Tékozló Homár

Kalandok Bürokráciában

2016.07.21. 15:35 | Homár Hilda | komment

7161307_b43208423ff4bde6812b26c73142bb53_m.jpg

Klasszik agyeldobós probléma: kéne egy engedély, amit csak akkor kapsz meg, ha megtörtént valami, aminek a feltétele az engedély. Kaboom!  (fotó: Thomas Trutschel/Getty)

Tisztelt Tékozló Homár!

Egy kedves kis történetet szeretnék megosztani veletek. Megpróbálom rövidre fogni, amennyire lehet.

2015 - ben kiderült, hogy a frissen vásárolt kertesházam területéből az utcafronton elcsatolnak 55 négyzetmétert egy rendezői vonal miatt, ami teljesen értelmetlen, de kb 1,5-2 éves procedúra lenne ha megtámadom és addig nem kaphatok építési engedélyt sem. Mivel nekem nincs 2 évem erre és elvileg az önkormányzat is kártalanít, ezért nem támadtam meg, hanem követtem az önkormányzat utasításait.

A telkemet kettéválasztattam a rendezői vonal mentén, földmérőt fogadtam és mindent lepapiroztam a földhivatalnál. Megjegyezném, hogy a művelet 2015 novemberében indult és 2016 áprilisban fejeződött be.

A jelenlegi helyzet szerint van két helyrajzi számmal rendelkező terület (százezres költségeken) a birtokomban. A kisebbik leeső területet (kivett közterülettől el nem zárt magánút) akkor veszi meg tőlem az önkormányzat, ha a kerítésemet beljebb vittem és a régi vízóra aknát is elbontottam a leválasztott területről. Itt el is érkeztünk a lényeghez.

Felhívtam a vízműveket és kértem egy vízóra áthelyezést. Telefonos ügyintéző bediktálta telefonon, hogy mit kell tennem, milyen papírokat kell bevinnem személyesen. Mindent bevittem amit kértek és kiálltam a soromat. Itt kezdődött a negatív tapasztalatok első szele.

Az ügyfélszolgálatos  közölte, hogy kéne valami tervrajz, hogy mit is csinálok én pontosan. Már csak azért sem értem mit akar, mert csak egy vízóra áthelyezést kértem az új aknába, amit a honlapjukról letölthető tervek alapján kell a tulajdonosnak kivitelezni, nekik csak a vízóra áthelyezést kell elvégezni. Végül megegyeztünk, hogy mégsem szükséges és így minden rendben lesz. Továbbítja az illetékeseknek, akik adnak majd egy hivatalos árajánlatot és egyeztetnek velem időpontot a műveletre.

2 hét várakozás következett ez után.

Egyszer csak csörög a telefon (rejtett szám). Felveszem, a vonal másik végén egy úr közli, hogy nem jó amit beadtam, mert az új kerítésem nem közterülettel határos és így nem áll módjában áthelyezni a vízórát, mivel az aknának a közterülettel határos kerítéstől maximum 50 cm-re kell lennie. Elmondom neki, hogy az önkormányzaté lesz a terület, csak előbb ki kell pucolnom üresre, aminek ugyebár a vízakna is a feltétele. Vitatkozunk még egy kicsit nem enged az igazából a "kedves" munkatárs. Kérem a csoportvezetőt, mire közli hogy neki nincs felettese, mert ő a csoportvezető. Mondom akkor nevet és telefonszámot kérek! Lediktálja. Jelzem, hogy az önkormányzatos illetékes fogja őt keresni az ügyben, hogy elmagyarázza, miért nem közterület még a leeső rész.

2 hét telik el újra, mialatt egyszer sem tudjuk elérni az ügyintézőt sem én sem az önkormányzati illetékes.

Egyik reggel találok egy vízművekes levelet a postaládámban, melyben hiánypótlásra szólítanak fel és kérik küldjem be a földhivatali eljársát igazoló határozatot, melyben rögzítve van, hogy a telkemből leeső terület közterület. A levél alján az "úriember" aláírása mint műszaki ügyintéző és a csoportvezető hölgy aláírása. Elgurul a gyógyszerem és hívom az ügyfélszolgálatot.

