Tékozló Homár

Érdemes Kínából rendelni? FRISSÜLT

2014.12.09. 14:55 | Homár Hilda | komment

logo-910.jpg

Nem tudom, mi okosat mondhatnánk szegény Ákosnak, aki végtelen türelemről tanúságot téve majd féléve küzd egy Kínából rendelt csomagért, ami visszament, miután némi üzemzavar állt be a Magyar Posta kiszállítja a megrendelőnek a csomagot résznél. A TinyDeal netes híre alapján elég megbízható webáruház, a panaszkezelés viszont úgy tűnik, nem az erősségük. Mért nem küldik ki még egyszer a csomagot? És mért 60% a jóváírás? Kérdés kérdés hátán.

Szia Homár,

megjártam egy kínai (hongkongi) webshoppal, tedd ki légyszi az Ünnepek előtt, hogy a döntésben, ki honnan vásárol, segítsen! Illetve természetesen abban is reménykedek, hogy kapok jótanácsot valakitől.

A TinyDeal webáruháztól többször rendeltem már, mindig időben, pontosan megérkezett a csomag, a termékek rendben voltak, kb azt kaptam amire számítottam. Nekibátorodtam, összeállítottam egy nagyobb csomagot (telefon pótakkumulátorral, fülhallgató, wifi repeater, 1-2 apróság), közel 90 000 Ft értékben. Július elején leadtam a rendelést.

Eltelt három hét, gondoltam most már megnézem a nyomkövetést, hol tart a csomag. A csomag a szokott két hét alatt megérkezett, szeretett Postánk meg már vissza is küldte a feladónak, mint kézbesíthetetlent, „nem kereste” megjegyzéssel. A postaládát rendszeresen és alaposan néztem, valószínűleg nem kaptam értesítést, de mivel rengeteg felesleges reklámot dobnak bele, bizony előfordulhatott hogy hozzáfogtam valamihez és ment a kukába. Szóval még július végén elhagyta az országot a csomag, vissza a feladónak.

Írtam a TinyDeal-nek, hogy ez meg az történt. Válaszoltak, hogy ne izguljak, van amikor két hónap is kell mire megérkezik a csomag. Visszaírtam hogy nem erről van szó, hanem hogy vissza lett küldve nekik. Na, most már megértették, és megnyugtattak hogy írnak a PostNL-nek, aki tőlük a hollandiai elosztóba postázza a dolgaikat: mihelyt megvan a csomag továbbítják nekem.

Hetente rákérdeztem, egy mondatos válaszokat kaptam,  várjak. Aztán azt is megírtam, hogy a nyomkövető oldalon nincs frissítés, úgy tűnik nem történik semmi (utolsó állapot: megérkezett Hollandiába). Megígérték, hogy megkérik a postát, frissítse.  Ezek a heti levélváltások mentek egy darabig, utána jeleztem, hogy ez így nem lesz jó. Azt mondták még 4 hét. Letelt, semmi. Megmondtam hogy kérem vissza a pénzt, vagy küldjék újra a csomagot, különben panaszt teszek a PayPalnál, a csomagot ugyanis így fizettem. És elnézést kérek a stílusért de azt kell mondjam bele se szartak. Ez gyanús volt, de aztán megértettem miért. Hamarosan ti is, már aki még nem tudja.

Na szóval írtam a PayPalnak, 12 PERC múlva vissza lett utasítva a panaszom: letelt a 45 nap, utána nem foglalkoznak panasszal. Ez az első tanulság. A TinyDeal azt mondja 2 hónapra vállalja a szállítást. PayPal 45 napig foglalkozik az üggyel ha gond van. Hát nem furi?

Vissza TinyDeal-hez. Megírtam, hogy fórumokon stb. keltem majd a jó hírüket ha nem kártalanítanak. Azt írták várjak. Hetente levélváltás, hasonló tartalommal. A levélre majdnem mindig más válaszol, gyakran fingjuk sincs a tényekről, újra el kell magyarázni és reménykedni, hogy hamar elolvassák és emlékeznek, lehetőleg ugyanaz és értik miről van szó.

Kérték, hogy menjek be a Magyar Postára, és kérjek igazolást, hogy NEM vettem át a csomagot. A nyomkövető oldalon, ami megmutatja mikor hol járt a csomag, világosnak látszik hogy ki lett küldve az országból, azaz nem vettem át. De elmentem a papírért és elküldtem, némi körítéssel. Kétszer visszaírtak, hogy kérjek olyan dokumentumot ami igazolja, hogy nem vettem át a csomagot. Ez is csak azt mutatja, hogy vagy hülyének tettetik magukat, vagy abszolut nem foglalkoznak a panaszokkal. Mindenki döntse el melyikre voksol. Persze elküldtem nekik újra. A harmadik alkalomtól nem kérték többet, hanem közölték, hogy jó akkor felveszik a kapcsolatot a PostNL-el. Eddig nem tették, hónapokig nem csináltak semmit.

November elején közölték, hogy 60%-ot visszakapok az egyenlegemre, mint bónusz-pont (ennek a terhére is lehet vásárolni). Leírtam nekik újra, hogy hónapok óta nem szállítottak, a csomag az övék, veszekedjenek a PostNL-el. És adjanak szépen ők is papírt, hogy nem kapták meg a csomagot. Na ezt aztán teljesen ignorálják, egyszerűen nem válaszolnak érdemben, mindig ugyanazt hajtogatják: 60% vagy várjak mert sokáig tart. 

A postNL-hez nem találtam mailcímet vagy formot ahol panaszt lehetne tenni.

Belenyugodtam, hogy nem kapom vissza a 100%-ot, kiválaszottam pár dolgot, valóban az eredeti csomag 70%-ának értékében, azaz túllépve a 60%-ot. Egyébként ha nem gyufát vesz az ember nehéz pont 54000 Ft-ért vásárolni. Most visszaírtak, hogy, csak 60%-ot térítenek vissza. Szóval hihetetlen.

Szerintetek rosszul látom, hogy nekik mint eladó, ezeket a szituációkat normálisan kellene kezelniük? Vagy örüljek hogy ilyen jófejek és a 60%-ot visszaadják? A TinyDeal-től rendelésnél mindenesetre érdemes észben tartani, hogy ha rendben megjön a csomag akkor oké, de ha bármi probléma van, egy arrogáns bandával lehet levelezni a világ túlsó felére, csekély eredménnyel.

