Tékozló Homár

Lista a telefonkönyves regisztrációkkal trükköző cégekről

2015.10.08. 14:32 | Homár Hilda | 38 komment

hangosbeszelo.png

A régi Matáv-Telekom dizájnnal nyomuló Telefonkönyv Magyarország Kft. munkásságát egyetlen homárosnak sem kell bemutatni, és valószínűleg az sem lep meg senkit, hogy nem csak ők próbálkoznak ezzel a típusú üzletszerzéssel. Olvasónk, Aliza szintén eléggé képben van az ügyben, és egyrészt szépen összefoglalta a módszert, másrészt mindenki épülésére küldött egy listát az elmúlt években náluk a témában felbukkant cégekről. Ezúton is köszönjük neki.

Kedves Homár!

Kicsi, külvárosi gyógyszertár vagyunk egy vidéki megyeszékhelyen. Évek óta küzdünk a minket telefonon zaklató csalókkal, és ilyenkor ősszel az átlagosnál is több hívás érkezik. Mivel úgy tudom, hogy más cégeket sem kímélnek az erőszakos "szolgáltatók", és a Homáron sem találkoztam még konkrétan ezzel a témával, ideje írnom róla.

Az alapszituáció a következő. Felhívnak telefonon, hogy ilyen meg olyan telefonkönyvben, cégnyilvántartásban, online tudakozón, weboldalon aktív megjelenésünk van, és fizessünk. Amikor bizonyítani kellene, hogy mi megrendeltük-e egyáltalán a szolgáltatást (természetesen nem, mivel igénytelen, a kutyát sem érdeklő oldalakon való megjelenésért mégis ki akarna fizetni, ráadásul a Google kidob ingyen is), általunk aláírt szerződést soha nem tudnak prezentálni, hiába kérjük, hogy ugyan faxoljanak már el bármilyen iratot (amit szerintük _nekünk_ kellene 5 évig őrizni), mindig hónapokkal, évekkel ezelőtti szóbeli megállapodásra és - a kedvencem - ráutaló magatartásra hivatkoznak.

Fordultunk már a fogyasztóvédelemhez, ők átirányítottak a Gazdasági Versenyhivatalhoz, és beszéltünk a saját ügyvédünkkel is; mindenki azt mondta, hogy szóbeli szerződéskötés nem létezik, a bíró ki fogja őket röhögni. Újabban viszont - legjobb védekezés a támadás alapon - már ők fenyegetőznek ügyvéddel. Nem képesek elfogadni, ha valaki nem dől be az erőszakos viselkedésüknek, és van merszük akár naponta telefonálni, hogy behajtsák a "tartozást". 

Sokszor azonban azt sem tudják, kit hívnak fel, csak a cégvezetőt kérik, de ők soha nem mutatkoznak be. (Egyszer kaptunk postai küldeményt is, ahol a címzett neve csak nyomokban hasonlított a cégvezetőére, legalább illene tudni, hogy mégis kit akarnak megfejni...) Soha nem csekket küldenek, soha nem bankszámlára várnak utalást, ezeket megkerülve, futárszolgálatokkal küldözgetik a
borítékjaikat, és tulajdonképpen azok átvételekor/átvételéért kell(ene) fizetni, azokban van a szerződés, amit az átvert fél sosem fog aláírni, de addigra a pénz már náluk van.

Az elmúlt években rengeteg ilyen cég próbált lehúzni minket, szinte mind Kft., egymásra nagyon hasonlító, könnyen összekeverhető nevekkel, amely egy idő után követhetetlenné teszi, hogy kivel milyen ügyünk volt, ráadásul ha az egyik cég megszűnik, megalapítják a következőt, majdnem ugyanolyan néven, akár egyetlen szó eltéréssel, és folytatnak mindent ott, ahol abbahagyták.

