Tékozló Homár

Megbízható tájékoztatás helyett össze-vissza jelek halmaza az EU-s energiatanúsítvány

2017.11.24. 13:31 | Homár Hilda | komment

mediamarkt-weba_ruha_z.png

Zsolt nem impulzusvásárló és nem is egy Hübele Balázs. Porszívóját nagyon tudatosan, előzetes tájékozódás után, bizonyos szempontok teljesülése mentén választotta ki, hogy aztán a nagy tudatosság után otthon szembesüljön egy gigamaflással, egy egészen más hatásfok-besorolásról szóló cetli képében. A Media MArkt egy dolog az egész ügyben, de hogy lehetséges, hogy ahány hely, annyiféle adathalmaz ékeskedik ugyanazon termék mellett?

Tisztelt Hatóság!

Levelem a MediaMarkt megítélésem szerint helytelen, a vásárlókat megtévesztő üzleti tevékenysége miatt írom, és remélem, ennek fényében hamar megteszik az ekkor szükséges lépéseket.

Ma, 2017. november 2-án a Westendben lévő MediaMarkt üzletben kerestem, és hosszas válogatás után találtam is egy porszívót (Philips FC9330/09). Kifejezetten olyat kerestem, amelyik A kategóriás keménypadló-tisztítási hatékonysággal rendelkezik, valamint nem hangos, keveset fogyaszt és jól szűri a levegőt. A keresés nem volt egyszerű, hiszen több gépről is hiányzik a kategóriákat jelző tájékoztató matrica, és olyan is van, amelyiken az energiaosztály A-C kategóriában ki van tépve. 

Örültem, hogy jó gépet találtam, amit örömmel vittem haza. Kicsomagoltam, és a fogantyúra kötött bilétán már E keménypadló-tisztítási hatásfok fogadott. Felhívtam az ügyfélszolgálatot a +36 1 358 6600-s számon, de a mobil keresőjében nem láttam, hogy ez a webáruházas vásárlások számára van fenntartva. Azt javasolták, hogy hívjam az adott áruházat, ha ott vettem. Készségesen megadták a telefonszámot, korrektek voltak.

Az áruház számát nagyon lassan vették fel (kb. fél óra, tízszeri tárcsázással), de végül sikerült. Az eladó azt mondta, hogy talán lehet, hogy a gyári címkén az E szerepel, de ez biztosan A-s. Aztán adta is a "philipses kollégát", aki azt magyarázta el, hogy az én készülékem dobozába még a "régi címke került", az EU ugyanis frissítette a minősítéssel kapcsolatos dolgokat, és ami korábban E kategóriás volt, az az új rendszerben A lett, fogadjam el. (Tény, hogy változott a rendszer, a nagyobb fogyasztású gépek gyártását és forgalmazását tiltották be, de ezt pont nem változtatták. Arra sem volt példa, hogy megengedőbbé váljon egy ilyen minősítés.) Kétségemnek adtam hangot, valamint jeleztem, hogy ez így a vásárlók megtévesztése. Erre azt mondta, hogy akkor vigyem vissza a készüléket, és visszaadják a pénzt.

Ezt is megtettem, ehhez persze az ügyfélszolgálat jelzése után a meglehetősen elfoglalt kollégánál a sort ki kellett várnom (van ilyen, más is vesz porszívót). Aláírattam vele a papírt a pénz visszavételéről, és szóltam neki is, hogy nem jó a kiírás - "Igen, tudjuk" mondta vigyorogva "többen is szóltak ma már". Kérdeztem, hogy és nem kellene levenni? Komorabban, a papírjába bámulva "De, majd megnézem ... Egyébként sem ajánlom a porzsák nélküli porszívókat, mert hamar tönkremennek."

Kifelé menet a pénztáros a bankkártyás utalást ajánlotta, mert "Az úgy is gyorsan megvan". Mondtam, legyen. Elment a kifizetést engedélyezó kódkártyáért, majd amikor visszatért, elkérte a bankkártyámat, majd megvárva, amíg a tranzakció összegét engedélyezem, azt mondta, hogy "Törvény szerint a visszautalás ideje 30 nap, de az összeg már akár holnap is ott lehet a bankszámlán. Sőt, mire ezt elmondtam, talán már ott is van." (Ma este, levelem írásakor még nem volt nyoma a bank online felületén.)

