Tékozló Homár

Hogy lehet egy ingyen csomag OmegaMarine bevállalásával nehezen levakarható barátra szert tenni?

2017.03.24. 10:23 | Homár Hilda | 38 komment

unnamed.jpg

Azt nem tudom, hogy szegény norvégok tudnak-e arról, hogy egy lengyel cég a legirritálóbb becsapdázós módon tukmálja könnyelmű magyarokra az amúgy tök hasznos omega3-at, de hogy Béres Alexandra kicsit jobban megnézhetné, hogy mihez adja a nevét, az biztos.

Üdv!

Körülbelül évente, félévente kapjuk ezt a levelet rendszeresen. A csatolt képen jól látszik, hogy van egy oldalnyi reklámszöveg. A diagramnál hivatkozott oldal legalább létezik: http://www.fao.org/faostat/en/#data/CL/visualize 

A levél mindenhol felhívja a figyelmet, hogy ingyen küldenek egy dobozzal a termékből, és nem kötelez további termék megvásárlására. Ezek után gyanakvással tekintettem az apró betűs részre, ahol rögtön bele is kell egyeznie a "vásárlónak", hogy az Intrum (behajócég) kezelje az adatait.

A megrendelő szelvény alján azt írja, hogy az egész a tesz-omega.hu oldalon található általános szerződési feltételekkel együtt érvényes, ami viszont nincs ott (vagy nagyon jól elrejtették). Viszont az omegamarine.hu oldalon (amit az e-mail címük alapján találtam meg) van ÁSZF, és itt van elrejtve a lényeg:

Amennyiben a Vásárló az első termék megrendelését követően nem jelzi Társaságunk részére, hogy a 8. ponttal összhangban további termékekre nem tart igényt, úgy az első megrendelést követően a Vásárló megrendelésének megfelelően havi vagy kéthavi rendszerességgel küldjük a 60 vagy 120 kapszulát tartalmazó további termék csomagot mindaddig, amíg a Vásárló nem nyilatkozik a jelen feltételekben jelzett elérhetőségek bármelyikén a további Termék megrendelésének lemondásáról.

Forrás: https://omegamarine.hu/altalanos-szerzodesi-feltetelek-natural-pharmaceuticals-kft/

A naiv vásárló jogosan gondolhatja azt, hogy az ingyenes minta után semmi tennivaló sincs, és a cég a vásárló elégedettségére alapoz: vagyis ha tetszett neki a termék, akkor rendel belőle még. Valamint tisztességtelen, hogy a levélben csak a megrendelésről írnak, de annak lemondásáról nem. Valamint az ÁSZF sem található meg a hivatkozott oldalon jelen pillanatban. Erről készült egy mentés: https://web.archive.org/web/20170225111219/http://www.teszt-omega.hu/

És még biztos akadnak kifogásolható dolgok, amik elkerülték a figyelmem...

I.

Vajon mennyire okés ez a gyakorlat, azon kívül, hogy semmenyire?

Kedves olvasó!

Valóban kellemetlen perceket okozhat, ha a szórólapon feltüntetett információk alapján döntünk a termék megrendelése mellett, majd utólag derül ki, hogy nemcsak egy termék megvásárlására köteleztük el magunkat, hanem havi rendszerességgel kapunk "utánpótlást".

A csatolt reklámanyagon és a megrendelőlapon többször is az a tájékoztatás olvasható, hogy az ingyenes minta megrendelése további vásárlási kötelezettséggel nem jár. A weboldalon az általános szerződési feltételek között azonban ezzel ellentétes tájékoztatás olvasható, amely szerint az ingyenes minta megrendelése további vásárlási kötelezettséggel jár, hiszen ha az ingyenes termék megérkezése után nem jelezzük, hogy további csomagra nem tartunk igényt, akkor automatikusan küldik a termékeket. Fentiek alapján megállapítható, hogy a reklámanyagon valótlan információ olvasható a rendelés következményeire nézve, és ezáltal a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti vagy  késztetheti, amelyet egyébként nem hozott volna meg.

A megtévesztő helyzeten az sem javít, hogy a megrendelőlapon feltüntetett weboldalakon nehezen megtalálható általános szerződési feltétel is része a megrendelésnek, hiszen a bírói gyakorlat szerint a fogyasztótól nem várható el, hogy döntését több kommunikációs eszközön keresztül begyűjtött folyamat eredményeként hozza meg. A fogyasztó tehát nem köteles utána járni, hogy a reklámanyag valós információkat tartalmaz-e, és még inkább nem várható az el, hogy más kommunikációs eszközt is vegyen igénybe azért, hogy pontos információkhoz jusson. 

