Tékozló Homár

Behajtani sem tud az E.on

2012.05.09. 11:08 | jackyll | 189 komment

Tegnap megtudtuk, hogyan számláznak az E.onnál, ma pedig a faktoringjukkal ismerkedhetünk meg. Ernőék családját 1877 forint miatt zaklatták olyan értesítő levelekre hivatkozva, aminek a nyomát postán sem találtak:

Tisztelt EOS Faktor Zrt! Tisztelt Uram! Szombati telefon-beszélgetésünkre hivatkozva mellékelten küldöm az e-on igazolását, mely szerint nincs feléjük tartozásom. Ez úton kérem, hogy a fentiek értelmében Önök ne zaklassanak a továbbiakban, mivel sem az e-on, sem pedig Önök felé nincs tartozásom. Önök felé nem is volt, mivel Önökkel nem állok és nem is álltam semmiféle jogviszonyban, szerződésben és semmilyen szolgáltatást nem nyújtottak részemre.

Az felettébb felháborító, hogy telefonon akarnak nekem mondani egy számlaszámot, melyre csak úgy fizessek be egy bizonyos összeget, mondván Önök megvették az e-ontól az állítólagos tartozásomat. A tartozásról az e-onnak kellett volna. Nekem írnia egy levelet, hogy fizessem be nekik, ha lenne tartozásom feléjük! Ilyen levelet nem kaptam! Az Önök módszereiről is meg van a saját véleményem!
 
Felhívnak a vezetékes telefonon péntek este 8 körül és zaklatják a szüleimet! Nem mondják meg hogy kik és mit akarnak, csak annyit hogy itt egy telefonszám meg egy kódszám és hívjam fel Önöket! Amikor másnap felhívom a megadott számot és érdeklődöm, hogy milyen cég ez, akkor azt a választ kapom, hogy "Én azt nem mondom meg!". Ugyan már, ha korrekt és gerinces cég lenne, akkor megmondta volna az az igen-igen mélyen tisztelt hölgy. Többször felhívnak és végig sem engedik mondani, hogy mi az én álláspontom? Az a válaszuk rá "Uram, ne haragudjon, nem érdekel a véleménye!". Állítom, hogy némely börtönben nem beszélnek így az elítéltekkel,
 mint velem az Önök igen-igen mélyen tisztelt alkalmazottai!!!
 
Amikor afelől érdeklődtem, hogy írják már le nekem, hogy ugyan milyen tartozásról is van szó, akkor azt mondta a kolléganőjük, hogy már küldtek három levelet nekem. S kérdeztem, hogy mikor, mert nem kaptam meg őket! Azt mondta a nő, hogy "január 6-án, február 6-án és már... már most lett postázva a harmadik." Ez volt február 10-én. Szóval azt sem tudta az ügyfélszolgálatos kisasszony, hogy mit is füllentsen feltehetőleg. Elmenetem az e-on pécsi ügyfélszolgálati irodájába és megkérdeztem, van-e tartozásom, s mennyi. 1877 Ft volt a tartozás, amit még aznap befizettem. Nem ám 4960 Ft vagy amit másik alkalmazottjuk mondott 4650 Ft (na itt sem stimmel valami, mert egyik ezt mondja, a másik amazt, de leírni nem írja le senki!)
 
Voltam bent a helyi postán és megkérdeztem, hogy jött-e a cégüktől levél. Azt a választ kaptam, hogy nem tudnak erről! Megint beszéltem a az alkalmazottjukkal és azt válaszolta erre: "Jöjjön fel az irodákba és itt megnézheti a postakönyvben!" Na persze, utazzak több mint 100 kilométert emiatt? Tudták ezt nagyon jól. Aljas módszer ismét!
 
 Aztán meg is jött valóban a "levél". Egy piros levelezőlap, min nagy fekete szöveg éktelenkedett:
 "Saját érdekében hívja 1/88-79-020-as számot!" Ebből megint megtudtam ami rám tartozik: SEMMIT!  Csak fizessek. Aztán ugyan miért hívnám, már megint? Azért hogy sárba tiporják a becsületemet? Behajtsanak olyan pénzt amivel nem tartozom? Zaklassanak, idegesítsenek az alkalmazottaik kritikán aluli modorukkal és alpári stílusukkal? Őszintén sajnálom a cégüket és az ott dolgozó lelki szegény egyéneket!
 
