Tékozló Homár

10% helyett 41,5%kal drágább az Elmű Zöld Tarifája

2014.01.31. 10:06 | jackyll | komment

Naiv ügyfélnek még régebben sikerült regisztrálnia magát az Elműnél, most azonban rémülten vette észre, hogy az átlagosan 10%-kal drágább "zöld áram" miatt valójában majdnem másfélszer annyit fizet, mint a szomszédai:

A szégyenteljes Díjnet-mizéria kapcsán kicsit közelebbről ránéztem a számláimra. A weboldalukról idézek:

Többe kerül-e a Zöld Tarifával vételezett áram a lakosságinál? Igen, de csak minimálisan, a hatóságilag szabott lakossági villamosenergia-árnál átlagosan kb. 10%-kal kerül többe a Zöld Tarifa. Ennek oka, hogy... (stb)

Ehhez képest jelenleg a Zöld Tarifa díja bruttó 54,39 Ft/kWh, míg a lakossági kedvezményes áramár 38,44 Ft/kWh. Ez kb. 41,5%-os különbség! Úgy vélem, ez a fogyasztók súlyos megtévesztése az Önök részéről.

Kérem, azonnal tájékoztassanak a visszaváltás módjáról (mert arról egy szót sem találok a weboldalon). Esetleg a „Versenypiaci ajánlatkérés” menüpontban kérjek nem-versenypiaci ajánlatot?

Kommandósnak hallucinálják magukat a közterületesek

2014.01.30. 16:12 | jackyll | komment

A legfrissebb utasleteperős videofelvétel kapcsán naiv ügyfél azt állítja, hogy az ellenőrök megakadályozták, hogy jegyet lyukasszon a buszon. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szerint viszont az utas próbált bliccelni, bár volt jegye, ezért volt szükség, hogy már a buszon lefogják, aztán pedig a Ferenciek terén egymásra halmozódjanak a földön. A közterületrendészek szerint a konfliktus alapja, hogy:

nagyjából 20 másodperc elteltével kezdett el a zsebében kotorászni, majd menetjegyet vett elő, az ellenőrrel nem állt szóba, odarohant  az első ajtónál lévő mechanikus  jegykezelő készülékhez. Az ellenőr felszólítására nem adta át a jegyet, aki ezután a közterület-felügyelőket  intézkedésre kérte fel.

Ezzel szemben naiv ügyfél szerint esélye sem volt lyukasztani:

amikor felszálltam a buszra a Rudas fürdőnél egyből odajött hozzám az ellenőr, hogy jegyeket bérleteket, én meg amúgy is épp a tárcámért nyúltam, hogy lyukasszak, de azt már nem engedte, hogy lekezeljem a jegyem. Erre mondom neki, hogy én nagyon szeretnék fizetni az utazásért, de ha nem engedi, akkor sajnos nem fogok tudni. Erre az egyik ellenőr megszólal, hogy “innentől a tiétek”. Mint kiderült, ez a közterületeseknek szólt.

Aztán jött az intézkedés:

Olvasson tovább!

Két hét után lenyúlja a jóváírást a Bónusz Brigád

2014.01.30. 13:29 | jackyll | komment

András tavaly nem fogta fel, hogy sikertelen vásárlása után mindössze 2 hete van, a Bónusz Brigádnál hagyott pénzét újra elkölteni. 2 hét után ugyanis az összes a Brigádra száll, amit meg is írtak neki akkor emailben:

Az alábbi esettel kapcsolatban úgy érezem és persze mindenki más is, akiket eddig megkérdeztem, hogy jogtalanul jártak el. Ezért szeretném az alábbi kis történetet megírni Önöknek. 2014.01.27-én kupon vásárlásakor (Bónusz brigádtól) szembesültem azzal, hogy a korábban történt jóváírást a bónusz brigádos egyenlegemen (2790 Ft) figyelmeztetés nélkül elvette a Bónusz brigád.

Olvasson tovább!

