Tékozló Homár

Egy teljesen átlagosan tuningolt használt autó

2013.08.02. 11:28 | jackyll | 162 komment

Naiv ügyfél megtanulta, hogy használt autó vásárlása előtt kötelező saját szerelővel átnézetni az autót, hogy legalább nagyságrendileg képben legyen a várható további költségekről. Saját Skodáját csak fél évvel a vétel után vitte szervizbe, aztán csodálkozott, hogy semmi nem az, aminek a hirdetésben látszott:

Voltam olyan naív, hogy 2013 januárjában használt autót vettem kereskedőtől, mivel a családunk hamarosan bővülni fog, szükség volt egy nagyobb kocsira. A legnépszerűbb használtautós oldalon sok-sok böngészés után találtam meg a kocsit, ami megfelel minden elvárásnak. Ezen az oldalon klasszul össze lehet hasonlítani az autókat, a kínált extrákat és a futásteljesítményt. A kiszemelt autó egy Skoda Roomster lett (olcsó családi „egyterű”)  A hirdetés szerint:

2006-os gyártású, sérülésmentes, szervizkönyves, 46.000 km-t futott, extraként tolatóradar

A megvételnél nem volt lehetőség általam vitt szerelővel átnézetni, de általában a rejtett hibák ilyenkor úgysem jönnek elő. Már az autó megtekintésénél kiderült, h a hirdetésben leírtak egy része kicsit sántít. Nevezetesen a szervizkönyv igazából elveszett és csak egy másolat volt a kesztyűtartóban, amiben a legutolsó bejegyzés 2010-es volt (2013 januárt írunk). A másik dolog a tolatóradar. Azt mondták, h valami érintkezési probléma miatt nem működik, pár száz forintos tétel, emiatt nem kell szétszedni a kocsit, a legközelebbi szerviznél elég, ha megnézetem.


Január közepén elhoztam a kocsit 46.000 km-rel, júliusra érte el az 52.000 km-t, amikor is gondoltam, h ideje elvinnem egy olajcsere-szűrőcsere, stb-re, amit még ilyenkor csinálni szoktak. Időközben megszületett a várva várt új családtag is, szóval az 50.000-es szerviz kb. 20-25e HUF-ra saccolt ára is elég nehézkesen jött össze. De úgy voltam vele, h ha vigyázok a kocsira, akkor biztonságban szolgálja még sokáig a családot.

A szervizes kolléga kicsit elszomorított, mikor mentem a kocsiért. Azzal kezdte, h ez most nem az 50.000 szerviz volt, hanem inkább 150.000-s, de százezer km tuti van a kocsiban, tehát a 46.000-rel megvett autóban minimum egy 50-essel több km van, ezért pár dolgot még kicserélt, mert én kértem, h ha talál még vmi apróságot, akkor csinálja meg. A biztonság az első.

A következő dolog az volt, hogy a tolatóradarral kapcsolatban is rossz híre van. NINCS a kocsiban tolatóradar. Csak a lökhárítóban az érzékelők. Nem tudom h ehhez még mi kell, de vmi hiányzik, az tuti. Kérdeztem, h ez hogy lehet ? Kiderült h az autó törve volt, elől-hátul és hátra csak olyan lökhárítót találtak, amiben benne vannak az érzékelők. Mindent egybevéve a 20-25e-re saccolt szerviz 60e körül állt meg és még kiderült egy pár „nem jó” dolog:

  • a 46.000 km igazából 100.000 km futásteljesítmény
  • könyv csak egy másolat ki tudja honnan, köze sincs a valósághoz
  • tolatóradar nem működési hibás, hanem egyszerűen nincs a kocsiban
  • a sérülésmentes autó elöl hátul törve volt


Mindezek után felhívtam a kereskedést, ahol vettem az autót  (Sport Car autókereskedés , 1173 Budapest, Pesti út 237. http://www.sportcarrent.hu ) és ezeket elmondtam, bízva abban, hogy azért valamelyest segítőkészek lesznek (tudom, naív vagyok…) Arra gondoltam, hogy a 25e tervezett költség és a 65e tényleges költség közötti 40e különbséget majd megfelezzük, mondván, h ők hibásak, mert hazudtak, eltitkoltak, átvágtak, de én is az vagyok, mert hagytam magam átverni és nem ellenőriztettem az egészet ott és akkor. Egy autókereskedés jó hírnevéért kellett volna a „veszteségem” felét, 20e-t kifizetniük.

A levelemre 2-3 napig nem is válaszoltak, majd telefonon elérve őket, „hamarosan visszahívást” ígértek. miután 4 nap elteltével sem jelentkeztek, ismét én hívtam őket. A vezetőnek elmondtam a problémámat, amit ő egyszerűen azzal intézett el, hogy ők így vették egy banktól a kocsit és ezzel a továbbiakban nem szeretnének foglalkozni.

Elég sok és elég drága autó áll bent a kereskedésben, ráadásul cserélődnek is a kocsit, szóval megy a bolt. Kérdem én, tényleg olyan nagy kérés lett volna, ha elismerik, h átvertek és 20e HUF-tal betömik a számat? Igyekeztek tudomást sem venni a dologról, még majdnem hogy én lettem a hibás, merthogy ez fél év múlva derül csak ki. (akkor kellett vinni a kötelező szervizre)

Szóval szerintem itt áldozat egyedül én vagyok, akinek most egy, ugyan javított, de elől-hátul törött, visszatekert órájú, radar nélküli autója van és aki 40e-rel többet fizetett egy szervizért, mint kellett volna, mert az autókereskedő cég inkorrekt volt akkor is, utólag is.