Ja és a legszebb: Az utolsó előtti telefonbeszélgetésben, ami a kolléganőjükkel történt, a hölgy azt mondta, "Ha az e-onnak fizettem be a tartozást, akkor ott túlfizetés keletkezett, így menjek be az e-onhoz és kérjem meg őket, hogy utalják át az összeget az EOS Faktor Zrt-nek!" Erre a válaszom az volt, hogy mivel én semmilyen kapcsolatban nem vagyok az EOS-sal, így nem áll módomban bemenni ezt elintézni. Erre a hölgy elővette a "kapát a szájából" és kocsis módjára ordibált velem, hogy mit képzelek én magamról. Undormány...

Perrel fenyegetőznek, meg "jogi útra terelik az ügyet"! Mit? Miért? Hol van ez leírva, hogy mit is akarnak pontosan és hol van az a szerződés amiben én hozzájárultam ahhoz, hogy a tudtom nélkül mindenféle "zaklató" cégnek át lehet adni bármit is! Személyiségi jogok hol vannak?

(Tudom, hogy nem eget rengető összegről van szó, de számoljunk csak: Feltételezzük egy cég felhív pl. 1000 kisnyugdíjast ezzel a "megvettük a tartozást az XY cégtől" szöveggel és ők jól megijednek, majd befizetik a 4650 Ft-ot a telefonon bemondott számlaszámra. Számoljuk csak ki ezt: 1000x4650 Ft= 4.650.000 Ft! Szép kis summa a semmiért....)

Az egyetlen értelmes kollégájuk az a férfi, aki végre végighallgatott és mondott egy e-mail címet amire írhatok. Köszönöm neki! Azért hogy ne maradjak az Önök adósa, ezt a levelet több internetes fórumban is közzétettem ill. a Fogyasztóvédelemnek, a HírTV-nek és több újságnak is elküldtem. Remélem sok embernek kinyílik a szeme és nem dőlnek be Önöknek!

Igen-igen mély tisztelettel:
Ernő

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurri Kán 2012.05.09. 20:32:08

@TERMOSZ:
Ahha. De hát egy se nem akar megvuduzni.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.09. 20:35:29

@gyvy: monnyuk ha aszta rózsaszín alsóbugyit lecserélnéd egy férfiasabbra meg nem hordanál alvósipkát, lehet több esély lenne rá.... izé. csak gondoltam szólok.

XCat 2012.05.09. 20:36:29

@gyvy: Pasi nem jó? Jó pénzért mindent megoldunk. Úgy meg leszel vuduzva, mint a huzat.
Némi bónuszért zaklatni is fog.

Hurri Kán 2012.05.09. 20:39:19

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:
De hát ezek már úgy hozzám nőttek... Most képzeld el Koppenhágát a sellő szobra nélkül... Na? :)

@TERMOSZ:
Csak ha legalább hárman jönnek, akkor.

XCat 2012.05.09. 20:41:04

@gyvy: Nem fog menni. Kifelyezetten vudura specializálódott ismerősöm csak egy van. :)

Hurri Kán 2012.05.09. 20:42:33

@TERMOSZ:
Á, az kevés. Maradok vuduzatlan. :D

Manyecska 2012.05.09. 20:45:55

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: jaj de izgi téllleg:O?? Tudsz éjszakánként rendesen aludni?:)

Hurri Kán 2012.05.09. 20:46:37

@TERMOSZ:
Senkivel nem cserélnék. :)

XCat 2012.05.09. 20:51:14

@gyvy: Jól teszed, én sem cserélnék magammal. Néha az az érzésem, hogy nem csináltam jóbiznicet.

Bezzeg ha lettek volna poloskák...

szombi 2012.05.09. 21:01:46

CSALÓ! FEL KELL JELENTENI!
Magyartelefonkönyv? Emlékeztek?

A posztoló hülye, mert ezt nem veszi észre!
A behajtó cég nem árulja el a nevét, többszáz kilométert kellene utazni hogy betekinthessen az iratokba, piros cetliket kap hogy fizessen, és folyton csak a fizess-fizess-nekérdezz-csakfizess!!!

