Tékozló Homár

Tunézia a Kartago Tours-szal

2011.10.26. 11:49 | jackyll | komment

RG bizonyára nem akarja az arab forradalmat is a Kartago Tours nyakába varrni, ezt leszámítva állítása szerint több kategóriával leminősíthetnék a 4 csillagos szállodát és az "ultra all inclusive" ellátást. Ezúttal nincs fotónk azoníthatatlan összetaposott bogarakról:

Hadd osszam meg Veletek, kedves aktív Homár Olvasók, mire számíthattok, amikor a Kartago Tours-szal Tunéziába szeretnétek utazni:

- ha „ultra all inclusive” ellátást rendeltek meg, és fizettek ki, az a fizetés után ledegradálódik „all inclusive” ellátásra – és erre apró betűs megjegyzésben hívják fel a figyelmet, az utazás előtt 4-5 nappal...

- a meghírdetett 4 csillagos szálloda – tapasztalatok alapján – sem európai sem Magyar szabványok szerint még csak meg sem közelít egy 2 csillagos szállodát, a higiénia és a személyzet hozzáállása szempontjából...

- a szálloda ablaka esetleg szemétdomra vagy komposztálóra néz – ez csupán hozzáállás kérdése...

- a törölközőket ad-hoc jelleggel cserélik – biztos drága a víz a mosáshoz, és egyébként is, mennyivel környezetbarátabb ez a hozzáállás... (amivel egyetértek, de akkor jelezzék, mint ahogy a valóban 3-4-5 csillagos szállodákban ezt meg is teszik)

- a víznyomás elég kicsi, néha annyira, hogy nincs is – de végül is, egész nap a medencében vagy a tengerben van az ember, minek is akarna zuhanyozni?

- a szálloda kapacitása messze alulmarad attól az embermennyiségtől, akit odaszerveznek, de ez legalább lehetőséget ad arra, hogy sorbanállás közben megismerkedj nyaralótársaiddal és 20-30 perces beszélgetés keretében eszmét cseréljetek... – miközben az uzsonnnát, rántottát vagy csak egy pohár üdítőt vársz...

- állatbarátoknak kifejezetten ajánlott: madarakkal, macskákkal és sok-sok léggyel bármely étkezés alkalmával közelebbi kapcsolatba lehet kerülni...

- a mufurc és sokszor koszos személyzet miatt ne legyen lelkiismeret-furdalásod, hogy nem akarsz többé visszatérni – ők sem várnak vissza...

- ha csúszdázni akarnál, mindenképpen csak bizonyos időszakokban teheted meg, tehát az órát mindenképpen figyeld a nyaralásod alatt... mert lehet, hogy lemaradsz arról a 2 x 2 óráról, amikor a csúszda épp üzemel...

- a 24 órás all inclusive ellátás nem tartalmaz palackozott vizet (!Tunézia!), import italokat (helyi alkoholos italokat igen, melyek közül 1-2 emlékeztetett az acetonos körömlakklemosóra, illatban mindenképp), frissen facsart gyümölcslevet (semmilyen mást sem, automatából szerezhető „szörp-szerű” cukros löttyöt annál inkább)...

- a 24 órás all inclusive ellátás keretében, a megérkezésed napján, fél 6-tól fél 7-ig még csak inni sem kapsz (enni meg végképp nem), merthogy az „uzsonna idő” véget ért, a „vacsora idő” meg nem kezdődött el...

- ha saját költségeden felhívnád az irodát, és jeleznéd, hogy ez nem egészen az, amire szerződtél és fizettél, akkor egy kellemetlen és udvariatlan jogász hölggyel már beszélgethetsz is...

Mindezt az utazási iroda tudomására is juttattuk, és a következő választ kaptuk – csak a fontosabb részeket idézném:

... „A Kartago Tours az utazási szerződésben vállalt szolgáltatásokat teljesítette (szállás, ellátás, repülőút, helyi képviselő), ezért irodánk vezetősége nem látja indokoltnak kártérítés megítélését”...

... „Reméljük, hogy a kellemes élményekre is emlékeznek majd az Irodánk által szervezett úttal kapcsolatosan, és hamarosan ismételten utasaink között üdvözölhetjük Önöket.”

Nos, valóban, voltak pozitív élmények, de ez a legkevésbé sem az utazási irodában inkább a baráti társaságnak és a mi hozzáállásunknak volt köszönhető... És nem, az Iroda nem teljesítette a vállalt és kifizetett utat, sem a szálloda sem a szolgáltatás színvonalában... Ezek után soha, sehova, semmilyen körülmények között nem utaznék a Kartagoval.

Most a Békéltető Testülethez fordulunk, bár realistán nem hiszem, hogy bármi is történni fog. Azonban, ha ezen levél Homáron való közlésével meg tudjuk akadályozni, hogy kevesebb nyaralni vágyó „dőljön be”, már elértünk valamit.

Köszi, hogy végigolvastátok.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KecskeDotyi 2011.10.26. 11:56:48

Mi a különbség az all inclusive (amiben ugye elvileg már minden benne van, mert h ALL), és az ultra all inclusive között? Ott a holdat is lehozzák elvileg?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.10.26. 11:57:47

Az "ultra all inclusive" az valyon mi? All inclusive újpesti drukkereknek?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.26. 11:58:44

@fghjk: Szerintem mindegy, hogy mibe fájt. Fizethettek félmilliót is, és fizethettek 50 ezret. Ha a cég azt igéri hogy azért a pénzért ezt meg azt adja, akkor ez mellékes.
3?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.26. 11:59:52

@KecskeDotyi: az egyikben minden benne van, a másikban ultrát is kap hozzá. Nem kell külön mosószert vennie.