A leírt kereskedelmi magtartás alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztót. Országos érintettség esetén Gazdasági Versenyhivatalnál élhetsz bejelentéssel. 

Alkalmazott jogszabály:
- 2008. évi XLVII. törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról

UPDATE márc. 28.

Jelentkezett a forgalmazó cég:

Kedves Tékozló Homár,

Cégünk, a terméket forgalmazó Natural Pharmaceuticals kizárólag akkor kezdi el küldeni rendszeresen az Omega 3 kapszulákat a vásárlók részére, amennyiben ők erről írásban, vagy szóban (rögzített telefonos hívást követően) nyilatkoznak, hogy igen, megrendelik a terméket.

Kiemelten fontosnak tartjuk ügyfeleink elégedettségét, a termékeink előállításakor, és ügyfeleink kiszolgálásakor egyaránt, ezért természetesen minden vásárlói észrevételt, panaszt kivizsgálunk. Azonban az Önöknél megjelent írásban szereplő vásárlónk pontos beazonosítása nélkül ezt nem tudjuk megtenni. Szívesen állunk kedves ügyfelünk rendelkezésére az alábbi weboldalon található elérhetőségeink bármelyikén. https://omegamarine.hu/elerhetosegek/ . Telefonos ügyfélszolgálatunk reggel 9 és délután 17 óra között áll rendelkezésre a 06-1-796-17-01-es telefonszámon.

Biztosak vagyunk abban, hogy ahogy eddig már sok esetben, most is meg fogjuk tudni oldani a vásárlónk kérését/panaszát.

Üdvözlettel,

Natural Pharmaceuticals Kft

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rejtélyes 2017.03.24. 10:33:26

En inkabb eszem a kedvenc halrudacskaimat, annak legalabb ize is van az Omega-3 tartalom mellett :D

Darth Revan 2017.03.24. 10:35:43

INGYEN! (375 Ft)

Nem sok a 375 Ft, de az ingyen azt jelenti, hogy nem kell erte fizetni semmit (legalabbis, amikor meg en magyarul tanultam a 80-as evek elejen, meg azt jelentette. )

Tehetséges ugandai buzi 2017.03.24. 10:36:07

Szerintem a Norvég Alapnak valami köze lehet a norvég lazacokhoz!

Darth Revan 2017.03.24. 10:37:41

@Rejtélyes: En az ALDI-ban veszem az Omega 3 + D vitamin kapszulat. Olcso es hasznos :)

Carradine a gardróbszekrényben 2017.03.24. 10:39:28

@Darth Revan: Rohadjak meg papírzsákban, igazad van! A kiflit se úgy adják a sarki boltban, hogy 3 Ft előállítási költség + 4 Ft szállítási költség a pékségtől a boltig. Ha valami ingyen van, akkor legyen totál ingyen! Én visszaírnék nekik, hogy hova mehetek átvenni az ingyen csomag omega 3 bogyókat, mert megspórolnám a postaköltséget.

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.03.24. 10:44:29

@Carradine a gardróbszekrényben:
A weboldalukon meg van adva egy Vaci utcai cim. Oda kell menni, es becsongetni, hogy "Jo napot kivanok, jottem az ingyen doboz Omega-3-ert".

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.03.24. 11:21:21

@Tshu-hash: Esetleg flashmob keretében, előtte kicsit iszogatva.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.03.24. 11:34:03

@Rejtélyes: tengeri hal rudacska? aha ... úgymint, arzén, higany, kőolaj? :) jó étvágyat :P

Nick-son 2017.03.24. 12:11:04

Három dologban szeretném értékelni a posztot, ami a következő négy:

- a szerkesztőnek ezúttal sikerült összhangba hozni a poszt tartalmát és a hozzá feltálalt képet
- valóban fogyasztókat érintő a kérdés
- GVT se ír ostobaságot ezúttal
- a beküldőnek teljesen igaza van

rarabel 2017.03.24. 12:49:25

Fukusimai Atomtengeralattjáróktól sugárzó norvég lazac-omega3 zsírsav.
Ha rendszeresen fogyasztja, éjjel foszforeszkál is.
Ha tehetném, csak ilyet vennék Paksra!

