Tékozló Homár

Balek vagyok: így vert át az online jegyüzér scam gépezet

2017.05.11. 18:48 | Homár Hilda | komment

viagogo_logo_b3063353ee75a0f78cc5c7954f3a974b_1.jpg

"Szóval itt a ViaGogo sztori. Ha téged is átvertek, keress meg, addig akarom hajtani ezt a szekeret, ameddig meg nem szűnik ez az oldal, és elég sok adrenalin van bennem a projekthez." - írta a mefi.be oldal gazdája a Facebook-oldalán. Ugyanazon pöccent be, mint Csilla pár hónapja: a vásárlás közbeni folyamatos nyomasztás, az amúgy is extra drága jegyár mellé figyelmeztetés nélkül hirtelen bekúszó, lehúzásgyanús plusztételek, és az egész eljárás miatt. Harcot hirdetett hát a Viagogo ellen, és társakat keres. Akit érint, keresse!

Oké, kezdem az elején: szombaton elkövettem egy hibát, aminek következtében nem annyira büszkén, de őszintén vállalom, hogy balek vagyok. Vásároltam két darab koncertjegyet egy jól felépített, ViaGogo nevű online jegyüzérbandánál.

Gyors előzménysztori: az egyik legkedvencebb zenekarom, a Gorillaz, hosszú szünet után új albummal és turnéval jelentkezett. A legutóbbi eseményre órák alatt fogyott el a jegy, így próbáltam figyelni, hogy ne csússzak le.

Még hetekkel ezelőtt jelentkeztem a „hivatalos“ Facebook-eseményre, majd szombaton megörültem, hogy jött az értesítő: vehetek jegyeket.

A jegyeket a ViaGogo nevű mocskos szemétláda szarjankó tolvajok online jegyüzér banda árulta. Gyorsan rákerestem, láttam, hogy ez egy nemzetközi, jegyértékesítéssel foglalkozó, bejegyzett cég, így annyira nem gyanakodtam. (Egy külföldi zenekar turnéjánál talán annyira nem is meglepő). Sajnos arra már nem kerestem rá, hogy „viagogo scam“, mert akkor rögtön bezártam volna a böngészőt.

Az egyetlen elérhető és megfizethető árkategóriára két darab jegyért 21 000 forintot írtak, gondoltam legyen, annyi programról maradtam már le a fukarkodás miatt, a Gorillazt pedig tényleg nem szerettem volna kihagyni. A következő lépésnél már ledöbbentem, hogy egy darab jegyért kérnek ennyi pénzt, a két jegy tehát 42 000 forint. Sokat vacilláltam, de végül úgy voltam vele, hogy legfeljebb a másikat eladom valakinek, aki menne. Stadionkoncertről van szó, így nincs rá garancia, hogy ha a haverod is megy, ugyanott ültök, egy nekem kedves élményt pedig szívesen megosztanék plusz egy fővel.

A bankkártyás fizetés előtt írták a pontos összeget: 130€, kb. 42 000 forint. Megadtam a kártyaadatokat, majd döbbenve tapasztaltam, hogy 59 200 forintot vontak le.

viagogo_vasarlas.png

Ekkor még csak azon morogtam, hogy a 17 000 forintos adó és kezelési költséget sehol nem tüntették fel, de amikor rákerestem végre a „viagogo scam“ kifejezésre, emelt pulzussal nyitottam meg a jegyet.

Oké, hülye voltam, tanulópénz, legalább van jegyem. De amikor megláttam, hogy kettő legolcsóbb, Ticketpro (akik amúgy a kizárólagos értékesítők) által kibocsátott 9900 forintos jegyet vettem, nem is abba a szektorba, ahová ígérték, akkor azért nagyon felszaladt a pumpa.

Mi ezzel a bajom?

Lépjünk túl azon, hogy én vagyok a marha, mert habár tíz éve az internetből, internetes weboldalakból élek, rendkívül körültekintő vagyok és én szoktam mindenkit óvainteni, mégis én sétálok bele a faszerdőbe, ráadásul tágra nyitott szájjal.

A következő a problémám. Az interneten a legnagyobb bizalmi szintet az jelenti, hogy megadod a kártyád adatait, és ők a megígért összeget levonva valamilyen szolgáltatást adnak. Képzeld el a szitut, hogy bemész a boltba, azt mondják 42 000 forint lesz, odaadod a kártyát, és utána mondják, hogy 59 000 lett, mert kezelési költség. Nyilván kirángatnád az eladót a pult mögül és addig ütnéd, ameddig nem adja vissza a pénzedet, de legalább beleírnál a panaszkönyvbe.

A másik problémám, hogy ebben az esetben kihez fordulhatsz? A ViaGogo ügyesen van kitalálva: Egyesült Királyságbeli domén, svájci cég, így az Európai Uniós fogyasztóvédelmi lehetőségeidet azonnal buktad is. A pénz meg gondolom egy svájci bank szerverén csücsül.

Etikátlannak tartom továbbá, habár ez annyira nem fogott meg, hogy egy olyan oldalról beszélünk, ahol öt percig „sorba állsz“, és villog az arcodban, hogy már mindjárt elfogynak a jegyek, most vettek épp tizet, hat éve nem volt a zenekar koncerten és így tovább. Ezt a fajta viselkedést igenis szabályozni kellene, mert habár jelenleg törvényes, mégis gusztustalan hozzáállás.

