Tékozló Homár

"Úgysem tudjátok bizonyítani!" - reagált az utazási iroda a félmilliót bukó család panaszára

2017.05.19. 11:28 | Homár Hilda | komment

46.jpg

Az alábbi sztorit olvasva összeszorul az ember gyomra, a tanácsot látva meg pláne. Erős érv a történet a fontos ügyekben tanúsított fokozott írásbeliség és kiemelt bizalmatlan hozzáállás mellett.

Tisztelt Homár!

Egyszer volt, hol nem volt, élt Gyöngyösön egy fiatal házaspár, akik kisgyerekükkel Amerikába akartak utazni. Ez egy nagy álom volt nekik, mert 20 éve az apukától egyszer megtagadták a belépést az USA-ba. Három évig gyűjtöttek az útra. Egy helyi utazási irodában, a MomentTours-nál foglalták a repülőjegyeket, az utazási iroda vezetője vállalta, hogy intézi a beutazási engedélyeket is. Lebeszélte a családot arról, hogy vízumot kérjenek – hiszen több mint két évtized eltelt azóta, hogy nem léphetett be az országba – azt mondta, elég az ESTA.

Eljött a nagy nap, reggel 6 órakor a kis család izgatottan toporgott a check-in pultnál a repülőtéren. De nem szállhattak fel. Kiderült, hogy az édesapa utazási engedélyét visszavonták, mert az utazási iroda vezetője rosszul töltötte ki a kérvényt: konkrétan arra a kérdésre, hogy megtagadták-e már valaha tőle a beutazást, NEM-mel felelt. Annak ellenére, hogy tisztában volt a történtekkel. A rendszer persze kidobta, hogy valótlant állított – a család nem látta az ESTA-papírokat – és visszavonták az engedélyt.

Az utazási iroda vezetője nemcsak, hogy rosszul töltötte ki a papírt, de nem tájékoztatta az utazni vágyókat arról, hogy az ESTA-engedély visszavonható, utazás előtt ellenőrizni kell és lebeszélte őket arról, hogy útlemondási biztosítást kössenek. Több mint félmillió forintot elbuktak, álmok törtek össze. A kislány még napokkal később is azt kérdezgette, miért voltak ilyen rövid ideig Amerikában. Azt hitte, a repülőtér volt az.

S mit tett az utazási iroda vezetője, aki rosszul töltötte ki a papírokat és nem mondta el a családnak, hogy az utazási engedély visszavonható? Próbált bárhogy segíteni, próbálta kompenzálni a családot? Ugyan! Ennyit mondott:  Úgysem tudjátok bizonyítani!

Üdv,

Zsófia

Megkérdeztük, jár-e esetleg valami kompenzáció Zsófiáéknak:

Kedves Homár olvasó!

A vonatkozó jogszabályi rendelkezések egyértelműen rögzítik, hogy az utazásszervező felel az utazási szerződésben vállalt szolgáltatás teljesítéséért. Ha az utazásszervező a vállalt szolgáltatást nem az utazási szerződésnek megfelelően teljesíti, köteles a szolgáltatás díját (a részvételi díjat) arányosan leszállítani.

A jogszabály meghatározza az utazásszervező kártérítési felelősségét is, amely szerint az utazásszervező felel az utazási szerződés nem-teljesítéséből vagy hibás teljesítéséből eredő károkért. Ez alól csak akkor mentesül, ha a nem-teljesítés, illetve a hibás teljesítés nem az ő magatartására vezethető vissza, így különösen ha a szerződés teljesítésében mutatkozó hiányosságok az utas magatartása miatt történtek.

A kártérítési igény eldöntésénél tehát valóban fontos szerepe lesz a bizonyításnak, hiszen annak igazolására szükség lesz, hogy az utazásszervező valóban tájékoztatva lett a beutazás korábbi megtagadásáról. Ha ennek a tájékoztatásnak a megtörténte nem igazolható, akkor az utazásszervező a kártérítési felelőssége alól mentesülhet.

