Tékozló Homár

A Telenor felülbírálta Magyarország EU-tagságát?

2016.08.31. 14:46 | Homár Hilda | komment

telenor_logo_1.png

Az létezik, hogy a "bármely EU tagállamból bármely más EU tagállamba" kitételbe nem tartozik bele Magyarország?

Kedves Tékozló Homár,

Régóta Telenor előfizető vagyok, munkámból kifolyólag viszonylag sokat vagyok külföldön illetve gyakran hívok külföldi (EU-s) számokat. Kb. egy hónapja váltottam tarifa csomagot a Telenornál, My Bussiness All-In XL-re, ami mellé előfizettem az EU roaming csomagra. A roaming csomag leírásában szó szerint ez szerepel:

Roaming tarifáinkkal bármely EU tagállamból bármely más EU tagállamba, haza Magyarországra és a látogatott tagállamba lehet telefonálni.

A tarifacsomag egyébként havi 1000 perc hívást tesz lehetővé plusz költség nélkül EU-ból EU-ba. Külföldön teljesen korrekt módon tudtam használni, tudtam hívni mindenféle plusz költség nélkül.

Nem rég jöttem haza, amikor egy barátomat felhívtam, aki Ausztriában él és ennek megfelelően osztrák telefonszáma is van. Kicsit több, mint két órát beszéltem vele, majd a hívás után egy órával SMS-ben értesítettek, hogy a havi költségkeretem túllépése miatt korlátozták a kimenő forgalmamat (magyarul nem tudtam hívni), és csak akkor engedélyeznek újra, ha kifizetem egy részét az összegnek.

A lényeg, hogy az ügyfélszolgálaton elmondták, hogy ha Magyarországról hívok, akkor az nemzetközi hívásnak minősül, és 170 Ft/perc a tarifa, ha osztrák számot hívok, tehát 26.000Ft-ot kell fizetnem a hívás után, az előfizetési díjon felül, így összesen kb. 40.000Ft lesz a számla. 

Kérdem én, hogy nem-e megtévesztő a BÁRMELY EU tagállamból BÁRMELY EU tagállamba szöveg? Mert véleményem szerint Magyarország is EU-s tagállam, de lehet én tudom rosszul. Ha ezt a hívást pl. Romániából bonyolítottam volna, akkor nem számolnak fel plusz költséget, nem is értem, hogy miért pont itthonról vágnak meg ekkora összeggel. Nem tudom, hogy tegyek-e panaszt, illetve ha teszek, akkor az ér-e bármit. Mindenesetre tanultam ebből is, remélem más nem fog így járni.

Üdvözelttel,

Levente

Kedves Levente!

A szolgáltató díjszabásában megkülönböztet nemzetközi és roaming hívásokat. Nemzetközi hívás az, amelyet Magyarország területéről indítanak külföldre, roaming hívás  pedig a külföldön kezdeményezett vagy fogadott hívás. Ez a fogalommeghatározás összhangban van a vonatkozó európai uniós szabályozással is.

A levélben hivatkozott díjszabás egyértelműen a roaming hívásokra vonatkozik, valamint a honlapon részletes és példákkal alátámasztott információk találhatóak az egyes hívásokkal kapcsolatban felmerülő költségekről, így a szolgáltató díjigénye jogszerűnek tűnik. Az általad hivatkozott tájékoztatás miszerint "Roaming tarifáinkkal bármely EU tagállamból bármely más EU tagállamba, haza Magyarországra és a látogatott tagállamba lehet telefonálni." azonban valóban alkalmas lehet a megtévesztésre, hiszen aki nem ismeri a roaming szolgáltatás lényegét, esetleg félreértelmezheti a leírtakat, ahogy az a jelen esetben is történt.  Amennyiben szeretnéd a tájékoztatás kivizsgálását a fogyasztóvédelmi hatóságnál tehetsz bejelentést. 

Az általános szerződési feltételek egyébként szabályozzák a díjfizetéssel kapcsolatos reklamációk rendezésének módját is:

  • Minden ilyen panaszt először a szolgáltatónál kell írásban benyújtani.
  • A panasz benyújtása ellenére a vitatott összeget be kell fizetni!
  • Ha a panasz jogos, a szolgáltató a következő számlában jóváírja, vagy visszafizeti a vitatott összeget a fogyasztó részére.
  • A panasz elutasítása esetén a fogyasztónak joga van igényét közvetlenül a bíróság előtt vagy az illetékes békéltető testület előtt érvényesíteni.