Ha van jó ötletek mit tehetnék még, kérlek írjátok meg kommentbe!

Ja és ha én vagyok a fasz, akkor is elvártam volna hogy érdemben válaszoljanak a leveleimre, és tegyenek valamit az érdekemben. Mert szerintem a PostNL-nek még mindig nem írtak, és nem is fognak.

Üdv
Ákos

Megéri Kínából rendelni?
Igen, reklamálni itthon sem mindig egyszerű.
Nem, hiába olcsó, ha csak a baj van vele.
Csak olyan összegig, amit nem bánunk, ha bukunk.
Poll Maker

UPDATE 12.11. 14:11

Fejlemények.

Szia Homár, köszönöm hogy kitetted az írásomat! Hétfőn megtettem a panaszt a bankomnál (OTP), a mai napon visszakaptam a pénzt, jóváírták a számlámon. 60 nap a panaszkezelés, ez alatt fenntartják a jogot, hogy ha kiderülne további körülmény ami alapján az elszámoló bank elutasítja a panaszt, akkor beterhelik újra, de nagy valószínűséggel az ügy így lezárult Üdv Ákos

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.12.09. 15:00:52

"vissza lett utasítva a panaszom: letelt a 45 nap"

Mit kell ezen csodálkozni? Egyébként a bankkártyánál is 45 nap.

A kínaiak meg nem tudnak angolul. Meg nem is nagyon akarnak.

Nagyon sajnálom a posztolót!

eszenix 2014.12.09. 15:09:41

Tökre nem éri meg kínából rendelni. Mire megérkezik lehet még vámot és áfát is fizeni. Nem nagy üzlet.

borso 2014.12.09. 15:21:18

több érdekes rész is van ami nem tiszta. először is ha 90.000-ért vásároltál akkor az már vámköteles, és egyenesen a posta vámügynökséghet kerül. ők felveszik veled a kapcsolatot a megadott címen a vám és áfa fizetésével kapcsolatban + a paypalos utalás dokumentumát is el kell küldened. utána levámolják, megkérdezik, hogy előre vagy a postafutárnak fizeted a vámot áfát. ha így van jön a futár hozza a csomagot meg a fizetnivalót. tudom ment kanadából jött így nekem magánszemélyként autóalkatrész. szóval itt sántít a történet egy kicsit, hiszen 90.000-ért nem jön vám nélkül. mindent ezt most félretéve, ha nincs értesítés a csogról az ungarise posta meg visszaküldte nem igazolható módon akkor irány a rendőrségi feljelentés ismeretlen tettes ellen nagyobb értékre elkövetett csalás/lopás miatt, ergo a magyar posta fizethet kártérítést. van még kérdés? ha ebayezel és paypalozol tudni kell a 45 napról. 45 napon belül a paypal szinte szó nélkül visszaveszi az összeget ha kéred, de a 45 nap jogvesztő. olyan oldalról meg nem vásárolunk ahol 2 hónap a szállítás. nekem hong-kongból kínából bárhonnan 3-4 hét alatt megjön minden.

ember a holdon? 2014.12.09. 15:24:55

12 PERC - most ezt miért kellett nagy betűkkel? Baj, hogy ilyen hamar?
Nem volt nehéz eldönteni, régebben volt, mint 45 nap? igen -> elutasítva.
Szabályzatban szerepel, továbbá az is: "please be aware of this if you agree a delivery time of an item or performance of a service with the Payment Recipient that falls after the expiry of that period". Te ezt elfogadtad, tehát nem a paypal hibája.

Nem vetted át a csomagot:
két eset lehetséges:
A postai kézbesítő meg sem próbálta (elég valószinű, ismerve a magyar postát)
Te nem vetted észre az értesitőt.
Vagyis vagy Te hibáztál, vagy a posta.

Nos, a kis kinaiak meg ott, hogy nem segitőkészek, de tekintve, hogy ők elküldték a terméket ami nem biztos, hogy visszakerül hozzájuk, de fizetnék a 60%-át, az azért nem olyan rossz.

Tanulság:
Nézd át a postaládát.
Ekkora értéknél érdemes még néhány dollárt rászánni a DHL/TNT küldésre. Az a biztos.

Aureliano Buendía 2014.12.09. 15:30:20

kici kínai nem élteni ángol

Thule 2014.12.09. 15:39:55

PostNL telefonszám: +31 88 868 9266 , de angolul tudni kell jól és kérhetsz mailcímet, ha adnak.

A Magyar Posta pedig a címzettet SOSE kártéríti, ezt tessék megjegyezni. Mindig a feladó indíthat tudakozványt, a feladó követelhet kártérítést de csakis ajánlott küldemények esetében. Tehát ha a feladóhoz nem érkezik vissza a csomag, akkor alap esetben a TinyDeal a Hong Kong Post-nál fog reklamálni, akik utána eldöntik, hogy mi lesz. Abból a címzett pénzt értelemszerűen nem kap.

Ebben az esetben itt azonban más történt, ugyanis a csomag konténerben érkezik Hong Kongból Rotterdamba, ott kipakolják, kikeresik melyiknek ki a címzettje, felcímkézik és feladják a PostNL postáján.

A PostNL pedig annyiban felelős a cuccért, hogy el kell küldje Hollandiából Magyarországra. Slussz.

A konténeres szállításért nem felel, tehát ha a visszaküldött csomag Budapestről megérkezett Rotterdamba és átadásra került a TinyDeal konténercégének, akkor onnantól a TinyDeal sem tud a PostNL-en mit behajtani, fordulhat a konténeres céghez.

A mosónők korán halnak 2014.12.09. 15:43:39

Nekünk múltkor ami jött -volna- szállítmány nem érkezett meg mert elsüllyedt a hajó:))))..:O

anunumus daedpul 2014.12.09. 15:55:12

Posztoló nem hinném hogy bármikor is viszont látja majd azt az összeget

Joe911 2014.12.09. 16:02:09

@borso: Valszeg kisebb értéket írtak rá vagy "gift" , akkor nagy valószínűséggel nem került a vámra.

FDToth 2014.12.09. 16:19:05

egyébként előfordulhat olyan h hiába van 5 vagy 10 munkanapod átvenni a csomagot/levelet, a posta - mivel azt gondolja h nem jönnek érte - 1 nappal előbb már vissza a feladónak....