Cycmen 2017.03.24. 13:40:38

Vegyél be inkább alfadelta ribonuklein vombatfaszkivonatot, az is csodákra képes nem csak a norvég lazac kivonat! A lazacok egyébként is vándorolnak, tehát migránslazac kivonat lesz az!

Cycmen 2017.03.24. 13:51:35

@Rejtélyes: Akarmit eszel, 100 even belul ugyis meghalsz :D

Azért kipróbálhatja a galapagosi óriásteknős szárazfű-sirályszar étrendjét, mert azok ötszáz évig is élnek! Pár száz éven belül milyen magas lesz már a nyugdíja!

Cycmen 2017.03.24. 13:55:08

A poszter azért kapisgálja a lényeget. Igen, semmi sincs ingyen, minden a pénzről szól át akarják b.szni!

Cycmen 2017.03.24. 13:58:20

Lazacháj tabletta (kapszula) néven is venné a sok egészségsznob kunzumidióta ?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.24. 13:59:24

@Cycmen: "Pár száz éven belül milyen magas lesz már a nyugdíja!"

Csórókám, ha Jézussal együtt születik, és berak egy rézpetákot a bankba, 1623-ban annyi aranya lenne, mint a Föld térfogata.

encir 2017.03.24. 14:40:51

Ja de régi .
Több mint 10 évvel ezelőtt így működött már a Mester Kiadó (kertészkártyák pl.), a Fleur de Santé ...stb.

FDToth 2017.03.24. 14:47:56

Nem azert, de a gvti onalloan nem lenne kepes arra h tovabbvigye az ugyet a gvh fele? Mrrt tanacsokat osztogatni mindenki tud, cselekni meg mar csak kevesen

kozkozkoz 2017.03.24. 16:17:42

Igen, a gvti sóhivatal talán jobb megfogalmazású bejelentést tudna írni a másik sóhivatal (gvh) felé, mint egy magánszemély.

Genius2 2017.03.24. 21:25:19

Elsőre az jutott az eszembe, a qrva anyját az ilyen cégnek. Aztán megnyugodtam, hogy én ilyennel életemben nem találkoztam.

Füstölt sprotni olajban 2017.03.25. 11:50:05

Ilyenkor rájövök, hogy sokan élnek még mindig egy kő alatt. Kb. 10 éve megy ez borotvával, bambusz zoknival, gyógyhatású szirszarokkal.

zuhanorepulesss 2017.03.25. 12:09:30

Ez csak azoknak lehet újdonság, akik még mindig elhiszik, hogy gyártási-, csomagolási- és postaköltséggel hozzá eljuttatott termék ingyen van. Mindig mindennek meg kell fizetni az árát. A saját hülyeségünknek és figyelmetlenségünknek is.

Ráérek 2017.03.25. 12:18:35

Meg kell nézni a vonatkozó rendeletet. És nem kell átvenni a cuccot, ha mégis küldözgeti a cég.

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet - A távollévők között kötött szerződésekről

8. § (1) A gazdálkodó szervezet nem követelhet a fogyasztótól ellenszolgáltatást, ha olyan árut értékesít illetve olyan szolgáltatást nyújt, amelyet korábban a fogyasztó nem rendelt meg.

(2) A fogyasztó nyilatkozatának elmulasztása esetén sem lehet vélelmezni a gazdálkodó szervezet ajánlatának - hallgatólagos - elfogadását.

jandera 2017.03.25. 15:00:28

@Ráérek: Bedobják a postaládádba, aztán jönnek a felszólítások!