Én megnézném azt a címet ahová el kéne menni többszáz kilométerre, biztos valami építkezési terület lesz vagy egy járni alig tudó nyugger nénike lakik ott.

Ja és FEL KELL ŐKET JELENTENI, mert nemcsak zaklat, hanem biztos ugyanezt megjáttsza többszáz vagy többezer másik "ügyféllel" is, akik be vannak szarva ezért inkább fizetnek mint a katonatiszt!

Darren79 · http://www.darren.hu/blog 2012.05.09. 21:04:49

@Azreel:

Kollégám pont ugyanígy járt. Ott a Vodkafone adott el pontosan 1600 Ft-os tartozást, 6 évvel ezelőttről...(elévült)

Elkezdték kollégát cseszegetni, de csak nem fizette be. Helyette utánament, és lerendezte a dolgot a Vodkánál.

Az elévülés miatt annyiba maradt a dolog. Tény, hogy minden költséget összeszámolva jobban járt volna, ha befizeti, de én sem így nézem sosem az ilyen tételeket.

venszivar 2012.05.09. 21:10:15

Hétfőn nagyon nehezen született meg egy gida. Talán a szomszéd cigány asszony, már tud vuduzni ? Lehetséges lenne.....?

Rosszindulatú Vászka 2012.05.09. 21:15:09

ha nem örökös, hanem csk pár órás, akkor én cserélnék veled, csak úgy kalandból.

Poloskát meg mindenki evett már, aki szüretelt málnát. Nem ojan rossz az.

XCat 2012.05.09. 21:17:23

@Rosszindulatú Vászka: Pisztáciával etted?

gyvy, gyere, piacot kutatunk!

Rosszindulatú Vászka 2012.05.09. 21:21:40

@TERMOSZ: montam már, málnával. Az becsúszik néha.

XCat 2012.05.09. 21:22:32

@Rosszindulatú Vászka: Málnás? Hm, jó. És mennyit fizetnél egy zacskóért? Mondjuk 5 dekásért.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.09. 21:27:28

@TERMOSZ: látom megin nem figyelsz. Épp én kínáltam ma eladásra poloskákat. Akkor szted fizetnék érte?

Neked adok kedvezményes bogárcsomit, monnyuk a cserebogár meg a szentjános még nem aktuális, a szarvasbogár feláras, a lótetű meg felejtős, azt elhappojják a ssporthorgászok. Muslinca már van, de azt macerás begyűjteni, a bodobácsok meg augusztusra várhatók.

Darázs ellembe rendelhető, abból sok van, meg dongó is, fürkészdarázs meg elég sok, bár a fagy elvitt pár falkát.

XCat 2012.05.09. 21:29:24

@Rosszindulatú Vászka: Lenyúltad a piacomat? Te rohadék. :)

Rosszindulatú Vászka 2012.05.09. 21:40:30

@TERMOSZ: piaci rést érzékeltem és lecsaptam a biznicre. Monnyuk eddig nem nagyon pörög.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.09. 21:59:56

@TERMOSZ: persze, ha beindul és bővítném az üzletet, akkor szólok neked mindenképpen.

Anomalocaris (törölt) 2012.05.09. 22:11:02

Mennyi új poszt, és egyet sincs időm elolvasni. Intritium felbukkant?

Xezs 2012.05.09. 22:32:30

Szerintem itt sokmindenki félreért valamit: a behajtó cég nem 1800 FT-ot követel az ipsétől. Azt, hogy mennyit követel, nem tudjuk.

Van ugyanis egy X követelés, amit az E-on átadott a behajtónak, és a behajtó ezt az X összeget követeli. X-et az E-on már leírta, kivezette, nem terheli a posztoló számláját. Azóta viszont keletkezett némi tartozása, ami 1800 Ft.

Mindazonáltal nekem az egész sztori zavaros, a posztoló úgy ír a saját ügyéről, mintha a Holdon élt volna eddig, azt se tudja, hogy mi merre, meddig. Az a minimum, hogy tudod, hogy tartozol-e vagy, sem. Ha nem tudod, akkor mi alapján reklamálsz?