Rosszindulatú Vászka 2011.10.26. 12:03:39

@KecskeDotyi: attól, hogy ólinklúzív, még nem etetnek-itatnak egész nap, csak a bárok és egyéb üzemeccségek nyitvatatrási idejébe. Az az ól meg heji szittyókat jelent, amik benne is szoknak lenni apróbetűvel a prospektusokba is. Hát Tunézia meg nem méltatlanul nem híres italairól.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2011.10.26. 12:03:48

@KecskeDotyi:
Mit jelent az ultra all inclusive ellátás tunéziában egy négy csillagos szállóban? (monastir)

A kérdés kiírásának időpontja: 03-22 11:29

A válaszok
Ultra all inclusive általában a teljes ellátáson felül (reggeli, ebéd, vacsora) snackeket, jégkrémet, helyi specialitásokat tartalmaz. Néhány helyen továbbá korlátlan alkoholos és alkoholmentes italfogyasztás a szállodán belül, vagy kijelölt más helyeken az adott városban a megadott időszakon belül (pl. 10.00-24.00 között). Esetleg sporteszközök korlátlan használata.
Szállodánként eltér, de az utazási irodától ha megérdeklődöd, lehet pontosabb választ tudnak adni.

(gyakorikérdések, amit nem enged linkelni barátom, a blogmoci)

Rosszindulatú Vászka 2011.10.26. 12:05:38

@batgirl: vélhetően ott volt a katalógusba, hogy "helyi 4 csillagos", amúgy meg a szállcsikat szokás csekkolni foglalás előtt a német meg angol fikablogokban meg szállcsis gyűjtőkbe.

meg az ijen oldalakba is:
www.oyster.com/hotels/photo-fakeouts/

pruntyike 2011.10.26. 12:07:43

mindent teljesítettek: DDDDD
szállás volt? volt,
ellátás volt? volt (a szemétdombig)
repülőút volt? ugyehogyugye nem gyalog vagy úszva mentél,
helyi képviselő - ez valahogy kimaradt
Tapasztalatom, magad szervezd az utat, és akkor nem esel pofára, és még olcsóbb is (venere.com, booking.com, tripadvisor.com és még sorolhatnám)

Rosszindulatú Vászka 2011.10.26. 12:12:08

Csak nekem talányos pont annyira a Karthago Tours cégnév, mint az Anubisz Travel meg hasonlók? Valahogy nem bizalomgerjesztő.

Vélhetően, ha utazási irodát csinálnák, nem adnák neki ojan nevet, mint Jerikó, meg Valhalla, meg Purgatórium meg hasonlók. Hacsak nem gótikás, emós vagy gótikás táborot szerveznék.

Azt azonban el kell ismerni, a reklamációt olvasva a Kárthágó név mégiscsak releváns.

pruntyike 2011.10.26. 12:15:53

@Rosszindulatú Vászka: potosan, a fikablogok fontosak, csak az alapján szabad válsztani, és legalább tudod mi vár rád. Én pl. Párizsban tudtam, hogy a szálloda a Gare Lazare közelében lesz, vonatzajjal, de ez benne volt az árban (mínuszban levonva - Hotel Cervantes). de ez most nem is érdekes.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.10.26. 12:17:42

Én csak hiper all inclusive útra fizetnék be a poszt toló helyében!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.10.26. 12:18:18

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: "korlátlan alkoholos és alkoholmentes italfogyasztás"

Voltam egyszer egy ileyn helyen. Sajnos arra a hétre nem emlékszem. :)

Gyűjtőjegyes 2011.10.26. 12:18:45

@Rosszindulatú Vászka:
Nekem egy elefánt jut eszükbe a nevükről. Meg a kapuk döngetése, de azt ők döngették, nem nekik döngettek.

pruntyike 2011.10.26. 12:19:15

@Sün‼: ez ilyan mint sztár (tényleg, szállodai csillagról van szó), először volt csak hogy sztár, aztán nagy sztár, aztán megasztár meg gigasztrár

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.10.26. 12:19:40

Én Kartagoba akartam menni a Tunézia Tours-szal...

England win The Ashes! 2011.10.26. 12:19:52

Felszántani, sóval behinteni.

Gyűjtőjegyes 2011.10.26. 12:20:22

@Gyűjtőjegyes:
eszembe. Nem eszükbe. álamfökorsság tört rám.

cicmen (törölt) 2011.10.26. 12:21:11

@Rosszindulatú Vászka: Vélhetően, ha utazási irodát csinálnák, nem adnák neki ojan nevet, mint Jerikó,

Az biztosan egy dizsi mellett szállásol el!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.10.26. 12:21:37

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: A blogmocival időutazni is lehet. Beküldöd, és egy-két perccel korábban jelenik meg. A rekordom: -1:40.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.26. 12:23:43

@pruntyike: majd lesz szuper ultra all inclusive, megaszuper all inclusive, stb..
és egyik sem fog különbözni az alapellátástól.

cicmen (törölt) 2011.10.26. 12:24:34

@atpijkamo: "korlátlan alkoholos és alkoholmentes italfogyasztás"

Jó ajánlat. Ezek után ki nem szarja le mennyi csótány van a szállodában és bunkó e a személyzet. Egy bebaszott magyaron úgysem tesznek túl!

Félre Beszélő 2011.10.26. 12:24:44

Én csak Persil all inktenzív mosószerrel megyek nyaralni. Az alá nem adom.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.26. 12:26:22

@atpijkamo: Csótánypark szálló?
Teveszar tours?
Szarka szálló?
Csalok Utazási Iroda?

A_blogger 2011.10.26. 12:30:47

régebben volt supermarket. most már az sem elég, ezért lett hiper. az all inclusive az olyan, ami mindent tartalmaz. erre tessék. kiderül, van ultra all inclusive. hamarosan jön az all in helyett az ultra all in a pókerben. ez olyan lesz, amikor nem csak az én, hanem az egész asztaltársaság és a bank pénzét is betolom. ha nyerek, mindenki pénze az enyém, ha veszítek, mindenki veszít, és megyünk haza.

KecskeDotyi 2011.10.26. 12:32:01

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: Öhhh, tesóméknak ez mindig benne van a sima all inclusive-ban.