Aureliano Buendía 2014.12.09. 16:20:21

@Joe911: mindent átvilágítanak gift ide vagy oda. Szerinted a NAV nem ismeri a trükköt?

Darth Revan 2014.12.09. 16:25:56

A banknal indits egy chargeback-et. Nem tudom, hogy ilyenkor teritenek-e (hiszen nem kozvetlenul a merchantnal hasznaltad, hanem a paypalon keresztul), de egy probat meger

Freddy a Krüger 2014.12.09. 16:26:09

Úgy látszik, posztoló szereti az egzotikus dolgokat, és nem érte be itthoni, netán európai vadászattal.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.12.09. 16:32:58

@Darth Revan: Már túl van a 45 napon. (Egyébként nem biztos, hogy használt bankkártyát, de ez mindegy is.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.09. 16:33:06

Érdemes. Én 1-2 dologgal szívtam csak eddig, a több ezerből, amit onnan vettem. Mondjuk nagy összegű dolgokat tényleg nem érdemes, de ezt mindenki maga dönti el, hogy mennyi a határ.

Egyszer-egyszer becsúszik egy ilyen, mint a postolónak, ezt bele kell kalkulálni, inni rá egy páleszt, és csókolom.

Csimpi csumpi 2014.12.09. 16:42:51

Nem szeretem a tavaszi tekercet.

Csimpi csumpi 2014.12.09. 16:56:25

gondolom ujra nem tudja a poszt tolo megrendelni, majd amikor megerkezik atvenni, dobozt megfelelo kiloban (amennyi a csomag volt) megtolteni kaviccsal, majd lefenykepezni, hogy miutan a Paypalnek azt mondja keri vissza a penzt, mert termek helyett ko volt benne, tudjon fotot is mellekelni.

En ezt tennem, rohadjanak meg a sargak!

H.Sandor 2014.12.09. 17:12:04

Az biztos kedves "Csimpi Csumpi",hogy még kényszerből sem lennék a barátod vagy családtagod.
Nem-e vagy-e esetleg fideszes ???

PITTA 2014.12.09. 17:15:40

@Joe911: A ha van benne telefon, ami rögtön kiderül az átvilágításnál, már megy is a vámra... egyébként mivel majdnem minden free shipping, ezért érdemes mindent külön külön megrendelni, ha valami elvész, legalább a nagyja megérkezik...

MrZed001 2014.12.09. 17:30:14

Kapásból amikor eljön a 39. nap indítani kell PayPal-on Claim-et, beleírva, hogy csomag még nem érkezett meg, ettől még megérkezhet, de a 45 nap ezzel további nem is tudom mennyivel (talán 1-2 hónap ?) meghosszabbodik, hiszen van claim rá.

És ekkor ha letelt még az a 1-2 hónap, és semmi (vagy visszament, vagy bármi gond van), szépen aktivizálod a claim-en a refund-ot, és nem vesztettél semmit sem.
Ha meg megjött lezárod egy minden OK-val a claim-et, és mindenki happy.

Pofonegyszerű, nem ?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.12.09. 17:40:36

Ki köll menni a kínaji pijacra, oszt őstermelőtül megvenni azt a nyüves csomagot!4!!!

Freddy a Krüger 2014.12.09. 17:40:46

@atpijkamo:
El ne számoljál te négyig, hanem kettőnél meg ne állj!

MrZed001 2014.12.09. 17:41:58

@atpijkamo:
Mert el fogod felejteni, és akkor még van majd 1 heted, hogy eszedbe jusson :D

Amúgy lehet, csak +20 napot lehet ezzel nyerni, de ami 65 nap alatt nem jön meg, az sose fog odaérni.

Freddy a Krüger 2014.12.09. 17:46:23

Várjuk meg általános, élet és vezetési tanácsadónk véleményét is.

igi1 2014.12.09. 18:14:26

a poszter cseppet sem sikeres ember

azé ilyen nagy tételbe már kereskedők szoktak rendelgetni :)

vagy akik továbbadják a terméket

én külföldről csak olyat, amit itthon nem lehet kapni

valóban, sok terméknél már mindegy, mert a postaköltséggel és a várakozási időt is beleszámítva, nem jönnél sokkal olcsóbban ki, mintha itthon vennéd meg ugyanazt

van 1-2 dolog, amit itthon érdemes venni, meg van olyan, amit nem lehet itthon kapni

nincs értelme megvenni a 800 forintos ipad borítót, ha egyszer itthon megveheted 1500 forintér ugyanazt

azé 90.000-ér hozatni kintről, elég kockázatos vállalkozásnak tűnik

tényleg csak annyit érdemes vásárolni, amennyit nem buknál rajta

inkább jöjjön több részletben meg az áru, mint egyben sokat rendelni

csak annyi értékben, amennyit a paypal visszatérít

Itt a poszter volt a hibás, mert 3 hétig ráb@szott nézni a postára, holott tudja, hogy 2 héten belül általában minden megjött korábban is

mi ebben a logika!?

vagy csak szeret eldicsekedni, hogy ő 90.000-ér vásárolgat chinából, és simán benyelhet pár tízezrest?

nem értem a posztot

igi1 2014.12.09. 18:17:15

@Freddy a Krüger: valaki megtámadta a postaládámat.

FatYet 2014.12.09. 18:23:12

ott is van "worldwide free shipping"? mert ha igen, akkor nem éri meg összeválogatni a cuccokat :) mindent terméket külön-külön megrendelsz. ha nagy pakkot szedsz össze, általában csak akkor küldik ki ha minden megvan. ha meg egyesével, akkor nem kell várni esetlegesen egy olyan darabra amire egyébként kellene. tmart-on rendszeresen így vásárlok...

Freddy a Krüger 2014.12.09. 18:23:26

@igi1:
Nahát. Megharapta? Megverte? Rálőtt ágyúval? Bombázta? Mesélj.

igi1 2014.12.09. 18:34:02

@Freddy a Krüger: piros ördögi smiley jelent meg az összes levelezésnél, és a törlés is eltűnt.