élhetetlen 2017.03.25. 16:32:07

@Ráérek: @jandera: Lehet, hogy súlyos az eset, nem tudom, hogy van ezzel a küldje el a megrendelőlapot esettel, mert én már évek óta minden vacakot interneten veszek. (a 150 ezres légtisztítót is). Majdnem minden honlapon ott van, hogy klikkeljem be, hogy elfogadom az ÁSZF-t. Ha úgy klikkelek, hogy nem olvastam el, akkor nem vagyok átverve, csak hülye vagyok. „Bedobják a postaládádba, aztán jönnek a felszólítások!”. Hát, ha bedobták a postaládába, és még akkor sem képes felhívni valaki egy, a reklámlapon is szereplő telefonszámot, ahol megmondják, hogy küldje vissza, és a tanulópénz csak egy posta költség, akkor az már az az eset, hogy, igen, rá kell írni a mikróra, hogy macskaszárításra nem alkalmas. „Ráérek”, biztosan nem jól jár az agyam, de, ha felhívom az UPC-t megbeszélem, hogy mi kéne, mennyiért, és kiküldik a szerződést azzal, hogy, ha nem felel meg, akkor írjak, ha megfelel, akkor életbe lép, ezzel nekem semmi bajom nincs. Ne kelljen már hitelesített elektronikus aláírással rendelkező válaszlevéllel megerősítenem azt, ami megfelel. Persze, lehet bonyolítani az életet, még jöhetne, hogy menjek be, és írjam alá.

élhetetlen 2017.03.25. 16:40:15

@Genius2: Biztosan örülsz is, hogy megúsztad. Én rendszeresen csináltam pl. a Reader's Digest-tel, hogy sorozat indul, első könyv 500 ft, (mikor már egy könyv 2000, 3000 volt), kérem, egy telefon és a drágább folytatás lemondva. Nekem ez nem volt sem átverés, sem veszteség.

élhetetlen 2017.03.25. 17:02:42

@zuhanorepulesss: Ennyire nem egyszerű az eset. Volt a Spárnál a WMF edények akció. Nyilván ez sem volt gazdaságos a WMF-nek, de piacot akart nyitni egy olyan területen, ahol nem mindenkinek tűnik fel, hogy Gordon Ramsay milyen márkájú edényben főz otthon. Megérheti olcsóbban, vagy ingyen adni adott mennyiséget, hogy megismerjék a terméket. A WMF-nél csak akkor fizeted meg az árat, ha veszel még drágán is egy-két darabot, mert rábuktál. (Velem rátoltak, mert akkor megvettem, ami jól jött, aztán semmit, de ez az én sikerélményem). Nem minden bevezető akció haszontalan. De azt elvárni, hogy a posta költséget is fizessék, az már irreális.

élhetetlen 2017.03.25. 17:50:59

@Carradine a gardróbszekrényben: Nagyon igazad van, gondolod. Mert a kifliért lemész a sarki közértbe. Ha házhoz szállíttatod, bizony lesz szállítási költség. Az szerintem két eset, hogy az áru van ingyen, vagy a házhoz szállítás. És nézz szembe a tényekkel. Vannak cégek, akiknek van boltjuk, és ezzel járó költségeik, oda bemehetsz a megrendelt áruért. És vannak webes cégek, akik egy lakásban üzemelnek, ha rendelsz, behozzák a szerződött partnereikről, csomagolják, és jön a futár, akit fizetsz. Ezeket meg kéne szüntetni? Miért? Elég, ha te átgondolod, hogy megéri-e a futár, ha olcsóbb az áru vagy nem. Nyilván 300 ft-os árut nem hozatsz házhoz 1500 ft-ért, de van, amit érdemes. Ahogy azt is neked kell meggondolnod, hogy autózol-e negyven kilómétert, hogy megspórold a futárt, ha a bolt messze van, ha van.

Carradine a gardróbszekrényben 2017.03.25. 20:48:59

@élhetetlen: Rohadjak meg papírzsákban, de tudom, hogy igazam van, mert ha lemegyek a sarki közértbe, akkor néhány évtizedes földi pályafutásom alatt jó néhányszor meggyőződhettem arról, hogy a kifli ára az árcédulán csak egy tétel: 9,- Ft és nem azt írják ki három sorban, hogy miképp tevődik össze ez az ár a liszt árából, az elektromos kemence áramhasználatából, meg a pékségtől a boltig történő szállítás költségéből. Próbálhatsz belém kötni, hogy behozol és félremagyarázol mindenféle házhozszállításos témát, de nézz szembe a tényekkel: én kurvára nem írtam olyat. Én csak és kizárólag azt írtam, hogy ha bemegyek a boltba és veszek ott egy kiflit, akkor az ár egy tétel. Meg ne adj a számba olyan dolgokat, amire még csak nem is utaltam. Miért kéne a házhoz szállításos cégeket, meg a futárokat megszüntetni?!? Hol mondam én ilyet? Még csak nem is utaltam ilyesmire! Életemben nem szűrtem senkire, de te úgy felbasztál agyilag az ökör hozzászólásoddal, hogy eskü, kiérdemelted!