Félre Beszélő 2011.10.26. 12:35:18

@A_blogger: ...ha pedig a korábban elnyert összes pénzt elbukom, akkor kinyírom a póker-társakat és megtartom a lovettát... :-)

JimBeam75 2011.10.26. 12:36:53

Csillagok közt van bizony a különbség az nem 5 ágú volt véletlenül? :-)

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2011.10.26. 12:38:44

@atpijkamo: Na, ugye, milyen jó volt?
Mondjuk, a panaszost szesszel elbódítani nem bolondság.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2011.10.26. 12:39:52

@JimBeam75: Lehet. valami ott felejtett építőtábort találtak meg.

cicmen (törölt) 2011.10.26. 12:43:53

@Rosszindulatú Vászka: Tényleg! Azért kicsit sajnálom. Legalább ebben mi lennénk a legjobbak!

igazságos 2011.10.26. 12:44:34

Valaki írhatna már egy jó cikket, a Dormeo- Metro áruház Jó pontos átveréséről is.

Ezt figyeljétek, és számoljatok utána, ha tudtok:

www.metro.hu/gyujtse-a-jopontokat

www.metro.hu/gyujtse-ujra-a-metro-jopontokat-dormeo-termekekert

Rosszindulatú Vászka 2011.10.26. 12:49:43

@cicmen: amikor én ittam ólinklúzívba, ém több polgár hejett is becsülettel hejtállottam, próbáltam lefogyaszrani az árrést. Azt nemtom sikerült-e, mer belebicsaklolott az agyvelőm a számolásba, meg késöbb már nem is tűnt ojan fontosnak.

KecskeDotyi 2011.10.26. 12:55:19

@igazságos: Sose értettem, h mi a baj vele. Oké, h ezerszer annyit kaszál, mintha a terméket megvennéd eredeti áron. DE! Pl múltkor a metroban vásároltunk. Kaptunk 5 pontot. Néztem, h tök jó az a lámpa. És megérné beváltani, mert azt az 5 pontot ígyis-úgyis megkapom, mert vásárolok. Nem azért h lámpám legyen, hanem mert kellenek a cuccok itthonra. Akkor már nem jó, ha spórolok rajta egy minimális összeget?

igazságos 2011.10.26. 13:05:01

@KecskeDotyi: Számolok, csak a te kedvedért. Értékeld.

5 jó pont* 5000 forint = 25.000 Forint + még nagy kegyesen kifizetsz a lámpáért 2999 Ft-ot.

Az ok, hogy amúgy is kapod a jó pontot, vásárlások után, de ehhez is el kell költened 5000 forintot. De az már nem ok, hogy a kedvezmény nem annyi, mint amennyiért hirdetik.

29.990 forint egy lámpáért sok. Miközben ott van, hogy az eredeti ár 5990 forint, tehát jobban megéri megvenni eredetiben a boltban.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.26. 13:05:16

@KecskeDotyi: Nem zrikálás képpen, de az az szar vele, hogy ezeknek a termékeknek az ára nem valós. Még az öt pont-ért való csökkentés is rohadt drága. Ez a probléma.
De nagyon sokan eljátszák ezt a "gyűjtsd a pontokat és féláron megveheted nálunk ezt a szar terméket amit jól felárazunk, majd lecsökkentjük, és örülünk, ha elviszed, mert a nyakunkon maradT már 100 éve"

igazságos 2011.10.26. 13:05:59

27.990 forint, bocsánat. Nem lennék jó könyvelő.

elwood 2011.10.26. 13:07:23

az all inclusive az ilyen amit leírt a user, low-end cukros aromás víz stb.

a szálloda és a személyzet koszossága viszont nem menthető, pár kép elfért volna

na tunéziába sem megyek, félreteszem a Pompei toursra.

KecskeDotyi 2011.10.26. 13:09:07

@igazságos: @batgirl: Persze, de akkor is kell kaját és egyéb dolgokat vennem, ha van érte "olcsóbb" lámpa, ha nincs :D

Amúgy nem akarom beváltani, csak megjegyeztem, h jópofa :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.26. 13:09:43

Egyszer réges régen nyaraltam olaszországban, ahol bélyegeket osztottak a boltokban x összeg után. Itthon olyan még nem volt, nem tudtam mi az, de mindig oda adtam az utánam következő vásárlónak, kezdjen valamit. Nos, mint kiderítettük, ha összegyűlt y darab bélyeged, beválthattad egy tányérra, vagy egy csészére, vagy mit tudom én mire. Lényeg, hogy étkészletet lehetett belőle összerakni. Nem pénzért. Csak a vásárlások után kapott bélyegekből. Fairnak találom, ezt a rendszert.

Rosszindulatú Vászka 2011.10.26. 13:12:36

@igazságos: hol itt a gond? Nem kötelező megvenni azt a lámpát. Csak, ha akarod.

@elwood: ne kapkodd el, egy csomó akciós út vam még, sok félarű utiköltséggel is.

Etna grill hétvége - Etna burger, igazi lángon sütött hamburger

Atlantisz buvárkaland

Bermuda háromszög felfedezése

Cunami nézés, legyél ott te is, ha szerencséd van benne leszel a tévében is

Leprafalu Romániaban - legyél ott te is az igazi középkori hangulatban

Guláh túrák - autentikus idegenvezetővel (felár ellenében rusztukis heji szállás)

A buta ember egész évben spórol, hogy egy hétig jól érezze magát. Az okos úgy nyaral, hogy utána egész évben jól érezze magát otthon.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2011.10.26. 13:13:06

@batgirl: pl. a Coca cola is szervezett ilyen kupakért adunk valami izéket. Ott sem kellett fizetni.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2011.10.26. 13:13:11

Ultra-all-inc. = Fedák Sári .