Eddigre nagyjából elegem is lett az egész üzletből, haza is szerettem volna érni, ezért nem kértem a vásárlók könyvét. Panaszomat így jelentem be, mivel talán hamarabb elér azokhoz, akik esetleg még vásárolnának ott porszívót, illetve a hatóság is talán hamarabb kiszáll ellenőrizni. A könyv ellen szól a lassabb ügymenet, illetve a bizonyítékok esetleges eltüntetése. 

Hogy mennyire nagy a kavar az EU-s rendelkezés szerint egyébként átláthatónak szánt kategóriák körül, illetve a cég elírást sejtető, de tisztességtelen hozzáállásában, azt jól példázzák mellékelt képeim, amiken látatóak a porszívó

- energiahatékonyság,
- levegőbe visszajutó por,
- szőnyegtisztítási hatékonyság,
- kemény padlón végzett tisztítási hatékonyság

besorolásai:

A Philips weboldalán A,A,C,E:

philips_weboldal.png

a MediaMarkt webáruházában A,C,E,A:

mediamarkt-weba_ruha_z.png

az e-Ink kijelzőn A,C,?,?:

img_20171102_192852.jpg

végül a nagy Philips molinón A,A,?,A:

img_20171102_192808.jpg

Továbbá azt is megjegyzem, hogy a nem netes vásárlásoknál a telefonos ügyfélszolgálat az eladót jelenti, és nem történik meg a hívás rögzítése. Ily módon a bizonyítás sem lehetséges, tehát megéri az üzletnek általános ügyfélszolgálati vonalat nem fenntartani, mert kisebb a lebukás veszélye. Adott forgalom ill. bevétel felett ezt a vonalat általánosan kötelezővé tenném.

Köszönettel,

K. Zsolt

UPDATE nov.29.

Levelet kaptunk a Media Markttól, kivizsgálták az ügyet, elismerték a hibájukat. Bravó!

Tisztelt Szerkesztőség,

Kedves Zsolt!

A termék (FC9330) hivatalos besorolása a következő:

Energiahatékonysági besorolás: A
Porvisszabocsátási besorolás: A
Szőnyegtisztítási besorolás: C
Kemény padló tisztítási besorolás: E

Ez alapján vásárlónk észrevétele teljesen jogos! Jelzése alapján ellenőriztük úgy a saját, mint a gyártóhoz tartozó márkafelületeket, honnan eredhetnek a hibás információk. Megtaláltuk azt a gyártói felületet, amelyet mi is alapul vettünk a tájékoztatók készítéséhez, és a márka helyi képviselőivel egyeztetve kértük az információ pontosítását. Ezen felül a MediaMarktból eltávolítjuk a hibás transzparensünket, és az áruházi kiadványt is újra nyomtatjuk.

Munkatársunk helyesen járt el, hogy az Ön kérésének megfelelően a terméket visszavette és gondoskodott a vételár visszajuttatásáról.

Elnézést kérünk a kellemetlenségért, nem állt szándékunkban megtéveszteni a vásárlóinkat!

Üdvözlettel,

MediaMarkt

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.11.24. 13:44:43

"Eddigre nagyjából elegem is lett az egész üzletből"

Azt írod, hogy készségesek voltak, szó nélkül visszaadták a pénzt... akkor meg?

Darth Revan 2017.11.24. 13:56:23

A gyarto honlapja az iranyado, a MM barmit kiirhat

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.11.24. 14:40:32

@Terézágyú: na ja, ezek után én is kezdek kételkedni bármelyik kiírás hitelességében. Mondjuk ezek a betűk amúgy se sokat mondanak, legutóbb választottunk egy olyat, aminek a szívó teljesítménynél egy jó nagy szám volt a W előtt, megvettük, egy könyvet felemel min. állásban. Azóta is örömmel használjuk.