Xezs 2012.05.09. 22:33:59

@TERMOSZ: De sok indulat feszül benned, hallod-e.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.10. 06:28:06

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: ;) a normálisabb ügyfélszolgálat kér elnézést, amelyikek leszarják, azok nem :)

notime (törölt) 2012.05.10. 07:24:00

Álljunk össze szervvé és a postban megadott számot kezdjük el felhívogatni.Valami mókás szöveggel.Hogy tartozása van felénk az ügyintézőnek.Bepereljük, ha nem perel be minket.Vagy hasonló.De szakadtalan.Ez kellene az efféle kötsögh inproduktív cégeknek.És ez az, amit magyarországon soha nem fognak megkapni, mert a magyar csak morog....csak morog...de soha nem tenne semmi kézzelfoghatót és soha nme fogna össze senkivel semmiért.

Egyéves Önkéntes 2012.05.10. 08:00:59

Én most a szlovák rendszámos kocsim mellé azt találtam ki, hogy lecserélem a házszámot Lajoŝova Koŝŝŭţka 23-ra, aztán bekaphatja minden szolgáltató.

Manyecska 2012.05.10. 08:45:14

@Manyecska: háttérben szar vasok. Vagy őzek! Ottan mennek-jönnek..álati. :O

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.10. 08:45:38

@Manyecska: :D ne ijeszgess mán basszus! félek a gólyáktól.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.10. 08:49:53

@Manyecska: eccer gyerekkoromba láttam egyet közelről, kb. max 5 méterre tőlem sétálgatott. én ki se láccódtam a magas fűből. elég félelmetesek azzal a hosszú csőrrel csattogtatva. brrr.

Manyecska 2012.05.10. 09:21:25

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: mi eccer ugye a telkünkön csavarogtunk a szomszéd faluig a bátyámmal nyáron oszt tehéncsorda + bika mellett osontam, piros felsőben:D bár ugye a mozgásra gerjednek valszeg. :))
Jobb helyeken amúgy is a turul hozza a babát.. :P:))) ON

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.05.10. 09:24:43

@Rosszindulatú Vászka: a lótetű egyenesszárnyú, a Muslinca (muslica valójában) kétszárnyú, a bodobácsok a poloskafélékhez tartoznak, a darazsak meg hártyás szárnyúak. A bogarak jellemzője a (szentjánosbogarak és lágybogarak kivételével) nagyon kemény, (néha ki sem nyitható)fedeles szárny.
A többiek rovarok. A bogarak is rovarok. A behajtókhoz csak annyi közük van, hogy szintén gerinctelenek.

Manyecska 2012.05.10. 09:26:13

Különben meg: mért kell ilyen levelet írni a poszternak /Önök 60x, hódolattal ilyenek/ ..:( nehogy már!.. májner Mmájnung nach.. csak!.. :P picsába velük.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.10. 09:27:50

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Nagyon szakszerű, köszi!

A ki sem nyitható fedeles szárny az már milyen? Mint a viagra lájt, hogy semmire nem jó, csak a strandon mutat jól?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.05.10. 09:30:17

@Manyecska: Avagy tudod mi a különbség a kislány és a nagylány között?
- A kislány a békától fél. A nagylány meg a gólyától...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.05.10. 09:32:27

@atpijkamo: Rózsabogár. A fedél nem nyílik, csak annyira, hogy a hártyás ki tudjon bújni és zúgó smaragdként riogassa a hisztis lányokat. A butabogár meg még azt sem tudja.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.10. 09:37:25

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Szegény! Mennyivel modernebb egy cserebogár! Transzformer.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.10. 09:42:48

@Manyecska: csak szólnák, hogy ha löknél egy mélcímet, sokkal eccerűbben tudnál Gonosz asszony-t meg Bika jegyében-t kapni MP3-ba, mint annélkül. Csak szóltam.

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: amúgy az én kedvenc bogaram.. TADADAMM... a Ganajtúró. Mekkora arc már! Mennyire pozitív és munklával telt életszemlélet. Sztem ő a bogarak filozófusa.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.10. 09:57:17

@D.Sc. Sün‼ ツ: mindenki hüje, csak mi nem, mert nekünk a seggünkben is fejünk van (by Weöres Sándor úr).