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.26. 13:14:02

@KecskeDotyi: Megnéztem a lámpát. Nekem van otthon ilyen érintős lámpám, csak egy kicsikét dizájnosabb. jópofa, és szeretem is. a bauhausban vettem 2 hónapja 2450 forintért:)

Layosh 2011.10.26. 13:15:03

A posztíró kicsit benézte a dolgokat.
Ha extra elvárásai vannak, akkor menjen havajra.
Tunéziában csak 5*-os szállodába szabad menni. Nem drága, én is voltam, pedig fizetésből élek. Nekem volt annyi eszem, hogy szálloda választás előtt beleolvastam az index fórumba, az ott leírtak szerint választottam szállodát, elvárásaim nem voltak nagyon, ezért csak szép élménnyel tértünk haza. A leírtak közül jó pár dolgot ellehetett volna intézni egy kis borravalóval (1 helyi pénz kb. 150-Ft).

vendriner aladár 2011.10.26. 13:15:20

Azért nem árt körbenézni a neten előtte mielőtt ilyeneket írsz. A tunéziai négy csillag az egyenlő európai 1-2 csillag, az öt csillag az 3+ európai mércével. Ne várj csodát attól az országtól. Egyébként a szállodákat nagyszerűen lehet csekkolni már online, vannak erre nagyon jó oldalak a neten, ahol sok "kedves" hozzászólást találsz. Lehet anyázni, hogy szar helyre mentél, de akkor még nem voltál Indiában. Na ott a négy csillag deluxe szoba is olyan lakótelepi pöce, hogy ihaj. Van lapostévé benne, de például adás az nincs:)

Rosszindulatú Vászka 2011.10.26. 13:16:31

@Rosszindulatú Vászka: na baszki, ezt levédetem gyorsan.

Antitúlélő túrák emósoknak, szuicideknek, rákosoknak és haldoklóknak. Ha már meg kell halni, legyen nagy műsor. Peőfi úr nem menő.

Motto: "ha meg kell baszódni, hát meg kell baszódni"

Egy közepes temetés árából már egész látványos halált lehet szervezni.

elwood 2011.10.26. 13:19:22

@Rosszindulatú Vászka: "
A buta ember egész évben spórol, hogy egy hétig jól érezze magát. Az okos úgy nyaral, hogy utána egész évben jól érezze magát otthon. "

ez tetszik. jogos. saját ?

asszem etiópiát célzom meg, bár egyre nehezebb olyan országot találni ahonnan hazajőve jobban érzem magam.

igazságos 2011.10.26. 13:20:35

@KecskeDotyi: ja, szerintem is jópofa lenne a dolog, de az a bajom, hogy még pénzt is kérnek.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.26. 13:21:40

@elwood: Látogass el Szibériába:)
Örülni fogsz, ha hazatérsz. Ha hazatérsz.

igazságos 2011.10.26. 13:23:26

@Rosszindulatú Vászka: igazad vagyon.

Görög válságkezelő túrát sem lehet kifelejteni.

KecskeDotyi 2011.10.26. 13:23:43

@batgirl: A zrikál olyan, mint az isztimér? :D

Nálunk nem van bauhaus.

@igazságos: Hülye lesz ingyen adni. :)

KecskeDotyi 2011.10.26. 13:25:44

Blogmotor múúúúkooogggggyyyyy! Hun van a hsz-em?

szimpatia 2011.10.26. 13:29:17

Hát sajnálom akik ilyet tapasztaltak,

vagy mi voltunk szerencsések. Mi már

háromszor voltunk evvel az utazási irodávalTunéziában az igaz, hogy csak

Monastirban és mindíg 4*-os szállodában de nagyon jók voltak a tapasztalataink.
Nem azért mert igénytelenek vagyunk sőt!
De már Souusról és Hammametről mi is hallottunk rosszat.
Ebben az évben sajnos nem tudtunk annyit
összespórolni last minutra sem de a korábbi években nagyon jók voltak a
tapasztalataink!!

Kivéve, hogy az elmúlt évben éjjel utaz-
tunk és hajnalban érkeztünk viszont
a szállást csak 13h után tudtuk elfog-
lalni. De ez nem a szálloda, hanem az
utazási iroda hibája volt. Szóvá is tettük mert azt nem közölték velünk,
hogy hajnal 3h-tól 13h-ig csak ücsörögni tudunk. A szálloda viszont
mindent megtett, hogy ahogy kiürült
a szoba azonnal beköltözhessünk.!
A fenti időbeni problémáról értesítette az irodát de Ők nem tájékoztattak minket.

Egyébként valóban szuper volt a szálloda is és az ellátás is!!!

Dr. Kix 2011.10.26. 13:34:46

Én aldINclusive utaztam eddig mindig, és még sose csalódtam!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.10.26. 13:48:31

@Kix: Nem is tudtam, hogy van ilyen nevű utazási iroda:P

Szarazkoro 2011.10.26. 14:02:07

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: hehe a Pokol Szigeten én voltam már, nincs ott más csak 1 cserkésztábor, 1 vacak étterem meg sok fa, fű.

KecskeDotyi 2011.10.26. 14:11:39

@Kix: Fűszoknyás lányok hoztak minden nap tiszta törölközőt?

ArmandoBertolucci · http://nincsszabaly.blog.hu 2011.10.26. 14:21:09

1., Szálloda neve???
2., Import italok tudtommal sehol nincsenek benne az All Inclusive ellátásban.
3., Én is voltam Tunéziában a Kartagoval (is), és semmi problémám nem volt.

vega2 2011.10.26. 14:44:36

Tunézia, Hammameth, Nozha Beach
Képek:

www.nozhabeach.tvn.hu/hotel.htm

Bár ezek 2005-ös képek. Azóta biztos csak romlott a 3 csillagos helyzet.

Dr. Kix 2011.10.26. 15:08:02

@batgirl: Pedig van ám. Mint ahogy MOBILszolgáltatásuk is. Amire még te se panaszkodnál. :) Naugye.

@KecskeDotyi: Svéd fűszoknyások. Miniszoknyában. Meg egy Kecske is volt ott, koszos körömmel. :) Ő rázta a legjobban.

KecskeDotyi 2011.10.26. 15:21:56

@Kix: XD Elég ramaty lenne a helyzet, ha már rám kéne fanyalodnia a (Z)aldinak is :D

A körmös dolog meg azt hiszem örök stigma lesz :D

annamari.toth 2011.10.26. 15:22:53

A megírt utazának én is részese voltam. Minden úgy van, ahogy le van írva.
A helyzet az, hogy mi ezt a szállodát egy csomó linken megnéztük, és nem volt vele probléma. 4 - en néztünk utána, de ezek szerint rossz oldalakon nézelődtünk.
Az ultra all inclusive ellátásban én 3 napig nem ettem, olyan ételek voltak...Inni pedig nem ittam, olyan cukorszirupos üdítők voltak. Inkább megvettem a boltban az üdítőt, ami elég gáz szerintem egy ilyen ellátás mellett.
Jártam már Tunéziában, ugyanígy 4 csillagos szállodában, de ott nem ezt tapasztaltam.
Jövőre majd jobban résen leszünk...

szelidorzo 2011.10.26. 15:48:19

Hatszor voltam tunéziában, hol a Best-reisen, hol a Kartago szervezésében.
Hammamet, Sousse 4 csillagos szállodáiban.
Magyar viszonyokhoz 1 csillag levonandó, de ezt jelzik is, hogy más a besorolás, mint az eu-ban.

