Tékozló Homár

"Hogyan szopattam meg magam kínai importtal?"

2017.09.01. 16:39 | Homár Hilda | 58 komment

funny-animal-wallpapers-picture-is-cool-wallpapers.jpg

Vau küldött nekünk egy elég bevállalós kis írást, amit ugyan a saját blogjára tett fel először, de aztán felajánlotta népgazdasági hasznosításra, vállalva a kommentelők általi szétszedést is, azzal a felkiáltással, hogy "Nem gond, az interneten mindenki baromi okos :) Legalább kevesebb ilyen balfék lesz, mint én, akinek nem mondják el, hogy a kikötôi kirakodás majdnem annyiba kerül, mint maga a csomag:)"  Kérjük, azért kíméljétek, aki meg azon morfondírozik, hogy kínai motyókon fog meggazdagodni, az számolja újra a bizniszt.

Hogyan szopattam meg magam kínai importtal?

Az önszivatás megírásának nagy hagyományai vannak. Gyakorlatilag a műfaj i.e. 18500 környékére nyúlik vissza, amikor valaki az Altamira barlang falára freskózta, ahogy széttaposták a haverokat a bölények. Körülbelül hasonlóan érzem magam, mert egy igazi elsővilágbeli szarvihart sikerült a nyakam köré kerítenem azzal, hogy kitaláltam, hogy egy közelebbről meg nem nevezett, ugyanakkor dögnehéz küldemény importjával megalapozom a jövő IBM-jét. Vagy Facebookját. Vagy mittomén, szóval értitek.

Az egész valamikor múlt télen kezdődött, amikor hosszas vakarózás után megtaláltam a hőn áhított Terméket. A termék csillogó villogó, helyenként zöldes, de amúgy egészében rendkívül tetszetős darab volt, ami nyomokban Európában is fellelhető, de természetesen én mindennél jobban tudom, hogy ezeket a dolgokat hogyan kell eladni, hiszen ugyan sosem csináltam még, de how hard can it be.

800.

Nos nekem sem kellett több, egyből felvettem a kapcsolatot az Alibabán keresztül a kis kínaival, mert egyrészt kenem-vágom a vámügyeket is, másrészt tudok angolul. Jobban belegondolva gyakorlatilag ezzel az egyetlen háttérismerettel indultam neki a kihívásnak, ami finomanszólva sem bizonyult a későbbiekben elégségesnek, tekintve hogy a kínai ügyintéző viszont nem. Kértem egy 75kg-os, viszonylag kisméretű ládányi mintát, aminek az ellentételezése a listaár szerint mintegy 800 dollárt kóstált. Természetesen ennek a későbbiekben szerepe is lesz, érdemes megjegyezni.

950.

Hanem a kis kínai csávó megküldte a mintadarabról a számlát, majd hozzácsapott egy finom 150 dolláros tételt, amit azért számolt fel, mert kisebb tételben vásároltam, mint egy komplett konténer, ami az előzmények ismeretében viszonylag könnyen érthető. Heves telefonálgatás és levelezés kezdődött heteken keresztül, mire sikerült visszaalkudnom 900-ra. Rettentő boldog voltam, annak ellenére, hogy tulajdonképpen beszoptam egy száz dodós tételt.

1033.

A szállítással kapcsolatban nem voltak aggályaim. Tudtam, hogy felbasszák egy hajóra és ellötyögtetik valahova a mediterráneumba, remélhetőleg nem Olaszországba, hogy aztán onnan egy kamionra pakolva megérkezzen a vámudvarba, ahol kiperkálom rá az Áfát és mindenki boldog. Hoztam be már motort az olaszoktól (esküszöm), szóval nem paráztam ettől. A kis kínai meg is adta az árat: 88 dollár. Há mondom ez könnyen ment, almát is Kínából fogok rendelni.

1083.

