Tékozló Homár

Elvitte a mérőóráját a Tigáz? Itt a megoldás!

2012.10.16. 00:19 | jackyll | komment

Jó egy éve, hogy a Tigázról elindultak a történetek, hogyan szerelik le kamu szövegekkel a gázórákat, hogy aztán lopással vádolják meg a fogyasztókat súlyos százezres bírsággal egyetemben. Ezt a "városi legendát" azóta nekünk is megerősítették  egy konkrét példával, azóta viszont tovább durvult a helyzet, hiszen első fokon pert nyert a Tigáz ellen egy meggyanúsított fogyasztó:

Pest megyében élő család gázóráját tavaly cserélte a szolgáltató. A cég szakértővel vizsgáltatta be a mérőt, aki megállapította, hogy mágnesezték. Ezután kapták a csekket 540 ezer forint kötbérről és a bevizsgálás díjáról. A tárnoki fiatalasszony nem hagyta annyiban a dolgot. Állította, hogy nem nyúltak az órához és beperelte a szolgáltatót. A bíróság által kirendelt hivatalos szakértő a nőnek adott igazat.

Zoli sem érti, eddig miért nem perelte be senki a Tigázt. Ők mindenesetre beperelték:

Mi Pest megyei fogyasztókként Tigáz szolgáltatási területen kerültünk a klasszikusnak mondható Tigáz csapdába: soros óracsere kapcsán a régi órát jól kitalált ürüggyel szakértői vizsgálatra elviszik 2011. nyarán, ott a "szakértő" (akivel állandó megbízásos viszonyban áll a Tigáz, tehát függetlennek nem mondható) mágnesezettséget állapít meg, ami alapján automatikusan kiszabják a több, mint fél milliós kötbért, ami ugye nem kevés. Ha rákeresel gugliban a "Tigáz, mérőóra, kötbér" szavakra, akkor bizony számtalan magát ártatlannak valló fogyasztó panaszáradatával megspékelt fórumokra jutsz.

Mivel mi magunk soha nem nyúltunk az órához (előző tulaja pedig nem volt), így tudtuk, hogy a felhozott vádak nem igazak, amit most már bizonyítani is tudunk. A példa sajnos tipikus, de a mi történetünk annyiban tér el másokétól, hogy bírósághoz fordultunk. Mondjuk azt nem értem, hogy miért nem teszik ezt többen meg, de ez most a mi szempontunkból mellékes.

Első körben tehát a bíróságtól valóban független igazságügyi szakértő kirendelését kértük, ahol megállapításra került, hogy sem mágneses, sem pedig más módon nem történt ún. szabálytalan vételezés. Az ügyet azért szeretném figyelmetekbe ajánlani, mert az új szakvélemény alapján keresetet adtunk be a hajdúszoboszlói bíróságra, a tárgyalás a mai napon volt megtartva.

A csúcs fejlemény az volt az, hogy a tárgyalás előtt 1, azaz egy munkanappal jelezte a Tigáz, hogy visszalép követelésétől, és nem vesz részt a peren, és kért minket is, hogy a pertől tekintsünk el. Addig még vételtelnül sem tette ezt meg. Milyen érdekes... De mivel már 14 hónapja húzodott a dolog, kérésének természetesen nem tettünk eleget, így hát a mai tárgyaláson ők nem, de a sajtó jelen volt. :)

Íme a beszámoló róla.

Az pedig már csak természetes, hogy Magyarisztánban ezek után nemcsak a peren nem jelent meg a "szolgáltató", hanem a sajtó kérdései elől is elzárkózott.

Üdvözlettel:
Zoli

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.10.16. 11:12:56

@jobbfácán: viszont ha vegyes, akkor mindent égethetek benne, nem? És azt rálehet kötni, meglévő hálózatra?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.16. 11:15:28

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: ne vezesd már félre a kisasszonyt! hívni kell egy fűtésszerelőt, aki majd megnézi, oszt elmondja hogy mit lehet az adott helyzetben csinálni. nohát.

QM 2012.10.16. 11:18:39

Nekem egy problémám van a gázmérővel, ami ezek szerint senkinek sem tűnt fel:
A fizetendő összeget joulban számítják fel, azaz "kiszámolják", hogy mikor épp mennyi volt SZERINTÜK a köbméter gáz fűtő értéke. Na már most, ha joul után fizetünk, akkor kéretik joul mérőket felszerelni, köbmétermérők helyett.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 11:20:02

@batgirl: Jancsikályha, b+!
@Giraffa Camelopardalis Phd.: Csak azért ment olyan könnyen, mert a fúróhegy NDK-s volt, a zárbetét meg kínai...
@we: "A helyzet pikantériája, hogy a jegyzőkönyvet a Miskolci Egyetem egyik oktatója készítette." Biztos bent tartották őt is Kisz-titkárként, vagy utána vezényelték (MSZMP) pártvonalon az oktatásba, mert elmés tevékenysége miatt többen meghaltak. Nálunk (agráron) is volt néhány ilyen, az egyik tarlóégetési kísérleteit több tanya és tanyasi halála követte, de az utolsó csepp az volt, amikor a grammonként akkor több száz forintos pulykapremixet kiszóratta kálisó (mázsánként pár tíz-száz Ft volt akkor) helyett. Rózsaszín-rózsaszín, madár-madár. Aztán a doktorijának a predesztináltan sikeres védésén az állatfelhajtó rámpa dőlésszögét °C-ban határozta meg...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.10.16. 11:20:39

@batgirl:
Hiszem, ha látom!!!!44!

Én amúgy vennék egy 200 literes vashordót, oszt fölállítanám a szoba közepén, oszt abba raknék tüzet.
Mindenevő, óccó, practicus.
Ja, nem köll hozzá szaki, hogy drága pénzér elbassza.