Csimpi csumpi 2014.12.09. 18:39:24

@ColT: barmennyire is hihetetlen, de nem en vagyok Mr. Hagyma... Es a felesegem neve sem Mary...

igi1 2014.12.09. 18:39:32

@Freddy a Krüger: fene tudja, de csak az ipaden, az asztalin nem.

apple - vírus XD

Csimpi csumpi 2014.12.09. 18:41:31

@H.Sandor: Sandorokkal nem baratkozom, csak Benedekekkel. Azok hozzak a meleget!

A mosónők korán halnak 2014.12.09. 18:46:42

@Csimpi csumpi: hanem??:D Amúgy melegek itt is vannak vihetnél.

megamenn 2014.12.09. 19:15:26

ennek a posztnak is az a lényege mint a többinek: húdepiszokmenő vagyok! német az albérlőm, drága telefont veszek, kileccvenezeré rendeltem kínábú. nyomorult kis gecik, akik szeretnének kiemelkedni a híg fos tengeréből, ha csak egy poszt erejéig is.
ez a blog is egy rakás szar, nem történik rajta más csak csetelés, a csetelőket persze nem minősítem, csak annyit róluk, hogy élettelen aszekszuális mutánsok. (én nem )

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.12.09. 19:17:10

Ájjjáj!
Melegszik a hejzet, asszem itt megint Igi lesz a szagértő!4!!

Már meging egy nick 2014.12.09. 19:25:40

Kereskedelemmel foglalkozom és úgy gondolom, hogy igen praktikus ahogy a kis- és nagykereskedelem elkülönül egymástól. A legtöbb hazai nagykerbe nem is szolgálnak ki végfelhasználókat és nem nem véletlen van így.

A nagykereskedő szót ért a kínaival, vállalja a kockázatot, vámol, magára veszi a termék megfelelőség felelősségét.

A kiskereskedő pedig szót ért a vevővel és intézi a végfelhasználó kiszolgálását, kezeli a gondjait.

El lehet térni ettől, viszont a vevő olyan kockázatot vesz magára ami a hagyományos kereskedelmi forgalomban nem általános. Cserébe megnyeri a kereskedelmi forgalomban rárakódó árrést, adókat. Valamit valamiért.

megamenn 2014.12.09. 19:30:51

@Már meging egy nick:

"A nagykereskedő szót ért a kínaival, vállalja a kockázatot, vámol, magára veszi a termék megfelelőség felelősségét"

jaaaaaa! hát perszeeee!
az előbb kifelejtettem, hogy az itt csetelők még tökéletesen idióták is.

igi1 2014.12.09. 19:34:50

@megamen: most mé mondod, hagymát és a macskát se én csináltam ki

Freddy a Krüger 2014.12.09. 19:55:05

@igi1:
Lehet, de attól még idióta vagy.

A mosónők korán halnak 2014.12.09. 20:07:19

@megamen: üdv. körünkben!:DDD..ehhh. Te is rossz végén állsz a faroknak úgy látom...:DD

igi1 2014.12.09. 20:16:02

@Freddy a Krüger: hozzád képest!?

:)

aszittem, ezt tudom én is magamról, de vannak nálam idiótábbak is :D

igi1 2014.12.09. 20:22:12

@dr. phil. Sün‼ ツ: azt az elvetemültet, tudod, a pszichocicát, a barátnőmet. :)

gabors 2014.12.09. 20:33:11

arra lennek kivancsi hogy mennyit is sporolt a a poszt-tolo ahhoz kepest hogy normal megvette volna ugyanezen kinai szarokat egy boltban ??

Jovore is igy csinald !!!

Black Hole 2014.12.09. 20:50:22

@gabors: szerintem kb százezermilliót! De ez csak egy gyors fejszámolás eredménye, majd még utána számolok!

gabors 2014.12.09. 21:36:22

@Black Hole: " szerintem kb százezermilliót! De ez csak egy gyors fejszámolás eredménye, "

akkor ez jobb mint a rezsicsokkentes !!

posztolo nagy penzt csinalna ha levedetne es eladna a kormanynak ezt a modszert..

igi1 2014.12.09. 22:16:51

A gondm is megoldódott törölni kellett a cookiekat.

igi1 2014.12.09. 22:23:37

A poszter meg legközelebb ne varjon 3 hétig.

problem solved

Nick-Name 2014.12.10. 02:52:20

Én az Aliexpressről szoktam rendelni, de csak azt tudom tanácsolni, hogy csak olyan dolgot rendeljen bárki is, aminek az ára nem fáj neki, ha valami történik a csomaggal. Én egy kinai telefonnal jártam meg úgy, hogy gondos olvasgatás, utána olvasást követöen berendeltem egy nem túl olcsó klónt. Kiderült, még az olvasgatás alatt, hogy a legtöbb specifikáció kamu, de úgy, hogy a telefon sem a valós adatokat irja ki, hanem a klón tulajdonságait. Miután tisztában voltam ezekkel, rendeltem egyet, ami meg is jött, csak annyi bibivel, hogy nem az amelyiket kifizettem, hanem egy sokkal gyengébb verzió, ami ráadásképpen szoftverhibás is volt és egyetlen fellelhető ROMmal sem volt hajlandó rendesen müködni. Irtam nekik, hogy kérem a pénzt vissza, mire felajánlotak 20$, mire irtam nekik, hogy ne szórakozzanak. Akkor küldjem vissza, visszaküldtem. A posta oldalán látom, hogy átvették a csomagot, most meg megy a csikicsuki, és hasonlóan a levél irójához, olyan mintha mindig mással beszélnék és aki éppen ir az nem olvassa vissza mi a helyzet. Lehetőség van az Alin panaszt tenni, de csak 1x és ezt sajnos az elején elcsesztem mert véletlen lezártam és most nem tudk mit csinálni. Találtam egy mailcimet, oda elküldtem mindent a levelezésemmel együtt, most arra várok.
Még két esetben jártam rosszul, de mindettő szerencsésen megoldódott. Az egyik csomag a tracking szerint ideért az országba, de azóta semmi, ennek az árát vsszautalták, egy másik esetben egy 64Gbos kártyát rendeltem, ami a pc szerint valóban akkora volt, de a tesztprogram szerint csak 8. Irtam nekik, mire azt mondták, visszautalják a 70%-ot mert drága a posta. Erre mondtam nekik, hogy szórakoztok? Legközelebb utalok nektek postaköltséget, de semmit nem kérek érte. Befenyitettem őket, hogy panaszt teszek az Alinál, erre másnapra visszautalták a pénzt. Utóbbi esetben tudtam, hogy átverés, de szeretek veszélyesen élni, berendeltem. Biztos voltam benne, hogy kiverem belőlük a pénzt. SDHC-nak árulták az olyan kártyát ami a méreténél fogva s XC kelett, hogy legyen. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy olyat rendeljünk nyugodtan amiben biztosak vagyunk vagy nem túl drága. Olvassunk, kérdezzünk utána, rengeteg oldal van ami ilyen dolgok tesztelésével foglalkozik. An ellenpéldám is és az pont TinyDeal: tabot rendeltem, csak nem vettem számitásba a vámot. Úgy már nem volt annyira jó üzlet mint elsőre tűnt, de még igy is olcsóbb volt mintha itthon vettem volna hasonlót. Nálam a rendelési határ egy csomag esetéban max 15-20$, attól függ mi az!