Ennek ellenére minden alkalommal megfelelő volt a szállás az étel-ital. Sőt pár jó szó és minimális borravaló ellenében pl. a pincér vacsorára kedveskedett virággal az asztalra, a harmadik naptól nem szórakozott, hogy szabályokat betartva csak pohárba szolgáljon fel bort, tudta mit iszunk (én vörös, asszony fehérbort, gyerek narancslevet és mire leültünk az asztalhoz a svédasztalos válogatás után, már az asztalon várt egy egy palack a szokásos italunkból.)

De ilyen helyen a főszezon mindig zűrösebb a telt-ház miatt, mint az elő, ill. utószezon. És ez nem utazási iroda függő.
Nem a szállodában sok a légy, hanem az országban, de ez a meleg és egyéb kulturális életviteli jellemzők miatt minden afrikai országra jellemző.

KecskeDotyi 2011.10.26. 15:58:24

@annamari.toth: Még ma elmondjátok h hol volt ez és melyik szállodában?

Anti Anyag (törölt) 2011.10.26. 16:34:46

Ez jó. Annyira szar egyes helyeken az all inclusive, hogy van már ultra is?

Amúgy mindenhol zacskós poralapú a narancslé és automatából van a víz. Ahol nem, az nem az a kategória, amit az utazási irodák árulgatnak.

Rosszindulatú Vászka 2011.10.26. 16:44:01

@KecskeDotyi: már monták.
Tunézia, Hammameth, Nozha Beach

A booking.com-on ijeneket írtak a szállcsiról:

"It was full inclusive but even the waiters are not serving alcoholic drinks with more alcohol according to your request. They say they can serve only in a given dozage which is nothing. Like a fruitjuice. I felt the cost cutting aim in services they offered. There are ques at the drink bars. I dont like it. Minibar is extra charge per night. Location is half an hour outside the city center. I paid 160 € per night for 2 person for the all inclusive . but, after my stay I understood that there was a lot 40-50€/night hotels not inclusive could be nearly the same. At lunch and dinner times, the foods are depleted in 30 minutes. We waited, waited, waited for the new ones to be served. Finally, I will not stay in this hotel again. Disco is rubbish. Like a home theathre sound system in our houses. "

"negativ: 1- the check-in procedure takes longer than the standard 2- not enough car parking space 3- food variety/quality (was much better one year ago) 4- no wireless Internet access 5- restaurant Services and cleaness 6- as parents we were disappointed from the quality of services "

"La bouffe est vraiment nulle pour un hôtel 4 étoiles .D'autre part, attendre presque une demie heure pour un petit crèpe l'après midi, je trouve ça lamentable. , C'est dommage car avec un tel esprit, ils ne vont pas pouvoir fidéliser leur clientèle. "

vega2 2011.10.26. 16:51:57

@Rosszindulatú Vászka: Én csak belinkeltem egy oldalt egy tunéziai hotelben készült képekkel. Nem állítottam, hogy itt járt (pórul?) a post toló.

Rosszindulatú Vászka 2011.10.26. 16:56:24

@vega2: ó bazzz, monnyakle :(

És télleg ennyire gáz volt az a szállcsi?

KecskeDotyi 2011.10.26. 17:52:27

@Rosszindulatú Vászka: A frhansziát leforhdítaná möszijő? Le tudja forhdítani egyáltalán? :)

Shinjuku 2011.10.26. 18:04:10

Sajna a csillagok szama nem sokat mond a szallorol. Ha megfelel az olyan idiota kovetelmenyeknek hogy pl: hajszarito es sampon a furdoszobaban vagy 16 oras recepcio, szobaszerviz stb... akkor automatikusan kapja meg a besorolast. Igy aztan ugy nez ki ahogy akar. Sok retek 4 csillagosban jartam mar es ugyanugy jo minosegu es szep 2 vagy 3 csillagosban is ahol epp nem volt mondjuk hajszarito a furdoben.

Shinjuku 2011.10.26. 18:06:13

@KecskeDotyi: A cucc kurva gazos a 4 csillaghoz. Tobb mint fel orat kellett varni egy szaros palacsintara delutan. Igy nem fogjak megtartani a vendegeiket. (Nagyjabol.)

Nick1984 2011.10.26. 18:12:16

Az volt már, hogy DEGRADÁL? Nem ledegradál. Meg feldegradál....

A METRO nagyker!!!! Az, hogy valaki 20.000Ft-kat költ, a legritkább. Az irodának HETI 80.000Ft-ot hagyunk ott. Ásványvíz, kávé, budipapír, tisztítószer...stb. Vettünk egy Dormejó matracot meg párnát. A remek Cardo ment a gyerekekhez ugrálni. Ár/érték arányban jó volt a Metro akció. És sztem nincs az a hülye, aki azért költ 80.000Ft-ot, hogy megvehesse a 120.000Ft-os matracot 60.000Ft-ért.

KecskeDotyi 2011.10.26. 18:54:19

@Nick1984: Jóvanna, csóró vagyok és én csak itthonra vásároltam be :)

vega2 2011.10.26. 18:58:05

@Rosszindulatú Vászka: Türhető volt miután leadtad a baksist a takaritónak. Meg persze ott volt 4 liter 53%-os szilvapálesz. A többit képzeld el. :-)

vega2 2011.10.26. 19:00:34

@Rosszindulatú Vászka: Az 5. képen látszik is a bal oldalon..........

vega2 2011.10.26. 19:04:56

Megkínáltam vele a takaritót. Lelökte, de utánna csak kapdosta a levegőt. Hiába, Allah megtitltotta...........