Felhasznált jogszabály:
281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet az utazási szerződésről 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.05.19. 11:37:25

Ez -azt hiszem- a szopás minősített esete. Sajnálom a posztert, csak ez "fogyasztóilag" nem segít rajta.

napinapinapi 2017.05.19. 11:39:19

"lebeszélte őket arról, hogy útlemondási biztosítást kössenek. "
Ha ez igaz,akkor kar pereskedni vele.
elobb-utobb magatol csodbe fog menni, mert rossz kereskedo.

Terézágyú 2017.05.19. 11:42:36

"az utazási iroda vezetője rosszul töltötte ki a kérvényt: konkrétan arra a kérdésre, hogy megtagadták-e már valaha tőle a beutazást, NEM-mel felelt. Annak ellenére, hogy tisztában volt a történtekkel. "

nem akarom védeni az illetőt, mert egyértelműen ő a hibás, de szerintem ezt direkt töltötte ki így: ügyeskedni akart, hogy "úgyse veszik azt észre, jobb, ha nem valljuk be"...

.Manyecska 2017.05.19. 11:46:25

Én az addig a kucliban vonyító kiskutyát sajnálom:(

Thule 2017.05.19. 11:59:00

Sajnos ilyen esetben, ha előre lehet tudni, hogy probléma léphet fel a beutazási engedéllyel, jobb lett volna önállóan intézni a dolgot. Nem bízni külsősökre, akiknek nem érdeke a te boldogságod (problémamentes utazásod). Főleg ha 3 évig gyűjtöttetek az útra :( Még az amerikai nagykövetség is jobb választás lett volna, nem tudom lehet-e manuálisan csináltatni az ESTA-t a követségen keresztül vagy sem. Vagy eleve vízumot kérni alapból. Az utazási iroda érdeke (mindegyiké!) sosem egyezik meg az utazókéval. Sajnálom az esetet. Az iroda szégyellje magát, faszkalapok.

Terézágyú 2017.05.19. 12:02:46

"az utazási iroda vezetője vállalta, hogy intézi a beutazási engedélyeket is ... az utazási iroda vezetője rosszul töltötte ki a kérvényt: konkrétan arra a kérdésre, hogy megtagadták-e már valaha tőle a beutazást, NEM-mel felelt."

Nem lehet itt megfogni az illetőt? Ha ő vállalta, (és ezért külön pénzt is felszámított nyilván) és ez bizonyítható, akkor megvan a felelős... Mégha az egész félmillát nem is lehet visszakapni, legalább az illető munkadíját stb.

.Manyecska 2017.05.19. 12:04:11

@Csokis: jól el BAFTA az ügyintéző :) apám Isztambulban töltött fél napot a reptéren kedves tisztekkel nem akarták hazaengedni /mondván nem magyar a neve alapján, oszt??/ ..biztos az iskolatáskát+kisbundát+tálca rágót stb. csempészet stb. céljábúl vette magához :DDD
Kicsit tikkelt amikor hazaért.:DD

Darth Revan 2017.05.19. 12:16:25

Ez sajnos nagyon nagy szivas. de!
1) miert nem kotottek biztositast?!
2) miert kellett az beutazasi engedely intezeset masra bizni?
3) vegul is a kislany elhitte, hogy amerikaban voltak, szoval legalabb neki nagy elmeny volt (megha rovid is)

Dezsike 2017.05.19. 12:16:42

Ezért nem veszünk igénybe utazási irodát. Eddig minden utamat magam intéztem az utazástól kezdve a szálláson át a programig, sose volt gond. A beutazás más tészta, mert mind EUs országok voltak, ahova szabadon mehetünk.

Darth Revan 2017.05.19. 12:18:36

ESTA FAQ

I was previously denied a visa to the US. Can I apply for a Travel Authorization and enter on the Visa Waiver Program?
No. If you have ever been denied a visa you cannot travel under the Visa Waiver Program.

KaTe 2017.05.19. 12:33:10

Gondolom a számlához az utazási iroda mellékelt egy IJ polot is.