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.05.10. 10:01:31

@Rosszindulatú Vászka:
Hát ey nem létezik, mert én nem tudok ilyenről.
(Mint azt Polgár Jenő polgártársunk már évekkel ezelőtt nagyon bölcsen meghegyezte vala.)
Szóval ezért nem is tudott átmenni.
A sünök a földön élnek, ott meg ilyesmi nem ismert.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.05.10. 10:07:51

@Rosszindulatú Vászka:
Helyes, nagggyon helyes.
Hasztamannyaaaana!
Akkor valyon az általam megszakértett testrész (ami nagyon helyesen egz virág nevét tartalmazza) mire szolgálhat a mi konkrét esetünkben?
Most ezen agyalok a felső agyammal...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.05.10. 10:09:16

@batgirl:
Én tutira igen.
A Volkswagen fajtájú bogár a kedvencem.

Manyecska 2012.05.10. 10:13:11

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: igen őket ismerem, másfél éve tették fel kb a kamerát. Most ment el annyuk! édesek.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.10. 10:16:13

most bogarat ültettetek a fülembe.

@batgirl: na mizu, hova lesz a kirándulás?

@Manyecska: nálunk nem a gólya hozta, mi rendeltünk az interneten ilyen testreszabottat mint a konzerv konrádban :)

Manyecska 2012.05.10. 10:18:16

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: szoktunk látni az út mellett amelyik lebeg egy helyben a levegőben -majd lecsap..nem tudom, héja, karvaly, ölyv, sólyom..?? :)

Rosszindulatú Vászka 2012.05.10. 10:21:01

Katicabogár, miszerint Lédibörd:

www.youtube.com/watch?v=Qg44qKSbsdQ

azazhogy Hétpettyes Lovag

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.05.10. 10:24:38

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: fogalmam sincs. tiszató? olvasok róla, rosszat és jókat
mindjárt itthon maradok

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.05.10. 10:35:35

@Rosszindulatú Vászka:
Nagyon jó megfejtés!
De!
Most abszolútte a szakmaiságra koncentráltam.
Ez pedig egy lyukkal (vidéken: lik) hátrébb van.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.10. 10:39:19

@batgirl: nemtom, sose voltam ott..

én most éppen a szalajkavölgybe vágyom . eccer voltam ott és nagyon szép volt. már amire emléxem belőle.

helianthus 2012.05.10. 10:49:30

@batgirl: voltam pár éve ott ilyen tanösvénytúrán vagy hogyhívjákon, pont a nagy árvíz stb után, amikor lepusztult az összes növényzet, nagyjából eltűnt az összes állat. És még így is gyönyörű volt. Viszont élet nem túl nagy van arrafelé (diszkó, kocsma, koncert), csöppet mondén a hangulat. Pihenős, sétálós programok vannak.

Hurri Kán 2012.05.10. 10:51:36

@helianthus:
Abádszalókon van a "vigalmi negyed", a tó többi része tényleg csendes, ott lehet horgászni, csónakázni, stb. Annyiban jó ez így szerintem hogy mindenki megtalálja a maga szórakozását úgy, hogy nem zavarja a másikat.

Rosszindulatú Vászka 2012.05.10. 10:57:10

@D.Sc. Sün‼ ツ: izé... a szerelem nyílása?

@helianthus: ne hüjíccsél már, ennél nagyobb szórakozás a kalendáriumba, sőtmitöbb a valóságsókba senincs!

Manyecska 2012.05.10. 11:19:40

@gyvy: ja igen..!:O ma van a "madarak és fák napja"! azt írja az időkép..beletrafáltam úgy látszik! :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.10. 12:16:53

@Rosszindulatú Vászka: dehogysenem. a valóságsókba állítólag élő egyenesbe beszélnek a még a cekrül is. én még nem láttam, csak hallottam olyan emberről, aki már látta.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.10. 12:33:01

@Manyecska: meg a kedves egyetlen leánygyermekem amúgy is beszólt a múltkor, hogy még szülnöm kéne egy-két gyereket, azóta még csúnyábban nézek a gólyákra. meg a lányomra is.