Megkérdeztem, hogy akkor tulajdonképpen hova is utaljam a pénzt. Namost ez nem úgy van ám, hogy csak úgy átutalja az ember, de nem ám. Aki már utalt külföldre, az tudja, hogy gyakorlatilag egy űrlap kitöltésével mozdul előre a történet, amit elektronikusan (internetbankban rendesen álcázva) elküldesz a bankodnak, ahol egy ügyintéző gyakorlatilag kézzel viszi át. Ennek egyébként tetemes költségei vannak, de nem is ez a móka. Ha Kínába utalsz, létezik egy úgynevezett szatelitbank intézmény, ami jellemzően egy azonos nevű hongkongi pénzintézet, ami jópénzért átutalja neked a zsetont Kínába. Rotty, ötven dodó

1551

Úton a pakk, nem is gondolok semmire, minden a legfaszább, ami csak létezik. Hiszen úton a cucc Koperbe, Szlovéniába, hajókázik szomáliai kalózok között, vagy mittomén, leszarom. Nem is olyan soká érkezik a telefonhívás Szlovéniából, hogy háhá, fizess, paraszt. Mondok ugyanmá miért. És nem restek megmondani!

A napnál is világosabb, nem? A kezelési költség és a kezelési költség meg a kezelési költség díja a legnyilvánvalóbb tétel. Nyilván felhívtam őket, hogy ha a kis kínai azt mondta, hogy a szállítást rendezi, akkor ez mégis mi a kurva anyja. Nem restek jelezni nekem, hogy kapjam be a faszt, ez az ő kikötői költségük és márpedig a kis kínai szart nem fizetett nekik, max a hajóért meg a kikötőből a vámhoz szállítást. Mondok király, amúgyis baromi jó viszonyban vagyok a kikötősökkel, tök szívesen etetem őket. Felhívtam a kínait, hogy mégis mi a szar van és ebben a sztoriban hol van az én 88 dollárom. Kiröhög és tulajdonképpen elküld a faszba. A dolog pikantériája, hogy a proforma számlára és a kereskedelmi számlára még véletlenül sem azonos tételeket írtak, így megkaptam, hogy sanszos, hogy a szállítás díját is rámverik mégegyszer.

1684

Szerencsére valaki megszánt és a ládát felfuvarozta Budapestre, ezért gondoltam itt már csak az ÁFÁt kell megfizetnem és rendben vagyunk. De nem. A vámkezelést is, ami tizennégyezer. Az EV pótsort is, ami hétszáz, akármi is legyen az. A ki és betárolást is, ami háromezer. A kezelési költséget, sorban a tizediket, harminc euró. Vámszemlét, meg a kisfaszomat. Plusz ÁFA.

1900

Megfizetem rá a vámot ér rendben vagyunk. Már csak el kell hozatnom. Hetvenöt kiló.

Anarki elmehet a nadrágjával a picsába, én aszondom.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth Revan 2017.09.01. 16:58:42

Mi a picsa mar megint?! Ez hol fogyasztovedelmi problema, a kurva eletbe mar!!!
Belevag egy vallalkozasba anelkul, hogy utanna nezne a koltsegeknek, hat gratulalok.

Amugy a EU-n kivulre utalashoz ajanlom a CurrencyFairt, toredeke a banki utalas koltsegeinek. (nyilvan nem tudom, hogy vallalkozasok hasznalhatjak-e)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.09.01. 17:00:54

Hát, aki nincs tisztában a különböző paritásokkal, az ne kezdjen el külkereskedni. Szerintem. Meg honnan rendelt a poszter? Aliexpress helyett az Alibabáról?

zálogból visszamaradt 1zen1gyedik czazy one 2017.09.01. 17:07:38

@Csokis: ííígen, a negyedik hsz-ben van minden. Majdnem rekord, jöhet az új poszt.

vau · http://www.holdkomp.hu 2017.09.01. 18:04:06

@Csokis: köszcsi, nyilván megtaláltam azóta.