A csalódott családnak üzenem, hogy nem feltétlenül baj, ha még felszállás előtt kiderült, hogy valami nem stimmelt:
"Egy jóváhagyott ESTA kérelem még nem garantál belépést az Egyesült Államokba."

Gondoljanak bele, milyen kellemes lett volna tizenvalahány óra repülés után, szinte karnyújtásnyi távolságra az USA-tól szembesülni azzal, hogy apuka nem léphet be az USA-ba. Annyi kellemes ország van még az USA-n kívül, legalább ide már nem kell menniük. Szegény kislányt azért sajnálom, mert így tényleg csak egy moment-tours lett neki ez az egész kaland.

Nem az Akire GOndolsz 2017.05.19. 12:41:46

@Darth Revan -nál a pont. Amúgy az utazási iroda teljesítette ami a nevében van MomenT(ours). Egy pillanatra tényleg elhitték, hogy amerikába mennek :D

szopoklész 2017.05.19. 12:48:18

Vajon apukától miért tagadták meg anno a belépést? Tán csak nem fekete munka miatt és/vagy mert kint volt egyszer és "elfelejtett" időben hazajönni? Mellesleg jó eséllyel nem kaptak volna vízumot most sem, szerintem ezért nem is erőltették ezt a vonalat.
Remélem a kislány azért kiheveri a dolgot. Én csak őt sajnálom, de őt nagyon.

Terézágyú 2017.05.19. 12:49:43

"S mit tett az utazási iroda vezetője... Ennyit mondott: Úgysem tudjátok bizonyítani!"

Mint ahogy azt sem, hogy tényleg csak ennyit mondott-e nektek, amikor rákérdeztetek...

Bankotsu Mester 2017.05.19. 13:04:53

2 nagydarab kopasszal menni és úgy szarrá verni, hogy a kórházban is csak gépek tartsák életben...

telkoe 2017.05.19. 13:06:43

@Thule: ESTA - t a követséges nem csinálnak (de bárhol megcsinálhatod magadnak ahol van net), a követségen vízumot kellett volna kérnie, lásd @Darth Revan: hozzászólását.
A sztori is sántít valahol,
fiatal házaspár ... 20 éve az apukától egyszer megtagadták a belépést az USA-ba.
Hány éves lehetett az apuka amikor megtagadták a belépést?

.Manyecska 2017.05.19. 13:09:28

@telkoe: én is ezen gondolkoztam! Az uccsó mondatodon.. érdekes.....

Doryyka 2017.05.19. 13:15:11

Eddig is minden épeszűnek azt javasoltam, kerüljék el ezt az országot, most méginkább ezt fogom. Ennek számos oka van, a csavargó mgválasztása csak a plusz egy a sorban.

KaTe 2017.05.19. 13:16:49

@Bankotsu Mester: Neked meg mi bajod a posztolóval?!

Amúgy én se kötnék útlemondási biztosítást ha 3 évig spórolnék álmaim utazására, mindezt úgy, hogy 20 évvel ezelőtt már megtagadták a beutazásom. Életszerű!

Doryyka 2017.05.19. 13:19:27

@telkoe: gyerek nem lehetett? Simán megteszik, nehogy ottmaradjanak (milyen jogon feltételezik, hogy lenne olyan hülye, ne magukból induljanak ki...)

KaTe 2017.05.19. 13:19:51

@Doryyka: Igazad van, 2016. november 8-óta én se szívesen javaslom.

Doryyka 2017.05.19. 13:25:43

@KaTe: szerintem nem a posztert akarja megveretni, hanem a kompetens hölgyet a maradási irodában.

CID.. 2017.05.19. 13:27:15

@telkoe: miért, a 38 már öreg? :( Lehet mostanság házasodtak?

Helga Beauty Salon. 2017.05.19. 13:43:03

@CID..: miért, a 38 már öreg? :(

Sütni igen, levesek még jó!

.Manyecska 2017.05.19. 13:45:35

@CID..: nem de ha valaki már 20 éves kora körül kitiltásra kerül az már elég súlyos :D...

