy annyi az összeg.
Egyet nem értésedet Orbán, Lázár, Schmitt stb urak illetve a parlamenti képviselők kb kétharmada felé jelezd. Ne a posztolót hibáztasd.
Ha te az ő helyzetében lennél, akarnál végtörleszteni? Ha azt mondod nem úgyse hiszem el...

Apenta Meggy 2011.10.21. 11:33:25

@Eric_Cartman: Deviza alapú (és itt az alapú szón van a hangsúly) szerződésről beszél a posztoló, miből gondolod, hogy a refinanszírozó devizát adott a Dunának? Ergó szvsz. itt a Bank simán forintot adott a Dunának és ha ez így van és 180 alatt vette fel a hitelt akkor a banknak nincs vesztesége semmi, csak a finanszírozónak, aki nyilván nagyon nem szeretne elesni ettől az óriási nyereségtől. Ezért is próbál minden eszközzel ellenálni a törvénynek. Persze jogtalanul. Véleményed szerint miért nem meri senki vizsgálni, hogy ebben az időszakban a bankok mennyi CHF ügyletet bonyolítottak forint ellenében. De mondok mást ha a piacról sok CHF kell forint ellenében akkor 2008-ig miért volt stabil a forint a CHF-hez képest, és most miért rinyálnak, hogy gyengíti a forintot majd ez a sok CHF vásárlás?

karosszékely 2011.10.21. 12:46:48

Azért vicces alkotmányos jogra hivatkozni egy alkotmányellenes törvény esetében.

post scriptum 2012.01.25. 19:19:49

@karosszékely:

Sajnos nem tudom kinek a problémája volt ez az elképesztő eset, csak annyit tanácsolnék ebben az esetben, ha nem oldódott meg az eset azóta sem, hogy végtörlesztési kérelmet átvetettem volna bankkal és Bírósági letétbe befizetném az összeget, legalábbis ha még ez nem történt meg.
süti beállítások módosítása