Nick1984 2011.10.26. 19:11:56

@KecskeDotyi: Én magunknak vásárolni be sem megyek a Metroba. Különben csóróság ide, vagy oda, megveszek 400tekercs wc-papírt és 36 doboz fogkrémet, mert gyűjtőben gazdaságos!!! :-) És akkor lenne überdrága a Dormejó matrac!!!! :)

Rosszindulatú Vászka 2011.10.26. 19:33:20

@vega2: alaposan dokumentált nyaralás :)
Kicsit hiányolom a strandképeket a napozó meg vizesbikinis csajiokról.

A pujót a bőröndbe vittétek ki?

megamenn 2011.10.26. 21:00:27

@KecskeDotyi: Olyan mint a legideálisabb. Két csillagos szálloda: mint a beugrókérdés későknek...egyesért

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2011.10.26. 22:16:06

hát nemtom. én utaztam kartago-val, igaz nem tunéziába, hanem egyiptomba, és fasza volt. és nem is vagyok bérkommentelő.

az volt már, hogy ügyfélszolgálat csak salyát hálózatbul ingyenes?

Nick1984 2011.10.26. 22:16:29

Amúgy (hogy a postra is reagáljak) törölközőt akkor cserélnek, ha ledobod a földre. Ez ilyen egyezményes, nemzetközi jel, mint a középső ujj mutogatása.

Szieszta!!!! Az van a mediterrán országokban. Mert meleg van. Meg mert 12-15ig nem egészséges napon lenni. A kisgyerekek alszanak. Mások is pihennének. Ezért nem megy a csúszda.

Palackos víz ok. De hogy frissen facsart narancslé meg külföldi pia??? Rémy martin cognac-automatát nem hiányolta esetleg? A katalógus leírásában biztosan szerepelt, mi van az ellátásban.

A tunéziai nyaralás 70-200Ft/fő között mozog átlagban. Európa melyik országában nyaralt volna bárki all inc. ellátással, repülővel együtt ennyiért? Ugyanez a színvonal (2-3*, nem a 4, ami hirdetve van) meg a repjegy alsó hangon a duplàja.

Így jár az, aki Afrikába meg, mert olcsó, majd csodálkozik, hogy az ott nem Európa!!!

Nick1984 2011.10.26. 22:29:18

@Reálhozam Bukta: Mi is velük voltunk nászúton. 2 hét egyiptom, jó áron, jó helyen. 10$ a portásnak érkezéskor: tengerre néző szoba
5$ a takarítónak hetente: hattyú formájú törölköző, plusz adag friss víz a hűtőbe.
Kartago idegenvezetők kedvesek, felkészültek voltak. A szervezett kirándulások korrektek. A repülő hajnalban indult, bár mi maradhattunk a szálláson, a Kartagotól visszakaptunk egy napi szállást....

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.10.26. 23:11:07

@Nick1984: Én mindig azt látom, hogy aki kifizet 100ezer forintot a nyaralásra az azt várja, hogy kinyalják a seggét.
Mondjuk aki idén Tunéziába ment az bátor. Azért nem ártott rendezni a dolgokat, bár ahogy hallom, a választás is rendben megvolt.
Mi Törökországba mentünk a Green-nel, nekünk semmi bajunk nem volt, kivéve az oroszokat.
A kajáért bizony néha sorba kell állni, de kicsit azt érzem, a posztoló panaszkodni akart és mindenbe belekötni.
Sehol nem működik a csúzda nonstop, sőt a pia se kapható mindig mindenhol.
Tény, hogy a palackozott víz az cink, hogy nem volt benne, de esetleg csak a 24 órásban nem volt benne, vagy le kellett menni érte a bárba, és akkor az már mindjárt más...

Megdobbent 2011.10.27. 01:38:27

Az ilyenek miatt nem nyerte meg EDE a kekszalagot az iden! Mert tunezia, mi?! EDE haza meg uresen all, varakozon torgatja tuzteret a kis faszenes?! Rohadt kapitalistak!

pruntyike 2011.10.27. 06:54:58

@KecskeDotyi: Voila a fordítás:
La bouffe est vraiment nulle pour un hôtel 4 étoiles .D'autre part, attendre presque une demie heure pour un petit crèpe l'après midi, je trouve ça lamentable. , C'est dommage car avec un tel esprit, ils ne vont pas pouvoir fidéliser leur clientèle.
A büfé valóban nulla egy 4 csillagos hotelhez mérten. Másrészt, fél órát várni egy kis palacsintára délután, ezt elkeserítőnek találom. Kár, mert ilyen hozzáálllással a klientúrájuk nem marad hűséges hozzájuk.

megamenn 2011.10.27. 08:29:43

@pruntyike: de az tuti nincs benne, hogy: Lüká, én vagyok az apád!

GamesBond 2011.10.27. 11:31:36

Tunézia egy szívás!!!
5 csillagos (4-re fizettünk, de mire kimentünk nem volt helyünk ott) 2 hetes nyaralás pár éve...
5 nap után voltak akik hazajöttek +300USD-ért.
A személyzet lassú és bunkó.
A hotel 30 éve nézett ki úgy ahogy a képeken.
A tengerpart szemetes és a víz hínáros.
a közelben semmi...
Az idegenvezetők elérhetetlenek, a hotel vezetése minden kérdésre azt mondta, hogy el lehet menni.
A szobában a csapból homokos víz folyt, zuhanyzásra is alkalmatlan és a szoba alapból retkes.

Senkinek nem ajánlom!
Hotel Amir Palace (csak erről tudok véleményt, de ha ez az 5 csillag akkor...)

kul 2011.10.27. 12:02:52

Ez most komoly? Mármint a postolo fel van háborodva a nettó 110-ezres nyaralásán, 4* tunézián, hogy retkes szaros és még rendes kaját se kap.

Hol élnek ezek az emberek? Tunéziába tilos, szar a tenger, semmi sincs, retkes, nem véletlenül olcsó(bb)

Afrika alapból felejtős, 5*+(és itt az egyiptomi 2 Hiltonból is csak az egyik ér annyit) alatt tilos bárhová menni, ja hogy az már 250?!