Helga Beauty Salon. 2017.05.19. 13:51:26

@stakeholder Manyecs: nem de ha valaki már 20 éves kora körül kitiltásra kerül

Biztosan Fülig Jimmynek hívják. Három szigetről tiltották ki Anglia, Ausztrália és Amerika.

CID.. 2017.05.19. 13:54:04

@KaTe: mi fontos dolog történt tavaly nov. 8-án.

@Helga Beauty Salon: Ebben a megvilágításban jogos a megjegyzés.

Tudod Te azt jól! 2017.05.19. 13:56:26

Azért a zutauási iroda jeles képviselőjének iljen helyzetben egy anatómiai leckét szívesen kiutalnék!
Jelesen azt, hogy benne mintegy 206 csont található, és ezek jó része törik. hetente egy-kettő. Addig, amíg úgy nem érzi, mégiscsak van valamiféle felelőssége az ügyben.

Willie 2017.05.19. 14:01:09

@stakeholder Manyecs: Nem kell ehhez semmi sulyosat elkovetni. Valoszinuleg feketen akart dolgozni a hataron meg kiszurtak... eloferdul az ilyen a legjobb csaladban is. Egyebkent meg aki ESTA-t nem sajat maga csinal az, hat hogy is mondjam csak.... megerdemli. Kb. 2 perc kitolteni es akkor biztosan tudod, hogy mindent rendesen irtal be....
De egyebkent is erdemes ellenorizni az utazas elott, hogy ervenyes-e... ez is kb. ket kattintas es 1 perc...

Attila F 2017.05.19. 14:02:59

Nem felmentve az utazási irodát: bizonyos - fontos - papírok kitöltését az ember nem bízza másra, különösen, ha sejti, hogy gond lesz.
Az adóbevallás elkészítését se bízzuk a szomszéd Jóska bácsira, bármennyire is profinak mondja magát.

telkoe 2017.05.19. 14:12:37

@Doryyka: de lehetett gyerek is. Akor érdekes módon ki tudott utazni, bele tudott keveredni valami zűrös dologba, e most már még az ESTA sem tudja már egyedül kitölteni....

Masik érdekes: kb 500eFt kár, 3 évig spóroltak, azaz kb havi 20eFtként tették félre a pénzt, de csakis az USA turistaút jöhetett szóba, a nagy álom ahonnan az apukát egyszer már kitiltották. Szvsz ez erősen úgy néz ki hogy mindenáron ki akartak jutni/maradni, ők vagy az utazási iroda okos akart lenni az ESTAval, nem jött össze és megy most az erős egymásra mutogatás.

.Manyecska 2017.05.19. 14:34:54

@Willie: igen, a kettő együtt fura ....!

Doryyka 2017.05.19. 14:46:10

@telkoe: de miert biztos, hogy csinalt valami stiklit? Szvsz eleg, ha nem tud mondjuk anyaorszagi kotodest felmutatni, mar bukja a vizumot.

Doryyka 2017.05.19. 14:47:20

@telkoe: kb mindenkirol feltetelezik, hogy mexikoi...

Ludmilla a Beta 2017.05.19. 14:51:02

Nekem is volt egy elutasított vízumkérelmem annak idején. Nem kellett hozzá különösebb ok. Behívtak ugyan interjúra a követségre, de azzal küldtek el, hogy nincs elég kötődésem, nem biztosak benne, hogy visszajönnék. Egyébként tavaly emiatt én sem tudtam ESTA-t kérni, hanem rendes vízumot kellett. Csak én elolvastam a tájékoztatót, és nem próbáltam sunnyogni. Meg is kaptam a vízumot tíz évre simán.

Doryyka 2017.05.19. 15:03:16

@Ludmilla a Beta: kösz, erről beszéltem. De pl. egy szudani buvarkodas is eleg
Z.

telkoe 2017.05.19. 15:06:09

@Doryyka: ha nem tud mondjuk anyaorszagi kotodest felmutatni, mar bukja a vizumot.
A szöveg szerint: az apukától egyszer megtagadták a belépést
Ez azt jelenti, h kapott vízumot csak nem engedték be vagy teljesen vízum nélkül próbálkozott, egyik sem olyan dolog ami mindenkivel előfordul. Elég sokat utaznak az USÁba és a nagy része be is jut, azon meg nem kell csodálkozni hogy buknak ha ki akarják trükközni a rendszert.