A legutóbbi eset, az ügyvéddel fenyegetőző "szolgáltató":
Cégnyilvántartó Kft.
1131 Budapest, Vőlegény u. 72.
http://www.oszn.hu

Végül egy kis ízelítő az elmúlt évek terméséből (már külön dossziéban gyűjtjük őket), hátha az olvasók közül volt már valakinek ügye valamelyikkel:

Magyar Üzleti Tudakozó Kft.
1115 Budapest, Bártfai u. 44.
http://www.magyaruzletitudakozo.hu

Magyar Cégnyilvántartó Kft.
1141 Budapest, Szugló u. 82. (83. helyezett a székhelycímek 100-as feketelistáján, 113 cég van ide bejelentve)
http://www.onlinemagyarcegnyilvantarto.hu

Online Üzleti Cégtudakozó Bt.
2095 Pilisszántó, Szabadság u. 10.
http://www.onlineuzleticegtudakozo.net

Online Uniós Tudakozó Kft.
1061 Budapest, Székely Mihály u. 9. I/5.
(a weboldal már nem él)

Cégbook.com Magyarország Kft.
1141 Budapest, Szugló u. 82. (megint!)
http://www.cegbook.com

Telefonkönyv Magyarország Kft.
1442 Budapest, Pf. 85.
(az a híres, a Telekomos dizájnnal)

Szaktelefonkönyv Kft.
1223 Budapest, Nagytétényi út 190/B I/2.

Természetesen a lista közel sem teljes, és a folyton megszűnő-újraalakuló cégek miatt soha nem is lesz az, de talán hasznára válik még valakinek. Valamint közben találtam egy blogbejegyzést is, amely jól árnyalja, kiegészíti, megerősíti az általam leírtakat: Üzleti Cégtudakozó Kft. - Kistérségi Tudakozó

Üdvözlettel:
Aliza

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hobbitroll 2015.10.08. 14:42:41

hát ... remélem felvetted az utolsó kenetet, mert ezek tisztességesen működő, az adót becsülettel fizető cégek. Majd jól szénné perelnek, kerékbe törnek, felnégyelnek, oroszlánok elé vetnek, mer' rontod a jóhírüket itten

Attila F 2015.10.08. 14:45:27

Szóbeli szerződés létezik, csak épp nehéz bizonyítani (és bizonyos esetekben nem köthető). Ráutaló magatartással is lehet szerződést kötni.

Ettől még értelemszerűen csalók ezek a cégek, csak gondoltam, leírom, ha már ilyen általános tájékoztató jellegű posztot kaptunk. Szívesen!

Dezsike 2015.10.08. 14:51:04

@Attila F: Szóbeli szerződés esetén viszont a rögzített hanganyagot kell megőrizni, mert ezzel bizonyíthatják, hogy az valóban létrejött, valamint vannak kötelező részek aminek el kell hangozniuk, hogy az tényleg szóbeli szerződésnek számítson - egy átlagos cégvezető elég hamar ráun erre és inkább lecsapja a telefont.

FDToth 2015.10.08. 15:21:10

ez nem csalás, hanem trükközés! Egyfajta kiskapu. Én még sosem dőltem be ilyennek és remélem nem is fogok (koppkopp). Ezért sincs sehol vezetékes telefonunk, mobilon az ilyen cégek nem keresnek...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.08. 15:23:48

Ez egy igazán üdözölendő kezdeményezés - igazából a 2.-3. telefonkönyves post után már a Homárnak kellett volna ezt a listát megnyitni.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.08. 15:32:28

Minden vállalkozásnak - beleértve a gyógyszertárakat - kellene tudnia, kivel van milyen szerződése.

Ha ilyen szarevők jlentkeznek telefonon, külgyenek levelet, emilt, aztán majd az illetékes Micike csekkolja, van-e ilyen szerződés és kell-e fizetni.

Az ilyen ismeretlen ittírjaaláfutár meg mennyen a fenébe, nem írjuk alá olvasatlanul. Meg az is jó ötlet, hogy a cégben az egyetlen aláírásra jogosult nem szórja az aláírásait a nagyvilágba, mint méhecske a virágport. Költői voltam?