Nem értem komolyan, évek óta mindenki csak sír, hogy ilyen szar olyan szar, ozt mégis tömegével mennek a népek. Már bocsánat, de olyan helyre nem megyek ahol alap, hogy egy hétig fosok...Ha meg igen, az mondjuk ne 2 órányi repülőútra legyen.

kul 2011.10.27. 12:09:52

Török is felejtős, ha nem akarsz 200-300 modortalan szovjettel együtt ebédelni és ráadásul még fizetsz is érte?! Beszarás komolyan. Ennyi pénzből irány a szlovén tengerpart/horvát(nagyon déli része)/Montenegró, ott a Kempi meg 3-4 normális 4-5* minden helyen. 1 hétre simán kijössz 150-200ból és valóban európai a kiszolgálás, a körülmények (saját strand nem fehér műanyag nyugágyakkal) kellemes környezet és nem a retkes kezét nézed a pincérnek amikor éppen mosogatószer nélkül öblítgeti a poharadat...ennyi:) Ja, hogy nincs rá pénz? akkor ne várj csodát, irány egy csodaszép apartman valami jobb tengerparton, és ott és azt eszel amennyiért és amennyit akarsz...

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2011.10.27. 17:27:53

Hat éve jártam ott, éppen a Kartagoval, ugyanezek az állapotok jellemezték az országot. A fiatal, modortalan személyzet nekem is nagyon bökte a szemem. Viszont az AI keretében sose tudtam annyit enni, mint szerettem volna, meleg éghajlaton felesleges is ez a szolgáltatás, a TP bőven elég.

Amúgy maga az iroda korrekt volt, jól felkészült idegenvezetővel és színvonalas fakultatív programokkal.

tuono 2011.10.27. 20:38:21

Ugye ez az a cég, amelyik a nevét egy lerombolt és besózott város nevéről kapta... egyéb kérdés? :)

mohopasi 2011.10.28. 17:35:28

Aki afrikában európai besorolást vár, az ennyit tud... Én is voltam tunéziai 4*-ban, az csak mínusz 1 volt. (jegyzem meg halkan, kb ugyanazon a környéken) De nem hisztiztem rajta, mert egyrészt tudtam mire számíthatok, másrészt aki 3 légy, meg nem tengeri kilátás, meg kissé hanyag felmosás, és egyéb hülyeségek miatt hagyja elcseszni a nyaralását, az inkább ne nyaraljon.

Xezs 2011.11.01. 20:49:56

Ki az a barom, aki hisz ezeknek a csillagos faszságoknak? Jegyezzük már meg egyszer és mindenkorra, hogy a csillagozás nem egy, az egész világon elfogadott szabvány szerint megy, hanem minden országban saját szabályok szerint.

Simán van olyan ország, ahol a disznóólat már 5 csillagos szállodának nevezik, míg olyan ország is van, ahol a Sándor-palota épphogy megkapna egy csillagot.

Természetesen túlzok, de értitek a lényeget gondolom.

Guy_Montag 2011.11.03. 03:28:39

@Xezs:
akkor a csillagszemű juhász is átbaszás?

mer' ha itthon 2 van neki a csillagszembű', akkor monnyuk thunnézhiában az már 5?

Xezs 2011.11.03. 19:17:34

@dubai_tennis: LOL :)

De amúgy a csillagszemű juhásznak a heréje is csillag alakú.

Guy_Montag 2011.11.03. 19:22:51

@Xezs: :)

az nem látszik a képen :)

Cserepes Margit 2011.11.10. 08:28:48

Az az igazság, hogy nagy érdeklődéssel olvasgatok mindenféle kommentet a Kartago Tours szolgáltatásairól és az utasok élményeiről. Főleg azért, mert én többször utaztam velük, több országban és vagy nagyon szerencsésen kifogtam vagy jó időben voltam jó helyen de pazar ellátásban volt részünk valamennyi utazáson. Minden esetben az volt az érzésem, hogy többet kaptunk a pénzünkért, mint amire számítani lehetett. Ezt lehet érteni a szállodákra, az étkezésre, az utazási kényelemre, időpontok pontos betartására, kiszolgálásra, udvariasságra. Egyet viszont megjegyeznék, hogy mindíg februárban utaztunk, mert idősek lévén nem bírjuk a 25 foknál melegebbet. Az utaskisérők felkészültsége kiváló volt, akár angol vagy magyar nyelven, de tökéletes történelmi és földrajzi adaptációt kaptunk. Még az ország nagy irodalmárairól és művészeiről is adtak tájékoztatást. Nagyon bőséges,kellemes és pozitív élményekkel telve érkeztünk haza minden utunkról. Én, ha akarnék sem tudnék kiemelni bármit is, hogy jobb is lehett volna vagy, hogy rossz volt. Ezt tapasztaltuk Egyiptomról, Izraelről, Jordániáról, Tunéziáról, a Zöld foki szigetekről.
Erről ennyit.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.11.10. 10:23:48

@Cserepes Margit: Kicsit elkéstél a hozsannával, kedves Terézia, de sebaj.
(Amúgy a 'mindig' mindig rövid 'i'. Az 'adaptáció' kifejezés pedig az általad vázolt összefüggésben nehezen értelmezhető.)

Cserepes Margit 2011.11.10. 11:45:32

@estrella negra: Nos, erre én is azt mondom, hogy sebaj. A lényeg azért érthető volt. Azt hiszem. De azért köszönöm a hozzászólást, a kritikát elfogadom.

GGG77 2011.11.11. 14:02:44

Én 3 éve utaztam a Kartagoval Tunéziába.
Monastirban laktunk a Vyme Helya Hotelben.

Tapasztalatok:
-bőséges és finom reggeli és vacsora (fél panziós ellátást kértünk, teljesen felesleges pénzkidobásnak tartom a teljes ellátást)
-kedves, angolul és franciául jól beszélő személyzet
-tiszta szálloda, naponta cserélt törülközők, ágynemű
-a Kartago végig korrekt volt, a repülőnk nem késett, a 2 napos sivatagi túra fantasztikus élmény volt

Nem vitatom, lehet kellemetlen, ami a poszt írójával történt, de ettől még sem Tunéziát, sem a Kartagot nem kéne temetni.