A telefonos ügyfélszolgálaton közlik, hogy ők nem adhatják ki a csoportvezető telefonszámát és semmilyen más illetékes kollégáét sem, így hát náluk tudok csak panaszt tenni. Meg is teszem, kérem hogy másik ügyintéző foglalkozzon az ügyemmel és hogy értsék meg, nem tudok olyan papírt beküldeni, amit kérnek, mert az csak az után keletkezik, miután eladtam az önkormányzatnak, az viszont már nem az én hatásköröm lesz. Nehezményeztem továbbá, hogy az ügyintéző azt hazudta hogy, ő a csoportvezető, valamint azt, hogy nem tudok senki illetékessel beszélni, csak levelezgetünk és így elég egyoldalú a komunikáció. A hölgy felvette a jegyzőkönyvet, hogy vizsgálják felül az ügyemet és elkérte az email címemet, hogy gyorsabb legyen a levelezés.

újabb 2 hét telik el ( ez már 6 hét semmi előrelépés nélkül)

Jön az email, melyben egy másik ügyintéző arról tájékoztat, hogy hát mások is be tudták küldeni ezt a papírt, akkor én is és ők bizony nem változtatnak az álláspontjukon senki kedvéért.

Elpattant az agyam és újra telefonáltam. Annyit értem el, hogy a telefonos ügyfélszolgálat vezetőjét adták nekem és ő újra meghallgatva a problémát ígéretet tesz, hogy felveszik az illetékessel a kapcsolatot az önkormányzatnál. Ez június 6.-án történt. Ma június 30.-a van és az ügy semmit sem haladt előre. Azt a tályékoztatást kaptam, hogy folyamatban van. Tehát durván 2 hónapja nem tudok egy vízóra áthelyezést elintézni, amiért ők pénzt fognak felszámolni, nem keveset és nem mellékes, hogy amíg ők szarakodnak addig én sem tudom az önkormányzatnak átadni a területet, ami természetesen nekem anyagi kieséssel (nem 5-10 ezer forint) jár, mivel mindent előre finanszírozok, kerítés, vízakna, stb.

Tanulság eddig:

Íme a Fővárosi Vízművek, akik téged úgy kezelnek, mint egy utolsó senkit, de azt hogy fizess, meg legyél jó ügyfél azt elvárják. Nem érheted el a saját ügyedben az illetékest, csak betanított telefonos munkatárssal lehet beszélgetni. Megvalósul a tökéletes bürokráciai csapda és ők persze az ügyfélre terhelik az egészet. Nem számít, hogy neked ez súlyos százezrekbe, esetleg millióba kerül. Kit érdekel? Nekik úgyis fizeted a számlát, hiszen ő a vízszolgáltató és kész.....

A jogi részébe nem mennék bele, hogy az önkormányzat miért ilyen sorrendbe, vagy miért olyan sorrendbe vásárolja meg tőlem a területet, meg hogy a vízművek miért csak akkor hajlandó egy aknát bekötni, ha közterülettel határos a kerítésed. Ez legyen az ő dolguk. Beszéljék meg egymás között, de az ügyfelet így szívatni, ahhoz már pofa kell !

Üdvözlettel:

Gábor

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.07.21. 15:39:21

1st. és most elolvasom (legalábbis megpróbálom)

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.07.21. 15:48:19

részvétem. Talán az omBusman-nak lehetne jelezni, hátha megvegzálja őket. Mert ez így eléggé 22-es csapdájának tűnik.
www.youtube.com/watch?v=ed-GMwJp73s

2016.07.21. 15:49:34

Tényleg katasztrófa a helyzet, hogy a droiddal lehet csak beszélni manapság egy szolgáltató cégnél. Ezek a droidok nem tudnak semmit csak amire betanították őket. Az eltérő, egyedi esetekre nincs megoldás. Ki kell billenteni őket a monoton ostoba ritmusukból, hogy eszkalálják a problémát.

The Crazy One 4égy 2016.07.21. 15:51:02

köszönjük a posztot, aminek hatására az olvasók megfontolhatják, igénybe veszik-e a vízművek szolgáltatásait...

sáros_tehén 2016.07.21. 16:04:51

És az Önkormányzat (jegyző) sem ad ki egy pecsétes papírt, hogy mi a szitu, amit elfogadna a vízművek?

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2016.07.21. 16:35:57

Ez mennyire gyönyörű: "tályékoztatást"

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.07.21. 17:36:05

Az új és érvényes szabályozási terven mi van? Rajta van az a "rendezői vonal"? Ha nincs, az önkormányzatnál van a pokémon, ha rajta van, akkor a vízműnél.

gabors 2016.07.21. 17:47:04

Allamositani a gecibe es legyen a NER resze es akkor majd Lazar elvetars (a regi/uj) majd rendet teremet !!

Bob1899 2016.07.21. 18:29:28

táLYékoztatást. Ok. Cső.