Lengyelpiac Hu 2017.11.24. 15:59:21

Egyszer ezt ki fogom próbálni: "Electrolux ZUSORIGDB+ Ultra Silencer"

Sok pozitívum mellett ez is csak 700 W-os, jólehet a szívóerő a lényeg, nem a kW...

cmx85s 2017.11.24. 16:06:56

Hát,ha poszter Filipszet vett, akkor ehhez nincs mit hozzáfűzni.
Illetve annyit, hogy darabra megvan minden bötű mindkét leírásban, mi a gondja? Na jó, ez utóbbi csak vicc volt!

acel 2017.11.24. 17:37:00

Három hete a philips oldalán is aaa volt, de azóta válaszoltak a bejelentésemre, és úgy látszik javítottak az oldalt

szelidorzo 2017.11.24. 17:40:54

1. Nagyon hasznos tanácsot kapott a poszt tolója. Porzsák nélküli porszívót olyan igényekkel, ami neki van, nem veszünk!! Csendes legyen, energiatakarékos legyen, tisztességgel szívja a port és ne is távozzon a porszívóból a finom szemcséjű. Na ez így együtt porzsák nélküliben nincs.
2. A banki utalás mindig lassabb, mint tedd ide a lóvét aranyom a kezembe.

A Plilips porszívók között egyébként van ami teljesíti az elvárásokat (megfelelő porzsákot kell bele tenni, mert van direkt több fajta. (pl macska-kutyaszőrös területre, stb.)
Energiatakarékos, halk, a port jól föl szedi, full teljesítményen a szőnyeget is megeszi, a szűrőrendszerén nem jut ki a beszívott por.
Igaz van egy kis hibája. Az ára az bizony minimum a duplája, mint amit a szarra áldozott a panaszkodó.
Netes időket élünk. A neten kiválasztom a megfelelő típusú készüléket, megkeresem, hol kapom meg legolcsóbban tisztességes garanciális háttérrel és ott veszem meg. Nem a boltban kezdek turkálni és válogatni minden ismeret nélkül.

Serivor 2017.11.25. 09:11:17

Az EU jól tökönlőtte magát a nagyteljesítményű porszívók betiltásával: a kisebb teljesítményű porszívóknak a szívófeje is arányosan kisebb az azonos hatékonyság érdekében. Hiába, a fizikát nem lehet megerőszakolni... Szóval a porszívó kevesebbet fogyaszt, viszont hosszabb ideig kell használni. Az energiafogyasztás nem csökken, csak a fogyasztóval szúrnak ki...

Kopasz Szuzukis 2017.11.25. 13:19:47

Baromi nagy "fődmíves látástompítás" ez a háztartásigép-energiabesorolás. Akármit is rá lehet írni, a Té vásárló úgysem tudja visszaellenőrízni az adatok hitelességét. Lásd mosógépek.
Nem mellesleg egy porszívó hatásfoka attól is függ, milyen kialakítású a szívóventillátor. A sima, zárt házas, hajlított lapátos szívóventillátorhoz KELL a nagy teljesítmény. Ezzel szemben egy radiál-depresszor feleakkora motorteljesítménnyel is beéri. Csak épp jóval többe kerül az előállítása. És fizikalice is jóval nagyobb.

mildi 2017.11.25. 13:24:27

ez egy szar porszívó.
kemény felületen kit érdekel, azt felseprem, feltörlöm. leszarom az energiahatéjonyságot is, nem a porszívó által generált villanyszámla miatt fogok csôdbe menni. legyen jó szônyegen és ne köpjön vissza port.
ja, a porzsákos porszívók klasszisokkal jobbak

Xezs6 2017.11.25. 16:01:03

@Kopasz Szuzukis: Már hogyne tudná a vásárló visszaellenőrizni egy fogyasztásmérővel a fogyasztást. Csak meg kell előtte nézni, hogy melyik energiaosztály milyen fogyasztást jelent.

Jegkoko 2017.11.26. 13:13:04

Mi vettünk ket vax porszívót kb ennyiért és tökéletesen működnek

szelidorzo 2017.11.26. 16:15:33

@vizsla_barat:
Az 10 szer annyiba kerül, mint amit a poszt toló vett!!!

joska61 2017.11.27. 14:59:27

A porszívó porzsákos. A többi csak mese habbal :-)

vbn 2017.11.28. 14:50:09

@szelidorzo: igaza van vizsla_barátnak! Egy Dyson 100-120 ezerbe kerül (tehát kb. a négyszeresébe), de sokkal-sokkal jobb!!!

Nekem egy DC-23-as (aranysárga) van már vagy 5-6 éve és soha többé nem veszek porzsákosat...
süti beállítások módosítása