Jogilag persze borzalmasan nehéz a helyzet, mert ők csak drágábban adták el a jegyet, de mivel más szektorba szól, nem tudják biztosítani hozzá az eredeti vásárlásról szóló nyugtát, újra megadóztatták és még más összeget is vontak le, azért van pár pont, ahol támadhatók.

Kedves ViaGogo: ezt benézted, mert én nem hagyom magam!

A ViaGogo nagy hibája, amit még ők sem sejtenek, hogy sajnos kifogtak egy idiótát személyemben, aki nem hagyja magát. Nyertem én már »hasonló helyezetekben«, nem is egyszer. Az ilyen cégek arra mennek rá, hogy sokan még inkább el sem mondják, mert „szégyellik“, hogy hülyék voltak vagy csak úgy vannak vele, hogy „oké-oké, de ott leszek életem zenekarán, shit happens, csak pénzem bánta“.

Én viszont az a karakter vagyok, akit hajt annyira a saját igazságérzete, sértettsége és azért az is, hogy ebből élek, nem én vagyok a serif a városban, de piszkálja a csőrömet, hogy ha már én be tudok szívni egy ilyet, akkor hány nálam kevésbé jártas ember van, aki jobban megszívja. (Van is ilyen, mert egy ismerősömet 85 000 forintra húzták le egy jegyért, amit majd elvileg a futár hoz neki.)

Úgyhogy ami most történt: írtam az összes létező fórumon a ViaGogonak (persze ignorálnak), panaszt tettem a banknál, panaszt tettem a svájci internetes csalásokkal foglalkozó hivatalnál, panaszt tettem az EU-s szerveknél, amennyire ez lehetséges és a Ticketprónál is jeleztem az esetet. Jelentettem a kamu Facebook oldalt, kinyomoztam ki áll a létrehozása mögött és őt is megkerestem.

És itt még nem fogok megállni

Ha kell, kimegyek Svájcba, és tágláról-téglára lebontom az épületet. Hihetetlenül pörgök ezen a témán, én is hülye voltam, de sok pénzzel vertek át, és még az is lehet, hogy a koncertre sem jutok el emiatt. Ha a cég nem válaszol, és nem fizetik vissza a pénzemet, akkor időt, pénzt és energiát nem sajnálva addig fogok menni, ameddig meg nem fizetik a káromat.

Téged is átvert a ViaGogo?

Kérlek, ha igen, akkor írj nekem egy levelet a mefi@mefi.be e-mail-címre, és röviden foglald össze, mi történt. Ha szükséges, tényleg szeretném jogi útra terelni ezt az esetet, és a Victims of ViaGogo Facebook-csoport kommentjeiből kiindulva lenne elég tanúm.

Hogy legközelebb okosabb legyek, avagy ha már hülye voltam, te fogadd meg ezt a pár tanácsot:

A tanulság az, hogy ilyen oldalaknál mindig a webkártyát kell használni (nem is értem, most az egyszer miért nem tettem). A bank sajnos Magyarországon nem tudja visszavonni a fizetést, legfeljebb megtéríti a károdat saját elbírálása szerint. Ha pedig olyan oldalon fizettek, aminek kilétéről nem vagytok biztosak, mindig keressetek rá a „scam“ kifejezésre is.

Az internet egy fasza hely, és nem szabad hagyni, hogy ilyen senkiházi cégek tevékenykedjenek rajta, mert egyrészt emiatt nem lesz bizalma az embereknek az online fizetésben, másrészt ez mezei lopás, átverés, csalás, amit nem lehet annyival letudni, hogy „hülye voltál, így jártál“. Én legalábbis nem fogom.

A koncertre pedig csináltatok magamnak egy #balek #viagogo feliratú pólót, remélem novemberben már röhögni fogok ezen az egészen. Már ha eljutok.

A bejegyzés hirtelen felindulásból, átnézés nélkül született, és lehet, hogy nem látszik, de a szombatom emiatt heves idegrohamok közpette telt. Emiatt, az elveim és az internetről alkotott elképzelésem miatt biztosan nem hagyom annyiban ezt a történetet. 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rarabel 2017.05.11. 18:57:42

Jegyűzért a jegyűzérboltból, vagy az E-Magtól.

rarabel 2017.05.11. 18:58:51

Jegyet űzni úgy érdemes, ha az ember előtte nem néz utána a cégnek a fórumtalálatok között.

Bankotsu Mester 2017.05.11. 19:40:09

REMÉLEM A POSZTER KIVERI A SZART IS EZEKBŐL A GECIKBŐL!!!
SOK SIKERT HOZZÁ ÉS JÓ KONCERTEZÉST!

Bendeguz2017 2017.05.11. 19:41:05

"A bank sajnos Magyarországon nem tudja visszavonni a fizetést"
Mi az, hogy nem tudja visszavonni?
Ha van a vasarlasi folyamatrol valami a kezedben, amivel bizonyitani tudod, hogy te nem klikkeltel ra a magasabb osszegre, akkor siman chargeback.