Kérdem én, kihez lehet ilyenkor fordulni? Sejtem, h ez már veszett ügy, de legalább annyi, h aki most akar kocsit venni, okuljon belőle és a Sport Cart nagy ívben kerülje. Ezek után, ha majd egyszer eladom a kocsit, mit mondok majd a vevőnek? Elmondjam a teljes igazságot, vagy tegyem, amit velem tettek és hazudjak?

Tudom, h nem egy több milliós autócsodát vásároltam tőlük, amin ők zsírosan megszedik magukat, de tuti, h ezt se ingyen adták el nekem.  Ha csak arra gondolok, h a hitelt is ők intézték, ami után nyilván jár nekik valami kis aprópénz… ennek simán bele kellett volna férnie.

Nem fért.

üdv,
egy átvert autótulajdonos

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartmy 2013.08.02. 13:12:41

@Egyéves Önkéntes: Kifogytam, nem tudok egyelőre kontrázni :D

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 13:14:11

@Hartmy: Mondjuk, ha én szervizkönyvet hamisítanék, biztos nem írnám bele, hogy 100000 km előtt fődarabot kellett cserélni az autón.

Egyéves Önkéntes 2013.08.02. 13:14:32

@Hartmy: Enzo Ferrari legkisebb unokája, aki megsértődött, mert nem a kedvence autóját örökölte és ezért inkább elpasszolja

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 13:16:01

@lwcolors: "Tehát be kell sétálni a rendőrségre a hónad alatt egy szakvéleménnyel és feljelenteni a kereskedést."

Háááááháááhááááá!!! És jól megszopattad magad hamis váddal, mert bizonyítani nem tudod, hogy ki tekerte vissza.

Istenem, be kéne tiltani, hogy a Holdról is kommentelhessenek!

Hartmy 2013.08.02. 13:17:59

Nem írod bele... de Passatnál jól hangzik, hogy PD elem csere megvolt. Az mindenképp cserés lesz egy idő után az újabb típusoknál és az új elemek már örök élet vagy legalább is 500-600ezer km. És akkor azon nem kell aggódni, ezért az jól hangzik a szervizkönyvben. De eléggé okosnak lenni sehol sem lehet. Fogalmunk sincs, hogy mennyi volt benne végül nem vettük meg, valaki vagy jól járt vele, vagy épp most szereli a kettőstömegű lendkereket.

Hartmy 2013.08.02. 13:19:39

@estrella negra: Miért nem reagál a válasz gombom mindig?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 13:19:57

@herk: "óratekergetés már BŰNCSELEKMÉNY."

A lakásbetörés is az, mégis virágzik az ipar. Csak arra kell vigyázni, ne kapják el.

herk 2013.08.02. 13:23:10

@Egyéves Önkéntes: a megözvegyült feleség, mert a férj beleirta a végrendeletébe, hogy az alighasznált autóját a feleség nem használhatja.

A törvénytisztelő állampolgár, aki 5 évig nem használta a kocsját, mert egy félreértés és elkeveredés miatt rajtahagyták a kerékbilincset.

Az egyszeri ember, akinek a garázsa elé épitettek egy buszmegállót 10 évvel ezelőtt, és csak most bonották el, ezért nem tudta eddig használni a kocsiját..

Hartmy 2013.08.02. 13:23:47

@Egyéves Önkéntes: Az orosz maffia tagja, aki nem akar feltűnést kelteni az új verdával amit a szolgáltatásért kapott, ezért gyorsan el kell passzolni, ráadásul sürgősen kell a pénz töltényre.

Egyéves Önkéntes 2013.08.02. 13:24:17

@atpijkamo: akkor bizony te se írhatnál ide.
nem azt kell mondani, hogy Nepper Károly visszatekerte az órát, hanem azt, hogy VALAKI visszatekerte az órát.
és már nem is áll meg a hamis vád.

és egyébként nem tetszetős az, hogy piedesztálra állítod a gazembereket.
Ha mindenki feljelentést tenne óravisszatekerés ügyben, akkor valószínűleg kicsit előbbre járnánk.

Ez nem a TASZ blogja, heló!

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 13:24:54

@Hartmy: Fogalmam sincs. Kérdezd Igit. Neki mindenre van visszakézből écája.

Egyéves Önkéntes 2013.08.02. 13:25:54

@herk: @Hartmy:
tisztességes strici, aki nyolctól-tizenkettő évig nem használta az autóját, mert üzleti úton volt

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 13:26:52

@Hartmy: Tévedés. Passatnal opcionális a Longlife-Service.

Atörökk 2013.08.02. 13:27:26

@Egyéves Önkéntes:
Hogy használnak egy diplomás nőjihölgy vezetőt kizárólag az autópályán?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 13:31:27

@Egyéves Önkéntes: "nem azt kell mondani, hogy Nepper Károly visszatekerte az órát, hanem azt, hogy VALAKI visszatekerte az órát."

Az úgy már egy fokkal jobb, legalább nem áll meg ellene a hamis vád.

