Tékozló Homár

A biztosító nem fizet, helyette tippeket ad az autó alkatrészenkénti eladására?

2017.10.02. 10:32 | Homár Hilda | komment

union.jpg

Biztosítós ügyeket talán még a többinél is nehezebb egy levél alapján megítélni, aolyan sokat számítanak a körülmények, de azért az nagyon extrém, hogy az ügyintéző nem értesíti a kárvallottat, aki érdeklődésre azt a választ kapja, hogy nem fizetnek, mert nem tudják elérni a saját ügyfelüket (?), egyébként is adja el inkább roncsnak a kocsiját (???). 

Sziasztok!

Nem tudom, hogy egy biztosítókkal kapcsolatos problémákat is posztoltok-e, mindenesetre egy felháborító esetnek szeretnénk nagyobb nyilvánosságot adni, és arra is kíváncsiak lennénk, vajon mi a megoldás egy ilyen helyzetben.

Egy baleset történt velem kicsivel több, mint 3 hónapja június 15-én. Fontos leszögeznem, hogy hála Istennek senkinek baja nem történt. Leszámítva az autónak, amely akkor gazdasági totálkáros lett.

A történet itt lett érdekes. Kitöltöttük a kék-sárgát, a vétkes sofőr a felelősségét teljes mértékben vállalta, mivel egy alsóbb rendű útról ő hajtott ki elém. 

Megkezdődött a kárügyintézés. A vétkes sofőr az Union Biztosító Zrt.-nél volt biztosítva. Kárfelmérés megtörtént, gazdasági totálkárrá minősítették az autómat.

Teltek a hetek és nem történt semmi. Se kártérítés, se értesítés. Telefonon felkerestem őket, ahol egy nagyon flegma nő a következőket mondta ügyemmel kapcsolatban:
- A kártérítés nem vétkességi alapon történik, káromat nem fizetik ki.
- Azért nem fizetik ki a káromat, mert a vétkest nem tudják elérni. Telefonon azért nem hívják föl, mert nincs rá idejük. (Én mindig el tudtam érni telefonon, tehát nem tudom, nekik mi okozott nehézséget.)
- Javasolták, hogy én keressem fel a vétkest, és ők kimaradnának belőle, ha lehet, és én rendezzem velük polgári peres úton a kárigényemet.
- Alkatrészenként értékesítsem a törött autómat, hogy valami pénzt lássak a káreseményből.

Hogyan lehetséges ez, ha a károkozónak volt biztosítása? Hogyan lehet kötelezni a biztosítót arra, hogy tegyen eleget szerződésbeli kötelezettségeinek?

Köszi előre is a segítséget!

Márta

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szelidorzo 2017.10.02. 10:46:46

Kedves Poszt-toló!

Esetleg nem gondoltál még arra, hogy egy biztosítási ügyekben jártas ügyvéd segítségét kérjed az ügyben? Az majd szépen hivatalosan megfogalmazza az igényt hozzácsapja a saját munkadíját, bepanaszolja a biztosítót a felügyeleti szervnél. Esetleg, ha a munkádhoz szükséges, vagy egészségi állapotod szükségessé teszi a gépkocsi igénybevételét, akkor bérelsz egy hasonló kategóriájú autót, aminek bérleti díját szintén követeled a biztosítótól, illetve taxival utazol és a taxiszámlák ellenértékére nyújtasz be igényt ügyvéd segedelmével. Vagy jóval drágább lesz a biztosítónak az ügy rendezése, vagy hamarost fizet a felszólításra. A telefonálás semmit nem ér, írásos nyoma legyen mindennek!

2017.10.02. 11:17:38

Azon kívül, hogy ez tuti nem úgy van, ahogy a nőci mondta, remélem, nem csak annyit tettél, hogy megírtad leveled a homárnak (ami persze érthető, mert az embert azért felbassza egy ilyen szintű közöny), hanem mondjuk verted kicsit az asztalt a biztosítónál máshol és máshogy (írásban vagy kértél telefonban felettest!), netán a biztosítási felügyeletnél, ügyvédnél, autóklubnál... Mondom, semmi baj a poszttal, mert ennek nem így kellene mennie, de ettől te még tehetsz többet, hogy hamarabb juss a pénzedhez. Amúgy egyszer belénk jött egy srác, akinek nem volt kötelezője, arra is fizettek, illetve a családban egy másik esetben a vétkes sofőr megállás nélkül elhajtott, de megvolt a rendszáma, és arra is megkaptuk a pénzt, szóval ennél kicsit bonyolultabb esetekben sem az a normál eljárás, amit a nőci mondott.... ja, a saját esetben nekünk is gazdasági totálkár lett a kocsi, és mi is kaptunk jótanácsot, hogy értékesítsük a roncsot, de ez még nem jelentette azt, hogy nem fizették volna ki, amit ki kellett...