2012.10.16. 11:21:45

@batgirl: Mindent azért ne égess, mert kinyír a szomszéd ha büdöset csinálsz. Simán rá lehet kötni azzal nem sok gond van. A szerelő tudni fogja a szabályokat. Különben be lehet úgy kötni hogy megmarad a cirkó is.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 11:22:11

@Giraffa Camelopardalis Phd.: Az ilyen szakik a régi német pornófilmek alapján egyetlen szerszámukat tudják profin használni, ami - ha rövidtávon is - kétségkívül eléggé alágyújt a hölgyeknek...

Mityu Addideapénzt kft LE 2012.10.16. 11:22:34

@jobbfácán:

"...meg a japóknál eladó reaktorok."

Ennek másik előnye, hogy minden reggel sugárzó arccal mehetek dolgozni. :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 11:25:00

@batgirl: Úgynevezett hőcserélővel minden további nélkül.

Vu, de ja vu 2012.10.16. 11:29:13

@orient: "Engem csak az érdekelne, hogy a független szakértő kiérkezéséig nem tudták volna megbuherálni az órát, hogy tényleg úgy tűnjön hogy valaki megbuherálta? Hogy lehet ezt kivédeni?"

Előzőleg többen írták - ha más nem, pl. én: amikor bejelentkeznek, fotókat készíteni, tanúkat hívni, utána odaállhatnak barkácsolni, de legalább egy 'intelligens' szempár (kamera?) figyelje minden mozdulatukat. Ha szerződés, számla kell, majd lesz, ha mind elmentek a mérő közeléből is...

Egyébként jogászkodni szerető emberek nyugodtan hagyják, hogy elvigyék a gyanús mérőt (fotó, videó azért előzőleg nem árt) és majd amikor a 'belsős-szakértő' szétbarmolta a berendezést, kérni kell a bíróságon független szakértői vizsgálatot, hogy melyik sérülést ki, mivel és mikor okozta...

Vu, de ja vu 2012.10.16. 11:33:08

@belekotty: " A tulaj azóta röhög a markába, mert persze megnézte az átadott, aláírt szerelési lapot, amin a plomba száma nincs rajta, mert nem is tettek fel."

A tulaj ne röhögjön!!! Az óra állagáért Ő felel (ez a b.szik pl. társasházaknál, hogy bárki hozzáfér, mégis a tulaj dolga "őrizni"), ha nincs rajta plomba, hosszú bírósági tortúra lesz, hogy az a hibás aki nem tette fel, vagy az aki ezt észlelte, de nem jelezte:-(((

Vu, de ja vu 2012.10.16. 11:48:03

@hagyma: "oh, annyira nem mennek bele, nekem eleg a homar meg neha valami cimlapos:)"
@we:

A villanyora.blog.hu blogot azért ajánlom, mert ha egyszer veszi valaki a fáradságot, hasznos tudást kaparhat össze:

- a szakértők névsora, akiket a szolgáltató "megvett" (igen, egyetemi oktatók is vannak közöttük)
- "független szakértőt" nagyítóval kell keresni!!! Magánnyomozót kell igénybe venni, hogy kinek nincs kötődése a szolgáltatóhoz:-(((
- villanyórák esetében műbizonylat tanúsítja, hogy külső befolyásolások ellen védett - ennek ellenére kimondják, hogy mágnesezték:-(
- szintén villanyórák esetében a blog gazdái igazolni akarják, hogy a szolgáltató és a mérő gyártója szándékosan átveri a fogyasztót, pl. a hagyományos alutárcsás mérők fékmágnesei pár év alatt maguktól is, de rövidzárlat hatására is, jelentősen lemágneseződnek, külső behatás jeleit mutatva

stb-stb

Nincsenek kétségeim afelől, hogy ugyanez nincs meg bármilyen más szolgáltatónál:-(((

Legutóbbi dilemmám, hogy négytagú családunk miként tudott 44 m3 vizet fogyasztani két hónap alatt (ez két tartálykocsi)... A rendszer tömör, nem ereszt és ennyit akkor sem fogyasztott, amikor a gázbojler biztonsági szelepe hónapokon át a lefolyóba engedte a forróvizet, mire véletlenül észrevettük:-(

Egyébként ha valaki meg tudná mondani, hogy milyen különleges technológiával bányásszák a vizet, ami indokolja hogy a földgáznál is drágább köbmétere - és még energia-tartalma sincs, annak küldenék egy üveg vizet (árban lassan annyi, mintha sör lenne)...

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.16. 11:59:57

@Giraffa Camelopardalis Phd.: A gázvezeték nem adóból volt. konkrétan azokkal fizettették a gerincvezetéket, akik "be akartak lépni" eredetileg. Azt hazudták, hogy a hésőbbi belépőktől némi lovettát adnak majd a pioníroknak. Lóvé nem, csak nyomáscsökkenés lett az újak rákötéséből.

2012.10.16. 12:00:53

Hogyaszongya két különböző tartalmú szakértői vélemény, és így a tigáz nem tudja megállapítani, mi is történt, ezért jófej és nem kér pénzt.

TALÁN NEM KELLETT VOLNA BENYÚJTANI EGY FÉLMILLIÓS CSEKKET ÉS MEGVÁDOLNI A FOGYASZTÓT, HA ENNYIRE BÍZTOK A SZAKÉRTŐTÖKBEN, GECIK!