Nick-Name 2014.12.10. 03:00:08

Még egy dolog, nagyon hasznos lehet az eladó értékelése! Sose az "EXCELLENT!" meg ehhez hasonló értékeléseket kell nézni, hanem az olyanokat amik lehúzzák az átlagot. Abból rögtön kiderül, hogy valaki csak kukacoskodik, esetleg nem hozzáértő (mondjuk ezek adják az EXCELLENT értékelést is a 64Gbosnak látszó kártyára) vagy egy hozzáértő szakmai véleményéröl van szó! Sokszor az eladó is segít és a levelezés alatt sokminden kiderülhet elöre is! Ilyen is volt már!

venszivar 2014.12.10. 07:57:06

ÉN csak Tajvanból rendelek! Kínait IS!:)

Nbl 2014.12.10. 08:22:58

@borso: "tudom ment kanadából jött így nekem magánszemélyként autóalkatrész. szóval itt sántít a történet egy kicsit, hiszen 90.000-ért nem jön vám nélkül." - Aha, szóval ha egyszer feldobtam egy 5 forintost és fej lett, akkor már tudom, hogy minden feldobott 5ft-os esetében ez fog történni? Elviekben kinyitja a vám, de még csak az sem igaz amit más írt, hogy átvilágítják és ha telefon van benne már megy is a vámra... a mai napig csúsznak át vámköteles cuccok (telefonok is) vám nélkül csak az arányok változtak ... tavaly nyárig tabletnyi méretű csomagok alatt 10 esetből 9 jött meg vám nélkül, azóta 10-ből 9-et vámolnak meg. Emellett a csomag mérete és súlya kockázatnövelő tényező vagy ha olyan oldalról vásárolsz bármit ahol vmi necces árut lehet kapni, pl fegyveralkatrész.

Netuddki. 2014.12.10. 08:27:57

90ezer? Akkor legközelebb ne $20-t írassál rá! A röntgen kimutatta a telefont, pótakkut, wifi repeatert és az 1-2 apróságot. A postavámos meg azt mondta nem baszakszik vele, inkább visszaküldi. Különben meg vámköteles lenne és most ott dekkolna a vámon...

Netuddki. 2014.12.10. 08:34:44

@Nick-Name: Nem tudom mégis mi a faszomat gondoltok? Aliexpressen, Pay-Palen ott van a lehetőség, hogy még IDŐBEN felvedd a kapcsolatot HIVATALOSAN az eladóval.
Refundot is így lehet intézni. Ha külön utakon jársz akkor szarnak a fejedre. Ha meg elég sokan balfaszkodtok akkor kitiltják az adott webshopból a magyarokat, mint már volt is rá példa.
Tanulság? Valamilyen szintem angolul kéne tudni, hogy legalább érthetően kommunikálni tudjál az eladóval a hivatalos felületen keresztül. Aztán ha ez nem vezet eredményre, de ezt erősen kétlem, akkor lehet negatívan osztályozni őket. Na, ettől úgy félnek mint a tűztől.
Nekem idáig nem volt még olyan, hogy ne tudtam volna valamit elintézni...

Netuddki. 2014.12.10. 08:38:04

@Nick-Name: OK. Előző hozzászólásom nem személy szerint Neked szólt. ;)

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2014.12.10. 08:46:41

A virtuális parasztot nem tudom szájba verni, a pultját meg ráborítani..
Ergo ott rohaggyon rá a szara a messze távolban.
.....megvárom amíg lesz kapsz a szomszéd kispiszkosban! ppfff

2014.12.10. 08:48:40

A legújabb divat a postán, hogy nem dobnak be értesítőket ha jön csomag!

Nick-Name 2014.12.10. 08:51:51

1. Az Alin nem tudsz PayPal fizetést választani!
2. Mint ahogyan írtam is, a hivatalos (DISPUTE) lehetőséget elcsesztem!
3. Az említett egy esetet leszámítva én is megoldottam mindent.

Ha a kommentelők rendesen elolvasnák (az érdemleges) hozzászólásokat, akkor nem osztogatnának felelsleges "jótanácsokat"!

Ez nem személy szerint Neked szólt!

Mellesleg tudják, hogy kamut árulnak kivétel nélkül, de akkora biznisz, hogy semmit nem csinálnak! 100-ból 2 reklamál? Le se szarják, ameddig nem kezd ugrálni az ember! Itthon nem így van? Ha látják egy boltban, hogy kiáll az ember az igazáért, azonnal a törvénynek megfelelően intézkednek. Kis tételekkel lehet igazán nagyot kaszálni! Nem egy-két 100$-os csomaggal. Mellesleg a levélíró megkapta volna a csomagot, csak a Posta (az a jó magyar) visszapattintotta az egészet. Nekem is volt ilyen, de másodszorra feladták megint és akkor már megjött amit rendeltem.

Nick-Name 2014.12.10. 08:56:05

@Diorella Queen: Érdekes amit írsz, mert pont tegnap mikor hazaértem, éppen ment kifelé a lépcsőházból a Postás. Kérdeztem, nem hoztál nekem valamit? Azt mondja: Ja, de! Tessék! Aztán elindultam felfelé kiürítettem a postaládánkat, de értesítő nem volt benne! Akkor is furcsa volt, de most, hogy írod, már aggódom is!