2012.05.10. 12:43:10

@vágtázó halottkém: a tartozásokat nagoyn alacsony összegért veszik meg. A követelés 10-20%áért, mert rizikó hogy ebből mennyit tudnak valóban behajtani.
Az ő érdekük a fasisztikus durva bánásmód.
A civiltársadalom meg igazán összefoghatna ezek ellen. Is.

Manyecska 2012.05.10. 13:26:07

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: :)

"Anya, a gyerekeket a gólya hozza???
Igen kislányom...
Méér anya olyan ronda volt hogy apa a gólyát d@gta meg??..? " :))

helianthus 2012.05.10. 13:30:02

@gyvy: na én pont nem ott voltam, hanem ennek a környékén:
tiszato.hu/termeszeti-ertekek/vizi-setany-es-tanosveny

@Rosszindulatú Vászka: az ég mencsenmán+ attól, hogy hülyíccselek!

Egyébként bizonyos kor alatt és fölött tényleg nem kell több szórakozás, mint egy csendes séta egy ismeretlen városban, beülni egy vendéglőbe (lehetőleg nagybajszú szakácsosba) aztán elnyalni egy fagylaltot (lehetőleg léggyel). királyság, meg is kívántam most ezt így egy cseppet, pedig gyanús, hogy idén sem lesz ebben részem.

2012.05.10. 13:31:36

@Kulics:

Igen, gondolom, hogy nem a tartozás teljes összegéért vásárolnak.

Bár az egész üzletpolitikát nem értem, hogy konkrét legyek. Mármint ami itt működik Magyarországon.

Valahogy másképp működik nálunk a hitelezés és a behajtás is mint kellene.

Több országban a hitelezést (még egy egyszerű fogyasztási hitel esetében, vagy áruhitel esetében is) komplex hitelminősítést végeznek a bankok, tanácsadói segítséggel.
Nemcsak a rezsi összegére, hanem az életvitelre is kíváncsiak értem úgy, hogy az illető kocsival jár-e dolgozni, új autó-e, mennyire régi, mennyi spórolt pénze van a háztartásnak, vannak-e befektetések, kötvények, állampapírok amiket baj esetén pénzé lehet tenni.
Ha semmi ilyesmi nincs, plusz egy 10 éves járgánnyal furikázik és csak a fizu az egyetlen bevételi forrás, a legtöbb országban nem hiszem hogy kapna a delikvens hitelt, mivel sokkal több a kockázati tényező amint az ami ellensúlyozná a kockázatot.

Szóval sokkal átfogóbbak a hitelképesség vizsgálatok és sokkal több mindenre kérdeznek rá. (persze itt nem azt kell érteni, hogy banánt visz e a gyerek uzsira az iskolába, vagy zsíros kenyeret) hanem arra, hogy a viszonylagos stabilitást (csak a fizuból fizetjük a számlákat ebből tartjuk fenn magunkat) mennyire tudja felborítani egy esetleges nagyobb váratlan kiadás, vagy esemény (mondjuk egy baleset, elbocsátás, esküvő) bármi ami hirtelen megterheli a háztartás addigi költségvetését.
Ez az a kockázat amit szerintem figyelembe kellene venni és csak azoknak hitelt nyújtani akik többszörösen be vannak biztosítva.
(vannak olyan megtakarítások, amelyek fedezetként szolgálhatnak) illetve ami nagyon jellemző erre az országra, a mohóság. Sokan, nagyon sokan olyan mértékű hitelt vettek fel, amit nem is értem, hogy kaphattak meg ( >25 M Ft) és csak és kizárólag a fizetésüktől függ az egész. Nincs más csak a hitelre vett ingatlan, az a fedezet, nincs befektetés, nincs megtakarítás, de még egy takarékbetétkönyv sem.
Ez így nagyon kockázatos. Tényleg nem értettem soha miért folyósították így ki a hiteleket. (ok, magyarázhatjuk a mohósággal a bankok részéről is).