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.08. 15:35:22

Az ilyen csaló ittírjaaláfutárt meg a polgároknak el kellene kapniuk, és a rendőrség megérkezéséig vissza kell tartani. Persze közben véletlenül le is eshet a lépcsőn, mérnemnézalábaelé.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.08. 15:36:48

@atpijkamo: Nálunk rendszeresen az a baj, hogy egy ember írhat csak alá egy csomó mindent, azt meg sosem lehet megtalálni. :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.08. 15:36:57

@ColT: Maj listát írunk minden csalóról az országban. Annyi papír nincs. Meg hozzáírjuk Nigéria aktív korú lakosságát...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.08. 15:44:48

@atpijkamo: Mondjuk a Homár pont erre való, és ennek haszn is lenne.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.08. 15:46:19

@ColT: Pontosan milyen haszonra gondolsz?

Aureliano Buendía 2015.10.08. 15:47:46

Államosítani őket a picsába! Majd a Nemzeti Együttműködés Rendszerében megtudják, mi a módi.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.08. 16:22:54

@atpijkamo: Mondjuk megtalálná a gúgli lehetne tudni, hogy ezek a cégek telefonkönyves csalók, és hátha kevesebben szopnák be.
Meg érted, a fogyvédblog komoylanvevést ezzel is lehetne kezdeni, nem a dizájnnal.

@Aureliano Buendía: LOL. Van most olyan plakát, hogy a narancs megvédi az országot. Az eddigi megvédéseik után, nem tudom, mire számítsunk :D Holnap felkelünk, és Romániában élünk :D

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.08. 16:25:24

@ColT: Gondolod, hogy aki eljut odáig, hogy ráguglizzon, az nem látja a saját szemével? Futni tud de lépni nem?

metal · http://electric.blog.hu 2015.10.08. 16:44:16

@FDToth: Hívnak azok mobilon is. Legalábbis engem igen. De erre van egy jó módszerem: hívás jön, bemutatkozik (itt már sejthető a dolog), kérdés tőlem, venni akar tőlem, vagy nekem eladni? Itt általában megköszönik a dolgot, ha nem, akkor én köszönöm meg, és telefon letesz.

gabors 2015.10.08. 16:50:29

de fasza ujitas van piroslik az eredeti commentelo ..... hilda ezt occson megcsinaltak a fijjuk ???

nekiallhatnanak mar a blogmocit is rendbe tenni ....

gabors 2015.10.08. 16:52:21

@ColT: " Mondjuk megtalálná a gúgli lehetne tudni, hogy ezek a cégek telefonkönyves csalók, és hátha kevesebben szopnák be."

sokat nem er mert telefonon nyomulnak meg postan ha email jon akkor talan segit .. mert keznel van a billentyu ...

ja a dizajnhos is MILYEN DESIGN ?????

Az antiochiai szent kézigránát 2015.10.08. 19:32:48

@ColT: Releváncs poszt, megéltük ezt is? Hilda beteg?

Black Hole 2015.10.08. 19:38:47

Normális országban az ilyen cégek hamar bekerülnek a híradóba, és felhívják a figyelmet, hogy senki ne fizessen nekik. Ezért ritkák is, mint a fehér holló. Rá pár napra meg már az a következő hír róluk, hogy folyik ellenük az eljárás.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.08. 19:59:21

Nincs kellő mértékű jogbiztonság Magyarországon, ezért nem üzletelünk magyar céggel – ezt a választ kapta az a magyar vállalkozó, aki megpróbált pályázni egy angliai megrendelésre.

hvg.hu/gazdasag/20151008_el_lehet_menni_anglia_nincs_atveres

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.08. 20:03:48

SPAM
kilatasgaleria.blog.hu/2015/10/08/hull_a_farol

@ColT: Valamennyire az

@sugargiraffusplumps.: :D

@atpijkamo: Meg kell adni az esélyt :D

"Nincs kellő mértékű jogbiztonság Magyarországon, ezért nem üzletelünk magyar céggel"
Nem bazmeg kiszámítható gazdasági környezet, az van...
Meg meg kellnézni, hány eladó nem szállít ide az ebayen. Akik már megszívták.

