Tékozló Homár

Mégsincs ingyenes OKJ-oktatás

2013.10.15. 12:48 | jackyll | 75 komment

NMM tévesen gondolta, hogy első középfokú OKJ-s képesítése ingyen lesz. Az iskola elindulása után nem sokkal derült ki, hogy az adminisztrációs díjon felül a második félévtől már inkább 54000 forintot kellene fizetnie:

Tisztelt Oktatási Hivatal! Az ügy, amiben Önökhöz fordulok egy viszonylag széles csoportot érintő probléma és úgy gondolom az eset, ami megtörtént nem is feltétlenül egyedüli. Középfokú szakmát szeretnék szerezni, pontosabban OKJ-s végzettséget, ilyen képesítésből ez lenne számomra az első, tehát elviekben az állam támogatja ennek megszerzését, tandíj alól mentesülnöm kellene. Több iskola kínálatát is átnéztem, akik esti tagozaton is biztosítják az általam választott szakot, mivel koromból kifolyólag (24) nem vagyok már jogosult ingyenes, középfokú képzést igénybe venni nappali tagozaton. Szomorúan nyugtáztam, hogy olyan iskola, amely valóban biztosít ingyenes képzést nincsen. Illetőleg volt egy, ami ingyenesnek hirdette magát, ez az Atalanta Üzleti Szakközépiskola volt. Mivel nem engedhetem meg magamnak, annak ellenére sem hogy dolgozom a félévente 50-100 ezer forint közötti tandíjakat, így a fent említett iskolát választottam.

Idén augusztusban felhívtak az intézményből időpont egyeztetésre a beiratkozáshoz és ekkor derült ki számomra, hogy 7.500,- Ft-os adminisztrációs díjat kell fizetnem félévente, ami alapvetően nem lenne probléma, ha erről a jelentkezni kívánókat tájékoztatnák, akár a honlapjukon, akkor az online jelentkezés visszaigazolójában. Mindenesetre ezt a költséget kifizettem, mivel tisztában vagyok vele, hogy az állami támogatás nem feltétlenül fedez minden költséget, ami felmerül és nem is találtam soknak egy félévre vetítve.

A második furcsaság a tanulmányi szerződés volt, melynek egyik pontjában kikötötte az iskola, hogy ezen szerződést egyoldalúan bármikor módosíthatja és bár nem szívesen járultam hozzá ehhez, mivel túl sok választásom nem volt így aláírtam.

A harmadik csepp a pohárban és ez már sokk volt, hogy az iskola arról tájékoztatta a tanulóik, hogy a 2013/2014 tanév második félévétől kénytelen működtetési hozzájárulást kérni a diákoktól 9 000,- / hó összegben, ami egy félévre vetítve 54 000,- Ft-ot jelent ez közel 600%-os emelést takar, egy elméletileg ingyenes képzés során, amit az állam támogat. Félév közben vagyunk, más iskolába beiratkozni már nem lehet, esetleg átjelentkezni, de az is csak akkor, ha lesz lemorzsolódás és persze akkor, ha a jelenlegi tantárgyaim megfelelnek az újiskola tantárgyainak. Tehát tulajdonképpen patthelyzetbe kerültek az iskola hallgatói. Reménykedhetnek, hogy jövő év februárjában egy másik intézmény, amely kedvezőbb díjakkal rendelkezik, átveszi az őket, vagy halasztanak egy évet és jövő szeptemberben újra kezdik a képzést, ez sokaknak már nem feltétlenül férne bele, illetve az utolsó lehetőség és gondolom ebben bízik az intézmény is:  maradnak itt és kifizetik a még a piaci viszonyokhoz képest is magas tandíjat.

Nem csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy konkrétan ez az iskola milyen eljárást alkalmaz, hanem több olyan dologra is, amit ezalatt a pár hónap alatt az OKJ képzéseknél tapasztaltam. Az első az, hogy bár az első ilyen szakképzés megszerzése ingyenes lenne mégis nagyon kevés vagy nincs is olyan képzési intézmény, ami ezt biztosítja. Tandíjat természetesen nem szednek, mert nem szedhetnek, viszont mindenféle hozzájárulás jogcímén több tízezer forintot szednek be a diákoktól.