Egy életre el kéne venni ettől a kedvüket, mert ha egy másik fogyasztó viszont befizeti a saját félmilláját, máris bejön ennek a költsége is. Akkora büntetést (a fogyasztó felé fizetendő, kártérítés/hitelrontás miatt) rájukbaszni, hogy belerokkanjanak + GVH tisztességtelen üzleti gyakorlat vagy mittudomén. Dekiakaszt.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.16. 12:05:28

@Giraffa Camelopardalis Phd.: A gázvezeték nem adóból volt. konkrétan azokkal fizettették a gerincvezetéket, akik "be akartak lépni" eredetileg. Azt hazudták, hogy a hésőbbi belépőktől némi lovettát adnak majd a pioníroknak. Lóvé nem, csak nyomáscsökkenés lett az újak rákötéséből.

Ha faterod készített járdát, kérhet érte lóvét az önkoritól? Az én egyik ismim, kapott tőlük pár gombot, amikor a telke előtt "abbamaradt" járdát befejezte helyettük.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 12:06:56

@Vu, de ja vu: Pár évtized múlva talán még nálunk sem lesz vezetékes ivóvíz. Sikerült az egész világon azt is elkúrni.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.16. 12:13:51

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: lehet, hogy még külön be is kellett fizetni, de mondjuk az se változtat a dolgon sokat.

önkoritól pénzt kérni? van egy mondás: " ha ügyvéd kertjébe fújja be a szél a kalapodat, jobb ha otthagyod, mert biztos te fizetsz a végén!" elkerüljük őket nagyívben. nem szeret a gombokért hadakozni ő se :(:(

Vu, de ja vu 2012.10.16. 12:15:43

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: És ez most kinek kritika???

Én nem ittam meg, el se fürödtem, kocsit se mostam.

Ellenben pár évtizede még túrázgattunk az országban és kevés forráson szerepelt a tábla, hogy "nem ivóvíz".

Akkor mi történt???

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 12:19:08

@Vu, de ja vu: Akkor másként közelítem meg.
Ittál már földgázt/benzint?

MRN 2012.10.16. 12:24:23

@QM: De bizony feltűnt. Eddig is felháborított, hogy fűtőérték alapján számláznak, amit az egyszeri felhasználó nem tud ellenőrizni, hogy annyi-e az annyi?

Más: előre fizetős mérőórákat nem preferálnak a szolgáltatók, mert pl. a villany esetében nehéz lenne úgy kiszámlázni a számla hátoldalán lévő kamu tételeket, mint pl. "redszer-elosztói díj" és társai. Most fejből nem tudom, hogy gáznál is vannak-e ilyenek.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.16. 12:25:56

Gratulálok Zolinak (névnapja március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon, amire Jackill is utalt).

A pereskedés bizonyítható költségeit, némi kimaradt jövedelmet (ha lehet nem vagyoni értékű kártárítést) azért még nyomhatna a "szolgáltatónak". Meg némi MAH/GVH buksisimit is.
Azért Magyarisztánozni nem kéne!

Miért nem pereskedik a bee-kés többség:
-Nem zörög a haraszt.
-Megijednek az 1. "független" szakértőtől, félnak, hogy még a perktsg is az övék lesz egy bírósági szakértés után.
-Nincs 1-2 évük bíróságra járni.
-Nagy kegyesen adnak nekik részletfizut, inkább azt nyögik, mint a bizonytalan pert.
-Pártállami megszokásból.
-Beee.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.16. 12:30:15

ha ügyvéd kertjébe fújja be a szél a kalapodat, jobb ha otthagyod, mert biztos te fizetsz a végén
:D

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.10.16. 12:30:36

@MRN: Miért lennének azok kamu tételek? Tudod, a villany nem a konnektorból jön, hanem az erőműtől odáig is kell vezeték. Annak a használatát fizeted ki.

igi1 2012.10.16. 12:33:25

@atpijkamo: majd akkor a szomszèd hàzàba vezetem.

Amúgy nyugodjatok meg, a poszter majd egymilliójàt is mi fogjuk megfizetni èv vègi 50 000 -es elszàmolószàmlàn

igi1 2012.10.16. 12:34:57

@Szárnyati Gézа: na meg a cigànyok ingyenes tigàz hasznalatàt, amit àllsz. Azt az egyet ugyanis nem lopjàk, csak mellè a fàt.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.10.16. 12:35:37

@igi1: "majd akkor a szomszèd hàzàba vezetem."

Ezt már írtam: @atpijkamo:

McZozo 2012.10.16. 12:37:17

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

En ilyen cegnel dolgozok es csak az a baj hogy haztartasi szinten eleg kevesen vanank akik ezeket az arakat ki birnak fizetni, nagyon horror ezeknek az ara a minik is majd millios tetelt jelentenek de az nem valja ki az egesz hazat a nagyok meg hat ferrari arba es a fogyasztasuk had ne mondjam a gatyadaat rakoltened szoval nem hisem hogy jobban j onnel ki, jhacsak telleg nem mondjuk megfurtad a baratsak koolajvezeteket es ingyen kapsz mindent :)

igi1 2012.10.16. 12:37:33

@atpijkamo: èn arról beszèlek, amikor a piàs csóka így akarta kinyírni a szomszèd öregasszonyt, te meg eladàsról beszèlsz.

MRN 2012.10.16. 12:43:58

@Szárnyati Gézа: Meg a szolgáltató dolgozóinak áramdíj-kedvezményét is - mert ilyen is van, érdekes elnevezés alatt, és még lehetne sorolni az olyan tételeket, amelyeket nem áll módomban ellenőrizni, vagyis annyit számol fel, amennyit akar. Ergo kamu tételek, amelyek a számlából több ezer forintot tesznek ki.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 12:50:08

@igi1: Tévedni méltóztatsz. Láttam én már (igaz, vagy 15-20 éve) megfúrt-megcsapolt utcai gázvezetéket, gumicsővel az "alternatív" belső hálózatra kötve. Még csak nem is a "felhasználó" irányába indult el a cső...
Igaz, a mai PE-csöveket nehezebb megbuherálni, de a nyomáscsökkentő és az óra között is sok mindent meg lehet oldani - állítólag.

