Tékozló Homár

Azt hallottad, amikor egy Nokia annyira új, hogy a szerviz még nem tudja befogadni?

2017.10.10. 15:18 | Homár Hilda | komment

nokia_8110_matrix.png

Viccnek hangzik, pedig nem az, Ágnessel pont ez történt. Meg még egy csomó minden más.

T. Homár!

Két hete vettem egy új telefont (Nokia3), de máris vacakol: a megnyitott böngészőoldalakat magától bezárja, illetve visszalépked az előzményekhez. Hozzá sem kell érni a telefonhoz, ezt önállóan végzi, hiszen "okostelefon".

Gondoltam, egy szoftverfrissítés kell neki. Egyik nap elsétáltam egy telefonjavító üzlet előtt, megkérdeztem, hogy javítják-e. Háááát, garanciálisat inkább nem, menjek a Nokia szervizbe. Rendben, sejtettem, hogy ez lesz a válasz, de egy kérdést megért.

A Nokia szervizben azt mondták, hogy ez a készülék annyira új, hogy még nem tudják befogadni. Micsoda??? Még nem?? Nem felvágottat akartam venni cipőboltban, mi az, hogy annyira új?? A döbbeneten kívül mást nem tehettem, ők továbbküldtek a vásárlás helyszínére. Az pedig a Media Markt. Ott is előadtam a panaszomat, már vették is fel a jegyzőkönyvet, amikor rákérdeztem, hogy mikorra lesz kész. "Három hét múlva."- jött a válasz.

Azt hittem dobok egy hátast, de felvilágosítottak, hogy Magyarországon ennyi szokott lenni a határidő. Addig akkor ne telefonáljak, de a havidíjam ugye ketyeg, szüneteltetni nem lehet. "Tudunk biztosítani cserekészüléket!" - oh, az nagyon jó, akkor kérném is. Elémszórtak néhány régebbi darabot, de az nem is zavart, hogy régebbiek, az annál inkább, hogy a Nokia 3-ba való nano SIM egyikkel sem kompatibilis. Mikor rákérdeztem, hogy az eladó szerint ugyan melyikbe lehetne belerakni a SIM-em, az volt a válasz, hogy "nem tudom." Azt sem tudta, hogy eleve a Nokia 3-ba olyan való. A lényeg, hogy nano SIM-es cserekészüléket nem tudnak adni. Maradjak telefon nélkül 3 hétig...

Ekkor megkérdeztem, hogy ha elvinném egy független szervizbe, ahol amúgy fél órát mondtak egy szoftverfrissítére, akkor ugye nem sérül a garancia? És kiderült, hogy DE! Illetve akkor, ha a későbbiekben a Nokia szervizbe kerülne a telefon, és ott észrevennék, hogy ebbe már más belenyúlt.

Tehát vagy maradok 3 hétig telefon nélkül, és élek a garancia lehetőségével, vagy inkább fizetek érte egy másik szerviznek, csak hogy hamar készen legyen, de akkor meg ugorhat a garancia. Ez korrekt??? Komolyan??

Van erre esetleg valami normális magyarázat?

Köszönettel,

Ágnes

Kedves Ágnes!

Az elmondásod alapján a vásárolt mobiltelefon az átvételt követő két héten belül belül hibásodott meg, ami önmagában is elégedetlenségre adhat okot, a kijavításra vállalt határidőről és alkalmas cserekészülék, vagy régebbi cserekészülék használata végett a pár száz forint értékű Nano SIM kártya adapter biztosításának a hiányáról nem is szólva.

Álláspontunk szerint esetedben az adásvételi szerződés hibás teljesítéséről van szó. Erről akkor beszélhetünk, ha a termék a vásárlás időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek, és ezért a hibás teljesítésért az eladó vállalkozás, azaz esetedben a Media Markt jótállással, illetve kellékszavatossággal tartozik.

A vonatkozó jogszabály szerint hibás teljesítés esetén a kijavítást (a dolog tulajdonságaira és a jogosult, azaz az általad elvárható rendeltetésére figyelemmel) megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

A vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy az általad kért kijavítást legfeljebb 15 napon belül elvégezze. Abban az esetben, ha több hét, akár hónap is eredménytelenül telik el, célszerű írásban, bizonyítható módon (pl. szóban jegyzőkönyvbe foglalva vagy írásban belföldi tértivevénnyel ellátott levélben) határidőt tűznöd a kijavítás teljesítésére. A teljesítés ismételt elmaradása esetén joggal kérheted a javítás helyett a cserét, vagy végső esetben érdekmúlásra hivatkozással akár el is állhatsz a szerződéstől, amely esetben a teljes vételár visszafizetését kérheted.