Dezsike 2017.05.11. 20:19:05

@Bendeguz2017: Nem is kell semmi papír. 60 napon belül szó nélkül működik a chargeback, miután elindult az eladónak kell bizonyítania, hogy teljesítette a szolgáltatást. Mit mutat fel, a 9000 Ft-os jegyet? Tuti visszajön a lóvé.

Bendeguz2017 2017.05.11. 20:41:10

@Dezsike: Annyira nem tuti,mert nyilvan az eladonak megvan a tranzakciorol szolo bizonylata. Az, hogy o mennyiert adta tovabb a jegyet egy dolog. Az a kerdes, mire adta "aldasat" a user amikor raklikkelt a fizetes jovahagyasara. Bizonyithatoan x vagy y osszegre.Ha x-re es y-t vontak le akkor mukodik, ha nem, akkor bukta a penzet. Mindjart elinditok egy vasarlast ezen az oldalon egy 0-as kartyaval, komolyan kivancsi vagyok a folyamatokra, mert poszter mar az elejen is azt irta duplaztak a jegyarat. Sajna a tenylegest nem fogom latni, mert ugye a tranzakcio nem megy majd vegbe.

Bellagio 2017.05.11. 20:58:07

Egy igazi balfasz vagy. Ha nem tetszik az uzleti koncepcio akkor figyeltel volna oda, hogy mikor kezdodik a hivatalos ertekesites.

En mar szamtalanszor vettem es adtam is el a Viagogo-n jegyet olyan koncertre, amire mar nem volt jegy. Nem a hozzad hasonlo fillerbaszok a celcsoport, ennyi.

H3rold 2017.05.11. 21:31:23

@Bellagio: Olvasd el újra a postot, mert szerintem a felét sem fogtad fel a leírtaknak.

KaTe 2017.05.11. 22:16:12

Most akkor a mefi.be lenne a homar.blog utódja?!

Tehát ha jól értem, igazából a posztoló gondja a 42.000 és a 59.200 közötti különbözet (az áfa) amit szerinte jogtalanul vontak le. A visszaszámlálóval amúgy nem tudom mi a gondja, pont ilyen van a repülőgépes foglalásoknál is, tehát ha 10 percen belül nem lépsz a fizetésre, akkor kezdheted elölről.

Amúgy most próbáltam ki, hogy történik a jegyrendelés a viagogo oldalán és a posztolónak nincs igaza. Amiről ő képet küldött, az még nem a tényleges checkout. Miután kiválasztja a jegyeket, majd megadja a személyes adatait, valamint a kártyaadatokat, utána még van egy "áttekintés" oldal, ahol az oldal bal alsó sarkában tisztán olvashatóan megjelenik az áfával terhelt teljes fizetendő összeg (szerintem elég nehéz nem észrevenni) és ezután tud fizetni, ha rákattint a nagy zöld gombra, amivel egyben elfogadja a fizetési feltételeket is!

Szóval akármennyire is undorító amit ez az oldal, illetve a mögötte levő cég csinál, szerintem a posztolónak esélye sincs.

Sandor Akarki 2017.05.11. 22:27:51

November? LOL, addig simán... akármi is történhet.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2017.05.12. 00:03:16

@KaTe: Ekkora áfát még a fideszmaffia sem csinált.

Darth Revan 2017.05.12. 00:06:45

@Bellagio:
Hat, sok kidobni valo penzed van, ha ezen az oldalon vasarolsz.

Megneztem Brian Cox eloadasara mennyiert adjak a jegyet (a ticketmasteren 39 euro + 7 euro foglalasi dij)

Naluk 79 euro + foglalas dij + AFA de a vegosszeget nem irja ki, pedig mar keri a bankkartya adatokat. Az AFA 23 %. tehat minimum plusz 18 euro az afara, szoval 100 euronal is tobbert adja azt, amit a ticketmasteren megvehetsz 46 euroert.

Kozben bombaz, hogy mar alig van jegy, ne vacillajak, el fog fogyni, vegyem meg-vegyem meg.

A ticketmaster 7 euros dijan is ki vagyok akadva de ez a site aljas, gusztustalan undorito modon mukodik, remelem aki kitalalta es uzemelteti egy busz alatt vegzi.

Darth Revan 2017.05.12. 00:08:53

@Darth Revan: persze a 79 euros arat is ugy adja, mintha 96 eurorol lenne learazva a jegy.

Mefi · http://mefi.be/ 2017.05.12. 00:25:09

@KaTe: ami kimaradt: mobilról vásároltam, és a mobil vásárlás folyamatánál a konkrét bankkártyás bekérésnél biztosan nem volt ott a részletes infó. Tuti, hogy volt valami gomb/lenyíló/akármi, ahol kiírják, de alapvetően a bankkártyás fizetési űrlap felett feltüntett nagybetűs összeg biztosan kevesebb volt, egy 17 000 forintos különbséget azért észrevesz az ember.

Amúgy ami még azóta kiderítettem: van egy német oldal (kultfeierei.de/), ami koncertekről ír blogposztokat, és ezekhez létrehoz Facebook-eseményeket, amelyeknél a "Tickets available" opciónál a ViaGogót és a hasonló oldalakat tünteti fel.