Vu, de ja vu 2012.10.16. 12:51:31

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Benzint már ittam, sőt mosakodtam is benne, de egyik sem a Bükk valamelyik forrásánál történt, sem pedig a közeli patakban.

Nem értem, hova akarsz kilyukadni...

A vízgazdálkodással kapcsolatban nekem is vannak aggályaim, az első még egészen fiatalon, amikor a környező patakokat elkezdték szabályozni, partoldalaikat tarra vágni, így a 3-4 méter széles, 1-1.5 m mély patak mára néhol fél-másfél méteres tocsogó...

Rossz dolog az árvíz, utóbbi években érintettek is voltunk, ami a vízhozamot ismerve inkább az erdőirtásnak és/vagy a megváltozott klímának (kontinentálisból szubtrópusi vagy mi) köszönhető... tavasszal a hóolvadás, nyár elején a trópusi esők okoznak áradást, majd jön a 3 hónap aszály:-(

De témánál maradva, E-ON-ÉMÁSZ-TIGÁZ-DSO-stb: pokolba velük!!! Ha teljes akarok lenni, még idecitálom a "kéményes"-maffiát is:-(((

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 12:52:52

@McZozo: Az a tevezsírral és acetonnal (sütőolajjal, zsírjára pirult pörköltszafttal) egyaránt üzemelő indiai dízelmotoros aggregátor állítólag nem is drága, de senki nem meri importálni, fél mindenki a Mafnak a fiától..

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.10.16. 12:55:07

Tigáz vezetőit, családtagjaikkal egyetemben elevenen kibelezni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.16. 12:58:19

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
Mi köze ehhez annak az aranyos fiúnak? Indiában, vagy itt van a srác, vagy itt is ott is?

igi1 2012.10.16. 13:04:15

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: elèg csak bemenni a tigàz budapesti központjâba, mindet megtalàlod egy helyen.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 13:06:33

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Nekem még kegyetlenebb ötletem lenne (a tulajdonosokra is kiterjedően): vagyonelkobzás...
@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: Eztet mostan nem értem. E.

McZozo 2012.10.16. 13:06:46

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

A kicsi kategoriat a mi cegunk is indiaban gyartja, mert mar csak az olcso a nagyoakt gyartjuk itt angliaban, de ettol meg pl nekem draga lenne meg a kic si is a legkisebb az ilyen 1.3 literes motorral van szerelve az is kozel egy millio f orintnak megfelelo de semmi maffia a mi ceguunknek van magyar distributora ma bemehetsz megveheted semmi maffia nincs a dologban csak draga szerintem es aztan meg az etetese is szer intem bar persze a te modsereddel a etetese mar normalis :)

2012.10.16. 13:13:45

Gratula Zoli! És köszönet a bátorságotokért!

Ezt a cikket most elküldtem 4 olyan Borsodban élő ismerősömnek, akiket szintén vádol a Tigáz. Szerintem lesz itt még peres folytatás tucatjával. Remélem az egész tigázocska főnökséget a körömreszelős titkárnőcskével, meg a primitív ügyfélszolgálatossal együtt 100 évre sittre vágják - vagy ha nem is, de legalább a pert elbukják...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 13:17:50

@SamSem: Vagy sorra baleset éri az első fokon a fogyasztók javára ítélő bírókat...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 13:21:15

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: Jó dolog a gázhálózat, de a használatakor vigyázni kell, hogy ne bántsunk meg oktalanul másokat!

interflug 2012.10.16. 13:29:18

Nyomorult egy élet lehet lecsúszott, alkesz mérnökként szakértőnek lenni, és félig szakmai, félig jogi nyelven, gyászkeretes körmökkel fogalmazásokat írni egy ótvaros, karcos szar vasdarabról.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.10.16. 13:30:44

@MRN: Nettó hülyeséget írsz.

1. Módodban áll ellenőrizni, mert ezeket a tételeket jogszably határozza meg.

2. Ha nem alumíniumkohód van a kisszobában, akkor nem tesznek ki több ezer forintot, maximum pár százat.

McZozo 2012.10.16. 13:39:20

Mondjuk szerintem a futoertekkel rengeteget lehet csalni, konkretan errol nekem otthon jo tapasztalataim voltak mert jok voltak a futoertekek de persze az utolso evekben roszabbodott bar viszonylagosan meg mindig jobb volt de peldaul ellenpeldanak mikor londonban eltem ott meg ritka silany volt a gaz. FElraktal egy fazek levest full gazon egy ora mulva meg forrni se fort, mig otthon ez max 15 perc volt. Most mar varosban lakom itt megint joa futoertek szerencsere