Netuddki. 2014.12.10. 08:58:03

@Diorella Queen: Azért van a csomagkövetés. Látod mikor érkezik meg az országba a csomagod, hol tart az ügyintézése, előre intézkedhetsz. Nem kell megvárni amíg értesítenek a "kézbesíthetetlenségről".

Persze annak ettől még szívás ha nincs otthon amikor kézbesítenék a csomagot.

Nick-Name 2014.12.10. 09:17:19

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Az olcsó csomagokra hiába kapok számot, egy nyomonkövető oldal nem látja! :(

peter3374 2014.12.10. 09:18:05

@igi1: Persze megvehetem az ott 600Ft-os tokot itthon 1600-ért plusz 1500-2500Ft postaköltségért....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.12.10. 09:22:31

@Diorella Queen: Az nem új, hanem már jó ideje :D Aztán visszakapod a küldeményt, hogy nem kereste.

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2014.12.10. 09:29:44

Off Hogy hívják a pina körüli zsír réteget???

joska61 2014.12.10. 09:39:59

Elég drága tanulópénz.... Én egyszer rendeltem ezektől, többet nem fogok.

antyg (törölt) 2014.12.10. 09:50:02

Ebben a dologban több furcsa dolog is van, azonban azt szeretném megjegyezni, hogy az levél írója nem néz/érdeklődik utána a dolgoknak mielőtt rendel? Millió és egy olyan fórum van a neten, melyben írják, hogy az ingyenes szállítás esetén (Free Shipping) nagyon sokat kell várni a szállításra, minimum 25-30 napot, ez elhúzódhat több héttel is (de emlékeim szerint ezt le is írják). (nem néz utána, de a rendelést követő kb.1,5 - 2 hónap múlva kezd el reklamálni… gratula). Sokan szokták még azt is írni egyes fórumokon, hogy javasolt valamely ismert futárszolgálat szolgáltatásának igénybevétele, mivel ebben az esetben a szállítási idő 5-7 nap szokott lenni, ráadásul a vámeljárást is a futárszolgálat (sok esetben DHL) intézi. Így a vám összegét a szállításkor kell odaadnunk a futárnak. (Gondolom ilyenkor sok okos biztos fog írni válaszként, „mert hogy én azt nagyon tudom”, nos igen, nem egyszer és nem is „csak” kétszer rendeltem már mobilokat Kínából, és eddig mindegyik sértetlenül, egészen pontosan 6 nap alatt érkezett meg! DHL-nek fizetve az esetleges Vámolási eljárás alatt keletkezett összegeket.) Ha valaki pl. egy telefont rendel Kínából, és az mindennel együtt is jóval olcsóbb, mint pl. hazánkban, akkor ne legyen már annyira spúr, és szerencsétlen, hogy azt a 3500-4000 Ft-os szállítási költséget nem fizeti ki, inkább vár min 30 napot (megjegyzem, azért teljesen az sem ingyenes, mert a Magyar Posta is szépen elkér a szolgáltatásért kb. 1500 Ft-ot), és még van esély arra is, hogy elkallódik.
Bőven jó, és meg is éri Kínából rendelni telefonokat, és egyéb eszközöket, kütyüket, csak tudni kell hogy is álljunk neki, és be kell tartani azon igen hasznos tanácsokat, amiket nem véletlenül szoktak leírni egyes blogokban.

zdanee 2014.12.10. 10:14:18

Aliexpressen jobban szeretek vásárolni. Ott úgy megy a rendszer, hogy ameddig nem igazolod vissza, hogy megkaptad a terméket, addig az eladó nem kapja meg a pénzt, és ha közeleg a vállalt szállítási határidő vége és nem igazoltad még vissza, egyfelől figyelmeztet, másfelől kérhetsz hosszabbítást. Volt már, hogy Alin hamis cuccot küldtek, megpróbáltak átverni, de még egyetlen forinttal sem sikerült egyik csalónak sem megrövidítenie, végül mindig visszakaptam a pénzem. Más, PayPalos helyeken ez sosem ilyen egyszerű, fürödtem már be kisebb-nagyobb értékkel Ebayen, Amazonon, DX-en, de az Alin még soha.

VT Man 2014.12.10. 11:14:24

"több érdekes rész is van ami nem tiszta. először is ha 90.000-ért vásároltál akkor az már vámköteles, és egyenesen a posta vámügynökséghet kerül."

Valóban, a posztoló "elfelejtette", hogy még kb. 30 ezer Ft-nyi vám+áfa rájönne erre.

Ha tudta volna, nem egyben rendel 90 ezerért, hanem szétbontja csomagokra!

Amúgy meg banknál lehet reklamálni, hogy bankkártyával fizettél, árut nem kaptad meg, pénzt vissza, persze csak ha nem futottál ki a határidőből.

VT Man 2014.12.10. 11:15:34

Ja, és akkor már inkább ebay: az ebay-es eladók elég keményen törekednek arra, hogy ne legyen open case és kb. 100% legyen az 5 csillagjuk, különben bukják a kedvezményes ebay-jutalékrendszert!

lcsaszar 2014.12.10. 11:51:33

Én miután hasonlóan bebuktam egy kínai rendelést, mindig munkahelyi címet adok meg (cégnév, második sorban saját nevem). Fontos még, hogy a telefonszám is legyen feltüntetve, mert a futár/vámhivatal ezen tud elérni. Ha nem érnek el, visszaküldés lehet a vége.
Hasznos még tudni, hogy 22 euroig nem kell semmit fizetni, de 150 euroig 27% ÁFÁt fizettetnek, ezenkívül 3-4 ezer Ft vámközreműködési díjat is kell fizetni. 150 euro felett már vámot is kell fizetni. A feladó gyakran próbál a vevőnek kedvezni azzal, hogy kisebb értéket ír a számlára, mint amit fizettél.

gyorossyerno 2014.12.10. 13:14:54

én is gondolkodom Kínából rendelésen, a poszter tapasztalata és az arra adott 5-7 értelmes válasz hasznos volt

viszont borzalom mennyi sötét alak kommentel ide
"miért várt 2 hónapot" - nem várt
"biztos ellopta és hazudik" - én úgy értettem rendben kiment az országból a csomag
"felvágásból írta a cikket a geci" - na ez meg szimplán hülye

Főleg akik facse accounttal vállalva a hülyeségüket írnak be baromságot, meg azon tobzódnak hogy fasz a poster megérdemelte, meg utólag hogy kellett volna csinálni
jesszus