Én és sok más csoport- illetve iskolatársam nem azért választottuk az OKJ képzést, főleg esti tagozaton, sokszor munka és család mellett, mert unalmunkba nem tudunk mit kezdeni, és mert nem tudjuk mire költeni a pénzünket. A szükség viszi rá az embert, vagy azért hogy újra el tudjon helyezkedni a munkaerőpiacon (esetleg kirúgás vagy akár szülés után) vagy azért hogy képezze magát, hogy ne maradjon örök életére titkárnő vagy recepciós, vagy éppen pizza futár. Szerintem ezek a tettek becsülendők, példamutatók és támogatni kellene az ilyen törekvéseket nem pedig ellehetetleníteni, úgy mint ahogyan jelenleg folyik.

Ha pedig véletlenül találni is lehetne egy iskolát, ahol maga a tandíj még elfogadható mértékű, akkor abban szinte biztos lehet, hogy a vizsgadíjon bőségesen bevasalják rajta a különbözetet, hiszen szintén iskolától függ, hogy a képzés végén a vizsga 50.000,- Ft vagy 90.000,- Ft vagy még ennél is több. Holott elviekben ez egy központi vizsga kellene, hogy legyen, központosított díjakkal.

Jelenleg Magyarországon az első középfokú szakma megszerzését az Állam támogatja a képzés költségeit átvállalja. Esetleg én lennék félretájékoztatva és ez már megszűnt? Ha továbbra is így van, akkor nekem mégis miért kell az összes ilyen képzést biztosító intézménynél több tíz sokszor százezer forintokat kifizetnem, hogy megszerezzem a szakmát, amit szeretnék? Lehet mondani, hogy a képzés hozzájárulás, a működtetési hozzájárulás, az adminisztrációs díj nem tandíj, de véleményem szerint azt amikor fizetni kell azért, hogy egy képzésre járjak, azt bizony tandíjnak hívják és már nem kapom meg az Állam által ígért ingyenes felkészítést a vizsgára.

Mint levelem elején írtam, nem csak az Atalanta folytat ilyen jellegű megtévesztéseket és költségáthárításokat, hanem szinte az összes képzési intézmény. Ma Magyarországon az ingyenesnek mondott képzések sem ingyenesek, az emberek ellehetetlenítése folyok mindenféle módon, gátolva őket a fejlődésben, a jobbra és többre törekvésbe. Én most pont egy ilyen verzióba futottam bele.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.15. 12:53:59

"ezen szerződést egyoldalúan bármikor módosíthatja"

Ha ezt aláírod, egy üres A4-es papírt is aláírhacc. Majd szépen beleírják, hogy havi egymilla a képzés költsége, nemfizetésre 50% a kamat, és halálodig fizetheted.

Szarazkoro 2013.10.15. 12:55:52

Feneketlen tekno. Tessek kulfoldon tanulni.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.15. 12:57:36

"ingyenes képzést ... választottam" & "7.500,- Ft-os adminisztrációs díjat ... ha erről a jelentkezni kívánókat tájékoztatnák"

Ha tájékoztatnák, akkor nem ezt választanák.

Patkányság az egész.

2013.10.15. 13:00:49

Azért van,mert nincs igazából szükség rád(se)!
Tessék elmenni közmunkásnak,az a mai munkaügyi statisztikák alfája és omegája.
Ennyi pénzből tanuld meg a sógorok nyelvét-nemsokára indul a síszezon Tirolban!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.10.15. 13:05:42

Azon lepődnék meg, ha valami szolgáltató nem simliskedne.
Undorító.
A kolleganőm a lányát alapítványi iskolába íratta, és azt mondta, hoyg nem kell fizetnie semmit.
Most már nem azt mondja.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.10.15. 13:05:56

viszont egy bankjeggyel is kifizetheti az egészet.

Országúti Ninja 2013.10.15. 13:05:59

@dr. phil. Sün‼ ツ: ha elolvasod, meglesz a napi egy könyv kvótád :D

AtiSnatch 2013.10.15. 13:19:37

ennyi betű nincs is!!!4öt!