A behajtásnak pedig nem úgy kellene működnie ahogy a posztban le van írva. Szerintem nincs szükség behajtócégekre, ha valóban az a cél, hogy a hiteles ne boruljon be, a bank viszontlássa a pénzét.
A bankoknak kutya kötelességük kellene legyen tanácsadókat alkalmazni, akiknek a segítségével átütemezhetik, átvariálhatják a hitelszerződéseket, természetesen az ügyfelekkel együttműködve.
Ha arról van szó, hogy a család anyagi bedőlése elkerülésének érdekében el kell adni a házat (és egy kisebb lakásba költözni) akkor erre muszáj felhívni a család figyelmét és lehetőséget kell erre teremteni. A bank érdeke is kellene legyen, hogy a hiteles ne menjen csődbe, mert akkor biztos nem látja viszont a pénzét, még akkor se ha homokba dugja a fejét (eladja a tartozást követeléskezelőknek)

Csak Magyarországon ez kivitelezhetetlen, a jelenlegi hitelezés politika és a társadalom hozzáállása miatt.

Külföldön nincs követeléskezelés, meg behajtás. Ott csak végrehajtás van, de az is csak akkor, ha tényleg semmilyen megállapodást nem tart be a hitelfelvevő. Ez akár évekbe telhet, ott a bankok nagyon megnézik kinek adnak hitelt. (most nem az USA-ról beszélek)
Ha gond van, és ezt a delikvens jelzi a banknak, azonnal kirendelnek a család mellé egy tanácsadót, aki segíteni próbál, hogyan csökkentsék a kiadásokat, mit lehet tenni, hogy a család ne csődöljön be. Ebbe néha az is beletartozik, hogy bizony el kell adniuk a kényelmes sokat érő családi házat és kisebb lakásba kell költözni.
Vagy a megszokott nyaralót kell eladni és abból csökkenteni a tőkét.

Ez nem behajtás, meg fasisztikus bánásmód, hanem valódi segítség.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy ez jó és csak ez a jó. Csak szerintem logikusabb (szubjektív vélemény) mint az ami ma megy Magyarországon.

batmann 2012.05.10. 13:54:05

@vágtázó halottkém: Ha ennyire nem értesz a témához akkor inkább ne írj róla!!!

Ha követeléskezelő keres meg, az lényegesen olcsóbb, mint a végrehajtás. Mert a végrehajtás során az összes költség (illeték, ügyvédi-, végrehajtói munkadíj) áthárítása miatt,a tartozás összege min. a duplájára fog nőni. (most fizettem be egy parkolási díjat...5000Ft-ból lett 20 000, és még csak jogerős fizetési meghagyás volt az ügyben)

A világ fejlettebb részein előbb kiadják követeléskezelőnek aztán megy végrehajtásra...

Az alábbi linken az európai követeléskezelő társaságok nemzeti szövetségeinek szövetségét találod.

www.fenca.org/index.php?page=member-countries

Ez meg a német szövetség honlapja, ahol a tagokra, ha rákeresel kb. 600 céget ad ki.

info.inkasso.de/suchlist.nsf

Lehoz_Tamás 2012.05.10. 14:40:47

Egyszer en is hivtam oket egy hasonlo sms utan. Az elejen az automata be is mondta a szokasos szoveget, hogy a beszelgetest rogzitik. Mikor az ugyintezo felvette, jeleztem neki, hogy en is rogzitem a beszelgetest, minosegbiztositasi okokbol. Erre kijelentette, hogy ehhez o nem jarul hozza. Kerdem mivan, hiszen ok ezt rogzitik a beleegyezesem nelkul. Mondja, hogy akkor sem. Oke mondom akkor tegye le a telefont, nekem meg rogzitve van, hogy en megprobaltam veluk beszelni, de ok nem akartak ezt. Nem tette le...

batmann 2012.05.10. 14:56:35

@Lehoz_Tamás: Helyes! Ha ők felveszik, akkor ezt Te is megteheted.

Egyetlen különbség, hogy őt a PSZÁF felügyeli és bekérheti a beszélgetés tartalmát, van szabályzata, hogy meddig tárolhatja és mikor kell törölnie...stb.

A PSZÁF kötelezi őt a hangrögzítésre.