Na szóval kösz poster, a közösségnek kösz a pár értelmes tanácsot, Homárnak meg kitartás, ez egy jó és hasznos blog csak sok itt a köcsög

igi1 2014.12.10. 19:09:12

@peter3374: futárral

itt meg sima postáról van szó, 600 forint postaköltséggel

vagyis még mindig jobban jársz, ha itthon veszed meg azt a tokot, mint vársz két hétig...

esetleg az ingyen szállítással megérné

peter3374 2014.12.10. 19:53:04

@igi1: ja mert létezik Magyarországon olyan bolt ahol 600Ft a postaköltség... 1000 alatt nem nagyon van de gyakoribb a magasabb...
Hát igen a kínai árura sokat kell várni, de valami valamiért, ha jobb drágábban akkor Németország, Anglia onnan pár nap alatt itt van a csomag...
De megnéztem neked :) ipad tok itthonról 858-1200Ft + 800 vagy 1200 posta, Angliából 0,99 font ingyen postával.... persze ha másnapra kell akkor vegye meg az ember itthonról.

billiejean 2014.12.10. 21:13:53

@zdanee: Én is így voltam, szorgalmasan rendelgettem, mert mindig visszakaptam a pénzt ha nem jött a cucc. Aztán egyszer megjött, csak nem az amit rendeltem, ráadásul volt is már egy tökugyanolyan cuccom, kinek kell ugyanaz a darab duplán, szóval lazán kértem volna vissza most is a kis pénzem. Kopp. Az escrow-nál ilyenkor 100% refund csak akkor van, ha a terméket vissza postáztad és TE állod a pk-t!!!, vagy megtartod az árut mivel a posta horror és kapsz vissza 40%-ot. Ezt én nem tudtam az escrow rendszerről, azt hittem a Paypal-hoz hasonlóan ilyen esetben a vissza pk-t is leveri a hibázó eladón. Ezzel vége lett a nagy lelkesedésemnek.

Tomasz_a_gozmozdony 2014.12.11. 01:24:43

@billiejean: megnyugtatlak, a paypal se fizeti ki a visszapostat, csak az iden, maximum haromszor.
Viszont olyat meg az escrow tud csak, hogy ha hamisat kaptal vissza sem kell kuldened, meg az eladot is megtoszogatjak.
Amugy, miert nem adtad el?

2014.12.11. 09:34:08

ezt egyszer én is buktam ebayen, nem jött meg a cucc, mindig írták, hogy újraküldik és közben lejárt a 45 nap...
azóta odafigyelek én is erre... :D

kakukk11 2014.12.11. 14:56:05

Nagyon sok cuccot rendeltem kínából, tiny, ali, ebay, stb. Soha nem volt problémám, hogy ne jött volna meg. Minőséggel már akadt problem, de rendesen kezelték. Nagy értékű cuccot amúgy nem rendelnék, ha meg "csomagot" takok össze, direkt úgy rendelem, hogy apránként, megvárom még postázzák és akkor a következő dolgot. Kisebb az esély a bukásra, a vám megúszható. De 90k-ért tuti nem rendelnék. A legtöbb 25k volt, de persze a paypal 45nap egyértelmű nekem.

Arcade Macho 2014.12.11. 23:14:33

90e forintert rendelni?

raadasul a nemzeti banknal megjelenik a paypalos levonas, oszt 5 even belul a NAVocskanal valamelyik riportgeneralo magus lefuttat egy lekerdezest

Egyéves Önkéntes 2014.12.12. 20:56:53

@eszenix: nomen est omen.
Kínából k.rvasok mindent rendeltem már a faterom elektronikai biszbaszaiItól kezdve a star warsos sütiformakinyomóig (ha nem yoda alakú a karácsonyi mézeskalács, akkor a gyerek egyszerűen nem eszi meg) és minden töredékébe került, mint itthon. Egy nagyító ideszálltva 270 forint, ha postán feladom a szüleimnek 120km-re, csak a bélyeg többe kerül. Ezekkel a kínai áruházakkal egyszerűen nem lehet versenyezni.

shaw_nyomaiban 2014.12.30. 20:16:43

Egy dologtól kell félni a kínai áruházakkal kapcsolataban: (kis)(szar)farkú orsós viktor betiltatja a vásárlást - vedd meg 100x -os áron a cigány rokonaitól! (Azt, amit azok Kínából vettek) - Lásd cigaretta....

zola2000 2015.01.10. 12:41:35

Az aliexpress tényleg sokkal jobb, olcsóbb mint a paypal-ebay. Gondolom az történt, hogy ezek az amcsi cégek eléggé lehúzták a kínai eladókat, így megcsinálták a saját oldalukat, ami ugyanolyan megbízható mint az ebay, de ahol olcsóbbak tudnak lenni kicsivel.

kricsi99 2015.06.16. 12:32:56

@ColT: szia. erről az oldalról (tinydeal) szeretnék telefont rendelni csak nem vagyok teljeesen tisztában a dologgal. tudnál segíteni ?

minxishpixie 2016.01.18. 20:47:39

Vow. Hogy itt mennyi "intelligencs" troll van!
Mindegyikőtök alapvető tévedése, hogy a poszternek vámot és áfát kellett volna fizetnie a kínai csomag után. A Tinydeal specialitása pont az, hogy majdnem mindent meg lehet rendelni "EU warehouse"-ból, azaz vannak lerakataik Angliában, Spanyolországban és Németországban, így SEM vámot, SEM áfát nem kell fizetned. Nem kell ám mindenkiről feltételezni, hogy hülye, csak mert tájékozatlan vagy...

És hogy vajon mennyit spórolt a poszter, és miért nem itthon vásárolta meg amit akart??? Ha tudnád, mekkora hülyeséget kérdeztél...
FYI, itthon a többszörösét fizette volna mindazért, amit kinézett. Én is több ezer dolgot rendeltem már Kínából így tudom, hogy van néhány dolog ami "csak" 80-100%-kal olcsóbb mint itthon, de van, ami konkrétan az 1 huszadába kerül... szóval hogyha azok a parasztok akik a posztert irigylik mert "ő csak így 90 ezerért vásárolgathat" meg természetesen mert beszél annyira angolul hogy ezt megkockáztassa nekiállnának Kínából rendelni, az itteni árak töredékéből megúszhatnának mindent. De túl hülyék hozzá, nem beszélnek nyelveket, nem látnak az orruknál tovább és nem ismervén más lehetőséget, inkább csak névtelenül fröcsögnek.