A rendőrség meg lezárja az esetet, mert nem deríthető ki, hogy ki tekerte vissza az órát. Adtunk a szarank egy pofont.

"piedesztálra állítod a gazembereket."

Ezt meg hol a búbánatos faszba írtam vagy gondoltam szerinted?

"Ha mindenki feljelentést tenne óravisszatekerés ügyben, akkor valószínűleg kicsit előbbre járnánk."

Visszafele járnánk, mert kilátástalan munkával lenne elhalmozva a rendőrség.

Le kell jönni a Holdról a földre, és értelmesen viselkedni.

Hartmy 2013.08.02. 13:34:12

@estrella negra: És az mennyit enged meg pluszba km-ben? Még nem találkoztam vele, csak azért kérdezem.

Mérgező Hulladék 2013.08.02. 13:34:53

@Hartmy: jó eséllyel 60ezernél volt az a nagyszerviz... Nem kell kereskedőnek lenni a pörgetéshez.
Mindennapos eset: kiváló állapotú, de 250ezer km-t futott autóját árulta nemrég egy márkafan, kereskedő vitte el (nagyon kevesen vesznek autót ennyi km-rel), egy hét múlva 90ezerrel látta viszont a posztban is említett oldalon, az évjáratot egy kicsit előrébb hozva, hogy jobban kereshető legyen. Nem csak a _fővárosi autópiac_ (írhatnám a kezdőbetűket naggyal is, ha értitek, mire gondolok ;)) ilyen.

Egyéves Önkéntes 2013.08.02. 13:35:28

@atpijkamo: rosszul látod.
ha Nepper Sanyika neve huszonötödször merül fel egy ilyen büntetőügyben, akkor neki nehezebb lesz a 26. esetet véghezvinnie.
de ha sunyít mindenki, akkor nem lesz semmi.
nekem egyik haverom eladta zafiráját és a következő tulaj megszerezte a számát és kérdezte, hogy 102.000 van benne, meg volt-e csinálva a vezérműcsere.
ő meg azt mondta, hogy a múlt héten ő 230.000 km-el adta le.
na ilyen esetben simán el lehetne kapni a gazembereket.
persze csak ha nem a holdon élnél...

Hartmy 2013.08.02. 13:40:23

@Mérgező Hulladék: Igen gyanús, hogy nem a kereskedő volt a ludas ott sem. Ki tudja... Már szerviz könyvet csinálni sem olyan nagy ügy szerintem ha van az embernek kapcsolata. Az autó vásárláshoz egyedül minimum egy műszaki véna kell manapság. Most is olyan autókat nézegetek, ami 200-250ezer között van. Lehet hogy nem sokára kell rá költeni, de még egy 200-at simán mennek.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 13:41:35

@Hartmy: Ezt Igi tudná megmondani. Sokmindentől függ, fokozott igénybevétel esetén akár kevesebb is lehet, mint a normál szervizciklus.
Asszem.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 13:41:54

@Egyéves Önkéntes: Aha, kabátlopásba keveredett, le kell lőni. Sajnos vagy szerencsére nem így működik a dolog.

"102.000 van benne, ... a múlt héten ő 230.000 km-el adta le."

Ezért kéne beleírni az adásvételibe a kilométert. De ha nincs benne, akkor lehet keresgélni, hogy ki hazudik. A nepper azt fogja mondani, hogy százkettővel vette át, és nyilván a haverod tekerte vissza. Na, erre varrj gombot.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 13:45:17

@Hartmy: A konkrét futásteljesítménynél többet számít, hogyan használták/szervizelték. Tudok olyan Chevrolet Lacettiről, amiben hétszázezer km van, és még nem volt megbontva a motor.

herk 2013.08.02. 13:46:17

@atpijkamo:
"A rendőrség meg lezárja az esetet, mert nem deríthető ki, hogy ki tekerte vissza az órát. Adtunk a szarank egy pofont."

Najó, de nem csak ezt a vásárlást nézné meg a rendőrség, hanem az egyel ezelőttit is.
Nepper Sándor vesz egy kocsit 250 ezer km-rel, majd eladja 125 ezer kilométerrel. Azért itt mindenféle komoly nyomozati munka nélkül kiderithető, hogy ki volt az a furfangos fickó, aki ezt megtette.
De ha nem is ő volt, a felelősség az övé !!

England win The Ashes! 2013.08.02. 13:47:36

@Hartmy: Erről ugrott be, hogy egyszer valami autós tévéműsorban bemutattak egy 60-70-es évekből származó Fiat-sportkocsit, a műsor egyik operatőrének tulajdona volt. A faszi azt mesélte, hogy egy idős néni adta el, miután meghalt a férje. A kocsit a bácsi (és most figyelj!) lényegében csak akkor vitte ki a garázsból, ha Újpestre ment Dózsa-meccsre (valahol Budán lakott), akkor is csak szép időben. Hogy a sztori igaz vagy sem, nem tudom, nem is érdekes.

Viszont mintha azóta sokan hasonló sztorit kerekítenének a saját gépük mellé. :)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 13:48:26

@atpijkamo: Szegény neppert meg fél év alatt kétszázszor verték át az aljas eladók, igaz?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 13:50:17

@herk: "Nepper Sándor vesz egy kocsit 250 ezer km-rel, majd eladja 125 ezer kilométerrel. Azért itt mindenféle komoly nyomozati munka nélkül kiderithető, hogy ki volt az a furfangos fickó, aki ezt megtette."