AtiSnatch 2013.10.15. 13:21:01

@dr. phil. Sün‼ ツ: csóró vagy, dögölj éhen tömören :) :(

Manyecska 2013.10.15. 13:26:02

"ne maradjon örök életére titkárnő ":D mér OKJ-n lehet orvos vagy bőcsész diplomád vazze??:O legyél te is szülésznő járhatol reggel hatra. Vagy este hatra:D

Seggturkász Agyturkász 2013.10.15. 13:28:52

"54 000,- Ft-ot jelent ez közel 600%-os emelést takar, egy elméletileg ingyenes képzés során"

na de ha ingyenes és felemelik 54000 jó magyar forintra(JMF), akkor hogy a gecibe jön ki a 600%?

Manyecska 2013.10.15. 13:29:34

@Manyecska: kisvizit előtt az összes ápolt /:P/ felkeltése, vérnyomás-és lázmérés, anyázások bezsebelése..:P:P

AtiSnatch 2013.10.15. 13:33:18

@Seggturkász Agyturkász: unortodoxiában ezen fenn akadni? :)

Seggturkász Agyturkász 2013.10.15. 13:38:31

@AtiSnatch: végülis 600%-al jobban teljesítünk, így már érthető!

AtiSnatch 2013.10.15. 13:40:57

@Seggturkász Agyturkász: ha negatív fizetést kapunk, az is fizetés :)

Hartmy 2013.10.15. 13:41:57

Szerződni csak lassan csak szépen, ahogy a csiga megy a stégen, behúzott szemekkel, ügyvéd társaságában. Ne írj alá olyat, hogy egyoldalúan módosíthatnak szerződést és akkor nem módosítanak.

mayacska 2013.10.15. 13:54:59

Kedves Posztoló!
Szakképzésben oktatóként ajánlom szíves figyelmedbe a Köznevelési, Szakképzési és OKJ törvény változását, melyek 2013. szeptember 1-jén léptek életbe. Ezeknek megfelelően - ahogy a poszt elejében is írtad - első szakma van csak ingyen, csak nappali rendszerben, csak 22 év alatt. Nem is értem mire a felháborodás, hiszen ez azt jelenti, hogy az intézmény NEM KAP normatívát utánad, ergó a tanár bérét, rezsi és egyéb működtetési költségeket a képzésben részt vevőknek kell megfizetni. Az pedig, hogy ebben a tanévben viszonylag költségmentesen megúsztad a dolgot annak köszönhető, hogy az iskolának volt annyi esze, hogy még augusztus végén elindult a képzés (így a régi jogszabály érvényes rá ebben a tanévben).
Nyugodtan keresgélj másik képző intézményt, de ingyenes képzést nem fogsz találni. Ezért pedig egyik oktatási intézmény sem hibáztatható. Hidd el, nekik sem érdekük, hogy kevesebb tanulójuk legyen, hiszen ők is kevesebb pénzt fognak kapni.
Amúgy meg csak szólok: titkárnőnek lenni is egy szakma, jobb helyeken képesítés nélkül nem is foglalkoztatnak. Sőt, felsővezetésben még diploma is kell hozzá...

AtiSnatch 2013.10.15. 13:57:35

@mayacska: te a manyecska rokonja vagy? :)

Ádám 2013.10.15. 14:06:21

INGYEN NINCSEN SEMMI!!!

Manyecska 2013.10.15. 14:09:44

@AtiSnatch: :)))) jól mondja, lyártam titkárnőképzőbe is kőkemény feltételek voltak /többek közt etikettből:D:P../ alap volt pl. a gimiérettségi, ráadásul pechetekre azóta írok tíz ujjal:P

Manyecska 2013.10.15. 14:18:25

Poszternek járna szerintem a pályakezdők munkanélküli segélye.../van még??/, amennyiben papírja van róla hogy ESTI iskolában tanul, régen legalábbis így volt!:)

Faus to 2013.10.15. 14:23:56

Az nem derül ki, hogy milyen képzésre jelentkezett a posztoló? Mert szerintem az is fontos. Mondjuk a 4. kommentelő rátapintott a lényegre.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.15. 14:28:18

@vén szivar: Csak neked, csak most egy tibicsoki:

._._._._._._._._._._.
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

helianthus 2013.10.15. 14:29:10

@Manyecska: azt már az én időmben megszüntették. Az én időm tegnap volt. :)

Ádám 2013.10.15. 14:30:41

@atpijkamo: Kösz!De a nejem PALACSINTÁVAL VÁRT! Már ötöt ettem....