Jessybátsi 2017.05.19. 16:31:41

@telkoe: Hány éves lehetett apuka, amikor visszautasították? Akár 20-30 is. Miért ne lehetne 40-50 évesen friss házas? Semmi sem tiltja. :D Az pedig, hogy miért tagadták meg anno... Ezer meg egy oka lehet. Ezek a korcsok mindenkiről azt feltételezik, hogy ott akar maradni örökre. Ha nincs házad, feleséged, gyereked (amivel bizonyíthatnád, hogy van miért/kiért visszajönnöd), akkor simán visszadobják, azaz visszadobták a vízumkérelmedet.

kozkozkoz 2017.05.19. 16:42:47

Ennek a sztorinak a folytatására kíváncsi lennék, ha pereskednek, ha nem.

Bankotsu Mester 2017.05.19. 16:44:57

@KaTe: Jaj, te kis VV-éjjelnappal dugapest tengelyen asszocializálódott uborka :(
Szerinted a posztoló a hibás? Mondjuk kis részben igen, mert naiv volt és biztosítást sem kötött.
De az utazási iroda átkapcsolat GECI MODE-ba és hát ha bukott a delikvens fél millát, akkor így járt és ő szarik rá. Holott ők baszták el. De nagyon. És szerintem ha tudott a korábbi tilalomról és direkt más adatot adott meg, az okirathamisítás és most próbálja elkenni.

@Doryyka: így van, posztoló felbérel 2 szekrényméterű közmunkást 10 ezerért és addig ütik az utazási iroda illetékesét, amíg vissza nem köhögi a fél millát (+ egy kis kártérítést)...

Doryyka 2017.05.19. 16:49:45

@telkoe: en is ezt mondtam. A megtagadtak a beutazast szvsz. lehet szinonimaja a nem kapott vizumot-nak.

FCUK1 2017.05.19. 17:24:39

Momen-nel kezdődik az iroda neve, csodálkozik bárki, hogy elbaszás jár vele?:)

Irodával nem utazunk, 2017 van.

M. Péter 2017.05.19. 19:23:26

@Darth Revan: Ezt honnan szedted? Ugyanis nem igaz. A vízum elutasítása nem zárja ki, hogy az ember ESTA-t kapjon, persze nem javítja az esélyeit. Minden a részletektől függ. Ha minden igaz, nem is a vízumát utasították el, hanem nem engedték be az USA-ba 20 évvel ezelőtt. Most viszont már vízumot sem fog kapni, mert hamisan töltötte ki az ESTA-kérelmet

M. Péter 2017.05.19. 19:24:54

@Attila F: De ha könyvelőre bízod, akkor elvárod, hogy helyesen csinálja.

Leone_510 2017.05.19. 19:46:35

bár a kiskutya nem szerepelt az esetben kislány igen,
kétlem hogy sokat mulasztott az a gyermek aki egy repülőtérről azt gondolja hogy az Amerika, a szülők inkább taníttatásra fordítsák a pénzüket mert nagy lemaradásban van az összetört álmú gyermek...vagy még kicsi...de akkor mit kell sajnáltatni meg az érzelmekre hatni, manipulálni?

anno régen kellett nekem vízum , mindent kitöltöttem , időpontra bementem, kérdezték hova mennék, mondom amíg nincs vízum nem tervezek mert nem akarok koppanni, jó de miért mennék kérdezni, mondom mert van rá pénzem és megtehetem, kérdi van kutyám?, mondom van...a faszi erre közli jó itt a vízum 10 évre , 2 percig se beszéltünk..., terveztem , mentem , jó volt :)
hallom másik ablaknál a fazon azt mondja...a szellemi mestere meghalt és kiutazna a temetésére...1 perc múlva elhajtották a sunyiba :D

KaTe 2017.05.19. 21:02:18

@Bankotsu Mester: Nem elég, hogy a posztert meg akartad veretni, most az utazási iroda személyzetét is bántalmaznád?