Az Elmű kilőtte a Díjneteseket, de náluk meg nem lehet regisztrálni

2014.01.30. 11:53 | jackyll | komment

Folytadódik a kényszerregisztráció az Elműnél, miután fondorlatosan kinyírták a közvetett távszámlázást a Díjnetnél:

Sajnálattal kell arról tájékoztatnunk, hogy korábbi e-mailünkben leírt kiegészítő szolgáltatásunk, melynek keretében az ELMŰ-ÉMÁSZ számlák további Díjnetes kezelését tettük lehetővé, működésképtelenné vált. A szolgáltatás meghiúsulásának oka, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ honlapján váratlanul megszüntették az elektronikus számlák e-mailben történő küldésének funkcióját.

Azaz csak folytatódna, mert az Elműnél természetesen az emberek egy részének nem sikerül regisztrálni, annak ellenére, hogy elvileg már minden böngészővel működik az oldaluk. Akinek sikerült regisztrálnia, se járt sokkal jobban. László például kapott egy részszámlát, amit 5 napon belül kellene befizetnie. Írt az ügyfélszolgálatnak, akik visszaküldtek egy sablonlevelet, ennyire lehetnek képben:

Olvasson tovább!

Felhasználhatatlan kupon a zalakarosi Liget Hotel romszállóban

2014.01.30. 10:22 | jackyll | komment

Bea is belefutott a Mona Hotel romszállodás kuponjaiba, nyilván azóta sem kapta vissza a pénzét.

2013. Márciusban vettem a szállodakuponok oldalon egy hosszú hétvégés kupont a Zalakaros Liget hotelbe, amelyet 2013.dec.20.ig kellett felhasználnom. A tavalyi évben kergettem a hotelt, lefoglalták a szállást, majd folyamatosan az út előtt 1 héttel lemondták a foglalást hogy a hotel nem tud fogadni, és válasszak alternatív szállodáik közül, pl. Monahotel siófok, ahol szintén nem tudtak fogadni.

Olvasson tovább!

Svájcban kitart egy hónapig 150 MB mobilnet, Dominóval két napig

2014.01.29. 16:15 | jackyll | komment

Pippa nem érti, hogy nagyjából azonos mobilnethaszálnat mellett hogyan merülhetett le másfél nap alatt 

Svájcban élek, prepaid mobilom van, a legegyszerűbb kb. Jó áron lehet vele magyar vezétékest hívni, az otthoni rokonok miatt ez volt a nyerő. Kértem hozzá mobilnetet, havi 150 MB eddig 6 frank volt, nemrég 5 lett. (500 MB esetén 12 helyett már csak 10 lenne). A 150MB simán elég egy hónapig, pedig néha a telefonom, mint gyenge láncszem miatt itthon is a mobilnet aktív a wifi helyett, és amúgy is használom bőven.

December, ünnepek, Magyarország. Ügyintézések, Domino mobilnet igénylése a hivatali nyitvatartások kiderítésére, elkerülni a lyukra futást. 100 MB ha jól emlékszem egy ezres volt. Alig használat mellett (pár google keresés, néha index és hvg app olvasás), másfél nap múlva jött a "lassítós" SMS.

Olvasson tovább!

A Samsung mosógép titka

2014.01.29. 15:50 | jackyll | komment

Lionking keményen harcolt, hogy kiderítse, mit jelent a típusszám utáni /LE, de a Samsung márkaboltjában csak kiröhögték:

A mosógépünk a 10 évéhez közelít, így azt találtuk ki, hogy épp ideje egy másik után nézni, nem várva meg a végső lélekkilehelést. Mosógépes ismerős kifaggatása után a Samsung gyártásúak után kezdtem élénk érdeklődésbe. A magyar hivatalos honlapon találtam is 13 félét, az áruházakban meg még továbbiakat. Szép lassan sikerült a típusszámban felsorolt betűk és számok kombinációját is megfejteni, hogy mi mit jelent (pl az első szám ha 6 akkor 6 kilót mos ha 7 akkor hetet és így tovább). De a legvégén volt egy /LE (véltem nem az elavult LóErő jele) amit nem tudtam érteni.