Azért az ilyeneket különösen szeretem:
"24 órás all inclusive ellátás keretében, a megérkezésed napján, fél 6-tól fél 7-ig még csak inni sem kapsz"

"sorbanállás közben megismerkedj nyaralótársaiddal és 20-30 perces beszélgetés keretében eszmét cseréljetek..."

És se WC, se shop nem volt a Hotelben!?
Sorban állás? Hát képzeld el, nincs a világon olyan svédasztal, ahol ne lenne. Valamint turnusváltáskor is elképzelhető a recepciónál. Nem te sz@rtad a világot, úgyhogy neked is sorban kell állnod, képzeld.

A poszt írójáról lerí, hogy tipikusan az a magyar turista, akinek életében 1x volt 150 ezre egy nyaralásra, és ezért a pénzért maharadzsának képzeli magát.

GGG77 2011.11.11. 14:05:51

@kul: "olyan helyre nem megyek ahol alap, hogy egy hétig fosok.."

Ez a jelenség pusztán annak köszönhető, hogy ők sokkal több olajat használnak, mint mi az ételekhez.

Az "ólinklúzívós énszartamavilágot" magyar f@szparaszt meg 15x annyit zabál egy nap alatt, mint, amennyit kéne mondván "kifizettem basszadszájbanemhagyomitt"

mlbchrnmrd 2011.11.11. 14:53:12

Kedves igen primitív GGG77!

Én is az utasok közt voltam, akik kifogásolták a nevezett utazási iroda által nyújtott szolgáltatást. Láttam, hogy mi folyt ott, ugyanaz a véleményem, mint a posztolónak, és hidd el Kedves, hogy nem volt ott olyan ember, aki meg lett volna elégedve. Mindenki le volt döbbenve a szálloda színvonalán és joggal érezte magát mindenki átverve. Vagy az véletlen, hogy korábban ismeretlen emberek most pertársaságot alapítanak? Csak annyit kívánok neked, hogy tölts el egy hetet abban a szállodában, de olyan feltételek mellett, amit neked beígérnek, és amire szerződsz. Aztán megnézem, hogy mekkora lesz a pofára esés. Ne nyilatkozz olyan dologról, amiről fogalmad sincs. Lehet, hogy pont Te voltál életedben egyszer külföldön, így viszonyítási alapod sincs. Szerencsére nagyon sok helyen jártunk már, ezért nekünk van reális összehasonlítási alapunk. Szóval ne képzeld, hogy te sz@rtad a világot, és inkább halgass, mert lejáratod magad.

GGG77 2011.11.11. 15:16:45

@mlbchrnmrd: Én csak a posztban felsorolt problémákra reagáltam, az alapján alkottam egy képet.
Azt gondolom, hogy egy olyan ember véleménye hiteltelen számomra, aki azt is problémaként éli meg, hogy egy 800-1000 férőhelyes szállodában sorba kell állnia a svédasztalnál vagy a recepciónál.

mlbchrnmrd 2011.11.11. 15:32:24

@GGG77:
Kedves GGG77, nem az volt a probléma, hogy sorba kellett állni, hanem az, hogy rengeteget kellett sorba állni. Olyan apró dolgokon múlt volna, hogy pl. ha ennyi ember tartózkodik abban a szállodában, akkor ne 1 db (!) italautomatát tegyenek ki. Ha lett volna több, jobban eloszlik a tömeg. Persze lehet jókat nevetni, meg pikírt megjegyzéseket tenni, de neked is lefagyott volna a mosoly a szádról. Az irada válaszában leírta, hogy szerintük a szálloda színvonala mind helyi, mind nemzetközi (!) viszonylatban megfelel a 4-csillagos színvonalnak. Akkor ezek után ki utazna velük bárhova is? Mert ha eleve 3 vagy 2-csillagosnak hirdetik meg, nem is megyünk oda. Mindegy, a véleményem az, hogy ne nyilatkozz ilyen lekezelő stílusban. Jellemző, hogy a másikat kicikizitek, beszóltok bunkón, sőt a káröröm jön le ezekből a bejegyzésekből, miért nem lehet inkább együttérzőnek lenni, esetleg jó tanácsot adni, ha már úgyis olyan okosnak érzed magad. Egyszerűen miért nem lehet elfogdni, hogy ezek tények, így történtek és az utazási iroda gerinctelen volt? Te mit szóltál volna, ha egy jogász rádcsapja a telefont és végig sem hallgat? Ha engem kérdezel, én biztosan azt fogom tanácsolni, hogy ne utazz a Kartagoval a Prima Life Skanes hotelba, mert én ezt tapasztaltam. És boldog leszek, hogy segíthettem valakinek. És nem fogok még kettőt belerúgni. Ez a különbség kettőnk közt.

GGG77 2011.11.11. 15:53:23

@mlbchrnmrd: "miért nem lehet inkább együttérzőnek lenni, esetleg jó tanácsot adni,"

Akkor tessék:
- a szállodák csillagszáma semmit sem jelent, max egy-egy ország/terület szállodáinak színvonala hasonlítható össze. (bár ti nagyon sok helyen jártatok már, minek is mondom ezt)

- az all inclusive egy teljesen felesleges pénzkidobás. Egyrészt egész napra a szállodába köt, másrészt ki akar folyamatosan zabálni és piálni ott, ahol nappal 45-50 fok van és éjjel is minimum 30. Ja, ha mégis jól esne a vacsora előtt egy koktél, nos az a mi szállodánkban 3-5 dínár között mozgott.

Xezs 2011.11.11. 20:34:52

@GGG77: Mondjuk most tényleg elgondolkodtam azon, hogy ezzel az ólinklúzívval tényleg nem lehet sehova se kimozdulni. "Jaj siessünk, csak kettőig van ebéd".

noviktorka 2012.01.17. 12:50:41

Többször voltam Tunéziában 3*-os szállodákban. Mindegyik kulturált, tiszta volt, kellemes környezettel és személyzettel.
A Kartagoval sem volt gondom. Nem a hibákat kerestem, hanem a hely szépségeit, mert azt mindenütt megtalálod, ha akarod.
süti beállítások módosítása