Na, ezt meg hogyan nyomozod ki nagyokos? Mert az adásvátelibe nem írják bele. Innentől nem lehet tudni, hogy melyik oldal a sáros.

amsz · http://www.amator-szexvideo.com 2013.08.02. 13:51:02

Én azt nem értem, hogy nyugaton a biztosítónak az is bevételi forrás, hogy van egy nagy KÖZÖS adatbázisuk hogy melyik kocsi mikor milyen káreseményben vett részt. Ha autót akarsz venni kb 5-10 ezer forint ellenében lekérheted a kiszemelt autó történetét.

Ahogy tudom itthon ilyen adatbázis létezik. Vajon miért nem lehet használni??

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 13:52:12

@estrella negra: Ha én tízszer feljelentelek, mert elloptad a pénzem, akkor tizedszerre lecsuknak?

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 13:55:02

@atpijkamo: Nem hiszem. De ha tizen állítják ugyanezt, azért már gyanúsabb a dolog. Ha százan, pláne.

herk 2013.08.02. 13:55:18

@atpijkamo: nem, deha tiz, teljesen független, egymástól ismeretlen ember jelent fel, akkor igen .
vagy nem, de mindenképpen gyanús leszel :-)

dr. Aullah 2013.08.02. 13:56:48

@asdf: Igen. Itt kellett volna megfordulni és elsétálni.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 13:57:15

@atpijkamo: Figyelj már! Téged nem Kobelának hívnak?

Ficak 2013.08.02. 13:57:31

@Hartmy: Még nagyanyám mesélte, hogy egyszer vitte a pap az új trabijával (kb 80-as évek eleje) észrevette, hogy nem mutatja a kilométeróra a sebességet. Erre nagyanyám szólt a papnak, hogy elromlott az óra, mire ő kioktatta, hogy az óra ki van kötve, nem méri a távolságot és így majd többért el lehet adni....

Mérgező Hulladék 2013.08.02. 13:58:05

@Hartmy: de, a kereskedő volt :) Bocs, félreeérthető voltam, a második bekezdés nem függ össze szorosan az elsővel.

Ficak 2013.08.02. 13:59:32

@lwcolors: "de szerencséje is van, mert viszonylag olcsón megúszta." most az első szervizet igen, de a következő 100 ezer km alatt biztos sokkal többet kell rá költenie

Hartmy 2013.08.02. 13:59:49

@estrella negra: Audinál tudom, hogy figyelembe veszik, hogy hol mennyit vezet az ember, meg hogy mennyi idő alatt gyűlik össze adott kilométer. Gondolom mivel egy konszern valami hasonló a dolog. Bár itthon a Longlife-ot Volkswagenhez annyira nem reklámozzák mint Audihoz.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 14:00:03

@Ficak: Hát, ja. Csak a mostani autók naplózzák az ilyesmit.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:01:04

@estrella negra: @herk: Gyanú alapján még nem ítéltek el senkit. Szerencsére.

Vagy úgy gondoljátok, hogy inkább végezzünk ki egy ártatlant, minthogy futni haggyunk 9 bűnöst? Ezt is lehet, de bele kell iratni a jogrendszerbe. Hát elég unortodox lenne, de azt már megszoktuk.

Most keressek nektek olyan eseteket, mikor nyilvánvaló volt a vádlott bűnössége, mégsem ő követte el a tettet? Ott van a móri bankrablás. (Ez most pont rossz példa, de nektek jó lesz.)

Hartmy 2013.08.02. 14:02:29

@estrella negra: Ez biztos, agyon lehet verni 100k alatt is a kocsit. De azért aki kihúzza 200ezerig vele, az általában költ is az autóra. Akkor jó ha tudod az előéletét, de olyat meg rettentő nehéz találni, hogy mindenről pontosan tudj.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:02:55

@estrella negra: Kodelkának.

Kodelkáné, mi van a kosárban, Kodelkának a keze feje lába?

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 14:03:02

@atpijkamo: Gyanú alapján nem. Azért van ott az ún. nyomozó szerv. Érted.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 14:04:19

@atpijkamo: Lédererné...
Kávét vigyek? Nem vagy ma formában.

herk 2013.08.02. 14:04:55

@estrella negra:
igy van. Ha valaki ellen 10 feljelentés érkezik, elbeszélgetek vele.
Ha 100, akkor a seggébe is bevilágitok egy zseblámpával.
Ha 1000, akkor egy asztali lámpával teszem ugyanezt :-)

Hartmy 2013.08.02. 14:05:22

@estrella negra: Igen tudom, ergo kérhető mindkettőnél, csak Audinál már láttam reklámot is róla.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:05:36

Eszemfaszom megáll. Egyesek bevezetnék az utcán lincselést. Azzal még az is a baj, hogy nem ellenőrzik kellően, és névrokont felhúznak a lámpavasra.

Szerintem mennyetek el amerikába, ott aztán a leghalványabb gyanú alapján bárkit fejbelőhettek. Sőt elég, ha nem tetszik a pofája.