Olvasson tovább!

Legyen vége az Elmű-Díjnet cicaharcnak! (frissült)

2014.01.29. 15:07 | jackyll | komment

elmupara.jpgMiután az Elmű kilépett a Díjnet rendszeréből, a felhasználóknak regisztrálniuk kellene magukat az áramszolgáltatónál, hogy továbbra is neten fizethessék a számláikat. Ezt meghekkelte ugyan a Díjnet, és meg lehet(ett) őket bízni, hogy regisztráljanak az ügyfél nevében, de ezen teljesen kibukott az Elmű. Hiszen akkor például a Díjnetnek fogják küldeni a kikapcsolási értesítőt. Naiv ügyfél viszont ezen a hajhúzogatósdin akadt ki, meg azon, hogy az új regisztrációval is vannak bajok:

Tisztelt ELMÜ és Díjnet,

Érdeklődéssel és némi aggodalommal figyelem a hetek óta tartó huzavonát az ELMÜ elektronikus számlabemutatás körül.. Egy mai e-mail viszont túlment egy határon, ezért úgy döntöttem, megosztom Önökkel a kétségeimet és felteszem a kérdéseimet. Az e-mail tárgya: "Tájékoztatás a közvetített elektronikusszámla-bemutatás kockázatairól". Ez a bizonyos e-mail az alábbi feladótól érkezett:

elmu-emasz-masz@uzletihirlevel.hu a(z) smtp.ymlp46.net domainen keresztül

Itt kezdődik a problémám: az ELMÜ miért nem saját domain végződésű e-mail címről tartja a kapcsolatot, ahogy szokta? Mi az az uzletihirlevel.hu? Gyanús, hogy nem is Önök küldték ezt az e-mailt.. De feltételezve, hogy igen, illetve kihasználva ezt az anomáliát, leírom a gondolataimat és kérdéseimet ezzel az egésszel kapcsolatban.

A fő gondom az e-mail tartalmával, konkrétan ezzel a résszel van:

Olvasson tovább!

Akkor is kikapcsolja az áramot az ELMŰ, ha önhibájából nem szedi be a díját

2014.01.28. 15:40 | jackyll | komment

Dóráéknál az ELMŰ kikapcsolta az áramot, miután csoportos beszedéssel nem sikerült levenniük a novemberi összeget. Pedig még értesítést is kaptak a tartozásról, nem vették komolyan, mert volt pénz a számlájukon:

Nálunk tegnap (2014. január 27-én) kapcsolták ki az áramot, mert a novemberben esedékes számlát nem sikerült csoportos beszedéssel levenniük a számlánkról. (Ez korábban és utána is működött.) Tekintve, hogy a következő hónapokban ez sikeres volt, a 60 napos késedelmet soha nem érte el a tartozásunk, így nem volt jogos a kikapcsolás. (A novemberben esedékes számlát decemberben, a decemberben esedékes számlát januárban fizettük be és január 27-én egy havi villanyszámla hátralékunk volt, kevesebb mint 30 napja.)

Olvasson tovább!

Meteorzápor a postán

2014.01.28. 15:04 | jackyll | komment

Attila egy csomagot adott fel a gödöllői postán, ami közben betondarabokkal bombázták nehezítésként:

A következő eset a mai napon ( januar 24) délelőtt történt a gödöllői postán. Az eseményről rövid videót is csatolok. Belépve a várakozóba egy jómunkásember éppen a járólapokat szedte fel vehemensen egy véső és egy kalapács segítségével. Betondarabok röpködtek, a levegő porral telített. Az 5 perces tartózkodásom alatt kb 10-20 alkalommal talált el pár darabka, de ezzel nem voltam egyedül. A zajterhelés sem volt kis mértékű. Mondjuk jómunkásemberen sem volt védőszemüveg, de ez legyen az Ő dolga.

Olvasson tovább!
süti beállítások módosítása