Az extra szívás (és igen, ezért írtam, hogy én is balek vagyok, kedvenc zenekar, nem voltam körültekintő stb.), hogy még hetekkel ezelőtt nyomtam egy interestedet a "Gorillaz Budapest | Official Event" eseményre. Másik kb. 14 000 emberrel egyetemben. Majd Facebookon itt nyomtam meg a jegyek gombot, és egy angol zenekarnál azért annyira nem gyanús, hogy egy nemzetközi cég értékesíti a jegyeket.

Szóval van egy német csávó, akinek van egy blogja, ahol tolja a jegyüzérek online elérhetőségét. Persze írtam neki egy normális érdeklődő levelet, letiltott az összes Facebook eseményről, ahol mindenki kommentel, hogy átbaszták a jegyekkel, és sok ViaGogón vásárolt jegy valóban érvénytelen volt, nem engedték be vele őket, mert többször újraértékesítették ugyanazon jegyeket.

Ami nekem a bajom, és amivel szerintem érdemes foglalkozni:

- van egy kamu Facebook event, amit eredetileg hivatalosnak hirdetnek meg (még azelőtt, hogy a valóban hivatalos eseményt a LiveNation létrehozta volna)
- rádob a ViaGogó egy jegyértékesítési oldalára, ahol már nem kapsz arról infót, hogy ez egy milyen oldal, mobilon pedig különösen eldugják a lényeget
- a folyamat végig sürget, hergel (fogynak a jegyek, extra érdeklődés, mindjárt összedől az oldal, már benne vagy a sorban, száz ember várakozik előtted, elfogy a jegy, most adtunk el épp 13 darabot stb.)
- a bankkártyás fizetésnél mobilon egyáltalán nem, gépen pedig jó messze a formtól írják ki, hogy akkor tényleg mennyi lesz az, amit levonnak (ki van ez találva ügyesen)
- a support sablon leveleket ír vissza, nem foglalkoznak a problémával, nincsen telefonszám stb.
- az internet tele van emberekkel, akiket nálam jobban lehúztak, van olyan, aki a blogposzt nyomán megkeresett, és egy darab 6000 forintos jegyet kezelési költséggel 85 000 forintért vett meg, amit elvileg futár küldött volna neki, de sosem érkezett meg, és azóta sem látta a pénzét, az ügyfélszolgálat szintén kiröhögi
- a Google-ben rengeteg jegyeladást hivatalosként hirdetnek, ami a fizetett hirdetések miatt első találat, szintén jól megvezeti az embereket.

Szóval oké, értem én, hogy én vagyok az "igazi balfasz", hogy nem ismerek minden oldalt és nem vagyok tisztában az amúgy eldugott üzleti koncepcióval, hogy ez egy "jegyértékesítő eBay", de akkor például miért nem tudom, kitől vettem a jegyet? A ViaGogo ezt írta vissza példaként, hogy ők olyanok mint az eBay, csak a különbség, hogy ott elég intenzíven látom már egy termék oldalán is, hogy használt, új stb. dolgot készülök vásárolni, kitől készülök megvenni, milyen az értékelése stb. És ha nem vagyok elégedett, egy kattintásra visszaadják a pénzemet kérdés nélkül. Szemben a ViaGogóval, ami ügyesen úgy mutatja magát, mint egy jegyértékesítő rendszer, nem egy jegy csere-bere.

Kicsit olyan ez nekem, mint egy étterem. Az étlap alján van ott, hogy 10% lesz a szervizdíj, de ha kihozza a pincér a kártyás terminált, és én beírom a PIN-kódomat, ott már azt a pontos összeget mutatja a terminál (nem véletlenül), ami ténylegesen terhelve lesz.

Elfogadom, hogy én vagyok a balek, de egy olyan oldalnál, ami egy rutinos internetes vásárlót megfingat, és csak a blogbejegyzésem után legalább 60-an írták meg levélben, Facebookon, kommentben stb. a saját ugyanilyen sztorijukat, ott azért érdemes elgondolkodni, hogy biztos rendben van-e ez így, a kamu Facebook-eseménytől indítva.

Mindenki hülye, akit átvernek, de azért elég fucsa lenne, ha átveréseknél az áldozatra mutogatnánk, hogy "ő volt a hülye", és nem arra, aki tudatosan épít ennek teret. Ha valaki a jegyértékesítés napján megvesz egy 9000 forintos jegyet, és azt a ViaGogo 21000 forintért árulja egységesen, az valóban egyszerű kereslet-kínálat találkozása, de azért a fillérbaszást és az etikusságot nem kellene összekeverni.

(Abba meg már bele sem megyek, hogy egy ilyen sztori után hogy győzöl meg pl. egy idősebb embert, hogy fizessen a neten mindent, hisz az milyen biztonságos.)

Mefi · http://mefi.be/ 2017.05.12. 00:26:58

@Bendeguz2017: arra gondolok, hogy pl. az USA-ban a legtöbb kártyatársaság 24 órán belül bármilyen tranzakcióra gond nélkül azt mondja, hogy visszavonhatod, mert "meggondoltad magad". Itthoni is van erre folyamat, csak reklamációt kell benyújtani, és a bank saját hatáskörében dönt, hogy akkor most igazad van-e vagy sem.

Darth Revan 2017.05.12. 00:41:00

@Mefi:
"nem volt ott a részletes infó. Tuti, hogy volt valami gomb/lenyíló/akármi,"

a webes feluleten sem irjak ki a vegosszeget, amikor megadod a bankkartya adatokat, apro betuvel ki van irva, hogy + Booking and VAT

Nagyon aljas ceg, a bank mire hivatkozva nem segit?

