Tékozló Homár

Kis pénz, sok macera a nagycsaládosok autópályamatrica-díj kompenzálásának visszaszerzése

2015.08.06. 09:36 | Homár Hilda | komment

screenshot_2015-07-28_12_47_32.png

A bürokrácia útvesztőiben bolyongás rendkívül kimerítő tud lenni. Ha valami, akkor talán az tudja kicsivel könnyebbé tenni a nagy türelmet és eltökéltséget igénylő menetelést,  hogy az ember a végén némi pénzt kap vissza. Az alábbi sztori jó része ez. De vajon miért szükséges az eljárás stációit minden egyes matrica esetén végigjárni? Miért nem elég ugyanazon család és autó esetén mondjuk évente egyszer?

Sziasztok, 

Belefutottunk egy jópofa szívatásba a lentiek szerint. Csatolom még az erre vonatkozó dokumentumot.

Autópálya kedvezményes útdíj fizetési rendszer.

Mint bizonyára hallottatok róla, az útdíj fizetési rendszerben sikerült egy új személygépkocsi kategóriát meghatározni, a D1 kategória mellett megjelent egy D2 kategória, amely a 3500 kg-ot meg nem haladó azon személygépkocsikat jelenti ahol a szállítható személyek száma 8 vagy 9 fő (a vezetővel együtt).

Nem igazán értem, hogy miért volt erre szükség, hiszen annyira sok munkásokat szállító kisbusz nincs az országban, hogy ez kimutathatóan befolyásolná az útdíjakból származó bevételeket, de legalább sikerült azt elérni, hogy a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők egy részének az életét rendesen megkeserítették.

Nagycsaládosak vagyunk. 7 gyermekünk van (6-an még családi pótlékra jogosultak) így számunkra természetes választásnak tűnt egy 9 személyes kisbusz, elkerülendő, hogy a családi kimozdulások alkalmával két kocsival kelljen közlekedni. A januárban bevezetett autópálya fizetési rendszert némi rezignáltsággal tudomásul vettük, bár nem értettük, hogy miért is kerültünk szopóágra.

Aztán jött a nagy durranás márciusban! a Kormány kompenzálja a D2-es nagycsaládosokat és a mozgáskorlátozottakat – visszatérítik a D2-D1 különbözetet vagyis megyénként 5000 Ft-t, így már nekünk is csak 5000 Ft-ot kell fizetni megyénként! (persze ez még nem jelenti azt, hogy pl. utánfutót, vagy lakókocsit is D1 feltételekkel ingyenesen vontathassunk – de kicsire nem adunk) 

Tök jó volt a promóció, a miniszter még azt is kiemelte, hogy azért nem 5 gyerek a kedvezmény elkéréséhez szükséges gyermekszám, hogy nehogy valami áthallás legyen a miniszterelnök 5 gyermekével ..

Aztán jött a kijózanodás. Megérkezett az eljárásra vonatkozó rendelet.

Tehát, szóval:
-  Vedd a matricát a D2 kategóriára.
-  Menj be az önkormányzathoz, igazolandó, hogy valóban annyi jogosult gyereked van amennyi családi pótlékot kapsz.
-  Ha elveszítetted azt a sajtcetlit, amelyet a a D2 vásárlásakor kaptál, akkor még mehetsz egy kört Nemzeti Útdíjfizetés ügyfélszolgálata felé, egy igazolásért a befizetésről.
-  Mehetsz a Kormányhivatalba, a megfelelő formanyomtatvány, kérvény kitöltésével visszaigényelendő a D2-D1 különbözetet.
- És végül a Kormányhivatalban valakik, valami alapján döntenek, hogy valóban jogosult vagy-e a kompenzációra, ha igen, akkor akár 60 napon belül (munkanap??) vissza is kaphatod a pénzeded.
- Amennyiben újabb megyére veszel matricát, akkor vissza az elejére.