2016.07.21. 18:45:12

@The Crazy One négypontnulla: oszt nélkülük meg honnan veszel vizet ? Mózesként a sziklából ? Áramot is magad csinálsz, ha bajod lesz az elmüvel ? Ki tudsz vonulni a társadalomból ? Ez érdekelne engem is, mesélj.

tokapi 2016.07.21. 18:48:40

En azt sem ertrm, miert neked kell foglalkozni mindezzel vagy miert csak neked, miert csak sajat koltschegen.

The Crazy One 4égy 2016.07.21. 19:08:38

@Kulics: örülök, hogy képben vagy :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.21. 19:58:10

Az önkori nem tud egy olyan pöcsétes papírt írni a vízműnek, hogy majd adnak egy hivatalos határozatot, ha megvan a vízóra áthelyezés?
Egyébként ilyen és ehhez hasonló esetekben a határozott személyes fellépés nagyon sokat tud előremozdítani az ügyben. Egy kollégámnak volt hasonló patthelyzet ügye a gázosokkal, ők is széttárták a kezüket, hogy hát evvan. A sokadik telefon és tiszteletkör után a kolléga agya eldurrant, az összes ott lévőt brutál stílusban leordította a tíz körméről, de még a ricsajra kirontó főhajakendet is. Hirtelen az összes aktakukac kétrét hajolt a főgenyóval egyetemben, és csak az ő ügyével kezdett foglalkozni, és láss csodát 10 percen belül meglett a megoldás meg az összes pecsétes papír. Persze nem mindenkinek ilyen a személyisége, hogy ezt meg merje csinálni.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2016.07.21. 22:08:30

Szerintem baromság, hogy az önkori nem veszi meg, míg rajta a vízórája. Mondom: baromság.
Megveszi, emberünk meg kéri, hogy az elvándorolt óráját tegyék már a saját telkére. Vízművek megkapja a retek papírjait. Ha attól fél az önkori, hogy a júzer nem teszi meg, akkor meg birtokvédelmet kér a saját jegyzőjétől, az meg addig bírságolgatja az ügyfelet, míg eltakaríttatja a mérőt. Problem solved.

kozkozkoz 2016.07.21. 23:45:05

MTA: A magyar helyesírás szabályai című könyv forgatását javaslom a posztolónak unalmas óráiban.

Zephyré 2016.07.22. 01:47:52

Adásvételibe beleírni, hogy az utólagos áthelyezés költségeit Pista állja. Önkori megveszi, átrakatja, kiszámlázza Pistának. Pista befizeti, ha nem, akkor önkori behajtatja. Pista küldi nekem a tálca sört és 2 tábla csokit. Ennyi.

Terézágyú 2016.07.22. 07:37:19

Ez ugyanaz a Gábor, akinek a telefonjával is gond vót???

Az miaza "rendezői vonal"???????

"de kb 1,5-2 éves procedúra lenne ha megtámadom és addig nem kaphatok építési engedélyt sem. Mivel nekem nincs 2 évem erre"
vs.
"a művelet 2015 novemberében indult és 2016 áprilisban fejeződött be."
"Ma június 30.-a van és az ügy semmit sem haladt előre."

Meglesz a két év...

Nem kellett volna az önkorm.. akarom mondani tanács... akarom mondani a szolgabírói hivatallal is beszélni, hogy a vízműveknek kell valami, nem tudnának írni egy előzetes papírt?

Terézágyú 2016.07.22. 07:39:55

"Íme a Fővárosi Vízművek, akik téged úgy kezelnek, mint egy utolsó senkit"

Nono. Csak próbálják betartani a szabályokat. És hát "egy másik ügyintéző arról tájékoztat, hogy hát mások is be tudták küldeni ezt a papírt"...

Szóval újra azt mondom: szolgabírói hivatal a hunyó.

Persze, ha választott önkormányzat lenne, amely a TE érdekeidet tartja szem előtt, hiszen te választottad meg, akkor más lenne a helyzet...