2012.05.10. 15:08:34

@vágtázó halottkém: óó de szépen leírtad. Valójában ha ilyen szigorúan néznénk a hitelminősítést akkor nálunk a jelenlegi ügyfelek 5-05%-a kaphatna hitelt. A bankok kapzsisága fellazította ezeket a szabályokat. De ugyanez a kapzsiság hajtja a gazdaság összes többi szereplőjét is: az autószalonost, a tévé gyártót az ingatlanspekulánst és az államot leginkább. Akkor tud adókat kivetni ha jön, megy a pénz.
A behajtás azért ilyen mert az egész országunk pontosan tükörképe ennek. Egy elnyomorított nép ez, amelyik jóval nagyobbat álmodik, mint a geopolitikai lehetőségei engedik.

2012.05.10. 15:42:27

@Kulics:
Ezt nagyon jól megfogalmaztad. Egyetértek.

2012.05.10. 15:46:55

@batmann:
Bocsi, nem európai országokról írtam amit írtam. Nem voltam egyértelmű ez igaz. De pont nem Európára értettem amit leírtam.

Magyarországon tényleg másképp működik nagyon sok minden, viszont én parkolást nem említettem.

A parkolás Magyarországon és annak behajtása az annyira más téma, hogy arra szerintem még a legjobban képzett szakember se nagyon tudna megoldást javasolni. Elvadult a helyzet, főleg Budapesten, minden nyomorult parkolási cég ezen nyerészkedik. (pár ezer forintért már nyomják az ügyvédi feljelentést és a fizetési meghagyást. Egy röhej az egész, hidd el tudom, megtapasztaltam én is.)

Jobb helyeken annyi parkolóház van megfizethető parkolási díjjal, hogy a nép nem is parkol az utcán, csak akik nagyon csórók.

Jimbo75 2012.05.10. 15:51:40

Az igen-igen sajnos nem szerepelt elégszer a levélben, többször kellene leírni...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.05.10. 15:54:33

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:
@Manyecska:
Jó, akkor kiegészítem:
"Én másra vágyom."
Másra = más nőnemű egyénre.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.05.10. 16:03:35

@D.Sc. Sün‼ ツ: hát a megfelelő nőnemű egyed tartós hiánya bizony eléggé egészségkárosító hatású, sürgősen tegyél valamit ez ellen a tarthatatlan állapot ellen. ott a nagyerdő közepén nincs valami társkereső üzenőfalatok ahol feladhacc egy hirdetést? "Csinos sünlányokkal nemházasság céljából megismerkednék. Leveleket a "Tengeralattjáróm is van" jeligére kérek. "

na valahogy így. :D

Xezs 2012.05.10. 22:42:43

@notime: Állj össze te. Nemiszervvé.

Xezs 2012.05.10. 22:44:12

@Manyecska: De csak azért, mert a turul szereti háturul.

Xezs 2012.05.10. 22:46:59

@vágtázó halottkém: El ne hidd már, hogy más országban nincsen behajtás. Ugyan már. Hülye lenne a bank nem alkalmazni ilyen dolgozókat.

notime (törölt) 2012.05.11. 07:30:25

Látod-pedig olyan egyszerűen fogalmaztam mint a gyík.
De a blogon való sziszegéstől nem hiszem ,hogy be fog szarni a pofátlan követeléskezelő.

anarch 2012.05.11. 09:31:25

Hmm, ez olyan jó zsaru - rossz zsaru ötlet lehet.

2012.05.11. 13:56:02

@Xezs:
Lehetséges, de azt már inkább végrehajtásnak hívják.

Xezs 2012.05.11. 19:39:02

@vágtázó halottkém: Még mindig ragaszkodsz a légbőlkapott feltételezéseidhez úgy látom. Nekem mindegy, hidd csak, hogy odaát kolbászból van a kerítés, és hogy minden ügyfélnek simogatja a bank a buksiját, hogy ugyan fizessen már. A bank sehol nem gondolkodik helyetted, ezt kell megérteni. Magadnak kell rájönnöd, hogy mi éri meg és mi nem.

2012.05.14. 13:31:32

@Xezs:

Na ja, a végrehajtás kinek mit jelent.
Neked úgy látom buksisimogatást.

Amarant 2012.10.25. 16:24:21

én is kaptam egy levelet ettől a bandától, hogy az Inviteltől átvették a tartozásom, és azonnal fizessek be 14.750 Ft-ot.
Csakhogy soha nem volt szerződésem az Invitellel...
süti beállítások módosítása