Baromi okos tudok lenni, mint az anyós utólag. :)

Alf56 2017.09.01. 19:39:19

Szépvolt!
Nekem egy 36 napos vámügyintését hozott össze a posta.
Mert persze az Apeh-nek hamarabb szóltak, hogy cuccos jött, mint nekem.
Aztán amikor kiderült, hogy mégse lesz vám, megint az apeh-re vártak vagy 4 napot
Többek közt.
Mondjuk volt 1 mikulás meg egy karácsony is a buliban. meg egy szilveszter. Hogy ezek jórésze eleve 7vége? Mind1.

Kíváncsi vagyok, hogy idén mi lesz mert már most készülnek.

beste 2017.09.01. 20:18:17

első, és legfontosabb kérdés: mi volt a paritás?
CIF, CFR Koper, DAP Budapest? mire gondolt a költő?

beste 2017.09.01. 20:20:08

@Csokis: ez egy újabb hülye, aki belefog valamibe, amiről fogalma sincs, hogyan működik. És elég idióta ahhoz, hogy NE hívjon fel egy speditőrt, aki ingyen adja az információt...

mikimackó 2017.09.01. 20:25:43

@vau: ezentúl csakis az anyóssal intéztesd az ilyesmi........, elég egyszer, a végén agyfaszt kapnod !

Xezs6 2017.09.01. 21:26:49

Két dolog jutott eszebe:

1. Nagyon nincs poszt, ha ez kikerült.
2. Nagyon nincs poszt, ha Hilda ezt kiengedte. Egy éve még a teát is eltartott kisujjal itta, most meg lám, trágárság mindenütt. Züllesz Hilda, beszippantott a blog szelleme.

Im just here for the comments 2017.09.02. 05:47:24

Mókás kis történet, de engem csak az érdekel, hogy mégis mit tendelt.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.09.02. 07:25:30

@Im just here for the comments: Nem mindegy? Például ipari hereszárítót. Vagy herevasalót. Esetleg mozdonygőzösítő kitet.

Permetező 2017.09.02. 07:36:04

Nekem az egesz irasbol annyi marad meg hogy "szar" meg ,"fasz". Most akkor mirol is van szo?

További magyar hang 2017.09.02. 09:10:11

A külkereskedelem egy szakma.

cukrosleves 2017.09.02. 11:48:07

Ez így nem fog működni kedves poster!
Ki kell menni kínába, és megakoltatni a konténered, konténereid! Ez alatt kár belevágni!

Jack__Bauer 2017.09.02. 14:50:31

@cukrosleves: elég lesz ott első körben egy Aliexpresses rendelés is. Registered airmail, ha szerencséje van még az ÁFAt is megússza.

2017.09.02. 15:21:25

DHL, UPS, FedEx nem lett volna olcsóbb?

Szaktanár 2017.09.02. 16:27:17

mondom, majd a végére rájövök, h miről szól ez a történet, de ahogy egyre közelebb jöttek az utolsó sorok, annál zavarosabbá vált az egész, most meg itt vagyok kétségek között. annyi átjött, h a posztoló rendelt 75 kiló vmit kínából, és akkor többe került a szállítás, mint amennyit ő gondolt. de hát ennek felesleges volt ekkora feneket keríteni. 3/10

.Manyecska 2017.09.02. 17:38:40

hu.wikipedia.org/wiki/INCOTERMS

még sok ilyen baromságot olvashatunk itt??? Faszba.

fda 2017.09.02. 19:14:44

Még két ilyen, és soha többet nem kattintok a homárra. Már ide is akármilyen trágár gagyiságot be lehet küldeni?

2017.09.02. 19:45:25

Nem csak hülye és nagyravágyó vagy, hanem egy mocskos szájú tahó is. Hilda, te meg nyaljál szart a faszomról, hogy ilyet kiteszel.