Mefi · http://mefi.be/ 2017.05.12. 00:41:42

@Darth Revan: folyamatban a dolog, már válaszoltak, bekértek minden adatot, elvileg max 30 napon belül (ami már csak 24 kb.) visszajeleznek.

halmozottan hátrányos helyzetű crazy 2017.05.12. 06:24:38

@Mefi: "...bármilyen tranzakcióra gond nélkül azt mondja, hogy visszavonhatod, mert "meggondoltad magad"
Teréz még alszik, úgyhogy meg tudom előzni a kérdéssel: tehát estek a mekiben, ahol kártyával fozetsz és este visszakéred , mert "meggondoltad magad" ?

aptikjampó 2017.05.12. 09:05:52

Zámbó Árpi koncertre jegyek korlátozott számban kaphatók!

füvezőállat 2017.05.12. 09:14:46

@aptikjampó: Jéézus!! Hidd el lenne rá vevő.. @Bellagio: ebben is van igazság. De nem ez a baj.

Sáros Hilda 2017.05.12. 09:23:18

"- a folyamat végig sürget, hergel (fogynak a jegyek, extra érdeklődés, mindjárt összedől az oldal, már benne vagy a sorban, száz ember várakozik előtted, elfogy a jegy, most adtunk el épp 13 darabot stb.)"

Egy "tapasztalt" vásárló nem dől be ilyeneknek....

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2017.05.12. 09:47:15

mindenre rákattintottál, mindent elfogadtál, ez egy ilyen oldal.

a végén 100%, hogy kiírja a teljes összeget, olyan nincs, hogy nem :) nem neked tűnne fel először, ne aggódj, és ezt Svájcban vagy a UK-ben sem hagynák szó nélkül.

a ticketexpressen 9 ezer a jegy, csak hát elfogyott. nekik meg van, vagy eladják a másét, felárért, olyannak, akinek megéri. nincs ezzel komoly baj, szerintem.

neet 2017.05.12. 10:44:11

Bár több ember vállalná fel és jelenté ki ezt a mondatot: (vagyis nem a mondatot, de értitek...) BALEK VOLTAM, HIBÁZTAM, HÜLYE VOLTAM! Miért olyan nehéz ez sokaknak?

Darth Revan 2017.05.12. 11:19:59

@gio:

Az biztos, hogy mar keri a kartyaadatot es meg nincs kiirva a vegosszeg!
aprobetuben persze ott van, hogy +booking and VAT, de egyreszt vedd eszre, masreszt azt nem irjak, hogy mennyi.

Ertem, hogy mindig a posztolot kell szidni, de egyreszt o is tudja, hogy hibazott, masreszt ez egy kifejezetten csalo ceg, csalo weblapja.

Es azok meg jol jartak, akik csak tobbszoros aron vettek jegyet, mert sokan soha meg se kaptak, akik itt vasaroltak.

Jessybátsi 2017.05.12. 11:37:21

Nem kötekedni akarok, sem pártolni őket, de nem láttam még olyan fizetési felületet, ahol a kártyaadatok megadásánál ne szerepelne a végösszeg. Még ha alattomos módon rejtve is, mint ebben az esetben.
Price per Ticket Ft59,986 per ticket
Number of Tickets (Edit) 1
Secure Ticket Handling Ft1,846
Subtotal Ft61,831
+ Booking and VAT
Ez arról az oldalról van...

KaTe 2017.05.12. 11:45:21

@Mefi: Én tökéletesen értem a felháborodásodat, ezért mindjárt le is teszteltem az oldalt mobilon keresztül is.

(Amúgy igazad van, baromira idegesítőek ezek a kamu szövegek hogy "az oldal mindjárt lerohad, mögötted meg előtted már százhúsz várakozó van, várj 2 percet, míg a rendszer feldolgozza az általad kért információkat, meg hasonló hülyeség)

Szóval a mobilos vásárlás is teljesen hasonló, 1. kiválasztod a jegyet (continue) 2. megadod a személyes adataid - név, email, telefonszám (continue) 3. megadod a kártyaadataid (continue) 4. megadod a lakcímed (continue)
5. REVIEW - itt tisztán kiírja a jegyek árát, valamint a (VAT emelt) ténylegesen fizetendő végösszeget, amit a kártyádról leemelnek. Ha rákattintasz a fizetés gombra, akkor ezt az összeget fogják levonni a kártyádról.

@Darth Revan: Persze, hogy nem írja ki, mert a kártyaadatok után még meg kell adnod a lakcímed, illetve ezután van egy ÁTTEKINTÉS oldal, ahol megjelenik a rendeléseddel kapcsolatos összes info, illetve pontosan kiírja a "tényleges" fizetendő összeget. (nincs semmilyen lenyíló ablak, amire külön rá kellene kattintani)

Az számomra még érthető is, hogy a VAT összeget csak a lakcímed után írja ki, hiszen az adott ország ÁFA kulcsát terheli rá az összegre.

Szóval azonkívül, hogy ocsmányul hirdeti magát, valamint egyszerű viszonteladóként szemét módon próbál lehúzni, a fizetéssel kapcsolatban semmi aggályosat nem találtam.