Andkris 2012.10.16. 13:39:47

A Főgáz se jobb. Tavaly óra leolvasás után több, mint 200.000,- FT-ot kellett volna befizessek pluszban, mint különbözet. Kértem részletfizetést. Megkaptam. Szépen a havi normál számlákon felül befizetgettem, majd folymatosan azt láttam, az új elszámolásokon, hogy nem vonják le a befizetett részletet. 3 hónap után próbáltam telefonon elintézni. Nem lehet. Szabit kivenni nem tudtam nagyon az idő tájt. Utána sok egyéb miatt elfelejtettem. Idén tavasz-nyár elején azzal, hogy csak leellenőrzik, fogták és kikapcsolták a gázt. Kis gyerekkel nem volt egyszerű. Kandallóval fűtöttünk, sütőben főztem é segy elektromos kisplatnin és a szomszédban fürödtünk.Bár ez mellékes.A gáz valahogyan szivárgott, mert sokszor éreztük a gázszagot. Ez a mérő egy ház oldalán kültéren található. Miután rendeztük a problémákat, kiderült, hogy igen nekem van igazam, sőt!. Visszakötötték. Kb 2 héten belül kaptunk ellenőrzést, szintén hazugsággal jöttek be, miszerint csak lefényképezik a mérőórát, lecserélték és elvitték az órát.
tegnap volt a szakvélemény. A nylon zsákon szakadás volt, amit fekete szigetelőszalaggal ragasztottak le.
Szerintük a matricákat nem ők tették rá, mert hologramos matrica kellene rajta lenni, ez pedig csak egy valamiylen "rossz minőségű" utángyártott.Bár a műanyag bilincseken, a mérőórán kívülről semmilyen sérülés manipuláció nem látható, de a plomba sérült. Van rajra egy pici, nem teljes hosszában lévő bemélyedés. A másik oldalon látható fotón nem lehet látni a teljes plomba felületét, mert a lámpa fénye erőteljesen csillog.
A készüléket, alig tudta kinyitni. ketten kellettek mert be volt teljesn rozsdálva a csavarok és a fedél még akkor is csak kalapálással jött le. Megnézte belülről. majd közölte, hogy ott se látható semmiylen manipuláció, de a szakvéleméyn szerint valamiylen másjellegú módon járhattunk el. A gondjuk az volt, hogy bár az általuk mehgatározott átlag fogyasztásoon felül használunk és fizetünk, mikor kikapcsolták a gázórát többet mutatott, mint amikor visszakapcsolták. Szerintük csak egyoldalon -egyirányú- befújás/táplálás leht. Hivatalosan be van építve egy szerkentyű, ami nem engedi a másik oldaról történő manpulálást. Nagy nehezen kérésünkre visszafelé is megnézte a szakértő. Lássanak csodát. Lehetett. Közölte, hogy de ilyen még sose volt! Persze csak szóban. Hiűányolta továbbiakban azt, hogy a számlálónál kell lennie egyffényvisszaverő csíknak és az nem látszik. Kültéren volt a mérőóra déli oldalon, árnyék nélkül. Nem győzte meg.
Végül is cska utalt rá, hogy bár nem tudja hogyan de loptuk -maipuláltuk az órát. Más nem tud hozzáférni, kutya nem engede be senkit. A férjem a gázt és a villanyt messze elkerüli, mert az nagyon veszélyes. Szóval tudom, hogy mi nem nyúltunk az órához. Ja még egy 3 éve felújítotunk. A mostani ellenőr beírta, hogy az óránál-Gázművek helyezte hivatalosan kívülre- friss vakolat van. 3 éves friss vakolat!!!! És ő az ellenőr.
Most várjuka levelet, amiben szintén előreláthatóan 540.000, Ft-ot kérnek majd és persze a saját dolgozájak a munkáját is nekem számlázzák ki ami több, mint 16.000,- ft.
Hogy is van ez???

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 13:54:52

@Andkris: Ez pontosan így van. Kérd meg Zolit, hogy adja meg neked az ügyvédje elérhetőségét, és írasd le az ügyvéddel mindazt, amit ide próbáltál!

2012.10.16. 13:57:16

Az a baj, hogy 10 ilyen rágalmazásból 2 fizet, nekik már jó.
Általában állampolgári bejelentés alapján mennek ki, és úgy vannak vele, hogy ha a szomszéd, kedves aranyos Mari néni, azt mondja hogy lopsz, akkor az úgy is van!
Amíg nem perelsz, hanem részletfizetést kérsz, addig ők jól járnak.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 14:02:09

@McZozo: Megírhatnád privátban az itteni nepperetek nevét-elérhetőségét (vagy a cégetekét, ha postáztok is)!
Annyi nekem sincs, de egy kétszintes, kb. 120 négyzetméteres családi házhoz 15 kW fűtéssel együtt is elegendő, tehát ha az a motor 30 kW-ot legalább tud, akkor két házat is elbírna, tehát ha valamelyik gyerekem a portán építkezne fel, leválhatnánk az E-ONról. Legfeljebb hidegen sajtolt repce/napraforgóolajban kérem a földbérleti díjat...

Andkris 2012.10.16. 14:12:23

@Andkris: Köszönöm. Már ügyvéddel mentünk oda is. Jelen volt a szakértőin. A vicc, hogy amikor hazaértünk. Alaposan megnéztem a most felszerelt mérőórát. Lássanak csodát! Ugyan az a matrica, mint amit a szakértő kifogásolt és NINCS ezüst színű fényvisszaverő csíkocska a számoknál. Akkor hogy is van ez?? Tételezzük fel, persze biztosan ez nem igaz, DE: agázművek kiadja nem hivatalosan az alvállalkozóknak, hogy mit csináljanka. Rossz matrica plombálás előtt kivenni a fénycsíkot, vagy megmahinálni, ami rögtön senkinek se tűnik fel. Aztán szépen felszerelik, leplombálják-persze azon is lehet valami benyomódást csinálni, ami olyan kicsi, hogy a balga ügyfél ugyse veszi észre. tellik-múlik az idő és egyszer csak jön egy ellenőr. Mellékesen az mi jó szemű ellenőrünk ráírta a jelentésre, hogy a mérőóránál friss vakolás van. Ez a friss vakolás kb 3-4 éve történt, amikor is az ő saját hivatalos engedélyek után, az ő saját emberük beltérről kívülre szerelte át a mérőórát. Nem akarombántani, de egy pár éves vakolást szeritem meg lehet különböztetni egy újtól. Szóval lehet, hogy paranoijás vagyok, de én miért nem tételezek fel senkiről, hogy lopna, csalna vagy hazudna alapból.
Persze mindenki magából indul ki. Én még akkor se tételeztem fel, amikor ugyan azt az étel néha fele annyi idő alatt megfő, néha meg sok idő kell.