Jónapot kívánok! 2017.09.02. 20:46:13

Igy jar aki hulye. Azt mondjuk eldonthetne a poszter, hogy akkor dodo vagy juro mert a matek sem jon ki kulonben. 1083 dolcsi meg 468 euro a szlovenoknal valahogy nem lesz 1551 dollar, bar eltudom kepzelni, hogy ennek a hulyenek 1:1 valtottak a dollart. Kezetfoghat a masik hulyevel (linkelt) aki meg almai nadragjat rendeli az usabol, ugy, hogy nem is tudja felprobalni.

Kondom Keselyű 2017.09.02. 22:21:54

Hogy itt midenki milyen okos.
Ezek meg a foldrengest is elore megerzik.
En rendeltem mar eleg sok mindent.
kinabol is.
Elozo melohelyem a kozvetlen munkatarsam intezte az exportot, havi 10-20 kulfoldi kiszallitas,ebbol 4-5 olyan ami 300 kilo feletti raklapos.
Ettol fuggetlenul eszembe nem jutott volna ennyi szopasnak a felere sem felkeszulni egy ilyen rendelesnel,es ennek a fele nem is resze a normalis ugymenetnek.
Legalabb ha ossze-vissza hazudoztok a commentekben, legyen mar valami hiheto resze is.

vau · http://www.holdkomp.hu 2017.09.02. 23:11:24

@Kondom Keselyű: Szerintem tökre hihető, hogy mindenki úgy kezdi, hogy ezeket a dolgokat keni vágja :)

Hiszen bemondja a kis kínai, hogy a szállítás rendezve. Tök alap, hogy gondolkodj azon, hogy utána a szlovén kikötőssel csevegj kedélyesen arról, hogy mi a picsa is az a BAF :)

csepcsányy 2017.09.02. 23:12:49

Igaza van Csokis kollégának, ha nem vagy tisztában a fuvarparitásokkal akkor ne akarja importálni. De még nem is ez a legnagyobb probléma. Konkrétan mindenki hülye csak a poszt író nagyon okos és utána csodálkozik hogy fűnek-fának fizet. Az információ kérés ingyen van. Ráadásul a legszarabb mennyiséget rendelte be mintának. Mert a nagyoknak (konténeres szállítók) 70 kiló lófasz, a kis csomag szállítóknak meg nagy. Nekem ezt a tételt 9 m3, 2318 kg ennyiért rakják az ajtóm elé. 205.000 Ft szállítás+vám+áfa+15.000,- Ft vámkezelés. De én ezt már előre megkérdeztem és nem utána tátom a számat és köpködök.

Távoli Fitymacsattogás 2017.09.02. 23:25:12

Az első "kis kínai" elsütéséért járt volna a poszternek a heresatu. A másodikért már a hereszaggató fogó is.

Jónapot kívánok! 2017.09.03. 00:06:25

@Kondom Keselyű: Itt sem az szivott aki az exportot intezte, ellenben aki az importot a tuloldalon, gondolom az tudta mivel jar a dolog.

Roadster68 2017.09.03. 00:53:31

Szerintem nagyon tanulságos volt. Én minden esetre KÖSZÖNÖM, annak ellenére hogy nem terveztem Kínából vásárolni semmit, de ezentúl még azt is meggondolom, hogy máshonnan vásároljak nagyban bármit.
KÖSZIKE!

beste 2017.09.03. 09:13:35

@vau: a számlából nekem nagyon úgy tűnik, hogy FOB-on adták fel... ebben az esetben viszont pótlékolnak, nem keveset, ha a megrendelő hülye és rábízza a feladóra...

.Manyecska 2017.09.03. 10:48:57

Senki nem kíván Hildának boldog névnapot?? a 3,14csába már....

.Manyecska 2017.09.03. 10:51:54

@vau: @Kondom Keselyű: nem, de illene, a faszba már!!

.Manyecska 2017.09.03. 10:54:29

@vau: na jó nekem van külker-vizsgám. Ezt tanulópénznek hívják de a következő rendeléseddel is így akarsz járni? Vagy hasonlóképp? Eszem-faszom megáll.:D

vau · http://www.holdkomp.hu 2017.09.03. 12:11:43

@stakeholder Manyecs: Nyilván így akarok járni, mert teljesen retardált vagyok.