Jessybátsi 2017.05.12. 11:54:52

@KaTe: 41%-os áfa? Azosztigen! Amúgy meg Booking + VAT van a végén, amit a user figyelmen kívül hagyott. Ha abba a szektorba kapta a jegyet, amibe kérte, akkor sajnos nem kapja vissza az összeget.

Jessybátsi 2017.05.12. 11:57:58

@Darth Revan: Félig csaló. Magyarul jegyüzér. Ha kell 60 ezerért a 9 ezres jegy, megveszed, ha meg nem kell, akkor nem veszed meg.

KaTe 2017.05.12. 12:04:29

@Mefi: Elég nagy gond, hogy 24 órán belül "meggondolhatod magad" illetve a 60-120-180 napos (fogalmam sincs, melyik kártyakibocsátónál mennyi a maximum) chargeback intézményével se értek egyet, ugyanis internetes kereskedésnél, pláne digitális termékek értékesítésénél ezt rengeteg csaló kőkeményen ki is használja. Szóval ne csak azt nézd, hogy mi a jó vevőnek, hanem az eladó (nem minden értékesítő aljas gazember) szemszögéből is érdemes lenne mérlegelni az ilyen helyzeteket.

Az eBay-el szerintem igazán kár példálozni, ugyanis ott is létezik olyan, hogy ugyanazt a terméket 1 dollárért, meg 10-ért is felrakják. A 2 termék pontosan ugyanaz, de ha nem jól használod a keresőt, meglehet, hogy először a 10 dollárosba futsz bele, aztán utólag jössz rá, hogy "lehúztak".

Fogalmam sincs, hogy a viagogo hány embert vert át azzal, hogy nem kézbesítették a jegyet a vevőnek, bár meglehetősen nehéz elképzelni, hogy nyomkövetés nélkül küldenének egy ekkora haszonkulccsal értékesített jegyet. Szóval csak feltételezem, hogy sok vásárló, akik utólag jöttek rá, hogy csúnyán lehúzták őket egy túlárazott jeggyel így próbálták visszaszerezni a pénzüket, valamint a cég rossz hírét kelteni, amit tökéletesen meg is tudok érteni.

2017.05.12. 12:07:00

@Bellagio: szüljél sünt de gonoszlekű vadbarom. és akkor még finom voltam veled.

KaTe 2017.05.12. 12:12:02

@Jessybátsi: Hol a 41% áfa ?

Amúgy nem csak VAT-ot számolnak a végösszegre. Van ezenkívül "Secure Ticket Handling", ami fogalmam sincs a posztolónál mennyi lehetett.

Mefi · http://mefi.be/ 2017.05.12. 12:23:31

@KaTe: ezt most én is végig fogom pörgetni nullás kártyával, mert színtisztán emlékszem, hogy amikor a review screen megjelent (a te leírásod ötödik pontja), ott már megkaptam az SMS-t a terhelésről. Ráadásul nekem egyáltalán nem kért címet (lehet, hogy más az online jegynél, és a futárszolgálattal vitt jegynél). Egy ismerősömnek, aki futárszolgálatos jegyet kapott, csak a fizetés után jelent meg, hogyan kéri a jegyet, és egyetlen opció volt: UPS delivery not later than one week before the event.

Mefi · http://mefi.be/ 2017.05.12. 12:25:23

@The Crazy One 5tös: ami kimaradt: ez csak online vásárlásoknál, és gondolom úgy, mint nálunk a 14 napos elállás. Sosem volt még USA-beli banknál kártyám, úgyhogy nem tudom pontosan. Illetve annyi még, hogy a MasterCard és az AMEX úgy tudom, az USA-ban simán állítanak ki kártyát bank nélkül, itthon meg mindenképpen bank adja a kártyát.

Jessybátsi 2017.05.12. 12:27:30

@KaTe: "Tehát ha jól értem, igazából a posztoló gondja a 42.000 és a 59.200 közötti különbözet (az áfa) amit szerinte jogtalanul vontak le" Ha vers, akkor elfogadom és elismerem, hogy félreértettem, amire a költő gondolt, de nekem úgy tűnt, hogy a különbözet alatt csak az áfát érted, mivel más nem szerepelt a zárójelek között.

Mefi · http://mefi.be/ 2017.05.12. 13:53:22

@KaTe: na, most megnéztem, már mobilon is részletezve kiírja, tuti biztos, hogy valamit változtattak a végtelen feljelentés nyomán. Amit közben olvastam, hogy egy angol csaj bíróságig vitte a sztorit, és most rakta ki, hogy megnyerte a pert, lehet emiatt volt módosítás az oldalon.

Eastbay1 2017.05.12. 16:54:11

Akkó mégeccer: a Viagogo nem ad el semmit, ők közvetítenek az eladó meg a vevő között. Ezért fizet jutalékot a vevő meg az eladó is, és ennek van áfája is. Az eladó állítja be, hogy mennyit kér a jegyért, és nagyjából ennek is van napi árfolyama mint egy részvénynek mondjuk. A profi eladók ezt figyelembe veszik.
Miért nem látja az eladó, hogy ki a vevő és vice versa? Mert akkor leboltolnák a viagogo-n kívül, és akkor nincs jutalék. Valamint az eladó csakis a meghatározott módon (általában UPS) juttathatja el a jegyet a vevőnek. Van még lehetőség letölteni a jegyet, ha eticketről van szó. De van olyan is, hogy az eladó is csak az uccsó pillanatban kapja kézhez, ilyenkor általában egy közeli Viagogo partnernél vagy a helyszínen veszi át a vevő.
Abban az esetben, ha az eladó átkúrja a kuncsaftot, egyrészt a Viagogo kártalanítja vevőt, másrészt szét fogja perelni az ügyeskedőt.
Nem kispályás cég ez, nem kell beszarni.