Zuzzant 2012.10.16. 14:36:10

ORBÁN / FIDESZ tehet róla!!!

Hülye választási regisztrációjuk helyett BTK-t kellene írni a TIGÁZ-ra, és a többi hasonlóan eljáró cégre, de nem teszik. Vajon őket miért nem érdekli a lakosság?

Már az RTL KLUB is foglalkozott a témával, milliárdos tétel lett a VÁDASKODÁS.

Senki, sem jogalkotó, sem a Kormány nem tesz abszolút semmit a fogyasztókért!

Csak akkor számítunk, ha adózni vagy ikszelni kell az fülkében

gnme 2012.10.16. 14:41:57

@we: tudjuk, ismerjük.

Kivetjük magunk közül az ilyet.

A gépészmérnöki szakma szégyene az a mandri. Bemocskolja a miskolci gépészek jóhírét.

Bougheau Tschichka 2012.10.16. 14:46:03

hir.ma/szelhamossag-atveres/ujabb-tigaz-atveres/17856

videotar.mtv.hu/Videok/2012/04/11/17/Hiteltelen_eljarasok_a_TIGAZ_nal__A_tomeges_gazora_leszerelesek.aspx

www.szon.hu/kelet-vita-a-tigaz-rol/1930528

petyesz.blogspot.hu/2012/04/tigaz-szenvedelyunk-ragalmazas-egy.html

TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ TIGÁZ

hörgőszelep (törölt) 2012.10.16. 14:46:48

Marha nagy szerencséjük ezeknek az ún. " szolgáltatóknak", hogy egy "ilyen" országban vannak,mint Magyarország, mert pl. az USA-ban akasztanának olyan pert a nyakukba, hogy elmenne a kedvük az ilyen és ehhez hasonló dolgoktól.

hower 2012.10.16. 15:06:57

Ez valami elképesztő! Milyen jogbiztonságról beszélünk egy olyan országban, ahol az ún. szolgáltatók büntetlenül tönkretehetnek emberi életeket? Ezekkel a gázos történetekkel miért nem foglalkozik már nagyban valamilyen hatóság? Évek óta tele a net az ilyen rémtörténetekkel! Ha csak 1% igaz, már külön osztályt kéne létrehozni rá a Fogyasztóvédelemnél.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 15:08:47

@McZozo: Köszi!
@hower: Ez nem fogyasztóvédelmi, hanem bűnügyi kérdés kellene, hogy legyen. A víz/gáz/áramlopás és a szolgáltatói rágalmazás, mérőhamisítás is.

vorikiraly 2012.10.16. 15:14:45

@batgirl: Én, egy vízteres kandallót építettem be, nagyon egyszerűen lehet rákötni a meglévő hálózatra, és maga a kandalló, a lakás : dísze. Ha beírod a google keresődbe hogy: kandalló, kiad pár-százat. Én Pásztóról vettem, házhoz is szállították.. a fogyasztása: igen kedvező--és persze, én szabályozom. Fa tüzelésű. ha jól emlékezek 130000 Ft. volt

hower 2012.10.16. 15:17:48

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Valóban. De én Vityák helyében is elgondolkodnék, hogy a bankok után nem a nagy szolgáltatók körmére kéne-e ránézni egy kicsinyt? Éppen csak annyira, hogy megértsék hogy békén lehet hagyni az ártatlan fogyasztókat.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 15:21:09

@McZozo: Ezek azok a laza illesztésű motorok, amelyek szinte bármilyen éghető folyadékkal elmennek évtizedekig (olajcsere idején azért ezeket is le kell állítani?) gyakorlatilag szünet nélkül? Nem túl informatív a hazai forgalmazó honlapja. Persze ebben alighanem az is benne van, hogy jelenleg még büntetik az éghető gázok és folyadékok belső égésű motorokba történő adózatlan felhasználását, akkor is, ha saját magának termel valaki áramot. Láttam ilyen határozatot alkoholgyártási melléktermékre (elő- és utópárlat) és talán biogázra is, bár abban nem vagyok biztos, régen volt.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 15:23:09

@hower: Attól komolyabb lépéseken gondolkodnak, de lesz is sírás-rívás-putyinozás!

McZozo 2012.10.16. 15:29:51

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
Megmondom neked oszinten nem vagyok szakerto a temaban en az arat csinalom de hogy mitol megy csak privat erdeklodesbol tudom, anyit tudok mondani hogy van ilyen ios olyan is peldaul most veszek reszt egy projektbe ahol pont egy ilyet akarnak visszahozni, mert ket eve lecsereltek egy modern elektronikus vezerlesu motorra es most kiderult h ogy a fold egyes reszein pont nem arra van igeny hanem ahogy te mondtad hogy meg mondjuk az elefantzsirral is elmenjen. igy most azon dolgozok hogy ujra bevezessek egy ilyen osi termeket. szoval van a kinalatban ez a konkret modell nagyobb annal amit te keresel az mar ipari, de gondolom vna akicsik kozott is olyan csak en nem mentem utana hogy melyik melyik

vénszivar 2012.10.16. 15:45:21

@hower: Aztán viki miért akasztaná össze bajszát a pajeszokkal ? A mi kedvünkért ? Azt még megvárom....

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.10.16. 15:48:49

@McZozo: Azért ha véletlenül összeakadsz eggyel, egy kicsi mindenevővel, akkor okvetlenül írj!
(A mi házunknál, amíg elektromos kazánnal ment a padlófűtés (TITÁSZos dolgozó építtette) 9 kW elég volt a fűtéshez - éjszakai árammal, napi max. 12 órában. Gázkazán 25kW-os van (üzemen kívül) és egy 21 kW-os fás kazánnal fűtünk.
Mosógép, mosogatógép, sütő, bojler, mikró, tévék, számítógépek, világítás együtt vagy 10 kW - de sohasem megy minden egyszerre.)
Szerintem csonka hazánkban és környékén lenne piaca a kisebb gépeknek, elvégre a faelgázosító kazánok is félmillió körül vannak - és minden vezérelt fűtés meghal, ha áramkimaradás van. +1 privátot küldök.