Egyébként vámot és áfát leginkább csak telefonok után kell fizetni, mivel a csomag tartalma az átvilágításkor kiderül - és a telefonokra kimondottan utaznak a vámosok. Minden máshoz túl hülyék hogy felmérjék az értékét, és gondolom idejük sincs rá hogy foglalkozzanak vele. Valamelyik kommentelő mindentudóan megjegyezte hogy a rendes árusok "kevesebbről írják a számlát hogy ezzel segítsenek a vevőnek a vámnál", hát neked is rossz hírem van, ez a legkevésbé sem segít ( sőt gyanítom ellenkezőleg, simlisnek tüntet fel, azt gondolják te intézted így ), mert ha már egyszer a csomag a vámhoz került, az egyetlen dokumentum amit követelnek és elfogadnak az a BIZONYLAT A FIZETÉSRŐL, és az ugye nem ugyanaz mint a számla... persze ha sok a rendelésed ezzel is lehet trükközni, de kevesek vannak ebben a szerencsés helyzetben.
Ja és hiába írják rá hogy "gift". Ugyan már, melyik vámos veszi be hogy Kínából, egy áruházból neked ajándék érkezik???

Bizonyos kommentelők azért is lehúzzák a posztert, hogy "nyilvánvalóan nem tud eléggé angolul". Hát ez lehet is meg nem is, de egy biztos: Kínában senki sem beszél rendesen angolul. Az árusok alig-alig, többnyire google translator-ral próbálkoznak. Hiába beszélsz/írsz tökéletesen, senki sem érti, és, breaking news, az sem, akinek panaszkodsz - én az aliexpress-ről vásárolok ahol a vitás esetekben mediátor lép közbe, aki gyakorlatilag EGY SZÓT SEM beszél angolul...hiába írok le neki mindent gyönyörűen, 4-5 alkalommal is el kell magyarázni és akkor sem igazán érti. Én ezt érzem a legnagyobb rizikónak a Kínából való rendelésben, mert bizony 100 rendelésből 2-3 vitás becsúszik. Megoldani pedig ilyen távolságból és kínai nyelvtudás hiányában lehetetlen.

Paypal-lal fizetni nem érdemes, mivel sajnos igenis előfordul, hogy egy-egy csomag 3 hónap alatt érkezik meg. Nem gyakori, de a másfél-két hónap eléggé mindennapos. Olyan is van hogy 8 nap, ez zsákbamacska.

minxishpixie 2016.01.18. 20:49:10

@minxishpixie: "a poszter cseppet sem sikeres ember
azé ilyen nagy tételbe már kereskedők szoktak rendelgetni" - Jeez mennyire frusztráltak egyesek, hol él az ilyen posztoló, valami kihalt alföldi faluban??? iPhone árakról hallottál már? Miért lenne egy teló 90 ezerért egy csomó minden mással együtt drága??? Totál átlagos, de ha felmész bármelyik szolgáltató oldalára, ugyanezeket a kínai telefonokat felcímkézve valamelyik nevetséges márkának ugyanennyiért, vagy még többért árulják önmagában, minden más nélkül... ébredj fel. Szerinted DICSEKSZIK a posztoló, szűkagyú szerencsétlen??? Ezzel a lúzer történettel?!

Megaman, ez rád vonatkozik FŐLEG, gondolom a neved az altáji felszereltséged méreteit hivatott kompenzálni...

Gabors: ha felmész az internetre, pl. a facebook-ra látni fogod, K sokan élnek abból, hogy kínai cuccokat árulnak, RENDELÉSRE. Zéró kockázat és munka, mivel a kínai árusnak egyből a vevő címét adják meg, a vevő pedig várhat 2 hónapot. Gondolod megérné ez nekik, ha nem tudnák a kifizetett ár többszáz százalékát rápakolni maguknak haszonban úgy, hogy a vevőnek még így se tűnjön drágának??? Na akkor gondolhatod mennyire olcsó minden Kínából...gondolkodjatok már emberek, vagy ha képtelenek vagytok rá legalább tájékozódjatok.

Zdanee, nem aliexpresszezel még elég régóta. Be fogsz fürödni azzal is, majd meglátod, csak eleget kell rendelni hogy belefuss egy olyan köcsög árusba, mint a megaman nevű kommentelő itt... ezért fontos olyan árustól vásárolni akinek az ÖSSZESÍTETT értékelése nagyon jó, mivel egy-egy árucikknél elcsúszhat lefele vagy felfele attól függően mennyire van szerencséje az adott vevőkkel vagy éppen az árult termékkel.

VT Man, az áfa és a postai adminisztrációs díj ( a vámot felejsük el, annyiért én sem szoktam rendelni hogy elérjem a vámhatárt ) NEM 30%, hanem kb. 50%. Bizony, a rendelés teljes árának az 50%-át fizeted ki még egyszer a nagy semmire. Én szoktam panaszkodni amikor Amerikából rendelek drágább biokozmetikumokat, és olyankor valamennyi pénzt visszaadnak, mivel tudják, hogy túllőnek a célon ( azaz átb@sznak ). De akkor is 50%-kal kell kalkulálni, vagy minimum 45%-kal.

Kakukk11 azt hiszed, túl tudsz járni a kis kínaiak eszén.:) Hát nem. Teljesen hiába várod meg "amíg postázzák a csomagodat, és csak aztán rendeled a következőt", mert felhomályosítalak, hogy nagyon gyakran 2-3-4 héttel később postázzák a csomagokat, mint amit feltüntetnek a rendszerükben... az aliexpressen már nagyon sok árus lebukott így, valahogy kiderült amikor utólag kavarás volt. Azt hittem 3 hete úton van és bármikor ideérhet, aztán láttam a tracking oldalon hogy tegnap adták postára.... szóval good luck mindenkinek, de akkor is megéri, mivel átlagban minden a tizedébe kerül, de az itteni árak felénél semmi sem drágább, a szállítás ingyenes, a választék pedig százszoros, és teljesen ugyanazt kapod - mivel itt is minden kínai. Szóval kínai áruházra fel:-D
süti beállítások módosítása