Két bank közt pattogva szép az élet

2016.08.31. 09:51 | Homár Hilda | komment

shutterstock_284761532.jpg

Olvasónk hitelével és a hozzá kapcsolódó lakásbiztosítással nem csak lakhelyet szerzett magának, hanem élethosszig tartó ügyintézést is. Szerencsére legalább ismétlődő típusút, így a sokadik körben már rutinosan megy banktól szövetkezeten át másik bankig ugyanazokkal a papírokkal és igazolásokkal. Reméljük, az éves fordulókon körcsúcsot sikerül döntenie! Megérdemelné.

Tisztelt Tékozló Homár!

Szeretném elmesélni az Otp Bank, az Mkb  és a lakásszövetkezet közös ámokfutását egy vagyonbiztosítás kapcsán. Próbálom a lényeget összefoglalni:

Lakáshitelem van az Otp-nél és a futamidő végéig érvényes vagyonbiztosítással kell hogy rendelkezzek ahhoz hogy ne bontsanak szerződést velem. Évekig duplán volt fizetve a vagyonbiztosításom mert nem tudtam hogy a közös költségben szintén benne van az ingatlan vagyonbiztosítása mivel szövetkezeti lakásról beszélünk és én külön fizettem a Grupamánál is a biztosítást, persze ők nem írtak utólag jóvá semmit, amikor lemondtam a biztosítást, de én is hibás vagyok, mert meg sem kellett volna kötnöm anno... mindegy nem is ez a lényeg.

Olvasson tovább!

Most megtudom, hogy jár-e cseretelefon a szervizelés idejére!

2016.08.30. 10:33 | Homár Hilda | komment

shutterstock_214872937.jpg

Ha az embernek bekrepál a telefonja, az rossz. Ha a szervizből frissen hazahozott telefonja krepál be, az még rosszabb. Ha ez az egész buli hónapokban számolható, az meg elképesztően rossz. De mit tehetünk, ha hetekre telefon nélkül maradunk? Követelhetünk cserekészüléket? Ráverhetjük a cégre, ha kár ér minket?

Közel egy hónapja elromlott a telefonom (iPhone 5S), bevittük a szolgáltatóhoz, ahol közölték, hogy szervizbe viszik, min. 2 hétig bent lesz, majd szólnak. Kiküldték a "megjavított" készüléket, 24 órát se bírt ki ismét ugyanazzal a hibával szembesültem.

Másnap ismét elmentünk egy T-pontba, ahol felhívták a figyelmem arra, hogy az előző helyen nem is a valós hibát írták a beküldő papírra. Pedig 2 embernek is érthetően elmagyaráztam, le is tesztelték a készüléket. Még se azt írták rá. Szóval várnom kell megint két hetet, jelenleg is szervizbe van a készülékem. 

Feldobták a lehetőséget, hogy lehet kapok egy új készüléket, de közel 1 hónapja nem tudnak elérni engem telefonon. Ilyen helyzetben, hogyan kell panaszt tenni? Az ügyintézők felé tegyek, vagy a szolgáltató? Kártérítés megillet? 

Íme a válasz:

Kedves Kata!

  1. Amennyiben a vállalkozás javításra átvette a telefonodat törekednie kell arra, hogy a hibát lehetőleg 15 napon belül orvosolja.
  2. Ha erre határidőben nem kerül sor, célszerű írásban, tértivevényes, ajánlott küldeményként megküldött levélben véghatáridőt szabni, amíg a teljesítést elfogadod.
  3. Ha ez is eredménytelenül telik el, akkor joggal kérheted a készülék cseréjét, vagy akár érdekmúlásra tekintettel el is állhatsz a vásárlástól, és kérheted a vételár visszafizetését. 

Jelenleg nincsen olyan jogszabály, ami arra kötelezné a vállalkozást, hogy a fogyasztó számára cserekészüléket biztosítson. A kiesett időt, amíg a készüléket nem tudod használni, a jogalkotó azzal kompenzálja, hogy az adott időtartammal meghosszabbodik a jótállás ideje.

Habár határidőben történő cserénél jogszabálysértés nem történik, ha számszerűsíthető károd keletkezik abból fakadóan, hogy szervizben töltött idő alatt nem tudod használni a telefont, annak megtérítését kérheted a vállalkozástól. Ennek érvényesítéséhez igényedet elsőként mindenképpen a szolgáltatónál kell bejelenteni, és amennyiben a vállalkozással nem sikerül megegyezni, igényedet Békéltető Testület előtt érvényesítheted, melynek eljárása ingyenes, és a meghallgatásain az adott megyében székhellyel rendelkező vállalkozás köteles személyesen megjelenni. 