Szaktanár 2017.05.12. 17:07:42

én épp néhány hónapja nyomtam le pár kör állásinterjút a viagogo-val, végül elhaltak a tárgyalások, mert egy másik ajánlatot fogadtam el.

"Etikátlannak tartom továbbá, habár ez annyira nem fogott meg, hogy egy olyan oldalról beszélünk, ahol öt percig „sorba állsz“, és villog az arcodban, hogy már mindjárt elfogynak a jegyek, most vettek épp tizet, hat éve nem volt a zenekar koncerten és így tovább. Ezt a fajta viselkedést igenis szabályozni kellene, mert habár jelenleg törvényes, mégis gusztustalan hozzáállás."

ezt a részt viszont nem értettem, itt pontosan mi volt a kedves posztoló problémája, az, h sorba kellett állni, vagy h mindjárt elfogynak a jegyek, esetleg h hat éve nem a zenekar koncerten? nem értem, melyik részét kéne szabályozni

cmx85s 2017.05.12. 17:13:08

Csak én nem értem, miért kell a viagogo, meg hasonléó oldalakon venni a jegyet? Most néztem a TicketPro oldalát, a 9900 Ft-os jegyek már valóban elfogytak, de van még 12900-ért. A legdrágább is "csak" 27900, mondjuk azért a pénzért álljon két-három órát a hóhér!

KaTe 2017.05.12. 17:28:07

@Jessybátsi: @bounty112: Elnézést! Áfa és egyéb járulékok. :)

asdf 2017.05.12. 17:29:00

@Mefi: "- a Google-ben rengeteg jegyeladást hivatalosként hirdetnek, ami a fizetett hirdetések miatt első találat, szintén jól megvezeti az embereket."

Nekem volt egy cég, ami eléggé a bögyömben volt, hasonló lehúzós, bár engem nem károsított meg. Valahogy véletlenül mindig úgy alakult, hogy munkahelyen is, otthon is sűrűn és szorgosan ráklikkeltem a reklámjaira, sőt nem átallottam ezt különböző böngészők alól megtenni és talán még a reklámszolgáltató cookie-ját is töröltem, hogy nehogy lekerüljek a térképről :D

halmozottan hátrányos helyzetű crazy 2017.05.12. 17:44:58

Hasznos ötlet, juteszembe: add el a viagogo.com oldalon a túl drága jegyedet, még drágábban...

Fiona_kedvence 2017.05.12. 17:45:55

egyébként benne van a szerződési feltételekben az, hogy teljesen jogosan árulhatják a 9 ezres jegyeket akár 35 ezerért is, és nem tudsz mit tenni, sajnos a bank sem fog tudni mit tenni, mert te ezt elfogadtad, megadtad a kártyaadataidat és rendeltél
sőt az is előfordulhat, hogy más neve (!) van a jegyeden
ritka egy genyó cég az tény, de ügyesek... :)
www.viagogo.com/Help/Buyer/35
www.viagogo.com/Help/Buyer/94

Fiona_kedvence 2017.05.12. 17:47:00

egyébként van lehetőség a viagogo-n tovább adni a jegyeket, akár dárgábban is :D
hátha találsz még nagyobb balekot :D
www.viagogo.com/Help/Buyer/19

szcsongor 2017.05.12. 18:04:40

@cmx85s: Mondjuk talán azért, mert valakinek a kényelem többet ér mint hogy egy 9:00-kor induló jegyértékesítésnél üljön gúvadt szemekkel a gép előtt és reménykedjen hogy a 9:03-kor már sold out koncertre / meccsre jut neki jegy. Én ezért vettem jegyet Viagogo-n, és belefért hogy másfélszeres árat adtam a jegyért.

cmx85s 2017.05.12. 18:07:46

@szcsongor: Félreértetted, én azt irtam, h még mindig vannak jegyek a TicketPron, nem kell ott ülni a jegyeladás első napján reggel 9-től.

szcsongor 2017.05.12. 18:16:52

@cmx85s: Valóban, bocs. De vannak olyan koncertek (pl. Guns) vagy meccsek, ahol tényleg kb percek alatt elfogynak a jegyek. Ott opció lehet ha egy ilyen oldalon biztosítod be magad. Már ha elfogadod, hogy így sokkal drágább lesz...

Bendeguz2017 2017.05.12. 19:57:21

@Jessybátsi: Mennyi a booking es mennyi aa vat?

Bendeguz2017 2017.05.12. 20:01:29

@Eastbay1: A viagogo ha nem ad el, csak kozvetit, akkor mire szamol fel afat? Mindig szamol e fel afat vagy csak ha cegek es maganember kozt kozvetit? Ha ceg nevere veszem, eu-n belul nincs afa, akkor is felszamolja? Ha eu-n belul maganszemelyre veszem, akkor meg a kibocsato orszag afajat kell szamolni nem a magyart, mivel az elado sajat orszagaban fizet afat az eladasai utan.