Ficak 2013.08.02. 14:07:05

@atpijkamo: én 5 éves autómat adtam el, amit minden nap használtam az akkori melóhelyemig, ami kb 6-7 km volt oda-vissza + évente néhány belföldi nyaralás. Annak ellenére, hogy kb 40,000 km senki nem hitte le, igaz a minden el volt kopva a pedáltól a váltó alatt lévő "szoknyáig".

elwood 2013.08.02. 14:08:04

@atpijkamo: nem erről van szó, hanem ne a vevőket cseszegesd akik vétlenek.
az "állapotot veszünk nem kilométert" állítás azt jelenti, mindnyájan tudjuk, hogy vissza van tekerve az óra, és bocsánatos bűnnek tartjuk.

ha azt írod "az óra állása magyar kereskedőnél legalábbis kérdéses" nekem már másképp hangzik

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:09:01

@Ficak: "minden el volt kopva a pedáltól a váltó alatt lévő "szoknyáig"

A gyereked vitte el éjszakénként, és visszatekerte.

Haj, bárcsak mindig 9 évesek maradnának! Már egyedül mennek a vécére, de még nem viszik le a kocsit.

Ficak 2013.08.02. 14:10:20

@atpijkamo: nem a rendőrségre kell menni, hanem polgári peres eljárást kell indítani. A többi már az igazságszolgáltatás, ügyvédek, igazságügyi szakértők és korrupció dolga.

Hartmy 2013.08.02. 14:10:30

@Ficak: Nagyfaterék Wagon R+-a... Igazoltan 25000 Km-el vették, ha jól emlékszek 4 évvel ezelőtt, de lehet, hogy 5. Nagyapám már nem vezet sokat. Néha elmegy vele a boltba, meg a rokonokhoz a városban. Most 38000 km van benne. A műszaki vizsgán mindig rácsodálkoznak, de azt sem fogja senki elhinni, ha egyszer eladóvá válik.

herk 2013.08.02. 14:10:55

@atpijkamo: szerintem egyel több kv-t ittál meg, mint kellett volna :-)

Én csak arra céloztam, hogy ha egy ember ellen jön 100 db feljelentés, akkor annak érdemes utánanézni.
Senki nem mondta, hogy lámpavasra kell húzni, csupán arról van szó, hogy a gyanus eseteket ki kell vizsgálni a törvény és az ártatlanság vélelmét maximálisan figyelembe véve.

Ezt mondtam én is, más is, másról szó sem volt !!
Valamit nagyon félreolvashattál..

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2013.08.02. 14:11:03

@atpijkamo: Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács.;-)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:11:48

@elwood: "az "állapotot veszünk nem kilométert" állítás azt jelenti, mindnyájan tudjuk, hogy vissza van tekerve az óra,"

Igen.

"és bocsánatos bűnnek tartjuk."

Nem.

Ne forgasd ki a szavaimat, és ne képzelj hozzájuk olyat, amit nem mondtam, és még csak nem is gondoltam.

Ficak 2013.08.02. 14:13:25

@atpijkamo: nem, akkor skodám lett volna....

herk 2013.08.02. 14:15:48

@atpijkamo: most látom, hogy egy smile-t rossz helyre tettem egy elöbbi kommentnél. Nyilván nem szabad senkit sem lecsukni viszgálat és vádemelés, stb. nélkül, még ha 1000-en állitják, akkor sem..

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:19:28

@estrella negra: "Azért van ott az ún. nyomozó szerv."

Az csak tények, bizonyítékok alapján tud bármit is kinyomozni, bizonyítani.

1) Nepper balfasz, bizonyítékot hagy saját maga ellen, hamarosan már nem nepper, hanem 82437 számú elítélt.

2) Nepper dörzsölt, csak olyanba megy bele, ami nem bizonyítható rá. Nyomozó szerv hiába nyomoz.

Na most akkor te kocsit 82437 számú elítélttől vagy neppertől fogsz venni?

De ne reménykedj, hogy magánszemélyek nem tekertetik vissza eladás előtt.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:22:14

@herk: "a gyanus eseteket ki kell vizsgálni"

Ezzel nem sokat mondtál. Jó, vizsgáltassuk ki. A többit olvasd feljebb.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:27:20

Nagyeszűek, az kellene, hogy minden szervizkor, vizsgánál felírják a kilométert, ezt következetesen betartassák, bárki ellenőrizhetné, az óravisszatekerőket levadásszák. De ennyi gógyitok nincsen. Majd ráeresztjük a rendőrséget, igazságszolgáltatást meg a nemzetbiztonságiakat, oszt ők majd mindent szépen megoldanank. Napersze, arról híresek.

herk 2013.08.02. 14:29:35

@atpijkamo:
TAM-TARAM-TARAM (dobpergés)

És irjuk rá, nagy vastag betűkkel a default gyári adásvételire (csak az legyen használható), hogy a leghatározottabban tudomásul veszem, hogy a kilométerállásról tudomásom van, és annyi a kocsiban is, amennyi a lapon, a felelősséget a vétel előtt az eladó, vétel után a vevő viseli.

Innen már nem látom, hogyan lehetne trükközni:
Trükkös Jóska vesz egy kocsit 250 ezer kilóméterrel, majd visszamókolja 110 ezerig.
Eladáskor rákerül az adásvélire.
Naiv Nándor megveszi, majd átiratja.
Adatbázis Andrásnál csipog a rendszer, hogy bajvan, Trükkös Jóska vagy féreglyukat talált a téridőkontinumban, vagy tekert. Kérdezzük meg tőle.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:36:27

@herk: "Innen már nem látom, hogyan lehetne trükközni:"

Ne menj neppernek, mert dobpergés ide vagy oda, felkopna az állad.