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2013.10.15. 14:36:58

@Manyecska:
Körömreszelés óra is vót?
Meg kávéfőző vizsga?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.10.15. 14:39:10

@atpijkamo: ez egy bittérkééép, hazugság, mivel bizonyítod, hogy Tibli csokli?
@Manyecska: te olyan vicces vagy.:)

AtiSnatch 2013.10.15. 14:41:52

@dr. phil. Sün‼ ツ: a kávéfőző tananyagból most tarthatna egy kis bemutatót :D

Manyecska 2013.10.15. 14:45:38

@AtiSnatch: bemutatni csak a vendég távozása után!@dr. phil. Sün‼ ツ: lakkozás.., mondták húzzunk el a kozmetikába az tetszett!!!:DD

neet 2013.10.15. 14:46:02

Értem én, h átverték, ezt ígérték, azt kapott, de most őszintén, 24 évesen nem kéne már saját lábra állni? Havi 10-15 ezer fáj tandíjra, de ájfón az van, ugye? Bocs, ha ismeretlenül fikázok, de a többség sajnos ilyen. Lehet, hogy a poszter nem, és lélegeztetőgépre kell a fizu, de a többség igen. "Veszek kenyeret, meg ájfónt."
Ahogy szivar is célzott rá, nincs ingyen ebéd.

Annyira jó, h valaki végigpöcsöli a diákéveit (nem a posztoló!!!! ő biztos végig tanult), és nem jut semmire a 3as érettségivel/nélkül. Azt 20onévesen eszébe jut, h bazze, ennyiből nem élek meg, kéne még papír, de nem adják azt csak úgy, fúj.

Ismerek jópár okj-s munkanélkülit, a szart is fizetik helyette, ingyen tanul/vizsgázik/utazik, minimálbért is kap, stb, és pofázik, h ez szar és kevés.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.10.15. 14:54:24

" nem engedhetem meg magamnak, annak ellenére sem hogy dolgozom a félévente 50-100 ezer forint közötti tandíjakat"
Ezért nem engedheted meg ;) Ha nem dolgoznál, tuti lenne rá :D

A postoló helyesírása amúgy egész jó, meg is lepődtem.

Illetve az átverős-lehúzók OKJ-s képződmények szarjanak sünt.

Manyecska 2013.10.15. 14:54:25

@AtiSnatch: bibi, a exem is úgy ismertem meg hogy csak a hangját hallottam és nagggyon megteccett a stílusa, nagyfőnök volt.., azt "véletlen" engem vett fel titkárnőnek később..na neki főztem pár kávét otthon:DD sza nem olyan x.r munka..:D

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.10.15. 14:55:39

@neet: Azért nem olyan nagy baj, az ha valakinek huszonéves korára jut eszébe, hoyg ő akar valaki lenni. AZ a fő, hoyg eszébe jut.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.10.15. 14:57:13

@neet: Ebben amúgy valahol igazad van. Mondjuk ájfón lehet, hogy eddigi spórból lett, mert szeretett volna - dolgozik, megkeresi rá.
Igazából azokon tudok röhögni, akik minimálbér, a számláit nem tudja fizetni, de 60 ropis telefon.

Manyecska 2013.10.15. 14:59:07

@Manyecska: ja, a fogorvosnál taliztunk, ill. ő bent csevegett a dokinővel /talpig férfi!:P/ aztán kijött és ő meg rajtam milyen jó lesz nekem:D szóval nemtudtam kiféle miféle de keféle?:P parrdon. ON.

neet 2013.10.15. 14:59:37

@batgirl: az jó, persze, 60 évesen se késő tanulni, csak akkor már nem apu/anyu/állambácsi pénzén, érted.