Alkalmazott jogszabályok:

- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
- 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól

Kalandok bürokráciában: "A helyszíni szemle igazolta, magánszemély vagyok"

2016.08.29. 10:15 | Homár Hilda | komment

2917580140_1.jpg

Rutinos Homár-olvasóknak mondanom sem kell, hogy levélírónk az ominózus helyszíni szemlét megelőzően is igyekezett magánszemély mivoltát bizonygatni, csak hiába. És bár sokáig ez az abszurd vonal tűnik a fő csapásiránynak a sztoriban, az igazi homárfaktor a végén üt be. Klasszikus arcletépő "Kalandok bürokráciában" opusz, ezúttal a Vízművek vezényletével. 

Sziasztok,

Most olvasom, hogy a Fővárosi Vízművek reklamál, amiért a viccpárt poénos szövege szerintük megsérti a társaság jó hírnevét. Nos, hát akkor álljon itt a mi történetünk, amire szokás mondani, az élet a legjobb rendező. A jó hírnév pedig ennek fényében még költői túlzásnak is erős.

Tavasszal vásároltunk egy budapesti ingatlant amely összközművesített. Az áramot, gázt sikeresen átírtuk az előző tulaj nevéről a sajátunkéra, azonban a vízművekkel nem volt ilyen szerencsénk. Az előző tulajdonos ugyanis Kft-ként szerződött a szolgáltatóval, így már rögtön az iratok leadásakor jelezték a problémát, ők magánszemélyként velem így nem tudják, hogy tudnak majd szerződést kötni. Ott és akkor azonban ez annyiban maradt, mondtam, hogy márpedig - mint ahogy az adásvételin olvasható - én magánszemélyként vásároltam a helyet, úgyhogy legyenek kedvesek elkészíteni a papírokat, kiküldeni, a belső bürokratikus rendszerükkel meg küzdjenek meg ők maguk.

Olvasson tovább!

Ez így se nem trendi, se nem rendi

2016.08.26. 17:28 | Homár Hilda | komment

92861_orig_rendi.jpg

Tavaly szeptemberben - még Helpy néven - indult az online takarítóközvetítő Rendi.hu, ami fantasztikus érzékkel vette észre a piaci rést a kiszámítható, megfizethető és megbízható házi takarítószolgálat piacán. A ma már több vidéki nagyvárosban is elérhető cég villámgyors karriert futott be. Olvasónk levele alapján talán túl gyorsat is, és már, nem tudják tartani a lépést az igényekkel. 

Kedves Rendi Csapat!

Őszintén szólva meglehetősen csalódott vagyok, két okból is:

Egyrészt értelemszerűen azért rendeltem takarítást, mert szükségem van rá. Adott időpontban. Adott munkák elvégzésre vonatkozóan. És azt hiszem kifogástalanul megértő és tündibündi voltam, amikor az első ízben 08.19.-re rendelt takarítást Önök lemondták 1 nappal korábban arra hivatkozva, hogy megbetegedett a takarító. Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben, hogy egy ilyen helyzetet illene tudni kezelni, de túlléptem rajta és továbbra is őszinte lelkesedéssel, bizalommal telve egyeztettem le az újabb időpontot 08.26.-ra. Még a kárpótlásként felajánlott hűtőszekrény tisztításnak is örültem. De hogy másodjára is, egy fél nappal a legyeztetett időpont előtt lemondják AKÁRMILYEN indokkal (ami jelen esetben a takarító felmondása volt) az egyébként elvállalt takarítást, ez most nagyon fáj.

Olvasson tovább!

A kutya mint hibás árucikk

2016.08.25. 12:51 | Homár Hilda | komment

shutterstock_99357692.jpg

Én kutyásként ugyan nehezen tudom elképzelni, hogy egy gazda kiábránduljon Fickóból, mert kiderül, hogy csak 2/3 rész vizsla, vagy utcára tegye Muffint, amikor a cuki kölyökwestie-ből szexi falusi vegyesvágott cseperedik, de gondolom, aki sok pénzt hajlandó adni egy kutyáért, miközben tele vannak a menhelyek, azoknak fontos a pedigré, az pedig elég biztos, hogy aki Fickót vizslának, Muffint meg westinek adja el, az csal, és így számonkérhető. Az más kérdés, hogy törzskönyv vagy más írásos nyom nélkül mennyire bizonyítható a megtévesztés. 