Az eladó köteles megtéríteni továbbá a hibás teljesítésből eredő, igazolható esetleges károdat is (pl. telefon használata nélkül kifizetett havi díj), kivéve, ha a hibás teljesítést kimenti. A jótállási kötelezettség alól az eladó csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítést követően keletkezett. Ez egy erre irányuló független szakértői véleménnyel történhet meg.

Felhasznált jogszabályok:

- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről 
- 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról 
45/2014. (II.26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amindenes.blog.hu 2017.10.10. 15:26:20

Ez egy funkció. Lényegében kopogtatással azaz alig érsz hozzá és máris aktiválódik a zsebedben. És amivel ott érintkezik az elkezd mindent megnyitogatni. Nekem is volt pár Nokiám, hasonlóan. Elsőre csak lezártam kóddal aztán rájöttem hogy ki lehet ezt kapcsolni és akkor nem kell kód a lockscreen képernyőre. hiába..ezek az okostelefonok :D
de ha tényleg hibás akkor meg ez van, sajnos megrendelik függetlenül ezeket a készülékeket mert még túl új, a magyarnak meg kell az amerikai tuti csak épp nokia szervíz meg alig van idehaza nemhogy magyar nokiákat gyártó cég..sőt, a lumia is kifutott.
szóval ennyit a nokiáról

Jegkoko 2017.10.10. 15:26:59

Annak a Nokiának már semmi köze az eredetihez,csupán eg random kínai telefonra rányomtak a feliratot abban bízva,hogy a nev eladja

Lengyelpiac Hu 2017.10.10. 15:45:11

Media Marktból nagyjából semmit.

Megcsippeltem azt beletettem az egyhat vétéit 2017.10.10. 15:46:15

@amindenes.blog.hu: Nekem van most aktív használatban lumia 640-em, ami lényegében egy Nokia, engedélyezve van a tap to wake up, es sosem szokott bajom lenni vele. Ez inkább hardverhiba.

Rejtélyes 2017.10.10. 15:47:37

Szoftverfrissites: En belepek a telefon menujebe, kivalasztom a szoftverfrissites menut, es letolti, ha van uj :D Minek ehhez szervíz? :D

Ja, Android, es Samsung Galaxy S7 :)

Jónapot kívánok! 2017.10.10. 16:10:20

Nano sim, mikrosim, normal sim, a chip mindegyiken uvganakkora, siman fogsz egy regi simet es beleragasztod a kerebe a kartyat es hasznalod a regi telot amig nem keszul el a telod, mar, ha egyaltalan elkeszul valaha.

hbh31 2017.10.10. 16:11:57

@A.C.: 1500 pénz 10 perc ollózásért...Meglehet azt csinálni otthon is,és a tudat

PITTA 2017.10.10. 16:13:04

@A.C.: még az sem kell. mivel nagy táblában adják a Simet, amiből ki kell törni a megfelelő méretet, csak abban kell egy cellux kiséretében visszailleszteni... FREE

amindenes.blog.hu 2017.10.10. 16:27:18

@Rejtélyes: tulajdonképpen egyes nokiákat normál mód nem enged a wp8nál újabbra frissíteni, és sok rendelkezik 2-3 korábbi windows phone rendszerrel. de ha azok az updatek se segítenek(amit egyébként nem mindenki tud hogyan kell használni vagy hogy tönkretesz-e bármit is vagy töröl....) szóval wp10-re is fel lehet frissíteni bizonyos lumiákon egy kis ügyeskedéssel, de ahhoz kell némi utána olvasás no meg szakértelem, mondom ezt 20 év tapasztalattal.

The Good Boy 2017.10.10. 16:38:42

@amindenes.blog.hu: örülök neki, hogy halvány lila fingod nincs,amihez nagyon okosakat sikerült hozzá szólnod, úgyhogy most csak neked és csak itt:

1.: ez nem egy régi (régen minden jobb volt) nokia, hanem a "dolgozók/mérnökök" által visszavásárolt (ha érdekel a sztori, és pontosan kik és miért vették meg, a gugli a barátod, keress rá) névvel Kínában gyártatott telefon.