Manyecska 2013.10.15. 15:00:29

@Manyecska: már nem rajtam vót hanem röhögött:P @Kellemes Zérókomponista: igen rohattviccesre sikerült :D

Manyecska 2013.10.15. 15:03:20

@neet: az igazi baj az hogy ez a xar OKJ-s poszt lesz itt holnapig:( :D

neet 2013.10.15. 15:04:37

@ColT: pontosan. És leginkább azok sírnak, h ez-az drága, akiknek bőven többször több pénzük van, mint annak, aki kussban, fogakat összeszorítva megoldja.

Azért ezt a nagyik jól elhallgatták, hogy hogy kell spórolni. Hogy pl nem hitelre veszek ájfónt, hanem összerakom a zsét, és megveszem, amikor összegyűlt.
De azért még ismerek pár olyat, aki elmegy dolgozni ide-oda-amoda, és amikor összeállt a lóvé, pl beiratkozik egy suliba. Így is lehet, csak ebből nem lesz soha homérposzt.

neet 2013.10.15. 15:05:52

@Manyecska: most menjek le a tescoba gyorsan, hogy legyen új cikk?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.10.15. 15:09:06

@neet: A postoló is csak azért írt, mert ingyenesnek hirdette az Atalanta a képzést, és nem az. Ez gáz.
Hogy nincs ingyenes? Akkor nincs. Akkor gondolom spórol. De ha azt mondják, ingyenes, akkor miért nem az.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.10.15. 15:11:58

@neet: Értem, hogy mit szeretnél mondani, de..
Van olyan fiú ismerősöm, aki 33 éves korára ment egyetemre. A szülei nem tudták anno akkor finanszírozni a tanulást, pontszám alapján meg esélye sem lett volna államilag finanszírozottra. Most viszont tanult, mint a güzü, és sikerült felvételizni, és az ingyenesre. Mért kellene elítélni őt ezért? Pont ellenkezőleg gondolom. Ilyenre nem kellene sajnálni adó forintjainkat, inkább ide, mint a 8-dik focipályára.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2013.10.15. 15:14:03

@Manyecska:
A dokinővel, aki talpig férfi?
Aztán rád mászott?
Hasztamannyana!444

kakukk11 2013.10.15. 15:17:25

ingyen nincs semmi, maximum más fizeti a számlát helyetted, nem te.

neet 2013.10.15. 15:28:21

@kakukk11: +1
@batgirl: meggyőztél, nem sajnálom. De ha nincs erre, oldja meg enélkül. Keményen, mint a bakaszar. :)

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.15. 15:30:09

@Kellemes Zérókomponista: "bittérkééép"

Savanyú a szőlő. Eccer jó leszel, talán te is kapsz.

szamaritánus 2013.10.15. 15:47:55

szerintem a nullának a 600%-a is nulla.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.15. 15:52:28

@szamaritánus: A nulla olyan kicsi szám, hogy nem is lehet rá százalékot számolni.

Nemszereteknicknevengondolkodni 2013.10.15. 15:58:54

Elsőzbi akartam fentebb, de nem tudom, ezért ide írom.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.15. 16:05:42

A stadiontól öt kilométerre történt a robbanás, a helyszínen mezeket és kézigránátokat is találtak.

"Szomáli nemzetiségűek voltak, és azt tervezték, hogy a szurkolók közt elvegyülve öngyilkos támadást követnek el a stadion vagy más olyan helyszín ellen, ahol nagy tömeg verődik össze a meccset megnézni"

www.origo.hu/sport/20131015-egy-afrikai-vebeselejtezon-akartak-robbantani-de-csak-magukat-tudtak-megolni.html

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.10.15. 16:08:42

... és amikor odaérsz, Abdullah, megnyomod ezt itt...

Ez volt a főpróba. Élesben majd megmutatják!

