Tékozló Homár

Elvették az HBO-t, és még én fizessek?

2017.11.02. 10:52 | Homár Hilda | komment

mindigtvlogo.png

Az HBO Antenna Hungáriával kötött szerződése 2016. november 30-án megszűnt, így aztán december 1-től a Westworld-rajongó előfizetők bizony hoppon maradtak. Csaba nem tétovázott sokat, egyszerűen lelépett a UPC-hez, aminek rövid távú hasznaként nézhette tovább a mozicsatornát, hosszú távon viszont az Antenna Hungária a nyakába varrt egy kötbért. 

Kedves Tékozló Homár!

Szeretném véleményeteket kérni az alábbi esetről.

Az Antenna Hungária Zrt. a MindigTV Extra kínálatában 2016.12.01-ével megszüntette az HBO csatornát, amelyre a Családi Csomaggal együtt 2 éves határozott idejű szerződésem volt. Ennek hatására felmondtam a szerződést, mivel a HBO csatorna nélkül a szolgáltatás számomra nem volt elfogadható. A UPC Direct szolgáltatására voltam kénytelen szerződni, ahol az HBO csatorna elérhető volt.

Az Antenna Hungária Zrt. arra hivatkozva, hogy a szerződés megmaradó részére, a Családi Csomagra 2 éves hűségidőm volt 4800 Ft kötbért számított fel. Hiába érveltem számukra, hogy a szerződést az ő egyoldalú szerződésszegésük miatt voltam kénytelen felmondani, hiszen a szerződött 2 éves HBO szolgáltatást nem teljesítették, a kötbértől nem tekintenek el.

Szerintetek az normális, hogy egy szolgáltató megszegi az általa vállalt feltételeket majd jól megkötbérezi az ügyfelét? Én arra számítottam volna, hogy sűrű bocsánatkérések közepette, gyorsan elintézik az ügyemet...

Üdv,

Csaba

Megkérdeztük, hogy normális-e.

Kedves Csaba!

  • Határozatlan időtartamra szóló előfizetői szerződés a vonatkozó törvényi rendelkezések alapján az előfizető részéről bármikor, minden további jogkövetkezmények nélkül, nyolc napos felmondási határidővel felmondható.
  • Más a helyzet az olyan határozott idejű szerződések esetén, ahol az előfizető a határozott időtartamú szerződéskötés mellett kedvezményt vesz igénybe (hűségidős szerződések). Ha az ilyen szerződést az előfizető a határozott időtartamot megelőzően megszünteti, a szolgáltató jogosult az előfizetővel szemben az általános szerződési feltételekben meghatározott mértékű pénzösszeg megfizetését követelni, jellemzően kötbér jogcímén.
  • A televíziós csatornákat tartalmazó csomagot a szolgáltató két esetben változtathatja meg. Az egyik eset, amikor a szolgáltató az általános szerződési feltételei között és internetes honlapján az általa kínált díjcsomagokban feltüntette azt az időpontot, ameddig az adott csatorna szerepeltetését vállalta és ez az időpont letelt. Másik esetben pedig hivatkozhat arra, hogy a változástlakossági felméréseken alapuló nézettségi adatok vagy a médiaszolgáltatóval kötött szerződéses jogviszony indokolja. 
  • A törvény lehetővé teszi az előfizetők számra azt is, hogy a határozott időtartamra szóló szerződéseket is megszüntethessék, kötbérfizetési kötelezettség nélkül is. Az egyik ilyen eset, ha a szolgáltató az előfizetői szerződést a jogszabályi feltételek fennállásának hiányában módosítja.

Ha tehát a szolgáltató a fent meghatározott esetkörökön kívüli okból módosította a csatornákat tartalmazó csomagot, akkor a felmondást követően a kötbérigény nem tekinthető megalapozottnak. A kötbérfizetési kötelezettség jogszerűségét pedig a bíróság jogosult eldönteni a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként.