FDToth 2016.07.22. 07:49:59

A burokracia sosem latott nagysagokba emelkedett, kvazi lehetetlen barmit is zokkenomentesen intezni. A hivatalok sokszor hibaznak, az ugyfel karara, de mindig van indok, vagy kibuvo...de kovetkezmeny sosincs...
A lenyeg az h a hivatalokban sajnos az ott dolgozok 50-60%-a nem tudja a dolgat, nem ert hozza, illetve annyira feltoltottek a kozszferat dolgozokkal, azert, higy ne legyen annyi munkanelkuli. Viszont a hetkonysa igy nem valosul meg egyaltalan... Hiaba jo ismerose vkinek az ujonan felvett p, kepzetlen munakero, ha nem erti a dolgat...
Csak egy pelda: lett volna egy tok egyszeru kerdesem, ezert hivtam a nemzeti kozlekedi hatosag ugyfelszolgalatat. Felvazoltam az igen egyszeru kerdest, a valasz annyi h volt h kapcsolnak egy kollegat. Kapcsolatak, annak is elmondtam, rogton ravagta h ez nem az o szakterulete, kapcsol meg egyet... Annak is elmondtam, sot hangsulyoztam h ha nem tudja, akkor kapcsoljon olyat, aki tud valaszolni, persze o sem tudodd, mert vmi portas volt.... Azt a szamot, amit o megadott nem veszik fel....pedig egy rohadt egyszeru kerdesre szeretnek csak valaszt kapni, de uygfelszolgalat nem tud valaszolni, mert nem ertik,,,

Terézágyú 2016.07.22. 07:55:52

@FDToth:
"ravagta h ez nem az o szakterulete"
na ja, mert így fel lehet venni egy "szakértőt" (csókost) jó pénzért...

jellemző, hogy egy minisztériumban, ahol csupa jogot/közgazdasági egyetemet végző ember, sőt doktor(!) dolgozik miért kell ennyi szakértő...

FDToth 2016.07.22. 08:13:35

@Terézágyú: szakerto? Max papiron... Keves a jo szakember, alegtobb csak arra jo, hogy atpasszolja az ugyet. Sokan dolgoznak, de megis kevesen... A kedvencem, amikor egy altalanos tema kapcsan irsz mondjuk egy onkormanyzatnak, melyben a velemenyuket vagy segitseguket kered, valaszolnak 40-50 nap mulva annyit, hogy nem segithetnek, mert nem az o hataskoruk. Es ki segithet egyedul? Hat a birosag! :D
Van ez az uj sohivatal, a kekkh. Irtam nekik ket sort h mikent tudok infot szerezni arrol, higy a kocsimat hogyan es ki hozta be az orszagba. Sokaig Semmi valasz, majd jon egy tertis level, 6-7 oldal(!!!), teeltuzdelve jogszabalyokkal, melyben felszolitanak hianypotlasra meg, hogy ezer vhany forintert valaszolnak... Pedig eleg lett volna visszairniuk egy mailt par sorral...

Terézágyú 2016.07.22. 08:18:50

@FDToth:
"egy altalanos tema kapcsan irsz mondjuk egy onkormanyzatnak, melyben a velemenyuket vagy segitseguket kered, valaszolnak 40-50 nap mulva annyit, hogy nem segithetnek, mert nem az o hataskoruk. "

Ezért mondom én, hogy szolgabírói hivatal. Nincs benne semmi ÖNkormányzat.
Falusi ismerősöm bement a helyi intézménybe, hogy gondja van a szemétszállítókkal - akikkel egyébként éppen ők szerződtek - még csak nem is próbáltak úgy tenni, mintha ők a helyi lakosért lennének, az ő érdekét képviselnék: "coki van, fizess a szemétszállítónak, vagy letiltunk(!), megbüntetünk(!), a cégnek van igaza" stb.

metal · http://electric.blog.hu 2016.07.22. 08:26:26

Miért csinálsz te bármit az önkormányzat helyett? Ha jól értem kisajátítja az önkormányzat a telked egy részét. Akkor te minek méretsz ki, meg intézel bármit is? Ha kell az önkormányzatnak, akkor intézze!

Denton85 2016.07.22. 09:27:59

Kár, hogy nem ezzel kezdte a posztoló. Ha ezzel indított volna, akkor meglenne a megoldás arra, hogy ne kelljen eladnia a telkét, hisz így nem veszik át, a szolgáltató pedig nem cselekszik, 22-es csapdája, infinity loop.

Más:
Én annó a fogyasztóvédelemnek tettem fel kérdést egy üggyel kapcsolatban, csak kérdeztem, erre jött a levél, hogy elutasítják a panaszomat mert blabla. Baxod, csak kérdeztem... És mi fizetjük ezeket a hivatalokat...

Manyecska. 2016.07.22. 09:32:21

@metal: szerintem már az önkormányzat is megpróbálta :D ...első körben..

Terézágyú 2016.07.22. 09:42:11

@Denton85:
"Én annó a fogyasztóvédelemnek tettem fel kérdést egy üggyel kapcsolatban, csak kérdeztem"

Úgy látszik, ezek a hivatalok nem szeretik a "csak kérdések"-et :)))

Bombaló 2016.07.22. 10:26:36

Tályékoztatás? Ez fájt...