Megcsippeltem azt beletettem az egyhat vétéit 2017.10.02. 11:35:29

@szelidorzo: Ennyi. Ha jogos a kárigény, márpedig az egy kötelező biztosítási ügynél egyértelműen eldől, akkor ügyvéd.

Darth Revan 2017.10.02. 12:09:42

Bar a biztositoknal gecibb ceget keresve se talalni, azert megkerdojelezem, hogy ezek hangoztak volna el.

Amugy meg fogadni kell egy jo draga ugyvedet es az ugyved koltsegeit is raverni a biztositora.

Tudod Te azt jól! 2017.10.02. 12:15:09

Anno én is futottam egy-két felesleges kört a bizonytalanítónak hála: bekérték a skoda forman első sárvédőjét (amit a szaxerviz kicserélt), hogy tényleg cserélve lett-e? Bevittem a javított kocsit és a lecserélt darabot a kárfelvevő állomásukra, vártam két órát, miresorra kerültem. Mondom az ügyfélfoglárnak, itt van, amit kértek! A túlhajtott kárcsináló nekem támadt, hogy hogy képzelem én ezt, miért cserélték engedélynélkül, és nem fognak semmit fizetni!
Mondtam neki, szaxerviz nem javít semmit csak cserél, de nem hatotta meg a dolog, elhajtott mindenféle papír nélkül.
Fogtam magam, bementem az irodaházukba az öltönyös kiskosztümös körömcipős milliőbe megkerestem az ügyem intézőjének irodáját, és letettem a sáros törött elemet az asztalára. Szegény köpni-nyelni nem tudott! Kérdezte mi ez? Mondtam ez az amit kért tőlem. De a kárfelvevőknél elhajtottak, ezért most ide hoztam, tessék!
Szegény nőt majdnem megsajnáltam, úgy nézett a roncsdarabra, mint valami testet öltött trágárságra. Bizonyára nem illett a bürokratikus környezetbe ez a balesetes karosszéria elem. Mikor szóhoz jutott, megköszönte fáradozásomat, és mondta, majd intézkedik a relikva méltó elhelyezéséről! Egy hét múlva kifizettek mindent! :)

Zozo___ 2017.10.02. 12:34:36

Hát, fura a sztori, adják ezt írásba, aztán lehet folytatni a megfelelő fórumon. De ilyen marhaságot biztos nem mernek leírni.

cmx85s 2017.10.02. 12:37:39

Nekem CASCOm van a Unionnál, kerek perec elhajtottak, amikor benyújtottam a szervízszámlát. Az indoklásuk rendkívül egyszerű volt: a biztosítás nem vonatkozik hirtelen fellépő külső erőhatásra.
WTF??? Akkor mire vonatkozik? Ha valaki szép lassan, finoman belémjön, és behorpad a karosszéria, amit aztán két kalapácsütéssel helyreütnek 10 ezerért, arra vonatkozik, de az önrész miatt semmit nem kell fizetniük, de ha valaki belerongyol és lesz egy 200 ezres kár, akkor arra már nem vonatkozik???
Mindenesetre levontam a következtetést: nem kötök CASCOt nálunk a következő évre. És panaskodnak, h nagyon kevés autón van CASCO, Miért is kéne kötni így?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.10.02. 13:10:45

@cmx85s: hát ha valaki beléd jön, az az erőhatás mértékétől függetlenül, nem CASCO esemény. Kivéve ha az aki beléd megy, állat (de akkor se mindig).