Felhasznált jogszabály: 2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről 

Azt sajnos nem tudjuk, Csaba mikor szerződött, de az ÁSZF-ek visszamenőleg megtalálhatóak itt,

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baluci 2017.11.02. 10:57:58

Nonszensz!... Hagyni kell őket a faszba, hadd nyűglődjenek! Úgyse tesznek semmit a behajtás érdekében, mert simán elvesztenének egy pert... Ők is tudják!

Terézágyú 2017.11.02. 11:10:57

"A televíziós csatornákat tartalmazó csomagot a szolgáltató két esetben változtathatja meg. ... a médiaszolgáltatóval kötött szerződéses jogviszony indokolja. "

Itt ez történt. Pech.

Csak mellesleg mondom, hogy a csatornák jobbra-balra változnak, áthelyeződnek, átneveződnek, megszűnnek stb. Szabadon foghatóak, államiak is.
Mi ebben az országban ezt nehezebben fogjuk fel, nekünk egy tévécsatorna öröknek tűnik...

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.11.02. 11:16:13

@Baluci: hát én ebben nem lennék olyan biztos.

Nem értem, hogy ha valami számodra nem tetsző változás van, akkor miért a felmondás az első. Akkor persze, hogy az a reakció, hogy kötbéreznek, hisz mi közük nekik ahhoz, hogy te miért mondod fel. Először reklamálni kell, aztán ha lepattintanak, akkor már lehet mire hivatkozni. Persze lehet, hogy akkor se lesz igazad, de legalább tudsz mire hivatkozni.

Terézágyú 2017.11.02. 11:31:40

"Én arra számítottam volna, hogy sűrű bocsánatkérések közepette, gyorsan elintézik az ügyemet..."

:D

Terézágyú 2017.11.02. 11:44:58

Egyébként persze azt mindenki nagyon jól tudja, a szolgáltatók is, hogy az HBO egy húzónév, általában emiatt rendelnek meg egy csomagot a nézők, és ha kiveszik a csomagból, akkor sokan lemondanák a csomagot...

A megoldás nyilván az lenne, ha kifejezetten csatornákra lehetne előfizetni. Ha drága a HBO önmagában, akkor persze ezt kéne kifizetni...
De mindenhol csomagoznak...

kontár lajos 2017.11.02. 11:46:47

Az HBO nem a "Családi csomag" része, ha jól értem. Arról van szó, hogy volt "hűsége" a posztolónak a Családi csomagra, méghozzá két év, meg az HBO - ra külön, talán szintén két év. Mivel az HBO kikerült a kínlatból, azt kötbér nélkül felmondhattad, leveled alapján csak a Családi csomagra kérnek kötbért, szvsz jogosan, mert a Családi csomag viszont változatlan maradt.

Terézágyú 2017.11.02. 11:52:32

@kontár lajos:
Ja, ha ez a helyzet, akkor stimmt. Jogos a kötbér.

kontár lajos 2017.11.02. 11:57:39

@Terézágyú: szvsz ez, csak nem sikerült tartani a fonalat a kommentben. Harmadik és első személy keveredik... Elnézést!

bolhaszandál 2017.11.02. 12:11:30

Látom senkinek sem megy a matek :)

Az HBO kapcsolt szolgáltatás. Ha az előfizető azért választott családi csomagot, mert mellé még mehetett az HBO akkor jogos a felmondás.
Jelen esetben sem tudsz kötni úgy előfizetést, hogy valamelyik "alap" csomagot ki nem választod.
Más szolgáltatók esetében is ez van, ha nincs alap csomag, nincs HBO :)

Terézágyú 2017.11.02. 12:15:06

@bolhaszandál:
"Látom senkinek sem megy a matek :)
...ha nincs alap csomag, nincs HBO :) "

Ez mitől "matek"?????

bolhaszandál 2017.11.02. 12:20:07

@Terézágyú: Ez amolyan "helyi" "szleng" .

"Kiegészítő csomagok - csak meglévő Alap- vagy Családi csomag mellé választható."

Ez a Mindig TV oldalán található.

Terézágyú 2017.11.02. 12:23:37

@bolhaszandál:
"Ez amolyan "helyi" "szleng" .