1) Nepper azon melegében eladja másik neppernek a kocsit, ott már nem írják rá az adásvételire a kilométert, ember legyen a talpán, aki bebizonyítja, melyik nepper tekerte vissza az órát.

2) Nepper eladónak meglobogtat egy tízezrest, amit megkap, ha a felét írják a papírra.

3) Nepper közli az eladóval, hogy nincs üzlet, ha nem a felét írják a papírra.

4) ...

Na, nem akarok neppereknek ötleteket adni, hátha még nem gondoltak rá.

herk 2013.08.02. 14:48:03

@atpijkamo: gondoltam, hogy a dobpergés magas labda :-)

1. az adásvételi érvénytelen legyen, ha nincs rajta az óraállás. És ezt is nagy betűkkel rajta a default adásvételin, tehát a vevő szájába adni, hogy:
"Aláirásommal tudomásul veszem, hogy el sem érdemes indulnom az okmányiroda felé, miglen a kilométerállások olvashatóan rajta nincsenek az adásvételin."

2-3. Itt ugye arról van szó, hogy a vevő nem tud a valós kilométerállásról, félre van tájékoztatva, ezáltal ugy veszi meg, mintha kevesebb km lenne benne.
De ha már bizniszel a nepperrel, akkor tökmindegy, a lényeg az egésznek, hogy a vevő tudja, hogy mennyi a valós kilométerállás. Ha a vevőt nem érdekli, az az ő "baja".

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.08.02. 14:54:02

@herk: "ugye arról van szó, hogy a vevő nem tud a valós kilométerállásról, félre van tájékoztatva"

Igen, néhány órája csak erről beszélünk.

hobbitroll 2013.08.02. 15:45:30

@poszter:
"Szóval szerintem itt áldozat egyedül én vagyok..."
arany bogaram ... te nem áldozat vagy, hanem hülye. Ha nem tudod átnézetni saját szerelővel, ott kellett volna hagyni. Szerinted miért volt jó vétel? Hány éves vagy? 30~40? És még hiszel a mesékben? (pont a hozzád hasonló nyomorultak miatt tekergetnek. Fiatal legyen, kevés KM-el, olcsón. Megkaptad b+, ezt úgy hívják : TANULÓPÉNZ)

"...Kérdem én, kihez lehet ilyenkor fordulni?..."
Miután házhoz mentél a pofonért?
Nemzeti Sóhivatal. Vagy fel.

Taxomükke (UK) 2013.08.02. 18:01:20

Ééééédesisteem.
Nem lehet átnézetni a kocsit?
OK, viszlát. Keresek máshol.
Ennyire egyszerű. Zsákbamacskát 100 forintért sem veszek, nemhogy sokszázezerért.
Neked pisztolyt tartottak a fejedhez, hogy azt az autót kellett megvenni?
Utána már 25.000 Ft plusz kiadás gondot okozott?
Talán valami olcsóbbat kellett volna venni, nem?
Év elején adtam el egy V40-es Volvót kb. 400.000 forintért, nagyon jó állapotban. Igaz, volt benne 260.000 km (de az valós) és 14 éves volt. Dehát a magyar parasztnak ez általában nem jó, mert öreg. Aha. ÁLLAPOTOT veszünk, nem behazudott km-t.
Ettől függetlenül a kereskedés vezetője költse magára, de csakis gyógyszerre, az elsikkasztott összeget.

MittuDomain 2013.08.02. 19:09:35

Tolatóradar mi? Férfi létedre személyautóra tolatóradar? Igazad van az olyan trendiül hangzik hogyasszondja anyukám a skodánk nem akármilyen ugyanis tolatóradaros hovatovább tolató szonáááros..hej..:)
De mégnagyobb gáz ha a tolatóradar működik akkor a többi hibát soha nem veszed észre.

The Amazing Racoon 2013.08.02. 22:06:10

@staropramen: én meg autót szeretnék venni, engem is érdekelnének a kérdések, írd meg légyszi, köszi :)

ghck 2013.08.03. 01:25:03

Ó édes istenem, tényleg a vevő a hülye... 2006-os autóban, ha magánszemélyé volt, akkor van 150-200ekm. Ha céges volt, akkor >400e.

Erre számíts, és nem ér ekkora csalódás... Ja, és a szervizkönyv minden tisztességes autóhoz megvan.. És leellenőrizhető a szervizben.