Eastbay1 2017.05.12. 21:53:12

@Bendeguz2017: Na szóval, nem a jegyekre, hanem magára a közvetítési díjra (vagy jutalék, hívjuk ahogy akarjuk, ők service fee-nek hívják) számolnak fel áfát.
Lehet, hogy nincs igazuk, de én hiszek nekik, mert valszeg jogilag faszán körbe vannak bástyázva. Többen is meg akarták szivatni Bakert, többek között a londoni olimpia szervezői a NOB-bal karöltve, de még bíróságra sem tudták vinni őket, ha jól tudom.

cmx85s 2017.05.13. 05:13:30

@szcsongor: hát, ilyen esetekben nagyon-nagyon elgondolkoznék, megér-e nekem ennyit. Ugyanis pont ezért nem tudod megvenni a jegyet a normál áron, mert a jegyüzérek nagy tételben megveszik, majd dupla áron továbbadják azoknak, akik hajlandók annyiért is megvenni. Ha nem tudnák eladni sokszoros áron, akkor ez a probléma rövid távon megszűnne.

Eastbay1 2017.05.13. 14:10:16

@Mefi: Figyi, most itt kijelented, hogy a Viagogo lehúzós cég, de több millióan használják probléma nélkül. Az hogy neked bajod van velük, az sajnálatos de ettől még szerintem korrekt cég. Velem legalábbis mindig azok voltak, pedig volt nekem is hasfájásom az elmúlt években nem is egy.
De például vab nekem S6-os Samsungom, kb fél éves, még van 1.5 év a szerződésből. Namost egy hétig minden kibaszott nap jött az értesítés, hogy frissítsem Marshmallow-ról Nougat-ra. Oké frissítettem, 36 órán belül halott volt a telefon. 4-szer volt garis szervízben senki nem foglalkozik vele érdemben. Most akkor menjek és romboljam földig a Samsungot meg a Vodafone-t, mert csaló cégek?

Bendeguz2017 2017.05.13. 16:31:21

@Eastbay1: es hol vannak ezek a dijak meghtarozva?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.05.17. 20:52:37

@Eastbay1: Nem kell. Elég elállni a vásárlástól hibás teljesítésre hivatkozva, aztán visszakapod a lóvédat. Találsz rá példát itt a homáron. Bár nem szívesen segítek, mert láthatóan téged nem zavar az, hogy az üzleti modelljét a cég finoman szólva nem a korrektség fogalma köré építi fel. (Arról nem beszélve, hogy neked is biztos nagyon kellett az az s6...)

lacas65 2017.05.17. 22:08:47

Itt valami nagy félreértés van. Ez nem egy jegyiroda hanem csak a magánszemélyek közötti közvetítő. Ha én veszek egy jegyet itt nálunk egy koncertre 10 ropiért, akkor annyiért hirdetem meg amennyiért akarom. Mondjuk ezen az oldalon 50 k-ért. Ez a tiszta pénzem. Erre teszi rá a felületet biztosító cég a saját okosságát. Itt, ezen az oldalon annyi a titok, hogy tutira vastag felárral fogod a jegyeket megvenni, mert még egyszer, ez nem jegyiroda. Persze az más kérdés, hogy alapvetően a felesleges jegyek eladására alakultak, de 1 óra alatt rájöttek a jegyüzérek és a cég is, hogy ebben van a profit. Magyarán ezt nevezik úgy, hogy nem etikus de teljesen törvényes. Itt minden eseményre kapsz jegyet, még a legneccesebbekre is, de ezt brutál meg is fogod fizetni. Vagy marad a tényleges jegyirodai vásárlás.

Péter 2 2017.05.17. 23:05:05

@Szaktanár: az oldalon az *összes* ilyen elem átverés. Nincs várakozási sor, nincs jaj már csak ennyi, átverés az, hogy micsoda terhelés alatt állunk, meg vár meg a percet, amíg megkapod a választ, de most vedd meg, mert csak. Ezek csak a weboldalba beépített trükkök, nincs mögöttük valós terhelés és forgalom. Semmi. Csalás. És elég bárgyú, az az igazság.

Majer Andrea 2017.09.11. 16:39:52

@Bendeguz2017: Nem írja ki a végösszeget....

Crazy 1zenkáttű 2017.10.07. 07:53:50

Vajon lebonthatta azóta az épületet?

wreckdiver 2018.05.11. 12:01:53

Tudom, régi sztori.

De pár napja koncerten voltunk. A sorban mögöttünk lévő lengyelekkel elegyedtünk beszédbe. Ugyanoda szóló, de olcsóbb jegyük volt. Befelé még együtt mentünk, aztán eltűntek.

Másnap a belvárosban botlottunk beléjük. Ők nem koncerteztek, mert érvénytelen volt a jegyük. Az első szkennelő kapuig jutottak. Azt hiszem, holmi 9 órát buszoztak a koncert helyszínéig...

Mikor mondták, hogy Viagogo jegy, meg sem lepett. Most futnak a pénzük után.
süti beállítások módosítása