Hogy miért is vagyok kiakadva ? Ez az egész sehol sincs tudatosítva, még a matricát árusító benzinkutaknál sem tudnak róla, pláne nem lehet csak úgy az Interneten megtalálni.

Slusszpoén: Természetesen a márciusi kormányzati bejelentést követően, mi kis naivan azt hittük, hogy már nekünk is csak 5000 Ft-ot kell fizetni, ami ugye a D1 kategória, szóval azt vettük a kocsinkra. Jött is a büntetés mint a menetrendszerinti gyorsvonat, naná hogy pontosan tudták, hogy a kocsink 9 személyes... gondolom össze vannak kapcsolódva az autónyilvántartóval. De akkor más rendszerrel miért nem lehetnek összekapcsolva... mondjuk azzal az adatbázissal, hogy mi 6 gyerek után kapunk CSP-t, vagy azzal hogy az egyik gyermekünkre tekintettel van mozgáskorlátozott igazolványunk ... vagy nem lehetne ezt az egész bohóckodást elfelejtenii? 

Gratulálok

L.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.08.06. 09:41:54

"össze vannak kapcsolódva az autónyilvántartóval. De akkor más rendszerrel miért nem lehetnek összekapcsolva... mondjuk azzal az adatbázissal, hogy mi 6 gyerek után kapunk CSP-t"

Mert akkor az az álampógárnak lenne jó, és akkor nem érzi a törődést.

"nem lehetne ezt az egész bohóckodást elfelejtenii?"

Akkor egy csomó ügyintézőt el lehetne küldeni, és nőne a munkanélküliség.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.08.06. 09:55:53

Egyébként meg pár hete bejelentette a Lézerjani, hogy augusztus véére megszünteti a bürokráciát. Az ilyen dolgok eltűnnek, és 3%-kal csökken az államháztartási hiány.

FDToth 2015.08.06. 10:22:20

az volt még a fidesz kormány ígérete h csökkentik a bürokráciát. ez nem jött be, sőt még bonyolultabb minden.
De vhol logikus: az a céljuk h megvalósuljon (már ugye meg is valósult) a teljes foglalkoztatottság, ehhez pedig rengeteg embert el kell helyezni. Azért, hogy legyen mivel foglalkozniuk, muszáj csavarni, bonyolítani a dolgokon, így nem maradnak tétlenek. Az már más kérdés, hogy a legtöbb ilyen dolgozó azt se tudja mit csinál, nem érti a feladatkörét.

uns97 2015.08.06. 10:34:56

Az ilyen jellegu "panaszokkal" 2018-ban a szavazofulkeben tessek foglalkozni... ez nem fogyasztovedelemi problema. Az, hogy "bonyolult" az ugyintezes az ujdonsag ? Minden ugyintezes az ma Mo-on.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.08.06. 10:55:16

@uns97: Igazad is van, meg nincs is.

Adnál tanácsot, hogy 2018-ban, a szavazofülkében kire szavazzak?

Különös tekintettel az ügyintézés egyszerűsítésére és a bürokrácia visszanysésére.

hobbitroll 2015.08.06. 11:08:15

@atpijkamo: ugyan nem engem kérdeztél, de ez nem gátol abban, hogy belekotty :)

Kérdésedre a válasz egyértelmű: MKKP!

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.08.06. 11:10:52

@hobbitroll: Mindig szívesen olvaslakk.

Reális az esély, hogy kormányzóerővé emelkednek?

Egyébként tényleg az egyetlen választás. Legalább nem kell érvénytelen szavazatot leadnom.