Kedves Homár Hilda!

Én ugyan nem futottam bele, de nap mint nap találkozom vele, így szeretném felhívni egy igen sajátos, mégis virágzó helyzetre a figyelmet: kutyusokról lesz szó.

A szabályzások értelmében, fajtatisztának tekinthető az a kutya, amelyiket tenyésztőtől (kennelnév, referencia, elért kiállítási/munka eredmények) vásárolva, törzskönyvet kap hozzá az újdonsült gazdi. Nem opcionálisan, hanem jár hozzá. Ezek a kutyusok nem 40-50, hanem 100-200 ezer forintba kerülnek, nem poénból, de ezt most nem részletezem. A kölykök egészségi problémákra szűrtek, a törzskönyv garancia, hogy azt kapom a pénzemért, amit veszek stb.

Olvasson tovább!

Aki ingatlant keres, az ugyan ne fizessen már a közvetítőnek. Vagy de?

2016.08.24. 15:31 | Homár Hilda | komment

shutterstock_126452231.jpg

"Fogalmam sincs a szabályozásról, de valahogy van egy olyan érzésem, hogy aki ingatlant KERES, az ugyan ne fizessen már az ingatlan közvetítőnek a szolgáltatásért..." - hát a szabályozást mi sem tudtuk, csak azt, hogy általában tényleg az eladótól, bérbeadótól vonják a díjat, úgyhogy megkérdeztük.

Tisztelt Homár!

Meglepő dologgal találkoztam, és igazából nem is tudom, mennyire általános ez az eljárási mód, de engem minimum arra sarkallt, hogy írjak, és semmiképpen ne vegyem fel többé a kapcsolatot ezzel az ingatlanossal, nekem ez csalás gyanús...

Nos. Éppen albérletet kerestem, és az Otthontérképen találtam egy remeknek tűnő hirdetést. A hirdetés melletti kapcsolattartó telefonszámot felhívtam, nem vették fel, nem hívtak vissza. Viszont kaptam egy érdekes SMS-t:

Olvasson tovább!

Kiszámíthatatlan a BKV meg a csuklós busz

2016.08.24. 10:21 | Homár Hilda | komment

165104_144747068917123_6622603_n11-630x350_1.jpg

"Elviekben egyszerűbb és gyorsabb, ha nem megyek el a Stadionokig, onnan metróval, majd még a villamossal, hanem elegendő az 5-ös buszra szállnom, majd átszállni a 105-ös buszra" - írja Edit, és szerintem itt téved egy nagyot. Éjszaka vagy hétvégén esetleg, de hogy a reggeli csúcsforgalomban a kötöttpályás megoldás a legkiszámíthatóbb és gyorsabb, ha át kell szelni a várost, az tuti. Ettől függetlenül az utasokat otthagyó sofőrök nézzenek magukba.

Kedves Tékozló Homár!

Évek óta szidom a budapesti közlekedést, mert lehetetlen eljutni A pontból a B pontba idővel. A mai történetem úgy döntöttem, megosztom veled, és az olvasóiddal, mert nálam elszakadt a cérna.
Az alábbi levelet küldtem az imént a BKK ügyfélszolgálatának, a válaszra még várok, de őszintén kétlem, hogy bármi érdemlegessel szolgálnának. Legalább a dühöm kiírtam magamból.

Olvasson tovább!

Most megtudhatja, hogy min múlik a 490 forintos szandál!

2016.08.23. 12:25 | Homár Hilda | komment

hm-share-image.jpg

A H&M webshopjában januárban 18 forintért árultak pólókat, márciusban egy ideig dolgozói kedvezményt  kapott minden arrajáró, múlt csütörtökön pedig fillérekért lehetett kapni mindent. Télen a cég benyelte a veszteséget, a  mostani elbaltázott akciójánál viszont nem akarja, ami a fogyasztóvédők szerint egyáltalán nem oké

Sziasztok!

Elmesélem mi történt, érdekelne, hogy mit tudok tenni ezzel kapcsolatban. A H&M webáruházban a leárazások menüpont alatt voltak akciós ruhák, 290; 590; 990 körüli tételekkel, megtörtént a megrendelés, kifizettem kártyán, megtörtént a visszaigazolás - erre ma kaptam egy emailt melyben technikai problémákra hivatkozva törölték a rendelésemet.

Olvasson tovább!
süti beállítások módosítása