Ja, jó.

"Kiegészítő csomagok - csak meglévő Alap- vagy Családi csomag mellé választható."

Na igen. Erre írtam fentebb: @Terézágyú:
Ez olyan, mintha valaki bemenne a kaviárkóstoldába, de csak akkor engednék enni kaviárt, ha előtte rendel egy sósropit is. És amikor elfogy a kaviár, akkor mindenki csodálkozik, hogy a megrendelt sósropi önmagában senkinek nem kell...

nyúúlacska 2017.11.02. 12:37:39

Minek a HBO? Bármilyen filmet le lehet tölteni a netről, reklámok nélkül.

kontár lajos 2017.11.02. 12:40:03

@bolhaszandál: Tehát ahhoz, hogy HBO - ja legyen valakinek NEM feltétlenül kell Családi csomag. Elég VAGY Alapcsomag VAGY Családi csomag. Azt viszont bevallom, hogy a matekhoz nem MinDig értek.

Fausto(tm) 2017.11.02. 13:02:29

@bolhaszandál: Nekem ez sántít. Ha csak az HBO miatt rendelt, akkor miért a Családi csomagot rendelte, mikor van alap csomag is?
Egyébként meg HBO Go-t lehet rendelni önmagában, akár közvetlen az HBO-tól, akkor még TV előfizetés sem kell hozzá.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.11.02. 13:32:00

Ez egy jogos kötbér lesz, a Poszt toLÓ ugyanis 2 csomagra fizetett elő:
1, Családi csomag, 2 évre
2, HBO csomag (ezt nem tudjuk, tippelem, h szintén).

Az, hogy megszűnt a ketteske, ok, azt nem kell tovább fizetnie, de mivel a másikra is szerződött így azt kell, az nem alapcsomag. Sztem szüneteltesse egy darabig talán 3 hónapot lehet .

bolhaszandál 2017.11.02. 13:49:29

@kontár lajos: Feltétlenül kell mellé valami. Magában nem életképes. Tehát kapcsolt szolgáltatás.

@Fausto(tm): miért ? mert úgy gondolta, hogy ezt a kettőt kapcsolja össze, ez miért lényeges? Mond meg kérlek, hogyan vásárolsz az HBO -tól HBO Go -t "Operátor" nélkül?

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Mégegyszer leírom, HBO csomagra nem fizethetett volna elő, "alap" csomag nélkül. Amiből kettő van, szerintem nem jogos, mivel egyszerűen nem lehetett volna HBO előfizetése a másik nélkül. Abban igazad van, hogy nem Alap csomag, hanem Fő csomag -nak hívják, de anélkül sem megy!
mindigtv.hu/mindigtvextra/webshop

KaTe 2017.11.02. 14:30:13

@bolhaszandál: Jól értem, akkor tehát a posztoló a családi csomag kínálatából soha egyetlen csatornát se nézett, de még egy percig sem és a tévéjén kizárólag a HBO csatorna van beprogramozva???

Darth Revan 2017.11.02. 15:13:08

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:

nem jogos, mert az HBO kapcsolt szolgaltatas, onmagaban nem lehet megrendelni, ezert jogos az igeny, hogy a csaladi csomagot is felmondhassa kotber nelkul.

Terézágyú 2017.11.02. 15:27:27

@Darth Revan:
"ezert jogos az igeny, hogy a csaladi csomagot is felmondhassa kotber nelkul."

De amikor felmondta, akkor nem mondták neki, hogy emiatt kötbért is kell fizetnie..?

HereGuru 2017.11.02. 15:31:58

Kérdés az, hogy hány db szerződést írt alá... Ha csak egyet, akkor jogos lesz az :)

Fausto(tm) 2017.11.02. 15:54:56

@bolhaszandál: Akkor még egyszer: a posztoló elmondása szerint csak és kizárólag az HBO-t nézi. Akkor miért 2800,- Ft-ért választott alapcsomagot, amikor 1500,- Ft-ért is megkaphatta volna?
Az hogy most hol van HBO tévé előfizetés nélkül, azt nem tudom. Nekem anno a upc-nél volt HBO Go-m, amit az internet mellé lehetett kérni.
Tavaly karácsony körül meg az HBO a facebook oldalán osztogatott 30 napos HBO Go kuponokat és amikor lejárt az ingyenesség, felhívtak és felajánlották, hogy náluk előfizethetek a Go-ra.

bolhaszandál 2017.11.02. 18:38:08

@KaTe: látom lövésed sincs arról, amiről itt szó van.