uns97 2015.08.06. 11:23:07

@atpijkamo: nem sajnos nem tudnak "jo" tanacsot adni, tokeletesen egyetertunk - legrosszabb esetben marad a "csak ezekre ne" felallas - mondjuk ra is ferne a jelenlegi vezetesre, hogy az egojuk "kisse" letorjuk szerintem. Az viszont erdekes, hogy mostansag megszaporodtak itt az ilyen jellegu problemak. Valoszinuleg mindegyikunk kapasbol egy tucat dolgot tudna felsorolni, ami nem ugy ment/megy mint ahogy "be van/volt igerve" valahogy megis megtartjuk magunknak ezeket a fajta "panaszokat"... mert ezek nem ide valok - szerintem. Az ugyintezesre meg mar irtam, nem talalkoztam semmivel, ami az elmult 5 evben konnyebben, jobban, gyorsabban, "szerethetobben", normalisabban intezheto lett volna/lenne, mint mondjuk 10 evvel ezelott. Sot. 1 hivatal helyett van 3, az is szetszorva 10 helyre, de fel ev mulva mar teljes mas helyen, mas emberekkel, stb. Kiesni nem lehet a dolgozoknak, korforgas van, a dolgozok innen halnak ki, kozben egyre tobben lesznek a letszamstop(ok) ellenere, viszont se gyorsabbak, se percizebbek, de annal arogansabbak lesznek - hisz ok "tisztviselok". Biztos van (keves) kivetel, de a hivatalok nem igen arrol hiresek, hogy az emberekert lennenek, az emberek - foleg a penzunk - van ertuk elsosorban.

hobbitroll 2015.08.06. 11:26:40

@atpijkamo: Nagyon egyszerű oka van, hogy miért döntöttem mellettük. Mindegyik fűt-fát, kolbászból kerítést, tejes-mézes kánaánt ígér. És vérkomolyan veszik magukat, hogy mostaztándeistenuccsemindenkinekjobblesz.
Ezzel szemben marad a slepp, rokonok, szomszédok, haverok, akiknek TÉNYLEG jobb lesz. Mindenki más szopóágra kerül.

Annyiban hasonlít a többi bohócpártra az MKKP, hogy ők is beszélnek hülyeséget, de legalább nem veszik magukat komolyan (még, remélem ez így is marad). Örök élet, ingyen sör. Kinek ne kéne. Mi ez, ha nem vicc. De tudod mit? Adok nekik egy esélyt. Hátha betartják az ígéreteiknek legalább a felét (mindegy melyik felét) :D
A többi meg mehet sz@rt lapátolni. Ahhoz értenek.

Atörökk 2015.08.06. 11:54:31

...azt hittük. Szar ügy.

2015.08.06. 14:13:55

@hobbitroll:
Én a kétfarkúak helyében ha hatalomra jutnék, betartanám az ígéretet. Az ingyen sör Balatoni Világos lenne, alkoholmentesítve.

2015.08.06. 14:15:27

Az örök életet pedig egy Széles Gábor vezete kutatócsoport kutatná.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.08.06. 14:39:30

@nagybalfasz: És mutatnák, ott van a tómederben sokmillió hektoliter. Világos? Igen. Balatoni? Igen. Alkoholmentes? Igen....

Aureliano Buendía 2015.08.06. 17:33:27

azért kell ennyi helyre, és ennyiszer elzarándokolnod, hogy az állami szektorban körmöt reszelő Micikéknek legyen alibijük arra, hogy ott melegednek/hűsölnek az irodában, és nem közmunkásként kell szart seperniük az Andrássy úton. Őket tartod el.

hobbitroll 2015.08.06. 22:33:12

@nagybalfasz: "Az ingyen sör Balatoni Világos lenne, alkoholmentesítve. "
Elsőként őket (aztán rögtön téged az ilyen hüje 5letek miatt) állítaná falhoz a forradalom :P

Artech 2015.08.06. 23:02:38

@atpijkamo: Adok, ne szavazz senkire, s ezt add tovább....
Meglátjátok mi lesz utána...

Taxomükke (UK) 2015.08.09. 00:17:32

Kedves posztolo! Megis mit varsz ettol a tetves tolvaj bandatol, akiket fidesz-kormanynak neveznek?

KisIst79 2015.08.09. 15:47:27

Csináltál 7 (hét) gyereket és még kedvezményt is akarsz... Pofám leszakad!!! (Komolyan...)
süti beállítások módosítása