Nem kell válaszolnod, úgyse fogom látni. Sőt, nyomatékosan megkérlek, hogy ne is válaszolj. A többi törzsgárdatag látóidegét se ingereld egyéb fassággokkal. Legyen szép napod, oszt haggyá engem békibe egyszer és mindenkorra, egy életre. Köszcsi!

élhetetlen 2017.03.25. 22:55:57

Akkor így a vakvilágba, mert "Carradine a gardróbszekrényben" kitiltott egy életre, mert azt mondtam, hogy ha a kiflit megveszi a sarki boltban, az nem ugyanaz, mintha a bogyót címre küldik, postával, és ezzel felbasztam agyilag, ami valószínű képtelenség, mert ahhoz kéne egy kis agy. Azt ugyan még nem tudom, hogy az egész blogról tiltott-e ki a törzsgárda tagok nevében, vagy mi van, de nem is érdekel, ha ez a mérce.

igazi hős 2017.03.25. 23:04:39

@Cycmen: Az eredeti is jó volt, de sikerült emelni a lécet :-))))))))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2017.03.26. 08:56:55

@élhetetlen:

Pont ezt csináltam én is ezzel az Omega-3 kapszulás dobozzal. Kiszámoltam, hogy a szokásos Omega-3-amnál egy kicsit olcsóbb, ha ezt postaköltségnyi áron veszem meg, viszont drágább lett volna a többi, úgyhogy lemondtam fél perc alatt, e-mailben. Ennyi.

Ráérek 2017.03.27. 14:11:14

@jandera: tehát nincs róla bizonyíték, hogy átvetted.
Magyarul: elmehetnek melegebb égtájra. :-) :-)

Ráérek 2017.03.27. 14:13:52

@élhetetlen: ne keverd a terméket és a szolgáltatást.

Egyébiránt szolgáltatásnál is "necces" pl. a hűségidő automatikus meghosszabbodása, ha nem figyelsz, és nem mondod le....

élhetetlen 2017.03.27. 15:44:33

@Ráérek: Nem keverem a terméket a szolgáltatással, a szolgáltatást csak arra hoztam fel példának, hogy hogyan lehetne elbonyolítani az ügyintézést, ami nekem így megfelel. Szolgáltatás, „ha nem figyelsz, és nem mondod le....”. Nem tudom, fel szoktak hívni, levelet küldenek. Ha nem figyelsz, nem tudod felvenni a telefont, nem olvasod a leveleidet, akkor tényleg necces, de akkor meg lehet, hogy azon háborodik fel valaki, hogy nagyobb összegű számlát kapott. Én úgy vagyok vele, hogy amitől meg kell szabadulnom, arra azért figyelek, ami meg megfelel, az ketyegjen magától. Más. „tehát nincs róla bizonyíték, hogy átvetted.”. Csak egy ijesztő példa. Még akkor volt, mikor az átírási illetéket esetleg két év múlva állapították meg, tehát nem érdeklődtél hetente, hogy mi van, de a postai törvény már akkor is ilyen volt. Kaptam egy sima levelet, hogy, mivel az előző ajánlottat nem vettem át, (nem láttam értesítőt sem), ezt a levelet akkor is kézbesítettnek tekintik, ha nem kaptam meg, és ketyeg a durva büntető kamat az adósságomon. Ha ezt a levelet is a szomszéd házba dobják be, és valaki kidobja, akkor jövök rá, hogy baj van, ha jelentkezik a végrehajtó. mkogy.jogtar.hu/?page=show&docid=a0400065.TV „a címzett az iratot nem vette át (az a hatósághoz „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza), az iratot - az ellenkező bizonyításáig - a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.”. Nem, most sem keverem, tudom, hogy ez egy más kategória, ez a hivatalos iratok kezelése, csak azért hoztam fel, mert az, hogy nem tudják bizonyítani, hogy átvetted, az egy dolog, te sem tudod bizonyítani, hogy nem kaptad meg, ha sima levélként jött. Na, kihúztam magamnál a gyufát, ez megint hosszú lett. Bocs.

hejesirástudatlan sp. 2022.02.15. 17:35:53

Tele van a tököm, már a kedvenc rejtvényújságomban is ez a számomra nem kért reklám van: direkt!
A "hejesirástudatlan" helyesen: helyesírás tudatlan!!!
süti beállítások módosítása