@gabors: Meg ugye ha esetleg már olvasott róla az illető, és tudja hogy van ilyen lista.

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.10.08. 20:05:45

@ColT: Az 1and1.com-on nem tudsz domént regisztrálni, a címed megdásánál hiányzik a "Hungary" az országok listájából. Na jó, pár másik ország is.

Disznó Úr 2015.10.08. 21:30:35

Azért én azt nem értem, hogy a cégbíróság, amely ugyebár a cégnyilvántartást vezeti, hogy jegyezhet be "cégnyilvántartó" és hasonló nevű cégeket. Amikor én csináltam céget, elutasították a cégnevet, mivel a cégbíróság szerint a Katika Kft. név könnyen összekeverhető a "Patika" szóval és mint ilyen, sérti a "névkizárólagosság" elvét.

De nem baj, majd csinálok olyanokat, hogy Pénzügyminisztérium Kft., Államkincstár Kft., Adószedő Kft., azt úgy látszik lehet.

Black Hole 2015.10.09. 01:04:23

@Disznó Úr: oszt' jó ismeretséged van-e? Gondolom nincs, mert ha lenne, akkor lehettél volna akár Patika kft is, max a patikákat kötelezték volna, hogy eztán "y"-al írják azt, hogy patyka. Vagy egyszerűen megtiltották volna, hogy a gyógyszertárakat patikának hívják.
Hallgasd meg ezt, és koncentrálj a szövegre :)
youtu.be/rkJ2eIvyAYw

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.10.09. 06:48:01

@Disznó Úr: Miért, a 15. céget egy családi házba hogyan jegyzik be (a ház tulajának tudta nélkül)? Jó kapcsolatokkal, megfelelő kenéssel...

AtiSnatch 2015.10.09. 07:41:26

valami zavarja a radarot.

joska61 2015.10.09. 09:05:50

És a durva az, hogy nem véletlenül csinálják. Nyilván vannak, akik fizetnek nekik. Ha nem érné meg, keresnének más játékot.

lcsaszar 2015.10.09. 10:09:10

Ki használ még telefonkönyvet? Én már rég kidobtam, csak a helyet foglalta. Az egykori Arany Oldalakban nem találtál meg egy kórházat, hivatalt, iskolát. Csak kisiparosokat, KFT-ket, akik kérték, hogy vegyék fel őket. Ha jól emlékszem, kezdetben nem így volt, létezett közületi telefonköny és privát.

Amelyik vállalkozásnak nincs saját honlapja, és ilyen internetes tudakozókban akarja magát hirdetni, az annyit is ér.

2015.10.09. 11:23:18

@Aureliano Buendía: az az jól mondod elvtárs !

Sneemaaar 2015.10.09. 13:02:57

valaki probalta mar ezen cegeket hivni, ugyan ilyen "megteveszto csellel"? hatha ok elhiszik a sajat dumajukat, es fizetnek. na? mekkoraotlet

RedWing 2015.10.10. 17:59:57

Nálunk a cég honlapján (meg mindenhol) csak fax és mobilszám van megadva. Faxot hívogathatják egész nap is, automatára van állítva, csak akkor csipog egyet, ha jött is valami. Mobilon minden beszélgetést rögzítünk (amit persze előre közlünk), erre a jelentkezők fele le is teszi. Számkijelzettek mennek tiltólistára, legközelebb már csak foglalt jelzést hallanak, számkijelzés nélkül meg foglalt jelet kapnak nyélből. Aki átjut a szűrőn és férfi az kap egy "azonnal adom az illetékest" majd lerakom az asztalra a telefont, pár percen belül megunják a várakozást. Aki nő, azzal meg kikezdek. 1 percnél tovább még senki sem bírta... :D

szemi90 2015.10.15. 13:42:11

@RedWing: És összejött már legalább egy randi?

megmondó kapitány 2015.10.28. 18:27:00

@RedWing: ezt amúgy minden hívóval csináljátok? Ügyfeleitek vannak-e még?
süti beállítások módosítása