Manyecska 2013.10.15. 16:43:39

@dr. phil. Sün‼ ツ: dehogy, a szomszédja volt amúgy:)..megkérdezte komolyan gondolja-e amit csinál tényleg:D:D..mondjuk pár év alatt taccsratett engem is:P

Xezs 2013.10.15. 19:44:58

ez már sokk

anyám...

Bluemotion 2013.10.15. 21:13:19

24 évesen már dolgozni kell nem tanulni. Én már 6 évesen a lovakat hajtottam...

Xezs 2013.10.15. 21:19:58

@Bluemotion: Ami valljuk be, nem egy normális gyerekkor.

harley11 2013.10.15. 22:04:43

Néhány kommentelő is elmehetne egy "ingyenes" képzésre, a hozzászólásuk alapján...

Atörökk 2013.10.15. 22:22:11

Kurva sok pénzbe kerül hülyének maradni, ez van.

Ádám 2013.10.16. 07:49:54

@Bluemotion: Én a csajokat!

Na mesélj! S később (10év múlva) már vittél magaddal sámlit!?! :)

lengyilány 2013.10.16. 08:33:57

@mayacska: Mindezzel csupán az a probléma, hogy annak ellenére állította az intézmény, hogy díjmentes lesz a képzés, hogy tudták már a nyár közepén a változásokat. Egészen augusztus végéig úgy szerepelt az oldalon a képzés, hogy most utoljára a régi feltételekkel, tandíjmentesen indul. De egyébként a képzés már csak szept. 1-jével kezdődött el.

Majd másfél hónap után, a gyanúsan direkt a helyzetre írt szerződésrész értelmében gyorsan módosítottak.

Számomra, érintettként ez a felháborító. A szándékos félrevezetés.
Illetve, hogy még a vonatkozó jogszabályrészt sem voltak elég korrektek odaírni az értesítésbe, hanem csak elkenték a dolgot. Tehát még mindig nem tudom a jogállásom.

Egyébként nem lenne problémám azzal, hogy fizetni kell, ha ezt nem ilyen sunyi, alattomos módon vezették volna be, rákenve mindent a jogszabályi változásokra. Illetve, mivel még mindig nem tudom, melyik az érintett jogszabálypont, hiszen erről sem voltak szívesek tájékoztatni. Persze nagylány vagyok, meg fogom keresni, és igen, tudom, hogy a tv. nem ismerete nem mentesít semmi alól. Ugyanakkor ettől függetlenül fogyasztói szempontból rohadtul átvertek. És igen sok embert húzott csőbe az érintett intézmény. Ráadásul szerintem ez a gazdasági verseny szabályait is sérti, hiszen a többi intézmény korrekten kiírta az árakat már a képzések meghirdetésénél, míg az Atalanta (rosszhiszemű vagyok...) egyértelműen arra apellált, hogy aki már benn van, úgyis nagyobbrészt fizetni fog...

No, de az államilag finanszírozott keretekről szóló tv-részt tényleg szívesen venném, ha megosztanád, kedves @mayacska. Már ha te láttad.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2013.10.16. 09:35:08

Magyarországon ez az egész képzési rendszer úgy rossz, ahogy van, az ég világon semmire nem jó, az egészet be kellene szántani és nem játszani tovább a kutyakomédiát.

Két példa: mivel jelenleg magam is állást keresek gondoltam amíg itthon ülök nézek valami tanfolyamot magamnak. Találtam is egy megfelelőt és felhívtam a munkaügyi központot, h esetleg van-e mód valamifajta támogatás igénylésére ill. ha az nem is, legalább a suliba járás költségét térítik-e vmilyen formában. A válasz: természetesen nem, sem ezt, sem azt. Az ok: ez a képzés az államnak túl drága lenne (kb. 3000 ft -os óradíjról beszélünk, nem tudom ez hol drága, amikor pld. egy jó magán angoltanár ennyiért a telefont sem veszi fel) az utazást meg azért nem támogatják, mert az csak akkor jöhetne szóba, ha magát a tanfolyamot is támogatnák, azaz ez csak 2in1 érhető el. Szuper!