Bombaló 2016.07.22. 10:31:12

@metal: +1. Idáig jutottam én is.

joska61 2016.07.22. 10:46:04

Magyarországon a közszolgáltatók (víz, gáz, elektromos áram) még mindig hivatalként gondolkodnak. Mondjuk most már mindegy, úgyis visszaveszi mindet ez az idióta állam.

Terézágyú 2016.07.22. 10:51:22

@joska61:
speciel ez nem ez az eset. a vízmű csak védi magát: le akarja papírozni azt, hogy a jogszabályoknak megfelelően a közterülettől fél méterre lesz áttéve a vízóra...

Nick-son 2016.07.22. 12:19:37

Elég fura, hogy mért mindent a tulajdonos intéz, akinek a telkéből a törvény erejénél fogva elvesznek... Nem mintha baj lenne, csak ahogy apósom szokta mondani, a kordé megelőzte a szamarat.

Az én agyamba ez úgy lenne, ha kell az a terület az önkormányzatnak akkor lesz egy határozat, hogy ekkor és ekkor az övé. Akkor van egy papír, utána kimérés, aztán munkálkodás.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.07.22. 12:29:57

@FDToth: miért nem próbálod a totalcar-t? veszíteni valód nincs (legfeljebb ők sem tudnak segíteni) ;)

FDToth 2016.07.22. 12:50:05

@Terézágyú: sajnos ez van, a fogyasztó/lakos stb. ki van szolgáltatva az állami hivataloknak, ha jogorvoslatra van szükséges, akkor tényleg csak bíróság, vagy eléggé a nyakára kell járni a bürokratikus hivatalnak.
Visszahozzák a 20. század eleji hivatalokat (kúria, járási, stb.). Nemrég a cégünk kapcsán találkoztam a 'falugazdász' kifejezéssel, a - mily meglepő - NEMZETI agrárgazdasági kamara kapcsán, akinek kötelező tagja lenned és több százezret fizetni évente a semmiért :D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.07.22. 13:43:49

@Kulics: simán. csak nem lesz csapvíz meg madzagos áram.

joska61 2016.07.25. 09:55:28

@Terézágyú: Csak védi magát, nem szolgáltat. Nem ügyet intéz, csak kipipál, és tovább görget. Sosem fogom elfelejteni a gázosok hasonló alakítását, aminek a végén perrel való fenyegetés hatására sikerült elérni, hogy csinálják meg, amit szerződésben vállaltak.

Phil Necro 2016.07.25. 10:09:05

Szerintem azert nem a kukaba iktatja leveleket, mert az onkormanyzat korrekt, vagy meg annal is jobb penzt fizet a megvasarolt teruletert.

En ugy oldanam meg, hogy egy mail melyen az onkormanyzat es a kozmuves a cimzett.
Csatolom mindket elutasito levelet,az indoklast pirossal kiemelve.
Majd megkerem oket, hogy dontsek el,ki milyen sorrendben fogja vegezni a dolgat, vagy ki az illetekes,akinek tovabbitja az ugyet.
Engem mar csak akkor keressenek ha vegeztek,mert a jovoben semmilyen modon nem vagyok hajlando az uggyel foglalkozni.

McZozo 2016.07.25. 15:53:09

@Kulics: Mondjuk ha nagyon akarsz ki lehet, mert vessel egy generatort a vizet meg kutbol szeded ez esetben a szolgaltatok elmehetnek ahova te gondolod. Nem alegkenyelmesebb de megoldhato.

McZozo 2016.07.25. 16:01:20

@Terézágyú: Nem csak a onkormanyzat ilyen. Nekem ugyanez volt a tapasztalatom anno bevandorlasugyiekkel es a TB vel is. Oda vissza kuldozgettek olyan papirokert amik egymastol fuggtek. 4.-5. oda vissza telefon utan meguntam es kerdeztem az ugyintezot hogyha ellentetes a bevandorlasugyi torveny a tb torvennyel akkor megis hogy a loherebe teljesitsem amit kernek. erer az volt a valasz hogy akkor irjam ezt le papiron. leirtam beadtam elfogadtak. Tudnak rola cska szeretik copatni a nepet, aki rajon magatol az tovabblephet aki nem meg hagy szenvedjen

McZozo 2016.07.25. 16:07:05

@metal: gyanitom azert mert epitkezni szeretne a kozeljovoben amihez tiszta alapok kellenek illetve gondolom a kisajatitasi penz is jol jonne. ha rahagyja az onkorira akkor lehet ok majd az elkovetkezo evtizedbe megoldjak valahogy, de addig se penz se tiszta telek amire nem ka\p epitesi engedelyt
süti beállítások módosítása