McZozo 2012.10.16. 16:06:30

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
Az a baj mit irtam is hogy azt a kategoriat indioaba gyartjak itt nalunk a gyarban az ipariak keszulnek amit irtam is neked az pont egy tizes szorzoval nagyobb meretu mint amit te keresel mert neked kb a 3.3 litereset irtam ez meg 38 literes. Utananezek ha gondolod esetleg hogy a kicsikrol mi a leiras van a koztuk valami mindenevo, hat ha valamelyi k product manager tud valamit mondani :) Amugy nekem meg mindig az a bajom hogy most az elefantzsirt leszamolva azert ezek nem arra vannak kitalalva hogy nem igyanak szoval nem tudom mennyire gazdasagos mert itt az alaponcepcio az hogy ez t olyan helyekre telepitik ahol az olcsobb kozuzemi energia nincs vagy csak idoszakos es igy ha ez dragabb is de folyamatosan tudjak szolgaltatni az aramot. Az mar mas tesztta velemenyem szerint ha mondjuk egy falu meretu dolog osszealna es egyutt venne mondjuk egy ilyen megawatos meretut mar esetleg gazosat bar lehet a diesel is jo es akkor ugy lefuggetlenedni a szolgaltatotol es akor ott pontosan le lehetne osztani fogyasztas szerint a uzemeltetesi koltsegeket, es ugy mar nem vagyok megyozodve hogy a rablobanda szolgaltatoknal nem e lenne olcsobb igy direktbe aramot szolgaltatni :)

Marós 2012.10.16. 16:26:29

@Dr. Szarazkoro:

A passzdarab hasonló hosszméretű cső, mint a vízóra hossza. Kiszedik a mérőt, beszerelik a passzdarabot és máris mehet a vízszolgáltatás.( Tudják mikor olvassák le , tehát mikor jön a leolvasó, addigra visszarakják az órát. ) Megcsinálják ezt gázmérővel is.

De előbb, utóbb bukta van, mert plombát ellenőrizhetik. Régen, az olmos plombánál gyerekjáték volt, mert bármelyik autószervizesnek volt nyomószerszáma, drótja. Most kissé komplikáltabb...a jogi zár számjelzése, illetve sorszáma miatt.

Szarazkoro 2012.10.16. 17:14:58

@Marós: ahhha! mik vannak! koszi :)

Mityu Addideapénzt kft LE 2012.10.16. 20:21:49

Itt a másik ügy. Ez sem semmi! Agyontanult illetékes megmagyarázhatná azért, hogy a normális eljárás hatósági ráhatás nélkül miért nem megy? :)

index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/16/jogtalan_a_1_5_millio_forintos_gazszamla/

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.10.16. 21:34:58

@vorikiraly: köszönöm, azt hiszem VALAMI ILYENRE GONDOLTAM ÉN IS.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.16. 21:51:17

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Hogy kit bánt Maf fiacskája, Az indiai kazánkirályt, A magyart, vagy maga a mindenevő generátor a Maf fiáé?

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.16. 21:52:57

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Hasonló tapasztalatra tehetett szert kályhaszerelőkkel bizonyos Zola is.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.16. 22:02:19

@Mityu: Nem éri meg. hátha mégis fizet a NÜ. Csökkentett összeget, részletre. Az is pénz.

@hower: Úgy megértenék, mint a távközlésiek, mi?

Gadori 2012.10.17. 09:59:29

Két hete cserélt nálam gázórát a Főgáz. Az ehhez hasonló történetek miatt rendesen beparázva, fényképezőgéppel felszerelkezve vártam a szerelőket. 10 perc alatt végeztek az óracserével, semmi probléma nem volt. Felvetettem a szerelőknek ezeket a történeteket, azt mondták, hogy a nagy része városi legenda, de sajnos előfordult már olyan is, hogy tényleg trükköztek a szerelők.

herk 2012.10.17. 12:03:59

@Gadori:
hát ezt a szerelők meg honnan a fenéből tudnák? Ott voltak az eseteknél? Az összesnél? Esetleg már egy teljes hónapja ott dolgoznak?

Gadori 2012.10.17. 12:44:48

Én már önmagában azon is csodálkoztam, hogy azt elismerték, hogy egyáltalán előfordult ilyen. Ha csak egyetlen ilyen eset is megtörtént, az pont eggyel több annál, amennyinek szabad lenne megtörténnie.

2012.10.17. 14:53:41

Első pár hozzászólásban benne is van a lényeg:

"A "független" szakértőt be kéne perelni. Ugye két ellentétes tartalmú szakértői vélemény közül legalább az egyik nem szakértőtől van."

"Amikor már néhány ilyet elveszített a Tigáz, vajon lehet-e üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett csalásért is feljelentést tenni"

"hianyolom az 1 millio forintos karteritest a "gyanusitottnak"
ragalmazasert 14 honap stresszert, rossz hirbe hozasert, tehat hitelrontasert"

Minimum így kéne működnie a valóságban is az igazságszolgáltatásnak

2012.10.17. 15:24:22

A cigáányok meg büntetlenül lophatják az áramot szinte bárhol! A TV-be is benne voltak nem is egyszer. Több riport műsorban is.

2012.10.17. 15:35:21

@Szárnyati Gézа:

@MRN: Miért lennének azok kamu tételek? Tudod, a villany nem a konnektorból jön, hanem az erőműtől odáig is kell vezeték. Annak a használatát fizeted ki.