2: semmi köze nincs, az "amerikai tutihoz"

3: nem kell megrendelni függetlenül (ahogy a poszter sem Kínából rendelte, hanem magyar üzletből, vagyis a hülye boltból)

4: "magyar nokiákat gyártó cég.." mi van????

5: "szóval ennyit a nokiáról" vagyis szóval ennyit a te szakértésedről!

És akkor a poszthoz is: én a feleségemnek vettem egy nokia 5-öst a magyar megrendelést követő első héten. Engem az győzött meg, hogy szinte teljesen alap android fut rajta, nincs semmi gyártói cifraság, meg csilivili rajta. Ráadásul a Nokia azt ígéri hogy minden hónapban frissíti rajta az androidot, ami eddig tényleg meg is történt mindig. Viszont amiben csalódtunk: hiába a teljesen alap android, amitől azt várná az ember, hogy zökkenőmentesen robog, ettől függetlenül akadozik, már alap környezetben is (nem 3d-s sok gigás játékhoz lett véve!). Ezen kívül a poszteréhez hasonlóan ugyanúgy kilépeget a programokból, böngészőkből, szóval nem egyedi eset. Valahogy a Nokiás mérnököknek nagyon nem sikerült ezeket az új telefonokat megfelelően hangolni, vannak még bőven hiányosságai. Hogy ezek csak kinövésre váró gyerekbetegségek-e vagy tartós lesz, azt majd az idő eldönti. Mindenesetre, ha ezt nem tudják relatíve gyorsan orvosolni, akkor nem lesz hosszú karrier az újkori nokia sztori. Pedig az anyagminőség, az példás! De egyenlőre csak ez az egyetlen pozitívum. remélem az erre az évre tervezett andoid 8-as frissítéssel megoldják az eddigi kellemetlenségeket.

The Good Boy 2017.10.10. 16:40:30

@The Good Boy: magyar megrendelést követő első héten helyett helyesen: magyar megjelenést követő első héten.

amindenes.blog.hu 2017.10.10. 16:47:51

@The Good Boy: nyugi már te punci :D semmi értelme annak amit össze hordtál..egyébként meg segíteni akartam te meg dugd fel magadnak anyád vibrátorát, légy 'jó fiú'.

The Good Boy 2017.10.10. 16:48:54

@amindenes.blog.hu: ja és még egy, mielőtt bele kötnél a 4.-es pontban írt értetlenségemhez: tudok róla, hogy volt(!!!) Nokia gyár idehaza (Komáromban), csak én vagyok annyira naprakész, hogy azt is tudjam, hogy kb. pont három éve, 2014 őszén bezárták azt. Ezért nem értem ezt a magyar Nokia gyár dumát és ez is jelzi mekkora nagy Nokia szakértő vagy

amindenes.blog.hu 2017.10.10. 16:50:15

SZAKKKADJ MÁR LE RÓLAM A GECIBE

The Good Boy 2017.10.10. 16:54:33

@amindenes.blog.hu: na ez kulturált válaszra sikerült. Igazi fotelszakártő vagy: ha már hülyeségeket hordasz össze, és valaki elmagyarázza, hogy baromság amit összeirkáltál, ahelyett, hogy csendben meghúznád magadat, vagy esetleg egy "elnézést benéztem" szerű választ nyomnál, ehelyett nagyon bölcsen elkezdesz személyeskedni, meg sértegetni. Azt mindenesetre sikerült leszűrni, hogy vagy egy unatkozó gyerek vagy, aki előtt ott hagyták a számítógépet, vagy egy csökött értelmi képességű felnőtt. Nem baj ez, nagy az internet világa, a te szellemi szintedhez való tartalmat is találhatsz, ha ügyes van.

amindenes.blog.hu 2017.10.10. 16:55:10

@The Good Boy: NEM ÉRTED HOGY NEM OLVASOM VÉGIG AMIT ÍRSZ? SZAKKKKADJ LE RÓLAM!!