NyilasMisi 2013.08.03. 09:42:40

Használt autót csak magánszemélytől.

gyilkoshód 2013.08.03. 09:55:27

Használt autót csakis a Coop-ból!

neménvagyok 2013.08.03. 10:27:52

@ghck: 2006-ban vásárolt újonnan vásárolt Passatomat tavaly szeptemberben adtam el 73,000 kilométerrel. És (ez egy feljebb lévő okostojásnak szól) előtte pár hónappal, kicseréltettem a tök hibátlan PD elemet is benne, mert a Porsche garanciában megcsinálta.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.03. 11:50:46

@neménvagyok: Persze, mert a Porsche arról híres, hogy tök hibátlan dolgokat szokott garanciában cserélgetni. Idióta.
A sógorom meg bement, oszt gyíkká változtatták, de már elmúlt.

neménvagyok 2013.08.03. 16:59:33

@agresszív kismalac: Természetesen! Ha ismered a munkafelvevőt, aki igazolja, hogy a kocsit PDF hiba miatt tréleren vitetted be, akkor igen.

neménvagyok 2013.08.03. 17:17:27

@agresszív kismalac: És mondok még egy hihetetlent! VW-ben gariban cserélik (hiba esetén, nyilván...) de pl Audikban nem. Ezt kapd ki! :)

Hartmy 2013.08.03. 18:09:00

@neménvagyok: Nem olyan hihetetlen, mivel Audiba nem raktak Siemens PD elemet, csak Volkswagenbe és PD elem meghibásodás a Siemens elemeknél szokott előfordulni. Audiban csak Bosch-t szereltek. A problémás PD elemmel szerelt autóknál kifejezetten erre az alkatrészre 7 év garanciát vállalt visszamenőleg is a gyár.(Szóval csak gyártási időtől számított 7 évig cserélik ki garanciában...) Az Audi ezért nem garanciális garancia időn túl.
(Van egy motorkódú passat, aminél megint csak nem garanciális, mert abba is Bosch PD van.)

neménvagyok 2013.08.03. 18:29:45

@Hartmy: eked nm hihetetlen, mert úgy tűnik, te tudod miről beszélsz. Nekem úgy rémlik, az eredeti Siemenset Continentalra cserélték, de ez nem 100%, mert igazából leszartam. Te viszont lehet, hogy mellénúltál, amikor a lecserélt PD elem miatt nem vetted meg a tuti Passatot, lásd az én példámat, ezért is írtam meg. Tudom, hogy sok 100.e előtti Passatban lecserélték így, vagy úgy. Nekem pl garanciában, de hát ezt másnak is megtennék, aki 15 év alatt 7 autót vett náluk magának, meg a zasszonynak. Jól felfogott érdekük volt. Azóta egyébként faszán be is számolták egy A6-ba, amiben már nincs PD elem. :)

Hartmy 2013.08.03. 18:39:27

@neménvagyok: Continentalokat raknak be utólag, azokkal még nem volt baj mióta tart a garanciális szerelgetés. Lehet, hogy mellé nyúltam, bár volt még ott egy két furcsaság benne, ami nem tetszett (Szokatlanul zajos motor, Km-hez képest alacsony ár... stb.) Csak ez volt, ami igazán megütötte a szemünket. Új autót mi nem veszünk, nekünk nem ér annyit. CR motorokra kíváncsi leszek, hogy hogyan teljesítenek, csak az az egy bajom van vele, hogy nagyon kényesek a kocsik mostanában már.

neménvagyok 2013.08.03. 18:44:29

@Hartmy: Köszönöm, hogy igazoltál. Talán malacka is elgondolkodik, hogy érdemes-e ilyen agresszívnak lenni. :o)

Az A6-tal nincs gáz, ráadásul ha a Porschehoz viszed időszakosan szervizelni, a hajtásláncra olyan garancia van, hogy 5(?) éves koráig minden alkatrészt 100%, utána 70% kedvezménnyel adnak hozzá hiba esetén. Legalábbis nekem ezt mondták.

Hartmy 2013.08.03. 18:48:33

@neménvagyok: Eddig megtett kilométered?
Ezt a hiba esetén 70% kedvezményt annyira nem értem, ötéves kor után is van időszakos szerviz, szóval elméletileg a periódusokban cserélik a vezérlést ugyanúgy. Vagy úgy gondolják, hogy akkor már lehet két csere között is probléma?

neménvagyok 2013.08.03. 18:57:56

@Hartmy: Én meg ezt a kérdést nem értem. Oda kell vinni szervizelni, és jár a kedvezmény. Nyilván nem kopó alkatrészekre (pl vezérlés, szíjak, egyebek), hanem a hajtáslánc (ez nem a vezérműláncot jelenti) egyéb részeire.

totalcar.hu/szotar/hajtaslanc/

Motor, váltó stb nem kopó alkatrészei. De ebbe nem bonyolódnék bele, gondolom, vannak kisbetűs részek is.

Hartmy 2013.08.03. 19:00:55

@neménvagyok: Jah hogy úgy hajtás lánc... oké. Azt hittem a vezérmű hajtásláncában, vízszivattyú stb. Azért váltóval ilyenekkel csak ne legyen probléma.

Mennyi km van eddig a kocsiban?

neménvagyok 2013.08.03. 19:08:57

Egy szó, de ne menjünk át nyelvtannáciba. :)

Elég kevés kilométer van benne.

Putyur 2013.08.04. 09:29:32

Úristen.

Létezik ma Magyarországon olyan ember, aki elhiszi hogy egy 7 éves autóban 46 ezer km van...???

Poszter melyik bolygóról jött...?

Esküszöm megérdemli.
Én már akkor is utánajárok a buktatóknak itt-ott, különféle fórumokon, ha egy 5000 Ft-os vackot veszek, nem egy valószínűleg milliós nagyságrendű cikket. Net mire van; TV-műsort megnézni meg a p0rnyót...? :-/

Amúgy minden autókereskedő így csinálja, tisztelet a kivételnek (ami nem létezik).