IDIÓTA! Szerinted a vezérigazgató kávéját is a fogyasztóknak kell kifizetni, még, hogy jól is érezze magát ilyenolyandíj?

Lucyfer 2012.10.17. 15:35:53

Nem tudom, hogy miért, de azt senki nem említi, a nyomás is meghatározza a gázfogyasztást. Ha jól tudom 25 mbar nyomást kellene biztosítani a szolgáltatónak, ( de ezt soha senki nem ellenőrzi. Pedig itt is hatalmasat lehet kaszálni. Nagyon kíváncsi lennék mekkora nyomással jön a gáz amikor a fogyasztók nagy része üzemel. Aki használt már mérőórás reduktort az tudja, minél nagyobb a gázelvétel annál jobban csökken a szekunder oldali nyomás ami akár 10-20% is lehet. Ebből világosan kiderül miért világít és nem melegít a készülék. Mert csak 80% az a gázmennyiség amit kap (de lehet hogy kevesebb, ezt nem méri soha senki)!

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.17. 20:00:02

@Lucyfer: Anyám mondogatja. Nem szakember, nincs mivel mérnie, ám rendszeresen főz gázon. Sütni éjjel szokott, amikor"jó a gáz".

torró 2012.10.17. 20:11:06

@Lucyfer:
Nem egészen így van! Tehát a szolgáltató a szállító főnyomócsőben 3 bár nyomást tart fen. Régebben 25 báros vezeték volt. a gerincen 40 bár.A reduktor után van az ominózus 25mbár. Tehát ezt tudja tartani.De a láng minősége a beállítástól függ.A kalória érték az egy külön játszma. Attól függ, mennyire hígítják fel levegővel a szállított gázt. Erről már nem szívesen nyilatkozik senki, illetve tagadják.

Lucyfer 2012.10.18. 07:04:31

@torró: 1, Szakmabeli vagyok így tudom ha a reduktor 25 mbarra van beállítva a gázelvétel növelésével csökken a tartott nyomás. Nézz meg egy mérőórával ellátott reduktort állítsd be egy értékre és meglátod mindaz igaz amit leírtam.
2. Levegővel nem keverhetik a gázt mert robbanó elegy lesz és az egész vezeték felrobban! Viszont inert gázokkal keverhetik CO2, N2
3. Egy kis melléklet: tamop.ofe.hu/inet/osszefogas/hu/modul/hasznos/gaz.html

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.10.18. 09:00:09

@Lucyfer: Ezek az inert gázok szerintem drágábbak, mint a földgáz, így nincs értelme belekeverni.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.10.18. 09:01:27

@torró: Abból nagy durr lenne, ha levegőt kevernének bele. Kizárt dolog.

2012.10.18. 14:18:30

A fűtőértéke a legtöbb esetben alacsonyabb az elvártnál ez biztos. Szagosítás végett kevernek bele más gázokat. Könnyebben detektálható így ha például gázszivárgás van.

lutria 2012.10.18. 20:01:32

Vidéki rokonom meséli,hogy a falujukban szinte folyamatosak a helyi gázosok ellenőrzései mert nem hiszik el hogy az emberek egyre kevesebb gázt fogyasztanak(helyette fával vagy bármi mással tüzelnek)ezért alapból arra gondolnak hogy mindenki csal valahogy.

erős béla 2012.10.23. 22:53:57

Álljon meg a menet,ha a levételkor nem tudták megállapitani a csalást akkor utólag hogy?Mivel leszerelés után bárki megbuherálhatja az órát , onnan hogy leszerelték nem vagyok felelős az óráért.Mi van ha a Tigáznál leejti valami kétbalkezes akkor rámfogják hogy megbuheráltam egy csavarkulcsal.Amúgy ha ennyire fél a Tigáz vegyenek távoli leolvasású gázmérőket.Ja hogy azt ki kéne fizetni és nincs rá pénzük inkább tákolják a 30 éves gázórákat.

cool 2012.11.27. 07:29:39

@torró:
Nem levegőt fújnak bele, mert az a gáz égésekor a sárga lángja miatt eléggé jól észrevehető.
Gázként higításra (és persze csalásra) a semleges, de a mérőt ugyancsak megforgató nitrogéngázt szokták a gáz mellé x/y arányban adagolni, ami aztán szinte kimutathatatlan.
A nitrogén mint olyan, még olcsó is. Az égési folyamatban nem vesz részt, ám az órában történő térfogatmérésben igen.

Mellesleg megjegyzendő - már az eléggé furcsaságszámba menő dolog lehet(ne) az elszámolásnál, hogy többnyire Joule-ban számolják ki a gázfogyasztást, holott valójában köbméterben mérik.
A méréstől számolva a többi csak sima matematika, fizika, osztás-szorzás-mismásolás meg a miegyéb, melyeket a laikus fogyasztó SOHA semmilyen körülmények között NEM képes után-ellenőrizni!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.12.11. 10:51:01

TiGÁZ mentalistákkal köti ki a gázt?
2012.12.07. 11:37 IGe

A Tigáz-Eni gázszolgáltató körül egyre több "para"- és "maffia" jelenség figyelhető meg mostanában. A sima kis többletszámlázási csalás, meg előre több hónap számlázása, meg más egyéb trükkök már nem hoznak nekik elég jövedelmet. Ezért szerintük gázórák tömegei lettek a fogyasztók által megmahinálva. Így a valóságos gázfogyasztás a TiGáz szerint többszörösére rúg, mint amit egyébként egyáltalán reálisan el lehet használni. Több mint félmilliós "kihűlésvédelmi" pénzt követeltek az ilyen áldozataiktól....

vilagnezet.blog.hu/2012/12/07/tigaz_mentalistakkal_koti_ki_a_gazt
süti beállítások módosítása