The Good Boy 2017.10.10. 16:59:04

@amindenes.blog.hu: pedig nem ártana néha olvasni is, és akkor elkerülnéd, hogy egy fórumon hülyét csinálj magadból.
Nem baj, kiabálj tovább nyugodtan, az szemmel láthatóan nagyon megy.

The Good Boy 2017.10.10. 17:03:00

@amindenes.blog.hu: na ez már mindjárt jobb! a puszit így ismeretlenül hanyagolnám, ha nem probléma. Peace

Permetező 2017.10.10. 17:05:40

Ha most azonnal nem fejezitek ezt be... akkor nyugodtan folytassatok tovabb.

hbh31 2017.10.10. 17:41:13

Na ha ilyen szépen kiveséztük a posztot,akkor mostmár beszélhetünk végre a hüvely gombáról is?

Lengyelpiac Hu 2017.10.10. 19:04:24

@The Good Boy: régebben "patch"- elték, majd "up/downgrade"-elték, majd kitalálták a harsányabb "update"- lést az élet minden területére.
Ugye a foltozásnál,feljavításnál mennyivel jobban hangzik a naprakész kifejezés? :-D A trükk az ,hogy ami kaki, az az is marad...
Sosem hallottam ilyen kifejezéseket az analóg korban... Mégis túléltük valahogy....

Christinee 2017.10.10. 19:59:14

Kedves Nagyerdemu Okostelefon hasznalok. Az egy dolog, hogy itt szidjuk a 'nem letezo markaszervizt'. Szidjuk a forgalmazot mint Media Markt. De: nem esik le nektek, hogy minden okoskeszuleket max. 2 evre terveznek? Nem csak ra kell nyomni egy szoftverupgrade-et, az csak a kulso latszat. A nokiaknak a ma mar nem mukodo Fonix szervizprogrammal jobban beletudtal menni a telefonok szoftverebe. Es ott mondhatni fel flash-elted mint regen a winfosokban a biosupgrade. Ezt sokan nem tudjak, hogy egy mezei szofverfrissites nem eleg teljesen. Egyebkent udvozlet a fogyasztoi /an/droid tarsadalomban, az android egy szabad szoftvet, gyerekneven Linux. Arra alapszik a droidhadsereg a telefonokon.

Permetező 2017.10.10. 20:37:38

@Christinee: 2 év után felrobban vagy csak lebomlik?

Kondom Keselyű 2017.10.10. 20:47:13

@The Good Boy: ilyenkor jön vissza szarul a szervizbol. Új szoftvert ok nem tudnak írni. Memória kezelési gondokat utal.

The Good Boy 2017.10.10. 20:57:08

@Kondom Keselyű: igen valószínűleg a 16/2 GB nem elég a gondtalan használathoz, bár egy sima, játékokat, nagy rendszerigényű programok teljes körű nélkülözése ellenére fennálló akadozásra tényleg nincs mentség. Ezért bízom benne, hogy a 8-ast megpróbálják a rendszer hiányosságához optimalizálni, még ha ez az alap android kisebb módosításával járna.

Kondom Keselyű 2017.10.10. 23:08:21

@The Good Boy: 2 gigaval sok telo vigan elvan,max surun zarja be a hatterben a progikat,es egy viber ikon klikk utan is van 5-6 masodperc gondolkodas.

Ha aktiv programbol kilep,az nagyon sulyos hiba.

Nekem volt egy LG telom, ami felso kategoriaskent kezdte a karrierjet,majd par ev utan kijott egy frissites, ami ugy megfektette az 1 giga ramos gepet,hogy neha 10-20 masodpercig toltotte a tarcsazot hivaskor. mire hajlando volt reagalni a zold kagylora a kijelzo,a hivo fel mar lerakta :DD

SarahConnor 2017.10.11. 06:42:19

Én akkor hajítottam ki az utolsó Nokiámat, mikor rendszeresen úgy telefonáltam rajta, hogy a telefonkönyvből felhívta az összes számot, amin átgörgettem. Tehát ha Sanyit akartam hívni, akkor az S betű előtt szereplő összes számot hívta, kérés nélkül. És a hívásokat nem lehetett megszakítani. Nem működött a piros telefon gomb ilyenkor. Nyomorult ismerőseim felvették, én meg megkértem őket, hogy tegye már le, mert én nem tudom. Ugyanez volt, ha híváslistából akartam telefonálni.
Úgyhogy a második ilyen után papíron hordtam magammal az összes telefonszámomat, mint a kőkorban.
Persze bevittem a szervizbe, ahol elfekvőben volt vagy 2 hétig, majd visszaküldték azzal, hogy ők nem tapasztalják a hibát. Na mondom, csak megjavult? magától? Nem, Andit és Bécit elkezdte hívni, közösen letettük, telefon kikapcs, gyereknek odaadtam, hadd játsszon vele, én meg előkotortam valami száz éves féltéglát, de az legalább működött.