"Nem kiloméretóra-állást, hanem állapotot veszünk." (Copyright by Totalcar)

2013.08.06. 10:53:21

@atpijkamo: ennyire ne légy naiv, mert az első az, hogy a pedálgumikat kicserélik. Ennél komolyabban kell megnézni egy autót, nem elég, ha a totalcaron elolvasol egy cikket :-))

2013.08.06. 10:57:58

@herk: semmilyen rendszer nincs amelyik csipogna, a kmóra tekerésre nincs se bizonyíték, se ellenszer itt agyarországon.

jahaha 2013.08.06. 13:26:25

Miert ne lehetne 50e km egy 7 eves autoban?
Van csalad ahol 2 auto van pl, egyikkel csak anya viszi/hozza a gyerekeket oviba-suliba. Vagy 1 auto van, de apa cegautot hajt. Vagy nyaron hetente egyszer mennek 250km-t a hetvegen (Balaton es Bp, egyebkent meg bkv, bicikli stb ).
Mindharomnak van realitasa, es evi par ezer km-t tesz csak az autoba.
Szegeny poszternek reszvetem atb*szta a kereskedo, remelem radobja a molotov koktelt a konkurrencia a telephelyere.

2013.08.06. 15:18:15

@jahaha: jaja mesebeli hercegek is vannak: jellemzően a föld összlakosságában 1-2 fő.
ez olyan csekély arány hogy nem is érdemes beszélni róluk.
Szóval emiatt az elméleti 7év/50ezres autó csodavárása miatt tekergetik az órát a nepperek. Az emberek nem autót akarnak venni hanem álmokat, csodákat.

Putyur 2013.08.07. 20:23:12

@jahaha:

Igen. Mindenki tud az ismerősi/rokoni/baráti körben EGY ilyen autót. A többi 158 amit ismerünk, az meg mind normális futásteljesítményű (7 év ~ 150 ezer km).
Az a baj, hogy mindenki ezt az egyet akarja megvenni, és fel van háborodva, ha nem azt kapja.

ghck 2013.08.07. 22:07:16

Kb. minden harmadik napon használjuk az autót, 20km-re ingázunk be. Ez 50km három naponta, tehát átlagosan naponta 15-20km. Így tervezek. Ehhez képest 3 hónap alatt 4000km ment az autóba. Ez durván 40km/nap (a tervezett duplája), 15ekm/év. És tényleg alig használjuk. Szóval szerintem az esetek 99.999%-ában KAMU az évi 15-20ezres alatti futásteljesítmény. (Aki az alatt fut, annak megéri inkább taxit vagy tömegközlekedést használnia az új autó helyett MÁR CSAK AZ ÉRTÉKVESZTÉS miatt is.)

jahaha 2013.08.07. 23:47:11

@Putyur: @Kulics: ismeroseim zome hasonlo parameterekkel tart autot. mi is. 4 eves auto,es csak 40 ezer km. Varosban lakunk, itt dolgozunk, hetvegenkent balaton, kirandulas, bevasarlas, gyerekek oviba bkv (ritkan auto), en bicikli (telen is, mert szeretem). Es nem igyekszunk ritkan hasznalni, egyszeruen ennyi megy bele.
Ha idosek lennenk, fele ennyit sem mennenk egy evben. A szuleim is kb. 6000-t tesznek az autojukba evente.
@ghck: 5000 km taxival kb 1 millioba kerul. es ki vagy szolgaltatva a taxisnak. es lehettek min. 4-en. vagy derogal a lepukkant, kopott belseju, wunderbaumos taxi. stb... szoval sajat auto kell, ha keveset hasznalod akkor is.

ghck 2013.08.09. 00:19:53

@jahaha: áh, ha taxizol, ihatsz, nem kell parkolnod, nem büntet meg a rendőr, a taxis pakolja a csomagodat, akkor és ott vár, ahogyan megrendeled.. :)

Amúgy igen, saját autó kell, de azt mondom, hogy azt nem kell elhinni, hogy vki azért vesz ÚJ autót, hogy 5-10ezret menjen vele évente. Ott csak az értékvesztés 1m évente, plusz karbantartás, üzemanyag, biztosítás, parkolás stb.

Céges autóban meg minimum évi ~40ezer van, úgy kell számolni, és úgy kell elhinni a vadonatújnak kinéző 5 évesen lecserélt flottás autók 90ezres futásteljesítményét.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.08.12. 16:50:34

"a sérülésmentes autó elöl hátul törve volt"

A sérülésmentes nem azt jelenti, hogy nem volt törve, hanem hogy jelen pillanatban nincs rajta sérülés.

Kutyafitty · http://komplexauto.hu 2013.10.25. 16:05:37

Az már alapból gyanús lehet, hogy egy 7 éves autóban 46 000 Km van nem gondolja valaki? Ez annyit tesz, hogy évente alig mentek vele úgy 6 500 km-t. Van egy cikk az indexen, "A magyar használtautó vásárló hülye", ott részletesen lehet olvasni erről kereskedő szemszögből.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.10.28. 07:47:11

@Kutyafitty: Anyám kocsijában 6 évesen volt 28000 km. Ebből én tettem bele 5000-et 3 hónap alatt.
süti beállítások módosítása