Sajnos ez egy ilyen jellemhibám, hogy elbaszok valamit, megosztom másokkal, hogy milyen hülye voltam, aztán majd sokszor még elkövetem :)

Alapvetően a kommentekből a következőket tudtam meg:
- Nem értek az importhoz (második bekezdésben írom)
- Megszívattam magam (ez már a címben kiderül)
- Geci trágár vagyok (beszarás)
- A részletgazdagság csökkentése végett nagyvonalúan váltom a valutát, pedig át kellett volna számolnom fillérre pontosan, hogy még jobban el tudjanak küldeni a picsába
- Ezek a dolgok mind evidenciák, csak én ülök fordítva a lovon - alapvetés a külkereskedelem. Amúgy, ha ez így van, akkor mi a pék faszának tanítják, meg vannak belőle vizsgák, ha ezt minden balfasz tudja, csak én nem? :D

.Manyecska 2017.09.03. 12:30:37

@vau: ott qrtad el,hogy...de ezt biztos tudod..
lónak a faszáért rak ki Hilda minden nap tamkósirató-poszt??

eßemfaßom meg áll 2017.09.03. 12:39:16

@stakeholder Manyecs: Mondjad kérlek.

@vau: "Ezek a dolgok mind evidenciák" Inkább arról lehet szó, hogy aki nem ért valamihez az ne csinálja, vagy ha mégis akkor először nézzen utána. Az agysebész se úgy kezd neki, hogy látott már fejet kívülről aztán rácsodálkozik, hogy nem elég a bört leszedni van alatta valami kemény izé amit át kell fűrészelni.

"Amúgy, ha ez így van, akkor mi a pék faszának tanítják" Azért, hogy legyen aki le tud téged hülyézni mert veled ellentétben ért hozzá.

Qury 2017.09.03. 13:10:24

Import viszonylatra árajánlatkérés egy magyar szállítmányozótól a megrendelés előtt, ingyen lett volna ;)

gapinthebreath1 2017.09.03. 13:42:25

@Csokis:
Sajnos hiába ismerte volna az INCOTERMS-t ebben az esetben, akkor is megszívta volna.

Röviden: Kínából csak FOB (feladó kikötői) paritással szabad vásárolni.

Ha mégis leszállítva szeretnél venni, a fenti szívást azzal tudod csak kikerülni, hogy nem elég leszállított paritásban megállapodnod, hanem:
- ez a paritás DAP Budapest kell legyen;
- A DAP Budapest paritást rá kell vezettetni a B/L-re (konténer fuvarlevél)

Hosszabban: Ha CIF Budapestben állapodsz meg, akkor az érkeztető kikötőben azzal az érveléssel fognak lehúzni, hogy a CIF egy kikötői paritás, és értelemszerűen, Budapestnek még nincs kikötője, így marad pl. Koper, és addig van fizetve minden.
A kínai sok mindent megígérhet, kérdés, ebből mit tart be, mindent ellenőrizni kell. Mint pl. én DAP Budapesttel vásároltam, és már az elején tomboltam, hogy miért van CFS a B/L-en, a kínaim emailben biztosított, tuti minden, amikor megérkezett Koperbe a cucc, rögtön olyan költségszámlát nyújtottak be, ami 2x annyi, mint FOB-ról a teljes szállítási ktg. Nekem sikerült végigvernem a kínain, hogy elintézze, de ha a B/L-en nincs rajta a DAP Budapest, nagy szopóból indulsz.

A legjobb FOB-on vásárolni, akkor van itt egy magyar szállítmányozód, akivel van egy tiszta megállapodás, reménykedik a további megbízásokban, és ő felel mindenért. Ekkor nem olyan szállítmányozóval kell vitatkoznod, akit nem is te bíztál meg, hanem valahogy ügynökként belekeveredett, és egyetlen érdeke, hogy téged egy alkalommal komolyan le tudjon húzni.