Tehát ha vki tanulni és képezni akarja magát az nem pálya az államnak, államilag szervezett tanfolyam pedig megmondták nekem, h nincs. Én speciel már támogatást sem kapok rég, azaz pénzt nem kapok, a továbblépésem nem támogatják, statisztikailag nem létezek, minden ok, mehetek a levesbe.

A másik pld.: Haverom elment OKJ-s tanfolyamra. 300 ezer HUF a képzés, támogatást ő sem kap (fizesse saját zsebből az utazást és a képzést is) plusz (ez a legjobb) keressen magának gyakorlati helyet, vagy megpróbál a suli keresni, de az lehet, h a világ végén lesz, ami megint nem jöhet szóba, hisz oda el is kellene menni ami plusz idő és pénz.
Hát ennyit erről. Adnak is meg nem is, ill. hivatalok garmadáját tartjuk fenn azért, h érdemben ne segítsenek a helyett, h hagynánk, h tanuljon és fejlődjön aki akar és kiléphessen a munka világába. Nyilván ez így nagyon jó valakinek.

Ingi 2013.10.16. 10:04:18

Ez a 2013-as új törvény baromság. Már évekkel ezelőtt (2009,'10,'11), 22 éves kor alatt, nappalin is ugyanez volt, annyi volt ingyenes, hogy a vizsgadíjat kifizették a legvégén (ugye az első szakmáét)...de addig ugyanígy ment félévente az "alapítványi hozzájárulás" meg mindenféle adminisztratív ktg-ek, tankönyvek, stb. Tényleg semmi nincs ingyen :)

Lady Ann 2013.10.16. 10:10:29

Bakkker, a párom idén kezdett el egy ilyen ingyenes OKJ-s képzést, eddig csak a regisztrációs díjról volt szó... Sajnos rettenetesen naiv, szóval lehet, hogy virágnyelven már megemlítették, hogy a következő félévben fizetni kell, csak nem vette a lapot?! :(
Nagy igazság, hogy ingyen semmi sincs, csak el kell olvasni az apróbetűs részt :(

mayacska 2013.10.16. 10:51:09

@lengyilány:
eduline.hu/felnottkepzes/2013/3/13/OKJ_kerdezz_felelek_S2PQ34 itt egész jól megfogalmazzák a változások lényegét, sajna azért annyira nem vagyok penge, hogy konkrétan meghivatkozzak törvényi részeket, de a köznevelési, vagy szakképzési, vagy felnőttképzési törvényben szerepel, tudom, mert én is ilyen közegben dolgozom, de azért oktatási szakértő nem vagyok. :)
Igazad van, tényleg elég sunyi az egész ügy. Jól ismerem egyébként az intézményt, a leírt módszer teljesen jellemző rájuk. Törvényi részekre pedig azért nem hivatkoztak, mert egész egyszerűen az ügyintézőknek fogalmuk sincs róla (ami már önmagában felháborító). És hidd el, hogy azért tudják ezt a szemétséget megcsinálni, mert majdnem minden képzőnél így működnek a dolgok... :(
Összességében mégis úgy látom, hogy nincs más lehetőségetek, mint "lenyelni a békát", és annak örülni, hogy legalább az első évet megúsztátok viszonylag kisebb költséggel. Amúgy meg panaszkodjatok (sokan, sokszor, és ne csak az oktatásszervezőtöknek, hanem közös e-mail címre is, amit a vezetőség is lát), hátha hosszú távon legalább annyit elérhetnétek, hogy csökkenjen az a bizonyos összeg.

lengyilány 2013.10.16. 11:20:30

@mayacska: Aham. Viszont ebben a cikkben épp azt mondják, hogy az estis/levelezős egyszeri államilag finanszírozott lehetőség marad. Ezt én is megtaláltam. Ill. még a 2013-as LXXVII-es tv. vonatkozik a felnőttképzésre, amit idén nyáron fogadtak el. Abban viszont nem találtam meg ezt az érintett kérdést. Bár ugye ez egy tök új tv., szóval nem tudom, hogy mi volt előtte...

PannonBoy 2013.10.25. 15:25:30

Welcome to the real world. :)
süti beállítások módosítása