Nem is akarom tudni, mit csináltak a szervizben a semmin kívül, két Nokia okosom döglött meg fél éven belül javíthatatlanra, cserét sose kaptam, elég volt. Tehát ez már tényleg nem az a Nokia, ami a 3210-est tette le az asztalra. Azóta veszem én is az eldobható okosokat, jobb a békesség.

Terézágyú 2017.10.11. 07:12:03

Boldog mindennapokat kívánok az okossstelefonok meg úgy általában a számításssteknika(!) szép új világában!!!!

Ahogy a régi Tékozló Homár szlogenje mondotta volt: Fogyassz, herdálj, szenvedj!

.Manyecska 2017.10.11. 09:51:36

@Terézágyú: és nem utolsósorban: hajráááá magyarok! :D az enyém az automata locsoló alatt ázott be kellett nekem napoznom futás után. bár a cipőmben volt lehet a szag..

Darth Revan 2017.10.11. 11:35:27

olyan új a falu ólja
rajta még az alufólja

mojoking77 2017.10.11. 14:16:22

@Rejtélyes: Ooo, kedves Android fan, a Nokian Android fut..... 7.0 mint az S7-esedben

Permetező 2017.10.11. 17:06:01

@Terézágyú: kosz, nekem a telefonon annyira okos hogy a multkor osszevesztem vele

onderon 2017.10.11. 17:45:29

@The Good Boy: rajta rajta beszakadt a pajta bentmaradt a macska.

pengusz 2017.10.11. 18:51:43

Segítek egy kicsit (nem tudom volt-e) a simkártyát egy műanyag kártyából töröd ki, amin a pin kódod van. Ha megnézed, kitörhetsz belőle egy nano-micro illetve egy micro-normál átalakítót, így a sim kártyádat minden telefonban tudod használni (Telekomnál és Telenornál is így volt)

A nagy Ő 2017.10.11. 20:53:21

@The Good Boy: Én céges telefonnak kaptam két héttel ezelőtt, egyszer ejtettem el, a nappaliban, vastag szőnyegre és rögtön tört. Ennyit az anyagminőségről.
A 15 nap vállalás meg egyszerűen botrányos egy kvázi új cuccnál. A fiamnak vásárolt force feedback kormány ugyanennyi volt. Három hét után ment tönkre, pont 15 nap alatt cserélték. Szerintem ha valamit veszel több tízezer forintért akkor a minimum, hogy ne három hétig használják zökkenőmentesen, de ha gond van azonnal cseréljék.

mTUX 2017.10.12. 09:03:37

@The Good Boy: Mármint úgy érted, hogy a HMD Global mérnökeinek. Amennyire tudom a Nokiának már nem sok köze van a Nokia telefonokhoz.

Permetező 2017.10.12. 15:40:20

@mTUX: igazabol onmagaban a Nokianak nem sok koze van mapasag a Nokiahoz

mTUX 2017.10.12. 15:57:43

@Permetező: Ezt így ebben a formában nem értem, a Nokia számos egyéb üzletággal rendelkezik, a legnagyobb talán a Networks, mely különböző hálózati (főként mobil) megoldásokat nyújt, továbbá. Withings felvásárlásafelvásá óta egészség/fitness kütyükkel is foglalkozik, összhangbanban az egyéb IoT technológiákkal, illetve újabban VR felé is kacsingat, a honlapjukon megtalálod, hogy mivel tevékenykednek mostanában.
A Nokia telefonok nem hozzájuk tartoznak, ezért írtam, hogy a Nokiás mérnököknek nem sok közük van az újabb Nokia telefonok rendszereiben található hibák javításában.

RTB 2017.10.16. 15:47:24

@Permetező: ez lesz az én gyereknevelési alapelvem:D
süti beállítások módosítása