Willkommenskultur 2017.09.03. 14:20:21

Hát nemtom gyerekek a youtube tele van olyanokkal akik kínai importot intéznek az USA-ba. mint bizniszmenek /nem feltétlen az usa-n belülről/

kb. olyan egyszerü az egész mint az 1x1

szerintetek az Ebayen meg az Amazonon árult sok szarral /miden kínából van/ ennyi szopó van?

mit importált a poszt toló, plutóniumot? vagy európában ennyivel nehezebb?

.Manyecska 2017.09.03. 15:00:10

@eßemfaßom meg áll: alattam kifejtik. Tökmindegy milyen paritással rendelt volna- márha választható..- mindenképpen megszívta volna..

.Manyecska 2017.09.03. 15:01:47

@Willkommenskultur: volt hogy elsüllyedt a hajó és nem kaptuk meg a rendelésünket..:D

SiKom 2017.09.03. 16:03:27

@gapinthebreath1:
Köszi, ez érdekes volt!

Most már kezdem kapisgálni, hogy a cégek miért akarnak in-transit raktárértéket, na meg landed costs-ot a bejött árura.

cibet 2017.09.03. 18:32:19

Szerintem a posztoló megrendelte Kínából A Vasat.
youtu.be/rEiVG8HG-SA
Asszitte olyan lesz, mintha rendelne Aliexpress-ről egy kisjack-nagyjack átalakítót?

eßemfaßom meg áll 2017.09.03. 19:17:44

@stakeholder Manyecs: OFF Poén lett volna a "Mondjad kérlek"

.Manyecska 2017.09.03. 20:28:27

@eßemfaßom meg áll: mint ahogy a válaszom és. Hahh. Ma is jót nevettem itt. :D

Jónapot kívánok! 2017.09.03. 21:21:57

@vau: Ha ennyire leszarod a reszletgazdagsagot, akkor a vegen meg kiderul, a 75kg is csak het es fel, a lada meg doboz.

Nick-son 2017.09.04. 10:51:18

Nincs azzal semmi baj, ha valaki nem ért valamihez. Pl. a kínai importhoz.

Aki ennek ellenére szakértelem, vagy legalább hozzáértő közreműködése nélkül mégis hozzáfog az úttörő, vagy ostoba.

Posztoló szerintem előbbi szeretett volna lenni, csak nem jött össze.

Aztán megírja, hogy mindenki megtudja milyen buta.

Ha esetleg cégként vagy vállalkozóként vásárolt akkor úgy tudom még termékdíjat is kell fizetni, bevallani.

joska61 2017.09.04. 11:08:42

Én nem fejtegetném ilyen hosszasan és részletesen, hogy hülye vagyok. Sőt, közkinccsé sem tenném az információt. Elég belenézni a tükörbe, és ennyit mondani: hülye.

beste 2017.09.06. 19:59:54

@Kondom Keselyű: drága, kb 30 éve vagyok speditőr, van némi fogalmam arról, mit beszélek...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.09.06. 20:47:12

@Könyveslány: "Nem csak hülye és nagyravágyó vagy, hanem egy mocskos szájú tahó is. Hilda, te meg nyaljál szart a faszomról, hogy ilyet kiteszel."

Nem tudok elmenni amellett, hogy "Könyveslány" létedre faszod van, továbbá felszólamlottál a mocskosszájúsággal szemben egy rendkívül kulturált faszozással a következő mondatban...

Döntsd már el, milyen értékek mentén éled az életedet ;)

@vau: "Alapvetően a kommentekből a következőket tudtam meg"
Te sem ma kezdted a homározást, nyilván tudtad előre, hogy rádfordul a gyökérhorda. :D
Én csak azt akarom kérdezni, hogy melyik ponton láttad azt, hogy ez a történet a blog szempontjából relevanciával bír?
Félreértés ne essék: a sztorit rendkívüli mód élveztem, meg tetszett, meg minden, szóval emiatt köszi érte, de...
süti beállítások módosítása