Ha nincs alapcsomagod, vagy családi csomagod NEM nézel HBO -t sem. Ha odamész a Mindig TV -hez, és azt mondod, neked nem kell semmi csak HBO, akkor azt fogják mondani, hogy rendben, alapcsomaggal vagy családi csomaggal kéred.. Ha azt mondod, hogy egyikkel sem, akkor adnak egy plakátot ha jó fejek, és azt nézegesd :)

bolhaszandál 2017.11.02. 18:46:01

@Fausto(tm): Én is 2500-as csomagot választottam volna, ha már választanom kell! Mert cserébe kapok egy Discovery-t, meg egy Nickelodeon-t :)
De sehol sincs olyan leírva, hogy a postoló csak és kizárólag az HBO -t nézte, volt egy csomag, amit megvett, ez annak része volt. Szerintem teljesen normális dolog az, hogyha veszel egy csomagot (Ami Fő csomag + HBO) és annak megszűnik a fele, akkor átmész máshová ahol van nem ? Ezesetben UPS családi csomag + HBO, mert neked ez 1 szolgáltatás.
Nem lényeges, hogy mennyi csatornát akarsz nézni, az a lényeges, hogy neked ez így kell.

Kb : Apa HBO, Anya Discovery, gyerekek Nickelodeon.
Ha ebből kivonjuk az HBO ami az Apa szórakozása, és ezért választottak ilyen csomagot, akkor az amit szolgáltatnak szar nem ? nem kielégítő a család számára.

Erőlködj csak 2017.11.02. 20:10:51

Tudom, elv meg minden, de "csak" 4800 Ft a kötbér. Több tíz vagy százezer szokott lenni. 4800-ért nem éri meg idegeskedni, meg bíróságra járni.

GatyaPityu 2017.11.02. 21:39:08

Hagyd a francba az éjcsbííóót, és használd inkább az internetet. ;-)

Pyrrhus 2017.11.02. 23:13:20

Tájékoztasd a céget, hogy az HBO egyoldalú felmondása miatt kötbérre tartasz igényt. Amelynek mértéke megegyezik azzal, mint amennyit tőled akar kötbérként behajtani.
Így a kötbérek egyenlege nulla.

Alapvetően elvárható, hogy a szolgáltató is legyen legalább annyira hűséges a csatornakínálatához, mint amennyi hűséget az előfizetőjétől elvár (megkövetel)

KaTe 2017.11.03. 00:08:33

@bolhaszandál: Nem úgy van, hogy vásárolsz egy alapcsomagot és ahhoz vehetsz úgynevezett kiegészítő csomagokat? Tegyük fel van listaáras HBO csomag 1500huf/hó, 2 éves hűséggel csak 990/hó. De ez nem része az alapcsomagnak, csak kiegészítő szolgáltatás. Valószínűleg az előfizetői szerződésben se úgy szerepel, hogy az ügyfél HBO packot szeretett volna és ezért vásárolt alapcsomagot.

LKerekes 2017.11.03. 04:37:42

Az, hogy valaki a családi csomagot nem venné meg HBO nélkül, valamint , hogy csak a HBO-t nézi, az nem szerződésjogi kategória. Éppen azért csinálták meg jogászok közreműködésével ezt a rendszert, hogy alapcsomag mellé kiegészítőcsomag, hogy adott esetben semmi köze ne legyen a változtatásnak jogilag az alapcsomaghoz. Jól ki van találva és levédve.
A kötbér jogos, de 5000-Ft alatt van. Nem hiszem, hogy lenne behajtás belöle. Biztos jön majd pár levél és amikor a levelezés összege kezd összemérhető lenni a tartozással, akkor abbahagyják. Nem kell válaszolni, nem kell átvenni. fenyegetni szeretnek a követeléskezelő cégek mindennel, de azok legnagyobb része semmit nem jelent, ezért nem kell megijedni.