2017.10.02. 13:24:47

Nem akarlak elkeseriteni, de nem fognak fizetni. Én 7 év után , mindent bevetve--fenyegetés, lakcim keresés, ügyvédek, egyezkedés, --de mire arra került volna sor, valahogy mindig valami nem volt meg.
Jelzem, halálos baleset volt, nem voltam vétkes, csak 3-dik személyként belém jöttek, ám ebben az országban nem hogy igazságszolgáltatás nincs, de még jogszolgáltatás sem. Ha van ismerősöd, van pénzed, azt veszel meg--kilóra--akit akarsz. Nekem a biztositóm, akivel 7 évig szenvedtem, a Groupama Garancia Biztosító volt. Ha azt mondom hogy aljasok és szemetek voltak, akkor finom voltam és nőies. Ja és még meg is zsaroltak ! Igy ha patkányoknak nevezem őket, azt hiszem nem sértés a részemről.

De neked kivánom, nyerj a biztositód ellen, legalább Te legyél a kivételek egyike.

joska141 2017.10.02. 13:51:11

Nem kell köröket futni. Egyszer belénk jött valaki, elismerte, mindent kitöltött. Később kiderült, hogy a rendszámon kívül minden adat hamis volt.
Az összes javítási számlát elvittem egy levél kiséretében, feltüntetve a saját bankszámlaszámom, a MABISZ székházba (Bp. Andrássy út 93.), egy iktató átvette, 30 nap múlva forintra mindent átutaltak a számlámra.
Hogy melyik biztosítóval, a károkozóval ki mit rendezett, az már nem az én témám volt.

cmx85s 2017.10.02. 14:42:17

@onlajnok: hát, ha a parkolóban töri össze, akkor CASCO-esemény, mert nem jellemző, h betétlapot / telefonszámot hagynak ott.
Amúgy ezt csak példaként írtam, sokféle CASCOs káresemény tud történni, Végülis, minden, amit nem fedez egy másik fél kötelezője, az CASCOs esemény.

vanek ur 2017.10.02. 16:00:54

Fél éven belül lehet utólag is szabálysértési feljelentést tenni a rendőrségen. Rendőrségi határozat biztosítónak megküld, ha így sem fizet, fizetési meghagyás a biztosítónak. Működik, a fizetési meghagyásig el se kellett menni.

Kondom Keselyű 2017.10.02. 17:18:01

@Darth Revan:
Nyilvan ezek a szavak hangzottak el,csak nem ebben a sorrendben,es nem ilyen mennyisegben. Azert szomoru,h a szetkeszto kirak egy levelet,amibol veletlenul az indoklas marad ki.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.10.03. 17:33:52

10 éve volt, szintén UNION
Lezúzták a kocsimat, piroson áthajtás módozattal. Megkínáltak egy igen pimasz ajánlattal, ami nem lett volna elég a javításra. Erre kaptak egy remek tértis levelet, így egyből megnőtt a fizetési hajlandóságuk.

Kotit 2017.10.04. 09:52:37

"Hogyan lehetséges ez, ha a károkozónak volt biztosítása? Hogyan lehet kötelezni a biztosítót arra, hogy tegyen eleget szerződésbeli kötelezettségeinek?"

Szvsz minden országban a biztosítók, bankok, kereskedők zöme pont annyira geci, amennyire a törvények megengedik. Ha egy ilyen esetben (meg, mint a 3 hetes beszart telefon) bebizonyosodik, hogy a cég/ügyintéző kapásból lepasszolni akar (mert hátha sikerül, neki(k) az a legjobb), első alkalommal figyelmeztető jelleggel megbírságolnám a biztosítót mondjuk 10 misire, a következőnél meg 50-re.
Mert az ok, hogy vizsgálódnak, meg papírhegyeket gyártanak mindenről (vagyis dehogy ok), de az, hogy kapásból (szinte) mindig lepattintani próbálnak, na az gáz...

Kondom Keselyű 2017.10.04. 17:30:46

en azert bekernem a az elutasito nyilatkozatot,mielott egy ilyen sztorit kirakok. nem letezik,hogy irasba adja egy biztosito,hogy nem eri el az ugyfelet,akinek a karosult rendelkezik az elerhetosegevel

Darth100 2017.10.05. 10:32:51

@cmx85s: Hát nekem majdnem fél milliót fizetett ki az Union cascora szó nélkül.
süti beállítások módosítása