Amúgy komolyan ilyen alacsony az ingerküszöb felétek, hogy szaros fél milláért képes lennél börtönbe küldeni szegény posztert?! Hát nem vesztett még eleget?

Szerintem meg köttetett egy szerződés a felek között, amit vagy betartott az utazási iroda, vagy nem. Ha a szerződésben nem szerepelt a beutazás kérelem, akkor az bizony szar ügy!

otgorbebogre 2017.05.19. 21:13:21

sajnalom a posztolot. azonban en sem nagyon ertem hogy miert nem maguknak toltottek ki a kerelmet ha mar volt problema. meg itt is megy a talalgatas hogy nem adtak neki vizumot vagy megtagadtak a belepest stb, ki tudja hogy az utazasi iroda mit ertett felre, kit ultettett oda hogy toltse ki stb. ha azonban te/ti ezeket a kerdeseket megvalaszoltatok annak legalabbis irasos nyomanak kene lennie (email es tarsai) (vagy abban biztatok hogy nem felejti el?) . nem tudom talan azzal lehetne megprobalkozni hogy az utazasi irodanak ezt meg kellett volna kerdeznie (irasban).

Darth Revan 2017.05.19. 21:20:19

@M. Péter:
az esta honlapjan van leirva.
magyarul is olvashato a tajekoztato az usa nagykovetseg honlapjan.
Amugy akkor sem hasznalhatja az ESTA-t, ha ervenyes vizuma volt, de megtagadtak a beutazasat.
Mindket esetben vizumot kell igenyelni.

M. Péter 2017.05.20. 01:05:44

@Darth Revan: A törvényben nincs semmi ilyen. A facebookos hozzászólások között van egy, hogy a korábban elutasított vízum ellenére kapott ESTA-t. A CBP is csak annyit ír, hogy az ESTA-t valószínűleg elutasítják, ha valakinek korábban nem adtak vízumot, pl. help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/1097/~/previously-denied-a-visa-or-immigration-benefit

Bendeguz2017 2017.05.20. 10:12:11

Posztolo egy eletre megtanulta, hogy nem bizzuk masokra az almaink megvalosulasat.

FDToth 2017.05.20. 11:42:44

Manapsag mar egyre kevesebb a ketjogosulsaga az ilyen utazasi irodaknak. Ameriaba voltam annao, onkine repjegym booking, es online esta kerelem. Pikk-pakk megvolt

Helga Beauty Salon2 2017.05.20. 13:01:55

A hülye anyukám már megint törölgetett!

fifibá55 2017.05.20. 20:12:52

Aktuális: németországi német család vesz repülőjegyet, kiváltja az útlevelet, menni Amerika. A repülőtérel elveszik tőlük az útleveleket, mondván, a rendszerben lopottnak vannak jelölve. Pofáraesés, szomorúság. Ki fogja a kárukat megtéríteni?
Válasz: senki. Az útlevélnyomda nem kapta meg időben a rendelő önkormányzattól az elektronikus átvételi visszaigazolást és szabályosan elveszettnek/ellopottnak vitte be a rendszerbe. Bírósági jogerős döntés szerint senki nem hibázott, családnak pechje volt, gyűjtsék össze még egyszer a tizenezer eurót, és fussanak neki újra.

bankkártyás szurkoló 2017.05.21. 09:33:51

Jajj. Amikor a női ostobapicsaság és az igazi, kiművelt női jellem találkozik 1 testben. Elásnám a geciben, 2x egymás után, még a kiásását is magam végezném, hogy nagyobb legyen a megelégedettség a végén.

Bodó Twofoot 2017.05.31. 09:09:27

Hitem szerint az emberi butaság és lustaság előbb-utóbb visszaüt.
Hiába mutogat a posztoló másokra, egy repülőjegy megvásárlása és az ESTA kitöltése 2017-ben IQ80 fölött teljesen hétköznapi tevékenység.
Te felelsz az életedért, te felelsz azért, ha hülye maradtál.
süti beállítások módosítása