LKerekes 2017.11.03. 04:45:18

Sajnos a hűségidős szerződésektől nem könnyű megszabadulni. Én úgy jártam egy ilyen mobilnetes szerződéssel, hogy költöztünk és az új helyen nem volt megfelelő minőségű a net. Volt kb fél év hátra. Osztottam-szoroztam. Nem használtam, de fizettem a talán 1200-Ft alapdíjat, amivel a szolgáltató nem járt olyan jól. De nem kellett kifizetni/visszaadni a modemet, nem kellett kötbért fizetnem, így harmada költséggel megúsztam. Ez van.
Az már egy másik történet, hogy amikor a szolgáltatónál próbáltam elérni, hogy tecnikailag javítsanak a sebességen, mennyi hülyeséget mondtak, mellébeszéltek, stb. Na azóta még a mobiltelefonokat (nagy a család ) sem náluk üzemeltetem. A váltásban igen nagymértékben közrejátszott a hozzáállásuk.

Crazy 1zenkáttű 2017.11.03. 05:25:24

@LKerekes: ja, hogy most már itt tarunk, hogy a jogos kötbért nem is kell kifizetni, mert úgysem hajtsák be? Fentebb még elvi kérdésről tárgyaltak...

LKerekes 2017.11.03. 12:44:24

É@Crazy 1zenkáttű:
Én eleve meghagytam volna az előfizetést.
Ha ezt mégsem, akkor kifizettem volna a 4800-Ft-ot, mert ahogy nézem (az árakat nem ismerve ) összemérhető az összeg 1 havi díjjal.
A behajtási gyakorlateól beszéltem és , mint "orvos" áltam hozzá. Ha nincs idege a paciensnek, akkor érdemes inkább kifizetni.
Mormális ember azért igyekszik becsületesen megoldani a fizetendőket.

Usulkjt001 2019.06.15. 17:47:09

A szolgáltató mindig meg tudja indokolni, mit mért változtat. De itt is kilóg a lóláb. Valójában eleve csak azért volt rendelhető az HBO, hogy becsalogasséák a hűségidőbe és a csomagba az embereket.

Nem ők az egyetlenek. Amikor pár éve, kezdődött a Telenor 4G-s mobilstickes netje, amihez adtak ilyen webes TV-t is örültem, Tv is, net is, 120Mbit nem is kell jobb....
Aztán jöttek az érdekességek. 120Mbit sehol annál inkább 20-30Mbit. Mivel a szerződésben a garantált 0Mbit hát.....
A TVben volt AXN, Viasat3, Viasat6, Paramount, meg még pár olyan csatorna, ami akkor még érdekelt. Amikor egyre többen rendelték meg egyszer csak hopp, az összes ilyen csatorna kikerült, jöttek helyette olyan csatornák, amik a kutyát se érdeklik. Ráadásul volt hozzá HBO Go is. Csak regisztrálni kellett az HBO Go oldalán a Telenor előfizetéssel és már ment is. VOLNA. De nem ment! Ügyfélszolgálaton ezt mondták: fizessem be a havidíjat az első két hónapban, mert sajnos a rendszer nem tökéletes és később jóváírják...... anyátok az. Alig vártam, hogy leteljen a hűségidő...

Szóval a szolgáltatók ma ebben az országban azt csinálnak, amit csak akarnak. Bár nyugaton se éppen javul a helyzet, de még idáig nem süllyedtek. Németországban pont az ilyen trükkökért vágták pofán a UPC-t nem is egyszer. Talán nem véletlen, hogy a UPC, de a Telenor is, a teljes európai profitjának több, mint az egyharmadát Magyarországon realizálja....

A fogyasztóvédelem fogalma a mai napig ismeretlen kis hazánkban.
süti beállítások módosítása